Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 14:26

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Cortez,
nem maradtál le, még nincs kész, mert ha egy kis szabadidőm van (5 hetes baba mellett ez nem túl gyakori), akkor itt verem a bilkóm a fórumon vagy valami mást bütykölök, filmet nézek, stb. De azért minden nap faragok rajta egy kicsit. Karácsonyra akár még kész is lehet. :)

kedd okt. 07, 2003 22:38
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
subvoice
Én maradtam le vagy még nincs kész a te cdcone-os dobozod ?

kedd okt. 07, 2003 21:40
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Szia VBV!

Ötletes ez a doboz, főleg a hangváltó tetszik, nagyon jópofa! Kicsit aggódom azért, a dóm hosszú távon nem panaszkodik az alacsony keresztezési freki miatt?

kedd okt. 07, 2003 20:51
vas-tag

Hozzászólás 
A motorindító helyett itt-ott még lehet találni nagy fémházas orosz olajpapír kondikat. Nagyon sok kondit megver hangban és szinte megölhetetlen darabok!

kedd okt. 07, 2003 16:35
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur,

Az elkos hozzászólásom elég furán jött le, késõn írtam és véletlen kihagytam belõle azt a rész amiben többek között bipoláris elkót is javasoltam volna, ezért is beszéltem hagyományos (ill sima) elkóról. Ráadásul így az utolsó mondat sem értelmes mert ott pont az (általam leírtnak hitt) elkónál jobb megoldásokra utaltam. Amit SMA írt abban megtalálsz minden lényeges tudnivalót. Én nem tudom hogy az elkók melyik fordított polaritású bekötése elõnyösebb, szal ebben is hihetünk SMA-nak:))

kedd okt. 07, 2003 16:29
vas-tag

Hozzászólás 
Pontos méretezést tudsz, freki, Qts, blablabla alapján?

kedd okt. 07, 2003 14:09

Hozzászólás 
Szia BSA!
Valahol olvastad, hogy a 13cm-es hangszóró 80-100Hz-es rezonanciával rendelkezik?
Én nem adtam meg paramétereket!
Vagy csak viccelsz?
Te kis hamis!

A kíváncsiknak:
Az igen mélyre lehatoló dobozban a Monacoros SPH-135/AD mély-közép, és a DT19SU magas dolgozik, ami még megfizethető.
A doboz mérete: 82x24x16cm
Az előlap 19mm, a többi 12mm(!)
A keskeny oldalon van a hangszóró legfelül.
A váltó 6dB / 2,3KHz keresztezéssel, fordított bekötésű magassal.
A turpisság a doboz belsejében:
Az alsó fele üres, itt van a reflexcső hátrafelé, a felső fele pár lappal labirintussá van alakítva (a járat a membránfelület 120%-a, és kb. 80cm hosszú), csak itt van hangelnyelő anyag (de sok).
Ha valakinek tetszik, lásson hozzá! Nincs kudarc!
Már nagyon sok, és sokféle doboz lett igy kialakítva, és mindig "zajos" sikert hozott mindegyik!
Sok sikert: (VBV)

kedd okt. 07, 2003 13:14

Hozzászólás 
szia ne haragudj de engemis érdekelne hogy hoztadki a
7literes dobozból a 20hercet esetleg küldenél rajzot köszi
a segitséget .eliot projekt netet nem találom leci irdmeg
pontosan nolvan erről szó köszi .adupla integráror nagyon
érdekkel hogy mükodik .

kedd okt. 07, 2003 12:41

Hozzászólás 
Kedves VBV!
> A hangszórók membránja mögött homogén, állandó terhelést jelentő
> dobozkonstrukciók szépen tudnak megszólalni hihetetlen
> hangnyomáson, és igen széles frekvencia átfogással. Egészen kicsi
> (13cm-es) hangszórókkal is el lehet érni a 20-25Hz-es alsó
> határfrekvenciát "sima" reflex dobozban, csak egy kicsit törődni
> kell a levegő tulajdonságaival, és be kell tervezni egy megfelelő
> késleltető művonalat. Aki hallott már ilyen kivitelezésű dobozt,
> biztos szörnyethal az egyterű testvérek hallatán! És ez nem több
> munka, csak lényegesen jobb hang!
> Ha valakit érdekel a konstrukció, vagy csak meg akarja cáfolni a
> dolgot, írjon!
Csupa fül vagyok. Hogyan lehet elérni mondjuk 80-100 Hz-es 13 cm-es
hangszóróval (reflexdobozban) a fentebb igért alsó határfrekvenciát?

Üdv BA

kedd okt. 07, 2003 10:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur és Többiek!

Én azt javasolnám, hogy sima ELKO helyett inkább bipoláris ELKO-t tegyél be, ezt nem kell forgatni semerre.
A kisebb kondikat lehet MKT, MKP, vagy hasonló kivitelben venni, azok sokkal jobbak, igaz kicsivel drágábbak is.
Ha marad a nagy ELKO, akkor inkább KÉTSZERES-értékűt, 2db-ot kell sorbakapcsolni úgy, hogy az azonos polaritású lábaikat kell egymáshoz kötni, így imitáljuk a bipoláris ELKO-t. Esetleg két azonos, kb. 22kOhm értékű ellenállással lehet a kondik közötti feszültséget közel azonosra elosztani, ezeket a kondival kell egyenként párhuzamosan kötni.
Az ellenkező polaritással párhuzamosan kapcsolt ELKO-nem jó megoldás, ha lehet, el kell kerülni.
Ha hozzáférsz esetleg motorindító kondenzátorokhoz, azok is jobbak hangváltóba, mint bármilyen ELKO, ezek ugyanis MKP, vagy hasonló minőségűek.
Üdv! SMA

kedd okt. 07, 2003 9:01
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Hinnye!

A magashoz tehát vegyek mondjuk 2db 3,3 uF-os 160 voltos
kondit, azokat forrasszam ellentétes lábakkal egymáshoz és
a magassal sorosan?
Ugyanígy 2 db 100mikrós 160 voltosat egymással párhuamosan
és a középpel sorosan?
Ha ez így jó, akkor ma megveszem és megcsinálom.
Kösz a segítséget!

kedd okt. 07, 2003 8:14
arany tag

Hozzászólás 
Igaz, hogy nem voltam egyértelmű, de nekem maga az asztalos munka precízsége tetszik! Mondjuk az biztos, hogy a bele fektetett munka nem arányos a kapott hanggal (egyébként maga az oldallap is jónéhány réteg furnérlemez összeragasztva és összepréselve, ráadásul ívelten hajlítva, nem hiszem, hogy különösebben rezonálni tudna). És az biztos, hogy a túlzott merevítés miatt jelen esetben a cél, amiért az egész ívelt doboz (állóhullámok és dobozon belüli rezonanciák elkerülése) készült erősen kárt szenved.

Viszont amiről írtál kicsit bővebben is kifejthetnéd, mert engem is érdekel.

kedd okt. 07, 2003 0:22
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Vbv,

Nagyon érdekelne a konstrukció. Szerintem biztosan megvalósítható ez a dolog, csak az foglalkoztat, milyen reflex doboz, hány és milyen 13 centis hangszóró, milyen hangnyomás mellett képes 20-25 Hz-et -3 dB-en visszaadni?

kedd okt. 07, 2003 0:05
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur,

A 200 mikrós kodnit valóban sorba kell kötni a középpel. A magashoz tulajdonképpen bármilyen kondit tehetsz. A sima elko nem javasolt oda mert eleve egyenfesz esetén mûködik megbízhatóan és lineárisan. Ha mégis hagyományos elkót teszel, érdemes egy értéket két feleakkora kapacitásúból összerakni, úgy hogy azokat párhuzamosan és fordított polaritással kötöd be. Mindez a közép elé kötendõ kondira is vonatkozik, csak ott kisebb a jelentõsége, meg a nagy kapacitás miatt ott amúgy sincs realitása az elko kiváltásának.

hétf. okt. 06, 2003 23:51

Hozzászólás 
Szia Subvoice!
Hát pont ez az!
Nekem nem tetszik!
Az oldalfalak merevítése csak az oldallap rezonanciáját csökkeni, a hangszóró akusztikai környezetét nem javítja! Ez pedig nagyon kevés a befektetett munkáért! Ha már dolgozik az ember, készítsen 1 munkával minimum 2 pozitív változást! Amint a képen is látszik, az egész légteret hatalmas munkával összenyitották. Szegény levegő össze-vissza szaladgál a dobozon belül, + mindenféle késlelesési idővel pattog az oldalfalakról a membrán felé. Az ilyen "szép" munka eredménye a böfögő mély, és a hangosan hallgathatatlan középtartomány (van, akinek pont ez tetszik, és a világért sem mondana le róla, ami talán nem is baj!).
A hangszórók membránja mögött homogén, állandó terhelést jelentő dobozkonstrukciók szépen tudnak megszólalni hihetetlen hangnyomáson, és igen széles frekvencia átfogással. Egészen kicsi (13cm-es) hangszórókkal is el lehet érni a 20-25Hz-es alsó határfrekvenciát "sima" reflex dobozban, csak egy kicsit törődni kell a levegő tulajdonságaival, és be kell tervezni egy megfelelő késleltető művonalat. Aki hallott már ilyen kivitelezésű dobozt, biztos szörnyethal az egyterű testvérek hallatán! És ez nem több munka, csak lényegesen jobb hang!
Ha valakit érdekel a konstrukció, vagy csak meg akarja cáfolni a dolgot, írjon!
Minden jót: (VBV)

hétf. okt. 06, 2003 22:19
arany tag

Hozzászólás 
Szia vbv!
Neked is tetszik?

hétf. okt. 06, 2003 20:25

Hozzászólás 
http://home.tiscali.de/whoeffchen/Bilde ... Schale.jpg

hétf. okt. 06, 2003 18:41
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Hinnye!
sbx25-sbx13-dtf12 komborol van szó
Ezt írtad:
"a közép előtt van egy 200 mikrós kondi, ami jócskán leengedi (elvileg talán 100 Hz bár ez egy 70-es évekbeli elkó, szal ki tudja:))))
a magas előtt pár mikrós fóliakondenzátor van."
Két kérdés:
A 200 mikrós elektrolitkondit sorosan kössem a középpel?
A magas elé pontosan mekkora kondit tegyek és muszály-e fóliakondenzátor?

Előre is köszi

hétf. okt. 06, 2003 17:38

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!
Van 2db eladó, vagy elcserélhető dipol-subb dobozom (nincs lefestve).
Kikiáltási ár: 10.000.-HUF/db vagy valami számomra hasznos dolog.
Mérete: 35x40x45cm
A doboz tervrajza: http://www.linkwitzlab.com/woofer.htm
Hangszóró készlet: 2x2db Somogyi 30cm-es
http://www.sal.hu:8180/cikkccs/cikkdoku ... _03_01.pdf
A dipol-subb-ot csak aktív váltó+végfokkal lehet meghajtani (20-80Hz-ig ajánlott).
Cím: vibavoice@freemail.hu
Minden jót: (VBV)

hétf. okt. 06, 2003 13:53

Hozzászólás 
> Vagy érdekes módon a legjobbaknak nem
> elengedhetetlen része az n+1 merevítő?
igen

pén. okt. 03, 2003 19:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Subvoice!

Köszi a képekért, a módszereket többé-kevésbé ismerem. Inkább arra vagyok kíváncsi, hogy egy jó GYÁRI dobozban milyen megoldások vannak? Vagy érdekes módon a legjobbaknak nem elengedhetetlen része az n+1 merevítő?

Gilszkilabor

csüt. okt. 02, 2003 22:45
arany tag

Hozzászólás 
Szia Gilszkilabor!

Ez a kép szerintem mindent elmond:
http://www.visaton.de/bilder/allgemein/ ... fungen.gif

Így dolgozik egy profi jómunkásember:
http://home.tiscali.de/whoeffchen/Bilde ... Schale.jpg
-illetve-
http://home.tiscali.de/whoeffchen/Bilde ... menbau.jpg

Más. A fentebb ígért képek ezen a címen vannak:
http://www.freeweb.hu/subvoice/index.php3?article=405f

csüt. okt. 02, 2003 22:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó hangolást!

Sokat elmélkedtem a szemközti oldalak egymáshoz képesti merevítésén. A két oldallapot és/vagy az előlap-hátlap párost egy vagy több helyen összekötjük egy-egy rúddal (a szemközti lapok rezonanciáit lehet így csillapítani). Kérdésem: komoly hangfalakban alkalmaznak-e merevítő léceket? Ha igen, miként?

Előre is köszi a válaszokat!

Gilszkilabor

csüt. okt. 02, 2003 21:34
arany tag

Hozzászólás 
Néhány száz :) levéllel ezelőtt írtam a Monacor SPH-170 / DT-107 párosból épített center sugárzómról. Azóta annyi történt, hogy "ölembe pottyant" egy 72 centis Sony Trinitron az 55 centis Grundig helyett, emiatt a center vészes közelségbe került a képcsővel. A hatás nem is maradt el, mivel az SPH-170 nem mágnesesen árnyékolt, ezért szépen kente a képet, így aztán két hétig félretettem a dobozt a sarokba. :(

Viszont happy end lett a vége, ugyanis egy kompenzáló mágnessel sikerült tökéletesen leredukálni a szórt mágneses teret! :) A mágnes a Monacor SPM-90 [10.4260 rend. szám, kb. 5000 Ft :(], 90 mm-es ferrit gyűrű. Ezzel a mágnessel "árnyékolják" a Monacor SPH-60X szélessávú hangszóróját egy "Cheap Trick" dobozban. Szerencsére az SPH-60X és az SPH-170 mágnese megegyezik, mindkettő 13 OZ, 10 centis, így joggal reménykedtem, hogy nem egy drága játékszert fogok venni. ;)

A kompenzáló mágnest taszítással kell felhelyezni a hangszóróra, a helyére helyezve a taszítás helyett egy közepes erejű vonzás alakul ki, ezért nem esik le. Ettől függetlenül szükséges ragasztani is (rezonanciák miatt leeshetne), én egy kevés Palmatexet használtam. Ez a legrosszabb rész, ugyanis míg a ragasztó egy kicsit meg nem köt (kb. 2 perc), addig a mágnes állandóan el akar csúszni oldalra és baromi nehéz megfogni, hiszen nem kis darabról van szó!

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta, a hangdobozt közvetlenül a tévé tetejére állítva sincs semmiféle elszíneződés, pedig a hangszóró a létező legközelebb van a képcsőhöz, a keskeny doboz miatt!

Később lesznek képek is, a hangra gyakorolt (elvileg pozitív: növekvő érzékenység, csökkenő Qts) hatásáról holnap tudok beszámolni, mert még szárad a ragasztó és a baba is alszik.

csüt. okt. 02, 2003 19:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Reflex és Többiek!

Köszönöm az információt.
Kipróbáltam, nem tudom megnézni a HIFI, vagy a PA hangszóróikat így sem, ráadásul a zenéje sem tetszik.
Lassan Én is olyan képet vágok ehhez, mint ami a honlapjukon látható. :(
Üdv! SMA

csüt. okt. 02, 2003 15:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Reflex és Többiek!

Köszönöm az információt.
Kipróbáltam, nem tudom megnézni a HIFI, vagy a PA hangszóróikat így sem, ráadásul a zenéje sem tetszik.
Lassan Én is olyan képet vágok ehhez, mint ami a honlapjukon látható. :(
Üdv! SMA

csüt. okt. 02, 2003 15:00
vas-tag

Hozzászólás 
Szia SMA!

Az MNC új címe intro nélkül: http://www.mnc.hu/frameset1.html

Közölnek adatokat, frekigörbét, de hát …
Van hangfalépítõ katalógusuk, ezt itt is megtalálod.
A bolti katalógusban csak a képek és az alap adatok vannak meg, TS paraméterek nincsenek.

Üdv. Reflex

csüt. okt. 02, 2003 9:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves subvoice és Többiek!

Így már érthetőbb, köszönöm.

Látnék benne fantáziát, de nem találok jól összepárosítható hangszórókat!
A "dögösebb", tehát "félprofi" hangszórókból nem jön össze egy jó kétutas, vagy többutas összeállítás, nem passzol a mélyek és a magasak érzékenysége, különösen meglepő ez bizonyos tölcséreiknél. Ez igen megnehezíti a tervező dolgát. A többi hangszórójuk a SAL-kategóriája, azoktól viszont drágábbak. :(
Szívesen jótékonykodnék, ha ezzel segítek Valakiken, de ebből a választékból ez nem nyerő.

Hogyan tudnék egyáltalán hozzájutni a hangszóróik adataihoz, ami szükséges lenne egy jó konstrukcióhoz?! Próbáltam, de nekem valamiért nem sikerül sose letölteni a honlapjukról semmit, sem Linux-ban, sem W98-ban. Az "Intro" különösen zavaró, érdektelen, ha kihagyom, csak "fél" oldalak jönnek be, találd ki, mi van odaírva!
Rákattintok és - semmi. :(
Van egyáltalán katalógusuk, amit - akár pénzért - meg lehetne rendelni és használható is? Tehát tartalmaz minden fontosabb adatot, amiből már el lehet indulni egy konstrukció tervezésével, kivitelezésével?!
Üdv! SMA

csüt. okt. 02, 2003 9:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Fénykép lesz!!!
A csillapitás 4cm vastag habszivaccsal történt, hátlapra, oldallapokra és a doboz aljára - tetejére lett fölragasztva.
Ja egyébként a népszínház utcába 2 m2 akusztikus szivacsot (tojástartó formájú) 3e pénzért lehet kapni - meg is vettem...lehet hogy mással jobban jártam volna - mostnár ne fogom kiszedni.
A hangváltó (rühellem a somogyit kivétel SPA sorozat Tl-be) - naszóval a hangváltó Somogyi HV 328 (újfajta batár) - megtetszett ahhogy a kezembe fogtam, van vagy 1 kiló darabja - combos tekercsek - jónak tűnt...de én nem igazán értek a hangváltókhoz ez 4eFt-volt csak nem ****.

MOst ez a Tesla ARN 312-es méllyel szeret hangfalpár és egy másikpár doboz szól 4db Tesla ARN 226-ossal szerelve (hangfalanként 2 mély) - természetesen itt is ARV 104 a magas.

MOst akarok ezek mellé építeni 2db Tesla ARN 150 -vel és egy ARV 104-vel egy center sugárzót - erről mi a véleményetek????
Jókat hallottam ezekről a mélyközepekről és a Jbl SpeakerShop-nak is tetszik. Centernek milyen mélyre kell lemennie??? 60-hz elég???
Ja egyébként a Tesla oldalára fölkerültek a T/s paraméterek részletesen és sokban különböznek az eddigiektől.

Most nagyon fellelkesültem ezen a hanfalon és Eminence Beta 15-vel egy TL-t is szeretnék építeni (FS=35Hz.)

szer. okt. 01, 2003 17:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Mi a véleményetek az "M.N.C. - hangfalépítő verseny" -ről?
1-millió a fődíj!
Beszállt közületek Valaki?
Esetleg tudtok közelebbi információkat?
Üdv! SMA

szer. okt. 01, 2003 16:26
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Kela!

Nekem is szó szerint ilyen dobozokat sikerült építeni. Belül MDF (19mm), kívül rétegelt lemez (9mm), fapác, lakk, szép lett.
Milyen váltóval mûködik?
Nálam kész monacor váltóval megy, ami nem túl jó (sõt elég sz.r!). Arra készülök, hogy ezt kiváltsam.
Van valamilyen csillapítás a dobozban?
Nekem volt de kiszedtem (SMA mester libatömési gondolatai), döglött hangja volt.
Kezdetben nekem sem akartak a mélyek mûködni, ezért doboz nélkül járattam (generátor 30Hz, erõsítõ, hadszóljon). Jobb lett de még mindig nem az igazi.

Fénykép van?

Üdv: LaPa

szer. okt. 01, 2003 16:17
arany tag

Hozzászólás 
Nem feltétlenül akarom megvenni, de kb. mennyit gondoltál érte?

szer. okt. 01, 2003 15:20
platina tag

Hozzászólás 
Én így jártam egy subwoofer-rel. Sok anyag, sok munka, sok idő - és most nincs neki hely. Kénytelen vagyok megválni tőle, érdekel valakit?
http://tube.fw.hu/quad.html
lcsaszar@freemail.hu

szer. okt. 01, 2003 13:00

Hozzászólás 
Szia Subvoice!
Lehet, hogy nem vigasztal, de nem vagy egyedül!
Csak minitölcsérből 4 párat építettem (nem volt kitől kölcsönkérni),
és van még 3 pár jóféle hangdobozom is!
Borzalmas!
Üdv: (VBV)

kedd szept. 30, 2003 22:31
arany tag

Hozzászólás 
Hát igen, a hangdoboz építés már csak ilyen, sokba kerül. :) Lassan kezd finisébe érni az MNC cdcone 8" SAL DTF 12 állódoboz párom, most már minden megvan hozzá, csak az idő nincs. :) Az árát már nem nagyon merem számolni, talán 40 alatt megáll a végére... Ahhoz képest, hogy összesen 12000 forintnyi hangszóró lesz benne és még csak szükségem sincs rá, csak a kísérletezés miatt építem... :) Miért van nekem mindig ilyen hülye drága hobbim!? ;D

kedd szept. 30, 2003 20:32
ezüst tag

Hozzászólás 
HUHHHH! Kezd bejáratódni a Tesla doboz...jobb lett mint számítottam eh
Le fogom majd fényképezni és fölrakom - ez a 2. doboz amit építettem, szerintem nem lett rossz.
A reflexcső amit én használok nem akkora mint a képen (az kb 12cm-es) amit én használtam az egy 10cm ármérőjű darab.
Egyébként a doboz fatiplikkel és ragasztással lett összerakva 10 cm-ként egy fatipli - jó meló volt...aztán lecsiszoltam az egészet, kigitteltem utána 100-as csiszolópapirral lecsiszoltam az egészet.
Ezek után nitro szórótapasszt vittem fel rá egy rongyhengerrel (nem tudom a pontos nevét) szivaccsal kezdtem de azt 2 perc alatt szétmarja a tapasz. Ezt a narancsos felületet lecsiszoltam kézzel 100-as majd 400-as csiszolópapírral és ezek után szivacshengerrel fölvittem 3 rétek selyemfényű fekete zománcfestéket. Érdekes fekete nem sima hanem kicsit buborékos felületet kaptam egységesen - a szivacs nyoma.
Szerintem 2. próbálkozásnak nem lett rossz.
Ja és sokba került ... nem bántam meg.

kedd szept. 30, 2003 18:53

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!
Ha valakit esetleg érdekel egy kész tölcséres hangdoboz anyagárban, kérem írjon!
vibavoice@freemail.hu
A dobozok fotói:
http://web.interware.hu/kontor/temp/cor ... kepek/vbv/
(VBV)

kedd szept. 30, 2003 14:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Szultan és Többiek!

Örülök levelednek, mert akkor annyi már biztos, hogy nem megy 40Hz-en.
Aki az ötletet-konstrukciót bedobta, az nem merte specifikálni, nem tudom miért?
Bizonyára ahol dolgozik ez a hangsugárzó, ott igen jól dolgozik, de ez el is várható egy tölcsértől.
Továbbra is várom megnyugtató soraitokat. :)
Üdv! SMA

kedd szept. 30, 2003 12:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi! Az én tudásom sokkal csekélyebb mint a tiéd SMA. Viszont annyiban több hogy már hallottam ezt a tölcsért szólni:) Ha a mély hangoktól eltekintünk információ gazdag és tiszta hangja van. Sokkal élettelibb dinamikusabb a hangja mint sok más doboznak (fõleg ebben az árkategóriában!) Itt abszolút nem (csak)a mély hangokra kell koncentrálnunk, hisz nem mélysugárzónak készült. Ha azon lovagolunk hogy 40Hz milyen tisztán vagy nem tisztán jön a dobozból, tényleg egy rossz konstrukció, mert igazi szép mélyhangokat nem igen hallani, viszont mélyközép és a felett meglepõen jó hangzást biztosít. Ami engem legjobban meglepett az a hatalmas tere, néha kerestem hol van a többi hangdoboz:)Az már izlés kérdése hogy kinek mennyire tetszik ez a doboz... Ez a doboz nem disco vagy heavy metall zenére jó, (bár egy subbal kiegészítve arra több mint elég lenne:) Röviden ennyit.

ui.:Még csak annyit hogy, ha lesz idõm erõm pénzem meg ami kell megépítem ezt a dobozt, egy subbal kiegészítve. Nekem tetszett:)

kedd szept. 30, 2003 12:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves CortezMester és Többiek!

Nem nyugtattál meg eléggé, de ez az Én bajom. :)

Ha arra gondolok, hogy egy tölcsért "elvileg" 3-4 oktávnál szélesebb sávban nem szoktak használni, mert különféle torzítások, túlterhelések, illesztetlenségi gondok léphetnek fel, nem érzem kellően megalapozottnak a bizalmat ezzel a konstrukcióval szemben.
Lehet, a tudásom - ami van, ehhez "kevés", vagy hiányos; kérlek akkor Titeket, világosítsatok fel az újabb ismeretekről, vagy az idevágó szakirodalmat nevezzétek meg, ahol megtalálom az erre vonatkozó "tananyagot".
A tölcsérke, ami felcsigázta itt és máshol is sokak érdeklődését, nem tudom mit kezd egy olyan hangszóróval 40Hz-körül, ami ott, a katalógusa szerint már nem használható.
Erre szerettem volna és még most is szeretnék megnyugtató választ.
Üdv! SMA

kedd szept. 30, 2003 10:39

Hozzászólás 
Jol nez ki:) A mely valoban erosebb lesz mikor bejarodik, de ha most nincs sok, kesobb sem lesz eleg... Nem tul nagy az a reflexcso?

kedd szept. 30, 2003 10:05
ezüst tag

Hozzászólás 
Most építettem egy sztereó párt a következőkböl
Mély: Tesla ARN 312
Közép: Tesla ARP 150
Magas: Tesla ARV 104
105 l-es reflex dobozba.
Kb így néz ki csak fekete az egész nincs rajta ilyen sok csicsa-micsa.
http://www.tvm-valmez.cz/obrazy/ars38050_1.jpg

A hangjáról kb 2 hét múlva tudok nyilatkozni, mivel még nem érett össze - mélye jelenleg nem sok van - de gondolom idővel megjön.
A közepe és a magasa, de legfőképpen a közepe gyönyörű...

hétf. szept. 29, 2003 11:22
vas-tag

Hozzászólás 
VBV!

Jól néz ki a doboz! Vajon jól is szól? A frekiátvitelt és érzékenységet nézve nem valami szívderítő, bár ami lekvár arra még nem mondtad hogy jó! Hiszek neked hogy a doboz jó. Meghallgatható valahol?

hétf. szept. 29, 2003 10:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!

Ha két "mélyet" rakunk bele akkor is kicsi lesz a hatásfoka!

Ezek a képek nem nagyon passzolnak a letöltött ff85k_enc.pdf ben szereplő tervvel(valahol a topic elején volt). Mi alapján készül tehát ez?

Lassan elkészül a kicsi "bass reflex" doboz a FRS8-hoz, ha tudok szerezni fényképezőt meg hangszórót bele, akkor lesznek képek is.

Üdv, Funkee

hétf. szept. 29, 2003 7:49

Hozzászólás 
Persze hogy megéri, csak még nem hallottad szólni... :-)

vas. szept. 28, 2003 20:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

A WinISD jól használható, még jobb a JBL, de több adatot kér a hangszóróról, mert egyébként nem lesz jó, használható eredménye.

CortezMester!

Szépek a képek a tölcsérkéről, de Én úgy tudom, hogy a tölcséres hangsugárzókba nem kell semmilyen csillapító-anyag, a tölcsérrészben.
Nyilván így megépítve, igen gyenge a hatásfoka, még két kis méllyel együtt is. Amúgy is igen rossz hatásfokú az az FRS8-as Visaton hangszóró. :(
Megéri ez így a befektetett anyagiakat és munkát?
Üdv! SMA

vas. szept. 28, 2003 10:49
ezüst tag

Hozzászólás 
DjYdur,

Töltsd le a winisd nevû programot. Azzal könnyedén meg tudod nézni milyen görbe jön ki zárt, akármilyen reflex vagy akár bandpass dobozokra. Csak a T/S paramétereket kell megadni, és lehet állítgatni a doboz vagy a reflexcsövek méretét.

szer. szept. 24, 2003 14:56
arany tag

Hozzászólás 
Hello mindenkinek!
Nemreg toltottem le a box calculator nevu szamolo excel file-t...
Meg regebben epitettem egy ladat kb. 90 literes. A hangszoro benne egy electro voice EVM15L pro-line. 15"-es,400W,8ohm,103db/1w/1m,fs-43 hz,vas-245 L, qts-0.238, xmax-3.3 mm.
Kiszamoltattam az atviteli gorbet a fenn emlitett progival es igen meglepodtem...
Mar 100hz-nel -5db csokkenes van. Ha jol gondolom, ez zart dobozra vonatkozik. De a dobozban van meg 2 db 100mm atmeroju 144 mm hosszu bass reflex cso.
Ez mennyit valtoztat?? Egyaltalan igaz az amit ez a progi produkal?
Annyi meg, hogy altalaban kocsiban, de neha hazibulikon is hasznalom a dobozt, szoval mind2 atviteli gorbe erdekelne, esetleg hogyan tudnak javitani rajta?

szer. szept. 24, 2003 13:28

Hozzászólás 
Funk jaja, mé te is ? :-)

hétf. szept. 22, 2003 7:05
arany tag

Hozzászólás 
VBV!

Szép a doboz, grat! Kezdek hozzá kedvet kapni. ;)

szomb. szept. 20, 2003 10:14
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 201  Következő