Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 22:56

Hozzászólás a témához  [ 40 hozzászólás ] 
Kérlek segítsetek! (erősítő) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
ozpecs írta:
A P2 vel a kimeneti egyenfeszt lehet finoman állítani, a D4 szerepe pedig az, hogy a kvázikomplementernél fenálló asszommetriát csökkentse, mivel a jelutban alapesetben nem egyeforma számu pn átmenet van , igy meg a számuk megegyezik, és ha a dióda hasonló (nagyáramu természetesen) akkor elvileg kisebb lesz a torzítás.
OZ

Köszi szépen, P2-nél én is a DC szint állításra tippeltem :D Mostmár a diódát is értem akkor.

vas. szept. 18, 2005 15:25
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
A P2 vel a kimeneti egyenfeszt lehet finoman állítani, a D4 szerepe pedig az, hogy a kvázikomplementernél fenálló asszommetriát csökkentse, mivel a jelutban alapesetben nem egyeforma számu pn átmenet van , igy meg a számuk megegyezik, és ha a dióda hasonló (nagyáramu természetesen) akkor elvileg kisebb lesz a torzítás.
OZ

szomb. szept. 17, 2005 21:19
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
A P1-el a nyugalmi áramot állítom, ha minden igaz, de mit csinál a P2?

Ja, a D4 mit csinál ott? Milyen megfontolásból rakták oda?

szomb. szept. 17, 2005 0:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
togyooo írta:
A beállítás és a müszerezettségen mit értesz SMA?
A vékfokon 2 trimmer van amivel a nyugalmi áramot kell gondolom beállítani, vagy rosszul gondolom?
Kell még egyebet állítani?
Rajz amugy ittvan hozzá: http://www.tar.hu/kapcsrajzok/hfver/BEAG_AET_250.gif

Hu, de jó hogy megtaláltam ezt a rajzot :D

Most hoztak hozzám egyet, de valaki már belepiszkált:

Az egyik csatornában egy helyen NPN tranyó, a másik csatornában ugyanott PNP :shock: Mindkettő volt már forrasztgatva.

Nem mondom hogy nem tudtam volna kitalálni, hogy melyik volt ott eredetileg, de így csak könnyebb :D

szomb. szept. 17, 2005 0:43
arany tag

Hozzászólás 
A beállítás és a müszerezettségen mit értesz SMA?
A vékfokon 2 trimmer van amivel a nyugalmi áramot kell gondolom beállítani, vagy rosszul gondolom?
Kell még egyebet állítani?
Rajz amugy ittvan hozzá: http://www.tar.hu/kapcsrajzok/hfver/BEAG_AET_250.gif

szomb. jan. 15, 2005 17:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves togyooo és Többiek!

Maradj meg a BC301/303-as párnál, vagy mindkét végfokban cserélni kell, hogy azonos mnaradjon a hangzás.
A másik helyett inkább akkor az MJE340/350-es párt javaslom, azok nagyon jók és olcsók is.
Be kell állítani a végfokot a javítás után, ehhez némi műszerezettség kell.
Rajz van hozzá?
Sok sikert!
Üdv! SMA

szomb. jan. 15, 2005 15:00
arany tag

Hozzászólás 
Néztem az adatlapokat ugydöntöttem h énis 2N5320-22 párra cserélem őket
mert a bc 300 kissé gyengébb.
Amugy az erősítő kapcsrajzán bcx tranyók vannak de szétszettem és bc300 volt benne...
Nemtudom h javították és azért vagy gyárilag ezeket tették bele...

szomb. jan. 15, 2005 13:43
platina tag

Hozzászólás 
BC301-303 párral elmegy de 2N5320-22 párral javítottam már.
más a tok de BD237-238 kicsit komolyabb.

csüt. jan. 13, 2005 20:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
milyen tokozásúak?

szer. jan. 12, 2005 20:23
arany tag

Hozzászólás 
Köszi, ezt közbe megtaláltam, de az még kérdéses hogy mivel lehetne ezeket potolni?

szer. jan. 12, 2005 15:54
arany tag

Hozzászólás 
A bcx40 NPN-es 100V 2A 1W >50MHz
A bcx60 PNP-s 100V 2A 1W >50MHz
Amúgy ha beírod a google-ba megtalálod.

szer. jan. 12, 2005 15:24
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
Nemakartam uj topicot nyitni ezért ide irok.
Vettem egy AET 250 es erősítőt, de sajna az egyik oldala elszállt:(
Namost ebben van két tranyo, egy bcx40 és egy bcx60 as amiről nemtaláltam semmit és nemis tudtam beszerezni:(
A kérdésem azlenne ha valaki tudja h ezezeket mivel lehetne potolni azt kérem irjon! Előre is köszi!
üdv!

szer. jan. 12, 2005 14:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sem a hangfalat sem az erösítöt nem ismerem, de mivel eddig senki nem szólt hozzá: az impedanciának stimmelnie kell (vagyis 8 ohmos kimenetü erösítöre nem célszerü 4 ohmos hangszórót kapcsolni), azonkivül mindig a hangfal legyen a nagyobb teljesítményü. Mellesleg a sony az utóbbi 10 évben arról híres hogy kinai gagyit ad el a márkaneve alatt, ezt jómagam is tapasztaltam - de elég belenézni a cuccaikba, ezt bárki megteheti.....
Általában az erösítökön és a hangfalakon is "felfelé" hazudnak a teljesítményt illetöen. Ha hiszed - ha nem legalább olyan jó arányosítás az is, hogy egy hangfal legyen 2x....3x olyan súlyu mint a végfok :-) ez komoly!!!! A tényleges teljesítményt sok esetben ez jobban tükrözi, mit a gyárilag megadott adatok. És hogy hogyan foig szólni? Ezt senki nem fogja tudni megmondani, csak aki már próbálta - de ha tippelnem kéne általános szobai használatra valószinüleg jó lesz - persze ez nagyban függ a te igényeidtöl is - amit megint c sak nem ismerhetek.

csüt. dec. 02, 2004 17:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Pls. segitsetek mert sűrgős lenne eléggé.Ha vki tud segitsen.

csüt. dec. 02, 2004 11:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Csáó!van 1 "problémám"!nem tudom hogy ez az erősítő: SONY TA-F410R mennyire szolaltatná meg ezt az 1 hangfalat:OMNITRONIC DX-1022 3 utas hangfal (250 W) (http://www.showtechnic.hu/index.html--- ... gfalak-aztán a fenti tipus...)

Akit tudja h kb. hogy szolna az pls válaszoljon.előra is kössz

Isten Pá.

szer. dec. 01, 2004 16:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez!

Ne tedd ezt akkival! Eljösz ebbe a "minőségi" erősítős topicba? :-)
Itt csak gagyi nem invertáló kapcsolások vannak.(adatlapon ajánlott)
Én a "csöves" hangzást a csöves kivitellel próbálom elérni. Szerintem jól szól és ez a lényeg. Majd összehasonlítjuk a hangját egy black kondiséval!

Ami biztos, hogy én már kint vagyok az erdőből, de csak azért, mert eleve nem engedem magam bevinni oda. Ehhez mit szólsz? :-)

Üdv, Funkee

ui.: A gyengébbek kedvéért a csöves itt a gagyit jelenti 8)

kedd nov. 30, 2004 9:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
S legalább invertáló ? :P

hétf. nov. 29, 2004 19:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
A tápja atomerős:
2*12 V szekunder és 2*33000 uF kondi. Amúgy 15 W-osra saccolom.
Nem melegszik. A képen látható hűtőbordával 200 W-os végfokot is lehet hűteni.

Üdv

hétf. nov. 29, 2004 7:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Funk írta:
zsoca írta:
Na köszi, ilyen dolgokra gondolok!
...
Jöhetnek még tippek-trükkök

Hali!

Talán ez is segít?!
Most készült el a "műhelyvégfokunk". Spafi a mechanikai elrendezéssel és a dizájnnal foglalkozott, én pedig az elektronikát fejlesztettem ki ehhez a készülékhez. Az egész alapja 2 db LM3886-os végfokic.
A project tervezése vitte az egész idő legnagyobb részét. Kb 2 éve tervezzük, hogy kellene már egy műhelyvégfok, de most elszántuk magunkat. Ha jól emlékszem délután 3-kor kezdtük el és 5-kor már hallgatóztunk. :-)
Mivel az új végfokhoz kell új hosszabító, Spafi rászerelt egy levágott végre egy hálózati dugajt. Erről is készült egy kép: Spafi_szerel.
Itt vannak képek a cuccról:
http://funkee.uw.hu/mv/lm3886.zip (600 kB)

Szerintem praktikus és nem foglal helyet a polcon, mert alatta van. :lol:

Üdv Funkee

:-D

Nem semmi!
Frankó kis projekt! :-D
Hány wattos is???
Nem melegszik?

vas. nov. 28, 2004 22:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
zsoca írta:
...

Hali!

Talán ez is segít?!
Most készült el a "műhelyvégfokunk". Spafi a mechanikai elrendezéssel és a dizájnnal foglalkozott, én pedig az elektronikát fejlesztettem ki ehhez a készülékhez. Az egész alapja 2 db LM3886-os végfokic.
A project tervezése vitte az egész idő legnagyobb részét. Kb 2 éve tervezzük, hogy kellene már egy műhelyvégfok, de most elszántuk magunkat. Ha jól emlékszem délután 3-kor kezdtük el és 5-kor már hallgatóztunk. :-)
Mivel az új végfokhoz kell új hosszabító, Spafi rászerelt egy levágott végre egy hálózati dugajt. Erről is készült egy kép: Spafi_szerel.
Itt vannak képek a cuccról:
http://funkee.uw.hu/mv/lm3886.zip (600 kB)

Szerintem praktikus és nem foglal helyet a polcon, mert alatta van. :lol:

Üdv Funkee

vas. nov. 28, 2004 18:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hat, az ESP-s rajznal egyszerubbet nehezen lehet elkepzelni :)

pén. nov. 26, 2004 23:21
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Jah ha mindenki azokat építi akkor ok! :-D Én még az lx hez vagyok szokva ahol kb 20an rohantak le jobnál jobb kapcsolásokkal! Persze ezek is jók de hátha van egyszerűbb és jobb... :-D

csüt. nov. 25, 2004 18:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszi a tippet!
Már nézegettem az sg3525-ös ic-s kapcsolást, azt írták rá, hogy jónak tűnik, majd kipróbálom

szer. nov. 24, 2004 19:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
zsoca írta:
Phu köszi a segítséget de azt hittem majd itt elhalmoztok jobnál jobb kapcsolásokkal és tippekkel erre :-(

Hat, a Kollega Ur altal belinkelt oldalon ott van 3 jobbnal jobb kapcsolas, azok nem eleg jok? :)

Idézet:
A kolega oldalán van a quados téma és a kapcsolások de senki más???

Azok a rajzok elegge bevalt rajzok, mindenki azokat epitgetni meg :)

szer. nov. 24, 2004 8:02
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Phu köszi a segítséget de azt hittem majd itt elhalmoztok jobnál jobb kapcsolásokkal és tippekkel erre :-(
A kolega oldalán van a quados téma és a kapcsolások de senki más???
Írtam azt a kis késleltetőt, hogy egy hozzáértő emberke megtervezhetné nekem, elvégre csak 2 tranyó meg pár egyébb :-(

kedd nov. 23, 2004 22:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
PicBoy!

Van a régi oldalamon néhány cucc ilyebn témában:
http://szrh.freeweb.hu/car-smps.htm

Ja, és olvasd át a "Tápegység autóhifihez" topikot!

Sok sikert!

kedd nov. 23, 2004 18:41
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszi szépen a segítséget az erősítő táppal kapcsoltban! Majd még próbálok ebben a témában egy kicsit jobban elmélyülni, mert engem inkább a doboz szelleme izgat, nem az ami kívül van, tehát inkább szórakozok egy kicsit egy kapcsolás megépítésével, minthogy készen megyvegyem.
Mégegyszer köszi!

kedd nov. 23, 2004 16:38
arany tag

Hozzászólás 
HA nem nagyon akrsz sokat szenvedni, akkor jobban jársz egy gyári erősítő beszerzésével, pl a somogyis kinálatban van igen olcsó 2x70 w-osnak titulált, de nem is olyan nagyon rossz erősítő kompletten tizenezer forintért, mire megcsinálod, anyagban is van ennyiben, meg sok sok meló is. Egy darab esetében nem éri meg anyagilag nekiállni ilyennek.
OZ

kedd nov. 23, 2004 9:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az autós erösítökkel az a gond, hogy a tápfesz max. 14.4V lehet. Ha az erösítöt egészen tápfeszig ki lehetne vezérelni (vagyis a kimenetén is megjelenik 14.4V) akkor ez 4 ohmra 14.4*14.4/(2*4)W tehát kb. 25W
Ennél nagyobb teljesítményt csak úgy lehet elérni, hogy a 12V-ból elöálítanak egy kapcsolóüzemü táppal mondjuk +-40V-os kettös tápfeszt, és erröl a tápról járatnak egy végfokot.
Nagyobb teljesítmény elvileg elérhetö lenne kimenötrafó használatával, de ennek annyiféle hátránya van, hogy gyakorlatilag ilyen megoldást nem szoktak alkalmazni.
Kezdetnek próbálkozhatsz a témanyitó által használt ICvel, ez kimodottan autóba való 2*22W-os, és nem túl bonyolut megépíteni.
Autóstáppal foglalkoztak páran itt a fórumon keress rá, érdemes végigolvasni - rajzok is vannak valahol, de ha kell én is tudok elökotorni egy-két ilyen rajzot amit a netröl szedtem. Aztán ha a táp megvan akkor olyan végfokot teszel rá (IC-s, tranyós FETes, Csöves ;-) ) v. amilyen tetszik.

hétf. nov. 22, 2004 23:16
ezüst tag

Hozzászólás erősítő
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket kérem, mert szeretnék egy erősítőt építeni 12V körüli táfeszre (autóba valót) oda való teljesítménnyel (50-120W). Ahhoz kérnék tippeket, hogy hogy oldjam meg mert én, mint kis próbálkozós gondoltam, hogy majd építek egy b-osztályú fetes erősítőt műveleti erősítős erőítőfokozattal. Természetesen lehetséges, hogy az elképzelésem teljesen rossz, ugyanis még nem láttam egyetlen ilyen alacson tápfeszültségű, nagy teljesítményű erősítőt belülről. A egy gyárinak az árát meg nem bírja el a pénztárcám.
Egyébként kísérletezek még fénycsövekkel (kezdő szinten természetesen), melyhez a ötletet Skori oldala adta.
Segítségeteket előre is köszönöm!

hétf. nov. 22, 2004 21:29
platina tag

Hozzászólás 
Egy megjegyzés: Ha jól láttam a fotón, akkor a hûtõborda nem igazán jól volt szerelve az IC-re. A bordáknak mindig függõlegesen kell állniuk, mert a hõleadás úgy kedvezõbb!

Üdv: Deka

hétf. nov. 22, 2004 20:58
platina tag

Hozzászólás 
Egy megjegyzés: Ha jól láttam a fotón, akkor a hûtõborda nem igazán jól volt szerelve az IC-re. A bordáknak mindig függõlegesen kell állniuk, mert a hõleadás úgy kedvezõbb!

Üdv: Deka

hétf. nov. 22, 2004 20:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az IC-t is teheted ilyen idomra, vagy eszerüen egy vastag alu lapot is tehetsz az IC meg a borda közé "távtartónak"
A trafót azért kérdeztem mert az elöfoknak kettöstáp kell általában, de végülis megoldható egy szekunderröl is a kettöstáp.
A végfokodhoz 2x22W-ra kb 60W fogyasztással lehet számolni, ez 12V-ról 5A lenne. Tehát célszerü minimum 5A-es diódákat használni. Ha graetzet használsz azt illik hüteni ekkora áram esetén. A dióda tipustól függ hogy mennyire bírja hütés nélkül. Ekkora feszre akár schottkyt is lehetne használni (roncs pc tápból lehet bontani :-))

hétf. nov. 22, 2004 16:21
ezüst tag

Hozzászólás 

De a tranyókat jól lehet szerelni egy alu T vagy L idomra de az ilyen icket mégis hogy a legjobb szerelni???

A hűtőborda meg 3 okból VOLT ilyen kicsi! (ez volt :-(, nem nagyon volt kihajtva, van benne védelem)

A toroid trafónak csak egy 12Vos kimenete van!

A hangszintszabályzást majd megnézem...

Igazából én nem graetc helyett én 4 diódát használtam! Nem volt kedvem elmenni a boltba... ez is megteszi a célnak!

hétf. nov. 22, 2004 15:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!
Akkor írok konkrét dolgokat: amikor felfogatsz egy félvezetöt a hütöbordára akkor valamilyen rugalmasabb megoldást használj, egy ilyen IC ha mechanikusan feszül képes olyasmire , hogy belül kontakthibás lesz és nagyon fura dolgokat tud csinálni. Tehát minimum alátét kellene a csavar feje alá, de én a sima alátéten kivül rugós alátétet is szoktam rakni, vagy mint a PC-k ben egy további müanyag vagy karton alátétet ami a hötágulás miatti mechanikai feszültséget csökkentheti. Azonkivül inkább ahol lehet használj metrikus csavarokat. Pl. fúrj menetet a hütöbordába. Sok helyen használnak hövezetö idomokat pl. szögalu darab, ez sok esetben megkönnyiti az alkatrészek elhelyezését a nyákon.
A tda-ra nem azért írtam, hogy nem jó mert tényleg az az egyetlen elönye, hogy DC-vel vezérelt és mono potikkal megy, ezen kivül már csak hátrányai vannak. Ha olcsó de jó megoldást szeretnél akkor egy sima baxandall tip. hangszint csinálj, müveleti erösítövel, vagy akár tranyókkal. Nekem ilyen dolgozik a quadban, és mások is sikeresen megépítették már. Ha ragaszkodsz a mono potikhoz akkor halgass bandita kollégára. A trafódnak egy 12V szekundere van, vagy más is?
Ja, még egy-két mechanikás tipp: az a celeron hütö nekem így szemre kicsinek tünik 2x22W-os végfokhoz. Általában a hátlapra szoktam tenni (doboz külsö részére) a hütöbordát, és belül csavarozom rá a tranyókat, vagy valamilyen hövezetö idomot iktatok közbe, hogy jobban lehessen szerelni. Ekkora teljesítményre vastagabb hátlapot használnék és lehet, hogy azt elég lenne hütöborda helyett (talán még igy is, legalábbis felületre sztem nagyobb mint a cel. hütö). Vagy val alu idomon keresztül a doboz alaplemezét használnám hütö felületnek. Nem valószinü, hogy fel tudja ez az IC forrósítani az egész dobozt :-) Hövezetö pasztát külön nem említem látom használtad eddig is. A saját erösítömben pl. a graetz egyenirányítók simán az alaplapra vannak lecsavarozva, ill. a ledsor tápjában az áteresztötranyót is az alaplap hüti. A végfokokat meg a hátlap (1cm vastag AL) és a hütöbordák hütik.

hétf. nov. 22, 2004 11:41
arany tag

Hozzászólás 
ha mindenáron VCA-t akarsz, akkor analoge devices ssm2164 es vca-ra támaszkodjál.
bár ez nem ilyen "gyorskaja" szerű IC, megérné a fáradtságot.

vas. nov. 21, 2004 21:45
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Skori! Nem nagyon akarok elmenni a fikázás témában de ha elolvastad és fel is fogtad a kéréseimet, kérdéseimet akkor rádöbbenhetnél, hogy épp ez a téma! NEM AKAROK KÓKÁNYOLNI! ÚJRAÉPÍTEM! Ezek a kulcsszavak! Az hogy az most így néz ki hát ezt dobta a gép! Ezért kértelek benneteket, hogy segítsetek nekem ötletekkel, tippekkel, mondjátok el nekem a csínnyát bínnyát!... :-(

Mindjárt megnézem a quad os cuccot az oldaladon!

Amiket kérdeztem (linea/contour kapcsolo...) azok +kiegészítők amiket hozzá lehet tenni +ba és nem az alapkapcs csak nem vágom mi a céluk!

Milyen előerősítőre gondolsz, hogy építsek?

Valami ilyen mély, magas kiemelős, vágós balanszos hangerőszabályzós kéne! Ebbe az a poén hogy sima mono lineáris potik kellenek hozzá...

vas. nov. 21, 2004 21:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!
Látom a többiek még nem szóltak hozzá, úgyhogy.....
Elöször hadd kritizáljalak egy kicsit: nem akarsz kókányolni, nekem meg a hátamon feláll a ször amikor látom a celeron hütöre lemezcsavarokkal felgányolt IC-t a képen amit belinkeltél. Szóval bocs, de nekem ez már durva kókányolás.
A weblapomon a quadnál írtam pár sort kábelezésröl, meg van kivezérlésjelzö rajz is. Talán pár tippnek megteszi.

A gyári PDF-ben van mintakapcsolás mindkét IChez.
1524 nincs kéznél csak tippelek:
linea/contour kapcsolo: kikapcsolja a hangszinszabályzást
Double-pole low-pass filter for improved bass-boost: aluláteresztö szürö/mélykiemelés
D.C. feedback with filter network for improved signal handling: ez valami alacsonyfrekis szürö lehet
Viszont szerintem ezeknek a DC vezérelt vackoknak akkora a zaja, meg a torzítása, hogy a nagymamámnak is feltünne milyen sz a r o k. Szerintem csinálj egy rendes elöerösítöt, még egy ilyen kis IC-nél is jól hallható a különbség.
Hangfalvédelem minden normális erösítöben van. Biztos találsz a neten pár rajzot- de nálam is van (quad) csak azt át kellene méretezni kisebb tápfeszre. (ez egyben koppanásgátló is)
Még valami: sokkal jobb IC-k is vannak olcsón, ez a TDA autós cuccokba való 12V-ra. A helyedben nem ezt építeném ujjá hanem másikat csinálnék.
Abba dobozba tennék egy müanyag (bakelit,plexi,stb...) alaplemezt a szélsö bekarikázott részhez fogatva 4 csavarral, és erre a lapra csavaroznék mindent. Igy utólag könnyü kikapni az egésznek a belét, és a doboz sem lesz szétfurkálva....
Ja, néz meg a quados fotóimat (nem dicsekedni akarok) csak arra buzdítalak, hogy legalább így nézzen ki amit csinálsz.
üdv, és sok sikert:
Skori

vas. nov. 21, 2004 19:35
ezüst tag

Hozzászólás 
Jah és még jól jönnének esztétikával kapcsolatos ötletek is mert végre szeretnék egy jó kis munkát csinálni, Utálok kókányolni! (nem szépen néz ki!)

Pl nekem örökös problémám hogy az ilyen 1554 es tda tipusú álló ickre nem lehet normálisan bordát rakni! Ha valahogy a bordát le tudnám fektetni akkor nagyobb borda is lehetne de így mint a képen is, hogy áll így nem a legjobb. Tranyók esetén könnyebb a helyzet mert ott a lábakat el lehet hajligatni :-D
http://zsoca85.fw.hu/erosito1554modul.JPG

Amúgy nem gondoltam volna hogy ennyire befolyásolja a zajszintet ha a 230as tápkábel közel van az erősítőmodulhoz... ("kicsit" búgot)

A másik kép a dobozt mutatja mit gondolom többen is ismertek (nem valami olcsó sajnos) arra lennék kíváncsi hogy a bekarikázott felfogatók azért vannak hogy a nyák doboz szél től szélig érjen és oda lehessen felfogatni? Akkor nagy kóknyolás ha a doboz aljára csavarozom ugye???

http://zsoca85.fw.hu/erositodoboz.JPG[/url]

szomb. nov. 20, 2004 18:05
ezüst tag

Hozzászólás Kérlek segítsetek! (erősítő)
Hi all!

A történet ott kezdődött, hogy akartam egy ihgényes de saját készítésű erölködőt!

Ez áll egy Zsír új toroid 12Vos trafóbol, egy tda 1554 es végfokból és a hirhedt 1524 es előerősítőböl!!!

Annó megépítettem de sajnos nem lett a legjobb! Ha pl a villanykájhát bekapcsolom(a levegőforgató 1 fázisú motort) akkor egyszerűen úgy begerjed az erölködő, hogy csak a ki majd be kapcsolásával lehet elhalgattatni...!

Most úgy döntöttem újraépítem! Ebben kérném segítségeteket!

Elősször is szükségem lenne egy pár tippre a váltakozó tápfesz egyenirányítása után történő szűrése...

Aztán a fölekkel kapcsoaltban is jól jönne pár tipp! Merthogy a tda 1554 nél az egyik lábra csak az van írva hogy föld de a 3as (ha jól tom) lábhoz az hogy signal! Tehát oda a jelföldet kell kötni??? De a jelföld a 1524es előerősítőben már összekötésre került a tápföldel, vagy ott is van külön jelföld? A rajzon nem írják!

A tda 1524A előerősítőnél van pár kiegészítés csak nem vágom mire való! LE írná valaki? THX
-linea/contour kapcsolo
-"Double-pole low-pass filter for improved bass-boost"
-"D.C. feedback with filter network for improved signal handling"

És végűl az jutott az eszembe, hogy egy egyszerű késleltetett hangfalrákapcsolással megelőzhetném a bekapcsoláskori koppanást!
A kérésem az lenne hogy aki ért hozzá(én nem annyira vágom a tervezést) az dobjon már össze nekem egy kis kapcsolást! A működése az lenne hogy amikor bekapcsolom a tápot akkor egy ellenálláson szép lassan folynak be a töltések egy kondiba ami előbb utóbb valahogy eléri azt az értéket, hogy kinyit egy tranyó ami egyrelét kapcsol! Kikapcsoláskor pedig egyből ki kéne valahogy sütni a kondit amint megszünik a váltakozó fesz, hogy még az újabb koppanás előtt kikapcsoljon!

Vagy valami kis egyszerő hangfalvédő (ami ugye tudja a komolyabb dolgokat is)!

Legeslegvégül pedig pár kivezérlésjelző kapcsolás vagy ilyen mutatós kivezérlésjelző...:-D

HA van valakinek még pár ötlete, hogy lehet jobban feltuningolni egy ilyen kis teljesítményű erölködőt, esetleg egyébb kis trükkje... azt szívesen venném és megköszönném!

Thx! Bye!

szomb. nov. 20, 2004 17:31
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 40 hozzászólás ]