Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 06, 2025 6:00

Hozzászólás a témához  [ 525 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Következő
Ceruza akku töltése 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!

FeF kolléga, ha esetleg erre jársz, írhatnál a tapasztalataidról az IPC-1-es töltővel kapcsolatban! Én is régóta karesek egy megbízható profi töltőt, talán ez jó választás lehet.
Érdekelne, hogy az LCD kijelzőn milyen paramétereket lehet lekérni a különböző folyamatok alatt.

szer. márc. 14, 2007 2:57
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor eddig jó...ennyit megér, ha tanulópénz akkor is... :lol:

Üdv
Inhouse

csüt. feb. 22, 2007 9:20
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Egy csomaggal sikerült szerezni belőle, de még nem próbáltam ki őket normális töltő hiányában :?

Ha van valakinek egy szuper (uC vezérelt legalább :)) töltője, szívesen kölcsönadom kipróbálásra a 4 akksit. Egyébként rendesen megvan a súlya is, tehát nem valószínű, hogy egy felturbózott alkálit adtak volna a kezembe :)

Megmértem az üresjárati feszültségüket, mindegyiknek 1,09 körül Volt :)

szer. feb. 21, 2007 13:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Láttátok a Lidl-ben, hogy pl. 800Ft-ért van 4db!!!!2500mAh-s feliratú AA akku? 200Ft/db... :roll:
Milyen lehet? :shock:

Üdv
Inhouse

szer. feb. 21, 2007 12:08
platina tag

Hozzászólás 
Nekem is kellene valamit csinálnom a töltőmmel, mert csak kettessével tud tölteni (van két AAA akku az MP3-ba). Régebben ecseteltem, csak nagyon kis árammal tölt, ezért több napig tart. Addig is nem tudok zenét hallgatni.
Ez a diódás ötlet tényleg jó, lehet én is így fogom megoldani.

üdv: Komaki

kedd feb. 06, 2007 11:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem rossz elképzelés, esetleg zener még szóba jöhet, de diódákkal is ki lehet sakkozni.

kedd feb. 06, 2007 9:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm fiúk!

Azért érdekel a dolog, mert úgy akarom megoldani a töltőmet, hogy sorba kapcsolom az akkukat, így elég lesz egy db áramgenerátor is. De hogy ne csak négy akkut lehessen tölteni egyszerre, minden pozíciót diódákkal hidalok át. Ezzel a megoldással, ha nincs "tele" akkuval a töltő, akkor is folyik majd áram. Egy pozíciót 3 darab Si diódával 2..2,1 V környékén tudok határolni, ha akkut teszek bele, akkor az majd biztosan söntöli az adott pozíciót, onnantól az áram már tölt, nem pedig a diódákon folyik át. Az akku pedig a három soros dióda közül az alsóra egy ellenállással rákapcsolható lesz és már meg is van oldva a kisütő funkció is.

Persze, alszok még rá egy párat... :zzz:

Gilszkilabor

kedd feb. 06, 2007 8:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
láttam, hogy az akku(k) feszültsége elérheti akár az 1,5 V-ot is. Gondolom, ez töltőárammal együtt érvényes.

Igen. De az igazsághoz tartozik, hogy a feszültség mérése nem teljesen pontos(2-3 tized V eltérések lehetnek), mert ezeket az adatokat PIC nyomta át, és nem bíbelődtem a pontos kalibrációval, mert úgy is csak a burkoló görbe a lényeges, feszültségre meg úgy sem lehet töltést beállítani, mert az akkuk fesze az életük során változik. Egy régebbi darab simán felmegy 1,6V-ra is, ezért a feszültség adat effektív értéke 0 információval bír, inkább az időben való változás a mérvadó, a fesz meg majd annyi amennyit a belső ellenállás és a töltőáram kiad.

C/5 ... C/10-körüli töltésnél pedig simán elbír egy akku 10-20% túltöltést, ezért időzített töltés tökéletes megoldás, nem kell figyelni semmit, csak hogy ne egy feltöltöt akkut tegyünk fel tizenX órára. :)

kedd feb. 06, 2007 6:15
platina tag

Hozzászólás 
A töltőről levéve (csupaszon) 1,4V, de az önkisökés miatt rövid idő alatt leesik 1,35-re vagy kicsivel az alá. Most mértem egy aksit, amit még 3 hete levettem a töltőről és azóta nam használtam, 1,34V.

hétf. feb. 05, 2007 21:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó estét!

Watt honlapján láttam, hogy az akku(k) feszültsége elérheti akár az 1,5 V-ot is. Gondolom, ez töltőárammal együtt érvényes. Csak a biztonság kedvéért kérdem: mekkora a legnagyobb feszültsége egy feltöltött Ni-MH akkunak "csupaszon" és C/10 töltőáram alatt? Előre is köszönöm!

Gilszkilabor

hétf. feb. 05, 2007 18:20
platina tag

Hozzászólás 
Még régebben feltettem a kérdést, érdemes-e mp3 lejátszómat Ni-MH akkuról járatni. Egy használt (1,15V-os) alkáli elemmel már nem akar működni, a Ni-MH meg feltöltve is csak 1,2V.
Azóta kipróbáltam és rájöttem, igen, megéri. A 850mA-es akku 2 hétig bírta, még a Duracell csak 6 napig.

szomb. feb. 03, 2007 19:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elbeszélgetek magammal ;-)

Szóval megvettem pár napja A Yellowstone töltőt. És örülök neki eddig...
A leírása szerint van benne hővédelem is, az akkukhoz és az elektronikához.

Ami nem tetszik, hogy 1V-ig (a leírása szerint, kimérni még nem tudtam műszer hiányában) meríti az akkut "REFRESH" üzemmódban, aztán elkezdi tölteni. Ez gondolom nem túl jó... Bár akitől vettem azt mondta, hogy a Ni-MH akkuknak ez elég :-o Szerintem rosszul tudja.

VISZONT! Érdekes dolgot vettem észre... Az 1600mAh-s GP akkuk alig melegednek be a töltés végére, a 2700mAh-s Ansmann akkuk meg olyan forróak, hogy alig lehet őket megfogni... Ennyit a hűvédelméről.

Ez mi lehet? Tudom, így nehéz kérdés: de az Ansmann akku lehet gyenge minőségű, vagy a töltő "nézte el", hogy mikor töltődtek fel az akkuk?!
És most jön újra a kérdés: milyen akkukat vegyek? Mert kellene még 4 legalább 2000mAh-s a fényképezőgépembe, de nem tudom, melyiket válasszam :-(

Üdv!

szomb. feb. 03, 2007 19:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na végeztem, nem gondolkodok tovább ;-) Megveszem a Yellowstone csodát, miután elérhető áron egyszerűen nem találok olyan töltőt, ami cellánként kezeli a cájgot, ÉS nem tölt 15 perc alatt... Mert ráérek én 2-3 órát, és talán az az 1A töltőáram még nem nyírja ki az akkukat.

Lenne még egy Ansmann, de az csak 80mA körüli árammal tölti a cellákat, ami meg már kevés :-( Ráadásul kisütni sem tud, meg tölt, amíg be van dugva, nem figyel semmit. Na, ilyet talán én is tudnék csinálni, de minek?! ;-)

Ezt találtam még:
http://www.uniross.com/consumer_html/se ... f=RC103159
De a 6,5A töltőáram az hááát.... Bár nem tudom pontosan, a weblapjukon (Uniross) lévő leírásból sem derül ki, hogy csak a spsckó akkujait tölti annyival, vagy a mezei akkukat is azzal rombolja?! Ismeri valaki ezt a masinát?

Aztán a következő: most ilyen akkukat használok:
http://edigital.hu/product.php?producti ... t=0&page=1
Ezt tudták hirtelen adni a gépemhez, de meg vagyok elégedve velük amúgy.
Viszont a szakember mit ajánl? ;-) Milyen akkut vegyek, ami jó minőségű, és tartósan bírja az 1A töltőáramot? A Sanyo akkukról jókat olvastam valahol...
Meg az sem árt, ha kicsi az önkisülése, bár ez annyira nem szempont... Töltve elrakott akkuknál (a fenti Ansmann meg GP akkukat használok) még 2-3 hét után nem vettem észre, hogy drasztikusan lecsökkent volna a kapacitásuk.

Üdv!

vas. jan. 28, 2007 22:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm _Danko_ Fórumtárs. Tehát a lágyvasas lenne a jó...

kedd jan. 16, 2007 14:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
A lagyvasas muszer az hullamformatol fuggetlenul a jel effektiv erteket meri.
A deprez muszer a jel egyszeru (elektrolitikus) kozeperteket meri.
Ezt talaltam a merestechnika jegyzetemben :-)

kedd jan. 16, 2007 14:13
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A kérdés jó, de szerintem jó a Deprez is. Lényeg, hogy átlagoljon.

kedd jan. 16, 2007 14:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van, csak az Deprez. Nem csupán a lágyvasas lenne jó erre a célra?

kedd jan. 16, 2007 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nincs valami mutatós műszered?

kedd jan. 16, 2007 12:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó töltőt kívánok!

Kicsit off. :? Három hozzászólással feljebb beszúrtam a képét a "mejne töltő"-nek. Ha normál multiméterrel (ami nem RMS-es) mérem meg a töltőáramot, vajon mekkora lesz a mérési hiba. Néhány %, vagy akár eléri a 10 %-os nagyságrendet is? Mer' hogy jó loenne tudni, mekkora a tényleges tölrőáram... :roll:

Gilszkilabor

kedd jan. 16, 2007 11:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Még mindig (több, mint két éve ;-))) keresek egy igazán jó ÉS megfizethető töltőt :-) A Watson (HZ 1299) 500mA-es, kisütős-csepptöltésre kapcsolós töltő alapjában véve nagyon bevált, de azért szeretnék egy olyat, ami cellánként tölt, mert ez csak 2-4 cellát tud, át kell kapcsolni. És mivel négyesével töltöm meg sütöm ki az akkukat, szerintem nem jó ez így teljesen....

Egyébként szuper ez a töltő! (dícsérem még egy kicsit ;-) Sohasem tévedett: ha véletlenül töltött akkut teszek bele (a gyerekek több párt szaggatnak kiskutyában, meg hasonlókban ;-) , akkor arra is percek alatt rájön, és átmegy csepptöltésbe.

Ismer valaki olyan típust, ami nekem kell? ;-) Tehát: cellánként tölt, olyan 200-500mA töltőárammal (nem kell nekem gyorstöltés, két garnitúra akkum van), van olyan "okos", mint a Watson, és az sem baj, ha tud kisütni is...

Üdv!

szer. jan. 03, 2007 22:56
vas-tag

Hozzászólás 
watt írta:
Meg is találtam a töltőm rajzát:
http://watt_tar1.tvn.hu/NiMh_akkutolto/ ... utolto.GIF
A TR1 neked nem kell(J5 él, J6 nem), csak ha nagyobb trafód lenne és több cellát akarnál tölteni. Nekem 8 cella fér a töltőmbe(8x160mA) ezért benne van a tranyó jó nagy hűtéssel. Ha tervezel ilyesmit, akkor beleteheted most is. Ha nem teszed bele, akkor a 7806 kibír 1A-t, de őt is hűteni kell egy kisebb bordával, vagy hűtőlappal, főleg, hogy neked 9V-os a nyers váltó fesz, ami a valóságban ki tudja mennyi(a 6V-os puskás trafóból is 9V jön ki terheletlenül..).
Az R1 3ohm körül lesz jó, de ki kell próbálni és beállítani az áramot. Elvileg lehet 300mA-t is beállítani és csökkenteni arányosan töltési időt, mert ekkora áram még nem károsíthatja a 2300mA/h akkut kis túltöltés esetén, de egy két órát le tud csalni a töltési időből. Én a 750mA/h AAA akkukat is 160mA-el töltöm 6 és fél órát, eddig jól tűrik(100x biztosan megtöltöttem őket).

ui. Ha lenne egy beállítható feszültségű fali dugasztápod 1-2A-es, akkor csak az áramgenerátorokat kéne megépíteni, esetleg szűrni a tápfeszt.

Nem akarnék nagyon beleokoskodni a nagyok dolgába, de ennél nagyságrendekkel egyszerűbb (kevesebb alkatrészből álló) és flexibilisebb áramgenerátort lehet építeni 1db graetz 1db pufferC 1db 3 lábú Ustab és egy potméter (vagy yaxley-re felapplikált ellenállások) segítségével.
Most hirtelenjében nem tudok rajzolni, de leírva sem bonyolult. A stabilizátor bemenetére jön az egyenirányított U+ a kimenete és a középső lába (illetve az egyébként földre kötött láb) közé bekötjük a potmétert . Az akksi pozitív pólusára kötjük a stabIC középső lábát (ahová a potm. is kötve van) a negatív pólusára meg a a graetz felől jövő negatív pólust. Oszt ennyi. A beállítás egyszerű: a potméteren a kívánt áramerősség esetén essen a stab.IC névleges feszültsége. A
Az ic paramétereitől függően akár 12-os ólom akksit is lehet tölteni, még külön tranzisztor sem kell. Én orosz katonai stabIC-vel építettem egy rahedli akkutöltőt, eddig elpusztíthatatlanok voltak. Max egy időzítőt kell hozzácsapni és ok.
(ha már volt, vagy túlhaladott ajkkor boccsesz)

hétf. dec. 18, 2006 20:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak érdekesség képpen:

Gilszki József megvásárolta élete első ceruza-akku töltőjét (LLD506). Na, persze, nem ilyen lovat akartam, de nem tudtam ellenállni a 906 Ft-os árnak. Mer' ha másé' nem, a spéci AA, AAA és kesztyűpaneles csatlakozójú multifunkciós teleptartóért má'-má' szinte megérte az árát. A lényeg, egy pozíciót így tölt:

Kép

Gilszkilabor

hétf. dec. 18, 2006 18:34
platina tag

Hozzászólás 
Én úgy sütöm ki, hogy sorba van kötve egy 1,8Ohmos ellenállás (amihez még hozzáadódik az elemtartó rugójának kb 0,5Ohmos ellenállása) és egy 1N4007 silicium dióda.
Este fölteszem kisütni, reggelre leesik kb 0,65V-ra és rögtön fel is teszem tölteni. Ha hosszabb ideig maradna 0,65V-on, lehet, hogy károsodna, ugyanis nem szabad tartósan 0,8 alatt tartani.

szomb. dec. 02, 2006 17:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem lemerítéshez eddig a Si dióda + 1...5 ohmos ellenállás jött be leginkább.
0.6 V alá tuti nem megy, egyszerű, olcsó és üzembiztos mint egy faék :)
Vagy meg lehet toldani sorban egy Ge diódával is, az úgy ~0.9 voltig engedi meríteni, csak figyelni kell hogy relatíve nagyáramú dióda legyen mind (~1-2 A).
Más.
Tesztelem-tapasztalgatom az IPC 1-est, eddigi fura észrevételem hogy ha nagy árammal töltök akkor egy 2,5 Ah-s akkuba képes belenyomni a mérései szerint akár 3.1-et is (1.8 A), kisebb árammal (0.7 A) viszont nem megy a névleges kapacitás fölé.
Mérési pontatlanság lenne vagy célszerű ennyire megküldeni a töltést?

szomb. dec. 02, 2006 16:53
vas-tag

Hozzászólás 
ja és NiMH-s aksi mind!!
és még egy apróság! :) kisütni állítólag 3 havonta érdemes... de hogy sütöm ki? elég ha full lehasználom discman-be vagy a vez. nélk. egérbe?

kedd nov. 28, 2006 23:05
vas-tag

Hozzászólás 
üdv mindenkinek!
műveletlen vagyok hardware területen, ezért feltennék pár kérdést... rendelkezem 4 db 2600mAh-s AA cerka aksival. mely lenne az alaphelyzet. ehhez még jelenleg birtokolok egy szerintem meglehetősen kompaktnak tűnő töltővel (AA-t 160mA-al tölt), mely dicső eszköz a hama márkát erősíti. gondoltam akkor hama lecserélem. de lehet, hogy nem kéne? igazából idegesít, hogy nincs ampermérő eszközöm sem... nem örülnék, ha kb 10 töltés után gallyra menne a friss ropogós aksim. számolgattam, hogy töltőáram meg 2600 mAh az akkor kb 22.75 óra mig feltölt. ez igy igaz-e? és nem rossz e, ha melegszik, mert tultölteni sem akarom (23 órán át volt tölltőn)... és legvégül, ha lemerül (a vez. nélküli egerem használom 2-vel, többivel pedig discman-t hallgatok), akkor mi van azzal a 0.8 V-al? állítólag jobban lemeriteni kisütni nem jó. és ha van még benne fesz, akkor nem e kell kevesebb ideig tölteni? érdemes e automatikás töltőt venni, ami leállitja a töltést?

kedd nov. 28, 2006 22:51
platina tag

Hozzászólás 
watt írta:
Nagyobb trafót kellene találnod.

Azon vagyok. Ami azt illeti, van itthon nagyobb trafóm, de 15V feletti, konverterezni meg nem akarok. Hamarosan bemegyek a városba és szétnézek trafó ügyben.

szomb. nov. 25, 2006 17:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gondoltam, hogy az a kis trafó nem fog ennyit bírni, na mindegy. Nagyobb trafót kellene találnod.

szomb. nov. 25, 2006 15:43
platina tag

Hozzászólás 
Ja, és terhelésnek egy 22Ohmos ellenállás volt rajta, az áramgenerátor még nem kész.

szomb. nov. 25, 2006 15:32
platina tag

Hozzászólás 
Watt! Összedobtam a 2 diódás egyenirányítót puferral ahogyan Te lerajzoltad és ráakasztottam a trafóra. Az eredményen meglepődtem. 370mA-al terheltem és fél óra után felmelegedett, mint az állat, úgy, h ki kellett kapcsolnom. És még csak be se volt dobozolva! Valami más megoldást kellene kitalálni.
A terheletlen feszültség 17VDC, terhelve 9,5.

szomb. nov. 25, 2006 15:28
platina tag

Hozzászólás 
Köszi Watt!

csüt. nov. 23, 2006 20:24
platina tag

Hozzászólás 
Most már biztosan meg fogod kapni. Ni-MH a levél címe!
A citromail címemről is elküldtem.

csüt. nov. 23, 2006 16:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy NiMh-t 0,6V-ig, de nem ajánlom 1V alá mégsem!
Egy Ólom akkut 11V-ig.

csüt. nov. 23, 2006 12:04
platina tag

Hozzászólás 
Két sürgős kérdésem lenne: Egy NiMH akksit meggid szabad lemeríteni, hogy még vissza lehessen hozni az életbe.
Illetve egy 12V-os ólom akksit meddig lehet kimeríteni.
Fontos lenne, mert most pénteken lesz egy jó kis túra, és nem akarom kinyírni az akksiaimat egy áramgenerátor miatt.

csüt. nov. 23, 2006 11:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Komaki írta:
Mennyi szokott lenni a cella tipikus ellenállása, vagy ezt így nem lehet megmondani?

Újabb ment!

tized ohm-ok. Terhelj meg egy feltöltött akkut 1A-el és mérd meg mennyit esik a fesz. Ebből ki lehet számolni, mennyi a belső ellenállás.

(még nem érkezett meg! :shock: )
(még mindig nem, szerintem elakadt! 21:41)

szer. nov. 22, 2006 17:29
platina tag

Hozzászólás 
Mennyi szokott lenni a cella tipikus ellenállása, vagy ezt így nem lehet megmondani?

Újabb ment!

szer. nov. 22, 2006 17:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez eddig oké, de az akkunak nem kéne ekkora belső ellenállásának lenni, mert az már kuka.
szerk: ment a válasz!

szer. nov. 22, 2006 15:50
platina tag

Hozzászólás 
Azóta a Workbenchben szimuláltam az áramkört. Arra jöttem rá, hogy ha a terhelés (akku) ellenállása nagyobb, mint 5,6Ohm , akkor az áram eltér a kisebb ellenállásnás beállítotttól. Ebből arra következtettem, hogy kicsi a tápfesz. Ha nagyobb feszültséget adunk neki, pl 8V (7808-as stab.kocka), akkor egészen 7,6Ohmig felmehetünk. A trafóm terheletlenül 12,5V DC-t ad, viszont ha megküldeném 500-600maA-al kiváncsi vagyok, mennyire esne le?

A következő tesztben 6V-os a tápfesz, a terhelés 0 és 5,6Ohm között bármekkora lehet:

R1 értéke (Ohm) Töltőáram (mA)
1...............................737,5
1,2............................642,9
1,4............................560,4
1,6............................494,8
1,8............................442,4
2...............................399,8
2,2............................364,5
2,4............................334,9
2,6............................309,7
2,8............................288,0
3...............................269,2
3,2............................252,6
3,4............................238,0
3,6............................224,9
3,8............................213,3
4...............................202,7
4,2............................193,2
4,4............................184,5
4,6............................176,5
4,8............................169,3
5...............................162,5

Ezek természetesen csak elméleti értékek, a valóságban kicsit eltér.

szer. nov. 22, 2006 15:47
platina tag

Hozzászólás 
Watt! Küldtem mailt!

szer. nov. 22, 2006 15:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Végül is még számolni is lehetne vele, de nagyon bántja a szépérzékemet. Ez olyan, mint ha feketefehér TV-n nézném a tüzijátékot. Még ha igazad is van, nem vinne rá a lélek, hogy így oldjam meg! :D

kedd nov. 21, 2006 19:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia watt!

Ugyan mit számít, ha a töltőáram elmászik 10 %-ot, a tetemes disszipációt (5 V * 0,15 A) meg elfűti egy ellenállás? :wink:

Gilszkilabor

kedd nov. 21, 2006 17:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Gilszkilabor!
Nem vagy egy kicsit igénytelen? :D Én maradok a pontosan beállítható értékeknél, és a jól hűthető alkatrészeknél! :)

kedd nov. 21, 2006 17:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó töltőt kívánok! (lassan má' Nekem is kellene egy :oops: )

Atya világ! Áramgenerátor a stabilizátor kimenetére? :shock: Egy teljesítmény ellenállás bőven elég. Az akku feszültsége változzon 1..1,5 V-ig, akkor az ellenálláson eső rész csupán 5..4,5 V-ot fog át. Vagyis a töltő áram alig változik, de a kapcsolás jóval egyszerűbb. Sőt, akár a stabilizátor is elhagyható (trafó+Greatz+puffer+ellenállás)...

Gilszkilabor

kedd nov. 21, 2006 16:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tedd fel máshová, mert az egész képfeltöltés.hu le van halva. 10 perc regisztrálni a tvn.hu-ra, ha gondolod segítek(írj privátot ha érdekel)

kedd nov. 21, 2006 15:27
platina tag

Hozzászólás 
Most nekem se akar, pedig tegnap még jó volt :?
Várok egy kicsit, aztán ha nem akar, felteszem még 1x.

kedd nov. 21, 2006 14:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
nem jön be kép...

Átmeneti hiba lehet, tegnap este még bejött

kedd nov. 21, 2006 9:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
nem jön be kép...

kedd nov. 21, 2006 6:36
platina tag

Hozzászólás 
Itt a rajzod, egy kicsit módosítva:
http://kepfeltoltes.hu/view/061120/Tolto_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Mit mondassz, működőképes?

hétf. nov. 20, 2006 19:30
platina tag

Hozzászólás 
Jónak tűnik!

hétf. nov. 20, 2006 15:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Meg is találtam a töltőm rajzát:
Kép
A TR1 neked nem kell(J5 él, J6 nem), csak ha nagyobb trafód lenne és több cellát akarnál tölteni. Nekem 8 cella fér a töltőmbe(8x160mA) ezért benne van a tranyó jó nagy hűtéssel. Ha tervezel ilyesmit, akkor beleteheted most is. Ha nem teszed bele, akkor a 7806 kibír 1A-t, de őt is hűteni kell egy kisebb bordával, vagy hűtőlappal, főleg, hogy neked 9V-os a nyers váltó fesz, ami a valóságban ki tudja mennyi(a 6V-os puskás trafóból is 9V jön ki terheletlenül..).
Az R1 3ohm körül lesz jó, de ki kell próbálni és beállítani az áramot. Elvileg lehet 300mA-t is beállítani és csökkenteni arányosan töltési időt, mert ekkora áram még nem károsíthatja a 2300mA/h akkut kis túltöltés esetén, de egy két órát le tud csalni a töltési időből. Én a 750mA/h AAA akkukat is 160mA-el töltöm 6 és fél órát, eddig jól tűrik(100x biztosan megtöltöttem őket).

ui. Ha lenne egy beállítható feszültségű fali dugasztápod 1-2A-es, akkor csak az áramgenerátorokat kéne megépíteni, esetleg szűrni a tápfeszt.

hétf. nov. 20, 2006 6:38
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 525 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Következő