Szerző |
Üzenet |
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Re: "Digitális" végfok(helyesen: D-osztályú)
A diódák feléledési töltését is nézd meg! Az IRFB4229-nél 26 A-en majdnem 1 uC, és nagyobb di/dt, nagyobb hőmérséklet mellett ez jelentősen nagyobb lesz. Az IRFB4227-nél ez feleekkora, pedig 46 A-en specifikálták, tehát inkább 4-szeres a viszony, és még így is a veszteség nem elhanyagolható részét okozza.
|
szer. szept. 15, 2010 21:40 |
|
|
Prolude
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 187 Tartózkodási hely: Budapest
|
SPafi írta: ...ha 90 V fölé nem megy a táp, akkor használható a 4227. Egy stabilizélt táppal gond nélkül mennie kell. Nem szeretném stabilizálással bonyolítani az áramkört. Körbenéztem pici mosfet téren: IRFB4229 250V,72nC, 38mOhm; IRFB4332 250V, 99nC, 29mOhm. Már ketyeg az új próbálkozás, ha lesz eredmény megosztom.
|
szer. szept. 15, 2010 19:20 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
Köszi az infót! Öszintén szólva én sokat még nem foglalkoztam vele, de majd megvizuálom jobban ha lesz időm.
Üdv!
|
szer. szept. 15, 2010 17:35 |
|
|
kbalazs018
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 14, 2004 7:57 Hozzászólások: 219 Tartózkodási hely: Győr
|
Idézet: Sziasztok! Én nem vagyok otthon a kapcsolóüzemü erösítőkben, ezért a segítségeteket kérnem. Van nekem egy JBL aktív subládába való (abból bontott) végfok modul. Elöerősítő nélkül,csak a végfokozat, de ez ugye ugy van méretezve, hogy csak az alacsony freki átvitelére alkalmas, a kimeneti L1 induktivitás miatt. Kapcsolási rajzot mellékelek. A kérdesem az lenne ha én szélessávú erösítőként szeretném használnálni elég az L1 induktivitás értékét csökkentenem, vagy egyéb más áramköri elem modósítása is szükséges? Illetve alkalmas e ez az áramkör szélessávú erősítőnek? Sajnos nem találom, hogyan határozhatók meg a kimeneti LC kör értékei. Elöre is köszönöm! kapcs. rajz: http://kepkezelo.com/images/qbra22qn8fd1yr5lky5f.jpgÜdv! Ismerem ezt a végfokot, nekem is van néhány, subra szerintem elég jó. Mértem a szkóppal a kapcsoló frekit, ami 100kHz. Ez szerintem túl alacsony, hogy széles sávúként használd. Akitől vettem a ezeket a végfokokat mondta, hogy szétbontott egyet, mivel ki van öntve ragasztóval nem biztos, hogy túléli ha szétszeded. Üdv.: Balázs
|
kedd szept. 14, 2010 11:30 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
Oks! Köszi!
|
vas. szept. 12, 2010 18:52 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
40 uH már jó lehet, de C6-ot is csökkenteni kellene, mondjuk 1 uF-ra.
|
vas. szept. 12, 2010 14:32 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
SPafi írta: A kapcsolási rajz nem teljes, hiányzik a leglényegesebb része. Nem lehet biztosat mondani, kivéve azt, hogy U4 egyik fele szintén aluláteresztőt játszik, ezt is ki kell iktatni. A tekercs kisebbre cserélése viszont okozhat problémát, akár az erősítőt működtető füst is kijöhet. Köszi az infót! Gondolom az S64AMI modulra gondolsz. Sajna erröl nem találtam semmit. Lehet szétbarmolom kicsit, egy panel van beöntve. Amugy mennyire kellene lecsökkentenem a 220uH-t hogy szélessávban is jó legyen? Ha sok időm lesz lehet kipróbálom, hogy benne marad-e a füst.
|
vas. szept. 12, 2010 12:50 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Prolude írta: Üdv Urak!
800W/2,66 ohm szélessávú végfokon töröm a fejem. Első körön önrezgő, szűrő után visszacsatolt, félhidasra gondolok, IR2110-zel. 2x90V táp minimum kellene neki, ezért IRFB4227-et nem merek használni. De akkor mit kellene használni kapcsolóelemnek, ami elég cocos és gyors is? Nincs jobb az IRFB4227-nél. 2*90 V akkor kell, ha az még csökken terhelés hatására, és még a kivezérlést is korlátozod 100 % alá. De ha 90 V fölé nem megy a táp, akkor használható a 4227. Egy stabilizélt táppal gond nélkül mennie kell.
|
vas. szept. 12, 2010 11:17 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
A kapcsolási rajz nem teljes, hiányzik a leglényegesebb része. Nem lehet biztosat mondani, kivéve azt, hogy U4 egyik fele szintén aluláteresztőt játszik, ezt is ki kell iktatni. A tekercs kisebbre cserélése viszont okozhat problémát, akár az erősítőt működtető füst is kijöhet.
|
vas. szept. 12, 2010 11:10 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
Sajnos ugy látom senki nem tud segíteni.... vagy rossz helyen próbálkozom? Bármi infó jól jönne!
|
vas. szept. 12, 2010 10:43 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
|
hétf. szept. 06, 2010 21:32 |
|
|
vukk
ezüst tag
|
Sziasztok! Én nem vagyok otthon a kapcsolóüzemü erösítőkben, ezért a segítségeteket kérnem. Van nekem egy JBL aktív subládába való (abból bontott) végfok modul. Elöerősítő nélkül,csak a végfokozat, de ez ugye ugy van méretezve, hogy csak az alacsony freki átvitelére alkalmas, a kimeneti L1 induktivitás miatt. Kapcsolási rajzot mellékelek. A kérdesem az lenne ha én szélessávú erösítőként szeretném használnálni elég az L1 induktivitás értékét csökkentenem, vagy egyéb más áramköri elem modósítása is szükséges? Illetve alkalmas e ez az áramkör szélessávú erősítőnek? Sajnos nem találom, hogyan határozhatók meg a kimeneti LC kör értékei. Elöre is köszönöm! kapcs. rajz: http://kepkezelo.com/images/qbra22qn8fd1yr5lky5f.jpgÜdv!
|
hétf. szept. 06, 2010 21:29 |
|
|
Prolude
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 187 Tartózkodási hely: Budapest
|
Üdv Urak!
800W/2,66 ohm szélessávú végfokon töröm a fejem. Első körön önrezgő, szűrő után visszacsatolt, félhidasra gondolok, IR2110-zel. 2x90V táp minimum kellene neki, ezért IRFB4227-et nem merek használni. De akkor mit kellene használni kapcsolóelemnek, ami elég cocos és gyors is?
|
hétf. szept. 06, 2010 11:16 |
|
|
cimopata
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 05, 2007 19:27 Hozzászólások: 244 Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy
|
Üdv! Kicsit felhozom a témát! Legújabb prototípus: Teljeshidas önrezgő szub végfok http://picasaweb.google.hu/cimopata/TeljeshidasSzubPwm250WIR2302#Szimpla 68V-ról megy tápig kivezérelhető, 8Ohmon szépen ledja a 250W-ot. Be is lett építve nagyon szépen szól. Már készül a szélessávú verzió UCC27201-el meg IRF540Z-k el. Reméljük a legjobbakat. üdv!
|
csüt. aug. 12, 2010 15:53 |
|
|
Peter Alexander
arany tag
|
A lényeg akkor, hogy nekem is úgy felejti és rá rá nyitja az alsó oldalit. Mert általában az a fet szállt el. Akkor max ilyen 80 százalékos modulációs mélységet engedjek neki. Még az áram korlátot előtte megcsinálom mert drága a fet... Nem jó játék. Köszi az infot.
|
pén. máj. 21, 2010 9:39 |
|
|
cimopata
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 05, 2007 19:27 Hozzászólások: 244 Tartózkodási hely: Dunaszentgyörgy
|
Hasonló tapasztalat nekem annyiban van, hogy táp közelébe nem lehet kivezérelni a cuccot.
Kb 0.8xtápfeszig, vagy még addig sem.
Ez a következőkben jelentkezett:
Idézet: A másik problémám, hogy bizonyos, hangerő felett elkezd a membrán ki-ki pattogni, nem marad kint, csak kivágódik majd vissza.
|
pén. máj. 21, 2010 8:25 |
|
|
Prolude
arany tag
|
Peter Alexander írta: Mint ha valami megbolondítaná az IR-t :S Tehetetlen vagyok. És nagyon idegesít. Valakinek van ötlete erre? Hasonló tapasztalat?! Megoldások? Lehetőségek?
Nálam nem történt még ilyen, mert limitert használok, hogy ne legyen teljesen kihajtva tápig a végfok. Ugyanis ha túl rövid n x 10ns vezérlőimpulzust kap az IR a bemenetére, akkor néha úgyfelejti magát, tehát nyitva hagyja a FET-et.
|
csüt. máj. 20, 2010 21:26 |
|
|
Peter Alexander
arany tag
|
Arra lenne ötletetek, hogy minden szépnek és jónak tűnik a végfokban, a félhíd kimenete is szép de amikor impulzussokkal teli zenével hajtom akkor jól hallható, hogy elkezd kattogni valami. Na most arra rájöttem, hogy a két fet szépen egymásra nyit és a nagy áram ami hirtelen megindul az okozza. Ez főleg akkor van amikor teljes kivezérlés közelében járatom. Mint ha valami megbolondítaná az IR-t :S Tehetetlen vagyok. És nagyon idegesít. Valakinek van ötlete erre? Hasonló tapasztalat?! Megoldások? Lehetőségek?
|
csüt. máj. 20, 2010 20:25 |
|
|
Peter Alexander
arany tag
|
Köszi, a diódás megoldást belerakom amúgy is akartam oda én is tenni 1n4148-at, mert az van dögivel mondom biztos ami biztos...
Megcsináltam teljes hídban nyílt húrkúra, szűrő nélkül, de a FET-ek terheletlenül is langyosodnak. Amint vissza teszem az LC szűrőt, lehülnek. Érdekes. Miért?
|
szomb. máj. 08, 2010 1:18 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Nekem szállt már el IR, nem tudtam hogy miért.
Betettem az LO-COM, LO-VCC illetve a HO-VSS, HO-VB közé 1-1 4148-at.
Azóta működik vagy 1 éve.
Amúgy SPafi kicseréltem a magot erre az N48-as anyagúra, kb 2,5mm össz légrés, egyenlőre jól megy, nem melegszik.
Érdekes módon amikor a fojtó felhevült és szétégetett mindent (panel alatta, kimenő fóliakondi megolvadt, 1 puffer felpúposodott, valamint okádta a füstöt az olvadozó szigszalag valamint a ragasztópisztolyos ragasztó miatt)
még egy biztosíték sem ment ki. Minden ép maradt.
Beletettem az új fojtót és kapásból indult .
Ezt csak azért írom mert van úgy hogy nincs nagy baj, de szinte minden elszáll, és van úgy hogy kifüstöli a szuterint az erősítő, de "semmi" sem megy benne tönkre. pfff... érdekes
|
pén. máj. 07, 2010 22:46 |
|
|
Peter Alexander
arany tag
|
Itt a megépített kapcsolás rajza, a kimeneten persze még ott van az LC szűrő 47uH + 1uF. Minden táp rész, amint írtam 2200uF + 100nF. Működési frekvencia állítható 100kHz - 350kHz között. De valamiért ebben a formában elszáll az IR2110.
|
pén. máj. 07, 2010 17:30 |
|
|
Peter Alexander
arany tag
|
Hello!
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy építettem egy végfokot IR2110 + IRFB4227 kombinációjával. És már sikerült a harmadik IR-t kifüstölni. Valamiért elszáll a felső fetmeghajtó amikor ráadom a zenét és terhelve van...
Mivel a felső oldali FET GATE-je zárlatosodott be, feltételezem hogy +20V felett kaphatott... jó, tettem be zénert a Gate Source-re. Másodszor a FET túlélte az IR elszállt. Namost, harmadszor alig volt időm mérni... de azt vettem észre, hogy a végfok kimenetén a szűrő előtt igen nagy feszültség tüskék vannak. Ezt mivel lehetne orvosolni? A tápra is ráülnek szépen amikor terhelve van a vég. Közvetlen a FET-eknél 2x2200uF/100V, 100nF/250V.
Szállt már el valakinek így a felső oldali fetmeghajató? Mit tapasztalt? Mi lehet az oka... Nem szeretnék többet füstöltetni
Segítség!
|
pén. máj. 07, 2010 16:56 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Igen, van a T106-osból, de én inkább a szélessávú erősítőbe tartom megfelelőnek.
Szubba nagyobb induktivítás kell épp ezért eléggé sok menet kellene egy ilyen alacsony AL számú toroidra, épp ezért a fazékmagot alkalmasabbnak látom ide. Ráadásul olcsóbb is. 450Ft körül. Míg a T157 1200ft körül van.
|
kedd ápr. 27, 2010 22:45 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
Megprobalhatod a Tali Bt. altal arult T157-2 cimu magot is. Nekem is az van benne 28 menettel, duplan, 680n-s foliakondival megtamasztva, egyelore jol ketyeg.
|
kedd ápr. 27, 2010 21:53 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Kösz, találtam is ilyet.
Veszek és majd kipróbálom.
|
kedd ápr. 27, 2010 15:27 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
cimopata!
Sokféle fojtót használtam, pl. 40 mm-es fazekat is, kb. 3 mm légréssel, emlékeim szerint 20 menettel 4 ohm terheléshez. N48-as anyag.
|
hétf. ápr. 26, 2010 22:28 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Heló SPafi!
Régebben láttam vaterán egy komplett szubvégfok+tápodról képet, de a kimenő fojtó típusára nem emlékszem.
Tudsz e valamilyen információval szolgálni? (méret, anyag, légrés)
Hétvégén "rendesen" le lett tesztelve a szubvégfok erősítőm buliba, de a kimenőfojtó majdnem hogy elégett.
Egy D=5cm-es fazekat használtam 1-1,5mm légréssel 7 menettel, azt hittem elegendő lesz, de szenessé égett.
Most új fojtó után nézelődök.
|
hétf. ápr. 26, 2010 21:04 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Hello!
Ezt átalakítani értelmetlen, iszonyú sok munkával járna. Akkor inkább újat érdemes építeni.
Idézet: mert gondolom ez a nagy tekercses trafó a legdrágább alkatrésze
Ez igaz, viszont ha egy trafót kicserélünk ötven másik alkatrészből álló, sok munkával összeépített tápegységre, attól nem olcsóbb, hanem még drágább lesz.
A kapcsoló üzemű tápegységeim 1 U magas (44 mm) szabvány dobozban még nem férnek el, esetleg 1,5 U magas dobozt csinálhatsz neki, de sok értelme nincs, mert ettől a súlya szinte semmivel sem lesz kisebb, a kisebb ventillátorok pedig gyengébbek, zajosabbak.
Ha érdekelnek az árak, akkor e-mailben keress meg!
|
szomb. ápr. 24, 2010 10:57 |
|
|
djjwill
ezüst tag
|
üdv
és egy ilyet még átalakítani, hogy ne trafós legyen az mennyibe lenne?
mert gondolom ez a nagy tekercses trafó a legdrágább alkatrésze :)
sőt még a házát is megtudnám majd csinálni mert a cégünknél fémmel is dolgoznak és egyik haver azt megcsinálná. És akkor nem kéne az a nagy ház csak egy kis lapos kis ventilátorokkal. :)
megoldható lenne?
helló
|
szomb. ápr. 24, 2010 10:18 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Hello!
Igen, a végfok panel azért ilyen pici, mert "digitális" (pontosabban kapcsoló üzemű), és a trafó is kisebb lehet így egy picit, mert a végfok a jobb hatásfoka miatt kevesebbet fogyaszt. Plusz ezt a trafót xxxx készítette, nagyon jó minőségű vasmagra, amikor még vállalt egyedi megrendeléseket. Így összesen 15 kg a tömege. Szóval ez még nem pillekönnyű, de már nem fűt fölöslegesen.
Kérésre a személyes adatok a hozzászólásból eltávolítva. Moderálva: Hannibal.
|
pén. ápr. 23, 2010 10:52 |
|
|
djjwill
ezüst tag
|
digi végfok
üdv
Hát nekem az lenne a fő lényeg hogy ne legyen túl nagy a súja
De nekem írhatod a különböző adatokat róla mert ha értek is
valamennyit az elektronikához azért ennyire nem :)
De az feltűnt hogy milyen kis pici a panelja pl az én egyik
Boke 800-as végfokomhoz képest amit le akarnék cserélni egy
digire mert az vagy 25kg :) Vagy ez már azért ilyen pici mert digi?
Ennek mennyi a súja? Ja és még a trafója is olyan picinek tűnik ahoz
hogy 1600-as végfok.
Okosítanál egy kicsit engem ezekről mert tényleg nem vagyok
azért egy végfok építő :)
köszi
helló
|
pén. ápr. 23, 2010 8:42 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
djjwill!
Épp van egy eladó erősítőm, ha érdekel. 2*800 W szinusz 4 ohmon, kapcsoló üzemű a végfok, de a táp még trafós. 5 éve építettem, de most visszakerült hozzám, kitakarítottam, rendberaktam, és most előlap cserére vár, ami a jövő héten meg fog történni.
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/082.jpg
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/089.jpg
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro ... iratok.jpg
Zárlatvédett, aszimmetrikus 0,775 V-os bemenetű előerősítővel. Önrezgő, szűrő után visszacsatolt (nagy damping faktor), 2-2 pár párhuzamosan kapcsolt IGBT-vel.
Ára: 60000 Ft.
|
csüt. ápr. 22, 2010 23:06 |
|
|
djjwill
ezüst tag
|
Digitális végfok készítés
szevasztok
Ki vállal Digitális Végfok készítést?
800-1600 W teljesítményű érdekelne
Persze próba végfok nem nagyon érdekelne
hanem már bevált tipus :)
Aki már othon van ebben a teknikában az írhatna 1-2 árajánlatot
előre is köszönöm
üdv
|
hétf. ápr. 19, 2010 17:34 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
Mondjuk valo igaz, pontosan ezert ajanljak az IRS20957S-t az IRS20955S helyett.
A nyakra ra fogom tervezni a Schottky-dioda footprint-jet, pont szemben lesznek a FET-ekkel a nyak also oldalan, jo nagy rezfeluletekkel, hogy rendesen huljenek is, meg az induktivitas is kisebb legyen.
|
vas. ápr. 18, 2010 14:34 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Ez azzal van összefüggésben, hogy a kimenőjel amplitúdója eléri a tápfeszültséget?
Nagyjából igen. Pontosabban attól szokott ilyen lenni, hogy ha a felső oldali meghajtó egy bizonyos értéknél rövidebb (valahol 50 ns alatt) impulzust kap, akkor bekapcsolódik, de a lefutó élt már nem veszi észre, és bekapcsolva marad, egészen addig, amíg nem kap újra egy (elegendően hosszú) impulzust, vagy el nem fogy a bootstrap tápfesz.
Geza!
Van előnye és hátránya is a schottky diódának, neked kell döntened. Illetve ki kell próbálni! A leírtakon kívül még a parazita induktivitások is erősen befolyásolják a dióda hatásosságát, szóval innentől passz!
|
vas. ápr. 18, 2010 9:44 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Heló!
Összeraktam egy új panelre az IRS20955-s végfokot, a maradék másik IC-vel.
Bár elsőre indul, de nem vagyok megelégedve vele.
Üresjáratban is eléggé erősen lehet hallani valamiféle gerjedést a hangszórón. Persze nagy hangerőn nem hallatszik egyáltalán, de bemenőjel nélkül nagyon zavaró.
Ez sok mindenből eredhet, majd teszek fel egy kapcsolást, hátha észrevesztek valamit.
A másik problémám, hogy bizonyos, hangerő felett elkezd a membrán ki-ki pattogni, nem marad kint, csak kivágódik majd vissza.
Ez azzal van összefüggésben, hogy a kimenőjel amplitúdója eléri a tápfeszültséget?
|
szomb. ápr. 17, 2010 22:20 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
SPafi írta: Idézet: miért nem lesz jó a dióda? Határeset! 10 A-nél 25 fokon 0,83 V van a diódán, és kb. ugyanennyi a FET-en, tehát kb. egyenlően osztoznak az áramon. Kisebb áramon jobb a helyzet, de ha a FET melegebb, akkor romlik. Hol lehet ezt kapni? DigiKey. A tranyókat meg az IC-ket is onnan rendelem. SPafi írta: Idézet: A FET-nek 100 ns nagyságrendben van a feléledési ideje, addig ugye rövidzár Azt azért nem, csak ta ideig rövidzár! tb alatt már felveszi a feszültséget, csak még nem szűnik meg az árama. trr=ta+tb. Viszont a gyakorlatban nagyobb az áramváltozási sebesség (akár 1000 A/us fölötti is), ami csökkenti trr-t, sacc/kb. 40 ns-ra.
Az az 1000 A/us kicsit ijesztö elsö hallásra, oda kell majd figyelnem a H-híd hurokméretére, hogy kicsi maradjon az induktivitás. Ha igaz az, amit a FET tokjáról írnak, akkor talán 1-10 nH között tudok maradni.
Tehát azt mondod, hogy érdemes azt a diódát mindennek ellenére beletenni?
|
kedd ápr. 13, 2010 15:23 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: miért nem lesz jó a dióda? Határeset! 10 A-nél 25 fokon 0,83 V van a diódán, és kb. ugyanennyi a FET-en, tehát kb. egyenlően osztoznak az áramon. Kisebb áramon jobb a helyzet, de ha a FET melegebb, akkor romlik. Hol lehet ezt kapni? Idézet: A FET-nek 100 ns nagyságrendben van a feléledési ideje, addig ugye rövidzár Azt azért nem, csak ta ideig rövidzár! tb alatt már felveszi a feszültséget, csak még nem szűnik meg az árama. trr=ta+tb. Viszont a gyakorlatban nagyobb az áramváltozási sebesség (akár 1000 A/us fölötti is), ami csökkenti trr-t, sacc/kb. 40 ns-ra. Idézet: Az nem számít ebböl a szempontból semmit, hogy a holtidö mekkora?
Számít, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk! Nem növelni kell a holtidőt, hanem minimalizálni, mert bekapcsolva a csatorna is söntöli a body-diódát, holtidő alatt viszont nem, ekkor könnyebben épül ki a diffúziós töltés. Pl. 60 mohm 0,6 V-on elvisz 10 A-t, szóval önmagában nem elég, de segít egy kicsit.
|
kedd ápr. 13, 2010 13:53 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
Meg tudnád magyarázni, hogy miért nem lesz jó a dióda? Mi van akkor, ha a FET diódája is vezet? A nagyobb részt a jóval kisebb Schottky-nyitófesz miatt úgyis a Schottky fogja vinni, nem? Tehát amelyik elöször kinyit, annak a feléledése lesz a domináns, a Schottky-knak meg nincs feléledési ideje.
A FET-nek 100 ns nagyságrendben van a feléledési ideje, addig ugye rövidzár (lehet, hogy ezért nem elég az az egy dióda?...). Az nem számít ebböl a szempontból semmit, hogy a holtidö mekkora? 80 ns-ig lehet szabályozni az IRS20957S-en.
|
kedd ápr. 13, 2010 13:03 |
|
|
cimopata
arany tag
|
A fet jó lesz.
A diódát gondolom a fettel párhuzamosan szánod.
Sajnos nem fogja ellátni a neki szánt feladatot.
A fetben levő dióda is fog áramot vezetni és emiatt megmarad az eredő trr.
Ha szeretnéd a trr-ből eredő gondokat kikerülni, akkor még kell egy dióda a fet drainjével sorba, ami megakadályozza a fet diódájának vezetését.
Pl egy alacsony feszültségű nagy áramú shottky.
De eléggé nagy lesz rajta a veszteség.
|
kedd ápr. 13, 2010 11:22 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
Hozzáértök véleménye érdekelne. Ugy néz ki, hogy sikerült megállapodnom magammal a végfok alkatrészeit illetöen. Ezekre gondoltam:
- meghajtó: IRS20957S (ezzel a múltkor nagyon meggyözöek voltatok)
- FET: PSMN059-150Y (NXP cucc)
- Schottky: SBR10U200P5 (Diodes cucc)
Ki mit gondol erröl az összeállításról?
|
kedd ápr. 13, 2010 9:12 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
Megneztem az IRS20957-et, egész jó, és talán beszerezhetö is.
http://hu.farnell.com/international-rec ... =irs20957s
Lehet, hogy kipróbálom.
|
pén. ápr. 09, 2010 14:43 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Érdekes megoldások ezek. Azért az árát is elkérik.
Diszkrét megoldásra csináltam 1-2 tervet 2 illetve 4db 6N137S-el.
Lassabb ezekhez képest, viszont az ára barátibb.
Az IR-ben a túláramvédelem megoldás tetszik, ha valóban működik akkor remek megoldás.
Most az lesz, hogy megépítem a 2 maradék új 20955-el a végfokokat, remélem nem lesz velük gond.
|
pén. ápr. 09, 2010 12:59 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Ez igaz, ahhoz kepest az ADUM "sehol sincs". Az csak egy szint-attevo.
|
pén. ápr. 09, 2010 11:46 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Csak hát funkcionalitásban ezek meg sem közelítik az IRS20955-öt.
(Mondjuk a 20955-öt már a gyártója sem ajánlja, rengeteg gondja volt vele másoknak is, helyette a 20957-et fejlesztette ki, állítólag az már megbízható.)
Az ISO721 meg még jitteres is. 2 ns az majdnem -60 dB visszacsatolás nélkül! (Az ADUM e tekintetben nincs specifikálva, de gyanús, hogy az sem jobb, ráadásul sokkal nagyobb a késleltetése is.)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi pén. ápr. 09, 2010 11:52-kor.
|
pén. ápr. 09, 2010 10:27 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Vagy ADUM1234 + MIC4422.
Egyelore egyet se sikerult elpukkantanunk :-)
|
pén. ápr. 09, 2010 9:54 |
|
|
Geza16V
ezüst tag
|
cimopata írta: Üdv! Van valakinek tapasztalata IRS20955-el? Adatlap: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irs20955pbf.pdfA következő a probléma, vagy talán nem is az. Összeraktam ezzel az IC-vel egy erősítőt. Szépen lépésenként élesztgettem eljutottam odáig, hogy kapott szépen 5V tápot a Vdd (elsőnek azt hittem annyi elég). Persze nem működött. Mivel az adatlapban is benne van (Floating input Supply) valahol 8,7 és 10,4V közt legyen. (Van benne egy 10,4V os zener.) Szépen előtétellenállással az adatlap szerint akarok tápot osztani neki 11,4V-ból a belső zéner segítségével. Nem megy, a zener meg sem mukkan, olyan mint ha ott sem lenne. Ennek a fokozatnak az állandó fogyasztása 1mA, nekem érdekes módon 4mA-t enne 10V-on. No nembaj mondom magamban, megadom neki a 10V ot azt lesz ami lesz. És láss csodát szépen odavarázsolja a jelet az LO-HO-ra. Kérdésem: hogy lehetséges, hogy a belső zener olyan mintha ott sem lenne. Tönkre nagyon nem mehetett mert túlfeszt nem kapott max 5V-ot negatív feszt sem kapott. Hogy lehetséges ilyen? Zenerek tudtommal rövidzárba mennek. üdv!
Az IR IC-k helyett tudom javasolni az ISO721 - UCC27423 párost mind az alsó, mind a felsö fokozatok meghajtásához invertált bemenetekkel. Nagyságrendekkel jobbak.
|
pén. ápr. 09, 2010 8:54 |
|
|
cimopata
arany tag
|
Idézet: lebegő lábak közelsége a panelhez Azok a lebegő lábak egy NE5532 nem használt műveletije. Alatta pedig csak DC fesz beállítás van A PWM jel a közelében sincs, egyébként méregetem a jeleket, és OKÉ ha működik. Idézet: nem kellet volna panel sem-ami gyönyörű-,csak összedrótozni egy gombolyagban
Azért böszmeségeket ne írjál ha kérhetlek, azért ezt te sem gondolhatod komolyan.
Mellesleg a paneltervet 1-2 apró módosítással véglegesnek szánom.
|
csüt. ápr. 08, 2010 21:20 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Off: Vagy cint,pákát vagy kezet cserélj,mert egyáltalán nem biztos,hogy IC-vel volt-van a gond..: a lebegő lábak közelsége a panelhez (parazita induktivitás és kondenzátorelv-főleg egy komparátornál!).Egy normális szkóppal meg is látod miről írok..
Más,de ide tarozik: Randa a kivitelezése ránézésre is,mintha egy próbapanel lenne..nem kellet volna panel sem-ami gyönyörű-,csak összedrótozni egy gombolyagban -mérni azon is lehet,ha jó rátolni a panelre.
On
|
csüt. ápr. 08, 2010 20:20 |
|
|
cimopata
arany tag
|
2 kép:
http://picasaweb.google.hu/cimopata/IRS20955#
Az a böszme DIP8 egy műveleti, csak nem volt itthon SO8-as műveletim
Mögötte az LM311 komparátor amiből jön a PWM jel.
|
csüt. ápr. 08, 2010 16:34 |
|
|