|
Szerző |
Üzenet |
SMA
gyémánt tag
|
V63-031 és Többiek!
Ezek a tápok hasonlítanak egymásra felépítésükben.
A készenléti része ha jó, akkor mérni lehet a kimeneti csatlakozón egy-vagy többféle feszültséget, például: +5V, +3,3V ezekből, - valamelyikből képezik az indító-jelet a nagy táprésznek a processzor, vagy más nyomógombos indító-áramkörből, ami, ha jó a táp további része, akkor beindul a főtáp és megjelennek a további feszültségek a kimeneti csatlakozón. ( -5V, -12V, +12V, +5V, +3,3V, PWG- azaz PowerGood jelzés, tehát a táp jó. A táp indítása a zöld és a fekete színű vezetékek össze-érintésével indítható, érdemes egy rövid vezetékkel a két pontot összehidalni a csatlakozóban, a próba idejére.
( A tápot magában nem biztos, hogy sikerül beindítani, kell rá valamilyen terhelést tenni, erre nagyon jó egy 12V-os izzó, a +12V-os táprészre kötve, sárga-fekete vezetékek, a pirosak-feketék közé pedig, szintén izzót, vagy ellenállást lehet próbaképpen bekötni. )
Ha a főtáp nem működik, akkor mérni kell a félvezetőket, ellenállásokat,, diódákat, zárlatot ellenőrizni, hogy van-e a hűtőborda és a félvezetők között. A leggyakoribb TL494N IC-vel működő áramkörben, annak a tápfeszültsége kb. +24V körüli, ennek meg kell jelennie, ha beindult a táp, vagy próbál indulni, de leáll, mert hiba van valahol. Gyakori, hogy a tápszűrő kondenzátora ennek a fokozatnak elszáll, vagyis felpúposodik és belül hibássá válva nem jelenik meg a tápfeszültség rajta. Minden púposodott kisebb méretű elektrolit-kondenzátort alapból cserélni kell és utána lehet a beindítással próbálkozni. A TL-IC kimeneti meghajtó-áramkörében is kell mérni a tranzisztorokat, diódákat, ellenállásokat. Az ellenállások közül a 2,7kOhm, 1,5kOhm 22Ohm, 270Ohm a leggyakoribb hibás alkatrészek, ezeket ki lehet mérni.
Esetleg oszcilloszkóppal lehet az IC lábain jelalakot vizsgálni, hogy az dolgozik-e, mert lehet, hogy egyik kimeneti fele halott és ez a hiba oka. IC-csere esetén abban a fokozatban mindent ki kell mérni, mert valamitől az IC tönkrement, tehát nem elég cserélni, hanem mindent ellenőrizni kell körülötte.
Sok sikert!
Üdv! SMA
|
pén. márc. 12, 2010 13:11 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Üdv!
Ez már szakmai kihívás számodra?
Egy JNC-be kár ennyit (szerintem) belefektetni, de igaz ez a kommersz tápok többségére.
|
pén. márc. 12, 2010 8:19 |
|
|
V63-031
vas-tag
|
Üdv!
JNC LC-235-ös PC tápegységhez keresek kapcsolási rajzot!
Már kb. 20 órát dolgoztam rajta, de csak a készenléti trafó kap meghajtást, a nagy trafó nem indul el.
Kösz előre is!!!
|
csüt. márc. 11, 2010 17:45 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Nos akkor kicserélem egy másikra és meglátjuk mi lesz.
Köszönöm a válaszokat.
|
pén. feb. 27, 2009 19:03 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Gelez írta: Véletlenül terhelés nélkül kapcsoltam be egy AT tápot, erre az egyik nagyfesz tranyó megadta magát. Miért? Elméletileg túlfutnak a feszültségek>vezérlés letilt. Mekkora a minimális terhelés? 100 ohm gyárilag be van rakva 5V-ra, ez úgy tűnik nem elég.
Elméletileg letilt
Van hogy egész gép leég egy táp miatt.
|
szer. feb. 25, 2009 12:02 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Most unta meg az életét.
Ahogy írtad is, max a védelemnek kellene lekapcsolnia, nem pedig a tranyónak kalapot emelnie.
|
szer. feb. 25, 2009 6:42 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Véletlenül terhelés nélkül kapcsoltam be egy AT tápot, erre az egyik nagyfesz tranyó megadta magát. Miért? Elméletileg túlfutnak a feszültségek>vezérlés letilt. Mekkora a minimális terhelés? 100 ohm gyárilag be van rakva 5V-ra, ez úgy tűnik nem elég.
|
kedd feb. 24, 2009 18:59 |
|
|
jandu1
ezüst tag
|
Itt keresgélhettek, asszem itt is van amiről írtam.
http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=smps
|
kedd feb. 17, 2009 15:32 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
Re: Acorp 235W ATX táp javítása
jandu1 írta: ... Van olyan ATX táp rajzom, ami csak diskrét elemekkel van felépítve - kivéve a 494-est. Írd meg, hová küldjem.
Ezt belinkelhetnéd ide is. Én még ilyennel nem találkoztam, de szerintem mások sem.
|
hétf. feb. 16, 2009 16:02 |
|
|
jandu1
ezüst tag
|
Re: Acorp 235W ATX táp javítása
ambipur írta: Sziasztok!
Van egy Acorp 235W-os ATX tápom. Több hibát is találtam benne, de egyre nem tudom a megoldást. A TL494-re külső tápegységből adtam 12V-ot és a PS_ON-t lekötöttem a földre. Erre el kellene induljon, de nem. Ha a TL494 4-es lábát közvetlenül húzom földre, akkor elindul a vezérlőIC. Quad komparátor IC nincs benne, az összes egyéb funkció tranzisztorokkal van megvalósítva. Van-e valakinek ötlete esetleg kapcsolási rajza erről a táról? Előre is köszi!
Kevés olyan rajz van, ami pontosan felel meg az adott táphoz. Van olyan ATX táp rajzom, ami csak diskrét elemekkel van felépítve - kivéve a 494-est. Írd meg, hová küldjem.
|
szomb. feb. 14, 2009 18:02 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Nem azt írtam, hogy feltétele.
Mutatós műszerrel sok tápon csak egy kilendülést lehet látni, és már le is old terheletlenül.
A lassú digitálisak még ennyit se szoktak jelezni.
|
csüt. jún. 12, 2008 9:39 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves ambipur és Többiek!
Ez a táp-beindulás elég összetett dolog, terhelés nélkül nem mindegyik indul be, vagy nem állnak be a névleges feszültségek, esetleg letilt a táp, mielőtt még mérni tudnánk.
Nos először kell mérni az alkatrészeket és utána a névleges hálózati feszültségről próbálni, műterheléssel terhelve a tápot. Ide, Én izzókat és huzalellenállásokat szoktam kötni, mert az izzók "dinamikus" terhelések, tehát hidegen nagyobb áramot vesznek fel és ha a táp jó, akkor elviseli ezt a terhelést és beindul, jól működik. Legalább a +5V-os és +12V-os táprészt le kell terhelni, kb. 2-3A terhelésre, akkor, ha jó minden, be kell indulnia.
A "kényszerítős" beindítás, amit leírtál, nem biztos, hogy jó megoldás, mivel még lehet hibás alkatrész szinte bármelyik részben és az újabb meghibásodást okozhat.
Előfordulhat a kimeneti fojtótekercs zárlata, menetzárlat, vagy az egyes tekercsek közötti átvezetés, akkor azt cserélni kell.
További mérésekre van szükség, a hiba megtalálásához.
Üdv! SMA
|
csüt. jún. 12, 2008 9:37 |
|
|
ambipur
vas-tag
Csatlakozott: csüt. jún. 12, 2008 6:00 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Budapest
|
Acorp ATX táp javítása
Sziasztok!
Köszönöm a tippeket, már sok mindent mértem a tápon. Két másik táp javításakor (nem hackelt, hanem eredeti ATX tápok, de a sok-sok tranzisztor helyett quad komparátorosak voltak) egyébként így kísérleteztem: PS_ON-t lekötöttem a földre és a TL494-nek adtam 12V-ot. Ezután szkóppal megnéztem a vezérlőjeleket átvivő kis trafót meghajtó két tranzisztoron a meghajtójelet és a trafó primerein is a jeleket. Ha ezek megvoltak, akkor egy kb. 90V-os össz-szekunderfeszültségű trafót kötök a PC táp bemenetére. Ekkor a vezérlő IC full kitöltési tényezővel belead apait-anyait, a 12V-os kimeneten kb. 9V mérhető terheletlenül, az 5V-os kimeneten meg kb. 4V. Ha eddig minden jó, és nem meleg és nem füstöl semmi, akkor lekötöm a külső betáplálásokat és megnézem a 230V-os hálózatról, terheletlenül. A kérdéses tápnál a TL494 azonban a 12V-os tápfeszültség hatására nem produkálja a két meghajtójelet. Itt azonban nem quad komparátor van, hanem tranzisztorok. Lehet, hogy ez a más struktúrájú megoldás tényleg ilyen szigorúan veszi a PG jelet? Egyébként nem logikus amit mondtok, mert a PG jelhez az kell, hogy a táp elinduljon, és így a táp elindulásának NEM lehet feltétele a PG jel megléte!
|
csüt. jún. 12, 2008 9:23 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
A PG jel akkor jelenik meg (és indul be a táp rendesen), ha a feszültségek a bekapcsolás után rövid időn belül (rövid < 1 sec jellemzően) beállnak a névleges értékre. Nem alá, nem fölé. ATX tápoknál elég jellemző, hogy terhelés nélkül nem indulnak, mert az 5/12V-ok túlfutnak. Javaslom, tesztelés alatt legalább egy egyébként már kidobásra érett HDD vagy CD bekötését.
|
csüt. jún. 12, 2008 8:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves ambipur és Többiek!
Nos ez így nem jó, nem szabad külső tápról "betáplálni".
Az IC engedélyezése nem megy - ha egyébként jó az IC - ennek valami oka van. A "TÁP-JÓ" vagyis a "POWER-GOOD"-jel hiányzik, hiba miatt. Valószínűleg kondik is lehetnek hibásak, ELKO-cserét kell végezni, szinte minden helyen. Leginkább a TL494-IC tápköre, a két kis meghajtó-tranzisztor-fokozata, a +5V-os táp IC előtt-után, 1,5kOhm mérése, 2,7kOhm, 22Ohm mérése, 47uF/50V! cseréje, ha szükséges a TL494 IC körében. Az IC-cseréje, ha minden más jónak tűnik.
Ha jól emlékszem nem is elég a TL494-nek a 12V-os táplálás, talán többet kap, de erre nem emlékszem pontosan.
Ezek után a hűtőlemezen, bordán lévő félvezetők mérése, kimeneti szűrőkondenzátorok ellenőrzése, ha púposak, mindet érdemes cserélni.
Primer meghajtás, RC-tagok mérése, diódák mérése.
Mérni kell!
Üdv! SMA
|
csüt. jún. 12, 2008 8:10 |
|
|
ambipur
vas-tag
Csatlakozott: csüt. jún. 12, 2008 6:00 Hozzászólások: 9 Tartózkodási hely: Budapest
|
Acorp 235W ATX táp javítása
Sziasztok!
Van egy Acorp 235W-os ATX tápom. Több hibát is találtam benne, de egyre nem tudom a megoldást. A TL494-re külső tápegységből adtam 12V-ot és a PS_ON-t lekötöttem a földre. Erre el kellene induljon, de nem. Ha a TL494 4-es lábát közvetlenül húzom földre, akkor elindul a vezérlőIC. Quad komparátor IC nincs benne, az összes egyéb funkció tranzisztorokkal van megvalósítva. Van-e valakinek ötlete esetleg kapcsolási rajza erről a táról? Előre is köszi!
|
csüt. jún. 12, 2008 6:12 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Tehát keletkezik egy egymenetes rövidrezárt szekunder tekercs, ez melegít annyira.
Kösz a választ Calibra72!
Üdv:zoli
|
vas. jún. 01, 2008 11:16 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. okt. 08, 2007 18:21 Hozzászólások: 32 Tartózkodási hely: Baja
|
Gelez írta: Ha eredetileg van mondjuk 10 menet, ebből 2 összeér a rossz szigetelés miatt, akkor csak 9 teljes menet marad nem?
Attól még marad a 10 menet,csakhogy az a két menet zárlatban van,és a rajta indukálódott áram is.
Gondolom próbáltál már trafót rövidrezárni
|
pén. máj. 30, 2008 21:48 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Ha eredetileg van mondjuk 10 menet, ebből 2 összeér a rossz szigetelés miatt, akkor csak 9 teljes menet marad nem?
|
pén. máj. 30, 2008 21:34 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. okt. 08, 2007 18:21 Hozzászólások: 32 Tartózkodási hely: Baja
|
Kevesebb menet? Mihez képest?
|
szer. máj. 28, 2008 22:24 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Köszönöm az észrevételeket!
Sajnos a tekerccsel már nem tudok kísérletezni mert kidobtam. Pótalkatrész van bőven, most volt lomtalanítás, kukáztam vagy tíz tápot. A ventit azért bátorkodtam kiszedni, mert csak 1-2 amperrel terhelem a tápot, csak a fojtó és a kettősdióda melegszik vmennyire.
Elárulnátok, hogy a kevesebb menet miért okoz melegedést?
|
hétf. máj. 26, 2008 20:25 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
MENET zárlat, ahogy Calibra is írta, nem pedig tekercs zárlat. Ha egy fojtót rövidrezársz, működik, persze. És ha a 10 menetből ötöt? Zizeg és melexik.
|
kedd máj. 20, 2008 7:53 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
Jah,és venti nélkül ne használj ilyen tápokat,mert ezekben minden hűtéssel van méretezve!
|
hétf. máj. 19, 2008 22:06 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
Kérdés,hogy az eredeti fojtó alapból melegedett-e,vagy pedig valamilyen hiba miatt.Ha jól tudom,ezeknek a magoknak az anyagához valamilyen műanyag szennyeződést kevernek,hogy úgy viselkedjen mintha légréses lenne.Ha netán valami miatt megrepedt volna az eredeti gyűrűmag,azzal csak növekedett volna a légrés,és méginkább kevésbé kellett volna melegednie.
Az eredeti magot el kellene fűrészelni,vagy egy flexel és millis korongal elvágni,persze nem ketté csak egy helyen,és meg lehetne nézni,hogy még így is melegedik-e.Ha netán mégis menetzárlat van,az nem két különböző feszültség tekercse között lesz,hanem egy fesz tekercsén belül.
Üdv!
|
hétf. máj. 19, 2008 22:03 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Egy másik tápból kiszerelt fojtó csak kb. 30 fokig melegedett, az eredetin nem mértem zárlatot a tekercsek közt. Szóval megoldódott, csak nemtom mitől. Talán a vasanyag lehettett a bűnös? Nem megfelelő anyag, repedés? Sajna itt már elfogy a tudományom. Vmi noname chi chung chang volt ráírva, gondolom ha meg lehetett spórolni 1 centet, beletettek vmi ****, kit érdekel ha melegszik?
Kösz a válaszokat
Üdv: zoli
|
hétf. máj. 19, 2008 21:13 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
Persze,a sárga porvas gyűrűmag.Rátekerintve a +12,-12,+5,-5 volt.
Azért gondoltam menetzárlatra,mert a tekercs kicserélése után megszünt a melegedés,és a zúgás is.
Üdv!
|
hétf. máj. 19, 2008 21:10 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Na,szép! én meg majdnem teljesen megfeledkeztem a dologról!
Az,csak egy sima fojtó,ha rövidrerzárod akkor is működnie kell-akkor igazán csendes lesz,de valahol előrébb lesz a bibi.Valami visszáramos tranziensek miatt van benne,terheletlenül valószínű még a feszek is megleszenek-mondjuk terhelésnek vagy pilács vagy egy olyan lappal érdemes kísérletezni amit nem(biztos,hogy)használsz
|
hétf. máj. 19, 2008 16:45 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
Gelez írta: Szia nacorvus!
A kettősdiódák utáni gyűrűmagos tekercsre gondoltam. Kicseréltem egy másikra és a túlzott melegedés megszűnt. De mi lehetet a baja az eredetinek? Nagyon halk zúgás is hallható volt a rossz tekerccsel, ez is megszűnt. Kösz a választ! Üdv: Zoli
Talán menetzárlat
Üdv!
|
vas. máj. 18, 2008 21:46 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Én sem ebből élek, csak szeretek vele bíbelődni.
|
kedd ápr. 15, 2008 20:02 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Ok,ismerős!
Nem vagyok tápközelben,
kb 5 éve nem javítottam ilyesmit,mert nem fizetik meg,ha belenézek egybe (valamikor a hétvégén) jelzem hogy kb. hol lehet a kánya
|
kedd ápr. 15, 2008 19:28 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Szia nacorvus!
A kettősdiódák utáni gyűrűmagos tekercsre gondoltam. Kicseréltem egy másikra és a túlzott melegedés megszűnt. De mi lehetet a baja az eredetinek? Nagyon halk zúgás is hallható volt a rossz tekerccsel, ez is megszűnt.
Kösz a választ!
Üdv: Zoli
|
hétf. ápr. 14, 2008 19:32 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Nemnormális,hűtés nélkül sem..,-toroid trafóval még nem találkoztam ATX tápban-amire te gondolsz az nem trafo,hanem egy vasmagos tekercs és valószinűleg nálad valamelyik ellenállat igencsak megnyúlott a körben ezért a tekercsen folyik át a nagy áram,ami igencsak fűtheti a drótot..
|
vas. ápr. 13, 2008 17:48 |
|
|
Gelez
arany tag
|
Sziasztok!
A toroid fojtó mennyire melegedhet? 13,6V kimenet, 2A terhelés, venti nélkül 120 fokon sül. A tápban nincs 2.fojtó, ha egy másikból kiszereltet teszek bele 100 fokig emelkedik. Normális ez?
|
szomb. ápr. 12, 2008 21:09 |
|
|
proli007
platina tag
Csatlakozott: szomb. ápr. 14, 2007 14:03 Hozzászólások: 752 Tartózkodási hely: Paks
|
Re: Túlterhelés?
oregharcos írta: ..Sikerült a feszültséget feljebb vinnem, de a túlterhelés-védelemről melyik áramkör gondoskodik?
Hello! Csak most vettem észre, hogy kérdeztél.
Ezekben a tápokban, csak elvétve van "valódi" túlterhelés védelem.
Ha a táp terhelése nő, akkor a végtranzisztorok kitöltési tényezője is nő, ennek szab határt a védelem.
A Q3-Q4 meghajtó tranzisztorok alapban nyitva vannak, és a kitöltési tényező növekedésével együtt nő a zárási idejük is. A két tranyó kollektorárama, átfolyik az R46-os ellenálláson. Ha nő a kitöltési tényező, az R46 ellenálláson a feszültségesés csökken. Ezt a feszültséget a D15 diódán keresztül a C22-ben tárolják (szűrik).
A kitöltéssel arányos feszültség az R44-43 bázisosztón keresztül jut a Q7 bázisába. Ha a kitöltési tényező már túl magas, Q7 nyit, és ezzel nyitja a Q5 tranzisztor, ami a D11-en keresztül felhuzza az IC 4. lábát. Végül is az IC DadeTime bemenetén keresztül csökkenti a kitöltési tényezőt, azaz leszabályozza a tápegységet. (Ellenszabályoz a feszültségszabályzónak.)
üdv! proli007
|
szomb. ápr. 12, 2008 19:58 |
|
|
oregharcos
ezüst tag
Csatlakozott: kedd dec. 28, 2004 19:19 Hozzászólások: 88 Tartózkodási hely: Otthon
|
Túlterhelés?
potyo írta: oregharcos írta: Szia!
Köszönöm a rajzot! Az osztóval tudod állítani,de a túlfesz.védelmet variálni kell. (overvoltage protect circuit) A három tranzisztornak melyik osztojával probálkozzak? Minden jot! Hát ha a tranzisztor osztójával akarsz próbálkozni, akkor inkább neis próbálkozz. Ha csak elírás, akkor a kapcsolás bal szélén az Overvoltage Circuit alatt látod a +5V, -5V, -12V, stb. jelzéseket, az ott levő ZD1, ZD3, D10, R29 és R27 alkatrészeket kellene kiszedni, és abba az ágba, amelyikre a +12V megy (mert ott szerintem elírás van a rajzon), oda tenni egy 1.5V-al nagyobb feszültségű zenert. Vagy ha neked nem kell a túlfeszültségvédelem, akkor ezeket kiszedve nem fog beleszólni a működésbe. A rajz közepe felé van egy FEEDBACK felirat, az mellett R25 és R26. R26-ot vedd ki, R25 helyére pedig tegyél egy 10k körüli potmétert és vele sorba egy 5k6 ellenállást.
Sikerült a feszültséget feljebb vinnem, de a túlterhelés-védelemről melyik áramkör gondoskodik?
Köszönettel!
|
pén. ápr. 04, 2008 8:25 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Tényleg nagyon rendes tőled, ha segítesz egy kezdőnek.
|
szer. feb. 27, 2008 22:09 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
Jah,bocsi
Azt hittem most javítasz először ilyesmit
Üdv!
|
szer. feb. 27, 2008 17:51 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 07, 2005 18:32 Hozzászólások: 1643 Tartózkodási hely: Mezőkövesd
|
Ööö elnézést, hogy nem közöltem a megoldást végül. A probléma inkább csak ott volt, hogy lusta voltam, és segítséget kértem ahelyett, hogy gondolkodtam volna, vagy ránéztem volna a kapcsolásra. Javítottam én régebben sok SMPS tápot, igaz főleg TV-kben, ott meg a nagyfesz részek miatt a zúgás fel sem tűnt az embernek... Szóval némi.. minimális tapasztalatom van már a témában.
Ez a táp nagyon gagyi lehetett, mert jónéhány tekercs helyén a szekunder oldalon pl. csak átkötések ülnek. Ezt a képet erősíti a tény, hogy a szek. oldali RC tag szétfüstölését egész egyszerűan az okozta, hogy gyárilag rossz helyre volt beforrasztva (így valszeg a táp életének első percében szétfüstölt ez a két alkatrész), miután kicseréltem a 0,25W-os ellenállást 1W-ra természetesen már nem égett el látványosan, de napokkal később felnyitva a tápot kiderült, hogy szép csendben azért mégis pörkölődött. Megtaláltam a megfelelő helyét rajz alapján, mostmár köszöni jól van az RC tag, és a táp is... lekopogom (bal kézzel alulról háromszor, ahogy illik). A venti 5V-ról jár, és így végre megint minden csendes. Hál' Istennek.
Azért köszönöm a megoldási javaslatod, többsége nem újdonság csak egy-két helyen picit furcsának tűnik nekem, de most nem elemezném inkább.
|
szer. feb. 27, 2008 16:40 |
|
|
Calibra72
ezüst tag
|
shalafi66!
Az még nem jelent semmit hogy nem pupos a kondi!Attól még lehet rossz!
A pc táp javítását úgy szoktam kezdeni,hogy rögtön kiforrasztom mindkét hűtőbordát a félvezetőkkel együtt,és ellenőrzöm őket.Ezután mérem a kondikat.Persze a multiméterek nagyrésze csak 200uf-ig mér,de ha a műszered átkapcsolod ellenállásmérésre /200k/,akkor simán meglehet saccolni a kondenzátor értékét.Ahogy rárakod a mérőcsúcsokat a kondira,az a vizsgálófeszültségtől elkezd töltődni,és az műszer egyre nagyobb értéket fog mutatni.A töltődés idejéből meg lehet saccolni a kondi kapacitását.Ez annyit jelent,hogy 1000uf-os kondinál kb egy másodpercenként 1kohm-al nagyobb lesz a műszeren látott érték.Például 4700uf-nél kb 4-5 másodperc alatt nő az ellenállás 1 kohm-al.Érdemes az összes elkót kiszedni és végigmérni.Ha cserélni kell,akkor csak olyan kondit tegyél be, amelyik 105 fokig bírja.
Primer oldalon kb. 400w-ig 220-330uf/200v-os kondikat használnak,de egy-két éves használat után ezek értéke kb. feleződik,és érdemes őket cserélni,főleg ha pupos.A szekunder oldalon vigyázz,mert a kimeneten low esr-es kondik kellenek,ha nem ezt használod,szép ciripelő hangot fogsz hallani a tápodból,arról nemis beszélve,hoigy nem lesz túl hosszúéletű.Ha nem tudsz beszerezni low esr-es kondit,akkor tehetsz hagyományosat is,de úgy hogy pl.1000 uf l.esr helyett 3 db.330uf-es kondi párhuzamosan kötve,vagy pl.4-5 db 220uf-ost.Egyébként az sem árt, ha a tápbók kibányászott kondit tápegységgel néhány másodpercig töltöd, utána megméred a kondin a feszültséget és félreteszed,majd egy óra múlva megint megméred a feszt.
Ha mindezek után még mindig nem műxik a táp, akkor vezérlő ic csere.
Végül ha kész a táp,én le szoktam kötni a ventillátort,és leterhelem halogén izzókkal.Azért jobb terhelésnek az izzó mint egy motor pl.winyó,mert ha valami még mindig nem tökéletes,vagy mondjuk nem odavaló kondit forrasztottál be,akkor zizegő ciripelő hangot hallasz,amit egy-két winyó mellett nem biztos hogy észreveszel.Ha minden rendben,venti vissza,és járathatod néhány órát a tápot terheléssel/próbaüzem/.
Javított táp esetében mindenképp javaslom,hogy vegyél a számtek boltban egy maxx nevű kis áramkört,amit egy 5,25-ös tápcsatlakozóra tudsz rádugni.Ha netán túlfesz jön a tápból,akkor ez zárlatba vágja magát,és max a táp megy tönkre,de a géped nem.
Kicsit körülményesnek tünhet amit leírtam,de a számítógép eléggé drága dolog ahhoz,hogy száz százalékos biztonságra törekedjünk.
Még annyit, hogy a tápon sohasem szabad spórolni,nem jó házat táppal venni.Ezekben álltalában gagyi táp van! Vegyél Chieftec,Fsp,vagy hasonló jóminőségű tápot.
Bye!
|
szer. feb. 27, 2008 16:25 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Ott van, épp ott, a diófán... Az első lépésig eljutottam, kicseréltem a kondit, ellenállást. Púpos elkó nincs. Terhelés van, az előző 200W-os tápot pont ezért selejteztem le... A többit megpróbálom még. Köszi.
|
szer. feb. 20, 2008 14:58 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves shalafi66 és Többiek!
Az a szekunder-oldali soros RC-tag ( Zobel, hehe. ) korrekciós áramkörként dolgozik. Ha egyik fele elfüstölt, akkor mindkét felet azonos alkatrészekből kell újra cserélni.
Elképzelhető, hogy az az RC-tag egy DUAL-Schottky-diódával van paralel kötve, akkor a diódát ki kell mérni, ha eltér a két fele, cserélni kell, mert előbb-utóbb megadja magát, illetve okozhatja az eltérés miatt, a fütyülést.
A fütyülés valamilyen kondi, vagy más alkatrész nem éppen jó üzemét is jelentheti, az ELKO-kat mindet ki kellene mérni, de a púposodókat mindenképpen ajánlott újra kicserélni.
Javasolt a TL494-es tápkondi cseréje 47uF/50V, a +5V-os IC melletti bemenő ELKO cseréje, a két meghajtó tranzisztornál lévő 4,7uF-10uF-ok cseréje.
Előfordul, hogy a TL494-es és a két kis meghajtó-tranzisztor körében van ellenállás megnyúlva, megégve, 2,7kOhm, 1,5kOhm, 270 Ohm értékek, ha eltérőek, cserélni kell, hogy az áramköri-szimmetria megmaradjon a vezérléshez.
Ha minden jó, akkor a fütyülés oka lehet még az, hogy nem kellően leterhelt tápegység.
( Én gyakran tettem be pótlólag 47nF-os kerámia kondikat a szekunder tápfeszültségekbe, hidegíteni, a tápfeszültségeken kijutó zaj így kisebb. )
Üdv! SMA
|
szer. feb. 20, 2008 14:08 |
|
|
shalafi66
gyémánt tag
|
Kérdés.. És még ebbe a topikba férek bele legjobban.. Szóval adott egy ATX táp, ami nem mai jószág, de most kényszerűségből elő kellett vennem, "működik" viszont van vele egy elég zavaró problélmám. Folyamatos 8kHz (úgy hallás alapján) körüli jól hallható zúgást produkál, és érdekes módon a szekunder oldali R-C tagok közül (4,7R + 10nF) az egyik páros szénné volt füstölve. Ha ebből van valakinek használható ötlete.. Akkor légysziv. segítsen, vagy legalább írja le. Kössz.
|
szer. feb. 20, 2008 9:17 |
|
|
oregharcos
ezüst tag
Csatlakozott: kedd dec. 28, 2004 19:19 Hozzászólások: 88 Tartózkodási hely: Otthon
|
**KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!**
|
hétf. dec. 24, 2007 10:24 |
|
|
k.krisz
arany tag
|
Köszi! Kipróbálom mindkettőt: kimenetét is, és a bemenetét is a komparátornak.
12V 60/55W-os izzóval próbáltam, de a 12V 35W-osnál is leállt néha a táp.
|
pén. okt. 26, 2007 16:05 |
|
|
lacza16
arany tag
Csatlakozott: hétf. szept. 12, 2005 15:40 Hozzászólások: 405 Tartózkodási hely: a gép előtt :)
|
Ezek szerint nem egyforma tápokat használtatok. Vagy nem egyforma izzókat.
A komarátor bemenetével is el lehet játszani ezt a kondis megoldást, a lényeg, hogy a hirtelen nagy áramokat ne "érezze" a védelem. A megvalósítás persze kapcsolásfüggő.
|
pén. okt. 26, 2007 15:38 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
RC tagot a komparátor kimenetére?? Furcsa amit írsz,én világítottam PC tápokról,azokban egyáltalán nem volt ennyire fürge a védelem.
Egy autó reflektorba való izzót simán "begyújtott"..
|
pén. okt. 26, 2007 15:31 |
|
|
k.krisz
arany tag
|
lacza16 írta: k.krisz!
Én a védelmet biztosan nem venném ki belőle. Ha minden igaz, az egyik tranzisztor bázisában valahol kell lennie egy ellenállás osztónak. Az osztó alsó ellenállására kellene tenni egy kondit egy kis késleltetés miatt, hogy ne egyből kapcsoljon be tranyó. Így lassabban fog reagálni a védelem, de vigyázz, hogy mekkora kondit teszel... Ha túl nagyot, baromi sokat fog késleltetni és előbb kimegy majd a táp, minthogy a védelem lekapcsolja.
Köszi szépen! Ez így már nagy segítség volt.
Esetleg a komparátoros védelemre is tudsz valami késleltetést?
|
pén. okt. 26, 2007 15:20 |
|
|
lacza16
arany tag
Csatlakozott: hétf. szept. 12, 2005 15:40 Hozzászólások: 405 Tartózkodási hely: a gép előtt :)
|
k.krisz!
Én a védelmet biztosan nem venném ki belőle.
Ha minden igaz, az egyik tranzisztor bázisában valahol kell lennie egy ellenállás osztónak. Az osztó alsó ellenállására kellene tenni egy kondit egy kis késleltetés miatt, hogy ne egyből kapcsoljon be tranyó. Így lassabban fog reagálni a védelem, de vigyázz, hogy mekkora kondit teszel... Ha túl nagyot, baromi sokat fog késleltetni és előbb kimegy majd a táp, minthogy a védelem lekapcsolja.
|
pén. okt. 26, 2007 15:09 |
|
|
k.krisz
arany tag
|
_geli_ írta: Idézet: mert van olyan tápom, amiben nincs ilyen IC) mert abban tranyókkal van megoldva, nézd meg jobban Idézet: Védelemnek nem lenne elég mondjuk egy biztosíték a kimeneten? Vagy ez túl puritán? Nem az a baj hogy puritán, hanem hogy semmit nem ér. Túláram vagy rövidzár esetén ITT nem jelent védelmet.
Hali!
Légyszi, ne csak egy félmondatot idézz, mert én ezt írtam: vagy a tranyókat, mert van olyan tápom, amiben nincs ilyen IC. Tehát ezt én tényleg úgy értettem, hogy nem komparátorokkal, hanem tranyókkal van megoldva ez a funkció. Na de ezen már ne vesszünk össze.
Akkor úgy kérdezem, hogy ezt a védelmet ki lehet-e iktatni valahogy, vagy jobb esetben "meg lehet-e emelni", hogy ne álljon le egy ilyen hirtelen terheléstől?
Vagy a legegyszerűbb: ne használjam ilyenre az AT/ATX tápot.
|
pén. okt. 26, 2007 14:43 |
|
|
_geli_
arany tag
|
Idézet: mert van olyan tápom, amiben nincs ilyen IC) mert abban tranyókkal van megoldva, nézd meg jobban Idézet: Védelemnek nem lenne elég mondjuk egy biztosíték a kimeneten? Vagy ez túl puritán?
Nem az a baj hogy puritán, hanem hogy semmit nem ér. Túláram vagy rövidzár esetén ITT nem jelent védelmet.
|
csüt. okt. 25, 2007 16:31 |
|
|