Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 13, 2025 7:08

Hozzászólás a témához  [ 197 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
Cantenna (WLAN konzervdobozból) 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás mérés
Általában 2 megás net jön be de nem tudom milyen az eredeti sebesség.
Ja és azt nem írtam, de van egy köcsög fa is az erkély előtt. Így kicsit nehezebb a helyzetem.

csüt. nov. 13, 2008 19:58
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
A 30 métert azért írtam mert annyira van a szomszéd ház kb, google maps al mérve :)
Biztos messzebb is ellát. Csak azért írtam 30at mert az a biztos.
Hétvégén anyósnál letesztelem a kert végéből :)

Amúgy természetesen lakáson belül használom. Így nyugodtabb vagyok, hogy csak én láthatom. :) Rosszindulatú a magyar...
--------------------------------------------
Egyéb:

Ez a sor véletlenül maradt az előző hozzászólásomból:

(az általában javasolt )

Azt akartam írni, hogy az általában javasolt 85 mm átmérő helyett nekem a száz jött be.

csüt. nov. 13, 2008 19:56
arany tag

Hozzászólás 
Hát 30m tényleg nem sok!(senao ap bot antennával többet tud)
Anno csináltam 60cm parabola+biquad párost,Netstubler progival kb 40 SSID jött!Ma már nem nézem,tuti duplája jönne!Felesleges 3500ft os diginetnél!Ha pedig valaki nem védi a netjét,az megérdemli!

kedd nov. 11, 2008 20:30
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Hát ez a papírdobozos antenna beltérben biztos elmegy, de mondjuk az erkélyen nem lenne túl hosszú élettartamú. Ha szobában használod, akkor arra ügyelj, hogy ha fokozottan hőszigetelt az ablaküveg, akkor annak a felületén van egy nagyon vékony fémréteg. ( ez adja a jó hőszigetelést ) Na ezen már a legjobb antenna sem lát át.
Azért nekem ez a 30 m nagyon szerénynek tűnik. A páromnál egy rádiós router van, de egy laptoppal még 80 méterről is jön az adás, pedig a saját antennájuk van használva.
Nekem helixekkel több mint 1 km az áthidalt távolság és a sebesség 2,5 és 3,2 Mbit/s között van, az alábbi sebességmérővel mérve. ( "szolgáltató" helyen 8Mbit/s az ADSL.) Tehát, mérd meg, kiváncsi lennék az eredményre:
http://speedtest.invitel.net

Az új közmondás nagyon igaz! :)

vas. nov. 09, 2008 23:48
vas-tag

Hozzászólás cantenna
Sziasztok. Gondoltam megosztom veletek tapasztalataimat.
Előre elnézést kérek, ha túl amatőr vagyok, de úgy gondolom, ha nekem segített, akkor másnak is segíthet.
Az én cantennám a következőkből épült fel:

Hozzávalók:
2 vagy 3 db Multi-X vitaminpakk doboza (Nekem ez volt itthon. Olcsóbban is megoldható más konzervdoboztól, ennek viszont előnye, hogy kartondoboz, ami belülről fémes anyaggal burkolt, így könnyebben alakítható, megmunkálható, mint egy fém doboz.)
1 DB TP-LINK 54M wireless USB adapter
1 DB fényképezőgép állvány (HAMA STAR 61)
1 usb hosszabbító kábel (5 méter)

Szereléshez:
Szigetelőszalag
Ollo

Szoftver : cantennator ( használd a góglét!!)

A cantennátor nevű program segítségével kiszámítatom, hova helyezzem az usb adaptert, a cantenna aljától (zárt végétől számítva).

Az egyik dobozból kivágok itt ollóval egy akkora téglalap alakú részt, hogy be tudjam tenni picit szorosan az adaptert. Kb fele van benn a csőben.
Szigetelőszalaggal rögzítem, hogy helyén maradjon.

A másik kettő doboz mindkét végét kibontom, így cső lesz belőlük. Ezután széles ragasztószalaggal az első dobozhoz rögzítem őket.

Szigetelőszalaggal a fényképező állványra rögzítem, és már mehet is a vadászat. Az állvány fontos a jó irányíthatóság és rögzített állapot miatt.

Nem részletezem, hogy jutottam el idáig.
Nem is értem, nem is tanultam hullámtant. Csupán a neten néztem körbe. Egy 200 forintos tésztaszűrővel indultam, hetekig rohangáltam a szobában, az erkélyen mint egy idióta. Vásároltam konzervdobozt mérőszalaggal az auchanban, néztek is furán… (az általában javasolt )
Kísérleteztem, több verziót is próbáltam, mire ez a változat kialakult, és az én tapasztalataimhoz mérten ez a leghatékonyabb eszköz, amit készíteni tudtam. Amit az adapter nem is lát magában, azt ezzel az antennával kiválóan fogja. (a szomszéd lakóházba az utca túloldalán simán átlátok és fogom a szabad neteket… kb 30 méter)
Bár ez a cantenna nem két forint (kb 7000 ft), de pár hónap után megtérül, mivel nincs több havidíj…

És a végére engedjetek meg egy új közmondást:
„A szomszéd netje mindig olcsóbb…”
Remélem segítettem.

vas. nov. 09, 2008 19:16
platina tag

Hozzászólás 
Szerintem keress valakit, aki valamelyik mobilszolgáltatónál antennákat szerel. Annak talán van ehhez műszere. Házi körülmények között el sem tudom képzelni, hogy valakinek legyen ehhez műszere. De ha tudsz valakit, azonnal szólj, mert engem is nagyon érdekelne.

Azért nem annyira érzékeny a tönkre menetelre egy ilyen eszköz, kisebb nagyobb illesztetlenséget kibír. Csak antenna nélkül ne kapcsold be, mert azt már nem fogja túlélni.

hétf. jan. 14, 2008 22:03
vas-tag

Hozzászólás 
Hali!

Légyszi valaki írja már le nekem hogy mivel tudom megmérni az antenna talpponti impedanciáját. Milyen műszer kell hozzá??? Mert addig nem merem rákötni a helix antennát a routerre míg nemtudom megmérni az impedanciáját. Nem akarom hogy tropára vágja az "RF" részét.

Valaki SEGÍTSEN!!! please.

Ja és mégvalami. Az számít a quad antennánál hogy korrodálódik a rézdrót amiből a dipol van??? Csökken a teljesíténye?

hétf. jan. 14, 2008 20:35
platina tag

Hozzászólás 
nepe!

Mekkora az áthidalt távolság?

pén. jan. 11, 2008 17:44
a fórum lelke

Hozzászólás 
Dörmike cuccában is két Senao PCMCIA kártya ketyeg, azért lett megvéve.
(200mW asszem)
Sajna a szoftvere elég buta az AP-nek, kevés dolgot lehet beállítani, és csak 11Mbit-es

pén. jan. 11, 2008 16:18
arany tag

Hozzászólás 
Hi, ezt nem tudom pontosan megmondani, mert nem nagyon szoktunk masolgatni a halozaton. Ket Senao bridge (11b) alkotja a halozatot, tehat az erzekenyseggel ill. a teljesitmenyel nincsennek gondok :)

Azt viszont biztosan tudom, hogy a 4mbites net az lazan atjon az eszkozokon, gondolom tudna tobbet is.

Az en helixembe rp-sma aljzatot epitettem be.

Ugyanezt az osszeallitast teszteltuk biquad antennakkal is es ott mar nem szulettek enyire jo eredmenyek.

Tehat a helixet ajanlom mindenkinek, remek, egyszeru antenna.

Udv NePe

pén. jan. 11, 2008 15:20
platina tag

Hozzászólás 
Este elküldöm.

csüt. jan. 10, 2008 19:32
vas-tag

Hozzászólás 
Kössz a válasz Dörmike.

Engem az érdekelt, hogy a reflektor és a tekercs kapcsolódik e valahol, de így mostmár világos.

Nekem jelenleg egy home made quad(panel) antennám van egy 90cm-es parabolára fókuszálva amivel nincs semmi gond sem, viszont az adó oldarja egy cantennát csináltam(a viszonylag keskenyebb jelszórás végett), de sajnos mivel az tetőn belül van ezért a havas tetőn keresztül kicsit gázos a helyzet. Egy izmosabb havazásnál nincs jelem, főleg ha még jeges is a tető. Ezért gondolkoztam a helixen.

Viszont azt hogy oldottad meg hogy N csati nélkül kötötted rá az antennára a kábelt. Mondjuk nekem sincs egyik antennánál sem N csati, de ezt a panel antennánál könnyű volt megoldani.
Tudsz képet küldeni a mailomra?

Kössz!

csüt. jan. 10, 2008 18:28
platina tag

Hozzászólás 
Mennyi a kapcsolat sebessége, ha a szerver oldali winchesterről töltesz át egy nagyobb fájlt? ( Tehát nem arra gondolok, hogy az internet milyen sebességgel jön.)

csüt. jan. 10, 2008 17:28
arany tag

Hozzászólás 
Hi, en is epitettem mar helixet, es a rezfolias impedancia illesztes tokeletesen bevalt nekem.Tesztek alapjan jol is mukodott az antenna hozta azt a nyereseget amit irnak hozza ha nem helixel nez szembe.

Itt egy kep magarol az antennarol:

http://nepe.extra.hu/PIC15.JPG

Udv NePe

csüt. jan. 10, 2008 0:15
platina tag

Hozzászólás 
Nem zárt, bár nem értem pontosan mire gondolsz. A vége, ami az adó felé néz, az "lóg" a levegőben. A kezdete meg valamilyen illesztésen keresztűl bemegy a csatlakozó közepébe, tehát, elvileg a reflektor, meg a tekercs nincs galvanikus összeköttetésésben.
Én még a csatlakozót is kispóroltam, mert kellett volna egy aljzat, meg egy dugó. Ez nagyjából 2,5 eFt, megy az anélkül is, ráadásul a csatlakozó vesztesége is meg van spórolva.
Az a háromszög alakú rézfólia a talponti ellenállást illeszti 50 ohmra. A Ros-Co azt mondja, neki az nem ment. Én mégcsak nem is értem pontosan, hogy az hogy van.
Én egy ivszerű, hurkot csináltam a "laza" kolléga útmutatása alapján, lapozz vissza, ennek az oldalnak az elején megtalálod. Ezzel, már galvanikusan össze van kötve a reflektor, meg a tekercs (sugárzó)
Amit még lehetne csinálni, az az, hogy a csatlakozó tüskéjére be lehet kötni a tekercs kezdetét, de mielőtt elkezdődik a tényleges tekercs, előtte kell csinálni belőle egy aszimmetrikus tápvonalat, amely a tekercs 140 ohm körüli talpponti ellenállását 50 ohmra illeszti. Ezt egyszerű megcsinálni, csak legalább 4 kvadrátos drótból kell csinálni a tekercset, különben nagyon kicsi méretek jönnek ki, azt meg nehéz pontosan megcsinálni. Ezt még nem próbáltam ki, de ez lesz a következő.
Csak úgy ne kösd be a tekercs kezdetét a csatlakozóba, mert én kipróbáltam, nagyon gyenge volt. Ugyanis a 140 ohmos talpponti ellenállást nem fogja szeretni az 50 ohmos kábel. Meg Bridge kimeneti tranyója sem...

kedd jan. 08, 2008 21:18
vas-tag

Hozzászólás 
A helix engem is érdekelne. De lenne pár kérdésem:

1. a helix ugymond áramköre zárt? (mint a quad-é)
2. az a rézfólia ott az elején a reflektornál az nagyon fontos? Mert a képeken úgy van hogy a rézfóliához forrasztom oda a drótot. Nem lehet azt megcsinálni hogy az N csatlakozóhoz közvetlen forrasztom a spirálba tekert réz drótot?

előre is kössz.

kedd jan. 08, 2008 18:10
platina tag

Hozzászólás 
Itt egy link hozzá:

www.wallawalla.edu/frohro/Airport/Prime ... estar.html

Először én is ilyet akartam csinálni, de nem igazán tudtam szerezni parabolatükröt, még próbára sem. Amit a boltba lehet kapni, az drága, vagy nem elég időjárásálló. Maradtam a helixnél, szerintem jóval egyszerűbb és fillérekért megvan.

vas. jan. 06, 2008 20:13
vas-tag

Hozzászólás Cantenna rősítése
Hali mindenki!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy valaki próbált már egy cantennát ráfókuszáltatni egy (60cm-es) parabolára? Ha igen, megírná a véleményét hogy milyen lett. Jelentősen növelte-e a jel erősségét meg ijenek.

Előre is köszi.

vas. jan. 06, 2008 14:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dörmike írta:
Miért volt az jó, hogy egymásba lógnak a csatornák? Spóroljanak a sávszélességgel?
Biztos valami ilyen oka volt. Van egy adott X sávszélesség, és hogy minél több csatorna beleférjen (marketing), egymásba lógnak a csatornák. A PC iparban már meg sem lepődök az ilyesmin...

szer. dec. 26, 2007 15:32
platina tag

Hozzászólás 
Köszi.

Az egyes csatornát használom, a többi AP az ötöstől felfelé kezdődik. Miért volt az jó, hogy egymásba lógnak a csatornák? Spóroljanak a sávszélességgel?

szer. dec. 26, 2007 15:10
arany tag

Hozzászólás 
A 11Mbps csak annyit jelent, hogy azzal a modulációval, amit használ, ennyi az elméleti sebesség. A tényleges sebesség ennek persze a töredéke. A modulációt meg a jelminősétől függően váltogatja. A csatornakiválasztásnál jó tudni, hogy a csatornák 5 MHz-enként vannak, de egy csatorna sávszélessége 22 MHZ, tehát a szomszédos csatornák zavarják egymást. A legjobban úgy lehet kihasználni a sávot, ha a 1,5,9,13 -as csatornákat használod. De ha látsz most 3 másik AP-t, akkor elég nehéz lehet közé beszúrni a tiedet.

szer. dec. 26, 2007 9:54
platina tag

Hozzászólás 
Először is üdvözlök mindenkit és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok.

Sokat tanultam ebből a topicból, ezt mindenkinek köszönöm, de elsősorban Ros-Co-nak a honlapján levő információkért és tevőleges segítségért, " lazának" a szemléletes leírásaiért és mindenkinek, akinek a hozzászólásaiból tudtam ötlete meríteni. ( pl. jó az a Senao kültérben is... )

A megvalósított terv a következő volt. Egy falu két szélső pontja között, egy-egy dombon, egymásra jó látással, internet átlövés. A távolság bő 1 km. Az AP-k ugyanazok a Senao-k, amiről írtatok. Finom kis szerkezetek.

Először biquadot csináltam, de az alig volt jobb, mint az AP-k botantennája, úgyhogy parabolára gondoltam. Szerencsére a kivitelezés illetve beszerzés nehézségei miatt inkább egy helixet csináltam. Az elrendezés "laza" által leírt laza módszerrel történt, kicsit vátoztattam a reflektoron, ez egy hajlított, "U" alakú lemez és az "U" szárain van átvezetve a műanyag cső, ami a helix meneteit tartja. Így jobban be van fogva a cső, masszívabb. A menetszám 23 menet lett, csak azért mert a cső hossza ezt megengedte, másrészt nem akartam már elvágni a 2,5 kvadrátos drótót. ( 3 m-t vettem a villanyszerelő boltban.) A méreteket az Antennakönyv alapján számolgattam ki. A fő problémát a 140 ohm körüli talpponti ellenállás illesztése volt 50 ohm-ra. " lazá"-nál, ez egy illesztőtag volt, de lehet, hogy nem értettem meg a leírásából, hogy pontosan milyen felépítésű. Végül is valamit csináltam, de a későbbiekben én nem tapasztaltam, hogy erre különösebben érzékeny lenne az illesztés. Összeraktam, aztán kipróbáltam. Az eredmény egyszerűen lenyűgözö. 600 m-ről belátok a kis otthoni rádiós kütyükbe. Érdekes módon rácsatlakozni nem tudok, ezt sem értem, hogy miért, mert az adott ház mellől laptoppal azonnal megvalósítható a kapcsolat. Ha én látom 600 m-ről, akkor miért nem tudok bejelentkezni? ( nem ad IP címet ) A server oldal nem lát engem?
Tulajdonképpen ez nem is annyira lényeg, mert a server oldalra is csináltam egy ugyanilyen helixet és betettem az adott ház tetőtéri szobájába, az ablak elé. Na, ezzel már ment a kapcsolat, igaz nagyon gyengén. Aztán olvastam valahol, hogy az üveg nagyon csillapít, tehát fogtam az antennát, aztán kitettem az ablakpárkányra. ( kétszer esett le... ) Na, ezzel a jel minősége már 50...65 % körüli lett. Az átlőtt net ADSL, 4 Mb-es. A létrejött kapcsolat a Senao AP szerint 11 Mb-es. A Google-n találtam egy internetsebesség mérő progit, az változóan 2100 és 2800 kbps-nak mérte a sebességet. Valójában mit jelent a 11Mbps?
Miért csak ennyi a ténylegesen mért sebesség? Az látszik, hogy az aktuális jel minőség erősen változik, néha még nulla is. Emiatt lehet, hogy erősen változik az átviteli sebesség?
Ezek a mérések egy ház tetőtéri szintjén voltak, egyszerűen a teraszra tettem egy szobai létrát, arra egy satut és abba befogtam a reflektornál fogva a helixet. Tehát, nem tettem fel a tetőre, meg nem igazán tettem semmi különöset, hogy jobb legyen a vétel.
Aztán, az egészet levittem a földszintre, nagyjából minden ugyanígy működött, pedig ott már nagyon sok bokor, fa, stb. van útban, ráadásul 10 m-re az antennától. Ezen is elhűltem.
Aztán gondoltam egyet és bevittem az egészet a ház szuterénjébe. Az antennát egyszerűen az ablak elé állítottam, ráadásul mindenféle hajlítható, asztali lámpa tartotta, úgyhogy rendesen beleszólhatott a nyalábba. Itt is működött, a sebesség 1200 és 2100 kbps között volt.
Ez egy este volt, aztán elmentem otthonról és behúztam a függönyt az ablak előtt. Másnap reggel egyáltalán nem ment a net. Kivittem ismét az alsó teraszra az antennát, úgyhogy megint megy. Lehetséges, hogy a függöny ennyire árnyékol?
Szóval, tanulságos kisérletek volta. Az igaz, hogy az üveg csillapít, de ezen a frekvencián jelentéktelenül. Arra azonban figyelni kell, hogy nem akármilyen üvegről van szó. A sima ablaküveg, mint pl a 15...20 évvel ezelőtt gyártott SOFA ablakok üvegei tényleg keveset csillapítanak. Ezért működik a net még egy betonbunkerben is. Ha viszont az üveg be van vonva azzal a vékony fémgőzőléssel, ami az eddigi hőszigetelését az üvegnek közel a kétszeresére emeli ( ilyen van a server oldalon, lévén az egy új ház ) az már nagyon csillapít.
Ami kissé zavar, hogy én azt vártam, hogy csak egész keskeny szögben lesz kapcsolat. Hát ez legalább 80 fok. Valószínű jól megszórom a falut... Ez a reflexiók miatt lehet? Tehetek ez ellen valamit?
Kerestem az AP-k konfigurálásánál egy olyan csatornát, ami üres volt. Végül is nem igazán akarom senkinek a kapcsolatát lehetetlenné tenni. Bár itt a faluban van 3 olyan csatona, amit az AP-k a saját botanntennájukkal is olyan térerővel vesznek, hogy csak hüledeztem.
Be lehet mérni egy ilyet? Vagy ezzel nem foglakozik senki?
Ami kérdésem még lenne, hogy az Antennakönyvben nem találtam meg az aszimmetrikus tápvonalak méretezését. Erről nem tudnátok valami irodalmat ajánlani?

kedd dec. 25, 2007 19:55
vas-tag

Hozzászólás Szia .djsms. !
Idézet:
az említett senao eszközből van kb 300db-unk ;) A deluxe változatot keresd, az okosabb. Nem kell fw-t cserélni hogy ap vagy bridge legyen.
A több 10km átlövést felejtsd el. 7km-en alig döcög 90-es parabolákkal! (30dB körüliek) 200mW-ot a benne lévő pcmcia kártya valóban tud, de csak 100-on megy! Létezik hekkelt fw hozzá, amivel végleg 200mW lesz, de ez a plusz 3dB nem jelent túl sokat!
Gyakorlatban 2-3km-nél többet normális sebességgel nem tud.
Nagy távolságokra (>5km) szigorúan 5GHz-t javasolok! Ott valóban át lehet lőni stabilan sok km-t. Nekünk kb 30km-es link van :)

Szia .djsms. !
Tudnál nekem pontosabb leírást adni az említett "30 km"-ert áthidaló wifi antennáról?
És egy ilyen elkészítése árban, mit jelentene? Esetleg van-e ilyen eladandó eszközö? De érdekelnek a kisebb hatótávolsággal rendelkező antennák is.
Jelenleg egy 14 db-s mikrózható-s dobozban lévő wifiantennám van, és nem túl jól muzsikál, gyakran kell állítgatni, és gyenge a jelerőssége...

Válaszodat előre is köszönöm
Üdv.:markoba

kedd júl. 03, 2007 15:45
arany tag

Hozzászólás 
A tesztaszurovel ellatott antenna a legnagyobb nyeresegu,de vigyazzatok rendor ne legyen a kozelben!!!

kedd jún. 19, 2007 18:23
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Egy netgear WGR614 router az áldozat, ugy emlekszem bekapcsolásnál minden led világit, aztán a test jelű világít tovább mig a többi kialszik. A test led még világít kb 15 mp-et aztán ki kéne gyulladnia a wlan lednek, de csak pislant egyet. Sajna a menüjébe inaktív az a check box ami a wlant kapcsolja be. Reset után is ez a helyzet, pedig mielőtt rákötöttem a szektor sugárzót még világított a wlan ledje.
Saját antennájával sem javul a helyzet.
Ugy néz ki jo lesz valahova sima drótos ruternek, vagy switch-nek.....
Szerencsére nem volt drága...

pén. jún. 15, 2007 14:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sajna az AP-t kinyírhatja, mert az nagyobb teljesítménnyel ad. (100mW) egyszerű PCI-os kártyák esetében a 10mW-os RF rész nemigen szokott tönkremenni. (attól is függ milyen üzemmódban van)

MI a hibajelenség? Visszatetted már a régi antennát?

Egy régi kontárkodás:
http://www.hvlabs.hu/wlan/wlan.html

pén. jún. 15, 2007 13:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Csináltam egy szektorsugárzót az alábbi link szerint:
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/Amos.pdf

Mivel nem volt csak H155 -ös kábelem erre pedig nem volt konkrét számítás a leírásban, az illesztéshez 30mm hosszu kábeldarabot forrasztottam be. A v=0,66 és a v=0,83 gondolom csillapítási értékek deciBell -ben. Ezek alapján saccra csináltam a 30 mm-es illesztést.
Elképzelhető az hogy a rossz illesztés miatt agyonvágta a szektorsugárzó az AP RF részét? Rövidzár biztos nem volt, de ilyen frekvencián "más" jelent rövidzárat sztem.
Rg-58A az a hagyományos 10 megás BNC-s hálózatban használt kanóc?

pén. jún. 15, 2007 13:21
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Tudnátok mondani egy boltot Budapesten ahol lehet N tipusú talpas aljzatot kapni? Eddig felhívtam vagy tíz boltot(antenna, vill.) azt sem tudták hogy mi az?

Előre is köszi:
Zoli

csüt. aug. 31, 2006 11:34
Moderátor

Hozzászólás 
Én ilyet nem hallottam sehol! De ha igaz is van még bőven választék a piacon.

szer. júl. 12, 2006 21:38
ezüst tag

Hozzászólás senao
Üdv Nép!
Igaz az hogy a SENAO SL-2611CB3+ 2,4GHz AP/Bridge cuccost kivonják az uniobol?
Mit lehet kapni ami van ilyen jó?
Wireless router is érdekelne adsl átlövéséhez másik épületbe ahol nincs telefonvonal, de kábellal messze van. Az Asus WL-520g Wireless-G High Speed Routerröl mi a vélemény? Adatlap szerint 2.4 GHz-ez 19-20 dB körül nyomja.
Amugy a senao biquaddal szerelve pipec kis eszköz. Állitólag nemsokára jö az 5GHz-es változata az országba.

szer. júl. 12, 2006 21:20
vas-tag

Hozzászólás 
Kerdes: Hogy tudom meg hogy mekkora a talpponti impedanciaja a konyhaban takolt cantennanak (elkerulendo az illesztelenseget)
ha megis arra vetemedek, hogy csinalok egyet.

Koszi Adam

pén. márc. 17, 2006 17:29
arany tag

Hozzászólás 
Hello.

Haverom szerzett ólcsón két GIGABYTE 54 MBPS WIRELESS PCI kártyát.
Ezekkel szeretnénk a gépeinket összekötni. Azt írját róla, hogy kültéren 450m-ig jó. Van saját boantennája is. http://www.addel.hu/template/temp1/deta ... 8a3cecbb2d
Mi kb. 250m-re lakunk egymástól. Tehát elvileg belefér. De az a kérdés, hogy ezt a kültéren 450m-t hogy kell érteni. Tehát ha a házban van a gépünk a botantennájával, vagy egy antennát kell rá fabrikálni kintre?
Ha kell rá antenna, a cantenna jó megoldás, vagy az csak vételre jó?Vagy a botantennát kókányoljuk a házon kívülre jó kábellal?
A közvetlen rálátást egy nagy fa befolyásolja... :(

Köszi előre is!
Gergő

csüt. márc. 16, 2006 22:53
arany tag

Hozzászólás 
sajnos igen, bár szegény én meg reménykedek

Rohadt konyha a hülye vascuccaival :D

ja meg a mikrosütő :D

szer. márc. 01, 2006 19:02
ezüst tag

Hozzászólás 
Egy épületen belül valóban nem egyszerű megoldani. Legalábbis mikrohullámon. Gondolom a korábbi eszmecserét olvastad már itt, ha nem, ki ne hagyd! Vagy ki kell vinni a két antennát szabadtérbe, vagy marad a vezetékelés.

szer. márc. 01, 2006 10:02
arany tag

Hozzászólás 
Sajnos ez csak ezen a helyszínen van így. Téglaházban, 20m-t sem tol át a gyár antennával, multkor éppen ezzel szívtunk...

kedd feb. 28, 2006 18:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Ha van rálátás az ellenállomásra, vagy ha nincs is de kis szöget takar ki az akadály létrejöhet a kaocsolat sokkal kisebb antennákkal is. 150m az nem távolság, feltéve ha mondjuk ebből 20m nem vasbeton :)

kedd feb. 28, 2006 12:43
arany tag

Hozzászólás 
azért az az öt fok nem olyan veszélyes. Légvonalban 150m összeköttetésre kell, de ezt a 150 m-t télen, nyáron is tudnia kell...

hétf. feb. 27, 2006 19:47
ezüst tag

Hozzászólás 
50-60dBi nyereséget lehet hogy a NASA v. SETI antennarendszere sem produkál!

Extrém hosszú YAGI-val, helixel, a 20dBi nyereség közelíthető meg, parabolával meg ~30 egynéhány dBi.

A meglévő rendszert megduplázva pedig mindig 3dB a növekmény!
Tehát egy 8 darab kettősquadból álló rendszer akármekkora nyereségét 3dBi-vel való növeléséhez másik 8db ból álló antennacsoportra van szükség. Tekintetbe véve azt, hogy feltételeztük, az egyes antennák és csoportok tökéletesen (reflexiómenteseten és fázishelyesen), illesztettek egymáshoz, és majd az 50 ohmos kábelhez.

Azt is jó tudni, hogy egy 30-egynéhány nyereségűnek titulált, szinte találomra megvilágított parabola 3dB-es nyílásszöge, (a főirány szöge aminek két szélén a vett vagy sugárzott térerősség felére csökken) olyan kicsi, hogy kis túlzással a szerencsén is mulik hogy megtalálják-e egyálltalán egymást

hétf. feb. 27, 2006 12:38
arany tag

Hozzászólás 
itt igazából a nagy nyereség (10-25 dB érdekelne)

Esetleg konzervnél meg lehetne oldani parabolával is, akkor szerintem olyan 50-60 dB lenne a nyereség.

Netet kéne megosztani két ház között, pont-pont összeköttetés...

vas. feb. 26, 2006 21:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Nincs szükség olyan szélessávú antennára a WLAN-hoz. Igaz, a nagynyereségű yagi antennák viszonylag szűk tartományban mutatnak kifogástalan paramétereket, de ezeket nem is nagyon használják. Amik pedig forgalomban vannak, egyiken sem láttam, hogy legalább az meg lenne jelölve, hogy "alsó" vagy "felső" tartományban használható abból a tizen egynéhány sávból. Summa-summárum a logper yagi fölöslegesen bonyolult típus ide szerintem, de ettől még alkalmazható lenne, és tulképp ezen a frekin már realizálható lenne egy lemezből kipréselt(házilag kifűrészelt) darab is. De a tűrt méreteket követelő barkácsmunlával persze mindjárt el is érkeztünk a házi készítés lehetőségeihez.

vas. feb. 26, 2006 21:29
arany tag

Hozzászólás 
Létezik wlanhoz logperiod antenna? Esetleg valami elkészítési utasítás?

vas. feb. 26, 2006 20:03
ezüst tag

Hozzászólás 
Néhány részlettel még "adós" maradtam a helixet illetően. Most igyekszem pótolni, a már megszokott szöveges módon.
Szóval a műanyag villanyszereléshez használatos cső 36-os volt, aminek a külső átmérője 38-asnak volt mérhető. A rátekert huzal csupaszított 6 négyzetmililméteres, (átmérő 3-mas) szintén vill.szereléshez használt rézhuzal volt, és ebből készült az illesztő darab is.
Az illesztő darab, úgy nézett ki, hogy a csatlakozó közepéhez forrasztottam egy rézhuzaldarabot, amit ívesen meghajlítottam kb. olyan rádiuszon, mint ahol a csatlakozó közepe van a középponttól, ez 64mm hosszú volt. Ebből 4mm-t lehajlítottam a végén derékszögben. a lehajlított végéhez hozzáforrasztottam egy M3-mas csavar fejét, amit szabadkezes kijelölés után szintén felfúrtam a reflektorra, és ezzel kialakítottam egy a reflektorral párhuzamosan, tőle 6mm-re lévő, végén rövidrezárt hurkot. Ehhez a hurokhoz csatlakozott az antenna "kezdő" vége, a csavar pozíciójától vissza a csatlakozó felé 23mm-re a huzal közepét.
Az antennám egyébként 22 menetetből állt, és az egész tekercs 550mm-re volt széthúzva.
Elég szép eredményeket produkált, főleg még a burkolat nélkül! :)
Az elsőn mértem talpponti impedanciát, mikor megkerestem az ideális helyét a hurkon az antennának. Kicsit meglepett, hogy kb. 300Mhz-es sávszélességet mutatott... Csak néhány készült ilyenből de ezek alapján elkészítve a többi mérés nélkül hozta a megfelelő tulajdonságokat.

Sok sikert hozzá!
Antennát telepíteni csak szélviharban, jégesőben, vagy kib***ott hidegben lehet, különben nem lesz jó! :) :) :)

szomb. feb. 25, 2006 19:25
vas-tag

Hozzászólás 
Szia laza!

Engem még mindig érdekelne a helix illesztésed természetesen, és ahogy látom nem csak engem!

BiQuad esetén a rézpanelt (mert abból csináltam) lefújhatom lötlack-al? Már megvan a mikrós doboz, nagyon vagány, nem nyel el semmit, de lehet jobb volna még lefújni a panelt lakkal ne oxidálódjon..

Több BiQuad-ot, hogy kötsz össze?

szer. feb. 22, 2006 20:13
vas-tag

Hozzászólás 
Milyen fajta műanyag használható egy cantenna végének lezárásához? Mert 2,4GHz-es fejet vásároltam offszet parabolatükörhöz és kiváncsiságképpen belenéztem, hogy mi van benne. Hát...majdnem elsírtam magam, mikor megláttam... :? Minden nehézség nélkül el tudtam volna készíteni házilag is. Mivel több darab kellene, úgy döntöttem, hogy nem adok ki 4000 Ft-ot egy-egy fejért. :lol: Alu csövet rendeltem, 3-as alulemezem van az egyik végének lezárására, rézdrót szintén, csak a másik, parabolatükör felőli oldalát kellene még megoldani. Valami könnyen vágható, és kis csillapítású műanyag kellene. A mikróban melegítős dolog nem rossz ötlet, de egyelőre nem tudom, hogy mivel próbálkozzam. :oops:

szer. feb. 22, 2006 16:10
ezüst tag

Hozzászólás 
bandiras2: Én kitartok a kettős quad mellett. :) Ha kevés, akkor a "300Ft-os" mikrózható dobozt veszem meg, és 4 db-ot rakok bele, ha pedig az is akkor a "hosszúkásat" mert abba 8db is kényemesen elfér. Ha egyet csak 8dBi nyereségűnek feltételezünk akkor úgy már legalább 17dBi a nyereség. És kitűnő anyagból készülnek azok a dobozok!

kedd feb. 21, 2006 21:24
arany tag

Hozzászólás 
yófajta mesterlövész helixek korlátlanul érdekelnek, mert nekem a biquad kevés. :rulez:

kedd feb. 21, 2006 19:14
ezüst tag

Hozzászólás 
A helix elkészítése "laza" módra: :)
Úgy kezdtem neki, hogy legelőször vásároltam egy szál villanyszereléshez használatos barna műanyag csövet, mert elég gyorsan kiderült, hogy a szintén villanyszereléshez használatos csupaszított 4mm-es átmérő körüli rézhuzal sem tartja meg magát ha készítek egy 20menetes tekercset, aminek kb negyedhullámhosszra széthúzom a meneteit. Valami 36-38 as körülit, nem emlékszem milyen kapható, de kb. egy hullámhossz a kerülete. Ettől jobb lett volna ha valami vastagabb falút veszek, mert a végén a felfogatást könnyebb lett volna megoldani... Egyébként is elég pocsék anyag mikrohullámú szempontból, de ez nem okozott problémát. Kivágtam egy 120x120x2mm-es alu lemez darabot. annak a közepére kijelöltem egy csőméret+lemezanyagvastagság rádiuszú kört, és egy kb 10mm-rel kisebb rádiuszú kört. A körök közé kirajzoltam szabadkézzel kb 8mm széles csőtartó fülek méreteit. Én az egyszerű beosztás miatt 8db-ot, de lehet 6, vagy esetleg 4 is.Ezeket lombfűrésszel kivágtam, és még kihajlítás előtt kifúrtam kb a küzepén 3-mas fúróval. Elkészítettem a csatlakozó furatait is, és ezzel szinte készen volt(elsőre) a sokak áltat utált mechanikai munka java része. 2mm-es lemez esetén azért kell 2mm-rel nagyobb bevágást készíteni. mert a fülek kihajlítása után úgy fog beleférni a műanyag cső. Szóval a cső bele, kézifúróval összefúrtam a közzel sem szabályosan kivágott és előfúrt fülekkel :) , és popszegeccsel rögzítettem. Elkészítettem a tekercset, és összeforraszgattam a csatlakozóval, valamint az illesztő darabbal. Széthúztam a meneteket, és kutyaközönséges szigszalagal rögzítettem az utolsót. Műszerrel megvizsgáltam a talpponti impedanciát, és irány a tetőre.

Később több módosítást is kellett ezközölni ezen az antennán!

A legnagyobb probléma, amire számítani is lehetett, az az időjárás volt.
Egyetlen gyors lehetőségként egy műanyag csőburkolat jelentette. Ennek illett elég távol lenni a tekercstől, és lehetőleg a már meglévő darabra is illeszthetőnek kellett lenni. A választás ezért a 110mm-es átmérőjű PVC vízvezeték lefolyó csőre, és a hozzá gyártott kupakra esett. Elég szerencsétlenül, mert jócskán lecsökkent a térerő, feltehetőleg a pocsék anyag miatt. Mivel a két "állomás" viszonylag közel volt egymáshoz ez nem jelentett problémát, és az időjárás állóság, ami a cél volt pedig bejött. A csőre ráragasztottam a már kifúrt kupakot, "lecsonkoltam" a 120x120az reflektort 110-es átmérőre, és egyszerűen ráhúztam a kabátot amit a reflektornál belülről, az elöl kiálló tekercstestnél pedig kívülről sziloplaszttal tömítettem.
Így nyerte el az antennám, a környéken csak hurkatöltőnek nevezett formáját :) :) :)
A jelentős tömegnövekedéssel el is érkeztem a másik problémához, a felfogatáshoz. Ezt nem is sikerült igazán tökéletesre fejleszteni, mert már a kettősquad sokkal könnyebben kivitelezhető lehetőségei, és a hozzá kapható anyagok elterelték erről az antennatípusról a figyelmem.

Ha valakit még mindig érdekel, tényleg előásom az illesztő rajzát...

kedd feb. 21, 2006 18:17
vas-tag

Hozzászólás 
Igen köszi megtaláltam!
Úgyláttam ebben a könyvben is van helix leírás is, de még csak ma fogom komolyabban megnézni.
Végülis ha már tekerem azt a helixet akkor nemigen akarok megállni 8 menetnél, olyan 20 körülire gondoltam, a nyílásszög meg nekem nem lényeg, mert kliens oldalon lenne.

vas. feb. 19, 2006 9:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
oldradio.tesla.hu -n megtalálod

Helixet axiális sugárzási módban érdemes használni, ahol a helix kerülete a hullámhossz nagyságrendjébe esik. 6-8 menet esetén pedig nem hiszem, hogy számolni kellene rövidülési tényezővel. Axiális módban a helix bemeneti impedanciája széles sávban tisztán ohmosnak tekinthető.

szomb. feb. 18, 2006 23:26
vas-tag

Hozzászólás 
laza!

ismételten köszönöm segítséget!!

Valóban megvan a helix előnye és hátránya, de nekem nagyon szimpatikus.
És mindenképpen érdekelne az illesztésed adatai is!
Védülis Te számolnál helix esetében rövidítési tényezővel vagy sem?

fdsamano: neked is köszi a hozzászólást, azonnal rákeresek az általad említett könyvre!

szomb. feb. 18, 2006 15:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 197 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő