Szerző |
Üzenet |
mexx
arany tag
|
Ha netán kialakitod a végleges formát oszd meg légyszives.
|
szomb. aug. 02, 2008 16:16 |
|
|
sse
arany tag
|
mexx írta: Idézet: Kipróbáltam. Hát tökéletesen működik pálcával is. Nem is tudtam, hogy ennyivel könnyebb/szebben lehet DC-vel hegeszteni mint egy tescos trafoval. Az awi lesz a csúcs csak még nem sikerült Argon palackot szerezni Gratula! A nagyfrekis ivgyújtást hogy szünteted meg?
Sehogy. Az csak addig müködik amig ki nem alakul az ív. Nem akarok belenyulkálni még, csak jó tudni, hogy ha kell akkor pálcával is használhatom.
|
szomb. aug. 02, 2008 16:11 |
|
|
mexx
arany tag
|
Idézet: Kipróbáltam. Hát tökéletesen működik pálcával is. Nem is tudtam, hogy ennyivel könnyebb/szebben lehet DC-vel hegeszteni mint egy tescos trafoval. Az awi lesz a csúcs csak még nem sikerült Argon palackot szerezni
Gratula! A nagyfrekis ivgyújtást hogy szünteted meg?
|
szomb. aug. 02, 2008 16:04 |
|
|
sse
arany tag
|
mexx írta: Idézet: Mi van ha megpróbálom pálcával? Gondolom elromlani nem tud ettől. Kibicnek semmi sem drága-felkiálltással én is ezt javaslom.
Kipróbáltam. Hát tökéletesen működik pálcával is. Nem is tudtam, hogy ennyivel könnyebb/szebben lehet DC-vel hegeszteni mint egy tescos trafoval. Az awi lesz a csúcs csak még nem sikerült Argon palackot szerezni
|
szomb. aug. 02, 2008 15:41 |
|
|
mexx
arany tag
|
Idézet: Mi van ha megpróbálom pálcával? Gondolom elromlani nem tud ettől.
Kibicnek semmi sem drága-felkiálltással én is ezt javaslom.
|
szomb. aug. 02, 2008 15:10 |
|
|
sse
arany tag
|
mexx írta: Nincs jobb ötletem,ha hozzáférhető fel kell térképezni a kombi gépet... Mindenesetre a 8V feszültségkülönbség meghiúsithatja a bevonatos hegesztést, ha csak annyit teszel,hogy kikapcsolod az ivgyújtást.
Mi van ha megpróbálom pálcával? Gondolom elromlani nem tud ettől.
|
szomb. aug. 02, 2008 15:01 |
|
|
mexx
arany tag
|
Nincs jobb ötletem,ha hozzáférhető fel kell térképezni a kombi gépet...
Mindenesetre a 8V feszültségkülönbség meghiúsithatja a bevonatos hegesztést, ha csak annyit teszel,hogy kikapcsolod az ivgyújtást.
|
szomb. aug. 02, 2008 14:54 |
|
|
sse
arany tag
|
mexx írta: Idézet: Az inverter az 2db 600 V 50 Amperes IGBT meg UC3525, 25kHz-n megy szóval nem egy bonyolult szerkezet.
Mindezek alapján mi lehet a különbség a két üzemmód között?
Ha igy áll a helyzet akkor továbbgondolva,miután mindkét üzemmódban egyforma áramterhelés mellett különféle munkafeszültség adódik (gondolom fix szekunder) tekercs mellett ,csak a vezérléssel lehet játszani. Felfutást illetve lefutást vagy valami varázslatot előidéző kapcsoló nincs AWI üzemmódba?
nincs. Csak áram állítás. Illetve a gáz utánfúvás de az most nem lényeg.
Azt elfelejtettem irni, hogy awi módban 200 A a max, mma módban 160A ha ez számít valamit...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sse szomb. aug. 02, 2008 14:55-kor.
|
szomb. aug. 02, 2008 14:47 |
|
|
mexx
arany tag
|
Idézet: Az inverter az 2db 600 V 50 Amperes IGBT meg UC3525, 25kHz-n megy szóval nem egy bonyolult szerkezet.
Ha igy áll a helyzet akkor továbbgondolva,miután mindkét üzemmódban egyforma áramterhelés mellett különféle munkafeszültség adódik (gondolom fix szekunder) tekercs mellett ,csak a vezérléssel lehet játszani.
Felfutást illetve lefutást vagy valami varázslatot előidéző kapcsoló nincs AWI üzemmódba?
|
szomb. aug. 02, 2008 14:44 |
|
|
sse
arany tag
|
mexx írta: sse írta: Hello!
Lenne egy kérdésem inverteres hegesztővel kapcsolatban. Vannak ugye olyan argon védőgázos awi(TIG) hegesztők amiket át lehet kapcsolni MMA (bevont elektródás) hegesztésre. A kérdés az, hogy ez a kapcsoló csak annyit csinál, hogy bekapcsolja fixen az inverter részt ? Mert ugye awi üzemben csak akkor jelenik meg a fesz a kimeneten amikor megnyomunk a pisztolyon egy gombot, viszont a sima pálcás hegesztő kábelen nincs gomb>>> nem lehet elinditani az invertert. Jól gondolom? Illetve kikapcsolja a nagyfeszes ívgyujtást de ez egyértelmű.
köszi Nem csak ennyiből áll a dolog,jelleggörbét is módosit mert a bevont elektródás kézi ivhegesztésnek eső jellegű feszültséggörbe kell. Emlékeim szerint az awi pedig állandó feszültségű,mivel az ivgyújtásról külön áramkör gondoskodik.
A gépen amit láttam van egy adattábla ami szerint az üresjárási fesz az mindkét üzemmódban 70V, hegesztés közben 100 Ampernél a fesz 16V awinál és 24V MMA-nál.
Ez egy viszonylag korrektül megépitett nem túl drága gép, egy potméter az áramnak meg egy átkapcsoló awi>mma.
És van egy olcsóbb változata ami csak awi. De nekem gyanus, hogy egyszerüen megoldható lenne vele a sima pálcás hegesztés is.
Az inverter az 2db 600 V 50 Amperes IGBT meg UC3525, 25kHz-n megy szóval nem egy bonyolult szerkezet.
Egyébként én ugy tudom, hogy mma-nál az ívgyujtás miatt magas az üresjárati fesz (60-90V), awinál meg alacsonyabb is lehet a védőgáz miatt. Na de ennél a gépnél 70V mindkét üzemben és ezért gondolom, hogy pálcával is lehetne vele hegeszteni.
|
szomb. aug. 02, 2008 14:28 |
|
|
mexx
arany tag
|
sse írta: Hello!
Lenne egy kérdésem inverteres hegesztővel kapcsolatban. Vannak ugye olyan argon védőgázos awi(TIG) hegesztők amiket át lehet kapcsolni MMA (bevont elektródás) hegesztésre. A kérdés az, hogy ez a kapcsoló csak annyit csinál, hogy bekapcsolja fixen az inverter részt ? Mert ugye awi üzemben csak akkor jelenik meg a fesz a kimeneten amikor megnyomunk a pisztolyon egy gombot, viszont a sima pálcás hegesztő kábelen nincs gomb>>> nem lehet elinditani az invertert. Jól gondolom? Illetve kikapcsolja a nagyfeszes ívgyujtást de ez egyértelmű.
köszi
Nem csak ennyiből áll a dolog,jelleggörbét is módosit mert a bevont elektródás kézi ivhegesztésnek eső jellegű feszültséggörbe kell. Emlékeim szerint az awi pedig állandó feszültségű,mivel az ivgyújtásról külön áramkör gondoskodik.
|
szomb. aug. 02, 2008 14:09 |
|
|
sse
arany tag
|
Hello!
Lenne egy kérdésem inverteres hegesztővel kapcsolatban.
Vannak ugye olyan argon védőgázos awi(TIG) hegesztők amiket át lehet kapcsolni MMA (bevont elektródás) hegesztésre.
A kérdés az, hogy ez a kapcsoló csak annyit csinál, hogy bekapcsolja fixen az inverter részt ? Mert ugye awi üzemben csak akkor jelenik meg a fesz a kimeneten amikor megnyomunk a pisztolyon egy gombot, viszont a sima pálcás hegesztő kábelen nincs gomb>>> nem lehet elinditani az invertert.
Jól gondolom? Illetve kikapcsolja a nagyfeszes ívgyujtást de ez egyértelmű.
köszi
|
szomb. aug. 02, 2008 14:01 |
|
|
dara
ezüst tag
Csatlakozott: kedd júl. 08, 2008 18:41 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Mezőszilas
|
Sziasztok.
Összeraktam a gépet,de van egy két furcsaság.Nem tudom hogy az üresjárati paraméterek jók-e.Hátha valaki megtudja mondani.Letekert potinál a fesz 70-volt körül ugrál,az áramfelvétel 600-ma.Tekerem feljebb a potit,nő a feszej egészen 90-v ig de nő az áram is 2-A ig.Csökkentet tápnál 45voltal nem csinálta. 150-es égővel sorbakötve,100-200mapert változott az áramfelvétel.Az a gyanum hogy ez igy még nem jó.Szerintetek?
Üdvözletem mindenkinek.
Még nem próbálok hegeszteni vele,de idő se lenne rá mert dolgoznom kell mennem délután.Sajnos.
|
szomb. aug. 02, 2008 10:35 |
|
|
dara
ezüst tag
Csatlakozott: kedd júl. 08, 2008 18:41 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Mezőszilas
|
gabika 59
Nem vagyok sértődékeny tipús,de hegesztő sem.Villanyszerelő vagyok.A hobbim az elektronika.A hegesztővel elboldogulok,Co-val is,lángal is forrasztok,vágok,plazmával meg egy gyerek is elbir.Na a lényeg,vettem egy használt szkópot.LEADER 1021 20Mhz két sugár.30 rugó mérőzsinór nélkül,az plusz 4500-t.Siófokon vettem az egyik alkatrészboltban.Nem írom melyikben mert nem a reklám helye.A boltos odaadta két részletre,mert ismerjük egymást pár éve.Na hazahoztam,mérés.A négyszög jelnek mindenféle formája volt ,mérés tovább és kiderült hogy a meghajtó trafónál van a baj.Szkóp nélkül nem találtam volna meg.Na ki a trafót szétszedtem,és kiderült hogy az egyik tekercset csak sikerült forditva tekernem.Az egyes tekercs volt.Nagy odafigyelés és hogy az asszony nem zavart meg csak sikerült egy irányba tekerni.Lehet hogy minden elbaltázásnak az asszony az oka?Na mindegy ráfogjuk.Összeraktam a vezérlőpanelt a négyszögjel kisimult,csak egy nagyon kicsi hupli van a négyszög alsó jel kezdetén.Na kezdem összeszerelni, szolok az eredményről.
Sziasztok.Üdv mindenkinek.
|
szomb. aug. 02, 2008 8:05 |
|
|
mexx
arany tag
|
Idézet: A munkahelyi gépen megforditottam a polaritást,eb55-ös pálcával,nemvettem észre külömbséget.
Mindenféle sértő szándék nélkül:itt bizony nagy különbséget kellett volna tapasztalni. Az elektróda leolvadása + polaritás esetén sokkal egyenletesebb,finomabb eloszlású cseppekben történik,mint forditott- pol. esetén,ami durva fröcskölős leolvadást eredményez.
Ez igaz általánosságban a bázikus bevonatú elektródákra.
|
pén. aug. 01, 2008 20:37 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Lenne néhány kérdésem hozzád a masina miatt,kérlek,ne vedd sértésnek,nem ilyen szándékkal teszem fel!!
Tudsz e hegeszteni?
Milyen ív hossznál van a jelenség?
Milyen anyagon próbáltál hegeszteni és milyen elektródával?
KB. mekkora árammal?
Mindezt azért kérdezem mert értetlenül állok a dolog előtt! Életemben sok gyári géppel (dinamó,agregát,CO,trafó,inverter) géppel dolgoztam,számtalanféle elektródával (kék,sárga,lila,fehér végű,ezek régen voltak,böhler,bázikus,saválló,alu és öntvény,még mészbe forgatott és napon kiszárított vashuzallal is) hegesztettem,aztán sok,mások által otthon barkácsolt masinákkal,sőt,mióta több eszem van mintsem hátrafelé menjek ,magam is készítettem vagy 20 trafót,mindenféle tekercs variációkban a biliacél csíkokból összerakott vasmagostól a minőségi silicium lemezesen át az EI és Ó magosig ,mágneses söntöset,légrés állításút,fokozatkapcsolósat ,triak szabályzásút és mit tudom én milyet még Tesco gazdaságossal is hegesztettem (jó is lett volna,de nem volt szárazjegem),még olyannal is hegesztettem amelyik közben ment az udvaron a rezgéstől,szerencsére volt egy vakond túrás,szinte mindennel amivel csak ívet lehetett fogni,ha alkalmas volt hegesztésre ha nem,de az általad említett jelenséget soha nem tapasztaltam.Illetve olyan volt,hogy otthon fusiban,mert mért ne próbálnám meg jeligével,akartam olyan elektródával hegeszteni ami nem trafó váltóáramhoz való volt.Ezeknél tapasznyaltam,hogy apró gömbök válnak le és imádság,szentségelés aláfestéssel még nagyfejszével sem lehetett volna a varrat helyére kényszeríteni az olvadékot,de ennek megvolt a konkrét oka.
Kérlek szépen (!),ha meglesz a konkrét ok és ellenszere,velem mindenképpen tudasd!!!
Még a Szent Antalnak is adok lóvét hálából!
dara!Nem megharagudni (!),engem valóban érdekel!!
Üdv!
Gábor
|
pén. aug. 01, 2008 20:08 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Megnéztem a két ic ugyan az.A lakatfogó áramát az elöbb elfelejtettem,400és1000-Amper méréshatár,egyen-váltó plusz alapmüszer,volt,ell,dióda,Hz,kondi.A két gépet külön külön a rajzról csináltam,mégis ugyanazt a hibát vétettem.Szétszedem az egyik vezérlőt és ujból ősszerakom.
Üdv mindenkinek.
|
kedd júl. 29, 2008 10:24 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Mekk Elek
Az áramot TECPEL DCM 2606-os lakatfogóal mértem.Egy oszcilloszkópot vennem kell,mert uynézem nélküle nem megyek semmire.És most figyeljetek! Összeraktam az első gépet is amibe tl494-es volt,raktam bele TUBI féle vezérlést,hővédelem lágyinditás,és ez is ugyanazt csinálja.Ennek az alkatrészei a cégnél tönkrement gépböl termeltem ki. Elvágtam a panelt a zavarszűrő kondenzátor lágyindító résznél,a gyári hüttőbordán hálozati egyenirányitó és a kimeneti is.A kimeneti BYV 255V200-as.A hüttő egyikoldalán az egyenirányitás,a másikon az igbték.A gyárin is igy volt.Ezek szerint ugynéz ki hogy mind a kettőnél a vezérlésnél lehet a baj?Átnéztem megmértem nagyon sokszor,de az biztos hogy a saját hibát megtalálni a legnehezebb.Most nézem hogy kétfajta ucm van.Az egyik bn-es a másik bés.Megnézem mi a különbség.Vagy ha valaki tudja megirhatná,megköszönném.
Üdv mindenknek.
|
kedd júl. 29, 2008 8:47 |
|
|
Mekk_Elek
ezüst tag
|
dara!
Eszembe jutott még valami: milyen műszerrel (pontos típus) mérted és hogyan (AC vagy DC állás, milyen méréshatár) a hegesztő áramot?
Üdv.:
Mekk_Elek
|
hétf. júl. 28, 2008 6:46 |
|
|
Mekk_Elek
ezüst tag
|
dara!
Ha elszáll az egyik IGBT-d, akkor nincs valami rendben. Biztos, hogy minden alkatrészed jó? Mindenképpen szerezz egy szkópot, sokat segítene a hibabehatárolásban.
Üdv.:
Mekk_Elek
|
vas. júl. 27, 2008 21:08 |
|
|
dara
ezüst tag
|
M EkkElek
A trafó tekercselési iránya nem egy irányban volt,át tekertetem egy irányba,és a jelenség UA.Vagys a pálcafelé ég a sajt anyaga.Az áramot tudom szabályozni ez a része tökéletesen müködik.Az árammal nem merem 80-Afölé menni mert az elöző probánál kilőtte az egyik igbt.Amikor a pálcával ivet fogok megvan az iv csak a pálca végéngyülik össze a saját anyaga.A primert szekundert hiába cserélem ugyan az.
Nem a pálca fogy hanem a teströl akar anyagot felvenni.
|
vas. júl. 27, 2008 20:11 |
|
|
Mekk_Elek
ezüst tag
|
dara!
Mekkora áramot lehet kivenni a gépedből és állítható? Mert ha 50-100 amper kijön belőle és állítható, akkor szerintem jó a főtrafó bekötése. Ha nem lenne jó, akkor nem nyitóüzemű kapcsolásként működne, hanem záróirányúként. Akkor pedig nem jönne ki belőle ekkora áram. Szerintem nincs ekkora jelentősége a tekercselési iránynak, csak jól kell bekötni (erről majd remélem nyilatkoznak a tapasztaltabbak). Azaz amikor a primer oldali IGBT-k vezetnek, akkor kell a kimeneti egyenirányító diódának is nyitnia. Ennek ellenőrzéséhez jó lenne egy szkóp.
Üdv.:
Mekk_Elek
|
szomb. júl. 26, 2008 17:03 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
gabika59
Meglehet igazad van,én is gondoltam a főtrafó tekercselési irányára hogy mivan akkor ha ellenkezőleg tekertem.Az irgk-nél jól van a +:- ,nemtudom forditva is müködne?Nem próbálom meg.Abban is igazad van hogy hiába forditom meg a primert,akkoris ugyan az van.Az is igaz hogy a tekercselési irányt nem figyeltem.Szétkapom köszönöm az infót.
|
szomb. júl. 26, 2008 15:19 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Az írásod alapján én is feltételezem,hogy mindent úgy csináltál ahogy a rajzon van,mert a készülék működik,csak nem úgy ahogy kéne.
Csak egy esetben tudnám a jelenséget elképzelni,ha a főtrafón (E65) a tekercsek tekercselése nem egy irányban történt,pl: mindkettőt baloldalon kezdted és az óra járásának megfelelően tekerted,baloldaltól jobb oldal felé haladva vagy értelem szerűen ennek ellenkezően,de ha az egyik véletlenül nem így van akkor talán el tudom a jelenséget képzelni.Egy gréc egyenirányítónál ez nem okozna gondot,de itt a hegesztőnél alkalmazott egyenirányítónál már okozhat galibát és ebben az esetben hiába nézed a kezdet és vég jelöléseket,abban sem vagyok biztos,hogy ilyen esetben a szekunder kivezetések megcserélése az egyenirányító előtt,eredményre vezetne (???) ,de egy próbát megér.Mintha a null dióda és testvére szerepet cserélt volna,pozitív lehet a kimenet,de mégis fordított az ív.Gondolom,az IGBT-k E és C kivezetéseit csak nem cserélted meg valamint a főtrafó kezdete és vége valamint a + és - Ut. is jól van bekötve.Bocsáss meg,de ilyenkor az embernek sok minden eszébe jut hátha megleli a hibát!
Ha most nagy marhaságokat írtam akkor elnézést kérek,de jobb ötletem nincs!!
Gábor
|
pén. júl. 25, 2008 19:41 |
|
|
dara
ezüst tag
|
TUBI56
Minden egy az egyben ugyan az.
|
pén. júl. 25, 2008 17:58 |
|
|
TUBI56
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 12, 2006 19:50 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Ajka
|
inverter
Dara!
Minden ugyan az mint a rajzon
A vezérlés és a végfok is
Tubi
|
pén. júl. 25, 2008 17:52 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Szkópom sajnos nincs de megpróbálok kölcsönkérni az egyik ismerőstől.AZ áramot lakatfogóval mértem a kimenetnél.Az árammérésnél erregondoltál?
|
pén. júl. 25, 2008 15:23 |
|
|
_pimi
arany tag
Csatlakozott: szomb. okt. 28, 2006 16:47 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Pécs
|
Tudsz csinálni egy szkoóp fotót AC állásban a kimenetről, lehetőleg hegesztés közben. Valamint kimeneti áramról is ha tudnál mérést csínálni jól jönne.
|
pén. júl. 25, 2008 14:48 |
|
|
dara
ezüst tag
|
MekkElek
Savállóval próbáltam amihez 60-A kell,de még elötte 46-osal is próbáltam amihez 80-a kell,mind a kettő 2.5-ös.A 46-ossal most nem próbálkozok,mert elötte kilőtte az egyik igbt addig erőltettem.Az áramot szabályozza,a diódák jól vannak berakva és bekötve.Van eb-55-ös pálcám is itthon de avval inkább nem próbálom mert nehezebb vele hegeszteni.A polaritást hiába cserélem,a jelenség ugyan az,a pálcára ég a saját anyaga.Szemmel láthatóan a mindenkori testről képződik visszafelé az iv.A munkahelyi gépen megforditottam a polaritást,eb55-ös pálcával,nemvettem észre külömbséget.Kérdeztem hegesztő ismerősöket találkoztak-e ilyen jelenséggel de mindegyik csodálkozva nézett mert egy se találkozott még ilyennel.Most itt tartok és semmi ötletem nincs.
|
pén. júl. 25, 2008 12:58 |
|
|
mexx
arany tag
|
Idézet: dara!
Milyen típusú elektródával produkálja ezt az abnormális jelenséget a géped? Esetleg próbáltad más fajtával? Biztos, hogy jók a kimeneti diódáid és jól vannak bekötve? Melyik pólust kötötted az elektródafogóra? Esetleg megfordítva próbáltad?
Lényegében ugyanezeket a kérdéseket tettem fel én is....
Ha visszaolvasol némelyikre választ kapsz.
De az egész jelenség nehezen hihető,nem találkoztam még olyan elektródával ami ezt produkálta,illetve a polaritásváltásnak sem volt hatása.
Úgyhogy már nagyon kiváncsi vagyok a megoldásra (darával együtt)
|
pén. júl. 25, 2008 6:55 |
|
|
Mekk_Elek
ezüst tag
|
dara!
Milyen típusú elektródával produkálja ezt az abnormális jelenséget a géped? Esetleg próbáltad más fajtával? Biztos, hogy jók a kimeneti diódáid és jól vannak bekötve? Melyik pólust kötötted az elektródafogóra? Esetleg megfordítva próbáltad?
Üdv.:
Mekk_Elek
|
csüt. júl. 24, 2008 23:24 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Megérkeztek az alkatrészek,kicseréltem az irg-t,kimértem minden ok csökkentet táp,áramkorlát ok neki a 230-at,áramfelvétel 400miliamper,kimeneti fesz 45-volt.Ezt egy kicsit keveslem.Na mindegy neki a pálcát,és megint visszaflé megy az iv.Vagyis nem a z anyagra ég a pálca hanem a pálca végén gyülik össze a saját anyaga.A trafoknál a kezdet végek jolvannak.A kimeneti ddiodákat kicsréltem 3-3-rom APU-ra,mert,gyárilag 3-2- 80-A 400V-os volt benne.A pozitiv ágban volt a három.Egyszerüen nemjövök rá mitöl van ez.TUBI rajza alapján épitettem a gépet.TUBI és forumtársak ha lenne valami ötletetek,mivel már többen is épitettek megköszönném a segitséget.
|
csüt. júl. 24, 2008 17:32 |
|
|
_pimi
arany tag
Csatlakozott: szomb. okt. 28, 2006 16:47 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Pécs
|
Ezt mégis mi alapján jelentetted ki? Megépítetted? Nem működött jól? Vagy mi?
|
kedd júl. 22, 2008 20:43 |
|
|
TUBI56
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 12, 2006 19:50 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Ajka
|
inverter
5 perces gép! Megkéne erősíteni
|
kedd júl. 22, 2008 10:35 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
|
pén. júl. 18, 2008 19:12 |
|
|
_pimi
arany tag
|
Tubi56!
Nem rendellenes a melegedése az ellenálásnak, ennyire kell melegednie.
Trafó: nem nehéz kiszámolni, Kapcsi tápos topicban benn van egy hozzászolásomban a képlet, amit SPafi kiegészített: n=U/(2*B*f*A)
U=300V
B=2*10e-1 T
f=50*10e+3 Hz
A=5,4*10e-4 m2
n=27,7=~28 menet kéne
8-8 fetet illetően én inkább kis szaturációs feszültségű igbt-t keresnék drágábban.
Kimeneti egyenírányító diódákat illetően vmi brutálab darabot kéne keresni, TAB fotói között van pl: MURP20020CT
TAB! Honnan sikerült azokat beszerezni, ha erre jársz írj pár sort pls!
SPafi: a Xentának a rajzát Tyutyu35 már belinkelte, bár én úgy emlékeztem hogy zénerek nincsenek benne.
|
csüt. júl. 17, 2008 10:50 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Transztyuszeres!
Nem hiszed el de 8-8 db IRFP 460-at tettem be és 8 db 60APU04 diódát a végére! Ezt azért tettem, hogy minél kisebb hűtőbordák keljenek a géphez, amivel kissebbre és könnyebre lehet majd építeni! Igaz drágább lenne igy,de kisebb és könnyebb lenne! Lehet, hogy a hűtőborda árából kijön ez a plusz költség!
Tubi
|
csüt. júl. 17, 2008 9:56 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
SPafi!
Az ellenállás melegedését! Ugyanis mintegy 10 perc üresjáratnál is egyre gyorsabban kúszik fel a hőmérséklete, ekkor már 85 C' és menne tovább, de nem engedtem nehogy baj legyen! Egyszerüen nem áll meg egy ponton!
Nem ott csesztem el, hogy E 65-ös trafót használtam és csak 16 menet primért alkalmaztam? Ami 50 KHz-hez kevés?
Erdgab59 számitásai szerint ehez a menetszámhoz 63KHz dukálna!
Ezt most kifogom próbálni és jelzem mit tapasztaltam!
Kösz!
Tubi
|
csüt. júl. 17, 2008 9:47 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
|
csüt. júl. 17, 2008 6:15 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
pimi!
P=0,5*f*C*U^2 (legalábbis ha 1 impulzus van periódusonként)
Nem tudom, hogy mit nevez Tubi56 rendellenesnek.
Idézet: Valahol itt a fórumon volt egy xenta gép teljesítmény részéről egy rajz, abban volt jó megoldás ami ugyanezt produkálja disszip. nélkül, érdemes lenne átépíteni arra.
Ez engem is érdekelne!
|
szer. júl. 16, 2008 20:43 |
|
|
_pimi
arany tag
|
Ez RDC snubber, ezt az elrendezést a kapcsolási veszteség csökkentésére találták ki. Amikor a fet kikapcsol a kondin és a diódán keresztül áram indul meg addig amig fel nem töltődik a kondi, ez idő alatt a fet kényelmesen kikapcsol. Majd a bekapcsolásnál a kondiban tárolt töltést a fet az ellenáláson kisüti. Pár sorban ki lehet számolni a veszteséget az ellenáláson, ilyen tejesítmény esetén saccra kb. 10-15W
(elmúlt időszakban volt dolgom pár ilyen snubberal)
Valahol itt a fórumon volt egy xenta gép teljesítmény részéről egy rajz, abban volt jó megoldás ami ugyanezt produkálja disszip. nélkül, érdemes lenne átépíteni arra. (a xenta is nyitóüzemű volt)
Vagy előrébb van egy link egy ötletes egy igbt-s orosz gépről, abban van még egy szép megoldás erre. (egyszerűbb mint a xentában)
Üdv!
|
szer. júl. 16, 2008 18:39 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:46-kor.
|
szer. júl. 16, 2008 15:48 |
|
|
_pimi
arany tag
|
Transztyuszeres, ezt úgy érted hogy a snubber a fetek fel/le futásaira lehetnek méretezve? mert ha igen akkor a 2.-es verziónál vagyunk, vagyis el van méretezve.
ui: Még mindig nem tláltam meg, lehet vak vagyok...
|
szer. júl. 16, 2008 15:41 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:47-kor.
|
szer. júl. 16, 2008 15:24 |
|
|
_pimi
arany tag
|
Tubi! Belinkelnéd annak a gépnek a rajzát pls, mert nem találom.
Eddig az orosz verzíóból még csak kisebbekel futottam itt össze.
Snubber ellenálás melegedése: logikus hogy ha jól van a snubber méretezve akkor sok a tüske stb..., vagy pedig el van méretezve.
Ha RDC snubber akkor annak van még +ba olyan szerepe is hogy csökkenti a fetek kikapcsolásakor a kapcsolási veszteséget, ebben az esetben normális a melegedés, mert míg a diódán keresztül töltődik a kondi (fesz változást késlelteti), addig az ellenáláson keresztül süti ki a fet, és az ellenálás ilyenkor melegszik rendesen.
|
szer. júl. 16, 2008 15:05 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Tyutyu35!
Ha a védő áramkör bevan kötve nem indul el a gép! Az optó kimenetén 0.9 Volt van zárlatkor ez 1.5 voltra ugrik! A másik két optó amelyek a lágyinditásért és a hővédelemért felelősek alap esetben egy két tized volt van ,ha kapcsolnak akkor 1.5 volt! Tehát ezek működnek rendesen ezekkel nincs baj!
A zárlat-leragadásvédőnél az a 0.9 Volt a sok, mert már kinyitja a tranyót ami blokkolja a vezérlést, itt is egy-két tized voltnak kéne lenni!
De ezt majd megoldom,megoldjuk itt a fórumon vagy otthon! A nagyobb bajom a snubber melegedése, mert üresjáratban is melegszik mintegy tiz perc után már 85C'-volt! Erre kéne gombot varni ez lenne a fontosabb!
és Köszönöm!
Tubi
|
hétf. júl. 14, 2008 18:19 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
A leragadás-rövidzár védő áramkör nem működik, mert az optó állandóan nyitva van és letiltja a vezérlést! Ezen még dolgozom!
Tubi enszerintem az opto normal üzemben nyitva van (tehat vezet) ha tulfesz vagy zarlat van akkor van kikapcsolva ess ekkor tiltja a vezerlest
|
hétf. júl. 14, 2008 17:59 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Nekem is van egy gondom!
Megépítettem a korábban belinkelt MOS FET-tel működő 240Amperos gép butitott változatát E 65-ös vassal! Ami most max-on 160 Ampert ad le! Az alap gép jó, de van egy gondom a snubber köri ellenállás nagyon melegszik 50 Ohm 12W+4.7nF ! Mitől melegszik rendellenesen? Hogy lehet kivédeni?
Feljebb már vittem 100 Ohm +1nF igy is melegszik !
A gépről levettem az ívgyújtás segítőt, mert nagyon megemeli az üresjárati feszültséget! Az üresjárati 56 Volt ívgyujtássegítővel 110V ez veszélyes ezért vettem le!
A leragadás-rövidzár védő áramkör nem működik, mert az optó állandóan nyitva van és letiltja a vezérlést! Ezen még dolgozom!
Köszönettel!
Tubi
|
vas. júl. 13, 2008 19:34 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
Legyetek szívesek segítsetek!
Erősítsétek meg vagy cáfoljátok,hogy a TUBI féle (SPAFI mondta) kéttranyós nyító üzemű masina főtrafójának a primer menetszám kiszámításához helyes e az alábbi képlet,vagy sem,vagy rosszul helyettesítettem be valamit!!
n=(Ux10000)/(2x0,3xfxA)
U=230Vxgyök 2=320V
B=0,3
f=35KHZ
A=5,29cm2
n=3200000/111090
n=28,8 menet
Én erre jutottam!
Tudom,hogy már milliószor el lett mondva a helyes megoldás,de kérem a segítségeteket mert kicsit belekeveredtem a házicérnába!!
Köszönöm!!
Gábor
|
vas. júl. 13, 2008 17:14 |
|
|
dara
ezüst tag
|
gabika59
Az épitőjellegü kritikát mindig elviselem mert abból tanul az ember.a frekit feljebb viszem ha lesz alkatrész.Nem ennyin volt,csak a legutobbi probálkozásnál itt maradt.
|
vas. júl. 13, 2008 15:12 |
|
|