Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 0:26

Hozzászólás a témához  [ 525 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Következő
Ceruza akku töltése 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok

A michrochipes megoldás nekem sem szimpi én is csak az érdekesség kedvéért linkeltem be. :D Csak hogy van ilyen is és esetleg valki tabul belőle valamit.

kedd nov. 16, 2004 11:51
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Kéretik kitörölni

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ampervadász kedd nov. 16, 2004 11:52-kor.

kedd nov. 16, 2004 11:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
A normál módon kb 100mA-300mA-es töltőáramot értesz?

Nem kimondottan. A normál töltés a C/10 A árammal való töltés. (A C az akku kapacitása)

kedd nov. 16, 2004 6:38
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ampervadász
Idézet:
Ha nem nagy probléma le tudnád írni mit értesz kalibráció alatt.

Azt hiszem azt, amit Te is!

A belinkelt töltő IC megoldásától rosszul vagyok. Trafózni + PIC is, és 4 cella minimum(?) ez nekem nem jön be.

Azért van egy tanulság, hogy még a microchip sem a PIC-et programozza fel PWM-re, pedig elvileg ez is megoldás lehetne. Mondjuk 1 csatornára még el is tudom képzelni, de 4-re? Hozzáteszem, hogy még nem próbáltam, és lehet, hogy megoldható, de igen rövid idő alatt kéne mérni, mert a PWM-et programból megoldani elég erőforrásigényes feladat. 4 PWM csatorna meg nincsen egy PIC-ben sem. A cellákat sorban tölteni viszont eretnekség(hacsak nem pack a szerencsétlen).

kedd nov. 16, 2004 6:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Ampervadász:

A TI. tudtommal 3 nap alatt elküldi. szerintem az nem sok.

Nem ilyenre gondoltam.

Én olyan tápra gondoltam, "kapcsolós táp, pl.: olyan amilyen a telefon töltök, csak nagyobb telj." amilyen pl. a mobil tel. töltõk. Nekem a pana telómhoz egy 5,8V-os és 700mA-es töltõ van. No valami ilyen kéne csak 3,5-4A-re.
És utána a töltõ elektronika. Az meg olyan, hogy tölt pl.:5us-ig, majd kisüt nagy árammal(2-2,5A) pl.:20ms-ig, majd mér és így tovább míg fel nem töltött az akksi.

hétf. nov. 15, 2004 22:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Nemrég akadtam rá a microchip oldalán a következő pwm-es aksitöltőre, ajánlom figyelmetekbe, bár szerintem a Watt-féle megoldás szebb.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21896a.pdf

nézzétek meg az ic-hez ajánlott áramkört. (ez a michrochip féle áramgenerátor :o )

Laposelemer valami ilyesmire gondoltál, vagy kapcsüzemű trafóra esetleg?

hétf. nov. 15, 2004 20:54
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok

A 2,5V -os referenciával semmi gond nincsen. Én azonban, mivel van pár felesleges LCD-m gondoltam kijelzem a cellák feszültségét. Ehez azonban az szükséges, hogy a cella feszültség közép- effektívértéke (ami jelen esetben megegyezik) el legyen tárolva 1 regiszterben. Ha 2,048V- os referenciát használok, akkor 2,048/4096=0,5mV lesz a legkisebb feszültséglépcső. Az Adc által beolvasott 12bites értéket ha megszorozzuk 0,5-el (2-vel osztjuk egy rrcf utasítással ) akkor máris megkapjuk a feszültség pillanatértékét a regiszterben, és nem kell kalibrálni. Az így kapott eredményt könnyen ki tudjuk jelezni.

Ha 2,5V -os referenciát használunk, akkor nem használható ez a sztámítási módszer, mert a 2,5/4096 nem kerek érték. Csak ennyi a gondom vele semmi más, és mivel nem kapni 2,048V-os referenciát ezért én is 2,5V-osat fogok venni. Ha nem nagy probléma le tudnád írni mit értesz kalibráció alatt.

Analog device ADR420, ADR430 Texas REF2920 IC-k mind 2,048 V-os referenciák, csak mo-n nem lehet kapni, vagy lehet csak én nem találtam. A microchip-nek nincs csak 2,5 v-os és 4,096V -os (Mcp1541).
Mintát lehet több helyről is rendelni, de sajna én nagyon türelmetlen ember vagyok ezt az időt nem akarom kivárni :)

A 13-bites michrochipes adc-ről letettem, mert a datasheet szerint ez is egy 12-bites adc, a 13. bitnek csak diff módban van szerepe.

A normál módon kb 100mA-300mA-es töltőáramot értesz?

Előre is köszi ,sziasztok.

hétf. nov. 15, 2004 20:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Ampervadász
Idézet:
Bár itt már az adc hibája is jobban beleszólhat a mérés pontoosságába mint 3mV esetén.

Ez az ami gondot okoz. Én nem látom gondnak az a 3-4 percet, mert ez szerintem nem túltöltés. Pontosabb AD-vel lehetne rövidíteni, talán, de ha a valós mért értékek ilyen ingadozóak, akkor nem.

Idézet:
Irtad ,hogy az akkuk még formázatlanok

Csak a 1850mA-es. Ezt egyszer feltöltöttem normál töltéssel, és csak a kíváncsiság miatt tettem fel gyorsra. A formázás nálam most azt jelentette, hogy néhányszor fel kellene még tölteni, hogy elérje teljes kapacitását. A valós formázás azt jelenti, hogy normál módban töltesz egy akkupackot. Nem a megfelelő szót használtam. Inkább azt kellett volna, hogy nyers, vagy ilyesmi.

Én sem találtam 2,048V-os ref IC-t(4096-os sem.). Ha találsz szólj!
Egyébként nem tudom miért gond a 2,5V? Simán rá lehet kalibrálni, minimális a tévedés. Ezt használják sok helyen. Az akkunál amúgy sem az effektív érték számít, hanem a változás.
Szerintem a 13bites AD túlzás, de megfelel. Az áramgenerátor és a csatlakozás nem olyan pontos, mint az AD lesz, és a cella fesz is mozog kicsit magától is.

hétf. nov. 15, 2004 6:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Ha nem olyan sürgõs akkor esetleg rendelhetsz a Maxim-tól is Sampl-ként. Még nem néztem, de szerintem gyártanak 2.048V-os ref.-t.

Egyébként én is ilyen tötöt akarok csinálni, csak én pulzus töltést szeretnék megvalósítani, ha már van benne egy pic. :)
Meg a tápellátáshoz jobb lenne valamilyen kapcsolós táp, pl.: olyan amilyen a telefon töltök, csak nagyobb telj. Ehhez valamilyen ötlet?

szomb. nov. 13, 2004 13:54
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Watt,

engem meggyőztek a grafikonok és az elv teljesen jónak tünik.
Nézegetve a grafikonokat a maximális csúcs után kb 3:53 percel csökken le a kikapcsoláshoz szükséges szintre (a 2100mA(2)_1.xls esetén), míg a a 2100mA(1)_1.xls esetén ugyanez 1:42 perc után történik meg. Ha viszont lemegyünk 2mV-os feszültségfigyelésre, akkor kb 30s -et javíthatunk az ídőkön, legalábbis a grafikonok szerint. Próbáltad már ezt a feszültséget? Bár itt már az adc hibája is jobban beleszólhat a mérés pontoosságába mint 3mV esetén.

Irtad ,hogy az akkuk még formázatlanok, és nem érték el a végleges kapacitásukat, ebben a kapcsolásban hogyan tudod megformázni az akkut , mivel itt nem tudod tovább tölteni, egy adott ideig, mint amit a formázáshoz írnak. (pl a régi telcsit amikor vettem a használati útmutatóban benne volt, hogy 16 óráig haggyam a töltőn, de ez nállunk nem lehetséges.)

Egy kis gond még az is , hoyg itthon nem lehet kapni 2,048v -os referenciafesz ic-t! legalábbis én nem láttam.A microchip nem gyárt ilyet, Texas, és analod-device forgalmazót ,kiskert viszont nem találni magyarországon. Létezik ez?

Kénytelen leszek 4096V os referenciát és 13bites adc-t (mcp3304-et )használni íyg ugyanott vagyok mint kisebb referenciával. Bár nem olyan elegáns megoldás, mivel a referencia-tartomány kisebb részét használom, de ha nam marad más akkor ez lesz.

Sziasztok

szomb. nov. 13, 2004 13:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Referencia IC-ket a Microchip-től választottam(tápellátással kapcsolatos ák.).
Itt vannak adatlapok is, és a ChipCad oldaláról is meg lehet őket nyitni, az árlisáról.
pl.
ww1.microchip.com/downloads/cn/DeviceDoc/cn_21653a.pdf

Az MCP3204 adatlapja is elérhető. A REF fesze 0,25-Vdd- ig terjedhet.

Idézet:
Ha 500mA-el töltöm az akkut (AAA) akkor ha sok neki töltés közben akkor ha sok neki akkor megelszik?

Igen, de nem hiszem, hogy melegedne, de ki kell próbálni. Én 900-al próbáltam Varta-kat, de nem volt gond.

Korábban kérdezted, hogy nem sok e az az idő, ami eltelik a fesz csökkenésénél. Egy akkuban nem egszerre történik a kristályok telítődése. Ezért minden töltésnél a gyorsabban feltöltődött kristályok valamenyire károsodhatnak. Ez normális, viszont nem olyan nagy az arány, hogy jelentős élettartam károsodást szenvedjen az akku. A kristályok sem olyan könnyen mennek tönkre. A megfelelő fesz csökkenés csak akkor jelentkezik, ha megfelelő hevességű a reakció a hőtermeléshez. A hőtöl csöken a fesz szerintem. Ehhez valamilyen szintű túltöltés szükséges. Ami káros lehet, az a túl magas hőmérséklet. Hogy ez mekkora, arról megoszlanak a vélemények. Szerintem 40°C alatt nem lesz baja a cellának. Ezt az is megerősíti, hogy a 2éve rendszeresen használt modell pack-om használat után is kb. ennyi, és még sincs sok baja eddig...

pén. nov. 12, 2004 5:54
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Watt!

Csak azért szeretnék 2,048 Vos referenciát, mivel akkor abból könnyen kiszámolható a mért feszültségérték és így könnyen kiszámolható.Mivel a 2,048/4096=0,5 mv és ha 2-vel osztjuk az adc által mért értéket akkor mVban megkapjuk a kijelzendő feszültséget. 2,5 Volt esetén viszont a 2,5/4096 nem kerek érték igy nehezen kiszámítható a fszültségérték.

Az ic-ket (mcp3204 és MCP1525 ) a chipcadben vetted?, mert én csak az adc-t találtam meg ott, a referenciaic-t nem. Sajna a linear-technologies által gyártott feszreferenciák a chipcadnél nem tünnek olyan jónak, és még leírást sem találtam hozza!

Ha 500mA-el töltöm az akkut (AAA) akkor ha sok neki töltés közben akkor ha sok neki akkor megelszik? Én kb ennyit akarok nei adni.

A görbéket sajna csak holnap tudpm megnézni, de nagyon érdekel mire jutottál. :D

Üdv mindenkinek!

csüt. nov. 11, 2004 23:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
ez idő alatt menyire melegszenek az aksik

36-38°C kb.(kezemnél kicsit melegebb) de inkább a lekapcsolás után jön ki a meleg.

Idézet:
Mellesleg amikor több aksit töltesz egyszerre, akkor sorba kötöd őket és csak a legalsónak a feszültségét figyeled? itt a 3as ,4es 6 os akkumérésre gondolok a weblahodon.

Nem. Ez egy 4 csatornás töltő, minden cella külön töltődik. A próbák alatt csak az egyik csatornát használom, mert az a trafó ami az asztalomon van, csak 1,5A-t bír.

Idézet:
lehet-e 2,048Vos használni?

Azt hiszem lehet, de inkább a 2,5V-os referencia IC-t ajánlom(MCP1525 I), mert a stabilitás is fontos.

Idézet:
mekkora árammal érdemes tölteni 1 AAA -s 700 mAh-ás akksit

Én úgy vettem észre, hogy a ceruza akksikat, legyen az AA, vagy AAA, 1A-nál nagyobb árammal töltve melegednek. Ezért választottam a 900mA-t. Az AAA akkuk így is eléggé határon vannak, de töltés közben nem melegednek nagyon. Ilyen mérésem még nem készült, de hamarosan lesz, és akkor pontosabb képet kapok.

Felkerült néhány új görbe a lapomra, ezek biztosan tetszeni fognak! :)

csüt. nov. 11, 2004 6:24
ezüst tag

Hozzászólás 
Szerintetek kb mekkora árammal érdemes tölteni 1 AAA -s 700 mAh-ás akksit maximum gyorstöltéssel?

Megnéztem ezt a microchipes ad átalakítót, elég frappáns megoldás ,sőt még viszonylag olcsó is.Azt viszont nem látom, hogy mekkora a legkisebb referenciafesz, ami használható? Itt csak 4,096Vos van, lehet-e 2,048Vos használni?

Sziasztok

szer. nov. 10, 2004 18:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Watt

Szóval akkor azt mondod, hogy a maximális cellafeszültségtől ha 3mV -al csökken a feszültség értéke, akkor megfelelő időpontban történik a kikapcsolás, és így csak minimális túltöltés lesz? ez idő alatt menyire melegszenek az aksik?
szerintem én is nekilátok egy hasonló elven müködő töltő elkészítéséhez.

Mellesleg amikor több aksit töltesz egyszerre, akkor sorba kötöd őket és csak a legalsónak a feszültségét figyeled? itt a 3as ,4es 6 os akkumérésre gondolok a weblahodon.

Üdv Ampervadász!

szer. nov. 10, 2004 13:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezek a görbék még az első próbák alatt készültek, azóta nagyobb és újabb aksikkal és 3mV körüli lekapcsolással vannak görbék. (a 700-asok 7-8 évesek!) Ha nem felejtem el, holnap elhozom őket.

Még valami. A feszültségek abszolut értékei nem tökéletesen pontosak, de a differencia igen. Még nem volt időm és kedvem bekalibrálni az A/D-t a PIC-hez.

Az áramgenerátort feltettem az oldalamra.

szer. nov. 10, 2004 12:37
ezüst tag

Hozzászólás 
Bocsi lenne még1 kérdésem:

KB le tudnád írni hogy néz ki az a 2 tranzisztoros kapcsolás?

előre is köszi.
Sziasztok.

szer. nov. 10, 2004 11:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Watt

Nézegettem töltési diagrammokat és lenne 1-2 kérdésem velük:

az 1200 mA-es töltés esetén a feszültségcsúcs 1,5058 V és mindez 21:07:28 kor lett mérve. Ahogy kivettem a diagrammból ettől a feszültségcsúcstól nézel kb 5mV -os csökkenést, és ha fel van töltve akkor lekapcs.
ez esetben az 5mV-os csökkenés először 1,4428 V-os cellafeszültségnél következik be 21:12:49 perckor. Nem sok ez az idő (kb 5perc )amíg az aksi túltöltődik?
Bár az adott cellafeszültség kezdetben nem meredeken csökken, hanem inkább az 1,510 V-os tartományban kezd el esni a feszültség meredeken és akkor ki is kapcsol gyorsan.

700mA es töltészeket kisütéssel kezded kb 920mV-ig ? Bár itt már ha jól vettem észre 4mV-os feszültségcsökkenésnéll kapcsol ki töltés.

elég szép ábrák különösen a 700mA-es töltések. Gratula.

szer. nov. 10, 2004 11:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ampervadász

1. Két tranyóval meg lehet oldani.

2. A 2mV elvileg igaz, de az A/D +-1 bit hibával mér, ezért ez már 4mV eltérés.

3. Ez nem történik meg. 3-4 mV csökkenésnél lehet mondani, hogy kész.

4. Olcsó jó megoldás nincs(ha még is szóljatok!). 1A alatt nincs értelme foglalkozni kapcsolóüzemmel, felette, meg nem szabad tölteni ceruza akkut.

Amit feltettem akkutöltés görbéket, lenyelte a Primmappa. Felteszem az új helyre is, abból sokat lehet látni. Vannak újabb görbék is, de azok otthon. Ha nem felejtem el, akkor holnap elhozom.

szer. nov. 10, 2004 5:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Nemrégen szereztem be egy amolyan noname walkmant és, hogy őszinte legyek picit zabálja az elemeket. Vettem hozzá AAA-s 700mAh-as akkukat, de úgy gondoltam töltőt magam csinálok hozzá, ebben kérném picit segítségeteket.
Végigolvasva a topicot a pic-es megoldás tünik a legpraktikusabbnak,de lenne pár kérdésem vele kapcsolatban:

1,: Hogyan csinálhatunk állandó áramgenerátort, (esetleg egy uA723-as segítségével, vagy egy 7805-ös stabkockával) legegyszerűbben?

2,: Watt irtad, hogy a pic 10bites ad-ja nem elég, és ezért használsz 12 biteset. Abban az esetben ha lecsökkented a pic ad referenciafeszültségét, kb 2,048 Vra 1 külső referenciafeszültséggel, akkor a 2 mV-os Legkisebb feszültséglépték nem lesz elég? bár az tény hogy a 12bites ad kisebb felbontást ad.

3, a nagy felbontás hátránya viszont az lehet hogy az akkufesz mérése közben a az esetleges zajokat az ad átalakító érzékelheti, és ha a zaj esetlegesen úgy úl rá amérendő jeledre (akkufeszre), hogy az esetleg csökken az előző mintavételezéshez képest, akkor előfordulhat hogy a pic tévesen feltételezi hogy az akku teljesen töltött, (úgy látja hogy csökken az akkufesz, ezért a max feszcsúcs útán vagyunk ) és hamarabb kikapcsol. Mekkora az a feszültségcsökkenés mV-ban az előző mintavételhez képest, aminél azt kell momdani, hogy az akku fel van töltve?

4, bár sokat gondolkodtam azon hogy milyen jó lenne egy digitálisan állítható áramkorlát , amellyel tudjuk állítani, hogy mekkora árammal töltsünk, tudtok valami olyat amivel kiválthatjuk a ua723-at, valami modernebbre és pontosabbra?

Első nekifutásra ennyi, válaszokat előre is köszönöm, remélem kölcsönösen okulunk egymás kérdéseiből :D

Sziasztok

szer. nov. 10, 2004 2:08
platina tag

Hozzászólás 
mióta van ez a rohadt net, sokat ülök előtte. így alig bütykölök
pedig hegyekben áll a cucc.

vas. okt. 31, 2004 8:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kicsit leült ez a topic. Közben kész a töltőm is, de nincs sok időm, mert be kell fejeznem a riasztómat is. (mióta nem vállalok más melót otthon, egész jól haladok a saját dolgaimmal! :) Ti hogy vagytok ezzel?)

pén. okt. 29, 2004 12:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy kis érdekesség. Van egy 700mA/h-s kb. 8 éves Ni-Cd ceruza(AA) akkum. 900mA-el kb. 17 perc alatt töltődik fel, és kb. 1A-es kisütő árammal 15 percig bírja 800mV-ig. Ebből látszik, hogy csökkent a kapacitása jelentősen az új állapotához képest.
Ami az érdekesség, hogy a feltöltési görbéje hasonló a jobb állapotban lévő társaiéval. Azért kíváncsi lennék vizuálisan is a valós fizikai és kémiai okokra, amik a kapacitáscsökkenést okozák. Rétegekben, vagy felületi elhalásokban jelentkezik ez a dolog a kristályoknál? Valaki foglakozott ilyen mélységekben a dologgal?

szer. okt. 13, 2004 5:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Laali!
Igen szerintem is egy melegedés görbére szabályozhatnak elvileg. Igaz én még nem láttam ilyen töltőt. Olyat igen, hogy egy adott cellahőfoknál szünetelteti a töltést, de ez csak a cellák védelmében van. A mostani próbák alatt nem melegednek a cellák csak a lekapcsolás előtt, de ott is csak kicsit. Ezért talán nincs szükség temperálásra, hűtésre. A szöveg amiből idéztél, az még a 10bites ADC korszakból volt. Ott a feszmérés gondok miatt nem láttam pontosan a fesz változást, és ezért melegedtek el szegény cellák. Jelenleg nincs ilyen gond. A görbék magukért beszélnek.

kedd okt. 12, 2004 9:22
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
A válaszok helytállóak részben és egészben de a dolog kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk.
Egy jó akku, gyorstöltés esetén sem melegszik meg addig, amíg a teletöltöttség miatt meg nem kezdődik az oxigén fejlődés és ettől a melegedés ill. a belső nyomás növekedés.
Ha hűtjük az akksit, akkor ez a melegedés a töltő áramtól függően nem fog bekövetkezni, tehát nem szabad agyonhűteni, mert azok a töltők, amelyek a melegedésre kapcsolnak le nem fognak működni. (arról nem is beszél

Szerintem nem egy melegedési hőfokot érzékel, hanem a hőmérséklet hirtelen változását. Ha nem "termosztátban" van, hanem egy állandó egyenletes hűtés, ventillátor, akkor a változás ugyanúgy be fog következni. Lehet, hogy tévedek, nem néztem még utána az ilyen elektronikáknak.

kedd okt. 12, 2004 9:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
inhouse írta:
Watt!

És hol is van ez? :roll:

Üdv
Inhouse
Talán, ha a watt neve alatti Kép gombra, ha rányomsz. Nekem bejött :)

kedd okt. 12, 2004 8:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Watt!

És hol is van ez? :roll:

Üdv
Inhouse

kedd okt. 12, 2004 8:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Végül nem gif-eket tettem fel, hanem táblákat.

kedd okt. 12, 2004 6:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Gondoltam talán érdekelhet benneteket, hogy a töltőm a végső próbák alatt áll. Van néhány töltési grafikon 700mA/h -s Ni-Cd akkukkról, és egy 1200mA/h Ni-Mh-ről. Ők a szenvedő alanyok :) ), ami érdekes lehet, ezeket hamarosan felrakom az oldalamra (gif-ek lesznek).

Korábban esett szó, hogy a PIC 10 bites ADC-je nem felel meg 1cella feszülség követésére, mert a változás kisebb, mint az ADC hibája. Ezért egy 12bites SPI buszos ADC-t (MCP3204-b) használok most. A grafikonokból nem lehet majd pontosan látni, de a letörés mértéke a legnagyobb feszültségpúphoz képes 4 ezred volt.
A töltőhöz készült egy PC program is, ami a töltés adatait gyűjti. Ezekből készültek a grafikonok. Ez a kapcsolat nem csak a tesztek idejére fog élni, ez be van építve a PIC programba és magába a töltőbe is. Ha késznek ítélem a kütyüt, akkor feltöltöm az adatgyűjtő progit is a többivel együtt. (már ha valakit érdekel a dolog :!: )

kedd okt. 12, 2004 5:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm kérdésed, majdnem kész. Sajnos minden más közbejött, de a progi és a vas kb 95%-os. Már töltögettem is vele, de még vannak megoldásra váró részek. Szerintem a nyáron kész lesz. (addig marad az időzített normál töltögetés).

csüt. júl. 15, 2004 8:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia watt!

Hogy áll a töltőd?

csüt. júl. 15, 2004 8:45
ezüst tag

Hozzászólás 
http://www.minwa.com.hk/newDesign/produ ... 429&code=4

Ezt a típust vettem meg, a Somogyi Elektronika (Győr) magyarítja a feliratokat . Négy darab 2300 mAH NiMh akkuval volt 7 darab ezres.
Kisütőgomb, 300 és 500 mA töltőáram automata kikapcsolással.
Remélem beválik.

vas. máj. 16, 2004 22:39
arany tag

Hozzászólás 
Shrek az illeto, es biztos benez a kovetkezo forumra. http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... &start=100
Ez a digitcam reszleg.Szokta hozni a beigert toltoket.

vas. máj. 16, 2004 12:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Joeapi!

Írtam a fenti emilcímre levelet, de nem kaptam választ. Ez azt jelenti, hogy nem tud szerezni az illető, vagy csak elkeverdett a levelem?

Fishi

pén. máj. 14, 2004 19:10
arany tag

Hozzászólás 
Nehany szot ideznek a hasznalatibol ami egyertelmuve tesz 1-2 keredest,de a google-lal is konnyen ratalalsz.
"Automatic pulse NiCD/NiMh battery charger with discharge and DV detection"
"AUTOMATYCZNA WIELOFUNKCYJNA PULSACYJNA £ADOWARKA Z NAJNOWSZYM NA RYNKU MIKROPROCESOREM MODEL MW9168GS ORYGINALNA EMOSA"
Szerintem ehhez nem kell beszelni egyik nyelvet se,mert igy is lehet erteni.Nyilvan egy 4 csatornas a legjobb kisutogombbal, de azt nem ennyiert kapod meg.

csüt. máj. 13, 2004 7:33
platina tag

Hozzászólás 
Joeapi, köszönöm az infót!
Töltés közben nem melegszenek nagyon az akkuid?
Még egyelőre gondolkodom a dolgon. Igazából ha biztos lehetnék benne, hogy tényleg impulzustöltő, akkor valsz megvenném (ha meg külön áramkör lenne minden cellára, akkor biztos). De ha csak sima nagy árammal tölt, akkor jobban károsítja az akkukat.

kedd máj. 11, 2004 11:36
Hozzászólás 
Kicsit OFF, de ide is beteszem a kérdést, ha már ennyi "akkus" emberke összegyűlt itt. Tehát: megfizethető árú CGR18650H (pana) aksit (vagy helyettesítő tipust) keresek (Li-ion, 3.7V 1500mAh, adatlap: http://www.jkelectronic.de/panasonic/da ... 18650H.pdf ). Tud valaki fellelhetőséget?

vas. máj. 09, 2004 11:03
arany tag

Hozzászólás 
Irhatsz Shreknek is O olcsobban tudja talan beszerezni. jonnybb@freemail.hu

szomb. máj. 08, 2004 22:23
arany tag

Hozzászólás 
Penteken vettem toluk: http://www.hqvideo.hu/

szomb. máj. 08, 2004 22:17
platina tag

Hozzászólás 
Hol keresgéljen az, aki 3800 Ft-ért meg szeretné venni? Remélem Bp-en van.

Tényleg nem rossz, bár akkor lenne tökéletes, ha minden akkura külön áramkör jutna, és nem párosával töltené (ill. sütné ki). Persze ennyi pénzért ne akarjunk tökéletes töltőt.

szomb. máj. 08, 2004 1:29
arany tag

Hozzászólás 
Watt forumtarsunknak egy toltot ajanlanak a figyelmebe:
http://www.minwa.com.hk/newDesign/produ ... 065&code=1
Ez a tolto 3800Ft.Aki ezutan barkacsol annak valami baja van.
-DeltaV lekapcsolas 800mA toltoaram,de gyartanak 500mA toltoarammal is(kb3000Ft),kisutesi funkcio.
A digit kamerasok a timerest szeretikMW3798.Nem tudom miert.
Csendben megjegyzem en magam is barkacsoltam egy proceszoros toltot,de anyagarban tobb volt mint a kesz Minwa.

pén. máj. 07, 2004 19:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Szevasztok ha már az akkumulátoroknál tartunk nem tud valaki egy automata töltő rajzot ami 13 .2 v ig tud tölteni előre is köszönöm zsozsoka

szomb. máj. 01, 2004 21:01
arany tag

Hozzászólás 
Nem nagyon kovetem a topicot csak mostanaban lattam egy toltot ezert gondoltam beirom ide.
Fotos ujsagban hirdetik 4 db ceruza akksi (2300mAh-as NiMh-van hozzaadva) es 15perc :!: :!: :!: toltesi ido. Valami 7Ampert :!: meg hutoventit irnak. Az is igaz hogy igy kb. 50-100 toltesi ciklust garantalnak oszt kuka.

pén. ápr. 30, 2004 13:45
ezüst tag

Hozzászólás 
watt,

légyszi ne feltételezz rólam semmilyen gyötrődést. Köszi.

Ha a találós kérdés után odaírod, hogy csak 1-féle válasz, a "gyorstöltéssel" fogadható el számodra, talán nem alakul ki vita.

A dokumentálásról annyit írtál, hogy az elején gyorsabban forog a motor, és kb. ugyanaddig bírja. Nekem más fogalmaim vannak erről, de ha ezt elfogadom, akkor valóban, több töltés vihető be így.

Remélem nem bánt, hogy a számomra nyitott kérdésekre megpróbáltam rávilágítani.

A hivatkoztott szakirodalom számomra nem elérhető. Ha a "nehézkes" méréstől eltekintünk, megtennéd, hogy megnézed a leírásokban korábbi kérdésemre a választ, mely szerint mekkora többletről van szó? Adatokból és grafikonokról ez könnyen leolvasható.

Azért egy kérdést még megkockáztatok: a töltő fejlesztéséhez van valami köze a találós kérdésnek, vagy csak eretnekégetés volt a cél?

csüt. ápr. 29, 2004 15:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fölösleges ezzel foglalkozni ebben az összes szakirodalom egyetért...

csüt. ápr. 29, 2004 13:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
tom-ba írta:
"Akinek a kezében a jelenség, megmérheti, leírhatja. Ha nem teszi, az önmagáért beszél."

Nem értelek. Én leírtam, hogy mi a helyzet. Irodalmak mérési görbékkel igazolják ezt is elmondtam, joeapi konkrétan is hivatkozott irodalomra, amit ismerek, és még a gyakorlatban is ezt tapasztaltam. Csak Te nem fogadod el ha én mondom, mert Te is látni akarod. Én nem fogom megmérni, mert elegendő bizonyítékot látok ahhoz, hogy elhiggyem és ne kezdjek el napokig méregetni, mikor egyértelmű és bizonyított a dolog számomra. Hogy számodra nem az, arról én nem tehetek és ne tegyél nekem ezért szemrehányást. Ha nem hiszed el és ez neked fontos, akkor mérd meg.
Én azt állítom, hogy ez így van. Van még valaki tom-ba-n kívül aki kétségek közt gyötrődik?
Üdv! watt

csüt. ápr. 29, 2004 12:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem tudom de ez az akku töltés midig is kissé vajákos dolog volt.
Ahány féle szakirodalom annyi féle vélemény....
Minden esetre nekem olyan kép állt össze, hogy a nagyáramú és méginkább az impulzosos (tölt/kisüt) töltő a legkisebb belsőellenállást hozza létre az akksiban, a normál C/10 viszont kiegyenlítő töltésnek ideális (a pakkban lévő cellák között), és az a legjobb az akksinak ha indőnként váltogatjuk a töltési módokat.
Én lehetőleg Li-Ion akksikat használok ezekkel nincs ilyen probléma... persze a telefonok doksijában azért még ennél is írnak baromságokat, a kisütés fontosságárol, 16-órán keresztül való töltés stb.. a szezon a fazonnal tipikus esete :)

csüt. ápr. 29, 2004 12:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Akinek a kezében a jelenség, megmérheti, leírhatja. Ha nem teszi, az önmagáért beszél.

Próbáltam tényszerű maradni, de beszélgethetünk a hitről is.
Szerintem az életből pont az elektronika az, ami a legkevésbé hit kérdése.
Az meg, hogy valaki állít valamit, aztán más meg nézzen utána, ha nem hiszi, hát...
Múltkor vettem egy Mercit 100Ft-ért, vízzel megy, és 1L-t fogyaszt.

Arról nem is beszélve, hogy a gyári adatlap megfelelő forrás, meg is kerestem, le is írtam.
Joeapi hozzászólásában én nem látok ábrákat, de watt hozzászólásából ítélve ott sincs bizonyíték, csak el kell hinni. Mondom, én csak a leírtakból következtetek...

Valaminek a nem létezését hogy lehet bizonyítani? Láthatatlan Ufok mászkálnak köztünk a városban. Aki nem hiszi bizonyítsa.

csüt. ápr. 29, 2004 11:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kösz joeapi! Ez az egyik fő forrás ha elhiszem amit a szaki ír!!
(megjegyzem, hogy nem kell elhinni mindent, de akkor keresse meg a megfelelő forrásokat a hitetlen, mert én nem fogom vallatásnak kitenni magam.)
Üdv! watt

csüt. ápr. 29, 2004 8:58
arany tag

Hozzászólás 
RT EK 96 63.o 1 abra.Grafikon a hitetleneknek.

csüt. ápr. 29, 2004 7:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 525 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Következő