Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 18:18

Hozzászólás a témához  [ 2563 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 52  Következő
"Amatőr" kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: "Amatőr" kérdések
SPafi írta:
Milyen alkalmazásban? Van, ahova semmi sem kell, és van, ahova drágább való, mint az IGBT. A kettő között meg minden más.

Arra gondolok, amilyet az IGBT-be is tesznek. Annál jobb biztosan nem kell (bár ártani nem árt, max a pénztárcámnak).
Alkalmazás: http://stevehv.4hv.org/DRSSTC3/DRSSTC-OCDsch.JPG

kedd júl. 26, 2011 22:00
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Milyen alkalmazásban? Van, ahova semmi sem kell, és van, ahova drágább való, mint az IGBT. A kettő között meg minden más.

kedd júl. 26, 2011 20:07
Profil Honlap
gyémánt tag

HGTG40N60B3 IGBT-re milyen gyors külső védődiódát érdemes tenni? SF68 megfelelne?

kedd júl. 26, 2011 19:15
a fórum lelke

Valószínű, hogy túl hosszú vezetékekkel kötötted össze a FET-et a meghajtóval, de egyéb dolog is elképzelhető. A valóságban olyan dolgok is vannak egy áramkörben, amik nincsenek is rajta a kapcsolási rajzon! Ez kapcsoló üzemben igen gyakran bizonyul kritikusnak! A schottky meg nem igazán ide való. Tüneti kezelésként nagyobb Rg is segíthet.

vas. júl. 10, 2011 0:24
Profil Honlap
ezüst tag

Sziasztok az alábbi kapcsolásra http://arek.gwelican.eu/PIC/pwmmm2.jpg rákötöttem egy sorkimenő trafót aminek én tekertem a primerét 40 menet és azonnal meghalt a fetmeghajtó benne. pedig előtte teszteltem egy autóizzóval akkor nem volt benne még a Schottky dióda a kimeneten tökéletesen működött 10 percig még csak nem is melegedett benne semmi.Valaki segítsen miért lehetett.

szomb. júl. 09, 2011 13:53
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Sziasztok

Szedett már valaki szét split sorkimenő trafót. Engem az érdekelne hogyan lehet belőle kiszedni a vasmagot sérülés nélkül mert utána én szeretnék rá tekerni nem feltétlen több ezer menetes szekundert és primert.De ha mondjuk arra adnám a fejem hogy megtekerek egy több ezer menetes szekundert akkor nagyfesz előállításához mivel lehetne a sorok között szigetelni? Teflon szalag vagy szigetelő szalag melyik a a jobb vagy folpakkra gondoltam még esetleg.
És 100kHz en mekkora teljesítményt lehet átvinni egy 21" monitorból kiszedett sorkimenő vasmagján?

Szétszedésnél gondoltam vasfűrészre csak nem vagyok benne biztos hogy teljesen sérülésmentesen megúszná. Gondoltam még arra is hogy elkezdem melegíteni a vasmagot gázégővel és akkor talán elengedi a ragasztó amivel össze van ragasztva de nem tudom ehhez annyira nem értek amúgy műgyantának néz ki a mivel össze van ragasztva a vasmag azt meg ha jól tudom nem old el melegre meg azt se akarom hogy a müanyag ami ott van körülötte ráolvadjon a vasmagra.

Valaki szedett már szét ilyen trafót esetleg??

szomb. júl. 09, 2011 11:47
arany tag

Van egy VARTA 57065 tipusu ceruza akksi töltőm.
Ha a lámpa piros, tölt, ha zöld feltöltött.

Eddig rendben van, de a piros lámpa időnként villog.

Se a hozzá adott leírásban se sehol a neten nem találom, hogy miért lehet ez...

Tudja valaki?

hétf. júl. 04, 2011 17:57
a fórum lelke

nacorvus írta:
Anno az egész Pickup került durván 2500-ba ...

Az nem sok. Én az Ortofon fejet 12000-ért vettem (több mint 20 éve) a Belgrád rakparton (ha még egyáltalán így hívják manapság). :shock:

csüt. jún. 16, 2011 9:49
a fórum lelke

Anno az egész Pickup került durván 2500-ba és a tűtől függően külön is volt ilyen mert ilyen is volt 130 Huf, a zafíros,a diamant meg 400-600-ba mindenki inkább fejet cserélt: étsd "pickupot"-ot'-Nagyon sz*ar belőni a tűtávot egy dinamikus hangszedőn...ráadásul ha rosszul raktad be az egyik sávot gyalulja..a másik meg halkabb,de erre van a korrektor,de ki használ egy-két őrülten kívül-mint én is bakelitet?-az a lemezt csak te tudod úgy lejátszani hogy az valahogy szóljon (az elcseszett tűkkel és a házi erőlködőddel,de az egy buliban dögös),csak a lemezt ne add kölcsön!.. :mrgreen:-még a végén egy sasseval megreppelik 8)

csüt. jún. 16, 2011 0:19
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Nagyon köszönöm a segítséget :)

hétf. jún. 13, 2011 11:46
a fórum lelke

Valószínűleg ez lehet az:

http://www.hqelektronik.hu/info/hu/pc-up351.html

hétf. jún. 13, 2011 11:44
Profil Honlap
gyémánt tag

Nem egészen tudom, hogy hogyan működik, de az egész fej hiányzik, ami abba a rúdba megy bele. Az lenne a hangszedő?

hétf. jún. 13, 2011 11:30
a fórum lelke

Tű vagy hangszedő?

Ha csak a tű hiányzik, akkor a hangszedő típusát meg tudod nézni, és keresheted azt.

hétf. jún. 13, 2011 11:13
Profil Honlap
gyémánt tag

Lenne egy olyan problémám, hogy a Tesla NZC 130-as lemezjátszómból hiányzik a tű. Valaki esetleg tudja, mi lehet a típusa?

hétf. jún. 13, 2011 10:39
arany tag

jól hangzik, ezt kell nekem is, és mennyibe kerül kb?

szerk. A lomexben látom elég drága, több mint amennyit az egész projektre szánok, mégis relé lesz belőle, ha nem találok olyan 2-300Ftos félvezetőt erre a célra.

kedd máj. 24, 2011 19:18
gyémánt tag

Pl. BTA41-600, ez 40A-es triak, de az adatlapja szerint 400A-es impulzust kibír 16ms-ig.
A gyakorlatban nekem nagyon jól bírta a strapát, a 230V-os hálózat 2 fázisát (illetve fázis-nullát is) rövidre zártam vele (többször is), amitől a 25A-es kismegszakítók leoldottak, de a triak simán kibírta. A zárlati áram nyilván sokkal több volt ennél.

kedd máj. 24, 2011 11:07
arany tag

Van konkrét tipus, amit tudsz ajánlani?

hétf. máj. 23, 2011 20:29
a fórum lelke

A FET-ek árama sokkal korlátozottabb, kb. Uds=10 V fölött rohamosan nő a feszültségesés az árammal. A diódák feszültségesése sokkal lassabban nő, pláne a lassú diódák esetében.

Tirisztorral vagy IGBT-vel érdemes csinálni, ezek teljesen kinyitva hasonlóan viselkednek, mint egy dióda. (Pontosabban az IGBT csak egy határáramig, de ez sokkal magasabb, mint egy hasonló FET határárama.)

hétf. máj. 23, 2011 19:06
Profil Honlap
arany tag

Egy 400Vos kb 500uFos kondit szeretnék kisütni egy 4ohmos tekercsen keresztül. Nem jár különösebb szikrával, tehát relé is jó, de rakétába inkább mellőzném a mechanikus dolgokat (gyorsultól be ne húzzon a relé). Egy sima 8A-res FET jó erre a célra? Ha már a 4Aes diódán direktben a hálózatról fel lehet tölteni egy kondit, akkor hátha a FEt is elvisel ilyen csúcsáramokat.

hétf. máj. 23, 2011 12:00
a fórum lelke

Neeem :evil: ez nem a Te hibád!
Az egész mostani EU oktatási módszerekkel sajnos ott tartunk(tartanak) a korod-béli emberek ahol most Te is!
..annó ez még belénk verték -fizikálisan értsd- általános iskola 7-8 évében fizikaórán és a középiskolában is,ha szakirányban (étsd.nem művészetiben balettvonalon,vagy zongoristaként mentél tovább ,hanem akár csak egy általános gimiben.. :hm: bár azokra ez nem annyira jellemző,de akár egy villanyszerelő szakmunkásképzőben is meg kellett tanulnod,akár a trafótekercselés méretezését stb.
Manapság sajnos ott tart az oktatásügy hogy ha ez az eu,akkor inkább Kinába exportálom a leszármazókat:Ott meg is látszik a 'hagyományos módszer' eredménye-legalábbis gazdaságilag!

szomb. márc. 12, 2011 23:26
vas-tag

Úgy nézem nincs sok esélyem bármit is alkotni... Csak annyira szeretnék beleméjedni a dolgokba, hogy tudjam az áramot növelni, elosztani, védelmekkel ellátni... Valami ilyesmi... De ez még ezek szerint várhat... Köszi az útbaigazítást!! Jóéjt... Helloo...

pén. márc. 11, 2011 22:13
a fórum lelke

St3ph4n írta:
... egy mini kis inverter szerűt szeretnék csinálni (pl. 1,5V-ból legyen 5V és utána más-más teljesítményű fogyasztókat tudjak róla működtetni...

Szóval: egyenáramot nem lehet erősíteni. Ezt kérdezted. :shock:

Átalakítani lehet, ahogy írod. Csakhogy ott már van váltóáram is. :idea:

El kéne döntened mit szeretnél. Olyan nincs, hogy megtanulod az egyenárammal kapcsolatos dolgokat, a váltót meg nem. Az csak együtt megy (még sok más mindennel), és azt hívják elektrotechnikának, fizikának, villamosságtannak, stb. Kérdés hogy mennyire akarsz elmélyedni ebben.
És ez (is) az alapja egy ilyen irányú szakmunkás, technikus, mérnök, PhD képzésnek. Ebben a sorrendben. És ehhez 3-5-8-10 év kell manapság. Meg sok tanulás és valószínűleg pénz is.

pén. márc. 11, 2011 21:57
vas-tag

Uhh... Tényleg elírtam valamit, a mA-es dolgot... Most nagyon elszánt vagyok úgyhogy gyorsan átfésülök bármit, csak sajnos nem tudom mibe ássam bele magam, felesleges dolgokba meg nem szeretnék belemenni. El se hinnéd, ha elmondanám mivel foglalkozom mostanában! Amúgy ami fix, hogy egy mini kis inverter szerűt szeretnék csinálni (pl. 1,5V-ból legyen 5V és utána más-más teljesítményű fogyasztókat tudjak róla működtetni. Persze a tényleges célom nem ez, de ehhez tudom hasonlítani.

pén. márc. 11, 2011 21:41
a fórum lelke

St3ph4n írta:
... Az egyenáram erősítése ...
... Valami ilyesmikkel foglalkoznék...

Háát. Ilyen nincs. Tényleg van mit átvenni. :shock:

Ehhez sajnos az alapoknál kellene kezdeni: fizika, elektrotechnika könyvek, de a kezdetektől.

Hacsak nem írtad el. :)

pén. márc. 11, 2011 21:10
vas-tag

Sziasztok! Még nem foglalkoztam eddig az elektronikával, de most nagyon érdekelne egy bizonyos része. Nagy segítség volna, ha leszűkítenétek nekem ezt a területet. Szóval ami érdekelne az az egyenáram (csak egyenáram, váltakozóáram nem). Erről szeretnék egy rövid tartalomszerű listát ami útra terelne az ismeretekhez. Az egyenáram erősítése, szabályzása, szétosztása (pl.: 4V 1000mA-t => 3,5V 700mA-re és 0,5V 300mA-re), különböző védelmek stb... Valami ilyesmikkel foglalkoznék. Ha jól nézegettem a dolgokat, passzív, erősítő és hasonló áramköröket csinálnék, de programozgatás nélkül. Segítségeteket előre is kösszönöm!

pén. márc. 11, 2011 20:49
arany tag

Szia Skori, köszönöm a rajzot, de sajna a 3V helyett 3.6V lett RT-n. Próbáltam nagyobb kondival is, 100n-val 3,4 lett. A tranyó 9Z34N, de gondolom ez nem számít.

kedd márc. 08, 2011 20:39
gyémánt tag

Talán próbáld meg így!

hétf. márc. 07, 2011 16:23
a fórum lelke

Azért gerjed, mert a közös source (vagy közös emitterű) kapcsolásnak feszültségerősítése van. Ha ráadásul kettőt is beraksz egymás után, az még rosszabb. IC-ben sokkal jobb NPN-t tudnak csinálni, mint PNP-t, ezért használják azt, de low drop stabilizátorokba muszáj PNP-t tenni. Most egyszerű módosítást nem tudok ajánlani, mert 5 perc múlva indulok.

hétf. márc. 07, 2011 7:11
Profil Honlap
arany tag

Szia Spafi!

324-et használtam, a max kimenet 10,6 tehát tudna zárni a feten. Betettem az ellenálást, r1en 4 helyett 7V lett :(
Mi okoz késleltetést? N fetnél nincs ilyen probléma? Mert azt berakva (természetesen + - csere opampon) tökéletesen megy.
De megpróbáltam PNP -vel, az is sikertelen.
Kép
Lehet, hogy P tranyókkal nehezebben lehet ilyen szabályozókat építeni mint N-el? Valamiért a stabkockák is darlington N-el dolgoznak, vállalva a nagy feszesést.

szomb. márc. 05, 2011 18:53
a fórum lelke

Pl. lehet, hogy olyan típusú OPA-t használsz, ami nem tud följebb menni (bár nem túl sok ilyen van), vagy gerjed a kapcsolás. Tégy be egy ellenállást (pl. 1k) S-G közé, és ha akkor sem jó, akkor gerjed! (Nagyon valószínű, hogy gerjed, mert egységnyinél nagyobb a visszacsatolás, ráadásul fázist késleltet.)

pén. márc. 04, 2011 23:05
Profil Honlap
arany tag

Sziasztok!
P fettel szeretnék egy áteresztő szabályozót készíteni. A képen 3V a cél amit az invertálóra vezettem. Ha R1-en és így a nemivertálón 4V van miért nem ad ki nagyobb feszt az opamp ami zárna a feten?
Kép

Zoli

pén. márc. 04, 2011 21:52
a fórum lelke

Köszönöm, ez hiányzott a teljes szellemi elgyötörtségemhez.

hétf. feb. 07, 2011 1:48
Profil Honlap
ezüst tag

Miért a ledek nem diódák, amik egyenáramítanak?

hétf. feb. 07, 2011 1:36
a fórum lelke

Csak ha egyenirányítod, akkor lehet szűrni kondival.

vas. feb. 06, 2011 19:16
Profil Honlap
ezüst tag

Vettem egy az asztali 12V halogén lámpa helyére dugható led lámpát
/G4 rúd (25 LED/ML) 1,2W melegfehér/ de vagy az én szememmel van gond vagy a technologiával, de ez szerintem vibrál.
Megszüntethető ez a vibrálás(kondi,stb.)?

vas. feb. 06, 2011 15:50
gyémánt tag

heringpapa:

Igen, elvileg jó megoldás, DE:

Jobb lenne kellő szűrés után, stabilizálni a feszültséget, valamint mindenféle rádiófrekvenciás zavarszűrő-tagokat
is bele kell építeni a tápegységbe, mind a bemeneti oldalon, mind a kimeneten és közben is.
A jó zavarszűrés a jó adás-vétel minőség alapja.

BUÉK!

Üdv! SMA

szomb. jan. 01, 2011 10:33
vas-tag

Érdeklődnék,hogy ha egy 35A, 600V-os graetz diódával próbálnék meg egyenirányítani egy 220V/24V-os 10A-es trafót,akkor az elbír 26V 4-10A-es igényű rádióadóvevőt?
Köszi,ha válaszoltok:)
Papp Feri.

pén. dec. 31, 2010 14:26
vas-tag

köszönöm a segítségeket. kipróbálom.
nem ígérem, hogy nem fogok kérdezni még a témával kapcsolatban :)

szer. dec. 29, 2010 21:33
a fórum lelke

Egy graetz hidat kellene rákötni, lehetőleg schottky diódákból (pl. MBR1045).
http://www.soundwizard.hu/book/abrak/5abr.jpg
A kondenzátor nem feltétlenül kell.
Integrált graetz-hidat nem javaslok, mert azok kis frekvenciára készültek, itt pedig nagy eséllyel nagyfrekis a kimenet.

szer. dec. 29, 2010 1:02
Profil Honlap
a fórum lelke

De,lehet egy Garetz híddal meg egy kondival,de akkor a 12V helyett a "tápegységed" 15,68V nyomat terheletlenül a fúródra amit vagy kibír vagy nem.

kedd dec. 28, 2010 23:35
vas-tag

Neked is köszönöm a választ ;)

A dolgok állása a következő:
Az szg.táp, amivel nem indul, egy régebbi típusú. Lehet valami házi gyártmány, mert hiányoznak belőle a az szg-hez szükséges kábelek, csak egy jön ki belőle. Ezt ha rádugom, és próbálom indítani a fúrót, akkor a táp elkezd halkan búgni. Ez nem tudom mire utal, de ti talán igen.

Most pont bedöglött az szgépem, ezért szétkaptam (alaplap csere és társai) így ki tudtam próbálni ezzel a táppal is. Így simán működik úgy tűnik. Csak! Ezt ugye bent szeretném hagyni a gépben, meg elég nagy ahhoz, hogy hurcoljam (örök elégedetlenség).

A belinkelt képen lévő táppal nem lehetne valamit csinálni, hogy azzal is működjön?

kedd dec. 28, 2010 18:10
gyémánt tag

stradiero:

Az a képen látható "egység" egy szabályozható trafó, és mint a hullámvonal a 11,6V-után mutatja,
valamint az AC jelzés a kimenetén, hogy váltakozó feszültséget ad ki.
Ez így tehát nem jó a fúrógépedhez.

A számítógép tápegységek pedig kellő terhelés nélkül be sem indulnak, nem tudom,
hogy Te milyen előterheléssel próbáltad, vagy egyáltalán a táp beindult-e?
Ha ATX-es, akkor a csatlakozójában össze kell kötni a zöld és fekete vezetéket,
ha jól emlékszem és akkor indul be a táp, persze, ha van rajta valamilyen terhelés is.
Terhelésnek jó egy 12V-os autó-izzó is, a sárga-fekete között,
vagy az 5V-os kimeneten ( piros-fekete ) egy 6V-os izzó.

Ha semmiképpen sem működik a fúrógép a tápról, de a táp jó, akkor a fúrógép elromolhatott.
A belső szabályozója ment tönkre a trafós próbálással.
( Az egyenáramú szabályozók nem biztos, hogy kibírják a váltakozó feszültséget,
ezért lehet, hogy a szabályozó-áramkör ment tönkre és maga a motor az még működőképes lenne.)

Jobb lenne egy autó-akkutöltővel próbálni, amelyik legalább 3-5A áramot le tud adni,
vagy bekötni az akkutöltőt a gép akku-kivezetéseire.
Persze, a polaritásra is figyelni kell.

Üdv! SMA

kedd dec. 28, 2010 16:30
vas-tag

Köszönöm válaszod. :)

Ez most kicsit meglepett, hogy nem egyenáramot állít elő.
http://kepfeltoltes.hu/view/101228/DSCF6985_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
ez a kérdéses trafó.

Próbáltam számítógép táppal is, de az eredmény ugyanaz. Az 400W-os volt. Az is váltót állít elő? :S

kedd dec. 28, 2010 13:36
a fórum lelke

Hát ha tényleg trafód van, akkor az váltakozó áramot ad le, arról pedig az egyenáramra tervezett fúrógép természetes, hogy nem megy, legfeljebb tönkre.

Valószínűleg egy egyenirányítóra lenne szükséged, de célszerű lenne pontosabban leírnod, hogy milyen is a "trafód".

hétf. dec. 27, 2010 23:25
Profil Honlap
vas-tag

Sziasztok!

Elektronikában nem kifejezetten jártas emberke lévén, lehet láma lesz az alábbi kérdés, dekérem nézzétek el nekem tudatlanságom - valahol el kell kezdeni :)

Van nekem egy akkus 9,6V skil fúróm. Elég ritkán kerül sor a használatára, természetesen ilyenkor mindig le van merülve :(, ahhoz pedig nincs türelmem sokszo, hogy kivárjam mire feltöltődik, hogy egy lyukat ki tudjak fúrni vele. Így hát gondoltam egyet, hogy én műszaki zseni, majd átalakítom, hogy menjen trafórol is :D.
Van nekem egy 200W-os 12V-os trafóm, amiről spot lámpák működtek. Mondom ez biztos tuti lesz, hisz az akksi ami rajt van 9,6V 1,2Ah. Hát nagy csalódásomra, nem hogy jó, de egyenesen meg sem moccan vele. Egyet kattan azt annyi. Sajnos nem jött be a számtásom.
Ezért kérnék segítséget, hogy mit rontottam el ill. miért nem indul a fúró az említett trafóval?
És mit tudnék enni, hogy akkun kívül mással is forgásra bírjam a fúrót?

Segítségeteket előre is köszönöm ;)

hétf. dec. 27, 2010 21:53
vas-tag

Szaisztok!

KINECT és XBOX fejlesztőket keresünk.
A jelentkezéseket, az allas@friendly.hu e-mail címre várjuk.

szer. dec. 22, 2010 17:10
gyémánt tag

SMA írta:
Elektromann:

Én megvenném a gyárit, ami működik és jól is néz ki, meg nem drága.

Valószínűleg az lesz...

SMA írta:
Kellemes Ünnepeket és BUÉK Mindenkinek!

Üdv! SMA

Sajna nekem nem lesz meg, a két ünnep közt is valószínűleg dolgoznom kell :cry:

szer. dec. 22, 2010 17:04
a fórum lelke

SMA írta:
... jól is néz ki, meg nem drága...

Nem is értem, hogy adhatják ennyiért. A panelen látszik 12 db váltó jelfogó. Ha ezt meg akarnám venni, már többe kerülne. És még hol van a többi mindenféle.

szer. dec. 22, 2010 16:44
gyémánt tag

Elektromann:

Én megvenném a gyárit, ami működik és jól is néz ki, meg nem drága.

Kellemes Ünnepeket és BUÉK Mindenkinek!

Üdv! SMA

szer. dec. 22, 2010 16:29
a fórum lelke

HiMen írta:
... Árulnak ilyet itthon is? ...

A Neten rendelhető. Szvsz mindegy hogy honnan szállítják. Nem is drága, még hatezer Ft sincs (+ szállítás).

szer. dec. 22, 2010 9:37
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2563 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 52  Következő