|
Szerző |
Üzenet |
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Spafi:
> Xmax: voice coil overhang.
>
> Magyarul: a tekercs túlnyúlása a légrésen.
Ez "véletlenül" egybeesik azzal
> a kitéréssel, amit még lineárisan tesz a membrán. Tovább
is megy, csak ott
> már torzít. Mérése a hangszóró összerakása előtt történik
1 db tolómérővel.
Igen, így _kellene_ mérni. De néhány gyártó még
beszorozgatja 1,15-tel vagy akármennyivel, merthogy ezt
még "lineárisnak" lehet tekinteni. Aztán (többnyire) autós
konstrukcióknál is rendkívül gyanúsak a 10 mm feletti
Xmaxok, 25-30000 forintokért (szvsz inkább Xdamage akart
lenni, csak "elírták").
|
vas. máj. 18, 2003 17:26 |
|
|
neodymium
arany tag
|
Kedves SMA !
"Minél jobb, érzékenyebb egy hangszóró, annál kisebb az Xmax-értéke, azonos hangnyomáshoz."
Ezen megállapításod így egyben nem helytálló. Nézzük az eredetét az egyes részmegállapításoknak:
Általában a lengőtekercs hossza lényegesen nagyobb a légrés hosszánál. Ez azt eredményezi, hogy amíg a tekercs elmozdulása el nem ér egy kritikus értéket, addig egy légréshossznyi szakasz effektíve belemerül a mágneses mezőbe, a Bxl szorzat állandósága így biztosított, a torzítás kicsi. Amint az xmax-ot átlépjuk, kiérünk a működés proporcionális szakaszából, de a torzítás növekedése árán a kitérés tovább növekszik mindaddig, amíg egyetlen menet is benne van a légrésben (sőt, még némileg azon túl is !). Jól tervezett hangszóró ezt is túléli, de jónéhányuk csévéje koppan. A fentebb leírt elrendezés (a cséve egy része van benn a légrésben) csökkenti a hatásfokot. Az érzékenység növelése céljából készítenek olyan hangszórókat is, amelyek egész csévéje állandóan a légrésben tartózkodik (ilyenek a dómok is). Költségcsökkentési szempontból (mágnes) ilyenkor az xmax kisebb szokott lenni (szélessávú tipusok, tölcséres használatra). Láttam ugyanakkor ilyen hangszórót óriási xmax-szal elektromágneses gerjesztéssel, 1.5 T körüli légrésindukcióval.
Tehát önmagában az xmax értéke nem minőségi kategória. A minőség, az érzékenység és az xmax együttes biztosítása anyagi kérdés.
Azonos frekvencián, azonos membránfelülettel, azonos körülmények között, közvetlensugárzóként ugyanakkora hangnyomáshoz ugyanakkora kitérés tartozik. Ez a hangszórók demokráciája. Egy oktávval alacsonyabb frekvencián a zárt doboz négyszeres, a dipól elrendezés nyolcszoros kitérést követel meg a hangszórótól azonos hangnyomás biztosításához.
Üdv.: neodymium
|
szomb. máj. 17, 2003 19:58 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
"Az Xmax-tól nem kellene megijedni, vagy hasraesni a nagy értékektől.
Ez a hangszóróknak a maximálisan igénybevehető kitérését mutatja meg, tehát inkább ennek a felére, vagy még annyira sem szabad igénybe venni a hangszórót..."
Aha, és ha 0 mm az Xmax, az azt jelenti, hogy be sem szabad kapcsolni a hangszórót...
|
szomb. máj. 17, 2003 18:30 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Szultan és Többiek!
Igen ezt írtam, ma is fenntartom a véleményemet. Csak ha hozzáférhető egy ilyen láda, akkor érdemes kipróbálni, ha a hangszóró is megvan. A kapott eredmény alapján kell eldönteni, érdemes-e megépíteni a Karlson-dobozt ehhez a hangszóróhoz. Sok szempontból "jót" tenne az SBX4060-nak, ha egy ilyen, jó csillapítású ládába kerülne, de a jó hangminőség és mennyiség előre nem garantálható, - ezt is írtam.
Lakószobában (6x5m), jó hangú szubbasszust sikerült vele építeni, persze, jó nagy doboz kell hozzá( 250l-es basszreflex). Lásd előző levelemet is, "ha próbálni lehet-érdemes" nagyjából ezt írtam, tehát egy próbát megérne.
Az Xmax-tól nem kellene megijedni, vagy hasraesni a nagy értékektől.
Ez a hangszóróknak a maximálisan igénybevehető kitérését mutatja meg, tehát inkább ennek a felére, vagy még annyira sem szabad igénybe venni a hangszórót, ugyanis ellenőrizhetetlen rezonanciákkal nagyon gyorsan tönkre lehet tenni a felfüggesztését. A membránon "betörés-szerű" repedések keletkezhetnek, roggyanások, esetleg a ragasztás is helyenként elválhat. Ezután lehet vinni javíttatni a hangszórót.
Minél jobb, érzékenyebb egy hangszóró, annál kisebb az Xmax-értéke, azonos hangnyomáshoz. Ez az Xmax. egy mechanikai határadat, ami a normál működés határadata, ettől nagyobb kitérés már károsíthatja a hangszórót. Az autóba szánt szubok igen nagy lökettel tudnak csak elfogadható mennyiségű mélyhangot leadni, itt érthető a nagy Xmax, de az ilyen hangszórók egy-két év használat után kilehelik a lelküket.
Az Xmax-hoz lásd még a frekvencia-függvényében való terhelhetőséget, amiről régebben volt már szó.
Tehát, pl. egy hangszóró 50W-os, ha F= 60-3000Hz, de csak 20W-os, ha F= 40-3000Hz - az Xmax értéke így közel ugyanaz marad.
Ezért is alkalmaznak a mélyhangok javításához, hatásfokának emeléséhez különféle trükkös hangsugárzókat. ( Tölcsérek, Karlson-doboz, TL-dobozok, Basszreflex-dobozok, Compaund-dobozok, stb. )
Üdv! SMA
|
szomb. máj. 17, 2003 9:36 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Xmax: voice coil overhang.
Magyarul: a tekercs túlnyúlása a légrésen. Ez "véletlenül" egybeesik azzal a kitéréssel, amit még lineárisan tesz a membrán. Tovább is megy, csak ott már torzít. Mérése a hangszóró összerakása előtt történik 1 db tolómérővel.
|
pén. máj. 16, 2003 21:17 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Kedves Gilszkilabor!
Ismereteim szerint minden merev falú, téglatest alakú üregnek van 3 db jellegzetes rezonanciafrekvenciája, amely a falak távolságából és a hang terjedési sebességéből meghatározható. A 700 Hz körüli érték a doboz egyik belső méretére lehet jellemző: kb 24,5 cm.
Annyi?
|
pén. máj. 16, 2003 20:55 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Akkor elmehetünk +nézni... ???
|
pén. máj. 16, 2003 17:57 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves Fórumtársak!
A múltkor valaki említette a Loudspeaker LAB szoftvert. Amikor megnéztem, találtam benne egy impedanciagörbét (tudjátok, az a mániám). A görbén pedig egy ismerősnek tűnő, 700 Hz körüli anomáliát fedeztem fel. Olyasmi, ami a méréseimen is szerepel. Pedig ezt most nem Én mértem. Mi lehet az oka? Nos, az újabb mérőüzem eredményeképpen megállapítom, hogy az dobozrezonancia. Nálam is pont ott, 700 Hz környékén. Próbaképpen mértem zárt rendszert is, ugyanazt tapasztaltam. Tehát ebből két dolgot tudok megállapítani.
1. - a "nagyok" mérései sem optimális körülmények között készülnek
2. - impedancia menet méréssel kimutathatók a DURVA rezonanciák
Ez utóbbi az, ami említésre méltó.
Ha 1..2 cm-es szivacsot tettem a dobozba, az említett csúnyaság megszűnt. Próbáltam csak egy (ruha) pólóval is, az is szinte teljesen megszüntette. A görbék ezek szerint mást is elárulhatnak.
További jó méricskéket Nektek is!
Gilszkilabor
|
pén. máj. 16, 2003 16:13 |
|
|
wezol
|
Sziasztok!
Új tag vagyok a listán, örömmel olvastam végig a
hozzászólásokat. Én is épitettem 3020-assal hangdobozt de
disco célokra, piezzo magassal, tök jó lett. Nem megy túl
mélyre szvsz 70Hz-nél megáll de nagy nyomást produkál és jó
loudnesszes hangja van, amit zenehallgatáshoz nem szeretek
viszont hangosításhoz jó. Winisd a-val terveztem a dobozt.
Méreteket most nem tudok irni de ha érdekel valakit akkor
lemérem és leírom.
Lenne egy kérdésem.
Zenehallgatásra Tannoy R3-as hangdobozokat használok.
A hangdoboz "aktiv tere" (a csillapitott hangszorokat is
tartalmazo ter)
alatt van egy masik ter, ami zart, a doboz aljatol indul
és kb 15 centi
magassagig van, ott le van zarva. Tok ures semmi nincs
benne, nem is
szelel kiprobaltam. Lehet hogy csak esztetikai szerepe van?
(magasabb
tole a doboz)
Arra gondoltam megtoltom homokkal. Szerintetek mi fog
valtozni?
(doboz tomege biztosan:)
Van valakinek ilyen tapasztalata?
Köszi a váloszokat előre is!
Wezol
|
pén. máj. 16, 2003 10:25 |
|
|
LoW_freQ
|
Hat ha nincs szabvanyositva az Xmax merese, akkor lehet hogy a biztonsagos mukodeshatar Xmax-a a 4mm. en keveslem, esetleg nagy mebran (>30cm) eseten tud megis jo basszust:) A doboz jo, esetleg ha a hangszoro nem nagy, akkor a szelesseget csokenthetned es inkabb legyen magasabb:)
|
pén. máj. 16, 2003 9:39 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi!
Szerintem elég a 4mm Xmax, mert elég erős a membrán rögzítettsége és max 150W szinuszt visel el, ahoz elégnek kell lennie.
A doboz külméretei:45*72*40, belméret: 41*36*68, ez kb 95L nettó, ha levonjuk a merevítést ill. a hangszóró térfogatát.
Tomi
|
pén. máj. 16, 2003 7:42 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
4 mm Xmax reális, 4 centi ellenberger nem az, ráadásul ritka, mint fehér olló, egyszer láttam olyat neten, de valami többezer dollár volt darabja. Amúgy a nagy Xmax sem minden, nem kell rögtön hasraesni. Különösen, hogy nincs igazából szabványosítva az Xmax mérése...
|
csüt. máj. 15, 2003 21:40 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! LoW_freQ: az a 4mm-es xmax, annyira nem kevés. Nagyon sok hangszórónak 3-6mm körül van az xmax-a. Pl legtöbb mnc hangszóró 3mm sõt beyma között is 3mm a 12B100R pedig az sem rossz hangszóró... Na jó csak ennyit akartam:)
|
csüt. máj. 15, 2003 20:10 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi mindenki!
Neo: 61*36*36 az ok, de akkor nincs falvastagság!
Tehát:2cm-es falvastagsággal, valamint süllyesztett előlappal számolva szerintem inkább 55L az a 80!!
LoW freQ: Fs:42.06Hz, Qts:0.318, Vas 113.17Liter, SD=550cm*cm(négyzet:), 4mm-es Xmax-al számoltam.
Ez számít a tervezésnél... ...szerintem 100L-es dobozban nem lehet olyan rossz.
|
csüt. máj. 15, 2003 17:24 |
|
|
balo
ezüst tag
|
Sziasztok
Hol lehet mérésre alkalmas mikrofon kapszulát kapni, aminek az adatai
is ismertek.
Esetleg cím, ár?
Kössz!
|
csüt. máj. 15, 2003 16:30 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló Mindenki!
N1 Tomy!
Szerintem te valamit elnéztél a gyári adatokban.A 12R150-nek 610X360X360 cm-es ládát írnak. Akár hogy is számolom ez majdnem 80 Liter nem pedig 55.Nem csodálom hogy nincs telt mély hangja!
|
szer. máj. 14, 2003 21:35 |
|
|
subvoice
arany tag
|
A teljesítmény körüli aggodalmaitokat nem értem. Teljesen mindegy, mekkora az erősítő teljesítménye és mekkor a hangszóróé, egyszerűen nem kell torzítás fölé vezérelni és akkor nem megy tönkre semmi, ennyi a szabály. Olyannal még nem találkoztam, hogy egy hangszóró szenvedés nélkül nyuvadt volna ki a sok wattól. Azt a torz hangot pedig, amit szerencsétlen a végső pillanataiban kiad szvsz jóérzésű ember nem viseli el. Szinte az összes eddigi kombómra áll az erősítő watt >= hangszóró watt reláció, mégis még mind tökéletesen üzemel, nem tortyog, nem kásás.
|
szer. máj. 14, 2003 20:18 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi mindenki!
Én is vettem 2 db 12R150-es hangszórót, építettem is neki 2db 55l-es reflex dobozt.(Próbáltam lekoppintani a gyári láda méreteket:) Ilyen kis dobozban inkább üti a mélyeket(jobb szót nem talaláltam), telt basszusa igazán nincs. Most egy 100 literes dobozon gondolkozok 50Hz-re hangolva, -3dB valahol 44-48Hz között. Habár nem tudom, mert papíron 60hz-5Khz-ig írják.
Más: én építettem sbx2030-al reflexdobozt, 27l, 6.6cm átm. 12cm hosszú csővel és szerintem nagyon-nagyon jó.
SBX4060-al érdemes lenne egy próbát tenni akár TL, akár Karlson dobozban.
Tomi
|
szer. máj. 14, 2003 17:14 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
A KArlson doboznak vannak mindenfelé leirásai de igazából elég egyformák jó hhangszóróval igen tisztességesen szól én speciel szubnak használom elsősorban többféle hengszóróval próbáltam de mind normális volt, nem somogyis:))
OZ
|
szer. máj. 14, 2003 14:58 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! SMA én nem akarok kötözködni, hálás vagyok segítségedért. Csak olvasgattam és ezt ezt találtam:
"Karlson
Kedves N1 Tomy és Többiek!
Nem, az SBX4060 nem jó a Karlson-ba, hiába tûnik adatai alapján megfelelõnek.
Én is hasonló hibába estem az SBX2030-al, reflexdobozban nem jó, pedig a paramétarei szerint megfelelõ lenne.
A Karlson hangsugárzóba, mint írtam már, csak masszív, profi kivitelû és minõségû hangszóró jó, azzal tudja a mit tud.
Üdv! SMA "
Tehát itt még az volt a véleményed hogy nemigazán jó párosítás. Még kutakodom, csak elírtam el ne felejtsem:)
|
szer. máj. 14, 2003 14:50 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! Rendben akkor azt hiszem az sbx4060-as hangszórót választom. TL-be lehetne még kipróbálni, de ahhoz hatalmas dobozt kellene építeni. Ha lesz kedvem, lehet méretezek hozzá egy TL dobozt, a honlapon 21Hz az fs, egy Sal által küldött táblázatban már 24Hz. A dobozon már gondolom megint más érték van:)(Más Sal 40 centis hangszóró milyen lehet?) Legalább 4 méteres csõhossz kellene TL-ben...
Karlson dobozt nem tudom hogy kell méretezni, mûködési elvét sem ismerem. Ha jól emlékszem a fórumon van egy karlsonos topic valahol. Sajna a próba elmarad ha ilyen dobozt csinálok, csak a fõpróba marad:) 20Hz-en -2 dB? az nagyon szép. Én 25Hz-en -3dB vel már teljesen elégedett lennék. Majd igyekszem utánajárni a karlson doboznak, aztán ha valamit nem tudok kérdezek:)
bye
|
szer. máj. 14, 2003 13:43 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Szultan és Többiek!
Minél nagyobb a sugárzó felület, annál jobb a mélyhangleadás. Az SBX4060-as házi-célokra igen jó, bár jó nagy láda kell neki.
A Beyma nem kifejezetten szub-használatra való, annál értékesebb hangszóró, monitor célokra, HIFI-zenehallgatáshoz elsősorban.
Meg lehetne próbálni egy Karlson-féle dobozban az SBX-et, mint szub valószínűleg jól dolgozna a kb. 160l-es dobozban is. Így a 250l-es doboz helyett kisebbel is hasonlóan jó, vagy jobb mélyátvitelre számíthatunk. A Karlson doboznak jobb a csillapítása is, tehát jobban "megfogja" a hangszórót.
Ha van az ismerősök között valakinek ilyen, akkor egyszerűen meg lehet próbálni, persze ha a hangszóró már megvan hozzá.
Jó hangszóróval a Karlson-doboz 20Hz-en -2dB-es átvitelt tud, igen jó hatásfok mellett. Aztán, hogy az SBX-el hogyan szól? - azt nem tudom megjósolni.
Üdv! SMA
|
szer. máj. 14, 2003 13:06 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! Épp egy sub építésén gondolkodom. A topicban van egy igen nagy mélyláda Sal sbx 40 centis hangszórójával. Ez a hangszóró 15e körül van. A Beyma 30 centise is ilyesmi ár körül van, viszont elég neki 100 liter körüli láda, nem kell 250 literes neki. Melyiket érdemes megépíteni? Beyma talán érzékenyebb de a sal 40 centis, jóval nagyobb a felülete.
|
szer. máj. 14, 2003 5:39 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Neo és Többiek!
A hangsugárzó terhelhetősége inkább legyen a duplája az erősítő zenei kimenőteljesítményének, ez a biztonságosabb.
Ha "elfogynak" a mélyhangok egy bizonyos hangerő felett, ez azt jelenti, hogy gyatra az erősítő és nem adja le a mélytartományban az adott teljesítményt, vagy a "loudness" már itt nem dolgozik, ami kisebb hangerő esetén "megemeli" a mélyhangok szintjét.
Az a bizonyos zenei-teljesítmény majdnem a duplája a szinuszos-teljesítménynek.
A P.M.P.O. az egy elvileg "megsaccolt" csúcs-csúcs teljesítmény, reklám-értéke van, azon kívül semmi, nem is szabad figyelembe venni. Átverés, amire a jelenlegi "laza" szabványok lehetőséget adnak a gyártóknak.
A filc jó csillapító anyagnak, csak kissé drága, viszont könnyű vele dolgozni.
Üdv! SMA
|
kedd máj. 13, 2003 9:19 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló LoW freQ, és a Többiek!
Ha ugyan akkora a hangfal teljesítménye mint az erősítő teljesítmélye akkor lehet az hogy a mélyhangok egy bizonyos hangerő felett elvesznek? A mostani hangfalaimban két 13cm-es mély van és az Xmax majd 4cm és a hangfal alig van meg 100 Watt. Emiatt szólhat olyan ****? A két magas el is szált egyszer max hangerőn! Ez is ennek a számlájára írható? Hát akkor elég nagy f*sz lehet aki tervezte! (az erősítőhöz ezek a hangfalak voltak tervezve) Tehát akkor nagyobb beruházásra kell rászánnom magam! A zenei teljesítmény majdnem a fele a szinuszos teljesítménynek! (tudtom szerint) Még van egy másik teljesítmény is az a boűizonyos PMPO! Ez minek a rövidítése?
Olyan baromságokat szkta írni hogy 1500 Watt PMPO, és 10 Watt szinusz sincs meg! Milyen teljeítmény ez? Milyen csillapító anyagot használjak? Azt halottam hogy a filc az az egyik legjobb!
|
hétf. máj. 12, 2003 20:30 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló SMA!
A hangfalat othon és házibulikon is használnám! A föbb zenestílusok amiket halgatok az a dance,hause,rock. A szobám ahol a legtöbbet halgatnám az nem egy nagy darab, de a házibulikon kell a hangerő. Azért néztem szét a Reflex hangszórók között mert bulikon sokat halottam őket, és elég komoly hangnyomásra képesek. Ne érts félre nem csak a hangerő a lényeg számomra hanem a hangzás is. Ezért nehéz hangszórót találnom. A két hangfalon azért akadt meg a szemem mert jó árban vannak. A mélynyomó 18000 Ft amellet hogy Sinus 150W teljesítményt ad le, 99dB az érzékenysége. A magas ugyanígy jó árban van. A két hangsugárzó keresztezési frekije könyen megven (mély:60-5000Hz,magas: 3500-20000Hz. Az egészet egy SONY 2X100 wattos erősítővel hajtanám meg, házibulin meg a haverom Technics 2X150 wattosával. A fő kérdés az lenne hogy valaki halott-e már ilyen hangsugárzókat esetleg épített-e már velük hangfalat és ha igen akkor mi a véleménye róluk. Milyen anyagból lenne érdemes csinálni ezt a hangfalat? Hangváltó ha veszek milyen árban lehet és milyen árban van ha én magam építem, és mi a hangzásbeli különbség a kettő között?
|
hétf. máj. 12, 2003 13:19 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves LoW freQ, Reflex és Többiek!
Örülök, hogy sikeres volt a hangsugárzó építésed és meg vagy elégedve vele.
Nem biztos, hogy az ágyban kell hallgatni - a zenét - nekem legalábbis ez fekve nem megy.
Reflex!
TVM-Tesla hangszórókat Budapesten, a Bajcsy Zs. úton lévő "Hangszóró" üzletben meg lehet venni, de gondolom postai utánvét is lehetséges, bár jobb ezt "élőben" intézni.
A Visaton szintén Budapesten, a Bartók Béla úti üzletben vehető meg. Jó hangszórók, bár lényegesen magasabb az áruk a SAL hangszóróknál, igaz minőségileg stabilabbak.
Mielőtt bármit megvennél, nézelődj, hallgatózz(!), még a neten is, rengeteg féle hangszóró van, a garry.hu, reflexsound.hu, beyma.com, seas.dk, scanspeak.com(se), tvm-valmez.cz, visaton.com(de), focal.com, maniac-sound.com, és még nagyon sok más címen.
Üdv! SMA
|
hétf. máj. 12, 2003 13:03 |
|
|
Reflex
vas-tag
|
Kedves Hangfal Építõk!
Kb. egy hónapja figyelem a topikot, most kérdeznék elõször.
Most készülök készíteni hangfalat. Három utasra terveztem (80W).
A dómnak SAL DTF-12-nél jobbat szeretnék. Milyen olcsóbb kategóriájú magast tudnátok ajánlani 3-5 ezerért? A TVM honlapját néztem, az átviteli görbe alapján az ARV-104-04/8 tetszett meg. Én Kaposvári vagyok, itt csak SAL-t és MNC-t lehet venni. Hallottam egy Videoton 25 cm-es méllyel szerelt hangszórót, nagyon jól szólt.
Interneten TVM és Videoton hangszórókhoz nem találtam forgalmazót. Videotonról mûszaki paramétereket sem.
A választott mélysugárzó -egyenlõre- Visaton WS 25 E/8:
900-300 Hz 88 dB
200- 80 Hz 84 dB
50 Hz 82 dB
33 Hz 80 dB
20 Hz 73 dB
Mélysugárzó átvitele zárt dobozba (~80 l) beépítve milyen módon módosulhat (Vas=90 l)? Erõsödhetnek a mélyek, vagy csak reflex esetén?
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
|
hétf. máj. 12, 2003 11:41 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Neo és Többiek!
Mire kell, tehát mi a célod a hangsugárzóval? - ez a lényeg.
Kis szobában énekelni, vagy nagy teremben ordibálni, az nem ugyanolyan hangsugárzót kíván.
Célszerű megkérdezni a Reflex-szakemberét, Ő mit javasol az adott hangszórókhoz, egyáltalán, amire kellene, arra megfelelő-e az a két választott hangszóró.
Üdv! SMA
|
hétf. máj. 12, 2003 8:16 |
|
|
Domy
vas-tag
|
A measure box nem gáz, a helpben le van írva hogy mi van
benne... Vicc:-) Valahonnan leszedtem, majd írok címet...
|
vas. máj. 11, 2003 20:58 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló mindenki!
Tanácsot szeretnék kérni.Hangfal építése elött állok és nem tudom milyen hangszórót vállaszak.Mi a véleményetek a Reflex hangszórókról?
Én ezek közül gondolkodok a 12R150 es mélynyomón és a R-50 magas sugárzón.Mivel ez az első hangfalam ezért mindenféle segítségnek örülök!
Előre is köszönök minden segítséget!
-Neo- voltam.
|
vas. máj. 11, 2003 15:14 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Csak most látom, hardver vonzata is van a dolognak? Valami cseles Measure Box szerepel a Help-ben töb helyen Így akkor tárgytalan
Gilszkilabor
|
szomb. máj. 10, 2003 12:43 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves Domy!
Tudsz olyan helyet, ahonnan nem csak a lebutított demó verziót lehet letölteni?
Gilszkilabor
|
szomb. máj. 10, 2003 12:35 |
|
|
Domy
vas-tag
|
A Loudspeaker LAB-ot próbálta közületek valaki???
|
szomb. máj. 10, 2003 12:01 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves fdsamano és Fórumtársak!
> "A látszatra egyforma púpok közt a valóságban 5-6 dB különbség volt."
??? Kalibráltad Te a szoftvert? Ha úgy mérsz, mint az "Application notes" leírása, nem okozhat hibát a kártyád frekvenciafüggése. Ha mégis, akkor azt a kalibrációs görbéből azonnal látnod kellene...
Más. Illetve mégse más, továbbra is SPEKTRA... Én eddig a 4.0 SpectraPLUS programot használtam. A napokban frissítettem SpectraLAB 4.32.11-re. Ti melyik változatot birtokoljátok? Tudtok újabbról is? Ha igen, érdekelne!
Nos az "upgrade" tapasztalatai (SpectraLAB):
- Ha jól emlékszem, a Sound Forge kábított azzal, hogy a hangkártyám 60 kHz-en is tud mintavételezni. Gondolom, akkor most a Spectra jócskán profitálhat belőle. A SpectraLAB-ban a mintavételi frekvencia értékét akár 60 Khz-re, vagy fölé is választhatom. De minek? Valójában csak 44,1 kHz lesz. Sőt, rájöttem, hogy az előző, a SpectraPLUS is engedett beírni 48 kHz-et, de ott is csak 44,1 kHz-en vette a mintákat. Tehát csak annyira válasszuk, amennyire a program engedi (bocs Admin). A fenti link szoftvere viszont már legördülő menüben kínálja a 48-at is. Ha nem voltam világos, leírom máshogyan: Az EGYIK SpectraPLUS menüben 44,1 Khz a maximum, de engedi beírni a 48 kHz-et (fel-le nyíl, nincs legördülő menü). A fenti link szerinti MÁSIK SpectraPLUS már legördülő menüben felkínálja a 48 kHz-et. A SpectrLAB-nál szintén nincs legördülő menü, csak fel-le nyíl, de kézzel beírhatok akár 192 kHz-et is, de csak 44,1 kHz lesz. A saját, fel nyíllal is ez a 44,1 kHz a maximum, tehát valójában csak ennyit tud?
- 32768 helyett 65536 pontos FFT!
- A sweep akár 120 másodperc is lehet (a program szerint), de csak 22 mp hosszú mintát tud generálni.
- A jelenleg birtokomban lévő három féle (két SpectraPLUS, egy SpectraLAB) program számomra teljesen összemosódott. Mintha a ~PLUS demó verzió lenne, a ~LAB pedig "fullos"?
Gilszkilabor
|
szomb. máj. 10, 2003 10:12 |
|
|
LoW_freQ
|
lemertem loop-kabellel is (a kimenetet szimplan a bemenetre kotod, generalsz egy szinuszjelet, aztan szepen lejatszod es vetelezed is egyszerre. En Cool Edit Pro-val generaltam a jelet, lementettem wave-kent (nem mp3, az vagja a low/hi endet!), aztan winamppal EQ es DSP plugin nelkul szepen lejatszattam, egyidoleg vetelezve CoolEdit-tel. Az eredmeny:20 hz-n, 2W-on az 5W-s erositom mar kemenyen torzit, a hangkartyam olyan 85% hangero felett kezd. A vetelezett jel mar 20 Hz-n majdnem negyszogjel (vagott csucsu szinusz) lett, az alatt pedig maga a jel is csokkent, 2 Hz-n sima egyenes vonalat (0 jelet) kaptam vissza!
|
pén. máj. 09, 2003 9:32 |
|
|
Koviii
|
Biztosak vagytok benne, hogy az a hangkártya hibája? Milyen típusú? Az én SbLive!-ommal generált 2hz-es hangokat is gyönyörűen lehetett látni a membrán kitérésén. Nem igazán tudom mi értelme lenne a vonalkimeneten a vágásnak.
|
csüt. máj. 08, 2003 19:04 |
|
|
LoW_freQ
|
koszike:) eleg igeretesnek latszik:)
|
csüt. máj. 08, 2003 17:10 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
http://www.telebyte.com/pioneer/plus232 ... nload.html innen letölthető, de ha a Google-ba beírod, hogy Spectraplus, még egy csomó helyet találsz
|
csüt. máj. 08, 2003 16:54 |
|
|
LoW_freQ
|
ja, latom mostanaban a Spektraval dolgoznak az emberek, akkor nem art ha en is kiprobalok egy 4. hangfaldesign progit is! pls a link kene holnapra, hadd vigyem haza, es hangoljam mar be, hogy hetfon beszamolhassak a hangulatrol amit kelt a szerko:) Eddig spkworksop-pal mertem es WinISD-vel mereteztem, hat a 3. lepesre jo lesz a Spektra.
A hangkartya low/hi-end vagasarol meg annyit hogy a spkworkshop a jobb kanalist referenciakent hsznalta, ugyanugy ment ki a jel es vissza a line-in-re, szoval ugyanannyit veszitett a spektrum szelein, mint a merni kivant jel a hangfalrol. tehat elmeletileg talan kibekkelte igy a hangkartya hibait. szoval gonodolom, megiscsak megbizhatok a mereseiben, feltetelezem, hogy fdsamano meromuszerrel meregetett, igy mar valoban beleszolnak a hangkartya hiabai a meresbe... Engem az spkworshop-nal az impedanciagorbeben keletkezett jelentos (+/- 5% zaj zavart). Majd meglatom a spektraval. szoval akkor a linket ahonnan hazavihetem, esetleg 1-2 tipp vele kapcsolatban, elore is kosz:)
|
csüt. máj. 08, 2003 16:36 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
A mikrofont a legkényelmesebb a hangkártya mikrofonbemenetébe dugni, hiszen ott rendelkezésünkre áll az elektretmikrofonhoz szükséges segédtáp feszültség is. A mikrofoncsatorna átvitele viszont még sokkal rosszabb, mint a vonalbemeneté, 20 Hz-en esetleg 10 dB-es, 20 kHz-en akár 20 db-es vágás mérhető. A legcélszerűbb építeni egy olyan mikrofonerősítőt, amelyből kijön a segédtáp, és ennek a kimenetét a hangkártya vonalbemenetére dugni. A mikrofonerősítőben lehetne linearizálni az egész rendszer átvitelét. A mikrofonról természetesen továbbra sem tudhatunk semmi biztosat, annak olyan a frekvenciamenete, amilyen. Mindenesetre az elektretmikrofonok átvitele általában jó közelítéssel lineáris, nem tartalmaz olyan hegy-völgyeket, mint egy elektrodinamikus átalakítóé.
|
csüt. máj. 08, 2003 14:01 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
LoW_freQ, kösd a mérőbemenetedet a hangszóró kapcsaira, és mérd meg, mit kapsz fehérzajjal, keskenysávú analízissel, 50-es - 100-as integrálási idővel. Vedd fel a sweepelt szinuszt is, 1-es átlagolással, a Peak Holdot bekapcsolva.
Általában egy lepke-típusú hangszínszabályozóval lineárissá (vagy majdnem azzá) teheted a rendszer átvitelét, és akkor már csak a mikrofon marad sötét lóként.
Csináltam egyébként egy mérőlemezt, WaveLab-bel generáltam fehér- és rózsazajt, valahogy korrektebbnek tűnt, mint a Spectráé.
|
csüt. máj. 08, 2003 10:36 |
|
|
LoW_freQ
|
fdsmano: ez roppant elgondolkoztat. Mar en is sejtettem, hogy a hangkartya vagja a hi es low end-et, mert pl. sweepnel ha fejre alltam se hallottam 17KHz felett a hangokat. Pedig azert azt meg hallja az emberi ful. ugyanigy 28 Hz alatt sem mozgott jobban a membran, sot, alig mozgott, persze hallani sem hallottam semmit. ha meg fennebb huztam, a tiszta 20 Hz-s jel a csipogon is zajt keltett!!! Ugyanakkor a haverom Panasonic-szerkojan CD-vel erezhetoen jobban szoltak az en hangfalaim is mint a gep Cd-jerol, hangkartyarol, EQ nelkul. csakhogy szinuszgeneratort nem tudok szerezni... Fo hogy komoly remenyek vannak egy jo hangatvitelre:)
|
csüt. máj. 08, 2003 10:07 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Kedves Gilszkilabor és Többiek!
Sikeresen túljutottam életem első reflexdoboz-hangolásán. Sok időt elpocsékoltam, mire rájöttem, hogy azért nem jó a hangolásom, mert a hangkártyák vonalkimenetei mélyben is és magasban is elég sokat vágnak. A látszatra egyforma púpok közt a valóságban 5-6 dB különbség volt. Külső szinuszgenerátorral (XR2206) tovább hangolva sikerült a púpokat egyformává tenni, ennek eredményeképpen a 40 Hz - 95 Hz közötti tartományban a korábbi "gödör" helyett a frekvenciamenetben egy kis kiemelést kaptam, ugyanakkor a 100 Hz körüli rezonáns kiemelés megszűnt. 20 Hz - 200 Hz között legcélszerűbbnek láttam szinusszal mérni a frekvenciamenetet, külső generátorral, kézi hangolással. A mérőmikrofon egy 9,8 mm átmérőjű elektret kapszula volt, amelynek az átviteli sávja (katalógus szerint!!!) 30-17000 Hz.
A dobozok egy Tesla gyártmányú, a 70-es évekből származó, erősítővel egybeépített lemezjátszó tartozékai voltak. A doboz térfogata kb. 20 liter, a mélysugárzók Tesla ARN568 4Ohm 10 W-os hangszórók, 16 cm kosárátmérővel, hangfal nélkül mért rezonanciafrekvenciájuk 32 Hz. Az eredeti magassugárzók tönkrementek, jelenleg egy-egy piezo tölcsér szól magasban.
A dobozok jelenleg satelit hangszóróként működnek egy SONY VA333ES-GOLD AV Receiverre kapcsolva, az első hangsugárzók Tangent Monitor-9 típusűak. Gazdájuk nagyon elégedett.
További kellemes hangolászást mindenkinek!
|
csüt. máj. 08, 2003 2:13 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Másold ki az egész sort és azt kopizd be a címsorba és úgy nézd meg, ez a nyomorék LX elcseszi a linkeket. A fordított polaritás csak a mélynyomónál van, a többi hangszóró fázishelyesen van bekötve. Mivel a mélynyomóban nincs hangváltó, gyakorlatilag mindegy, hogyan van bekötve, a hang nem szenved ettől torzulást.
|
szer. máj. 07, 2003 10:35 |
|
|
LoW_freQ
|
sajna, subvoice, de az az oldal nem tartalmaz semmit, megneztem. Az Xbox pedig tenyleg elgondolkodtato. Csak a kinti meressel meg az a gond, hogy hol kapok en eleg csendes helyet a mereshez? De azert meghallgatom kint is es a szobaban is tobb helyrol hallgatom es merem meg. Csak most jut eszembe, hogy a haverom szerkoja is volt nalam es annal nem emlexem hogy begyengult volna a 40-50 Hz-s tarti, az 40-tol folyamatosan erosodott 80-ig, igaz ennek eredmenye az a bizonyos tucc-tucc-hang, tehat a dobokat jol adja, de a lagyabb basszust nem, ebbol a szempontbol az en szerkom raver:) Es en meg mesze vagyok attol, hogy minden tartalekomat kimeritsem, hisz nincs meg behangolva a fiu:) Szerintetek kartonnal jol lehet potolni a csovet? (nem eleg hosszu, hisz melyebbre kell hangolnom).
>és fordított polaritással kötöttem be
En ugy tudtam, nemigen ajanlott ez, habar en is eljatszadoztam ezzel kis hangeron es tenyleg ****:)
|
szer. máj. 07, 2003 10:07 |
|
|
subvoice
arany tag
|
|
szer. máj. 07, 2003 8:38 |
|
|