Szerző |
Üzenet |
dhpage
gyémánt tag
|
Ehh, megrekedtem.
Már eljutottam 16db XR-E-ig 0,6A-en, amikor a hatásfok javítás közben (cserélgettem tekercseket, frekvenciát változtattam) eldurrant a nagyobb fet.
Azóta nem működik, már mindent kicseréltem, IC-t, diódát, de se kép, se hang. Még áramot sem vesz fel (kivéve a microcontroller, mert az legalább működik).
Méregetni kellene, de egyelőre rápihenek.
|
vas. márc. 14, 2010 21:30 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Még nem. Én csak a 7 XP-G 1A verziót ismerem
2457 vs. 1840, már nem olyan nagy a különbség.
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=254873
|
szomb. márc. 13, 2010 18:24 |
|
|
totya334
ezüst tag
Csatlakozott: vas. aug. 26, 2007 19:42 Hozzászólások: 71 Tartózkodási hely: Kecskemét
|
Érdeklődnék hogy valaki szeretne e vásárolni MCPCB-t vagyis alunyákot
Az SOS nél kicsit olcsóbban igaz nem fotoérzékeny csak sima viszont sokkal olcsóbb az SOS 45ft/cm2 árával szemben ez kb 8ft/cm2 az a gond hogy csak
50x50cm es méretben van nekem kellene 20x50cm a maradék 30x50 re keresek vevőt vagy vevőket.
Ha valaki szeretne házilag készíteni egyéni csillagot a ledjeinek, akkor itt a megoldás: Aluminium PCB 100x150
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=56125[/quote]
|
szomb. márc. 13, 2010 17:33 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
fehér
jjfery írta: A napokban vettem pár darab CREE MCE4WT 430 lumenes (5000-8300K) ledet. Eddig a Luxeon Rebelleket használtam, és meg kell hogy mondjam, nekem még a CREE használata, kipróbálása után is szimpatikusak, valahogy fehérebbek. A színhőmérsékletük is magasabbnak van megadva (10000K), de a 80lumen/Wattosakból 3drb ad szemre annyi fényt, mint az MCE4WT. De ettől még, valamint az egyszerűbb szerelés és optikázás miatt jónak ítélem a CREE ledet is. Bár a Farnelnál a Rebell olcsobban adja a fényt, mint az MCE.
Igazán szép fehérrel eddig én se találkoztam Cree-ben. (Igaz, eddig csak hidegfehéreket próbáltam, illetve egy melegfehérnek árult MX-6-ost*)
~legtöbb hidegfényű ledjük kicsit kékes-fehér, de azért nem bántó.
-XR-E/Q5-jeim (chipcad) enyhén zöldesek.
-Most vett MX-6 melegfehér érdekes jószág: a zikk-zakk alakban elhelyezkedő 6db kis chip vetítéke kissé kékes-fehér, hidegfényű, de köztük-körülöttük elég nagy felület erősen sárgásan világít. Ez a 2 komponens csak "mosott fényű" optikával keveredik annyira, hogy ne legyen zavaró. összességében tűrhető színe van, de ~ natural whitenak saccolnám... (igaz, kicsit alulhűtve használom)
- Szűcs Peti-féle Natural-white MC-E-ket még nem próbáltam, de remélem, hogy kellemes fénye lesz fejlámpához.
Luxeonból eddig összesen 2-ővel találkoztam:
-Egyik egy melegfehérnek árult régi III-as: ránézve jónak tűnik, de a vetített fény nagyon spektrumhiányosnak tűnik, kellemetlen.
-Másik, egy enyhén lilás hidegfehér K2-es...
Viszont SSC ledekből eddig mindegyik fénye tetszett, amit használtam:
-Chipcados hidegfehérnek titulált P4-eknek, P7-nek nem túlhajtva szép fehér színe van.
-Egy régi, kicsi, P9-es Warm white-om, meg izzólámpára hajazó szép melegfehér, nagyon kellemes fénye van! Igaz, hogy nem egy hatásfok bajnok... :oops:
Szerintem pont az (lenne) jó az új, alacsony színhőmérsékletű MPL ledben, hogy a szemnek sokkal kellemesebb, hosszútávon sem fárasztó (spektrumhiány) fényt szolgáltasson.
A jelzett színhőmérséklet dacára is jó hatásfokúnak igérkezik...
Persze a puding próbája...
XP-G-ből tényleg sooook fény jön ki nagy áramon is!
Úgy tűnik, 1-1 ledből is (kormány, illetve sisak) kb. az én igényeimet kielégítő fényt tudok kiszedni -persze megfelelő fényeloszlás kell hozzá- (városi cikázás; országút tempós aszfalt -de lefelé se 40 fölött-, illetve kényelmes tempójú terep)...
MPL-t tényleg csak DH-nál, terep versenyen, vagy robogónál lehet kihasználni, szerintem is...
|
pén. márc. 12, 2010 20:33 |
|
|
cimopata
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 05, 2007 19:27 Hozzászólások: 244 Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy
|
Lomexben érdemes körülnézni van rengeteg féle új power led.
|
pén. márc. 12, 2010 20:10 |
|
|
redsaw
arany tag
Csatlakozott: pén. jan. 19, 2007 18:40 Hozzászólások: 167 Tartózkodási hely: Többnyire a PC előtt - tekerjetek helyettem is!
|
dhpage írta: Ahogy olvasgattam a leírást és külföldi ledes fórumokat, annyira már nem tűnik jó vételnek ez a led. Most a 4 XP-G-ből kijön 1800 lumen, és ehhez csak 14V kell. Tehát az áramkörömmel elvileg 7200 lumen kihozható 16 XP-G-ből.
Szerintem ez a fejlesztés a lakásvilágítási szektort célozza meg (esetleg a kamionok világát ) lásd a 25-26V feszültség igényt. 2700-3000 K színhőmérsékletnél azért nem rossz a 700-800 lumen.
|
pén. márc. 12, 2010 16:43 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
dhpage írta: Azt mondtam már, hogy a 4 XP-G elég büntető fényű 1.5A-en?
Még nem. Én csak a 7 XP-G 1A verziót ismerem Épp azon sajnálkoztam minap, hogy gyakorlatilag nem használom, csak a 60mA-es fokozaton. Na de majd beindul a szezon és akkor a szokásos teleholdas utáni zúzásoknál jól fog jönni...
|
pén. márc. 12, 2010 15:13 |
|
|
jjfery
vas-tag
|
Gondoltam, ha nem is binyigli, de búvárlánypa viszonylatban jártaskás' vagyok, hát leírom, amit a CREE vs. Luxeon ügyben megismertem, tudok.
A napokban vettem pár darab CREE MCE4WT 430 lumenes (5000-8300K) ledet. Ezek 10 Wattosak. Meghajszoltam őket és arra jutottam, hogy fel lehet velük zabáltatni 17wattot is, de minek. 9,5 Watt felett szinte semmit sem változik, alig nő a fényerejük.
Eddig a Luxeon Rebelleket használtam, és meg kell hogy mondjam, nekem még a CREE használata, kipróbálása után is szimpatikusak, noha azok csak 3W-ot tudnak. ( kilehet hajtani közel 6Wattig őket, de 3,5 w felett ezek sem növelik a látható fényüket) Viszont valahogy fehérebbek. A színhőmérsékletük is magasabbnak van megadva (10000K), de a 80lumen/Wattosakból 3drb ad szemre annyi fényt, mint az MCE4WT.
De ettől még, valamint az egyszerűbb szerelés és optikázás miatt jónak ítélem a CREE ledet is. Bár a Farnelnál a Rebell olcsobban adja a fényt, mint az MCE.
|
pén. márc. 12, 2010 14:59 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Azt mondtam már, hogy a 4 XP-G elég büntető fényű 1.5A-en?
|
pén. márc. 12, 2010 14:28 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Nóra Norbert írta: Hú, ez jó hír! Kíváncsi leszek, mikor lesz valami összeröffenés ezügyben itt a fórumon, mármint mikor lesz esetleg közös rendelés ilyenből, vagy akár nagyobb tétel a Cutter-től. Egy darab ilyen MPL nagyon piszkálja a fantáziámat!
Ahogy olvasgattam a leírást és külföldi ledes fórumokat, annyira már nem tűnik jó vételnek ez a led.
Most a 4 XP-G-ből kijön 1800 lumen, és ehhez csak 14V kell. Tehát az áramkörömmel elvileg 7200 lumen kihozható 16 XP-G-ből.
|
pén. márc. 12, 2010 14:25 |
|
|
jetro
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 04, 2009 18:58 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Pinyo1970 írta: jetro írta: tudom milyen gyorsan vitték el, van biztonsági kamera... Csak érdeklődés képpen, mivel volt lezárva és mihez?
5cm-es vas korláthoz átcsíphető bicózárral de nem pest meg nem is olyan rosz környék gondolta ez elég de nem volt elég:D
de ez lényegtelen, mostmár
ilyesmivel csak 180cm-es
http://www.nolimitbike.hu/img/alkatresz ... ry_zar.jpg
és ilyen technikával vitték el:D
http://www.n-joymagazin.hu/images/galeria/3281/01.jpg
szerintem mert annyira nem sikerült beállni kamerához csak a kerék látszott és emberke körülnézett portán vannak e pont nem voltak...
és akkor látszott igazán mikor vitte bicót nem látszott csak hogy következő kockákon már nincs ott...
az enyém látszott teljesen...
de azóta tojok rájuk, hiába tiltják hogy belsőudvarra áljak, mondjuk azóta érdekes módon nem szólnak érte
reggel portás kinyitja beállok ott lezárni se kell nem is piszkálják látom is ki se kell mennem:D és be van zárva du meg kérem hogy engedjék ki és ennyi:D
hát ja mert biciklitárolót luxus vagyis van hátul de ott nincs kamera...
praktikák:D
nem hogy támogatnák a környezetvédelmet
|
pén. márc. 12, 2010 13:35 |
|
|
jetro
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 04, 2009 18:58 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Idézet: Hát, akkor, ugyan nem sokkal, de mégis jobb helyzetetek van, mint anno nekem volt tavaly tavasszal...
hát ja, bár az a 4 pixel ami az arca :D Idézet: Vagy ha van is, akkor a zöldövezetet figyelik vele (ahogy a virágok nyílnak talán...), vagy az iskola falát.
el kellett volna fordítani másfele, vagy az iskolafalra parkolni a cangát:D:d
itt se bicófigyelésre volt a kamera csak direkt elé "parkolt"[/code]
|
pén. márc. 12, 2010 13:24 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
jetro írta: tudom milyen gyorsan vitték el, van biztonsági kamera...
Csak érdeklődés képpen, mivel volt lezárva és mihez?
|
pén. márc. 12, 2010 9:26 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 28, 2005 12:16 Hozzászólások: 315 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hú, ez jó hír!
Kíváncsi leszek, mikor lesz valami összeröffenés ezügyben itt a fórumon, mármint mikor lesz esetleg közös rendelés ilyenből, vagy akár nagyobb tétel a Cutter-től. Egy darab ilyen MPL nagyon piszkálja a fantáziámat!
|
pén. márc. 12, 2010 2:07 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 28, 2005 12:16 Hozzászólások: 315 Tartózkodási hely: Budapest
|
jetro írta: tudom milyen gyiorsan vitték el, van biztonsági kamera...
Hát, akkor, ugyan nem sokkal, de mégis jobb helyzetetek van, mint anno nekem volt tavaly tavasszal...
Kőkeményen elvitték az akkori cangámat a suli elől, hiába volt lelakatolva duplán + minden kutyafüle.
Biztonsági kamera nincs. Vagy ha van is, akkor a zöldövezetet figyelik vele (ahogy a virágok nyílnak talán...), vagy az iskola falát.
És ami megdöbbentő és szánalmas érzés, az egész helyszíne:
- Budapesti Műszaki Főiskola
Azóta már Óbudai Egyetemmé vált idén januártól, de a diákok ilyen jellegű sport-tevékenységére sz*rnak rá 6 millió km magasból. Hogy rohadna össze a rozsdás láncokkal a bürokraták feje...
Ez az én magánvéleményem és aki kedvet érez hozzá, nyugodtan terjesztheti a fenti példával a nagyvilágban ezt a fantasztikusan hallgató- és egészségcentrikus intézményt!
|
pén. márc. 12, 2010 1:57 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Az áramkörről a legújabb hír: sikerült egy buck/boost áramkört összerakni.
Kicsit levittem a min. feszültséget (ez is konfigurálható, persze nem az AVR-ből, hanem az ellenállásokkal), így simán kamera/fotó akkuról elmegy (régi gyenge akksik, így csak 0,7A-ig tudta kergetni az XP-G-ket), de simán ment.
Aztán kíváncsi lettem, hogy vajon mit csinál, ha nagyobb feszültséget kap, mint a kimenet(a 4 XP-G 13V környékén van)?
Hát semmi változás, tökéletesen megy 6 voltról, 12-ről és a szokásos 4 li-ionos kulacsakksimról is.
Ja és az áramkör pwm frekvenciájával is játszogattam, így teljesen megszűnt a sípolás is.
|
csüt. márc. 11, 2010 23:42 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Cutternél már kapható a Cree MPL: http://www.cutter.com.au/products.php?cat=Cree+MPL
A legnagyobb náluk a 800 lumenes változat(150mA-nél), az kb. 4e forintra jön ki.
|
csüt. márc. 11, 2010 23:30 |
|
|
jetro
arany tag
|
hát az állapot csak azárt lett közölve ha esetleg találkozik valaki ilyesmivel, amúgy ott volt mellette a 2x drágább bicóm csak télen is használtam és rozsdás volt a lánc és azt ott hagyták
tudom milyen gyiorsan vitték el, van biztonsági kamera...
|
csüt. márc. 11, 2010 23:17 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Friss hírek az elektronikáról: a 4db XP-G 1.5A-en jár.
Sajnos az MC-E elérte korlátját, amíg benne volt a sorban, addig csak 1.1A-re ment fel az áram, feljebb egyáltalán nem, bárhogy próbálkoztam a konfigurációkkal.
Amint kivettem, egyből felugrott pontosan 1.5-re. Mintha valami megfogná benne az áramot, érdekes.
Lomexben sikerült szerezni mindent, most már mindkét fet megvan. A következő lépés az, hogy kell tervezni egy megfelelő hűtőfelületű nyákot (meg az egészet zsugorítani). A zsugorítás azért lehetséges, mert kidobtam egy nagy méretű tekercset, mert iszonyatosan melegedett, helyette egy sokkal kisebbet, de jobban terhelhetőt raktam.
Persze ha megtudnám oldani a jelenlegi beépítésnél a hűtését a nagyobbik fetnek, akkor akár így is lehet tesztelni az áramkört.
1.5A-nél most 82% a hatásfok, de szinte alig van különbség a feszültségek között, szerintem ez nagyobb eltérésnél jobb lesz.
|
csüt. márc. 11, 2010 22:24 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Hááát...3800-ért XP-G R5 nagyon drága. Persze lehet elírás is, de pl. az R3-as is 1400. Ez így drága.
Akkor már inkább Cutter, mert összeállva többen simán megvan postaköltség nélkül.
|
csüt. márc. 11, 2010 22:00 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Noro írta: Csak mert úgy emlékszem talán Dhapage mondta, hogy nem sikerült annyira jól forrasztani mint az MC-E-t.
Igen, én nagyon megszenvedtem vele, de lehet másnak ügyesebb a keze/technikája.
|
csüt. márc. 11, 2010 21:55 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
|
csüt. márc. 11, 2010 18:47 |
|
|
kbalazs018
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 14, 2004 7:57 Hozzászólások: 219 Tartózkodási hely: Győr
|
Hello!
Lenne rá valami tippetek, honnét lehetne beszerezni CREE mx6 melegfehér LED-et? Sajnos chipcad-nél már elfogyott.
Farnell-nél találtam de ott 8 euróra jön ki 1 db ha 10-et rendelek.
Itt találtam még http://dkc1.digikey.com/us/en/ph/Cree/MX6.html itt a posta elég drága.
Cutter egész korrekt árakban, és postában is, viszont nincs náluk mx6.
További ötleteket várok.
|
csüt. márc. 11, 2010 18:10 |
|
|
Noro
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. ápr. 09, 2009 22:40 Hozzászólások: 39 Tartózkodási hely: Budapest
|
Veriakilis! Az SSR-90-et már beszerezted? Ha igen végül honnan és mennyiért? Csak mert én is ilyen SSR-90 (SST-90) + MC-E vagy SSR-90 (SST-90) + XP-G párosításban gondolkodtam. A nagy teljesítményű nálam is a távolra világítást szolgálná, a többi meg a közelit. Amúgy régen én az SST-90-et néztem. Arra rákeresve többet találni a Google-ben. Az SSR-90 az újabb? Mert a Luminus weblapján továbbra is csak az SST-90-et látom. Mi a különbség, hirtelen nem igazán találtam rá a datasheetjére?
Amúgy az XP-G beforrasztásával kapcsolatban mik az új tapasztalatok? Be lehet normálisan rakni úgy a kicsinysége miatt, hogy ne égessük szét szegényt, és még a hűtésnek is maradjon hely (Dhpage féle pogácsás technikával mondjuk)? Csak mert úgy emlékszem talán Dhapage mondta, hogy nem sikerült annyira jól forrasztani mint az MC-E-t.
|
csüt. márc. 11, 2010 12:58 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Nóra Norbert írta: Ha esetleg érdekel titeket, én hozzáférek néhány komolyabb oszcilloszkóphoz, mikor épp nem vagyok suliban. (Késő délutáni órák + néha hétvége.) Ha lesz rá érdeklődés, lemérhetem az áramköröket; van szkóp, amellyel az ábrákat le is tudom menteni képfájlba, hogy utána pl. itt a fórumon ki lehessen vesézni.
Engem érdekelne.
Holnap még beugrok Lomexbe, hogy hozzak pár smd ellenállást kísérletezgetni.
Ugyanis próbáltam állítani a frekvenciát és mégiscsak saját frekvencián működik az áramkör, a külső PWM csak a kitöltést szabályozza.
Tehát alapvetően az áramkörben kell megfelelően belőni, hogy ne gerjedjen és jó legyen a hatásfoka. Egyelőre legjobbnak a 82%-ot mértem, de még próbálkozok.
|
csüt. márc. 11, 2010 1:07 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Re: Nagyfesz ledvezérlő
Pinyo1970 írta: Ámde nekem sincs. Egyébként a kimeneten elvárt jelforma egy szabványos PWM négyszögnek felel meg? (Ami a terv)
Igen, elvileg annak kell lennie. Most még egyszer átolvastam a leírást és ott az áll, hogy az áramkör átveszi a bemenő PWM jel frekvenciáját, vagyis külső vezérlés nélkül egy adott frekvencián megy (az analóg fényerőszabályzásnál is).
Külső jelforrásnál átáll a frekvencia és annak megfelelően fog működni, de az AVR is négyszöget állít elő, tehát annak kellene megjelennie elvileg. Természetesen jóval nagyobb feszültséggel.
Most rádobtam a nyomógombokat is és érdekes dolgok történtek.
Bizonyos kitöltési értékeknél begerjedt. Megváltoztattam kicsit az értékeket (256 értékből lehet választani, mert 8 bites az AVR PWM szabályzása) és így már stabil lett mindegyik fényerőnél.
Gondolom úgy lenne érdemes behangolni a tekercseket, hogy az AVR PWM frekvenciájánál stabil legyen. Ehhez még számolgatnom kell kicsit.
|
szer. márc. 10, 2010 23:38 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
|
Ha esetleg érdekel titeket, én hozzáférek néhány komolyabb oszcilloszkóphoz, mikor épp nem vagyok suliban. (Késő délutáni órák + néha hétvége.)
Ha lesz rá érdeklődés, lemérhetem az áramköröket; van szkóp, amellyel az ábrákat le is tudom menteni képfájlba, hogy utána pl. itt a fórumon ki lehessen vesézni.
|
szer. márc. 10, 2010 22:07 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
jetro írta: off nagyon jó állapotban, haver nagyon vigyázott rá mindig tiszta valószínű ezért is vitték el...
Szomorú eset. Állapottól függetlenül viszik, ami mozdítható
Ha nem erős U lakat volt, akkor pár másodperc alatt megvolt a művelet...
http://www.criticalmass.hu/lakat
Ajánlom a videókat...
Mondjuk ezt
http://www.criticalmass.hu/blogbejegyze ... akat-video
|
szer. márc. 10, 2010 22:00 |
|
|
jetro
arany tag
|
off
bocsi csak mivel tudom hogy többségetek sokat bicózik és ért is hozzá itt kérek segítséget, haverom bicóját ellopták suli elől és tudom hogy a 4 égtáj felé minden irányba vihetik megkérlek titeket is ha esetleg feltűnik ilyesmi hogy eladó és nagyon olcsón... ma lopták el
merida sub 40v
nagyon jó állapotban, haver nagyon vigyázott rá mindig tiszta valószínű ezért is vitték el...
köszönöm a segítségeteket
tudom nincs sok esély hogy meglesz, de azért próbálkozni lehet
|
szer. márc. 10, 2010 21:53 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
dhpage írta: Az jó lenne, de nincs szkópom. Pinyo, neked van, nem tudnál ilyeneket is tesztelni?
Ámde nekem sincs.
Egyébként a kimeneten elvárt jelforma egy szabványos PWM négyszögnek felel meg? (Ami a terv)
|
szer. márc. 10, 2010 21:35 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
balu1 írta: Ekkora projektnél szerintem ez legyen a legkevesebb! Mondjuk a ledeknek elvileg árthatott volna a fordított polaritás mert záró irányban 5 Voltot kaphat max. de szerencsére ebből nem lett gond amint látszik. Á ez nem lehetséges, ez is benne van az IC funkcióiban. Rövidzárra, szakadásra és fordított polaritásra is figyel. A hővédelemmel kiegészítve (lehet analogra is tervezni, ha esetleg nincs szükség a fényerőszabályzásra (pl. autó reflektor)) meg aztán tényleg "hülyebiztos" lesz. balu1 írta: Azt azért érdemes lenne megnézni szkóppal, hogy a kimeneten nem nagyáramu tüskék jelennek meg, hanem közel sima egyenfesz, mert ellenkező esetben az erősen túlhajtott ledek hatásfok görbéjét kellene figyelembe venni.
Az jó lenne, de nincs szkópom.
Pinyo, neked van, nem tudnál ilyeneket is tesztelni?
|
szer. márc. 10, 2010 17:53 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
SPafi írta: FeF! Idézet: Ha megfelelő hűtőtestre teszem, nem hajlandó igazán izzani az a szál. Ha szabadon hagynám, félek megsülne a többi mag... Próbáld áramimpulzussal! 0,1 s alatt nem tud annyira átterjedni a hő a környezőchipekre, de az áramot növelve a delikvens bekötése megsemmisülhet. Ehhez nagyobb táp, MOSFET, és egy impulzusadó kell, vagy pár Farádos elkó.
NiCd akksikkal próbáltam, fogalmam nincs mekkora áramot hajtott át rajta, de most már legalább megy a többi 3 mag. A halott meg még mindig részleges rövidzárat produkál, elég érdekesen viselkedik.... Mintha valami (elég kicsi) ellenállás lenne.
video
|
szer. márc. 10, 2010 17:32 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Jessssz! Nem csinálsz valami USB-n frissíthető firmware-es megoldást?
Most úgy van megcsinálva, hogy onboard a programozás, tehát csak rá kell tenni a csatlakozót a panelre és mehet is.
Viszont ehhez kell még egy AVR programozó, ami azért nincs mindenkinek otthon. Ha meg a panelre tenném rá a programozót is, akkor az nagyon megnövelné a méretét és az árát is.
Egyébként a HEstore-os AVR Doper-el van programozva, az kapható 5e forintért Kit-ben, ezt otthon könnyen össze lehet állítani. Onnantól csak szoftver kérdése.
Egyébként arra gondoltam, hogy neked adnám oda (ha kész leszek a gombos fényerőszabályzással, illetve a végleges Fet-ekkel), hogy teszteld a te 7db-os XP-G-del.
És hogy jól megterheljük, szerintem felvihetjük az áramot 1.5-re.
Hmm...most jut eszembe, hogy van ott ugye a hőmérés...azt hiszem ráteszem ideiglenesen a terheltebb Fet-re és ha túlmelegszik, akkor automatikusan visszaveszem a vezérlést. Ha már van benne, használjuk ki.
|
szer. márc. 10, 2010 16:58 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Köszönöm!
|
szer. márc. 10, 2010 16:49 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
SPafi írta: Próbáld áramimpulzussal! ... pár Farádos elkó.
Én is próbáltam egy zárlatos XP-E-t "megjavítani" ily módon, de kicsit túllőttem a célon: a tucatnyi párhuzamosított 4700uF/10V-ra töltött elkó hozzáérintésétől végleges szakadássá vált a led.
Bár lehet, hogy nem fordított polaritással kellett volna... :oops:
Na mindegy, elötte sem működött! (Valószínűleg túl sokat vacakoltam a hűtőfelületre forrasztással, attól kezdett átvezetni, majd tesztüzemben masszív rövidzárba ment át). :roll:
|
szer. márc. 10, 2010 14:59 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
FeF!
Idézet: Ha megfelelő hűtőtestre teszem, nem hajlandó igazán izzani az a szál. Ha szabadon hagynám, félek megsülne a többi mag...
Próbáld áramimpulzussal! 0,1 s alatt nem tud annyira átterjedni a hő a környezőchipekre, de az áramot növelve a delikvens bekötése megsemmisülhet. Ehhez nagyobb táp, MOSFET, és egy impulzusadó kell, vagy pár Farádos elkó.
|
szer. márc. 10, 2010 13:11 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
balu1 írta: Legalább megmutatta magát. Végül a zárlat melyik körben van? Ha másik kör sérülne akkor a kritikus szálat esetleg tűvel nagyító alatt is el lehetne érni.
Gondolom test felé zárlatos az egyik mag.
Így néz ki:
kép
Ha megfelelő hűtőtestre teszem, nem hajlandó igazán izzani az a szál. Ha szabadon hagynám, félek megsülne a többi mag... :S (melegszik rendesen) Mondjuk ennél rosszabb úgyse lehet.
|
szer. márc. 10, 2010 12:32 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
dhpage írta: Noskéremszépen rengeteget haladtam az áramkörrel. Konkrétan kész, jelenleg tesztelés alatt van. Viszont élesztésnél 2 akkora **** hibát követtem el, hogy az szégyen. Ekkora projektnél szerintem ez legyen a legkevesebb! Mondjuk a ledeknek elvileg árthatott volna a fordított polaritás mert záró irányban 5 Voltot kaphat max. de szerencsére ebből nem lett gond amint látszik. dhpage írta: Kicsit most finomítottam a PWM vezérlésen, mert túl szaggatott volt, szemmel is látható. Szerencsére az AVR-el egy mozdulat volt (1 sor a programban), feltekertem a szabályzás frekvenciáját, most már teljesen egyenletes fénnyel megy. Azt azért érdemes lenne megnézni szkóppal, hogy a kimeneten nem nagyáramu tüskék jelennek meg, hanem közel sima egyenfesz, mert ellenkező esetben az erősen túlhajtott ledek hatásfok görbéjét kellene figyelembe venni. dhpage írta: Az LT3755 beforrasztással és a nyákkal azért megküzdöttem, ez utóbbit biztosan nyákgyártó céghez fogom leadni, mert szörnyű babra munka. Lassan konkurenciája leszel a maxflexnek és a németek is tőled rendelnek majd.
|
szer. márc. 10, 2010 9:54 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
dhpage írta: Noskéremszépen rengeteget haladtam az áramkörrel. Konkrétan kész, jelenleg tesztelés alatt van.
Jessssz! Nem csinálsz valami USB-n frissíthető firmware-es megoldást?
|
szer. márc. 10, 2010 9:00 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
|
szer. márc. 10, 2010 8:38 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Nagyfesz ledvezérlő
Noskéremszépen rengeteget haladtam az áramkörrel.
Konkrétan kész, jelenleg tesztelés alatt van.
Az első áramkörterv nyákba lett öntve mindenestül, boost vezérlő + AVR vezérlő. Van benne csatlakozás egy kontroll-ledhez, egy hőmérő ellenálláshoz és két nyomógombhoz.
Szépen megy egy 12V-os motorakksiról, holnap kipróbálom autó generátorról is. Most 10V alatti feszültségnél lekapcsol, de ez paraméterezhető, van mintakapcsolás 6V bemenethez is, szóval el fog menni 2db Li-ionról. Na persze ekkor brutál áramot fog felvenni, így inkább ajánlott a 4 li-ion cella.
Kár hogy egyelőre ledhiányom van a teszteléshez, kénytelen voltam bevetni a 4 XP-G-s bringalámpa ledjeit és a 2 MC-E konyhai világítást egyszerre. Simán vitte a 3 MC-E-nek megfelelő ledet.
Kicsit most finomítottam a PWM vezérlésen, mert túl szaggatott volt, szemmel is látható. Szerencsére az AVR-el egy mozdulat volt (1 sor a programban), feltekertem a szabályzás frekvenciáját, most már teljesen egyenletes fénnyel megy.
Az LT3755 beforrasztással és a nyákkal azért megküzdöttem, ez utóbbit biztosan nyákgyártó céghez fogom leadni, mert szörnyű babra munka.
Most a tekercseket és a fet-eket hangolgatom, illetve a hűtést. Ehhez még át kell tervezni a nyákot, hogy legyen elegendő hűtőfelület.
Picit sípol a cucc, de csak fényerő váltásnál, teljes vezérlésnél (1A) hangtalan.
Viszont élesztésnél 2 akkora **** hibát követtem el, hogy az szégyen.
Egyrészt simán nem vettem észre, hogy a bemeneti multifuse nem lett beforrasztva, így csak néztem, hogy miért nem nyikkan meg.
Aztán végül rájöttem, de ekkor jött a másik csodálkozás: a ledekkel csak sípolás, meg gerjedés, de semmi fény.
Ezen nem tudtam először javítani, így fogtam és egy marék 12V-os izzót tettem rá. Na ezzel már ment.
Aztán gondoltam, hogy talán kevés a led. Ekkor feltettem rá a teljes konyhait és a bringást együtt, de semmi.
Végigmértem a ledeket, hátha valahol szakadt a kör, de az sem.
Természetesen igen egyszerű volt a megoldás...xarul jelöltem a nyákon a led kivezetést...innentől már könnyű kitalálni, fordítva volt bekötve a ledsor.
Megfordítottam és lőn, vígan ment 5-12 sorbakötött chippel is.
Az áram egyébként igen stabil, 0.98A és nem változik az akksi feszültségének csökkenésével sem.
Az áramérzékelő ellenállást majd kicserélem egy 1%-osra, hogy még pontosabb legyen.
Egyébként 0,1 ohm, vagyis pl. az XP-G 1.5A-es max. hajtására is könnyedén átkonfigurálható.
Mivel először fölöslegesen nagy tekercsekkel számoltam, így 55mm x 35mm a mérete, de ez még csökkenthető lesz, ha véglegesítettem az alkatrészeket (hűtés, stb.)
Holnap mérek egy hatásfokot is.
|
szer. márc. 10, 2010 1:31 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
DöG-1 írta: Nem néztem, ez ugyanaz, vagy teljesen más cég lehet?
Én voltam már a budapesti Incomp-nál alkatrészért, szerintem nem ugyanaz a cég.
|
szer. márc. 10, 2010 1:05 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Veriakilis írta: Elég drágák ahhoz, hogy hamis adatok legyenek, de egy SSR-90 33 dollárért jobb vétel lehet?
Veriakilis
Köszönöm az árakat!
Hát az biztos, hogy a Deal olcsóbban adja. Az Incomp leírás szerint a Deal-es 30W-os lehet (csak kép alapján persze) és ha így hasonlítom össze, akkor a kínaiak olcsóbbak.
|
kedd márc. 09, 2010 23:04 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Legalább megmutatta magát.
Végül a zárlat melyik körben van?
Ha másik kör sérülne akkor a kritikus szálat esetleg tűvel nagyító alatt is el lehetne érni.
|
kedd márc. 09, 2010 21:00 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
balu1 írta: Egy lehetőséged van, kb 3 Voltról küldj át rajta nagy áramot. Mivel rövidzár van benne valahol, ez nem lesz nehéz. Ha esetleg a védő dióda lett zárlatos, akkor vagy a zárlatot okozó, diódához futó szál ég el, vagy a ledhez vezető szakad meg, akkor meg annyi. Végülis még mindig jobb mint egyszerüen kidobni, hátha..
Áramkorlátos labortápom max. 3 A-t tud, az semmire sem elég. :S
Egyetlen esélyem talán, ha NiCd akksikat kötök rá, az talán tud elég áramot adni neki.
Szerk. Hoppá, de, elég, Az egyik (nem 2) bond wire elkezdett vörösizzani.
A led 3 db Q2-vel és áramkorláttal volt sorban, ami kb. 1 A-re van beállítva, ott nem jelentkezett efféle tünet... Majd megpróbálom elfüstölni azt a szálat.
|
kedd márc. 09, 2010 19:41 |
|
|
tthom
ezüst tag
|
DealExtreme
Sziasztok!
Régóta olvasom a topikot, információ gyûjtésként.
Az létezik, hogy a DealExtreme-n az összes power led hidegfényû? Olyan jó áron van már 1-2, gondoltam rendelek belsõ világításnak, de akármennyit is nézek, mind hidegfényû kóddal van..
Tomka
|
kedd márc. 09, 2010 17:02 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Egy lehetőséged van, kb 3 Voltról küldj át rajta nagy áramot.
Mivel rövidzár van benne valahol, ez nem lesz nehéz.
Ha esetleg a védő dióda lett zárlatos, akkor vagy a zárlatot okozó, diódához futó szál ég el, vagy
a ledhez vezető szakad meg, akkor meg annyi. Végülis még mindig jobb mint egyszerüen kidobni, hátha..
|
kedd márc. 09, 2010 12:33 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
Az lehetséges, hogy egy SSC P7 minden további nélkül átmegy rövidzárba? Eleddig egy proci hűtőbordára volt fogatva, volt hűtve rendesen.
Először arra gyanakodtam hogy valamelyik lefogató csavar okozott rövidzárat, de eddig úgy tűnik, nem. Merev rövidzár, egy deka fényjelenség nincs, de látható elváltozás sincs a leden belül.
|
kedd márc. 09, 2010 10:57 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
SPafi írta: Attól, hogy 35V-on vesz fel 3 A-t. Tényleg. Ezt benéztem. Köszi! DöG-1 írta: Én eddig csak ezt találtam: Incomp-Bp... Nem néztem, ez ugyanaz, vagy teljesen más cég lehet?
Nem tudom, de úgy tűnik nem ugyanaz.
Az a vicc hogy én keszin lakom és lehet hogy feleslegesen túráztam a chipcad-hez xr-e ledekért mikor itt is lehet venni a szomszéd utcában.
|
csüt. márc. 04, 2010 22:18 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
elfroland írta: Jé, Dunakeszin is nyomul a led biznisz?!
Én eddig csak ezt találtam: Incomp-Bp...
Nem néztem, ez ugyanaz, vagy teljesen más cég lehet?
|
csüt. márc. 04, 2010 19:01 |
|
|