Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 21:00

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
CortezMester:

Megnéztem ezt az oldalt. Azt írják, hogy "nem tojásdoboz, de ugyanolyan alakú", és hogy csak reflexdobozokhoz jó.

kedd márc. 16, 2004 17:13
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
http://www.basslinear.com/finstall.html
Ez jobb, mint vmi gyapot vagy ilyesmi ?

kedd márc. 16, 2004 14:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv dokigyg
Újra telepitettem a gépet és gondoltam akkor már olyat rakok fel amivel nincs gondom.
Cortez mester
Ilyen egy hozzászólás ami nem a hangfal hangolással kapcsolatos. :)

hétf. márc. 15, 2004 21:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Gratula, CortezMester!

Lesz még ebből szép darab. Én meg laminált lapból gyakoroltam a hangfalépítést, mert bútorkészítésre készülök. Az a marókészlet nem semmi, mikor mutattam az üzletben asszonynak hogy ez lesz a következő beruházásom, egy hétig nem beszélt velem. Mifelénk nem lehet kapni funért sajna, mdf-ből is csak 18-as van. Amúgy a funér alá lehet simán pozdorját is, gondolom. Legfeljebb alá kell fagittel simítani.
Szerintem ezek a dolgok is a hangfal hangolásához(tuning) tartoznak.
Üdv:vénkecsi
ps: talán jobb is, hogy elhasználtad az erősítőnek szánt deszkáidat, annak csak előnyösebb egy fém chassis.

hétf. márc. 15, 2004 13:40

Hozzászólás 
Hi All !

Nem szorosan a hangfal hangolása lesz a hozzászólás lényege, de azért gondoltam megírom.
Szóval ahogy írtam gyakorolgattam a hangdobozépítés asztalos részét.
Részben ezért is késik a többi project... :-)
Voltak itthon egy erősítő-doboznak való lapok, amit inkább majd később
építek meg, de most összetákoltam, hogy legyen min gyakorolni.
Főleg a furnérozást. Hátha valakinek bátorítást vagy motivációt tud adni a munkához ! ;-)
Szal a képek: http://web.interware.hu/kontor/temp/cor ... is/furner/

hétf. márc. 15, 2004 12:10
arany tag

Hozzászólás 
Mi a gondod a Spectra Plusoddal?
Doki.

hétf. márc. 15, 2004 10:25
ezüst tag

Hozzászólás 
subovoice

Ha jól tudom neked megvan a Spectra Plus azon verziója amit egy magyar oldalról lehet letõlteni. Megadnád ennek a web címét??

hétf. márc. 15, 2004 1:24
platina tag

Hozzászólás 
Az sem jó, ha a hangszóró túl lágy felfüggesztésű (nagy Vas). Ekkor tényleg csak a minél kisebb Qts paraméterű hangszóró ad elfogadható mérető dobozt. Viszont ilyen 0.2 körüli Qts-ű hangszórók nagyon drágák, főleg 30 cm-esben.
A Vas pedig a membránátmérő negyedik hatványával nő, ezért pl. egy 30 centis hangszóró kétszer akkora dobozt kíván, mint egy 25 centis, ha a másik két fő paraméterük (fs és Qts) megegyezik. Igaz, a hatásfoka is jóval nagyobb. Tanulságos ezeket találomra felvett értékekkel szimulálni, majd egy-egy paramétert változtatva megnézni, hogy mi történik. Feltettem ide egy szimulátort Excel-ben:

tube.fw.hu/simulator.xls

vas. márc. 14, 2004 14:44
arany tag

Hozzászólás 
Koszi a helpet Oshifis&Cortez, majd meg kerdezek hujesegeket ;]

vas. márc. 14, 2004 12:32
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Előzetes:

Meg kell határoznunk, hogy mire akarjuk mesterművünket használni, mert ez lényeges az elinduláshoz.
Lakószobában énekelni, esetleg házi-mozizni, hasonló követelményeket támaszthat.
A hely igen erősen befolyásolja a méreteket, az elhelyezhetőség fontos szempont, mert biztonságosan kell elhelyezni a hangsugárzókat, de figyelni kell a sztereó-színpad alakulására, a házi-mozinál pedig a több csatorna megfelelő elhelyezésével a jó térélmény-létrehozására.
Nem egyszerű feladat egyik sem.
A jó sztereóhoz nagyon fontos a hangsugárzók szinte teljes azonossága, a pontosság az erősítő jelében, mert a legkisebb hiba csúnyán rontja a sztereó-színpad képet, illetve hangot.
A megvalósítható hangsugárzó méret kb. 15-30l közötti, ez még éppen elhelyezhető, nem foglal el nagy helyet.
A szoba-belsőt lehet, hogy némileg meg kell változtatni, erre egy tavaszi nagytakarítás is jól jöhet, a család is segítőkész lehet most ebben. :)

A dobozok anyaga: Többféle anyag szóba jöhet, MDF, réteges lemez, bútorlap ( dekor-borítású ), keményfa-lapok.
A pozdorja olcsó, de ez a legnagyobb erénye.
Az MDF merev, erős anyag, jól munkálható, sima felülete jól festhető is. A réteges lemez erős, jól munkálható, éleinél kell vigyázni, mert könnyen beszakad.
Általában jó szerszámok kellenek, vagy jó asztalos-ismerős, aki még hobby-szinten is segít, pláne, ha neki is segítünk megcsinálni a hangsugárzóit. :)

Kivitel: ekkora méretben a kétutas megoldás a legjobb kompromisszum. Nagyon sokféle hangszórót tudunk alkalmazni ekkora dobozban, de a mélyhangszóró alapadatai befolyásolják, hogy melyik használható a legjobb eredménnyel.

Árak: Nincs pontos adatom, keretösszegben kell kalkulálni, hogy ennyit rászánunk, plusz a munka, amit magunknak nem számítunk fel.

Egyelőre.
Üdv! SMA

vas. márc. 14, 2004 11:12
platina tag

Hozzászólás 
SAM=SMA, csak elütöttem

szomb. márc. 13, 2004 22:01
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

a dt99 4 rugó
SAM, amit te irtál, azokat most megnézem mennyi.

tényleg NEM érdemes a dtf-fel xarozni, már ha csak arra
gondolunk, hogy több órás munka, inkább keressük meg az
árát a munkahelyünkön. Miért mi foglalkozzunk
hangszórógyártással, foglalkozzon a SAL, csak kicsit
jobban :):):)
beyma dómokból kevesebb fajta van a megfizethető
kategóriában, az is 6-8 rugó, annyival jobb mint a monacor?
nehezebb is beszerezni, nem?
mindegy meglátjuk, mi lesz.

Én várom az új dobozodat SMA!

Most a megasztárt a kis - fentebb/lentebb, (kinek mi)
belinkelt - "rendszeremen" hallgattam, sztereo videóról.
Hát ég és föld a tv-hez képest :):) persze az nem lehet
mérce, műanyag dobozos :)

ÜDV Mindenkinek!

k

szomb. márc. 13, 2004 22:00

Hozzászólás 
Hát már hogy ne érdekelne ! Jöhet minden infó ! Sőtt, akár fotók is ! ;-)

szomb. márc. 13, 2004 16:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur és Többiek!

Én inkább a Monacor DT-106-os dómot javaslom, vagy a DT-101-es, DT-105-ös sorozatból valamelyiket.
Szépen szólnak, nem túl drágák, a SAL a nyomukba sem ér.
Esetleg a DTF-től nem sokkal drágábban van TVM/Tesla dóm, vagy kicsit feljebb árban, a Beyma dómok.

Megírtam, hogy nem érdemes megfúrni a DTF12-magasat, pláne nem kézi fúrógéppel és egyedül, lévén csak két kezünk, ezért nem tudjuk lefogni és fúrni, illetve pontosan merőlegesen tartani a fúrót, valamint a hangszórót is. :(

Utólag igen nehéz eltávolítani a légrésbe belekerült forgácsot, legfeljebb igen erős kompresszorral lehet valamennyire kifújatni, - ha ez sikerül. :(

Vidítónak:
Most dolgozom egy jóhangú, kicsi hangsugárzón, ha érdekel Titeket, leírom a teljes kivitelezést, ebből még Én is tanulok közben. :)
Üdv! SMA

szomb. márc. 13, 2004 16:07

Hozzászólás 
Igen, volt:
http://lx.hu/messages.php ? lang = hu & session_id = & group_id = 26 & threadselect = 20010919094963 & first = 0 & sb = 4 & ow = 2 & nom = 434
A szóközöket szedd ki egy notepad-ben !

szomb. márc. 13, 2004 13:00
arany tag

Hozzászólás 
Oshifis!
A vidi hagszoro josagi tenyezoje (ha jol sejtem ez a Qts) 0.44 adatlap szerint. elkepzelheto hogy nem helyes adatot adtak meg, vagy en neztem el valamit?
tl...volt mar szo valamelyik topicban tl dobozokrol?
p

szomb. márc. 13, 2004 11:45
platina tag

Hozzászólás 
bocsi, a kép kicsit nagy lett,

szomb. márc. 13, 2004 9:45
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok Fórumtagok!

Elkészült a próbaművem egy sbx13-dtf12 v. dtf801 konstrukció.
képek itt:
http://kep.tar.hu/kalapur/index.phtml?aid=27634179
http://kep.tar.hu/kalapur/images/pic4614822.jpg
A vagylagosság oka - mint korábban írtam -, hogy megpróbáltam kifúrni a dtf12 mágnesét, de nem sikerült :), úgyhogy vettem egy dtf 801-et, hogy azt is kipróbáljam.
Szerintem nincs szebb hangja mint a dtf12-nek, legfeljebb magasabbra megy, viszont ott ahol a dtf12 véget ér 10-12kHz körül, ott ennek egy puklija van (pontosabban, előtte is van egy 2-8kHz között). No mindegy nem éppen lineáris, így megvételre nem ajánlom, bár a puklinyírást még nem tudtam megcsinálni, mert hiányzik egy 0,068mH-s tekercs hozzá.
A képeken látható, hogy nem a látványelemekre helyeztem a hangsúlyt :)
Sajnos a hangja sem mondható még hi-finek sem, de klasszisokkal jó az eredeti aiwa dobozok mellett. Azokról csak annyit, hogy a dtf12 kb olyan súlyú mint egy komplett aiwa doboz hangszóróstul dobozostul :) (najó kicsit túloztam)
Az egész projekt értelme, hogy a barátnőmnél is szeretnék zenét hallgatni viszonylag normális körülmények között. Neki ugyan van egy altec lansing 2.1-es rendszere. ami a maga nemében rendben van, csak annak magasszóróit asztali használatra, a fejtől 0,5-1 méterre kell helyezni, hogy legyen hallható magasa, egyébént elvész...
Mindegy a lényeg, hogy elkészült a hangfalpárom, aminek tere sajnos nincs, ami persze az aiwa mini"hifi" gyengesége is lehet, nemtom.
Az érdekes az, hogy ha távol megyek, vagy fenn a galérián hallgatom, akkor viszonylag jó "tere" van, de inkább a szoba nagyságánakköszönhető szerintem (40m2-es egyterű garzon, 4,5m-es belmagassággal).
Az előlapba süllyesztést nem tudtam megoldani, de láttam Subvoice-nál - segítségedet ezúton is köszönöm! - hogy egy plusz előlapot tett fel, ami a süllyesztést szolgálja. Én ezt egy hullámpapírból kivágott lappal oldottam meg, de nem érzem, hogy lenne jelentősége, valószínűleg nem lett jobb tőle, de osszabb sem :)
Egyelőre itt tartok és tervezem egy pár monacor dt99-es megvételét, hátha azokkal jobb lesz, ha nem, majd kezdek velük valamit. A hangváltó - szintén Subvoice segítségével készült - a linken található rajzokon látható, azzal a különbséggel, hogy kisebbek az ellenállások, olyan 6-7 ohm körüliek, próbálgatással, így lett jobb. Ja és a mély mellett nincs Zobel, csak előtte egy tekercs, mairől sajnos nem tudom hány mH-s, mert nincs ráírva, de elvileg 0,6-os, a somogyis 3 utas hangváltóból.
Itt tenném fel a kérdést: hol találok magyar nyelvű leírást egyszerű hangváltókról, mint a fenti, mi hogyan változik az alkatrészek függvényében?

egyelőre ennyi, legyetek szívesek kommentáljátok a leírtakat, hátha jobbat is tudok mejd építeni.

üdv

k

A következő egy beyma pár lenne, viszont az nem jön ki 10 rugóból, inkább 50-ből, úgyhogy ott fontos, hogy ne hibázzak nagyot.

UI.: a hangváltókat kívülre fogom vezetni, hogy könnyű legyen változtatni, ha kell, ne kelljen szétszedni 5 percenként.

szomb. márc. 13, 2004 9:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Önmagában sehogy.
De a magas-, ill. középsugárzót magasabb frekvenciáról kell indítanod, hogy a rezonanciafrekvencia alatti jelekből ne kapjon túl sokat, mert esetleg kiugrik a lengő a légrésből. A mélysugárzó magasabb frekvenciákon is szól még (ha tud), de egyre szűkebb nyalábbal. Ha a frekvenciamenet egyenes lesz is, a vízszintes síkban mért irányjelleggörbe feltétlenül beszűkül a váltási frekvencia környékén, utána pedig újra szétterül, amikor a magas-, ill. középsugárzó veszi át az uralmat. Ez persze így a vízszintes síkban igaz. A függőleges síkban, ha a hangszóróid egymás fölött vannak, sokkal rosszabb a helyzet. A váltási frekvencia 1/3-a körüli frekvenciájú négyszögjellel érdemes vizsgálni; a négyszögjel erősen torzul, ha a 3. felharmonikus nincs fázisban az alapharmonikussal.

pén. márc. 12, 2004 15:56

Hozzászólás 
> Ez mind szép, ha a "sweetpoint" ban ülünk. De ugyebár nem ülünk
> mindig ott. Ha megmérjük az ilyen dobozok tengelyen kívüli
> sugárzását, akkor a vertikális síkon 15fok eltérés már akár
> 23dB-es különbség jelenthet a frekimenetben...
> Ha kicsit fáradtabb vagyok és nem egyenesen ülök a fotelben,
> tehát a fülem 15 cm alcsonyabban van, már teljesen másképpen szól
> a doboz.(Még MTM konfigurációban is, ha azt 1 rendü váltóval építették)
> Sok helyen írják azt írják az ilyen dobozokra (6dB/Oct), hogy
> "Transient Perfekt", a valóságban az a helyzet, hogy aki
> "Transient" perfektségre törekszik, jobban teszi ha Fülest használ.
Egy kérdés: A hangváltó meredeksége hogyan befolyásolja a hangsugárzók
polárdiagramját?
Üdv BA

pén. márc. 12, 2004 7:56
ezüst tag

Hozzászólás 
Az én dobozom is ezzel a technikával készült. Nagyon idõigényes eljárás.
Egy 15x30cm-es felület politúrozása 1 rétegben kb 1 órát vesz igénybe. Minimum 3vagy 4 réteg kell+ száradási idõ. Az elkohol helyett javasolnám a shellack hígítót. Az alkohol gyors párolgása miatt a shellack beszáradhat a pamut gombolyagba. Volt rá példa.
Az egyes rétegek közt feltétlenül meg kell várni a száradást mert a következõ réteg dörzsölésekor felszedi az elõzõ réteget. Az olajat minden rétegnél le kell szedni mert ha nem akkor a felület nem lesz magas fényû. Igaz a selyemfényû is szép.
A felület érzékeny a nedvességre, de ha nem pohár alátétnek használod nem lesz vele gond
A ahellack egy idõ után beszáradhat kisseb felületeken.. ( beszívja a fa)Esetleg az éleknél megkophat, ha sokat simogatod. :)
Az én esetemben ez történt a portalanítások miatt. 4 év alatt !!

csüt. márc. 11, 2004 16:54
ezüst tag

Hozzászólás 
A hangfalaink optikai tuningjához találtam egy precíz, alaposan kimunkált oldalt..... igaz gitárfényezésről szól, de a módszerrel
a legfinomabb felületkezelést is magtanulhatjuk .
Egy kis shellack, olívaolaj, habkőpor, alkohol és türelem, és szebb lesz mint gondolnánk.
Én ki fogom próbálni.
http://www.milburnguitars.com/fpbannerframes.html

szer. márc. 10, 2004 22:45
platina tag

Hozzászólás 
PumaElBusta:

Inkább arról van szó, hogy a hangszóród jósági tényezője túl magas ( = gyenge a mágnese ). Ez a Videoton hangszórók jellemzője. A hangszóró eredő jóságának zárt dobozban 0,65 .. 0,7 körül kell lennie. Optimálisan ehhez 0,5 körüli jóságú, minél kisebb Vas értékű hangszóróból kell kiindulni. Sajnos a te hangszóród egyik követelményt sem teljesíti. És akkor még a maximális kitérésről ( Xmax ) nem is volt szó...
Az ilyen hangszóró esetleg TL-be jó.

szer. márc. 10, 2004 16:54
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok
Sorry ha ilyenrol mar volt szo, kisebb problemam akadt dobozmeretezessel... mivel nem nagyn ertek hozza, rabiznam magam ezekre "doboz varazslo" progikra. A baj az, hogy nem szeretnek 700 literes dobozt:))
Adott egy par 31 centis hangszoro, amely a hangszoro2000 altal gyartodott, ami allitolag a regi videoton hangszorokat gyartja tovabb. beszeretem egy adatlapot a hangszororol, es az adatokat beadva a programoknak zart doboz eseten ~370 litert, reflex eseten ~700 litert saccoltak meg. elkezdtem nezelodni, hogy mertekegysegekkel nincs -e baj, majd kerestem egy hasonlo meretu/teljesitmenyu hangszorot, amirol realisnak tuno dobozt kinal a program. Ekkor vettem eszre hogy baromi nagy kulonbseg van a Vas parameterknel. utanaolvastam, ha jol ertelmeztem akkor ez annak a levegonek a terfogata, amit ha 1m3-be osszepreselunk, a nyomasa megegyezik a hangszoto felfuggesztesenek erejevel vagy mivel... ennel a hangszoronal ez 581 liter adatlap szerint, utanaszamoltam a tobbi megadott parameterbol, es valoban kb ennyire jon ki... letezhet hogy ilyen eros felfuggesztese legyen a membrannak? tenyleg ilyen hutolada meretu dobozok kellenek, ha azt akarom hogy normalisan szoljon a cucc?
puma

szer. márc. 10, 2004 8:40
arany tag

Hozzászólás 
Igen, piros csík alul-felül.

hétf. márc. 08, 2004 18:53

Hozzászólás 
És piros csíkja van körbe, ugye ? Akkor az a magasfényű lesz ! Köszi ! ;-)

hétf. márc. 08, 2004 18:43
arany tag

Hozzászólás 
Cortez:
Megnéztem, ezen sehol nincs olyan, hogy magas vagy selyemfényű. Az "előlapon" ennyi szerepel: "Trinát lakk", alatta: "Színtelen lakk fafelülere".

hétf. márc. 08, 2004 18:23

Hozzászólás 
http://www.hg.hu/obi/images/upload/571_little.gif

http://www.hg.hu/obi/ ? action = kategoria & kategoria_id = 75 & pageIdx = 2

A space-eket töröld ki !

2004. február 26-tól március 7-ig érvényesek!
Amíg a készlet tart!
Hátha van még...

hétf. márc. 08, 2004 15:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hol? milyen mikor? kinek? lehet venni állványos fúrót?

hétf. márc. 08, 2004 14:33

Hozzászólás 
> van itt valakinek állványos fúrója?
Igen, biztos sokoknak van, de ez rajtad hogy segít ?! :-)
Amúgy most akciósan lehet venni állványt, amibe be lehet fogni
a fúrógépet, mindössze 2490 ft-ért !

hétf. márc. 08, 2004 11:24
arany tag

Hozzászólás 
Cortez:
Mittudomén... Annyira emlékszem, hogy Trinát falakk, de majd otthon megnézem. Azért hasonló pudvás hangszórókon kívül mást nem kezelnék vele. :) Úgy voltam vele, hogy rosszabb hangja már úgysem lehet. :)))

Kalapur:
A DT-99 méretei szinte teljesen kompatíbilisek a DTF 12-ével, csak az előlap átmérője kisebb 3 mm-rel.

hétf. márc. 08, 2004 10:36
platina tag

Hozzászólás 
"Ez a DTF tuning rosszul indult, mindenki mondta, hogy le
kell
ragasztani a rést és egy jó állványos fúró kell hozzá."
most már én is tudom :)
most nyomtam a résbe egy kis szilikonpasztát, ami majd
megköt és remélem beleragad a vastörmelék nagy része amit
így ki tudok húzni, ha nem ugrott 2 rugóm

Azzal sztem hamarabb meglenne... :-]

van itt valakinek állványos fúrója?

Most dobhatod ki, sztem is érdemesebb venni 4k-ért
monacort.

van olyan monacor, ami akkora mint a dtf 12, kb 8cm a lyuk
átmérője amibe tenni kell?

hétf. márc. 08, 2004 10:00

Hozzászólás 
Okok, de selyemfényű vagy magasfényű volt az a lakk ?!

hétf. márc. 08, 2004 9:47
arany tag

Hozzászólás 
ps. Azért egy Fostexet senki ne kenjen be vele... :)

hétf. márc. 08, 2004 9:22
arany tag

Hozzászólás 
Csak hogy a toppon legyünk... :) Másik hétvégi tevékenységem: autóba szerelt gyári 10 cm szélessávú hangszórók impregnálása a rezonanciák csökkentése érdekében, TRINÁT FALAKKAL. :))))

Előtte:
http://www.freeweb.hu/subvoice/img/mits ... embran.jpg

Utána:
http://www.freeweb.hu/subvoice/img/mitsu_coat/vegso.jpg

Bármilyen hihetetlen, de tényleg JOBB lett! :)))))

hétf. márc. 08, 2004 9:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur!

Most, hogy elcsesződött egy SAL recsegőd, nehogy abbahagyd a tuningot. Egy darabbal úgy sem tudsz kezdeni semmit. Kíváncsi lennék, hogy mit változtat egy ilyen megoldás.
Én már használtam középen kifúrt magas sugárzót, de nemtom, hogy milyen lett volna, ha betömöm.

Üdv, Funkee

ui.:
"Az elektronok áramlási sebessége nem a frekvenciától függ ezért azt sem értem, hogyan lehet bekábelezni ezzel a módszerrel egy hang dobozt.
Nem értek egyet ezekkel a módszerekkel. Javítsatok ki ha rosszul gondolom.. "

van aki szerint az sem mindegy, hogy ki forrasztja be! :-)))))))

hétf. márc. 08, 2004 5:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
the.late!

""A korrekt fázisátvitel (térleképzés) érdekében, ahol csak lehetséges, elsőrendű azaz 6 dB/oktávos váltókat alkalmazunk, minél kisebb ez az érték, annál jobb."
Nem teljesen értem miért lenne jobb ha ez az érték kisebb lenne. Ha nem rakok a h szóró elé semmit akkor a legkisebb ez az érték."

A fázisátvitelnek a váltási frekvenciák körüli tartományban van jelentősége. A váltási frekvencián 6 dB/oktávos váltószűrővel, ideális (ohmos) terhelést feltételezve a két hangszóróra jutó jel fázisa között 90 fok eltérés van, ezt csak bonyolítja a hangszórók komplex impedanciája. Közös előlapra szerelt hangszóróknál ezt a fázistolást nem lehet korrigálni. 12 dB/oktávos hangváltók esetén ezért szokták a középsugárzót (kétutas esetben a magassugárzót) ellentétes fázisban bekötni.
Minél kisebb a szűrő meredeksége, annál szélesebb frekvenciasávban szól együtt a két hangszóró. Ha ez nekik jó?
(Azért a magassugárzó elé mégis kell tenned valamit :))

"Az elektronok áramlási sebessége nem a frekvenciától függ ezért azt sem értem, hogyan lehet bekábelezni ezzel a módszerrel egy hang dobozt.
Nem értek egyet ezekkel a módszerekkel. Javítsatok ki ha rosszul gondolom.. "

Ha majd valamit rosszul gondolsz, ki fogunk javítani.

vas. márc. 07, 2004 23:35

Hozzászólás 
Ezerrel folyamatban van ! Csak most szeretném kicsit szebben
megcsinálni az asztalost részt is, úgyhogy kicsit gyúrok erre.
Nagyon tetszik a dobozod, aranyos kis darab ! ;-)

Ez a DTF tuning rosszul indult, mindenki mondta, hogy le kell
ragasztani a rést és egy jó állványos fúró kell hozzá.
Azzal sztem hamarabb meglenne... :-]
Most dobhatod ki, sztem is érdemesebb venni 4k-ért monacort.

Más: voltam tegnap barkácsáruházakban nézelődtem persze főleg
hangfalépítés szemszögből. ;-) Láttam vmi műanyagból kialakított
átlátszó dolgot, amit összetekerve lehet kapni 1-2m széles
és talán méretre is lehet kérni. És ami a lényeg, hogy tök jó hullámos.
Sztem ideális lenne belülre ha valahogy jól lehetne rögzíteni,
mögé meg mehetne vatelin vagy vmi más csillapítóanyag.

Szerintetek lenne valami értelme, ha a CdCone hátsó oldalán a membrán
mögötti tartólemezekre tennék vatelint. Csak azért gondoltam rá, mert
elég széles az a lemez, és nagyjából pont párhuzamos a membránnal.
Subvoice oldalán látszik is: www.freeweb.hu/subvoice/img/spkr_cdcone ... magnes.jpg

Amúgy ezeket a nagyobb SAL, MNC hangszórókat, pl a kevlárokat elvileg
hogyan kellene felszerelni ? Mármint a CdCone-nál pl tök szépen rögzíteni
lehet az előlapra, de a nagyobbaknál mindig úgy van, hogy homorú a
rögzítő perem, és van benne vmi gumiszerű szivacs. Mért így van és
elvileg hogy kell dobozbaépíteni ?

vas. márc. 07, 2004 16:26
ezüst tag

Hozzászólás 
"A korrekt fázisátvitel (térleképzés) érdekében, ahol csak lehetséges, elsõrendû azaz 6 dB/oktávos váltókat alkalmazunk, minél kisebb ez az érték, annál jobb."
Nem teljesen értem miért lenne jobb ha ez az érték kisebb lenne. Ha nem rakok a h szóró elé semmit akkor a legkisebb ez az érték.
Az elektronok áramlási sebessége nem a frekvenciától függ ezért azt sem értem, hogyan lehet bekábelezni ezzel a módszerrel egy hang dobozt.

Nem értek egyet ezekkel a módszerekkel. Javítsatok ki ha rosszul gondolom..

vas. márc. 07, 2004 16:14
arany tag

Hozzászólás 
Le kellett volna ragasztanod a légrést, hogy ne menjen tele szeméttel (valaki írta is)... A tekercs pedig igen, a közép-magas frekik szűrésére kell. De ha így is jól szól, akkor elhagyható.

vas. márc. 07, 2004 15:00
platina tag

Hozzászólás 
igen sorosan, a méllyel van párhuzamosan az ellenállt meg a kondi
viszont

kézi fúróval meg se próbáljátok kifúrni a márnest mert kb fél óra alatt lesz 3mm mély

gondoltam meggyorsítandó a folyamatot átváltok ütvefúró funcióra, hát a mag elmozdult nem is tudom hogyan és most nem koncentrikus a vályat, de végülis tök mindegy, mert a rés tele van vastörmelékkel és eltömít mindent kiszedni meg lehetetlen (erre számítottam, de nem gondoltam, hogy ennyire nehéz, mintha valami földöntűli erő hatna raá :)
ha valki csinált már ilyen tuningot, az leírhatná, hogyan, mert így nem igazán megy.
még annyit, hogy vasfúrófejjel meg se nyikkant, betonnal ment valamit, de nem sokat
inkább vegyetek 4-6k-ért normális dómot, mert szerintem fél óra **** sem ér meg ez az egész.
igaz én csak a meglévő xarjaimat próbáltam felhasználni értelmesen, hát nem sikerült.

talán gőzborotvával ki lehet fújatni a vasreszeléked, de
mással nem hiszem

Subvoice!

a tekecs azért kell, hogy a magas frekiket kiszűrje a mélyből??

üdv

k

vas. márc. 07, 2004 13:09
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur!
Jól kötötted be azokat a tekercseket és a zobelt? Nem sok így a közép-magas tartomány? Próbáld ki zobel nélkül, csak a 0,6 mH tekercset tedd a mély elé ugyanúgy, ahogy a magas elé is kapcsoltad a kondit, hátha így jobban tetszik. Gondolom a magas elé sorosan kapcsoltad az alkatrészeket, amit az előbb írtál ("párhuzamosan") az elírás volt. :)

vas. márc. 07, 2004 12:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

>3; A korrekt fázisátvitel (térleképzés) érdekében, ahol csak >lehetséges, elsõrendû azaz 6 dB/oktávos váltókat alkalmazunk, minél >kisebb ez az érték, annál jobb.

Ez mind szép, ha a "sweetpoint" ban ülünk. De ugyebár nem ülünk mindig ott. Ha megmérjük az ilyen dobozok tengelyen kívüli sugárzását, akkor a vertikális síkon 15fok eltérés már akár 23dB-es különbség jelenthet a frekimenetben...
Ha kicsit fáradtabb vagyok és nem egyenesen ülök a fotelben, tehát a fülem 15 cm alcsonyabban van, már teljesen másképpen szól a doboz.(Még MTM konfigurációban is, ha azt 1 rendü váltóval építették)
Sok helyen írják azt írják az ilyen dobozokra (6dB/Oct), hogy "Transient Perfekt", a valóságban az a helyzet, hogy aki "Transient" perfektségre törekszik, jobban teszi ha Fülest használ.

>A Mi szempontunkból otthoni környezetben a sokkal jobban használható >szinusz-jellel mérjünk, ez pontos lehet; persze, ehhez is kellenek >mûszerek, de egy számítógép is elõ tud állítani megfelelõ jelet, >amit használhatunk.
>Egy jó hangkártyával, mérõmikrofonnal, hangfrekvenciás >millivoltmérõvel elég jó méréseket lehet végezni, vagy egy jó >mérõprogival. Ha ehhez van olyan programunk, ami Sweep ( >wobbulálás ), vagy Burst-jeleket is tud produkálni, azzal nagyon sok >paramétert meg tudunk határozni, mérni.
>Ha ezek után sem ment el a kedvünk a hangsugárzó építésektõl, akkor >hagyatkozzunk a füleinkre, ez nem mûszer, de sokkal kritikusabb, >mint bármilyen mûszer.

Kedves SMA!
Teljesen igaz amit írsz, de akkor már ha úgyis számítogép akkor miért nem MLS. Olyan elönyei vannak amivel semmi nem vetekedhet. Egy MLS jellel felvett Impulzus válasz rajzból rögtön kitûnik, hogy mennyire lett valami "transient Perfekt". Egy ilyen mérés nem tart tovább fél percnél...

>A hangkártyás mérésrõl még annyit, hogy nem biztos, hogy a 16Bit->felbontás, valóban 16Bit, - hanem lehet, hogy csak 8Bit, ami már >igen erõsen befolyásolhatja a mérést, pláne a hangfelvételt!
>Érdemes ezt valahogy kideríteni, mielõtt megvennénk a méregdrága >hangkártyát és utána mérgelõdünk, hogy mégsem igazán "Full-Duplex", >pláne nem 16Bit, vagy 18Bit a felbontása. Mérésre elég a 12Bit is, >nagyon jól lehet mérni ezzel ( tized-százalékon belül! ), sok gyári >mûszer is hasonló felbontású.
Igen az MLSSA is csak 12 Bites igaz 1kHz -125kHz ig változtatható a Sampling Rate.:-)
Ami fontos még a hangkártyáknál az az áthallás. (Igaz ezt a gyártók sajna már nem nagyon szokták megadni...)

Üdv

vas. márc. 07, 2004 12:47
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás 
ez gyors volt, most összeraktam, hogy kipróbáljam, és gondoltam holnapra lesz válasz is, de már itt is van, most szedhetem szét :)

Subvioce!

Megcsináltam az általad javasolt hangváltót, de nagyon furán szólt először nem volt magasa, aztán meg mélye, valszeg én rontottam el valamit
most úgy van, hogy a mély előtt semmi, a magassal párhuzamosan pedig az allanállás és a 3,3 mF
így most jó

üdv mindenkinek

majd írok hogy mi lett

(a problémám az, hogy a dtf-jeimnek eltérő a hangja így már alapból nehéz lesz az előtte-utána összehasonlítás)

vas. márc. 07, 2004 12:18
arany tag

Hozzászólás 
Cortez!

Nem (csak) ezért kell lezárni! A magassugárzó önmagában egy komplett zárt "doboz". Azzal, hogy kifúrjuk, kinyitjuk ezt a "dobozt". Ezért kell lezárni, de ha tudunk egy kis légteret tenni mögé az még jobb, mert ezzel nő a "doboz" térfogata (-> alacsonyabb Fs, Qts).

vas. márc. 07, 2004 11:59

Hozzászólás 
Ki akar lebeszélni ?! Alig várom, hogy végre vki megpróbálja ! :-)

> hol kell kifúrni a mágest?
A legeslegközepén egy átmenő furatot kell csinálni a magján.
A membrán felőli irányból kell menni és végig átfúrni a mágnest.

> mit kell kitömni vattával?
A kapott üres légteret, de csak lazán, nem kell agyon tömni.

> mit kell lezárni?
A hátulját, ha nincs leválasztva pl a mélysugárzótól, mert ugye,
akkor a mély levegőmozgatása hatássak lehet a dómra is, mert
teljesen át van fúrva.

vas. márc. 07, 2004 11:31
platina tag

Hozzászólás 
Kedves DTF12 tuningolók!

Számomra nem volt teljesen világos, hogy:
hol kell kifúrni a mágest?
mit kell kitömni vattával?
mit kell lezárni?

Ne akarjatok lebeszélni a "tuningról, mert megcsinálom. Van 2 dtf12-m ami elég béna, most egy 1320-as sbx-szel vannak 2 utasba téve és elég kellemesen szól, de szeretném ha jobb lenne. Ha rosszabb lesz az sem baj, mert csak kísérletezgetés az egész.

Üdv

k

vas. márc. 07, 2004 11:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano és Többiek!

Igazad van abban, amit írtál.
Valóban, a rózsazajt fehérzajból "szűrjük ki", de nem ez a lényeg, hanem, ezt a rózsazajt használjuk mérésre.
Megismétlem Én is: "a rózsazaj oktávonkénti energiatartalma azonos", - ezért használható fel hangsugárzók méréséhez, pontosabban teremakusztikai mérésekhez, ahol a cél az egyenletes frekvenciamenet biztosítása helytől közel függetlenül.
Ne menjünk bele ezeknek a méréseknek a tárgyalásába, elég bonyolultak, nehézkesek, ráadásul, az új hangsugárzók hangja a járatás, mérés során változik!

A Mi szempontunkból otthoni környezetben a sokkal jobban használható szinusz-jellel mérjünk, ez pontos lehet; persze, ehhez is kellenek műszerek, de egy számítógép is elő tud állítani megfelelő jelet, amit használhatunk.
Egy jó hangkártyával, mérőmikrofonnal, hangfrekvenciás millivoltmérővel elég jó méréseket lehet végezni, vagy egy jó mérőprogival. Ha ehhez van olyan programunk, ami Sweep ( wobbulálás ), vagy Burst-jeleket is tud produkálni, azzal nagyon sok paramétert meg tudunk határozni, mérni.
Ha ezek után sem ment el a kedvünk a hangsugárzó építésektől, akkor hagyatkozzunk a füleinkre, ez nem műszer, de sokkal kritikusabb, mint bármilyen műszer.

A hangkártyás mérésről még annyit, hogy nem biztos, hogy a 16Bit-felbontás, valóban 16Bit, - hanem lehet, hogy csak 8Bit, ami már igen erősen befolyásolhatja a mérést, pláne a hangfelvételt!
Érdemes ezt valahogy kideríteni, mielőtt megvennénk a méregdrága hangkártyát és utána mérgelődünk, hogy mégsem igazán "Full-Duplex", pláne nem 16Bit, vagy 18Bit a felbontása. Mérésre elég a 12Bit is, nagyon jól lehet mérni ezzel ( tized-százalékon belül! ), sok gyári műszer is hasonló felbontású.
Üdv! SMA

vas. márc. 07, 2004 11:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano és Többiek!

Igazad van abban, amit írtál.
Valóban, a rózsazajt fehérzajból "szűrjük ki", de nem ez a lényeg, hanem, ezt a rózsazajt használjuk mérésre.
Megismétlem Én is: "a rózsazaj oktávonkénti energiatartalma azonos", - ezért használható fel hangsugárzók méréséhez, pontosabban teremakusztikai mérésekhez, ahol a cél az egyenletes frekvenciamenet biztosítása helytől közel függetlenül.
Ne menjünk bele ezeknek a méréseknek a tárgyalásába, elég bonyolultak, nehézkesek, ráadásul, az új hangsugárzók hangja a járatás, mérés során változik!

A Mi szempontunkból otthoni környezetben a sokkal jobban használható szinusz-jellel mérjünk, ez pontos lehet; persze, ehhez is kellenek műszerek, de egy számítógép is elő tud állítani megfelelő jelet, amit használhatunk.
Egy jó hangkártyával, mérőmikrofonnal, hangfrekvenciás millivoltmérővel elég jó méréseket lehet végezni, vagy egy jó mérőprogival. Ha ehhez van olyan programunk, ami Sweep ( wobbulálás ), vagy Burst-jeleket is tud produkálni, azzal nagyon sok paramétert meg tudunk határozni, mérni.
Ha ezek után sem ment el a kedvünk a hangsugárzó építésektől, akkor hagyatkozzunk a füleinkre, ez nem műszer, de sokkal kritikusabb, mint bármilyen műszer.

A hangkártyás mérésről még annyit, hogy nem biztos, hogy a 16Bit-felbontás, valóban 16Bit, - hanem lehet, hogy csak 8Bit, ami már igen erősen befolyásolhatja a mérést, hangfelvételt!
Érdemes ezt valahogy kideríteni, mielőtt megvennénk a méregdrága hangkártyát és utána mérgelődünk, hogy mégsem igazán "Full-Duplex", pláne nem 16Bit, vagy 18Bit a felbontása. Mérésre elég a 12Bit is, nagyon jól lehet mérni ezzel ( tized-százalékon belül! ), sok gyári műszer is hasonló felbontású.
Üdv! SMA

vas. márc. 07, 2004 11:08
arany tag

Hozzászólás 
Lehet,hogy hülye kérdés,de miért haladnak gyorsabban a
magyasfrekvenciák a vezetőkben?
Doki!

vas. márc. 07, 2004 10:34
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 ... 201  Következő