Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 4:38

Hozzászólás a témához  [ 36 hozzászólás ] 
Segítsetek, h újra zajt kelthessek! 
Szerző Üzenet
Moderátor

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Jééé valaki rájött :) :) :)

Engem a TDA1524 (ez ún. egyenfesz. vezérlésű hangerő, hangszín szabályozó) annyira megszívatott, hogy csak na....

A quad elé betéve csak egy óriási sistergést lehetett hallani. Nem akartam elhini, hogy ez enyire sz*r lehet. Dehogynem. A másik a túlvezérlés hatására jelentkező csipogásszerű hang. A TCA730/740 páros sem tesz csodát az utánépítők szerint. Az LM1036 talán jobb eredménnyel kecsegtet,

Tévedés ne essék, az i2C is egy ugyanolyan FET-es szutykot vezérel, ami a hangszínszabályozó aktív eleme. ezt nehéz jól megcsinálni, és nem is nagyon sikerül.

Az autórásiók hangját üzembiztosan tönkreteszik ezekkel az integrált sz*rokkal. (tisztelet a kivételnek, mert a felsőbb kategóriában is megoldják, csak szerintem DSP-vel...) Na ezekről ennyit....

na ez nem csipog túlvezérlésnél, hanem kattog :) Közben a bemenetváltónál is felfedeztem eme káros hatást, így sajnos azt is mechanikusra kell alakítanom :( Ezzel viszont elértem azt a lélektani határt, hogy nem érdemes pénzt fektetni bele, mert annyira nem szólnak jól a csipogók sem... Inkább lecserélem a centert egy normális középsugárzóra és majd winampból megoldom a hangszínt. A digit rész meg mehet a kukába képletesen szólva

kedd nov. 29, 2005 0:40
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Jééé valaki rájött :) :) :)

Engem a TDA1524 (ez ún. egyenfesz. vezérlésű hangerő, hangszín szabályozó) annyira megszívatott, hogy csak na....

A quad elé betéve csak egy óriási sistergést lehetett hallani. Nem akartam elhini, hogy ez enyire sz*r lehet. Dehogynem. A másik a túlvezérlés hatására jelentkező csipogásszerű hang. A TCA730/740 páros sem tesz csodát az utánépítők szerint. Az LM1036 talán jobb eredménnyel kecsegtet,

Tévedés ne essék, az i2C is egy ugyanolyan FET-es szutykot vezérel, ami a hangszínszabályozó aktív eleme. ezt nehéz jól megcsinálni, és nem is nagyon sikerül.

Az autórásiók hangját üzembiztosan tönkreteszik ezekkel az integrált sz*rokkal. (tisztelet a kivételnek, mert a felsőbb kategóriában is megoldják, csak szerintem DSP-vel...) Na ezekről ennyit....

hétf. nov. 28, 2005 23:57
Profil Privát üzenet küldése Honlap
Moderátor

Hozzászólás 
Némi kísérletezés után arra a következtetésre jutottam, hogy ez a két digitális ic kombo egy kalap kaki :)
Az elsőt megtartom, mert kényelmesen lehet vele bemenetet választani és a mute funkció is egész baráti, viszont a hangerő&hangszín ic megy a kukába... Annyira műanyag hangja van, hogy az elképesztő. Hegesztettem gyorsan analóg hangszínszabályzót és mintha csodát tettem volna az amúgy gyengusz rendszerrel! Szóval már csak egy 6 csatornás potit kell szereznem... ;) No meg valami középsugárzót, mert a gyári csipogókból kicsit hiányzik a közép is.
Jah, a szubláda is meglepően jól teljesít mostmár! Közepes hangerő mellett kiváló hangot produkál, csak még kell neki egy szűrő, hogy csak a neki teccő frekisávot kapja csak meg, mert gyárilag elég sok közepet is szól.

hétf. nov. 28, 2005 20:42
Moderátor

Hozzászólás 
végre van egy kis időm tovább játszani a hangcuccal. Nos a mélyet direktbe kötve egész tűrhetően szól, tehát van értelme játszani vele. Most ott tartok, hogy a hangszínszabályzó nem működik, a hangerő pedig igen, holott mindkét funkció egy ic-n belül van megoldva. Miként lehetne kideríteni, hogy a vezérlő részen van a hiba vagy az ic döglött meg félig? Ugyebár i2c-n jön a parancs

hétf. nov. 28, 2005 19:19
arany tag

Hozzászólás 
:)
Hát az az igazság én még nem tekertettem trafót, de vki biztos van itt aki már igen &meg tudja mondani kb mennyibe kerül.. Én azért azt gondolom mindenképp olcsóbban jössz ki mintha vennél egy újat.. Ha bemész egy jó elektro boltba ott elirányítanak h hol tudsz tekertetni & venni..

Üdv: Isti

vas. nov. 27, 2005 12:43
arany tag

Hozzászólás 
Isti_: Amikor ezt az üzenetet írom, akkor percre pontosan ugyan az a csatlakozási időpontunk és a hozzászólásaink száma :lol:

szomb. nov. 26, 2005 22:25
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Melyik az olcsóbb lehetőség?
- ha újratekertetem, vagy..
- ha veszek 1 újat

..és melyiket hol tehetem meg?

szomb. nov. 26, 2005 22:23
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
hogy néz ki 1 ilyen hőbizti? Letekertem a szigetelést de nem látok semmit. Mondjuk a primer kör alul van, szal ha ezt nem szokták kivezetni akkor ígyis úgyis le kell tekerni a trafót nem?

Hát a sec körbe nem láttam még hőbiztit, ha máshogy nem férsz hozzá a primerhez akkor le kell tekerni sajna..Kinézetre van többféle is, hengeres v téglatest alakú, de lényegtelen, ha vmit találsz benne akkor az lesz az :)

Üdv: Isti_

pén. nov. 25, 2005 15:39
Moderátor

Hozzászólás 
Még annyi kérdésem lenne mára, hogy a mélynek a két LM1875T miért úgy van hídba kötve, hogy a második ic bemenete egyszerűen földre van kötve? Oda nem invertált jelet kellene tenni?

pén. nov. 25, 2005 0:18
Moderátor

Hozzászólás 
Videoton írta:
Úgy látom, megy ez segítség nélkül is. :P

Az analóg része nem volt olyan vészes. A digitálissal lesz inkább gond, de lehet az is csak látszólag nehéz

pén. nov. 25, 2005 0:16
Moderátor

Hozzászólás 
SPafi írta:
djsms!

Ez egy egyszerű földhurok-mentesítés.

erre nem gondoltam...
viszont ugyan az a távirányítója, mint a genius home theatre 5.1-nek! A hangerő full kompatibilis, a többi gomb kicsit másként, de működik!

pén. nov. 25, 2005 0:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Úgy látom, megy ez segítség nélkül is. :P

pén. nov. 25, 2005 0:06
Moderátor

Hozzászólás 
no megszólalt a cucc :)
első benyomás: kár volt küzdeni vele, úgy szól mint a moslék... :P
a mély egyelőre rossz. Hiába tekerem a hangszínt nem le se halkabb se hangosabb. Éles próba holnap, mert az asszony már alszik :)

pén. nov. 25, 2005 0:04
a fórum lelke

Hozzászólás 
djsms!

Ez egy egyszerű földhurok-mentesítés.

csüt. nov. 24, 2005 23:44
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
hogy néz ki 1 ilyen hőbizti? Letekertem a szigetelést de nem látok semmit. Mondjuk a primer kör alul van, szal ha ezt nem szokták kivezetni akkor ígyis úgyis le kell tekerni a trafót nem?

csüt. nov. 24, 2005 23:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Előfordul az ilyen. ;)

csüt. nov. 24, 2005 23:25
Moderátor

Hozzászólás 
Kimértem! A táp részen van az előfok is és itt jön össze a két test... Agyam eldobom... :P

csüt. nov. 24, 2005 23:20
Moderátor

Hozzászólás 
no, a bemeneten +18V egyenfesz van. Ez gondolom valami belső felhúzó ellenállat miatt lehet. Kívül van egy lehúzó ellenállat a bemenet testjéhez. Ha a bemenetet közvetlenül a kimeneti testhez kötöm akkor szépen 0V lesz a kimeneten is. Ezek után felbátorodtam és összekötöttem a két földet és ahogy azt szerettem is volna szépen beállt a kimenet 0V-ra. Tehát a végfok rész mostmár jó! Csak azt nem értem gyárilag miért nincs összekötve? Lehetséges, hogy valamelyik IC lenne ennyire kényes az előfokban? Bár ott közös a test a végfokok tápjával.
A visszarajzolás felesleges, mert teljes mértékben a doksiban adott kapcsolás van 5x egymás mellé téve. Csak a be és kimenet földje nincs összehozva. Esetleg a táp panelen oldották volna meg? Ez igen nagy baklövés lenne...

csüt. nov. 24, 2005 23:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Áh, nem lehet olyan bonyolult, hogy vissza kéne rajzolni. ;) Gondolom egyoldalas. :D

csüt. nov. 24, 2005 23:12
arany tag

Hozzászólás 
Legjobb lenne visszarajzolni & úgy átnézni, persze tudom..ez nem könnyű.

csüt. nov. 24, 2005 23:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
A kapcsolás gondolom hasonlít az adatlapn ajánlotthoz. Az Ic bemenetén ? Volt van? Valszeg ott is egyenfesz akkor, ha a kimeneten az van. Ezt kéne megszüntetni. Sztem kövesd végig, honnan jön a jel-test. Nem lehet olyan bonyás.

csüt. nov. 24, 2005 23:08
Moderátor

Hozzászólás 
Videoton írta:
Valahol nincs szakadás? Sajnos naggyon vizuális típus vagyok, míg nem látom, nehezen tudok segíteni... :|

A TDA2032 nem ismerős. Nem 2030?

Hibajelenség, pl. "Nem szól"? :P

Hja és az adatlapokból látod, nagyjából milyennek kéne lenni a kpcsolásnak. Odáig kéne eljutni, hogy a véger. megszólal.

Szakadás nincs, már többször ellenőriztem. Továbbá eléggé kézenfekvő lenne a két földet összehozni, mert van, ahol egymás mellett fut!
A tda2032 nekem sem ismerős, de igen valószínű, hogy a tda2030 klónja. Bekötésileg ugyan az és a körítése is mindenben megfelel.
Hibajelenség: egyenfesz a kimeneten. Hangszórót így inkább nem is dugnék rá :)

csüt. nov. 24, 2005 23:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valahol nincs szakadás? Sajnos naggyon vizuális típus vagyok, míg nem látom, nehezen tudok segíteni... :|

A TDA2032 nem ismerős. Nem 2030?

Hibajelenség, pl. "Nem szól"? :P

Hja és az adatlapokból látod, nagyjából milyennek kéne lenni a kpcsolásnak. Odáig kéne eljutni, hogy a véger. megszólal.

csüt. nov. 24, 2005 22:50
Moderátor

Hozzászólás 
kicsit méregettem a végfokokat. A tápfesz szépen megvan, +- 20V A kimenet testje megegyezik a tápfesz közös pontjával, viszont a bemenet testje és a kimenet testje között kb 17V-ot mérek és a tápfesz testjéhez képest is 17V van a kimeneten. A be és kimenet testjének nem kellene ugyanannak lennie?

csüt. nov. 24, 2005 21:02
arany tag

Hozzászólás 
Knight írta:
Idézet:
a kapcsitáp ugye mint nevében is benne van kapcsolgat. Ez tud okozni némi zajt is, ami esetleg meghallatszik a "végterméken" is.

de ha jól tudom ez a frekvencia minden esetben messze meghaladja a hallható frekvenciatartományt (nem úgy mint pl. az 50Hz a hálózaton). Ha így vesszük, még előnyösebbnek is kéne lennie ebből a szempontból, nem?

Igazából sztem nem a frekit hallod, hanem a freki által kapcslgatott eszközökből eredő zajt.
Idézet:
Hali!

Általában szoktak rakni hőbiztit a trafóba is!
Tekerdd le a szigetelést és meg fogod találni.
Már találkoztam ilyennel, de nekem sajnos menetzárlatos is lett a primer

De hátha neked nem.

Pár trafóban nekem is elszállt a hőbiztosító, talán nálad is csak ez a gond.

csüt. nov. 24, 2005 17:53
arany tag

Hozzászólás 
Ránézésre olyan 200-250 VA-s toroid. Ha igen akkor 6-10 ezer ft-ből újat vehetsz, vagy szépen letekered a huzalt, megszámolva, és a vasra újratekeri 1 trafós. Ebben az esetben megspórolod a vasat+ a pluszpénzt, amit a lecsupaszításért kérnének.

A 400W RMS meg igazából egy rövid (milisec - sec) idő alatt leadott csúcsteljesítményre értendő, ami a pufferkondiban tárolt energiával valósul meg.

csüt. nov. 24, 2005 17:27
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
a kapcsitáp ugye mint nevében is benne van kapcsolgat. Ez tud okozni némi zajt is, ami esetleg meghallatszik a "végterméken" is.

de ha jól tudom ez a frekvencia minden esetben messze meghaladja a hallható frekvenciatartományt (nem úgy mint pl. az 50Hz a hálózaton). Ha így vesszük, még előnyösebbnek is kéne lennie ebből a szempontból, nem?

csüt. nov. 24, 2005 13:28
Moderátor

Hozzászólás 
Knight írta:
Mi a hátránya a kapcsolóüzemű tápnak az audio kapcsolásokban?
Gondolom van, különben nem lenne toroidtrafó az összes High-End erősítőben.

csüt. nov. 24, 2005 9:04
arany tag

Hozzászólás 
Mi a hátránya a kapcsolóüzemű tápnak az audio kapcsolásokban?
Gondolom van, különben nem lenne toroidtrafó az összes High-End erősítőben.

csüt. nov. 24, 2005 1:13
platina tag

Hozzászólás 
http://www.datasheetarchive.com
http://www.alldatasheet.com
http://www.datasheet4u.com

PT2322
LM1875T

TDA2030

PT2323

csüt. nov. 24, 2005 1:05
Moderátor

Hozzászólás 
na, a két PT adatlapja megvan. Már látom, hogy I2C-vel lehet őket vezérelgetni. De hogyan? Ez sajna nincs benne az adatlapban...

csüt. nov. 24, 2005 0:57
Moderátor

Hozzászólás 
Ha nem haragszol az én problémáimat is behozom ebbe a topikba, mert erősen témába vág :)
Szóval addig már eljutottam, hogy naggyából feltérképeztem a panelokat. Szerencsére nagyon logikus felépítésük van és jól elkülöníthető részekre bontották. 4db ic adatlapját viszont nem találom sehol :(
PT2322-S, PT2323-S, TDA2032A és LM1875T.
Az első kettő szinte biztos, hogy valami 6 csatornás audio, csak azt nem tudom miért van belőle kettő "sorba kötve". Az utóbbi kettő meg ugye végfok :) Azok datasheetje annyira nem fontos, de jó lenne, csak hogy biztos legyek magamban.
Apropó a két LM hídba van kötve. Az egyik bemenetére jön egy közösített jel, míg a másik bemenete egy 22k-s ellenállattal egyszerűen földre van húzva. Ide nem az LM(1) invertált jelét kellene vezetni? Miért jó ez így?

csüt. nov. 24, 2005 0:47
arany tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Ha jól hallottam a te cuccod igen nagyot tud szólni! Bár a 400W-ot kicsit túlzásnak tartom. Minden esetre ha valóban ekkora a teljesítménye akkor elvileg nagyobb trafó kell, hiszen a veszteséggel is számolni kell. Vagy rosszul gondolom?

A hangerőre nincs panaszom (hangosítottunk vele már több házibulin is), a 400Wban meg csak azért hiszek, mert van THX minősítése (bár manapság már semmi sem garancia :( ).
Hát a doboz hátuljára 720W van ráírva (mint a legnagyobb felvett teljesítmény). Csak ez már nekem soknak hangzik.
orosza írta:

De hátha neked nem.

Erre nem is gondoltam. Köszi a tippet! Mindenképp meg fogom nézni.

csüt. nov. 24, 2005 0:08
ezüst tag

Hozzászólás Re: Segítsetek, h újra zajt kelthessek!
Hali!

:(

De hátha neked nem.

szer. nov. 23, 2005 23:55
Moderátor

Hozzászólás 
üdv a hangrendszer javítók táborában :) Én épp ma szereztem egy halott codegen (fadobozos) 5.1-es rendszert. Sajna ennél több infóm nincs róla, így marad a szétszedés és feltérképezés.

Ha jól hallottam a te cuccod igen nagyot tud szólni! Bár a 400W-ot kicsit túlzásnak tartom. Minden esetre ha valóban ekkora a teljesítménye akkor elvileg nagyobb trafó kell, hiszen a veszteséggel is számolni kell. Vagy rosszul gondolom?

szer. nov. 23, 2005 23:53
arany tag

Hozzászólás Segítsetek, h újra zajt kelthessek!
Hali!
Van nekem 1 Logitech Z560 hangrendszerem, ami már lassan 3 éves lesz és a garancia csak 2 évig tartott sajna.
A baj pedig igen 1xű: elszállt a trafó. A főkapcsoló a mélysugárzó hátulján van ezért a trafó szinte mindig áram alatt van. Elmentem hazulról pár napra és mire visszajöttem nem kapcsolt be. Mivel a trafónak halk búgó hangja van (és most nem hallottam) 1ből a biztosítékra gyanakodtam. Szét is szedtem a cuccot, de a biztosíték ép volt és a kábel sem kontaktos mert ott még mértem a feszt. Na ekkor kezdtem aggódni ... kiszedtem a trafót és lemértem: hát a primerkör szakadt. Fogalmam sincs hogy történhetett. Még nem láttam leégett trafót, de gondolom annak vmi külső nyoma is lenne (szag, elszíneződés). Mind1, a lényeg, h nem tudom hogyan orvosoljam a dolgot.
1. Újratekertetem a trafót
2. Veszek másikat
3. Esetleg nem toroid vagy kapcsüzemű.
Annyi gondom van még, h csak saccolni tudom a paramétereket. Az eredeti kb. 2x23Vot adott le, a hangrendszer pedig elvileg 400W RMS teljesítményű. Ez most azt jelenti, h nekem is kb. 400Wos trafóra van szűkségem?

szer. nov. 23, 2005 23:36
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 36 hozzászólás ]