Szerző |
Üzenet |
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
> Így csak a nejem haragszik, ha kudarcot
> vallok:-)
Mindenkivel előfordul... DD
(bocs bocs bocs)
|
vas. jún. 15, 2003 9:15 |
|
|
DZzso
|
Köszönöm az infókat, de trafós tápom van, solomonom még nincsen, de beszerzek egyet Mivel most egy ilyet szeretnék építeni, dobjon valaki egy linket, ahol megismerhetem a kapcsi tápokat.
Gilszkilabor!
A tanítással én sem vagyok másként. Sajnálom is a két fiam, ha épp magyarázok nekik valamit. Ha nem értik meg elsőre, az még nem baj. De ha sokadjára sem akkor biza befejezem pedagógusi mivoltomat. Nekem nincsen türelmem, de már tudom magamról. Így csak a nejem haragszik, ha kudarcot vallok:-)
DZzso
|
szomb. jún. 14, 2003 20:46 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hi DZzso!
Én inkább valami kész táp beépítését/átalakítását javasolnám.
Vagy esetleg torroid trafót (pl.: 2db 25-30VA-s "halogén" trafó).
Speciel énnekem egy Osram kapcsolós "halogéntáp"-ból kreáltam a "kiszállós" pákatrafómat (egy rossz egyébként tök ugyanolyan-ból kivett plusz trafóval 24V-osítottam, primer párhuzamosan, szekunder sorosan). Ezek hasonlóak kapcsolásteknikailag mint a fénycső elektronikák.
Egyébként még nem vágtam vele tönkre semmitsem nem is csíp de elméletileg ezt (a feszültséget kivéve) pont ilyesmi környezetre tervezték, nem földelt.
üdv arnd
|
szomb. jún. 14, 2003 20:07 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves DZzso!
Köszönöm az elismerést, bár saját képességeim ismeretében szerintem pancser tanár lennék :Đ
Nehéz dolog eldönteni, hogy lebeszéljelek vagy rá. Egyiket sem akarom, a táp elkészítését Neked kell mérlegelned. Fentebb csak a saját nézeteimet fogalmaztam meg, lehet, hogy mások nem így gondolkodnak.
A linken látható pákatrafó tényleg elegáns és nekem is tetszik. Ha még soha nem építettél kapcsitápot, akkor érdekes és tanúságos dolgoknak nézhetsz elébe. Meg esetleg sok keserűségnek is. Kérd ki mások véleményét is, hogyan látják a dolgot!
Baráti üdvözlettel: Gilszkilabor
|
szomb. jún. 14, 2003 19:01 |
|
|
DZzso
|
a kapott link a következő:
http://free.x3.hu/nszero/paka/paka.htm
és az email címből arra következtetek, hogy övé az oldal. Csak nem vélaszol
http://free.x3.hu/nszero/paka/paka_elemei/image004.jpg
Ilyen belül. A LED funkciójából arra következtetek, hogy ez egy magnestat kiváltó kapcsolás Tehát van ahol működik. Igaz, vezérelni lehetne trafós kivitelt is, de ez valahogy kisebb, könnyebb, jobb. Bár lehet, hogy igazad van (miért is ne lehetne, hiszen soha nem építettem kapcsitápot és nem is olyan eccerű mint a hagyományos), de azért érdekel a dolog. Ha teljesen sületlenség amit szeretnék, kérlek beszélj le róla, ha viszont nem akkor a segítséged kérem, mert figyelve az itteni (LX-es) munkásságod, jó tanárom lehetnél!
Jut eszembe! Könnyen kiszedtétek belőlem, hogy mi az amit még nem akarok elmondani
DZzso
|
szomb. jún. 14, 2003 18:27 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves DZzso!
Páka trafónak nem a legszerencsésebb a kapcsoló üzemű táp. Nem az a fő gond, hogy drágább a leves, mint a hús, hanem a szivárgó áramok. Az ilyen tápok többé-kevésbé "csípnak". Digitális (CMOS) áramkörök javításánál rejtélyes komplikációkat okozhat a véletlenül "hazavágott" alkatrész. Szóval csak óvatosan!
Hja, és ha pákatrafó, nem árt, ha a kimenő feszültség kismértékben szabályozható (olcsóbb, hőfokszabályozó nélküli pákák)! Én akkor már inkább normál trafós, fázishasításos vagy PWM vezérlést építenék neki.
Gilszkilabor
|
szomb. jún. 14, 2003 17:59 |
|
|
DZzso
|
Yeeeee! Kaptam valakitől egy linket! Volt rajta egy szupi szabályozó, de azóta nem válaszol a mailomra. Ezért úgy döntöttem, hogy megépítem AVR-rel. Meg akartam venni, de mivel nem jelentkezik, most már akkor sem kell ha hozzám vágja De akkor lenne szép, ha kapcsoló üzemű lenne a táp. A többi megy
DZzso
|
szomb. jún. 14, 2003 17:41 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
paka-tapegyseg?
|
szomb. jún. 14, 2003 16:55 |
|
|
DZzso
|
Oké! Értem én meg igazad is van, de nem 1 darab kellene belőle a végén. Ezenkívül nagy a PC táp teljesítményre is, meg méretre is, plusz van egy csomó mindenféle fesz rajta ami nem is kell. A tervezés eredményét világgá akarom kürtölni, tehát nem kereskedelmi termék lenne a végeredmény. Mivel olyan dologhoz kell (még nem árulom el, hogy mi az) ami jól jön otthon a műhelybe, mindannyiunknak haszna lehetne belőle
DZzso
|
szomb. jún. 14, 2003 15:05 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kedves DZzso!
Alakíts át egy PC tápot, szinte kínálja magát a feladatra!
Gilszkilabor
|
szomb. jún. 14, 2003 14:21 |
|
|
DZzso
|
Egy hálózatról működő 24volt 50-60W és 5volt 5W teljesítményű kapcsitápot "kellene" terveznem. Szóval szeretnék. A segítségetekkel. Kezdetnek jól jönne néhány link ahol megismerkedhetek ezekkel.
Köszi
DZzso
|
szomb. jún. 14, 2003 13:32 |
|
|