Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 5:03

Hozzászólás a témához  [ 295 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
Fusor-fúziós reaktor 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kis frissítés. Szereztem termikus neutron számlálásra alkalmas gm csövet, egész pontosan ezt: http://tubedata.itchurch.org/sheets/030/1/18504.pdf
Igaz, még nem próbáltam ki, vaterán találtam a csövet, és gyorsan lecsaptam rá :)
Igazából olvastam neutrondetektálási módszerekről, és a legtöbb esetben (vagy inkább az összesben) ha a neutronforrásunk epitermikus, vagy gyors neutronokat ad, azokat le kell lassítani. A fusor gyors neutronokat ad, de a cső adatlapján úgy fogalmaznak, hogy HA lassú neutront akarunk detektálni, akkor kell a bizonyos kadmium fólia, alapból pedig gyors neutront detektál. Viszont nem tudom, hogy lehetne kiszűrni a többi sugárzásból, hogy nekem a cső csakis kizárólag neutront detektáljon. Erre van valami ötlet?
Itt sok infót lehet találni: http://www.chem.elte.hu/departments/magkem/hun/oktatas/magkemlab/leirasok_html/nflux03.htm
http://www.chem.elte.hu/departments/magkem/hun/oktatas/magkemlab/index.html

A reaktorban első körben deutérium-deutérium fúziót szeretnék majd létrehozni (mivel minden hozzátartozó elem teljesen legális, nem lesz akkora neutronfluxus, valamint tríciumom sincs). Messeréknél lehet 99,7%-os deutériumot venni 1 literes palackban, 12l töltettel, eldobható kivitelben, 22k-ért. Ez elég nagy adag, jó sokáig kitart szerintem.
Ez az egyik legjobb netre felrakott fusor : http://www.rtftechnologies.org/physics/fusor-mark3-index.htm
Az embernek megvan a felszereltsége hozzá, iszonyú mennyiségű esztergálás, polírozás, vágás és egyéb megmunkálásokkal csinálta meg, szerintem ráment egy két hónapja :D Biztosan van támogatója is, mert a saját neutron detektorát kaliforniummal, valamint plutónium-berilium keverékkel hitelesítette, ami 5Ci aktivitást produkált :shock: :shock:
Most én leginkább azon gondolkodom, hogy csináljak-e plazmavágót, mivel a legtöbb esetben rozsdamentes acélból szokás csinálni a reaktor falát, illetve a belső elektródákat, valamint hegeszteni is kéne ezeket, és külön plazmavágó+AWI még használtan is 200k körül mozog. De ezek nélkül is meg lehet csinálni, csak akkor olyan lesz, mint egy össze vissza hegesztett fazék, amiből csövek állnak ki :roll: Még egy videót ajánlok :http://www.youtube.com/watch?v=KYxQLBhuZ50 200$ ból hozta össze DD fúzió, valószínű 2 hűtőgép kompresszorral. Bár vannak kétségeim afelől, hogy ez normálisan működhet 1 percnél tovább. Tökéletes fusort otthon mondjuk nem is lehet csinálni, a fúzióban keletkező nehezebb elemeket ugyanis szinte lehetetlen kivonni a reaktortérből, maximum kriodesztillációval, de arról inkább lemondok.
Viszont elég nagy vákum az mindenképpen kell (legalább 10^(-6) bar ) Így egy diffúziós pumpát vagy csinálni kell, vagy beszerezni. Szivattyúkról itt van sok infó :http://www.chem.elte.hu/departments/altkem/vakuumtechnika/vaktech06HVsziv.pdf

pén. jún. 27, 2008 13:45
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lehet, hogy nem alkalmas a Farnsworth fusor az önfentartó fúzióhoz, de ha egyből valami újat próbálunk ki, az problémás lehet. Deutérium nem gond, azt lehet venni, tríciumhoz viszont majd valakin keresztül lehet csak hozzájutni. Majd talán a BMF-en keresztül? :D

vas. dec. 02, 2007 11:58
arany tag

Hozzászólás 
Abszolút 0 fokot csak a laikusok írnak, természetesen a 0k-t még soha nem érték el. :D A Farnshwort fúzor nem életképes energia termelés szempontjából, mert az ionok az elektódákba ütköznek és azokat hevítik. Természetesen neutronforrásként tökéletes, de azért nem ártana ha több energiát lehetne kinyerni belőle, mint amennyit belenyomatunk. Valahol láttam egy nem is olyan újfajta mágneses fúzort, ahol állandó mágnesekkel alakítanak ki egy megközelítőleg gömb alakú mágneses teret, és ennek a térnek a belsejébe elektronokat és egyéb részecskéket fecskendeznek. Állítólag jobb a hatásfoka mint a Farnshwort fúzornak és képes lehet fúzió létrehozására. Személy szerint örülnék már, ha nem csak csodás jövőbeli reaktor képeket látnék a neten, hanem valami olyan dolgot, ami tényleg működik is, mert már kezd kicsit uncsi lenni, a hozzunk létre fúziót 110 millió módon, persze egyik sem működik. :)

szomb. dec. 01, 2007 22:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valami nem stimmel a leírással, mert Farnshwort készítette az első fusort, az ő szellemi terméke az egész. Mikor meghalt 71-ben ezért maradt abba a fusor fejlesztése, és azóta is változatlan a kialakítása.
Én így fordítottam le : http://www.omegalabs.eu/html/fuzios_reaktor.html
Bár sok forrás megemlíti, hogy Tesla csinálta az első fúziós reaktort (azt hiszem már említettem ebben a topikban) szvsz longitudionális elektromágneses hullámokkal.
"abszolút nulla fokra hűtött szupravezetőkkel veszik körbe"
Abszolút 0? Még jó, hogy csak 1mK-ig tudnak lemenni.

szomb. dec. 01, 2007 22:22
arany tag

Hozzászólás 
Már a bombagyár is foglalkozik a témával:
http://bombagyar.hu/index.php?post=306

szomb. dec. 01, 2007 22:13
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
https://www.cia.gov/library/publication ... os/hu.html

Linkeld neki , ennél relevánsabbat nem fog találni.

Linket javítottam.

szer. okt. 03, 2007 16:04
arany tag

Hozzászólás 
MAgyarország nem India, ahol törvénybe ütköző dolog Geiger számlálót, és egyéb mérőeszközöket birtokolni, a VÁMra meg rá lehet írni hogy mérőműszerek, és simán behozható csomagként. Elmúltak azok az idők, amikor mindenkinek a leveleit bontogatták, és minden csomagot felnyitottak rejtett üzenetek után kutatva.
(Az új rend az, hogy mindegy mit mondasz, senkit se érdekel, ha pedig túl hangos vagy, rádküldjük a hatóságokat, akik majcsak találnak valamit.)

Rendeld meg nyugodtan, ezek a digitális ketyerék taszítanak engem.

szer. okt. 03, 2007 15:28
arany tag

Hozzászólás 
Unnamed írta:
Most elolvasva úgy látom, hogy ugyan szállít külföldre, de ő nem fogja megmondani mennyiért, mert nem ismeri az adott ország vámját, jogszabályait meg anyámkínját, így nekünk
kell utánajárni itthon. Nem tudom hogy gondolta ezt, de így nehéz lesz üzletelni vele. Találtam viszont egy orosz eladót, akinek vannak külön csövei, és doziméterei olcsón.
Olcsóbbik:
http://cgi.ebay.com/NEW-RADIATION-DOSIMETER-Digital-Geiger-Counter_W0QQitemZ160164451499QQihZ006QQcategoryZ53154QQtcZphotoQQcmdZViewItem
Drágábbik:
http://cgi.ebay.com/NEW-RADIATION-DOSIMETER-Digital-Geiger-Counter-Radex_W0QQitemZ160164110954QQihZ006QQcategoryZ53154QQtcZphotoQQcmdZViewItem
Szerintem jó árban vannak, és fix, +6$ airmail a szállítás.. én most csak egy csövet akarok venni.

inkább mégse érdekel mert elköltöttem ma a pénzem fényképezőre. De az a sárga amerikai nagyok tetszik

szer. okt. 03, 2007 14:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Most elolvasva úgy látom, hogy ugyan szállít külföldre, de ő nem fogja megmondani mennyiért, mert nem ismeri az adott ország vámját, jogszabályait meg anyámkínját, így nekünk
kell utánajárni itthon. Nem tudom hogy gondolta ezt, de így nehéz lesz üzletelni vele. Találtam viszont egy orosz eladót, akinek vannak külön csövei, és doziméterei olcsón.
Olcsóbbik:
http://cgi.ebay.com/NEW-RADIATION-DOSIMETER-Digital-Geiger-Counter_W0QQitemZ160164451499QQihZ006QQcategoryZ53154QQtcZphotoQQcmdZViewItem
Drágábbik:
http://cgi.ebay.com/NEW-RADIATION-DOSIMETER-Digital-Geiger-Counter-Radex_W0QQitemZ160164110954QQihZ006QQcategoryZ53154QQtcZphotoQQcmdZViewItem
Szerintem jó árban vannak, és fix, +6$ airmail a szállítás.. én most csak egy csövet akarok venni.

szer. okt. 03, 2007 13:44
arany tag

Hozzászólás 
Unnamed írta:
Hmm, ha valaki még beszállna, akkor meg lehetne oldani a dolgot, mert ugyan van pénzem rá, de nagyon nem akarok sokat költeni most. Úgy 36 $ lene fejenként + szállítás.

Én beszállnék. Mindenképp kellene 1.

kedd okt. 02, 2007 21:59
platina tag

Hozzászólás 
És a tolldoziméterhez kiértékelő is van? Mert anélkül nem sokat ér.

üdv! proli007

kedd okt. 02, 2007 21:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hmm, ha valaki még beszállna, akkor meg lehetne oldani a dolgot, mert ugyan van pénzem rá, de nagyon nem akarok sokat költeni most. Úgy 36 $ lene fejenként + szállítás.

kedd okt. 02, 2007 19:33
arany tag

Hozzászólás 
tudod mit? ha beruházol egy készletbe, az egyikre vevő vagyok(doziméterre mindenképp). Kell egy ilyen a melóhelyre. Kapok én ott majd valami műanyag vacakot, de én is tudni akarom hogy mi jön ki abból a rémnagy elektron besugárzó gépből.

kedd okt. 02, 2007 18:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hmm úgy látom a geiger marha olcsó az ebayon. Lehet hamarosan beruházok egyre :)
* Hosszú link kivéve * szerk
Ha jól látom, egybe adja a 3-at, amihez van doziméter is. Ez a civil defense amcsi cucc nem lehet rossz.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Unnamed szomb. dec. 01, 2007 22:22-kor.

kedd okt. 02, 2007 17:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dr. Megavolt írta:
Egyszer mindenképpen elmegyünk Unnameddel! :)
Érdemes. Nekem véletlenül jött az alkalom, de nem sokáig gondolkodtam rajta. Évfolyamtársam írt, hogy lesz torrenttanya találkozó, és akit érdekel az erőmű, lesz látogatás. 2300Ft volt a találkozón az enni-innivaló, meg éjjel egykor indultunk, hogy 450km autózás után 9-re odaérjünk, de megérte. Mondjuk szombat volt, nemtudom, másik napon többet vagy kevesebbet lehetett volna-e látni, de így is kb. öt órát bent voltunk.

vas. szept. 30, 2007 3:15
platina tag

Hozzászólás 
A légszűrőkben aktív szén van és többek között feladatuk a nemesgázok késleltetett kibocsátása. Az említett gázok felezési ideje ugyanis rövid.
A reaktorban elsősorban nem a radon keletkezése a gond, hanem a hidrogéné. (Amúgy a táblázat összes eleme elképzelhető)

De mielőtt jobban belemennénk, Én nem vagyok reaktorfizikus, de még sugárvédelmi dolgozó sem voltam, irányítástechnika a szakágam.
Amit írtam, az nekem is csak tanult ismeretem.

Amúgy az egész megismerésére, nem egy hónap, hanem egy élet is kevés lenne!

üdv! proli007

szomb. szept. 29, 2007 21:14
arany tag

Hozzászólás 
Potyo:

Ha jól tudom, és remélem így van, a kémények a radont eresztik ki, és azért magasak, hogy jól elkeverjék a levegővel. A reaktorban hasadás közben, radon keletkezik, és azt el kell távolítani a primer körből, különben "lelevegősödik" a rendszer. Ezt a szót nem tudtam másképp írni, bocsesz. :lol:

Proli007: Látom elég hosszú időt töltöttél el arőművekben. Valószínű én nem bírnám ennyi ideig. Egy hónap alatt végig körbejárnám, mint dolgozó, aztán már kezdene uncsi lenni. De lehet nem így lenne. Gratulálok a kitartásodhoz. Egyszr mindenképpen elmegyünk Unnameddel! :)

szomb. szept. 29, 2007 20:50
platina tag

Hozzászólás 
potyo írta:
...Ha akartam volna, odanyúlhattam volna a csúszógyűrűkhöz a generátoron.
...Vagy van attól zajosabb környék :?:
...Juteszembe, mióta ott jártam, meg akartam kérdezni, hogy azok a 100m-es kémények mire valók :?: A csávó...azt mondta, hogy a primer kör szellőztetéséhez kellenek.

Na sorban!

- Akkor tényleg voltál ott.

- Igen van, mikor a főkeringtető szivattyúk indulnak, de a Diesel generátorok indulásakor is meglepődnél.

- Nem mondott hülyeséget a kollega. A primerkörön nem a reaktort kell érteni, hanem az azt körülvevő hermetikus helyiséget (BOX) és kiszolgáló helyiségeket is. A BOX épülete 100mbar túlnyomást is elvisel. A primerköri helyiségek kívülről befelé szellőznek, visszacsapó szelepekkel. Hogyha túlnyomás keletkezne, (kiforrás) akkor ezek zárnának. Így a levegő a szabadból, a reaktorcsarnokba, majd onnan a BOX-felé áramlik. Az elszívás a Boxból a légcsapdákba vezeti a levegőt és onnan kerül a légszűrőkre, majd a kéménybe. A kémény felhigítja és szétosztja a terhelést a környezetre.
Hát kb. így működik a szellőző rendszer, a reaktor és vízköre természetesen zárt.

üdv! proli007

szomb. szept. 29, 2007 20:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez érdekes, mi körbementünk a turbinánknál is. Ha akartam volna, odanyúlhattam volna a csúszógyűrűkhöz a generátoron. De nem akartam :twisted: :lol: Vagy van attól zajosabb környék :?:

Juteszembe, mióta ott jártam, meg akartam kérdezni, hogy azok a 100m-es kémények mire valók :?: A csávó (nem emlékszem a nevére, mintha a tűzoltók vezetője lett volna valamikor, de már nyugdíjas több éve, lehet, hogy tudod, kicsoda), aki ott körbevezetett minket, azt mondta, hogy a primer kör szellőztetéséhez kellenek. Namost ez nekem eléggé hüyeségnek hangzik az alapján, amit a reaktorok működéséről tudok.

szomb. szept. 29, 2007 19:17
platina tag

Hozzászólás 
potyo írta:
... Egyébként miért hagytad ott az erőművet :?: Nekem elég rendes munkahelynek tűnt, igaz csak kb. 5 órát voltam ott, nem évekig.

Háááát, nem is tudom, de 17 év hőerőmű és 20 év atom, az elég indok?

Egyébként igaz hogy a sugárveszélyes munkakör miatt korengedménnyel, de nyugdíjba mentem.

Dr. Megavolt

Az igaz, hogy nem lehet fényképezni, de a látogató központ, bármikor megtekinthető (munkaidőben). Ott a lényegi rész, jobban látható, mint bent, tekintettel arra, hogy ott a komoly helyeken soha nem fogsz járni, mint vendég. Belelátni, meg mégúgy sem.
Az igaz, hogy ott az "üzemi filling" ott nem érezhető, főleg a méretek és a zaj. Aki még nem látott ekkora monstrum gépeket, annak olyan meglepő, mint hívőnek a katedrális látványa.
De nem szabad elfelejteni, hogy a reaktoron és egy-két speciális segédberendezésen kívül, ez is "csak egy hőerőmű". Ahogy szokták mondani "Az a lényeg, merre folynak a löttyök!"

Persze a világért sem szeretném ennyire leegyszerűsíteni a dolgot!

üdv! proli007

szomb. szept. 29, 2007 19:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dr. Megavolt írta:
Paksra is szívesen elmennék, annak ellenére, hogy nem lehet fotózni. Látnivaló biztosan van. :D

Jah a Láz József kolléga szokott lemenni oda mérni, talán majd egyszer :)

szomb. szept. 29, 2007 18:49
arany tag

Hozzászólás 
Paksra is szívesen elmennék, annak ellenére, hogy nem lehet fotózni. Látnivaló biztosan van. :D

szomb. szept. 29, 2007 17:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Egyébként miért hagytad ott az erőművet ?

Ha jol olvasom akkor nem hagyta, hanem
hagyja es nekem lenne is ra egy tippem
hogy miert es az teljes mertekben vallalhato...

szomb. szept. 29, 2007 15:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
proli007 írta:
De lehet, feltéve, hogy van engedélyed, mint nekem (még az idén). :D
Engedéllyel nekem is ment volna... Egyébként miért hagytad ott az erőművet :?: Nekem elég rendes munkahelynek tűnt, igaz csak kb. 5 órát voltam ott, nem évekig.

szomb. szept. 29, 2007 12:34
platina tag

Hozzászólás 
potyo írta:
Érdekes, pakson nem lehetett fotózni...

De lehet, feltéve, hogy van engedélyed, mint nekem (még az idén). :D
Amúgy nem az ipari titok, vagy más sumákság az oka annak, hogy nem fotózhatsz, hanem ez a "szép új világ" és a terrorista támadások miatt van ez a nagy szigorkodás.
Régebben a családi napon sokkal többet mutattak meg az üzemből. A technológia úgy mint semmi más nem titok, mert világszerte ismert a PWR (nyomottvizes reaktorok) működése.

A cserenkov-sugárzás valóban igen szép, de itt csak álló reaktornál lehet megnézni. Amikor az-az ominózus üzemzavar volt, akkor többször mutatták egy-egy pillanatra a TV-ben, persze az, az álló 3. blokk volt, nem az üzemzavaros. A 312 kazetta szinte támaszték nélkül áll a zónában, így kirakásakor egy bizonyos sorrend szerint szedik el őket, olyankor úgy néz ki, mint egy jégkéken világító csipke asztalterítő, csak jó nagy.

A zóna felett elhelyezkedő 10-14m vízoszlop remekül elnyeli a sugárzásokat (persze ha a vízben nincsenek hasadvány anyagok). Az 5uSivert nem olyan komoly érték, a személyzet napi korlátja 200uS.

üdv! proli007

szomb. szept. 29, 2007 12:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Unnamed írta:
potyo írta:

Ott is meg lehetett nézni a reaktormagot? Amúgy a gamma úgy bezavarta volna a képet, hogy valószínű semmit nem lehetett volna látni.
A magot nem, csak a tartály tetejét a reaktorcsarnokban. De nem lehetett a turbináknál sem fotózni, trafóknál sem,... Amikor mentünk be, mindenkinek mondták, hogy minden készüléket, fém cuccokat, stb. tessék kint hagyni, egyedül igazolvány vagy útlevél kell.

szomb. szept. 29, 2007 12:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
potyo írta:

Ott is meg lehetett nézni a reaktormagot? Amúgy a gamma úgy bezavarta volna a képet, hogy valószínű semmit nem lehetett volna látni.

Ros-Co. írta:
Jól néz ki a Cserenkov-sugárzás... Milyen látvány a valóságban?

Másik kérdés: milyen rendezvények voltak a tudósok éjszakája alkalmából?

A valóságban is ilyen, elég halvány volt, azért is volt baromi nehéz fotózni. Volt még egy két dolog, ilyen repülőszimulátor, oda nem mentünk, volt szupravezető, 360fok hologram, egy másik épületben, az nem volt annyira izgalmas, inkább csak a gyerekek, vagy a folyékony nitrogént és szupravezetőket nem ismerő emberek számára volt az. Volt pl mágnesvasút, a szupravezető a vonaton volt, meglökte a jónép, és lebegve száguldott a mágnessel kirakott pályáján. Lendkerekes energiatároló, illetve önballasztoló transzformátor (szép kis vasmagja volt 20kVA-en) szintén szupravezető tekercsekkel, de semmit nem csinált, csak ott volt. Volt egy 30 centis betonkorong, aminek az alján mágnesek voltak, az alatt pedig szupravezető kerámiák, amik hűtve voltak, így rá lehetett állni, és akkor lebegett az ember.. 250kilót bírt el, én próbáltam, és eléggé mozgott, ha a sarkára álltam :)

szomb. szept. 29, 2007 8:54
a fórum lelke

Hozzászólás 
Jól néz ki a Cserenkov-sugárzás... Milyen látvány a valóságban?

Másik kérdés: milyen rendezvények voltak a tudósok éjszakája alkalmából?

szomb. szept. 29, 2007 8:00
gyémánt tag

Hozzászólás 

szomb. szept. 29, 2007 2:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Húha, beindult a pincébe az atomreaktorom!
Na jó, voltunk a BME tanreaktoránál, és mivel nem mondták hogy nem lehet fotózni, hát fotóztam :)
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/reaktor005.jpg/reaktor005-full.jpg
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/reaktor008.jpg/reaktor008-full.jpg
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/reaktor012.jpg/reaktor012-full.jpg
Vidi : http://www.youtube.com/watch?v=_UZRQxL6ArI
A 'kutatók éjszakája' nevű rendezvény keretén belül mentük be dr megavolttal, a legutolsónak csusszantunk be. Amit megtudtunk róla az az, hogy 100kW max energiát képes termelni, abból 40% a hasznos, felhasználható, ami az előadó emberke szerint csupán pár darab villanyvasaló működtetéséhez elég (biztos zárlatos vasalóra gondolt). A reaktor 10kW-on ment a látogatás alatt, 5u siever-t mért az ember előtte. Volt aki a nézők közül előkapott egy geiger számlálót, és odatartotta a reaktor tetejére, szörcsögött rendsen :D Urán-dioxiddal üzemel a reaktor amúgy, de nem használják energia termelésre semmilyen módon. Így még arra sincs szükség, hogy a primer vizet szivattyúzzák :) Az előadó nem tudta felírni a bomlási képleteket, de még azt sem, hogy neutron, vagy alfa hatására mi történik anyagokkal.. kiderült hogy vegyészmérnök, és nemigen van fogalma a radiológiáról. Konyhanyelven próbálta elmagyarázni a látogatóknak mi is folyik a reaktornál.

pén. szept. 28, 2007 20:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://kalazif.googlepages.com/mr1.jpg/mr1-full.jpg
http://kalazif.googlepages.com/mr2.jpg/mr2-full.jpg
Találtam egy ilyen sugárzásmérőt, tudja valaki hogy milyen elven működik, és mit mér? Valami orosz-magyar csoda.

szomb. szept. 15, 2007 16:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ott meg a mágneses tér húzza át cseppet az elektródról. De beleolvasva a hegesztős doksiba, nem mindegy milyen az anyag és a pálca, mert van hogy fordított polaritással hegesztenek, tehát az anód lesz a pálca...

A bevonatos pálca is nagyban befolyásolja melyik fogyjon gyorsabban... De én a saját tapasztalat szerint mindkét polaritásnál a termikusan jobban melegedő alkatrészt véltem jobban fogyni.

csüt. aug. 09, 2007 19:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
De hegesztőknél is a + elektróda fogy jobban nem? :roll:

csüt. aug. 09, 2007 19:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
Szerintem mindkettő melegszik... Itt még nem érted el a katódsugárzáshoz szükséges vákuumot, itt kemény ionizáció van, úgyhogy nem csak a katód melegszik.

csüt. aug. 09, 2007 18:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jah 50nbaron már lehet szórakozni. De egyet nem értek az olvadással kapcsolatban, elvileg a röntgencsőnél is a + elektróda az ami melegszik, nálam miért a negatív?

csüt. aug. 09, 2007 16:43
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Én a XIX. kerületben lakom :) Te merre? Annyi a gáz, hogy jövő héten nem leszek... Meg jó lenne ha Unnamed is látná a kísérletet...

Csokonai u.
Hát ha minden jol megy akkor még a jövöhét utáni héten is itt leszek.

csüt. aug. 09, 2007 16:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Én a XIX. kerületben lakom :) Te merre? Annyi a gáz, hogy jövő héten nem leszek... Meg jó lenne ha Unnamed is látná a kísérletet...

csüt. aug. 09, 2007 15:40
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Amiatt különbözik nagyon a két kisülés, hogy a nagyfesztrafódnak nagy volt a belső ellenállása, és nem tud elég áram folyni, így a cucc kb. a ködfénykisülés tartományában marad. A MOT-ok alacsonyabb feszültségen dolgoznak, ezért hirtelen következik be a gyújtás, de a trafóknak jóval kisebb a belső ellenállása, ezért tetemes áram is folyik, rögtön beizzik az elektród.

Nálam szóról szóra ua. volt a jelenség. Kiszívni nem tudom én se annyira, hogy számottevő változást érjek el. Talán még meg lehetne próbálni átöblítést semleges gázzal. (csak az egyelőre niccs, mer az argon elég drága)
Építeni kellene diffúziós szivattyút.

Én most pár hétig BP-n vagyok és itt van a vákuumszivattyum is. 0,05mbar-t tud, ugyhogy ha valakinek le kell vákuumolni valamit és hajlando ezért eljönni a XIX. kerületbe akkor szivesen segitek.

csüt. aug. 09, 2007 15:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
Amiatt különbözik nagyon a két kisülés, hogy a nagyfesztrafódnak nagy volt a belső ellenállása, és nem tud elég áram folyni, így a cucc kb. a ködfénykisülés tartományában marad. A MOT-ok alacsonyabb feszültségen dolgoznak, ezért hirtelen következik be a gyújtás, de a trafóknak jóval kisebb a belső ellenállása, ezért tetemes áram is folyik, rögtön beizzik az elektród.

Nálam szóról szóra ua. volt a jelenség. Kiszívni nem tudom én se annyira, hogy számottevő változást érjek el. Talán még meg lehetne próbálni átöblítést semleges gázzal. (csak az egyelőre niccs, mer az argon elég drága)
Építeni kellene diffúziós szivattyút.

csüt. aug. 09, 2007 15:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az meg mi?

csüt. aug. 09, 2007 14:34
ezüst tag

Hozzászólás 
kétszeresen ionizált oxigén? :roll:

csüt. aug. 09, 2007 12:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
perzeusz írta:
ez gyönyörű,

milyen gáz van az üvegben?

Pont ez az, hogy igyekszek mindent kiszívni a kompresszorral, levegő van benne, csak nem légköri nyomáson, hanem kb 80mbar körül. A ciánt szerintem csak az alu égése okozhatta, mást nem tudok elképzelni, főleg hogy a mikrosütőtrafónak marha nagy tud lenni a szekunderárama.

csüt. aug. 09, 2007 11:42
ezüst tag

Hozzászólás 
ez gyönyörű,

milyen gáz van az üvegben?

csüt. aug. 09, 2007 11:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na mostmár megcsináltam rendesen, nem ereszt sehol, nem tud kiolvadni, jó hosszúra hagytam a belső elektródákat.
http://kalazif.googlepages.com/plazma.wmv
Szerintem 5kV körül lehetett a fesz, ami simán átvitte ezt a 6-7 centit az üvegben. Ez egy különleges plazma
Kép
http://kalazif.googlepages.com/plazma7.jpg/plazma7-full.jpg
:wink:
Megnéztem 2 mottal is, azok viszont egy bizonyos feszültségnél hirtelen ionizálják a még bent lévő gázt, így semmi, semmi, majd hirtelen egy brutálisan fényes kék ív belül. A cián színt nem értem, hiszen alumínium a belső szikraköz, és semmilyen más anyaggal nem érintkezhetnek. Szerintem ez már csinál némi röntgent, de a röntgenlapom nem lett fekete 1 perc után sem. Ja, miután egyenirányítottam, a motos próbánál a - elektróda majdnem teljesen elolvadt (meg is hajlott). Elég brutális.
Kép
http://kalazif.googlepages.com/motvkumplazma.jpg/motvkumplazma-full.jpg
A - elektróda:
http://kalazif.googlepages.com/-.jpg/--full.jpg
http://kalazif.googlepages.com/olvadt.jpg/olvadt-full.jpg

csüt. aug. 09, 2007 10:05
arany tag

Hozzászólás 
Ha meglesz végre a normális vákum, meg nem fog ereszteni valahol az üveg-elektróda csatlakozás akkor oké lesz minden, de egyenlőre a belső plazma nagyon felmelegíti az egyik elektródát, és ez miatt megolvad a ragasztó. Az viszont érdekes, hogy, ahogy elkezd leégni a vezetékről a szigetelés, színváltós lesz a plazma a különféle anyagoktól. Meglátjuk mit hoz a jövő!! 8) 8)

vas. aug. 05, 2007 21:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
Gratulálok! Próbáld ki más (nem éghető) gázzal is mit csinál...

vas. aug. 05, 2007 21:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kis plazma egy házi kompresszorral:
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/plazma.jpg/plazma-full.jpg
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/plazma3.jpg/plazma3-full.jpg
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/plazma4.jpg/plazma4-full.jpg
Kép
http://kalazif2.googlepages.com/plazma5.jpg/plazma5-full.jpg
Speckó pyrexben, elvileg 10bar nyomást bír 130 fokon. Az egyik nagy kompresszort meg kelett javítani, szorult a dugattyú benne, mert 'sáros' volt, ilyen trutyis. Bár még a tömítést újra kell csinálni, jön a levegő belőle :P Ez a magyar 1 fázisú amúgy.
http://kalazif2.googlepages.com/SRHTS.jpg/SRHTS-full.jpg
Belülről így nézett ki.. azt hittük 'sárhűtésű' :)

vas. aug. 05, 2007 17:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fúziós reaktor, egyelőre örülünk majd, ha működni fog. Szóval ez az elsődleges cél :) Komoly fusorhoz biztos hogy nem elég a sima befőttes, vagy pyrex üveg, főleg hogy ígyis-úgyis körül kell vonni ólommal, vagy nehézvízzel, aztán a látványnak lőttek.. amúgy neutronforrásként lehet hasznosítani, aztán még hogy ki mit tud kihozni belőle az már a jövő dolga. De nagyon bízom benne hogy az ipari kompresszorokat be tudjuk durrantani, és azzal jókora vákumot lehet létrehozni (főleg ha lépcsőbe lehet őket kötni :shock: ) meg a H2 és H3-at is elő kéne állítani hozzá valamilyen tartályba.

szomb. aug. 04, 2007 18:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
> "Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja?"

Nem akarok senkit cseszegetni...

A tudomanyos erdeklodest meg
vegkeppen nagyra becsulom.

Pont azert kerdezem hogy ez
elvi tudomanyos kiserlet, vagy
konkret celja is van?

szomb. aug. 04, 2007 18:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja?"

Fusor lesz, de szerintem nem kell ennyire komoly tartály, megy az befőttesüvegben is. Persze a melegedésre vigyázni kell, nehogy az üveg megrepedjen.

szomb. aug. 04, 2007 18:06
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 295 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő