Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 0:51

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Sonar-X!
Azért ide is írhatnál néhány szót, (mondjuk a kérdésekre a választ), hogy ne érezzem, hogy a levegőbe beszélek. :) Köszi!

tellhun!
küldtem privátot.
A PrimMappával eddig nem volt sok gondom. Talán egyszer volt hasonló eset. De ha jobbat tudnál, annak örülnék!

szer. nov. 03, 2004 6:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Helló Watt!

Nem lehetne a honlapodat valahová más helyre rakni, mert a PrimMappa elég tré sajnos. :cry:
Segítek ha akarod benne, sőt felajánlom karbantartását is ha kell, csak legyen egy jó lap végre.
Ha gondolod, ne ezt a fórumot terheljük ezzel válaszolhatsz a herzsolt@tvn.hu címre is.
Üdv
tellhun

kedd nov. 02, 2004 13:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sonar-X!
Megkaptam a privátot. Ahogy kérted, felpörgethetjük a dolgot, rajtam nem múlik. Légyszi írd meg, hogy hol tartassz az áramkörrel! A progidat megnézem.

VB:
Kéne csinálni egy VB projektet a leírás alapján, amit belinkeltem korábban. (http://mappa.prim.hu/WattMEP/ Ezen belül a VisualBasic_Alapok mappában van.)
Az oldalam nem megy közvetlenül, csak közvetve. Ezek a szolgáltatók, nem szeretik, ha máshová mutogatnak a linkek. Viszon e miatt én meg őket nem szeretem :) ).

Tehát a VB project:
Új project indítása után a Form1-re kell egy MsComm objektum. Ez nincs rajta alapból az objektumlistán(bal oldali ikonok), fel kell venni(jobb, gomb és listából kiválaszt a Microsoft comm .... Egy kis telefon ikon kell megjelenjen. Használd az alkalmaz gombbot, miután egy Check-et kijelöltél. Bal oldalt rögtön megjelennek a kiválasztott csoport objektum ikonjai).
Kell még egy TextBox, egy Button amivel elküldjük a Text tartalmát.
Jól jöhet egy ListBox is amibe ki lehet írni a PIC válaszát (már ha van)

MSComm beállítása:
Kód:

Public Sub Form_Load()

MSComm1.CommPort = 1                    ' csatorna száma
    MSComm1.Settings = "9600,N,8,1"     'BaudRate, Nincs paritásbit, 8 bites átvitel, 1 stop bit a végén.   
    MSComm1.PortOpen = True              ' Port megnyitása

' Az MSComm objektum a kiviendő karaktereket először pufferbe teszi.
   ' Meg lehet adni, hány karakter bekerülése után tolja ki a sort a COM-ra
    MSComm1.InputLen = n               

' Meg lehet adni, hogy mennyi bejövő karakter okozzon eseményt.
   ' Ez az esemény fogja meghívni az MSComm1 Subrutint.
    MSComm1.RThreshold = m

.
.
.
.

End Sub

Az n és m értéke változtatható akár a Subrutinon belül is, attól függően, hogy milyen hosszú sort akarunk küldeni, vagy venni. Érdemes mindig a pontos hosszt betölteni elküldés előtt, mert egyébként bolondozik a progink!
Ha előre meg tudjuk határozni a hosszt, az a legegyszerűbb.

A hosszt, amiből a 'n' paramétert tölthetjük fel, a legkönnyebben a Len(elküldendő string) módszerrel lehet meghatározni.

A veendő hoszt 'm' jó előre tudni. Legtöbb esetben tudjuk, mert magunk írjuk a másik részt is, ami küld. Ha nem tudjuk, akkor elég sok gondot tud okozni, hogy nem akkor történik megszakítás, amikor mi szeretnénk.

A fényújságnál nem lesz szükség adatokat venni, csak küldeni.
Ez a könnyebbik oldal.
Ha beállítottuk a PIC-ben is a BaudRate-t és az adatok fogadására is kész vagyunk(erről később), akkor a Button-unk segítségével elküldhetjük a Text1.text karaktersorunkat.
Ez a rész így néz ki:
Kód:
Private Sub Command_reset_Click()
  MSComm1.InputLen = Len(Text1.Text)
  MSComm1.Output = Text1.Text
End Sub

A programból kilépni úgy érdemes, hogy a Comm csatornát bezárjuk. Ezt szintén egy Button-al tehetjük:

Kód:
Private Sub Command1_Click()
Close #1
MSComm1.PortOpen = False
Unload Form1
End Sub

Ha még is adatot szeretnénk fogadni a PIC-től :?: , akkor arra később térek ki.
Ha valamit nem jól írtam, annak a gyenge memóriám az oka(nem készültem :oops: ).
Várom a kérdéseket!

ui. Az oldalamat jelenleg nem lehet elérni. A PrimMappa beadta a kulcsot. Remélem megjavítják!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt kedd nov. 02, 2004 14:04-kor.

kedd nov. 02, 2004 6:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
S.M.!
A PGM lent van testen? (Ha nem próbáld meg letenni)

kedd nov. 02, 2004 5:50
arany tag

Hozzászólás 
Segítség!!! Nem értem. Csináltam még régebben egy PIC-programozót. Soros TAIT a párhuzamos porton. Eddig 16f84-gyel, 16f628-cal, 16f877-tel és 24c64-gyel próbáltam, simán írt mindent. Eljutottam oda, hogy macerás a ki- berakosgatás, csinálok egy ICSP-t hozzá. 5 drót + csatlakozó. A céláramkörben jumpereket csináltam hozzá, hogy az áramköz részei ne zavarják az ICSP-t. Elvileg mennie kéne. De nem megy. Kivéve, ha kézzel megfogom a földet. Ha nem fogom meg, akkor se olvasni, se írni nem tud, ha viszont hozzáérek kézzel, akkor simán olvassa és írja a PIC-et a céláramkörben. Ez meg mi lehet? Azért nem értem, mert az ICSP földje galvanikusan össze van kötve a programozó földjével, és a programozóban megfogás nélkül is megy minden.

hétf. nov. 01, 2004 13:38
arany tag

Hozzászólás 
Izé, én úgy tudtam, az epromokon az utolsó szám általában kilobitben a méret. Tehát a xxx128 az egy 128 kilobites = 16 kilobájtos eprom lenne. Nem tudom, neked milyen gyártmányod van, de pl. az AMD-nél (am27C128) ez így is van, ez egy 16 kB-os ic. De lehet, hogy a tiéd más.

hétf. nov. 01, 2004 10:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Idézet:
Egy 24LC21 eepromot kellene felprogramoznom de a programmer nem ismeri meg rendesen.Csak a 0000-0078-ig terjedő tartományba ír pedig a tartalommal FFFF ig kitölteném a tárat

Bocs
Fáradt voltam ,elbénáztam egy 27C128 ba kell majd beírom.Abba pedig befér. :oops:

pén. okt. 29, 2004 14:32
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
_optikus_!
Hát látod nem nagyon haladnak a dolgok. Én már ezen a részen rég túl akartam esni, és már kész is lehetnénk majdnem.
Idézet:
En is most csinaltam elsore, de ha a tanulas a cel akkor ok.

Ezt úgy érted, hogy előtte soha nem láttál pákát? :)

pén. okt. 29, 2004 12:01
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Abban egyetértek, hogy a dolog pofon egyszerű.

Kivansagod szamomra parancs azota sem tettem fel :lol: (valojaban elfelejtettem :oops: )

watt írta:
Neked meg nekem, meg néhány olyan embernek aki már csinált ilyen.

En is most csinaltam elsore, de ha a tanulas a cel akkor ok.

pén. okt. 29, 2004 10:20
arany tag

Hozzászólás 
Meddig? 65 kB-ot akarsz írni bele? Ez egy 128 bájtos EEPROM, tehát 0-7F-ig van a tár. Vagy én értettem félre valamit?

csüt. okt. 28, 2004 14:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv
Egy picit OFF de hátha itt tudjátok a választ.
Egy 24LC21 eepromot kellene felprogramoznom de a programmer nem ismeri meg rendesen.Csak a 0000-0078-ig terjedő tartományba ír pedig a tartalommal FFFF ig kitölteném a tárat.A progi Tait paralell.
Köszi

szer. okt. 27, 2004 14:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Cortez!
Gyakorló panelt ezer félét lehetne csinálni, de itt az a kérdés, hogy amit majd a tanár kiad feladatot, meg lehet e rajta csinálni. Ezért próbáld meg lemásolni az eredetit.

szer. okt. 27, 2004 4:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

blank = 0°C to +70°C (Commercial)
I = -40°C to +85°C (Industrial)
E = -40°C to +125°C (Extended)

kedd okt. 26, 2004 21:38
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok !
A chipcad árlistájában található több olyan pic, aminek a betüjelzése számomra teljesen ismeretlen. Pl 16f627A-I .
A tipus után a szám- ugy tudom- arra utal hogy milyen max órajellel járatható 16F627-04(4MHz) ill 16F627-20(20MHz) De van olyan tipus hogy 16F627A-I/P . A P a tokozás, de az I mit jelenthet ? Árban nagy különbség van , az " I "-sek lényegessen olcsóbbak. Tudna valaki segíteni ebben ?

kedd okt. 26, 2004 19:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok PIC-esek !

A suliban most 16f871-el tanuluk, tudtok esetleg egy gyakorló áramkört ajánlani hozzá ?
A suliban lehet kapni készen is, de vhogy sokallom az 5000 Ft-ot érte...

Előre is köszi !

kedd okt. 26, 2004 13:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Már alig várom! Nem lehetne kicsit gyorsítani a kommunikáció sebességén? Naponta egy hozzászólással ki fogsz futni az időből, én is megöregszem és a többieknek is elmegy a kedve a dologtól! :roll:

kedd okt. 26, 2004 5:02
arany tag

Hozzászólás 
na ja én sokkal nagyobb 0-val rendelkezem :D
holnapra meglesz a program is.Mármint a PIC-é

kedd okt. 26, 2004 2:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
_optikus_
Ultrakirály vagy, csak arról feletkezel meg, hogy hol kezdted!!
Inkább hagyjál minket kifejlődni, hogy Sonar-X ne tőlem és tőled kapjon egy kész dolgot, hanem úgy alkosson valamit, hogy azzal nyugodt szívvel álljon a tanára elé. Amúgy érdemes lenne, ha korábbi hozzászólásokat is elolvasnád, mert akkor nem kéne magyarázkodnom!

Abban egyetértek, hogy a dolog pofon egyszerű. Neked meg nekem, meg néhány olyan embernek aki már csinált ilyen.

hétf. okt. 25, 2004 11:15
arany tag

Hozzászólás 
Nem mondjatok hogy ez a PIC<->RS232<->PC ekkora projekt.
Isten bizony megkeresem a progit es felteszem valahova. En 16f87x-et hasznalok uart-al es Max232-vel. Delphiben (D5) irtam hozza a progit. A Max232-t bekotni meg legprinkobban 2 konderral meg 5v-al csinaltam. Egy fel du-an alatt meg volt heggesztesel egyutt, 0-rol indulva...

hétf. okt. 25, 2004 9:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Sonar-X!
Írtam egy kis segédanyagot a VB Project indításához.
http://mappa.prim.hu/WattMEP/
Ezen belül a VisualBasic_Alapok mappában van. Majd ide teszem a többi nagyobb lélegzetű anyagot menet közben.

A program módosításánál gondolom a PIC programra gondoltál? Várom az fejleményt.

A VB részt úgy kezdjük, hogy írni kéne két egyszerű programot VB-ben és a PIC-be, ami a PIC-be küldött karaktert visszaküldi és kiírja. Ehhez kell egy PIC, egy MAX232 gyári bekötés szerint és kábel a COM1-re. Ez megoldható?

Ki vesz még részt a próbában?

hétf. okt. 25, 2004 5:45
arany tag

Hozzászólás 
En speciel a verzioszamot a kodba tennem hisz az a progi szoros hozzatartozoja raadasul ugyis novelni kell uj verzioknal...

Epromba pl. konfigokat szoktam rakni. Amit a juzer beallit azt az epromba elmentem es mikor visszakapcsolja a ketyeret akkor visszatoltom neki a legutolsot, netan tobb konfig kozul valaszthat, vagy pl. az adott vezerlendo eszkoz parametereit amely az egyes telepitett helyeken mas es mas lehet (ezt minden ujrainditas utan nem lenne tul szerencses beeirni), stb.

vas. okt. 24, 2004 0:46
arany tag

Hozzászólás 
Eddig még nem volt gond a VB-vel. Majd kiderül ha vmi nem megy.
A progit próbálom átalakítani. a héten felteszem, hogy mi jött össze belõle.

Elõre is kösz

szomb. okt. 23, 2004 23:38
arany tag

Hozzászólás 
Ray!

Itt találsz magyar nyelvű leírást az LCD progrmozásról.

http://free.srv.hu/l/z/lzolcsi/index.ph ... d=leirasok

Üdv: majo

pén. okt. 22, 2004 16:19
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Laposelemer!

Köszi a linkeket, hétvégén nem fogok unatkozni.

Üdv.
Ray

pén. okt. 22, 2004 12:29
ezüst tag

Hozzászólás 
Ray:

A www.displaytech.com.hk/pdf/char oldalról vagy a www.lomex.hu oldalról ha letöltöd pl.: 162f-és doksit, akkor abban benne van minden.
Azt nem írtad hány karakteres és soros. Ha tudsz olyat tölts le ami a tieddel megegyezik.
Egyébként Az 1-6-ig a táp és vezérlõ jelek, 7-14-ig az adatok mennek.
Hogy mi melyik az a doksiban benne van világosan.

csüt. okt. 21, 2004 20:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
off.
Hétfőn leszek majd..

csüt. okt. 21, 2004 13:06
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Sziasztok!

Tegnap meghozta a posta a megrendelt égetőmet, rohanok a ChiCad-be venni egy 16F628-at. Most végre kipróbálhatom a kis porgramtöredékeimet.

A türelmes várakozás miatt ajándékot is kaptam, egy LCD-t. Ez újabb, izgalmas kihívást jelent számomra, még a PIC-be sem vagyok igazán benn, máris itt egy új lehetőség a bütykölésre.

Épp ezzel kapcsolatos a kérésem: nem tudna valaki valamilyen linket ajánlani, ahonnét anyagokat tölthetnék le az LCD programozásával kapcsolatban. Teljesen az elején vagyok.

Az ajándék LCD-n ilyenek vannak, a hátulján az egyik IC-re ragasztott papírojn: VL QC Pass (gondolom ez azt jelenti, hogy a minőségi ellenőrzésen át ment), meg K 09254. A nyákba nyomtatva: 20265 (CROUZET), a szélés: SN1 94VO. 14 tüske áll ki belőle. 3 db IC vab hátul rajta, a másik kettőn olyan halvány a feliratm, hogy nem tudom olvasni.

Az első felén a nyákba nyomtatva: 2065(CROUZET)

Hogy kezdjek hozzá?

Üdv.
Ray

csüt. okt. 21, 2004 7:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Sonar-X!
A rajz lejött.
Tehát 7 sor és 40 oszlop a ledek elrendezése, ha jól látom.
A dolgot válasszuk két részre (azt hiszem eddig is így volt, csak szeretnék vágányra állni :) )
Az egyik a PIC meglévő programja, amit ki kell bővíteni egy USART-os résszel, ami az ott bejövő adatokat a memóriába másolja, a memória azon részébe, ahonnan a program a karaktereket kiviszi a meghajtókra. Némi szinkronizációt érdemes bevezetni, ezért átmeneti puffer memóriát is lehetne haználni, és ha az megtelt és a korábbi kiírás lefutott, akkor cserélni ki a fő memória tartalmat.

A másik rész a VB progi, ami pl. egy szöveg boxba meghatározott számú és kódú bevihető karaktereket pl. az elküld gomb hatására kitolja a PIC-be.

Nagyon durván ennyi.

A VB progi nem bonyolult, de hogy haladni tudjunk, a PIC-es résznek próbálható állapotba kéne kerülnie. (Én a próbákhoz valószínüleg egy LCD-s verziót fogok összehuzalozni, ami gyakorlatilag egyenértékű lesz a LED-essel. Igaz, hogy ezzel nem deríthető ki, hogy a LED-es progi jó-e. Itt nem feltétlen a működés, hanem a fényerő az ami aggaszt. (1:40 arányú energia jut egy LED-re.) Erre neked kell lépéseket tenned.)

De addig is valamit haladjunk a VB-ben is, mert gondolom ismerkedned kéne vele.

Első kérdésem, hogy mennyit sikerült kiderítened a VB használatából?

csüt. okt. 21, 2004 6:04
arany tag

Hozzászólás 
watt most nézd meg a linket

csüt. okt. 21, 2004 0:24
arany tag

Hozzászólás 
Kösz cs_gaborka!!!!!!!!!!!!!!4
Nos csapjunk a lecsóba :D

csüt. okt. 21, 2004 0:07
arany tag

Hozzászólás 
Szia Ray

EEPROM - ban nem szokás kódot tárolni, ugyanis nagyon lassú az elérése, tehát nem a 40 év a korlát. CRC - t, verziószámot illik tárolni az EEPROMBAN, tehát elég ritkán írnak/olvasnak bele/belőle. Írhatsz olyan kódot, ami 20 évenként újra írja, akkor nem fog elveszni az adat :)

atta

kedd okt. 19, 2004 14:37
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Hello mindenki!

A 40 év kihordási idővel kapcsolatos felvetésem abszolút teoretikus volt.

Arra gondoltam, hogy ha készitek egy ketyerét és "a gép forog az alkotó pihen", de egyszer csak bekrepál. A jámbor utókor nem tudhatja, hogy mi az ábra, az "alkotó" szúrt el valamit vagy eleve x év után a mű "elfárad" és feldobja a bakancsait.

Kösz a reagálásokat, most már azt is tudom, hogy nem illő az EEPROM-ot oda/visszírással túlságosan fárasztani.

Üdv.
Ray

kedd okt. 19, 2004 13:39
ezüst tag

Hozzászólás 
Az EEPROM dinamikus irogatása a törlés/égetési lehetőség viszonylag alacson száma miatt akár néhány nap alatt tönkreteheti a PIC-t.

Sonar-X: Na :?: má kedd van :!:

kedd okt. 19, 2004 11:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF
Ez alatt a 40 év alatt eepromok esetén nem véletlenül a statikus tárolást értik? Egyszer beégetik és 40 év múlva is benne van még.
Egyébként írás/törlés ciklusban van meghatározva az "élete" ami így akár pár év is lehet....

hétf. okt. 18, 2004 9:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
watt: Az Office VB nagyon jó! pl excelben makrózáshoz

Természetesen! Én is (csak) erre használom.

Idézet:
Sonar-X: Kezdek aggódni, azét ma már meg kellene kapnod.

Szerintem is! Hamarosan indul a kurzus! :D

hétf. okt. 18, 2004 9:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Ray írta:
Arra gondoltam, hogy ha kevés a programhely, az EEPROM-ba kellene adatokat beírni és a program futás közben bizonyos inputokra az EEpromhoz fordul és, amit ott talál aszerint fut tovább.
A programok jó része így működik, főleg amelyeknek kikapcsolásokat is el kell viselniük. De ezzel a módszerrel nem lehet a program memória hiányát orvosolni.
Idézet:
Igenám, de az EEPROM cca. 40 évig őrzi meg az adatokat.
Ezen "probléma" miért ilyen kritikus és milyen megfontolásból kapcsolódik ennyire az előző gondolatodhoz? Szerintem 40 év múlva az áramkör sem biztos, hogy meglesz, de ha mégis akár 10 évente újra lehet égetni egy másik PIC-t. Nagyon távoli az az idő, ahogyan a technika fejlődik én nem aggódnék ezen :wink:
Idézet:
Mi történik 40 év múlva. Az EEPROM regiszterei egységesen 0-ra állnak...
Ezt Te sem gondolod komolyan :wink: vagy lehet van egy beépített titkos számláló, amely 40 év után lenulláz, és használhatatlanná teszi a PIC-t. Tulajdonképpen létezik önmegsemmisítő áramkör. Te valamit tudsz :)
Idézet:
Miért pont 40 év a kihordási idő, ezt hogy lőtték be? A legöregebb PIC sincs még 40 éves.

Talán olyasmit használtak a 40 év meghatározásánál, mint a fototront búzanemesítők.

Talán valami anyagelfáradási együttható is lehet a dologban.
Valószínüleg. Lehet némelyik darab 20 év után ki fog múlni, míg mások sokkal tovább bírják.

watt: Az Office VB nagyon jó! pl excelben makrózáshoz :wink:

Sonar-X: Kezdek aggódni, azét ma már meg kellene kapnod.

hétf. okt. 18, 2004 8:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Próbáltam úgy is, de egy 404.html-t akar letölteni. Ezek a mostani weboldal támogatók, nem szeretnek külső hívásokat kiszolgálni. Küld el levélben légyszi!
A office VB nem jó sajnos. Nem tud exe fájlt fordítani. Csak kínlódás lenne.

hétf. okt. 18, 2004 4:50
arany tag

Hozzászólás 
Watt próbáld cél mentése másnéven nel!
@ cs gaborka még nem jött meg. de remélem hétfön már megkapom. szal csapjunk a lecsóba!
Ami az officeban visual basic az nem jó :?

vas. okt. 17, 2004 0:59
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Hello Hozzáértő Valaki!

Még egy fia PIC-et sem égettem, de már felmerült bennem egy "taoretikus" kérdés. (még nem jött meg a megrendelt égetőm)

Arra gondoltam, hogy ha kevés a programhely, az EEPROM-ba kellene adatokat beírni és a program futás közben bizonyos inputokra az EEpromhoz fordul és, amit ott talál aszerint fut tovább.

Igenám, de az EEPROM cca. 40 évig őrzi meg az adatokat.

Mi történik 40 év múlva. Az EEPROM regiszterei egységesen 0-ra állnak, vagy bizonytalan értékeket vesznek fel?

Miért pont 40 év a kihordási idő, ezt hogy lőtték be? A legöregebb PIC sincs még 40 éves.

Talán olyasmit használtak a 40 év meghatározásánál, mint a fototront búzanemesítők.

Talán valami anyagelfáradási együttható is lehet a dologban.

Üdv.
Ray

pén. okt. 15, 2004 9:55
ezüst tag

Hozzászólás 
watt írta:
Van címe is az LCD-nek? Több dolgot is lehet tőle kezelni a vonalon, vagy rátelepszik?
Igen van, a PIC program elején megtörténik a címzés, gondolom akkor több készülék is ülhet egy vonalon.

csüt. okt. 14, 2004 17:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sonar-X!
A rajzzal tudtál valamit csinálni? Nem tudom megnyitni. Futófény hogy áll?

csüt. okt. 14, 2004 5:32
arany tag

Hozzászólás 
cs_gaborka írta:
Átmeneti "nyersanyag hiány" miatt ma reggel tudtam csak eljutni a postára, a hét végére biztosan "üzemkész" lesz Sonar-X :wink:

Ezer hála

csüt. okt. 14, 2004 0:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én baromi lusta vagyok, ezért inkább veszek egy MSSP modulos PIC-et, mint hogy megírjam az I2C protokollt. A PIC égetőmnél nem voltam ilyen kényelmes helyzetben, ott a PIC-ek nyelvére kellett megtanítanom a PC-t. De ez más történet. Az mp3 lejátszónál hasonló lustaságból ma veszek egy igen jó darabot. :) (mindent nem csinálhat az ember, na meg felvenni is tud, meg rádió és bővíthető és kicsi stb.)bocs off!

szer. okt. 13, 2004 12:34
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Az egyéb speciális meghajtásra pedig progit lehet írni(lehet az I2C-re is ha nincs MSSP modul). Nem olyan bonyolultak a protokollok.

Én most éppen benne vagyok. Letöltöttem 2 programot is a netről, egyik sem működött, ezért írok sajátot. Ha valaki ilyesmire adja a fejét, akkor arra figyeljen, hogy általában az I2C-perifériék nem szeretik, ha túlhajtják őket, inkább lassabb legyen a busz sebessége a névlegesnél. Pl. én egy TDA7313-at vezérlek PIC-kel. Ebben a TDA ic-ben "lassú" I2C van, azaz 100 kHz. Ez nem szereti, ha kicsit fölé megy a sebesség, ezért most 91 kHz-en beszélgetek vele, így megy tökéletesen. Ha valakit érdekel az időzítés vagy maga a kód, felrakom valahová. Egyébként egy autós MP3-lejátszó lesz, ha elkészül megosztom a nagyérdeművel. Addig is, ha már csinált valaki ilyet, szívesen vennék egy-két tapasztalatot.

szer. okt. 13, 2004 12:18
ezüst tag

Hozzászólás 
Átmeneti "nyersanyag hiány" miatt ma reggel tudtam csak eljutni a postára, a hét végére biztosan "üzemkész" lesz Sonar-X :wink:

szer. okt. 13, 2004 9:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sonar-X!
Meg vagy még? Én készen állok!

szer. okt. 13, 2004 7:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
S. M.! Kösz az infót.

A legegyszerűbb megoldás akkor is a PIC-es átalakítás. Az I2C átalakító nagyon egyszerű egy MSSP modulos darabbal. Az egyéb speciális meghajtásra pedig progit lehet írni(lehet az I2C-re is ha nincs MSSP modul).
Nem olyan bonyolultak a protokollok. Egy PIC-ben párhuzamosan több kommunikációs felület fordítás is futhat, tehát több eszköz is csatlakoztatható egyszerre. Később bővíthető a progi más felületekre. Érdemes talán sok lábú PIC-et, vagy esetleg átkapcsolható programot írni. Én inkább a több lábas megoldást választanám. (pl 18F4320)

szer. okt. 13, 2004 5:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Először is elnézést a téves infoért :oops:
Az úgy volt :wink: először az Ericsson GH688-as telefont nézegettem, egy PCF2105-ös chipet tartalmaz amely valóban I2C-s, ezután került sor a Nokia bontására, és nagy lelkesedésemben a PDF böngészése után az maradt meg bennem, hogy ez is sorosan kommunikál, mire pedig eljutottam a forumig, nem is gondoltam rá, hogy a soros nem csak I2C-t jelenthet. Ugyan késő van, na és a söröm is fogytán, de azért gyorsan utánna néztem én is, hogy hol rontottam el :wink: Találtam két érdekesnek tűnő oldalt, talán találunk benne egy két ötletet, bár én azt hiszem majd holnap olvasom át őket. Vészesen fogy a söröm :wink:

http://users.skynet.be/bk317494/
http://www.skippari.net/phpBB2/viewtopic.php?t=474

kedd okt. 12, 2004 21:56
arany tag

Hozzászólás 
Ezt találtam:

I have the following to add to that:
- LPH7679 => 8-pin pinout
- LPH7666 => 9-pin pinout
- ECM-A-1091 => 9-pin pinout

If my info is correct, all these models have the PCD8544 controller and thus should work.

Above display models are found in the following phones:
- Nokia 3210
- Nokia 3310
- Nokia 3330
- Nokia 5510
- Nokia 5110
- Nokia 6110
- Nokia 6150
- Nokia 8210
- Nokia 8850

kedd okt. 12, 2004 13:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez a PCD8544 IC nem I2C-s ez látszik. De hogy a 3210-esben milyen meghajtó van, az egy jó kérdés. Nincs erről valami infótok?

kedd okt. 12, 2004 11:47
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 136  Következő