|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 8 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
oshifis
platina tag
|
Lugol-nak hívják? Kapható vegyszerboltban (vagy az összetevői), esetleg patikában próbáljam? A weben olvastam, hogy fokon 1 um/min sebességgel marja az aranyat. Ez az aranyfüst baromi vékony, egy 6 x 8 centis lapot rá tudok dörzsölni az ujjamra, hogy alig látszik a nyoma... Valahogy rá kellene ragasztani műanyagfóliára, hogy egyben maradjon. Vékony selyempapírra felvive között árulják, de arról egy lehellet leviszi (szó szerint).
Amit találtam aluminium bevonató fóliát, azon a bevonat túl vékony. Fény felé tartva átlátni rajta. Emiatt viszonylag túl nagy az ellenállása.
|
szer. okt. 22, 2003 14:45 |
|
|
_Gabor_
|
Őshifis!
Lehet, hogy tévedek, de szerintem a Lugol oldat (káliumjodid-jód vizes oldata) az aranyat nem oldja, az ezüstöt viszon valószínűleg marja. Ezt rajtam kívül más is megerősítette, aki szintén vegyészmérnök, igaz, ő is szerveskémiával foglalkozik, ahogy anno én is...
|
szer. okt. 22, 2003 9:01 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Kösz a címet, felhívtam, de nem foglalkoznak ezzel. Adtak egy fóliatasztatúrás címet, de azok is elhajtottak. Marad a házilagos próbálkozás és a kísérletezés öröme...
|
hétf. okt. 20, 2003 14:41 |
|
|
ezekbet
|
Őshifis!
Ha már ilyeneken töröd a fejed, én nem segíthetek Rajtad )
DE: www.turboplus.hu
Az itt található telószámot felhívod és keresed Bálint Lászlót. Talán ő tud segíteni. Esetleg elhajt, de legalább megpróbáltuk )
Tibi
|
hétf. okt. 20, 2003 7:28 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Kösz a tippeket. Először kell szereznem valami alu-bevonatú műanyagfóliát. Érdekes, amit a virágosok használnak, az nem vezet, ez hogy lehet? A háztartási alufólia túl vastagnak tűnik, és nem is tudom jól felragasztani a műanyagra. Talán találok alu-bevonatú fóliát készen valami dekorációs boltban.
A weben azt találtam, hogy az aranyat káliumjodid és jód vizes oldata marja. Egyelőre művészboltban vettem aranyfüstöt, azzal kísérletezem, de ezt is fel kellene ragasztani valahogy.
|
pén. okt. 17, 2003 12:50 |
|
|
_Gabor_
|
aranyat nem valószínű, hogy a vasklorig marja, sőt biztos, hogy nem...
az ezüsthöz sem jó szerintem.
aranyhoz sósav-salétromsav elegye (királyvíz), ezüsthöz salétromsav.
Positiv20 hogy bírja ezeket, nem tudom. (Salétromsav oxidál is...)
Az alumíniumot meg marja a fotózás utáni előhívásra használt nátronlúg is.
|
pén. okt. 17, 2003 11:44 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Ha hiszed, ha nem, vaskloriddal. Jól szellőző helyen, és sűrű öblitésekkel tarkítva végezd. Nagyon hevessen marja,melegszik, az oldat telítettségét ki kell kisérletezni. Kettes voltam kémíából, többet ne kérdezz tőlem.
üdv
|
csüt. okt. 16, 2003 17:34 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Hogyan tudok műanyagfóliára felvitt alumíniumréteget maratni film alapján?
Ez egy ortodinamikus fejhallgató membránja, szerepelt a Fejhallgató Topicban:
http://forum.terminal.hu/messages.php?l ... 0919112750
Arra gondoltam, hogy kísérletképpen duplikálom a membránt, hátha lehet a gyárinál jobbat is gyártani, pl. zizegős fólia helyett selyemszövet és hasonlók. Mivel nagyon könnyű szétszedni, könnyen ki tudtam venni a lapos membránt, és ezt kívánom sablonnak felhasználni. A membrán így néz ki:
tube.fw.hu/t1.jp(g)
Az elképzelésem a következő: Positiv20-at viszek fel különböző fémfóliával bevont anyagokra, pl. műanyagfólia, papír, selyem. UV-lámpával megvilágítom az eredeti membránon keresztül, üveglappal leszorítva. Előhívom, lemaratom, lemosom a Positiv20-at, összerakom, meghallgatom.
Akinek van tapasztalata a Positiv20-al történő munkával, az megoszthatná velem. Milyen finomságú rajzolatot lehet elérni? Az én esetemben kb. 0.2 mm-es vezetősávok vannak. Mivel marassak alumíniumot, ezüstöt, aranyat? Egyéb technológiai trükkök a Positiv20-al, pl. egyenletes vékony réteg felvitele, hibák javítása, előhívás, eltávolítás, alternatívák Positiv20 helyett.
|
csüt. okt. 16, 2003 11:26 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 8 hozzászólás ] |
|