|
Szerző |
Üzenet |
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
1. A mélysugárzóval párhuzamosan kapcsolt RC söntnek nem az lenne a szerepe, hogy a hangváltó "konstans" ohmos terhelést lásson?
2. Ha a fordított bekötésre gondolsz, akkor SPafira hallgattam (meg a rajzokra).
3. Arra gondolsz, amit "time alignment"-nek hívnak a külföldi oldalakon (bocsi, de külföldi "irodalomból" tanultam mindent), amikor "hátrébb" kerül a magassugárzó, mint a mélyközép? Lehet benne valami, lspCAD-es szimulációk szerint eléggé elcsúful az átvitel, ha erre nem figyelünk. Itt csak a famunka az érdekes, jó asztalos kellene, vagy ki kellene tanulnom a szakmát (anyám mondta, hogy menjek asztalosnak, de én balga módon inkább főiskolára mentem ).
A mérésben igazad van, ezt kellene tenni, egyszer majd rá is szánom magam (az a baj, hogy közgazdász meg informatikus vagyok, az elektro ismereteimet hagyjuk, tk. innen próbálok morzsákat csipegetni, bár fél évig tanultam, jól meg is jegyeztem, hogy "kommutátor nélkül nem létezik egyenáramú forgógép").
|
hétf. jún. 02, 2003 14:59 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
subvoice!
Első lépésként szerintem vedd fel a hangszóróid impedanciamenetét. Ebből megtudhatod, hogy a váltási frekvenciákon mekkora impedanciákra kell számolni a szűrőket, és azt is, hogy pl. a mélysugárzó soros induktivitása mekkora további elektromos fáziskésleltetést okoz. Ha olyan szűrőd van, ami egyforma induktivitásokból és kondikból áll, az ohmos terhelésre gyönyörűen viselkedik, de valós hangszórókra nem. Általában a mély csatorna induktivitását növelni, kondiját csökkenteni kell. A váltási frekvencián alulterhelt (pl. 8 helyett 16 ohm) hangváltó bemenő impedanciája a váltási frekvencián erősen lecsökkenhet, túlterhelheti a végfokot. Ezért aztán célszerű felvenni az egész rendszer impedanciamenetét is.
Második lépésként hallgass SPafira.
Harmadik lépésként nézz utána a csoportfutási idők fogalmának. Ezt leginkább négyszögjellel mérve tudod vizsgálni, és a közép-, ill. a magassugárzók térbeli elhelyezésével tudod behangolni.
Üdv fdsa
|
hétf. jún. 02, 2003 12:15 |
|
|
BSA
|
> > És mi történik a sávhatárokon kivül vagy belül? (ez egy agyrém > megoldás..) > > Mi történne? A közép fázisa 180 fokot fog késni, a magasé 360-at > (ami ugyanaz, mint a 0, ha úgy vesszük). A frekimenet viszont > egyenletes lesz. Szívesebben hallgatsz lyukszűrőt? Bocs - nem Veled vitatkozom, hanem a rossz megoldásokkal. Nagyon jól tudod, hogy a fázismenet jósága legalább annyira fontos mint a fr. meneté. Ráadásul amit írsz csak elvileg igaz. Hiszen eseti impedanciákról van szó és a hangszórók egyéni fázismenete is erősen beleszól az összképbe. (Korrekt hangváltót nagyon nehéz készíteni)
Üdv BA
|
hétf. jún. 02, 2003 8:13 |
|
|
Rederic
|
A 0 nem 360 ám.
|
hétf. jún. 02, 2003 6:59 |
|
|
Rederic
|
Most akkor egy kicsit meg vagyok kavarva ám!
A 12dB-es akkor másodrendű?
Most akkor fordítva kössem vagy nem?
|
hétf. jún. 02, 2003 6:54 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
> És mi történik a sávhatárokon kivül vagy belül? (ez egy agyrém megoldás..)
Mi történne? A közép fázisa 180 fokot fog késni, a magasé 360-at (ami ugyanaz, mint a 0, ha úgy vesszük). A frekimenet viszont egyenletes lesz. Szívesebben hallgatsz lyukszűrőt?
|
vas. jún. 01, 2003 23:32 |
|
|
BSA
|
> Azért kell fordítva bekötni, mert a sávhatárokon a másodfokú > váltók fázistolása (kb.) 90 fok. Pl. az alsó keresztezési frekin > a mély 90-et késik, a közép 90-et siet, és ha a két jelet > összegezzük, akkor szépen kioltják, vagy legalábbis gyengítik > egymást, és a lineáris frekimenetnek annyi! És mi történik a sávhatárokon kivül vagy belül? (ez egy agyrém megoldás..) Üdv BA
|
vas. jún. 01, 2003 21:03 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Azért kell fordítva bekötni, mert a sávhatárokon a másodfokú váltók fázistolása (kb.) 90 fok. Pl. az alsó keresztezési frekin a mély 90-et késik, a közép 90-et siet, és ha a két jelet összegezzük, akkor szépen kioltják, vagy legalábbis gyengítik egymást, és a lineáris frekimenetnek annyi!
|
vas. jún. 01, 2003 20:21 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! itt az 1000. hozzászólás:) én nyitottam a topicot, és elértük az 1000. írást. Szal jó kis topic ez:) Már elég sokat hallgattam a dobozokat, kezdenek látszani a hibái és az elõnyei is, még fülelek és ha meglesz az erõsítõ is hozzá, akkor majd leírom a végsõ eredményt. Egyenlõre meg vagyok vele elégedve. (bár nem egy nautilus:)
|
vas. jún. 01, 2003 18:25 |
|
|
BSA
|
> A 12dB /oktávos hangváltó másodrendű? Az enyém 12dB-es, akkor > annál is fordítva kellene bekötnöm? > Miért van ez így? Ne kösd fordítva. Üdv BA
|
vas. jún. 01, 2003 17:02 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
Hi! HÁt kis számítási hiba csúszott be:) de sztem díízájnosabb is lett picit:) meg a hangszórók közelebb is kerültek egymáshoz ami ugye jó is:P Szal nem votl végzetes hiba mert megoldottam, igaz hentes módszerrel:)
|
vas. jún. 01, 2003 16:52 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi!
Szultán! Megnéztem a képeket, biztató!!!
Pontosan mi is történt a dómokkal?:)
bye
|
vas. jún. 01, 2003 15:20 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi!
Én sem tudom pontosan, valami olyasmi a lényege, hogy a 12dB/oktáv hangváltók egyes tipusai a magas részen fázist fordítanak.
DE ezt ne vedd készpénznek!
Próbáld ki! ha jobb fordítva, fordítsd meg! Ilyenkor szokott az a duma jönni, hogy elveszik a tere, meg nem szól szinte semmit...
Nem tudom.
Próba, szerencse.
|
vas. jún. 01, 2003 15:13 |
|
|
Rederic
|
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mostanában olvastam a Somogyis újságban, hogy a másodrendű hangváltók esetén a középsugárzót "fordítva" kell bekötni.
Ki mit tud erről?
Nekem még egy hv316-os régebbi hangváltóm van a hangfalban. Én annó egyenesen kötötem be: + a +hoz - a -hoz.
Mi az, hogy másodrendű?
A 12dB /oktávos hangváltó másodrendű? Az enyém 12dB-es, akkor annál is fordítva kellene bekötnöm?
Miért van ez így?
|
vas. jún. 01, 2003 12:29 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
Hi! Na elkészült az a 2.1-es szet TL dobozokból:) még az apróbb simítások és a szobához hangolás hátra van, de a fõpróbát ma megtartottuk. A "kis" TL dobozokban dtf12 és mnc 16cm papír hangszóró van. A csõ hossza 1,7m körül van. A hangja nem rossz, mélyben igencsak kell mellé egy sub, de egyszerû zene hallgatásra nagyon jók. A frekimenete a TL-t meg nem hazudtolva elég hullámos, de zenében szinte alig észrevehetõ, a közepei elég dominánsak a magasak nem harsognak, a mély hangok is megvannak:) sacra 45-50Hz az alsó határfreki ez még kellõ erõsséggel szól. A külsõ méretei 93*22*25cm. A sub egy 160 literes monstrum:) Külsõ méretek 100*50*40cm. Még nem igazán tudok sokat mondani róla, mivel a hangszóró nem járódott még be. Erõteljes hangja van, bár "csak" mnc eclipseII (papír) 30 centis hangszóró került bele. A doboz egy 3 méter csõhosszúságú TL, a falak párhuzamosak.Még 1-2 nap kell neki, hogy a hangszóró azt adja ami tényleg tud, de már így is elég meggyõzõ a hangja:) Az én szobámban szólnak, döngenek, ez egy kis 9nm^2-es szoba, sajna majdnem kocka alakú:( Viszont a nappaliban 5,4*4,8*2,7, sacra 26 nm^2 a hangja szellõsebb, sokkal részletezõbb, a subok is jobban elõjönnek. A mélyláda sacra 10e és a kis TL dobozok (1 pár) 15e bõl megvolt. Szerintem nagyon megérte a veszõdséget, és a munkát. Cortezmester barátom jóvoltából képek is készültek: http://web.interware.hu/kontor/temp/cor ... u/szultan/ címen.
Bár ma már kiderült néhány hátránya a rendszernek, nagyobb hangerõn azaz kb. mikor 15wattot ad le az erõsítõ) a szekrények a polcok igen szép táncba kezdenek, tehát amint kész a hangberendezés, a többi bútort is hozzá kell "erõsíteni":)
Na bocsi kicsit hosszú lett:)
|
pén. máj. 30, 2003 22:08 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Bezony PA=Public Address
Legalább nem hülyén halok meg:)
|
kedd máj. 27, 2003 12:04 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Hát a keresés úgy látom nem engem igazol, pedig szerintem jobban hangzana:)
|
kedd máj. 27, 2003 9:11 |
|
|
Koviii
|
Én meg azt hittem Power Amplified.
|
kedd máj. 27, 2003 9:05 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Én mindig azt hittem hogy, PA=Professional Application,
sõt még mindig azt hiszem:), de javítsatok ha rosszul következtettem annak idején.
|
kedd máj. 27, 2003 8:54 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Kela:
Megtaláltam az SP382PA-t. Kis mágnesû lemezkosaras hangszóró. Szerintem keress jobbat, ez nem lesz jó a céljaidra (a PA is azt jelzi, hogy Public Address, azaz hangosításra való).
|
kedd máj. 27, 2003 8:09 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
> Ha nem tevedek, a mostan igen elterjedt minihifik is ezt
> a technikat hasznaljak
Nem! Ezt abból is láthatod, hogy azok reflexek, és abból
is, hogy a saját (nem túl nagy) erősítője is ki tudja
hajtani. Ezek hangolt, rezonáns hangfalak,
ezért "dübörögnek". Az én megoldásom teljesen más, pont a
másik véglet: semmi rezonancia, nagy erősítő, és csak Xmax-
ig kihajtott hangszóró. (A mini-hifik hangszóróit simán ki
lehet hajtani Xmax fölé.)
A 20 Hz csak bónusz, a zenék 90%-ában úgysincs jelentős
amplitúdóval.
|
hétf. máj. 26, 2003 18:29 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Biztos nem, mert a monacor oldalán létezik Sp-382pa és Sp-380pa-is.
Az utóbbi 1 kategóriával drágább és nem is a Universal speakers kategóriába tartozik.
|
vas. máj. 25, 2003 15:18 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Kela:
Én nem találtam SP-382PA-t, csak SP-380PA-t. Nem nézted el a tipust?
|
szomb. máj. 24, 2003 18:51 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Letöltöttem a Monacor tervező progit, de nincsenek benne a hangszóró adatai. Elég fontos lenne ha valaki meg tudná adni a Monacor Sp-382pa títusjelzésű hangszóró adatait mert megvan a lóvé, a hangváltó, a közép és a magas - most ez a hangszóró és a Tesla Arn-312-es között filózok - a Monacor csak 3e vel drágább és a frekimenete amit a homlapon találtam egész jó, csak adatok nincsenek még...
|
szomb. máj. 24, 2003 15:38 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Ha a dupla integrátor nem más mint a linkwitz szűrő... alias 71-es project. "
Őszintén szólva passz, a szűrők neveit soha sem tudtam (akartam) megjegyezni, de valószínűleg ez az.
"Egyébként ez nem csak egy sima kiemelést végez a megfelelő mélytartományban ?"
Így is mondhatjuk, de ezt a "sima" kiemelést pl. grafikus EQ-val nem lehetne megvalósítani! Az integrátor fázisban, és amplitúdóban is pontosan kompenzálja a doboz vágását.
"Egyébként ez a megoldás bármilyen mélyhez jó lehet a megfelelő
alkatrész méretezéssel vagy csak az ilyen kisebb dobozok kompenzálására alkalmas?"
A legfontosabb, hogy _zárt_ dobozhoz való! Elvileg nagyobb (a hangszóróhoz kell viszonyítani) dobozhoz is használható, de ott nem lesz pontos a kiegyenlítés a rezonancia miatt. A kis dobozok előnye a nagyon kis jóságú rezonancia, ez kell a kiegyenlíthetőséghez. Persze túl kicsi doboz sem jó, mert akkor meg nagyon leromlik a hatásfok. Ja, és kötelező a nagy Xmax!
|
szomb. máj. 24, 2003 11:09 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Ja asszem megvan...
Ha a dupla intergrátor nem más mint a linkwitz szűrő... alias 71-es project.
Egyébként ez nem csak egy sima kiemelést végez a megfelelő mélytartományban ?
Van egy másik hasonló project is a 48-as.
Egyébként ez a megoldás bármilyen mélyhez jó lehet a megfelelő
alkatrész méretezéssel vagy csak az ilyen kisebb dobozok kompenzálására alkalmas ?
|
szomb. máj. 24, 2003 9:25 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
spafi melyik az ?
az eliot oldalon nem tudom melyik az, nem adnál 1 linket ?
thx
|
szomb. máj. 24, 2003 9:17 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló Mindenki!
Tomy:
Sok Reflex hangfalnál előfodul ez hogy szemből nem hallod a mély hangokat! Máskor is halottam ilyet. Egy havernak van egy hangfala ami ugyan ezt csinálja! Lehet hogy a rengetek közép hangtól nem hallod a mélyet. Meg kell hagyni elég magasra mennek ezek a hangfalak ahoz képest hogy 30cm-esek, nem sokat ilyan hangszórót láttam ami 5000Hz-ig fölmegy és még ott jól szól.
Szerinted milyen mélyre mehetnek ezek a hangfalak? Szerintem mélyebre mint 60Hz! A Reflex szerintem azért ír ekora adatot mert ezen nagyon jól szól, de szerintem még ez alatt is szól csak nem 99Db-en. Ennek a hangszórónak megtaláltam a Sub változatát is. Lehet hogy én inkább ezekkel éítek hogy ne szenvedjek hiányt mély hangokban.
|
pén. máj. 23, 2003 21:44 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Hi! 3eFt? Erősítővel? Azt meg hogyan?"
Használt alkatrészekből!
Az erősítő dobozt 800Ft-ért vettem a LOMEX-ben, a ventillátort 200-ért a Király utcában, a hűtőbordát hozzámvágta egy volt osztálytársam, a tranyók hegyekben állnak a műhelyben, ALPS potikból régebben bespájzoltam 100 Ft-ért, trafót 100Ft-ért vettem a Verseny utcai bolhán, mélynyomót ugyanitt 700-ért (be volt horpasztva, de szike+epokitt mindent megold), az ovál szélessávúakat szintén itt vettem 100Ft-ért, mélyláda doboza egy régi UNITRA láda hermetikusra szigetelve (már nem emlékszem, hogy honnan, de biztos nem adtam érte 100Ft-nál többet), elkók, diódák, stb. szintén kilószámra állnak itthon, a kis hangfalak dobozát kb. 800 Ft-ért vágták ki 10-es rétegelt lemezből.
Csak dolgozni kellett vele vagy egy hetet.
"Ja és 7l-ből 20Hz-en a -3dB?"
A dupla integrátor pontosan az ellenkezőjét csinálja, mint amit a kis dobozba zárt levegő, és a membrán rugalmassága okoz. (-12 dB/oktáv.) Ha ideális integrátort használnék, akkor elvileg 0 Hz lenne az alsó határ, csak ez fölerősítené még a semmit is, és szépen elszállna, ezért le kell rontani, hogy 20 Hz alatt már ne emeljen tovább.
A módszert részletesen leírta Sipos Gyula a Rádiótechnika egyik számában (kb. 2001?), és az Elliot Sound Project-en is van róla szó.
|
pén. máj. 23, 2003 20:50 |
|
|
Koviii
|
Hi! 3eFt? Erősítővel? Azt meg hogyan? Ja és 7l-ből 20Hz-en a -3dB?
|
pén. máj. 23, 2003 18:39 |
|
|
CortezMester
|
7 L-es dobozban ? Részleteznéd kicsit ? És mie a 2ős intergrátos ? És hogy jött ki 3eből ?
|
pén. máj. 23, 2003 13:27 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Kedves SPafi!
A 7 literes dobozból levontad a hangszóró által kiszorított térfogatot, vagy ez a bruttó volumen?
|
pén. máj. 23, 2003 13:21 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Ha pont szemből hallgatom a hangfalat, nincs mélyhangja.. "
Gyanús nekem, hogy fordítva van bekötve az egyik hangszóró!
Nekem egyébként 1 db 20 centis, 150W-os Magnat nyomja a mélyet 7 literes dobozban, 80W-os erősítővel. Persze kettős integrátoron keresztül, így 20Hz-90Hz-ig -3dB-en belül van. Nagyon szép a hangja! SPL fullon kb. 95 dB. Nem egy diszkó hangerő, de így sem használhatom ki, mert anyámat zavarja 2 szobával arrébb. Meg a szekrények is rezegnek.
Ezzel számomra a mélynyomófejlesztés be is fejeződött.
Ja: összesen kb. 3000 Ft volt az alkatrész a 2+1-es erősítőhöz+hangfalakhoz összesen!
|
pén. máj. 23, 2003 2:33 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Látom azért helyesen még nem tudok írni.
Más: Csak így tovább! Nemsoká meglesz az 1000. hozzászólás...
|
csüt. máj. 22, 2003 21:25 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi mindeki!
Neo:
Gyanús nekem ez a 12R150.
szitu: 2db 55les dobozban van 1-1db 12R150.
Szép nagyot szól, de ekkora dobozban természetesen az alja hiányzik(50Hz>)
De nagyon hangos és nagyot üt egy 2*80-as erősítővel:)
A dobozépítésnek valamikor juni 20 körül tudok nekiálni, mert addig még le kéne vizsgáznom.(Hiradásipari technikus:)
Viszont van egy frucsa dolog, amit nem értek:
Ha pont szemből hallgatom a hangfalat, nincs mélyhangja..
érdekes.. mert az sbx2030 ilyet nem csinál, az nyomja a mélyet szemből is(ezt úgy kell elképzelni, hogy ilyenkor a fejem pont egyvonalban van a mélysugárzóval, és a hnagfallal előről is kb szembe)
Meg, mondjuk ez lehet hogy a szobám hibája, de minden helyen szinte teljesen másképp szól.
|
csüt. máj. 22, 2003 21:24 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Air Yoda és Többiek!
Keressél jobb hangszórót, az az MNC nem megy le 40-45Hz-re, legfeljebb 60Hz-re.
Még a SAL tipusok között is találni elfogadhatót, de ha jobbat szeretnél, akkor a Beyma 8Woofer/P már elmegy 40-45Hz-en, reflex-dobozban, de nem bulira való!
Üdv! SMA
|
csüt. máj. 22, 2003 15:56 |
|
|
Air_Yoda
|
Valaki válaszoljon!!!!!!!!!!!
|
csüt. máj. 22, 2003 8:25 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Sziasztok hangolók!
Egy újszülöttnek minden vicc új - ezt most megtapasztaltam. Egyik haverom "spájzolja" a hibás hangszórók mágneseit (most már Én is). Rátapasztja egy adott hangszóró mágnesére és az (állítólag) profitál belőle. Még nem volt alkalmam zenével meghallhatni, de otthon előkaptam a SpectraLAB-ot és impedanciát mértem. Kisebbek lettek a rezonanciacsúcsok, tehát valóban bekerül egy kis plusz "delej" a mágneskörbe. A csillapítás tehát jobb lesz, feltehetőleg a hatásfoknak is az előnyére válik. Nektek van tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
Gilszkilabor
u.i.: fdsamano, 23 cm ez előlap-hátlap távolsága.
|
szer. máj. 21, 2003 20:34 |
|
|
-Neo-
vas-tag
|
Helló mindenki!
Helló Tomi!Hogy szól a 12R150 100 literes dobozban? Szerinted édemes megvenni vagy soha nem lesz telt basszusa?
Megtaláltam ennek a hangszórónak a Sub változatát. Ez 50-5000Hz-ig dolgozik. Szerintetek jelent az valmit hogy Subbasszus hangfalba van írva? Lehet ezt egyeltalán egy síma mély hangszórónak a helyébe tenni? Ez a hangszóró 2X150 Watnak van írva! Ez azt jelenti hogy 300 Wattos erősítővel meg lehet hajtani? Menyiért lehet összehozni egy hangváltót összehozni?
|
szer. máj. 21, 2003 19:53 |
|
|
hificharles
|
Én is rengeteget kísérleteztem, és a következő technikát
javaslom:
1. MDF-et 100-as csiszolóvászonnal simára csiszolni.
(előtte javítások műfával)
2. Impregnálás (nem feltétlenül szükséges) pl. Xilamon és
társai.
3. Lefújás "BODY 950"-nel. (Ez egy alvázvédő-szerü felületi
rücskösító, kőfelverődés gátló autóhoz.) Rendkívül jó a
fedőképessége, az élek nem űtnek át.
4. Néhány hét(!) száradási idő.
5. Ha nem jó a színárnyalat (antracit), akrilfestékkel
korrigálható.
6. Végső felületvédelem (karcolódás ellen) szintelen
akrillal.
Árak: 2db "bookshelf" dobozhoz: Xylamon : 800.- (pár deci)
BODY 950:1600.- (2db 400ml)
Akrilán spray: 400.-(1 db)
Ha sürgős a doboz, néhány nap után már óvatosan használható.
(Csak elég toluol stb szagot áraszt, de egy hét után már
nem veszélyes.)
|
szer. máj. 21, 2003 19:23 |
|
|
misq
|
Hello mindenkinek!
Admin, én is fóliáztam az első pár dobozomat(4-5 éve) de
nagyon sérülékeny. Festeni próbáltam az MDF-et, nem lett
jó és erre húztam tapétát az oldalfalról hajtottam hátra
peremet és utána borítottam a hátfalat, így nem vált fel
az éleken. Az eleje festett, kerekített élekkel.
Mindenkinek: Ha igazán igényes külsőt akartok, akkor
érdemes dekorit-lemezt használni,(kemény müanyag laminálva)
szerintem ez a 2.legjobb a furnérozás után, gyors, könnyű.
Csináltam már dobozokat házi-mozihoz, hi-fi-hez ezzel a
technikával, ha tudok segítek ( pozsa@axelero.hu). Igény
szerint komplett elkészítem, előlappal stb.
Hali.
misq
|
szer. máj. 21, 2003 18:45 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Innen is letölthető a Monacor tervezőprogramja:
http://tube.freeweb.hu/downloads.html
|
kedd máj. 20, 2003 19:06 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Szevasztok, lehet hogy már 1* kérdeztem de akinek megvan a Monacor tervező progi legyen szíves fölrakni az SP-382PA- hangszóró adatait.
Ez egy 40cm-es hangszóró és 15e pénz.
|
kedd máj. 20, 2003 17:44 |
|
|
Tibus
|
Admin!!
Be van foliázva a ládád?
engem már csk optikai tuning érdekelne.
|
kedd máj. 20, 2003 17:09 |
|
|
Koviii
|
Hát nemtom, de amikor én mértem az erősítő teljesítményét, úgy hogy rá volt kötve a hangfal úgy 70-80W környékén kezdett kellemetlen lenni. Az új kétszer 120W-os erősítőm négy órán keresztül járt a torzítása határán. Mondjuk miután kikapcsoltam, még órákig hallottam a basszust. A gáz az, hogy mást csak alig.
Üdv!
|
kedd máj. 20, 2003 9:50 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Az xmax témáról még annyit, hogy ha a nagyobb xmax mögött nincs minõségi fölény, akkor többnyire az érzékenység rovására megy. (tk. mindenképpen az érzékenység rovására megy, csak nem mindegy mihez képest)
Nagy xmax-ú hangszórók használata elsõsorban (kizárólag) helyszûke esetén indokolt, de ezért általában borsos árat kell fizetni. Ha mégsem kell, akkor majd az erõsítõnél lehet elszórni a pénzt, és persze lemondhatunk az energiatakarékosságról is.
|
kedd máj. 20, 2003 8:37 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves neodymium és Többiek!
Tökéletesen igazad van, az idézett mondatot azért fenntartom.
Üdv! SMA
|
hétf. máj. 19, 2003 9:13 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Nyilván gagyi gyártók ráírhatnak minden baromságot, de ha valós adatot írnak rá, akkor az sokkal kisebb, mint a megengedhető maximális kitérés. Én még soha nem láttam 10 mm fölötti Xmax adatot, még az eminence kilomax pro is csak 9,8 mm, pedig az 1000W-os.
|
vas. máj. 18, 2003 19:09 |
|
|