Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 14:23

Hozzászólás a témához  [ 15 hozzászólás ] 
Kábelvég kereső 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
watt írta:
... A mérőjelet a földhöz képest(árnyékolás), lehetne bevinni.

Volt egy telepítésünk, ahol több kilométer Qw (többeres postai) földkábelt fektettünk le (vezérlés átvitel). Jó pár év múlva megkerestek, hogy jó lenne ha pontosan bejelölnénk hol van egy kábel rész, mert ott építkezés lesz. Miután az egész telepítés magánterűleten volt, és nem volt érdekes hol van a fektetés, így nem jelöltünk pontosan a nyomvonalat.
Fel kellett volna ásni egy marha nagy területet (óvatosan, mint a régészek), ráadásul jó mélyen, mert a véletlen kábelvágás szóba sem jöhetett.
Ekkor jött az ötlet: a Matáv mit csinál ilyenkor. Megkerestem egy ismerőst, és kihozott egy elégy komoly műszert, ami kb. azt csinálta, amit Watt írt.
Az árnyékolás és az egyik (bármelyik) ér közé egy nagyfrekvenciás jelet (ha jól emlékszem 80-90 kHz) kapcsolt (az amplitudót nem tudom). Majd egy mérővevővel negyed méter pontossággal ki lehetett tűzni a kábel nyomvonalat, ami 1-1,5m mélyen volt.

Csak néztem. Rengeteg munkát spóroltunk meg. Ez nem ma volt, de a technika nem hiszem, hogy sokat változott volna.

hétf. okt. 27, 2008 11:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó dolog, hogy csak a vezeték fölé kell vinni az érzékelőt, de mi van akkor, ha túl zsúfolt a kábeltömeg? Hogyan választod szét, ha nincs hely?
Én egy 555-ből építenék egy jeladót(túlfesz védelemet is meg lehetne oldani, két diódával, vagy zenerrel a kimeneti ellenállás(pl. 470ohm) előtt), és vevőként jó lenne egy kis hangszóró(a hangszórót is meg lehetne véde, bár nem túl kényesek a pillanatig tartó esetleges túlfeszre, ha előttük van egy 270ohm-os ellenállás). Ha változó lenne a hangmagasság(sziréna), még jobban el lehetne különíteni más hangtól.
A mérőjelet a földhöz képest(árnyékolás), lehetne bevinni.

hétf. okt. 27, 2008 9:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás Re: kereső
hqp írta:
Ha végképp nem tudod megoldani másképp, adok egyet kölcsön néhány napra. . . . .

Szia, köszi nagyon rendes vagy, de most éppen nem kell, csak volt amikor nagyonkellett volna, gondoltam meglepem magam , végül is ilyen áron nagyon jól jött volna. A tiednek mi a pontos tipusa, megkérdezhetem?

hétf. okt. 27, 2008 8:25
arany tag

Hozzászólás kereső
Ha végképp nem tudod megoldani másképp, adok egyet kölcsön néhány napra. . . . .

vas. okt. 26, 2008 17:53
arany tag

Hozzászólás 
Hát, köszönöm a segítséget, most már látom mire lenne szükségem.
Csak halkan jegyzem meg nagyon profi készüléket nem nagyon akarok venni, annyira nem állok jól.
Esetleg nem működne az LSG-2 műszerem is ebben az üzemmódban, ha másik jeledót készítenék. (Persze ez már plusz munka.)
Erről van szó:
http://www2.produktinfo.conrad.com/date ... kereso.pdf
Én ezt rendeltem volna:
http://www2.produktinfo.conrad.com/date ... kereso.pdf
Szerintem a vevő részben nem nagy a különbség.

szomb. okt. 25, 2008 17:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
SIS!

Én építettem egy egyszerű UTP-s tesztert, a neten megtalálod a rajzát, 4017 alapú. De lehet kapni (ha tudom, a fene vacakol vele) 2000Ft-ért készen is. Így az UTP kábelvégek letudva.

Üdv
Inhouse

szomb. okt. 25, 2008 14:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Profi cuccot en itt keresnek:

http://www.sebakmt.com

Itt talalsz par kulcsszot a netes kereseshez:

http://www.testersandtools.com/Inductive-Tone-Probe.php

Ezt meg csak ugy :)

http://www.shout.net/~wildixon/telecom/cable/color.html

szomb. okt. 25, 2008 9:29
arany tag

Hozzászólás 
Tron írta:
Idézet:
A kabeleket ugyanis nagyon jol
meghatarozott szinezes (szinsorrend, ha nem tudod fiam tudod megbuktal ) szerint
gyartjak es a rendezoket ez szerint kotik be.

Stimmel. A központ oldali rendezőn is, meg a felmenő oldalon is. A kettő közt nálunk pl úgy 650 pár sárga-kék és úgy 150 piros-kék acetát van ...
Ja és néha elírták/elkötötték ahhoz képest, amit a doksiban leírtak.

Ezzel maximálisan egyetértek én is.
Ha mégis keresni kell, akkor valami rendkívüli eset van :-)

szomb. okt. 25, 2008 8:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
A kabeleket ugyanis nagyon jol
meghatarozott szinezes (szinsorrend, ha nem tudod fiam tudod megbuktal ) szerint
gyartjak es a rendezoket ez szerint kotik be.

Stimmel. A központ oldali rendezőn is, meg a felmenő oldalon is. A kettő közt nálunk pl úgy 650 pár sárga-kék és úgy 150 piros-kék acetát van ...
Ja és néha elírták/elkötötték ahhoz képest, amit a doksiban leírtak.

szomb. okt. 25, 2008 8:22
arany tag

Hozzászólás 
Tom12 írta:

Pontosan ezt, nagyon szépen köszönöm !
:D :D :D
Az ára kicsit húzósabb, mint amennyiért vettem volna ha baválik...
De ez bizti működik, mégegyszer köszi.
István

pén. okt. 24, 2008 21:44
platina tag

Hozzászólás 
SIS!
Szerintem Te ezt keresed:http://www.globenet.hu/telehir/pts.htm

Itt az ára:http://www.kekvill.hu/arlist/akcio_b.htm

pén. okt. 24, 2008 21:28
arany tag

Hozzászólás van
Van ilyen kis ketyere amit direkt erre találtak ki, telefonosok is használhatják mert olyan a vevő bemenet is, hogy a szokásos telefon feszültséget kibirja. AZ adó amugy egy hangfrekis jelet küld a vezetékre, és azt a másik végén egy tapintócsucsal meg lehet találni. Van zárlatmérő üzemmódja is. Én a Varycom viszonteladója voltam sokáig, és igy ott vettem, nem egy olcsó játék igaz profi kivitel is ha egyszerü is a ketyere. Ja elég jól megy UTP kábelekkel is, árnyékoltnál persze rosszabbul.
OZ

pén. okt. 24, 2008 18:56
arany tag

Hozzászólás 
Szia !
Nem vagyok sértődős !
Nos, kicsit jobban leírom a helyzetet. Gyárunkban valamikor korszerűsítésre került a hálózat és telefonrendszer egyidejűleg. Megvolt a dokumentáció, el is igazodtunk rajta, nagyobbrészt még most is rendben van. Viszont az évek során igen sok módosítás történt, ami nem lett dokumentálva. Még ez sem vészes, de van egy rendező, ahol bővetteték e rendezőt még eggyel, és egyszerűen nincs dokumentálva hogy fűzték át a kábeleket, még a "fölszálló" ágak végei sem azok, amire gondolunk. A "telefonosoknál" konkrétan láttam ilyen műszert, amit kényszerükben használtak, ugyanis egy azóta levált gyárrészleghez a mi rendezőnkből mennek a vezetékek, egy azonosítatlan helyen van egy kötődoboz, egy másikat megtaláltak, de érte valami rongálódás, ezért bizony kellett ilyen műszer, hogy használható vezetéket keressenek. (Ráadásul egyedül volt a szerelő)
A másik: a switchből ugye mennek a hálózati kábelek a rendezőkhöz, onnan az aljzathoz. Nos az aljzat nagyszerűen be van számozva az esetek többségében, de az már véletlen sem, hogy a switchből melyik kábel hova van kötve, esetenként jól jönne egy gyors meghatározás, ugyanis olyan helyen él a háló ahol nem kell, olyan helyen pedig szűkében vagyunk ahol kell. Na jó, tudom hogy egyesével ki lehet próbálni az aljzatokat , de egy ilyen műszerrel 10 perc alatt az összes véget meg lehetne keresni, be lehetne cimkézni.
Sok szónak is egy a vége, a sok trehány munka miatt kellene ilyen műszer, hogy utólag gyorsan fel tudja cimkézni és és dokumentációt készíteni.
Hát igen, visszatérve a válaszodra bizony gagyi szövegű a hirdetés, azt viszont teljesen nem értem, hogy a dupla áron árult műszer gagyibb az olcsóbbnál. Persze lehet hogy nem találok ilyen műszert ami tényleg jó csak horror áron.

pén. okt. 24, 2008 18:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Istan,

> egy távolabb helyen (konkrétan egy telefonrendezõben) megtalálom a kábel végeket.

Ertem a problemadat :)

> Valami ilyesmit használnak a telefonosok,

Azt szogezzuk le hogy a "telefonosok" (bocs hogy valami oknal fogva en is neha oda
sorolom magam) altalaban nem hasznalnak ilyet. A kabeleket ugyanis nagyon jol
meghatarozott szinezes (szinsorrend, ha nem tudod fiam tudod megbuktal :) ) szerint
gyartjak es a rendezoket ez szerint kotik be. Tehat ez is olyan mint a villanyszeres,
pirosat a piroshoz, keket a kekhez :)
Szoval egy igazi telefonos meres nelkul eligazodik, mint ahogyan egy villanyasz is
(alapesetben :) )

Hogy a konkret problemadra valaszoljak, amelyik keszulek leirasa igy kezdodik:

> vékony jelek továbbítására beépített vezetékek

Na azt en nem vennem meg, ha mar a hirdetese is ennyire gagyi...

Mi, (en :)) ugy szoktuk csinalni, hogy valaszunk egy fix pontot (pl. arnyekolas, ha
mas jobb nincs), es ahhoz kepest "atbeszelessel" azonositjuk az egyes vezetekeket.
Ket kezibeszelo plusz egy laposelem....

Mar ugye akkor ha benak voltunk (ha mar utolag kell keresgetni az mindig nagyon gaz)...

Kicsit probald meg pontosabban meghatarozni mire lenne szukseged, es akkor jobban
tudunk segiteni.
((Elso olvasatban ez a post is sertonek tunhet, de nem az. Vagy ha iegn,
akkor sem annak lett szanva...))

Udv,

G.

pén. okt. 24, 2008 18:03
arany tag

Hozzászólás Kábelvég kereső
Sziasztok !
A munkámhoz szükségem lenne egy olyan keresőre, ami ha adok egy jelet egy érpárra, (vagy egymás közelében lévő két vezetékre), egy távolabb helyen (konkrétan egy telefonrendezőben) megtalálom a kábel végeket. Valami ilyesmit használnak a telefonosok, de nem tudom milyen típus, és hol lehet beszerezni. Nekem jó lenne ha a hálózati csavart érpáros vezetéket is megtalálná, ez nem kevés kihívás, ugyanis a csavart érpár kifelé nem sok jelet bocsájt ki.
Próbálkoztam egy webáruházzal, konkrétan egy LSG-1 nevű műszert rendeltem, de LSG-2 -t kaptam, amit kétszer annyiért árulnak, de sajnos nem tudja azt amit az 1-es készülékről írtak. Ez csak kábelkövetésre való, vagyis rövidre kell zárni a vezetékvégeket, amit én ugye pont keresnék. AZ LSG-1 -et állítólag már nem gyártják, ezt amit kaptam pedig vissza akarom küldeni. Találtam más műszert, konkrétan itt:
http://www.nalunkvan.hu/product_info.php?products_id=559&osCsid=ed90a7f18e1fbc90192a410f3565bec9
de már nem merem megvenni , félek hogy megint megjárom.
Tudnátok javasolni egy ilyen műszert, ami biztosan tudja ezt, és megfizethető az ára.
Lehet hogy az LSG-2 is tudná, csak a jelgenerátora nem erre lett tervezve. Vagy nagyon nagy elvárást támasztottam?
Előre is köszönöm a segítséget.
István

pén. okt. 24, 2008 16:58
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 15 hozzászólás ]