|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Ikadar: felmerült, de az UC3845 működéséhez asszem 12V kell (most nem néztem utána)
|
szer. feb. 14, 2007 11:55 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
|
szer. feb. 14, 2007 10:06 |
|
|
lkadar
arany tag
|
Udv mindenkinek!
Ismet aramgenerator .
Probalt mar valaki current-mode PWM vezerlot aramgeneratornak hasznalni boost,buck-boost, esetleg flyback modozatban?
Ugy terveztem, kiprobalom a dolgot egy UC3845-tel, hatha sikerul. Ha osszejott valami, akkor irok rola, ha nem, akkor meg majd a segitsegeteket kerem .
Udv.
|
szer. feb. 14, 2007 7:20 |
|
|
csíkos elefánt
ezüst tag
|
balu1 írta: csíkos elefánt írta: Kandela (cd)? Ez a teljes fény amit kibocsájt a fényforrás elméletileg minden irányba? Ezzel kapcsolatban korábban idéztem tudományos cikkeket és gyakorlati összehasonlító táblázatokat. Szerintem keress rá vagy nézegess visszafelé. Egyébként a teljes fény a lumen. A bizonyos térszögbe eső fény a candela. Na várj, ha megtalálom a gépemen is lesz róla valami... megvan! Itt többféle forrásból, különbőző megfogalmazásban is megtalálható. de tudjuk, ismétlés a tudás anyja! Aki ismeri azoktól elnézést kérek!NEM NEM!!! Köszönöm,hogy ilyen részletes voltátál.A neten keresni olyan mint egy nagy hálóval halászni.Nem tudod mi értékes mi szemét. Hogy a Megyei Könyvtárból mit gyűjtöttem össze erról nem szólok.Az szintén a reménytelenséget súrolja. Egy kicsit kigyomláltam, hogy a lényeg "ehető" legyen. Viszont ha több is érdekel akkor a forrást megtalálod. A fényforrások egyik legfontosabb tulajdonsága a – különböző irányokban mért – ereje. A leggyakrabban előforduló mértékegységek fényforrások erősségével kapcsolatban a lumen, a candela és a lux. Röviden ismertetjük jelentésüket:
--A lumen az ember által érzékelhető kisugárzott fénymennyiséget, azaz fény-teljesítményt jellemzi. Nem mindegy azonban, hogy ezt a fényteljesítményt szerteszét a térbe, vagy csak egy adott irányba sugározzuk.
--A candela pont azt jelöli, hogy egységnyi térszögbe mennyi fénysugárzás esik (azaz lumen/térszög). Az elnevezés nem véletlenül utal egy gyertyára, ugyanis régen egy pontosan meghatározott borszeszégő volt a candela mértékegység etalonja.
--a lux, mely egy adott felület megvilágítottságát jelöli. Ha 1 m2 felületre 1 lumen fényáram esik, az pontosan 1 lux megvilágítást jelent.
***************** http://www.erg.bme.hu/Emania/1999/Bara0 ... almak.html ALAPFOGALMAK Fénytechnikai fogalmak
--A fényero = candela A fénykibocsátás mértéke egy adott irányban. Mértékegysége a candela (Cd). A fényforrások általánosságban a térben nem egyenletesen bocsátják ki a fényüket. Ezért a lámpagyártók a lámpatípusaikhoz fényero-megoszlási görbéket szoktak mellékelni.
A szabadon égo 100 W os villany-körte fénye maximálisan 100 Cd, egy 2000 W os halogén fénygoz-lámpáé mindazonáltal több mint 200 000 Cd lehet.
A fényáram mértékegysége a lumen; jele: lm. 1lm =1cd sr
--A fényáram = lumen A fényáram mértékegysége a lumen (Lm), amely a fényforrás teljesítményét mutatja. Például a 100 wattos izzólámpa fényértéke mintegy 1350 Lm, a 2000 wattos halogén fémgőzlámpáé pedig 190 ezer Lm.
--A fény surusége = candela/m2 A fény surusége a megvilágítás mértékére utal, amelyet a szem érzékel egy adott felületen. Mérték-egysége Cd/m2. A fény surusége a fényero egy adott területre vonatkoztatva. Mivel a fény surusége nehezen mérheto és számítható, a gyakorlatban ezért rendszerint a megvilágítás erosségét (lux) szokták megadni.
--A megvilágitás erőssége = lux A megvilágítás-erosség annak a mértéke, hogy egy adott felületre mennyi fény jut. Mértékegysége a lux (Lx). Az átlagos megvílágítás erossége egy adott felületnél az egy felületegységre jutó fényáram. Mérése egy luxméternek nevezett muszerrel vertikális és horizontális irányból történik. A megvilágítás erossége a fényforrástól való távolság négyzetével csökken. Például az íróasztalra eso fényerosségnek a végzett tevékenységtol függoen kb. 400 és 1000 Lx közé kell esnie.
******************************* http://k2.jozsef.kando.hu/~guczi/FILM/feny.htm Fény és fénymérés A fény elektromágneses hullám, kvantumokban terjed, vákumban a sebessége 3×105 km/s. A szemünk 390 nanometer-től 780 nm-ig lévő hullámhosszokat látja (1 nm=109m).
Fényerősség: Ha egy 6×105 m2 felületű testet 1700°C-ra (platina dermedéspontja) hevítünk, akkor izzani kezd, erőssége 1 cd (candella).
Fénysűrűség: Felületi fényesség egy megvilágított testnél. Mértékegysége 1 sb (stilb) = 104 cd/m2
Fényáram: Az a fénymennyiség, ami 1 cd fényerősség egységnyi térszögben (1 steradian) időegység alatt. Mértékegysége 1 lm (lumen) = 1 cd×sr (steradian).
A megvilágítás erőssége: Ha 1 lm fényáram 1 m2-nyi felületre esik merőlegesen. Mértékegysége 1 lx (lux).
A fény színei hullámhossz szerint változnak: 780 nm fölött infravörös 780-650 nm vörös 640-590 nm narancs 580-550 nm sárga 530-490 nm zöld 480-460 nm kék 450-440 nm indigó 430-390 nm ibolya 390 alatt ultraibolya
Színhőmérséklet: Olyan feltételezett hőmérséklet, amelyen a fekete testnek sugároznia kell, hogy az emberi szemre ugyanolyan fénybenyomást tegyen, mint a figyelembe vett fényforrás. Mérése: Két fény színének összehasonlítása. Az egyiknek precízen meghatározott fénynek kell lennie. Egy abszolút fekete testet (minden ráeső fényt elnyel) elkezdem melegíteni, izzani kezd, világít, sötét vörös lesz, sárgul, majd kékes. A vizsgált test színének a színhőmérséklete annyi lesz, amennyi az abszolút fekete test színhőmérséklete, amikor a vizsgált tárgy és az abszolút fekete test színe megegyezik. A színhőmérsékletmérő 3 pontot mér (vörös, zöld, kék), s ebből modellez. Mégegyszer, aki ismeri attól bocs..
|
szer. feb. 14, 2007 5:40 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Akkor ha 20mA-en hajtod. Nichia’s white-emitting LED chips hit 138 lm/W ..a cikkben írta: Japanese LED chip manufacturer Nichia has produced a small white-emitting LED chip that has an efficacy of 138 lm/W at 20 mA, and a larger device that delivers 92 lm/W at 350 mA.
The small chip, which measures 240 µm x 420 µm, has a color temperature of 5450K, a wall plug efficiency of 41.7% , and a forward voltage of 3.11 V at 20 mA.
Ez akkor igaz a cikk szerint, ha 16 darab ledet hajtasz 1W összteljesítménnyel.
A leírás alapján hasonlóan gondolkodnak mint én is itt már jóideje,
ezért az erősen alulhajtott értéket adják meg.
|
szer. feb. 14, 2007 5:16 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
SPafi írta: balu1 írta: ... Ilyesmire gondoltál te is? . . Valami hasonlóra.
. . . Kössz, nagy vonalakban értem.
|
szer. feb. 14, 2007 4:57 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
csíkos elefánt írta: Kandela (cd)? Ez a teljes fény amit kibocsájt a fényforrás elméletileg minden irányba? Ezzel kapcsolatban korábban idéztem tudományos cikkeket és gyakorlati összehasonlító táblázatokat.
Szerintem keress rá vagy nézegess visszafelé.
Egyébként a teljes fény a lumen.
A bizonyos térszögbe eső fény a candela.
Na várj, ha megtalálom a gépemen is lesz róla valami...
megvan! Itt többféle forrásból, különbőző megfogalmazásban is megtalálható.
de tudjuk, ismétlés a tudás anyja!
Aki ismeri azoktól elnézést kérek!
Egy kicsit kigyomláltam, hogy a lényeg "ehető" legyen.
Viszont ha több is érdekel akkor a forrást megtalálod.
A fényforrások egyik legfontosabb tulajdonsága a – különböző irányokban mért – ereje. A leggyakrabban előforduló mértékegységek fényforrások erősségével kapcsolatban a lumen, a candela és a lux. Röviden ismertetjük jelentésüket:
--A lumen az ember által érzékelhető kisugárzott fénymennyiséget, azaz fény-teljesítményt jellemzi. Nem mindegy azonban, hogy ezt a fényteljesítményt szerteszét a térbe, vagy csak egy adott irányba sugározzuk.
--A candela pont azt jelöli, hogy egységnyi térszögbe mennyi fénysugárzás esik (azaz lumen/térszög). Az elnevezés nem véletlenül utal egy gyertyára, ugyanis régen egy pontosan meghatározott borszeszégő volt a candela mértékegység etalonja.
--a lux, mely egy adott felület megvilágítottságát jelöli. Ha 1 m2 felületre 1 lumen fényáram esik, az pontosan 1 lux megvilágítást jelent.
***************** http://www.erg.bme.hu/Emania/1999/Bara0 ... almak.html ALAPFOGALMAK Fénytechnikai fogalmak
--A fényero = candela A fénykibocsátás mértéke egy adott irányban. Mértékegysége a candela (Cd). A fényforrások általánosságban a térben nem egyenletesen bocsátják ki a fényüket. Ezért a lámpagyártók a lámpatípusaikhoz fényero-megoszlási görbéket szoktak mellékelni.
A szabadon égo 100 W os villany-körte fénye maximálisan 100 Cd, egy 2000 W os halogén fénygoz-lámpáé mindazonáltal több mint 200 000 Cd lehet.
A fényáram mértékegysége a lumen; jele: lm. 1lm =1cd sr
--A fényáram = lumen A fényáram mértékegysége a lumen (Lm), amely a fényforrás teljesítményét mutatja. Például a 100 wattos izzólámpa fényértéke mintegy 1350 Lm, a 2000 wattos halogén fémgőzlámpáé pedig 190 ezer Lm.
--A fény surusége = candela/m2 A fény surusége a megvilágítás mértékére utal, amelyet a szem érzékel egy adott felületen. Mérték-egysége Cd/m2. A fény surusége a fényero egy adott területre vonatkoztatva. Mivel a fény surusége nehezen mérheto és számítható, a gyakorlatban ezért rendszerint a megvilágítás erosségét (lux) szokták megadni.
--A megvilágitás erőssége = lux A megvilágítás-erosség annak a mértéke, hogy egy adott felületre mennyi fény jut. Mértékegysége a lux (Lx). Az átlagos megvílágítás erossége egy adott felületnél az egy felületegységre jutó fényáram. Mérése egy luxméternek nevezett muszerrel vertikális és horizontális irányból történik. A megvilágítás erossége a fényforrástól való távolság négyzetével csökken. Például az íróasztalra eso fényerosségnek a végzett tevékenységtol függoen kb. 400 és 1000 Lx közé kell esnie.
******************************* http://k2.jozsef.kando.hu/~guczi/FILM/feny.htm Fény és fénymérés A fény elektromágneses hullám, kvantumokban terjed, vákumban a sebessége 3×105 km/s. A szemünk 390 nanometer-től 780 nm-ig lévő hullámhosszokat látja (1 nm=109m).
Fényerősség: Ha egy 6×105 m2 felületű testet 1700°C-ra (platina dermedéspontja) hevítünk, akkor izzani kezd, erőssége 1 cd (candella).
Fénysűrűség: Felületi fényesség egy megvilágított testnél. Mértékegysége 1 sb (stilb) = 104 cd/m2
Fényáram: Az a fénymennyiség, ami 1 cd fényerősség egységnyi térszögben (1 steradian) időegység alatt. Mértékegysége 1 lm (lumen) = 1 cd×sr (steradian).
A megvilágítás erőssége: Ha 1 lm fényáram 1 m2-nyi felületre esik merőlegesen. Mértékegysége 1 lx (lux).
A fény színei hullámhossz szerint változnak: 780 nm fölött infravörös 780-650 nm vörös 640-590 nm narancs 580-550 nm sárga 530-490 nm zöld 480-460 nm kék 450-440 nm indigó 430-390 nm ibolya 390 alatt ultraibolya
Színhőmérséklet: Olyan feltételezett hőmérséklet, amelyen a fekete testnek sugároznia kell, hogy az emberi szemre ugyanolyan fénybenyomást tegyen, mint a figyelembe vett fényforrás. Mérése: Két fény színének összehasonlítása. Az egyiknek precízen meghatározott fénynek kell lennie. Egy abszolút fekete testet (minden ráeső fényt elnyel) elkezdem melegíteni, izzani kezd, világít, sötét vörös lesz, sárgul, majd kékes. A vizsgált test színének a színhőmérséklete annyi lesz, amennyi az abszolút fekete test színhőmérséklete, amikor a vizsgált tárgy és az abszolút fekete test színe megegyezik. A színhőmérsékletmérő 3 pontot mér (vörös, zöld, kék), s ebből modellez.
Mégegyszer, aki ismeri attól bocs..
|
szer. feb. 14, 2007 4:44 |
|
|
csíkos elefánt
ezüst tag
|
A különböző típusu fényforrásokat fényerőben hogyan kell összehasonlítani?Pl.: izzóra meg a ledre gondolok.
Kandela (cd)?
Ez a teljes fény amit kibocsájt a fényforrás elméletileg minden irányba?
|
kedd feb. 13, 2007 18:42 |
|
|
phu
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 38 Tartózkodási hely: Bp.
|
Voltam a csipkedben. Most P2-es cree xr-e -t árulnak 830+fa pénzért, a korábbi WC helyett WG a chromaticity group, ami nem tudom mit jelent pontosan.
Nem is várható 1 hónapon belül más.
A lencse nem tűnik rossznak, persze nem volt mivel összehasonlítani. Így kézben tartva nem tudtam megítélni, hogy milyen lehet a kormányon. Szúrófénnyel ugye nem túl jól látni az erdőben.
|
kedd feb. 13, 2007 17:39 |
|
|
phu
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 38 Tartózkodási hely: Bp.
|
Hi!
Mi is most a pillanatnyi helyzet? A csipked gyengébb cree-ket árul drágábban? Az optika meg olcsó, de rossz? Vagy csak a szórása nagy, de ezért éppen jó lenne kormány lámpának?
Végülis mi a fenéből érdemes akkor lámpát csinálni? Én még mindig valami olyan ledet+lencsét szeretnék, amit itthon kapni, korszerű, de nem arany áron, és kormányra tehető, vagyis 20-25 fokos. Ez még mindig nem sikerülhet?
|
kedd feb. 13, 2007 14:57 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
zorko írta: Üdv mindenkinek! Terveztem magamnak a bringára egy 24 ledes night rider villogót, superflux ledekkel. kb 20cm-es lesz. tiszta smd alkatrészekből van az egész vezérlés, és PIC-es. stb....
CSak azt szeretném mondani, hogy ha valakinek lenne igénye ilyen kis gyerekjátékra, akkor jelezze felém...
Akkor ezennel jelzem feléd! Nekem 2 db kellene... fiam bringájára is akarok valami húzósabbat, ha már néha együtt tekerünk este...
|
kedd feb. 13, 2007 10:03 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
balu1 írta: Ez a gázkisülés elvén működő eszközök gyujtásfeszültségnyivel eltolt fázis csúszásából adódik? Nem. Idézet: Ez 50Hz-el táplált fénycsövek esetén így van, viszont nagyfrekis megtáplálásnál a jelalaktól függhet, szerintem. Most csak hangosan elgondolkodtam. Ilyesmire gondoltál te is?
Valami hasonlóra. A kompakt fénycsövek egy egyenirányítóval és pufferrel kezdődnek. A hálózatból csak akkor vesz fel áramot, amikor a puffer feszültsége kisebb, mint a hálózaté. Emiatt az áram torz, felharmonikusokat tartalmaz (ettől nagyobb az effektív értéke), amik viszont valós teljesítményfelvételt nem okoznak.
|
kedd feb. 13, 2007 9:47 |
|
|
zorko
arany tag
|
Üdv mindenkinek!
Terveztem magamnak a bringára egy 24 ledes night rider villogót, superflux ledekkel. kb 20cm-es lesz. tiszta smd alkatrészekből van az egész vezérlés, és PIC-es. stb....
CSak azt szeretném mondani, hogy ha valakinek lenne igénye ilyen kis gyerekjátékra, akkor jelezze felém mert ha kb 5 fő felett lenne akkor legyártatom a nyákot a nyákbt-vel. Viszont az 5 fő alatt csak magamnak csinálnék, mert egyrészt úgy drágább lenne gyártatni másrészt meg nincs kedvem többet gyártani otthon. (a nyákból)
Az elektronikában lenne olyan opció is amitől a ledeknek lenne egy kis utánvilágitási idejük is. (kondi )
üdv
z
|
kedd feb. 13, 2007 8:23 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Érdekes cikket találtam:
http://compoundsemiconductor.net/articl ... 20?alert=1
Ami szívderítő benne a következő:
"According to Lumileds, the first commercial products to incorporate the enhanced device designs will be released before the end of March 2007, with many others set to follow over the next 18 months."
Azaz egy hónap és itt a 115 lm/W telejsítményű Luxeon?
Mondjuk a mondat utolsó részét nem igazán értem.
|
hétf. feb. 12, 2007 22:13 |
|
|
alisejk
ezüst tag
|
Skori áramgenya hatásfoka
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani, hogy a Skori-féle áramgenyának milyen a hatásfoka? Akármilyen beállítás mellett érdekelne.
Most mértem ki, hogy a lámpámban az ellenállatok 14%-ot esznek meg a bemenő teljesítményből. A mostani kapcsolások sajnos nem sokkal hatékonyabbak, olyan 90% körüliek, és az ellenállat nagy előnye ezekkel szemben, hogy hihetetlen primitív, igénytelen.
|
hétf. feb. 12, 2007 22:10 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Lassan kialakul az értékrend ezek között is.
Amit a távcső építő klubban fellelhető lencsék kipróbálásáról mondtam
azt komolyan gondoltam, csak kellene egy nagyon ráérós ember..
|
hétf. feb. 12, 2007 15:50 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
balu1 írta: Ha jól értelmezem, nagyrészt a cree-e led és a régi cree optika még a legjobb nálad is.
Na meg a jó fókuszu üveglencse mint csúcs, ha benne lett volna. Szerintem meg kellene látogatni valami jó optikai boltot.
Igen, szerintem is az üveglencse a legjobb... van otthon egy jó vastag, igen domború lencsém, azzal sikerült a legfényesebb foltot vetíteni. Csináltam olyan "fénykardot" is, amit Te fényképeztél, csak nálam nem volt köd éppen
Még gondolkodom egy keveset rajta és beépítem a fejlámpámba az üveglencsét...
|
hétf. feb. 12, 2007 15:39 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
Pinyo1970 írta: Az előző táblázat végét kiegészítettem a Luxeonos optika méréseivel is. ...
Akkor nem volt alaptalan az a feltételezésem, hogy szemre jobban "tömöríti" a fényt a Cree régi optikája, mint az XR-E-hez való új...
Nemrég készítettem egy lámpát ismerősömnek 2 CREE leddel, úgy, hogy az egybe 3-as optikát szétvágtam 1/3-2/3 arányban és a nagyobbat beépítettem egy kínai lámpába a meghajtó-kapcsolásokkal együtt. Kicsit ugyan kijjebb kellett szerelni az optikát, mint ahova a szokványos tartóval kerülne, de így nem annyira éles a chip négyzete, amit vetít. Nekem egyelőre jobban tetszik ennek a szórása, mint az új szűknek, mert ott tényleg valahogy nagy a szórt fény.
|
hétf. feb. 12, 2007 15:27 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ha jól értelmezem, nagyrészt a cree-e led és a régi cree optika még a legjobb nálad is.
Persze mint tapasztaltuk, a régi cree optika is csak jobbhíján
emelkedik ki a többi közül a maga gyenge értékével.
Valami olyan alapon, hogy annál is van rosszabb.
Na meg a jó fókuszu üveglencse mint csúcs, ha benne lett volna.
Szerintem meg kellene látogatni valami jó optikai boltot.
Esetleg, fent a csillagvizsgálónál van valami távcső építő szakkör,
Itt a neten láttam, esetleg ott lehetne érdeklődni.
Ha jól vetít a lencse akkor még az sem baj ha a széle kicsit csorbult
és olcsóbban meg lehetne kapni.
Csak ötletnek, nincs valakinek kedve, ideje megkeresni a távcsőépítő klubot?
Mondjuk oda érdemes lenne vinniegy működő cree-e ledet levehető régi cree optikával próbálgatni.
|
hétf. feb. 12, 2007 15:21 |
|
|
padand
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 27, 2007 15:59 Hozzászólások: 25 Tartózkodási hely: budapest
|
De ha jól számolok,a luxeon kb ugyanazt tudja mint a gyári Cree optika(az uj amit mértél ugye?).Merthogy a cree led 3szoros fényerővel bir,mint a luxeon kb.
|
hétf. feb. 12, 2007 15:07 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Az előző táblázat végét kiegészítettem a Luxeonos optika méréseivel is.
Minden led 350mA-en ment.
[Fok][XR-E + Gyári optika][XR-E + Régi OPTX optika][XR-E + IMS 17 tükör][Luxeon III + 10 fokos optika]
10 fok 24,5 19,0 10,5 8,8 lumen
15 fok 33,3 36,4 15,1 14,0 lumen
20 fok 38,2 47,8 17,6 17,4 lumen
25 fok 41,7 53,5 20,3 19,8 lumen
30 fok 44,9 56,1 23,6 21,3 lumen
35 fok 48,0 57,8 27,4 22,3 lumen
40 fok 50,6 59,2 31,2 22,9 lumen
50 fok 54,7 61,1 39,2 23,9 lumen
60 fok 57,7 63,0 47,8 24,6 lumen
70 fok 60,2 ??,? 56,8 25,2 lumen
80 fok 62,3 ??,? ??,? 25,8 lumen
|
hétf. feb. 12, 2007 14:29 |
|
|
padand
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 27, 2007 15:59 Hozzászólások: 25 Tartózkodási hely: budapest
|
Sziasztok!
Én tavaly épitettem mit sem sejtve Luxeon ledből+luxeon standard optikából lámpát.Szerintem jó fénye van.Most hogy hallom,milyen rossz véleménnyel vagytok a Cree optikákról,elbizonytalanodtam.A luxeon standard optikája ezekhez képest még rosszabb?????Mert nekem az teljesen jónak tűnt,bár az is igaz,hogy nem hasonlitgattam semmihez...(csak a vacak régi lámpámhoz).
|
hétf. feb. 12, 2007 14:18 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Úgy néz ki, hogy mindenféle kontrollra fel van készítve.
Magam részéről attól tartottam volna leginkább, hogy a nagyobb kapacitásu akku
beterhel neki, viszont ha van benne elektronikus korlát akkor szerintem elviekben miért ne tölthetné.
Az idő nyilván hosszabb lesz.
|
hétf. feb. 12, 2007 11:46 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Felig OFF.
Ez a tolto Egy kis adapter barkacsolas utan feltoltene a goliat elemeket?
Persze lassabban mint az AA elemet elvileg mivel van benne toltesvezerles es az akku feszultseget figyeli meg kene tennie vagy tevedek?
|
hétf. feb. 12, 2007 10:21 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Sokat dolgoztál a számításokkal!
Majd szerét ejtjük valamikor a mérésnek, ha akarod.
Most össze kellene hoznom kettő ilyen dupla lámpát
pár nap alatt, de utána majd lesz még időm.
Ez még csak egymásra van rakva bemutatónak, hogy is néz majd ki. (/azért látszik az egyik tok üresnek, a másik eredeti/ mert itt csak dizájnként raktam egymásra.)
A hátsó zsebben mindkét lámpához külön 4 db-os ceruza akku csomag tartozik, külön körben.
Az áramkorlátot nagyrészben a hosszú vezeték biztosítja,
ha még csökkentés szükséges akkor egy kisebb ellenállás már nem fűt akkorát a lámpában.
Lesz benne egy-egy három állásu kapcsoló ami lehetővé teszi
a 7-800 mA, a 3-400 mA és 100-200 mA-es üzemelést.
Azt majd mindenki önmagának beállítja mikor mire van szüksége
és hogyan tudja jól beosztani a rendelkezésre álló energiát.
A kis áramu üzem éjszakai erdőben megálláskor, szereléskor jó és takarékos szolgálatot tehet.
A többi hasonló, tervezetről készült fotó a következő címen látható:
http://kep.tar.hu/balu-1/50429600#2
|
vas. feb. 11, 2007 22:17 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
[Cree optika mérés]
Mértem párat a Cree optikával.
A natúr, optika nélküli Cree XR-E fényességét nagyjából hozzákalibráltam az itt is idézett/linkelt CPF-es led tesztelő emberke méréséhez.
1.) Cree XR-E + gyári optika.
A félintenzitásig mért teljes nyílásszög: 7,64 fok.
Gyári adat: 8 fok.
2.) Csak LED, optika nélkül, 350mA
Mért központi intenzitás: 38cd (=38 luxot mutatna egy fénymérő 1 méteren)
3.) Cree gyári optikával
Mért központi intenzitás 1760 cd (=1760 lux @ 1m)
4.) Szorzó = optikával/anélkül
1760/38 = 46,3.
A gyári adat: 46x. Meglepő, de szinte egyezik a mérésem a gyári adattal.
Ez az adat végülis az adja meg, hogy a natúr led fényét mennyire sikerül koncentrálni (fényerőt mérnek optikával és anélkül), akit a minél fényesebb középpont érdekel, ezt a számot nézze. A Khatod optics nevű cég is így adja meg az optikáinak a koncentrálási képességét.
Más cégek, pl. a Carclo, candela/eredeti lumen-ben adják meg a központi max. fényességet. Ez kicsit más, mint a Cree és Khatod optikáknál, de átszámolható.
A Carclo legszűkebb optikája: 8,4 fok teljes szög; 30,9 cd/lumen.
A P4-es led 80-87 lumen, vegyünk csak 80 lument. Ekkor ennek az optikának a központi fényessége 80*30,9 = 2472 cd, azaz 1méteren a Lux-mérő 2472 luxot mutatna.
Mivel az optika nélküli led 38 lux, így ennek az optikának a szorzója: 2472/38 = 65x.
Látható, hogy hiába tágabb 0,4 fokkal a Carclo optikája, a középpontban 65x-ös intenzitást nyújt, míg a Cree csak 46x-ost. Tehát szűk használatra (pl. fejlámpának) még jobb is lenne, mint a gyári Cree.
[Összehasonlítás: melyik optika mennyi fényt tud adott szögtartományba koncentrálni]
A szögek teljes szögek, azaz alant a 10 fok=2x5 fok.
[Fok][Gyári Cree][Régi OPTX optika][IMS 17 tükör]
10 fok 24,5 19,0 10,5 lumen
15 fok 33,3 36,4 15,1 lumen
20 fok 38,2 47,8 17,6 lumen
25 fok 41,7 53,5 20,3 lumen
30 fok 44,9 56,1 23,6 lumen
35 fok 48,0 57,8 27,4 lumen
40 fok 50,6 59,2 31,2 lumen
50 fok 54,7 61,1 39,2 lumen
60 fok 57,7 63,0 47,8 lumen
70 fok 60,2 ??,? 56,8 lumen
80 fok 62,3 ??,? ??,? lumen
A maradék, 180 fokig terjedő szögekre már nem tudtam mérni, valszeg lassan elért volna mondjuk 65-70 lument.
Mit is lehet ebből kiolvasni?
1.) A gyári Cree optika hiába szűk, mégis van sok-sok szórt fénye. Igaz, a központ fényessége mellett ez már nem látszik. A kb. 80 lumenből az általam kedvelt 30 fokos központba mindössze ~45 lumen vetítődik, azaz a teljes kibocsájtott fénymennyiségnek kicsivel több, mint a fele. Ha a szűk központi 10 fokot nézzük, akkor még rosszabb a helyzet: ezen belülre csak 24,5 lumen jut, az össz fénymennyiség 30%-a.
2.) A régi OPTX optika igen randa foltos fényt ad, de körkörösen átlagoltam, így a csúnyaság a mérés szempontjából eltűnik.
A központi 30 fokba 56 lument vetít (gyári Cree: 45!), a központi 10 fokot nála nem nézem, mert ezen belül még totál inhomogén a fénye.
3.) Az IMS17-es tükör nem rúg labdába: 30 fokon belülre mindössze 23 lument juttat, alig 30%-át a totál fényességnek. Cserébe viszont rengeteg szórt fénye van, 70 foknál már szinte beérte a gyári Cree optikát, ennél tágabbat meg nem bírtam mérni.
[Balu aszférikus lencséje]
Hát ezt mindenképpen szeretném kimérni, annyival fényesebbnek tűnt a Cree optikás megoldásnál.
Szerintem nem is annyira az optika összvesztesége miatt, hanem azért, mert a lencsével egy adott szögön belülre fókuszálható a fény többsége. Azon kívül: mintha elvágták volna. Az optika ilyet nem tud.
Mit várok a méréstől? Valami ilyesmit (a fenti táblázatból kiemelve a Cree-optikát) pl. 10 fokot szórásra állítva a lencsét
[Fok][Gyári Cree][Balu lencséje (becslés)]
10 fok 24,5 50-60,0 lumen
15 fok 33,3 50-60,1 lumen
Szóval dupla-tripla lumenmennyiség 10 fokon belül. Ahogy látszik is.
|
vas. feb. 11, 2007 21:50 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Nem azért mondtam.
Az más úton jött, közben bejárta a fél világot.
Akkor még egyikünk sem gondolta, hogy itthon lesz és ennyiért.
Ez egy kissé "szerencsejáték", hogy mikor mennyiért kerül itthon forgalomba.
A jóindulatot és segítőkészséget viszont lehet értékelni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 vas. feb. 11, 2007 21:50-kor.
|
vas. feb. 11, 2007 21:48 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
balu1 írta: Ez véletlenül nem ugyanaz amit pinyo rendelt pár darabot? Jobban megnéztem, nagyon hasonló hozzá.
Ja, ugyanannak tűnik (8 fok amúgy a teljes szélesség). Nem tudom, mitől ilyan olcsó, de ha teszem azt, fél dollárért veszi darabját, akkor hihető. Vagy elromlott az árrés számító programjuk.
|
vas. feb. 11, 2007 20:25 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Wolfheart írta: ..Mert RoGeR irta, hogy Balu belebukott ebbe. Akkor a 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE nem is jó? Vagy hogy van ez
Az a led amit nagy lelkesen akkor beírtam ide, az 87.4-93.9 Lm fényteljesítménnyel rendelkezett,
.."csak" az volt a baj, hogy nem 350mA-en tudta hanem 700mA-en.
A listából azonnal nem tűnik ki én meg jól elnéztem. Ez volt az eset.
Egyébként a Cree-e ből nyilván a nagyobb fényüt érdemes venni
mert a 80 lm-es is csak 60-at tud Wattonként amikor 700mA-en jár.
Az optikával kapcsolatban, az eddig legjobb az üveglencse után a régi cree optika
adja a legtöbb fényt, még ha önmagában a (régi cree lencse) sem valami ragyogó.
Azután a szűkebbek legfeljebb a kicsi területen világítanak valamivel jobban
de az összfényük nem áll arányban, összességében már kevesebb.
Próbálgattuk múltkor Pinyoval, ő is látta a különbségeket azonos ledre téve is.
|
szomb. feb. 10, 2007 23:51 |
|
|
Wolfheart
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 27, 2005 20:37 Hozzászólások: 341 Tartózkodási hely: Budapest. III. ker.
|
RoGeR, köszi. Várom az infókat hogy mi a helyzet a Chipcad-nél.
|
szomb. feb. 10, 2007 22:16 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Wolfheart írta: Na most kezdek egy kicsit megzavarodni. Most melyik Cree a jó a Chipcad-nél? Mert RoGeR irta, hogy Balu belebukott ebbe. Akkor a 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE nem is jó? Vagy hogy van ez, váá Próbáld már valaki a Cree-hez nem szűk optikákat?
Ez a kettő a jó:
XR7090WT-U1-WC-P4 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE
XR7090WT-U1-WC-P2 67.2-73.9 LM, XR-E WHITE
De jelenleg egyik sincs raktáron, hétfőn megyek érdeklődni, hogy mi van.
|
szomb. feb. 10, 2007 20:58 |
|
|
Wolfheart
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 27, 2005 20:37 Hozzászólások: 341 Tartózkodási hely: Budapest. III. ker.
|
Na most kezdek egy kicsit megzavarodni. Most melyik Cree a jó a Chipcad-nél? Mert RoGeR irta, hogy Balu belebukott ebbe. Akkor a 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE nem is jó? Vagy hogy van ez, váá Próbáld már valaki a Cree-hez nem szűk optikákat?
|
szomb. feb. 10, 2007 20:50 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
csíkos elefánt írta: Egy embernek volt valami találmánya... ..Ez a rendszer bebeukott? Szeintem nem annyira hatásos, hogy nagyon elterjedjen. Led, ami időnként villan egy rövidet.
Igaz, több mágnessel több rövidet egy fordulaton belül.
|
szomb. feb. 10, 2007 19:24 |
|
|
csíkos elefánt
ezüst tag
|
Egy embernek volt valami találmánya azt hiszem az,hogy a kerekekre mágnest szerelt a villára tekercset és kopás nélkül termlet áramot.
Ez a rendszer bebeukott?
Marad:
1.dinamó ami kopik
2.akkumulátor vagy szárazelem.
|
szomb. feb. 10, 2007 17:59 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
A Cree és a Seooul mellett az Edison is kínál jó hatásfokú powerLED-et:
http://www.edison-opto.com.tw/product_l ... il_9_1.asp
350 mA-en 85 lm (typ)
700 mA-en 160 lm (typ)
1000 mA-en 210 lm (typ)
A P4 bin-re írnak 80-87 lm-t 350 mA-en.
|
szomb. feb. 10, 2007 17:23 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
rekk írta: Idézet: http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0117Új termék az árlistában XLSL-7090-144C PMMA/N CREE XR optika 95 Ft Új termék az árlistában XLSL-7090-144E PMMA/N CREE XR optika 95 Ft Új termék az árlistában COLLAR-7090-130C PC+ABS/W CREE XR optika tartó 25 Ft Új termék az árlistában XLSL-7090-247 PMMA/N CREE XR-E optika 190 Ft Új termék az árlistában COLLAR-7090-266 PC+ABS/W CREE XR-E optika tartó 25 Ft Na most ezek jo arak? Azaz nekem jok, de nem maradt le egy nulla ??? Vagy ennyire olcso lenne ?
Aztat írja, hogy: "Jó minőségű, olcsó optikák kaphatóak raktárról, immáron az XR-E családhoz is."
úgy látszik, náluk azt jelenti az olcsó, hogy a lencse kerül annyiba, mint luxeonhoz a holder.
költői kérdés: 8 fokosnál nagyobb nem is lesz?
|
szomb. feb. 10, 2007 15:27 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Idézet: http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0117Új termék az árlistában XLSL-7090-144C PMMA/N CREE XR optika 95 Ft Új termék az árlistában XLSL-7090-144E PMMA/N CREE XR optika 95 Ft Új termék az árlistában COLLAR-7090-130C PC+ABS/W CREE XR optika tartó 25 Ft Új termék az árlistában XLSL-7090-247 PMMA/N CREE XR-E optika 190 Ft Új termék az árlistában COLLAR-7090-266 PC+ABS/W CREE XR-E optika tartó 25 Ft
Na most ezek jo arak? Azaz nekem jok, de nem maradt le egy nulla ???
Vagy ennyire olcso lenne ?
|
pén. feb. 09, 2007 23:41 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
RoGeR írta: balu1 írta: Ez véletlenül nem ugyanaz amit pinyo rendelt pár darabot? Jobban megnéztem, nagyon hasonló hozzá. De, ez pontosan az. Csak most már nem Olaszországon keresztül jön, hanem megvehető ChipCAD-éknál.
Aha már értem. Viszont az gyengébb mint a régi cree optika.
.akkor mégsem olyan hasznos a darab..
|
pén. feb. 09, 2007 22:09 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Valahogy éreztem, túl olcsó volt hogy ilyen jó legyen.
|
pén. feb. 09, 2007 22:08 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Benyaa írta: 3XL7090CW-G100-WD-Q 87.4-93.9 LM, COLD WHITE
Ezt néztétek már? Eddig ez tűnik a legjobbnak, legalábbis LM értékben, bár nem tudom mekkora teljesítménynél van ez... Adatlapot eddig nem találtam róla.
Igen, ebbe balu1 is beleugrott. Ez 700 mA-en van, ahol az XR-E 160 lm körül teljesít.
|
pén. feb. 09, 2007 21:58 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
3XL7090CW-G100-WD-Q 87.4-93.9 LM, COLD WHITE
Ezt néztétek már? Eddig ez tűnik a legjobbnak, legalábbis LM értékben, bár nem tudom mekkora teljesítménynél van ez...
Adatlapot eddig nem találtam róla.
|
pén. feb. 09, 2007 21:40 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
balu1 írta: Ez véletlenül nem ugyanaz amit pinyo rendelt pár darabot? Jobban megnéztem, nagyon hasonló hozzá.
De, ez pontosan az. Csak most már nem Olaszországon keresztül jön, hanem megvehető ChipCAD-éknál.
|
pén. feb. 09, 2007 21:09 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ez véletlenül nem ugyanaz amit pinyo rendelt pár darabot?
Jobban megnéztem, nagyon hasonló hozzá.
|
pén. feb. 09, 2007 20:54 |
|
|
padand
ezüst tag
|
Sziasztok!
Ez az uj Cree optika 16 fokos ugye?(8fok a félkúpszög?)nem tdok angolul....
|
pén. feb. 09, 2007 20:37 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
balu1 írta: Szóval megjött. Erre nagyon kiváncsi vagyok milyen lesz. Vettél belőle? Épp tegnap próbáltuk Pinyoval, mennyivel gyengébbek a meglévő gyári optikák mint a nagyobb üveg lencse. Már csak jövőhéten de kipróbálom.
Kössz az infót.
Még nem vettem, jövő héten akarok menni, mert elvileg lesz már Cree is (remélem újra P4 bin).
|
pén. feb. 09, 2007 20:16 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Szóval megjött. Erre nagyon kiváncsi vagyok milyen lesz. Vettél belőle?
Épp tegnap próbáltuk Pinyoval, mennyivel gyengébbek a meglévő gyári optikák
mint a nagyobb üveg lencse.
Már csak jövőhéten de kipróbálom.
Kössz az infót.
|
pén. feb. 09, 2007 19:24 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
|
pén. feb. 09, 2007 16:58 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Elég komolynak néz ki. Azt nem találtam mennyi a vesztesége.
Látni kellene, hogy mennyi fényt enged át, mondjuk a tegnap próbált lencséhez képest.
Na meg hogyan viselkedne ezen a leden.
Múltkor valaki írta, hogy a Népszinház utcában van valami optikai bolt
ahol lencséket lehet kapni, én nem találtam.
|
pén. feb. 09, 2007 16:00 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Az ötcentis optikát a Carclo gyártja.
A félszöge 2 fok (másszóval 4 fokos), és Luxeonhoz való (Luxeon I-et írnak, de valszeg akkoriban készült)
http://www.carclo-optics.co.uk/V2/onlin ... tID=LEDOSR
Elvileg ez a pdf-je
http://www.carclo-optics.co.uk/V2/pds/Datasheet9.pdf
|
pén. feb. 09, 2007 12:11 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo: A "-=Realks=-" féle mérőábrával 2 fokosnak mértem.
Igaz, attól is függ, hogy kb. sarkosan, vagy a párhuzamos oldalakat nézzük.
Miután mentél, amíg nem jött szembe a taxi addig fókuszban nyomtam eléd az útra a szűk fényt távolról.
Az milyennek látszott? Onnan ahol álltam elég erősnek tűnt.
(Egyébként ott hagytad az üzemanyagot tasakostól, amit adtam hazafele útra.
Volt benne három pepito és két energiaital utánpótlásnak,
én is mindig ilyeneket kajálok, na de ez tényleg off.)
Azon gondolkodom, hogy arról a nagy lencséről talán érdemes lenne egy átlátszó műgyanta másolatot készíteni.
Persze minden anyagnak más a törésmutatója ezért nem biztos, hogy jó lenne.
A másik amiről beszéltünk, hogy egy nagyobb "jó" optikai lencse alá több cree-e chipet
lehetne építeni szorosan egymás mellé, a fénye egy kis defókuszáltság után úgyis összemosódik.
Akkor nem sok kicsi veszteséges optika lenne hanem csak egy nagy,
aminek kicsi a vesztesége és alatta több led helyezkedne el
szorosan egymás mellett, a lencséhez a fókuszpontjánál valamivel közelebb.
Ezzel a módszerrel meg lehetne építeni bringára a több ledes zoomos
(változtatható széttartásu) lámpát, hasonlót mint amit próbálgattál.
Egy ilyen, a fókuszban 2 fokos, nagyobb lencséből (10 fok fölött már összemosódnának a led fényei) akkor 15-50 fokos folyamatosan állítható széttartásu lámpát kapnál.
Tegnap láttad a különbséget a nagy átmérőjü optika és az egyre veszteségesebb kisebbek között.
Most jut eszembe említetted, hogy valahol találkoztál 5 centis optikával, lencsével?
Az ledhez való volt, vagy csak olyasmi közönséges nagyítólencse mint ami nálam olyan szűken vetít?
Ja és köszi, hogy elhoztad az optikát.
|
pén. feb. 09, 2007 9:54 |
|
|