|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
rekk írta: ..felmerult bennem hogy megvalosithato lenne vagy sem egy sarga "power" leddel egy kivetitett kerekparut logo a kerekpar ele a foldre. Kisse unalmas allandoan a gyalagosok kerulgetni... Naggyon tetszik az ötlet.
..csak az lenne kicsit furcsa, ha a gyalogosok között a vetített kerékpárút elkezdene imbolyogni.
Ha egy kicsit kapatos ember megy arra az rögtön hasra vágja magát mert azt hiszi, ő szédül.
Persze ha a vetítő pozícióját (bizonyos szögön belül) tartó giroszkóp szerü stabilizátor
nagyjából irányban tartaná a projektort akkor valószinübbnek tűnne a dolog.
Szóval amikor benyomod a fényt akkor középről indul a vetítés és a kisebb kilengéseket kompenzálná,
de még ha csak fixen volna a vázra erősítve akkor is mindenképp figyelem felkeltő a hatás.
|
vas. szept. 03, 2006 22:22 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Hogy hozzajaruljak a 100. oldalhoz en is...
Nemreg tekertem kerekparuton es felmerult bennem hogy megvalosithato lenne vagy sem egy sarga "power" leddel egy kivetitett kerekparut logo a kerekpar ele a foldre. Kisse unalmas allandoan a gyalagosok kerulgetni illetve esetenkent felhivni a figyelmuket a kerekparut es a jarda kozotti kulonbsegre (nem osztott gyalogos/kerekparut volt...)
|
vas. szept. 03, 2006 21:30 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Hát azért a te lámpád sem "piskóta". Jó hosszú munka lehet a LED-ek reszelése és felpolírozása. Az tény egyébként, hogy a megfelelő számú LED sorba, párhuzamosan kötésével kialakított csoportok kézvetlenül áramforrásra köthetők.
A korábbi DC/DC átalakítós verzió előnyét viszont abban látom, hogy a táp magasabb feszültségről indulhat, emiatt jóval ritkábban kell akkut cserélni. Annak a sarkallatos pontja viszont a jó hatásfokú kimeneti fojtó, amihez mini toroid lenne ideális. Azt viszont megtekerni elég nagy feladat. (Ki kell bányászni egy rossz PC-alaplapból).
|
vas. szept. 03, 2006 16:36 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
RoGeR írta: balu1,
Jó ideje gondolkozom azon, amit mondtál: Oké, hogy egy rézlemezzel vezessük el a felgyülemlett hőt, de annak a lemeznek a hőcserélését is meg kell oldani. Ezt hogy teszed meg azon a kínai lámpán? Azt a leválasztható idomot ami felül külön látszik, egy kicsivel magasabban rögzítem. Alá jön egy olyan rézlemez ami a hullámpala tetőkhöz hasonló formájából adódó nagyobb felülete miatt jobban le tudja adni a hőt. (nincs a fotón) Azon még töröm a fejem, hogy a hőt led negatív lábaitól (három sor a lenti képen) hogyan vezessem a hullámos leadó felületig. Szerintem megfelelő mennyiségü árnyékoló rézharisnya köteg is jó megoldás lehet hővezetésre, így még a flexibilitás is megmarad, különben hogy raknám össze.. Igaz, oldalról a volt elemtartó fedele felől is be tudom forrasztani. Majd kialakul. RoGeR írta: Illetve mire helyezed fel a LED-eket? Mert ha jól láttam az nem egy nyáklap, hanem csak vmi tartóféleség.
Ez egy olyan nyák lap ami előre kifúrkálva kapható és a ledek pontosan bele férnek a raszterbe.
Ahhoz, hogy szorosan egymás mellett elférjenek, le kell csiszolni az alsó kiálló peremét.
Ez egy kézi kicsi fúró tokmányába fogható köszörüvel egyszerüen megoldható.
A led a huzal lábnál fogva a másik kézben tartott köszörükoronggal megdöntve,
hogy a palástot ne bántsa, alul körbe csiszolható.
A végén mindegyik ledet alul a csiszolás helyén ugyanilyen módon filckoronggal és
viasz kötőanyagu filcre kenődő zöld polír anyaggal körbe políroztam,
hogy ne szóródjon ki az érdes felületen fény, mert az ilyen éles karcokkal teli
felület könnyen kivezeti a fény egy részét rossz irányban.
Itt a beültetett panel:
A ledsorokat úgy ültettem be, hogy az egymás mellett lévő sorok azonos polaritást igénylő kivezetéseit
egymás felé néző irányba helyeztem el.
Azért látszik viszonylag kevés kivezetés mert közösíteni tudtam őket.
A negatív kivezetéseket teljes hosszában egymás mellé fektettem és össze forrasztottam.
A közös negatívokat rézlemezzel tervezem hővezetés szempontjából átkötni,
amire rá tudom forrasztani a réz hővezető harisnya köteg egyik végét,
a másik megy a külső hullámos hőleadó tokon belülre nyúló két széléhez megosztva.
Az egész panel nem az átlátszó burkolat mögé kerül mert azt teljesen kivágtam és kireszeltem.
Csak annyira helyezem mélységében a lámpa fejbe, hogy a ledek fénye ne zavarja a szemem.
Eredetileg nagyon mélyen voltak a ledek, viszont számunkra csak az a hasznos fény ami kilép.
Ezért távolítottam el a külső átlátszó burkolatot és a ledek is ezért jöttek előrébb.
Ragasztó meg van amennyi kell, azzal tudok vízmentesíteni.
Ami még elgondolkodtat, hogy a lednek van egy oldalirányu erős fénykibocsájtása
amit ha előre tudnék vetíteni akkor hozzá járulhatna a fő fény erősségéhez.
Egy lámpafoncsorszerü tükör peremen gondolkodom, de az még eldől hogyan legyen.
A következő képen látszik az oldalsó fény.
|
szomb. szept. 02, 2006 20:47 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
balu1,
Jó ideje gondolkozom azon, amit mondtál: Oké, hogy egy rézlemezzel vezessük el a felgyülemlett hőt, de annak a lemeznek a hőcserélését is meg kell oldani. Ezt hogy teszed meg azon a kínai lámpán?
Illetve mire helyezed fel a LED-eket? Mert ha jól láttam az nem egy nyáklap, hanem csak vmi tartóféleség.
|
szomb. szept. 02, 2006 18:05 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
zorko írta: Amúgy mostanában tervezem hogy csinálok egy 100 ledest ha már lesz a Péternek újra 24°-os ledje... Az újat viszont másképpen akarom majd megcsinálni. 4x25 db lesz majd vizszintesen és felette 6db 3W-os luxeon foncsorozott tükörrel (10°). Húhh az már világít! Gondolom azért teszel annyi 3W-os ledet, hogy kisebb áramon mehessenek, jobb hatásfokon. Már nekem is megfordult a fejemben, ha jönnek majd újabb hatékonyabb teljesítmény ledek akkor annyi darabbal kellene tele pakolni egy bordát, hogy 10-20%-os meghajtás mellett is jó fénye legyen. Akkor a hatásfokkal sem lenne gond. Habár külön optika veszteség... De talán jobb ledekkel.. Kisebb meghajtással. zorko írta: Annak teljesen más lesz a formája mint a mostaninak. Viszont a régit már sajnálnám szétszedni ezért. Teleholdason még fent lesz de aztán leszedem. Jók a fényképek a tárhelyeden. Jó lenne már élőben is látni. Már én is szeretnék kimenni valamerre de a munkahelyi dolgokban tavasszal volt egy komoly változás. Hozzánk személy szerint ragaszkodtak de a beosztás sűrűbb lett. Közben szabadságolások is voltak és még most is minden másnap megyek 24-24 -be azért nem jutottam igazán hozzá idén semmihez. Még bringázni is csak tavasszal voltam utoljára. A lámpám is azért marad, már jóideje mert úgysem jutok hozzá, hogy kimenjek. Most azt sem tudom hogy fel tudnék-e menni végig egy hegyre ilyen edzetlenül. Nem tudnám most tartani az iramot, az biztos.
Múltkor a bikemagon valakinek ígértem, hogy összehozok egy 25 ledes fejlámpát.
Jórészt már kész van, de a sajátom még a mechanikus felrögzítést illetően ott fekszik.
Na meg komolyabban be kellene kábelezni de nem igazán jut rá időm.
Most a jövő héten és azután megint lesz pár szabadnapom itthon, akkor többre lesz időm.
Majd talán valamikor összejön...
|
szomb. szept. 02, 2006 17:54 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
wassermann írta: Két dolog az utolsó napokban teljesen egyértelművé vált: - hatásfok növelés újabb, jobb LED-ekkel - hatásfok növelés DC/DC konverterrel (a soros ellenállások akár teljes elhagyásával) Jó az irány, viszont a jobb ledek nem rajtunk múlnak, azt ki kell várni.
Persze ahogy jön jobb, nyilván azt érdemes használni.
Ami az ellenállás elhagyását illeti, az szintén jó irány de ha jobban bele gondolok akkor az enyém már eddig is úgy működött.
Persze a bekötő huzalnak is van ellenállása és annyi nekem elég volt a jobban illesztett tápfesz miatt. Akkora vesztesége bármilyen elektronikának van, amihez hozzá jön a vezeték ellenállás veszteség ami nálam önmagában volt elég.
Igaz, most 63 ledes csoportonként 2,5-ös MT kábelt használok majd (amikor teljesen összeáll)
amin jóval kevesebb fog esni és valószínüleg itt kell még valami áramkorlátozás
ami 0,1-0,3 vagyis tized Ohm körüli érték lehet sorosan.
Ennyi még egy kapcsüzemü tápban is előfordul figyelő ellenállásként.
|
szomb. szept. 02, 2006 16:15 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Két dolog az utolsó napokban teljesen egyértelművé vált:
- hatásfok növelés újabb, jobb LED-ekkel
- hatásfok növelés DC/DC konverterrel (a soros ellenállások akár teljes elhagyásával)
|
szomb. szept. 02, 2006 15:47 |
|
|
zorko
arany tag
|
Köszi balu1!
Amúgy mostanában tervezem hogy csinálok egy 100 ledest ha már lesz a Péternek újra 24°-os ledje.
Akkor valószínűleg eladom majd a régi 48ledes lámpát ha valakit érdekel. Nem kell kettő.
Az újat viszont másképpen akarom majd megcsinálni. 4x25 db lesz majd vizszintesen és felette 6db 3W-os luxeon foncsorozott tükörrel (10°).
Annak teljesen más lesz a formája mint a mostaninak. Viszont a régit már sajnálnám szétszedni ezért. Teleholdason még fent lesz de aztán leszedem.
Jók a fényképek a tárhelyeden. Jó lenne már élőben is látni.
|
szomb. szept. 02, 2006 13:30 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Szerintem azt még ki akarja futtatni, nehogy a nyakán maradjon.
Persze addig kijöhet valami még jobb is.
zorko írta: balu1: Ha ezt tudtam volna hogy most szúrod be a két 50cd-s led összehasonlító képét akkor nem keresgélem előrébb a fórumban. De mindegy mert megtaláltam. A képtáramban nyugodtan körül nézhetsz, ott sok különböző fotó van ilyenekről is.
http://kep.tar.hu/tmscsaba
http://kep.tar.hu/balu-1
|
pén. szept. 01, 2006 21:12 |
|
|
zorko
arany tag
|
balu1:
Ha ezt tudtam volna hogy most szúrod be a két 50cd-s led összehasonlító képét akkor nem keresgélem előrébb a fórumban. De mindegy mert megtaláltam.
Beszéltem Szűcs Péterrel délután és azt mondta hogy fog rendelni a 24°-os 50cd-s ból is. Vagyis ezt így nem mondta, de mikor én mondtam neki hogy kellene nekem még 100db abból amit a múltkor vettem tőle, (de most nem az van neki) akkor azt mondta, hogy fog olyat is rendelni. Bár még van neki vagy 1000db a 20°-osból.
Szóval csak azt akartam mondani, hogy akinek a 24°-os led szimpatikusabb az várja meg míg megérkezik.
|
pén. szept. 01, 2006 20:58 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Űrkalóz írta: balu1 írta: RoGeR írta: 74 HUF/db per pillanat. Én hétfőn megyek 30 darabért... Űrkalóz: Szerintem csak érdemes lenne azokat a 12 cd-s ledeket 50-esre cserélni. Ha nem kell mindig a nagy fényerő akkor az energiával lehet takarékoskodni. Te hogy érted a takarékoskodást? Ezt mindjárt elmondom és megmutatom. A következő képen jobb oldalon egy 16000 mcd-s (a boltban) 20 fokosnak mondott led fénye látható. Bal oldalon egy 40000 mcd-s Sz.P. féle szintén 20 fokosnak mondott led fénye látszik az erősen alul exponált fotón. Mindkettő azonos áramon működött a felvétel idején. A kettő led fényét azért lehet jól össze hasonlítani mert egy felvételen egymás mellett látszik mindkettő. Az alsó képen azonos áramon a "Jeled" 24 fokos-bal és a korábbi_szintén 50000 mcd 20 fokos-jobboldali látható. Nekem ezzel a 24 fokossal van tele a bordám, na meg a színkiegészítőkkel. Lent mindkettő Sz.P. féle led. Nem hasonlítandó össze a kettő különálló fotó páros mert eltérő körülmények között készültek. Űrkalóz írta: Sajnos csak ilyet lehet kapni énfelém, és még típusjelzés meg adatlapja sincsen Az a tefeléd, kb merre van? Űrkalóz írta: Takarékoskodás: azt lehet, én döntöm el, hogy 3 vagy 8 vagy mind a 11 ledet kapcsolom be,kiegészítésképpen: 18 fokos szögben sugároznak az eladó szerint és 12000-15000 mcd-t adnak le. Ha visszanéztél lapokat akkor több helyen is talákozhattál olyan grafikonnal ahol a led hatásfok görbéje látszik meghajtás függvényében. Az nem mindegy, hogy pl. egy ledet hajtasz meg 30 mA-el vagy 6 ledet összesen 30-al. Darabonként jóval kisebb áramon hajtott ledek azonos összáramfelvétel mellett akár 30-40%-al több fényt adnak le mint egy darab led. Már 1-4 viszonylatban is meglátszik a helyzet. A jobban hajtottnál lehet látni, hogy királykék szín felé tolódik a színe, mint általában a nagyobb árammal hajtott kék ledek esetén. Volt korábban egy ilyen kisérletem kék leddel, ott is ugyanez jelentkezett. Mivel a fehér led is kékre alapul ezért bejön ugyanez a jelenség. Űrkalóz írta: Egyébként az 50 candelás ledek milyen feszt és áramot igényelnek? Áramban ugyanazt mint a 12 cd-s feszültségben csak tized Voltokban térhet el, 20 és a másik 24 fokos és négyszer akkora fénnyel világít! Űrkalóz írta: ..vagy jól sejtem, hogy csak jobban fókuszáltak(ugyanannyi teljesítményük van,csak kisebb térszögben adják le?) A candela az fényáram/térszög, és ha kisebb a térszög, nyilván több lesz a candela, de milliwattban ugyanannyi fényem van. Ha ezt 10-12 fokos szögbe fókuszálnánk akkor elméletben már 200cd-nek kellene lennie viszont mivel nagyobb az ilyen szűk rá öntött optika vesztesége ezért legfeljebb 120-125 candela érhető el főirányban, a többi elszóródik kisebb szögek esetén. Űrkalóz írta: Tud valaki mondani valamit, hogy hány %-os egy LED hatásfoka? úgy értem hogy a betáplált teljesítményből, pl. kb 70 milliwattos fehér ledből vajon hány milliwatt fény jön ki? kb. 30-40%, persze a 40 csak erősen alulhajtott ledeknél igaz, pl. 5mA mellett már 40% körül igaz. Viszont a K2 led teljesen meghajtott állapotában ~10-14% lehet. Űrkalóz írta: Ahogy elnézem a lépcsőházas képet, az 50 candelás ledek feleakkora szögben világítanak, mint az enyém. Az 50cd-s 20 és egy időlegesen kapható csoportja 24 fokos volt.
..az elején a második fotón!
|
pén. szept. 01, 2006 19:14 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Hankp írta: Fürdőkád egy felújítás alatt lévő fürdőszobából került ki,lépcsőházba nem csinálunk cicis lányos bemutatót.Cicis lányok csak nálam táncolnak,mikor az Eurot gyűröm be a bugyi madzagja alá. Hankp ..de azért valld be, hogy tetszett az ötlet..
Űrkalóz:Készül a válasz képekkel. Ott meglátod mi hogy is van.
Valaki téged féligazságokkal nagyon csúnyán félre vezetett.
|
pén. szept. 01, 2006 16:38 |
|
|
Hankp
arany tag
Csatlakozott: hétf. júl. 10, 2006 14:32 Hozzászólások: 353 Tartózkodási hely: Budapest
|
Üdv!
Minden LED elött van ellenállás,17ohmra állítottam be.Valóban jó kis táp lett,minden benne van,amire a LED-eknek szüksége van.
Fürdőkád egy felújítás alatt lévő fürdőszobából került ki,lépcsőházba nem csinálunk cicis lányos bemutatót.Cicis lányok csak nálam táncolnak,mikor az Eurot gyűröm be a bugyi madzagja alá.
Hankp
|
pén. szept. 01, 2006 15:31 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Hankp írta: Üdv mindenkinek! Lehet hogy a 2.5mm2-es rézhuzal jól hűti a lábaknál a LED-eket Hankp
Ebben biztos vagyok, ha a rézhuzalhoz forrasztottad a lábaikat közvetlenül, akkor az kiegyenlíti a hőmérsékletkülönbséget, így nem lesz hőmegfutás.
És ha áramgenerátorba megy át a táp, az nagyon jó. Minden ledre tettél külön egy előtétellenállást?
|
pén. szept. 01, 2006 12:31 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
balu1 írta: RoGeR írta: 74 HUF/db per pillanat. Én hétfőn megyek 30 darabért... Űrkalóz: Szerintem csak érdemes lenne azokat a 12 cd-s ledeket 50-esre cserélni. Ha nem kell mindig a nagy fényerő akkor az energiával lehet takarékoskodni.
Te hogy érted a takarékoskodást?
sajnos csak ilyet lehet kapni énfelém, és még típusjelzés meg adatlapja sincsen
Takarékoskodás: azt lehet, én döntöm el, hogy 3 vagy 8 vagy mind a 11 ledet kapcsolom be,kiegészítésképpen: 18fokos szögben sugároznak az eladó szerint és 12000-15000mcd-t adnak le.
Egyébként az 50 candelás ledek milyen feszt és áramot igényelnek?
vagy jól sejtem, hogy csak jobban fókuszáltak(ugyanannyi teljesítményük van,csak kisebb térszögben adják le?)
A candela az fényáram/térszög, és ha kisebb a térszög, nyilván több lesz a candela, de milliwattban ugyanannyi fényem van.
Nekem az nem szükséges, én arra használom, hogy a 3 ledes módban jó is, ha szór egy kicsit, azzal szoktam látszani közlekedésben, pókok+szúnyogok után is lehet vele keresgélni a szekrény mögött, a 8v 11 led meg totál sötétben kell, szintén jó, ha nem csak előre világít, hanem mondjuk azért látom 4 méter szélességben vele az utat is magam előtt 15 méterig teljes sötétben, nem csak egy pár méteres foltot magam előtt 5 méterrel.
Egy másik 2 sorbakötött ledes lámpa a szobámban csengőtrafó + egyenirányító + előtétellenállás módon üzemel a szúnyogcsapdámban, ahol abszolút nem kell a fókuszálás, így ott finoman le is csiszoltam a ledeket a beszerelés előtt, így direkt szórja a fényt mindenfelé, és nem botlok fel én se a szobámban. nyilván kevesebb candelát adnak le, de 4pí térszögben a 18fokos kúp helyett, így ugyanannyi fényem van, mint eredeti lednél, csak mindenfelé.
Tud valaki mondani valamit, hogy hány %-os egy LED hatásfoka?
úgy értem hogy a betáplált teljesítményből, pl. kb 70 milliwattos fehér ledből vajon hány milliwatt fény jön ki?
Ahogy elnézem a lépcsőházas képet, az 50 candelás ledek feleakkora szögben világítanak, mint az enyém.
|
pén. szept. 01, 2006 12:18 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ez a kép nagyon megmozgatta a fantáziám.
Emeleteken keresztül le lehet látni egy fürdőszobára (ahova a kerékpárt is beállítottad)
....időnként jön valami jó csaj zuhanyozni és te szolgáltatod a világítást, miközben
minden emelet korlátján kihajol a ház népe és dobálják a kádba minden perc után a százasokat.
Ha nem dobta be mindenki, akkor lekapcsolod a fényt.
Szóval ez ilyen nyilvános lépcsőházi kukkoló automata megvilágásának
készült?
Miután lement a műsor, a csaj úgy ahogy van, felpattan a bringára és elteker.
Ehhez illik is a rózsaszín háttér.
|
pén. szept. 01, 2006 10:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
RoGeR írta: 74 HUF/db per pillanat. Én hétfőn megyek 30 darabért...
Űrkalóz: Szerintem csak érdemes lenne azokat a 12 cd-s ledeket 50-esre cserélni.
Ha nem kell mindig a nagy fényerő akkor az energiával lehet takarékoskodni.
|
pén. szept. 01, 2006 10:25 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
balu1 írta: Képzeld akkor milyen fénye lenne ha a 70,-Ft körüli áron kapható 50000mcd-s fehér ledeket tennéd bele, ha már így is az Űrkalóz fotonágyuja.
74 HUF/db per pillanat. Én hétfőn megyek 30 darabért...
|
pén. szept. 01, 2006 8:07 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Űrkalóz írta: ...beüzemeltem a legújabb áramgenerátoros ledes lámpám, 8 újabb leddel... ..minden led 12000mcd-ás állítólag, a lényeg, hogy nappali fénybe borítja a szobámat
Képzeld akkor milyen fénye lenne ha a 70,-Ft körüli áron kapható 50000mcd-s
fehér ledeket tennéd bele, ha már így is az Űrkalóz fotonágyuja.
|
pén. szept. 01, 2006 6:31 |
|
|
Hankp
arany tag
Csatlakozott: hétf. júl. 10, 2006 14:32 Hozzászólások: 353 Tartózkodási hely: Budapest
|
Üdv mindenkinek!
Válaszolok a kérdésekre,részletesen kitérek mindenre.
DC-DC konverter egy LM2575 IC ADJ verzióból hogy a kimeneti feszt lehessen állítani.80% körüli hatásfoka van,alig melegszik elég takarékos üzemmódú táp.Lehet vele nagyon sok mindent trükközni,többek közt 1A-es áramkorlátja is van.
50LED× 20mA(párhuzamosan), pont 1A,DC-DC inverter 1A-nél átmegy áramgenerátoros üzembe(ezt ki is próbáltam).
Tehát stabil feszgenerátor,LED-ek elötét ellenállással,esetleges megfutásnál beleszól a táp áramgenerátoros üzemmel is,kb így működik nálam.Laborban ráraktam egy 100W-os huzaltrimmert,próbaképpen hogyan lehet túlhajtani,sehogy se sikerült,sunyi áramkör letiltott 1A-nél.
Ennél jobbat már nem is akarhattam all in one a cucc
Egy dolgot sajnálok a tápban,fölfelé nem állítható a fesz a forráshoz képest.
LED-ek amúgy egyáltalán nem melegednek,meghajtottam labortáppal 1.5A-es áramgenerátor üzemben,csak akkor kezdett langyosodni.Lehet hogy a 2.5mm2-es rézhuzal jól hűti a lábaknál a LED-eket
Hankp
|
csüt. aug. 31, 2006 23:10 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
Hankp írta: Üdv mindenkinek! Kicsit alkottam,én is összerakrtam egy 50 db-os 50.000mcd-ás fotonágyút . Beleraktam egy DC-DC invertert,mert 6V-os(4db góliát elem) tápról elég nagy ellenálláskorlátozó kellett volna.Inkább egy konvertert szabályozza a feszt így stabil 3.6V-ot kap folyamatosan a panel,fényerő majdnem konstans egészen az elem merüléséig.Képek lemerülő félben lévő elemekkel készültek: Sorry a nagy képek miatt Hankp
Egy kérdésem lenne:
oké, hogy ott az 50 led, gratula a hatalmas fényerőhöz! csak hogy kötötted be őket? párhuzamosan egy áramgenerátorra mindet? vagy feszültséggenerátort használsz "stabil 3.6 volt"? mert ha melegszenek, írtam a hőmegfutásról korábbi hozzászólásomban, nem egy ledet vesztettem el miatta.
Én is beüzemeltem a legújabb áramgenerátoros ledes lámpám, 8 újabb leddel, így a következő van benne:
4 db tranyós analóg áramgenerátor+11 fehér+2 kék led+3 kapcsoló(jó büdös volt forrasztópákával téglalap alakú lyukat vágni a burkolatba, mert eredetileg csak 1 kapcsoló volt), minden led 12000mcd-ás állítólag, a lényeg, hogy nappali fénybe borítja a szobámat
1.kapcs: 2 kék led+40mA áramgenerátor
2.kapcs: 3 fehér led+60mA áramgenerátor
3.kapcs: két paralelbe kötött 80mA-es áramgenerátor 4-4 fehér leddel, így ez össz 8 led és 160(vagy több?)mA, de ennyit nem mertem rákötni egy tranyóra, mert odaégne, és nem lenne egyenletes.
És ezt az egészet sikerült a lámpában eredetileg egyetlen körtének+tükörnek az eltávolításából szerzett kb. 2.5*2.5*5cm helyre bezsúfolni
Az első réteg a LED-ek, 3*5 elrendezésben, csak kettő helyett M3 csavar van,(így van 13db), ami az alatta lévő áramgenerátorokat tartalmazó lapkához rögzíti, közötte kb pár mm távolság+két réteg szigetelőszalag,plusz egy csomó kábel, a negatív közös, és az áramgenerátorok pozitív bemenetének van bekötve a 3 kapcsoló, ebből 2 összesen fél centis helyre van bezsúfolva,meg még a 4 ceka-aksi is el kellett férjen, ehhez még a legelső átalakításnál megolvasztottam és kijjebb nyomtam a burkolatot.
|
csüt. aug. 31, 2006 22:38 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
Sziasztok!
Látom, nem csak én buzgálkodom...
Ma kész lett a két 3 LED-es Cateye átalakításából a próbadarab, a másikat holnap csinálom. Mikor beültettem a 11 db 50 candelásat, beraktam az ellenállásokat és behajigáltam a kezem ügyébe eső 4 db ceruza-akkut, mellétettem a másik, gyári Cateye-t és meglepődve/elkeseredve láttam, hogy a két lámpa fénye közel azonos erejű...
Mondom magamban, ilyen nincs! Gondolkodni kezdtem... gyorsan lefaragtam a lencsés elő-plexit az átalakított darabról, mert csak feleslegesen szétdobja a LED-ek fényét (3 LED-nél jó, de csőlátást okoz), majd gyorsan mértem egy áramot. Az eredmény: 11 LED-re jutott összesen 0,07 A, azaz 70 mA... itt döbbentem rá, hogy azokat az akkukat raktam bele, amit tegnap és ma nagyobbik fiam órákig merített a Luxeonos fejlámpámmal... gyors akkucsere a csak 3/4 részig lemerültekre, amik a másik Cateye-ben voltak, és láss csodát! az áram mindjárt felugrott 0,22 A-re, ami lehetne több is, de csak 8 Ohmot tudtam összehozni repluszolva a rendelkezésemre álló ellenállásokkal a szükséges (korábban huzalellenállással kimért) 6 Ohm helyett.
A fénye vagy 3X olyan erős, mint a gyári 3 LED-es Cateye a maga kis szórású fényfoltján, és jóval nagyobb területet világít meg. Majdnem olyan erős, mint a régi, 43 LED-es lámpám...
Holnap veszek ellenállást és legyártom a másik lámpát is.
Némó
|
csüt. aug. 31, 2006 21:31 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Hankp írta: ... Kicsit alkottam,én is összerakrtam egy 50 db-os 50.000mcd-ás fotonágyút ...Hankp
Hát gratula, ez tényleg egy nagyágyú! - a DC/DC átalakító nem melegszik? Tudsz adni kapcs.rajzot vagy csak típust a DC/DC konverterhez?
|
csüt. aug. 31, 2006 20:27 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Űrkalóz írta: Harmadszor meg egy javaslat: Dobd azokat az AA elemeket a fr*ncba!
Azt fogom csinálni. Majd. Előbb szeretném a világítást megépíteni, majd valamikor venni bele akksit. Sajna szűk a keret, így mindent egyszerre nem lehet.
|
csüt. aug. 31, 2006 19:18 |
|
|
Hankp
arany tag
|
Üdv mindenkinek!
Kicsit alkottam,én is összerakrtam egy 50 db-os 50.000mcd-ás fotonágyút .
Beleraktam egy DC-DC invertert,mert 6V-os(4db góliát elem) tápról elég nagy ellenálláskorlátozó kellett volna.Inkább egy konvertert szabályozza a feszt így stabil 3.6V-ot kap folyamatosan a panel,fényerő majdnem konstans egészen az elem merüléséig.Képek lemerülő félben lévő elemekkel készültek:
Sorry a nagy képek miatt
Hankp
|
csüt. aug. 31, 2006 15:04 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
RoGeR írta: Méricskéltem a tuningolandó lámpámon.
A 4 használt AA elem pont 4,8V-ot ad le (A LED-en 3,36 V-ot mértem). Ekkor 120 mA folyik át a rendszeren, ami 5 LED-en oszlik el.
A kérdéseim a következők: - Ilyenkor az áramerősség kb ugyanakkora mindegyik LED-en? (Párhuzamosan van kötve). - Más LED berakása esetén is ugyanekkora áram fog folyni a rendszerben?
Első kérdés:
Nagyjából ugyanakkora áram folyik a ledeken, de csak és kizárólag akkor, ha azonos típusúakat kötsz paralel, és esetleg egyszerre veszed meg őket ugyanabban a boltban. (ez teljesen komoly, mert másik boltban vagy csak a következő csomagban esetleg már egy picit másmilyenek lehetnek, mert apró eltérések lehetnek a gyárban a különböző csomag alkatrészek között, és ez mindenre vonatkozik, szóval ha pl. kisebbre sikerül az egyiknek az ellenállása, akkor azon több áram megy és jobban melegszik, a melegedéstől meg tovább csökken az ellenállása a félvezetőknek szerintem, így hőmegfutás lesz és kiéghet, ha túl nagy a különbség, egyébként ha csak kicsi a különbség akkor semmi gáz...)
A második kérdés:
különböző (színű) ledek különböző feszültséget ejtenek magukon, ha a megfelelő (5mm-es nagyfényerejűre 20 mA) áram megy rajtuk.
Ha sima előtétellenállással hajtod őket, akkor más lesz az áram, persze muszáj leszel utánaállítani az előtétnek, különben nem lesz elég fényük vagy kiégnek. Ha meg valami áramgenerátorként üzemelő cuccot használsz, akkor annak mindegy , mit hajtasz vele.
Harmadszor meg egy javaslat:
Dobd azokat az AA elemeket a fr*ncba! biztos megvan párszáz Ft darabonként újonan, de ha veszel NiMH ceruza-aksit pl 2500mAh-sat, kis szerencsével egy ezres alatt megkapod darabját (enyém 3500/4db)
és 1000-szer lehet tölteni, de 10 töltésnél visszajön az ára, továbbá jóval több szufla fér beléjük, mint az alkálielemekbe, tapasztalatból mondom.
Elég sokáig bírják a lámpámban, alig kell tölteni, mondjuk 3 LED esetén kb 30 üzemóránként, (szemben az eredeti körtés+NiCd 1500mAh lámpával amit 3 üzemóránként kellett,ezért is untam meg és alakítottam át, elemet nem használtam szinte sehova életemben se, mindig minden aksiról ment)
|
csüt. aug. 31, 2006 14:50 |
|
|
Nemozoli
platina tag
Csatlakozott: csüt. aug. 03, 2006 10:36 Hozzászólások: 500 Tartózkodási hely: ...mértékkel és tartózkodva - mérték a vödör, tartózkodási hely az az asztal alatt...
|
RoGeR írta: Méricskéltem a tuningolandó lámpámon.
A 4 használt AA elem pont 4,8V-ot ad le (A LED-en 3,36 V-ot mértem). Ekkor 120 mA folyik át a rendszeren, ami 5 LED-en oszlik el.
A kérdéseim a következők: - Ilyenkor az áramerősség kb ugyanakkora mindegyik LED-en? (Párhuzamosan van kötve). - Más LED berakása esetén is ugyanekkora áram fog folyni a rendszerben?
Nekem is ilyen kérdéseim/aggályaim vannak, de mivel az új LED-ek nyitófeszültsége valószínűleg magasabb, mint a gyáriaké, kevesebb áram folyik majd rajtuk és alulhajtott lesz az új lámpa. Ha nem túl nagy a gyári szórás (Kokinkínában balról a harmadik dzsunkán lábbal összerakva hogyan sikerült éppen ), akkor kb. egyforma áram folyik rajtuk. 3 LED-nél ez majdnem pont 60 mA volt, tegnap én is méregettem.
Némó
|
csüt. aug. 31, 2006 14:22 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
KAMA3 írta: Bakker, mondassz valamit::)) tegnap megkérdeztem pár üzletben, nem árulnak csak szineset. nekem van egy kék fénycsőpárom, brutálmódon világít, de az átalakító elektronika nem valami jó hatásfokú, mert 500 mA vesz fel, ha egy cső megy, és kb 700 mA-t ha két cső megy. Még TFT megvilágító neonra gondoltam, csak se scannerem, se rossz TFT-m nincs.
Ha lesz időm a két Cateye sokledesítése mellett, akkor ma szétszedem azt a scannert és kipróbálom, mennyi áramot vesz fel, esetleg hogy a fiókban elfekvő fénycső-meghajtó inverter-kapcsolásom megszólaltatja-e tisztességesen.
Némó
|
csüt. aug. 31, 2006 14:17 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
RoGeR írta: Nemozoli, tegnap küldtem levelet. Megkaptad?
Igen, válaszoltam is rá.
Más: szerintetek a 3 ledes Cateye gyári kapcsolása mennyi 50 Cd-s LED-et tudna meghajtani? Milyen LED van benne egyáltalán gyárilag? Vagy érdemesebb egy teljesen új panelt belefaragni (szerintem ez a jó megoldás), de akkor ugye 4,8 V a feszültség. Mennyi az 50 Cd-sek nyitófesze? Megannyi kérdés...
Némó
|
csüt. aug. 31, 2006 13:39 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Méricskéltem a tuningolandó lámpámon.
A kérdéseim a következők:
- Ilyenkor az áramerősség kb ugyanakkora mindegyik LED-en? (Párhuzamosan van kötve).
- Más LED berakása esetén is ugyanekkora áram fog folyni a rendszerben?
|
csüt. aug. 31, 2006 12:33 |
|
|
kispysda
ezüst tag
|
FONTOS!!
Hali! Most akadtam rá valamire, ami .... de inkább nézzétek meg és döntsetek!
Link:
http://www.elolanc.hu/dokumentumtar/fel ... bringa.htm
Thx
|
csüt. aug. 31, 2006 8:50 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Nemozoli, tegnap küldtem levelet. Megkaptad?
|
csüt. aug. 31, 2006 7:21 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
KAMA3 írta: 3 wattos emittereket... és meglepő módon hatszögletű holdert adtak mellé... ami azért jó, mert könnyebb kiszedni belőle az optikát.. vagy az lesz, hogy veszek a Thököly úton kis foncsorozott tölcsér tükröket..
Nekem is 6szögletűt adtak... de szerintem jobb a tükör hatásfoka.
Most lett kész egy bringás haver fejlámpája (klikk a képre a nagyításhoz):
K2 emittert tettem bele, mert úgy tűnik, hogy kisebb áramon hajtva elég jól muzsikálnak. 3 db baby akkuról hajtva teljes feltöltöttséggel a kezdeti árama 800 mA, itt még nem is melegszik számottevően, viszont már elég jó a fénye. Leginkább a színe tetszik...
|
szer. aug. 30, 2006 22:50 |
|
|
fere
vas-tag
|
világítós kerék -hokeyspokes-
|
szer. aug. 30, 2006 15:41 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
|
sziasztok!
-van 4 db NiMH aksisorban, ez lead jól töltve 5.2 voltot, merülve kisebbet. Na most eddig párhuzamosan 3 ledet úgy hajtottam meg, hogy sorba egy potival, és pár üzemóránként utána tekergettem hogy multiméterrel meglegyen a 20mA/LED.
van egy általam újonan kipróbált meghajtási ötlet:
Az új technika: ugyanezt csinálja csak automatikusan, de ez is elfűti a fölös feszt, mint az előtétellenállás, de megy lejjebb merült elemről is.
1)max. 3-4 db. rendes 20 mA-es LED párhuzamosan kötni, (figyelj a polaritásra!, ha túl sokat kötsz paralel, akkor az nem lesz olyan jól szabályozva, a legjobb persze egyenként szabályozni az áramukat), rákötöd egy NPN-tranyó kollektorára a negatív pólusukat, a pozitívat a + tápfeszre.
2)a tranyó emittere és a negatív tápfesz közé teszel egy "figyelő" ellenállást.
(kísérletezés plusz multiméter hogy mekkora kell)
3)egy 1Kohmos ellenállás a pozitív tápfesz és a tranyó bázisa közé.
4) két sorbakötött 1N4007 (vagy más) Si-dióda a tranyó bázisa és a negatív tápfesz közé nyitó irányban.
(Ez, meg az 1KOhm stabil bázisfeszültséget -kb 1.2-1.3 voltot biztosít a tranyónak, ebből lejön a tranyó bázis-emitter diódájának nyitófesz kb 0.7 volt, és a tranyó akkor kezd el ellenállni, ha a maradék feszültséggel egyenlő esik a figyelő ellenálláson, azaz ha adott az ellenállás, akkor adott nagyságú áram folyik, pont akkora, mint amekkora nekünk kell)
Tuti müxik, kipróbáltam.
figyelőellenállás 60 ma-re kb 8.8 ohm lett, más diódákkal más lehet, meg a tranyótól is függ. (én egy picike 2N2222A-t használtam, ami max 0.5 watt meleget és 800 mA-t bír ha jól sejtem)
hogy kell ide képet betenni???
|
szer. aug. 30, 2006 15:25 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Ros-Co. írta: KAMA3: csak a poén kedvéért, valahogy fel kellene erősíteni a küllőre egy kis egyenes fénycsövet. (az áram betáplálásának problémájától tekintsünk most el.) Hogy nézne ki, ha a kerék forgás közben egy világító körlapot alkotna? Sztem elég jó effekt. Szaggatva pedig talán még jobb.
A küllőn elhelyezett ledsorral pedig feliratokat lehetne kiírni. Gyanítom hogy az ötlet már rég megvalósult kis kínai barátaink jóvoltából...
Több fénycső kellene, mert ugye a kerék nem forog olyan gyorsan, hogy körlapot láss a sötétben. egyébként a ledes megoldást meg akartam csinálni, és pont a betáplálásnál akadtam el.. De nem vetettem el olyan mélyre az ötletet, csak momentán más dolgokon jár az eszem, és a kínaiak tényleg megcsinálták már autóra. mondjuk az 3 ledsor modulból áll kerekenként, 120 fokos szöget zárnak be egymással, és egész jó képeket tud megjeleníteni. (linket keresni lusta vagyok...) ha lenne rá időm, megcsinálnám....
|
szer. aug. 30, 2006 15:12 |
|
|
mezon
vas-tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 17:26 Hozzászólások: 5 Tartózkodási hely: Budapest
|
nálunk most a 125 candelás a kapható legjobbabb? Mert máshol látok ám 250-eseket is...
|
szer. aug. 30, 2006 13:15 |
|
|
mezon
vas-tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 17:26 Hozzászólások: 5 Tartózkodási hely: Budapest
|
SZVSZ jobb az, ha az 125 candelásokat helyezem el nem egy síkban, hanem mondjuk 4-5 előrefúrt nyákot rakok egymás mellé, úgy, hogy azok szöget zárnak be egymással, azaz csinálok egy ívszerűséget, hogy világítson oldalra és előre is.
|
szer. aug. 30, 2006 13:05 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
KAMA3: csak a poén kedvéért, valahogy fel kellene erősíteni a küllőre egy kis egyenes fénycsövet. (az áram betáplálásának problémájától tekintsünk most el.) Hogy nézne ki, ha a kerék forgás közben egy világító körlapot alkotna? Sztem elég jó effekt. Szaggatva pedig talán még jobb.
A küllőn elhelyezett ledsorral pedig feliratokat lehetne kiírni. Gyanítom hogy az ötlet már rég megvalósult kis kínai barátaink jóvoltából...
|
szer. aug. 30, 2006 12:56 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
mezon írta: Az miért van, hogy ti örökké a 40/50 candelás ledekről beszéltek, amikor most látom, hogy van 125-ös is? A kettő között nincs valami átmenet? Hivatalosan mekkora árammerősség adható ezeknek?
A megadott candela érték, ami a központi intenzitásra utal annál nagyobb, minél jobbal fókuszált a led fénye. Azaz a 125-ös led fénye jóval szűkebb, mint a 40/50-es ledé.
Általában 20mA a huzallábas ledek ajánlott árama.
|
szer. aug. 30, 2006 12:55 |
|
|
mezon
vas-tag
|
Bocsánat, a driver IC kérdés asszem visszavonva, csak a szemem szúrja ki, h 3 hozzászólással ezelőtt ottanvan a megoldás. Még1x bocs.
|
szer. aug. 30, 2006 12:41 |
|
|
mezon
vas-tag
|
Milyen boost led deriver IC-ket lehet itthon kapni, aminek esetleg valami referencia áramköri rajza is megtekinthető a gyártó honlapján, vagy akárhol? Az áramerősséget egyelőre nemtudom, de olyan max. 30 ledre gondoltam, de feltételezem, h vannak izmosabb és gyengébb IC-k. Vagy az izmosabbak mind külső kapcsival műxenek?
Az miért van, hogy ti örökké a 40/50 candelás ledekről beszéltek, amikor most látom, hogy van 125-ös is? A kettő között nincs valami átmenet? Hivatalosan mekkora árammerősség adható ezeknek? Adatlap netalán elérhető valahol?
Bocs, ha huszanhatodszorra hangzik el egyikmásik kérdés...
|
szer. aug. 30, 2006 12:09 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Nemozoli írta: Nekem kizárólag a fejlámpán van ez a megoldás, a sisakon csak a fémlap van (na, ezt se fényképeztem le már megint...), és bringázás után leveszem a lámpát és beviszem a lakásba. Ha már a fejem tetején is sós víz folyik, akkor már régen rossz :-) (amúgy én is láttam már ilyen elkorrodált neodímiumos mágnes-borítást, elég csúnya lett)
Akkor nem kell félned. nekem a lámpa súlya miatt kellett a mágnes ellendarabja is, amit szilárdan a vázhoz kellett rögzíteni. és hiába volt sárvédőm, valahogy mindig felcsapódott a mágneshez a lé.. Nemozoli írta: Nem jó erre a scanner lámpája? Jó vékony, és brutál fénye van! Csak azért kérdezem, mert itt van egy elfekvő lapscanner az asztal alatt, hátha tudnám hasznosítani :-) Bakker, mondassz valamit::)) tegnap megkérdeztem pár üzletben, nem árulnak csak szineset. nekem van egy kék fénycsőpárom, brutálmódon világít, de az átalakító elektronika nem valami jó hatásfokú, mert 500 mA vesz fel, ha egy cső megy, és kb 700 mA-t ha két cső megy. Még TFT megvilágító neonra gondoltam, csak se scannerem, se rossz TFT-m nincs. Nemozoli írta: Hajrá! :-) Milyen Luxeonokat pakolsz bele?
3 wattos emittereket... és meglepő módon hatszögletű holdert adtak mellé... ami azért jó, mert könnyebb kiszedni belőle az optikát.. vagy az lesz, hogy veszek a Thököly úton kis foncsorozott tölcsér tükröket..
|
szer. aug. 30, 2006 8:34 |
|
|
Nemozoli
platina tag
|
KAMA3 írta: Vinyómágnes: Arra vigyázzatok, hogy télen a sós lé befolyik a mágnes, és az azt tartó fémlemez közé, aminek következtében ekorrodál a mágnes. Nekem kizárólag a fejlámpán van ez a megoldás, a sisakon csak a fémlap van (na, ezt se fényképeztem le már megint...), és bringázás után leveszem a lámpát és beviszem a lakásba. Ha már a fejem tetején is sós víz folyik, akkor már régen rossz (amúgy én is láttam már ilyen elkorrodált neodímiumos mágnes-borítást, elég csúnya lett) KAMA3 írta: Most egy fénycsöves lámpán gondolkodom. Olyasmi, mint amit a számítógépek házába szoktak rakni szines fénycsöveket, csak fehérben. Nem jó erre a scanner lámpája? Jó vékony, és brutál fénye van! Csak azért kérdezem, mert itt van egy elfekvő lapscanner az asztal alatt, hátha tudnám hasznosítani KAMA3 írta: Megjöttek a luxeon ledek is, ugyhogy azt is össze fogom rakni még a tél beállta előtt..
Hajrá! Milyen Luxeonokat pakolsz bele?
|
kedd aug. 29, 2006 20:23 |
|
|
RoGeR
arany tag
|
Wolfheart írta: Kama3: szerintem jó ötlet! Az időzítést meg a szeptemberi teleholdasra lehetne szerintem intézni, az 7-ére esik. Oda ugyis elég sokan mennek, innen a fórumról is páran. Én valószinüleg megyek, de elötte estefelé nem hiszem, hogy tul gyakran tekernék. Az új fények meg lassan alakulnak...
Új fények...
4-én kapok pénzt, akkor 3 nap alatt kéne megcsinálnom a világítást?
Mondjuk 24h előtt jól jönne egy kis nájtrájd...
|
kedd aug. 29, 2006 19:36 |
|
|
Wolfheart
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 27, 2005 20:37 Hozzászólások: 341 Tartózkodási hely: Budapest. III. ker.
|
Kama3: szerintem jó ötlet! Az időzítést meg a szeptemberi teleholdasra lehetne szerintem intézni, az 7-ére esik. Oda ugyis elég sokan mennek, innen a fórumról is páran. Én valószinüleg megyek, de elötte estefelé nem hiszem, hogy tul gyakran tekernék. Az új fények meg lassan alakulnak...
|
kedd aug. 29, 2006 19:18 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Még valami. Ha elérjük a 100. oldalt, akkor kéne csapni egy jubileumi lámpanézést, konszolidált sörszörpfogyasztással egybekötve. Mondjuk a római parton a Bíbic nevű műintézmény szolgálhatna hellyel eme megmozduláshoz, vagy akár a margitsziget valamelyik teázója.
Bólogasson erőteljesen, aki egyetért az ötlettel!!
|
kedd aug. 29, 2006 14:16 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Hu de elszaladt a topik.. Na akkor gyorsan:
Tuzijáték: minden tüzijátékot le lehet állítani, és le KELL tudni állítani. Amit nem lehet, az felett a pirotechnikusnak már nincs hatalma, és azt kontrollálatlan működésnek hívják. Itt az volt, hogy nem akartak másik időpontban lőni, mert az sok plusz költséget jelent (útlezárás, területfoglalás biztosítás) Ennyi. Tudomásom szerint a Citadellán félbeszakították a lövést.
Vinyómágnes: Arra vigyázzatok, hogy télen a sós lé befolyik a mágnes, és az azt tartó fémlemez közé, aminek következtében ekorrodál a mágnes. Ezek a neodimium mágnesek nagyon sérülékeny anyagból vannak. Ha megsérül a krómozott felülete, akkor ott egyből elkezd korrodálni. Nekem így esett le az 5 ledes luxeonom az egyik téli teleholdas alkalmával lefele jövet a határhegyről. Az úgy volt megoldva, hogy az egyik mágnes fixen a vázhoz volt rögzítve, a másik meg fixen a lámpára. A lámpa majdnem fél kiló volt, de ez a megoldás megbírkózott az igénybevétellel. Sajnos a váz oldali mágnest a téli időjárás megette. A teleholdas után lefele jövet 40 el bekaptam egy kátyút, aminek következtében kifordult a lámpa oldalra. (szerencsére nem hullott be a küllők közé)
Most egy fénycsöves lámpán gondolkodom. Olyasmi, mint amit a számítógépek házába szoktak rakni szines fénycsöveket, csak fehérben. Egy haverom bringáján láttam, közelre elég bíztató fénye volt 100 mA áramfelvétel mellett. A Philips Tornado csővel nem akarok városban közlekedni. Jó fénye van, de városba nekem sok. Max telehodasra.
Megjöttek a luxeon ledek is, ugyhogy azt is össze fogom rakni még a tél beállta előtt..
|
kedd aug. 29, 2006 14:11 |
|
|
Chriss
platina tag
Csatlakozott: vas. szept. 18, 2005 19:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: Bp.
|
Lemértem végre azt a kis 5 ledes lámpát a 16 cd-s ledeknél 3.27V @18mA az 50 cd-snál 3.3V@16.5mA van és saccra 1/4-nyivel fényesebb ez utóbbi ilyen meghajtásnál, de sokkal határozottabb a fényköreaz 50cd-snek, a 16cd-s nek elmosottabb, jobban szór.Tehát nagyjából hasonló össz .fényáramuk lehet ilyen meghajtásnál.Azt hittem hogy nagyobb lesz a különbség és az 50cd-s jobban alul lesz hajtva...
|
kedd aug. 29, 2006 1:47 |
|
|