|
Szerző |
Üzenet |
Dj Venczel
ezüst tag
Csatlakozott: vas. szept. 17, 2006 9:26 Hozzászólások: 15 Tartózkodási hely: Tiszaújváros
|
Az én kérdéseimre miért nem válaszol senki?
Idézet: Unnamed írta:
Fenébe.. a kis ceruzaakksik csak 1.2 V osak, és a lézernek jó lenne az 1,5 V legalább, mert sokkal erősebb 1,5V os elemekkel, csak azok nem újratölthetőek. Ti mit használtok? Én is aksival használom. Nekem ugynolyan fényerővel világít mint elemmel, csak több áramot vesz fel vagy 100mA-rel! Idézet: Iranytu Írta:
sajna lábkiosztást nem tartalmazott az adatlapja max 6mW optikai teljesítmény lelkemnek kedves. hogyan lahatne ezt kipróbálni. 1.5V-os elemmel szabad közvetlenül? nem fog megfutni? 1,75-2,2V a működési tartomány. 65-100mA egy új ceruzaelem 1,6V körül van. valaki tudna segíteni a lábkiosztásban?
A héten szétszedtem pár cd meghajtót, és mindegyiknek be tudtam üzemelni a laserét! Van egy állítható feszültségű meg áramú stabilizált tápom, és azt kötöttem rá közvetlenül. Két voltal indítottam, és növeltem a feszültséget óvatosan, majd ha ha sok áramot akart felvenni visszább állítottam a feszültségből. Fényképezővel néztem meg a fényüket. A dvd meghajtóé piros volt. Ha a monitordiófára kötöttem a tápot, akkor több mint egy ampert vett fel, a jó lábon pedig csak pár mA-t. Fordított polaritás esetén semmit nem csinált. A közös láb az amelyik az egész tokon rajta van.Hozzá teszem hogy én csak kipróbáltam őket, nem érdekelt ha tönkre megy.
|
vas. okt. 01, 2006 10:43 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Meghajtó?
Hmm, oldalcsípőfogóval volt bontva. Fogalmam nincs ki kivel volt.
Így is örülök mint majom a fa..kalapácsnak.
A nyákokat én már bontottam Én a bontott cuccokból építek.
Már csak az IC-k vannak fenn. Meg a hulladék.
Milyen IC-t kell(ene) keresnem. (feltételezem, hogy valami feszültséggenerátor, amit a monitordióda visszacsatoló jelével izgatnak.)
|
vas. okt. 01, 2006 9:45 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Szerintem csak játékszernek jó. DPSS-hez kevés, az infrával amúgy is vigyázni kell, bár 6mW nem sok. Szerintem még tovább kell keresned lézer ügyben.
A meghajtója nincs valamelyik nyákon? Az még jó lehet vmire...
|
vas. okt. 01, 2006 8:51 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
egyik barátom kezembe nyomott egy nylon zacsit, tele panelekkel.
A cégnél selejteztek egy fénymásolót, és mielőtt a csákányt belevágzták volna (!) kiszedte amit tudott.
A kegytátgyak küzül kivigyorgott 3 lencse, és egy laserdióda az ő kolliminátorával.
Úgy hívják Sharp LT022MD
az adatlapját (kivonatos ) megtaláltam.
780nm-es.
ha jól gógyizom akkor mivel a vörös laserek 680nm-esek, akkor ez infralaser.
mire lehet használni? (fénymásolóépítésen kívül. )
sajna lábkiosztást nem tartalmazott az adatlapja
max 6mW optikai teljesítmény lelkemnek kedves.
hogyan lahatne ezt kipróbálni.
1.5V-os elemmel szabad közvetlenül? nem fog megfutni?
1,75-2,2V a működési tartomány. 65-100mA
egy új ceruzaelem 1,6V körül van.
valaki tudna segíteni a lábkiosztásban?
megadják, hogy 60dB a jel/zaj viszony.
mi a búbánat?!? Kikapcsolt állapotban is világít?!?
vagy a lasereffktus begyújtása után minimális, és maximális fényerő közötti különbség?
IR fényt hogyan lehet detetktálni? YAG kristályhoz nem tudok hozzájutni.
egyszerű megoldás érdekelne.
|
vas. okt. 01, 2006 7:48 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29 Hozzászólások: 2565 Tartózkodási hely: van
|
Fenébe.. a kis ceruzaakksik csak 1.2 V osak, és a lézernek jó lenne az 1,5 V legalább, mert sokkal erősebb 1,5V os elemekkel, csak azok nem újratölthetőek. Ti mit használtok?
|
szomb. szept. 30, 2006 16:27 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29 Hozzászólások: 2565 Tartózkodási hely: van
|
Gondolom nem kézi lézer volt. Az már elég kellemes... Én ha építek, nem egyedül kezdek neki természetesen, drága lenne az ahhoz.De akkor azt hiszem elég lesz negyedakkora is. Megnézném azt a lézert ködben
|
szomb. szept. 30, 2006 16:01 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Unnamed írta: Hát egy ilyen kézi pointerrel (már ami nem brutálisan erős) max hobbi, vagy játék célokat lehet elérni. Folyamatosan meg nem is akarom használni, mert merül az akksi, meg hát ugye a kristály.. Komoly lézert én annak gondolok, ami már nem ennyire mobilizált, és éjjel több kilométerről is látni, ha felvilágítok Mondjuk 1W feletti látható fényű. Nekem tényleg nincs 70k-m egy lézerre, mert én is 2 helyen dolgozok, suli melett, de sok egyébre is elmegy a pénz De majd tervbe veszem, hogy következőleg valami erős lézert alkossak.
két véglet.... egy 1W körüli látható fényű lézert az életbe nem építessz, hacsaknem tanultál ilyesmit... ott már a nyaláb rendezés se egyszerű dolog... arról nem is beszélve, hogy az 1w körüli ára anyagba is 3-400.000Ft körül mozog.
Én 130mWal elvilágítottam majnem 3 km-re lévő faluba és haver aki ott lakik látta az égen a nyalábot.
nemkell oda nagy power
|
szomb. szept. 30, 2006 14:01 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Hát egy ilyen kézi pointerrel (már ami nem brutálisan erős) max hobbi, vagy játék célokat lehet elérni. Folyamatosan meg nem is akarom használni, mert merül az akksi, meg hát ugye a kristály.. Komoly lézert én annak gondolok, ami már nem ennyire mobilizált, és éjjel több kilométerről is látni, ha felvilágítok Mondjuk 1W feletti látható fényű. Nekem tényleg nincs 70k-m egy lézerre, mert én is 2 helyen dolgozok, suli melett, de sok egyébre is elmegy a pénz De majd tervbe veszem, hogy következőleg valami erős lézert alkossak.
|
szomb. szept. 30, 2006 13:02 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Unnamed írta: Szóval szupepe, azt mondod, hogy nálad 1 hónap múlva kapni jóval erősebb lézereket, jóval olcsóbban, vadi újakat? Én vevő vagyok rá... Csak ez egy fórum, nem pedig kocsma, szerintem mindenki megérti, nem is kell csillagozni a szavakat, ha normálisan leírod. Engem is keresett már meg 14 éves gyerek, hogy adjak már neki valami bazi erős lézer pointert, hogy a tanárnéni hátsójára világíthasson vele, és égesse meg. Nem beszélve arról, hogy ott egymás szemébe világítanak, és büszkén meséli... Szóval ha mondasz árat, mutatsz róla képet/videót, talán előrébb vagy, mintha mindenkit lehülyézel, aki nem nálad veszi a lézert....
Persze ennek is eljön az ideje... hidd el nem a levegőbe beszélek, csakhát nem megy egyik pillanatról a másikra... Most rendeltem meg az alkatrészeket hozzá még legalább 2 hét mire megérkezik, aztán meg még legalább 2 hét mire használható lézert tudok belőle csinálni... mert nem úgy akarom hogy összehányom ittvannesze aztán 1 hónap mulva kipukkan. a Lézereim 24 órás folyamatos üzemre lesznek képesek, akár 10.000 óra élettartammal is... pici türelem... és ne vásároljatok huszonezerért **** **** pointereket, mert aztán 2 hónap múlva csak a fejeteket fogjátok rázni... tessék jól körül nézni és türelmesnek lenni... énis megpróbálok igyekezni, de nem olyan egyszerű, mert két munkahelyen dolgozom egyszerre, hogy egyátalán legyen miből próbálkozzak...amint lesz fejlemény igérem lesz videó kép, minden sőt lesz komplett árlista is... a nálam beszerezhető dolgokról!!!
ÉS nem azért hülyézek le mindenkit mert pusztán ez a napi szórakozásom, hanem mert kapkodtok én nem jártok nyitott szemmel a világban...
(egykis elemzés aki nem akarja ne olvassa el)
A zöld lézerek világpiaci árát tekintve közép kategóriának mondhatjuk az 1500 Ft/mW arányt ez persze fél W környékén már valamivel mérséklődik. (( tudod 1 öccáz szok ócó)) Namost ha 1000Ft/mW az még valamelyest jó ár de már a minőségi szint alját súrolja ha az eladónak van haszna rajta akkor meg pláne...
namost 22000 / 55mW az 400Ft/mW persze ez más tészta mert ez pointer amiről meg én beszélek az egy lézer modul táppal, állandó használatra.
Namost elemezzük tovább ... az 55mWhoz minima kell egy fél Wattos IR pumpáló dióda egy nagyobbacska kristály, vagyis kettő. ugye mondjuk a peltiert kihagyják belőle, van némi buta elektronika benne. Most ha bemégy Kínában egy boltba hogy ezeket az alkatrészeket megvásárold kb 200 EUR 56 ezer Ft és akkor még van egy marék alkatrészed ami még korántse lézer
ezeket az alkatrészeket össze kell illeszteni, valami házat kell neki csinálni, és el kell adni
ki kell fizetni a munkást (jó az nemsok) nomeg a kereskedő is gazdagszik rajta namost egy 50mW-os DPSS zöld a MediaLas nál 99400 Ft ehhez még kell egy postaköltség ami úgy 20 euro meg ki is kell juttatni a pénzt. És akkor ha bármi gond van mehetsz németbe anyázni hogy ****...
Ennek az mW ára 1988 Ft gyakorlatilag ugyan az van benne mint amit én adok 70ért, csak az én árumból egy kereskedő kimaradt
Szóval csak úgy tájékoztatás jelleggel szerettem volna mondani, hogy nembiztos hogy az olcsó a jobb... Jó tudom nem mindenkien van 70 ezerFtja egy lézerre, ezért lesz kisebb lézer gyártva... hülyézni meg azért hülyéztem mert nem várna senki jobb lézerre neki azonnal kell és inkább vesz egy kevésbé használhatót... mondván hogy kisérletezni jólesz az is, persze arra jólesz hogy befizesse a tanuló pénzt, és elpukkassza feleslegesen.
Összefoglalva feleslegesen adtál ki 22ezerFtot egy pointerre mert a későbbiek során ha komoly dolgokra akarod használni, nem lesz jó.. ha cask játékra vetted arra jó, persze semmi közöm nincsen hozzá... mindenki azt csinál amit akar.
Árakat még nem tudok pontosan nagyjából a 15mW zöldhöz 15 ezer az alkatrész 18 ért összerakva megkapod.
40mW piros meg 10 az alakatrész 12ért összeszerelve kapod!
Ebben lézer fej, kábel, meghajtó benne van komplett.
Pontos árakat akkor tudok mondani ha az asztalomon van a cucc kb 1 hónap múlva...
üdv
|
szomb. szept. 30, 2006 11:42 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Szóval szupepe, azt mondod, hogy nálad 1 hónap múlva kapni jóval erősebb lézereket, jóval olcsóbban, vadi újakat? Én vevő vagyok rá... Csak ez egy fórum, nem pedig kocsma, szerintem mindenki megérti, nem is kell csillagozni a szavakat, ha normálisan leírod. Engem is keresett már meg 14 éves gyerek, hogy adjak már neki valami bazi erős lézer pointert, hogy a tanárnéni hátsójára világíthasson vele, és égesse meg. Nem beszélve arról, hogy ott egymás szemébe világítanak, és büszkén meséli... Szóval ha mondasz árat, mutatsz róla képet/videót, talán előrébb vagy, mintha mindenkit lehülyézel, aki nem nálad veszi a lézert....
|
pén. szept. 29, 2006 17:42 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
Csatlakozott: vas. szept. 17, 2006 9:26 Hozzászólások: 15 Tartózkodási hely: Tiszaújváros
|
Idézet: Szupepe írta:
NOMOSTAKKOR ha van benne infra szűrő ha nincs, akkor is látod a pirosat mivel a PIROS FÉNY NEM INFRA... Amúgy meg a 808as dióda YVO kristályon vetet fluroeszcenciája (asszem így kell írni) szóval ott fluoreszkál a bevonat rajta és azt látod pirosan! SOHA DE SOHA TÖBBET ILYET NE CSINÁLJ HOGY BELE NÉZEL!!!!!! HA VALÓBAN 30-50mW A LÉZER AKKOR ABBAN EGY FÉL AZ AZ 0,5 W OS 808AS DIÓDA VAN AMI MÉG LEMERÜLT ELEMEKKEL IS AKÁR FÉLGÁZON SZÉTÉGETHETI A SZEMEDET!!!!!!!!!!!!!!!!
Értem a piros fényt. Nem néztem bele közvetlenül, de azért kössz a jó tanácsot!
Kollimátor ügyben te nem tudsz javasolni valamit?
És abban hogy melyik DAC-ot csináljam meg? És melyik program jó hozzá? Mert nekem csak arra kellene hogy oszcilloszkópon ábrákat tudjak vele rajzolgatni. Suliba oszcilloszkópot tanuljuk gyakorlaton, és én jóval előrébb járok mint a többiek, így legalább lefoglalnám magam!
Angolul nem nagyon tudok, de ismerem norm oldalát, meg elm oldalát is.
Csak azért írom hogy nehogy valaki megint azt linkelje be!
|
pén. szept. 29, 2006 6:51 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Dj Venczel írta: Nekem is bejött a perceptes 25mw-os lézere. Már használtam több 10 percen keresztül és nincs semmi baja! Én is 1000mAh asikval küldöm egyépként a zöld lézert. Nem tom van-e infra szűrés, de nem hiszem, mert mikor már annyira lemerült, hogy nem világított zöldet, akkor lehetett látni téglavörös fényt benne.
NOMOSTAKKOR ha van benne infra szűrő ha nincs, akkor is látod a pirosat mivel a PIROS FÉNY NEM INFRA... Amúgy meg a 808as dióda YVO kristályon vetet fluroeszcenciája (asszem így kell írni) szóval ott fluoreszkál a bevonat rajta és azt látod pirosan! SOHA DE SOHA TÖBBET ILYET NE CSINÁLJ HOGY BELE NÉZEL!!!!!! HA VALÓBAN 30-50mW A LÉZER AKKOR ABBAN EGY FÉL AZ AZ 0,5 W OS 808AS DIÓDA VAN AMI MÉG LEMERÜLT ELEMEKKEL IS AKÁR FÉLGÁZON SZÉTÉGETHETI A SZEMEDET!!!!!!!!!!!!!!!! Idézet: Tegnap szétszedtem pár cd meghajtó optikályát! Elég érdekes dolgok voltak benne! Egy lg dvd olvasó/cd íróba találtam olyan kollimátort, amivel jobban be lehetett állítani a zöld lézer pontját, csak sajna nem fér bele a lézerbe, aztán el is törtem... Volt még benne egy pár érdekes "üveg" kocka, nem tudom miből volt, de átlátszó volt. Ezzeknek segítségével sikerült narancssárgássabb lézerpöttyött kivekerni.
Hát nem tom én ijen optikályát nem láttam még, ha le halyolsz, és megkeresed az asztal alá beesett hejjes írási szólyegyzéket lehet hogy sikerül rályönni hogy mi a fitty fene az !!!
üveg kocka, félig áteresztő réteggel ellátott üveg... vagy prizma is lehet...
üdv
|
csüt. szept. 28, 2006 21:18 |
|
|
szupepe
arany tag
|
zorko írta: szupepe írta: Én már nem mondok semmit persze! minden jó! Vegyétek csak a pointereket drága pénzért, mintsemhogy várjatok még 1 hónapot, hogy fele annyiért kapjatok használható lézereket... Én már nem mondok semmit... Sajnálom inkább hogy szerintetek a pointer az überfasza, mert kipukkaszt egy lufit, hát az a helyzet hogy majd ha a szemedet pukkasztja ki vagy a kristályt akkor lesz csak csodálkozás... üdv Szupepe most kicsit ilyen vagyok: KÉRLEK NE FORGASD KI AZ EMBEREK szavait, főleg ne azt amit én mondtam vagyis kérdeztem tőled legutóbb. És ne általánosíts, légyszíves. Először is amikor vettem a perceptől a PIROS lézert akkor még nem is írtam erre a fórumra, és még csak hírből sem ismertelek. Másodszor nagyon jól tudom hogy nálad eléggé megbízható cuccokat lehet majd kapni, de a múltkor már valami mást is elmondtam neked. Harmadszor a 25 mW-os lézer mint az előbb is írtam nem zöld hanem PIROS, tehát se infra se kristály, se pointer. ÉS szerintem hobbi célokra ez is jó. Negyedszer hobbi célokra és amíg nem készít valaki egy profi cuccot addik a gagyi 500 Ft-os pointer is jó tönkre tenni. Az nem akkora veszteség, de amúgy arra is lehet vigyázni. Ha meg valaki amúgy is komolyan gondolja akkor az úgy is szólni fog majd neked, hogy kell egy tuti lézer. Mint majd én is csak légyszíves legyél türelmes és a kérdésemre válaszolj légyszi és ne lecseszés legyen már végre ami nem is engem illet. Szerintem. Most kb ennyit szerettem volna mondani. üdv z
OK OK OK PEACE VAN!!!!
No az a helyzet... hogy... inkább nem mondok semmit... tudom nálad mivan megbeszéltük... csak tudod nap mint nap jönnek a "hülyegyerekek" hogy há a pointer milyen ****, meg hogy fele annyiért kap 600x erősebb lézert mint amennyiért én adom... na hát ez a helyzet... de semmi baj majd megnyugszom és elfelejtem... hogy azért áldozok lassan milliókat erre hogy a "hülyegyerekek" belássák végre hogy amit ők vesznek az mégcsak megse közelíti a lézer foglamát!!!
NA MINDENKITŐL ELNÉZÉST KÉREK... csak kicsit fel.aszott a sok okos, a héten...!
|
csüt. szept. 28, 2006 20:55 |
|
|
zorko
arany tag
|
szupepe írta: Én már nem mondok semmit persze! minden jó! Vegyétek csak a pointereket drága pénzért, mintsemhogy várjatok még 1 hónapot, hogy fele annyiért kapjatok használható lézereket... Én már nem mondok semmit... Sajnálom inkább hogy szerintetek a pointer az überfasza, mert kipukkaszt egy lufit, hát az a helyzet hogy majd ha a szemedet pukkasztja ki vagy a kristályt akkor lesz csak csodálkozás... üdv
Szupepe most kicsit ilyen vagyok:
KÉRLEK NE FORGASD KI AZ EMBEREK szavait, főleg ne azt amit én mondtam vagyis kérdeztem tőled legutóbb. És ne általánosíts, légyszíves.
Először is amikor vettem a perceptől a PIROS lézert akkor még nem is írtam erre a fórumra, és még csak hírből sem ismertelek.
Másodszor nagyon jól tudom hogy nálad eléggé megbízható cuccokat lehet majd kapni, de a múltkor már valami mást is elmondtam neked.
Harmadszor a 25 mW-os lézer mint az előbb is írtam nem zöld hanem PIROS, tehát se infra se kristály, se pointer. ÉS szerintem hobbi célokra ez is jó.
Negyedszer hobbi célokra és amíg nem készít valaki egy profi cuccot addik a gagyi 500 Ft-os pointer is jó tönkre tenni. Az nem akkora veszteség, de amúgy arra is lehet vigyázni. Ha meg valaki amúgy is komolyan gondolja akkor az úgy is szólni fog majd neked, hogy kell egy tuti lézer. Mint majd én is csak légyszíves legyél türelmes és a kérdésemre válaszolj légyszi és ne lecseszés legyen már végre ami nem is engem illet. Szerintem.
Most kb ennyit szerettem volna mondani.
üdv
z
|
csüt. szept. 28, 2006 19:00 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
|
Nekem is bejött a perceptes 25mw-os lézere. Már használtam több 10 percen keresztül és nincs semmi baja!
Én is 1000mAh asikval küldöm egyépként a zöld lézert. Nem tom van-e infra szűrés, de nem hiszem, mert mikor már annyira lemerült, hogy nem világított zöldet, akkor lehetett látni téglavörös fényt benne.
Tegnap szétszedtem pár cd meghajtó optikályát! Elég érdekes dolgok voltak benne! Egy lg dvd olvasó/cd íróba találtam olyan kollimátort, amivel jobban be lehetett állítani a zöld lézer pontját, csak sajna nem fér bele a lézerbe, aztán el is törtem...
Volt még benne egy pár érdekes "üveg" kocka, nem tudom miből volt, de átlátszó volt. Ezzeknek segítségével sikerült narancssárgássabb lézerpöttyött kivekerni.
|
csüt. szept. 28, 2006 14:04 |
|
|
szupepe
arany tag
|
zorko írta: szupepe írta: A percept 25mW os lézere se az a díjnyertes kategória.... sajna Ezt miért mondtad? Nekem semmi bajom nem volt vele eddig. És még a fókuszálása is elég jó. Persze nem egy profi lézer de azért nem rossz. Sőt ezért a pénzért szerintem elég jó.
Én már nem mondok semmit persze! minden jó! Vegyétek csak a pointereket drága pénzért, mintsemhogy várjatok még 1 hónapot, hogy fele annyiért kapjatok használható lézereket...
Én már nem mondok semmit... Sajnálom inkább hogy szerintetek a pointer az überfasza, mert kipukkaszt egy lufit, hát az a helyzet hogy majd ha a szemedet pukkasztja ki vagy a kristályt akkor lesz csak csodálkozás...
üdv
|
csüt. szept. 28, 2006 9:36 |
|
|
zorko
arany tag
|
szupepe írta: A percept 25mW os lézere se az a díjnyertes kategória.... sajna
Ezt miért mondtad? Nekem semmi bajom nem volt vele eddig. És még a fókuszálása is elég jó. Persze nem egy profi lézer de azért nem rossz. Sőt ezért a pénzért szerintem elég jó.
|
szer. szept. 27, 2006 19:20 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Öhh, 30mW?? Akkor ott szerintem az a helyzet, hogy vagy nincs infra szűrés, vagy... passz. 30mW körüli (ráadásul <30mW) lézerek nem szoktak ennyire erősen égetni. De akkor jó a spymodex, nem is drága. Egyszer tényleg meg kéne nézni a lézerek közti különbséget. Ja én meg kicseréltem az 1000mAh-s akksira a sima elemet, persze hogy erősebb lett jóval, de égetni nem éget jobban Bár majd arra ott lesz a pár wattos infra Ja és paypallal vetted?
|
szer. szept. 27, 2006 16:18 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
|
Na igazad van, a fényképező miatt látszik nagynak a pontja. Csináltam pár fotót, nekem is olyan lett. Majd felrakom valamelyik nap. A lézerre kisebb mint 30 mw van írva. Már eccer belinkeltem de most mégegyszer elmondom, én a spymodex.com ról rendeltem. A lufit 1-1,5 méterről kidurrantja 1-2 másodpercen belül! csak feketére kell festeni. Távolabb még nem próbáltam, mert nincs lufim! De majd veszek és csinálok róla videót is.
Megmértem az áramfelvételét, és kiszámoltam azalapján amit szupepe írt.
360mA vesz fel 2,5V mellett. (mert aksiról üzemelem és az csak 1,2 voltos). Szóval ha osztom hússzal a teljesítményt az kb 45 mw! Szóval vagy a kiszámolási mód nem jó, vagy nem jól van ráírva a teljesítmény.
|
szer. szept. 27, 2006 9:05 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
mikor a PC-k CD/DVD meghajtóit túrom szét mindig elrakom a fejegységeket. 2 azonos darab még nem került elő.
Mire leket őket használni? Milyen teljesítményűek? Van író, és olvasó is.
Persze a laserek nagy része halott. Azért dobták ki.
Elvileg a laser piros színű. (soha sem néztem meg).
A kolliminátor nagyon csámpás, ui. kb 1-2mm-re van a fókusztávolsága.
Használható vmire?
|
szer. szept. 27, 2006 6:46 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Kisebb a pont, és erősebb a lézered? Vmi nem stimmel. Persze odaírtam a kép mellé, hogy ISO100, és 0,5másodperces záridő, azaz a fényképező nagyobbnak látja az egészet nézve. De szabad szemmel kisebb pont látható természetesen. Ha az ujjadat égeti, az már elég szép, próbálj vele léggömbött kipukkasztani. A gyorsaságából már kb lehet következtetni az erősségére. A tiedre mi van ráírva? (hátha annak az arányaival már lehet számolni, én inkább mindig azt fogom mondani egy lézerpointerre, hogy >50mW, mert az van ráírva, és látom is, hogy milyen erős) Töltöm az akksit, holnapra meglátom gyenge volt-e az eredeti elem. Illetve van megavoltnak a >20mW os wickedlaserstől a lézere (de az potmoddolt) majd azzal összehasonlítom egy kép erejéig vmikor hétvégén. Ja egy kérdés: miért verődik sokkal jobban vissza a konyhasóról a lézer fénye (azaz sokkal erősebb), mintha egy teljesen fehér felületre világítok? Mert úgy gondoltam, hogy épp szétszórja a fényt a kristály, amitől kevesebb fényteljesítmény jut adott felületre (fényfluxus, van ilyen? ) nem hogy még erősebbnek látom. Illetve kólába sárga színe lesz
|
kedd szept. 26, 2006 22:25 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Dj Venczel írta: Hát a kérdésemre még nem válaszoltatok, hogy holl lehet beszerezni kollimátort?! Valaki nem tud segíteni? Bontott kínaiból? Dj Venczel írta: Az én lézerem is látszik fényes nappal még több mint 100 méterre is. A pontja meg nem olyan nagy mint amit az ebayról rendeltél, mert ott a szekrényen is látszik hogy jókora nagy pontja van! Azt közelről megnéztem a nagy képen és szerintem csak a fényudvar (szóródás) a nagyobb.
|
kedd szept. 26, 2006 18:53 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
|
Hát a kérdésemre még nem válaszoltatok, hogy holl lehet beszerezni kollimátort?! Valaki nem tud segíteni?
Az én lézerem is látszik fényes nappal még több mint 100 méterre is. A pontja meg nem olyan nagy mint amit az ebayról rendeltél, mert ott a szekrényen is látszik hogy jókora nagy pontja van! Nekem kisebb jóval! A kezet melegíti közelről, olyan mintha egy tűvel szúrnának meg! Ma majd megmérem a felvett áramát is, meg csinálok hamarosan pár képet!
|
kedd szept. 26, 2006 13:30 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Fotoellenállás nem lenne jobb?
Talán kevésbé színfőggő, persze ebben nem vagyok biztos,
viszont foto fénymérőkben azt használják.
Vajon ilyen fotoellenállást nagy felületüben hol lehet kapni?
|
kedd szept. 26, 2006 11:09 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Én fényelemmel szoktam. De előtte egy kalibrált műszerre ugyanúgy rávilágítok a lézerrel (az előző mhelyen volt ilyen véletlenül)
Persze hullámhossz függő is a dolog, meg kell mérni pirosra, zöldre is. (stb)
Asszem a Kontha-ban van kb fél cm2 felületű kis Tesla gyártmányú nagy felületű fotodióda. Az is jó a célra. Közvetlenül meghajt egy 1mA-es alapműszert...
De ez nem egzakt mérés, de nagyságrendi becslésre jó!
|
kedd szept. 26, 2006 9:46 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Hogyan lehet mérni lézer valós teljesítményét?
etalon fekete felület felmelegedését nézik?
vagy van valami egyéb furmány?
|
kedd szept. 26, 2006 7:49 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Hát én nem állapítottam meg semmit, leírtam, amit tapasztaltam, nem pedgi azt, hogy "hát kicsit megolvasztotta a szalagot, tehát 40mW" meg az emberi kéz sokkal jobban visszaveri a fénysugarakat, mint egy fekete szigetelőszalag. Azt egyelőre nem merem kijelenteni, hogy napsütésben 100 méterre én egyáltalán meglátnám az apró zöld pontot, de mindenesetre a pénzemért megfelelő teljesítményt kaptam, úgy gondolom. Egy kis kollimálás nem ártana még rá mondjuk. Veszek hozzá tölthető kis akksit, 1000mAh asszem elég egy darabig. Majd ha készen leszek egy két dologgal, szeretnék valami brutál (egyelőre csak infra) lézert, ami akár egy zseblámpa méretü, azért is kérdeztem, mennyit kóstál a 2W os dióda. Aztán majd azt átalakítanám anyagi helyzetemtől függően egy szép zöldre.
|
hétf. szept. 25, 2006 21:01 |
|
|
szupepe
arany tag
|
balu1 írta: Mit tesz yedi lovag lézer kardja ha tükrök közé szorítjuk... Éppen most jártam az Oktogonnál a Conrad boltban. Láttam ki van téve néhány lézer formáju toll. Egyik mellett ott a felirat: "zöld lézer 22.000,-Ft" Kérdezem, "mekkora a teljesítménye?" Válasz: "1mW, mint a többinek..." Hát..
Khhhmmm... némi hozzászólás a teljesítményhez... sztem ne dobálózzatok a milivattokkal... ami égethet, az max az infra... a zöld fény vajmikeveset melegít... a 808as infra viszont !! az igen!!
Szóval a lufit kipukkassza már pár 10mW is 1 méterről
de 10 méterről mégcsak ráse bolyszint, mivel nem a zöld "ereje" pukkantja ki hanem az infra...
Egy 100mWos lézerbe kb 1Wos infra van, ha rendesen megvan kenve "vajjal" a kenyér, nem csak meg kapargatva... szóval az 1W infra az már pörköli a műanyagot közelről.
Az hogy mennyire melegíti a kezed, vajmi keveset mutat... attól nem mondod meg hogy 50mW vagy 22... tényleg erős a lézer... próbáld meg megmérni az áram felvételt, az abból kapott teljesítményt,
azt elosztod 20al annyi biztos kijön....
Annyit tudok mondani hogy az én "50mW-osom" ami HANGSÚLYOZOM 3 méterre 50mW infra nélkül!!, olyan 100 méterre szikrázó napsütésben még látszódik elég jól...
Szóval kérnélek benneteket hogy ne állapítsátok meg szigszallaggal, nyálas ujjal és egyéb hasonlóan leleményes eszközökkel a lézer teljesítményt....köszönöm
|
hétf. szept. 25, 2006 20:24 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Mit tesz yedi lovag lézer kardja ha tükrök közé szorítjuk...
Éppen most jártam az Oktogonnál a Conrad boltban.
Láttam ki van téve néhány lézer formáju toll.
Egyik mellett ott a felirat: "zöld lézer 22.000,-Ft"
Kérdezem, "mekkora a teljesítménye?"
Válasz: "1mW, mint a többinek..."
Hát..
|
hétf. szept. 25, 2006 19:55 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Esteledik
http://konradlorencz.googlepages.com/trkks_tkrs.jpg/trkks_tkrs-full;init:.jpg
Úgy néz ki, mint egy FM modulált fürészjel
Kéne egy komplett tükörszoba, kicsit füstgéppel beküldeni füstöt... nagyon brutkó lenne.
Erre az van írva, hogy >50mW, és nagyon picit melegíti a szigetelőszalagot, attól púposodott fel. Ja majd próbálom fekete léggömbbel Elemcsere után
|
hétf. szept. 25, 2006 18:00 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Akkor az inkább 50mW, vagy nagyon jól van fókuszálva. 100mW simán megfüstöltet bármit. És a kéz is éppen elviseli.
|
hétf. szept. 25, 2006 17:54 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Az tuti, volt már néhány "indián félvezetőm" Kipróbáltam egy fekete szigetelőszalagon tesz-e vele valamit, hát épp a határon van, mert 20 másodpercnyi világitás után apró füstcsíkot látni véltem, és felpúposodott a szigetelő szalag azon a ponton. Csináltam egy közelebbi képet :
http://konradlorencz.googlepages.com/laser_pont2_kozel.jpg/laser_pont2_kozel-full;init:.jpg
A golyó melette egy 3,8 centis csapágygolyó. Van valami kis szórása bal alsó sarokban. A kép kb 0,5 másodperces záridővel készült ISO100-ban, kicsit azóta sötétedett.
|
hétf. szept. 25, 2006 16:37 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Ilyesmi lehet az enyém is, kb. hasonló foltot okoz nappal. De pl. a sugár melegítő hatását még a legcsekélyebb mértékben sem éreztem a kezemen. Szóval nem tudom, talán olyan 20mW körül lehet.
|
hétf. szept. 25, 2006 16:37 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Hú ez nagyon erős.
Látszik, hogy van benne kakaó!
Na meg füst is van benne, ami minden elektronikai eszközben megtalálható.
A mégnagyobb kakaóval jobb vigyázni mert a benne lévő, működését biztosító füst
hamar kiszabadul és akkor már nincs amitől tovább működjön.
..pontosabban ennél ahhoz még a működtető füstnek sem kell kiszállnia.
|
hétf. szept. 25, 2006 16:14 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Megjött a lézer
http://konradlorencz.googlepages.com/laser_doboz.jpg/laser_doboz-full;init:.jpg
http://konradlorencz.googlepages.com/laser_vilagit.jpg/laser_vilagit-full;init:.jpg
Ezek még nappal készültek gyakorlatilag ahogy látni, besüt a nap a szobámba (bocs a rendetlenségért ) Kellemesen erős, 22k szerintem jó ár volt érte, akár majd egyszer potmoddolni is lehetne, és még egy kis kraft kijön belőle. A nappali fénybe kivilágítva is látni, ahol a nap a földet süti. Éjszakai képek is lesznek majd Ja és valószínü, hogy mivel nővérem küldte angliából ők is próbálgatták rendesen, és az elem vele együtt jött.. szóval elemcsere lehet még javít rajta keveset.
|
hétf. szept. 25, 2006 15:05 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Szupepe!
Egy elgépelés volt előbbi hozzászólásomban:(ott már javítottam)
A helyes:
1064nm = Nd:YAG freki kétszerezés nélkül (közeli infra)
532 nm = Nd:YAG freki kétszerezéssel(zöld)
|
hétf. szept. 25, 2006 14:34 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
|
Na ez már normálisabb válasz volt!!!!
Mostmár értem miért nagy a pontja. Megnéztem, két lencse van benne és ha elé teszek egy szimpla nagyítót a gyári lencse helyett, akkor nagyon jól be lehet állítani a pontot! Csak azt nem tudom beleépíteni! A saját kollimálójával sehogy sem lehet kisebb pontot beállítani. A kérdés az hogy valaki nem tudna hozzá lencsét eladni? Vagy nem tudnátok hol lehet hozzá kapni? Lehetőleg ne túl drágán, vagyis nem tudom hol jár az áruk. Az erősségét illetően nem mértem, de a lufit egy/másfél méterről kilyukasztja.
Ha valaki tud innen lencsét akkor megadjam a méretét?
Kössz a segítségeket!
|
hétf. szept. 25, 2006 12:26 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
Ennél a videónál azt nem értem, hogy a galvo (ha egyáltalán az) tükörje hogyan nem okárosodik. O.K. alutükör. De a galvonál nagyon könnyűnek kell lennie, így kicsi a hőtömege. olyan polírozás meg szerintem nincs, ami ilyen fényáramnál nem hevül föl.
Amúgy pöpec!
Fiam 1000x leírod, hogy...
BÁRMIRE!
|
hétf. szept. 25, 2006 6:06 |
|
|
dexter7907
ezüst tag
|
|
hétf. szept. 25, 2006 3:24 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Szóval 3dS max rendert szeretnél vetíteni? Elég komoly programozó szaktudásra van szükség, olyan progit irni, ami képes kezelni a 3dsmax fájlokat, és még a lézert is vezérli. Ja látom már, animációt akarsz. Azzal még nem foglalkoztam 3dS maxon belül.
Szupepe: ja hát persze nem 55mW CW ben, a lézerre az van ráírva, hogy >55mW, én a wickedlasers lézereihez viszonyítom a többi lézert, mert már láttam egy 15mW osat (amit ők 15mW osként árulnak) és magára a lézerre az van ráírva, hogy >20mW. Szóval tuti, hogy kisebb a teljesítménye, mint ami rá van írva, de az ebayon már olyan hirdetések is vannak, hogy "burning 8mW green hand-held laser", legszivesebben beírnám neki, hogy rohadt hazudozó, dehát telivan az egész ebay ezekkel, mindegyik hazudik a lézer teljesítményét illetően.
|
szomb. szept. 23, 2006 15:18 |
|
|
dexter7907
ezüst tag
|
Hay!!!!!!!!
Szeretném töletek meg kérdezni hogy valaki ért e a programozáahoz mert ara lenék kiváncsi hogy lehetne e kis egyszerü progit irni egy
öklet csak hogy animácios szerkesztö programban szerkesztek vagy rajzolok pl;3d max vagy valami hasonlo progi és egy kis program csak futna folyamatosan ami LPT portra ki küldené az animácios progi grafika részét!
ha valaki nem érti miröl hablatyolok akor a"web oldalon ball oldali videot nézétek meg!!!!
http://www.pangolin.com/LD2000/lc-max_overview.htm
véleményetek szerint?????????
|
szomb. szept. 23, 2006 4:20 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Unnamed írta: Elvileg jövöhéten nekem megérkezik az 55mW os zöld lézer, amit ebayról vettem 22k ért szállítással együtt. Kiváncsi leszek rá, rakok majd fel azonnal fotókat is persze. Szupepe: a zöld lézerekből jó üzletet lehet itthon csinálni, nem is kapni szinte sehol. Kollimátorod az van hozzá? Az lehet már most is érdekelne, amint megjön a lézer. Ismét (lehet hogy hülye) kérdés: ha nem kollimáljuk a nyalábot, hanem mondjuk egy lencsével 2km távolra állítjuk a fókuszpontját azzal nem lenne jobb? Mert úgy negatív nyílásszöge lenne, és nem nőne a pont, és távolabb is jobban lehet látni.
Szia!
No kíváncsi leszek... 22 ezerért ??? hm... ne haragudj... de ha kínában veszed meg a piacon az alkatrészeket se jön ki ennyiből egy ilyen lézer(55mW) persze lehet hogy épp szerencséd lesz... és kifogsz egy jó lézert... ez lutri... énis annó az eBayról vásároltam a lézert... de amikor a másodikkal is ****... akkor döntöttem úgy hogy másképp oldom meg a kérdést... sikerült is....
Sajna sok a szemét ember ebben a világban és megpróbálják a másikat ahol csak lehet ****...és a földi halandónak mondhat bármit az ember, mondhatnám azt is az 50mWos lézeremre hogy 150mW mert annyit mutat a műszer közvetlen a kijövő sugárnál...sőt még lehet lenne aki meg is venné drága pénzért 150 ezer pl... de aztán jönne a dolog hogy az ember szerez egy teljesítmény mérőt megméri és elkezd anyázni... nomost kimégy németbe és levered a csávót?? hát vajmi kevés rá az esély... viszont velem lehet magyarul anyázni... ha valami nem teccik...
szóval ezért 70 ezer a lézer, meg azért mert erre garanciát vállalok hogy jó, és mivel most kezd fellendülni a lézer gyártás kicsiny iparomban... így nyilván nem adok ki **** a kezemből... szeretném ha jó hírneve lenne a lézereimnek...
üdv
|
szomb. szept. 23, 2006 1:23 |
|
|
szupepe
arany tag
|
|
szomb. szept. 23, 2006 1:10 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Dj Venczel írta: Jól van, elismerem hogy nem a legjobb minőség! Amúgy lemértem, nincsen 30 centi, csak úgy 10 max 15 centi száz méterről. Ha meg nem telik drágább lézerre mit csináljak? Amit te írtál szupepe, hogy miért nem veszek tőled: mert csak egyről tudok, ami 70 ezer forint nem 26, és teljesítménybe nem sokkal több! Amúgy meg csak világítgatni kell, és nem folyamatos üzemelésre szántam! Akkor meg majd meglátjuk meddig bírja! Majd megírom ha tönkre ment, ha esetleg érdekel! reméltem, hogy ezen a fórumon nem lecseszést kapok de mindegy... ha szerzek hozzá másik lencsét kisebb pontot is be lehet esetleg állíani? Egyépként akkor amit a hobbirendelésen lehet kapni huszon párezerért az talán jobb?
Bocsi nem leszúrni akartalak... csak szeretném már végre felnyitni az amatőr lézeresek szemét... hogy húszezerér nem kapsz 100Wos ződlézert!!!
Nem győzőm írni.. hogy igen az 50mW valóban nem sok... sőt a te lézered majdnem hogy olyan erős... csak kérdem én mivel méred? és milyen távolságból?
Az én lézerem 2 méteres távolságban (infra nélkül) garantáltan 50mW !!! ha a lézerfejnél mérek majdnem 150 !!!!! (kínai gyártók általában az utóbbit adják meg.... )
Nem kell másik lencse csak meg kell találni a fókusz pontját az eredeti kollimáló lencsének... bár ha az egy lencséből áll akkor vajmi kevés az esély hogy le tudod húzni kisebbre...
valszeg lesz 15-20mWos stabil épített lézerem... 18 ezerért (kb ár még nem tudom pontosan) komplett analóg modulációval, táppal mindennel együtt...
1hónap kb mire készleszek az első példányokkal...
ha valakit érdekel jelezze kérem...
valamint lesz piros is ... 12 ezerért az 40mW
üdv
|
szomb. szept. 23, 2006 1:06 |
|
|
szupepe
arany tag
|
Űrkalóz írta: Kiegészítés egy fizikushallgatótól: Szupepe írta a weboldalán a lézereknél: 3. A gázlézereknél üvegcsőbe töltött gázt vagy gázkeveréket használnak. A gyakori gázlézerek, közé tartozik, a hélium-neon lézer, aminek a hullámhossza elsősorban 632,8 nm (kb. kék-zöld). Vízgőz használatával a kibocsátott fény még az infravörös tartományba is beállítható. Technológiai szempontból a CO2 lézernek kitüntetett figyelmet szentelünk, a relatíve nagynak mondható 10-20%-os hatásfokával és a 100-1011 W teljesítményével. A CO2 lézer esetén c/f= 1064 nm, ami már az infravörös hullámtartományban van, így szabad szemmel nem látható. Örülök, hogy ilyesmivel foglalkozol, de mondanék pár dolgot: Na azért ilyet ne mondjunk, hogy a hélium-neon kék-zöld! Lehet hogy én vagyok a tájákozatlan, de én eddig még csak vöröset használtam, ami valóban az általad leírt hullámhosszon ment. Vizet azt nem hallottam még lézerbe, legfeljebb hűtésre, ami a szekrény méretű YAG lézernek a laborban kell is. másik dolog: az 1064nm az a frekvenciakétszerezett Nd:YAG hullámhossza, ami szilárdtest-lézer, de hasonló célokra is jó, mint a CO2 lézer, nálunk át van ugyan kétszerezve zöldbe, de még így is nagyokat csattog a nyalábcsapdákon . a széndioxidlézer hullámhossza szerintem inkább 10.6 mikron azt hiszem,ami nagyon infra. És csak a folytonos üzemű lézerek az egyszínűek, a nagyon rövid impulzusúak nanosecundum alatt már jókora sávszélességgel bírnak, nem kis fejtörést okozva a kutatóknak esetenként, mert ezeknek a koherenciahossza is kicsi, és csak egyenlő karhosszak esetén lehet interferenciát csinálni velük, nem egyszerű... De ez utóbbi jelenség az amatőröket nem zavarja szerencsére.
Köszönöm a részletes olvasást... javítani fogom... amúgy ezt épp a nagyszerű Kroo könyvből kopíroztam ))
Várom majd a további hozzászólásokat, javításokat is...
|
szomb. szept. 23, 2006 0:58 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Dj Venczel írta: Szóval ez elméletileg egy dpss laser, gondolom. Nagyon erős meg minden, csak az a bajom vele hogy nagyon gyorsan nő a pont átmérője! Száz méteren már vagy 30 centis a pont vagy még nagyobb. Mitől lehet ez? Vagy minden lézer ilyen? Szóval segítsetek ha tudtok, mert én nem nagyon értek hozzá! Ez nem véletlen, egyébként nem felene meg a szabadon forgalmazható lézerekre meghatározott szabány előírásainak. szupepe írta: Szóval az említett lézernek kicsit "rossz" a kollimáló lencséje, valamint elég rosszul van belőve optikailag, ha akkora a pötty!! ..hogy (bizonyos távolságon túl) megfeleljen az egységnyi felületre eső sugárteljesíténye a biztonsági szabványnak. szupepe írta: A percept 25mW os lézere se az a díjnyertes kategória.... sajna.. ...mert nem fókuszálják optimálisan kicsi pontba, mivel a fényteljesítménye meghaladja az 1 mW-ot, ami még veszélytelen volna. szupepe írta: ..ezek a gagyi pointerek meg pláne nem pár óra folyamatos üzem aztán gajjra megy ...
Ott sem a pointer gagyi hanem a lézer nem 50 vagy 60 fokos üzemi hőmérsékletü ami
bírná a folyamatos egy-másfél perces üzemet (aktív hűtés nélkül) hanem
esetleg 30-40 celziusz a maximálisan megengedhető érték amelyet egyes nyári napokon
már üzemen kívüli állapotban is túlléphet.
Vagyis nem a lézer a gagyi hanem az üzemi paraméterekre nem figyelünk oda.
Ennyi erővel betehetjük a kanárit is a mikróba de csak kis teljesítményen.
Igaz csak egy kicsit melegedne "üzemi hőfok" fölé, de az már bőven elég lenne neki, hogy ne csipogjon tovább.
Pl.:
Ha macskát akarunk tartani akkor azt se tegyük 40C fok fölötti helyre mert károsodik.
A magasabb hőmérsékletre különösen érzékeny lézertől miért várunk el többet??
Ugyanez (amit az élőlényekről leírtam) a lézer ledre is igaz.
30-40-50-60...stb. Celziuszon, melyikre mennyit ad meg a speckó.
A kínai lézerledek is sokáig mennek 20-25 max. 30mA-en, ahogy van.
Persze nem nyári 30-40 fokos hőmérsékleten, hanem pl. 18-20 Celziusz max. környezeti hőfokon.
A komolyabb lézer üzemeltetéséhez is célszerü egy üzemi feltételeket biztosító rendszert
megépíteni abból a célból, hogy sokáig örömünket leljük benne.
Leírom amit végig gondoltam, mint optimális feltételeket biztosító rendszert..:
A lézer fej hengerpalást egyenesre reszelt egyik oldalára ráragaszthatnánk egy mini peltier hőszivattyút (a másik felén hűtőbordával)
Természetesen a hűtőborda súlya tömege nem a peltier hűtőelemet terhelné
és feszítené de ez részlet kérdés, további tervezésen múlik.
A lézer fej másik oldalára pedig egy hőérzékelőt ragasztanánk hővezető ragasztóval.
(Így a távoli oldal hőmérséklete sem lépné túl a kritikus értéket mert azt figyeljük.)
Az egészet egy áramkör ellenőrizné és szabályozná.
Amikor az érzékelő ~25Celziusz fölött észlel akkor növekedne a peltier árama
(ami szintén kontrollált érték volna), amíg le nem megy az érték 20fokra.
Így a hőmérséklet a legmelegebb ponton 20 és 25 celziusz között ingadozhatna.
Miután a pertier elérné a működési paraméterek határát ami után már nem tudná ellátni a feladatát,
abban az esetben a lézer áramát venné vissza az áramkör (egészen a leállításig ha /hűtőrendszer meghibásodás esetén/ szükséges).
Csak mini peltier elemet célszerü használni mert nagyobb felület esetén nem győznénk lehűteni a meleg oldalt.
Ez csak elvi eszmefuttatás de ha még kétszer átgondoljuk és nem találunk benne hibát akkor akár használható is lehetne.
Miért is nem árulják kicsi pontot kivető beállítással az 1mW fölötti lézereket??
Itt az ok leírása:
3A osztályú lézerek nagyteljesítményü készülékek, amelyek legnagyobb kimenő teljesítménye 5 mW lehet, azzal a további korlátozással, hogy a lézernyaláb sugárzott felületi teljesítménye nem haladhatja meg a 25 W m-2-t. A sugárzott felületi teljesítmény határérték a teljesen kitágult pupillájú emberi szembe (7 mm-es bemeneti nyílást feltételezve) bejutó teljesítményt 1 mW-ra korlátozza. Így a 3A osztályú lézer véletlen expoziciója nem veszélyesebb, mint a 2-es osztályú lézerek véletlen expoziciója. A véletlen expoziciót elszenvedett személyt saját természetes pislogási reflexe megvédi a szemsérüléstől. A 3A osztályú lézeres mutatópálcák azonban veszélyesek, ha optikai eszközökkel (például látcsövek) nézik azokat, és ily módon nem megfelelőek az általános kereskedelmi forgalomban történő árusításra.
A sugárzott felületi teljesítmény előírás kielégítéséhez egy 1 mW-nál nagyobb kimenő teljesítményü lézeres mutatópálcának egy olyan széttartó nyalábot kellene előállítania, hogy a sugárzott felületi teljesítmény 25 W m-2 alá csökkenjen. Mivel a lézeres mutatópálcának jellemző tulajdonsága, hogy egy kis foltot állít elő egy keskeny nyalábbal, a nyaláb terület megnövelése - a sugárzott felületi teljesítmény előírás kielégítésének érdekében - a készülék használhatóságát szüntetné meg. Így tehát, nagyon valószínütlen, hogy egy 1 mW-nál nagyobb kimenő teljesítményü lézeres mutatópálca kielégítse a 3A osztály feltételeit. Általánosságban tehát, a lézeres mutatópálcák 1-es, 2-es vagy 3B osztályú lézergyártmányok.
Az amerikai szabvány(4) nem tartalmaz a 3A osztályra sugárzott felületi teljesítmény feltételt, tehát egy helyesen osztályba sorolt IIIA lézeres mutatópálca 3B osztályúvá válik, ha a magyar szabvány szerint osztályozzák. A római számok használatával kell jelezni, hogy a gyártmányt az amerikai szabvány szerint sorolták osztályba. A gyakorlatban előfordul, hogy egy nem megfelelő 3A jelzéssel helyettesítik a IIIA jelzést.
3B osztályú lézerek 500 mW-ig terjedő kimenő teljesítménnyel rendelkezhetnek. A 3B osztályú lézerek rendelkezhetnek megfelelő teljesítménnyel ahhoz, hogy szemsérülést okozzanak. A 3B osztályú lézereket tehát a szemre veszélyesnek tekintjük. Ennek ellenére a 3B osztályú lézer nyalábtól származó expozició okozta szemsérülés kiterjedése és súlyossága függ néhány tényezőtől, beleértve a szembe belépő sugárzott teljesítményt és az expozició idejét.
1-es, 2-es, 3A és 3B osztályú lézerek nem rendelkeznek akkora teljesítménnyel, hogy bőrsérülést okozzanak.
Ezek a fenti kritériumok teszik szükségessé, hogy az 1mW-nál nagyobb fényteljesítményü
lézer eszközök sugárnyalábjának gyárilag meghatározzák a széttartását
mert ellenkező esetben szem sérülést okozhat.
Persze lehet pontosan fókuszba állítani de akkor már a következő, szemre veszélyes kategóriába sorolandó.
http://www.osski.hu/sugeu/niso/laserpo.htm
|
szomb. szept. 23, 2006 0:24 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Elvileg jövöhéten nekem megérkezik az 55mW os zöld lézer, amit ebayról vettem 22k ért szállítással együtt. Kiváncsi leszek rá, rakok majd fel azonnal fotókat is persze. Szupepe: a zöld lézerekből jó üzletet lehet itthon csinálni, nem is kapni szinte sehol. Kollimátorod az van hozzá? Az lehet már most is érdekelne, amint megjön a lézer. Ismét (lehet hogy hülye) kérdés: ha nem kollimáljuk a nyalábot, hanem mondjuk egy lencsével 2km távolra állítjuk a fókuszpontját azzal nem lenne jobb? Mert úgy negatív nyílásszöge lenne, és nem nőne a pont, és távolabb is jobban lehet látni.
|
pén. szept. 22, 2006 23:10 |
|
|
Axys
ezüst tag
|
Idézet: 632,8 nm (kb. kék-zöld).
A 632,8 nm-es hullámhossz az eléggé piros... Viszont az tény, hogy HeNe lézerből létezik zöld (543nm), és sárga (594nm) változat is, kék nem annyira. (Forrás: www.thorlabs.com )
|
pén. szept. 22, 2006 18:25 |
|
|
Dj Venczel
ezüst tag
|
Jól van, elismerem hogy nem a legjobb minőség! Amúgy lemértem, nincsen 30 centi, csak úgy 10 max 15 centi száz méterről. Ha meg nem telik drágább lézerre mit csináljak? Amit te írtál szupepe, hogy miért nem veszek tőled: mert csak egyről tudok, ami 70 ezer forint nem 26, és teljesítménybe nem sokkal több! Amúgy meg csak világítgatni kell, és nem folyamatos üzemelésre szántam! Akkor meg majd meglátjuk meddig bírja! Majd megírom ha tönkre ment, ha esetleg érdekel!
reméltem, hogy ezen a fórumon nem lecseszést kapok de mindegy...
ha szerzek hozzá másik lencsét kisebb pontot is be lehet esetleg állíani?
Egyépként akkor amit a hobbirendelésen lehet kapni huszon párezerért az talán jobb?
|
pén. szept. 22, 2006 17:09 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Kiegészítés egy fizikushallgatótól:
Szupepe írta a weboldalán a lézereknél:
3. A gázlézereknél üvegcsőbe töltött gázt vagy gázkeveréket használnak. A gyakori gázlézerek, közé tartozik, a hélium-neon lézer, aminek a hullámhossza elsősorban 632,8 nm (kb. kék-zöld). Vízgőz használatával a kibocsátott fény még az infravörös tartományba is beállítható. Technológiai szempontból a CO2 lézernek kitüntetett figyelmet szentelünk, a relatíve nagynak mondható 10-20%-os hatásfokával és a 100-1011 W teljesítményével. A CO2 lézer esetén c/f= 1064 nm, ami már az infravörös hullámtartományban van, így szabad szemmel nem látható.
Örülök, hogy ilyesmivel foglalkozol, de mondanék pár dolgot:
Na azért ilyet ne mondjunk, hogy a hélium-neon kék-zöld! Lehet hogy én vagyok a tájákozatlan, de én eddig még csak vöröset használtam, ami valóban az általad leírt hullámhosszon ment.
Vizet azt nem hallottam még lézerbe, legfeljebb hűtésre, ami a szekrény méretű YAG lézernek a laborban kell is.
másik dolog: az 1064nm az a frekvenciakétszerezetlen Nd:YAG hullámhossza, ami szilárdtest-lézer, de hasonló célokra is jó, mint a CO2 lézer, nálunk át van ugyan kétszerezve zöldbe, de még így is nagyokat csattog a nyalábcsapdákon . a széndioxidlézer hullámhossza szerintem inkább 10.6 mikron azt hiszem,ami nagyon infra.
És csak a folytonos üzemű lézerek az egyszínűek, a nagyon rövid impulzusúak nanosecundum alatt már jókora sávszélességgel bírnak, nem kis fejtörést okozva a kutatóknak esetenként, mert ezeknek a koherenciahossza is kicsi, és csak egyenlő karhosszak esetén lehet interferenciát csinálni velük, nem egyszerű...
De ez utóbbi jelenség az amatőröket nem zavarja szerencsére.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Űrkalóz hétf. szept. 25, 2006 14:30-kor.
|
pén. szept. 22, 2006 15:36 |
|
|