Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 14:28

Hozzászólás a témához  [ 667 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Következő
D/A konverter kapcsolási rajzok kellenének. 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
1703 receiver?

csüt. máj. 01, 2003 22:23
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Két problémám van! Az egyik hogy nekem ez a megoldás nem
túl szimpatikus az eltolódás miatt, másrészt meg ki
szeretnék próbálni AD receivert is és AD DA-t is:-)( Amire
leginkább kiváncsi vagyok, az egy PCM63 lenne AD1892-vel
házasítva...

csüt. máj. 01, 2003 22:20

Hozzászólás 
Kedves Domy!

Ha csak az a problémád, hogy a BB receiverére hogyan illeszd rá a mono dac IC-det (amelynek típusát még nem fedted fel :), és téged sem zavar a konstans időeltolódás (azaz hogy az egyik csatorna 11.34 us-mal siet a másikhoz képest, akkor alkalmazd azt a megoldást, amit pár sorral előbb kifejtettem. A 1703 receiver data (12-es láb) és clock (11-es láb) kimeneteit kösd be mindkét mono dac IC-be, a 10-es lábáról vett latch jelet direkt az egyik dac latch lábára, egy gyors inverteren keresztül pedig a másik dac latch lábára (invertálva). Egyes I2S formátumot fogadni nem képes sztereo dacok meghajtása is lehetséges így.

Egy fontos dologra azonban ismételten felhívnám a figyelmedet, amelyre cseroét is felhívtam, hogy ez egy -szerintem- rossz megoldás. Gondolj csak bele, hogy egy 22 kHz-es színuszjel tökéletesen ellenfázisban szólna az egyik oldalon! Sajnos ki lett a dolog próbálva -nem én próbáltam ki, hanem az egyik barátom, akinek az ítéleteiben megbízom-, és ezzel a megoldással a hang beromlik.

Üdv: Tibi

csüt. máj. 01, 2003 19:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
kösz, nem aggodom olyan nagyon. Csővel oldom meg, az 101%, mégsem lesz üveghangja.
üdv

csüt. máj. 01, 2003 19:44

Hozzászólás 
Helló Akki!

Érthető az aggodalmad, ami az opampot illeti. Sok szerencsét kívánok az I/V konverzió elkerüléséhez, bevallom szerintem ez a megoldás legalább annyi problémát szül majd (sőt...), mint a jó konverzió megvalósítása. A CS8412/14-hez mondjuk egy az egyben használhatod az egyszerűsített tda1543 dac rajzon található bekötést, ez I2S formátumra van opciózva, itt a link, csak egy "h" betűt tedd elé:

ttp://hifi.fw.hu/pics/1543dac.gif

A tda1541 bekötésére pedig van rajz a gyári data sheet-ben. Ha ezt a kettőt összeollózod, akkor egy működő dacot fogsz kapni. A tda1541-nél arra kell ügyelni, hogy a 14 db kondit csillagpontba földeld. Ha ezen kívül valami segítségre van szükséged, írj e-mailt.

csüt. máj. 01, 2003 19:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
köszi fáradozásod. Valahogy úgy szeretném, hogy OPamp ne legyen benne. Biztos összejön egyszer igy valahogy. Copyzhatnál be ide egy jó rajzot, amit érdemes összeütni ezekkel az IC-k el. Addig is töröm a búrám egy normális analogkimeneten.(illesztőn).
üdv

csüt. máj. 01, 2003 17:48

Hozzászólás 
Helló akki!

Utánanézek, hogy ahonnan én szoktam beszerezni, van-e még. Ami a 8412-t illeti, nem valószínű, hogy kapsz még, legfeljebb olyan embertől, akinek van otthon. A CS8414 teljesen lábkompatibilis a 8412-vel, nyugodtan beteheted helyette, és ez kapható is (azóta már van 8415 és 8416 is).
Ha jól értelmezem a dolgot, egy erősítővel akarod egybeépíteni a dacot?

Üdv: T.

csüt. máj. 01, 2003 16:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
Nekem jó a sima 1541A is. Ki akarom próbálni, hogy lehet kihagyni a I/V konvertert, illetve másképp oldanám meg. 8412 öt talán még tudnák szerezni kölcsön.
üdv

csüt. máj. 01, 2003 14:13
vas-tag

Hozzászólás 
Ismerem, de az örök kérdés, hogy hogy lehet korrektül
megoldani az illesztését egy mono DAC ic-hez...

csüt. máj. 01, 2003 13:18

Hozzászólás 
Hát egyelőre CS8414-et használok, de alternatívának ott van a Burr Brown receivere is, igaz ezzel körülményesebb a munka, mivel extrém kis méretű, és kell még hozzá egy-két plusz áramkört építeni. Létezik gyári "evaluation board" is, ha még nem láttad:

http://hifi.fw.hu/pdf/dir1701demo.pdf

Üdv: Tibor

csüt. máj. 01, 2003 10:46

Hozzászólás 
Helló akki!

Mostanában már nem tudok jó lelőhelyet mondani, úgy tűnik hamarosan végleg kifogynak a készletek. Nekem is csak "sima" van, koronás változatról már álmodni sem merek.

Ui.: lehet, hogy demonstrációs céllal tudok majd mutatni egy ilyen kombót (igaz, hogy CS8414-el), de ez nem eladó. Mellesleg lehet, hogy a CS8414+TDA1543 kombóval is tudnék meglepetést okozni (ezzel szoktam a tápegység jelentősségét demonstrálni)...

csüt. máj. 01, 2003 10:37

Hozzászólás 
Helló csero!

Ez nézőpont kérdése. A felvételi oldallal nem érdemes foglalkozni, azon nem lehet már -utólag- változtatni, a meglevőből kellene kihozni a maximumot. Egy "átlagos" rendszeren lehet, hogy nem számít a dolog, de egy jó rendszeren egy profi fülessel hallható a különbség.

csüt. máj. 01, 2003 10:31
vas-tag

Hozzászólás 
Engem főként a koronás 1541 érdekelne, meg az, hogy te Tibi
mit használsz receivernek? :-)

szer. ápr. 30, 2003 22:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
Engem is érdekelne magánba a 1541A lelőhely. Sőt, engem egy megépitett CS8412/TDA1541A kombó is érdekelne, snassz dobozban,(vagy akár csupaszon) működőképessen, elfogadható áron. Analog részt még csak csak hozzágányolnám valahogy, az nem kell. sajna nincs időm kisérletezgetni.
üdv akki@chello.hu hahó

szer. ápr. 30, 2003 18:57
vas-tag

Hozzászólás 
Régen vettem őket, van vagy 4 éve. A Huszti Zsolt lehet
hogy tud benne segíteni. Őket hívtam fel anno, és adtak egy
telszámot ahol meg lehetett rendelni(Beyschlag). A Vishayt
online rendelte vhonnan egy ismerősöm... külföldről:-(

kedd ápr. 29, 2003 22:09

Hozzászólás 
Tibi,

Ne ess tulzasokba.Egyreszt nem tudod, hogy a felvetelen a ket csatorna S/H-ja szinkronban volt-e, vagy ugyanigy atlapolva, masreszt a konstans idoeltolodas annak felel meg, hogy az egyik hangszorotol 3.7 mm-el (milimeterrel!!!) messzebb vagy mint a masiktol.

hétf. ápr. 28, 2003 22:21

Hozzászólás 
Kedves I_M_I!

Dual mono dacról abban az eseten beszélhetünk, ha 2 db mono dac IC-ből építetünk konvertert. Mind a BB, mind az AD legjobbjai ilyen IC-k (pl. PCM1702, AD1862).
Sztereo IC-vel (TDA) nincs értelme "duál" dacot építeni, mert ha párhuzamosan megkapják is a jelet, akkor sem mono módban működnek, tehát semmit nem érünk el vele.

Sajnos a ma kapható receiverekre nem lehet mono dac IC-ket rákötni. Mindenképpen kell egy kis áramkör a receiver és a dac IC-k között. Használatos továbbá egy teljesen rossz megoldás is, amelyet röviden tudok vázolni: a dac kimenetén a latch jelre jelenik meg az analóg jel, ugyanakkor ha a receiver kimenő formátumát "right justified"-re választjuk, akkor a latch jel éppen lefut, amikor a bal oldal adatbitjei "átmentek", a felfutó él pedig azt jelenti, hogy a jobb oldal adatbitjei is "átmentek". Mindkét mono dac bemenetére rá van kötve a digitális jelfolyam, és a bal csatorna dacja a latch jelét közvetlenül kapja a receivertől, míg a jobb csatorna dacja ugyanezt a jelet kapja, de invertálva (74S04). Az eredmény: szól mindkét csatorna, csak éppen nincsenek szinkronban. Ami még döbbenetesebb, hogy ez a megoldás sok külföldi oldalon teljesen elfogadott...

hétf. ápr. 28, 2003 18:41

Hozzászólás 
Kedves Domy!

Érdekelne, hogy Vishay, ill. Beyschlag ellenállást honnan szoktál beszerezni. Sajnos tantálellenállás még nem járt nálam, pedig már régóta kíváncsi lennék rá!

hétf. ápr. 28, 2003 18:06
arany tag

Hozzászólás 
Oké, köszi az ismeretekt.
Még egy kérdés. Mit jelent az, hogy dual-mono a DACnál. Azt, hogy közös a vevő IC (8412) és 2 db TDA (vagy valami más) megy párhuzamosa, csak az egyikből a jobb, a másikból a bal oldalt használjuk ki?

hétf. ápr. 28, 2003 13:46
vas-tag

Hozzászólás 
Kondiból a Bennic jobb mint a Wima szerintem, én ahova
tudok a Wimából az MKP10-et teszem. Az olajpapírok egész
jók, néha fellelhetők régiek olcsón, és meglepően jók!
Tápba Low-ESR kondik.... Schottky diófák... Ellenállásból
meg az 1%-os 1W-os alap Vishay is megteszi... Fontosabb
helyekre esetleg vmi tantálellenállás(Beyschlagtól
fölfelé)...

hétf. ápr. 28, 2003 11:16

Hozzászólás 
Kedves I_M_I !

Remélem mások is hozzászólnak, és tudnak az alkatrészügyben segíteni. A "jó" minőségű alkatrész ugyanis relatív, ellenállásnál pl. valakinek a szénréteg hangja tetszik, valakinek a fémréteg, valaki pedig a huzalra esküszik. A kondinál legalább ilyen a helyzet, valaki az elkó szerelmese (esetleg söntöli fólia kondival), valaki a "torzító" tantálokat használja, valaki pedig a fólia kondikat preferálja, mint pl. WIMA.

Ami a Lomex-et illeti: egyedül a Wima kapható nagy mennyiségben, indulásnak ez sem rossz. Valaki az MKP-re esküszik, én inkább az FKP-t ajánlom (kék vagy zöld tokozás), bár ez még nem a top, de elmegy.

Ami a dacot illeti:

Légyszíves írd le a "profi" játszó típusát, hadd tanuljunk belőle!
A mélytartomány a tápcsere után meglepetést is okozhat, a tér pedig jelen felállásban túlnyomórészt a tápon múlik. Az a 220 uF-os elkó a 7805-tel mindennek nevezhető, csak jó tápnak nem.

Az LM317T jó választás, ha szánsz rá még vagy 100 Ft-ot, akkor kapsz a Lomex-ben LM350T-t is, ez jobb az LM317-nél, viszont nincs negatív változata. Az R2-re ne felejtsd el a kondit, 10 uF-tól 100 uF-ig játszogass el vele, ha gondolod. Nagyobb kapacitással javul a tér, viszont romlik a tranziens átvitel. Ez részben kompenzálható műterheléssel. Ha az erősítődben van csatoló kondi, akkor a dac kimenetén hagyd el !!!

szomb. ápr. 26, 2003 9:48
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

mint ahogy igértem folytatódika továbbfeljesztés a V1.0-és DAComnak.
tegnap összehasonlítottuk egy "profi"-val. A különbség: A mélytartomány sokkal visszafogottabb, a tér összeszűkűlt. A hangzás kellemes, de visszafogott. Hasonló vagy kicsivel jobb, mint egy profi CDjátszó belső DA-ja.

Tehát a továbblépésről kérdeznék.
A tápot kicserélem LM317-re. A kimenetre pedig megépítem a áram/fesz konvertert OPval.
De ami a nagy kérdésem lenne az a jó minőségű elketrészek.
Pl. ha bemegyek a LOMEXbe hogy kérjem a jó minőségű ellenálást, vag yugyanez a kondinál.

Légyszi segítsetek.

Köszi: I_M_I

pén. ápr. 25, 2003 10:27
platina tag

Hozzászólás 
Feltettem a http://tube.fw.hu oldalra néhány régi CD-játszóban használt IC leírását.

szer. márc. 05, 2003 16:59
arany tag

Hozzászólás 
Most idő hiányában (és a kapott eredmény hervasztó hatása miatt) picit lassúlt a DAC továbbépítése, de azért van kérdésem:

Tibi írtad: "Az spdif-nél nem soros ellenállásra gondoltam, hanem a 75 Ohm-os ellenállásra (mondjuk ez nálam a játszóban is és a dacban is 82 Ohm,"

Hol van ez a 75 ohm. Mert a bemeneten oké, de az spdif jel közvtlenül megy a TDA-ba. Vagy nem?
A rajzon mintha ott nem lenne ellenállás.

kedd márc. 04, 2003 17:29

Hozzászólás 
De ahhoz, hogy ez működjön, a 13-as lábat (CS12) alacsonyra, a 16-os lábat (SEL) magasra kell állítani.

A deemphasis szűrőt még akkor találták ki, amikor 14 bites dacok voltak. A zajt akarták "kompenzálni" egy magasemeléssel, az így készített lemezeknél kapcsol be ez a deemphasis szűrő. Őszintén szólva én még nem találkoztam ilyen lemezzel (a játszóm kiírja, ha ilyen lemezt teszek be), elég kevés ilyen lemez van. Én ezért egyáltalán nem foglalkozom a kérdéssel.

hétf. márc. 03, 2003 20:41

Hozzászólás 
Nem 1-es, hanem 3-as láb (Cc).

hétf. márc. 03, 2003 20:28

Hozzászólás 
Deemphasis szűrő. Szerintem nincs értelme.

Egyébként az aluláteresztő szűrő is értelmetlen a dacok kimenetén, ezzel is jelentősen redukálták a hangminőséget...

hétf. márc. 03, 2003 20:25
arany tag

Hozzászólás 
Mi az a relés kapcsolás benne? 8412 1-es lába kapcsolgat a kimeneten RC tagot. Ennek mi a jelentősége?

hétf. márc. 03, 2003 17:42

Hozzászólás 
Mellesleg elírták a rajzon a receiver típusszámát, és CS8421-et írtak CS8412 helyett. Nehogy ilyen IC-t kezdjetek keresni... ;-)

hétf. márc. 03, 2003 13:41

Hozzászólás 
Közismert a rajz, én nem építenék soha olyan dacot, amelyikben több dac IC van párhuzamosan kötve, ez elfogadhatatlan számomra, a hangzásra gyakorolt hatása miatt.

A tápegység jobb, mint amilyenekkel találkozni a legtöbb készülékben, de az LC szűrővel, és a tekercsekkel szintén nem tudok kibékülni.

Ha valakinek szimpatikus a rajz, és úgy dönt, hogy megépíti, annak javaslom, hogy próbálja ki egy dac IC-vel is, amelyet 9V-ról hajt, 47lab módra.

hétf. márc. 03, 2003 13:39
vas-tag

Hozzászólás 
Üdv!

Erről tud valaki valamit? Vélemény?

http://www.geocities.com/agalavotti/dac.htm

hétf. márc. 03, 2003 13:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Tibi!

Ha nem titok, engem is érdekelne,hol lehet 1541-est beszerezni.
lapa@freemail.hu

Köszi!

pén. feb. 28, 2003 10:31

Hozzászólás 
Az előbbi hozzászólásomban amikor hűtésről írtam, természetesen nem az opampra, hanem a dacra gondoltam. :)

Ha ezt a problémát ki akarod küszöbölni, akkor menj vissza a dac tápjával 5-8V-ra. Ebben az esetben ne felejtsd el a Vref ellenállást is megváltoztatni úgy, hogy a dac kimenetén fél tápot mérj. Én azért hagytam meg a 9V-ot, mert egész egyszerűen ez az IC 9V-ról hajtva szerintem lényegesen jobb hangot produkál, mint 5V-on.

csüt. feb. 27, 2003 21:23

Hozzászólás 
Helló I_M_I!

A tápot próbáld ki.

A szilárdtantál kondit egy hozzáértő felismeri, de szerintem a legtöbb boltban legfeljebb annyit tudnak egy kondiról, hogy az tantál. Legtöbbször hengeres fémtokban, vagy téglatest alakú műanyag tokban találkozni "nagyobb" kapacitású szilártest-tantál kondenzátorokkal. Mivel ezekben nincsen elektrolit, az élettartamuk is nagyságrendekkel nagyobb társaiknál. A katonai kivitelű alkatrészek beszerzésével kapcsolatos kérdések mindig zavarba hoznak, mert üzletet nem tudok mondani, én is mindig "innen-onnan", barátoktól, ismerősöktől szerzem be, néha "kiguberálom" egy-egy öreg vacakból. Ha érdekel egy-két darab, akkor inkább emilben keress meg.

Ami az I/V konverziót illeti. A lényeg, hogy a dac kimenetét nem egy ellenállással húzod le a testre, hanem egy opampot kötsz be a kimenetre. Az opamp negatív bemenetére kötöd a jelet, a visszacsatolásba pl. 2k-s ellenállást raksz, a kimenetre pedig egy 100 Ohmos ellenállást. +-15V táp, mindkét hidegítő kondi a pozitív bemenetre kötve, ez lényeges, mert különben nagyon gerjed. De ez így még kevés, ugyanis a pozitív bemenetre a dac tápjának a felét kell kötni, hogy a kimeneten lehetőleg ne legyen dc. Ezt persze nem fogod tudni tökéletesen megcsinálni, de "komolyabb" hűtéssel le tudsz menni kb. 20 mV-ig. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben megcsinálni, ha egy feszültségosztóval felezed meg a dac tápját.

Az spdif-nél nem soros ellenállásra gondoltam, hanem a 75 Ohm-os ellenállásra (mondjuk ez nálam a játszóban is és a dacban is 82 Ohm, de nincs jelentősége). Ha ezt az ellenállást cserélgeted (mármint más típusú ellenállásokat raksz be), ugyanúgy teljesen megváltozik a kapott hang. Vonatkozik ez a RXP és RXN csatoló kondijaira is!

A Wima 4.7uF még nem mond sokat, MKP, FKP, vagy milyen típus? Én használtam Wima-t, nagyon jó a kivitele, szeretem használni akkor, ha nem audio célra építek valamit, de nekem nincsenek túl jó tapasztalataim vele hifi alkalmazásban. Az MP3 típus elég jó, de az árát szerintem nem éri meg.

Szerintem először kísérletezz a 1543-mal, aztán nyergelj át a 1541-re. Ha nem kapsz, magánban mondok egy-két címet, ahol be tudod szerezni. Én megpróbáltam kihozni a maximumot a 1543-ból, és a személyes élményem az, hogy jelentősen elmarad az AD és BB dacoktól, de a 1541-től is, de azért a legtöbb gyári készüléket (audiofil is!) túl lehet vele szárnyalni.

csüt. feb. 27, 2003 21:05
arany tag

Hozzászólás 
Tibi,

már letöltöttem a pdf-eket.
Elérhetővé tennéd az AD811 kapcsi rajzát. Tehát úgy kompletten, hogy hogyan kapcsolódik a CShez.

Köszi IMI

csüt. feb. 27, 2003 8:14
arany tag

Hozzászólás 
Szia űTibi,

Légyszi pontosítsd a dolgokat.

A tápot megcsinálom 3 db LM317-el az OK először azt akartam, hogy működjön

Szilárdtantál kondi!? pl. Bemegyek a LOMEX-be és azt mondom, hogy 220u-os szilárdtantál kondit kérek, és adnak? Ma ezt kipróbálom, úgy is arra megyek.

"-a kimeneti csatolót valami jobb minőségű kondira cseréld le (katonai tantált ajánlok)."

Van otthon WIMA-m 4.7u/250V csak nagyon nagy volt méretileg. Azt, hogy katonai tantált kapjak, hát megpróbálom.

SDIF csatolásánál az ellenálás? Én nem alkalmaztam (mint ahogy ezt láthattad) de láttam olyan kapcsirajzot amiben minden jel 220-ohmmal volt csatolva.

1541-et meg mindjárt letöltöm, és ha kapok veszek. Meg az I/V konverzióju AD811-et is megnézem.

csüt. feb. 27, 2003 7:54

Hozzászólás 
Még valami!

Ha nem akarsz vesződni a TDA1543-al, komolyabb hangot szeretnél de minimális befektetéssel, akkor szerezz be egy TDA1541-et, és építsd meg ezzel. Igaz, hogy 3 táp kell az IC-nek, de megéri a fáradozást, nem összehasonlítható a két IC...

szer. feb. 26, 2003 21:43
vas-tag

Hozzászólás 
Régebben a neten láttam egy ilyen HájEnd kapcsolást valami Kunsunoki nevű arc csinálta a lényege hogy a bemeneten CS8420 volt és 4 db ilyen TDA volt párhuzamosan kapcsolva benne. Ha valakit nagyon érdekel megnézem lehet hogy valahol még megvan az archívumban. Bár én is csodálkoztam az egyszerűségén ,de most a fülembe tettétek a Tda-t vagy a bogarat.

szer. feb. 26, 2003 17:39
ezüst tag

Hozzászólás 
Ott valami gond van még, ennek nagyon kell szólnia (a részletekre gondolok)!

szer. feb. 26, 2003 17:38
arany tag

Hozzászólás 
Végre megtaláltam a régi nevemet.

Tegnap sikerélményem volt.

Átkötöttem a programozását a receivernek, de továbbra sem jött meg a hang.

Tovább vizsgálva a panelt rájöttem a nagy szo***s mikéntjére. Az RCA csatlakozó közép kiezetése szélen, a test része pedig középen volt. Na ezt átforrasztottam (milyen ronda lett a panel) és megjött az egyik csatorna hangja. Majd újabb vizsgálódás, forrasztás és meglett a másik oldal is.

A hangja? Hát hogy is mondja, kicsit furcsa. Kicsivel hallkabb, de ez nem annyira lényeg.
Eltüntek a részletek, teljesen visszafogott lett a hangzás.

Ez a kondikból és a tápból adódhat?
Itt megnézhetitek a fotóját:

http://kep.tar.hu/topic_hose/index.phtml?aid=27554034

Mit változtassak? Elkok kicserélése? Kimeneti Tantál kicserélése? Aksis táp?

Üdv: Imi

szer. feb. 26, 2003 17:11

Hozzászólás 
Javaslom, próbáld ki akksiról is, és trafóval is, mert teljesen más jellegű hangot fogsz kapni.
Ha 2.2k-s ellenállásokkal csináltad meg az I/V konverziót, akkor ne számíts túl nagy hangerőre. Ha ez a jelszint neked kevés, akkor inkább opampos I/V konverziót csinálj.

kedd feb. 25, 2003 20:52

Hozzászólás 
Azóta előbbre jutottam,

A 28-as lábra ráraktam egy LED-et és ez nagyon meggyorsította a hibakeresést. A 20-as lábon lévő RC tab forrasztásánál volt a hiba, a láb nem bírta a szerelés közbeni hajlítást.

Most már van kimenő jel, csak nagyon kicsi. Úgy tudom a 28-as láb a hiba kimenet. Nekem ez most folyamatosan világít (LED)
Ma este megnézem a programozását a receivernek, remélem ott a hiba.

Tápnak én is zselés aksit gondoltam úgy megcsinálva, hogy mikor ki van kapcsolva a készülék, akkor tölti az aksit, mikor bekapcsolva, akkor csak az aksiról megy. Külön tápot akarok csinálni minden fokozatnak, de ezek közösen az aksiról mennének. Jó lesz így?

Este majd csinálok fotót is, mert az alkatrészekkel kapcsolatban lenne néhágy kérdésem.

Köszi a válaszoket.
IMI

kedd feb. 25, 2003 7:46

Hozzászólás 
Helló !

Ez a D/A inkább "Sakura-féle", de mindegy. :)

Először is győződj meg arról, hogy a receiver és a dac IC tápjának földje közösítve van-e. Ezeket célszerű IC lábtól-lábig, a legrövidebb úton megtenni.
Másodszor nézd meg, hogy a CS8414 20-as lábát a kondi és az ellenállás után a 21-es lábra kötötted-e (AGND) (ne közvetlenül a csillagpontba).
Ha ez is stimmel, akkor kösd be így a CS8414-et:

+5V: 6, 16, 24
GND: 13, 17, 18, 23

A 7, 8, 9, 10, 11, 12, 20, 21, 22, 26 lábak bekötése jó.

A dac-ot dugd rá a futóműre, de ne indíts el zenét, csak legyen rajta, és így mérd a kimenetet, ne a Vref lábon mérd a feszültséget. Úgy állítsd be a Vref ellenállást, hogy a kimeneten a tápfesz felét mérd, tehát ha 9V-ról hajtod, akkor 4.5V-ot. Mivel a bal oldal és a jobb oldal szintje eltér, én úgy állítottam be, hogy mindkettő kb. ugyanolyan mértékben térjen el a tápfesz felétől.

Ha passzív I/V konverzióval csináltad, akkor nem kell túlzásba vinni a dac IC hűtését, de mindenképpen kell. Ha viszont opampos I/V konverziót használsz, akkor egy "nagyobb" bordára kell rászerelni az IC-t, mivel ellenkező eseteben a kimeneten a dc egészen 200 mV-ig is felmegy, és hiába keresel hibát az áramkörben, nem fogsz találni. Ilyenkor ha egy erőset ráfújsz a bordára, visszaugrik a dc 10-20 mV-ra. :)

Nálam még ilyen megoldás is előfordult:

ttp://hifi.fw.hu/pics/tda1543_leszorito.jpg

;-))

hétf. feb. 24, 2003 20:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Én is megépítettem, a tápproblémát egy zselés akksival oldottam meg,
és igy nagyon szép hangja van.

hétf. feb. 24, 2003 17:50

Hozzászólás 
Sziasztok,

Hétvégén össze raktam a "Tibi féle" D/A-t

Elsőre nem működött. Majd újra átolvastam a fórumot, és megcsináltam a programozás módosítását, de úgy sem működik. Segítsetek!

Bekötés:
CS8414:
1-6 nincs bekötve
7 +Ut
8 Test
9 10n-val Test
10 bemenet
11 TDA 2-es láb
12 TDA 1-es láb
13-15 nincs bekötve
16 +Ut
17-18 Test
19 nincs bekötve
20 RC tag
21 Test
22 +Ut
23-24 Test
25 nincs bekötve
26 TDA 3 as láb
27-28 nincs bekötve

TDA1543:
1 8414 12-es láb
2 8414 11-es láb
3 8414 26-os láb
4 Test
5 +9V
6 Ki1
7 1.2Kohm A rajta mérhető feszültség 2,2V !!!!
8 Ki2

A 8414 be nem kötött lábain mérhető fesz:
1 bemenet nélkül 0V zenével 1.8-2.2V
2 bemenet nélkül 0V zenével bizonytalan 0.5-1.5V
3 0V
4 5V
5 5V
6 5V

25 5V
27 0V
28 0V

Digit műszerrel mértem a jelet, így sem a bemeneten (10), sem a kimeneten (26) nem tudtam jelet mérni. Ma kipróbálom szkóppal is.

A fúrcsa, hogy azt írtátok, hogy a TDA referencia feszültségének 4.8V nak kellen lenne, de nekem csak 2.2.
És azt, hogy a TDA nak melegedni kellenne. Nekem rajta a hűtőborda, de még langyosnak sem nevezném.

Várom a miharabbi válaszokat, mert nem hagy nyugodni a dolog. Ha valakihez el kell mennem a megoldásért, az sem probléma.

Üdv Imi

hétf. feb. 24, 2003 10:51
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

Újra előbányásztam ezt a fórumot. Már régóta terveztem, hogy megépítem az áramkört, csak most jutottam el idáig. Minden megvan kivéve a CS8412,
Voltam a HQban, Lomexben, hívtam a Gothardot, de sehol sem volt. Van még ötletetek?

Akki, Tibi írtam emailt.

Üdv Imi

pén. jan. 03, 2003 13:03
arany tag

Hozzászólás 
Szia Tibi,

Én nem felejtkeztem el a fórumról, csak nem jutottam el odáig, hogy megvegyem az alkatrészeket, de ennek is eljön az ideje.

pén. szept. 20, 2002 7:25
arany tag

Hozzászólás 
Köszi a pdf-et, ép most töltöm le,

kedd aug. 27, 2002 14:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

A Sanyo WEb-lapján fellelhető, de ha nem akarod sokat
keresgetni, akkor: kitettem az ftp://www.compatibil.hu
gépre, a pub könyvtárban megtalálod.

Nekem a Kenwood DP-1080-as kacatomban van ilyen, és Tibi
felajánlotta, hogy segít javítani rajta: de nem tudok hozzá
sehol sem kapcs. rajzot szerezni :-((

Üdv!

hétf. aug. 26, 2002 16:10

Hozzászólás 
Hát igen, az embert egy idő után "megfertőzi" az a fajta "igényesség", hogy mindenhol a jó zene által okozott örömöket szeretné élvezni. :)

szomb. aug. 24, 2002 23:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 667 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Következő