Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 6:31

Hozzászólás a témához  [ 334 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő
Fok-Gyem, EMG, Tel-mes műszerek javítása! 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Hűha!!

Vannak ám problémák!

1. T1 kollektora 0V : Nincs a végfoknak tápfesze A puffer elkót meg kell nézned, ami a rajzon nem is látszik, de a legnagyobb állatnak kell lenni a készülékben! Mérd meg azt is, hogy a végtranyók kollektora el van-e szigetelve a hűtőbordától, vagy a borda mástól. (Ohm mérő)
2. T3 emittere 0,89V --- T1 bázisa 0V : Ez valóban ugyan az a pont, akkor miért van rajta különböző fesz? Nem lehet, hogy a 18-as pontnál valami elkötés van? (vagy még is van közötte ellenállás és az szakadt?
3. T1 bázisa 0V --- T1 emittere 0,6V : Honnan van az emitterben 0,6V, ha a kollektor és bázis fesz nulla? lehet, hogy ide kötötted a 18-as pontot?

A többi mérésből látszik, hogy a meghajtó tranzisztorok "jól" ki vannak nyitva, nem csoda, ha füstölnek. A végtranzisztor nem erősít, így a meghajtó áram agyon terheli a (C5) "7V-os" tápot. Csoda, hogy még nem pukkant le.

ui.
Még is szét kell szedned a puffer részt!

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 19:01
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Mérési eredmények:
A 7. ponthoz képest, a következőket kellene még megmérni: (DCoff kikapcsolva!)
- T1 emittere 0,6V
- T1 bázisa 0V (ugyan az a pont)
- T1 kollektora 0V
- T3 emittere 0,89V
- T3 bázisa 1,7V
- T3 kollektora 1,77V
- T2 bázisa 2,44V
- Végül a táp negatív kimenete 0,11V

Ezen kívül kipróbáltam, amit fentebb említettél, hogy levettem a 11 és 12-es csatlakozási pontokat, hogy a kimeneten megjelenik-e a teljes tápfesz, de ugyan az, mint eddig: feltöltődik a kimenet 3,4V-ra, majd lassan lecsökken.

csüt. aug. 16, 2007 18:35
ezüst tag

Hozzászólás 
Akkor az eddigi hozzászólásaimat értelmezd át, mivel én úgy értelmeztem, hogy a DC off feliratú kapcsoló ha be van kapcsolva, akkor ad feszt a kimenetre, ha ki van kapcsolva, akkor van lekapcsolva a kimenetről a fesz, úgyhogy legközelebb már úgy értelmezem, ahogy mondtad, vagy máshogy fogalmazok, tehát, ha a kimenet ki van kapcsolva, akkor nem melegszik.

csüt. aug. 16, 2007 18:20
platina tag

Hozzászólás 
Tisztázzuk.

DC off be van kapcsolva: Tehát "DC off", mint a neve is mutatja.
Az S3 kapcsoló két érinkezője zárt állapotú. A táp kimenetére kapcsolódik az R30 330ohm, (kisüti a C6 kimeneti kondit) és a végfok bemeneti vezérlése söntölve van a kapcsolóval(tehát vezérlő áram nincs)

A "táp negatív kimenete":
Ezalatt, a "J4"-es pontot értem.( Mert ugye a "J3" nem más, mint a panel 7. lába, azaz a táp pozitív kimenete.)

Ha szkóppal mérted, az örömhír, tehát nem gerjed.

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 18:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Az 5V-ot szkóppal mértem, de teljesen egyenes volt a jel, talán egy kicsit (0,1V) hullámzott, az is elég alacsony frekvencián, de szerintem a környező zajok hatására, szóval nem volt torz az egyenfesz. Az említett helyeken meg fogom mérni, viszont melyik pontot érted a táp negatív kimenete?
Lehet, hogy én írtam rosszul, de ha a DC off kapcsoló ki van kapcsolva, akkor nem melegszik a T3, és a kollektor része(egyenirányító, biztosíték), viszont ha be van kapcsolva, akkor minden felforrósodik elég hamar.

csüt. aug. 16, 2007 17:56
platina tag

Hozzászólás 
Hello Miklosch!

Akkor ez azt jelenti, hogy a 324-es feszszabályzó és az áramszabályzó rész, nem zárja a végfokot, annak nyitva kellene lenni! (Én eredetileg a mérést a szkóppal gondoltam, a gerjedés miatt, de így is info.)

A 7. ponthoz képest, a következőket kellene még megmérni: (DCoff kikapcsolva!)
- T1 emittere
- T1 bázisa
- T1 kollektora
- T3 emittere
- T3 bázisa
- T3 kollektora
- T2 bázisa
- Végül a táp negatív kimenete

Más:
A thirisztor két okból lehet a tápba (Én ezt nem ismerem, csak a rajzaidból láthatom)
- Valamilyen túlfeszvédelmi áramkör
- Thirisztoros előszabályzó, mely csökkenti a végtranyók disszipációját, úgy, hogy a táp kimeneti feszültséghez képest a végtranyók kollektorán pld. 5V-al magasabb feszültséget tart. Így akkor is 10W van a végekben, ha 30V/2A a kimeneti terhelés, vagy 5V/2A ugyan az.

A DCoff bekapcsolására a melegedásnek persze meg kell szünni, mert a kapcsoló elveszi ar R20 áramát és ezzel zárja a végfokot. (legalább működik)

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 17:31
ezüst tag

Hozzászólás 
Bemértem a panel 7-es pontjához képest az IC 8és 14-es lábát, és mind a kettőn 5V mérhető.

csüt. aug. 16, 2007 17:08
ezüst tag

Hozzászólás 
A két T3 csak azért van, hogy kompatibilis legyen mind a két tokhoz, így volt a gyári is, és van több alkatrész is, aminek van helye a panelen, de nincsen beültetve. Ha úgy könnyebb, akkor kiszedem a nem használt alkatrészeket a rajzból, és úgy töltöm fel még egyszer. Viszon egy "jó hír", hogy ha a DC off ki van kapcsolva, akkor nem melegszik, csak amikor néztem, lassan hűlt ki a T3. Ha a szkópom életre kel (mivel egy kondi kidurrant benne) akkor elkezdek méregetni a leírtak alapján, és valami ábrát feltöltök, már ha sikerül valamit is mérnem...
Örülök, hogy végre ekkora segítségre leltem! :)
Viszont kezdek azon aggódni, hogy van még egy áramkör, nem tudom mi a szerepe, de azt hiszem, hogy ebbe mennek a végtranyó emittere és kollektora, a panelen van két nagy kondi, szerintem 4700uF-osak, sajna pont nem látom, van benne egy tirisztor is, pár ellenállás, két tranzisztor, meg még nem tudom, remélem nem ennek van gondja, mert akkor darabokra kell szedni az egész tápot, bár fogalmam sincs, hogyan lehet kiszabadítani.

csüt. aug. 16, 2007 15:44
platina tag

Hozzászólás 
Meg kellene nézni szkóppal, a panel 7. lábához képest (Ez ugyan a táp pozitív kimenete, de az Ic-nek egyben "GND" hidegpontja is), az IC 14 és 8-es kimenetét. Esetleg ideiglenesen ki kell iktatni az áramkorlátozó áramkört, a panel 12. csatlakozási pontjának bontásával. (Óvakodni a kimenet rövidrezárásától, de legyen rajta terhelés valami!)

A tranyó BE szakaszának szkópos vizsgálata nem célszerű, mert a tranyó kis bemeneti ellenállása azt söntöli (H11) így azon nem igen van fesz. változás. Lévén, hogy a tranzisztor a bázis áram vezérli, a BE meg egy nyitott diódának felel meg, melynek differenciális ellenállása kicsi!

Viszont, ha a végtranyók nem kapnak kollektor feszt, akkor a meghajtók izzadhatnak rendesen, és kimenő fesz is csak pár volt lesz!

Amúgy a panel, szép munka. (A két T3 megszivatott először)

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 13:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
> A shunt ellenállások ebben is kb. mutatóujjnyi
> vastagságúak, bár ezeket nem is néztem, hogy
> rendben vannak-e.

En sem. Meg is szivtam mert szakadt volt :)
Na azert nem volt kimeno fesz....

Mondjuk nalad az BC izzadast biztosan nem ez
okozza...

csüt. aug. 16, 2007 13:15
ezüst tag

Hozzászólás 
A NYÁK-ot többször leellenőríztem, teljesen megegyezik az eredetivel, csak görbe vonalak helyett egyeneseket használtam.
Szkóppal a tranyók E-C átmenetét vizsgáljam? Kiment a fejemből, hogy suliban hogyan is volt a tranyómérés szkóppal.
A shunt ellenállások ebben is kb. mutatóujjnyi vastagságúak, bár ezeket nem is néztem, hogy rendben vannak-e.
Majd belemélyedek nemsokára még egyszer, hátha több információval tudok szolgálni.

csüt. aug. 16, 2007 12:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Ha ki van kapcsolva a DC kapcsoló, akkor
> nem világít egyik LED sem, de akkor is
> termeli a hőt,

Haat, ezen en melyen elgondolkodnek....

Nekem szemely szerint azt leszamitva
hogy a becsukott markomba nem fertek
bele a talalt hibas alkatreszek, a
legnagyobb szivast (tobb nap) az okozta
hogy egy szammal arrebb forrasztottam
egy drotot....

Tehat, DC OFF allasban miert is forro????

> Bárhogy tekerem a potikat azon a csatornán,
> talán 0-3V-ig változik a kimeneti fesz,

Na, ez meg a masik. Mondjuk ha a vegfok nem
megy, akkor a BC jogosan izzadhat...

csüt. aug. 16, 2007 12:35
platina tag

Hozzászólás 
- Ha kettős a tápegység, akkor lehet összehasonlító méréseket végezni.
- Ha idétlen bázisfeszültségeket lehet mérni, akkor annak oka, lehet gerjedés is. Estleg cseréld ki az 56pF-es kondit (C10) nagyobbra.
- Ha a nyákot újra gyártottad, az ugyan olyan. mint a régi? Mert abból is adódhat gerjedés. A félfényes Led-ek, tranyók melegedése is lehet jele a dolognak. Szkópos vizsgálat, esetleg váltó mérés. (gondold el, ha gerjed, a végtranyók, kapcsolgatnak, a puffer elkó és a kimeneti elkók között és akkor folyhat bármely nagyságú áram.
- Shunt ellenállások olykor "cipőgyári" barkácsoltak, de eredetileg indukció szegényre lettek készítve. Most is azok?

Egyenlőre ennyi!

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 12:31
ezüst tag

Hozzászólás TR-9193
Hangsúlyozom, hogy a fentebb belinkelt kapocsolás nem fedi azt, ami a tápomban van, csak részben hasonlít. Nálam csak 2db végtranzisztor van, a BD241 helyett BC301 és a BC301 helyett 107, és az őket összekötő 33Ohmos ellenállás helyett is 100Ohm van, de még sorolhatnám a különbségeket. Valahova megpróbálom feltölteni a NYÁK-ot, és az alkatrészlistáját.
Félreértelmeztem, mert a T2 helyett a T3 bázisát kötöttem a kollektorra 4,7K-val, viszont az előbb megpróbáltam a T2(BC107) bázisát a kollektorára kötni 4,7k-val, de ugyan úgy melegszik az egész, és a kimeneten nincs semmi. Ha ki van kapcsolva a DC kapcsoló, akkor nem világít egyik LED sem, de akkor is termeli a hőt, ha bekapcsolom, felvillan a CV LED, és a kimenet feltöltődik 3,3V-ra, majd lecsökken majdnem 0-ra. Kicseréltem a végranziztorokat 2N3055-re, de a hiba maradt. A segédtáp nem teljesen szimmetrikus, de nem tudom, hogy hol keressem a hibáját, mert mint mondtam, a nyákot újraépítettem, majdnem minden alkatrész új, kivéve a potméterek, mert azokat nem akartam átállítgatni, mert nem tudom, hogyan kell bemérni, ezért átemeltem a régiből.
Jah, és a tápról annyit, hogy Fok-Gyem TR 9193/A a típusa, 2x0-30V/2A, 1x5V/4A és 1x5V/400mA, és az egyik 0-30V-os része nem működik.

Sikerült feltöltenem a nyákot, és az alkatrészlistát ide:
http://download.yousendit.com/C4312A9522A3B8AC
Sajnos csak egy hétig marad itt fent, utána törlik.

csüt. aug. 16, 2007 11:45
platina tag

Hozzászólás 
Szevasztok!
Helyes Galfly, a módszer marad a régi.

Először nézzük a segédtápot.Az R2 nem melegedhet, mert az csak egy 10ohm.
- A pozitív segédtápot állítja elő, a C1-re. A C1 és C2 kondin illene ugyan akkora feszt mérni. Kb. 13..15V. (A kondik sem melegedhetnek)
A táp terhelése kicsi, az R20 D4-D5 led (ha ég) és az LM324. Ez kb. 50..60mA-t jelent, maximum. Ettől az R2 nem melegedhet! Tehát itt valami gánya van.
Ha foglalatban van az IC, vedd ki, és úgy nézd meg, merre folyik le az áram(R2-őn mérsz feszt).
D1..D4 diódákat kicserélném 1N4001..06-ra, az jobban illik ide, mint a BAY. (lehet, hogy valamelyik hibás)
Megnézném a kondikat, nem vezetnek-e át.
Addig kell vacakolni, míg a C1-C2 fesz közel szimmetrikus nem lesz.

A végfok. (teljes terhelésen nézve, DCoff nincs bekapcsolva)
A három 2N3447-et a BD241 hajtja meg. (nem tudom, hogy a táp 2, vagy 10A-es) A végfok bázisárama legfeljebb 0.5A. BD241-re nézve, ez maximum 3.5W-ot jelent. (Kb. 7V a segédtápfesz, a C5-ön.) Tehát Ő melegedhet. A BD241 bázisárama, legfeljebb 25mA, ezt kell szolgáltatnia a BC301-nek. A BC301 teljesítménye így maximum 175mW azt hűtőcsillag nélkül is el kell viselnie.
Ha mégis melegszik nagyon, akkor meg kell mérni az R21-en a feszt. Várható értéke: 0,65..0,7V ha több, akkor a BD-vel valami baj van!

A végfokot, úgy is vizsgálhatod, hogy megszakítod a panelre menő 11 és 12-es pontot. Vigyázat! A panel 18-as pontja és a végtranyók bázisa közé érdemes betenni egy 10ohm/5W-os ellenállást esetleg egy (6V/5W-os izzót), mert a meghajtó áramot nem korlátozza szinte semmi. Ilyenkor a végfokozatot az R20 kinyitja, A kimeneten a max feszültség mérhető és terhelhető is. Ha most bekapcsoljuk a DCoff kapcsolót, a kimenőfesz összezuhan.

Kérdezted a potikat.
(Egyébként mellé van írva, de akkor kell vele foglalkozni, ha már jó a táp.)
- P1 a maximális kimenő feszültséget (40V ha jól tudom) lehet beállítani, maximumra tekert "VOLTS" potik mellett.
- P2 a maximális kimenő áramot (2A ha jól tudom) lehet beállítani, maximumra tekert "AMPERS" potik mellett.
- P3 csak az áramszabályzó offset feszültségét állítja véleményem szerint, csak arra jó, hogy nullára letekert "AMPERS" potik esetén, a "CC" Led ne világítson, mert az értelmetlenül hatna. (vagy fordítva)

üdv! proli007

csüt. aug. 16, 2007 11:07
ezüst tag

Hozzászólás 
Kimértem a B-E feszültségeket, mindenhol megvan kb a 0,6-0,7V.

> Ez mit jelent konkretan?
> Nincs kimeno fesz?
> Nem terhelheto?

Bárhogy tekerem a potikat azon a csatornán, talán 0-3V-ig változik a kimeneti fesz, de ez sem mindig, ha felmelegszik, akkor egyáltalán nem lehet semmit szabályozni vele.

> LED-ek mit mutatnak?

A feszültséggenerátoros üzemhez tartozó LED világít halványan, de van, hogy mindkettő világít halványan.

> Segedtapok rendben (feszultseg C1, C2-n)?

Ezek elfogadható értékűek.

> A multkor nekem Proli mester az javasolta
> hasonlo szituacioban hogy emeljem ki a T2 BC301
> bazisat es egy (nehany KOhm) ellenallason
> keresztul kossem fel a kollektorra. Igy a kimeneten
> jol terhelheto maximalis feszultsegnek kell
> megjelenni...

Ez megpróbáltam 4,7K-val, de nem történt semmi a kimeneten, viszont nem melegedett a tranyó, amit BC301-ről BD139-re cseréltem, és így a végranyák B-E feszültsége 0,68V. Visszatettem a helyére a BD bázisát, és azonnal elketdett megint melegedni, és így a végranyák B-E fesze 0,81V-ra emelkedett. Viszont azt is észrevettem, hogy ha lekötöm a végranyók bázisát, nem melegszik semmi. Van egy biztosíték az áramkörömben, ami a BD kollektorára ad 5V-ot, és ez is baromira melegszik, lehet azért nem old le, mert lassút raktam bele.
Szerinted mi legyen a következő lépés? Megpróbáljam, hogy kicserélem a végtranyókat? Viszont már nincs itthon 2N3442, csak 2N3055. Mehet a helyére?

csüt. aug. 16, 2007 10:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Ha levesze, a végtranyák bázisának a
> kábelét, akkor is forrósodik a tranyó.

Ahogy nezem a BC301 a T3 Bazisan es az R22-n
(az fustol egy kicsit) siman folyathat annyi
aramot hogy jo nagy teljesitmenyt disszipaljon.
T2-t szerintem folosleges cserelgetni, attol
hogy nagyon melegszik biztos hogy nem o a hibas,
csak a szenvedo alany.

> amiben nem működik az egyik 0-30V-os rész.

Ez mit jelent konkretan?
Nincs kimeno fesz?
Nem terhelheto?

LED-ek mit mutatnak?

Segedtapok rendben (feszultseg C1, C2-n)?

A multkor nekem Proli mester az javasolta
hasonlo szituacioban hogy emeljem ki a T2 BC301
bazisat es egy (nehany KOhm) ellenallason
keresztul kossem fel a kollektorra. Igy a kimeneten
jol terhelheto maximalis feszultsegnek kell
megjelenni...

csüt. aug. 16, 2007 7:12
platina tag

Hozzászólás 
Folytatás holnap!

szer. aug. 15, 2007 21:02
ezüst tag

Hozzászólás TR-9193E
http://img2.tar.hu/mdmot3019/img/17489033.jpg#3

Ez a rajz hasonlít rá, de nem teljesen az. Ha levesze, a végtranyák bázisának a kábelét, akkor is forrósodik a tranyó. Ha felveszel msn-en (miklosch@dpg.hu), akkor el tudom küldeni a lemásolt paneltervet, és az alkatrész értékekel, kapcsolási rajzom sajnos nincsen róla.
Holnap végigmérem végrtanyók nélkül a panelt, hogy mind a 3 tranyó nyit-e. Viszont nem tudom, hogy a 3 potival mit, és hogyan kellene beállítani, bár ezekhez nem nyúltam, az új panelbe átemeltem őket, ahogy voltak.
Előre is köszönöm a segítségedet!

szer. aug. 15, 2007 20:56
platina tag

Hozzászólás Re: TR-9193
miklosch írta:
Van egy TR-9193-as tápegységem, amiben nem működik az egyik 0-30V-os rész..felforrósodik a BC301... szóval mivel lehetne helyettesíteni?

Hello Miklosch!
Sajna nincs rajzom a 9193-ról, így fogalmam sincs mit tesz az R2.
A BC301 helyett nyugodtan tehetsz kis BD-t (BD139) hűtőbordával.
Ha a BC a végfok meghajtója, akkor lehet, hogy a végtranyók nem vezetnek, és a BC próbálja kiadni az áramot. Kicsit méregetni kellene a végfokban, hogy nyitnak-e a tranyák. (BE fesz: 0.65-0.7V stb..)

Ha felteszed a rajzot, és tudsz méregetni, tudok konkrétab tanácsot is talán adni. :!:

üdv! proli007

szer. aug. 15, 2007 20:05
ezüst tag

Hozzászólás TR-9193
Van egy TR-9193-as tápegységem, amiben nem működik az egyik 0-30V-os rész. A NYÁK-ját teljesen újraépítettem, de még mindig az a gondja, hogy teljenes felforrósodik a BC301, többször kicseréltem, de mindig ugyan az. Már ki is fogytam belőlük, szóval mivel lehetne helyettesíteni? Mi lehet a probléma oka? Mit cseréljek ki benne? Régebben is próbáltam megjavítani, és a leégett R2-t kicseréltem, és az összes tranzisztort is lecseréltem, így működött pár hétig, és most a fent említett problémával küszködök, és nem tudom, hol keressem a hibát.
Miki

szer. aug. 15, 2007 18:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
TR-1674 Valami rémlik, mintha lenne... ...de min. 1 hetes türelmet kérek, ellepett a meló. :cry:
Ha időtúllépésem lenne szólj rám, mert vagy elpusztultam, vagy az agyam dobta le a láncot. :twisted:

hétf. aug. 13, 2007 19:58
Profil Privát üzenet küldése Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
TR-1674 Digital multimeter (EMG-1467) gépkönyvét keresem. Ha valakinek meg van kérem jelezze.
Köszi!

hétf. aug. 13, 2007 10:47
vas-tag

Hozzászólás 
TR-0105 A.F.Generator (EMG-1115) gépkönyvét keresem. Ha valakinek meg van kérem jelezze.
Köszi!

hétf. aug. 13, 2007 10:45
platina tag

Hozzászólás 
De, csak akkor a diófa könyöke miatt a töltésfesz nem lesz pontos.
Persze ez kis hiba, az égéshez mérten.
Dehát ez úgy sem egy aksitölő :D

vas. júl. 29, 2007 21:42
arany tag

Hozzászólás 
proli007 írta:
Hello Laci6662!

Ezeket a tápokat, legegyszerűbb úgy tönkretenni, ha egy aksit kezdesz el töltni vele. Gondold el, mitörténik.
Rajta az aksi (pld12V). Leszabályozzuk, a kimenő feszt nullára. Ilyenkor a kimenet, nem esik össze, a végfok hiába zár le, mert az aksi tartja.
Az R11-re viszont direktbe rákeerül a 12V. Már füstöl is :!:

Ha az áramkorlát valamiért nem működik, akkor a 0,5ohm már füstül is.
Én minden esetre, betennék egy hagyományos áramkorlátot. (mint a uA723-bban.)
Egy npn darlington tranzissztor bázis-emitterét a 0,5ohm-ra (bázisban egy 100ohm-al), és lehúznám vele a 13. pontot. Bármi történne, 1,2V-nál nagyobb feszültség (2.4A) nem alakulhatna ki a shuntellenálláson.
(nem próbáltam, csak kiötöltem)

ui: P1-el beállítod.
üdv! proli007

Szia!

Köszönöm az 5letet!
Valószínűleg akkut tölthetett rajta az előző tulaj...
Az nem jó megoldás akkutöltésnél ha pl egyszerűen egy diódát kötök a kimenetre?

vas. júl. 29, 2007 21:39
platina tag

Hozzászólás 
Hello Laci6662!

Ezeket a tápokat, legegyszerűbb úgy tönkretenni, ha egy aksit kezdesz el töltni vele. Gondold el, mitörténik.
Rajta az aksi (pld12V). Leszabályozzuk, a kimenő feszt nullára. Ilyenkor a kimenet, nem esik össze, a végfok hiába zár le, mert az aksi tartja.
Az R11-re viszont direktbe rákeerül a 12V. Már füstöl is :!:

Ha az áramkorlát valamiért nem működik, akkor a 0,5ohm már füstül is.
Én minden esetre, betennék egy hagyományos áramkorlátot. (mint a uA723-bban.)
Egy npn darlington tranzissztor bázis-emitterét a 0,5ohm-ra (bázisban egy 100ohm-al), és lehúznám vele a 13. pontot. Bármi történne, 1,2V-nál nagyobb feszültség (2.4A) nem alakulhatna ki a shuntellenálláson.
(nem próbáltam, csak kiötöltem)

ui: P1-el beállítod.
üdv! proli007

vas. júl. 29, 2007 21:19
arany tag

Hozzászólás 
Na, kipróbáltam, most úgy néz ki jólett, csak annyi probléma van, hogy 40V helyett 50 jön ki belőle ha maxra állítom, de egyébknét rendesen szabályoz.
Mit lehet ezellen tenni?

vas. júl. 29, 2007 21:08
arany tag

Hozzászólás 
proli007 írta:
Néhány kérdés azért felmerült bennem:

- Hogyan éghetett le, a 0,5ohm ha nem volt terhelés és talán zárlat sem?
- A 100ohm csak (R11) csak akkor éghetett le, ha a kimeneten volt a nyers fesz és a fesszabályzók minimumon voltak. De akkor a potik ezt túlélték?
- A végfokot ki lehet próbálni, ahogy Gafly írta, de a lezáró ellenállást (R20) nem kötelező kivenni.
- Mielőtt bármit tennék, ellenállásmérővel ellenőrizném, a táp kimenetet, végfokot, zárlatra.

Egyéb:
- A nyers feszültség közel 65V lehet, de a végtaranzisztorokat kivéve, nincs kitéve ennek senki.
- Amúgy a meghajtók nincsenek kitéve, csak az 5V-ból előállított 7-8V feszültségnek. Ha a nyers táp jut valahova, akkor az úgy is kinyír szinte mindenkit, mert ez nem üzemszerű állapot.
- A meghajtó tranzisztor helyett Én kis BD-t "szoktam" tenni. (BD139)
- A BC107 egy régi hangfrekis tranzisztor. Nem tenném be. Ide megfelő lehet a BC301.
- Azokban az alkalmazásokban ahil nincs különösebb követelmény egyszerű, olcsó BC182 (npn) BC212 (pnp) szoktunk alkalmazni. Ez megbízhatónak szokott bizonyulni, nem túl gyors, nem túl nagy a bétája, és béketűrő. (Mert a régi kapcsolásokban esetleges gyenge tranyók miatt a körerősítés, vagy a nagyfrekis viselkedés, jelentősen megnőhet, ha az áramkört nem alakítjuk át. Ez a jelenség nem szül jó eredményt a legtöbb esetben)
- A BAY44 hibájának nincs különösebb szerepe, csak akkor, ha a T4 kollektor bázis zárlatára kerül sor, mert ilyenkor visszajut a táp a segédtápra, és mindenki feladja a harcot. (Az 5V-os segédtáp éppen azért van így kialakítva, hogy ne a nagytápot keljen terhelni, a végfok meghajtóáramával.)

Jut eszembe, meg kellene nézni a tápfeszültsékek egymástól függetlenségét, hogy nincs-e valami átvezetés köztük, mert akkor fura áramok jöhetnek létre. (Vagy elkötés?)

üdv! proli007

Szia!

A 0,5ohm nem nálam égett le, én hozzám már így jutott ez a táp, hogy rossz volt a bal oldala, szal gondolom az akkor égett le amikor valaki használta, és terhelés volt rajta, én azt kicseréltem és annak az ellenálatnak azóta semmi baja.

Az R11 is le volt égve eleve, de az nálam is füstölt. A jobb oldalán is ma pillantotam, meg, hogy el volt feketedve az R11 (pedig a táp tökéletesen műxik) így kicseréltem egy 1W-osra gondolom kicsit alulméretezték azt a 0,25W-osat.

T2-nek akkor betettem BC-301-et meglátjuk mit csinál.
Kicseréltem most a végtranyókat, utánna (nagy hülyeség volt, hogy nem előtte) kimértem őket, és nagy meglepetésemre mérésre jónak tűnnek.
És szerintetek az LM324 hibája nem okozhat ilyen problémát mint ami nálam lépett fel?
(mostmár azt is kicseréltem)

vas. júl. 29, 2007 16:49
platina tag

Hozzászólás 
Néhány kérdés azért felmerült bennem:

- Hogyan éghetett le, a 0,5ohm ha nem volt terhelés és talán zárlat sem?
- A 100ohm csak (R11) csak akkor éghetett le, ha a kimeneten volt a nyers fesz és a fesszabályzók minimumon voltak. De akkor a potik ezt túlélték?
- A végfokot ki lehet próbálni, ahogy Gafly írta, de a lezáró ellenállást (R20) nem kötelező kivenni.
- Mielőtt bármit tennék, ellenállásmérővel ellenőrizném, a táp kimenetet, végfokot, zárlatra.

Egyéb:
- A nyers feszültség közel 65V lehet, de a végtaranzisztorokat kivéve, nincs kitéve ennek senki.
- Amúgy a meghajtók nincsenek kitéve, csak az 5V-ból előállított 7-8V feszültségnek. Ha a nyers táp jut valahova, akkor az úgy is kinyír szinte mindenkit, mert ez nem üzemszerű állapot.
- A meghajtó tranzisztor helyett Én kis BD-t "szoktam" tenni. (BD139)
- A BC107 egy régi hangfrekis tranzisztor. Nem tenném be. Ide megfelő lehet a BC301.
- Azokban az alkalmazásokban ahil nincs különösebb követelmény egyszerű, olcsó BC182 (npn) BC212 (pnp) szoktunk alkalmazni. Ez megbízhatónak szokott bizonyulni, nem túl gyors, nem túl nagy a bétája, és béketűrő. (Mert a régi kapcsolásokban esetleges gyenge tranyók miatt a körerősítés, vagy a nagyfrekis viselkedés, jelentősen megnőhet, ha az áramkört nem alakítjuk át. Ez a jelenség nem szül jó eredményt a legtöbb esetben)
- A BAY44 hibájának nincs különösebb szerepe, csak akkor, ha a T4 kollektor bázis zárlatára kerül sor, mert ilyenkor visszajut a táp a segédtápra, és mindenki feladja a harcot. (Az 5V-os segédtáp éppen azért van így kialakítva, hogy ne a nagytápot keljen terhelni, a végfok meghajtóáramával.)

Jut eszembe, meg kellene nézni a tápfeszültsékek egymástól függetlenségét, hogy nincs-e valami átvezetés köztük, mert akkor fura áramok jöhetnek létre. (Vagy elkötés?)

üdv! proli007

vas. júl. 29, 2007 15:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
> A D14 mintha hibásnak tűnne,
> bár nem vagyok benne biztos,
> BAY-44-et mivel szokás helyettesíteni?

A sajat fiokombol kiindulva 1N400x-et
tennek a helyebe...

Ha jol latom akkor D14 szakadas eseten
nem igazan lesz komoly es terhelheto
kimeno feszultseg es T2/T3 allando
eletveszelyben van...

> A T2 (BC-107)-et 2N2219-el
> helyettesítettem az megfelelő típus oda?

En inkabb Valami nagyobb feszultsegut
valasztanek, mar a datasheet is azt irja
rola hogy high current/low voltage (40V)
de jo gyors (high speed switching, UHF/VHF).

http://www.futurlec.com/Transistors/2N2219.shtml

A sajat fiokombol kiindulva BC301-et
tennek inkabb, bar nekem van meg BC107-em is :)

A nyers tap azert jo nagy, jol tulmereteznem
a felvezetoket...

vas. júl. 29, 2007 14:54
arany tag

Hozzászólás 
A D14 mintha hibásnak tűnne, bár nem vagyok benne biztos, BAY-44-et mivel szokás helyettesíteni?

A T2 (BC-107)-et 2N2219-el helyettesítettem az megfelelő típus oda?

vas. júl. 29, 2007 13:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Most jutott eszembe ha ha leakasztod az
1K R20 balodalat, meg kiforrasztod meg
a panel 13 kivezeteset, akkor a masik
oldali taprol (mivel fuggetlenek) a masik
felet a vegfoknak ki tudod probalni...

Ettol fuggetlenul mint mondtam az osszes
egyeb felvezetot is merd ki.

En is a sajat hulyesegem miatt szivtam
annyit (bar egy kutyuben ennyi hibara
nem szamitottam :) )

vas. júl. 29, 2007 12:47
arany tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
Szia Laci,

szerintem elso korben ne tegyel a
kimenetre terhelest, valoszinuleg
igy megsporolhatod a kovetkezo
garnitura tranyo cseret:

> kicserétlem az ellenállatot,
> elégetett még egy garnitúra 2N3055-öt,
> és az R11-et is elégette.

Ez szerintem csak akkor fordulhat elo,
ha a kimenet terhelve van, es a
max. feszulteseg kimegy a kimenetre...

En leakasztanam a a vegfokot, es uresen
probalnam vezerelni a T2 bazisat.

Az aramkorlat potik nem szakadtak
veletlenul?

Segedtapok C1, C2 rendben vannak?

CC, CV LED-ek mit mutatnak?

En az osszes felvezetot megneznem,
belertve pl. D5, D6, T1 nemcsak a
vegfokot...

Ha ez vigasztal a 9178-al en is jo
nagyot szivtam :)

Sok sikert,

G.

Szia!

Megnéztem a potikat, egyik sem szakadt.
Terhelés nem volt a tápon amikor próbáltam, üresen volt a kimenet, és mindig a max. feszültség olyan 65V jött ki, szabályozni semmit nem lehetett rajta, ebből arra következtetek, hogy az egyenirányítás utáni feszültség simán ment a kimenetre, mert a tranyók zárlatosak voltak, csak aztán meg megszakadtak.

vas. júl. 29, 2007 12:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Laci,

szerintem elso korben ne tegyel a
kimenetre terhelest, valoszinuleg
igy megsporolhatod a kovetkezo
garnitura tranyo cseret:

> kicserétlem az ellenállatot,
> elégetett még egy garnitúra 2N3055-öt,
> és az R11-et is elégette.

Ez szerintem csak akkor fordulhat elo,
ha a kimenet terhelve van, es a
max. feszulteseg kimegy a kimenetre...

En leakasztanam a a vegfokot, es uresen
probalnam vezerelni a T2 bazisat.

Az aramkorlat potik nem szakadtak
veletlenul?

Segedtapok C1, C2 rendben vannak?

CC, CV LED-ek mit mutatnak?

En az osszes felvezetot megneznem,
belertve pl. D5, D6, T1 nemcsak a
vegfokot...

Ha ez vigasztal a 9178-al en is jo
nagyot szivtam :)

Sok sikert,

G.

vas. júl. 29, 2007 8:05
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Úgy néz ki jólett a TR-9158-as műszere, valószínűleg valamelyik kondi vagy elleánllás volt benne a rossz. :)

Viszont egy másik problámában kérnék segítséget:

TR-9175 Tip. kétoldalas FOK-GYEM tápomnak a bal oldal nem működik.
Először is elfüstölte az R73 (kimeneten lévő) 0.5ohmos ellenállatot, gondolom zárlatos lett a tranyó.
Aztán pedig végeleg elégett a tranyó, kicserétlem az ellenállatot, elégetett még egy garnitúra 2N3055-öt, és az R11-et is elégette.
Kixcseréltem a 2db 2N3055-öt megint, meg a T2 2N2219-et is, az eredmény ugyan az.
Kicseréltem az LM-317-es IC-t bekapcsoltam és nem jött ki belőle feszültség gondolom megint szakadtak a 2N3055-ös tranyók, de most nem füstölt se az R11 se az R73.
Szerintetek, most az IC cserével emgjavulhatott a hiba, és csak azért nem jön ki belőle semmi, mert szakadtak a tranyók, vagy nem javult meg az IC cserétől , csak elgétek a tranyók?
Azért kérdezem, mert nem szeretnék még egy garnitúra 2N3055-öt elégetni.
A táp jobb oldala tökéletesen működik, és a transzofrmátorból is kijön a jobb és a bal oldalon egyaránt a megfelelő feszültség.

Ide feltettem a rajzát: http://www.elektrotechnika.extra.hu/forum/TR9175.GIF

szomb. júl. 28, 2007 19:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 23:54-kor.

szomb. júl. 21, 2007 12:25
arany tag

Hozzászólás 
Transztyuszeres írta:
Szia Laci6662!
Megoldódott a probléma?
Ezt próbáltad? Ajánlom. Más ötletem nincs.
http://kepfeltoltes.hu/070719/7107_www. ... es.hu_.jpg
http://www.hqvideo.hu/info/hu/lm285z-1_2.html

Szia!

Nég nem oldódott meg, mert majd kondit kell vennem hozzá, hogy megnézzem az okozza-e a hibát.

Meg mérni is kellene, csak még nem volt most időm vele foglalkozi.

Köszi a segítséget!

csüt. júl. 19, 2007 21:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 23:57-kor.

csüt. júl. 19, 2007 13:11
platina tag

Hozzászólás 
Az IC belső referenciát használ.
Referencia osztó: R4,P1,R2
Mérd meg a 32/1-es lábon a feszültség változását.
Mérd meg a referencia feszültséget, a 35/36-os lábon, hogy változik-e.

üdv. proli007

szer. júl. 18, 2007 20:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
> ez okozhat ilyen hibát?

Tovabbi ertelmesnek mondhato
otletem nincs jelenleg...

hétf. júl. 16, 2007 19:52
arany tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
En a C4-C5-C6 kornyeken keresgelnek a
leirasod alapjan az auto zero aramkor
az elso gyanusitott (az IC-ben levo
reszet is beleertve)...

Ugye a tapfeszek nem mozognak?

Gondolom az IC-rol megvan a datasheet
(elegge jol leirja a mukodest is):
http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

A maximos IC-nek volt meg a datasheetje ennek nem, köszi!

A C4, C5, C6,-ot kicseréltem, csak a C6 (220nF)-osból nem volt itthon olyan csillámkondi mint ami benne volt, így sima rétegkondit tettem be, ez okozhat ilyen hibát?

hétf. júl. 16, 2007 18:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
En a C4-C5-C6 kornyeken keresgelnek a
leirasod alapjan az auto zero aramkor
az elso gyanusitott (az IC-ben levo
reszet is beleertve)...

Ugye a tapfeszek nem mozognak?

Gondolom az IC-rol megvan a datasheet
(elegge jol leirja a mukodest is):
http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

hétf. júl. 16, 2007 13:40
arany tag

Hozzászólás 
http://www.elektrotechnika.extra.hu/forum/DPM1.jpg

Ide feltettem a műszer rajzát.

hétf. júl. 16, 2007 12:55
arany tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
> de ha hűl kicsit a környezete akkor már
> pár V-tal ill. pár tized A-rel többet mér,

Csak mutat tobbet, vagy tobbet is ad tenylegesen?

Csak mutat, nem ad többet, a táp jól működik, a műszer mér ilyenkor többet, meg olyankor is mér néhány tized A-t amikor nincs is rákötve fogyasztó, és még a kimenő fesz is le van kapcsolva.

hétf. júl. 16, 2007 12:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
> de ha hűl kicsit a környezete akkor már
> pár V-tal ill. pár tized A-rel többet mér,

Csak mutat tobbet, vagy tobbet is ad tenylegesen?

hétf. júl. 16, 2007 12:16
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

A FOK-GYEM TR-9158/A típusú tápom műszerével van olyan problémám, hogy nagyon hőfokfüggő, szal olyan +28°C környezeti hőmérséklet mellett pontos, de ha hűl kicsit a környezete akkor már pár V-tal ill. pár tized A-rel többet mér, már attól is ha pl elkezdem erősen fújni a műszert, de kipróbáltam ilyen fagyasztós gyors hibakeresővel is, ha befújom egy kicsit is akkor már nagyon elmászik pozitív irányba a műszer.

Már szinte az összes kondit kicseréltem, és az IC-t is.
Szerintetek ezt mi okozhatja?

hétf. júl. 16, 2007 11:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszönöm, utána nézek !

szomb. jún. 23, 2007 23:10
ezüst tag

Hozzászólás 
1568-hoz Rádiótechnika évkönyv1995-1998-ig (kb.)
közölt nagyon jó cikkeket.
Üdv.

szomb. jún. 23, 2007 20:36
platina tag

Hozzászólás 
A 1567-hez van dokument az oldradio.tesla.hu -n , ha ez segít .

pén. jún. 22, 2007 23:38
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 334 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő