Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 0:51

Hozzászólás a témához  [ 80 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
CD-játszó tuning - nagyon tanulságos! 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
HI!
Mindentől és mindenkitől függetlenül szeretnék egy
elemzést meghallgatni tőled az orgona hangjáról
a padsorok közt bárhol ülve.

A félreértések elkerülése érdekében tisztázandó:
Én játszom az orgonán, Te hallgatod. Debrecenben.
OK.? ELF

kedd márc. 02, 2004 23:00
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Kedves Funk !

Magánjellegű írást gondolom sem én, sem más nem szokott az LX-en keresztül küldeni. A véleményemet sok dologgal kapcsolatban megírtam már, úgy vélem sok érvet és ellenérvet is felsorakoztattam jópárszor, sőt egy-két fórumtag üzleti érdekeit is sértette egy-egy érvekkel alátámasztott hozzászólásom (egyikük azóta is próbál lejáratni, gondolom ezzel nem írok újdonságot).

Azokat a tapasztalataimat pedig, amelyeket mögött sok-sok hónap fanatikus munkája van (és számomra értékesek), nem fogom csak úgy bárkivel megosztani, főleg nem egy olyan fórumon, ahol a hozzászólásokat vbv színvonalú emberek is olvassák. Gondolom ez érthető...

Üdv: Tibor

kedd márc. 02, 2004 0:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi!

Lehet, hogy Vbv-nek és sok más olvasónak nem tetszenek a hozzászólásaid, de ettől még vállalhatnád a véleményed az lx-en is. Hátha megtudunk valami jó dolgot. Bár az utolsó pár hozzászólás nem volt túl informatív számomra.

Üdv, Funkee

hétf. márc. 01, 2004 21:45

Hozzászólás 
Kiegészítésképpen: Tisztelet a kivételnek (Spafi, Anubys, ELFSZER, Deka, oshifis, Funk, baab, akki, CortezMester és subvoice)!

hétf. márc. 01, 2004 21:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez igen.

hétf. márc. 01, 2004 20:05

Hozzászólás 
Ide nem akarok írni, mert sajnos néha megesik, hogy intellektuális fölény illúziójával felruházott értelmi fogyatékosok is elolvassák és véleményezik az írásokat.

hétf. márc. 01, 2004 18:36

Hozzászólás 
Ok, csak a címed kellett, akkor írok én ! ;-)

hétf. márc. 01, 2004 11:37
ezüst tag

Hozzászólás 
Cortezmester!
Irok,de mit irjak,mindegy?
Tibi!
Rendben,de ide is megirhatod szerintem.
a cimem:galatea1@freemail.hu
Biztos jol szol a cuccod,nem vonom ketsegbe.
Udv.

hétf. márc. 01, 2004 9:05

Hozzászólás 
Kedves Baab!

Értem mire gondolsz. Nem szükséges tovább folytatni a vitát, mert azt hiszem megértettük egymás álláspontját. Egyébként bizonyos tapasztalatok hiányában sokszor a legegzaktabb definíció sem képes lefedni a valóságot. Nem állítom, hogy amit írtam, egyedül járható út - főleg, hogy nagyon kevesen fejlesztenek így. Számomra ez az út bizonyult legjobban kontrollálhatónak, és a visszajelzés a legkülönfélébb emberektől is nagyon pozitív volt. Ezért is bátorkodtam kicsit nyíltabban írni a dologról. Van még egy-két dolog, ezt e-mailben megírom a freemail címedre.

vas. feb. 29, 2004 23:39

Hozzászólás 
baab ! Lécci írj egy mail-t: kkristof@freemail.hu Köszi !

vas. feb. 29, 2004 23:21
ezüst tag

Hozzászólás 
Bocsi,par napig nem voltam.

Kedves Vbv!

Egyenlore a vitat,vagy inkabb eszmecseret Tibivel,nem ertekelem parttalannak.Szerintem erdemes beszelni errol is,megha aztan az allaspontjaink nem is kozelednek.Kulonosebben nem erdekel hogy ki nez le es ki nem,csak az hogy megprobaljon ervelni.
Tisztaban vagyok azzal hogy senki nem fogja elismerni konkretan a masik igazat,legalabbis meglepodnek rajta,de legalabb respektaljuk egymaset.

Tibi!

Elhiheted hogy ertem amirol beszelsz.Tulajdonkeppen a fogalmi determinitasok arra valoak hogy behatarolhatoak legyenek a kovetendo iranyvonalak.Ennek is megvan a maga funkcioja,mert ezek teremtik meg az ertekeles alapjait.Ez valoban elegge egzakt dolog,legalabbis az kell legyen.Ezt ugy lehet elkepzelni,hogy a fogalmak altal behatarolt etalon,nem egy vonal,hanem egy tartomany,egy sav,amelynek azert elegge szelesek a hatarai.Ezen kivul elhelyezkedo,mondjuk a hangreprodukcios huseg igenyeit nem teljesito keszulekek,mint pl.a hi-fi,sony,panasonic,technics meg hasonlo forgalomban kaphato kozepes arsavu keszulekek nem tartoznak ebbe a savba,mert most a magas hanghusegu,high-end,vagy high fidelity kategoriarol beszelunk.
Ha az ezeket az alapfelteteleket,mint terlekepezes,tonalis semlegesseg,egyensuly,nyitott,levegos hangzas,dinamikussag,pregnanssag,felbontokepesseg,savszeli stabilitas stb.egy keszulek elfogadhato mertekben teljesiti,azt nevezhetjuk globalisan audiofil termeknek.Mas kerdes hogy ez mely parametereiben milyen erenyeket kepes felmutatni.Ezeket a parametereket majd semelyik keszulek nem kepes linearisan,egyforma josaggal teljesiteni.De ha mar egy keszulek kepes arra hogy az alapkovetelmenyeknek megfeleljen es a zenei informaciot kello mertekben,magas huseggel juttassa el a hallgatosaghoz,akkor abbol barki megelegedessel merithet sajat izlesvilaganak megfeleloen,anelkul hogy joggal mondhatnank,az o valasztasa nem megfelelo.Mert csupan a sajat szempontjaink szerint nem az.
Nem lehet senkinek meghatarozni,hogy marpedig neked ezt es ezt igy kell szeretned,mert ez az igazi,ha egyszer az o szamara nem ugy van.Nem lehet azt mondani a szep nokrol sem,mert ez is lehet egy kategoria mondjuk globalisabban szemlelve,hogy csak a szoke haju szep no a szep(es buta).Az is mas kerdes hogy valakinek pont a masok altal rondanak titulalt 120 kilos Mancika jon be.Nyilvan altalanossagban nem mondhato el rola hogy fel lenne vertezve a szepseg attributumaival.Ez igy van a hangtechnikaban is.En sem arrol beszelek,hogy a hifi "mancika" az igazi,hanem arrol hogy ami jo,az lehet eppugy egyforman jo,mint a masik,a szep lehet eppolyan szep mint a masik,ugyanis nincsen egy legszebb no,akihez kepest mindenki csunyabb,es nincsen egy legjobb keszulek,amihez kepest minden keszulek rosszabb,es nincsen egy hangzasi ideal,amihez viszonyitva minden mas hamis volna.
A szigoru viszonyitasi felteteleket ettol fuggetlenul minden erre a cimre aspiralo keszuleknek teljesitenie kell,es ha teljesiti,onnantol fogva eldontheto,az izles alapjan,hogy melyiket szeretem.Nem arrol beszelek hogy a trabant eppolyan jo auto mint a ferrari,mert nekem az tetszik,hanem arrol,hogy a jaguar eppolyan jo auto mint a ferrari,megha kulonbozoek is sok tekintetben.
Ez egy objektivnek mondhato merce,mert vannak benne determinitasok es mint ilyen,sok szemszogbol vizsgalhato es besorolhato.
Amirol te irsz,a sajat iranyvonalad eppolyan sajat magad altal torzitott es torzult iranyvonal mint amit masok kovetnek,megha ezt nehez is belatnod.Adott esetben amit te hangreprodukcios tekintetben jobbnak itelsz,lehet hogy az a valodi zenehez viszonyitva korantsem az.
Nem egyszeruen arrol van szo,hogy sok szerencsetlen felhasznalo erositojenek bemenetere szandekosan 200 kondit kotottek sorba es te,belatva ennek karos voltat,egyszeruen kiiktattad azokat,hanem megprobaltal a hangzason ugy manipulalni,akarmilyen eszkozokkel,hogy az a sajat belatasod szerint a leheto legjobban tukrozze az eredeti allapot lekepezeset.De hiszen mindenki mas is ezt tette es teszi,aki komolyan foglalkozik hangreprodukcioval,hobbi,vagy uzleti megfontolasbol.Latnod kellene hogy a te utad,csak egy a sok kozul,es nem az egyetlen.Szamodra nyilvan az,de ez mar csak egy szubjektum.
Maskulonben a felhasznalok koreben meg az az egyeduli es legfontosabb kriterium hogy neki tetszen,akar a 120 kilos "mancika".Nem is rossz nev egy erositonek,csak nagyon gaz!
A felhasznalo aszerint fog valasztani,hogy tetszik e neki "mancika",es baromira nem erdekli,hogy Claudia Shiffer is van a vilagon.Lehet hogy o jobbat dug otthon mint aki egy toppmodelt kefelget.
Ez mar viszont teljesen szubjektiv ertekitelet.
Persze vilagos hogy fel kell allitani viszonyitasi alapokat,enelkul a vilagon semmit sem lehet ertelmezni.De ha valami megfelel bizonyos kriteriumoknak,akkor semmire nem lehet azt mondani,hogy ez a jobb es ez a rosszabb,csak azt hogy ez tetszik jobban,es amaz kevesbe.
Ha ezt megertenek a hangtechnika irant erdeklodok akkor talan nem varnak el hogy legyen egy toplista ami alapjan o majd eldontheti,melyik keszuleket kell majd neki az arkategoriaban megvennie.Ilyen egzakt toplistak csak az arcedulak tekinteteben vannak,sokszor teljesen irrealis ertekmutatokat tukrozve!Na ez a nagyobbik baj.
Udv.

vas. feb. 29, 2004 23:00

Hozzászólás 
Az előbbi linkekhez egy kis kiegészítés: a legalsó link egy majdnem 9 megás programocska, és annak sem árt, ha combosabb gépen fut...

csüt. feb. 26, 2004 23:47
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
A válaszokat ízekre lehet szedni, és szétmagyarázni
100 irányból. Ezt tetted. Bizonyítani az élet fog!
Már hidegen hagy bárki csehszlovák szövege!
Élj meg a tudásodból!
Engem TV műszerészként ismernek(el),a megrendelés több,
mint amit teljesíteni tudok. (fejlesztés folyamatban)
Alkalmazottként vegetálnék a béka segge alatt, míg a
főnök Ibizán lógatná és süttetné...Aztán lehet gondolkodni,
hogy kinek milyen igazság fáj!

Ha apuci dotációja megszűnik, általában az arc mérete
összemegy olyan szintre, hogy a kamerás felvételekben
befér egy 63cmes TVbe.

Ja, a sör és az indulat?
Kapj be egy sört, és indulatoskodj! Röhögőgörccsel...
Én ide csak szórakázni jövök, ne feledd.

Tanulni máshová jár a racionális ember!
Hacsak nem tudsz valamit mondani a 220ra modulált itt
még új távközlési és home rendszerekről.
ELF,

csüt. feb. 26, 2004 23:47

Hozzászólás 
Kedves subvoice!

A zenéhez 3D grafika is dukál, és így egyben sem több az egész 64 kbyte-nál. DirectX9-cel azt hiszem sajnos nem megy:

http://hifi.fw.hu/download/fr08.exe

Ezenkívül még két programot ajánlok megtekintésre. A kisebbik (szintén 64 kbyte) elég erős PC-t igényel. Íme:

http://hifi.fw.hu/download/candytron.exe

és

ftp://ftp.scene.org/pub/demos/groups/fa ... final2.zip

csüt. feb. 26, 2004 23:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mindenkitől bocsi, remélhetőleg ez lesz az utolsó levelem ebben a témában!

"Hogy mire rágtam be? Arra hogy valaki a szavának nyomatékául a Műszaki Egyetemet használja."

Elfszer!

Ez a te értelmezésed, de sem az általam leírtakat, sem a gondolataimat nem tükrözi. A valóság az, hogy {u}én egy fillért nem adok arra, hogy ki hol tanul/tanult.{/u} Pl. Egely is a BME-n tanult, ezek után mire verném a nyálamat? Sorolhatnám még a negatív példákat, de nem teszem. Egyszerűen arról van szó, hogy én az ütemszám fogalmáról az említett tanártól hallottam, ezért megadtam a nevét, és hogy hol találhatod meg, ha első kézből akarsz az információhoz jutni. Te valamiért az SI-t hoztad föl, logikus, hogy én is megpróbáltam hivatalos forrást megadni.

Óriási különbség van a tekintélyelvűség között, (aminek a reakciódból ítélve te értékelted), és a szakértőre való hivatkozás között, (amiről valójában szó volt). Az sem mindegy, hogy konkrétan milyen állítás megalapozására történik a hivatkozás. Több témáról is szó volt, nem célszerű összekeverni őket. (Ez persze még józanul sem mindig könnyű.)

"Lehet hogy túlpörögtem egy kicsit, a második doboz sörci után kezdtem gépelni..."

Igen, ez néhány dolgot megmagyaráz. Én nem iszom.

"Mondjuk ettől az igaz igaz marad, mégha fáj is."

Köszönöm, hogy elismered! Bár nem kellene fájnia! Tudod, mindenki tévedhet! ;-)

"(már aki magáénak érzi) Rosszul látom?"

A sörön, és indulaton keresztül? Látok rá egy minimális esélyt. :-)

"A "valaki" azt érzékelteti, ha elhangzik
a BME mozaik, akkor a járdáról le kell koccolni mindenkinek."

Itt megint csődöt mond a magyar nyelvtudásom.

Mindenesetre a "le kell koccolni" gondolat tőlem semmiképpen nem származik. Valószínűleg a korábbi negatív tapasztalataidat gyűjtötted össze ilyen sértődött góccá, hogy már a BME betűszótól bekattansz, függetlenül a mondat értelmétől.

"Spafi!
A HIPI híradásipari üzemmérnököt, a második a Nyíregyi Mezőgazd.
Fősuli Repülőgépvezető és Szerelő szakát jelenti. Igaz nem BME... "

Köszi a (részleges) választ!

Üdv.:
Sass Péter
Távközlési technikus.

csüt. feb. 26, 2004 20:39
Profil Honlap

Hozzászólás 
baab ! Lécci írj egy mail-t: kkristof@freemail.hu Köszi !

csüt. feb. 26, 2004 19:23

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Fájó, hogy ezt kell írjam, de ez az emberi minőség, amiről írtam. Az ilyen és hasonló hozzászólások írói nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy soha nem lesz ez a fórum a "diyaudio.com"-hoz hasonló színvonalú...

Remélem a stílusból, a tartalomból mindenki érti mire gondolok.

csüt. feb. 26, 2004 4:43

Hozzászólás 
Kedves VBV!

Ez színvonalas hozzászólás volt, remélem büszke vagy rá!

csüt. feb. 26, 2004 4:22
arany tag

Hozzászólás 
-OFF-
Én csak meg szeretném köszönni Tibinek a music-renderer.exe-t, mert nekem nagyon tetszik ez a zene (elnézést, ha valakinek ezzel csalódást okoztam). :-)
-ON-

szer. feb. 25, 2004 23:56
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Ez olyan dolog, hogy mindenki saját magának épít cuccot, és olyat, amilyenek az igényei. Miért ne beszélhetnék meg?
Mondjuk ez a dolog egy kicsit olyan, mintha egy földönkívülivel telefonon beszélgetnénk, hogy melyik a legszebb szín, csakhát nem lehet tudni, hogy õ mit lát/nevez pld. kéknek.
Szerintem az ilyen jellegû viták nem károsak, ha az a vége, hogy hallgassuk meg egymás erõsítõjét! A gond ott kezdõdik, ha "anyázásba" fullad!

Üdv: Deka

szer. feb. 25, 2004 23:53
arany tag

Hozzászólás 
Uraim!
Kííísz lettem tőletek!
Én kénytelen voltam 12 évig zongorázni, és rohadttul megutáltam
azt a torzítás nélküli csodálatos zajmentes hangzást.
Most a Roland családot nyűvöm a Cakewalk 8.1 progival,
keverve, erősítve, torzítva, kondizva stb. és élvezem.
Meg(be)magyarázó idegen szakszavak nélkül is.

Tudjátok mi az igazi élmény? Én igen!
Amikor a gyermekem egy akusztikusan tervezett templomban
szintetizátorral(!) kísér egy 50 tagú gyermekkórust egy
karácsonyi koncerten.
A tetszésnyilvánítás után ismétlés következett!
Ezt akár szét is meg össze is lehet magyarázni, megélni csak a
helyszínen.
Volt már valaki Tangerine Dream koncerten? Ha nem, akkor vadásszon
rá!
A megatudományos elemzésekről egy buktató példa:
Adott egy szamár, és az ő hátsó pamacsos farka, és az attól pár
centiméternyire állított festővászon, alatta a különböző színű
festékestálkák. Állatunknak kedvenc eledelét kínálták fel, és az
heves farkcsapások közepette rágta be a flamót. Ha műxik a képzelő-
erő: Farkcsapás-festékestálak-vászon. 1 óra után kész a kép.
Bemutatták elismert műelemzőknek, akik 30 oldalas litániát írtak
az elmeállapottól kezdve a villámcsapás okozta középsőujj-rángatózás
lilaszín-tónus változás intenzitáserősségének magyarázatára.
Amikor a tiszteletdíjakat kifizették, elmondták az okosoknak, hogyan
festődött a kép. Az elemzők perrel fenyegetőztek. Két választás volt.
Pénz vissza, történet megjelenik, anonimitás. VAGY
Pénz megtart, történet megjelenik, nevekkel.
Mindenki visszafizette a tiszteletdíjat.

Higgyétek el, nem akarok senkit sem lehúzni, de néha túlzás a
magasfokú technokrácia, még 2004-ben is.

Maradjunk annyiban, hogy a tartósság érdekében néhány kapacértéket
módosítani kell, már az első üzemóra megkezdése előtt, ésszel.
ELF.

szer. feb. 25, 2004 23:15

Hozzászólás 
Kedves Baab!

Kérlek, ne vitatkozz Tibivel!

Ha elolvasod az írásait, magad is rá fogsz jönni, hogy semmi köze nincs Tibi fiúnak a zenehallgatáshoz!

Hogy közérthető legyek:
Tibi egy gyorsasági autóversenyző, aki a céljainak eléréséhez már nem autóval versenyez, hanem egy minden porcikájában átalakított kerekes rakétával áll a rajtvonalhoz, és mindenkit lenéz, aki nem pont olyan járművel indul, mint Ő maga!

Ezen tények átadása után szeretnélek megkérni arra, hogy ha meg tudod állni, ne piszkáld Tibi idegeit!
Nem érdemli meg azt a figyelmet, amit rá pazarolsz!

Megértésed előre is köszönöm: (VBV)

szer. feb. 25, 2004 22:57

Hozzászólás 
Kedves Baab!

Pár mondatban fokoznám az előzőekben leírt érveimet, ha nincs ellene kifogásod. Csak a hi-fire vonatkozó írásodra reagálnék, a többi nem tartozik ide.

Pár hozzászólással ezelőtt írtam a száz ellenállásos példát. Ez nem elég egyértelmű? Fokozom egy kicsit. Ha 100 db poliészter kondin keresztül vezetek egy jelet, majd száz opampon, végül száz rosszul kontaktált szénréteg ellenálláson. Egy tucatnyi teljesen értelmes, átlagos embernek megmutatnám (vakteszt formájában) az eredeti állapotot, és azt, amikor nem egy átlagos vezető huzallal, hanem ezen a borzalmas láncon vezetem kereszül a jelet. És oda-vissza kapcsolgatnék, A-B módban. Szerinted egymillió emberből hány ember mondaná azt, hogy az ellenállásos-kondis-opampos csatolással jobban szól a zene??? Mert szerintem egy sem. Az már annyira borzalmasan, iszonyatosan színezett, mosott, fakó, információszegény -és még ki tudja mit lehet elmondani róla- lenne, hogy TÖKÉLETESEN EGYÉRTELMŰ lenne mindenki számára. Amiről írtam, az minőségében UGYANILYEN jellegű ítélet, NEM -ismétlem: NEM- ízlés kérdése. Az már viszont emberi minőség kérdése is valahol, hogy ugyanez a kísérletet 100 ellenállás, majd 10 ellenállás, majd 1 ellenállás esetén milyen eredményt hozna, mert abban gondolom egyetértünk, hogy egyetlenegy, jellel sorbakötött alkatrész sem javíthat azon. Az bizonyos, hogy módosítani fogja, ennek mértéke pedig az alkatrész minőségétől, milyenségétől függ - ez a módosítás pedig mindig csak káros lehet az eredeti jelhez képest, legalábbis ha ahhoz hűek akarunk lenni! Az más kérdés, ha valaki pl. erre a módosult jelre azt mondja, hogy neki jobban tetszik. Csakhogy az nem high-end, nem a legmagasabb hangreprodukció irányába mutat. Ezzel kezdtem a mondandómat az elején, hogy különböztessük meg a "magas hűségű" hangreprodukciót (high fidelity!) attól, amikor valaki a saját ízlésvilágához igazítgatja a rendszer hangját. Ezekszerint félreértettük egymást, ugyanis én az előző irányvonalat próbálom képviselni a leírtakban is. Azzal végeredményben semmi bajom, ha egy ember kiekvalizálja magának a legszimpatikusabb hangtónust az alkatrészeivel és kábeleivel, csak ezt ne keverjük össze a high-enddel. Akkor békében megfér együtt a két műfaj.

szer. feb. 25, 2004 22:06

Hozzászólás 
Valóban, a legtisztább mód a meghallgatás.

szer. feb. 25, 2004 21:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Tibi!

A szakirok dilettantizmusaval egyetertek!Peldaul hozhatnam fel a hajdani Krell vegfokokat,melyeket hiresen szinezetlen hangunak kialtottak ki,nem csak a sajtoban,de egyeb hi-fi korokben is.Volt alkalmam meghallgatni egy Ilyen vegfokot es ha meg eltel unalmas,nyomott hangot,akkor az az volt.Akkor mar inkabb a csoves rozsaszin kod.Valojaban nem tudom,szamodra mit jelentenek a fogalmak,ennek tisztazasara rogton feny derulhetne egy kozos zenehallgatason,mert igy nehez tisztazni.Egyebkent en sem gondolom hogy a szinezett hang az igazi,de mint mondtam,szamomra a hangzasnak,ez csupan egyetlen parametere,es nem tomoritheto bele minden mas,vagy ha megis akkor azt helytelen szinezetlensegkent determinalni.En ennek a hangzasnak sokkal inkabb tulajdonitok olyan meghatarozas nelkuli dolgot,amelyet igazsag szerint nem kulonosebben kell elemezgetni,csak egesz egyszeruen tudomasul kell venni.Tobbnyire azokon a pontokon jellemezheto egy hangzas,amely pontokon gyenge,vagy a gyengesegeihez viszonyitottan eros.Az idealizalt allapotnak,tehat nincsenek igazabol argumentumai,mert nincsenek benne kulonosebb viszonyitasi alapok.Persze sokmindent el lehet mondani rola,csak eppen folosleges.Ezt remelem senki nem veszi onajnarozasnak egyikunk reszerol sem,mert ezek csupan elvi kerdesek.Hogy a gyakorlatban mennyit lehet ebbol igazolni,az egeszen mas lapra tartozik.

szer. feb. 25, 2004 21:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Tibi!

A hangzas megitelese nem olyan egyertelmu dolog mint az hogy egy asztal piros vagy sem.Intellektualisan szubjektiv ertekiteletet sohasem sohasem helyes kizarolagos objektivitaskent beallitani.Ez olyan mintha valaki azt allitana,hogy csak a klasszikus,vagy a techno zene"A zene",csupan azert,mert neki az a mufaj tetszik.Ertem hogy te a szinezetlenseget tekinted alapnak es az ettol valo elterest helytelennek,de te viszont nem erted meg,hogy az altalad meghuzott virtualisan semleges sik,szinten csak egy a valosagos kiinduloponttol elhajlo gorbe.En legalabbis belatom hogy az en etalonom is csak hozzam viszonyitva egy kizarolagosan elfogadhato etalon es szamomra a kijelolt sik,pontosan ugyanazt a szubjektiv egyensulyi helyzethez valo ragaszkodast jelenti,mint a tied.Ettol fuggetlenul a kettonk szubjektiv vektora mas helyet foglalhat el,anelkul hogy barmelyikunke kepviselne az egyeduli igazsagot.Ennek belatasaban rejlik a valodi objektiv igazsagkereses,azaz elsosorban abban hogy sajat igazsagunk szubjektivitasat elismerjuk.Es ez egyebkent nem csak a zenehallgatasra ervenyes.Rengeteg olyan parametere van a zenehallgatasnak ami eligazitast nyujthat,de a parameterek kiertekelese mar egyedi feladat es eleg jelentos kulonbsegek adodhatnak.Azt gondolom,eleve teves minden olyan nezet,ami kizarolagosnak tekinti onmagat.Oszkar bacsi idezeterol,meg annyit,hogy irto nagy baromsag,es egy azok hosszu sorabol,amelyek ugy akarnak intellektualisnak latszani,hogy sajat onellentmondasukat tomoritik egy mondatba,azok szamara akik ugy sem gondolnak bele mekkora badarsagokat hordtunk ossze tekintelyunk vedelmezo palastja alatt,mivel ehhez intellektualisan alulkepzettek(nem rad gondolok,csak altalanos jelensegrol beszelek).Idezet tolem erre a kaptafara:"Csak az nem agressziv aki elobb ut,azutan kerdez".Persze csak a pelda kedveert.

szer. feb. 25, 2004 21:10

Hozzászólás 
Kedves Baab!

Csak ismételni tudnám önmagam, ettől eltekintek. Csak részben értetted meg az írásom, hiszen pont az volt a lényeg, hogy minél színezetlenebbre sikerül megkreálnod a rendszer, annál jobban átjön az a "lényeg", amitől "elalélsz", amitől az ember élvezi a zenét. Ennyi. Ki beszél itt arról, hogy csak elektronikus zenét kell hallgatni? Nálam elég széles a paletta. Abban egyetértek, hogy ez egy intellektuális műfaj, kutyából nem lesz szalonna. Vagy ahogy Oscar Wilde mondta: "csak a felületes ember engedheti meg magának, hogy ne ítéljen első látásra". Az emberi minőség minden cselekedetében megmutatkozik, de annak ítéleteiben, felfogásában legfőképp.

Egy dologra azért visszatérnék. Az ítélet, minden esetben önkényről szól. Amikor egy asztalra azt mondod, hogy piros, én azt mondom, szubjektív vagy. De az az asztal (a színtévesztőket és színvakokat leszámítva) egymilliárd emberből egymilliárdnak piros lesz ennek ellenére. Tehát a mi kis szűk tudati aspektusaink szemszögéből az ítéletünk igenis objektívnek tekinthető. Amiről írtam, az pontosan ez a kategória.

szer. feb. 25, 2004 20:30

Hozzászólás 
Ha egy analóg magnó nyávog, akkor vajon kell-e ahhoz "referencia", hogy ezt nagy biztonsággal megállapítsuk? Ha pedig egy ilyen durva frekvenciamodulációt a fül referencia nélkül meghall, annak egyöntetű jellege miatt (ugyanis minden hangon észlelhető a jelenség!) miért gondolják sokan, hogy a kisebb modulációs mélységű frekvenciamodulációt (azaz a jittert) ugyanígy nem lehet csupán annak egyöntetű jellege miatt észlelni? Állítom, hogy lehet! Mégpedig nagy pontossággal! Persze kiváló rendszer kell hozzá.

De vegyünk egy hangszert. Egy valódi bőgő, ha kihangosítás nélkül, "csak úgy" megpengetem, szárazan csattogó, kemény hangot ad ki magából, aminek KÖZE NINCS ahhoz a zsírhoz, tranziensekben szegény és matt, szétekvalizált hanghoz, amit egy felvételről visszahallunk. Mit akar az ember itt a referenciáival?! Egy koncerten is a hangosítást halljuk, annak összes hibájával együtt.

Ajánlatos elgondolkozni azon, hogy egy akusztikus és egy elektronikus hangszer által létrehozott hang között mi a különbség generáltságában, teoretikusan. Mitől lenne komplexebb egy mechanikus hangszer hangja egy elektronikus hangszerétől?

Egy szoftveresen generált hang bonyolultságában, komplexitásában messze-messze felülmúl egy jazz felvételt. Egy négyszögjel felhangstruktúrája eredendően végtelen sávszélességű - ha reprodukálni próbáljuk, hihetetlenül érzékeny a fázis- és időalap természetű hibákra, a tranziensátvitelre és a különféle modulációs torzításokra. Egy analóg szintetizátor pedig sokkal-sokkal komplexebb, hihetetlenül gazdag spektrális összetevőjű, nagyságrendekkel komplexebb jelnek tekinthető bármely "természetes" hangszerhez képest. Egyébként mi az, hogy természetes? Mitől az? Hegedű nem terem fán, zongorát sem látni az erdőben. Az, hogy természetes anyagokból kreálta az ember, nem jelent semmit - akkor is egy mesterséges eszköz.

Lehetne ezt a témát tovább boncolgatni, de feleslegesnek érzem. Akit érdekel a dolog, végezze el azt a kis kísérletet, amit írtam.

szer. feb. 25, 2004 20:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Tibi!

Nem vettem kioktatasnak a leveledet,marcsak azert sem,mert en is tul vagyok egy jopar ellenallas meg kondi,meg vezetek cserejen.
En harom fazisat figyeltem meg onmagamon az auditiv ertekiteletem kialakulasaban.Az elso fazisban ugymond "globalisan" figyeltem a zenere,mert nem tudtam,mire is kellene figyelnem tulajdonkeppen.Azutan volt egy viszonylag hosszu idoszak,amikor minden nuanszot megfigyeltem es kiertekeltem magamban,igyekeztem a hangzasi parametereket behatarolni(segitseggel ugyan,de erzek nelkul nem sokra megy az ember gyereke,nagyban adottsag kerdese,es mar bocsanat,de inteligenciae(maaaaargit!)),vegul ma mar ismet csak "globalisan" ertekelem a zenet,a szerint hogy milyen benyomasokat kozvetit szamomra.Teszem ezt a megszerzett tapasztalataim alapjan.Mar nem igazan az egyes reszletek kotik le a figyelmemet.Olyan ez mint az auto vezetes,eleinte minden reszlet kulon-kulon igencsak leterheli az ember figyelmet,majdhogynem mar keptelen arra is odafigyelni,hogy mi zajlik az uton,kesobb viszont a rogzult reflexek automatizalodnak,es mind tobb figyelmet fordithatunk a vezetes elvezetere.De barmi mas tanulasi folyamatnak ugyanez a forgatokonyve.Nos nekem ugy tunik hogy kisse elveszel a reszletekben,es szerintem gorcsosen probalsz egy magad szamara kijelolt utiranyt megtartani.Nem vonom ketsegbe az eredmenyeidet,alkalomadtan szivesen ulnek le veled zenet hallgatni.Nem valoszinu hogy a kettonk zenei izlese hasonlitana.Azert hasznaltam az "izles" szot,mert bar te hangsulyozod objektiv ertekiteletedet,a sajat iteleted eppen annyira szubjektiv,mint barki mase.Ennek megertese a legfontosabb dolog,es amikor ezt valaki meglatja,onnantol kezdve nincs problemaja masok velemenyalkotasaval sem(legalabbis ezen a teren),felteve ha tudja,hogy az illeto ugyanannyira gyakorlott hallgatosag mint onmaga.En ide sorollak teged is,joszandekulag.
A szubjektiv ertekitelettol nem lehet elvonatkoztatni,barmennyire is ebben a hitben szeretnenk ringatni magunkat.Elofordulhat hogy amit te semlegesnek itelsz az nekem klinikailag sterilt jelent.Csupan azert mert mas szemszogbol vizsgaljuk a vilagot.Nekem az a fontos hogy a zene kikapcsoljon es feltoltson,neked pedig a hanghuseg a legfontosabb parameter,legalabbis ahogyan kivettem a szavaidbol.Tapasztalataim szerint akkor a legjobb a hangzas,ha eszedbe sem jut,hogy te most elektronikakat dolgoztatsz,hanem korbefog es elaraszt a zene.Ha jo egy rendszer hangja,akkor az olyan meggyozo,hogy szinte nem is vagy kepes szetszeparalni es szikevel felvagdosva a frekvenciakat,az agyadban kielemezgetni.Arra jottem ra,hogy csak akkor hajtottam vegre fejleszteseket az erositomon,ha valamivel elegedetlen voltam.Most is lenne rajta mit csinalni,de egyreszt baromira lusta vagyok,masreszt kielegit a hangminoseg.Azt szeretem ha magaval ragad a zene,es ezert nem birom elviselni a dinamikatlan,sziszegos,faraszto,lagymatag hangzast.
Ami a tesztanyagkent felmerulo elektronikus zeneket illeti.
Ez tukrozi leginkabb a felfogasunk kozti kulonbseget.Valojaban erdekes dolgot fogok most mondani.Nekem nem elsosorban az a fontos hogy a hegedu pont ugy szoljon,mint az eletben.Aki hallott hegedut vagy mas hangszert eloben az tudja hogy sosem fog pont ugy szolni.Nem az a lenyeges szamomra hogy magam elott allonak lassam a muveszt,hanem arra vagyok kivancsi,amit kozvetiteni probal a hangszeren.A zene szubsztanciajat kivanom felerositeni,mert ez adja az igazi elmenyt.Valojaban a zenehallgatas lenyege ebben rejlik,es nem abban hogy en pontosan tudjam,mikor fingott a bracsas a harmadik sorban.
Nem vagyok ra kivancsi,az a fontos amit at akar adni a hangszeren.
Nehogy azt hidd hogy most akkor jon az hogy az akusztikus az igazi.Valojaban abban egyetertek hogy az elektonikus,es megjegyzem az annyira lenezett hazimozi,hihetetlen kihivasok ele allitja a hangrendszert.Egyetertek abban hogy nagyon sok millios csoves csoda megbukna,de a legtobb tranzisztoros is,ilyen forras eseten.Nem veletlen a csipobol valo elutasitasa ezeknek az anyagoknak,mivel valoban k***a **** szolnak,de miert???A hiba sokszor tenyleg a keszulekekben es nem a zenei konzerv minosegeben keresendo.Igaz az is,hogy sok fejleszto,tenyleg csak ilyen majdnem senki altal sem respektalt zenevel nyomul,es gogos felsobbrenduseggel tolja el magatol a por nep zenejet.
Igazsag szerint barminek jol kell megszolalnia egy jo hangrendszeren,meg lagzi lajosnak is akar(balazs palit nem hozom ide,mert az mar tenyleg tulmenne a jozan turokepesseg hatarain)!
De aki elveti az akusztikus muzsika felhasznalasat,annak is van am mit takargatni boven.Nyilvan a hangzasi etalonainkat a kornyezeti,termeszetes hangokbol kell nyerjuk,ehhez ketseg sem fer.Nem veletlen az a sok sivar agyu urge,akinek hangszinszabalyozo,meg subbasss,meg presence nelkul,pacsirta radio a legjobb vegerositorendszer is.Ez a zenei inteligencia legalja.Vagyis elhatarolodom(ma divatosan),a pori elmetol es a sznob uri nyafogastol is.En csak zenet hallgatok,es fejlesztgessen mindenki addig,amig onmaga cuccaval nem lesz elegedett.
Udv.

szer. feb. 25, 2004 19:54

Hozzászólás 
"Mégsem tudhatom, hogy így kell-e szólnia, nem hiányzik-e még valami."

Ha készítesz egy "interconnectet" úgy, hogy 200 db sorbakötött 1 ohmos gyenge minőségű ellenállásból áll, és ezt bárhol bármikor egy rendszerbe bekötik, egy A-B teszt során "vakon" nem tudod megmondani, hogy melyik szól jobban? Szerintem meg fogod tudni, mivel az egyik nagyon matt, "koszos" és információszegény lesz. Ha ez a dolog működik nagyban, ugyan miért ne működne kicsiben is? Jó rendszeren akár 1 db ellenállást is meg lehet hallani. Ez a legadekvátabb analógia arra, hogy lehet objektíven ítélni, és nem kell hozzá "30 éves tapasztalat" sem. Ezt egyszer kell megízlelni, akárcsak a kerékpározást is egyszer kell megtanulni - utána már bármely két állapot közötti A-B teszt során meg fogod tudni mondani a hang jellegéből, hogy melyik az, amely kevesebb hibát tartalmaz - hiszen ezt a fül jobban tolerálja.

szer. feb. 25, 2004 19:14

Hozzászólás 
Kedves Oshifis!

Pontosan értem mire gondolsz. Az előző hosszabb hozzászólásomban leírtam, hogy hogyan kell elindulni ezen az "úton": vasúti sin vs. ezüsthuzal --> kondi vs nincs kondi --> és így tovább. Talán egy hi-fiből jövő hang nem hasonlít az eredeti hangszerhez? Mégis, ha egy szobában hi-fi szól, azt száz méterről is lehet tudni - holott ott már se magas, se mély nem hallatszik, és megszámlálhatatlan más hangforrás zaja is hallható. Ugyanez működik az elektronikus zenénél is. Egyébként hallgass meg egy analóg szintetizátort. Információban gazdagabb forrást aligha találhatsz! Reprodukálhatatlan!! A legjobb A/D konverzió után szinte SEMMI nem marad az eredeti, lenyűgőző hanghatásból, amely annyira gazdag spektrális összetevőit tekintve is, hogy egy hegedűszóló elbújhat mellette. Megértem az ellenszenvedet, az ember szeret kötődni a megszokott dolgokhoz, a fához, a rezonátor jellegű hangszerekhez. Mindenki úgy tesztel, úgy fejleszt, úgy épít, ahogy akar. Én csak egy lehetséges alternatívát vázoltam, amely auditív tapasztalaim szerint a legkisebb kompromisszumot eredményezi a hangreprodukció minőségét és hitelességét illetően.

szer. feb. 25, 2004 18:51
platina tag

Hozzászólás 
Nagyon nem értek egyet. Honnan tudom, hogyan kell szólnia egy szoftweresen generált "zenének"? Az emberi fül az élő, természetben található hangokhoz szokott, beleértve ide a hegedű, zongora, dob, de esetleg még a színpadon elhangzó rockzene hangjait is (aki ott volt annó a Sportcsarnokban a Dire Straits koncerten, az tudja, mire gondolok). Ami lejön a hangszóróimon, azt ezekhez a fejemben eltárolt etalonokhoz mérem.
Abban igazad van, hogy az élő jazz is többnyire akusztikus hangszerek elektromosan visszaadott hangja, tehát kicsit elszakadunk az akusztikus referenciáktól. Mégis mindenki ugyanazt a hangot várja el a bőgőtől, a zongorától, a dobtól. Én sokszor felteszem az 1958-as Miles Davis: Sketches of Spain felvételt, számomra kevés kiválóbb referencia létezik.
Szerintem egy szintetizátornál nincsenek meg a nüansznyi árnyalatok, amitől azt mondhatjuk, hogy "természetesen" szól. Szólhat tisztán, torzításmentesen, ütős mélyekkel, precíz magasakkal, hosszú ideig hallgathatóan, a HiFi minden kritériumát megütő szinten. Mégsem tudhatom, hogy így kell-e szólnia, nem hiányzik-e még valami.

szer. feb. 25, 2004 18:29

Hozzászólás 
Akki !

A kötőjeles címedre újra elküldtem a levelet!

szer. feb. 25, 2004 18:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
egy kötőjelet tegyél a kukacom elé
üdv

szer. feb. 25, 2004 17:57
platina tag

Hozzászólás 
Tibi:

"a legpocsékabb hangú high-end rendszereken (amelyek közül párat minden évben közszemlére is tesznek kiállításokon...) szinte mindig jazz-el demoznak. Ennek oka az, hogy ez a műfaj támasztja a legkisebb követelményt egy hangreprodukciós lánccal szemben. Nem csoda, hogy ezek a rendszerek elektronikus zenén csapnivalóan szólnak ..."

Ugye ez elírás a részedről?

szer. feb. 25, 2004 14:55

Hozzászólás 
Kedves Baab !

Kérlek most következő írásomat a személyemtől vonatkoztasd el, nem az a célom, hogy kioktassak bárkit is, vagy hogy bárkit is felmagasztaljak vagy ledegradáljak.

Sejtettem, hogy a "színezetlen" hangról alkotott véleményed nem azonos az enyémmel. Ugyanis az én szótáramban a "színezetlen" még VÉLETLENÜL SEM a kiüresedett, jellegtelen hangot jelenti - ezt én információszegény hangnak hívom és én is gyűlölöm! Éppen ennek ellentéte lenne a lényege az egész mondanivalómnak, amit most másképpen is meg fogok fogalmazni. Egy ideig én is próbáltam az ízlésemnek megfelelőre formálni a hangzást, és nagyszerű élményeim voltak, csakhogy mindig hiányzott valami. Képzeljük el, hogy interconnectnek bekötsz egy vasúti sint, majd egy vékony ezüsthuzalt; nagy biztonsággal azonnal meg tudod állapítani a hallottak alapján, hogy melyik a színezetlenebb hangú. Szándékosan eltúloztam a dolgot, hogy értékeltessem, igenis csupán a hibák jellegéből sokminden kikövetkeztethető. De ha bekötsz sorba a jellel egy elkót, azt is egy átlagos rendszerben egy jó fülű (és értelmes) ember azonnal sokkal rosszabbnak fogja hallani: a hang bemattul, fellágyul, a tranziensek leromlanak, a precízitás, és legfőképpen a fókuszáltság rosszabb lesz. Ha ezt a két állapotot megfüleled, azonnal tudni fogod, melyik a színezetlenebb. (Itt már sokan eltévednek, mert pl. egy csatolóelkó egy egyébként súlyos hibákkal "megáldott" rendszerben a hibák egy részét is képes elfedni saját karakterével, és ez alapján sokan azonnal úgy érzik, javítottak a hangminőségen, megtalálták a jó hangz kulcsát - pedig éppenhogy messzebb kerültek attól, hiszen pl. az áramkörök feljavátásával kellene ezen hibákat kiiktatni...)

Nem azt írtam, hogy elérhető az abszolút értelemben vett színezetlenség -gondolom ezt Te sem így értetted-, hiszen azt mindannyian tudjuk, hogy korlátok közé vagyunk szorítva. De egy fejlesztés tesztelési szakasza, amikor kipróbálom a különféle megoldások auditív eredményét is, elkerülhetetlen, hogy ítélettel záruljon. A legtöbb konstruktőr itt hibázik, ugyanis egy-egy kellemes hangfoszlánynak -amely éppen akkor jó érzéseket vált ki belőle- bedől, és sokszor a színezettebb irányt választja. Jól tudom milyen ez, én is így csináltam. Az ilyen jellegű ítéletek halmozódásából születnek meg végül azok a készülékek, amelyek "jazz-re, komolyzenére vagy elektronikus zenére, stb.." valók - ahogyan szokták mondogatni. Megjegyzem, a legpocsékabb hangú high-end rendszereken (amelyek közül párat minden évben közszemlére is tesznek kiállításokon...) szinte mindig jazz-el demoznak. Ennek oka az, hogy ez a műfaj támasztja a legkisebb követelményt egy hangreprodukciós lánccal szemben. Nem csoda, hogy ezek a rendszerek elektronikus zenén csapnivalóan szólnak (hallottam már pár ilyen összeállítást, amelyet szép summáért vihet haza az a jószándékú laikus, aki egyben fel van ruházva a balekság attribútumával is). Ezek tervezői is tökéletes zsákutcába jutottak, melynek bizonyítéka maga a készülék. Pár mondattal ezelőtt írtam a csatolókondenzátoros példát. Ugyanígy, ha ellenállásokat cserélgetsz, sőt, bármit megváltoztatsz egy áramkörben (és egy audio lánc is annak tekinthető), az ugyanilyen egyértelműen meghatározható különbségeket fog mutatni, amelyről elfogulatlan állásponttal egy jó fülű tesztelő meg tudja állapítani, melyik színezetlenebb hangú. /Ha ilyen jellegű ítéletek tucatjain van túl az ember, és a javulás egyre nyilvánvalóbb egy fejlesztés során, a fül és a tudat rááll erre a fajta ítéletre, és egyre pontosabban, könnyebben képes lesz az ember megtalálni a "színezetlen hang irányát"/.

Tulajdonképpen itt a lényeg, hogy NEM a hegedűművész által közvetített emocionális tartalomra figyelek, amikor tesztelek! A fejlesztés során történő tesztelést NEM szabad összekeverni a zenehallgatással, a zenei élvezetekkel. Ha ezt valaki megteszi, akkor ott színezetlen hangról, elfogulatlan ítéletről nem lehet beszélni - ez egyébként alapvető vízválasztó a tervezők között (és jól hallható a produktumokban). Na de miért is ragaszkodok makacsul a színezetlen hanghoz (amely mint írtam, éppen ellentéte az unalmas, jellegtelen hangnak!!!)? Azért, mert nagyságrendekkel nagyobb élményt, egy más világot jelent egy ilyen hozzáállással készített és kiválóan megkonstruált készülékkel zenét élvezni! A közvetített zenei információ, és annak emocionális tartalma sokkal mélyebb, felemelőbb, azok számára, akik ezt nem tapasztalták meg, ez tulajdonképpen olvasva hihetetlen, egyébként meg elképzelhetetlen. Emlékszem, amikor először meghallottam életemben egy valóban igen-igen színezetlen mélyhangot egy ismerősöm rendszerében, ledöbbentem: a puffogó, döngő mélyek után felüdülés, nagy élmény volt. Ugyanilyen élmény volt megtapasztalni, hogy az említett fejlesztési iránnyal (amely -hangsúlyozom!- nem néhány kiválasztott privilégiuma, hanem bizonyos értelemben elsajátítás kérdése) olyan magaslatokig vihető a hangreprodukció, amely valóban a zenei élvezezek más minőségét képviseli.
Amikor az első dacomat fejlesztettem, elkezdtem az alacsony fáziszajra optimalizálni, mivel akkor már magam is kezdtem a jittert (is) okolni a hang hiányosságaiért, hibáiért. A javulás éppen ugyanolyan jellegű volt, mint az előzőekben ismertetett esetekben. Tehát azt mondhatnám, hogy a "javulás", a színezlen hangra való törekvés az egyetlen járható út - legalábbis számomra. Persze nem mindenki ennyire megszállottan fejleszt, beéri kevesebbel - nem őket akartam degradálni a hozzászólásommal.

Zárszóként a csöves "fílingről". Én ez alatt nem a hang "döglöttségére", inkább a világító csövek és az (általában) robosztus látványra utaltam. A legtöbb csöves készülék sajnos rendkívül információszegény, miközben teljesen más jellegű hibái vannak, mint az átlagos félvezetős erősítőknek. De egy kiváló csöves és egy kiváló félvezetős erősítő hangja érthető módon mégis ugyabba az "irányba" mutat.

szer. feb. 25, 2004 13:05

Hozzászólás 
Kedves Funk !

A tápelnyomási tényezőhöz szeretnék hozzászólni. Ezt az adatot én is mindig az elsők között szoktam megnézni, ha egy végfok IC adatlapja a kezem ügyébe kerül. Az LM3886 +-40V-ról hajtva 120 dB tápelnyomást produkál adatlap szerint, mégis ha stabilizált tápról hajtom, lényegesen jobban szól, mintha csak tisztességesen szűrt, de stabilizálatlan tápot adnék neki. Szerintem ennek oka, hogy a fül képességeit a legtöbben kicsit alábecsülik.

szer. feb. 25, 2004 11:54

Hozzászólás 
Kedves Akki !

Ment egy levél a chello-s címedre.

szer. feb. 25, 2004 11:39
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Tibi!
Eszem agaban sincs tamadni,nagyon is elfogadom a velemenyedet,az ervelesre legalabb lehet ellenervvel valaszolni,rogton meg is teszem,csak megforditva a dramaturgiat,most nehany szot a moralrol.A mobil forumon egy ejszaka leforgasa alatt segitseget kaptam a telefonom kikodolasahoz,nem semmi!Itt sokszor parttalan vita zajlik,bevallom ennek egyik szereploje en is voltam es vagyok,de megprobaltam eddig is nem onceluan kotozkodni,masokrol is ezt tetelezem fel es az osszefogast nem tartom kizartnak.
Ami a hangreprodukciot illeti.En magam szamara tervezek es keszitek erositot a magam megelegedesere.Ezert elsosorban a sajat izlesvilagomat tartom mervadonak.Ez persze nem jelenti azt hogy ne tudnam eldonteni egy rendszer hangjarol hogy az semleges,vagy sziomplan unalmas,izgalmasan karakteres,vagy szinezett.A hangzasi parameterekkel ugy gondolom tisztaban vagyok,mert a sajat iranyvonal megteremtesehez jopar csoves es tranzisztoros keszulek hangzasaval ismerkedtem meg.Hangsulyozom hogy a kulonbozo kiallitasok erre csaknem teljesseggel alkalmatlanok.A hangzasi parameterek helyes elsajatitasahoz plusz ido es energia szukseges,es szakemberek segitsege.Enelkul az ember csak ideakat teremthet a szamara elerheto legjobb hangminosegrol,ami egy megalapozatlan feltetelezes marad.En a kozeputas hibrid technikat valasztottam es igyekeztem olyan hangzasi parametereket egybeolvasztani,amely mindket meghatarozo kapcsolasi technologiaban megtetszett.A csoves lanyhasagot en is utalom.Az OTL sokaig izgatta a fantaziamat,szerintem az egyik legjobb megoldas,de iszonyu koltseges mivolta inkabb a hibrid iranyvonal kovetesere osztonzott.Ezzel most nem kell senkinek egyetertenie,ez csak az en velemenyem.Gyartokent valoszinuleg mas lenne a helyzetem,de az a gyarto aki igyekszik megfelelni mindenki elvarasainak,remenytelen dologra vallalkozik,mert ez lehetetlen.En a zenet emocionalis alapon kozelitem meg,akarcsak a muveszeteket.A Stradivarinal nem elsosorban a faanyag gondos kivalasztasa es megmunkalasa volt a titok nyitja hanem a specialis lakkbevonat.Ha azonban egy hegedut,adott esetben akar egy Stradivarit a kezebe vesz egy hegedumuvesz akkor nem a hegedu fog megszolalni,atvitt ertelemben,hanem maga a muvesz a hegedu altal,a jo hangszer csak a jatekos kvalitasainak "kifutasahoz"egy fontos kellek.Valoszinuleg az en kezemben eppoly ertektelen volna,mint egy fejsze nyele.
En ezt latom a hangreprodukcios eszkozokben is,lettlegyen az erosito,cd,hangfal,vagy barmilyen mas komponens.Az erosito is eszkoz,aminek olyan informacioateresztokepesseggel kell rendelkeznie,amely engedi "kifutni"a zenei musor kvalitasait.Ez a legkonnyebben merheto az emociok kozvetitesevel.Ha egy rendszer nem csupan hangokat,hanem erzelmeket tud kozvetiteni,akkor az betolti funkciojat.Ugyanis a zene is csupan eszkoz,a szerzo es a hallgatosag kozott,gondolatainak,erzelmeinek kozvetitesere,ha ugy tetszik,maga a zenesz is az kell legyen amennyiben masok muveit adja elo,megis onmagan keresztulvezetve mintegy szuro,modositja,atformalja azt.Nem varhato el tole hogy tokeletesen semleges modon interpretalja,ugyanis ez egeszen egyszeruen lehetetlenseg,es szerintem nagy szerencse hogy az!
A hangerositotol szinten(na es tervezojetol sem)varhato el hogy onnon egyenisege altal ne modositsa az athalado informaciocsomagot.Ez a hifistak nagy,de remenytelen alma amirol beszelsz,hogy a jel semmilyen modosulason ne menjen keresztul,ezt egyszeruen a fizika torvenyszerusegei nem teszik lehetove.Persze ettol meg torekedni lehet ra,csak kozben ne valjon sivarra es **** az eloadasmod.
Nekem az a tapasztalatom,hogy a nagyerdemu,es sokszor maguk a gyartok is a semlegesseg fogalma alatt,a rideg,emocionalisan sekelyes kozvetitesi modot ertik es ertelmezik.Ebbe a hibaba gyakrabban esnek bele tranzisztoros erositoket tervezo mernokok akik a technokracia segitsegul hivasaval azt gondoljak,a rendszerbol ki lehet kapcsolni,mind az emberi,mind a fizikai tenyezoket.Sajnos ez nem megy es nem is mehet,ettol kiurul az informaciocsomag.A csoves vonalon nyomulo mernokok eleve emocionalis alapon kozelitenek a keszulekepiztes fele,ahogyan mondtad,bele rakjak a filinget.Ez onmagaban nem baj,de ha semmi mas tartalom nincsen a dolog mogott,csupan a "filing",akkor az rendkivul kiabrandito es szembeszoko tud lenni.Kell lennie egy egeszseges merteku exibicionizmusnak egy adott rendszer hangjaban,hogy egyaltalan megtalalja a celkozonseget.Meg mindig jobb,mint leulni a szekbe es ugy allni fel hogy ugy erezzem,semmit sem kaptam ettol az eloadastol,csak frekvenciakat,melyek szigoruan katonas pontossaggal lettek ugyan vegrehajtva,megis inkabb kioktato jelleguek voltak,semmint baratsagosan egyuttmukodoek sajat belso vilagunkkal.Ez tavolsagot tart a befogado es a szerzo kozott,amiben csak mindketten veszitenek.
Szoval en inkabb az egeszseges mertekek megtartasara hivnam fel a figyelmet,anelkul a prejudikacio nelkul,hogy ez barkinek ne sikerult volna,vagy hogy epp nekem igen.
A meghallgatsos szeanszoknak nem vagyok ellensege!
Ha Majci haverom kezdemenyezese revbe er,akkor az egy jo alap lehet mindehhez.
Na ugye nem volt benne anyazas..
Udv.

szer. feb. 25, 2004 10:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Deka!
Még egy paramétert bedobnék, hogy érthető legyen:
Az egyik legkedveltebb amatör végfok ic a TDA7294. Ennek a tápelnyomási tényezője 100 Hz-en 70 dB(ajánlott kapccsal). Ezt a grafikont minden pdf-ben közlik. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy ha a tápon van egy 10 V-os brumm, akkor a kimeneten lesz 3 mV mackó. Ezt valszeg nem fogod hallani(Jgy tervezték meg az ic-t), mert 10 V brummhoz már szép kimenő teljesítmény tartozik még 1000 uF-os szűrésnél is. Konkrétan 5-10 W(8 Ohmon). Az másik kérdés, hogy ezzel a 100 Hz-el bemodulálva a kimenő jelet mit fogsz hallani...

szer. feb. 25, 2004 6:28
platina tag

Hozzászólás 
Tibi:

Bocs, hogy így leragadtam a kondis témánál, de a múltkor, mikor VBV DAC-ja kapcsán felmerült a kérdés, kb. ugyanígy zárult a dolog, és nem igazán lettünk okosabbak (mi, akik buták vagyunk). Szóval én is valahogy úgy gondoltam eddig, ahogy Baab is emlegette: inkább nagyobb legyen, mint kisebb.
Funk képlete némelyest segít a dolgon, de szerintem egy rosszul mûszerezett amatõr elég nehezen dönti el, hogy mekkora is az a max. feszültség ingadozás, ami még elfogadható.
Szóval, egy szó mint száz, ha már más "okosabb" nem vállalja fel a dolgot, elmondhatnád, hogy mirõl is van szó!

Üdv: Deka

szer. feb. 25, 2004 2:39
arany tag

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!
Hogy mire rágtam be? Arra hogy valaki a szavának nyomatékául
a Műszaki Egyetemet használja. Lehet hogy túlpörögtem egy kicsit,
a második doboz sörci után kezdtem gépelni...Mondjuk ettől az
igaz igaz marad, mégha fáj is.(már aki magáénak érzi)
Rosszul látom? A "valaki" azt érzékelteti, ha elhangzik
a BME mozaik, akkor a járdáról le kell koccolni mindenkinek.

Spafi!
A HIPI híradásipari üzemmérnököt, a második a Nyíregyi Mezőgazd.
Fősuli Repülőgépvezető és Szerelő szakát jelenti. Igaz nem BME...

Baab! Kellemesen csalódtam benned virtuális kumiténk óta.
Írásod tartalmát a nem szakember is fel tudja fogni.Így az igazi. Itt.

Funk, Te főoffoló!
Csingcsung kütyükben első, mérés nélküli teendő:
A hálózati és a szekunder pufferek értékének kétszerezése!
Ha tudományosan akarod, akkor műszerrel készíts a készülék
félórája üzemelő elektronikájáról hőtérképet. A legmelegebb
zónákban található elkókat cseréld ki 50%-kal nagyobbra és minőségi
105C hőtűrésűekre. Ezek mind szándékosan ennyivel vannak aláméretezve.
(azért, hogy 18hónapos korukra már méreten aluliak legyenek).
Vadiúj korukban a képletek szerinti a mérési eredmény.

Ha az egyenfesz rendesen ki van vasalva, a CD-ben és a DVD-ben
(és az LG CD-ROMban is) a laseremmitter több évig üzemképes marad.
Ennek feltétele az is, hogy nem veretik a "szőrös lemezzel".

Ha valaki a több év szervíztapasztalatának még egyenletekkel
bizonyítva is ellentmond, az cselekedjen is annak alapján.
Nekünk, szervízeseknek lesz több a munkamegrendelésünk, vagy
a még újabb szemetet árusítóknak több vevőjük.
Ez nem jelenti azt, hogy pl. egy 7805 outján 4700u kell.
(mert én is láttam már ilyet)
ELF

szer. feb. 25, 2004 0:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
ezt lehagytam

http://invalid.ed.ntnu.no/~nilsst/elect ... c-0.21.pdf

szer. feb. 25, 2004 0:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
Mert van egy Pulse PE-65612-m, és kiváncsi vagyok.
A trafó, és trafó nélküli hangzásbeli különbség érdekel, s rólad merem feltételezni, hogy jó a füled.
Akkor helyesbítem kérdésem, bármilyen DAC-al szerzett tepasztalat, +trafó/-trafó üzemben.
Érdekel még oscillátorral megvalósított kütyük megtérülési rátája is. Véletlenül van 24.5670 M -em is. (csak időm nincs minderre).
Az IV converter már nem gond.
Közeljövőben egy 8412(8414)-el, és AD1865 el építenék valamit.
üdv

szer. feb. 25, 2004 0:01

Hozzászólás 
Kedves Baab!

Amit a fejlesztésről írtál: magam -lehet, hogy nagyon idegennek tűnik első olvasásra- azt az irányt gyakorlom, hogy minél kevésbé vigyem bele a saját ízlésemet a hangreprodukcióval. Éppen ez a bajom, hogy sokan kereverik a high-end-et a hangszerkészítéssel. Vegyünk pl. egy szintetizátort. Műszaki értelemben pocsék megoldásokat is alkalmaztak a legkiválóbb hangú hangszerekben is, mégis úgy jó a hangja, ahogy van. Hangszer, egyedi. Vegyünk egy hegedűt. A Stradivari hegedűk hangja a tudomány mai állása szerint a faanyagnak köszönhető, reprodukálhatatlan. De egy hangdoboz véleményem szerint ne legyen hangszer, csak eszköz a reprodukcióban. Ha ennek eléréséhez mellőznöm kell a "kellemes" anyagokat, pl. a fát, és olyan kimondva is durva, "jellegtelen" anyagokhoz kell nyúlnom, mint mondjuk a gránit, vagy a beton, megteszem. Én ugyanis nem hangszert akarok készíteni, éppen ellenkezőleg: a saját hangot akarom negligálni. Csaknem az egész high-end világ a másik végletet követi, azaz egyfajta hangzásideált valósítanak meg, művészi szinten - csakhogy következetesen ragaszkodnak a "saját" jelleghez. A csöves erősítők témája jól passzol a képbe, hiszen a kimenőtrafó nélküli OTL csöves erősítők hangja inkább hasonlít a jobb félvezetős erősítők hangjára (kemény, precíz, dinamikus), mint a klasszikusan lágy, tranziens viselkesést tekintve csapnivaló, ugyanakkor andalító hangú csöves készülékekére, amelyeknek nem elhanyagolandó a "fílingjük". Sokan tudják, hogy főleg a trafó okolható ezen hibákért, mégis sok fülnek csak ez szól kellemesen. Mindenkinek megvan a saját meggyőződése, a fejlesztőknek pedig behatárolhatóak a képességeik.
Megjegyzem, a tapasztalataim azt mutatják, a színezetlen hang irányába történő fejlesztés igenis lehetséges, csak éppen kellő műszaki ismeret, érzékenység és kifinomult ítélőképesség szükségeltetik hozzá. Ezt egyébként megpróbáltam megfogalmazni "alapok" címmel a http://mestertuning.fw.hu oldalon. Részemről nem vitázni akarok, így a fórum betűi mögé bújva mindenki azt mond, amit akar. Ha valaki kész arra, hogy az általa képviselt irányvonalat demonstrálja egy meghallgatás során, az már egy kívánatosabb állapot. Utána már lehet szidni vagy dícsérni a másik munkáját, addig szerintem toleráljuk a másikat, ahogyan a diyaudio.com-on is teszik sokan. Ott is néha egetverő baromságokat olvasok, nyilván mások is így vannak ezzel, mégis jól elvannak.
Európai Unió? Majd ha egy ilyen színvonalú fórum lesz csupa egymást segítő magyarral, na azt már eredménynek fogom tekinteni! ;-)

kedd feb. 24, 2004 23:21

Hozzászólás 
Akki: miért kérded? (most komolyan!)

Próbáltam, még az elején. Voltak erények, de az egyetlen igazi erénye egy ilyen egyszerű dacnak, hogy a benne rejlő lehetőségekhez képest az elrontás esélye alacsony (kevés alkatrész, kevés földhurok, stb..). De egy nagyon gyenge tápegységgel megépített passzív I/V konverziós dactól túl sokat nem szabad várni, ugyanis a hang információszegény, színezett és lágy. Persze ettől függetlenül még sokaknak tetszik, és vitathatatlanul még így is képes erényeket mutatni egy áramkimenetes dac, még akkor is, ha az egyik leggyengébbről van szó, mondjuk a TDA1543-ról.

kedd feb. 24, 2004 23:02
ezüst tag

Hozzászólás 
Az konnyen elofordul a hi-fizes-ben,hogy valaki jobbnak hallja a muszakilag gyengebb alkotast.Ettol meg nem hulye,csak mas az izlesvilaga.A csovesek is eleg gyenge meresi mutatokkal rendelkeznek,de van amelyik baromi jol szol.Igazsag szerint en sem a muszeremnek csinalok erositot,hanem a fulemnek,mert a fulemmel fogom hallgatni,nem azon elvezek,mennyire szep a szinuszjel rajta.Nade azert nem szabad atesni a lo tuloldalara sem.Mindket szelsoseg helytelen.Valojaban az az igazi ertek ahol a muszaki es az emocionalis tartalom talalkozik.Hat ez eleg nehez mesterseg es csak a legjobbaknak sikerul.En nem sorolom ide magam,hogy is tehetnem!Az amator cuccoknak azt szoktak felroni,hogy "izzadtsagszaguak",vagyis,jo-jo,de nem az igazi.A tervezes alapja mindenkepp a muszakilag korrekt felepites kell legyen,viszont sablonos dolgokkal eleg nehez kitunni,es tovabblepni.Szoval nem konnyu feladat.En azert meghagynek nemi kis lehetoseget a muveszi erzek szamara is.A zene muveszet(mar amelyik)igyhat a reprodukciojara tett kiserletekbol sem szabad szamuzni az intuiciot es az egyeni izlest.
Az igazsag valahol kozepen lehet,jobbanmondva szilard muszaki alapokon egy csipetnyi egyeniseg,es egyediseg.Valojaban mindenki egy kicsit belerakja sajat magat a cuccaba.Es itt most nem magamra gondolok a szennyesladaban!!!Hi-hi.

kedd feb. 24, 2004 20:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi
Nem próbáltál még digitális trafó bemenetű minimálDAC-ot?
üdv

kedd feb. 24, 2004 20:02

Hozzászólás 
Az a kis hiba sajnos kiküszöbölhetetlen volt, a kapcsolástechnika sajátossága, de csak teljes kivezérlésnél jelentkezett. Egyébként az az erősítő egy prototípus volt, a "fejlettebb" változatnál már nincsenek ilyen problémák.

kedd feb. 24, 2004 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tibi!

Belenéztem a honlapodon a referencia fejhallgató erősítődbe és érdekesnek találom a négyszögjel lefutó élét. Mivel magyarázod?

Üdv, Funkee

kedd feb. 24, 2004 19:33
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 80 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő