Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 7:03

Hozzászólás a témához  [ 26 hozzászólás ] 
Ismét: STK4050V 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Tomy az elején irtam de nem figyeltél, nem birja az stk a tartós rövidzárat, nézd már meg a gyári ajánlást meg leirást is.
OZ

vas. márc. 21, 2004 19:05
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ikadar!

Az alkatrész-lista a megépítéshez kevés, mert jópár problémás alkatrész van, amit neked kellene elkészíteni (tekercsek), az országban 1-2 helyen kapható (vasmag), vagy sok helyen utángyártottat árulnak belőle, amivel nem működik az erősítő! Ha veszel egy összerakottat, és beüzemeled, akkor utána adom egységcsomag formájában is, 22000-ért, de az SMD IC-ket, és kondikat én forrasztom be. Persze típusszám lecsiszolva.

Netwizard!

Pár órával ezelőtt méregettem a PKN(/Garry) 2500-as végfokát. Ebben sincs PFC áramkör! 4,5 ohmos terhelésnél 60 V fölé nem engedi a jelet a limiter, és 30V körül őrült visításba kezdenek a ventillátorok. Egy percig sem ment maxon, (4,5 ohmra 800W) csak az egyik oldal, és már 50 fok fölött járt a hűtőborda. A kimenő szűrő üresjáratban megégette az ujjam. Viszont szép tiszta a kimeneti jel, nem látható rajta a vivőfreki. Maga az áramkör kinézetre leginkább a hányásra hasonlít.

csüt. márc. 18, 2004 22:08
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Spafi!

Mennyiert szmitod fel a kesz nyakot + alkatreszlista + beultetesi utmutato egyuttest???? Szivesen vasarolnek toled ilyen osszeallitast...

Udv.: lkadar.

csüt. márc. 18, 2004 18:01
vas-tag

Hozzászólás 
Sorry, SBA-> SMA
Akkor vegyük át mégegyszer:
Ha normálisan ki van vezérelve kb 200w-ra és a kimetet a földre kötöm huzamosabb ideig(Legyen mondjuk sok perc:), akkor utánna tönkre megy-e az ic, vagy van benne rövidzárvédelem( mint Pl TDA7294-ben)
A kapcsolás legyen mondjuk a gyári pdf alapján építve.
Tomi

szer. márc. 17, 2004 13:19
vas-tag

Hozzászólás 
SBA!
Én is kérnék egy példányt a kapcsolási rajzból!!
Tomi
(N3_Tomy@mailbox.hu)

szer. márc. 17, 2004 12:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Norbert és Többiek!

Nekem címezted a rajz-kérést?

Ha igen, jelezd újra.

Megtalálható egyébként a jelzett RT-újságban a teljes DC-szervoval kiegészített rajz, csak HIBÁS!
A nagy STK iC-nek, 4048, 4050, a 8-as lábára kell csatlakozni a 6-os helyett! A 6-os láb ÜRES!
Tessék figyelni erre.
Üdv! SMA

kedd márc. 16, 2004 17:15
arany tag

Hozzászólás 
"Ja, bocsi, nem akarok hülyeséget terjeszteni: egy 2*500-as panelről van szó, amit dobozolás nélkül árulnak valami 120000 Ft körüli áron."

És ki az az istenbarma, aki ennyiért megveszi, hogy tápot csináljon neki, dobozolja, stb. amikor 160brutkóért kap póverkjúbot, ami 2x500W/4óm. 9,5" 2U-s rackban készen ****. hangja többek szerint nagyon szép és iszonyatos dinamikája van. aztán, hogy van-e a tápjában PFC azt meg ki nem ***le, ha jól megy, nem...? :)

"akkor nem mehet tönkre!"

Tehát ha korrekt minden, akkor nem lehet kinyirni... akkor frankó.

"Meg hát a hangszórójavítóknak is élniök kell valamiből, nem? :-)"

Ja hát ha így állunk, hogy fizeted a hangfalam javitási költségét, akkor semmi kifogásom a védelem hiánya ellen... :D :P
A biztiméretezés nem tünik hülyeségnek... :)

"Az Index fóruma is döglődik. :-("

Biztos erös a napfolttevékenység és a szerverek eztet nem szeretik. de az lxnél nincs mentség, mert mindig ilyen lassú **** volt. aztán hogy a közelmúltban megszaporodtak a "too many connections, mert MySQL errorok" és barátai, az nem tudom minek köszönhetö, de nagyon idegesitö...

Üdv, Nw

hétf. márc. 15, 2004 21:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
"...q4004-ért a 715000 HUF-ot..."

Ja, bocsi, nem akarok hülyeséget terjeszteni: egy 2*500-as panelről van szó, amit dobozolás nélkül árulnak valami 120000 Ft körüli áron.

"ez az
erösitö mennyire hajlamos úgy tönkremenni, hogy kiüljön a
féltápfesz a kimenetre?"

Ha tönkremegy, akkor garantáltan kiül a táp, de eddig még csak egyszer ment tönkre ilyen erősítő, az is attól, hogy meg akartam mérni a tápfeszt. 10A-es méréshatárban... ráadásul a bemeneti földpontra csatlakoztattam. Ha be van dobozolva, és a tápja jó, és nem kap 220-at a bemenetére, vagy kólát a nyákra, akkor nem mehet tönkre!

Meg hát a hangszórójavítóknak is élniök kell valamiből, nem? :-)

A másik, hogy ha egy gyors 5A-es biztit beteszel a tápba, az ilyen esetben simán kiolvad (90V/4ohm= 22A), normál üzemben viszont nem (500W/90V= 5,5A, de csak fél periódusig).

Az Index fóruma is döglődik. :-(

hétf. márc. 15, 2004 20:55
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
na úgy már mindjárt jobban hangzik, hogy szinuszos. nyugi néha én is elirok hasonló kaliberü dolgokat... :D
Amúgy ezt a fórummotornak nevezett hulladék **** mostmár qrvagyorsan ki kéne cserélni, mert kezd nagyon idegesiteni.

Üdv, Net wizard

hétf. márc. 15, 2004 19:40
arany tag

Hozzászólás 
Hűt igen, a kléhes trafó az olyan is, ha biztosra akar
menni az ember, duplaakkorát vesz... :P :)
ahham... akkor marad a toroid... de úgy nem poén... :)
az komoly, de azért elkérik ám a q4004-ért a 715000 HUF-
ot...
Limiter, limiter... nem értek én a Class-D-hez... :) :(
Bizony figyelek, nem tucc ám olyan egyszerüen lerázni... :)
az egyetlen, ami zavar, az a kimeneti DC fesz. ez az
erösitö mennyire hajlamos úgy tönkremenni, hogy kiüljön a
féltápfesz a kimenetre?

Üdv, Net wizard

hétf. márc. 15, 2004 19:30
a fórum lelke

Hozzászólás 
Summer!

http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_500W/ ... theory.gif

hétf. márc. 15, 2004 19:20
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Én egy farok vagyok! Természetesen SZINUSZOS teljesítményt adtam meg, ezért is vettem figyelembe a tápok csökkenését!

Az Lx meg bekaphatná az összeset keresztbe! Már negyed órája megpróbáltam kijavítani ezt, de **** elfogadni... Grrrr!

hétf. márc. 15, 2004 18:43
Profil Honlap

Hozzászólás 
Ez legalabb vilagos beszed ! Engem csak kivancsisag szinten erdekel.. Az elv
is eleg... Epitkezes mellett nem igazan futja az ember hobbijara az amugy
is keves lebol :-(

Summer

hétf. márc. 15, 2004 18:27
a fórum lelke

Hozzászólás 
Netwizard!

Az a helyzet, hogy a különböző trafógyártók másként adják meg a teljesítményeket, így a gyártónként változik a megfelelő típusteljesítmény! A xxxx-féle trafóból 608 VA-es is megfelel, a Kléhtől 1300-asat kell kérni.

Az 500W zenei teljesítmény.

"A táplálását nem lehet valamilyen kapcsitápról megoldani?"

Lehet. Én még nem tudtam olyan tápot tervezni, ami {u}nekem{/u} megfelelt volna.

A powersoftot egy ismerősöm megnézte, és azt mondja, hogy nincs benne PFC. Elvileg nem is szabadna forgalomba hozni... Garry dettó.

A limiter nem ezért van bent. Ez teljesen másként működik: önrezgő. Emiatt nem mehet el a tápig. Háromszög-jel egyáltalán nincs is benne sehol.

"A hangfalvédelemröl még nem szóltál."

Látom, figyelsz! :-)

Nem szeretem a hangfalvédőket. Ha ragaszkodsz a védőáramkörhöz, akkor figyelheted a kimeneti feszt két komparátorral, és ha megközelíti 85 %-ra valamelyik tápot, akkor lekapcsolsz egy relét.

Summer!

Bocsi, tudnék, de már küldtem pár embernek kapcsolási rajzot úgy, hogy egy köszönöm sem érkezett cserébe, és meguntam, hogy hónapok munkáját ingyen odaadjam. Én is eszek, lakom, internetezek, ezt valamiből ki kell fizetni. Ha valakinek tényleg kell, megkaphatja a kapcsolási rajzot, Nyák-tervet, alkatrészek beszerzési forrását, és folyamatos technikai tanácsadást a megfelelő összegért. Egy szimpla kapcsolási rajz alapján egyébként sem fogod tudni elkészíteni. Én is szívtam vele nem keveset. Ha csak az elv érdekel, arról küldhetek rajzot.

Kérésre a személyes adatok eltávolítva a hozzászólásból.
Moderálva: Hannibal.

hétf. márc. 15, 2004 18:01
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
okés, akkor igy már stimmel...
aham. és hány wattos táp javallott 2 darabhoz? tényleg ez az 500watt ez szinusz vagy zenei?
A táplálását nem lehet valamilyen kapcsitápról megoldani? (fene se akar ehhez toroidot, hisz akkor oda a lényeg, a kis méret/súly)
A Powersoftokban és a PKNC-kben (meg még egy jópár fajtában) is kapcsitáp van, csak meg tudták oldani, hogy rángatás/túlterhelés-re érzéketlenebbé tegyék a tápot...
végülis logikus a limiter, mert nem egészséges, ha a moduláló szinusz amplitúdója túllö a modulálandó 3szögön... :)
A hangfalvédelemröl még nem szóltál.

Üdv, Nw

hétf. márc. 15, 2004 16:04

Hozzászólás 
Rajzot nem tudsz adni?

Summer

hétf. márc. 15, 2004 16:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves N1 Tomy és Többiek!

Jó IC ez, de javasolt a DC-szervo beépítése, ami a kimenetén pontosan "0V"-ot tart.
Ezt egy LF356-os IC megoldja, vagy a Rádiótechnika 93/8-as számában benne van a komplett rajz, leírás ezekkel az IC-kel.
Az üresjárási tápfesz legyen legalább +70V, -70V.

Több ilyen IC-s végfokot építettem, még egyikkel sem volt gond, 8-10 éve.
Üdv! SMA

hétf. márc. 15, 2004 15:53
a fórum lelke

Hozzászólás 
"SPafi: a beültetett az annyit tesz, hogy csak beleszórtad az alkatrészeket? tehát a élesztés az új tulajra vár? :)"

Bocs, rosszul fogalmaztam: élesztett. Szóval beültetem, kipróbálom, lemérem az áramfelvételt, tesztelem a túláramérzékelőt pozitív és negatív kivezérlésnél is, és kézrátétellel a melegedő alkatrészeket.

"Feltételezem, hogy szimmetrikus tápról megy (vagy ilyet ne feltételezzek? :) ), de akkor nem értem hogy minek kell 200V-os puffer... szvsz +/-100V fölött nem 500W/4ohm a power még egy AB-s cuccnál sem..."

Szimmetrikus tápról megy, de ez egy olyan felépítésű erősítő, ami nem tud teljesen a tápig elmenni, csak 70%-ig, ezért üresen 2*110V kell, hogy a terheléstől lecsökkent táppal még leadja az 500W-ot 4 ohmra. Cserébe viszont a felvett árama csak 70 %-a a leadottnak. 8 ohmra már 2*165V kell 600 W-hoz.

"Az erösitö utáni szürötag benne van az árban? :)"

Igen.

"valami limiter/túlvezérlésvédelem van benne?
milyen hangfalvédelmet érdemes ez után kötni?"

Egy egyszerű, nem pengeéles limiter van benne, egyrészt a működési elve is megköveteli, és a hangra is jó hatással van.

hétf. márc. 15, 2004 15:34
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Háj!

SPafi: a beültetett az annyit tesz, hogy csak beleszórtad az alkatrészeket? tehát a élesztés az új tulajra vár? :)
Feltételezem, hogy szimmetrikus tápról megy (vagy ilyet ne feltételezzek? :) ), de akkor nem értem hogy minek kell 200V-os puffer... szvsz +/-100V fölött nem 500W/4ohm a power még egy AB-s cuccnál sem... persze ha szinglitápos, akkor kell a 200 volt, de nem hiszem , hogy ilyen lenne...
Az erösitö utáni szürötag benne van az árban? :)
valami limiter/túlvezérlésvédelem van benne?
milyen hangfalvédelmet érdemes ez ztán kötni?

Üsv, Net wizard

hétf. márc. 15, 2004 14:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
N1_Tomy!

Amiket a képen látsz, azok 500 W-ot adnak le 4 Ohmra 15-22kHz között +1/-3 dB-en belül, de van 8 ohmos változat is, és ha nem kell 22 kHz-ig elmennie (mélyláda), akkor átméretezhető akár 900 W-osra is.

hétf. márc. 15, 2004 13:56
Profil Honlap

Hozzászólás 
megvan a gyári pdf-je, ha kell átküldöm email-ban.irj:
rolek74@enternet.hu aztán abból már látod mit hogyan kell...

hétf. márc. 15, 2004 13:36
vas-tag

Hozzászólás 
Na vájunk kicsit...
Hány wattot ad le?? és hány Ohmra??
Frekvenciamenet?
Egyébként szépen néznek ki:)

hétf. márc. 15, 2004 12:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hello!

Bocsi, az STK IC-kről én csak annyit tudok, hogy drágák, de ha mélyládát kell vele hajtani, akkor szerintem jobban járnál egy kapcsoló üzemű (D osztályú) erősítővel, hacsak nem ingyen kaptál egy rakás STK-t!

Így néz ki: http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_500W/500W_PWM_amp.jpg

15000 Ft-ért adok egy beültetett végfokot. Ebben van egy tönkretehetetlen zárlatvédelem (20 A-nél lekapcsol, ezt LED-en kijelzi, majd 0,2 mp-enként újraindul), limiter, és érzéketlen a komplex terhelésre (ami egy AB osztályú erősítőnél többnyire füstös sikert arat.) Ezen kívül alig kell hozzá hűtés, és trafó is kisebb kell, mint egy AB-osztályúba. Meg a pufferkondi is sokkal olcsóbb. Hidalt 8 ohmos AB-hez ajánlott min. 2*22000uF/80V, ezt legolcsóbban 8 db 5600 uF-ból rakhatod ki (Lomex), 5248 Ft-ból. A kapcsoló üzeműhöz 2*3000uF/200V bőven elég, ez 6 db 1000uF/200V-ból kijön 3264 Ft-ból.

Zaja gyakorlatilag nincs az erősítőnek, és a limiternek köszönhetően még enyhe túlvezérléskor is kevésbé torzít, mint egy hagyományos végfok. Ha fölkeltettem az érdeklődésedet, írj a spafi@aramszu.net-re!

hétf. márc. 15, 2004 11:37
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hello!

Bocsi, az STK IC-kről én csak annyit tudok, hogy drágák, de ha mélyládát kell vele hajtani, akkor szerintem jobban járnál egy kapcsoló üzemű (D osztályú) erősítővel, hacsak nem ingyen kaptál egy rakás STK-t!

Így néz ki: http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_500W/500W_PWM_amp.jpg

15000 Ft-ért adok egy beültetett végfokot. Ebben van egy tönkretehetetlen zárlatvédelem (20 A-nél lekapcsol, ezt LED-en kijelzi, majd 0,2 mp-enként újraindul), limiter, és érzéketlen a komplex terhelésre (ami egy AB osztályú erősítőnél többnyire füstös sikert arat.) Ezen kívül alig kell hozzá hűtés, és trafó is kisebb kell, mint egy AB-osztályúba. Meg a pufferkondi is sokkal olcsóbb. Hidalt 8 ohmos AB-hez ajánlott min. 2*22000uF/80V, ezt legolcsóbban 8 db 5600 uF-ból rakhatod ki (Lomex), 5248 Ft-ból. A kapcsoló üzeműhöz 2*3000uF/200V bőven elég, ez 6 db 1000uF/200V-ból kijön 3264 Ft-ból.

Zaja gyakorlatilag nincs az erősítőnek, és a limiternek köszönhetően még enyhe túlvezérléskor is kevésbé torzít, mint egy hagyományos végfok. Ha fölkeltettem az érdeklődésedet, írj a spafi@aramszu.net-re!

hétf. márc. 15, 2004 11:36
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
az stk ic-k legtöbbjénél nincs áramkorlátozás, épp ezért volt, az régen, hogy messze nagyobb teljesítményeket vettek ki belőlük mint a gyári ajánlás. Erősen tulméretezett darabok, nagy biztonsággal tudják megfelelő hütés!!!!! mellett a névleges teljesítményüket. A gyári ajánlásban is külön vann hozzá áramfigyelő kis kapcsolás, mely a némítást aktíválja.A gyári adatlap szerint gyors olvadóbiztosítékkal is védhető a kimeneten, normál üzemben a kimenet a rövididejü ( hajól emlékszem 1-2 mp-es) rövidzárt kibirja.

hétf. márc. 15, 2004 10:21
vas-tag

Hozzászólás 
Hi mindenkinek!
Lenne pár kérdésem a fent említett ic-vel kapcsolatban:
200W/8Ohm +-66V-ról
-Az áramkorlát hány ampernél lép életbe?
-Mennyire kell DC-servo áramkör, vagyis nélküle mennyi a kimeneti egyenfeszültség??
-Hány Voltról lehet min ill. max üzemeltetni?
-Ha lehet írjatok tapasztalatokat, kinek mennyire jött be és mennyire elégedett a hangjával. Nekem pl mélyláda hajtásra kéne(Beyma, 600w/8Ohm).

Tomi

hétf. márc. 15, 2004 9:43
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 26 hozzászólás ]