|
Szerző |
Üzenet |
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester és Többiek!
Nem erőszak a disznótor, - szokták mondani, most a szivacs szívat, vagy Te magadat, nem mindegy. Ajánlom figyelmedbe néhány régi HI-FI Magazinban írtakat.
A szoba rezonáns tulajdonságán sokat nem tudunk javítani, hacsak nem építjük át a lakást, - de ez úgy gondolom, nem járható út.
Nem szeretem az equalizereket sehol sem, de pláne nem a mélytartományban, ahol ellenőrizhetetlen rezonanciák kioltása, vagy csökkentésére, vagy esetleg éppen emelésre volna szükségünk, - eleve kudarc minden próbálkozás.
"Tábla-rezonátorokkal" lehetne kísérletezni, ez lyukacsos lemez, ezt kell kb. 1-5cm-re a faltól elemelve felrögzíteni, mögéje esetleg kőzetgyapot kerülhet, de nem mindenhová. Nehéz dolog ez, nagyon költséges ráadásul és az eredmény nem mindig pozitív, de legalább sokba kerül.
A szubláda "elvileg" bárhol lehet egy szobában, - ez, kérem közönséges etetése-átverése a laikus embereknek.
A sztereo-rendszerben célszerűen a két oldalsugárzó között, valamelyikhez kicsit közelebb célszerű elhelyezni a szubládát. A faltól való távolsággal lehet valamelyest hangolni, se túl közel, se túl távol ne tegyük.
A szoba sarka jó lenne szubnak, de azt akkor oda kell tervezni, ami nagyon nehéz és kézbentarthatatlan normál hangsugárzókkal. Ide optimális lenne a híres Klipsch-saroktölcsér, aminek igen jó a mélyátvitele és ott, a sarokban érzi jól magát. Ez is drága buli.
Célszerű lehet a hangsugárzók mögötti falrészt "némítani", vagyis vastag szőnyeggel burkolni a falat. Ez egyébként a THX-ajánlásban is szerepel, de ez sem olcsó megoldás. A család hölgytagjainak azért ez tetszene.
Leginkább zárt-doboz, vagy labirintus-dobozzal érhetünk el viszonylag olcsón, jó-elfogadható eredményeket, mert ezek kevésbé kényesek a falak közelségére, mint a reflex dobozok.
Többcsatornás hangrendszerben is valahol elöl, a Center és egyik Front-sugárzó közé illik tenni a szubládát, mert a "színpad felől" kell a hangot hallanunk, nem a hátunk mögül, vagy fejünk fölött.
Érdemes ezzel próbát tenni, mert ez a legegyszerűbb, ki kell keresni a hangsugárzók optimális pozicióját, egymáshoz és a szoba adottságaihoz képest. Jó lenne a hangsugárzók egy síkban való elhelyezése, de ez nem mindenütt oldható meg, a szubláda többnyire valahol a földön kuksol, ezzel máris létrejönnek különböző rezonanciák, amiket "kezelni" kell. Látszatra egyszerű, de mégsem praktikus dolgok segíthetnek sokat, pl. egy polc-rendszer, ami körbemegy a szoba falán, adott magasságban és erre vannak a hangsugárzók "szalonképesen felhelyezve". Tudom, megint, (mindig) "agyforraló", amiket írok, pedig a legegyszerűbb dolgok segíthetnek a legtöbbet és még olcsók is lehetnek.
Üdv! SMA
|
vas. okt. 26, 2003 11:20 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Lehet a zene is olyan volt azé, mert nyugisabb zenékben abszolút nem zavaró, ill nem is érzem hogy késne.
Amikor először halgattam, vmi scooter ment az MTV-n, szal ki tudja
lehet vmi effekt volt... ;]
Meg biztos bejáratódtak a szivacsok is, mert nagyon szépen megkértem erre őket...!
|
szomb. okt. 25, 2003 15:15 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Subvoice!
Nekem pl. 40 és 60 Hz-en is van egy-egy rezonanciám(kiemelés), de luk is van sajna. Jelenleg két pár hangfallal játszom, ami az általad említettek szerint rendberakja a hangzást.
A fél másodperces basszus késést viszont nem ilyen egyszerű kiküszöbölni. erre van ötlet?
Nem kell feltétlenül eq-t használni! Hangváltóba szerelt szívókörrel is lehet játszani, bár nem hangzik túl jól...
Üdv, Funkee
|
szomb. okt. 25, 2003 14:32 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Funk!
A szobai rezonanciák csúnya dolgok. Amire figyelni kell, hogy a szatelit dobozok és a szub ne szóljon egyszerre a rezonáns frekin. Teszem azt, ha a rezonancia 80 Hz-en van, akkor a szubot vágjuk kb. 70 Hz-től, a szateliteket meg 90 Hz-től, ezzel persze el lehet játszani, míg a legjobb kombinációt megtaláljuk. A célnak természetesen megfelel egy parametrikus EQ is, amit a rezonáns frekire hangolva vágunk, így annak dominanciája megszűnik.
A saját tapasztalataim szerint az sem mindegy, hogy hol és milyen irányba (!) sugároz a szub. Magam is meglepődtem, de a legjobb eredményt akkor kaptam, ha a szubcső felfelé néz és fal mellett, majdnem sarokban van. Elfektetve a mélytartomány a hallgató magasságában nem érvényesült igazán jól. Van egyébként egy sejtésem, hogy a szub legjobb helye a szoba mértani középpontjában lenne, de ezt nincs lehetőségem megvalósítani, a csillár helyett mégsem lógathatom be a plafonról.
Az elhelyezéssel tapasztalataim szerint a mélyfrekis rezonanciák nem szüntethetőek meg (ez nem is csoda, hiszen a mélytartományban körsugárzóként dolgozik a doboz), viszont az erősségük csökkenthető illetve a kialakulásának helyük a szoba olyan pontjaira koncentrálható, ahol valószínűleg nem fogunk zenét hallgatni.
Ez egy idegtépő meló, rengeteg időt el lehet vele tölteni, végül persze meghozza a gyümölcsét, de aki elektronikában jártas és nem akar ezzel túl sokat foglalkozni egyszerűbben célhoz juthat egy 100 Hz alatt szabadon állítható 3 sávos parametrikus EQ-val, persze ekkor vállalni kell a plusz elektronikák hangra gyakorolt kellemetlen mellékhatásait is, amik talán a mélytartományban nem is olyan elviselhetetlenek.
|
pén. okt. 24, 2003 19:07 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Gondoltam kipróbálom még dolgozik bennem az az amatőr motiváció hogy
teli kell pakolni a dobozt mindenfélével, és akkor lesz jó...
|
pén. okt. 24, 2003 15:09 |
|
|
technique
|
Egy pickup-ba építgetek egy mélyládát a hátsó üléssor mögé.
Alul van olyan 18cm felül kb. 8-10cm vastag helyem a magasság
36cm.
Jelenleg csináltam bele egy akkora zárt dobozt ami belefér egy MNC New Orleans 30cm-es hangszoróval.
Igazából sehogy sem szól.
Azt kérdezném, hogy ilyen kis helyen érdemes-e méretezni,
esetleg tegyek bele kisebb átmérőjű hangszórót, a 30centis éppenhogy elfér, a doboz 18-as pozdorja.
Esetleg alakítsam reflexé?
A hátsó üléssor hosszának kb felét foglalhatja el az erősítővel együtt.
Nem kell hogy nagyot szóljon, elég, ha kiegészíti méllyel a hangzást.
|
pén. okt. 24, 2003 14:32 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester!
Mester!
Az a sima szivacs mindenre jó, csak nem hangsugárzóba, csillapításnak. Nem jó ilyen célra, sőt, többet ront a hangminőségen, mintha ott sem lenne.
Nem hergelésképpen írom ezt, ez tény.
Akik szivacs-szerű anyagot használnak, az többnyire valamilyen speciális szivacs, aminek "jó" akusztikai tulajdonságai vannak, a sima szivacs nem ilyen.
Egyébként milyen hangsugárzót nem építettél még?
Üdv! SMA
|
pén. okt. 24, 2003 13:28 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Cortez!
a fél másodperces késést ne kend az erősítőre. Talán másik erősítő helyett érdemes másik szobát építeni, ugyanis tipikus szobarezonancia probléma a mélyek késése. Ez az effektus egy elég randa érzékenység-freki menettel(rezonanciák) párosul. Undorító hangot tud így produkálni egy jó rendszer is.
Ha valakinek van ötlete az ilyen típusú problémák megoldására, akkor légyszi írjon!
Üdv, Funkee
|
pén. okt. 24, 2003 12:52 |
|
|
CortezMester
|
Hát a furnérozás nem lett tökéletes, mint láccik is a képeken,
de annyira nem vészes, elmegy. Kicsit ízléstelen a furnéros felület
és a piros MNC dizájn, dehát ez van.
Hangja, egész jó, de elsőre nagyon lassúnak tűnt, mintha fél
másodpercet késne... Persze ez még akármi is lehet, pl erősítő
mert egy elég régi darab, az új erősítőt még meg kell építenem.
A szivacs sima szivacs, kárpitosboltban vettem 2e ft volt kb és
az elég volt mind2 dobozra bőven, még maradt is.
Különben teccet a mélye, és a visatonok mellé kötve már halkabban
egész jól szóltak. Még be is kell járatni sztem kicsit.
Majd még írok róla ha meglesz az erősítő is hozzá.
|
pén. okt. 24, 2003 11:33 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester és Többiek!
Szép munka, megdolgozhattál vele rendesen.
Ha jól láttam a képeken, valamilyen szivacs van a ládában, ez milyen szivacs?
Hogyan szól az elkészült szerkezet?
Élménybeszámolót is kérünk!
Üdv! SMA
|
pén. okt. 24, 2003 8:25 |
|
|
CortezMester
|
|
csüt. okt. 23, 2003 22:23 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
hi all !
mivel rengetegett melozom ( ma is volt holnap is lesz )
lassan de biztosan halad az Exp.tolcser elkeszitese )
sajna nincs digi F.gepem ezert nemhiszem hogy sokmindent be tudnek mutatni de elmenybeszamolo lesz ha munkam engedi
ui.: es jo pihenest mindenkinek
legfokeppen magamnak mert mar kezdem unnni a munkam (
|
csüt. okt. 23, 2003 20:46 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves GenyoBenyo és Többiek!
Tedd ide be a képet, ha tudok segítek.
Üdv! SMA
|
vas. okt. 19, 2003 14:44 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves GenyoBenyo és Többiek!
Tedd ide be a képet, ha tudok segítek.
Üdv! SMA
|
vas. okt. 19, 2003 14:43 |
|
|
GenyoBenyo
|
Helosztok.
Az elmult napokban, elég sokat olvasgattam itt a fórumon. Főleg a hangfal hangolása rovatot, de őszintén megvalva nem igazán tudom hogy hogy álljak neki 2.1-es rendszert csinálni. Elégé hiányos az elektro tudásom.(gondolok itt a hgfal hangolására) Tulajdonképpen egy jó tervre lenne szükségem. Egy 200-300 literes passziv szubládát szeretnék mondjuk 2db 20-30 cm-es mélynyomóval. Annyi lenne a feladata hogy megállja a helyét házibulikon, egy 40m2-es zárt szobában. Szóval ha valakinek van valami jó terve, megköszönném tőle ha elküldené mailben, vagy belinkelné ide.
A másik. Egyszer már elkezdtem egy hasonló dimenziókkal rendelkező szubládát csinálni. Maga a doboz kész is van, de soha nem volt pénzem befejezni. Most van. Csak a bajom hogy anno ezt az Rádiótechnika valamelyik számából néztem ki. Sacc per kábé 3 éve. De a lap már rég elveszett és ugye mivel nem vagyok ampervadász fogalmam sincs hogy hogy fejezzem be. Gondolok itt arra hogy milyen hagszórót vegyek bele, milyen hangváltót, kell-e szivacs vagy vatta, stb,stb. Arra még emléxem hogy azzal dícsértk hogy 30watton 110 decibelt nyom vagy ilyesmi. Ha esetleg valakinek van fogalma róla hogy ez melyik szubláda, vagy tudja melyik számban van. Vagy szimplán tud segiteni abban ,hogy hogy fejezzem be azt megköszönném. Fényképet tudok róla küldeni.
Tehát elsősorban annak örülnék ha ezt tudnám befejezni, de ha valaki ad egy jó tervet annak is örülök.
előre is thx
üdv:b
|
vas. okt. 19, 2003 14:16 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
nem ide tartozik de mivel en kis h val irom a nevem ezert ugygondolom ezt elvarhatom masoktol is foleg hogy kertem.
egyebkent meg nem irunk minden nevet nagybetuvel
pl: hugi_0 )
|
vas. okt. 12, 2003 1:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves AKZ és Többiek!
A doboz bírná a graftot, de a benne lévő hangszóró(k) nem, azért adják meg ott azt a 100W-ot.
Persze, érdekel Mindenkit a "borsos-tölcsér"!
Az a "kis-szubkocka" nem tetszik senkinek?
Jól szuperál, annyi pénzért nem tudok jobbat.
Sok pénzért meg bármit lehet.
Üdv! SMA
|
szomb. okt. 11, 2003 11:01 |
|
|
6PeppeR9
|
Na, valami **** volt az lx- el.
Érdekel még valakit az általam ajánlott mélytölcsér? ; )
|
pén. okt. 10, 2003 7:00 |
|
|
Netwizard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 220 Tartózkodási hely: Budapest
|
SZevasz PeppeR!
Remélem emléxel még rám... elég sokat leveleztünk anno... még igértél egy levelet, de azóta se kaptam meg. viszont közben elszállt egy particióm, az adatok nagy részét sikerült visszamenteni, de a levelezés sajna elszállt, igy nem tudom a cimedet se.
Felvehetnénk újra a kapcsolatot! én továbbra is a netwizard@freemail.hu -n vagyok elérhetö...
Várom a leveled (amiben esetleg rögtön küldhetsz pár képet a tölcséredröl is...)!
Üdv, Net wizard
|
csüt. okt. 09, 2003 19:21 |
|
|
6PeppeR9
|
Na, mi a helyzet? Érdekel még valakit a projekt? ; )
|
csüt. okt. 09, 2003 14:24 |
|
|
Sinter1
ezüst tag
|
EvKO!
Komplett sub erosito kapcsolast tudok kuldeni neked, de a http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/kapcsrajzok/ alatt is megtalalsz nehanyat...en az LM3886-ost epitettem meg+a masikbol az automata ki/bekapcsolo aramkort...
Udv. Sinter
|
csüt. okt. 09, 2003 14:20 |
|
|
AKZ
|
Jól van, majd vmikor jó lenne +hallgatni a cuccost. Amúgy ki beszélt atom bömbölő techno zenéről (ebben a kifejezésben már az utolsó szóval is gondban vagyok...(ez zene lenne?!?)) Alter, rock, adott esetben reagge (no ezt nemtom,hogy kell írni), instrumental.
Tényleg, a Klinger-féle könyvben olvastam néhány doboznál, hogy max 100Wattra mondjuk. Bennem fel sem merült, hogy a doboz nem bírná azt, amit beleraknak... Erősebben kellene merevíteni, akkor többet írnának rá? Vagy csak hülyeség az egész? Mert ez mindig rejtély volt számomra... Üdv: AKZ
|
csüt. okt. 09, 2003 14:02 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
AKZ!
Nem Te vagy az egyetlen aki nem szereti a bandpass-t, én sem. De atom bömbölő techno zenéhez tökéletes. Más bandpass ládákhoz képest ennek a hangja elég egyenletes. Mostohán, 90 Hz alatt van tartva a kicsike, mert valamilyen elmebeteg ötlet eredményeként 4 utas rendszerrel járunk hangosítani.
A másik láda (elektrovoice koppintás) bass-reflex és valóban jobb a hangja, de lefelé haladva a 20 Hz irányában hamar kiffullad. 50 Hz alatt nem lehet rá számítani, míg a bandpass hajszárító módjára löki a levegőt még itt is.
Üdv, Funkee
|
csüt. okt. 09, 2003 7:23 |
|
|
AKZ
|
Funk, ne haragudj, de nem szeretem a bandpassok hangját...
Valahogy olyan elszineződött...
Mondjuk lehet,hogy meghallgatva azt mondom majd erről,hogy jobb...
Mindenesetre reflex láda volt az eredeti terv...(mivel ehhez a nagy hangszóróhoz az lenne a legjobb,ha 400Hz-nél lehetne váltani...mondjuk 200körül is lehet,de lejjebb nem nagyon akarom, AMINT a rendszer többi része is elkészül...addig csak SUBként funkcionálha <80Hz)
Azért szívesen meghallgatnám ezt a dobozt, kíváncsi vagyok...
Üdv: AKZ
|
szer. okt. 08, 2003 21:44 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Funk!
Ez 6PeppeR9 tölcsére!
|
szer. okt. 08, 2003 21:15 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Hugi 0!
Mivel a Knik név is név, ezért naggyal kell kezdeni!
Képek lassan lesznek, de ha összeszedem a képgalériát, akkor sok lesz!
AKZ!
Bandpass láda! Se kép, se rajz, ezért röviden: Kocka doboz, hangszóró átlósan van egy belső lapon lefelé fordítva, hang kijárat csak az oldalon van, felül (ahol a mágnes látszik) két 10cm basscső, alul (ahol a membrán látszik) pedig egy kiömlő ablak van. Szőrrel bevonva és tök jó.
Subvoice!
Látom te is 2.1-es rendszert tartod előnyösnek
|
szer. okt. 08, 2003 21:00 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Jut eszembe, Pepper tölcsére (próbáltam kicsit javítani a képminőségen, hát csodák nincsenek, de azért így már látszik is valami - nagy ugyan, de csak 64 KB):
http://web.axelero.hu/subvoice/pepper_tolcser.jpg
|
szer. okt. 08, 2003 19:32 |
|
|
_EvKO
|
Sziasztok!
NAgyon jó, látom már alakulnak itt a ládák, de engem az erősítők is érdekelnének. NEm tud valaki egy jó sub erősítőt? Nekem olyan kellene, amit meg lehet házilag építeni. Senki nem tud ilyet? És jó minőségű legyen, trafót is lehesen hozzá kapni és ne legyen túl drága. Vagy ennyi minden nem jön össze egyszerre?:)
Sziasztok!
EvKO
|
szer. okt. 08, 2003 18:57 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
hi all
Funk szivesen ! viszont ha van kep barmilyen otthonlevo hangjeltorol oszd meg velunk ha tul nagy lenne a merete akor inkabb csak nekem ( hugi0@axelero.hu) mivel sokan modemeznek meg.
egyebkent meg kernem a hugi_0 t kis h val ) koszi
SMA nekem feltetlenul 4Ohm os hangszorok kellenek milyeneket javasolsz ? ( linkel ne szukolkodj ) ) elore is kosz
|
szer. okt. 08, 2003 18:40 |
|
|
AKZ
|
Na ja...Amúgy a Klinger könyvben van nagyobb tölcsér is...
Nekem is pont ez a bajom a tölcsérekkel...nagyon nagyok...
Amúgy tudtok olyan embert, aki olcsón, igényesen, szépen el tud készíteni igényesebb, speciálisabb hangdobozokat?
Péell tölcséres közép+magas hangszórós kombi hangfalat,stb...
|
szer. okt. 08, 2003 10:48 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Hát igen, azt a tölcsért én is nézegettem, tetszett is, de mikor megláttam a méreteit... Ezt már nem tudnám lenyeletni az asszonnyal. Meg kicsit túlzás lenne egy 4,20x4,50-es nappaliba.
|
szer. okt. 08, 2003 10:12 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindenki!
Az a nagy tölcsér, az igen!
Nekem is szimpatikus, de hová lehet elhelyezni egy ekkora állatot?
Ráadásul ebbe nem lehet SAL, vagy MNC-stílusú hangszórókat tenni, nem szabad, mert nem azt tudja akkor, amit írnak róla.
Ilyen tölcsérbe már komolyabb JBL, Beyma, Eminence, ElectroVoice, Stage-Line, ( Monacor, Mckenzie ), Garry profi hangszórói valók. "Home-Made" stílusú hangszórókkal semmire sem jó.
Üdv! SMA
|
szer. okt. 08, 2003 9:21 |
|
|
AKZ
|
Funk...leírnád a kockadoboz felépítését? Zárt,bandpass,isobaric,reflex,milyen???
Gondolom ha nem front membrános,akkor vmi bandpass lehet..(vagy más:)
Tényleg, a reflexlyukaknak mi a fizikája? Mert az még ok,hogy egy cső egy bizonyos frekin rezonál,de egy lyuk,aminek nincs is mélysége..
Tényleg, a Beymához mi alapján,honnan szedted a 126X85x56cm-es belméretű doboz, két darab 10cm-es átmérőjű reflex lyukkal? Ez a 18LX60-ashoz tervezett doboz vagy a 18G-550 vagy a 18G-50-eshez? Azok keményebb felfüggesztésűek, egész más paraméterei vannak,inkább valók expo tölcsérbe...stb...
Van valami jó kis leírásod, ami nekem nincs?:)
A Klinger-féle könyvet én anno a Bajcsy 41. alatt lévő üzletben vettem (Orion,Tesla,SAL). Amúgy nektek is az a véleményetek,hogy az idősebb fazon,aki a főnök általában sokkal kevésbé kedves és segítőkész, mint a fia vagy az az idősebb hölgy? (Utoljára kb.másfél éve voltam,de akkortájt jópárszor...)
|
szer. okt. 08, 2003 8:49 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Hugi 0!
Ha megkérhetlek tájékoztass minket a hangláda elkészültéről! Ha megvannak, akkor esetleg egy összehasonlítást üthetnénk!
van két db 18"/600W/eminence-el szerelt kockadobozom és a tesztbe betudok még vinni két db elektrovoice(18"/400W/eminence) koppintást is ill. 2 db egyedi tervezésű exp. tölcséres 18"/600W/eminence-t is.
A "kis" kockák elég ütőképesek(érzékenység) és eléggé egyenletes a hangja viszont a másik kettőnek a hangja sajnos SMA álltal, 3 hozzászólással ezelött, leírt problémákkal küzd. Főként az exp tölcséres és a méretéhez képest nem túl meggyőző....
Szóval kíváncsi vagyok, de nagyon!
AKZ!
Ha tudsz várni okt 18.áig, akkor "személyesen" is meg tudom mutatni a kocka dobozokat, mert akkor érkeznek vissza a műhelybe. Érdemes kipróbálni! méretek: 70*70*70 (+/- 5%). Na ezt a dobozt tényleg bármilyen teljesítmény-hangszóró megérdemli. Nem front membrános!
Üdv, Funkee
|
szer. okt. 08, 2003 7:27 |
|
|
6PeppeR9
|
Erről van szó, kérem! Kész állapotról is vannak fényképek, igaz nem sok. Mi mást kívánhatnék: sok sikert!
Ja, kérdésekre szívesen válaszolok!
|
szer. okt. 08, 2003 7:01 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
hopsz ez nem link hanem beszuras bocsi a modemeseknek
|
kedd okt. 07, 2003 23:18 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
hi PeppeR !
nekem megvan epp ma fogok hozzalatni az anyag
leszabasanak ) (mint irtam emilben is)
http://www.extra.hu/hugi0/exponencialis.jpg
sok sikert hozza mindenkinek (magamnak is )
|
kedd okt. 07, 2003 23:16 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Houdi, AKZ és Többiek!
Nem az állóhullámok kialakulása ellen kell a csillapítás, hanem a levegő mozgásának a "hangja" ellen és elnyeletni bizonyos fekvenciákat, térfogatnövelő hatása is van. A reflex-dobozokban ugyanis nem jellemző állóhullámok kialakulása, mert nyitot a doboz. Más kérdés, hogy bizonyos frekvenciákon rezonancia alakulhat ki, ami hallható "zajt", hangelszíneződést okoz.
Az ilyen, rosszul megépített és behangolt reflex-dobozok azok, amik bőgnek, brummognak, csúnyán szólnak.
A legjobb védekezés ilyenek ellen, a különböző anyagból összerakott doboz, a csillapítás aszimmetrikus elhelyezése, helyesen méretezett űrtartalom, merevített dobozfalak, nem párhuzamos oldalfalak.
AKZ!
Azzal a 18"-as Beymával azért nagyon tisztességes hangú szubládát lehet készíteni, nem is túl nagy méretben.
Irányadat, egy gyári minta alapján: 126X85x56cm-es belméretű doboz, két darab 10cm-es átmérőjű reflex lyukkal. Cső nem kell, a lyuk minél közelebb a hangszóróhoz, de azért legyen tartása az előlapnak. Célszerű a hangszóró és a lyukak között merevítő léceket, kb. 5x5cm-es, betenni a hátlap és az előlap közé, csavarozni kell.
Masszív anyagból, réteges lemezből érdemes megcsinálni, a mélysége a kicsi méret. Merevítőlécezés nem kell, de jól össze kell ragasztani a lapokat, a "várfokcsapolás" lenne a legjobb, csak azt nehéz kivitelezni. Csillapításként kőzetgyapotot javaslok, kb. 5-6cm vastag, egy darabból a tetőlap-hátlap-aljra fektetve, ragasztva, gézzel, vagy hasonló anyaggal lefogatva.
Sok munka van vele, de jó lesz, az a hangszóró megérdemli.
A végfok, vagy erősítő jó mélyátvitelű legyen, mert nélküle nem ér semmit az egész.
Elmaradtam néhány adattal a kocka szubnál:
Mégis belül jobb a több-lyukú lap, a hátlap lesz ekkor a 15cm-es lyukkal ellátott lap, így az csővel is hangolhatóvá válik. Nem mindenhol szükséges a cső, szobafüggő, de van lehetőségünk hangolni, ha kell.
Ugyanis, hogy állandóan magyarázkodjam, ez a gyatra hangszórók miatt van így, mert 0,5-ös Qts- az bizony gyenge egy jó mélynek, a SAL SBX3040-es elég gyenge, csak ilyen "csillapított-reflex" dobozban működik elég jól. Így is vigyázni kell, nehogy túlhajtsuk, mert akkor a membrán föld körüli pályára áll ( kiugrik ).
A reflex-lyuknak felülről 27cm-re van a közepe, a két kamra eltérő mérete ad egy-egy rezonancia-púpot, a csővel esetleg hangolni tudjuk ezek nagyságát, a kiemelést bizonyos frekvencián.
Ezzel a hangszóróval szórakoztam a hétvégén, össze-vissza karmoltam magam a sok átszereléstől, méréstől. Érdekes, hogy az SBX4060-as jobban "kezelhető", igaz némileg jobbak a paraméterei.
Azért sokkal jobb a hangja, mint a 15cm-es Philipsnek, az aktív szubládikójában.
Üdv! SMA
|
kedd okt. 07, 2003 16:10 |
|
|
Netwizard
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 220 Tartózkodási hely: Budapest
|
AKZ: SPafinak van eladó 3000wattos 2x70voltos lemeztrafója 16e-ért és egy 2000wattos PWM végfokja 22e-ért, feltéve, hogy még megvannak neki... nézz a át az adok-veszekbe...
Jut eszembe: a Klinger féle könyvet lehet még valamerre kapni? kb milyen árban van? 91-es kiadás asszem, érdemes esteleg antikváriumban nézni?
Üdv, Net wizard
|
kedd okt. 07, 2003 15:50 |
|
|
Houdi
|
Kedves SMA!
Olvastam az SBX-es Sub-láda leírásodat és lenne egy kérdésem
Én úgy tudom, hogy a SUB-ládáknál nem kell csillapító anyagot beépíteni a dobozba, mert a pár 10 Hz-es hangoknál nem keletkeznek állóhullámok. Ennél a doboznál miért kell?
|
kedd okt. 07, 2003 15:05 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves AKZ és Többiek!
Érdemes szétnézni a Beyma honlapján, van ott neki hangfal-építési ajánlata, többféle is.
Ha ez kevés, házilag kell méretezni, kiszámolni, mert a programok többsége nem kezel hangszórókat 20Hz-alatt.
A behangoláshoz műszerek kellenének, de ezek közül is kevés működik 20Hz-alatt, tehát nehéz dolgod lesz.
Hanggenerátorok még mennek 10Hz-en azok jók lennének, persze egy jó végfok is kell hozzá, valamint egy hangfrekvenciás csővoltmérő (AF milliVolt-meter ), ezek is mennek még 10Hz-en.
A hangolást az impedancia-menet függvényében mértekre vezetjük le, nem túl egyszerű, de használható.
Gondolom reflex-doboz jöhet szóba, az pedig jó hangolás esetén két azonos nagyságú púpot mutat a mért értékek tekintetében.
Üdv! SMA
|
kedd okt. 07, 2003 12:55 |
|
|
AKZ
|
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata 20 Hz alatti határfrekvenciás dobozokkal? (Egyszer láttam egy speckót,aktív szűrővel,stb...,aminek 17Hz volt az alsó határfrekije...)
Mondjuk egy 20 Hz-es is jó lenne...
Más: van egy hangszóróm, Beyma 18LX60-as, minőségi PA hangszóró (ok, a minőségi és a PA így oximoronnak hangzik,de azért egész jó) Fs: 27Hz; Rdc: 5.5ohm; Qms: 11.45; Qes: 0.48; Qts: 0.47; Sens:98 dB: 2.83v @ 1m @ 2pi
; Vas: 500L; Cms: 248 ľm/N; Rms: 2.2 kg/s; BL: 20.5 N/A; Hatásfok: 2.5%; Sd: 0.132m2; Xmax: 9mm; Mozgó tömeg: 0.172kg; Vd: 1200cm3; Le@1kHz: 1.2mH; Z: 8ohm; Terhelhetősége: 600W RMS. Ennek a kis drágának szeretnék egy dobozt tervezni... Ahogy progival számolgattam,kb. 250literes reflex láda jött ki. Mondjuk 11.5 kiló a drágám és így elég masszív doboz kéne neki... Én 28mm-es rétegelt lemezt gondoltam...
Amúgy a neten itt van a spec: http://www.beyma.com/INGLES/productos/l ... 18LX60.htm
a kép róla meg itt van: http://www.beyma.com/INGLES/productos/l ... 18LX60.jpg
Az oldalon 150literes ládát mondanak hozzá,de nekem alacsonyabb határfreki kéne, így terveztem hozzá egyet a JBL progijával... Nemtom, mennyire jók ezek a progik...tapasztalatom szerint nem eléggé...
Ti hogy szoktatok tervezni?
Esetleg valami baró 5let tervre?
Reflexcsövet hogyan hangoljak? Sokan mondták,fülre, de elég nehéz 40Hz alatt hangolgatni fülre (úgy,hogy szomszédok is vannak meg főleg)
Amúgy egy mély/közép/magas rendszert gondoltam, a mélyközepek már meg is vannak, 12"-os Eminence Kappa modellek, 400W RMS,100dB körüli érzékenység, már csak vmi tölcséres magas kellene hasonló teljesítményre 2-4kHztől...
(2"-os modellek jönnek számításba,csak azok tudnak a többi hangszórónak megfelelő max. SPL-t előállítani)...
Ezeket fogom szerintem harmadrendű Butterworth filterekkel használni (no meg némi hangnyomás-illesztés sem ártana)
Ha valaki tudna segítséget nyújtani valamiben...(megmondani,melyik progi elég jó tervezőprogi, hogyan kell hangolni a csöveket,ha fülre nemm1,a méretezés meg nem az igazi,vmi szupi speckó asztalos sem ártana...)
Köszi, aranyosak vagytok, sorry,hogy ilyen hosszú és egy picit off voltam, üdv: AKZ
|
kedd okt. 07, 2003 12:03 |
|
|
6PeppeR9
|
Akik kérték a terveket, azoktól elnézést kérek a késedelem miatt! Rettenetes fennforgások vannak most felénk, nagyon kevés az időm. De, hogy továbbiakban "ne áruljak zsákbamacskát", elmondom, én mit ajánlanék.
Kétoldalasan terhelt exponenciális mélytölcsér. Méretei: 2200*800*500 (mm). Én megépítettem, iszonyatosan jól teljesít. Költségei (valós, 3-4 hónapnál nem régebbi árakat írok):
18.000,-Ft 19-es bútorlap, fekete, erezett, gyári furnérborítás
5.000,-Ft SAL SP 25 cm-es fekete hangszóró
1.xxx,-Ft SPEAKON csatlakozó
Tobábbá szükséges még, de nekem ingyen volt: merevítő "tuskók", spéci dísz facsavarok, selymezett előkeret, kábelek.
A sok munka és a nagy méretért cserébe kapsz egy 25.000-Ft + erősítő összköltségű mélysugárzót, ami még az esetleges szabadtéri hangosítástól sem riad vissza. Alsó határfrekveniája: 24Hz.
subvoice: segítenél egy csöppet? Neked elküldtem a fényképet a tölcsérről, megtennéd, hogy belinkeled a képet, ha meg van még?!
Előre is köszönöm!
|
kedd okt. 07, 2003 7:18 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves oshifis és Többiek!
Yes Sir, valóban, de ez egy kicsit "más".
Csinálhatunk belőle olyan band-pass dobozt, aminél nem látszik a hangszóró.
Ekkor az előlap a nagy-lyukú lesz és a közbenső lapon van a hangszóró, a hátlap a sok-lyukú.
Így egy nagyobb rezonancia-púp keletkezik, amit az előlapba beépített csővel kell kihangolni, attól függően, hogy mit szeretnénk?
Ha rövidebb a cső, kisebb lesz az alsó határfrekvencia, de rosszabb a hatásfok, viszont szélesebb sávban dolgozik. Ha hosszabb a cső, akkor feljebb tolódik a határfrekvencia, de javul a hatásfok abban a szűkebb sávban. Hasolnó ábrákat valamelyik HIFI-Magazinban is közöltek, vagyis a cső hosszával lehet, kell hangolni, ez megint szobafüggő, hangszóró függő is.
Sajnos, ekkora méretben nincs igazán jó szubláda, ami "minden szempontból" jónak mondható, valahol meg kell alkudni, akinek ez sikerül, az örülhet.
Mindegyiknek van valamilyen színezettsége, jellegzetes tónusa, ami mindenféle műsoron kihallható.
A hasonló méretű gyári dobozkák is, aktív, vagy passzív mindegy, hasonlóan színezett hangúak. A méretek sajnos nagyon meghatározóak ilyen mély frekvenciákon, tehát jó mélybasszushoz vagy rossz hatásfok járul, vagy gyengébb basszus, de jobb hatásfok.
Az aktív dobozokban valamelyest lehet ( kell ) korrigálni a frekimenetet, de mindenféle hátrány is fokozottan jelentkezik.
Együtt élek már néhány hónapja egy aktív szubbal, hát ez kicsi, kicsike, kb.15cm-es a mélynyomója és megvan az a jellegzetes fojtott, mindent-elfedő-hatású hangja. Gyakorlatilag az ilyen "kicsikből" ez a fojtott, minden-ugyanúgy-szól mély hallható.
Van egy jóval nagyobb konstrukció, ami ugyan nem szobába való a mérete miatt, de kiválóan szól, kb.22Hz-en van az alsó határfrekvenciája.
Ezzel már lehet diszkózni, bulizni, "nagyban".
Sajnos, nehéz megépíteni és bizony(!) drága hangszóróval tudja, amit tud.
Azért fel a fejjel!
Üdv! SMA
|
szomb. okt. 04, 2003 13:29 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves EvKO és Többiek!
Nem olyan egyszerű a szubládába beépíteni egy végfokot, mint amilyennek látszik.
Nagyon sok múlik a beépített végfokon és főleg annak mechanikai kialakításán.
Ha nincsenek jól rögzítve, leragasztva az alkatrészek, akkor zörögni, rezonálni fog és így persze nem ér az egész semmit.
A dobozt többféleképpen lehet megépíteni, vagy a kedvelt "várfokcsapolásos" módszerrel, vagy pedig 22mm-es MDF esetén, az éleket kell összevágni fedésbe, esetleg vájatos kivitellel kell összeütögetni és persze, ragasztani a lapokat.
Sajnos még mindig nem tudok rajzokat ide feltenni, úgy egyértelműbb lenne a dolog, de nem vészes, csak nagyon jól össze kell rögzíteni a lapokat.
Először a doboz oldalait, alját-tetejét össze kell illeszteni, ragasztani, jól összehúzatni a lapokat.
Érdemes egy-két napot ezzel várni ha eddig kész, hogy jól összekössön a ragasztás.
Az elő- és a hátlap belesimul a többi lap él-síkjába, de ezeket előre beragasztott, csavarozott merevítő lécekre kell majd rögzíteni.
Variáció:
1.Kell egy közbenső lap, amin van egy reflex-lyuk, ez 15cm-es(!) átmérőjű, ne pont középre fúrjuk, kicsit lejjebb.
2. Kell egy lap, amin több, ( nekem 7db. kellet az SBX3040-hez ) 5-6cm-es átmérőjű lyuk van, nem szabályosan elhelyezve, tehát össze-vissza lehetnek.( Nálam ez lett kívül, nem túl szép, de nem látszik a hátulja.)
Ezt a két lapot fel lehet cserélni, ezzel lehet hangolni a dobozon, tehát nem kell fixen beépíteni ezeket, legalább a próba idejéig. Addig csak néhány csavarral kell befogatni.
Az egyik majd a hátlap lesz, a másik pedig a közbenső lap.
A közbenső lapot kb. 20-23cm-re kell az előlap síkjától befogatni, persze ide is kellenek merevítő lécek, amihez ragasztani, csavarozni kell, - majd.
Az első kamrában körben van a filc-csillapítóanyag felragasztva, harmonikaszerűen kell hajtogatni, esetleg egy-két csavarral is lefogatni, helyenként. Nagyjából 2-3cm magasra álljanak a harmonika hajtogatások.
Babramunka, de ha jól van elkészítve, stabil, jól "dolgozik". Az egyik ujjunk jó "térközelő-szerszámnak".
A másik kamrában pedig simán fel kell ragasztani körben a filcet. Lehet, hogy kicsivel több kell, mint előzőleg írtam, de kb. 1m-nyi elég, dobozonként.
A "lyukas" lapokra nem kell filc.
Nagyon masszíra tessék összehozni, nehogy zörögjön, rezonáljon valami a dobozban.
Érdemes a hangszórót is beépítés előtt ellenőrizni, hogy elég "jó" állapotban legyen.
A vezetéket ne vegyük hosszúra, mert zöröghet, de gitárhúr-feszességű se legyen, legalább 2,5mm2-es, sodrott vezetékkel dolgozzunk, az már elég stabil, csavarjuk össze az ereket.
A kétféle hangolás máshol ad egy-egy rezonancia-púpot, ki kell próbálni, kinek, hol, melyik a jobbik? Szobafüggő!
Méréseim szerint kb. 35Hz-en van egy rezonancia és feljebb pedig 80-85Hz körül, közötte kicsit hullámos az átvitel, de ez egy kisméretű doboz!
Csodát nem szabad azért várni, ekkora méretben elég nehéz mélyebbre menni, a hatásfok így sem kiemelkedően jó, nagyjából 85-86dB/1W/1m.
Ha kész, érdemes 2-4cm magas fém tüskéket belecsavarni az aljába, hogy stabilan álljon, ne "másszon" el a helyéről.
Üdv! SMA
|
pén. okt. 03, 2003 16:59 |
|
|
_EvKO
|
Kedves SMA!
Érdekel egy 50X50X50-es subláda, főleg ha jól szól, nem úgy, mint némelyik bolti gagyi...
Az ár nem túl jelentős, de a boltinál jó lenne azért olcsóbb..
Jah, és én olyanra gondoltam, amibe bele lehetne építeni az erősítőt is, ha lehet...
Gondolom ez nem túl nagy probléma, vagy igen? És egyáltalán tud valaki valami jó minőségű erősítőt hozzá???
Mert az is jó lenne, valami nagyobb teljesítményű (100W?)
Előre is köszi a válszokat.
Számítok rád is SMA!
EvKO
|
pén. okt. 03, 2003 15:02 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Csatlakozom Cortezhez.
|
pén. okt. 03, 2003 13:48 |
|
|
lacam
arany tag
|
Hello 6PeppeR9!
Nekem is elküldenéd?
lacam@freemail.hu
Köszi szépen!
|
pén. okt. 03, 2003 12:56 |
|
|
ISZ
vas-tag
|
Helló!
Szeretnék én is építeni egy szubládát pont ilyen célokra....várom a leírását!
Milyen hangszóró kell bele?
Üdv.: Imi.
|
pén. okt. 03, 2003 8:31 |
|
|
CortezMester
|
Ha lehet, akkor ne mail-ezünk, hátha másokat is érdekel, végül is ez egy fórum...
|
pén. okt. 03, 2003 7:35 |
|
|