Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 15:31

Hozzászólás a témához  [ 8 hozzászólás ] 
Fóliamembrán maratása 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Lugol-nak hívják? Kapható vegyszerboltban (vagy az összetevői), esetleg patikában próbáljam? A weben olvastam, hogy fokon 1 um/min sebességgel marja az aranyat. Ez az aranyfüst baromi vékony, egy 6 x 8 centis lapot rá tudok dörzsölni az ujjamra, hogy alig látszik a nyoma... Valahogy rá kellene ragasztani műanyagfóliára, hogy egyben maradjon. Vékony selyempapírra felvive között árulják, de arról egy lehellet leviszi (szó szerint).
Amit találtam aluminium bevonató fóliát, azon a bevonat túl vékony. Fény felé tartva átlátni rajta. Emiatt viszonylag túl nagy az ellenállása.

szer. okt. 22, 2003 14:45
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Őshifis!
Lehet, hogy tévedek, de szerintem a Lugol oldat (káliumjodid-jód vizes oldata) az aranyat nem oldja, az ezüstöt viszon valószínűleg marja. Ezt rajtam kívül más is megerősítette, aki szintén vegyészmérnök, igaz, ő is szerveskémiával foglalkozik, ahogy anno én is...

szer. okt. 22, 2003 9:01
platina tag

Hozzászólás 
Kösz a címet, felhívtam, de nem foglalkoznak ezzel. Adtak egy fóliatasztatúrás címet, de azok is elhajtottak. Marad a házilagos próbálkozás és a kísérletezés öröme...

hétf. okt. 20, 2003 14:41

Hozzászólás 
Őshifis!
Ha már ilyeneken töröd a fejed, én nem segíthetek Rajtad :))
DE: www.turboplus.hu
Az itt található telószámot felhívod és keresed Bálint Lászlót. Talán ő tud segíteni. Esetleg elhajt, de legalább megpróbáltuk :))
Tibi

hétf. okt. 20, 2003 7:28
platina tag

Hozzászólás 
Kösz a tippeket. Először kell szereznem valami alu-bevonatú műanyagfóliát. Érdekes, amit a virágosok használnak, az nem vezet, ez hogy lehet? A háztartási alufólia túl vastagnak tűnik, és nem is tudom jól felragasztani a műanyagra. Talán találok alu-bevonatú fóliát készen valami dekorációs boltban.
A weben azt találtam, hogy az aranyat káliumjodid és jód vizes oldata marja. Egyelőre művészboltban vettem aranyfüstöt, azzal kísérletezem, de ezt is fel kellene ragasztani valahogy.

pén. okt. 17, 2003 12:50

Hozzászólás 
aranyat nem valószínű, hogy a vasklorig marja, sőt biztos, hogy nem...
az ezüsthöz sem jó szerintem.
aranyhoz sósav-salétromsav elegye (királyvíz), ezüsthöz salétromsav.

Positiv20 hogy bírja ezeket, nem tudom. (Salétromsav oxidál is...)

Az alumíniumot meg marja a fotózás utáni előhívásra használt nátronlúg is.

pén. okt. 17, 2003 11:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha hiszed, ha nem, vaskloriddal. Jól szellőző helyen, és sűrű öblitésekkel tarkítva végezd. Nagyon hevessen marja,melegszik, az oldat telítettségét ki kell kisérletezni. Kettes voltam kémíából, többet ne kérdezz tőlem.
üdv

csüt. okt. 16, 2003 17:34
platina tag

Hozzászólás 
Hogyan tudok műanyagfóliára felvitt alumíniumréteget maratni film alapján?

Ez egy ortodinamikus fejhallgató membránja, szerepelt a Fejhallgató Topicban:

http://forum.terminal.hu/messages.php?l ... 0919112750

Arra gondoltam, hogy kísérletképpen duplikálom a membránt, hátha lehet a gyárinál jobbat is gyártani, pl. zizegős fólia helyett selyemszövet és hasonlók. Mivel nagyon könnyű szétszedni, könnyen ki tudtam venni a lapos membránt, és ezt kívánom sablonnak felhasználni. A membrán így néz ki:

tube.fw.hu/t1.jp(g)

Az elképzelésem a következő: Positiv20-at viszek fel különböző fémfóliával bevont anyagokra, pl. műanyagfólia, papír, selyem. UV-lámpával megvilágítom az eredeti membránon keresztül, üveglappal leszorítva. Előhívom, lemaratom, lemosom a Positiv20-at, összerakom, meghallgatom.

Akinek van tapasztalata a Positiv20-al történő munkával, az megoszthatná velem. Milyen finomságú rajzolatot lehet elérni? Az én esetemben kb. 0.2 mm-es vezetősávok vannak. Mivel marassak alumíniumot, ezüstöt, aranyat? Egyéb technológiai trükkök a Positiv20-al, pl. egyenletes vékony réteg felvitele, hibák javítása, előhívás, eltávolítás, alternatívák Positiv20 helyett.

csüt. okt. 16, 2003 11:26
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 8 hozzászólás ]