Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 08, 2024 10:39

Hozzászólás a témához  [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 136  Következő
PIC kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én azt kérdeztem, hogy az egyen feszen mekkora a váltó fesz! Ezt lehet AC állásban megmérni. Ha túl nagy a lüktető egyen, azt a műszer AC-nak méri(még ha pontatlanul is). Ezt a lüktető egyent kéne kiegyenesíteni a kondival.

Jelen pillanatban azt nem értem, hogy hol tudtál mérni 2,9V-ot? Valami nem stimmel!

kedd dec. 19, 2006 15:46
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

Úgy tudom, hogy az AC-ben mért érték kb. gyök-kettő szöröse a max. érték (de nem több, mint 4,7 VDC ebben az esetben).

Ha leviszem mV nagyságura, hogy fogja érzékelni a PIC az "'1" állapotot. Az "1" nem 2 egész valamannyi VDC fölött áll elő?

Üdv
Ray

kedd dec. 19, 2006 13:19
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás Re: PIC kérdések
Ray írta:
Watt!

O.K. kipróbálom. AC állásban 2,9 V-ot mértem. Ez max. kb. 4 Volt (2,9*1,42=4,118) , ami jónak tűnik.

Üdv
Ray

Az a 2,9V sok. Le kéne vinni mV nagyságrendbe. Növeld a kondit.

kedd dec. 19, 2006 12:55
platina tag

Hozzászólás 
Potyo:
Hát igen, ha nincs piac, akkor csinálni kell :-)

Ezt néztem én is, hogy sokan 24MHz-es kavicsot használnak. A PS+ után nekem ez is villámgyors.

kedd dec. 19, 2006 12:42
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

O.K. kipróbálom. AC állásban 2,9 V-ot mértem. Ez max. kb. 4 Volt (2,9*1,42=4,118) , ami jónak tűnik.

Üdv
Ray

kedd dec. 19, 2006 12:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Lassú?
Nemazért, hanem a számítástechnikában folyton fejlesztenek valamit, hogy a régi elavulttá váljon, és legyen mit drágábban adni. Pl. a PCI-E busz is alig kezdett még terjedni, amikor már a következő generációját fejlesztették, illetve a SATA2 is felnyomta az elméleti sebességet 300MB/s-re, amikor a vinyók még csak 50-60MB/s csúcssebességnél tartanak, és ehhez tökéletesen elég a SATA1 150MB/s átviteli sebessége.

Juteszembe, kipróbáltam 24MHz-es kvarccal is az ICD2-t, ehhez a 4550 konfigját át kell állítani Divide by 6-ra az 5 helyett, hogy a PLL 4MHz-et kapjon. Ha a 16F877 birja a 24MHz-et, akkor megy szépen. Majd csinálok egy mérést, hogy gyorsabb lett-e.

kedd dec. 19, 2006 11:20
gyémánt tag

Hozzászólás Re: PIC kérdések
Ray írta:
Watt!

Megcsináltam az általad javasolt 24VAC-ból leszedett +5VDC-t produkáló áramkört a liftemhez.

Otthon, a "próba padon" jól működött, de beszerelve, élesben egy esetben nem érzékel jelet egy adott lábon, holott a 24VAC jelen van. (egy jelzőlámpa mutatja).

Melyik irányba módosítsam az áramkört, a Zéner meletti ellenállás, vagy a kondi értékét növeljem? Esetleg mindkettőt?

Üdv
Ray

Az IC lábán kéne megmérni milyen DC szint van. Lehet, hogy nagyon leosztódik a jel, vagy kevés a kondi. Ha a fesz szint jó a műszer szerint(kb 4V körül) akkor a kondit cseréld le 2,2 vagy 4,7uF -ra, vagy a testre menő ellenállást növeld 3k3, 4k7-re. Jó lenne szkóppal jelalakot mérni, de tudom írtad, hogy az nincs. Pedig az sokat segítene, de anélkül is mennie kéne. Esetleg AC állásban mérj feszt, néhány milivolt még elmegy.

kedd dec. 19, 2006 11:03
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
A mostani (lift)projektem a végéhez közeledik.

Ez után egy távhőmérőt szeretnék készíteni.

Ehhez való irodalmat és/vagy web lapot tudna valaki ajánlani?
(Előre is köszi.)

Üdv
Ray

kedd dec. 19, 2006 10:47
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

Megcsináltam az általad javasolt 24VAC-ból leszedett +5VDC-t produkáló áramkört a liftemhez.

Otthon, a "próba padon" jól működött, de beszerelve, élesben egy esetben nem érzékel jelet egy adott lábon, holott a 24VAC jelen van. (egy jelzőlámpa mutatja).

Melyik irányba módosítsam az áramkört, a Zéner meletti ellenállás, vagy a kondi értékét növeljem? Esetleg mindkettőt?

Üdv
Ray

kedd dec. 19, 2006 10:42
platina tag

Hozzászólás 
Értem. Nekem nem gond betartani a szabványt, mert nincs nagy fogyasztás.

potyo írta:
Más: több hónap használat után van valami különbég az eredeti és klón ICD2 között :?:

Bizos emlékszel, mondtam, hogy egy kollégának is építek egyet(ő használja az eredetit is) azt mondja, hogy jobb mint az eredeti. :-)
Nekem picit kevesebb tapasztalatom van, mert csak most kezdek az ICD2-nek megfelelően tervezni a nyákokat az újabb projectekhez. Eddig jól működik. Ahogy az edaboardon mondanák: Excellent work :-)
potyo írta:
Off: nem tervezik tovább növelni az USB sebességét?

Lassú?

hétf. dec. 18, 2006 10:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valahol azt olvastam, hogy a gyártók úgy oldják meg, hogy nem portonként van korlátozva az áram, hanem a csatlakozók kapnak összesen 500mA*portok száma áramot. Bár erre nem érdemes hagyatkozni, mert olyan lesz a cucc megbízhatósága, mint a JDM égetőé.

Azt a doksit én is lekaptam már, de nem volt hangulatom nekiállni olvasni. Tényleg durva a 650 oldal.

Más: több hónap használat után van valami különbég az eredeti és klón ICD2 között :?:

Off: nem tervezik tovább növelni az USB sebességét?

vas. dec. 17, 2006 23:05
arany tag

Hozzászólás 
Hááát. Szabvány ide szabvány oda: az alaplapgyártók zöme meg úgy oldja meg a kérést, hogy 500 mA mindig rendelkezésre áll... Sőt, a munkahelyi laptopom 1 A portonkénti terheléssel is szó nélkül megy.

vas. dec. 17, 2006 21:30
platina tag

Hozzászólás 
Nagyon sokszor olvasom, hogy az USBről max 500mA -ig meg lehet táplálni külső eszközt. Eddig a könnyebb oldaláról fogtam meg az USB-t(konverterek), de most van egy USB-s projectem, ahol direkbe PIC-el szeretném megvalósítani a dolgot, így erősen olvasom az "Universal Serial Bus Specification Revision 2.0" bibliát, ami ugyebár a szabványkönyv.

Namost ha jól értem, akkor defaultból az USB max. 100mA -ig terhelhető. A teljes csatlakozási és konfigurációs procedurának le kell zajlani max 100mA terheléssel és ha az eszköznek ez nem elég, akkor KÉRHETI a hostot, hogy max 500mA-t adjon neki. A host ezt a kérést ha tudja, teljesítni, ha nem, sorry. De a lényeg az, hogy alapból csak úgy magától nem terhelhető az USB 500mA-rel - szerintem.
De ha rosszul tudom, javítsatok ki, mert 650 oldalas doksi a szabványkönyv (katasztrófa, 4 madzagról ennyit rizsálni) és még minden második oldalon felhívják az olvasó figyelmét, hogy terjedelmi okokból nem térhettek ki számos fontos részletre, ezért még olvasson utána az ott megjelölt helyeken.

vas. dec. 17, 2006 21:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Bocsánat, ha megsértettelek és kössz, hogy "válaszoltál" a kérdésre...

Dehogy sértettél meg! Csak kiakasztottál! :) Remélem nem bánod meg, hogy próbálunk így-úgy a helyes irányba terelni! Arra kérlek, hogy ha rászánod magad a WPB megépítésére, olvass utána a kábeleknek, és olvasd el az oldalamon hivatkozott infókat is. Mindezt csak azért, mert akik ezt nem tették meg, nem mindig sikerült elsőre elindítaniuk, mert fontos a megfelelő áramköri környezet is. Érzékeny dolog a PIC égetés, érdemes körültekintően kezelni. Aztán ha már működik, akkor csak elektromos hiba miatt képzelhető el, hogy esetleg egyszer csak nem jó. De ezt nemigen lehet befolyásolni Murphy törvényei szerint. Figyelj a tranyók beültetésére, főleg ha netán más típust választasz, amit egyébként nem érdemes, mert a rajzon lévők 1A-esek, ezért egész jól bírják a max 500mA áramot amit ki lehet venni a PC USB, vagy Game port 5V-ról. De ha külső tápot adsz neki, ahhoz is jó.
Olvass utána az ICSP programozásnak (www.microchip.hu) ha megérted(persze, ha még most nem érted), akkor sok kérdéstől szabadítod meg magad.

vas. dec. 17, 2006 11:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valaki használ Hi-Tech PICC-t :?: Az érdekelne, hogyan lehet megoldani, hogy az összes kódot a programmemória elejére tegye (mert pl. a main() részt a végére teszi) :?:

vas. dec. 17, 2006 9:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
htbwap írta:
Értem, csak sehol sem azt írják, hogy teljesen sz*r, csak annyit: "előfordulhat, hogy bizonyos PC-k portjain nem működik..."
Az előfordulások száma nem olyan alacsony, mint ahogy azt a mondat sejteti. És ha valami nem megy amikor a port a szabványnak megfelel, akkor az már a hulladék kategóriába tartozik.

vas. dec. 17, 2006 1:20
ezüst tag

Hozzászólás 
Értem, csak sehol sem azt írják, hogy teljesen sz*r, csak annyit: "előfordulhat, hogy bizonyos PC-k portjain nem működik..."

Nade akkor megcsinálom watt honlapján levő programozót :)

vas. dec. 17, 2006 1:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
htbwap írta:
watt írta:
...

Tudod eléggé ***** már az agyunkat, hogy kéthetente jön valaki, aki ezzel a hulladékkal akar picet programozni, és aztán sír, hogy nem megy neki. Ha egy kicsit szétnéznél, mielőtt kérdezel, te is láthatnád, hogy a JDM egyáltalán nem megbízható. Függetlenül attól, hogy 50000 verziója van, attól még az egész hibás elgondolás alapján készül.

vas. dec. 17, 2006 0:07
ezüst tag

Hozzászólás 
watt írta:
...

szomb. dec. 16, 2006 22:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Egyet értek az elöttem szólalóval.

Régen én is sok égetőt átnéztem míg megépítettem a sajátom. Ha mindeképp soros égetőt akarsz akkor ICD de abból sem mind1 h milyen, mert vannak gagyik is, persze az már nem ua a kategória. :)
Ha eccerűhöz ragaszkodsz akkor watt honlapján tökéletest találasz arra a feladatra.

szomb. dec. 16, 2006 21:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Mindenképp egy egyszerűt szeretnék csinálni, amihez házilag (filctollal ) gyárthatok panelt.

Én is filccel rajzoltam a panelt a WPB-hez, csak nézd meg a belinkelt képen!
Idézet:
Az alábbi három közül melyiket tartjátok a legjobbnak?:

Te szándékosan bosszantasz minket? Ezek a megoldások bizonytalanok, ruppótlanok(hányszor kell még elmondani???)! Nem is értem hogy merik ajánlani! De itt Magyarországon már nem lepődök meg semmin, elég csak az átcímkézésekre gondolni, minden xart megetetnek velünk, ezeket is eszik akik nem elég okosak!
Egyszerű? Mi bonyolult egy TTL IC-n meg esetleg egy nem kötelezően megépíthető 555-ös DCDC átalakítón?
Akinek ez bonyolult, az hozzá se fogjon egy PIC-es áramkör megtervezéséhez!

szomb. dec. 16, 2006 20:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Kössz a választ!
Mindenesetre a com portom Txd-jén -12,33V van nyugalmi helyzetben, ez azért bíztató.
Mindenképp egy egyszerűt szeretnék csinálni, amihez házilag (filctollal :) ) gyárthatok panelt.
Az alábbi három közül melyiket tartjátok a legjobbnak?:
JDM PIC-Programmer 2
deguss féle PIC-égető
3bmi pip

szomb. dec. 16, 2006 20:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
htbwap írta:
Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek lehet-e a COM84 nevű áramkörrel 16F62X ill. 16F87X típusú PIC-eket programozni? (szükség esetén külső prog. feszültséggel kiegészítve)
Igaza volt RosCo-nak: kisért a JDM szelleme. Szóval elméletileg igen, gyakorlatilag van néhány buktató:

1. A mai soros portok nem adnak ki a programozáshoz elég feszültséget, mivel a szabvány min. 3V-ot ad meg.

2. A soros port túláramvédett, aminek köszönhetően nembiztos, hogy elég áramot kapsz.

Ha ezeket megoldod külső táppal, még akkor is marad:
3. A soros port komparálási szintje gyártófüggő. A szabvány a -3V és +3V közötti tartományban nem értelmezettnek tekinti a jelet. Ezen lehet segíteni MAX232 vagy más szintillesztővel, de még így is marad min bukni.

A fentieket figyelembevéve el kellene inkább gondolkodni watt égetőjén.

szomb. dec. 16, 2006 19:50
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek lehet-e a COM84 nevű áramkörrel 16F62X ill. 16F87X típusú PIC-eket programozni? (szükség esetén külső prog. feszültséggel kiegészítve)

szomb. dec. 16, 2006 18:53
ezüst tag

Hozzászólás 
THX MPi-c!

Már nézem is. (mennyi infó, ezzel elleszek 1 darabig) :rulez:

szomb. dec. 16, 2006 1:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ha esetleg tudsz még vmi magyarázó anyagot akkor ne kímélj. Ha 1 helyen látnám az összes utasítást meg h mit csinála akkor könnyebben megérteném h mit is művel szegény pic

http://t-es-t.hu/ Itt találsz egy "PIC16xxx felhasználói kézikönyv"-et Kár, hogy nem teljes és lassan bővül. A meglévő rész az elinduláshoz szerintem elég részletes (lehet hogy tulzottan is) A programzás részt biztos jól tudod majd használni. :potyog:

Ajánlanám még neked oshon honlapját és a PIC Simulator IDE programját. A program tartalmaz többek között LCD kezelésre példát és a honlapon is van áramkörrel példa. Vilgos Basic utasításokkal operál, azokat assemblerre "fordítja". Az így kapott kód persze nem a legtömörebb, de a "fordítást" tanulmányozva az assembler is érthetőbb. Én LCD-t először z80-nal kezeleltem és ebből a programból "puskáztam le", hogy milyen lépéseket kell végrehajtani - az LCD melyik lábára, milyen adat, milyen időzítéssel.

pén. dec. 15, 2006 18:10
ezüst tag

Hozzászólás 
ok, akkor a honlapodról is lekapom a mintákat :)

Sajnos ez a lépésről lépésre meg törölgetős beillesztgetős csak összezavart asszem végigmegyek a kész progin utasításonként és akkor tuti megértem (C vel is így voltam, hamarabb megértettem a kész progiból mint a magyarázatból)

Asszem kigyüjtöm az utasításokat és mellé h mit csinál így könnyebben átlátom majd. Ha esetleg tudsz még vmi magyarázó anyagot akkor ne kímélj. Ha 1 helyen látnám az összes utasítást meg h mit csinála akkor könnyebben megérteném h mit is művel szegény pic :)

Mire való az adatlap ha nem erre :oops: , mind1 ha tudsz még magyar infót azért jöhet.

A W -t úgy kell értelmezni mint vmi cache, tehát a tartalma mindig változik a program futása során?
Ha valamilyen regiszterre hivatkozok a progiban elég a nevét megadni v a címe is kell ?
Mit jelent az EQU és 1 cím? (pl. TMR0 EQU 0x01) ugyan úgy értelmezendő mint C ben 1 változó és mindig mikor használom akkor arra a címre hivatkozok? Adatlap szerint azon a címen van TMR0 akkor minek írta le a programozó, esetleg saját nevet adott ezzel? (az elöbbi hszbeli progiról van szó)

pén. dec. 15, 2006 17:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem túl nagy lépésekben próbálsz haladni, ezzel egy csomó dolgon átsiklasz!
Nem az a lényeg, hogy szerintem meg lehet e oldani, hanem az, hogy szerinted meg lehet e, érted e, hogy miért, stb.
Én azt gondolnám, hogy először LED villogtatással kezd, aztán jöhet egy LCD, vagy ilyen hangerő szabályzó IC! Addig rendben van, hogy más kódját akarod felhasználni, de ha nem érted, akkor úgy ne használd! Próbáld megérteni a működését az alkatrészeknek a belinkelt adatlapok alapján, és úgy írj hozzá programot, hogy minden lépését érted. Ha egy lépésben elakadsz, talán tudunk segíteni, ha már foglalkoztunk az adott áramkörrel, Ha nem, akkor nem hiszem, hogy minden IC adatlapját át fogjuk rágni! A fő erőfeszítéseket neked kell megtenned!
Nézzél fel az oldalamra, ott találsz néhány példát a programok felépítésére. Ne zavarjon, hogy 18F-ekre íródott, mindegyik hasonló.

pén. dec. 15, 2006 13:20
ezüst tag

Hozzászólás 
RE

Az igazság az h a fejlécnél tovább nem jutottam, de:
találtam 1 kódot 12CE519 re (utánanéztem katalógusban elvileg kevesebb utasítással rendelkezik mint f84 és kevesebb a memóriája is, elvileg átpakolhatom a kódot f84-be)

kapcsirajz: http://www.errock.co.uk/pic%20circuit%20diagram%20high%20res.jpg
kód:
http://www.errock.co.uk/volume%20control1.asm
érdekesnek találom h nincs fejléc de MPLAB különösképp nem panaszkodott, következőt leszámítva:
Warning[224] F:\PGA519.ASM 355 : Use of this instruction is not recommended.
Warning[224] F:\PGA519.ASM 357 : Use of this instruction is not recommended.

12CE519 adatlap:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/40139e.pdf

Érdekelne h megoldható-e így (nem vok lusta csak még 1 csomó hiányosságom van) :D

pén. dec. 15, 2006 12:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
jöhetnek a tippek, helpek, 5letek

Szerintem a jó csapásirány az, hogy nekiálsz valaminek, és ha nem megy kérdezel. :)

Idézet:
A 2 soros LCD helyett ha bekötök 1sorosat működne ?

Nem biztos, de lehet. Ez csak attól függ, hogy milyne a vezérlő IC, és attól, hogy okoz e gondot az LCD-nek, hogy olyan utasítások is befutnak, amik nem értelmezhetőek szamára.

csüt. dec. 14, 2006 22:05
ezüst tag

Hozzászólás 
Watt

Kösz h figyelmeztettél, nem hinném h eszembe jutott volna :)
A 2 soros LCD helyett ha bekötök 1sorosat működne (elvileg csak a fölső sort mutatná vagyis az 1. érzékelő hömérsékletét)

Végre sikerült alaposan átböngésznem a gyorstalpaló PIC tanfolyamot (nem állítom h mindent elsőre meg is jegyeztem, de van fogalmam 1-2 dologról)
http://www.freeweb.hu/majki/elektro/pic/base/pic.zip jöhetnek a tippek, helpek, 5letek :potyog:

csüt. dec. 14, 2006 18:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igazán nincs mit! Szerintem is kezdő téma, és elég érdekes. Én is ezzel kezdtem, és eléggé meg is szívtam, mert azt hittem valamit nem jól csinálok, már szinte egyenként megszámoltam azt ami az LCD-re kiment, és természetesen minden jó volt, még sem volt kép! Hát az volt a baj, hogy nem jól állítottam be a kontrasztot! :D Csak egy tipp, hogy a kontraszt beállító láb inkább a test felé legyen húzva. A jó ellenállás osztás: 5V-ról 8,2K megy a Vo-ra(3. láb az LCD-n), majd innen a test felé 470ohm.

szer. dec. 13, 2006 21:48
ezüst tag

Hozzászólás 
watt írta:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_homero_pic-el.html?pg=1

Kösz Watt ez nekem is jól jön majd a későbbi projecthez, de mint kezdő PICes lehet h összedobom 1szer (LCD van is hozza, többit meg megszerzem) :)

szer. dec. 13, 2006 20:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Mint írtam,minden megvan hozzá a suliban,nekem csak a progit kell hozzá megírnom,hogy letörölje az LCD-t,majd egy akármilyen szöveget kiírjon.Ennyi.Ehez kéne egy példaprogram,mert nem tudom,hogyan kezdjek hozzá

Nem egy nyelvet beszélünk, legalább is nem érted amit írtam. Ha nincs kapcsolási rajz, nincs program. Mint írtam!

Idézet:
Ja és mpasm -mel kell csinálni.

Ebből a mondatodból is látszik, hogy sose láttám még MPLAB-ot! :)

Idézet:
.(Ja és a karakterek "kódjai" is megvannak,csak egy alapprogi kellene.)
Ezek szerint az ASCII kódról sem hallottál még. :?

Nem cseszegetni akarlak, de ilyen aroganciával és ilyen kevés tudással nem mész semmire. Inkább álj neki megnézegetni a belinkelt oldalakat és tanulj! Egyébként nem hiszem, hogy csak úgy nektek rontanak a tanárok, hogy holnapra írj egy progit! Jobban kellett volna figyelni és akkor nem kéne itt ingyen példákat keresni. :cry:

Arról már nem is beszélek, hogy belinkeltem egy komplett példát, de ezek szerint nem látod mit kéne látnod. Részemről ennyi...

szer. dec. 13, 2006 18:57
vas-tag

Hozzászólás Re: SOS
watt írta:
Kowax írta:
Hi!

Egy olyan problémám lenne,hogy egy PIC16F84-el ki kell iratnom egy LCD-re egy tetszőleges szöveget.A hardver megvan,csak a progit kéne megírni hozzá,de nem tudom,hogyan kezdjek hozzá.Viszont holnap be kéne mutatnom,de legkésőbb pénteken.....
Tudna valaki példa progit küldeni,ami alapján meg tudnám csinálni?
Előre is köszönöm,ha segít valaki!:)
Bye!
G.

Kérdések: Van égetőd?, Van MPLAB-od?, Programoztál már PIC-et?, Megvan a paneled bekötési rajza :?:

Ami itt kellhet:
http://fab.cba.mit.edu/classes/863.06/11.13/44780.pdf
A 16F84A adatlapja a www.microchip.com -ról letölthető.
Ha ez nem segít, akkor egy hét múlva sem lesz kész.

Mint írtam,minden megvan hozzá a suliban,nekem csak a progit kell hozzá megírnom,hogy letörölje az LCD-t,majd egy akármilyen szöveget kiírjon.Ennyi.Ehez kéne egy példaprogram,mert nem tudom,hogyan kezdjek hozzá.(Ja és a karakterek "kódjai" is megvannak,csak egy alapprogi kellene.)
Ja és mpasm -mel kell csinálni.
G.

szer. dec. 13, 2006 17:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben találtam egy hasonló projectet szépen kidolgozva (google a barátunk!):
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... .html?pg=1

szer. dec. 13, 2006 17:20
gyémánt tag

Hozzászólás Re: SOS
Kowax írta:
Hi!

Egy olyan problémám lenne,hogy egy PIC16F84-el ki kell iratnom egy LCD-re egy tetszőleges szöveget.A hardver megvan,csak a progit kéne megírni hozzá,de nem tudom,hogyan kezdjek hozzá.Viszont holnap be kéne mutatnom,de legkésőbb pénteken.....
Bye!
G.

Kérdések: Van égetőd?, Van MPLAB-od?, Programoztál már PIC-et?, Megvan a paneled bekötési rajza :?:

Ami itt kellhet:
http://fab.cba.mit.edu/classes/863.06/11.13/44780.pdf
A 16F84A adatlapja a www.microchip.com -ról letölthető.
Ha ez nem segít, akkor egy hét múlva sem lesz kész.

szer. dec. 13, 2006 17:14
vas-tag

Hozzászólás SOS
Hi!

Bye!
G.

szer. dec. 13, 2006 14:00
arany tag

Hozzászólás 
De igen, okozhat. El kell távolítani, pl den. szesszel.

hétf. dec. 11, 2006 16:04
arany tag

Hozzászólás 
Utánna átforrasztottam mindet. Kontakthiba nem volt, nem resetelt a pic. De az oszci most is mindig megáll. A forrasztózsír nem okozhat valami galibát?

hétf. dec. 11, 2006 15:39
arany tag

Hozzászólás 
AZoli írta:
De nagyon instabil, ha kiviszem a hidegre, megáll, és csak az újabb melegítés segít rajta.
Szerintem inkább forraszd át az összes lábát újra. Azt gyanítom, hogy az MCLR és/vagy a táplábaknál is kontakt gond van.

hétf. dec. 11, 2006 15:03
ezüst tag

Hozzászólás 
RE

Kb felénél tartok a gyorstalpaló PIC tanfolyamnak (lekaptam a legújabb MPLABot mert ami volt valami miatt nem akart feltelepedni, lehet h win$ hibája mert azóta Ghostolnom is kellett), azért nem írtam. Ha van még ezen kívül bármi amit érdemes átnézni akkor jöhet.

Találtam 1 forráskódot, nem lehet ebből bármit kiollózni:
http://jaxxco.uw.hu/STORE/pga04.asm

Addig is mindent köszi mindenkinek :)

hétf. dec. 11, 2006 14:25
arany tag

Hozzászólás 
gozi írta:
Furcsa... Ilyennel még nem találkoztam. Rá kéne mérni szkóppal, hátha valami miatt rosszul rezeg a kvarc, de ennek sem kéne tönkretennie a PIC oszci részét. Elvileg ki lehetne próbálni, hogy XT vagy HS üzemmódban elindul-e. (ekkor csak a párhuzamos ellenállás értéke változik)

A picek mégsem haltak meg.. valami páralecsapódás lehetett a panelen, (felületszerelt plcc foglalatban van a pic) és a két osc. +2 szomszédos lábat átforrasztva megjavult. De nagyon instabil, ha kiviszem a hidegre, megáll, és csak az újabb melegítés segít rajta.

hétf. dec. 11, 2006 13:38
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

Köszi a rajzot, örök hála. Így egyszerübb az élet, mint a mintavételezéses figurával.

Üdv
Ray

hétf. dec. 11, 2006 12:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ray
Rajzoltam egyet, de ki kell próbálni, mert én sem vagyok nagy számolgatós fajta, inkább érzésre méretezek és aztán kipróbálom, finomítom, hogy jó legyen!
Kép

hétf. dec. 11, 2006 12:24
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

A méretezéshez nem értek, olyan ketyerém sincs, smivelmeg tudnám nézni a feszingadozást.

A legtöbb helyen (rajzon) 0,1 mikrofarádos kondit láttam, ezt alkalmaztam én is. A 2K2 ellenállás jónak tűnik, a mért 2,9 VAC alapján.

Kihagyom a lábra jövő jelek mintavételezését, amúgy is nehézkes.

Ha a gyakorlatban a lábra adott feszültség alatt néha becsúszik egy-egy "0" jel, akkor a kondit kell növelnem?

Üdv
Ray

hétf. dec. 11, 2006 10:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
zotyaxxx írta:
Potyo megtennéd hogy írsz egy példát, erre az osztásos dologra?
Hát én nem szeretek olyan dolgokat csinálni, amit már valaki más megoldott, így csak ajánlani tudom watt lapját: http://www.wattmep.tvn.hu/PIC_infok/alapmuveletek/oszt/oszt32_16.asm

hétf. dec. 11, 2006 4:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ott, hogy ha megfelelően méretezed a kondit, és az osztót, akkor az nem lüktet akkorát, hogy két szint között váltson.

vas. dec. 10, 2006 23:03
arany tag

Hozzászólás PIC kérdések
Watt!

O.K. a zéneres dolgot megoldottam. (AC állásban 2,9 v-ot mérek)

A PIC lábra jutó jel a forrás váltóáram jellege miatt azért nem olyan mint egy tápról leszedett +5VDC. Az egy lüktető +5V. Mi van akkor, ha pont két lüktetés között olvasom le a lábat? A zéner diódáról jövő +5V kb. 10 milisec-ig tart, a szünet is kb 10 milisec.

A leolvasás nem eshet a két +5v-os szakasz közé? És akkor azt érzékelem, hogy nincs jel a lábon, közben ott van a "lüktető" +5V.

Hol hibázik ez a feltevés?

Üdv
Ray

vas. dec. 10, 2006 20:53
arany tag

Hozzászólás 
Kód:
   LIST P=16F628A, F=INHX32   
   #include <P16F628A.INC>
 __CONFIG _HS_OSC&_WDT_OFF&_CP_OFF&_PWRTE_ON&_MCLRE_ON&_LVP_OFF&_BODEN_ON

CBLOCK     0X0C
      KOMP
      T1
      T2
      T1FELSO
      T1ALSO
      T1TUL
      TIMER1
      AKKUX
      STATUSX
      PCLATHX
      FSRX
      T1TUL2
      T1TUL3
      T1TUL4
      VAR

ENDC

ORG      0
      GOTO   START

ORG      4

MOVWF   AKKUX                    ; MENTÉSEK
         SWAPF   STATUS,W
        MOVWF   STATUSX
        CLRF      STATUS
        MOVF      PCLATHX,W
        MOVWF   PCLATHX
        CLRF      PCLATH
        BCF     STATUS,IRP
        MOVF    FSR,W
          MOVWF   FSRX

CLRF    INTCON
      BTFSS   PIR1,6                  ;A KOMPARÁTOR OKOZOTT-E MEGSZAKÍTÁST
      GOTO   TM1                     ;NEM, NEM OKOZOTT

COMP:                              ;IGEN OKOZOTT
      MOVLW   B'00110110'               
      MOVWF   T1CON

MOVFW   TMR1H
      MOVWF   T1FELSO                  ;KIOLVASI A TMR1 TARTALMÁT
      MOVFW   TMR1L
      MOVFW   T1ALSO
      CLRF   TMR1H
      CLRF   TMR1L
      BSF      VAR,0                  ;JELZŐBIT, HOGY MEGTÖRTÉNT-E A KIOLVASÁS
      GOTO   AT

TM1      MOVFW   PIR1                  ;A KOMPARÁTOR NEM OKOZOTT, AKKOR TMR1
      ANDLW   B'00000001'
      XORLW   D'1'
      BTFSC   STATUS,Z               ;TÚLCSORDULT TMR1?
      INCFSZ   T1TUL                  ;IGEN
      GOTO   TCS1                  ;NEM
      INCFSZ   T1TUL2
      GOTO   TCS1
      INCFSZ   T1TUL3
      GOTO   TCS1
      INCFSZ   T1TUL4
TCS1:   BCF      PIR1,0
AT:

MOVFW   FSRX
        MOVWF   FSR
        MOVFW   PCLATHX
       MOVWF   PCLATH
        SWAPF   STATUS,W
        MOVWF   STATUS
        SWAPF   AKKUX,F
        SWAPF   AKKUX,W   

RETFIE

START:   BCF      STATUS,RP1
      BSF      STATUS,RP0   
      MOVLW   B'11110111'
      MOVWF   TRISA
      MOVLW   B'00000000'
      MOVWF   TRISB
      BCF      STATUS,RP1
      BCF      STATUS,RP0
      MOVLW   B'00000000'
      MOVWF   INTCON
      MOVLW   B'00000000'
      MOVWF   PIE1
      MOVLW   B'00110110'                     ;8-as előosztó
      MOVWF   T1CON

INDUL:   BCF      PIR1,0
      MOVLW   B'10000000'
      MOVWF   INTCON
      MOVLW   B'01000001'
      MOVWF   PIE1

MOVLW   B'00000101'
      MOVWF   CMCON
NEZ:   BCF      PORTA,4                        ;KISÜTÉS BEKAPCSOLVA (BD135 SORBA 4R7)
      CALL   KESL1                        ;KISÜTÉS MARAD
      BSF      PORTA,4                        ;KISÜTÉS FELENGED
      BTFSC   CMCON,7                        ;MEGVIZSGÁLNI A KOMPARÁTOR KIMENETÉT
      GOTO   NEZ                           ;MÉG MINDIG 0-VAN A KOMPARÁTOR KIMENETÉN,NINCS RAJTA KONDI
      BCF      PORTA,4                        ;A KOMPARÁTOR KIMENETÉN 1-VAN, AKKOR RAJTAVAN A KONDENZÁTOR, KISÜTÉST BEKAPCSOLNI
      CALL   KESL1                        ;KISÜTÉS MARAD
      BSF      PORTA,4                        ;KISÜTÉST FELENGEDNI
      BTFSC   CMCON,7                        ;ÚJRA MEGNÉZNI, HOGY MÉG RAJTAVAN-E A KONDI
      GOTO   NEZ                           ;NINCSEN RAJTA
      MOVLW   B'00110111'                     ;IGEN RAJTA VAN, SZÁMLÁLÓT ELINDÍTANI
      MOVWF   T1CON

PIHI:   
      BTFSC   VAR,0                        ;MEGVIZSGÁLNI, HOGY SIKERESEN KIOLVASÁSRA KERÜLT-E A TMR1               
      GOTO   NEZ                           ;IGEN,ITT KIÉRTÉKELNI!
      GOTO   PIHI                        ;NEM, (EZ NINCSEN BEFEJEZVE)

KESL1:               

MOVLW    D'60'     
        MOVWF    T1
DEL:    MOVLW    D'60'     
        MOVWF    T2
DEL1:   NOP         
        NOP
        NOP
        DECFSZ   T2,f
        GOTO     DEL1
        DECFSZ   T1,f
        GOTO     DEL
      RETURN
      END

Potyo megtennéd hogy írsz egy példát, erre az osztásos dologra?

vas. dec. 10, 2006 11:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6770 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 136  Következő