Szerző |
Üzenet |
Gafly
gyémánt tag
|
> hogy egy kis festéstõl legyen majd jó.
Meg van hogy ha eloxaljak vagy festik
az mondjuk a penesz vagy a termesz hangyak
ellen kell......
|
pén. márc. 12, 2004 8:43 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
az ipari elektrónikában nem élezik ki annyira a dolgot, hogy egy kis
festéstől legyen majd jó.
szinte mindenhol ventilátorral hűtik a meleget és telerakják védelemmel.
|
pén. márc. 12, 2004 6:40 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Pl mert 1xűbb a gyártás.
|
szer. márc. 10, 2004 11:58 |
|
|
Bird777
|
es az miert lehet , hogy a teljesitmenyelektronikaban pl. frekivaltonal soha nem hasznalnak fekete eloxalt hutobordat csak a natur aluminiumot? ----- Original Message ----- From: "Csaszar" <csaszi@hotmail.com> To: <list@elektro.lx.hu> Sent: Wednesday, March 10, 2004 9:37 AM Subject: Re: [elektro] hutoborda festes > ----------------------------------------------------------------- > Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása: > http://www.jobinfo.hu> ----------------------------------------------------------------- > Azt hiszem azért, mert ez a hőelnyelés-hőleadás dolog megfodítható. Ha kimész a napra fekete pulóverben, meleged lesz. Van rá tudományos magyarázat is, valami olyan, hogy az abszolút fekete test minden elektromágneses sugárzást elnyel. Ami kevésbé fekete, az egy részt visszaver. Megfordítva pedig az abszolút fekete mindent lesugároz, a kevésbé fekete pedig nem mindent. > > A gyakorlati részre térve: a festés nem a legjobb, mert a festék rosszul vezeti a hőt. A tuti módszer előbb mattra maratni (nátronlúggal szabadban), vagy homokfúvatni. Ezután elektrolitikus módszerrel festetni. Az eletrolízissel megvastagított oxidréteget valami anilinfestékkel festik, ami az elektrolitbe van keverve. A homokfúvást pl. Bp-en a Hegedűs Gyula - Balzac sarkán csinálnak. A festetést pedig a Soroksári út elején, a ráckevei HÉV után nem sokkal. Én legalábbis ott csináltattam, és olcsó volt, a kinézete pedig profi. Ami a fontos: nem jön le semmivel. > > > > -- > Üzenet a csoportnak: list@elektro.lx.hu> Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu> Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu> > > > > > > > >
|
szer. márc. 10, 2004 11:37 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
jól látom, hogy az egyik típusra rámegy a TO-3?
hány pengő:) az áruk? tömeg vagy hossz alapján menne a dolog?
mehet privátban is, ha gondolod...
edl@hungary.org
egyébként nekem nem sürgős, kb. egy hónap múlva kéne. de lehet hogy előbb is... ez az ártól függ...
üdv. edl
|
pén. márc. 05, 2004 13:12 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Hali!
Ilyen profil érdekel valakit? Mindkét féléből van pár méter(kb 10 cm szélesek).
http://funkee.uw.hu/huto1.jpg
|
pén. márc. 05, 2004 5:06 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
mellesleg srácok, hol lehet testes bodrikat beszerezni? úgy félig megmunkáltan?
ne az legyen a válasz, hogy fröccsöntőüzem:)))
üdv. edl
|
csüt. márc. 04, 2004 23:06 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Vmi cégnév vagy telefonszám esetleg nincs ?
|
csüt. márc. 04, 2004 20:30 |
|
|
celestra
|
budaörsi repléren a galvánüzem, Krauszné Katikát kell keresni ö a fönök
|
csüt. márc. 04, 2004 19:02 |
|
|
CortezMester
|
És hogy sikerült a fotó ? Ha gondolod elküdhetnéd ! )
Van dekopírod, nem ? Aztem azokat már te akarod kivágni...
Ha télleg sokat számít és igényes a felület akkor talán megéri.
|
szer. márc. 03, 2004 19:50 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Cortez!
>>A dm2-t hogy számolják ?
Úgy, hogy összeszorozzák a dm-eket és abból lesz a dm2.
A mai Kóré fényképezés után ez is ponén
Tuti, hogy a valós felületet nézik, mert amúgy hüjét kapnának ha csak az árnyéka után fizetnél. A 200 W-os végfokodnál ez sacc 500 Ft.
Üdv, Funkee
ui.: Frankó a lapszabászat, csak nem tudnak lyukat vágni
|
szer. márc. 03, 2004 19:46 |
|
|
CortezMester
|
Hol van a cég ? Esetleg link ? A dm2-t hogy számolják ?
Csak oda kell vinni és azonnal megcsinálják vagy ott kell hagyni ?
|
szer. márc. 03, 2004 19:31 |
|
|
celestra
|
az elox kb 60ft/dm2, a festést porszoro üzemekben kell érdeklödni.az elox viszont gyönyörű metálszerű felületet ad ha elötte polirozzák, persze az plusz zseton, bonyolult bordánál nem is vállalják a polirt.
|
szer. márc. 03, 2004 18:57 |
|
|
CortezMester
|
Kb milyen ezen műveletek anyagi vonzata ?
|
szer. márc. 03, 2004 18:33 |
|
|
celestra
|
inkább elox, ha a höleadás a lényegesebb, , a homokolt+ porszort felület viszont tartósabb.
|
szer. márc. 03, 2004 18:15 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Végre valami konkrétum.
Így belegondolva logikus is, hisz a világűrben keringő dolgoknak is valahogy le kell adniuk hőt, különbn folyamatosan nőne a hőmérsékletük az elnyelt sugárzástól.
|
szer. márc. 03, 2004 17:20 |
|
|
rolek74
ezüst tag
|
bocs hogy OFF leszek
Tegnap reggel óta egy levelem sem jött, lx-nek irtam ők sem válaszoltak.Nektek jönnek az emilek?Semmit nem állitottam át.
Ki tud segiteni?
Bocsi az OFF-ért.
|
szer. márc. 03, 2004 12:47 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Csatlakoznék Watt véleményéhez, egy "pár" éve már én is vitatkoztam ebben a témában, a végeredmény a Watt által leírtak!
arnd
|
szer. márc. 03, 2004 11:50 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Nos a hősugárzás tisztán infravörös tartományban történik.
A fekete felület jobban sugározza ill. nyeli el ebben a tartományban lévő fénysugarakat.(nem csak az ebben lévőket, de a hősugárzásnál most csak ez ami számít!)
Üdv! watt
|
szer. márc. 03, 2004 11:07 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Az eloxálás csak egy kémiai folyamat és nem festés. Feketére eloxálás értelmetlen fogalom lenne, ha nem lenne valós végeredménye a fekete hűtőborda. Az elektrolitban lévő festék fog, mint a zőőd festék, és ezért nem az eloxálástól lesz színes a borda.
A színtől függő hőleadásnak még utánajárok...
Üdv! watt
|
szer. márc. 03, 2004 10:12 |
|
|
atta
arany tag
|
Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a "festés" neve eloxálás.
|
szer. márc. 03, 2004 1:29 |
|
|
ELFSZER
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 120 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Ki hinné, hogy a zebra a legjobb élő klímaberendezés!
A fekete nyeli, a fehér visszaveri a fény hőtermelő frekijét.
Állatunk kánikulában legelészve sem kap hőgutát.
A két generált hőkülönbség légáramlatot kelt, ami hűti a zebrát.
Álítólag. A summa eredményről a zebrát kellene kérdezni.
Talán a téma fejtegetése közben el kellene gondolkozni, hogy egyik
összetevő az egyenletekben a fény...
Amiből pl.egy discoban, a pult alatt dühöngő erősítő hűtőbordái
körül nem sok leledzik.
ELF
|
kedd márc. 02, 2004 23:34 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Már amelyiket festik.
A mai proci-bordák elég feszített üzemben dolgoznak, orkán-ventik, cikk-cakk-bordák, réz, stb. És mégsem festik.
Sok egyéb helyen sem. Van, ahol igen, de ott sem biztos, hogy a sugárzás miatt.
Persze elképzelhető, hogy infra tartományban sugározni kezd egy melegített borda, de látható fényt biztos nem bocsájt ki.
Ha van ilyen jelenség, akkor gondolom valahol dokumentálva van.
Nem arra gondolok, hogy a fekete borda jobban hűtött, mert az lehet a felület miatt is, hanem hogy műszerrel mérve sugárzott.
Egyébként ez elméletileg érdekes kérdés, de szvsz a gyakorlatban biztosabb, ha nagyobb a felület, jobb az anyag, nagyobb a "szél".
|
kedd márc. 02, 2004 19:32 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
tom-ba, nem értek veled egyet...
nem véletlenül festik ám fekára a bodrikat! így egyszerűen jobban képes leadni a hőt... ez bevált gyakorlat, még akkor is, ha esetleg elméletileg nem sikerül megmagyarázni!
és nem hinném hogy a nagyobb felület érdekében érdesítik...
edl
|
kedd márc. 02, 2004 19:15 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Szerintem nem ilyen egyszerű.
A hőelnyelés azon alapul, hogy a fénynek (is) van energiatartalma.
Visszafelé kicsit más a helyzet, hisz egy sötét szobában mindkét borda egyformán viselkedik.
Javulás talán attól várható, hogy a kezelt bordának nagyobb az érdessége, és ezáltal a felülete. Persze a megfelelő eljárás esetén.
|
kedd márc. 02, 2004 19:08 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
köszi a tippet, oshifis! ne is tudtam, hogy ilyet (még) csinálnak szép kis városunkban...
edl
|
kedd márc. 02, 2004 18:06 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Azt hiszem azért, mert ez a hőelnyelés-hőleadás dolog megfodítható. Ha kimész a napra fekete pulóverben, meleged lesz. Van rá tudományos magyarázat is, valami olyan, hogy az abszolút fekete test minden elektromágneses sugárzást elnyel. Ami kevésbé fekete, az egy részt visszaver. Megfordítva pedig az abszolút fekete mindent lesugároz, a kevésbé fekete pedig nem mindent.
A gyakorlati részre térve: a festés nem a legjobb, mert a festék rosszul vezeti a hőt. A tuti módszer előbb mattra maratni (nátronlúggal szabadban), vagy homokfúvatni. Ezután elektrolitikus módszerrel festetni. Az eletrolízissel megvastagított oxidréteget valami anilinfestékkel festik, ami az elektrolitbe van keverve. A homokfúvást pl. Bp-en a Hegedűs Gyula - Balzac sarkán csinálnak. A festetést pedig a Soroksári út elején, a ráckevei HÉV után nem sokkal. Én legalábbis ott csináltattam, és olcsó volt, a kinézete pedig profi. Ami a fontos: nem jön le semmivel.
|
kedd márc. 02, 2004 13:34 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Azt olvastam egy konyvben, hogy ha feketere festem a hutobordat, akkor jobb lesz a holeadasa. Raadasul egy ismerostol is ezt hallottam, es ugy emlekszem, hogy egy WEBoldalon is ilyesmit olvastam.
Miert csokken a ho"ellenallasa a hutobordanak, ha le van festve feketere?
Ja, a konyv szerint 0.7-szerese lesz a hutoborda hoellenallasa ha le van festve, mint lefestes nelkul.
--
Danko
|
kedd márc. 02, 2004 13:00 |
|
|