Szerző |
Üzenet |
kras
ezüst tag
|
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Nagybátyám modell hajójára kellene egy kis motor ami 1,2V-ra mukodik és lassú forgású. Egy imitált kis radart kellene forgatnia korbe korbe. Egy egyszeru motorral probaltuk viszont nagyon gyorsan forgott. Ellenállással is próbáltuk csak ott az volt a baj h ha lassan forgott akkor ez ereje is elveszett, olyannyira h egy ido után megállt. Erre kéne nekem vmi fordulatszám szabályozó. Létezik ilyen? Meg lehetne ezt oldani? Válaszaitokat elore is koszonom!
|
szer. jún. 24, 2009 13:36 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Okés, meggyőzhető vagyok. Attól hogy én nem láttam nem jelenti hogy az úgy is van. Hát persze hogy egyszerűbb szabályozni... Viszont a kefékkel mindig probléma van.
|
kedd nov. 06, 2007 13:24 |
|
|
sse
arany tag
|
Ros-Co. írta: "Hello!
kellene nekem egy kis segítség. Vann nekem egy külföldi mosógépből kibuherált motorom. Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát. Ha simán bekötöm 220-ra felpörög kb 20000-res fordulatra. Van a tengely végén valami kis kerek tányér szerü kütyü 2 vezeték jön ki belőle.Valőszínüleg ezzel lehetne szabályozni,de nem tom h hogy.Na ezt szeretném megoldani vlhogy. Ha valaki látott már ilyet v tudja h hogy lehet ezt megccsinálni akkor légyszi írjátok meg. Előre is köszi. Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát."
Ebből nemigen derül ki hogy milyen, de mosógépben én még soha nem láttam keféset.
Mosógépben szinte mindig kefés van már egy ideje (nem a 30eft-os 500 fordulatos centrifugás mosógép alaku tárgyra gondolok).
Persze van kivétel.
Ami 6-800-tól nagyobb centrifuga fordulatot tud, ráadásul még változtatni is lehet abban 99% hogy kefés van. Olcsóbb mint a pólusváltós és nem kell frekvenciaváltó sem, és szerintem jó is, a 17 éves Bosch gépemben is kefés van és még hozzányulva nem volt ( azért az hozzátartozik, hogy mosógépeket (is) javítok )
|
hétf. nov. 05, 2007 22:00 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
"Hello!
kellene nekem egy kis segítség.
Vann nekem egy külföldi mosógépből kibuherált motorom.
Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát.
Ha simán bekötöm 220-ra felpörög kb 20000-res fordulatra.
Van a tengely végén valami kis kerek tányér szerü kütyü 2 vezeték jön ki belőle.Valőszínüleg ezzel
lehetne szabályozni,de nem tom h hogy.Na ezt szeretném megoldani vlhogy.
Ha valaki látott már ilyet v tudja h hogy lehet ezt megccsinálni akkor légyszi
írjátok meg.
Előre is köszi.
Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát."
Ebből nemigen derül ki hogy milyen, de mosógépben én még soha nem láttam keféset.
|
hétf. nov. 05, 2007 20:49 |
|
|
sse
arany tag
|
Ros-Co. írta: Aszinkron motornak csak frekiváltóval lehet a fordulatát szabályozni. Fázishasítással, vagy feszültség szabályozással NEM.
És ki állította hogy lehet? Ugyanis kefés motorról volt szó.
|
hétf. nov. 05, 2007 20:33 |
|
|
stinkydiver
arany tag
Csatlakozott: szomb. júl. 22, 2006 18:22 Hozzászólások: 174 Tartózkodási hely: Ercsi
|
Igen, ez gond. Amíg nincs elég fordulatszám, addig hiába figyeled a szabad vezetéket, nincs elég fesz rajta. Egy táblázat alapján lehet indítani, hogy x ideig egyik fázis, aztán kevesebb idő múlva másik, aztán mégkevesebb idő a következő. És ha mákod van akkor elkapja. Ezt a táblázatot be kell állítani az adott körülményekre. De álló motornál is meg lehet határozni, hogy kb. hol áll mert változik a tekercsek induktivitása. Csak figyelni kell az áramokat is. Egy kis fesz impulzus és figyeled, h meddig fut fel az áram. Nem egyforma a három tekercsen. De azért áramfigyelés nélkül is el szokták tudni indítani.
Úgy tudom, hogy zutty 2-re adnak feszt egy időben, és csak négyszögjelet. Nagy fordulaton meg örüjj, ha 1 pwm ciklus belefér 1 kommutációba.
|
hétf. nov. 05, 2007 20:16 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Igen, de van egy probléma amire még nem tudom a megoldást. Indításnál honnan tudjuk hogy elindult-e a motor, vagy a nagy terhelés miatt csak a fázisok forognak, és a motor "átugorja" a pólust. Ezt léptetőmotornál lépésvesztésnek híjják. Pozíciószenzorral megoldható, de mi van ha én nem szeretnék oylat a motorra?
A vezérlés azért nem teljesen olyan, hogy zutty 2-re adnak feszejt oszt jóvan, hanem egy 3 fázisú szinusz megfelelőjeként PWM-ben modulálják a 3 fázist. Ha elérte a megfelelő sebességet, akkor meg már csak négyszögjelekkel vezérlik. legalábbis a kisebbik vezérlőelektronika ezt teszi.
Tulajdonképpen ez egy frekiváltó. Ki is próbáltam, a 230V-ról üzemelő frekiváltómra tettem 3 db 230V/12V-os trafót, és erre a BLDC motort. Szépen vitte, csak lassú volt a fordulat, mivel a frekiváltó max. 120Hz-et tud.
A "villanymotor építése" az RC szabályzó, az 1 csat. távirányító és az elektromos kerékpár topic témája kísértetiesen hasonlít egymásra! A brushless motorok/ jármű meghajtás és hasonló témakörök köré csoportosul. Melyikben folytassam?
|
hétf. nov. 05, 2007 19:56 |
|
|
stinkydiver
arany tag
Csatlakozott: szomb. júl. 22, 2006 18:22 Hozzászólások: 174 Tartózkodási hely: Ercsi
|
A kefenélkülinél a BLDC-re szoktunk gondolni.
A 3 csatiból mindig csak kettőre van kapcsolva fesz. Neked (a vezérlő elektronikának) kell megoldani, hogy mindig a megfelelő 2 csatira add a kakaót. Ezt a kefésnél megoldja a kefe alatt forgó kollektor. Az elektronikának figyelni kell, hol tart a forgás és a megfelelő pillanatban kell kommutálni. A figyelés lehet 3 hall jeladóval vagy az éppen szabadon lévő vezeték feszültségének figyelésével. Szabályozni ezt is PWM-el lehet. A kefén esik némi veszteség és surlódik is, tehát jobb a hatásfoka. A rádizavar is kisebb mert nem szikrázik a kefénél.
|
hétf. nov. 05, 2007 19:33 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
kefés motorokban:
-állandómásgneses állórészű
-soros gerjesztésű
-párhuzamos (ill. független) gerjesztésű
-ill. van még ún. univerzális motor, ami rendszerint soros gerjesztésű, de váltakozóáramról megy, mert a fluxus egyszerre vált az álló és forgórészben
kefenélküli motorokben:
-indukciós (aszinkron) motor
-szinkron motor gerjesztett forgórésszel
-szinkron motor állandómágneses forgórésszel (ez utóbbiról beszélünk)
A ritkaföldfém mágneses többfázisú szinkronmotort, a hozzá való meghajtó elektronikával BLDC-nek (BrushLess DC motornak) is nevezik újabban.
Nem csak 3 fázis lehet, több is! A pólusszám is lehet jóval több mint a fázisszám, de ez esetben nagyobb frekvenciával kell hajtani.
Egyébként van rokonság a léptetőmotorok és a BLDC között.
|
hétf. nov. 05, 2007 19:24 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
Csatlakozott: kedd okt. 23, 2007 12:09 Hozzászólások: 17 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Amugy a kefés/kefenélküli motorokban mi a különbség,azon kivül h a kefenélküliben nincs szénkefe:D
Miért van 3 csatija?
milyen elven működik?
A hatásfoka nagyobb mint a kefésé?
|
hétf. nov. 05, 2007 18:54 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Ja nem is vettem észre... Az vagy 1500 vagy 3000 -es fordulat (természetesen a szlip miat kicsit kisebb)
Persze hogy kell feszejt szabályozni, hiszen lassabb fordulatnál a motor saját indukciója is csökken, és baromi nagy áram folyna rajta ha csak a frekit csökkentenénk.
Ezt asszem U/f szabályzásnak hívják. De van valami újfajta is (vektorszabályzás?) ami a motor fázsonkénti áramát is nézi, és egy adott motorból nagyobb nyomatékot is ki tud hozni, illetve pl. a maximális nyomaték eltolható a 0 fordulathoz. Még nem igazán néztem utána, de majd körbeszaglászom a témát.
|
hétf. nov. 05, 2007 10:20 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
Aszinkron motor "20000" fordulattal nem semmi!
Egyébként meg fogsz lepődni, a frekiváltóban is van feszültség szabályozás
üdv! proli007
|
vas. nov. 04, 2007 21:04 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Aszinkron motornak csak frekiváltóval lehet a fordulatát szabályozni. Fázishasítással, vagy feszültség szabályozással NEM.
|
vas. nov. 04, 2007 19:59 |
|
|
sse
arany tag
|
drlevis írta: Hello!
kellene nekem egy kis segítség. Vann nekem egy külföldi mosógépből kibuherált motorom. Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát. Ha simán bekötöm 220-ra felpörög kb 20000-res fordulatra. Van a tengely végén valami kis kerek tányér szerü kütyü 2 vezeték jön ki belőle.Valőszínüleg ezzel lehetne szabályozni,de nem tom h hogy.Na ezt szeretném megoldani vlhogy. Ha valaki látott már ilyet v tudja h hogy lehet ezt megccsinálni akkor légyszi írjátok meg. Előre is köszi. Valahogy szeretném szabájozni a fordulatát.
Ami a tengely végén van és 2 vezeték jön ki belöle az a tacho generátor, ezzel érzékeli az elektronika a fordulatszámot. Azzal fordulatszámot nem lehet változtatni. De kefés motor, nem nagy dolog fordulatát változtatni (mint a porszivokban ).
|
vas. nov. 04, 2007 19:31 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Az úgy nemnagyon fog működni szerintem..
|
vas. nov. 04, 2007 19:23 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
Csatlakozott: kedd okt. 23, 2007 12:09 Hozzászólások: 17 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Köszönöm a segítséget,am már hűtőbordán vannak de én nem fogom tudni igy visszacsinálni !!!5!!! FET tranyó van benne és az egész cuccos 2.5 centi széles és 3.5 centi hosszú meg másfél centi magas hűtőbordával együtt:D
Szóval nem egy nagyon méretes valami ugyhogy én ugyanigy tuti nem fogom tudni visszacsinálni:D
lehet h azt fogom h rárakom egy külön nyákra az 5 FET-et kábelezek és ugy rakom rá a hűtőt kicsit több helyet fog foglalni de nemgáz:D
Mégegyszer köszönöm a segítséget:)!!!
Üdv: Lóri
|
vas. nov. 04, 2007 19:05 |
|
|
drlevis
vas-tag
|
Hello!
kellene nekem egy kis segítség.
Vann nekem egy külföldi mosógépből kibuherált motorom.
Ha simán bekötöm 220-ra felpörög kb 20000-res fordulatra.
Van a tengely végén valami kis kerek tányér szerü kütyü 2 vezeték jön ki belőle.Valőszínüleg ezzel
lehetne szabályozni,de nem tom h hogy.Na ezt szeretném megoldani vlhogy.
Ha valaki látott már ilyet v tudja h hogy lehet ezt megccsinálni akkor légyszi
írjátok meg.
Előre is köszi.
|
szomb. nov. 03, 2007 2:03 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Igen, a FET-eket cseréld ki, de ne SMD-re hanem nagyobbakra, amit hűtőbordára is lehet tenni.
|
szer. okt. 31, 2007 15:03 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
Ugy tűnik találtam egy 15e forintos szabályzót 2e forintért egyetlen baja hogy füstöl...Tehát nem működik,lehet h ez a FET baja még nem tudom de ha meg tudom csinálni akkor valszeg megveszem:)
|
vas. okt. 28, 2007 12:17 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Ha eljössz beégetem neked. De ahhoz a nyáknak legalább a kontolleres részének élnie kell.
Találsz egyébként jóval egyszerűbb (és kisebb áramú) PIC-es projekteket, ha az építéssel gondjaid vannak.
|
pén. okt. 26, 2007 21:28 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
És beprogramozott IC-ket mennyiért adnád oda?
|
pén. okt. 26, 2007 19:26 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Olvasd el a hozzá tartozó szöveget is.
http://www.hvlabs.hu/rc/rc.html
Ha 9,6V-ról szeretnéd, akkor ezzel bajok lesznek. A MAX232 nem engedi.
Ha igény van rá, tervezek 9,6V-osat is. (Ha valaki 1x rendelne sokat)
Viszont 7,2V-os ultrabrutáltuning motort is elvisz 60-70A-ig amennyiben a vezetékek bírják.
A vezérlést mikrokontrollerrel oldottam meg. A program, a programozó fenn van az említett linken. A gomb még nincs használatban, az majd a tanítási funkciót fogja ellátni. (ha elkészül 1x a progi bővítése)
|
szer. okt. 24, 2007 16:33 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
Azokat az IC-ket amiket ő használt nem saját maga égette bele a prgramot??
Vagy simán lehet boltban is kapni?
Bocsi ha hülyeségeket kérdezek de nem vagyok a dologban túl régóta!
Tehát a kérdéseim:
http://www.hvlabs.hu/rc/rc_controller_rosco.gif
A kép bal alján az "optional button" mire szolgál?
Ezt az egész dolgot hogy kéne átalakítani h 9.6 voltot is bírjon?
Nekem van egy szabályzóm de valami miatt nem megy előre és foggalmam sincs h miért továbbá kicsit lassan is viszi a motort....Ebben is elfogadnéák egy kis segítséget:)
Ezért is akartam újat építani!
|
szer. okt. 24, 2007 13:05 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
Hát köszönöm a segítséget,bár kicsit egyszerűbnek gondoltam a dolgot...
De majd vlmit megpróbálok kihozni belőle....
|
szer. okt. 24, 2007 12:42 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Az RC motorszabályzókról talán érdemes annyit megemlíteni, hogy ez egy olyan céláramkör, amely a vevőből származó 1-től 2ms-os szélességű impulzusokat, melyek kb. 50Hz-el sorakoznak, átalakítja motorfordulattá és iránnyá.
A középállás 1,5ms.
Az áramkör megvalósítható céláramkörökkel, valamint mikrovezérlőkkel(Ros-Co áramköre is ezt példázza)
A meghajtó teljesítmény fokozata FET-el oldható meg H hídba kapcsolva. Itt fontos megoldani a FET-ek 10V körüli nyitófeszét, ellenkező esetben nagyon melegedni fognak. Ezt Ros-Co zseniálisan egy RS232 illesztő IC beépített DC-DC konverterével oldotta meg, de erre van más megoldás is, ami talán még tökéletesebb, csak bonyolultabb. Gondolok itt pl. az MC34063 SMPS táp IC-re, mellyel a felső FET-eknek is bőven megoldható a 15V-os gatefesz, valamint spéci FETDriver IC-kre. Nagy áramoknál ez indokolt lehet(50A felett).
Itt a 6A-es igény nem támaszt ekkora követelményt, de azért figyelembe kell venni, hogy egy ekkora motor képes induláskor és fékezéskor a 20A-t is felkapni. Tehát ne 6A-re méretezzük!
|
szer. okt. 24, 2007 9:11 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Töröltem az offrészt.
Kérek mindenkit, hogy az elbírálást és a jelzés jogát bízzátok moderátorra! (függetlenül, hogy igazatok van e vagy sem!) Ha úgy gondoljátok gond van, jelezzétek! (djsms, Sy, watt)
'EN=RGIE
Kérlek olvasd el a fórum szabályait, és ha nem óhajtod betartani, kérlek ne használd!
Kedves Mindenki!
Ez a topic talán elfér, mert nem emlékszem, hogy konkrétan R/C motorszabályzóról lett volna szó itt a fórumon. Mindenféle R/C vezérlés(más aspektudból), meg motorvezérlés volt, de maga a szabályzó elektronika talán nem. Ez kicsit más és egyedibb, mint egy sima motorvezérlés.
Úgy gondolom, maradhat.
Kérem a témára koncentráljatok!
Ha még is tudtok megfelelő topicot, linkeljétek be, és ott lehet folytatni, akkor ezt törlöm!
|
szer. okt. 24, 2007 5:16 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
Egy jó szabályzó nem a töredéke,amugy a legolcsóbb legalapabb használt szabályzó is 5000forint...
|
kedd okt. 23, 2007 21:53 |
|
|
stinkydiver
arany tag
|
'EN=RGIE írta: Mellesleg egy jó szabályzó 20000-30000 forint körül mozog...
Ami neked kell, az ennek a töredékébe kerül.
De itt van Ros-Co szabályzója (kefés motorhoz):
http://www.hvlabs.hu/rc/rc.html
|
kedd okt. 23, 2007 21:41 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
Már megtettem,rég regelve vagyok onnan szereztem a kocsimat!:)
De azért köszönöm!
Azok a megoldások amik ott vannak azért nem jönnek be nekem emrt szeretem tudni h pontosan mi van abban a dologban amit használok...
És ha én építem javítani is jobban tudom!
Mellesleg egy jó szabályzó 20000-30000 forint körül mozog...
|
kedd okt. 23, 2007 21:29 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Ez a motorszabályozó engem is érdekelne ;-))) A bátyám csalihajójában (saját építés) megadta magát, és most szervo nyomogat mikrokapcsolókat, meg kicsi rajta a hajócsavar, hogy ne menjen túl gyorsan...
Azt javaslom, hogy regisztrálj ide:
http://forum.rcmodell.hu/
Üdv!
|
kedd okt. 23, 2007 21:13 |
|
|
'EN=RGIE
ezüst tag
|
R/C motor szabályzó(kefés)
Szaisztok!
Kérdésem lenne felétek egy szbaályzó építésével kapcsolatban!
A motor amit meg kéne hajtson 7.2 voltos és 6A a legnagyobb áramfelvétele!
Olyan szabályzó kéne nekem ami fokozatosan is tudja gyorsítani/lassítani a motort és persze hátrefele ugyan ezt!
Ha valakinek ezzel kapcsolatban van tapasztalata vagy van ilyen home-made ketyerűlye és szivesen megosztaná velem észrevételeit vagy esetleg egy kapcsolást azt nagyon megköszönném:)
A szabi egy R/C autóba kéne tehát olyan aminek nem én kell tekergessem a potméterét:)
A vevő meg van oldva tehát csak ehhez kéne egy szabi...
Előre is köszönöm a segítségeteket!!!
Üdv: Lóri
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára 'EN=RGIE kedd okt. 23, 2007 20:29-kor.
|
kedd okt. 23, 2007 20:01 |
|
|