Szerző |
Üzenet |
_Danko_
gyémánt tag
|
Hello!
A zajos dolog megoldodott, a jelfoldet osszekotottem a csillagpont folddel.
A melegedes is megoldodott. A nyugalmi aramot nemjol allitottam be az egyik panelon, es atallitottam, mint azt tegnap irtam is.
Azota szinte hideg
Koszi a segitseget mindenkinek!
|
pén. okt. 17, 2003 9:57 |
|
|
Embeer
vas-tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Budapest
|
Gondolom, ha egy erősítő bemenetére nem teszek kábelt, akkor
az első tranyó bázisát nem vezérlem.
Jogos a csend.
Pláne ha még valamiféle csendesitő áramkör is van benne,
Feltételezzük, hogy a kábel jó az rca aljzat az erősítőn jó.
Nincs forrasztási hiba levált forrasztás ami az rca vezetél
bedugásával jön elő
megnézted, hogy a jobb és a bal oldal is zajos?
1, Ha nem akkor összehasonlító méréseket végeznék.
2, kondikat különös gonddal.() nincse elengedett forrasztás,
panelszakadás.
3, kezedet az elektronika felett mozgatva hol nő meg a zaj
mértéke.Ez is lehet támpont
4, Ha mindkét oldal egyformán zajos akkor nézném a
tápot.(habár annak jellegzetes a brummja) hamar felismerhető.
5, Ha gyanus atáp megtáplálnám külön táprol.
6, lehet, hogy csak simán valamelyik tranyó bezajosodott
(túl lett hajtva)
Egyáltalán gyári az erősítő?
Épített? volt jó is?
sok minden infó hiányzik.
Embeer
|
pén. okt. 17, 2003 3:25 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Hello!
SPafi: Az egyik vegfok emitter-ellenallasain 1X mV -t mertem, 14-15 koruli erteket.
Azt a vegfokot beallitottam most olyanra, hogy mindegyik ellenallason max 4mV legyen. Tehat 4mV vagy kevesebb. Az egyiken azt hiszem pont 4mv, a tobbin meg kicsit kevesebb.
A masik vegfoknal 6mV -t mertem, azt is kicsit allitottam, hasonloan, mint az elozot.
Talan jo lesz most.
--
Danko
|
csüt. okt. 16, 2003 23:48 |
|
|
yozsee
ezüst tag
|
próbáld meg kikapcsolni a hangkártyán a mikrofon, aux, CD!! Nekem így elmúlt.
|
hétf. okt. 13, 2003 14:28 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Sziasztok!
SPafi: A nyugalmi aramot ugy allitottam be, ahogy kell: Az emitterellenallason 4-5millivolt esik, ugy tekergettem a potmetert.
--
Danko
|
hétf. okt. 13, 2003 13:47 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Próbaként egy zsebszámológép (valahol a fiók alján tuti, hogy van mindenkinek) AM rádióval (középhullámon) amikor számolsz vele szépen bezavarja a rádiót... akkor egy 40-70W-os procitol mit várunk?
Én is a digit in/out-ra jutottam, ha hangkártyát veszek a következő ilyen lesz, normális megoldásként csak ezt tudom elképzelni.
arnd
|
hétf. okt. 13, 2003 8:57 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ezzel szvsz már semmit nem lehet kezdeni, **** a kártya (különösen egyes alaplapi hangkeltőkre jellemző, hogy minden alaplapi zaj belehallatszik). Ki kell cserélni, ha van digi bemenet az erősítőn, akkor eleve javasolt digi kimenetes kártyát venni és azon összekötni őket, többé nem lesz ilyen problémád (én ez utóbbi megoldást választottam).
|
hétf. okt. 13, 2003 8:36 |
|
|
GenyoBenyo
|
Sziasztok.
Nem vagyok nagy elektrós, sok nekem a kínai ahogy olvasgatok, de azért hozzá szólnék.
Szóval lehet árnyékolni meg zajmentesiteni meg stb. De ha egyszer a gép ad zavaros jelet, hogy lehet az ki iktatni?
Mert pl ha feltekrem 3/4-ig a hangerőt(75w-os erölködő) és nem szól semmi. Akkor hallok mindend a gép belsejéből.
Ahogy húzom az egeret valami magas hang jön. Ha kattintok még magasabb. De pl ha egy ojan processt inditok ami keményen igénybe veszi a cpu-t akkor még azt is lehet hallani. Szóval mindet.
na ezt hogy lehet kiszürni, amugy ez már a második gépem ami csinálja. jah, és fülessel meg aztán pláne hallani.
Tehát én azt gondolom, hogy amekkora frekvenciákkal dolgoznak a különböző komponensek ,és amijen közel vannak egymáshoz, nem csoda a zavarjel.
vélemény?
üdv:gb
|
vas. okt. 12, 2003 22:41 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
A piros 1,5 V körül nyit, a zöld 2,2 V körül.
Ha nincsenek tüskék, akkor fölösleges betenni a diódákat, viszont akkor valószínűleg nem csak PC-vel melegszik! (Lejjebb kell venni a nyugalmi áramot.)
|
vas. okt. 12, 2003 20:55 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
A kimeneten mar nincsenek tuskek, szep sima.
Idokozben lefujtam szep feketere az egesz cuccot, a hutobordat is.
Kicsit langyosabb lett.
Majd kiprobalom ugy is, ha a bemenet nem lesz semmi, meg CDlejatszoval is kiprobalom majd.
Led: Inkabb veszek egy piros led-et... )
Miert pont piros? zold/sarga miert nem jo? Ezek teljesen standard szinek, es megis ennyire jelentos elteres van a muszaki parametereikben?
|
vas. okt. 12, 2003 20:49 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Szívesen!
A piros LED az igazi, vagy ha az nincs, akkor 2 db 1N4007 + 1 db shottky sorban. Az anódot az npn végtranyó bázisára, a katódot a pnp-ére kell kötni.
A melegedés most is csak akkor van, ha rákötöd a számítógépet? Mennyire melegszik, és mekkora tüskék maradtak a kimeneten?
|
vas. okt. 12, 2003 20:39 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Szia!
A huoborda meg mindig elegge meleg.
Hova kossem azt a piros LED-et? Zold nemjo helyette? Mert olyan van itthon eleg sok. Zold, 2x5mm-es teglalap profilu led.
A led melyik labat kossem hova?
--
Danko
|
vas. okt. 12, 2003 11:20 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Szia!
Klafa, mukodik igy, nincs az a zaj a szkopon!
A hutoborda homersekleterol nem tudok erdemben nyilatkozni, mert 2kilo koruli, az eltart egy darabig, amig lehul. Felteve, ha lehul. Remelem
KOSZI!
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 22:45 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Hello!
Oke, kiprobalom. Koszi!
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 22:09 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Igen.
Legjobb lenne, ha lenne fém burkolat, és arra rákötve a nagyáramú föld, és az RCA-k testpontja. Így talán a csillagpontot kösd össze a poti földjével!
|
szomb. okt. 11, 2003 21:49 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
A nagyaramu (tehat ami megy a hangszorokhoz), es a jelfold, ami az RCA-rol jon nincs osszekotve.
Ossze kellene?
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 21:43 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Danko!
Hol kötötted össze a nagyáramú-, és a jelföldet?
Az alufóliát elvileg minden felületre kellene ragasztani, és elektromosan összekötni egymással, és a földponttal.
Ha nem akarsz vele sokat tökölni, tégy be egy piros LED-et a végtranyók bázisai közé, ez megoldhatja a melegedési problémát, bár csak tüneti kezelés!
|
szomb. okt. 11, 2003 21:35 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Hello!
SPafi: A te vegfokodat epitettem meg ))) CortezMester nyakjaval. Az "ujabbat" csinaltam meg, amiben mar van valami foldhurokcsokkento-ize. ))
Annyi a kulonbseg, hogy Te 330ohmot irtal a rajzra, en pedig 240ohmot tettem oda, hogy nagyobb legyen az erosites.
Igen, fenyesen csillogott.... Be van /volt:)/ festve a gyuru, ezert nem lattam a szinet rogton.
Hova ragasszak alu-foliat?
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/amp-for-danko/ itt vannak kepek rola.
Esetleg valami nincs jo helyen?
arnd: Sajna nincs masik ATX-es tapom
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 19:06 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Codegen annyira azért nem gagyi, de a fax se tudja ha van kéznél egy másik próba táp akkor esetleg kipróbálhatod.
A védőföld biztosan jó?
arnd
|
szomb. okt. 11, 2003 15:58 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Danko!
A zajt a kapcsoló üzemű táp kelti, ez minden számítógépnél többé, vagy kevésbé, de jelentkezik. Viszont ha az erősítőd ettől melegszik, akkor az erősítő is rossz konstrukció. A végfok kapcsolása, és a földelési rendszer gyanús.
A PC-tápból kitermelt ferritgyűrű jó lehet zavarszűrésre, csak amit te ferritnek néztél, az valószínűleg porvasmag. Ha könnyen viszi a reszelő, és fémesen csillog a felület, akkor porvasmag, ha szürke, és nem reszelhető, akkor ferrit. A PC, és az erősítő fémházát külön vezetékkel érdemes összekötni, és ezután húzni a jelkábelre ferritet. A TV nagyfesztrafó vasa erre nagyon jó, mert sok hurok ráfér.
Ha a tápra nincs gari, akkor meg lehet nézni, hogy nem felejtették-e ki belőle a közös módusú szűrőt a bemenetről. A NYÁK-on szinte mindig ott a helye egy kis ferrit trafónak, de gyakran átkötést találsz helyette. Ezt lehet pótolni, és akkor kevésbé zavar.
Ja, most olvasom:
"A fold viszont nincs bekotve sehova, mert fabol keszitettem az erosito dobozat."
Így ne csodálkozz! A régi rádiók fa dobozára is alufóliát ragasztottak belül, nem véletlenül.
|
szomb. okt. 11, 2003 15:47 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Codegen 300wattos.
1eves talan. VAgy kicsit kevesebb mint 1.
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 13:55 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Ok az akkor nem földelt.
A PC tápja nem lehet egy kicsit koros, esetleg gagyi?
Ha minden kötél szakad akkor valóban berakhatsz egy szűrőt, de én inkább az okokat szoktam megkeresni...
arnd
|
szomb. okt. 11, 2003 12:01 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Azmitjelent az a foldelt kivitelu?
A 230-at ilyen szamitogep-tapkabelen kapja, az erosito hatuljan pedig egy olyan aljzat van, mint ami a gep hatuljan. A fold viszont nincs bekotve sehova, mert fabol keszitettem az erosito dobozat.
Az egesz szobamban egy potnbol van szetosztva a ~230Volt, szoval szerintem nem ez lehet a hiba oka.
Esetleg egy alulatereszto szuro, RCtagbol felepitve, mondjuk... hm... 50kHz vagy 100kHz-s vagasi frekivel?
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 11:36 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Az erősítő "földelt" kivitelű?
Bocsánat Zaza-tol, maradjunk akkor a zaj-nál ))
Valószínűleg földhurok van próbáld átdugni másik konektorba...
esetleg valami ráolvasás ((
|
szomb. okt. 11, 2003 11:25 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Ha csak a testet kotom ossze, akkor is megjelenik a zaj.
Ha a dugojat megforditottam, ugy is ott volt a zaj.
"zaza".... Egyik holgy ismerosomnek "Zaza" a nick-je IRC-en
--
Danko a zajos...
|
szomb. okt. 11, 2003 11:15 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hi!
A Zobel-tag a hangszóró induktív viselkedése miatt van használva.
Esetleg próbáld ki az egyik végén a kábelnek az árnyékolását elvágni a testtöl és egy külön dróton összetestelni az erősítőt gépet. Esetleg konektort váltani, és /vagy fordítva bedugni és ezeket variálni. Ha csak összetesteled akkor is megjelenik a zaza? Esetleg szkóp testelés gond is lehet... bár a melegedés nem erre utal.
arnd
|
szomb. okt. 11, 2003 10:25 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Talaltam a fiokomban egy gyurut, ratekertem 3menetet, de ugyanugy megmaradt a szkopon a zaj.
Ja, ha a bemenetrol lehuzom a kabelt, akkor teljesen sima a csik, tehat 1000csillio%, hogy nem gerjedes. Szerintem.
Most jut eszembe! Az a Zobel-tag nem erre jo?
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 9:14 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Ilyen AT-s meg ATX-es tapokbol kiterlmelt ferritgyuruim vannak. Valahol azok jok erre a celra?
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 8:58 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Na-na csak óvatosan ezzel a szőrő taggal mert semmi magas nem lesz a végén.
Elsőnek egy-két ferrit gyűrűt próbálj meg rátenni a hangfrekis kábel két végére (áthurkolod a gyűrűn a vezetéket 1x-2x).
A gyári PC kábeleken szokott ilyen lenni kis dudor formájában.
Hátha ez segít és még a magasak is megmaradnak.
arnd
|
szomb. okt. 11, 2003 8:52 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Szkoppal figyeltem az erositom kimenetet, es valami iszonyuan sok szemetet kuld a gep az erositobe. Valami nagyfrekis jel, mert a szkopon 10us/div -es idoalapban lehet csak megkulonboztetni a periodusokat.
Nem gerjedes, mert a a szamitogepbol kihuzom a kabelt, es egy asztali CDlejatszoba dugom, akkor szep a kimeneti jel alakja, nincsenek benne ilyen nagyfrekis dolgok.
Raadasul ha a geprol jaratom az erositot, akkor nagyon melegszik a hutoborda.
Pedig nem is A osztalyu
Ja, nullara csavart hangeronel, kb 0.6voltos a zaj amplitudoja a kimeneten.
Valami szurotag kellene a bemenetre, ilyen elko-ellenallas dolog. Nem azt szokas ilyenkor tenni?
Tudnatok segiteni?
--
Danko
|
szomb. okt. 11, 2003 0:08 |
|
|