Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 0:57

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Netter és többiek:

PICSTART ügyben picit mozgolódtam a hétvégén, átnéztem az Eagle-s rajzodat, nagyon jó, de találtam benne néhány hibát. Ezeket kijavítottam, mindjárt felteszem valahova, hogy le tudjátok tölteni.
A hibák amiket találtam, a következők voltak:
- U13-as IC 15 lába PIN4, de az SCH-dban PIN14 volt írva, és erre is kötve
- U3-as (MAX232-es) IC-nél, annak jobb felső sarkánál a két dióda nem úgy volt kötve, ahogy kell
- U2-es (78S40) 13-as lába nem volt bekötve a stabkockához
- U1-es (7805 stabkocka) fordítva volt bekötve (ki-bemenet felcserélve)

Nagyjából ezeket a hibákat találtam, de valószínűleg nekifutok majd mégegyszer, átvizsgálom megint.

Volna viszont néhány ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésem!
Mivel még a NYÁK részét annyira nem néztem, ezért nem tudom, de amiket eredetileg bevittél ellenállásokat, kondenzátorokat, azok SMD-k? Most ismerkedem ezzel az Eagle-vel, nem nagyon találtam benne olyat, hogy SMD resistor. :)
Terveztél-e már NYÁK-ot úgy, hogy le is gyártattad? Nekem volt egy kapcsolatom, ő gyártatott rendszeresen panelt, de az első példányokkal komoly problémái voltak. Pontosabban el lehet csúszni azon, hogy az alkatrész lábára késztett futatban nem fért bele az alkatrész a furatgalvanizálás miatt. Nem szívesen esnék ilyen (és hasonló) hibába, jó lenne, ha valaki olyan is lenne a "csapatban", aki gyártatott már panelt, legalább egy debugolás erejéig partner lenne ebben.

Próbáltam egy autoroute gombot nyomni a PCB részen, erre azt mondta a program, hogy ez Eagle Light és ez nem tudja ezt. Valaki meg tudja mondani, hogy hogyan/honnan juthatnék hozzá Eagle NEMLight verzióhoz, mert azon az oldalon, ami a "gyártó" oldalának tűnt, utalást sem láttam rá. Vagy a telepítéskor opcióként felínál valami licence disk meghívási lehetőséget, attól lenne nemLight?

Ja mégegy! Ebben nem mertem belenyúlni, de a kapcs.rajz részén maradva az Eagle-ben van egy olyan rész, hogy Net Classes, látom, hogy ide is felvittél két "valamit" :)
Miszerint:
0 - PWRGND 3 mil
1 - ADAT 0 mil

Gondolom, hogy itt a 0 mil nem túl "egészséges", azt sem tudom, hogy a 3 mil az elég-e? Ez alapján fogja a PCB részben a vezetősáv vastagságát meghatározni? Mit jelent a "mil"?

Az orosz oldalon látható fényképeken enyhén szólva (lehet, hogy csak a fénykép minősége miatt) kevés passzív (ellenállás, kondenzátor) alkatrészt láttam ellenben a rajzon feltüntetett alakrtészekkel. Kicsit bánt ez is, de lehet, hogy tényleg a kis méretű fénykép láthatóra nagyításával eléggé kipixelesedett a kép, így lehet, hogy tényleg ott voltak "mindannyian", csak nem látszódott rendesen. Valamint azt is elképzelhetőnek tartom, hogy akár a 17C44, akár a többi IC alatt is helyet kaptak az SMD ellenállások, kondik és ezért nem láttam őket.

Várom majd reakciódat(otokat), amnt feltettem a javított változatomat a rajzból, közé teszem annak linkjét!

hétf. aug. 04, 2003 8:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
Újfent jó reggelt!
Látom, azért csak elindul a csapat valamerre. Aki nem akar molyolni sokat a PICSTART-tal, de van kevés pénze, az nézze meg a PICBLASTER-t. Magyar termék, teljesen PICSTART, még a firm is ugyanúgy 17C44-ben van. Az ára 30e+FA. A rotálásról: az orosz oldalon nagyon szépen és jól leírják, hogy melyik firm melyik verziójú MPLAB-bal megy el, azért ezt kérem, vegyétek figyelembe. Annál is inkább, mert ilyen összehasonlítást eddig csak itt láttam. A MICROCHIP oldalról eddig még minden letölthető volt ingyenesen, így a mindenkori legújabb firm is, gondolom ez méginkább így lesz a későbbiekben, mivel nem adnak ki több összefoglaló CD-t. A ICSP-progizásról: a PICSTART hivatalosan nem tudja, most szívunk éppen egy ilyen projecttel. A vezetékek hosszát pár centiben maximálják, aztán már nem garantálnak semmit. Vannak mindenféle trükkök kompenzáló kondikkal, miegymásokkal-nem túl biztató. Az adott procinál -16F819- még a JDM sem segített rajtunk, talán a WILLEM...
További jó hétvégét!
Tibi

vas. aug. 03, 2003 6:37
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello Netter!

Olvastam, hogy készítettél HCS programozót. Tudnál segíteni, hogy hol találok hozzá anyagot! Előre is kösz...

vas. aug. 03, 2003 0:25
arany tag

Hozzászólás 
Hello Netter & Mono!

Köszönöm a segítséget!
Asszem még mindig tudatlan vagyok!Ezt bizonyította az a kérdésem is,hogy olyan égetö a mi az összeset tudja egy nagy hülyeség volt!!!
Most készülök meg venni a Pic alapjai cimü könyvet a Chipcad töl.Ha jól olvastam a topicot mindnyájan erre hivatkoztok mint Kónya v nem??

szomb. aug. 02, 2003 23:47
arany tag

Hozzászólás 
Netter:

OK, az nem volt világos számomra, hogy beleugranál-e a NYÁK-ba is, de akkor rendben. Remélem majd többen is olvasnak minket, kedvet kapnak, segítenek osztozni a költségeken :) Nem mintha drága lenne, de ha lehet még olcsóbb, amellett, hogy ő is jól járjon...
Sajna ez már nem az a kategória, amit próbapanelon szívesen összerótoznék. :(
Kinyomtattam minden adatlapot az alkatrészekről, megyek most már haza, átnézegetem őket, aztán hétfőtől megint neten vagyok.

Tesztelést, égetést előre is köszi!

szomb. aug. 02, 2003 22:02
platina tag

Hozzászólás 
Írtam, hogy érdekel a dolog. Ablakos Picem is van ha jól emlékszem 2 db. Tesztelek is, meg írtam, hogy felprogramozom másnak is a PIC-et ingyen. (gondolom, olyan túl sokat nem kell, hogy gondot okozzon)

NickE

szomb. aug. 02, 2003 21:48
arany tag

Hozzászólás 
Netter:
OK, köszi, letöltöttem, mindjárt nézem is!
Közben megnéztem jobban (bár már éreztem az előbb is), nem lehet kiváltani flashes típussal egykönnyen, úgyhogy marad a 17C44 mindenképpen. Neked ablakosod van, vagy OTP-dből van több darab (írtad, hogy van, ez a kettő lehetséges, gondolom a "teli" OTP-t nem számolod :) ). Azért kérdem, mert már egyszer megjártam egy netes HEX fájllal, mondjuk az 16F84-be kellett, meg ott volt mellette az ASM is, nem volt gond, de az én hardveremmel, amit szintén a netes dolog alapján építettem meg, a hozzá letöltött HEX fájl nem ment benne. Programozásnál nem jelzett hibát, mármint a HEX behúzásakor sem, de mégsem ment. Kicsit át kellett írni a forrást, újrafordítani, akkor már ment.
Nos ezért kérdem, hogy neked van-e ablakosod, ugyanis első körben szerintem nem tűnik ésszerűnek vásárolni ablakos kivitelt is az újjonnan építkezőknek. Egyszer le kellene próbálni egy ablakossal a HEX fájlt, ha működik, akkor be lehet tenni ugyanazt egy OTP-be is. Aztán én a későbbiekre tervezném az ablakos kivitel beszerzését, ha kijön már egy újabb firmware, ami vagy hibajavított (bár nem hiszem, hogy ebből hibás kijönne), vagy olyan újabban megjelenő PICeket is támogat már, amire szükségem lenne. Szerintem ez az ésszerű eljárás.
Te beleugranál egy ilyesmibe? Érdekelne NYÁK is? Csak tapogatózom még, mert egyelőre egyke vagyok ezzel, úgy egy kicsit költséges lenne NYÁKot gyártatni. Igazából én inkább szeptember első hetében költenék rá, addig csak inkább a nézelődés, tervezgetés marad, még megyek nyaralni augusztusban, kell a zseton.
Rajzot átnézem, nem gond, van egy kolléganőm, aki perfekt veszél oroszul, ha valami kérdésünk lenne, szerintem megkérezzük, megpróbálom vele lefordíttatni a honlapot is, csak mivel ő ilyen irodalmi nyelven beszél oroszul, ez pedig szaknyelv, lehet, hogy így is félreérthető lesz, ha megvan a fordítás, megosztom veletek!

Szóval érdekelne, hogy mennyire érdekel téged, vállalnál-e esetleg egy HEX fájl tesztet az ablakos verzióval, már ha olyanod van (nyilván, ha van kész hardver is, hogy kipróbáljuk), benne lennél-e esetleg egy-két OTP felprogramozásában is? (Itt rajtam kívül az esetleg még jelentkezőkre gondoltam :) )?

Ha van valami, jelentkezem!

szomb. aug. 02, 2003 20:46
platina tag

Hozzászólás 
Na már össze is szedtem magam. Feltettem a következő helyre a rajzot, amit Eagle 4.09 -be rajzoltam + az orosz helyről a képeket.
http://www.freeweb.hu/elektrotech/oldalak/picstart.zip
Így nem kell mindenkinek külön e-mailben elküdözgetni.
Van 1 RX nevezetű ellenállás mely nem volt világos, ezt kérdeztem meg az orosz gyerektől hogy mi akar az lenni, de sajnos már nem találtam meg a válaszát az e-mailek között, és nem is emlékszem a válaszra, de vannak kommentek a rajzon, és szerintem jobb oroszképességűek értik is.
Mono: tökéletesen érted, mit akartam mondani. Szerintem nem érdemes átírni a progit, mondjuk én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itthon ilyen kontrollerem, mert építettem HCS programozót is, amibe szintén ilyen kellet. Fel tudom programozni a drágát.
A rajzot nézzétek át, ha valamit elcsesztem volna esetleg. Nem nehéz, mert ugyanúgy rajzoltam be, ahogy az orosz gyerek.

NickE

szomb. aug. 02, 2003 20:25
arany tag

Hozzászólás 
Netter:

Jó hogy mondod, erre nem is gondoltam, hogy a 16C44-es nem flash-es kontroller! Mondjuk ez megmagyarázza az árát! :(
Frissíteni ezek szerint egy helyen csakis két darab kvarcablakos esetén lehet, rotálva őket, meghagyva az "undo" lehetőséget. OTP-vel ez megszűnik ugye! Amennyiben az OTP és a kvaros kivitelt ajánlotta, mindegyikből egyet-egyet, akkor a következő felállást tudom elképzelni: az OTP-be belelövöd a jelenlegi legnagyobb firmware-t, használod azt. Amennyiben kijön egy újabb, akkor kvarablakost felprogramozod, berakod a kvarcablakost fixen, elteszed a régebbi firmware-s OTP-t a fiókba. ha jön újabb firmware, akkor fogod, VISSZARAKOD az OTP-t, kvarcablakost kitörlöd, BELEPROGRAMOZOD az újabb firmware-t, majd OTP megint fiókba, kvarcablakossal égetsz a következő firmware megjelenéséig, és így tovább...
(Nem kiabálni akartam a nagybetűvel, hanem jobban kiemelni, hogy nem rotálni kell a PIC-eket - ehhez két kvarcablakos kellene -, hanem frissebb firmware-t mindig az OTP-s "alap" firmware-ből égetsz az ablakosba!)

Engem mindenképpen érdekelne a rajz, amennyiben lehet, köldd el légyszi e-mailban!

Legközelebb hétfőn vagyok neten (meg mostantól kb. két órát), addig ha nem válaszolnék, akkor bocsi!

Esetleg nem lehetne a 17C44 helyett flash típust használni? Ez most lehet, hogy nagyon hülye kérdés volt, de most megyek ezügyben nézelődni. (Bár HEX fájlt már nehéz átírni, mégha csak egy picit is kellene módosítani a programot).

szomb. aug. 02, 2003 20:11
platina tag

Hozzászólás 
Én fel tudom programozni a 17C44-et. (ugy emlékszem, már programoztam, de majd megnézem pontosan.)
Kb. fél éve leveleztem az orosz gyerekkel angolul, sajnos egy szót sem tudok oroszul. Vannak a cuccon Analog Devices ic-k, ezek kicsit húzosabbak, a többi nem vészes. A helyzet az, hogy kvarcablakos 17c44 kell 1 db és sima szintén 1db. Miért?
Azért, mert a 17c44 OTP tehát az újabb PIC-ekhez le lehet tölteni a Microchip honlapjáról a hex-et, beteszed a kvarcablakos picet, és felprogramozod az OTP-s picel. Így mindig tudod majd frissíteni a progit. Vagy 1 fél éve berajzoltam Eagle-be a kapcsolási rajzot, majd megkeresem és közkinccsé teszem. Remélem, még megvan. Nyákot nem terveztem. Nagyon érdekelne a dolog engem is és sokmindenbe ki tudnám venni a részem. Természetesen ingyen bárkinek felprogramozom a picet, akinek kell. Bocs, hogy sokmindent nem tudok precízen fejből, de tényleg nem foglalkoztam vele kb. már vagy fél éve.

Üdv.: NickE

szomb. aug. 02, 2003 19:40
arany tag

Hozzászólás 
Jelenleg 2500Ft a nettó ára a 17C44-nek.

szomb. aug. 02, 2003 16:49
arany tag

Hozzászólás 
Időközben úgy tűnik, hogy tudja az ICSP-t is, azaz az In Circuit Serial Programming módot is, ezzel lehet a célhardverben égetni a PIC-et. Úgy néz ki, hogy akkor egy IC foglalatot kell berakni a karos foglalatba az égetőbe és ebből a foglalatból néhány vezetékkel kell átkötni a programozáshoz használatos lábakat.

Viszont itt nagyon keveredik nekem két dolog, itt írnak olyat is, hogy PICSTARTER+ és PICSTART Plus. Tudja valaki, hogy mi a különbség???

szomb. aug. 02, 2003 16:35
arany tag

Hozzászólás 
Netter:

Az előző hozzászólásodban leginkább a kiskapu fogott meg. :)

Ez azért nem elhanyagolható dolog, amit érdemes figyelembe venni:
PIC12C508, PIC12C508A, PIC12C509, PIC12C509A, PIC12CE518, PIC12CE519, PIC12F629, PIC12C671, PIC12C672, PIC12CE673, PIC12CE674, PIC12F675, PIC16C505, PIC16C54, PIC16C54A, PIC16C54C, PIC16C55, PIC16C55A, PIC16C554, PIC16C558, PIC16C56, PIC16C56A, PIC16C57, PIC16C57C, PIC16C58A, PIC16C58B, PIC16HV540, PIC16C62A, PIC16C62B, PIC16C620, PIC16C620A, PIC16C621, PIC16C621A, PIC16C622, PIC16C622A, PIC16CE623, PIC16CE624, PIC16CE625, PIC16F627, PIC16F628, PIC16C63, PIC16C63A, PIC16F630, PIC16C64A, PIC16C642, PIC16C65A, PIC16C65B, PIC16C66, PIC16C662, PIC16C67, PIC16F676, PIC16C71, PIC16C710, PIC16C711, PIC16C712, PIC16C715, PIC16C716, PIC16C717, PIC16C72, PIC16F72, PIC16C72A, PIC16F73, PIC16C73A, PIC16C73B, PIC16F74, PIC16C74A, PIC16C74B, PIC16C745, PIC16C76, PIC16F76, PIC16C765, PIC16C77, PIC16F77, PIC16C770, PIC16C771, PIC16C773, PIC16C774, PIC16C781, PIC16C782, PIC16F818*, PIC16F819*, PIC16F83, PIC16F84, PIC16F84A, PIC16F870, PIC16F871, PIC16F872, PIC16F873, PIC16F873A, PIC16F874, PIC16F874A, PIC16F876, PIC16F876A, PIC16F877, PIC16F877A, PIC16C923, PIC16C924, PIC16C925, PIC16C926, PIC17C42, PIC17C42A, PIC17C43, PIC17C44, PIC17C752, PIC17C756, PIC17C756A, PIC17C762, PIC17C766, PIC18C242, PIC18F242, PIC18F248, PIC18C252, PIC18F252, PIC18F258, PIC18C442, PIC18F442, PIC18F448, PIC18C452, PIC18F452, PIC18F458, PIC18C658*, PIC18C858*, PIC18F2220, PIC18F2320, PIC18F4220, PIC18F4320, PIC18F6620*, PIC18F6720*, PIC18F8620*, PIC18F8720*, rf509AF*, rf509AG*, rfPIC12F675F*, rfPIC12F675H*, rfPIC12F675K*.

Ha jól veszem ki (másfél évig tanították az oroszt :) ), akkor amik csillagozottak, azokat nagyobb (újabb) firmware esetén már simán kezeli, ez a firmware pedig letölthető szintén innen HEX formátumban (a Microchip oldalán fizetős a dolog, viszont egy felprogramozott PIC17C44-et adnak). Magyarán kell keresni egy embert, aki fel tud programozni egy ilyen PIC-et ezzel a firmware-el, onnantól pedig megy minden.

Szimpatikus dolog, hogy kezeli az újabb PIC-eket is (18Fxxxx-eket is), illetve rengeteg (talán az összes?) 16Fx-et ismeri. Számomra az eddigi gondok, amik az ilyen alternatív égető építésekor felmerültek, ennek megépítésével meg is szűnnének:
- nem kezeli az új PIC-eket, a régebbiek közül sem mindet
- égető programja nem működik modernebb operációs rendszer alól (Win2k, XP)
- újabb PIC-ek megjelenésével egy idő után új égetőt kell építeni (ez viszont itt szinte biztos egy firmware frissítéssel megoldható)

A 78S40-es IC 300 Ft, az analóg kapcsolókat nem tudom, de szerintem ilyesmi árfekvésben van, a többi alkatrészről szerintem nincs értelme beszélni, egy Textool (karos) foglalat és doboz esetén is szerintem egy 10-12 ezernél nem kerülhet többe ennek megépítése.
Közvetlenül kezeli az MPLAB, ezt is, ill. mivel a PIC-ek gyártója készíti és supportálja az égetőt, ennek firmware-ét is napra készen fogja tartani-->ekkora supportot máshonnan nem is lehetne kapni. :)

Szóval nem tudom, hogy van-e rajtam kívül még itt olyan, akit komolyabban érdekelne a dolog, de részemről "elindítanék" egy lavinát, amennyiben kellően elegen lennénk rá (mondjuk öten), akor szerintem érdemes lenne megtervezni, legyártatni hozzá a panelt. Dolgoztam ilyen közegben, ez alapján emlékezve szerintem egy 5 darabos széria fejenként olyan két ezer forint körül lenne. De mondom, ez egy kb. három évvel ezelőttről marat emlék alapján, utánajárok, ha komolyabban érdekel még valakit! (Azért számoltam ennyivel, mert első körben a filmet is le kell gyártatni, amiről persze utána olcsóbban lehet további paneleket gyártani).

Szóval szerintem aki PIC égető építés előtt áll, annak eléggé megfontolandó esetleg ennek a megépítése. Kerestem én is már többször, gondoltam valaki biztos kiteszi a netre azok közül, akik megvették, de nem találtam ilyen szintű leírást róla. Egyedüli "hátránya" lehet a többi égetővel szemben, tudtommal ez nem tudja az "in-circuit" programozási módot, azaz amikor a PIC benne van fixen a célhardverben és néhány a programozóból kijövő vezetéket rácsiptetünk a PIC megadott lábaira és ott programozzuk fel, itt mindig át kell rakni az égetőbe az égetéshez. Megmondom öszintén, én ezt az in-circuit programozást kerülöm nagyívben, nekem ez túl "idegen". Kevesebb vezeték, nincs rizikója annak, hogy esetleg a célhardver "bekavar" a programozásba, valahogy számomra "tisztább érzés" :) , hogy a programozóba programozunk, célhardverben pedig "lejátszunk" :)

Nos, kicsit lehet, hogy elhamarkodtam ezért ezt a hozzászólást, végülis csak átfutottam az orosz oldalt, de első körben nagyon megnyerő volt a dolog, nem hiszem, hogy továbbiakban lenne még olyan "buktató" ami miatt nem lenne érdemes belevágni. Persze ha találok még valami ilyesmit, akkor szólok.

Kíváncsi lennék a véleményetekre, ne kíméljetek! :)

szomb. aug. 02, 2003 16:30
platina tag

Hozzászólás 
Nekem sincs Picstart+ programozóm, van viszont 11 másik, amit a netről leszedve megépítettem, és mégsem tudok mindenfajta PIC-et programozni. Ha belegondolsz, kiadsz brutto kb. 60000 ft-ot és a 8-40 lábig mindenféle PIC-et tudsz programozni. Nem kell várnod, hogy mikor fogják kiadni a pl. a willepromhoz azt a verziót, amely végre már tudja majd a 18fxxx(x) -eket is és ha kiadják, akkor sem fogja mindegyiket tudni, vagy pedig lehet épíeni a 12-ik programozót is, amely szintén nem fog mindent tudni és lehet, hogy hibázik is. Nem olcsó szerintem sem, de aki komolyan foglalkozik programozással, az nem engedheti meg magának, hogy ilyen hülységek miatt ne vállaljon el egy-két munkát, vagy olyan PIC-el oldja meg a feladatot, amely nem a legalkalmasabb az adott munkához. Az adapterekre pedig a DIP tokoknál nincs szükség.

NickE
(remélem, nem írtam helytelen adatokat a Picstartról, nekem sincs, ezért nem tudok róla mindent pontosan, de lehet hogy meg fogom venni.)
És van kiskapu is: http://www.5v.ru/

pén. aug. 01, 2003 17:45
arany tag

Hozzászólás 
Sonar-X:

Minden relative, számomra is drága a PicStart, Netternek valószínűleg más kategória a "drága", mint nekünk.

Viszont szerintem ez kell neked: http://www.ottawarobotics.org/articles/ ... cprog.html

pén. aug. 01, 2003 9:05
arany tag

Hozzászólás 
Netter most néztem a chip cad árlistát
PICSTART Plus, PIC programozó készülék
DV003001 PICSTART Plus 10 48 520 Ft
Adapterek
AC164024 Adapter 3 31 450 Ft
AC164027 Adapter 3 38 760 Ft
ez lenne az a nem olyan drága?
Nekem most csak egy olyan égetöre lenne szükségem amivel 16f876 ot tudnék égetni ilyen rajzot küldjön vki.Please!
Mielött rágalmaznátok csak szerény modemes vagyok azért nem keresgélek a neten!
amicky@freemail.hu

pén. aug. 01, 2003 0:40
arany tag

Hozzászólás 
Kösz Netter!
Egyenlöre még káosz van a fejemben de remélem hamar átlátom a dolgokat aztán belevágok!

pén. aug. 01, 2003 0:19
platina tag

Hozzászólás 
Bocs az előbbiért, véletlen rányomtam a küldésre.

Sonax-x: Sajnos a legocsóbb mindentudó (PIC-ben) programozó a Picstart Plus. Ezt a ChipCAD árulja. Végülis meggondolandó, mert nem olyan nagyon drága, ha tényleg sokféle PIC-et akarsz programozni, akkor megéri.

Én a következőket használom:
Willeprom (pcb3 panel): www.willem.org Nagyon jó, sokféle IC- tud, epromokban is jó és a PIC-ek közül is a leggyakoribbakat ismeri. Fejesztik, tehát folyamatosan bővül a lista. 16f87x -ek benne vannak. Van jó fórum a honlapján.

Ponyprog: keveset használom, de jó. Ez is tud sok PIC-et is. www.lancos.com

NickE

csüt. júl. 31, 2003 3:15
platina tag

Hozzászólás 
Sonax-x: Sajnos a legocsóbb mindentudó (PIC-ben) programozó a Picstart Plus. Ezt a ChipCAD

csüt. júl. 31, 2003 3:08
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
Elég kezdö vagyok a témában!!!!!!
Most kezdem magam átrágni a fórumon meg gyüjteni az anyagot.
Lenne pár kérdésem:
1.16F876 os PIC et kéne égetnem ehhez hol tudok beszerezni égetöt ill kapcs rajzot?Esetleg vki küldene rajzot?
2.A PIC égetövel mindenfajta PIC et tudok égetni?Ugy értem egy égetövel az összes típust?
Volt még eszembe pár kérdés de mos nem jut eszembe.Na mindegy
Légyszi segítsetek
amicky@freemail.hu

csüt. júl. 31, 2003 2:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali mindenkinek!

Csak a programozókhoz szónék hozzá. Szerintem Propic2 (gold).
Az új IC-proggal a 18-as PIC-eket is meg tudja írni elméletileg, még nem próbáltam (ma rendeltem 18F4320-at). Ha mükszik az eredményt küldöm...

U.I.: Ha valaki próbálta és nem ment Írjon! - ne nyírjam már ki a PICikét.. ;)

kedd júl. 29, 2003 20:35

Hozzászólás 
> Na elkeszult a multkor emlitett cucc

És ilyenkor látszik: nem éltünk hiába :-))

Tibi

kedd júl. 29, 2003 10:26
arany tag

Hozzászólás 
Watt:

Jó pihenést, nézz be ha tudsz, a programmal ne siess, inkább jó legyen, mint hamar kész! :)

pén. júl. 25, 2003 14:40
arany tag

Hozzászólás 
Watt:

Kellemes pihenést!

Szeptemberben várunk (pihenten :))) )

Atti

pén. júl. 25, 2003 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok !

Holnaptól szabin leszek augusztus végéig. Azért megpróbálok felcsatlakozni néha, de ehhez a barátomat kell zaklatnom, ezért nem leszek sűrűn.

A progi most olyan állapotban van, hogy majdnem kész, csak a fordító úgy néz ki, hogy nem kezeli jól a változó tömböket bizonyos szám felett. Átcsúsznak adatok egyik tömbből a másikba. Éppen abba amelyik a másik alatt van deklarálva. Jó mi!? Pedig a hosszak is stimmelnek, És nincs is az egész tömb teleírva! Valami memória kezelési gondja van szegény fodítónak. Kisebb programokkal nem volt gondom.

Ezek miatt áttérek a VB-re. Sajnos nem ismerem még, de a nyelv azonos és a metódusok szinte egyformák. Simán át lehet ültetni elvileg, csak a VB-n kell megtanulnom mi micsoda. Emiatt kicsit csúszni fog a progi, de biztosan kész lesz előbb utóbb. Aki esetleg vár a születésre, az legyen elnéző és türelmes!

Üdvözlettel: watt

pén. júl. 25, 2003 8:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Laposelemér!

Sajnos nem tudok segíteni, mert fogalmam sincs mitől lehet ez. Szerintem az ICD lehet a ludas.

Csak azért reagálok így nemlegesen, mert látom senki sem tud érdemben válaszolni, de a szándék meglenne, csak a válasz hiányzik!

Üdv! watt

pén. júl. 25, 2003 8:24
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Lécci segítsetek nagy gondban vagyok! Most vettem észre ha egy üres (minden byteja ff)i2c buszos eepromból x byteot kiolvasok akkor a legelsõ kiolvasott byte vagy ff vagy 7f. Ez véletlenszerûen változik! Már mindent kipróbáltam ami csak eszembe jutott. Más sebesség, más felhúzó ellenállat, változó byte db kiolvasás, olvastam egy vadi újat is és ugyanezt csinálta. Ujratettem az mplabot is. Mit rontotam el? Vagy csak én vagyok béna? Az olvasást ICD-vel végeztem.:) Lécci segítsetek!
Attila

csüt. júl. 24, 2003 18:57

Hozzászólás 
Másik PIC16F84A-ra sikerült feltenni a progit.
Ugyanazzal a JDM programozóval és IC-proggal.
Ez akkor bekrepált??

csüt. júl. 24, 2003 17:11
arany tag

Hozzászólás 
Pukkandúr:

Hogyhogy másik PIC? Másik típus, vagy ugyanezen típus (84-es), csak másik példány?

csüt. júl. 24, 2003 16:57

Hozzászólás 
Hali mindenkinek!
Szóval mi ugyan semmit, mert nem használjuk még idő híján, de az egyik PIC-es levlistán jött a hír.... sajnos igaz hír :-((
A 18-asok kétszintű megszakításokkal dolgoznak-prioritásilag, és ezzel van gond. Valami rendesen elkeveredik benne, ha a két szint egymásra fut. Szoftveresen persze, apróka kis rutinkával korrigálható mindez. Persze a 16-osok is tudnak rendesen bajt csinálni, ha egyszerre több megszakítási forrásod válik aktívvá. Az appnote-ok elég gyengén adják elő a gyógyszert.
Az Atmelhez egyébként más céget használunk majdan, egy ATmega8-as, ami a 16F873-mal hasonló kategória, kb 600 péz.
Tibi

csüt. júl. 24, 2003 6:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Atta!
Ez a Port95nt.exe is egy dll-t hoz létre, amit hívogat. Ez is jó VB-hez és C++-hoz. Én nem VB-ben írom, csak nagyon hasonlóban, ezért elvileg működik. Sajnos tegnap elkezdett szívatni a fordító, és nem tudom mi a baj, mert elvileg minden rendben. Ezért lehet, hogy a végén tényleg VB-lesz belőle. Teljesen felbosszantott a dolog! Már majdnem kész a progi és most kezd el ****! A változókban úgy változik meg a tartalom, hogy hozzájuk sem nyúlok! Ha más sorrendben deklarálom őket, de mindegyiket előre, akkor másik változókkal történik ugyanez. Sajnos beta verziós a fordító és nincs is belőle más, de ez ingyenes legalább. Lehet, hogy az örök szabály bejön, hogy olcsó húsnak híg a leve! Na de lehet az is, hogy csak én nem veszek észre valamit. Remélem ez utóbbi az igaz!
Üdv! watt

csüt. júl. 24, 2003 4:47

Hozzászólás 
http://www.ic-prog.com/index1.htm

ezen belül oldalt:

Supported programmer types

és a legfelső JDM programmer

Az a szépséghibája a dolognak, hogy egy másik pic-be égetet progit.

Csak ez lenne ilyen törölhetetlen??

szer. júl. 23, 2003 18:31
arany tag

Hozzászólás 
Hi!

Már egyszer írtam egy választ, most meg nézem, hogy nincs sehol??!!?

Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyem égetőt használsz hozzá (kapcs. rajz, név, link,...)
Próbáltam én is az IC-Progot egy Schaer égetővel, 16F84-re. Némi állítgatás után az opció menüben, sikerült beindítani, de visszaellenőrzéskor nekem is hibát írt ki (ugyanezt, mint neked). De teljesen jól futott a bele égtett program. Valószínűnek tartottam, hogy a printer port másik lábán történt a visszaolvasás, mint ami be volt kötve. Az égető még egy régebbi építésű darab, anno még DOS alól programoztam 16C84-eket, de sajna a mostani épen már az a progi nem ment.
Mivel egy 84-est akartam égetni csak, aztán már úgyis áttérek más típusra, célszerűbbnek láttam feléleszteni azt a régi égetőmet erre az időre. Égettem kb. 30-40x, mindig hibát írt ki a visszaellenőrzéskor, de tökéletesen futott mindig benne a program.

Szóval adj valami linket, rajzot, stb., akkor többet tudunk segíteni, de ez így eléggé kevés...

szer. júl. 23, 2003 18:16

Hozzászólás 
Üdv!

A problémás égető JDM névre hallgat (Lupido)

szer. júl. 23, 2003 18:05
arany tag

Hozzászólás 
Pukkandúr:

Milyen égetőt használsz, at leírhattad volna. IC-Progban nekem is ilyen eredményeim voltak a Schaer égetővel. Némi beállítgatás (egyes port lábak invertálása után az opció menüben) után beégette a PIC-et, csak a visszaolvasás adott hibát (ugyanezt a 0000h-s címen már hiba van dolgot). De a progi futott benne szépen.

Szóval, ha valami égető típust, ill. kapcs. rajzát megosztanád velünk, tovább jutnánk.

szer. júl. 23, 2003 17:47

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Légyszi segítsetek!
Nem nagyon vagyok ott a PIC témában, de segítségre lenne szükségem.
Egy PIC16F84A-ra nem tudom rátenni a progit, mert azt írja ki, hogy gondja van a 0000h -val.
Ha leellenőrzöm, hogy üres-e a PIC tőrlés után akkor is azt a választ kapom, hogy 0000h nem üres.
IC-prog 1.5C-vel programozom.
Valakinek ötlet?
Eldobhatom?

Köszi,

Nano
bartokn@freemail.hu

szer. júl. 23, 2003 16:38
arany tag

Hozzászólás 
watt: most próbáltam ki, win 2000 alatt nem működik... bocs

Atti

szer. júl. 23, 2003 14:50
arany tag

Hozzászólás 
Watt:

Én a "visual basic" port kezelésére gondoltam win nt (2k, xp) alatt, ha letöltöd a zip - et, akkor van benne egy dll, (Win95io.dll) ami erre hivatott. Azt hittem, te is visual basic - ban írod a progidat ...

Atti

szer. júl. 23, 2003 14:30
ezüst tag

Hozzászólás 
watt

Uhh köszi megnéztem tényleg 1szerü, csak hát a progi ez a sok szám meg FF !:)))

Tomi

szer. júl. 23, 2003 13:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kiegészíteném a fentieket annyival, hogy a tranyók bázisán lévő 10Kohm-okat nem kell kicserélni 1Kohm-ra. Amúgy 10K-val is működik minden, csak az égető progim kicsit szaporázza! :) (ezért érdemes előre gondolni..)
Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 12:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ottom, Atta !
Előkerestem a linket:
http://www.oshonsoft.com/picprog.html

Ez nagyon jópofa kis égető. A PC része is szimpi.
Az áramkör kellő elválasztást ad a PC-től kemény hibák esetén(OPC kimenetek miatt). Én még tettem bele a vonalakba egy egy 100ohm-ot, a PIC és az Ack védelmére. A felúzó ellenállásokat 1Kohm-ra cseréltem a gyorsabb és biztosabb működéshez.
Bár azt mondtam, hogy nem fogok új elektronikát építeni, de lehet, hogy mégsem tudom magam visszafogni. A lényeg, hogy lefelé kompatibilis marad az eredetivel. Magyarul ez is használható lesz, csak nem lesz olyan elegáns. De majd meglátom.

Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 12:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Atta!
Őszinte leszek, fogalmam sincs mire kellett volna gondolnom és mikor! :)
Kifejtenéd mire gondoltam szerinted?
(Ha az Oshon féle 16F-es égetőre gondolsz, akkor nem ez. Annak már van egy linkje pár oldallal előrébb!)

_Mono_:

Simán nyomtat(ki is próbáltam!), mivel nem nyúl bele semmibe, hanem ez egy API ami a meghívásakor kiviszi ill. beolvassa a kívánt bájtot a kívánt portról. Csak addig fut amíg meghívod és ő intézi el a kerülő utakat amit az NT alaprendszer kikényszerít. Én is a végére gondoltam az NT-sítést.

Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 12:29
arany tag

Hozzászólás 
Watt:

Igazat megvallva nem tudom, hogy hogyan lehet "oprálni" ezzel a programmal, úgyhogy ilyen téren sajna nem tudok segíteni, bár amint látom, nagyjából rájöttél azért.
Mindenképpen először a Win 9x/Me "vonulatot" kell kialakítani, ha ott megy a dolog, akkor célszerű áttérni az NT-s alapra. Sok szívástól menti meg magát az ember szerintem. De az NT alapú op.rendszer sztem mindenképpen kell mostmár, később pedig méginkább. Szerintem nem gond, ha külön progit is telepíteni kell ehhez, viszont nem tudom azt pl., hogyha valaki ezzel "párhuzamosan", átdugdosós módszerrel akár, de használna egy printer portos nyomtatót, akkor annak a drivere hogy békél meg ezzel a port95-tel. Persze van erre is megoldás, sokféle, nekem otthon UTP hálózatom van, a lézernyomi már egy nyomtatószerveren csücsül, hogy ne kelljen bekapcsolva lennie annak a gépnek, amin a nyomtató van, ha másik gépről akarok nyomtatni. Persze lehet kapni USB-s printert is, az sem gond. Ezt csak olyan "gondolatébresztőnek" szántam, ha printer portos nyomtatótok van, talán érdemes kipróbálni, hogy nyomtat-e a port95 telepítése után is rendesen?

Atmel téren én a Codix Kft.-t ismerem, én anno ott vásároltam. Árban szerintem nagy eltérés nincs a PIC és Atmel között nagyjából ugyanazon paraméterek mellett. Nem néztem részletesen mostanában Atmel doksit, de emlékeimre alapozva szerintem egy 2051-es Atmel egy 16F628-asnak "felel meg". Áruk eléggé hasonló. Tudja fene.

szer. júl. 23, 2003 12:10
arany tag

Hozzászólás 
Watt:

Erre gondoltál? :

http://www.geocities.com/beklaf/

Atti

szer. júl. 23, 2003 10:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezekbet:
Talán igazad van, de nem minden alkalmazáshoz kell a világ "legjobb" kontrollere. Nagyon sok dolgot lehet PIC-el megoldani, és nagyon sokat meg nem. Amire jó arra nagyon jó, mert nem drága és megbízható, kapható stb. (Az Atmelek áraival nem vagyok kibékülve. Vagy csak rossz helyen néztem?)

_Mono_:
Közben azt is kiderítettem, hogy ez a progi feltelepít egy .dll fájlt, amit meg kell hívogatni paraméteresen a programunkból az Inp, Out helyett.(paraméter a kiviendő, vagy beolvasandó bájt).
Végül is működik a dolog, csak kicsit macerás. Vagy nem gond, ha telepíteni kell pluszban ezt egy progit is?(Csak NT-n, XP-n, W2K-n) A sebességét még nem volt alkalmam kipróbálni, remélem nem lassítja le a progimat! Először csak a W98, ME-s verzió készül el, utána NT-sítek.

Egyenlőre ennyi..
Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 9:38
arany tag

Hozzászólás 
Ezekbet:

Kifejtenéd kicsit bővebben, hogy milyen problémát találtatok a 18F-ekkel?

Watt: OK, akkor nem küldöm. Nem tudom, hogy hogyan lehet kezelni, régebben, amikor LCD modult illesztettem printer portra, Winamphoz, Motherboard Monitorhoz, akkor az az NT-s vonalon nem ment, mert a printer portot nem tudta elérni a progi, így kellett hozzá a port95nt.exe.

szer. júl. 23, 2003 8:03

Hozzászólás 
> nem. Ezért szinte mindenhová beszúrja az ember, hogy ne
kelljen ezzel is
> törődni. Megoldás 18F.. :)

Na, itt szállt el az agyam - már ha van :-))
Nem a hozzászólás miatt. Amiatt az elvetemült tag miatt,
aki a Microchip vezető fejlesztője. A 16-osok is tele
voltak mindenféle eszetlen megoldással, amiből jópárat
kigyomláltak a 18-asokkal, meg tettek bele csomó csudajó
dolgot. Meg egy csomó új hibát :-(( A hapsi biztosan a M$-
nál dolgozott előtte. Mi átolvastunk egy csomó adatlapot
innen-onnan, aztán az Atmel lesz a vége. Az se a szent
Grál, maga, de legalább valami formája van a dolognak.
Tibi

szer. júl. 23, 2003 6:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Közben megtaláltam. A prontos fájlnév Port95nt.exe
Telepítettem, de semmi. Meg kell hívni valamit, vagy csak VB és C++ progiknál működik?
Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 6:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
_Mono_!
Légyszíves küld el a progit, mert én nem találom a neten, esetleg adj egy linket! Köszi!
Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 5:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát igen! E miatt van az, hogy több a Pagesel mint kéne. Aztán az 1/4 része a memóriának erre megy, ha nem akarsz folyamatosan nyílvántartást vezetni, hogy melyik ugráshoz kell és melyikhez nem kell pagesel. Aztán beszúrsz egy rutint középre, minden lejjebb csúszik és máris ahhoz is kell amihez eddig nem. Ezért szinte mindenhová beszúrja az ember, hogy ne kelljen ezzel is törődni. Megoldás 18F.. :)
Üdv! watt

szer. júl. 23, 2003 5:02
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 136  Következő