|
Szerző |
Üzenet |
Tibi
|
DDL: "Vágass (szerezz, lopj, kunyerálj) vhol 6-8-as kazánlemezből akkora lapot mint amekkora a cd-d alja. A szükséges dolgoknak vágd ki a helyet rajta (láb stb). Az éleit 60fok-ban törd le. Ha megva akkor minél több helyen csavarozd a cd fenekére vmilyen ragasztó tömítésével. Meg fox lepődni mekkora a különbség."
A kb. 4 cm vastag gránitlap a készülék alá és fölé ugyanilyen irányban hat, csak még nagyobb az effektus!
akki: "****". Mármint közönséges szénkocka, vagy hogyan érted?!
Raq: nem lep meg, hogy ez van benne. Szinte mindenki ezekből építkezik, illetve egy nem is olyan hosszú listáról. Én biztos, hogy cserélnék benne sokmindent. Az persze megint más, hogy a hangzását abba az irányba vinné, amit én kedvelek. Ez pedig a kristálytiszta, transzparens, precíz, kiegyenlített hangzás. Nem az érzelmekre hatás nálam a cél, mint korábban volt. Ugyanis minél jobban mentem el a kellemesebb érzések keresésének "birodalmába", annál nagyobb volt a csalódás. Később rá kellett ébrednem, hogy a teljesen letisztult hang nagyobb örömet okoz, és nem fáraszt. De ezt hallani kell, olvasás útján nem igazán közvetíthető.
BSA: "Bocs, de ezeket a sorokat már nem tudom megállni szó nélkül. Lehet, hogy az
átlagnál jobb lesz az eredmény, de messze van ez a HE szinttől. A
"kristálytiszta, színezetlen" hangtól nagyon távol van ez a kombináció. Már
csak a teflon cső is egy olyan ajánlás ami bizony kemény-torz hangzást
"tesz" a vezetőkre. Természetesen nem PVC-hez kell hasonlítani, hanem PE
vagy PP szigetelőhöz. A "20-30 ezer Ft-ig ver mindent" is tévedés. Azért
akad a piacon ennyiért (vagy kevesebbért) olyan kábel amihez hasonlót
otthoni anyagokból nem lehet összeállítani."
Az általad leírtak tükrözik, hogy milyen hangzást szeretsz. Az én felfogásomban pedig EZ áll nagyon messze a high-end-től. Ne szépítsük, ez egy színezett hang. Sok-sok év tapasztalatával jutsz olyan konklúziókra, amelyeknek szöges ellentettjét tapasztaljuk sokan (nem csak a fórumra írogató "kollégák".). És nem azért, mert a saját rendszerünkre fejlesztünk, vagy mert nem törekednénk az objektív teszt feltételek kialakítására).
A kábeleidet az veszi, akinek tetszik a hangja (legalábbis remélem). Eddig akinek mutattam az ezüstkábel hatását, mindenkinek tetszett, és akkor még finoman fogalmaztam! De amíg a rendszerem nem ért el egy szintet, az ezüst kihozta a hibákat, és más, "speciális" réz kábeleket használtam helyette, amelyek közelebb álltak az általad kultivált kábelekhez. Ma már hallgathatatlannak ítélem ezeket.
Ha a rendszered az ezüst kábellel nem szól kielégítően, ez számomra mindent megmagyaráz. Kijön minden hibája a rendszereidnek.
Hallottam a kábelet, és egy általad tuningolt erősítőt. Az illetőnél bekötöttem az ezüst interconnect-et, és azóta is várja, mikor készül el az övé. A kapott hang milyenségéről nem volt vita...
A szemléleted minden eddigi meggyőzési igyekezeted ellenére szerintem egy teljesen szubjektív hangzásideált igyekszik meghonosítani. Persze gondolom ezt hamarosan párszáz oldalon cáfolod, és konklúzórikusan én jövök ki vesztesen ebből a marketingpublikációs "harcból". Én nem érdekből írok ide... Elnézést, ha megbántottalak volna, nem ez volt a célom.
|
szer. aug. 28, 2002 21:30 |
|
|
Tibi
|
Végigmegyek, és a legutóbbi hozzászólásom után minden kérdésre igyekszem válaszolni.
DDL: "Nem akarom itt Tibi "üzletét" rontani, de azért csínján azzal a tuninggal."
Nem tudod rontani az üzletemet, mivel Bodicsek-től és Loft-tól sem kértem a több órás munkáért EGYETLEN VASAT SEM!!! (Az ezüsttantál kondikat "fillérekért" adtam... Gondoljatok bele, Bodicsek Technics CD-je egy kategóriát ugrott, és mindösszesen 500 Ft-ot kértem az összes alkatrészért, pedig ha meg kellene rendelnie ezeket, mai áron kb. 20 E Ft-jába került volna, nem vicc! Ezt a "jótékonykodást" sem tudom folytatni...) Azt hiszem ezt kevesen tennék meg, éppen ezért nem is akarom, hogy bárki is reklámként kezelje az itt leírtakat. (Van itt, aki hirdeti a saját cuccait...) Egyszerűen segíteni akartam, mert a kommersz kategória alja hihetetlenül pocsék hangot nyújt, és így legalább "felcsillant" a fény az alagút végén. Elképzelhető, hogyha megkeresnek a jövőben "tuning" ügyben elvállalom, de most már munkadíjat is felszámolnék, mivel iskolába is járok munka mellett, és jóformán már ide a fórumba írni is alig van időm.
Itt külön kihangsúlyozom, hogy -mint ahogyan írtam is- néhány tipikus módosítást szoktam végrehajtani a készülékeken, és előre megmondom a tulajdonosnak, hogy mire számítson. (Először azt hittem, a Technics CD-játszón nem is nagyon lehet majd hallani a különbséget... Ehhez képest én is meglepődtem...) Indulásnak megmutatom a saját rendszerem hangját. Akinek ez nem tetszik, annak bele sem nyúlok a készülékébe, ennek okai azt hiszem már nyilvánvalóak, sokan kifejtették ezt. Megtapasztaltam, hogy mely komponens cseréje mit eredményez, ez alapján dolgozom. Mint írtam, főleg a legdurvább hibák "elhárítása" a cél.
"az LM317 egy két cd-ben hajlamos úgy begerjedni, hogy nem győzöd a füstöt szagolni utána! Nem véletlenül használ sok méregdrága cd-t előállító cég 78xx-et!"
Még nem tapasztaltam. A 78xx viszont számomra annyira pocsék és elfogadhatatlan hangot ad, hogy mindenképpen ki szoktam cserélni, az LM317 csak 1 (olcsó) alternatíva a sok közül. Kicserélhetem kb. 20x annyiba kerülő IC-re is, amely garantáltan nem gerjed, de ár/érték arányban nem biztos, hogy megéri egy "gagyi" cucc esetében...
"A schottky-s megoldás se 1értlemű mindenütt."
Én még csak javulást tapasztaltam a hangban. Az általad említett típust felveszem a kipróbálandók listájára, köszi az infót.
Ami az 1 ohmot illeti, gratulálok! Elismerem a tudásod, mert hasonló tapasztalatokra jutok magam is...
"Az UTP kábel hangja is nagyon függ a renszertől."
Egy helyen az UTP kábel hangfalkábelnek csapnivalóan borzalmas hangot adott. Magam sem értettem, de mivel egy olcsó Monster kábellel jobban szólt a rendszer, és sávszélekben jelentkezett a hatalmas hiány, én a rendszer gyengeségére következtettem. Szerintem nem az UTP volt gyenge, hanem a Monster "tuningolt rá" a sávszélekre... (pedig igaz, amit írtál.)
A tápcsere jogos. Csakhogy az már komolyabb munka, és nem utolsósorban több pénz. Aki megteheti, hogy többet fordít a dologra, természetesen jobb hangot fog hallgatni. Az egyik kollégám DVD-játszóját is meg akartuk tuningolni (azóta vett egy CD-játszót mellé), és megmondtam neki: tápcsere nélkül abszolót nincs értelme foglalkozni vele...
"Az ezüstnek sokkal kiegyenlítettebb a hangja,de ez egy viszonylag gyenge rendszerben hajlamos magas és mély hiányt "okozni", vagy döglött, unalmas hangot produkálni."
TELJESEN IGAZ!!!!!!!!! Nem mertem erről írni, mert én annak idején inkább hallgattam a (rendszerem) hibáival együtt, mert az erényei tetszettek. Ma már CSAK ezüst-kábellel tudok zenét hallgatni a transzparencia, a mélytartomány precízsége, a teljes tartomány kiegyenlítettsége miatt.
|
szer. aug. 28, 2002 21:09 |
|
|
BSA
|
> Ne bajlódjatok azzal a fránya interconnect-tel!! > > Tessék bemenni a Kácsába, ott lehet kapni sodort színezüst > vezetéket (egyeres), métere 3000 Ft. Vegyetek 1 métert, óvatosan > vágjátok le róla a szigetelést, és erenként lehet használni! Komoly! > > Interconnectnek tefloncsőbe (Lomex-ben kapható 5 méter = 100 Ft) > kell 1 eret húzni, ez legyen a jel, és ugyanez a föld. Tehát 2x1 > ér tefloncsőben. Ennél olcsóbb interconnectet, ami már megüti a > high-end szintet (!!) nem tudtok csinálni. Tessék > összehasonlítani a drága interconnect kábelekkel, 20-30 ezer > Ft-ig ver mindent, ha az ember a kristálytiszta, színezetlen és > precíz hangot szereti. > Nem akarom senki üzletét rontani, én tisztább ezüstöt használok, > de ez is 100x jobban szól, mint egy-két e fórumon emlegetett kábel...
Bocs, de ezeket a sorokat már nem tudom megállni szó nélkül. Lehet, hogy az átlagnál jobb lesz az eredmény, de messze van ez a HE szinttől. A "kristálytiszta, színezetlen" hangtól nagyon távol van ez a kombináció. Már csak a teflon cső is egy olyan ajánlás ami bizony kemény-torz hangzást "tesz" a vezetőkre. Természetesen nem PVC-hez kell hasonlítani, hanem PE vagy PP szigetelőhöz. A "20-30 ezer Ft-ig ver mindent" is tévedés. Azért akad a piacon ennyiért (vagy kevesebbért) olyan kábel amihez hasonlót otthoni anyagokból nem lehet összeállítani.
Üdv BA
|
szer. aug. 28, 2002 14:18 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
A CDM1 még rendelhető alkatrész. kb. 13.000+fa.
Legalább is az év elején még tudtam venni.
|
szer. aug. 28, 2002 13:41 |
|
|
multibit
ezüst tag
|
Ez új nekem (mindig tanul az ember).
A CDM2 helyett igazán gyárthatnák a CDM1-et! Ma rengeteg Philips/Marantz/Revox tulajdonos örülne neki, ha őslényeikben ki lehetne cserélni a masszív alu-öntvény mechanikát vagy kiolvasó egységet...
|
szer. aug. 28, 2002 8:45 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
A pontos szám vhogy ilyen lenne CDM2.xx és ezt még ma is csinálják.
|
szer. aug. 28, 2002 8:37 |
|
|
multibit
ezüst tag
|
DDL! Biztos vagy a CDM2-ben? Nem CDM4 vagy CDM9 vagy CDM12?
Akkoriban mikor a NAD 502 készült már rég nem volt sehol
sem CDM2!
|
szer. aug. 28, 2002 8:19 |
|
|
Rag
ezüst tag
|
Tibi!
Nhány adartot még leírnák a Nad CD-ről, hogy esetleges így láttatlanul el lehessen dönteni, hogy lehet-e tunigolnni:
Elhelyezés a dobozban: Baloldalon hátul különálló trafó, elől a futómű. Jobboldalon teljes egészében egyoldalas panel.
A csatlakozok a panelre ültetettek. Kimenetek Line out és Dig out.
Táp: sima diódák (4 db) és 2200mikros kondik és 7815 és 7915 stab. kockák.
A fejegységtől egy sima 8 eres szalagkábel megy. (Ezt esetleg lehet cserélni?)
Ha jól gondolom, de nem biztos a D/A a következő feliíratú IC: NAD CC-01 C25311NF 83023 FWY W232.
A vonalkimenet előtt oldalanként két-két db NE5532N IC és a csatlakozónál egy tranzisztor.
Válaszodat előre is köszönöm
|
szer. aug. 28, 2002 7:55 |
|
|
DDL
platina tag
|
na ja de ezt még nehezebb megcsinálni
|
kedd aug. 27, 2002 23:09 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Padlómárvány lap alatta, felette több is, (rogyásig). Alul esetleg sicomin, vagy jobb hiján **** (is) Repülöknél használt aerolam Padlólemez se rossz. Méhsejt szerkezet, alu lapok közt.
|
kedd aug. 27, 2002 23:01 |
|
|
DDL
platina tag
|
De ha már itt tartunk akkor én is adok egy (nem éppen egyszerűen kivitelezhető) tippet. Ha nem vagy megelégedve a cd-d basszusával, megfogottságával, a tér stabilitásával, a zene lendületével, akkor csináld meg amit most leírok.
Vágass (szerezz, lopj, kunyerálj) vhol 6-8-as kazánlemezből akkora lapot mint amekkora a cd-d alja. A szükséges dolgoknak vágd ki a helyet rajta (láb stb). Az éleit 60fok-ban törd le. Ha megva akkor minél több helyen csavarozd a cd fenekére vmilyen ragasztó tömítésével. Meg fox lepődni mekkora a különbség.
Ez bármely pléh kasznis cd-n működik, és az eredmény tipustól függettlenül azonos.
|
kedd aug. 27, 2002 22:27 |
|
|
DDL
platina tag
|
Rag:
Nem tudom, hogy mikori a cd-d. de volt egy olyan szériája annak a tipusnak amibe PHILIPS CDM2 mechanikát szereltek. Ha ilyened van akkor HATALMAS SZERNCSÉD VAN!! (nem tudom nagyobb betűvel írni). Ha ezt jól megtuningolod, esetleg egy külső DAC-al, akkor lesz egy olyan CD-d amihez fokhatót ma 200-250ezer alatt nem kapsz.
üdv DDL
|
kedd aug. 27, 2002 22:19 |
|
|
DDL
platina tag
|
Nem akarom itt Tibi "üzletét" rontani, de azért csínján azzal a tuninggal. Előbb tessék kiismerni a cucc hangját! Ugyanis nem ennyire 1értelmű a dolog! Pl. az LM317 egy két cd-ben hajlamos úgy begerjedni, hogy nem győzöd a füstöt szagolni utána! Nem véletlenül használ sok méregdrága cd-t előállító cég 78xx-et! A schottky-s megoldás se 1értlemű mindenütt. Pl. nagyon sok helyen jobban beválik az 1N5819 ami do7 tokozású. Esetenkén sorbakötve vele 1ohm, ha a trafó fesz bírja. Ha van hely akkor tápnak jobb megoldás a párhuzamos stabilizátor. 80-90mA-ig egy síma TL431.
Az UTP kábel hangja is nagyon függ a renszertől. Egyes rendeszerek hangja tényleg ellágyul, de a kábel inkább kemény hangú és egy kicsit megemeli a sávszéleket. Tipikusan a csöves rendszerekben - ahhol az impedanciák sokkal magasabbak - lágyítja a hangot.
Ha van hely a dobozban akkor el kell felejteni a táptuningot és be kell építeni egy másik tápot, mert ez a "tökéletesebb" megoldás. Viszont a drágább és a nehezebben kivitelezhető. Tipikusan a Sony cd tulajok (pláne az olcsóbb kategória) elfelejtehetik a tuningot, rajtuk csak a tápcsere segít, viszont akkor már jön magátol a dc csatolás, ami szükségtelenné teszi az arany árú ezüst tantálokat. A tápba is nagyon jók a JAMICON, YAGEO kapcs. üzemre tervezett elkók, velük párhuzamosan 10-100nF kondi.
Itt va még az IC csere lehetősége is az analóg fokozatban ugyanis ettől is függ a táptuning milyensége.
Igen is tessék kínlódni az interkonekttel. Első nekifutásra az UTP kábel nagyon jó! Egy érpár/ több érpár használat közötti különbség hallható-e? Melyik tetszik jobban? Mert ha nem hallható akkor nem érdemes belevágni a tuningba, mert valószínűleg (1000000000%) csalódás lesz a vége. Ebben az esetben egyelőre csak ismerkedni a rendszer hangjával!!! Az ezüstnek sokkal kiegyenlítettebb a hangja,de ez egy viszonylag gyenge rendszerben hajlamos magas és mély hiányt "okozni", vagy döglött, unalmas hangot produkálni.
Mégegyszer hansúlyozom: nem vagyok a tunning ellen sőt de nem ész nélkül mindent. Mert lehet hogy ami a Technics cuccokban beválik az a SONY-ban, PHILIPS-ben nem, vagy nem is lehet kivitelezni!
Üdv DDL
|
kedd aug. 27, 2002 22:11 |
|
|
Tibi
|
I_M_I: igen, azok az ezüsttantál kondik. Vigyázat, a külső első ránézésre megtévesztő! Nagyon hasonló kivitelben gyártanak alu-tantált is, ami nem összehasonlítható minőség ezzel a kondival.
Nézd meg az alábbi linket, a kondin jól látszik, hogy ezüstből van a háza, valamint feltűnő, hogy a kondinak komolyabb súlya van, mármint az alu tantálhoz képest.
http://hifi.fw.hu/kondi_siemens.html
A TO-220 valóban kissé nagy méretű ebbe a cuccba, de nem tudhattam előre, hogy 1 cm3 helyért is meg kell küzdeni benne... Én nem ehhez voltam szokva, a kommersz vackok általában konganak az ürességtől...
Mellesleg nagy áramú schottky-t használok (7A). Na vajon miért??
Az ellenállások: 300 Ohmosak. Az alsó három sorbakötve. Nem volt itthon 900 Ohm közeli ellenállás. ) Mellesleg az LM317 berakható bármilyen 78xx lábkiosztású regulator IC helyett, csak vigyázni kell, hogy elegendő legyen a rá kapcsolt feszültség. (Néha csak spórolás miatt használnak low dropout-os hulladékokat, de néha tényleg alul van méretezve a cucc...) Ja, de fordítva kell az IC-t bekötni, és még a lábakat is más sorrendben, stb., de ezt már silabizáljátok ki magatok. Nem bonyolult.
|
kedd aug. 27, 2002 21:09 |
|
|
Tibi
|
Még valami. Az interconnectet ne árnyékoljátok! Ha esetleg búgás jelentkezne, akkor utólag le lehet árnyékolni, de csak az erősítő felől kössétek be! Én még akárhol próbáltam ki az interconnectemet, sehol se búgott, soha nem volt sehol zaj sem.
Ez csak 1 tipp volt. Minden rendszeren hatalmasat dob, olcsó cuccokon is!
|
kedd aug. 27, 2002 20:51 |
|
|
Tibi
|
A NAD játszódat nem ismerem, egyébként olyan játszóval még nem találkoztam (beleértve egy Technics CD-changert, gondolj bele!), amelyiken minimális tuningokkal ne lehetne hatalmasat javítani!
Az UTP kábel sima 5-ös kategóriájú (Cat5) számítógéphálózatokban használatos 4 érpárt tartalmazó vezeték. Vigyázni, van sodort változat is!! A tömör változatot érdemes használni. Kábelkereskedésekben lelhető fel, 50-120 Ft/méter áron ingadozhat az ára. (Egyébként vannak magasabb kategóriájú kábelek is, Cat5 = 100MHz, Cat6 = 250MHz, Cat7 = 600 MHz. De nem érdemes túlzásba vinni, hangfalkábelnek mondjuk a Cat7-es árnyékolva igen-igen magas színvonalon muzsikál...).
Nem véletlenül csak pár dolgot szoktam cserélni! Mint már 1x írtam, nagyon megfontolom, hogy mennyi munkát fektetek be egy készülékbe, ezek az olcsó kommersz cuccok, amelyekkel eddig foglalkoztam a legfőbb helyeken (főleg táp és csatolás) nagyon meghálálják a tuningot, viszont ha ezeket megcsinálom, utánna már nagyon sok munkával is csak finomodik a hang, nem tud több kategóriát "ugrani" minőség terén a készülék.
Gyerekek!
Ne bajlódjatok azzal a fránya interconnect-tel!!
Tessék bemenni a Kácsába, ott lehet kapni sodort színezüst vezetéket (egyeres), métere 3000 Ft. Vegyetek 1 métert, óvatosan vágjátok le róla a szigetelést, és erenként lehet használni! Komoly!
Interconnectnek tefloncsőbe (Lomex-ben kapható 5 méter = 100 Ft) kell 1 eret húzni, ez legyen a jel, és ugyanez a föld. Tehát 2x1 ér tefloncsőben. Ennél olcsóbb interconnectet, ami már megüti a high-end szintet (!!) nem tudtok csinálni. Tessék összehasonlítani a drága interconnect kábelekkel, 20-30 ezer Ft-ig ver mindent, ha az ember a kristálytiszta, színezetlen és precíz hangot szereti.
Nem akarom senki üzletét rontani, én tisztább ezüstöt használok, de ez is 100x jobban szól, mint egy-két e fórumon emlegetett kábel...
Aki szereti, ha egy kábel lágy hangot ad, akkor az UTP-t tessék használni.
Üdv: Tibor.
|
kedd aug. 27, 2002 20:44 |
|
|
Rag
ezüst tag
|
Tibi!
Én is kezdő vagyok ebben a tuningolás dologban és nem tudom van-e nálam értelme?
Tuningolnál esetleg egy NAD 502-est?
És milyen kábelt tesztek a CD-be, mi az a UTP, ha jól írom? Bocsi ezért az egyszerű kérdésért
És egyébként van valakinek rajz erről a Cd-ről?
|
kedd aug. 27, 2002 15:54 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
PIP
Milyen típusú interconect kábel volt?
|
kedd aug. 27, 2002 14:30 |
|
|
Pip
|
Sziasztok!
Én egy SL-PG360A CD-t tuningolgattam egy korábbi topicban általatok írtak alapján: A tápban dióda csere, nagyobb elkók+kerámia kondik, a jelútban lévő elkók cseréje, valamint OPA2134-ek az analóg fokozatban lévő műveleti erősítők helyett.
Eredmény: kisebb zaj, részletgazdagabb hang és kicsivel mélyebbre megy. Ezt az otthoni cuccomon tapasztaltam, Pioneer A103-as erősítő, és modifikált Videoton Concerto hangfalakkal. Mostanában elvittem az egyik ismerőshöz is meghallgatni, neki egy Pioneer 901 vagy 902-es CD-je van saját DAC-kal, és két saját monoblokkal valami márkás (nem kommersz) hangfalakkal (bocs, de nem jut eszembe a típus). Hát, számomra már az első taktusok után kitűnt, hogy a tuningolt Technincs gyengébben teljesít az ő külső DAC-os cuccához képest. Alig van mély, az egész hangkép idegesítően magasba húz, de valahogy mégis hasonló tere volt midkét gépnek. Aztán a több órás zenehallgatás után, mikor már épp szomorúan indultam volna haza, kicseréltük a két lejátszó között az interkonnekteket. Ekkor megjelentek a mélyek a Technics-ben, a barátom cucca hallgathatatlanná vált annyira mosott, és mélynélküli hangot produkált a Technics-hez képest. Most kölcsönadta az interkonnektjét, de nálam nem hozott ekkora egetrengető változást a kábelcsere. Ezt csak azért írtam le, hogy tényleg érdemes a Technics CD-kbe belenyúlni, egy ilyen tuning pár ezresből megvan és mégis nagy változást hoz.
Sintér1:Te az a Sintér vagy aki a Schönherzben lakott még egy pár éve?
Üdv: Pip
|
kedd aug. 27, 2002 12:54 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Szóval az a 86u 100V GERMANY az ezüsttantál kondi?
Hát a 220as tokozás itt elég gázosnak néz ki. Az ellenálások a stbtáphoz kelett?
Üdv: I_M_I
u.i. Még mindig nem jutottam el oda, hogy belenézzek a DVD lejátszómba, de előbb utóbb meglesz.
|
kedd aug. 27, 2002 8:38 |
|
|
Tibi
|
Megint hülyeséget írtam, Yageo ellenállás!!
Na megyek aludni!!
|
hétf. aug. 26, 2002 21:27 |
|
|
Tibi
|
Elnézést, elírtam, nem a panel "lóg be" a panel felé, hanem a CD-tálca.
És még egy megjegyzés. A 2 db. 100 Ohmos Yageo kondi csak távtartónak lett berakva, mielőtt valaki egy újfajta "tuningot" vél sejteni.
|
hétf. aug. 26, 2002 21:26 |
|
|
Tibi
|
Igen, megtörtént. Életem eddigi legkeményebb "szülése" volt. Még egyszer nem vállalnám...
A legnagyobb gond az, hogy az a cseppnyi panelka, ami benne van, a mechanika alá van szerelve. Kivenni is úgy lehetett, hogy villásdugó kihúzás előtt kinyitottam a fiókot.
Az egész panel nagyon primitív, de a legnagyobb nehézség az, hogy mivel belóg felé a panel, ALIG LEHET alkatrészeket rakni a készülékbe! Vonalzóval és tolómérővel kellett méricskélni, hogy befér-e egy alkatrész valahová, vagy sem. Mivel Loft-tal TO-220 tokozású schottkykat hozattam, ezért csak bűvészmutatványokkal sikerült berakni a készülékbe. Az analóg kimeneten és tápban is lecseréltem a kondikat ezüsttantálra, a "low dropout"-os BA05T +5V-os regulator IC-t kicseréltem LM317T-re, de a kis feszültség miatt határeset volt ez az IC!
Íme két kép, az analóg kimenet és a táprész. Nagyon brutális látvány ahogyan az alkatrészek fekszenek, de minden milliméterre "be van lőve".
ttp://hifi.fw.hu/pics/technics1.jpg
ttp://hifi.fw.hu/pics/technics2.jpg
(+h betű!)
Ezenkívül hálózati szűrést is kapott.
Összességében a hangzásbeli változások a következők lettek:
-a magastartomány elképesztően feltisztult
-a közepek életszerűbbek, zeneibbek
-jobb dinamika (de nem ég és föld a különbség)
Figyelembevéve, hogy egy nagyon-nagyon alap elektronika van benne, nagyon is jónak mondható a végeredmény. Persze mindent lehet fokozni, de ennél a készüléknél nagyon kritikus a helyhiány, olyannyira, hogy aki nekiesik, az nem fogja egy óra alatt összecsapni, az biztos!
Sinter1: ezüsttantállal boltban még nem találkoztam (sajnos). Én néhány darabot vettem egy cimborámtól. Esetleg Dénes Pétertől lehet szerezni, úgy tudom, neki van.
|
hétf. aug. 26, 2002 21:19 |
|
|
Sinter1
ezüst tag
|
Loft/Tibi!
Ezek szerint megtortent az SL-PD8 tuningja? Nekem is egy ilyen hasonlo szerkezetem van.
Mennyibol jott ki a tuning? Ezusttantal kondit merre forgalmaznak?
Milyen lett a CD lejatszo hangja?
Udv. Sinter1
|
hétf. aug. 26, 2002 12:40 |
|
|
Loft
|
Boldog SL-PD8 tulajdonos vagyok!!!
...és még lehet a hangfalkábeleket is cserélni, az összekötőket, az erősítőn is javítani...
HAJRÁ-HAJRÁ!!!
KÖSZÖNÖM!
|
hétf. aug. 26, 2002 11:40 |
|
|
Tibi
|
)
|
szer. aug. 21, 2002 23:14 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Most hogy mondod, én úgy húszegynéhány éve zöldfülű koromban egy zsebrádiót tuningoltam fel... Tettem bele hangolásjelzőt, kondikat cseréltem vadul, hogy jobb legyen... A megszállottságtól néha nem lát az ember.
|
szer. aug. 21, 2002 17:06 |
|
|
Tibi
|
I_M_I: sajnos minden bosszant, aminek rossz hangja van. Komolyan mondom, még egy Sokol rádió is majdnem kísértésbe hozott!
|
szer. aug. 21, 2002 10:55 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Tibi,
Ma vagy holnap megnézem, hogy milyen táp van a DVD-mben, majd utánna értekezünk.
Ha ennyire ajánlgatod a közös átalakítást, lehet, hogy kihasználom.
Üdv IMI
|
szer. aug. 21, 2002 8:05 |
|
|
Tibi
|
Helló Loft !
A mondataidból azt vettem ki, hogy többlemezes Technics játszóról van szó. Nincs ezzel semmi gond, a belseje szerintem kb. ugyanaz lehet, mint egy közönséges egylemezes játszónak (a Technics nem szokta megerőltetni magát, nem hinném, hogy egy többlemezes játszóhoz külön paneleket fejlesztene ki...).
Hát az nehéz ügy, ha nincs pákád sem. Durrbele módon nem érdemes nekiesni, bár én sem szoktam "átépíteni" ezeket a játszókat, csak éppen annyi dolgot cserélek rajtuk, hogy élvezhető hangjuk legyen. Egyszerűen többet nem érdemes beléjük fektetni, mert úgysem lesz high-end játszó belőlük... Egyszer beleestem abba a hibába, hogy már addig tuningoltam egy játszót, hogy már új panelt kellett volna gyártani hozzá! És a hangja nem hozta a befektetett munkával arányos javulást.
Ha kifizeted az alkatrészek árát, akkor átalakítom a játszódat úgy, hogy élvezetes legyen a hangja.
Ha gondolod, írj.
Üdv: Tibor.
hi_fi@freemail.hu
|
vas. aug. 18, 2002 13:35 |
|
|
Loft
|
SL-PD8 tulajdonos vagyok. Lehet, nem egy főnyeremény, de engem kiszolgál és az ára sem rossz (nem kell felállni, odamenni és lemezt cserélni, stb...). Nincs semmi bajom vele, de olvasgatom a témát és lehet, hogy hozzá kéne nyúlni? Néha azt veszem észre magamon, hogy figyelem a hangját és nem vagyok teljesen megelégedve vele. Lehet, hogy a hangfalakban van a baj? Amiket írtok, az teljesen logikusnak tűnik, csak nekem semmi tapasztalatom és gyakorlatom sincs a tuningban. Essek neki nyugodtan vagy azért nem ennyire egyszerű? Kicsit tartok a dologtól, nem szeretném elcseszni a lejátszót, mert akkor bekattanok. Otthon se forrasztó pákám, se semmim. Kiváncsi lennék a különbségre!!! Hallgattam már ugyanazt a számot bakelitről és CD-ről, de nem vettem észre különbséget. Igaz, elektronikus zene volt a próba!!! Számít az, hogy mióta van bekapcsolva az erősítő? Mennyire melegedett be? Milyen hangosan szólt a rendszer, hogy a hangfal mennyire járatódott be??? És még megannyi kérdésem lenne, de visszatérve, tud valaki segíteni tuning ügyben?
|
szomb. aug. 17, 2002 22:36 |
|
|
Tibi
|
Üdv!
multibit: a kábelcsere egy valóban rendkívül macerás dolog, önmagában nem is éri meg. Sokkal nagyobb javulást lehet elérni mondjuk egy gyenge tápegység feljavításával, vagy a lényeges kondik cseréjével. Én ezüsttantál-kondit használok, ami elég drága és nekem sincs sok. De ha már egy készülékben minden lényeges módosítást elvégez az ember, akkor ott marad az olcsó szalagkábelek problémája, ami bosszantó látvány. (Gondolj csak bele, ha abból a szalagkábelből két eret digitális vagy analóg összekötőnek használnál, milyen hangot kapnál!) Az Onkyo CD-játszómban csináltam meg először, sajnos ott is a panelba volt forrasztva az egyik vége. Kiforrasztottam, majd egyenként vissza az UTP-t.
ttp://hifi.fw.hu/pics/szalagkabel.jpg
(tessék a "h" betűt eléírni...)
A fotó bal felső sarkában látszik kicsiben az eredeti állapot (made in japan), egyébként pedig láthatod hogyan forrasztottam be a panelba az UTP ereket. Ha ma csinálnám (már nem állok neki, a külső dac jobban bejött), ezüstszálat használnék tefloncsőben. Mindenesetre a tömör UTP meghozta azt a finom hangzásbéli tisztulást, amire nem is számítottam. A csatlakozóból (ami a másik végére került) egész egyszerűen kihúzgáltam a sodort ereket, és egy vékony csavarhúzóval belenyomtam az UTP-t, majd ónt folyattam bele. Szóval elég biztonságosan meg lehet csinálni.
Szerintem a kábelek előtt kondikat kellene cserélni, a tápot feljavítani, stb.
vasti: milyen készülékről van szó?
|
szer. aug. 14, 2002 20:06 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Most már nem bírom tovább! Este szétdöntöm a CD-met, megnézem, mi van benne, holnap megveszem az alkatrészeket, aztán lesz, ami lesz Ha nagyon elb*szom, akkor biziben ilyet pár fotintért kapok szerintem
Üdv!
|
szer. aug. 14, 2002 18:41 |
|
|
Bodicsek
|
Helloka!
Na szóval,tényleg nagyon tutkó lett a kis technics.A magasai hihetetlenül megváltoztak,életszerű.Mégegyszer köszi Tibi.!!!
Mindenkinek csak javasolni tudom.!
|
szer. aug. 14, 2002 18:28 |
|
|
multibit
ezüst tag
|
Tibi!
> ... némi kábelcsere és hálózati szűrés.
Milyen kábelt kellett kicserélni? A legtöbb forgatóban egy nagy(obb) panelon van a digitális és analog szekció. Drótok (szalagkábelek) csak a mechanika és a panel között vannak (nálam pl. 31 szál madzag szétosztva 8 csatlakozóra (8,4,3,3,4,3,3,3)). Ezeket kell kicserélni CAT5-re??? Macerás meló! Különösen nekem, ugyanis a szalagkábelek fixen be vannak építve a csatlakozó "felső felébe". Van valamilyen megoldásod erre a panelba való forrasztás helyett?
Milyen hálózati szűrést alkalmaztál? Lehetne erről egy kicsit bővebben? Köszönöm!
|
szer. aug. 14, 2002 15:07 |
|
|
DDL
platina tag
|
Nem csak abban. Philips Q50 DVD-ben szintén pedig nem s olcsó.
|
szer. aug. 14, 2002 11:02 |
|
|
Tibi
|
Van veszteni valód?
Indulásnak leírhatnád, hogy trafó vagy kapcsolóüzemű táp van benne. Nem vicc, az Onkyo DVD-játszóiban (az olcsóbbakban) kapcsolóüzemű táp van...
|
szer. aug. 14, 2002 9:31 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Ez a kezdeti hangképleírás nagyon hasonlít az én DVD-m hangjára. Lehet, hogy neki kellene kezdeni a munkának?
|
szer. aug. 14, 2002 7:55 |
|
|
Tibi
|
Megtörtént az első beavatkozás.
Az analóg kimeneten kondicsere, a tápban schottky diódák, a pufferelkókra ezüsttantál-kondik, némi kábelcsere és hálózati szűrés.
Beavatkozás előtt: magasak ohne, tér ködös, dinamika gyenge, lapos hang.
Beavaatkozás után: a készülékből kristálytiszta magasak (na ezen a ponton már én is lehidaltam... ez ellentétes az eddigi tapasztalataimmal...), megjött a tér, dinamika, az kapott hang élvezetes lett.
Tanulság: mindenen lehet javítani, tessék kísérletezni!
|
szer. aug. 14, 2002 0:25 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Hát igy ez a forum hamar meg fog döleni!
üdv. titoktitok
|
kedd aug. 13, 2002 9:24 |
|
|
Tibi
|
Inkább beszéljük meg személyesen, látatlanban nem tudok mit nyilatkozni. Ha megvan még a számom, majd valamikor hívj fel.
|
vas. aug. 11, 2002 20:33 |
|
|
Bodicsek
|
Nos,3db nyák van benne 1,táp van rajt /csak a tekercs/
2,bazi nagy egy csomó minden 4db dióda gondolom ezeket kell kicserélni./frankón kapjam szét és forrasszam ki őket??/3,távírányító sensornál van.mindegyik nyák pc hangkábellel van összekötve!!
|
vas. aug. 11, 2002 19:06 |
|
|
Tibi
|
Nos. Legelső lépcsőben azt tanácsolom, fújd ki magad, és ismerkedj egy kicsit a témával. Mondanám, hogy szerezz be a készülékedhez egy kapcsolási rajzot, ami mindenképpen kellene egy komolyabb "beavatkozáshoz", viszont az elején el kell dönteni valamit.
Szerintem ki lehet hozni egy tűrhető hangot a készülékből, de egy külső d/a konverterrel (vagy akár a lejátszó dobozába szerelt d/a-val) hosszú távon jóval kellemesebb hangminőséget érhetsz el. (Ha érdekel a téma, olvasgasd a "D/A konverter kapcsolási rajz kellene" c. topicot. A Sakura féle dac megépítése egyszerűbb, mint a Technics-ből egy kategóriával magasabb minőségi szintű hang "kinyerése".
Csináltam az alap kapcsolásról egy igen primitív vázlatot, hogy mindenki jól értse, mit hova kell kötni:
http://hifi.fw.hu/zip/dac.zip)
Mindazonáltal nem kell "leírni" a készüléket, kellemes tapasztalatokat szerezhetsz az egyszerűbb alkatrészcserék által nyújtott hangminőségjavulás során.
A legegyszerűbb ilyen csere szerintem az egyenirányító diódák schottkyra történő cseréje. Én az MBR szériából szoktam választani, ennek típusszáma eleve tartalmazza a max. áram és feszültség értéket (pl. MBR 745 = 7A, 45V; MBR 10100 = 10A, 100V, stb..). De ennél olcsóbb típust is vehetsz, szerintem bármelyik schottky jobb a közönséges diódáknál.
Nem ártana tudni, hogy tápegység IC-vel, vagy diszkrét alkatrészekből felépítve oldották meg a tápot. Kommersz készülékekben olyan tápegységet még nem találtam, amin ne lehetne javítani (néha a csere a legjobb.. ).
"Durrbele" módon kicserélgetni nem érdemes a dolgokat, mérlegelni kell a befektetett munka (és pénz) valamint a hangminőség-javulás várható mértéke közötti arányt, mondjuk pont ehhez kell a tapasztalat. Azért is mondom ezt, mert az Onkyo CD-játszómba rengeteg munkát fektettem bele (még mindig lenne ötletem, hogy mit kellene kicserélni/átépíteni), meg is hozta az eredményt, de a külső daccal egy más világ nyílt meg előttem. Ezért nem fejlesztem tovább, hanem a külső d/a konvertert fejlesztgetem.
|
szomb. aug. 10, 2002 21:17 |
|
|
Tibi
|
Az a jó! Legalább belefér egy dac a későbbiek folyamán!
|
szomb. aug. 10, 2002 20:58 |
|
|
Bodicsek
|
Nos már szét is kaptam.Hát döbbenet ekkora doboz ilyen kevés cuccnak.. )
|
szomb. aug. 10, 2002 18:44 |
|
|
Bodicsek
|
Sziasztok!
Uj csirke vayok ezen a tuning téren,de ma beszélgettem Tibivel/remélem ő az/és felcsigázott ezzel a tuningalgatással kapcsolatban,ebben szeretnék tanácsokat kérni.Merre induljak,hogyan stb stb?teljesen kezdő vagyok!!
Előre is köszi mndenkinek.Bodicsek
|
szomb. aug. 10, 2002 18:00 |
|
|