Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 02, 2025 19:25

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Miért nem sárga ledet teszel az indexbe?

vas. márc. 21, 2010 21:40
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lassan az összes izzó cseréjére sor kerül a motoron, most épp indexek átalakítása folyik. :)

http://picasaweb.google.com/dhpage.fw.hu/MotorIndexAtalakitasLedesre#5451179274067968786

vas. márc. 21, 2010 21:07
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Múltkor már kérdeztem, de hamar továbbszaladt a topik, illetve annyira nem is egetrengetően fontos számomra az ügy, de nem maradt véletlenül valakinek a múltkori Auchan-os eresztésű, 2 x 3600 mAh-s LiPo akkupakkból egy "feles" példánya? Mondjuk olyan, amiben esetleg még az egyik cella működőképes lehet? Ugyanis van egy félig jó ilyen akkupakkom, tehát az egyik cella és az elektronika az fullos, a másik cella teljesen halott, fel van puffadva nem kicsit, szóval kezelhetetlen állapotú. Ha esetleg valakinek van egyetlen működőképes cellája, akkor engem érdekelne... :roll:

vas. márc. 21, 2010 15:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
jetro írta:

de amúgy tükörrel jobban lehet összponotsítani a fényét? mert lencsével csak kivetíteni a chip képét vagy az is lencse függő hogy mekkorában vetíti ki?:D

Egyet mondok:DEFT
Ezek szerint az igazi throwerek nem tükrösek? :D
Dehogynem. Lásd Maxabeam. :) (mondjuk ez HID)

Szerk.
képek születtek

szomb. márc. 20, 2010 21:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok
Ha valakit esetleg érdekel van pár eladó lámpatestem.
Bordás aluház 4-es foncsor és plexielőlap,van hosszúkás és kerek kivitelben is.Eredetileg ledes kocsi ködlámpák voltak csak a kínailedek vagy az elektronikák megpusztultak bennük én szétszedtem kitakarítottam és igy adom.Egyet megcsináltam magamnak 4db XPG vel az utolsó képen világít a szobában a plafonra kb 1,5-2m röl.Az ár 3eft/db lenne.

http://kepfeltoltes.hu/view/100320/IMG_ ... es.hu_.jpg

szomb. márc. 20, 2010 18:51
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Következő kérdésem lenne:

Ha van egy 100lument 3300K-s ledem meg egy 100lumen 6000K-s ledem és kellően közel teszem egymáshoz őket, akkor nagyjából egy 4650K-s ledként fog világítani?

szomb. márc. 20, 2010 17:14
arany tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
FeF írta:
Tudom, tudom, nem vagyok normális. De ezt akkor is meg kellett próbálni :)9xC30
9xC30_2

Ami a normalitást illeti, lámpa ügyben itt mindenki ilyen! ..ezért is értjük meg egymást. :lol:
Viszont egy szabadtéri fotó hiányzik, ami a távolsági megvilágítás csóváját és távolságát ábrázolja. :P

majd megcsináljuk azt is :D

azon gondolkozok ilyeneket összeranki hasonlóan más fókuszokkal és úgy megcsinálni a lámpámat :lol:

de amúgy tükörrel jobban lehet összponotsítani a fényét? mert lencsével csak kivetíteni a chip képét vagy az is lencse függő hogy mekkorában vetíti ki?:D

szomb. márc. 20, 2010 16:08
arany tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
jetro írta:
..okos fény :lol:
..na meg aki okosan össze rakja hozzá a cuccot! :)

Apropo, jetro: Szóval te vagy az a "te" aki a youtube-on írt még múltévben.. most újként olvastam.
Éppen akartam javasolni az "ürgentyűnek", mivel (azóta tudom) ott vagy a közelben,
veled megbeszélhetné a levélben említett ledes gondjait.

Már rémlik a dolog, amikor jobb társaságban akar maradni akkor tényleg veled beszél meg mindent -ugye-,
ugyanis a "titokzatos" levélíró és te ugyanaz a személy vagytok.. :)
Jól gondolom?

pontosan így van :D de válaszoltam is :D
amúgy nem tudnék magamnak válaszolni mert azóta se tudok sokkal többet :D

szomb. márc. 20, 2010 16:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
FeF írta:
Tudom, tudom, nem vagyok normális. De ezt akkor is meg kellett próbálni :)9xC30
9xC30_2

Ami a normalitást illeti, lámpa ügyben itt mindenki ilyen! ..ezért is értjük meg egymást. :lol:
Viszont egy szabadtéri fotó hiányzik, ami a távolsági megvilágítás csóváját és távolságát ábrázolja. :P

szomb. márc. 20, 2010 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
jetro írta:
..okos fény :lol:
..na meg aki okosan össze rakja hozzá a cuccot! :)

Apropo, jetro: Szóval te vagy az a "te" aki a youtube-on írt még múltévben.. most újként olvastam.
Éppen akartam javasolni az "ürgentyűnek", mivel (azóta tudom) ott vagy a közelben,
veled megbeszélhetné a levélben említett ledes gondjait.

Már rémlik a dolog, amikor jobb társaságban akar maradni akkor tényleg veled beszél meg mindent -ugye-,
ugyanis a "titokzatos" levélíró és te ugyanaz a személy vagytok.. :)
Jól gondolom?

szomb. márc. 20, 2010 13:18
arany tag

Hozzászólás 
akkor ezt személyesen miért nem mondtad?:D:D de azt se tudom egy másiknak mekkora kell:D

http://galeria.mobilport.hu/files/095/0 ... 00x300.jpg
okos fény :lol:

szomb. márc. 20, 2010 12:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
jetro írta:
... mostmár akad valaki aki meg tudja mondani hogy egy xp-g s2-es 1500ma-en mennyi hűtőfelületet igényel? :)

A hűtésnek meg nagyjából annyit igényel az az S2, mint az összes többi, 1500 mA-en. Csak annyi a különbség szvsz, hogy magasabb a hatásfoka (mint pl. egy P4-nek), adott teljesítményből több a fényenergia és kevesebb hőt disszipál. Azt, hogy mennyivel... nem tudom megsaccolni, Ti jártasabbak vagytok ebben szerintem (már csak gyakorlatból adódóan is :)).
Szerintem kb. 4-5 W leadott hőteljesítménnyel nem árt számolni, meg figyelembe kell venni a lehetséges hőelvonás módszereit (csupasz kézzel tudod-e fogni vagy kesztyűvel, menetszél hűti-e majd vagy sem...) és eszerint tervezgetni. De ezt szerintem már páran leírták előttem.

szomb. márc. 20, 2010 11:22
arany tag

Hozzászólás 
rájöttem a kis lámpám feszültség ingadozásának okára:D
a kapcsoló nem volt meghúzva eléggé:D

mostmár akad valaki aki meg tudja mondani hogy egy xp-g s2-es 1500ma-en mennyi hűtőfelületet igényel? :)

pén. márc. 19, 2010 23:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
FeF írta:
Tudom, tudom, nem vagyok normális. De ezt akkor is meg kellett próbálni :)

:D :D Hát ez tényleg állat. :)

pén. márc. 19, 2010 21:56
platina tag

Hozzászólás 
FeF írta:

Elképzeltem, hogy ezt felszigszalagozod a biciklis sisakodra, és úgy nyomod a 24órás terepmaraton éjszakai etapját! :lol: :lol: :lol: 8) :mrgreen:

pén. márc. 19, 2010 21:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az összetartása nem kimondottan tökéletes, oszlopfúró+lyukfúró + egyéb precíziós szerszámok (ráspoly :D) ennyit tudnak.
9xC30
9xC30_2

pén. márc. 19, 2010 21:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
cimopata írta:
remekül lehet mellette este focizni :D
Hozzávalók: 1db 5m-s spicc bot.
Ha már pecabot..
nyáron este ki lehet ülni vele a vízpartra.
Leváltod a holdat, a halak díszkivilágítás mellett haraphatnak.
A szunyogokat is elviszi vagy 5 méterre tőled az erős fény, de oda aztán gyűlik a sűrüje.

Micsoda ötleteket mozgósít a hosszú pecabot a végén lámpával.. :D

pén. márc. 19, 2010 20:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
cimopata írta:

Valóságban egy kicsivel sötétebb, de remekül lehet mellette este focizni :D
http://picasaweb.google.hu/cimopata/P7SSC10WLed#5448593955208848466
Hozzávalók: 1db 5m-s spicc bot.

Jó lett, egész apró a nyák. Bár 1 ledhez könnyű picit csinálni, bezzeg 4-el (+ a vezérlés) már több a szenvedés. :)

pén. márc. 19, 2010 13:50
gyémánt tag

Hozzászólás Re: dhpage ledtáp
DöG-1 írta:
Igen, egy próbát talán megér! :)
Gondolom, a max áram közelében van egy olyan tartomány, ahol a hatásfok javul (led, elektronika egyaránt), ha analógban szabályozod le, sokkal kisebb ledáramokhoz meg valószínűleg a PWM a leghatékonyabb -némileg csökkentett árammal-. De ezt csak sejtem, nem tudom így van-e? :roll:

Végül is kipróbálni lehet, csak ez a nyák erre nem jó, mert rögtön a lábaknál rövidre van kötve az analog vezérlés, utólag ezt mókolni...már most is úgy néz ki az áramkör, mintha felrobbant volna. :roll:

Na meg most, hogy működik végre, nem akarnék hozzányúlni amíg nem véglegesednek a tekercsek. Utána úgy is újra kell tervezni a helykihasználás miatt.
Nézegettem, diódából is pofás smd változatok kaphatók, ha a full teljesítménnyel is csak annyira melegszik mint most, akkor az is lehet apró. A második fet pl. hideg, az marad smd, még hűtő-via sem fog kelleni hozzá.
A fő fetnek viszont majd fog kelleni a hátoldalon egy nagy felület, azt nem lehet megúszni.

Megrendeltem 3 tekercset (elvileg hamar megjön), szerintem jövőhéten már szkópozhatok. Meg egy pontos hatásfokmérés sem ártana.

pén. márc. 19, 2010 13:42
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
Áh, ott nem vagyok regisztrálva, úgy meg nem lehet megnézni a csatolásokat. Sad

Valóban erre nem gondoltam: :-)
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/24/2492fcf5eafd417e319643b01481c878.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/d7/d75be9c2f56208041a6b7a89959109ac.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?fn=e211e6fdecc054dff09b021682e4031d.zip&orig_fn=%C1ramgen.%20POWER%20ledekhez1.0.zip

Valóságban egy kicsivel sötétebb, de remekül lehet mellette este focizni :D
http://picasaweb.google.hu/cimopata/P7SSC10WLed#5448593955208848466
Hozzávalók: 1db 5m-s spicc bot.[quote]

pén. márc. 19, 2010 13:19
platina tag

dhpage írta:
Úgy érted, hogy a micro PWM-et inkább az analog bemenetre illesztenéd?
Vagy nem jól értettem?

Igen, egy próbát talán megér! :)
Gondolom, a max áram közelében van egy olyan tartomány, ahol a hatásfok javul (led, elektronika egyaránt), ha analógban szabályozod le, sokkal kisebb ledáramokhoz meg valószínűleg a PWM a leghatékonyabb -némileg csökkentett árammal-. De ezt csak sejtem, nem tudom így van-e? :roll:

pén. márc. 19, 2010 9:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Apropó, a leárazással a Chipnél az XP-G R4 olcsóbb (még bruttóban is), mint a Cuttertől. Ja és star-os!

Kár, hogy nincs náluk R5, na meg többledes star.

pén. márc. 19, 2010 0:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Alapvetően a nagyobb tekercsek jobbak (azonos anyag és konstrukció mellett). Az SMD csak automatikus szerelhetőségben jobb, egyébként nehezebb jól megcsinálni. A legjobb tekercset egyedileg a feladathoz méretezve (feszültség, áram, és freki figyelembevételével) lehet csinálni, ez akár negyedakkora veszteségű is lehet, mint egy általános célú gyári.

Gondoltam a saját tekercselésre is, de egyrészt nem értek hozzá, másrészt meg a szórás valószínűleg nagyobb. A méretről nem is beszélve, azért ha lehet minél kisebbre szeretném építeni.

csüt. márc. 18, 2010 23:59
gyémánt tag

DöG-1 írta:
Szóval továbbra is digi vezérlő, csak jobb led-(és elektromos)-hatásfok. :wink:

Ezt nem láttam. :)

Úgy érted, hogy a micro PWM-et inkább az analog bemenetre illesztenéd?
Vagy nem jól értettem?

csüt. márc. 18, 2010 23:24
a fórum lelke

Hozzászólás 
Alapvetően a nagyobb tekercsek jobbak (azonos anyag és konstrukció mellett). Az SMD csak automatikus szerelhetőségben jobb, egyébként nehezebb jól megcsinálni. A legjobb tekercset egyedileg a feladathoz méretezve (feszültség, áram, és freki figyelembevételével) lehet csinálni, ez akár negyedakkora veszteségű is lehet, mint egy általános célú gyári.

csüt. márc. 18, 2010 23:22
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
cimopata írta:
Sziasztok!

Vettem néhány P7 SSC ledet csináltam hozzá egy elég jól sikerült áramgenerátort.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_649269.html?highlight=1#649269

üdv

Áh, ott nem vagyok regisztrálva, úgy meg nem lehet megnézni a csatolásokat. :(

csüt. márc. 18, 2010 23:10
gyémánt tag

DöG-1 írta:
Arra gondoltam, hogy nem muszáj 1db nagy tekercs, hanem lehetne pl. több kisebb is párhuzamosan, vagy sorosan. Árnyékolt tekercsek azt hiszem akár egymás mellé is tehetők, nem zavarják egymást. :) (Vagy lehet, hogy észrevenni, ha nem ugyanolyan polaritással vannak bekötve?) :?
Pl. ilyesmire gondoltam, mondjuk 2-4db párhuzamosan: :roll:
LOMEX 93-02-36 6.4uHy 12.5x12.5mm 25% 8.64mR ETQP6F6R4HFA (PAN) RoHS Isat=6.2A 25°C raktáron=154 db 44.60 Ft +áfa+kisker

Hát, nem nagyon szoktak több tekercset alkalmazni, sőt eddig még nem láttam ilyet. Több tekercs csak akkor van, ha valami extra funkciót ad (pl. rövidzár), de akkor sem párhuzamosan vagy sorosan, hanem az áramkör más részén vannak.

Most a legjobban egy 10-essel megy, de a számítás szerint 15 vagy 22 lenne jó. A 10essel most túlságosan melegszik a fet, de a szimuláció szerint sem okés (ott is sok teljesítmény gőzölődik a feten).

Amikkel próbáltam: 10, 22, 23, 40, 100. Persze sokfajta tekercs, más maggal és formával, így igazából nem összehasonlíthatóak.

Rendelek többfajta 15-öst, aztán jöhet a méregetés. Szerintem egyébként SMD-vel sokkal jobb lehet majd a hatásfok, gondolom nem véletlen, hogy a Taskled is már ilyet használ.

csüt. márc. 18, 2010 22:57
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Vettem néhány P7 SSC ledet csináltam hozzá egy elég jól sikerült áramgenerátort.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_649269.html?highlight=1#649269

Teszek fel majd 1-2 képet hogy hogyan világít.

Akit érdekel egy kis infó az áramgenerátorról:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_652808.html?highlight=1#652808

üdv

csüt. márc. 18, 2010 12:29
platina tag

dhpage írta:
A microcontrollert most átállítottam négyszögjel helyett háromszögre. Így nem teljes kikapcsolások vannak, hanem simított jelek. Ezzel egyébként egyből megugrott a hatásfok... ...Van analóg vezérlés rajta, első körben azzal akartam hőszabályozást, szóval akár egy Hozé féle potméteres megoldást is lehet rá tenni, de szebb megoldás a digi vezérlő...
DöG-1 írta:
...R-C taggal kisimítható DC szabályozófeszültséggé a szabályozó PWM kimenőjele...
Szóval továbbra is digi vezérlő, csak jobb led-(és elektromos)-hatásfok. :wink:

Ha sikerül ilyen SMD-ből találni megfelelő tekercset, akkor nagyon kicsire összenyomható lesz az áramkör.

Tulajdonképpen mekkora értékű, áramú induktivítása kéne, milyen frekin jár? :roll:

Arra gondoltam, hogy nem muszáj 1db nagy tekercs, hanem lehetne pl. több kisebb is párhuzamosan, vagy sorosan. Árnyékolt tekercsek azt hiszem akár egymás mellé is tehetők, nem zavarják egymást. :) (Vagy lehet, hogy észrevenni, ha nem ugyanolyan polaritással vannak bekötve?) :?
Pl. ilyesmire gondoltam, mondjuk 2-4db párhuzamosan: :roll:
LOMEX 93-02-36 6.4uHy 12.5x12.5mm 25% 8.64mR ETQP6F6R4HFA (PAN) RoHS Isat=6.2A 25°C raktáron=154 db 44.60 Ft +áfa+kisker

csüt. márc. 18, 2010 11:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Találtam egész jó tekercseket az SOS electronicon, erre kiderült, hogy nettó 5e a minimum rendelés. :(
Nekem csak 1-1 próbadarab kellene, ennyiért nem akarok rendelni...

Végül kénytelen voltam Farnell oldalon böngészni és azt hiszem megtaláltam az ideális tekercseket. SMDk és jó nagy áramot tudnak. Ráadásul nem is vészes az áruk.
Holnap meg is rendelek néhány darabot próbának. :)

Ha sikerül ilyen SMD-ből találni megfelelő tekercset, akkor nagyon kicsire összenyomható lesz az áramkör. :D

csüt. márc. 18, 2010 2:01
gyémánt tag

DöG-1 írta:
Nagyfrekis tüskéket kisimítja valamelyest a kimeneten lévő pufferkondi! Esetleg egy további LC szűrőtaggal még tovább simítható lenne a ledáram.
LED-hatásfokilag az lenne igazi, ha a ledmeghajtó IC-t nem PWM-ben, hanem analógon szabályozná le a vezérlő (pl. R-C taggal kisimítható DC szabályozófeszültséggé a szabályozó PWM kimenőjele). Így nem időarányos ki-be kapcsolgatása lenne a nagy LEDáramnak, hanem folyamatos, kisebb áramot kapna.
Mintha lenne ilyen bemenete a táp IC-nek?:roll:

A vezérlő kimenete mindenképpen PWM, tehát ezt nem lehet megúszni. Ha jól van kalibrálva az IC, akkor ez gyakorlatilag 0,01A változás a led áramában (tüske méretek). Van analóg vezérlés rajta, első körben azzal akartam hőszabályozást, szóval akár egy Hozé féle potméteres megoldást is lehet rá tenni, de szebb megoldás a digi vezérlő. :)

A microcontrollert most átállítottam négyszögjel helyett háromszögre. Így nem teljes kikapcsolások vannak, hanem simított jelek. Ezzel egyébként egyből megugrott a hatásfok.

DöG-1 írta:
Ha sorozatgyártásra kerülne, és elég olcsóra jönne ki, akkor talán engem is érdekelne... bár én inkább kisebb teljesítményű lámpákat építgetek... :wink:
De csak a vezérlő rész is, valami alap felprogramozva, "konyhakész állapotban" mindenképpen érdekelne! :P

A microcontroller PWM-el vezérelhet egy FET-et, szóval a nagy IC nélkül is használható lehet kis ledek meghajtására. Gondolkoztam ilyesmin, változó színű hangulatvilágítás készítésére pl. jó lenne.

csüt. márc. 18, 2010 1:53
arany tag

DöG-1 írta:
jetro írta:
gondolkoztam olyan biciklizáron amit ha elcsípnek riaszt, vagy kis kütyüre mint a filmekben hogy gps-en követhetem a bicót ha ellopják ami azért jó mert így még le is buktathatok olyanokat akik nagyban nyomják ilyesmikről tud valaki? gps-est láttam de autóhoz ami nagy és drága nekem max olyan jó ami kicsi és drága és nem kell utána fizetni rá

Szerintem valami olcsó, használt, kibelezett mobilt kéne beletuszkolni valahogy (csak antennának kéne kilógni, meg a tápot kéne megoldani... :roll: Gondolom cellaadatok lekérdezhetők, ha ellopták a vasat. :wink:

használhatónak tűnik:D de ahoz kell simkártya ami mindig valami adótoronyra kapcsolódik és nem is lehet nagy biztonsággal meghatározni
meg folyamatos megfigyelésre nem tudom, nem értek hozzá:D

csüt. márc. 18, 2010 0:15
platina tag

Hozzászólás dhpage ledtáp
jetro írta:
gondolkoztam olyan biciklizáron amit ha elcsípnek riaszt, vagy kis kütyüre mint a filmekben hogy gps-en követhetem a bicót ha ellopják ami azért jó mert így még le is buktathatok olyanokat akik nagyban nyomják ilyesmikről tud valaki? gps-est láttam de autóhoz ami nagy és drága nekem max olyan jó ami kicsi és drága és nem kell utána fizetni rá

Szerintem valami olcsó, használt, kibelezett mobilt kéne beletuszkolni valahogy (csak antennának kéne kilógni, meg a tápot kéne megoldani... :roll: Gondolom cellaadatok lekérdezhetők, ha ellopták a vasat. :wink:

balu1 írta:
Azt viszont tényleg jó lenne tudni, hogy ez a led nagyáramu munkapontjának környékén lökdösi,
vagy stabil folyamatos kimeneti áramon járatja a ledeket, mert
a tényleges hatásfokon legalább 20-30% -ot ronthat ha nagyáramu tüskékkel van hajtva.
Igaz, az nem az energia-energia konverter átalakítás hatásfokában jelentkezik,
hanem a led munkapontját kényszeríti rosszabb hatásfok felé.
...ha már ennyit dolgozol vele.

Nagyfrekis tüskéket kisimítja valamelyest a kimeneten lévő pufferkondi! Esetleg egy további LC szűrőtaggal még tovább simítható lenne a ledáram.
LED-hatásfokilag az lenne igazi, ha a ledmeghajtó IC-t nem PWM-ben, hanem analógon szabályozná le a vezérlő (pl. R-C taggal kisimítható DC szabályozófeszültséggé a szabályozó PWM kimenőjele). Így nem időarányos ki-be kapcsolgatása lenne a nagy LEDáramnak, hanem folyamatos, kisebb áramot kapna.
Mintha lenne ilyen bemenete a táp IC-nek?:roll:

Nemozoli írta:
...ha beválik a kapcsolás, akkor vevő lennék néhány darabra...

Ha sorozatgyártásra kerülne, és elég olcsóra jönne ki, akkor talán engem is érdekelne... bár én inkább kisebb teljesítményű lámpákat építgetek... :wink:
De csak a vezérlő rész is, valami alap felprogramozva, "konyhakész állapotban" mindenképpen érdekelne! :P

szer. márc. 17, 2010 15:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nemozoli írta:
Már a Telehódon is mondtam, hogy ha beválik a kapcsolás, akkor vevő lennék néhány darabra... :-) ez igen biztató! Lassan konkurrenciája leszel a TaskLED-nek, George meg főhet a levében. Most is a két "döglött" HIPFlexemet flexeli garanciában, hogy működjenek... :-(

Szuper, szerintem lesz majd eladó. :)
Mivel 4 motorra (sajáttal együtt), meg majd autóra is fog kelleni, ezért ha sikerül megtalálni a megfelelő alkatrészeket és a szkópon is jól teljesít, akkor tervezhetem a végleges nyákot és úgy már lehet leadni gyártásba (persze csak a nyákot).
Na meg ha véglegesednek az alkatrészek, akkor már lehet kalkulálni egy árat is.

Pont most nézegettem a Taskledes hyperboost-ot, ahogy láttam neki sikerült találnia valami kicsi, de jó áramú tekercset smd-ben.
Sajnos az értékeket mindent kisatírozta a fotóról :D, így nem lehet tudni, hogy milyen tekerccsel, fettel és IC-vel építette.

De gyanús, hogy az IC pont hasonló tokozású, mint az LT3755. :wink: :roll:

szer. márc. 17, 2010 15:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Azt viszont tényleg jó lenne tudni, hogy ez a led nagyáramu munkapontjának környékén lökdösi,
a tényleges hatásfokon legalább 20-30% -ot ronthat ha nagyáramu tüskékkel van hajtva.

Ezeket is szeretném mérni, több szkópos felajánlást kaptam már, egyelőre el kell érnem a kívánt max. teljesítményt (53V 1A), aztán mehet a mérés.

SOS electronicban láttam jónak tűnő tekercseket (SMD is), abból fogok rendelni egyet-egyet, aztán megnézem hogyan működik.
Sajnos azért nem pontosan úgy működik szimulátorban, mint valóságban (alkatrészek értékszórása, nyák, stb. miatt), ezért amit ott kiszámolok tekercs érték, az sohasem stimmel az áramkörben. :)

szer. márc. 17, 2010 15:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fémgőzölést vállalnak, ha valaki foncsoroztatni akarja a lámpa egyes alkatrészeit!

http://www.femgozoles.hu/munkaink.html
http://www.femgozoles.hu/fotok/Lampatukrozes.jpg

szer. márc. 17, 2010 14:35
arany tag

Hozzászólás 
FeF írta:
jetro írta:
...gondolkoztam olyan biciklizáron amit ha elcsípnek riaszt...

Olcsóbban kijössz egy U lakattal. :)
Sőt még akár hárommal is. Azt nem csípik el, az tuti.

de olyan mindenkinek lehet:D:D
és u lakat de azzal max a hátsókereket fogom le meg a vázat az elsőt nem :D + a sulinál van 45 percük elreszelgetik a u lakatot is:D

szer. márc. 17, 2010 12:58
platina tag

Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
Hozzászólás 
dhpage írta:
Hurrá, egész jól állok! :)
4 XP-G + 7 XR-E 1A-en, 10.8V-ról ..... :rulez: 92% hatásfokkal. :D

Már a Telehódon is mondtam, hogy ha beválik a kapcsolás, akkor vevő lennék néhány darabra... :-) ez igen biztató! Lassan konkurrenciája leszel a TaskLED-nek, George meg főhet a levében. Most is a két "döglött" HIPFlexemet flexeli garanciában, hogy működjenek... :-(

szer. márc. 17, 2010 10:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
jetro írta:
...gondolkoztam olyan biciklizáron amit ha elcsípnek riaszt...

Olcsóbban kijössz egy U lakattal. :)
Sőt még akár hárommal is. Azt nem csípik el, az tuti.

szer. márc. 17, 2010 10:45
arany tag

Hozzászólás 
szerintem már tudom is hogy kit kérek fel ha végre lesz annyim hogy nekiálhassak a nagyszabású tervemnek :D
gondolkoztam olyan biciklizáron amit ha elcsípnek riaszt, vagy kis kütyüre mint a filmekben hogy gps-en követhetem a bicót ha ellopják ami azért jó mert így még le is buktathatok olyanokat akik nagyban nyomják :D ilyesmikről tud valaki? gps-est láttam de autóhoz ami nagy és drága :D nekem max olyan jó ami kicsi és drága :D és nem kell utána fizetni rá

szer. márc. 17, 2010 7:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez tényleg klassz dolog. Sok munkát bele fektetsz ezekbe a dolgokba.
Igaz, a múltkori motorlámpa projekt is nagyon szuper lett.

szer. márc. 17, 2010 1:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hurrá, egész jól állok! :)

4 XP-G + 7 XR-E 1A-en, 10.8V-ról ..... :rulez: 92% hatásfokkal. :D

Elég sok mindent kellett állítani, közte a PWM vezérlést is, ami viszont javított a stabilitáson és hatásfokon. Utána még kicsit levittem a frekvenciát is, ezzel még jobb lett. És végre alig melegszik a tekercs. Igaz viszont a dióda hidegből átment melegbe, de az hűtés nélkül, ami jó.
A fet is alig meleg.

A lényeg, hogy a tekercs ne melegedjen túlságosan, mert azt nem tudom hűteni, szemben a fettel és a diódával, amire rakható borda (vagy kapcsolható majd a lámpatesthez).

szer. márc. 17, 2010 0:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezt szívesen kipróbálnám én is, ha valakinek van pár deci folyékony nitrogénje.
Állítólag Debrecenben a linde-nél olcsóbb mint a sör!

Pl mennyiben módosul a hatásfok, a szín árnyalat, a fogyasztása meg ilyeneket.
..már ha meg nem szakad a gyors lehűtéstől.
Egyszer még tizenévesen keravillban dolgoztam (hát nem tegnap volt).. és kint jártak a gelkából műszerészek.
Félig játékból lefagyasztottak (direkt szadizták) hűtősprayel egyik melegedő tranyót, mi lesz..
Persze megszakadt a hirtelen hőmérséklet változástól. :shock:

szer. márc. 17, 2010 0:14
arany tag

Hozzászólás 
és mennyire főhet egy ilyen? :D
mert gondolom nem folyékony héliumban ad le ilyen fényt :D
világítana egyáltalán olyan hidegben a led?
a lednek is van üzemi hőmérséklet ami kell hogy meglegyen, vagy nem kis hülyeséget kérdeztem most :D

kedd márc. 16, 2010 13:42
ezüst tag

Hozzászólás 
jetro írta:
http://www.luminus.com/stuff/contentmgr/files/0/49fb13dd1ecd06ba454cc7714a96b032/miscdocs/pds_001342_rev_04_sst_90_w_product_datasheet_illumination.pdf

5100 lumen:O
aki jobban ért hozzá majd jól elmagyarázza :)
9 amperen :D

Igen, van ilyen, írogattunk már erről egy ideje... :) Mit kellene elmagyarázni? Adsz neki 9 amperkát és Ő pilácsolással hálálja meg, méghozzá egész fényessel.:)

Amúgy ha már újból szóba került, akkor ismételten feltenném a kérdésemet, ezennel már nem csak Veriakilishez, hanem bárkihez, hogy Magyarországon ezt hol és mennyiért lehet beszerezni (Luminus SST-90)? Régen volt róla szó, hogy valaki tud szerezni, és Tőle lehet venni, de az a thread sajnos idővel elnémult.

kedd márc. 16, 2010 11:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tegnap tiszta fejjel nekiálltam és sikerült életet lehelni az áramkörbe.

A tekercsekkel még játszani kell, de egyelőre 11db chip ment 1A-en, illetve 14 0.7-en, azaz 47V-on 0.7A a csúcs.

A hatásfok (ez nagyon nem pontos, mert az egyik műszerem pontatlan) 82% körül lehet.

Még a vezérlő PWM-et (microcontroller) és szerintem a konfiguráló ellenállásokat is kell változtatni, mert mintha egy bizonyos feszültségen felül nem akarna működni.
A 47V szerintem most a max. fesz lehet az áramkörnek és felette elkezd korlátozni. Persze ez is állítható, de mivel nem 1%-os ellenállásokkal dolgoztam, ez simán elmászhatott a tervezettől.

Hogy mi volt a hiba, azt nem tudom, sok mindent kicseréltem, talán fet és IC lehetett, de vezeték biztos nem égett el.

kedd márc. 16, 2010 10:52
arany tag

Hozzászólás 
"gyengécske" led :D

http://www.luminus.com/stuff/contentmgr ... nation.pdf

http://www.luminus.com/stuff/contentmgr ... beling.pdf

5100 lumen:O
aki jobban ért hozzá majd jól elmagyarázza :)
9 amperen :D

hétf. márc. 15, 2010 23:48
arany tag

Hozzászólás 
Tudna nekem segíteni valaki abban hogy bemegy a chipcad-be ledet venni? Természetesen megbeszéljül előtte a miként és hogyan dolgokat.
Mivel nekem nagyon messzevan így felejtős a bejutás.

------------------------------

A deales p7-es lámpámmal kapcsolatban azt vettem észre hogy, egyre
melegebb van annál tovább bírja az akksi. Már elértem kb 10 óra működést,
is vele minimál álláson ami nemgyenge. Télen olyan 6-7óra volt.
Tudom a hőmérsékletnek van köze hozzá de megírom azért a tapasztalatot.

hétf. márc. 15, 2010 14:12
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok! èn még itt nagyon friss vagyok...
Egy nem ide illö témakör,ne hari érte,de úgy látom ezen az oldalon vannak most...
Smile Kérem,ha valaki tud segítsen nekem ,amit elöre is köszönök ! Egy olyan progit keresek,amivel folyamatosan írható szöveget zenével lehet összefüzni.Ebböl pedig egy videót alkotni.Nem tudom,hogy ez feliratozó progi-e,de már egy hete keresek ilyet...Konkrétan olyasmit szeretnék,mint pl a star wars bevezöje...Aki tud kérem segítsen,fontos lenne számomra ! Köszönöm ! Sziasztok

hétf. márc. 15, 2010 0:26
ezüst tag

Hozzászólás :(
Jó annak aki ennyire ért hozzá...Én tized ennyire sem értek hozzá...Épp a villogó egyik tervezetével próbálkoztam,összeraktam a nyákot 7,4 volt be sima ledekkel,de nem igazán működik,nem tudom mi a baj és annyira nem is értek hozzá hogy rájöhessek,szóval egy kis porfogóval gazdagodtam, ennek a kivitelezett másával(legalsó):http://skory.gylcomp.hu/kapcs/aramgenerator.html

Most neki álok a Dög-1-től kapott kapcsolás megvalósításának...

hétf. márc. 15, 2010 0:11
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 335  Következő