|
Szerző |
Üzenet |
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Idézet: Akkor a ledes, meg a soros progit probalhatom? Igen. Idézet: Ezt csak akkor tenem, ha atnezted a rajzokat is.
A rajzokban nem találtam hibát, de mondom, hogy az én PIC-em úgy ment szét, hogy nem volt rákötve semmi. Előtte a soros programot futtattam rajtam, amit felraktam neked is.
Ha a panelen nincs a vezetősávok között zárlat, akkor nem lehet baj. Gondolom már parázol, én is azt teném! Nagyon sajnálom a két PIC-edet, remélem több nem fog elszállni, de garantálni nem tudok semmit, ugye ezt Te is tudod!?
Ha most arra kérnél, hogy írjak egy olyan progit, ami tönkretesz egy PIC-et, nem tudnám hogy álljak neki! Neked ez egyből sikerült! Ezért kicsit aggódom, de talán megtaláljuk, hogy mi okozta a halált(láttam nyitottál egy topicot.)
|
szer. márc. 09, 2005 7:03 |
|
|
lacc
arany tag
|
Hi!
Ez komoly. Nyitottam ujj topicot. Feltettem a kerdest.
Idézet: tehát nem az áramköröd és nem az ICD2 okozza a galibát!
A rajzokat is atnezted, es ez alapjan mondod ezt?
Akkor a ledes, meg a soros progit probalhatom?
Ezt csak akkor tenem, ha atnezted a rajzokat is.
A javitott asm-et is elerhetove tehetned szamomra, hogy a masik topic ne a "full" rosz asm-et toccse le. Feltettem a kerdest, csak most mennem kell suliba, nincs idom kijavitani. Esetleg ha hozzaszolnal ott az uj link-el.
Thx!
|
szer. márc. 09, 2005 6:52 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Meghoztam az áldozatot az ügy érdekében! Döbbenten állok az előtt, hogy létezik olyan program ami tönkreteszi a PIC-et. Hogy miért csinálja nem tudom még, de jó lenne kideríteni. Viszont elég költséges dolog lenne csak úgy próbálkozni.
Egy biztos. Néhány apró hiba kijavítása után (pl. 500-at akartál beletenni egy regiszterbe, meg néhány címkének is megfeleltethető bejegyzés elléptetése az első karakterhelyről) a programod hiba és megjegyzés nélkül lefordult.
Beégettem és utána a PIC-et nem ismerte fel az égetőm.
Javaslom, hogy egy új topic-ban fel kéne dobni a kérdést, hátha többen hamarabb rájövünk a hibára.
Mindenesetre én még ilyet nem láttam és ha nem próbálom nem hiszem el!
Egyenlőre még ötletem sincs mi okozza a PIC halálát! A PIC-emen nem volt semmi a lábakra kötve, kivéve az égetőt (Vpp, PGD, PGC Vdd, Vss, És a reset lábon egy felhúzó ellenállás) tehát nem az áramköröd és nem az ICD2 okozza a galibát!
Néhány elképzelésem közül az egyik az, hogy valamelyik periféria beállítása nem történik meg, és ezek kimenetei összeakadnak.
Én a helyedben lépésről lépésre felépíteném a programot, elemenként kipróbálnám a részeket és minden perifériát beállítanék, még akkor is ha nem használom(főleg akkor). Az oszcillátor hangolását is beállítanám valahova.
A programról annyit, hogy a call kezelése után a hívás utáni címre lép a progi, tehát btfss után nem jó két call!
A másik, hogy ha nem írod oda a movf xxx,w nél a w-t, akkor nem teszi bele a w-be a regisztertartalmat. Javaslom, hogy mindig tedd ki a W, vagy az F jelet az ilyen jellegű utasításoknál(incf, decf stb.). (megjegyzem, hogy ez semmiképpen nem okozhat bajt, csak a program nem fog jól működni.
A programot még nézem, igaz nincs könnyű dolgom, mert egészen más stílusban progizol. Ha találok valami jelzem.
Kérnék más hozzáértőt is, hogy nézzen rá, hátha neki egyből világos, hogy mitől leli halálát egy 18F1320, ha beletöltjük ezt a progit.
http://lacc.uw.hu/download/RC.asm
|
szer. márc. 09, 2005 5:50 |
|
|
lacc
arany tag
|
A kepeket beraktam zip-be. http://lacc.uw.hu/download/panel.zip
Benne van az egeto rajza is. Egeto kiirja pic nelkul, labakon mennyi va.
ICD 2 settings:
power:
Target Vdd: 5.04
Target Vpp: 9.27
MPLAB ICD 2 Vpp: 14.14
status:> Self Test
Target Vdd: hight (ez a forrasztgatas elott meg Pass volt)
Module Vpp: Pass
MCLR Gnd: Pass
MCLR Vdd: Pass
MCLR Vpp: Pass
Mast nemtalaltam...
|
kedd márc. 08, 2005 15:39 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Mi volt a hiba az elozo irogepeddel? ugye nem csak az, hogy kihagytad a RCALL PC_COMM_SET -sort? Nem. Az egy félbe hagyott működésképtelen torzó volt, amit véletlenül vettem fel a pendrive-ra. Idézet: Ha nemjo, akkor lovesem nincs, es sajnos kitalalni sem tudom, hogy mi lehet a gond. Ez esetben befuccsolt a projekt, Koszonok minden segitseget!
Azért ne add fel ilyen könnyen! Én azt mondom, hogy az a ICD2 és az MPLAB megtréfált téged.
Megnézem a progidat, de lehet, hogy csak holnapra. Be fogom tölteni az enyémbe is, tutira nem fogja tönkre tenni! Mondom, ott valamit nem jól csinál az MPLAB, vagy Te nem tudod, hogy hogyan kell kezelni ezt az égetőt. Megjegyzem ÉN SEM! Ha összedobtad volna azt a néhány alkatrészből álló égetőt amit ajánlottam, akkor most nem lennél ilyen helyzetben(és időben is előrébb lennél akármilyen érdekes), és legalább én is biztos lennék, hogy nem az égető rontja el a PIC-et!
Viszont addig ne égessél semmit, amíg én nem mondom, hogy mehet. Még a soros próbát se! Nem normális dolog, hogy így hullanak a PIC-ek. Ott valami nagyon súlyos dolog van a háttérben!
Jó lenne valami fényképet küldenél a karácsonfáról(huzalozásra gondolok), meg arról az ICD2 ről is belülről. Azt is meg kéne csinálni, hogy PIC nélkül égetni vele és megmérni a foglalatban a feszkókat(Vpp(13V, 4. láb) , Vdd(5V , 14.lábon)). A többi ábon 5V-nál több nem lehet, de inkább 2,5V körül.
|
kedd márc. 08, 2005 12:53 |
|
|
lacc
arany tag
|
Noh. Gondoltam a sok huzalozassal lehet a gond.
Vegig cineltem az egeszet. 2 huzal maradt panel elenkezo oldalain, avval csak nincs gond. Eddig egymas felett voltak. Megyek veszek meg1 picet. Ha nemjo, akkor lovesem nincs, es sajnos kitalalni sem tudom, hogy mi lehet a gond. Ez esetben befuccsolt a projekt, Koszonok minden segitseget!
De ha veszek, es mukodik az irogeped, akkor vajon ra merjem -e tolteni az iranyitas progit???
http://lacc.uw.hu/download/RC.asm
Mi volt a hiba az elozo irogepeddel? ugye nem csak az, hogy kihagytad a
RCALL PC_COMM_SET -sort?
Mert ezt beleraktam en, de nemment ugyse. Nem neztem at, mennem kell picet venni
De mitevo legyek? Pls. nezd at az asm-et. Thx!
|
kedd márc. 08, 2005 12:13 |
|
|
lacc
arany tag
|
Ros-Co: ICD 2 egetot hasznalok!
Nem tudom mi lehet a gond. most azt csinalom, hogy az atkoteseket inkabb cinezem. progit kiprobalni nemtom mert nemjo a pic (
At tudnad tuzetesen nezni az iranyitas progit? mert mondom, annal jott ki...
Az elejen nekem is volt sok lab, ami nem volt jol bekotve. a letoltes sem ment. Mindent atneztem, es elvileg a kapcsrajz jo. Es ekkor ment tonkre a PIC. Mokas. meg csak nem is akkor, mikor rosszul van bekotve. Hihetetlen (
Thx!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lacc kedd márc. 08, 2005 18:12-kor.
|
kedd márc. 08, 2005 10:23 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
lacc!
én írtam:
Idézet: Viszont az szinte biztos, hogy a program amit a PIC-be küldtem jó. Annak működni kellene! Hát ez sajnos nem igaz, mert véletlenül rossz progit hoztam el! Ettől valóban nem ment a soros kommunikáció. A VB progi is megtréfált, de most az is jó. Kipróbáltam, minden tökéletesen működik! www.wattmep.tvn.hu/public/LaccRS232Csomag.zipIdézet: Nos. A helyzet az, hogy tonkrement a PIC-em. Én még soha nem tudtam tönkretenni PIC-et! Hogy ez gyári égetővel sikerülhet e, nem tudom(bár a gyári dolgokkal szemben egészségtelen ellenszenvem van ), de volt olyan, hogy 7V-ot is kaptak a pic-ek egy rosszul bekötött tantál kondi és az én hülyeségem miatt, de mégsem ment szét semmi(még az LCD is megkapta). Egyetlen olyan dolog van, amivel egy PIC-et le lehet írni programmal, a config bájtokat védő bit törlése (CONFIG6H:5.bitje = 0) Ekkor többé nem lehet törölni a PIC-et. Ezt a lehetőséget a programozómban nem is engedélyezem, mert akinek gyártásra kell védelem az ne az én progizómat használja. Más olyan program nem létezik, szerintem amivel egy PIC-et tönkre lehet tenni. Idézet: A kapcsrazot tobbszor(!) atneztem, es nemigazan talaltam problemat..... Arra gondoltam meg, hogy a gond azon a kornyeken lehet, ahol a kozos pontra megyunk ra. Csak mert a masik progiban azt a reszt nem hasznalom, es ment. (soros kivetel)
Szerintem nincs ott semmi gond. A rajz olyan egyszerű mint a faék!
Minden lábon ellenállás van, nem mehet tönkre semmi. Nem tudom mi az oka a hibának, én teljesen meglepve állok az előtt, hogy már két rossz PIC-ed van. Valami nagyon nagy árulás van ott! Ötleten sincs...
A tranyót ugye alulról rajzoltad a "nyák" terven? (akkor jó)
|
kedd márc. 08, 2005 5:51 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Hello! Ugye nem a JDM programozót használod? Már könyörögtem pár embernek, hogy mindent csak azt NE! Icprog picit korrektebben kezeli a dolgokat. Ha a soros port gondol egyet, kifingathatja a PIC-et, a halom Z-dijóda elenére is. Ha valami normális progizót használsz, akkor nem tudom mi lehet a baj.
|
kedd márc. 08, 2005 0:29 |
|
|
lacc
arany tag
|
Nos. A helyzet az, hogy tonkrement a PIC-em.
Toltottem ra progit, (tied, csak kiegesziteskent led vilagitson). Led vilagitott, sorosportot nem tudtam eletre kelteni. Ra toltottem az iranyitashoz megirt progit, de attol kezdve a pic-et nemismerte fel az egeto, led sem vilagit. Elvittem ChipCad-be, megneztek, tenyleg galyra ment. Ok. Vettem masikat. Hazahoztam, beletetttem, irogepprogi ra, led vilagit, soros nem mukodik. gondoltam ratoltom megint az iranyitashoz a progit. azota megint nem ismeri fel a picet az egeto ( Sajnos nem vagyok ennyire eleresztve anyagilag. A kapcsrazot tobbszor(!) atneztem, es nemigazan talaltam problemat. Az tonkre tudja verni a PIC-et, ha roszul van megirva egy program? vagyhat en ezt nemertem. Kicsit idegesito, nameghat mar az is keso lenne, ha tegnapra mukodott volna. Help pls. Kapcsrajzod jo? megtenned nekem, hogy atnezed meg1*? thx. nem tudok mar mit kitalalni.
V-ok megvannak mindenhol, ahol kell. stab 5V, 9V.
Most ugy nez ki, van ket sz*r ic-m. Es az ujjat kb 1 oraja hoztam haza. a masik tovabb birta.
Arra gondoltam meg, hogy a gond azon a kornyeken lehet, ahol a kozos pontra megyunk ra. Csak mert a masik progiban azt a reszt nem hasznalom, es ment. (soros kivetel)
Thx!
|
hétf. márc. 07, 2005 19:10 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Holnapra megnézem a VB progimat, mert igen megtréfált! Jelenleg nem is értem mi a fenéért, és főleg honnan olvassa vissza azt amit kiküld! Viszont az szinte biztos, hogy a program amit a PIC-be küldtem jó. Annak működni kellene!
|
hétf. márc. 07, 2005 13:18 |
|
|
lacc
arany tag
|
noh.
Megy a letoltes, a PIC-em jo, vilagit a ledem, ugy ahogy en akarom )
De a soros vonali kommunikacio nemmegy semelyik iranyba
Eshat ez kulcsfontossagu resz szerintem, mire megyek suliba merni, jonak kene lennie...
|
hétf. márc. 07, 2005 12:47 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: __CONFIG _CONFIG3H, b'10000000' ; MCRLE ON, RA5 INPUT BIT ENABLED ezt nekem ki kene kapcsolni nem? akkor b'00000000' ?
Na igen!
Igaz én nem tudtam, hogy neked, most van e reset gombod, vagy sem, de igen ki kell kapcsolni, akkor nem kell gomb sem.
Az MPLAB-ot rendesen projecttel kezded és megadod az elérési utakat meg minden?
Ja és melyik verziót használod? (Én a 6.61-t azt hiszem.) Újabbat még nem próbáltam, bár kéne, mert hátha megoldották már, hogy 65 karakternél hosszab lehessen az elérési útja a munkakönyvtárnak. Tényleg! nem lehet hogy ez a gond!? Bár akkor azt írná, hogy az elérési út túl hosszú!
|
hétf. márc. 07, 2005 12:14 |
|
|
lacc
arany tag
|
__CONFIG _CONFIG3H, b'10000000' ; MCRLE ON, RA5 INPUT BIT ENABLED
ezt nekem ki kene kapcsolni nem? akkor b'00000000' ?
|
hétf. márc. 07, 2005 10:07 |
|
|
lacc
arany tag
|
mindegyikkel. kivan valasztva.
Hex-et ensem tudom hogy lehet betolteni, de az asm-edbol csinaltam projektet.
szkseged van meg az egeto fenykepere, vagy eleg az adatlap? elorol, hatulrol?
|
hétf. márc. 07, 2005 9:43 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: ezutan a Program Memory ablakon csak NOP -ok vannak. Ez baj. Melyik programmal csinálja? Mindegyikkel? Ki van választva a 18F1320? A projectbe be van töltve a forráshoz a fordítandó, szerkesztendő *.asm? Azt a .hex-et amit küldtem beletöltötted a PIC-be? (MPLAB-al nem is tudom, hogy hogyan lehet külső hex-et betölteni. ) Idézet: a VB progi megy, csakhat atver... Irok bele, elkuldom, visszairja. Dehat akor is, mikor ki van kapcsolva a pic...
Hát én ezt nem is néztem, holnapra meglesem a dolgot.
|
hétf. márc. 07, 2005 9:36 |
|
|
lacc
arany tag
|
Nem tudom, hogy ez szamit-e, de mikor forditom a projektet (build all), akkor valamit kiir:
The format of the file x:\a.COD can not be read or written because its extension was not.
Leforditja, es kiirja ezt. Nos ezutan a Program Memory ablakon csak NOP -ok vannak. Ez szerintem nem okes... Lehet hogy itt a gond
|
hétf. márc. 07, 2005 9:25 |
|
|
lacc
arany tag
|
a VB progi megy, csakhat atver... Irok bele, elkuldom, visszairja. Dehat akor is, mikor ki van kapcsolva a pic... De van a win-ben a hyperterminal. Ott szoktam ezt a soros portot tesztelni. De ott vagyok, hogy evvel az asm-el sem megy. (
Beleirnad az asm-be, hogy az RB0-n levo ledem vilagitson egyfolytaban?
Thx
|
hétf. márc. 07, 2005 8:50 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
A config biteket szerintem nem jól állítod be, ezen kívül a programod sem működőképes. Mivel igen sokáig tartana, míg a hibákat sorolnám, inkább csináltam egy csomagot, amiben van egy VB progi, meg egy PIC progi. Ha ezt beégeted, akkor a soros kommunikáció működni fog. Erre tudsz már építeni. Ha netán a VB progi nem menne(ocx-et kereshet) akkor írd meg, hogy milyen ocx-eket akar és elküldöm(az mscomm32.ocx benne van a csomagban). A VB forrását azért nem küldtem el, mert Te úgy is Delphi-ben progizol.
www.wattmep.tvn.hu/public/LaccRS232Csomag.zip
|
hétf. márc. 07, 2005 5:44 |
|
|
lacc
arany tag
|
Noh. Nemmegy. Nemtom mi a gaz. Mar eleg soxor atneztem a panelt, a kapcsrajzoddal megegyezik. Rajzoltam bekotesi rajzot, elerheto: http://lacc.uw.hu/download/nyak3.jpg
A rajzon az atkotott vonalak atkoteseket jelolnek, UPT kabel ereit hasznaltam erre a celra.
A problema az, hogy se a soros port, sem a led nemmukodik. Raktam ra ledet, RB0-labra, 1k-s ellenallas utan. progi-ba irtam, hogy vilagitson a led. Mertem, hatha a led rosz, nem nyomja az 5V.-ot. Most lehet hogy a PIC rosz, vagy lehet hogy az egetesnel rontok el vmit.
A config bitek itt: http://lacc.uw.hu/download/cfbit.jpg
Mennek be merni suliba, de amig nem mukodik semmi. Hogyan tudhatnam meg, hogy a PIC-e a rosz?
A gond meg ott van, hogy ha a kocsit felfele forditom (hogy ne szaladjon el) es mozgok, valahogy bezavarok, es a kocsi ossze vissza megy (ha be van kapcsolva a taviranyito). PIC-el is, es PIC kivetele utan is hasonloan viselkedik. Kezdek ketsegbeesni...
Az egetot lefenykepezni lefenykepezhetem holnap, de szerintem az User's Guide -al jobban jarsz, mert nemsokat lehet latni belole.
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en010046
A Csüt. Márc. 03, 2005 10:52 am -i hozzaszolasodra meg visszaterve itt a gyakorlo rajza: http://lacc.uw.hu/download/gyakorlo.pdf
A kerdeseim valtozatlanok.
|
vas. márc. 06, 2005 21:25 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Megnézem a progit a hétvégén. Hétfőn referálok. De szerintem meg fogod találni a hibát. Gondolom a visszaellenőrzés sikeres!? A MCLR-t letiltottad, vagy ha nem felhúztad 5V-ra egy 1k-val?
|
pén. márc. 04, 2005 14:04 |
|
|
lacc
arany tag
|
atneztem. Egy regebbi kepet neztem, ahol a 11-es labra csak az ICSP felulet gnd-je volt, es nem vol rajta a foldjel... Ezert nem ertettem igazan, es nem is kotottem oda az ellenallast (szabadon hagytam azt a labat), mondvan masik labra kell itt kotni. De ellenallast betettem.
A foldel tisztaban voltam, miaz
A soros porti kabelem is rosz volt, ezt a hibat is orvosoltam.
Szerintem legalabbis.
De meg mindig nemmegy.
a letoltes megy, hibat nem ir ki (MPLAB).
csakhat nemmegy az irogep meg mindig. pls check mail!
|
pén. márc. 04, 2005 11:54 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Viszont ehhez az egetohoz innen keri a testet. A te rajzodon az egetohoz a masik labrol megy a csatl, ellenallason keresztul. Az igaz, hogy néhány esetben nem mindegy, hogy hol visszük rá a testet az áramkörre, de ez most nem az a helyzet. A test az közös az egész panelen(PIC-en, ha nincs panel). Tök mindegy hová csatlakozik először. Idézet: Az a gaz, hogy mostmar a csatlakozas sem megy. hibat ir ki. Ez tegnap meg ment! meg ma reggelis. Mostmegmar az sem megy
Valami egyszerű hiba lehet. Nézz át gondosan mindent.
|
pén. márc. 04, 2005 10:12 |
|
|
lacc
arany tag
|
Az a gaz, hogy mostmar a csatlakozas sem megy. hibat ir ki. Ez tegnap meg ment!
meg ma reggelis.
Mostmegmar az sem megy
|
pén. márc. 04, 2005 8:38 |
|
|
lacc
arany tag
|
nem-nem. Vagom hogy az 5-os labon fold van. Viszont ehhez az egetohoz innen keri a testet.
A te rajzodon az egetohoz a masik labrol megy a csatl, ellenallason keresztul.
|
pén. márc. 04, 2005 8:05 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Más kérdésem lenne. Érdekelne egy fénykép a gyári ICD 2-es égetődről! Ha szét lehet szedni úgy, hogy ne sérüljön(!), akkor lefényképezhetnéd! Köszi!
|
pén. márc. 04, 2005 6:01 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: A kulonbseg a rajzoddal, hogy a fold a VSS (5.)labon van, nem a 10.-en ellenallassal.
Te itt valamit nagyon elnéztél a rajzomon, mert nekem is az 5.ös lábon "föld" van. És azt is ajánlom, hogy a 10-esre is tedd rá azt az ellenállást, mert kell (még akkor is, ha a gyárin nincs)
Küld el az "írógép" progit. Ha nagyon sok az eltérés, akkor küldök más példát. Azt jól teszed, hogy amit tudsz, lepróbálod, mert sok buktató lehet egy program megírásánál.
Reset nem feltétlen kell, mert be lehet úgy konfigolni, hogy a Vpp lábat ne használja resetnek. Ha ezt elmulasztod és nem teszelellenálást a Vdd felé, akkor nem fog menni a progi. Tehát állítsd be azt a bitet, hogy a MCLR ne legyen aktív, hanem legyen digitális bemenet. Lehet hogy az írógép is elindul rögtön.
|
pén. márc. 04, 2005 5:56 |
|
|
lacc
arany tag
|
Noh. En bekotottem
Ugy csinaltam, mint a kepeken van. (egeto konyvebol) A kulonbseg a rajzoddal, hogy a fold a VSS (5.)labon van, nem a 10.-en ellenallassal.
Reset gomb kell ra? ezt meg nem mertem ratenni. ha rateszem: gomb egyik oldala fold, masik ramegy VPP labra, de elotte 10K ellenalassal 5V-ra kotni. De vegulis reszetelni lehet az ON/OFF kapcsoloval is
Elvileg az egetes rendben lezajlik. Megsem csinal semmit. A problema, hogy ratoltottem egy egyszeru "irogep" programot. Ez annyit csinal, hogy beolvasott karaktert visszair. Meg megszakitas sincs benne. Noh. Ez sem megy...
Lehet, hogy a configuracios bitek beallitasaval van baj. Mik legyenek ezek a beallitasok? Mi lehet meg a gond?
Oscillator: INT RC-CLKOUT on RA6, port on RA7
Ezt talaltam fontosnak allitani.
|
csüt. márc. 03, 2005 20:50 |
|
|
lacc
arany tag
|
Hi!
Kaptam egetot. ilyen kis kerek ize
nincs hozza kabel, ezert csinalnom kell.
bekotessel gondjaim vannak. lacc.uw.hu/download/egeto1.bmp
lacc.uw.hu/download/egeto2.bmp
jo -e ugy ehhez, hogy ugy kotom be a pic-et, ahogy a kapcsrajzodon van? 6 er. csak milyen a sorrend? az 1,2,3...
|
csüt. márc. 03, 2005 13:36 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Tenni akarok ra meg ket gombot, egy ledet Tegyél. Idézet: Az ertekeket a PIC16F877-es gyakorlopanelrol vettem. És ezt hol találtad? Idézet: Azt nemertem, hogy miert maskent kell bekotni a ket gombot.
Sajnos a leírásod nem teljesen érthető (Rajzold le inkább! DesignWorksProf4-el ha lehet!), ezért nem tudok válaszolni.
|
csüt. márc. 03, 2005 9:52 |
|
|
lacc
arany tag
|
Tenni akarok ra meg ket gombot, egy ledet. az egyik gomb a reset, a masik RB0-labon. reset ele 470 ellenallas, 5V-47K ellenallas, es utana jon egy csomopont ->a masikellenallas, gomb, fold + VPP labra. Masik gombnal: 5V, , 100ohm, csomopont, egyikiranyba gomb, fold, masik iranyba 470 ohm, RB0 lab. Asszem ez az oszto. ledet meg VCC-rol 4,7K, led, fold.
Azt nemertem, hogy miert maskent kell bekotni a ket gombot.
Az ertekeket a PIC16F877-es gyakorlopanelrol vettem.
|
csüt. márc. 03, 2005 9:07 |
|
|
lacc
arany tag
|
megyek suliba, de scopozni akkor megyek, ha nemmukodik a dolog
|
csüt. márc. 03, 2005 7:30 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Nem szabad gondnak lenni, mennie kéne szerintem. Annyira kicsi esélye van a korábban említett aggódásomnak, hogy szinte lehetetlen. Ezért én azt mondom, hogy ha a három jelalalkhoz hasonló méretűt, vagy nagyobbat látsz a szkópon megfelelő időzítésekkel, akkor annak mennie kell!
|
csüt. márc. 03, 2005 5:49 |
|
|
lacc
arany tag
|
1 hetem van hogy megcsinaljam. Ugyhogy nem igazan erek ra aggodni. Aggodnom elore kell, (azert is, mert nem soxor jutok hozza a szkophoz) es ha jol megy, akkor legalabb nagy ko esik le
Tudnom kene a lehetseges hibakat, es a lehetseges megoldasokat is
|
szer. márc. 02, 2005 15:50 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Ha megvan a három jel, és nem megy, majd akkor ráérsz aggódni! Addig vedd úgy hogy jó lesz
|
szer. márc. 02, 2005 10:51 |
|
|
lacc
arany tag
|
Hi!
Holnap valszeg lesz egeto, es megy ra a progi.
Honnan tudom meg, ha kell a plusz aramkor is?
nyilvan, ha nemmegy. De ez betudhato a program (asm) hibajanak is.
ha merek szkoppal, akkor esetleg ha latom a 3 jelet, es nemmegy, mit lehet tenni? Remelem ertheto a problemem
|
szer. márc. 02, 2005 10:36 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Ok.
|
kedd feb. 22, 2005 9:52 |
|
|
lacc
arany tag
|
persze hogy neztem! Joparszor atragtam mar rajta magam.
tapom nincs, marcius vegefele megcsinalom
|
kedd feb. 22, 2005 8:48 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: max 13-as laba, es fold kozott 12k ellenallast merek. adatlapot csak 5-ot latok. Ez mitol lehet? Fogalmam sincs! Idézet: Evvel nemtudom hogy lehetne-e kezdeni valamit.
Persze! Jó esetben tönkre lehet tenni a PC-t és a PIC-et is egyszerre!
Na nem ilyen súlyos a helyzet, de ezt a módszert csak a nagyon bátrak, és a nagyon tájékozatlan versenyzők használják. Nem éretelek. Ennyi idő alatt nem egy égetőt lehetett volna összedrótozni. Ha van tápod, akkor alig kell néhány alkatrész..... Nézted már az oldalamon?
|
kedd feb. 22, 2005 6:50 |
|
|
lacc
arany tag
|
van egy ilyen link: http://home.earthlink.net/~davesullins/ ... ic18f.html
Evvel nemtudom hogy lehetne-e kezdeni valamit.
|
hétf. feb. 21, 2005 10:22 |
|
|
lacc
arany tag
|
hmm. Nem
max 13-as laba, es fold kozott 12k ellenallast merek. adatlapot csak 5-ot latok. Ez mitol lehet?
|
pén. feb. 18, 2005 16:59 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Ekkor a kozos pont egyedul mardt (a nyáklapon lévő számozásokat mondom) Felemelted a D2, és D3 diódát, Valamint a D1 és D6 közül a kondit. A közös ponton ekkor az R15 marad egyedül. Erre megy a mi diódánk anódja. Idézet: mas semmit nem latok...
Biztos?
|
pén. feb. 18, 2005 13:35 |
|
|
lacc
arany tag
|
levalasztottam a kozos pontrol a kondit, illetve a ket diodat.
Nos. Ekkor a kozos pont egyedul mardt... nincs mar semmi massal osszekotve. Szoval ha ide teszem a pic-et, innen hova megy el a jel? kozos pontrol mar csak a foldre megy a ket dioda, mas semmit nem latok... nemertem
|
pén. feb. 18, 2005 13:24 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Javitom: Azt a reszt nemertem, hogy miert kell a 7089 (ami ugye 9v-ot csinal) -et a tranyo collektorara kotni ellenallason keresztul? Azért kell, mert különben a tranyó lezártakor a kondi nem sülne ki. A kondi közös pont felőli részén pozitív a fesz, a tranyó zárt állapotában az ellenállás szintén pozitív feszt kelt a kondi ezen oldalán is, ezzel az kisül, vagy átpolarizálódik, mert 9V nál kevesebb a fesz a közös ponton. Ha jön az impulz, akkor a tranyó kinyit, és rásüti a kondit a közös pontra, amitől ott egy negatív impulz keletkezik, az általad mért jelalakkal. Ha a kondit nem sütnénk ki, akkor az első impulz után nem lenne több, hiába vezérelnénk a tranyót. Megjegyzem, hogy az eredeti rajznál a poti van a mi ellenállásunk helyett(ha jól láttam). "Mélysége" az impulzusnak, csak a közös ponton van. Ha a kondin keresztül elég rövid impulzus gerjeszti a közös pontot, akkor az impulzus amplitúdója csökkenhet ill, a kondi kapacitásától függően elérhet egy maximumot. Ez a maximum szerintem a kezdő impulzus méretének felel meg, mert azt egy 50-50%-os négyszögjel vezérli. De hagyjuk ezt, mert csak összezavarlak vele. Nagyon kicsi az esély arra, hogy a közös ponton keltett impulzusok amplitútója is számít! Idézet: levalasztom a 3. tranyo kondijat diodak kozul. Ezt hogy tegyem? kiveszem a kondit, es akkor nem fog oda csatlakozni, viszont a tranyo bentmarad. Ez nem gond? Vagy vegyem ki a tranyot is? es a kozos pontrol is ugyanugy valasztom le.
Nem kell kivenni teljesen semmit. A 3. tranyó esetében a kondi lábát felemeled a két dióda közül, a másik két tranyónál meg a diódák anódját emeled fel a közös pontról(bár lehet, hogy erre már nem is lenne szükség) és kész. Ha ide kapcsolókat teszel, akkor visszakapcsolható lesz eredeti állapotba az adó. Szerintem még az új tranyóbekötést sem kell hozzá megszakítani, csak a PIC-et leállítani.
|
pén. feb. 18, 2005 6:32 |
|
|
lacc
arany tag
|
Javitom:
Azt a reszt nemertem, hogy miert kell a 7089 (ami ugye 9v-ot csinal) -et a tranyo collektorara kotni ellenallason keresztul?
Idézet: A melseget az impulzusnak hogy lehet allitani? nem csak 0-1 van?
Ezt a kerdest programozastechnikailag ertettem.
levalasztom a 3. tranyo kondijat diodak kozul. Ezt hogy tegyem?
kiveszem a kondit, es akkor nem fog oda csatlakozni, viszont a tranyo bentmarad. Ez nem gond?
Vagy vegyem ki a tranyot is?
es a kozos pontrol is ugyanugy valasztom le.
|
csüt. feb. 17, 2005 22:21 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Azt a reszt nemertem, hogy miert kell a 7089 (ami ugye 9v-ot csinal) -et a tranyo collektorara kotni, Idézet: azt a rajzot neztem igen, es ott a tr1 tranyorol beszelek. ellenallason keresztul kapcsolodik a 7809-hez. Ez a két modnat nem ugyanazt jelenti. A Tr1 ellenálláson keresztül megy a 9V-ra, a Tr2 meg egyből rá megy. Próbálj meg pontosabban fogalmazni, mert nem mindig érteni mit kérdezel, meg hogy amit gondolsz jól gondolod e. Idézet: A melseget az impulzusnak hogy lehet allitani? nem csak 0-1 van? Próbáltam leírni, hogy a közös ponton keletkező impulzusok "mélysége", tehát amplitúdója(csak nem akartam szakszöveggel élni miattad) nem egyforma a mértek szerint. Az is leírtam, hogy ez mitől van(kondi stb). A közös ponton keletkező amplitúdó, ezzel a jel alakja függ az impulzus szélességétől, amivel a Tr1-et gerjesztjük majd. Ezt pedig lehet állítani a PIC-ben. Idézet: Nah meg ezt proba kozben hol fog kiderulni? Hát úgy, hogy vagy megy, vagy nem! A jelalakokat pedig újabb mérésekkel lehet ellenőrizni, hogy a közös ponton megvannak e az eredetileg mérthez hasonlóak. Mérni csak akkor kell, ha nem működik a dolog elsőre.
Hogy milyen hiba lehet, azt már többször leírtam, annyit segítek, hogy a közös ponton lévő jelek amplitúdójával kapcsolatos eltérések kicsi eséllyel befolyásolhatják a működést. De lehet, hogy csak véletlenül nem egyformák az impulzus amlitúdók.
|
csüt. feb. 17, 2005 9:52 |
|
|
lacc
arany tag
|
azt a rajzot neztem igen, es ott a tr1 tranyorol beszelek. ellenallason keresztul kapcsolodik a 7809-hez.
A melseget az impulzusnak hogy lehet allitani? nem csak 0-1 van?
Nah meg ezt proba kozben hol fog kiderulni?
Marminthogy a kapcsolas kesz, tavir-be bekotve. auto foldon, geprol erteket kikuleni, es auto megy elvileg. Nyilvan a hiba az auto megy elott lesz. De mijen hiba?
|
csüt. feb. 17, 2005 8:44 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Azt a reszt nemertem, hogy miert kell a 7089 (ami ugye 9v-ot csinal) -et a tranyo collektorara kotni, Remélem ezt a rajzot nézed Te is! www.wattmep.tvn.hu/public/PICaramkor.GIF Ha a rajzon a Tr2-őt mondod, akkor az egy emiterkövető kapcsolás(amekkora fesz van a bázison, akkora van az emiteren is.). Azt is hozzáteszem, hogy erre a tranyóra nem lesz szükség szerintem, legalább is első körben nem. Idézet: Jo lesz az az volt allitgathatos tap? Mérjél rá, miután rátetted a 2200uF-ot. Ha a nyers feszt 12V körül be lehet állítani rajta akkor igen(ez megy akkor a stab IC-k re.). Hűtőfül nem árthat a stabIC-kre. A dióda csíkkal jelölt része megegyezik a katóddal, ami a rajzolt diódán is egy "csík". Idézet: Itt mire kellet volna a PIC 3 laba? 3 impulzus 3 labhoz,? mindet kulon kikuldeni? Igen, erre gondoltam akkor, de nem hiszem, hogy így kéne megoldani. Megint mondom, hogy szerintem 1 tranyóval menni fog! A tápellátás kérdésben én úgy gondoltam eddig is, hogy a PIC-es áramkör a távirány tápfeszéből(9V) táplálkozott volna, ha másról nem akkor a 9V-os telepről. Jelen esetben nem elemes táplálásnál tartunk, ha nem tévedek, ami szintén jó lesz, és szintén közös. A 7805 mindkét esetben kellett volna, a 7809 csak a tápegységes táplálásnál kel. Ha elemről akarod táplálni a kört, akkor a 7809-et ki kell kerülni úgy, hogy a kimenetére kötöd az elemet. DE gondolom maradunk a tápegységes verziónál. Idézet: Itt eleg annyi, hogy kiadom, es a kovetkezo lepesben mar le is veszem 0-ra? Vagy kell bevezessek egy valtozot, es ezt egyesevel novelve, ha eler egy szamot (pl 255) akkor huzza le 0-ba?
Azt kérded, hogy időzíteni kell e? Igen! Úgy lehet ahogy mondod, de én ezt inkább úgy mondanám, hogy ciklusokat csinálsz addig, míg a kellő idő eltelik.
És most ebből jut eszembe, hogy ezzel az impulzusok mélységét is lehetne szabályozni, ha kell. Szerintem nem kell, tehát minden impulzus lehet egyforma mély, ezzel egyforma hosszú(kb. 0,1-0,13ms). Ha még is kényes a dolog, akkor a három impulzus mélységét külön be lehet állítani. Most arról a mélységről beszélek, amit a közös ponton mért jelalakokból lehet látni, mármint hogy a kezdő impulzus nagyobbnak tűnik mint a többi(Ezen impulzusok mélysége, nagysága függ a kondi nagyságától, a gerjesztő impulzus szélességégtől, valamint még az előfeszítő áram nagyságától is. Mi itt csak az impulzus szélességével tudunk operálni, ha kell esetleg).
DE mégegyszer mondom, ez szerintem nem befolyásol semmit, csak ilyen.
Tehát első körben koncentráljunk az impuzusok hosszára úgy, hogy egyformák legyenek és akkorák, hogy a megfelelő mélységű jelet produkálják a közös ponton. A megfelelő mélység akkora, amekkorára a vevőnek szüksége van. Lehet, hogy ez kisebb is, mint amit mértél, de ez majd szintén kiderül(Gondolom veszed, hogy itt most nem az impulzusok közti távolságról, hanem azok fennállásának idejéről beszélek).
|
csüt. feb. 17, 2005 6:34 |
|
|
lacc
arany tag
|
Viszabb olvastam a topicot, es raleltem meg egy par dologra, ami szamomra kerdeses:
Idézet: a 3. tranyó adja a kezdő impulzust. Lehet, hogy a PIC-ről még is csak 3 láb fog kelleni. De ez legyen a legnagyobb bajunk! A lényegen nem változtat semmit.
Itt mire kellet volna a PIC 3 laba? 3 impulzus 3 labhoz,? mindet kulon kikuldeni? Idézet: Lehet egy tápról is. A 9V stabil legyen és szűrt, tehát nem jók a gagyi hálózati tápok! Azok esetleg mint alapfeszforrás jó lehet. Kell még egy 7809 és egy 7805 és néhány szűrőkondi(2200uF/16V, 2db 100uF16V, 4db 100nF). Ha kulon tapokrol maradt volna (9 volt a taviranyitoe, es plusz 5 volt picnek), akkor is kellett volna a 7089 (meg a tobbi fentebb sorolt cucc)? Mertha nem, akkor nemertem, miert szol bele az aramkorbe. Idézet: Az impulzus szélességét kell még kikisérletezni, mert az nem lehet több mint a minimum impulzusköz(0,23) fele, mert akkor nem különül el a két jel.
Itt eleg annyi, hogy kiadom, es a kovetkezo lepesben mar le is veszem 0-ra? Vagy kell bevezessek egy valtozot, es ezt egyesevel novelve, ha eler egy szamot (pl 255) akkor huzza le 0-ba?
|
csüt. feb. 17, 2005 0:23 |
|
|
lacc
arany tag
|
Nah megepitettem
Franko lett, majd csinalok rola kepet
a bc 182-t a rajz alapjan raktam be, miszerint:
kozepso laba (base) a pic labahoz,
bal laba (collektor) 7809 fele,
jobb laba (emitter) foldon.
Azt a reszt nemertem, hogy miert kell a 7089 (ami ugye 9v-ot csinal) -et a tranyo collektorara kotni, bar eme tudatlansagom abbol eredhet, hogy nemvagom az ottani tranyo mukodeset
Meg egyvalami hianyzik, a dioda. Ebben nem voltam biztos, de van az egyik oldalan fekete csik. Nah a masik legyen a szamad vege? (marmint ami megy akozos pontra)
Jo lesz az az volt allitgathatos tap?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lacc csüt. feb. 17, 2005 0:27-kor.
|
szer. feb. 16, 2005 22:23 |
|
|