Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 15:37

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Ramadzagoltam egy felhuzot de igy sem ok. Szkoppal nezve annyit latni hogy folyamatosan foldre huzza es mikor kapcsolom akkor egy pillanatra elengedi (folhuzza a raakasztott ellenallat) majd visszahuzza. Nem birok rajonni mitol van. Nyilvan ez az open drain kimenet okozza de nagyon nem ertem miert ilyen hulye es hogy hogy kene beuzemelni...

pén. jan. 02, 2004 18:44
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
1 kerdes.

Kuzdok az RA4 portal. Erdekesen muxik kimenetkent (leginkabb sehogy). Nezegetem a neten irjak is hogy kell ra egy felhuzo ellenallat (a bemeneti st miatt mas a kialakitasa es ebbol gyanakodtam is hogy valami nem okes). Naszoval kotott mar valaki ide valamit kimenetkent? Mekkora ellenallatot hasznaljak? Esetleg van meg valami trukkje?

csüt. jan. 01, 2004 23:07
arany tag

Hozzászólás 
Mono! Ez nagyon kiralyul nez ki!

csüt. jan. 01, 2004 23:03

Hozzászólás 
16F676-ot szeretnek felprogramozni propic2 programozoval.
Sajnos amelyik program ismeri icprog, propicxp az nem mukodik.
Mivel lehetne ezeket mukodesre birni, vagy mivel tudnam programozni?
WinXp =E9s WIn98-am is van.

hétf. dec. 29, 2003 12:35

Hozzászólás 
Légyszíves segítsetek. Egy programot kellene PIC-hez írni.

Prog. lényege al.:

( PIC )

És egy másik megoldás.
Ez talán egyszerűbb.
Első lépésben megkeresük a start jelet .
PIC-hez
Figyeljük a bemenetet ( Pl:RA0 ), ha itt 100 ?s -ig "H" szint van és nem is
változott meg akkor ez lesz a a startjel.
Amint a jel "L" szintre vált, elindítunk egy időzítőt ( azt hiszem a
PIC16F84- ben van ilyen ) 87.5?s -al, amikor az idő letelik mintát veszünk a
bemenetről ( RA0 ) és a RB0 bitet annak megfelelően beállítjuk ( "L/H"),
majd újabbat 70 ?s múlva, megismételjük, de az adatot értelemszerűen az RB1-
be írjuk és ez így megy egészen az RB7 ig 70 ?s-on ként.
Ekkor az RB0...RB7 -ig a kimeneten lesz a párhuzamos kód . Az RB7 után még
kiolvassuk 70 ?s múlva a paritás bitet és elvégezzük az ellenőrzését, ha van
rá mód ( ezt találd ki te, én nem értek hozzá ). Ha a paritás jó, akkor az
RA1 lábat "H" szintre húzzuk , amennyiben a paritás nem jó, RA2 lábat húzzuk
"H" szintre. A stopbittel nem törödünk és várjuk a következő startbitet.
Az RA1 és RA2 lábakat RB5 beírása után állítjuk "L" szintre. Az RA1 illetve
RA2 fogja jelezni, hogy új adat van a kimeneten és az érvényes, vagy nem
érvényes, de mindenképpen tudjuk, hogy ott is volt egy bájt.
Hát körülbelül valahogy így képzeltem el.

Amennyiben tudsz írni hozzá programot, tegyél bele pár megjegyzést, hogy
tudjam hol és hogyan módosítsak az időzítésen, ha esetleg mégsem jól mértem
volna meg az időzítéseket. Ugyanis lehet, hogy az alap órajel az 13977Hz,
amihez 71.5 ?s szinuszjel tartozik.
Míg 70 ?s- hoz 14285.7 Hz, viszont a frekimérő maximumként többször
határozottan utóbbi értéket mutat.

Ha valaki tud segíteni akkor ezen az Email címen elér: t.jaczko@freemail.hu

hétf. dec. 29, 2003 8:10

Hozzászólás 
Légyszíves segítsetek. Egy programot kellene PIC-hez írni.

Prog. lényege al.:

( PIC )

És egy másik megoldás.
Ez talán egyszerűbb.
Első lépésben megkeresük a start jelet .
PIC-hez
Figyeljük a bemenetet ( Pl:RA0 ), ha itt 100 ?s -ig "H" szint van és nem is
változott meg akkor ez lesz a a startjel.
Amint a jel "L" szintre vált, elindítunk egy időzítőt ( azt hiszem a
PIC16F84- ben van ilyen ) 87.5?s -al, amikor az idő letelik mintát veszünk a
bemenetről ( RA0 ) és a RB0 bitet annak megfelelően beállítjuk ( "L/H"),
majd újabbat 70 ?s múlva, megismételjük, de az adatot értelemszerűen az RB1-
be írjuk és ez így megy egészen az RB7 ig 70 ?s-on ként.
Ekkor az RB0...RB7 -ig a kimeneten lesz a párhuzamos kód . Az RB7 után még
kiolvassuk 70 ?s múlva a paritás bitet és elvégezzük az ellenőrzését, ha van
rá mód ( ezt találd ki te, én nem értek hozzá ). Ha a paritás jó, akkor az
RA1 lábat "H" szintre húzzuk , amennyiben a paritás nem jó, RA2 lábat húzzuk
"H" szintre. A stopbittel nem törödünk és várjuk a következő startbitet.
Az RA1 és RA2 lábakat RB5 beírása után állítjuk "L" szintre. Az RA1 illetve
RA2 fogja jelezni, hogy új adat van a kimeneten és az érvényes, vagy nem
érvényes, de mindenképpen tudjuk, hogy ott is volt egy bájt.
Hát körülbelül valahogy így képzeltem el.

Amennyiben tudsz írni hozzá programot, tegyél bele pár megjegyzést, hogy
tudjam hol és hogyan módosítsak az időzítésen, ha esetleg mégsem jól mértem
volna meg az időzítéseket. Ugyanis lehet, hogy az alap órajel az 13977Hz,
amihez 71.5 ?s szinuszjel tartozik.
Míg 70 ?s- hoz 14285.7 Hz, viszont a frekimérő maximumként többször
határozottan utóbbi értéket mutat.

hétf. dec. 29, 2003 8:09
arany tag

Hozzászólás 
Hertz:

Köszönöm, viszont kívánom neked és mindenkinek itt a fórumon!

Volt kis szabadidőm még, gondoltam akkor felteszem a NYÁK másik oldalát is. Sajna a nagy optikai zoom miatt eléggé torzak lettek a képek, makro módban kellett volna csinálnom őket, de már annyi időm nincs, hogy újakat csináljak. Valószínúleg emiatt tűnik barnásnak bal alul az a téglalap, ami egyébként teljesen ónszínű, ott lesz a kvarckristály.

http://www.nexus.hu/mono7806//picstarter_nyak_top.jpg

kedd dec. 23, 2003 19:53
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Mono!
Ez szuper! Nagyon tetszik!
Engem minden fejlemény érdekel továbbra is!
Írjál!

KELLEMES KARÁCSONYT ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!

Hertz

kedd dec. 23, 2003 19:25
arany tag

Hozzászólás 
Ja, még annyit, hogy ez a panel forrasztási oldala, az alkatrészek (kivéve a programozott 17C44-est) a túloldalra kerülnek majd.

kedd dec. 23, 2003 16:10
arany tag

Hozzászólás 
Uraim!

Hosszas távollétem után ismét előkerültem, de nem "jöttem üres kézzel". Elkészült ugyanis a PICStarter NYÁK prototípusa, készítettem is róla egy képet, ami kissé torzra sikeredett, de nagyjából látszik, hogy mégis milyen. íme:

http://www.nexus.hu/mono7806//picstarter_nyak.jpg

Sikerült minden szükséges alkatrészt beszereznem, az égetőbe való PIC17C44-est is, amibe a legújabb firmware verziót bele is programoztam. Itt a hosszú karácsonyi szabadság, így lesz időm összerakni, kipróbálni.
Ha van eredmény, megosztom veletek, bár a karácsony miatt kissé nehezen fogok majd net közelbe kerülni.

Kellemes karácsonyt nektek! :)

Mono

(Remélem maradt még közületek olyan, akit érdekel ez az égető és nem csak úgy írkálok ide! :) )

kedd dec. 23, 2003 16:07
arany tag

Hozzászólás 
L-zolcsi

Hogy néz ki a delay?

Atta

pén. dec. 12, 2003 14:49

Hozzászólás 
Sziasztok!

Újra itt vagyok, sajna két hétif nem voltam netközelben. Sajnos a munkáról lecsúsztam. Mint utólag kiderült, mások is pályáztak. Mindenesetre azért megcsinálom a dolgot, ha beleszakadok is. Szóval jelenleg így állok:
Szintillesztőnek sajnos nem sikerült MAX232-t beszereznem, helyette valami sp232-t, 710 Ft-ért! Mindegy, jobb hijján megvettem. A program szintjén pedig a következő a helyzet:
Megírtam a progit (mármint a PIC-be), elvileg egy Starbit, majd végig logikai 1-en van a vonal. Minden egyes bit után meghívom a delay rutint. Illetve egész pontosan így nézett ki a dolog:
bcf porta,3
call delay
bsf porta,3
call delay
call delay
call delay
call delay
call delay
call delay
call delay
call delay
goto vissza
Ekkor a progi működött. Csak úgy özönlöttek a 0-k. Bár elvileg csupa 255-nek kellett volna jönnie, nem? Viszont átírtam, úgy, hogy Minden delay elé beírta egy bsf porta,3-at, vagy egy bcf porta,3-at. Vagyis hogy varilájam az adatokat. Elvileg valami ilyesminek kellett volna jönni: 0101010101 Csakhogy nem jött. Reset után küld egy 0-t és kifújt. Ez mitől lehet?

Üdv: Lzolcsi

pén. dec. 12, 2003 13:40
arany tag

Hozzászólás 
tecchnique: Tudtommal van olyan DMX szabvány, mely kétirányú is lehet, bár nem tudom, hogy a gyakorlatban van-e olyan "slave" eszköz, mely visszafelé is tud adatot küldeni.

szer. dec. 10, 2003 9:45
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

Nezegettem a www.chipcad.hu oldalan egy ugrokodos taviranyitot, meg a vevojet (Eurocar 25 ado, R3 433 vevo, HCS 512 v. 515 dekodolo). Ezeket fel is kell programozni, de mivel csak egy garazskapu nyitasarol van szo, csak ezert nem akarom megvenni a fejlesztorendszert. Van esetleg valaki, aki vallal programozast? Vagy van mas javaslatotok ugrokodos garazsnyitora?

Koszi,

MD_Pepe

szer. dec. 10, 2003 8:46

Hozzászólás 
Zolcsi!
Ha csak egy progi kell:
http://bray.velenje.cx/avr/terminal/
A soros portoddal beszélget, stb. Amúgy tényleg bátor srác vagy, csak úgy, bele a világba.... Szerintem mire rendesen bugmentes lesz, addigra a nyák is elkészülhet.
Tibi
Ui.: ezt a terminál-progit ajánlom a kollegák figyelmébe is :-))

szer. dec. 10, 2003 7:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
L-zolcsi!
Úgy vettem ki, hogy a PC-progi még nincs kész, ezért gondolom alakítható. Ebben az esetben miért ragaszkodsz ahhoz a COM porthoz, amire már valami kötve van? Vagy mindkét COM foglalt? Esetleg az LPT porton keresztül is egyszerű lehet a kommunikáció. Milyen sűrűn kérdezi le a PC azt a két számlálót?
Miért nem használsz jobb PIC-et, ami támogatja a soros protokollt? Akkor nem neked kell kiszenvedned az algoritmust! Amúgy nagyon bátornak tartalak, hogy ilyet elvállaltál ekkora felkészültséggel! :) Bátraké a szerencse!
Üdv! Watt

szer. dec. 10, 2003 7:06

Hozzászólás 
Ja, még valami!

Van valaki, aki otthon csinál fotoeljárással NYÁK-ot, mert a megrendelőnek valami normálisabb kinézetű NYÁK-or kellene leadnom. De azért nem szeretném legyártatni, mivel az drága, meg elég soká tart. Szóval ha valaki meg tudna csinálni otthon egy NYÁK-ot (kb 15*15cm), az kérem jelezze (kb 1000Ft-ot tudnék adni érte, de ha ez tisztességtelen ajánlat, akkor szóljatok rám, ezekkel az árakkal sem vagyok tisztában.)

Üdv

kedd dec. 09, 2003 14:28

Hozzászólás 
Heló mindenki!

Bocs a képpel való bénázásért. Időközben arra gondoltam, hogy számomra még egyszerűbb lenne a dolog, ha két PIC-et fűznék össze. Az egyik csak arra figyelne, hogy mikor érkezik jel a számítógéptől, és ha jön, akkor az egyik lábon "érteísti" a másik PIC-et. Az normál esetben számolja a két FC-t. De ez a jel megszakítást okoz, és kiküldi a soros portra az adatokat, nullázza a két számlálót és folytatja tovább a dolgát. Szerintem a két progit így külön sokkal egyszerűbb megírni, a cég meg kibírja a + 1000 Ft-ot. A soros portra én sem szeretnék több eszközt felfűzni, de állítólag már eleve több van rajt, és csak egy számítógép van, egy soros porttal. Mindenesetre ma megépítek egy tesztáramkört, és elkezdem tanulmányozni a soros kommuniákciót. Esetleg nem tudtok ajánlani valami programot, amiben közvetlen lehet a soros portra kiküldeni a jeleket, és egyből mutatja az érkezőket? És még a sebességet is lehessen állítani. A hyperterminalhoz asszem kell driver, meg talán a sebességet sem lehet állítani, de amúgy valami hasonló kellene.

Üdv mindenkinek!

kedd dec. 09, 2003 14:21
arany tag

Hozzászólás 
Ezt írta Netter:
------------------
Mono: Bocs, nem kellett volna ide ilyet írnom, de augusztus 1-én vetettem fel a témát és mivvel nem sok esélyt láttam arra, hogy az éven elkészül, ezért írtam ezt. A chipcaden kb. 1 hónapja levelezgetek néhány emberrel, akik árulják a panelt és előrébb járnak, ezért írtam ide. Sajnos rossz időzítés volt.
------------------

Nézd, semmi gond, nyugodtan beírhatod. Ezzel semmit nem rontassz, sőt talán csak javítasz a topikon. :) Mivel nem ebből a NYÁKból szeretném felépíteni a medencémet a nemlétező kertes házam udvarán, így nem probléma.
Egyelőre még nincs nálam, nem én fogok elmenni érte, csak "hozatom", majd beszámolok milyen lesz, esetleg le is fényképezem nektek. Működőképessége ugye még nem 100%, majd kiderül ez is. Onnantól kezdve, ha minden rendben, kitalálhatunk egy egyeztetett gyártatást nagyobb mennyiségre is, persze ez az érdeklődőktől függ majd. :) - Először működjön, majd utána továbblépünk! :)

kedd dec. 09, 2003 9:38
platina tag

Hozzászólás 
Mono: Bocs, nem kellett volna ide ilyet írnom, de augusztus 1-én vetettem fel a témát és mivvel nem sok esélyt láttam arra, hogy az éven elkészül, ezért írtam ezt. A chipcaden kb. 1 hónapja levelezgetek néhány emberrel, akik árulják a panelt és előrébb járnak, ezért írtam ide. Sajnos rossz időzítés volt.

L-zolcsi: a wmf fájl egy kicsit zip. A kicsomagolás után át kell nevezni wmf-re. Az ilyen képet célszerűbb gif -el tömöríteni, mert sok egyszinű képpont van benne és nem lényeges a színmélység + a gif veszteségmentes tömörítés. A jpeg (a wmf is hasonló, ha jól sejtem, csak microsofték csórták) nagy sokszinű képeknél célszerű választás, viszont ez veszteséges tömörítés és kikockásodik nagyításnál. Mind1, a lényeg az, hogy nem valami tutti képet raktál ki.

15m a soros port hosszabítható távolsága.
>2: A 16F84-et mivel égetitek?
ha ezt a topicot elolvasod, akkor szerintem itt túl volt tárgyalva, meg még millió helyen

>5: A legnagyobb kérdés, a sebesség szabályozása: Hogyan oldjam meg. Pl ha 2400BPS-en akaork kommunikálni, akkor hogyan csináljam meg, hogy 417uS-ig tartsa a jelet? Mármint hogy hogyan tudnám ezt pontosra belőni? Konkrétan arra gondoltam, hogyha 1 órajelciklus alatt 1 utasítást csinál meg, akkor 417 uS az hány órajelciklus, és annyi NOP-ot teszek bele. Persze ciklussal :)

Ha a picet 4MHz-el kínálod meg, akkor 1 nem ugró utasítás
1/1.000.000s = 1us ideig fog tartani. Ugró 2us-ig, ha ugrik is. Ha csak várni akarsz, akkor jó a ciklus, ha közben valami mást is akarsz csinálni(multitask), akkor timer modult használd.

Az eleje nem világos, de már késő van, biztos én vagyok fáradt, meg egész nap olvastam, mert jönnek a vizsgák. Az, hogy soros portra fel akarsz füzni sok eszközt, az nem egy bevett gyakorlat. Az I2C alkalmas erre, mert az nyitott kollektoros, nem lesz gond, ha 2 eszköz nem ugyanazt a logikai szintet akarja kiadni. Persze az teljesen más eset. Itt ha a pc TxD-jén lesz több pic, akkor az végülis nem gond, ha mindegyik figyel(input), mást nem is tud csinálni.

>Mennyi kérjek?
Jó kérdés. Ezzel vagyok én is mindig bajban. Ha keveset kér az ember, akkor nem érdemes dolgozni, mert aki szokott építgetni, csak az tudja, hogy mennyi munka/tanulás/fáradság ez az egész. Ha sokat kérsz, akkor nem tudod eladni a cuccot. Sajnos 2 szomorú tapasztaltom van:
1. mindig úgy jönnek az emberek, hogy ha már kész lenne is késő lenne, pedig még szinte el sem mondták, mit akarnak.
2. pénzt pedig nem szánnak rá, max. annyit, amennyi az alkatrészek ára.
Az ipari automatizálás egy kicsit jobb munka, ott nem annyira rossz a helyzet.

Üdv.: NickE

hétf. dec. 08, 2003 23:13
arany tag

Hozzászólás 
Mono:
Várom a fejleményeket.
Hertz

hétf. dec. 08, 2003 23:02

Hozzászólás 
Ja még annyit, hogy egy általam tervezett kapcsolást is feltettem, ha ráértek, megnézhetnétek azt is.

köszi

http://lzolcsi.uw.hu/kapcs.wmf

hétf. dec. 08, 2003 15:13

Hozzászólás 
Sziasztok!

Először is köszönöm Netternek a hosszú választ.
Időközben hétvégén én is utánanéztem kicsit a dolgoknak, és meg is tanultam 1-2 dolgot. Viszont kiderült közben valami fontos: A PC-s programot nem nekem kell írni. Tehát a feladat jelenleg:

A PIC csücsül a soros porton (ugyanazon a vonalon több készülék is van) és figyeli a forgalmat. Ha az PIC felőli RX lábon (tehát a pc küld a picnek) megjelenik a PIC kódja, akkor a PIC-nek el kell küldeni a FC1 és FC2 számlálóját (utolsó lekérdezés óta hány termék haladt el az egyes fotocellák előtt). És lényegében ennyi. Nagyjából menne is a dolog, a következőkkel lennének a problémáim, illetve kérdéseim na ezt jólmegfogalmaztam :)

1: Amíg a PIC készenléti állapotban van, tehát figyeli a soros vonalon a kommunikációt, addig a PIC TX lábát bemenetnek állítsam? Mert ha nem, akkor ott ugye logikai 1-et kellene tartanom, és akkor a többiek nem tudnának kommunikálni. Vagy nem?

2: A 16F84-et mivel égetitek? Ugyanis az én égetőm (régebben írtam is a gondjaimat vele) nem égeti rendesen a konfigurációs bitet. Illetve mindig RC módba égeti az oszcillátort. Ehhez a feladathoz pedig muszáj XT.

3: Mi az a tömszelence?

4:A PIC és a PC között 6-8 m lesz kb. Ezt még kibírja? Gondolom, hogy igen.

5: A legnagyobb kérdés, a sebesség szabályozása: Hogyan oldjam meg. Pl ha 2400BPS-en akaork kommunikálni, akkor hogyan csináljam meg, hogy 417uS-ig tartsa a jelet? Mármint hogy hogyan tudnám ezt pontosra belőni? Konkrétan arra gondoltam, hogyha 1 órajelciklus alatt 1 utasítást csinál meg, akkor 417 uS az hány órajelciklus, és annyi NOP-ot teszek bele. Persze ciklussal :)

6: Ha ezt a munkát rendesen megcsinálom, úgy ahogy kell, akkor szerintetek mennyit lehet érte kérni? Igazándiból még soha nem volt ilyen rendes munkám, szóval hogy pénzért kifejleszteni meg minden, és nem igazán vágom ezeket a dolgokat. Ráadásul ez az ember lehet hogy utána is akar nekem munkát adni szóval tök jó lenne. Meg azt mondja, hogy a dokumentációért külön fizetne, ha azt nem adom drágán. Szóval ilyen témában is világosítsatok fel légyszi.

Köszi előre is mindent és bocs a sok szövegelésemért.

hétf. dec. 08, 2003 15:05
arany tag

Hozzászólás 
L-Zolcsi:

Konkretumokat nem tudok mondani mivel meg nem csinaltam ilyet, de en az ldr-key korul keresgelnek. Abban nincs szintilleszto (ossz egy tranyo), viszont fent van a neten a pic-oldali progi forrasa ami kezeli, nem tunik bonyinak (magyarul!). Ebbol lehet ollozni, win alol a soros portot nem bonyolult kezelni, kvazi mintha egy fajlra irnal.
A konya fel pic-progis konyv is ir a soros port kezelesrol. Meg a neten is nagyon sok info van (igaz angilusul).

hétf. dec. 08, 2003 14:53
arany tag

Hozzászólás 
Most hívtak, hogy elkészült a NYÁK, talán ma este megkapom.
Jelentkezem, amint van valami további fejlemény.

hétf. dec. 08, 2003 11:37

Hozzászólás 
Ha Picstart+-panelra van szükségetek, keressétek Szilágyi Petert aki elkészitette és működöképes.
Tehát, ha panelra van szükségétek tőle rendelhettek panelt.
Email címe: sysypet@sednet.hu
Mindenkinek jó építést hozzá.

Üdv:
Zsolt

vas. dec. 07, 2003 14:33
platina tag

Hozzászólás 
Ja, a lényeget felejtettem el, ami miatt ide jöttem, hogy a ChipCAD-en volt néhány ember, aki gyártott ilyen nyákot, szóval szerintem érdemesebb ott próbálkozni, mert itt nem látok rá sok esély, hogy belátható idő belül lesz valami.

NickE

vas. dec. 07, 2003 10:11
platina tag

Hozzászólás 
A maxról elfelejtettem még azt, hogy invertálni szoktak. Biztos van nem invertálós is, elég sokféle van belőlük.

vas. dec. 07, 2003 9:58
platina tag

Hozzászólás 
A lényeg az, hogy egy un. asszinkron soros kommunikációt kell megoldanod. A pc-n van egy ilyen krumpliszirom (8250, de inkább újjab)aminek a regisztereit fel kell töltenek a "megfelelő" értékekel, ha pascalban akarod dos alatt csinálni. A soros vonal úgy néz ki, hogy +/- 12V feszültégek felelnek meg a L és H szintnek. A RS232 szabvány 15V-ot definiál (ha jól emlékszem), de a gyakorlatban a pc-n kb. 10-11V szokott lenni. (Noteszgépeken érdemes megmérni, mert ott lehet kevesebb is). Van 1 inkativ szint, ami azt jelenti, hogy nincs kommunikáció. Ez -12V. Ha átmegy +12V-ra a szint, akkor az egy start bit volt. Ezután jönnek az adatbitek. 5-8db lehet. (a 8bit azért jó, mert az ugye 1 byte, persze a feladat dönti el, hogy melyiket célszerű választani.) -12V =H, +12V=L szint. Utána jöhet(opcionálisan) a paritásbitek. Hibaellenőrzésre jó lehet. Ezt követi a stop bit, és visszaállhatsz inaktívra. Ami még fontos, az a bps, azaz az adott szinten meddig kell tartani a vonalat. Ha pl. 9600bps-el akarsz "beszélgetni", akkor 1 bitidő 1/9600 s=0,1042ms. Mondjuk ha ezt nézegetni is akarod, akkor jól jön egy tárolós szkóp. :-) RxD és TxD vonalakon folyik a kommunikáció. Van még néhány érdekes vonal pl. CTS,RTS,DTR, DSR. Ezek az a két fél állapotát jelznik, de nem szükséges használni őket. Ha biosból akarod folytatni a kommunikációt, annak viszont szüksége van ezekre is. Be lehet csapni a biost úgy, hogy belső hurkos összekötést használsz, de szerintem jobb, ha nem biosból kezeled, hanem leprogramozod. A 8250 registereire pedig keress rá a neten, kicsit hosszú lenne most leírni. A lényeg az, hogy itt kell beállítani azt, hogy milyen gyorsan szeretnél kommunikálni, , kell paritásbit, ha igen hány, meg hány adatbitet használsz, meg még sokmindent, de ezt én is könyvből szoktam nézni, mert tényleg sok van belőle. Pic oldalról ha külden akarsz, akkor a lényeg az, hogy alapból inaktívan tartod a vonalat.(pc. RxD-t) Amikor küldeni akarsz, akkor először a start bitet küldöd, és írsz egy ciklust/timer beprogramozod, ami vár 1 bitidőt). Utána jönnek az adatbitek sorba és mindegyik után a 1 bitidő várakozás. LSB megy először! Adatbitek után pedig stopbit, ami az inaktiv szintnek felel meg. Ennek a hossza lehet 1, 1.5, és 2 bithossz. 1.5 csak 5 adatbit esetén lehet.
Szóval nézz utána, de induláshoz ennyi szerintem elég.

Üdv.: NickE

vas. dec. 07, 2003 9:51

Hozzászólás 
Na mostmár le kell lépnem, legközelebb hétfőn vagyok elérhető, illetve addig is e-mailben.

Sziasztok

szomb. dec. 06, 2003 18:59

Hozzászólás 
Sziasztok!

Egy (számomra) fontos és sürgős dolgoban kérném a segítségeteket:
A megoldandó feladat a következő:
Van egy gyártószalag, rajta két prizmás fotocella. (közlebbit nem tudok róla.) A gyártószalagon mennek az eszözök, természetesen elállva a fotocellákat. Egy PIC-el kellene őket figyelni, és RS232 porton elküldeni a számítógépnek, hogy épp melyik érzékelő előtt van tárgy. A dolgoban az RS232 kommunikációnál van a hiba. Vagyis ezt nem tudom, hogy hogyan kell. Addig eljutottam, hogy egy szintillesztés nem árt (MAX232). Azonban a kommunikációs szabványról nem tudok semmit, vagyis hogy hogyan küldjem az adatokat. Valamint a PC felől hogyan fogadjam. Pascalban és PHP-ben tudok programozni. Pascalban a párhuzamos portot tudom írni, soros porttal még nem próbálkoztam. De a beolvasás egyikkel sem ment. Légyszi segísetek. még a hétvégén kellene. Ez életem első rendes munkája, és ha ezt megcsinálom, akkor valószínű kapok többet is. Ha valakinek lenne valami ötlete, akkor itt is elérhető vagyok: zolevelek(kukac)freemail(pont)hu

Üdv:
Lzolcsi

szomb. dec. 06, 2003 16:51

Hozzászólás 
Érdekes a tipusa :-))
Hozdd le hozzám vidékre, eredeti PicStartPlusz, bármit megsüt....
Tibi

szomb. dec. 06, 2003 6:43

Hozzászólás 
QW5ueWlyYSBuZW0gc/xyZ/VzLCBjc2FrIGvpbmUgbelnZWd5IOlnZXT1Lg0KDQo=

pén. dec. 05, 2003 13:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Milyen PIC-et akarsz égetni? (pontos tipus)
Üdv! watt

pén. dec. 05, 2003 13:22

Hozzászólás 
Mono: lesz valmi a nyákokból, mert nagyon kéne...

pén. dec. 05, 2003 9:29

Hozzászólás 
Mono: lesz valmi a nyákokból, mert nagyon kéne...

pén. dec. 05, 2003 9:29

Hozzászólás 
Mono: alakul az egeto?

szomb. nov. 29, 2003 19:15
arany tag

Hozzászólás 
Koszi. Bevizsgalom otthon ezt az errorleveles dolgot. Megszakitast nem sokat tervezek csak 1db idozitettet a led kijelzoim mukodtetesehez (persze okosodni nem art ki tudja mi lesz holnap). A hw mar majdnem kesz (meg egy kimenet hianyzik) de uzemkepes, a 4digites led kijelzo tokeletesen muxik nagyon kiraly (kicsit feltem hogy nem lesz eleg fenyes az idosztasos uzemelestol de tokeletes, asszem a kovetkezo projektbe mar 8digitet fogok rarakni).
Taszt kezeleshez van esetleg jo otlet (otleteim vannak de hatha, 8gombos vagyon mindegyik gomboc onnallo port, es eccerre tobb is nyomhato kell legyen, nem lenne baj ha repeatot is tudna de nem letszukseglet). Gondoltam valami mutatos bufferre mint a pc-n (esetleg ez is a timer megszakitasban) de lehet hogy valami eccerubb is jo lesz.

csüt. nov. 27, 2003 14:03
arany tag

Hozzászólás 
tellhun11:

Én is hosszasan keresgéltem, végül ezt a címet kaptam, ahol 4xx+ÁFA/db áron kaptam SMD kivitelben: http://www.elektrofok.hu

csüt. nov. 27, 2003 9:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Igallo!

ERRORLEVEL -305, -302, -306, -307, és a további olyan hiba és figyelmeztetés száma, amit nem akarsz látni.

A megszakítási folyamatok nem zavarják a timereket, de megtörténhet, hogy egy folyamatban lévő megszakítás alatt egy timer is megszakítást generál.
Ha a megszakításban letiltod a további megszakításokat, akkor ezt a közben érkezőt, csak a foyló befelyezte után tudod feldolgozni, de akkor azt rögtön. Elvileg lehet megszakításból megszakítást lekezelni, de ez igen szövevényes lehet, ha az ember elveszti a fonalat. A megszakításokat kiváltó perifériákhoz tartoik egy-egy flag bit, amit szoftverből kell visszabillenteni, ha lekezeltük a megszakítás rutinban. Ha ezt nem billantenénk vissza, akkor folyamatosan megszakításban maradnánk. Ha közben egy másik megszakítás flag-je beáll, és a megszakításból nem engedjük az újabb megszakítást, akkor mikor vége az előzőnek és annak visszabillentettük a flagjét, a proci észreveszi a közben beállt flaget és az is rögtön lekezeli. A megszakítás rutinban nekünk kell gondoskodni a flag-ek korrekt lekezeléséről, ami nem csak a visszabillentést jelenti, hanem az azokhoz tartozó rutinokat is kell meghívni. Ezt feltételes elágazásokkal szoktuk megoldani. Ha ez megoldott(annak kell lenni), akkor elvileg lehet megszakítás a megszakításban. A verem viszont véges, ezért elszállhat a progi bizonyos esetekben. Ezeket az eseteket ki kell szűrni és nem megengedni. Én nem szeretem az ilyen rekurzív dolgokat, ha nem muszáj.
Üdv! watt

csüt. nov. 27, 2003 6:31
arany tag

Hozzászólás 
Kerdesem lenne:) MPLAB.

Aszongya:
...
BANKSEL TRISC ;BANK1
CLRF TRISC ;PORTC MIND KIMENET
...
Ha leforditom akkor nyoszorgi a kovetkezoket:
"Message[302] MAIN.ASM nnn : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct."

Ha jol ertem ez csak figyelmeztetes arra hogy nem a bank 0-ban vagyok es megis buzergalom regisztert? Nem lehet esztetet valahogy kikapcsolni/elnyomni mert elege zavarnak ezek a felesleges figyelmeztetesek.

Most kezdek belso timer it-t progizni, eloszor. Mire kell figyelni, mivel lehet mexivni? (Pl. az it-ben kell tiltani az it-ket? Esetleg hosszu ideju feldolgozasnal egymasra tudnak futni az it-k? A tmr-en kivul mas it-t nem hasznalok.)

csüt. nov. 27, 2003 0:11

Hozzászólás 
Helló!

Hol lehetne kis tételbe a DG411-et beszerezni SMD-ben?

Sürgős lenne.

Mono! Te végül is hol vetted az SMD-t?

Üdv
Zsolt

szer. nov. 26, 2003 10:22
arany tag

Hozzászólás 
Elkeszult a Conradban kaphato homero modulhoz (TSM-220 es TSM-320 neven, 4200ft) a pc illesztes. A modul lcd-kijelzos es ket csatornat tud merni (0.1C pontossaggal). Alapban jar hozza egy db meroszonda a masodikat rendelni kell (400ft). Pic 16f870-el csinaltam, a gephez lpt-porton kapcsolodik (egy par soros delphi progival hasznalhato). Olyan pic kell hozza aminek minimum 4 io laba van (modul data+clock, lpt data+clock). Ha valakit erdekel irjon (most nincs erom felrakni a netre de eccer talan...).

hétf. nov. 24, 2003 10:38
arany tag

Hozzászólás 
Lehet hogy jo lenne, de mostmar marad az idoosztasos mod (2 projektet ezzel csinalok) majd legkozelebb, de azert koszi az infot.

hétf. nov. 24, 2003 10:26

Hozzászólás 
SAA 1064 esetleg? I2C-s, 4 digites hétszegmens-driver IC, teljesen önállóan multiplexer. A www.soselectronic.hu kevesebb mint 1000 pénzért utánad dobja, de a RET-nél is van. Kell mellé két BC182, két 100 Ohmos ellenállás, meg egy 22pF-es kondi, aztán seper. Kukk meg!
Tibi

szer. nov. 19, 2003 18:56
arany tag

Hozzászólás 
Nem semmi komoly, egy idozito ami gyakorlatilag egy stopper, de tud elore es visszafele is szamolni, meg lehet elore eltarolni idoziteseket (az idozites pontossaga nem kritikus 1percen belul ne legyen nagyobb 1mp-nel). A ket pic-es dologra en is gondoltam, eleve ugy alakitom ki a dobozt hogy bent van meg egy ledkijelzo, egy homero resznek (kijelzo+gombok), de annak is csak annyi a lenyege hogy egy beallithato homerseklettartomanyon kivul kerulve csipogni kezdjen. Ez gyakorlatilag ket kulon pic kozos tappal de osszekottetes nelkul.
Csak szamokat akarok kijelezni de azt azer olvashato meretben (ez a 14mm-es lomex fele kingbright tokeletes lesz, van egy-ket til3xx-kijelzom otthon a fiokban de sosem hasznaltam semmire, olyan gyenge kinezetuek, inkabb olyan 20 eves szamologepes filingjuk van).

szer. nov. 19, 2003 14:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért kérdeztem, hogy mit akarsz kijelezni!

Ha szépet és betüket is akarsz nem jó a TIL. Ha csak számok kellenek és az hogy lássad, akkor igen.

A programból frissítés más dolgoktól elvonhatja a kapacitást. Lehet elvileg külön PIC-el is kijelzőt építeni, és a folyamat vezérlő PIC-el I2C-vel összekötni. Lehet, hogy még olcsóbb is mint a sok TIL-es megoldás, mivel a PIC-ek nem drágák.

Üdv! watt

szer. nov. 19, 2003 10:41
arany tag

Hozzászólás 
Ezt a TIL306-ot nem tom hol lehet venni, lomexben van 301/302 de azok nem ilyenek. Eleve a til kijelzok olyan buta fazonuak, kicsik es a szegmensek benne meg kisebbek (pl. ez a 306 igen-igen tre kinezetu...). Igaz hogy az ar nem annyira lenyeg, de pl. a til301/302-bol egy db annyiba kerul mint egy 4 szamjegyes 14mm-es kingbright kijelzo. Persze a 306-ban a soros vezerles nagy elony, a tobbit allandoan frissitgetni kell (de timer megszakitassal megoldhato, neten vannak forraskodok, de megirni sem ordongosseg). Meg egy elonye hogy minden szegmenst kulon lehet vezerelni, ezert nehany betu vagy effekt is belefer.

kedd nov. 18, 2003 12:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
:))))))))))))))

Ne bomolj csak vicceltem! Ha kell küldök rajzot és progit a 16F-esekhez!

kedd nov. 18, 2003 11:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm! Csak ennyit szerettem volna.

kedd nov. 18, 2003 6:42
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 136  Következő