|
Szerző |
Üzenet |
Mur
|
Sziasztok!
Új vagyok itt a listán, üdvözlök mindekit!
Jelentkeznék én is egy PIC-Starter panelra.
Most próbálok elkezdeni PIC-elni és ugye kéne hozzá egy jó égető.
Más: mi a véleményetek a PIC-Basic-ról?
Tudom hogy sok helyet foglal, meg lassú de hát mégis. Száz éve nem írtam egy sort se ASM-ban, meg C-ben gondoltam kezdeném ezzel...
|
szer. aug. 20, 2003 20:01 |
|
|
NickE
platina tag
|
Úgy csináljátok, hogy jó legyen. ))
NickE
|
szer. aug. 20, 2003 19:44 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
|
szer. aug. 20, 2003 15:42 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
neo001
van minimum két DRC hibád.
|
szer. aug. 20, 2003 13:23 |
|
|
_neo
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 64 Tartózkodási hely: Szeged
|
Igen, ez protel. Találtam egy progit. Arra van, hogy nyomtatonak látszik, ha nyomtatsz rá, akkor elmenti képnek. Egyetlen baja az, hogy a vékony veletők eltűnnek.ű
//EO
Köszi
|
szer. aug. 20, 2003 12:44 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szép munka!
> "Lehetne, ha talélnék olyat, hogy print to file."
- Sajnos nem értek a programodhoz. Mi ez, Protel?
|
szer. aug. 20, 2003 11:51 |
|
|
_neo
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 64 Tartózkodási hely: Szeged
|
Lehetne, ha talélnék olyat, hogy print to file. Vagy én vagyok ilyen hülye hozzá?
|
szer. aug. 20, 2003 11:35 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szerintem az is erősen tervezőprogram specifikus (nekem). Nem lehet nyomtatásnál ps vagy dxf formátumba "nyomtatni"? Esetleg a "pdfwriter"-be? Akkor aztán tényleg bárki megnézheti...
Gilszkilabor
|
szer. aug. 20, 2003 11:21 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Amig nem mond valaki jobbat addig is legalább látod:
http://www.tar.hu/palako/pistar.gif
//EO
|
szer. aug. 20, 2003 11:18 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Esteleg jo lenne egy izé gerber file is, vagy az megintcsak érthetetlen?
//Eo
|
szer. aug. 20, 2003 11:06 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Na ezt még átgondolom. Ha vki megmondja hogy lehet. Na jo megprobálom.
|
szer. aug. 20, 2003 10:58 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Hali neo001!
Begyütt a fájl, de számomra értékelhetetlen Nem tudod valami közismertebb formátumba (pixeles kép, postscript, pdf, stb.) kitenni?
Gilszkilabor
|
szer. aug. 20, 2003 10:56 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Akkor elemzem is a nyákomat. Azért SMD az összes kondi, meg a stabkocka, mert az szabvány, mindenki tud olyat venni, meg egy 2000Ft-os forrasztovan is össze tudja rakni az SMDt. Az ick ugy szabványosak, tehát mindegy. Az RS232 nem RS232, hanem ahogy tátjátok 9db forrasztási pont. Ide egy 9 eres vezetéket tervezek.
Az összes file Protel DXP.
//EO
|
szer. aug. 20, 2003 10:35 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Kedves Gilszkilabor!
Ha a picstarter.zip névben az első P betűt nagyra növeled, akkor perfekt lesz a dolog. Én is probáltam.
Ehun ni:
www.tar.hu/palako/Picstarter.zip
//EO
Ui.:
Aki ért az erősitökhöz(ic-s), az nézzen már be lécci a most indulo topicomba!
|
szer. aug. 20, 2003 10:07 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves neo001!
Hun van a fájl? Nekem nem gyün be...
|
szer. aug. 20, 2003 9:03 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Hi _Mono_!
Kicsit sok dolgom volt, ugyhogy nem tudtam irni sajna, de sebaj, majd most potolom.
Ha meg nem lesz RS232, meg régi gép se, majd akkor az lesz, hogy épitek egy számitogépet is a programozohoz. Kézenfekvő nem?:)
Na jo alszom. Hát ööö izé, nekem már kész a nyákom. Feltegyem?
Érdekel valakit, vagy izé?
Na jo itt van(most az egyszer működni is fog megigérem):
www.tar.hu/palako/picstarter.zip
Szasztok. Jo mulatást.
UI.: De csak szépet lehet mondani az életművemről! Hát talán befogadok mindenféle kritikát. Ha hülyeségeket irok, azért van mert fáradt vagyok.
//EO
|
kedd aug. 19, 2003 21:56 |
|
|
_Mono_
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 141 Tartózkodási hely: Budapest
|
Köszönjük neked Neo001!
Így van, ez is szóba jöhet, én sem valószínű, hogy el fogom adni a mostani gépemet, jó lehet ez a megoldás is. Emiatt szerintem teljesen felesleges aggódni a közeljövőben.
Az oroszok meg úgyis közzéteszik a megoldást, mert így igazságos!
Alakul a NYÁK amúgy, csak előtte és közben kénytelen vagyok önképző eljárással Protel fogásokat tanulni!
|
kedd aug. 19, 2003 11:18 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Na jo beszolok én is, tudom hogy azt akarjátok.
Hulyeség ezen aggodni, hogy nem lesz RS232. Most van nem? Mi van akkor ha nem dobod ki a régi gépet?amikor ujat veszel. Elárulom semmi nincs.
Hiszen én a 1x-edik gépemen vagyok tul és nem foglalkoztam vele soha hogy eladjam-e a régi konfigot. Annyiért, amit kapok érte, el sem adom. Mindegy, egyébként + a Microchipék ugyis kokányolnak össze vmi cuccot hozzá. Az oroszok meg közzéteszik, mert ugy igazságos:))))
//EO
|
hétf. aug. 18, 2003 21:43 |
|
|
_Mono_
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 141 Tartózkodási hely: Budapest
|
Igallo: Köszönöm segítő magyarázatodat, így már picit érthetőbb a dolog. A "Windows verzió" miatt kavarodtam el talán picit.
Nos igen, pár év múlva előfordulhat az RS-232 elhagyása. De biztosra veszem, hogy lesz olyan megoldás, ami számunkra is megoldás lesz a PICTSTARTER-hez. Ha más nem, akkor lesz valami elektronika az USB és a programozó között, amibe maximum még egy PIC is kell.
A Microsoft pedig nem fogja azért teljesen elhagyni az RS-232 portot, ebben biztos vagyok. Ha most beraksz egy régebbi gépbe egy ISA-s kártyát, azért lekezeli a Windows XP is. Pedig mikor az XP kijött már alig-alig voltak ISA-s lapok.
Itt pedig megvan még az a nagy előny is a többi "hekkerkedéssel" szemben, hogy mindkét oldal tetszőlegesen variálható. A programozót akár mi is, ha más nem, valami kiadott elektronika közbeiktatásával, a másik oldalon (MPLAB) pedig dolgozik majd a Microchip. A mostani égetőkkel is sok gond van 2000 és XP alól, a PICSTART viszont működik korrektül. Ez is egy önmagáért beszélő példa a PICSTARTER mellett.
Mindemellett szerintem jó néhány év kell még az RS-232 hardver szinten való eltüntetéséig.
|
hétf. aug. 18, 2003 14:42 |
|
|
_optikus_
arany tag
|
Szerintem valami olyasmit akart ezzel mondani hogy a hagyomanyos soros (rs232) port mar nem sokaig lesz a pc-kben. Lassan atallnak mindenutt az usb-re, mint ahogy az isa buszt is elhagytak (pedig abba meg hazilag is csinaltam kartyat, a sok eddig megvett kutyurol nem is beszelve). A floppy vezerlot is el fogjak hagyni. Raadasul meg az MS is ezek mellett van (sot lehet hogy o talalja ki ezeket ahulyesegeket). Igy belathato idon belul nem tamogatott eszkoz lesz es ezutan mar az alaplapon sem lesz rajta.
Az usb->rs232 vel az a baj hogy nagyon inkompatibilis. Tobb helyen olvastam hogy emberek ezzel kuzdottek, vettek mindenfele kutyut (kicsit,nagyot,olcsot,dragat) de egyik sem volt 100% kompatibilis es csak kinlodas (ez most az uj laptoposokat nagyon sulytja). Szoval valszinuleg ez lesz ezzel is a gond.
Egyebkent nem eredemes ma meg ezen izgulni, de egy par ev mulva mar valoszinu hogy gond lesz (szvsz).
|
hétf. aug. 18, 2003 13:54 |
|
|
ezekbet
|
Újabb fejlemény az ügyben: ide is kéne egy darabka nyákocska, növelendő a lét számát )
Tibi
|
hétf. aug. 18, 2003 13:51 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
tecchnique:
Megpróbálom ide leírni a megfejtést, amit ez a fórum generált a hozzászólásod helyett, javítsd ki kérlek, ha mégsem ezt akartad írni:
"Azt ertem a lealdozas alatt, hogy lassan atveszi az uralmat az USB, valamint XP alatt a legtobb LPT-s programozo nem fut, illetve nagy kínlodasok aran. Gondolom a kovetkezo win generacio megennire sem fogja tamogatni a port kezeleset."
Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy tudtommal az MPLAB már DOS alá is létezett (ebben nem vagyok teljesen biztos!), aztán ment 95,98,Me és most 2000 és XP alat, szintén csak szerintem, de zavartalanul. Nekik érdekük az, hogy a vásárlók(felhasználók) tudjanak mit kezdeni a szintén saját termékeikkel, azaz az általuk gyártott mikrokontrollereket a szintén általuk gyártott égetővel tudják égetni. Így én úgy gondolom, hogy a következő Windows verziók (egyelőre itt szerintem a Longhornra gondolhatsz) olyan szinten azért fogják támogatni a soros portot, mint most az XP, a Microchip pedig majd összereszeli az MPLAB-bal. Sokkalta inkább lehet azon aggódni, hogy mi lesz akkor, ha az alaplap gyártók elhagyják a soros port használatát az újabb termékeikről. Ekkor is biztosra veszem, hogy a Microchip nem fogja "cserben" hagyni az eddigi ügyfeleit (így minket sem), elképzelhetőnek tartom, hogy egy USB<->RS-232 konverterrel tovább mehet a dolog, vagy ők fejlesztenek ki ehhez valami spéci ketyerét, amit 1-2 ezer Ft-ért meg lehet venni majd a ChipCAD-nél is akár. Mindemellett figyelembe vehető az a tény is, hogy van-e akár jelenleg USB-s alternatívája egy PIC égetőnek, ami akár csak a huszadát tudja kezelni azoknak a mikrokontrollereknek, melyet a PICSTARTER kezel?
Szerintem is reálisan próbálod nézni a jövőt, de mivel most semmi, ennél jobb megoldás nem létezik erre, ill. a legjobban támogatott PIC programozóról beszélgetünk, biztosra veszem, hogy ha "beüt" ez a probléma, akkor ehhez mindenképpen és a leghamarább lesz valami megoldás, semmint egy google-ban talált, már Windows XP alatt sem működő szoftverrel ellátott, 6 típust ismerő programozó esetén várhatnánk inkább USB támogatást.
Semmiképpen se érezd kötekedésnek ezt a hozzászólást, csak arra próbálok rávilágítani, hogy egy olyan valami miatt aggódsz, ami szerintem még nagyon korai, emellett pedig akkor is a legjobbnak tűnő választás ez. Egy mostani házi PIC égetőt fejlesztő srác, aki jelenleg egyetemre jár, miből gondolod, hogy megoldja az USB támogatást 3 év múlva, amikor már régen dolgozik, családja lesz és már nem hódol annyira a hobbijának, mint most és amire Te most "építenél"?
Amennyiben "félrefordítottam" az előző hozzászólásod, akkor elnézésedet kérem, ez a hozzászólásom akkor teljesen tárgytalan.
|
hétf. aug. 18, 2003 12:52 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
OK, ha így haladunk, beleesünk a következő árkategóriába!
Egyébként nekem is volt már ilyen üres "hozzászólásom"
|
hétf. aug. 18, 2003 12:01 |
|
|
_optikus_
arany tag
|
Elkuldom es erre lett belole egy ures uzenet...
Naszoval en is beneveznek egy ilyen nyakra, sajna segiteni nem tudok mert egyik emlitett progit sem ismerem (lehet hogy nagyon amator de en circad-ban rajzolgatok...).
|
hétf. aug. 18, 2003 11:55 |
|
|
technique
|
Azt =E9rtem a le=E1dloz=E1s alatt, hogy lassan =E1tveszi az uralmat az us= b, valamint xp alatt a legt=F6bb lpt-s programoz=F3 nem fut, illetve nagy k=EDnl=F3d=E1= sok =E1r=E1n. Gondolom a k=F6vetkez=F5 win gener=E1ci=F3 m=E9gennyire sem fogja t=E1mog= atni a portkezel=E9st.
|
hétf. aug. 18, 2003 10:37 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
tecchnique: Sajna valami gond van az ékezetekkel, próbálom megfejteni amit írtál, de csekély eredménnyel, ha tudod, írd már meg légyszi megint ékezet nélkül. Vagy esetleg Internet Explorerből, vagy ne hivatkozással. Igazából tényleg nem tudom, hogy mitől lehet ez, csak ezen a fórumon látok ilyet, de rengetegszer előfordul. Nem tudom az okát, de hihetetlen, hogy ez nem tűnik fel senkinek, aki karbantartja a fórumot...
Még egyszer köszi!
|
hétf. aug. 18, 2003 10:36 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
tecchnique:
"Ezekkel az égetőkkel az a baj, hogy lassan leáldozik nekik az ujabb windowsok miatt. A következő "égető projectnek" célszerübb lenne usb-t csinálni. "
Itt érzek némi gubancot, ugyanis mi köze van egy újabb Windows verziónak egy fizikai porthoz? Ha amiatt aggódsz, hogy a jövőben talán nem lesz alaplapi integrált RS-232 port, csak USB, akkor részben érthető a dolog, bár van USB<->RS-232 konverter, ill. azt is tartsuk szem előtt, hogy ezt úgy kell kezelni, mintha a Microchip Picstart égetőd lenne, amire azért "odafigyel" annyira a gyártó, hogy minél hamarább legyen rá megoldás.
Újabb Windows verzók miatt pedig feleslegesnek tartom az aggodalmad, ugyanis gyakorlatilag az MPLABnak kell ahhoz illeszkednie, ami eddig sem okozott különösebb problémát - tudtommal.
Padoknál láttam ilyet, de úgy tűnt, hogy az gyakorlatilag a NYÁK-on levő X-Y pozíciót jelenti, ha átírom valamelyiket, akkor "arrébbugrik", vagy nem? Nemtudom, kipróbálom akkor majd.
Neo001: Köszönöm a segítséget, lementegetem őket, megnézegetem őket, megpróbálom ez alapján összereszelgetni a dolgokat. Tudok képeket nézegetni, Watt volt az, aki nem tudta, nekem látszik rendesen, köszönöm!
|
hétf. aug. 18, 2003 9:34 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
_Mono_!
Na látod micsoda népet kovácsoltunk össze itt. Lehet többen is vannak akiknek ilyen kellene, csak nem olvassák a topicot. Én sem anyagi hasznot szeretnék, csupán egy jo kis égetőt.
Hát akkor most eljött az az idő, amikor rájöttél milyen jo is a protel gyári lib. Nos.És Hmmm. Tehát én csak SMDben gondolkodtam, mert ugy kisebb, és nem kell az akatrászek lábát csipegetni, jol emlékszem, van elég ellenállás plusz kondi. Ha jol megnézed a kvarc footprinjének a nezét, akkor jol látszik belőle, hogy egy kondinak a fizkája.
Ujat ugy tudsz magadnak gyártani, hogy:
Hozz létre PCB libraryt, a már megszokott project néven jobb gombbal.
Mentsd el a libraryt.
Itt állítsd be a négyzetrácsot és a mértékegységet.
www.tar.hu/palako/photo0003.GIF
www.tar.hu/palako/photo002.GIF
Ezután Place->Pad.
Ha megvan nyomj egy tabot.
Itt kell beállítani hogy mit vegyen alapértelmezésnek.
Namost ha rajzolsz SCH libet is, akkor a footprint Padjának a számának meg kell egyezni az elméleti pin számával. Ez tiszta pofonegyszerű dolog.
www.tar.hu/palako/photo0005.GIF
Már szerintem nem igályel tul sok magyarázatot a dolog. Csak sűrűn mentsd el amit művelsz, mert egy szempillantás alatt lefagy a protel.
www.tar.hu/palako/photo0001.GIF
www.tar.hu/palako/photo0006.GIF
Nem olyan sürgős a magyar forditás, inkább kell a programozo. A nyákomon a vezető 2.54mm a powerek pedig 0.4mm
Én elrendezgettem szépen a nyákot ugyanugy ahogy az oroszok csinálták. Szépis jo is, de még nem adnám mellé a nevem. Sztem legközelebb este leszek, ugy számoljatok velem. Nyákot vagy én is csináltatoka bevált helyen,, vagy majd töled veszek. Mindenesetre, nemsoká publikálni kéne a nyákunkat, mert eltelik a nyáriszünetem...
A nyákgyártó cégnek csak meg kell irnod, hogy minden furatátmérő készátmérő, tehát furatgalvánnal is akkora lesz a lyuk mint amit te rajzoltál +!
Dejo, eszembejutott, hogy nem tudsz képeket nézegni. Affene.
//EO
|
hétf. aug. 18, 2003 9:06 |
|
|
technique
|
Ha változtatni akarsz a pad-okon, akkor ketőt klikkelsz rá, majd a properities-nél a X-size, Y-size-nál lehet megadni a méretet. (ez is hiányzik az eagle-nél..)
Alkatrész: vagy megcsinálod varázslóval: megnyitod a könyvtárt ott a Browse pcblib-nél ADD ekkor megnyitja a varázslót azzal elég egyszrű, le sem irom....
|
hétf. aug. 18, 2003 8:55 |
|
|
technique
|
Kicsit of-olok én is: A Protel tényleg jobb, de ha a nyákgyártáshoz gerber fileokat és fúró fileokat küldesz azt lehet eaglevel generálni és mindenhol megeszik.Én akkor hagytam el az Eagelt amikor meguntam, hogy nem lehet globális paramétereket kezelni vagyis nem tudom megadni pl. a gnd vezeték vastagságát.
Ezekkel az égetőkkel az a baj, hogy lassan leáldozik nekik az ujabb windowsok miatt. A következő "égető projectnek" célszerübb lenne usb-t csinálni.
|
hétf. aug. 18, 2003 8:27 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
Szervusztok!
Neo001:
Említettem az utol hozzászólásomban, hogy hét végén nem tudok net közelébe kerülni, a munkahelyemról tudok csak netezni->hét vége, éjjel kilőve
Viszont örülök, hogy azért haladt a dolog!
Én is elég jól haladtam vele, kapcsolási rajz bekerült, átesett két ellenőrzésen, de még kettőn szeretném, mindjárt megnézem a tiedet is. Én ebben a verzióban teljesen elhagytam a 78S40-es körítést, helyette a megemelt stabkockás változat került be, lényegesen egyszerűbb lesz ezzel a kapcsolás és kisebb a panelméret.
Van néhány problémám viszont újfent a Protellel. Nevezetesen kellene néhány új alkatrész, amivel a fél hétvégét eltöltöttem, de nem hozta meg a gyümölcsét. Találtam valami régebbi Protel (99SE) PDF doksiját, abban van valami olyasmi, hogy hogyan csináljunk új alkatrészt. Elvesztettem benne a fonalat, nem jött össze. Kellene csinálnom egy quartzot, mert ami benne van gyárilag, eléggé érdekesen néz ki (fizikailag). Olyan, mint egy elkó. Olyasmit szerettem volna, ami az orosz PDF rajzon is van (azaz a "hagyományos" kivitelűt). Kellene kerámia kondenzátor is, ez, amit láttam inkább Siemens kocka, túl messze vannak a lábai egymástól. Jó lenne ebből is újat kreálni.
Aztán a PCB részben szerettem volna variálni az alkatrészek lábainak (furatoknak) a jellemzőit, ez is csak félig sikerült. Pl. 7805-nek ugyanakkora átmérőjű furatot csinált, mint egy DIP tokozású IC-nek. Szerettem volna megvastagítani a furatot, ami sikerült is->kettőt klikkeltem rá, ott meg tudtam adni az átmérőt, viszont így az eredeti "hús"-ból vesztettem, annak átmérőjét nem tudtam sehogy változtatni. Ezt lehet valahogy? És merre? Tehát olyan lett, mintha a kész NYÁK egy vékony alkatrészlábának furatát egyszerűen felfúrtam volna= a láb már átférne a lukon, de nincs már felület, ahova forrasztani is lehetne.
Az automatikus elhelyezést szerintem hanyagoljuk ennél a NYÁK-nál, nekem is elkínlódott vele rendesen az 1,4G-s Athlonom és nem igazán hozta a kívánt eredményt. Leginkább itt olyasmira is oda kellene figyelni, hogy pl. a stabkockák köré tervezett kondenzátorok ne a túlsó sarokba kerüljenek a NYÁKon, ugyanez jellemző a MAX232-es alkatrészeire is, azokat is szanaszét dobálta nekem. Esztétikusnak esztétikus lett a panel, de a használhatósága megkérdőjelezhető. Sokkalta inkább javslom az orosz oldalon ( www.5v.ru) látható PICSTARTER fényképei alapján az alkatrészek elrendezését nekünk is.
Ezt az elrendezést próbáltam az Eagle-s "időszakomban" is, teljesen jól össze tudta huzalozni kis helyen.
tecchnique és Hertz:
Üdv. a "fedélzeten"!
Igazad van, jó az Eagle is=monitoron megcsinálja azt, amit kell. Viszont beszéltem azokkal, akik gyártanák a NYÁKot és nagyon "lehúzták" a progit. Egyrészt ott a gond, hogy ők nem is tudnak mit kezdeni az eredménnyel, másrészt hasonló cégektől jött visszajelzés alapján csak a gond van vele. Elgondolkodtató az is, hogy ahogy láttam, teljesen egyedi formátuma van, nem tud exportálni semmibe, tehát, ha kicsit más formátumra lenne szükség, akkor teljesen használhatatlan az eredmény, amit azzal elértünk. Nekem volt egy komplett PICSTARTER-em már Eagle-ben, a NYÁKon a furatokat kellett volna ellenőrizni, hogy furatgalván után is belefér-e majd az alkatrész a helyére, ill. a vágóéleket kellett volna feltenni rá. Akkor jött a döbbenet, amit fentebb leírtam. Így GOTO kb. 3 hétre visszább és kezdtem szó szerint a nulláról a Protelben. Közben még tanulom is a progit, azért offolom szét ezt a topikot a Protel-es segítségkéréssel
Az orosz oldalon levő PDF fájl is meg lesz magyarul, le van már fordítva, csak be kellene gépelnem. Viszont szabadidőmben inkább a Protelt nyomom, mint a fordítást, jelzem majd, ha meglesz, valószínű, hogy a honlap fordított oldalán megtalálható lesz majd:
http://mono.uw.hu/picstarter/index.html
Örülök egyébként, hogy érdeklődtök a panel után, szerintem mindenképpen egy jó választás. Igaz, hogy "kicsit" többe kerül, mint a neten fellelhető égetők közül valamelyiket összekalapálni, viszont ezzel nagyon sokáig nem lesz semmi gond, akkor is valószínűleg egy újabb firmware beleégetése megold minden problémát. Mindegy, ezt leírtam picit fentebb már, hogy - szerintem - mik az előnyei ennek a programozónak.
Én ebből anyagi hasznot nem kívánok szerezni, tényleg annyi a célom, hogy kalapáljunk össze egy NYÁK tervet, nézzük át többen, sokszor, aztán ha úgy alakul a dolog, akkor gyártassuk le, osztozzunk a költségeken. Mondjuk ez valahol csak részben fog összejönni, ugyanis a film mégsem lehet "közös", azt szerintem bevállalom nagyobb önrész kifizetése mellett. Ahogy számolgattam, ha 6 darabot kérünk egy szuszra, akkor összesen, filmmel, védőlakkal kb. 13 ezer forintra jön ki. Ebből levonjuk a filmet, osztjuk 6-tal, szerintem olyan 1200-1500Ft/db. körülre jön ki a NYÁK. Itt két oldalas, 13x10cm-es panellal számoltam (az Eagle ekkorára hozta ki).
Na mindegy, ez majd még kialakul.
Neo001: Ha tudsz, segíts már légyszi egy kicsit ezekben a Proteles kérdéseimben! Köszi előre is!
|
hétf. aug. 18, 2003 8:04 |
|
|
technique
|
Engem is =E9rdekel egy-k=E9t ny=E1k, sz=F3val meglesz a darabsz=E1m. Eagle-el is lehet ny=E1kot gy=E1rtatni, nagyon egyszer=FB el=F5=E1ll=EDta= ni vele a gy=E1rt=E1shoz sz=FCks=E9ges file-okat. Ha =E9rdekel valakit le=EDrom.
|
hétf. aug. 18, 2003 4:25 |
|
|
Hertz
arany tag
|
Üdv Mindenkinek!
Először vagyok itt a forumon és a PIC programozást is most probálom tanulgatni. Az itt olvasottak alapján úgy gondolom jó lenne a PICSTARTER-el kezdeni.
Szóval ha elfogadtok még egy jelentkezőt, akkor nekem is jól jönne egy nyák.
neo001: Próbáltam megnézni a kapcsolási rajzot de csak azt látom, hogy az oldal nem található.
|
vas. aug. 17, 2003 23:47 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Én tudom hogy kell, de nem tetszik a külleme az eaglenek és hagytam is a francba, amikor probálgattam. Habár most is fent van, de...
//EO
Rendelését rögzitettük
|
vas. aug. 17, 2003 22:31 |
|
|
technique
|
Nekem is kéne egy-két nyák, úgyhogy meglesz a nyákgyártáshoz kellő darabszám.
Eagle-ben sem nagy kunszt megcsinálni a nyákgyártáshoz szükséges file-okat.
Ha valakit érdekel leírom.
|
vas. aug. 17, 2003 16:31 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Probáltam nyákot csinálni. A cluster placer kb 3 ora munka után kb a feléig jutott el, én meg addigra kész ideg lettem. Most sajat magam fogom megcsinálni kézzel. Ha beledöglök is. Legalábbba anyák is gyári lesz. Huh, pang a forum...
//EO
|
vas. aug. 17, 2003 8:49 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Na csali megint én vagyok!
Elkészitaettem a kapcsolási rajzot Protel DXPben. Agyam elszállt már mire mindent begépeltem. Nem változtattam mág rajta, full original az egész.
Letölthetitek innen. De csak azért hogy debuggoljatok. Lécci nézzétek át, én már nem tudom tovább vizslatni. Remélem működik a cucc mert ha nem... www.tar.hu/palako/picstarter+.zip
Még hallotok felőlem!
//EO
|
szomb. aug. 16, 2003 22:50 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Én is gondoltam erre, hogy lecserélem, de nem akartam változtatni rajta, viszont ez jo 5let. Igy csinálom hát akkor. Hát holnap de. probálok eljutni a nyákig, de ha nem sikerül ugy is megirom. Ha viszont ok, akkor pedig elküldöm ha akarod. Na meg le kell ellenörizni, és igazság szerint a debug nem a kedvencem. De jobb a hibakresésnél. A JDM egy csod volt. Föleg Xp alatt...
Na alszom kicsit...
//EO
|
szomb. aug. 16, 2003 0:21 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
Neo001:
Én csak most kerültem net közelbe, sajna kicsit másképpen alakultak a dolgok, szerintem holnap tudok nekiállni a folytatásnak. ZIF foglalatról annyit tudnék mondani, hogy a lábak távolsága megegyeznek egy DIP foglalatéval, ugyanis én többször használtam már ZIF foglalatot, de panelba soha nem forrasztottam bele (ahhoz túl drágának tartom). Gyakorlatilag a panelba beforrasztottam egy DIP tokozású IC foglalatot, majd ebbe, mint egy IC-t belenyomtam a ZIF-et. Arra érdemes odafigyelni, hogy kicsit jobban foglalja a helyet körbe, mint a sima foglalat, de a lábakat ez nem érinti, inkább csak a foglalat mellé elhelyezendő alkatrészeket kell figyelmesebben pakolni. Ha addig fajul nálad a helyzet, hogy már NYÁK is szóba jöhet, akkor én javaslom a www.5v.ru oldalon levő fénykép alapján próbáld meg pakolni az alkatrészeket, így az sem lehet nagy gond. Van némi trükk ott, ugyanis az alkatrészek egyik fele a panel másik oldalán foglalnak helyet, így viszont talán még konyebben elkerülhető az alkatrészek esetleges ütközése egy tervezettnél jobban oldalra kinyúló ZIF foglalat esetén.
Amit még javasolnék ezzel kapcsolatban (én is így tervezem a kapcsolást), az a következő:
Van a gyári kapcsolásban egy 78S40-es IC, körülötte némi sallang, tekercs, miegymás. Ez gyakorlatilag egy feszültség növelő áramkör, ami a bejövő, közel 9V egyenből állítja elő a programozáshoz szükséges 13V egyent. Nem igazán értem, hogy miért kell ezzel bonyolítania a gyártónak a kapcsolást, egyetlen értelmesnek tűnő dolog az lehet, hogy van valami elvont szabvány, miszerint az ilyen ketyerékbe ekkora feszültség mehet bele (???). Én úgy gondolom, hogy sokkalta egyszerűbb megoldás erre egy "megemelt" 7812-es stabilizátor, aminek a középső lábát két sorba kötött diódán keresztül tesszük a földre. Így 12+2xdióda nitó fesz. lesz a programozó feszültség, ami ugyan nem kerek 13V, de néhány PIC adatlapját nézegettem, amiben a kikötés mindig az volt, hogy 12-14V között legyen ez a feszültség. Így én úgy terveztem a kapcsolást, hogy a 78S40-es áramkör kimenetével (Rx ellenállás) "szembe" kapcsoltam ezt a 7812-es stabkockát. Így a NYÁK fel lesz készítve mindkét megoldásra, de értelemszerűen csak az egyik fajta kapcsolást kell beültetni a 13V előállításához. Az eredeti 7805-öt is a 7812-es kimenetéről táplálom, kevesebb feszültség esik ekkor a 7805-ön->nem fűt annyira. Ugye ebben az esetben nem 9, hanem inkább 18-20V DC kell az égetőnek, hogy abból problémamentesen elő tudjuk állítani a 13V-ot.
Nagyjából ennyit szerettem volna hozzátenni ehhez, sok sikert! Én hét végén nem nagyon vagyok net közelben, legközelebb csak hétfőn leszek, de érdeklődésem, affinitásom lankadatlan!
|
pén. aug. 15, 2003 19:42 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Ittvagyok! Nemsoká kész vannak az alkatrész libraryk. A kérdésem csak az lenne, hogy nem tudnátok leirni nekem a ZIF socket lábainak távolságát? Kéne, nincs meg a neten, és itthon sincs ZIFem. Vagy kell, vagy majd az amit én csinálok. Összevetjuk, melyik milyen, és melyik praktikusabb szerelhetőbb ilyesmik. Kicsit lusta vagyok. Mindjárt indulok a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Itt van az összes rokon...
És unalomüzesképpen csinálom a rajzot.
Na hali. Este még lehet irok, de nem biztos.
Viszlát holnap.
//EO
|
pén. aug. 15, 2003 17:53 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
ezekbet: Előre is köszönöm a lehetőséget, Kanizsa nekem kiesik picit, itt székelek Budapesten és környékén, de szóba jöhet még a posta is, mint megoldás, tehát szerintem a távolság annyira nem nagy gond. Köszi még egyszer!
Én úgy terveztem, hogy az első verzióba mindenképpen OTP kerülne, a most kint levő legutolsó firmware-el. Aztán ha nagyon addig fajul a dolog, hogy frissíteni kell, akkor beszerzek egy ablakosat és azt pedig már lokál tudom égetni a régebbi firmware verzióval. Viszont a legelső égetésünket mindenképpen jó lenne egy ablakosba csinálni, ne adj Isten valami gond lenne a letölthető HEX fájlal, akkor ne vesszen egyikünk OTP-je sem. Van esetleg nálatok ablakos változat 17C44-ből, amibe tudnál egy próba égetést csinálni, ha úgy alakulna a dolog és eljönne az ideje?
|
pén. aug. 15, 2003 15:31 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
Neo001:
Én is nemsokára nekiülök a schematic folytatásának, de ez ne zavarjon, mert szerintem lesz még ezer buktató, ami miatt meg fogok állni vele mindaddig, amíg nem válaszoltok itt a problémámra!
NYÁK ügyben pedig meg sem fordult a fejemben, hogy bárki is otthon nekiálljon legyártani. Természetesen gyártatjuk majd, kalkulációim szerint min. 6 darabot kellene, akkor beleesne egy olcsóbb kategóriába. Szerintem összejönnénk annyian, mert nekem 3 már most kellene, azt kéne, hogy álljunk össze, akkor legyártatom itt Pesten, utána esetleg feladom postán. Én itt tudnék gyártatni: www.turboplus.hu, van nekik árakalkulálójuk is a weben. Az Eagleben egy 10x13cm-es kétoldalas panelt dobtam össze, de azzal ők semmit nem tudnak kezdeni, más hasonló cégektől is csak a problémákat hallották, így elvetettem az Eagle-t teljesen.
Ha gondolod, akkor megoldhatjuk így is a dolgot, persze nem kötelező, csak majd jelezd, hogy a darabszámmal tudjak kalkulálni!
Lassan megyek én is tervezni, majd előkerülök!
|
pén. aug. 15, 2003 15:16 |
|
|
ezekbet
|
Nekem is, azaz a cégnek is gyári Picstart figyel az asztalon. Kanizsa kinek okés? Vagy posta? Ha vesztek 17C44-et pluszban - firmware frissítéshez - az mindenképpen ablakos legyen!
Tibi
|
pén. aug. 15, 2003 15:08 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Hát jo ha te mondod. Már nagyon felcsigáztál. Attől függ min dolgozom. Itthon 800Cel, máshol pedig 1,7Celeron, az 23 mp alatt kötött meg 300 connection, nem volt semmi. Hát ha a picstarterem megvan akkor szupi, szolni fogok. Sajna itthon nem tudom megcsinálni a nyákot ha 2oldalas mert nemtok furatfémezni, tehát várnom kell a gyártásra, tehát nem most lesz. Na jo megrajzolom. Ha nem leszel még kész, akkor elküldhetem e-mailben.
na majd jövök
//EO
|
pén. aug. 15, 2003 15:02 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
Neo001:
Én is így láttam először, hogy nem akaros sok féle PIC-kel foglalkozni. Viszont gondold végig, ha már korrektül tudsz programozni, akkor egy másik típusba nem kell sokkal több, mint a konfigurációs szót átvizsgálni, annak megfelelően beállítani. Nem a céláramkört kell ahhoz igazítani, hogy mit tud a PIC, hanem fordítva (valamelyest ).
Nem tudom, hogy milyen géped van, nekem egy 1,4G-s Athlonom van, az Eagle alatt kb. 3 perc alatt huzalozta össze finomításokkal együtt teljesen nulláról.
Alkatrészek nem hinném, hogy nagyon komoly problémát jelenthetnek, a HQ Nedis-től tudsz postán is rendelni, vagy biztosan lesz olyan fórumtársad, ismerősöd, aki akár egy pesti boltból megvéve lepostázza neked. Ha más nem, akár én is, végülis én is azokat fogom megvenni, max teszek rá egy kétszeres szorzót a boltban.
Firmware égetéshez nem kell 28 égetőt csinálni, Netter fórumtársunk a múltkor említette, hogy tud segíteni 17C44-es beégetésével, de nekem is van egy távolabbi kapcsolatom, akinek gyári Microchip PICSTART-ja van, max. elszaladok hozzá egy üres 17C44-el, meg a HEX fájllal, aztán ha már egy égető megindul a "csapatban" , akkor már nem gond a további replikálás. Nem vagy egyedül, ha tudunk egymáson segíteni, miért kellene mindig önállóan mindenkinek otthon a nulláról "felhúzni" egy ilyen égetőt?
A ChipCAD is szállít postán, legutolsó PIC adagomért lusta voltam elmenni, kihozták valami 600 Ft postaköltség ellenében. A honlapjukon van egy form, amit kitöltöttem, jött egy válaszlevél, melyben vissza kellett igazolni a rendelésemet (nyilván nehogy valaki berendeljen nekem egy teherautónyi PIC-et, aztán fizethetem ), két nap múlva nálam volt a csomi.
Remélem megnyugtattalak jól!
|
pén. aug. 15, 2003 13:50 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Hmmm. Azért gondolokozom rajta, mert 3-4 PIC használatánál többet nem tervezek. Meg fogom csinálni(tatni)/rajzolni, mert legalább tutker műxik. Épitettem JDMet eddig, de sztem nem megy XP alatt mert semmi nincs benne, nem olvassa vissza. Agyrém. Én sem rakok fel azért még egy opot. Főleg hogy nem találom a WinMEm cd kulcsát. Megcsinálom hát, de ahogy a kötéseket nézem, a Protel(+cpu) bele fog halni mire kész lesz a nyák. Nem lehet szegeden kapni az alkatrészek 90%át. Nembaj majdcsak meglesz.
Elkezdem hát. Szal asszondod hogy a firmware beégetéshez nem kell még 28 égetőt csinálnom?? Nyugtass meg jol.
Köszönöm szépen az informáciokat!:)
//EO
|
pén. aug. 15, 2003 13:27 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
neo001: De természetesen néhány mondatban összefoglalom a dolgot:
Ez a PICSTARTER PLUS egy oroszok által "lopott" változata a Microchip Picstart programozójának. Gyakorlatilag a Microchip ezt árulja "alap" égetőként a PIC-eihez, a Chipcad Kft.-nél kapható, olyan bruttó 60 körül rémlik az ára. Az oroszok lekoppintották (gondolom visszarajzolták a NYÁK-ot), közzé tették a kapcsolást. Kicsit beletúrtak ugyan, de olvasataim szerint a gyári 78L05 helyett 7805-öt használnak, ami nagyobb (1A) terhelhetőségű 5V-os stabilizátor, míg az L05-ös kisebb terhelhetőségű. Van benne egy PIC17C44-es mikrokontroller, ennek a programja letölthető a Microchip oldaláról is, vagy akár az oroszoktól is HEX fájl formátumban. Ez "vezérli" az égetőt, ezt hívják firmware-nek. Közvetlenül a Microchip MPLAB szoftverkörnyezetből működtethető a programozó (akárcsak az ő PICSTART-juk). Amint valami újabb PIC jelenik meg, akkor a Microchip kiadja az újabb MPLAB-ot, ami mindig ingyenesen letölthető tőlük, ha pedig valami komolyabb változásra van szükség ahhoz, hogy égethető legyen az újabb PIC család, akkor pedig kiadnak egy újabb firmware-t a PICSTART-hoz, ami tökéletesen megfelel ebbe az égetőbe is, mivel gyakorlatilag ugyanaz. Így közvetlenül gyártói supportod lehet, ha valami bug derülne ki az égetéssel kapcsolatban, vagy ha újabb kontrollerek jelennek meg a piacon. Nem kell mást tenned, csak letölteni az újabb MPLAB-ot, vagy esetleg firmware-t (HEX formátum) kell frissítened az égetőben és minden mehet tovább. Mivel ők gyártják a PIC-eket, így nem fogják "elhagyni" ezt a projektet, mint a neten fellelhető sok égetővel történik (pl. egyetemista korában kifejlesztette a srác, aztán elkerült dolgozni, családja lett esetleg, nem foglalkozik már vele, nézhetsz újabb kapcsolás+szoftver után). Ilyen ezzel nem fog előfordulni. Nem csak 5-6 féle PIC-et ismer, ami persze neked később nem lesz jó, mert Te a hetedik fajta kontrollerrel szeretnéd megcsinálni a dolgodat->megint nézhetsz újabb kapcsolást és hozzá szoftvert. Legtöbb szoftver fapados, DOS-os (legalábbis amit én találtam), vagy nem fut W2k vagy XP alatt. Ez számomra is komoly gond volt (ezért tartsak fent még egy oprendszert, hogy tudjak égetni?!). Az MPLAB klasszul megy ezek alatt is. Kényelmes, átlátható felülete van. Rengeteg PIC-et ismer. Nem kell várnod valakire, hogy egy kis szabadideje legyen arra, hogy az utóbbi időben kijött PIC-ekre is továbbfejlessze azt az égetőt, vagy annak programját, amit Te használsz, azért hogy tudjad az újabb PIC-eket is programozni.
Ez nagyon reklámszagú lett, de szerintem ez az igazság, főként kezdéskor célszerű lehet átgondolni a dolgot. Továbbiakban ezzel nem lesz ekkora gondod, esetleg egy firmware frissítés lehet még, amivel foglalkoznod kell, hogy "napra készen" tartsd az égetődet. Ezt pedig megteheted önmagával is, kell még egy 17C44-es PIC, amibe beleégeted az újabb verziót.
Tehát erről bővebben olvashatsz a www.5v.ru oldalon (itt a PICSTARTER Plus-t keresd). Ha nem beszéled annyira ezt a nyelvet, akkor itt van kissé tört magyar fordításban: mono.uw.hu/picstarter/index.html
Az orosz oldalról letölthetsz egy PDF fájlt, amiben részletesebben leírják az égetőt, kapcs. rajz, beültetési rajz, stb. Ez is meglesz majd magyarul, de egyelőre még papíron van. Itt az orosz oldalon pedig megvan mindig a legfrissebb firmware is, a legutolsóval a támogatott PIC-ek listája is fent van, ill. a fordított oldalon is.
Röviden a kérdésedre válaszolva (Ez lenne az első programozom, hulyeség ezzel kezdeni?? ) - Hülyeség lenne nem ezzel kezdeni!
Én építettem egy-két égetőt eddig, a fentebb említett problémák mindegyiknél előjöttek, ezzel nem igazán látom, hogy lehetnének valaha is ilyesmi problémák. A gyártó érdeke lesz, hogy foglalkozzon az égetőddel és annak progamjával.
Kíváncsi vagyok majd a véleményedre.
|
pén. aug. 15, 2003 12:47 |
|
|
_neo
ezüst tag
|
Hát ha jo kedvem lesz migcsinálom én is itthon ezt a nyákot. Nem irná le valaki jol összefoglalva hogy hogy kell majd ezt használni, mi ez a firmware bigyo. Ez lenne az első programozom, hulyeség ezzel kezdeni??
Gyártattam protelből nyákot. Globeltronnál, és **** lett. A körülvágást top és bottom layerre is rakd rá, mert nem tudják méretre szabni máskápp akik gyártják.
//EO
|
pén. aug. 15, 2003 11:56 |
|
|
_Mono_
arany tag
|
ezekbet: Köszönöm, tesztelem kb. négy óra múlva a dolgot, szeretném, ha a hét végén eljutna odáig a dolog, hogy hétfőn már csak debugolni kelljen a NYÁK-ot, persze addig még sok minden közbejöhet!
|
pén. aug. 15, 2003 11:03 |
|
|
ezekbet
|
Mono:
Egyszerű a dolog, de ha most kiadom a titkot, hogy fogok majd holnap menőzni? )
Place - port
a port nevét meg ahogy tetszik
aztán bekötöd a portot a lábhoz
másik lábnál-lábaknál detto
ennyi
Tibi
|
pén. aug. 15, 2003 10:54 |
|
|