|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
zorko45
arany tag
|
Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
balu1 írta: Nézem, kóstolgatom a google fordítást és csak arra jukadok ki.. Szakmailag nem helytálló pontosan, amit a srác ír. (Nem villamosmérnök, hanem szoftvermérnök, csak hobbija amikről ott ír.) Spafi jól leírta. Ahogy nő a frekvencia (egyre gyorsabban tekersz), úgy válik dominánssá a reaktancia az ohmos összetevővel szemben. Az üresjárati kimenő fesz Uü = k*w, az áram I = Uü / Z. Ha w elég nagy, akkor az ohmos rész elhanyagolható és akkor Z = w*L. Behelyettesítve: I = k*w/(w*L). w-val egyszerűsítve I = k/L, azaz a freki növekedésével egy konstans értékhez tart az áram.
|
szer. nov. 16, 2011 22:31 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
Powerade írta: DöG-1 írta: Ledcsere után mindenképpen ajánlatos ellenőrizni a Ledáramot (az áramérzékelő ellenálláson ugyanazt kéne tudni mérni, mint ledcsere előtt)! Ha nem kifejezetten áramgenerátor IC-t használnak, hanem fesz stab IC-vel, kimenet + áramérzékelő ellenállás közé kötött fesz osztóval állítják be az áramot, akkor az osztó felső tagját csökkenteni kell azonos áramhoz Na ez az amikor a szemeim körbeforogtak hogy micsudit is szeretnél értetni velem, mert sajnos lökköm sincs Este szétkapom a lámpát lehet és lefotózom, majd felteszem és megmondod melyik kütyüt kell kimérnem majd hogy ugyanaz-e a fesz. ----------------------- Erre sajnos nemkaptam választ így rákérdeznék ismételten hogy mit tegyek. Áramgenerátor IC-k típustól függően 30...300mV közötti érzékelő feszültségűek általában. Állítható feszültségstab IC-k pedig 0,8...2,5V közötti érzékelő feszültségűek általában. Utóbbiakat is lehet áramgenerátorként használni, csak így már túl sok teljesítmény / feszültség veszteség áll elő, a nagy érzékelő feszültségigény miatt... Ha kisebb feszültségesésű áramérzékelő ellenállást alkalmazunk, és egy kiegészítő feszültséggel pótoljuk a hiányzó részt, akkor is működőképes elrendezést kapunk. Természetesen így kicsit romlik a szabályozás pontossága, viszont csökken a feszültségesése (drop out)... -A kiegészítő feszültség pl. nyerhető közvetlenül a ledről -egy ellenállásosztó segítségével-. Ilyenkor az osztót a led példány pontos égésfeszültségéhez kell igazítani, (annak hőfokfüggése rontja a stabilitást, viszont a led belső ellenállása javítja). Szóval valami ilyesmire gondoltam. Idézet: Ill írtad hogy "alátétezni" kell a csillagot, ezt akár sima acél alátéttel is kilehet vitelezni jól áthővezetőpasztázva? Vagy nemfontos, én annyira nemvagyok maximalista hogy fájjon ha picit jobban szór a fénye vagy nem tökéletesen fókuszált. Én első lépésben originál helyzetben próbálnám ki, nem alátéteznék. Ha zavaróan lyukas, ronda lesz a fény, csak akkor kell alápakolni -vagy konstrukciótól függően egyéb más megoldással fókuszba hozni az alacsonyabb felépítésű új ledet-.Alápakolásnak én alulemezt ajánlanék. Vaslemeznek nem túl jó a hővezetése, de mivel alul-felül elég nagy felületű hőelosztó alu van, talán nem okozna végzetes hőemelkedést.
|
szer. nov. 16, 2011 12:45 |
|
|
Powerade
arany tag
|
Kód: Ezt is megrendelhetem ha úgy adódik?: http://www.dealextreme.com/p/xm-lt60-1000lm-led-white-light-emitter-with-18mm-base-2-9-3-5v-54704
DöG-1 írta: Ledcsere után mindenképpen ajánlatos ellenőrizni a Ledáramot (az áramérzékelő ellenálláson ugyanazt kéne tudni mérni, mint ledcsere előtt)! Ha nem kifejezetten áramgenerátor IC-t használnak, hanem fesz stab IC-vel, kimenet + áramérzékelő ellenállás közé kötött fesz osztóval állítják be az áramot, akkor az osztó felső tagját csökkenteni kell azonos áramhoz
Na ez az amikor a szemeim körbeforogtak hogy micsudit is szeretnél értetni velem, mert sajnos lökköm sincs
Ill írtad hogy "alátétezni" kell a csillagot, ezt akár sima acél alátéttel is kilehet vitelezni jól áthővezetőpasztázva? Vagy nemfontos, én annyira nemvagyok maximalista hogy fájjon ha picit jobban szór a fénye vagy nem tökéletesen fókuszált.
Este szétkapom a lámpát lehet és lefotózom, majd felteszem és megmondod melyik kütyüt kell kimérnem majd hogy ugyanaz-e a fesz. ----------------------- Erre sajnos nemkaptam választ így rákérdeznék ismételten hogy mit tegyek. ----------------------- Más: Adott ugye egy Trustfire 2500mA-es védett 18650-es akku. Hibajelensége tegnap kezdőtött hogy egyszercsak lekapcsolt magától és azóta nem hajlandó visszakapcsolni. 0,56V-ot mérek rajta ki és ment kb 1 órát az akksi és előtte volt feltölte. Talán bekrepált a védelme vagy mitcsináljak vele hogy ismét működjön! Ill a deales lámpa is művel furcsaágokat, de majd du.-n megírom most go melo.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Powerade csüt. nov. 17, 2011 20:20-kor.
|
szer. nov. 16, 2011 4:34 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Idézet: " Minden motor generátor "telített" egy bizonyos kimeneti áram, annak érdekében, hogy elkerüljék sütés, amit csak a táplálás. Ezt korlátozása révén mennyisége színesfémek körülvevő tekercsek a generátor.
A telítettség vonás ad nekik a kissé furcsa funkció.. Végül aztán lehet, hogy csak én vagyok hiszékeny és nincs semmi szándékos"színesfém keresztmetszet korlátozás" a bringa agygenerátorban, csak írt valamit a szerző. Lehet, azért írta, hogy ne is kérdezzük tovább mert nem biztos benne hogy is van. A fordulatszám és az induktivitás összefüggése viszont egyértelműen korlátoz, ez is igaz. ---Véletlenül szerkesztettem bele, de vissza állítottam az eredeti állapotot.---
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 vas. nov. 20, 2011 15:00-kor.
|
kedd nov. 15, 2011 23:52 |
|
|
Domonyi Ferenc
ezüst tag
|
Domonyi Ferenc írta: Sziasztok! Elkészült a lámpám. Nagyon nagy fénye van (igazából csak jól lehet látni vele). A baj az,hogy nem világít messzire.Ilyen ledet rendeltem hozzá 2db CMC-D optik ledil cree MCE diffuser és 1db CMC-W optik wide angle MCE. Arra gondoltam,hogy a 2db CMC-D optikát kicserélni 2 db CMC-SS vagy 2db CMC-RS optikára. Szerintetek melyik lenne jó a CMC-SS vagy a CMC-RS? Mi a különbség a kettő között? Vagy jobb lenne inkább egy 6 fokos optikát venni? Ilyen ledből 3db van a lámpámba http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024. Én mindenképp nagyobb méretű optikát javasolnék, mert elég nagy a 4 chip össz felülete, kis méretűvel nem lehet annyira koncentrálni a fényt! Pl. ezt az Iris optikát ajánlom: +/- 5,5° MC-E-vel, elég messzire világít! (van 1, kölcsön tudom adni próbára )A CMC-W-t eggyáltalán nem használnám, az egyedül a szembejövőknek jó! A) Helyette valami vonal optikát inkább + 2 spotot kicsit széthúzva... B) Meghagyni a 2 diffúzt (az szórt fénynek is elég kéne legyen) + 1 kolyabb spotot (pl. nagy üveglencsével)... [/quote] Szia DÖG-1! Azt a próbát mindenképp kipróbálnám. Ha küldenél egy telefonszámot akkor a héten talán még össze is jönne.
|
kedd nov. 15, 2011 20:41 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Ilyet nem rakunk bringára ? Bár a fénynyomás miatt lehet, hogy nehéz lenne hajtani
|
kedd nov. 15, 2011 20:36 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
http://www.youtube.com/watch?v=mfD6bagl ... re=relatedMitől lesz vége a fénynek?!? ("fénykard") balu1! "This is done by limiting the amount of ferrous metal surrounding the windings in the generator. (Don't ask for any more details, please)." Ne kérdezzük, mert nem ért hozzá. Igazából nem is mondott semmi fizikailag értelmezhetőt. Azt már te tetted hozzá, hogy a vas telítése korlátozná az áramot, de ennek nincs alapja. A szaturáció általánosabb jelentésű fogalom, nem csak a vasra vonatkozhat, hanem a korlátos (itt áramkorlátos) jelleg önmagában is szaturáció. Más: megjött a lámpám az e-Bay-ről: http://www.ebay.com/itm/Cree-Q5-LED-Fla ... 2eb7bf425c1 A-t zabál, és max. 250 lument ad ki, (az 500 Lumenes tündérmese helyett), de ennyi pénzt bőven megért az alu lámpatest, széles tartományban beállítható optika, és a LED.
|
kedd nov. 15, 2011 20:25 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
kveszt írta: Jól néz ki, ahogy emeled a lámpát, és világosodik az égbolt. Ha tovább emelem, még a nap is kisüt ! Ehhez tudni kell, hogy éppen ment le a nap és egyre inkább sötétedett az ég alja.
|
kedd nov. 15, 2011 9:57 |
|
|
kveszt
arany tag
|
balu1 írta: ...akkor lefotózom a fényem billentés közben. Jól néz ki, ahogy emeled a lámpát, és világosodik az égbolt.
|
kedd nov. 15, 2011 1:55 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
SPafi írta: Egy állandómágneses generátor Uü üresjárási feszültsége a fordulatszámmal arányos. A belső impedanciája Zb=Rb+j*2*pi*f*L, a teljes impedancia pedig Z=Zb+Rt (Rt a terhelő ellenállás). I=Uü/Z. Ahogy a frekvencia nő (a fordulatszámmal), egy bizonyos fordulatszám után 2*pi*f*L nagyobb lesz Rb+Rt-nél, innentől ő korlátozza az áramot. Ez így van, az impedancia is sokat számít. ..de inkább linkelek: http://www.amphibike.org/index.cgi?page ... enOverviewVannak itt érdekes dolgok még.
|
hétf. nov. 14, 2011 22:56 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
zorko45 írta: ... Ezek jók...! Vannak csillag hűtőbordán is, nem gondoltam volna ilyan nagy az árkülönbözet a csillag miatt... (~4 dollár) DS-61 (Rebel ES) adatlap hazai: - LXML-PWC2 coolwhite ~5650°K ~135lum/350mA; - LXML-PWN2 naturalwhite ~4000°K ~130lum/350mA; A (régebbi), Cree XP-E, XR-E-vel eggyezők a kisebb chipesek, az új (rebel ES) pedig a Cree XP-G-vel eggyezik. Szóval ezek már elég jók, de nem olyan olcsók. Domonyi Ferenc írta: Sziasztok! Elkészült a lámpám. Nagyon nagy fénye van (igazából csak jól lehet látni vele). A baj az,hogy nem világít messzire.Ilyen ledet rendeltem hozzá 2db CMC-D optik ledil cree MCE diffuser és 1db CMC-W optik wide angle MCE. Arra gondoltam,hogy a 2db CMC-D optikát kicserélni 2 db CMC-SS vagy 2db CMC-RS optikára. Szerintetek melyik lenne jó a CMC-SS vagy a CMC-RS? Mi a különbség a kettő között? Vagy jobb lenne inkább egy 6 fokos optikát venni? Ilyen ledből 3db van a lámpámba http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024. Én mindenképp nagyobb méretű optikát javasolnék, mert elég nagy a 4 chip össz felülete, kis méretűvel nem lehet annyira koncentrálni a fényt! Pl. ezt az Iris optikát ajánlom: +/- 5,5° MC-E-vel, elég messzire világít! (van 1, kölcsön tudom adni próbára )A CMC-W-t eggyáltalán nem használnám, az egyedül a szembejövőknek jó! A) Helyette valami vonal optikát inkább + 2 spotot kicsit széthúzva... B) Meghagyni a 2 diffúzt (az szórt fénynek is elég kéne legyen) + 1 kolyabb spotot (pl. nagy üveglencsével)...
|
hétf. nov. 14, 2011 21:46 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
balu1 írta: Találtam bringa generátor karakterisztikákat: http://www.myra-simon.com/bike/dynotest.htmlEzek tudomásom szerint úgy vannak méretezve, hogy a rá jellemző teljesítmény fölött telítésbe megy a vas és ez korlátozza a túlhajtást. Egy állandómágneses generátor Uü üresjárási feszültsége a fordulatszámmal arányos. A belső impedanciája Zb=Rb+j*2*pi*f*L, a teljes impedancia pedig Z=Zb+Rt (Rt a terhelő ellenállás). I=Uü/Z. Ahogy a frekvencia nő (a fordulatszámmal), egy bizonyos fordulatszám után 2*pi*f*L nagyobb lesz Rb+Rt-nél, innentől ő korlátozza az áramot.
|
hétf. nov. 14, 2011 20:35 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Találtam bringa generátor karakterisztikákat: http://www.myra-simon.com/bike/dynotest.htmlEzek tudomásom szerint úgy vannak méretezve, hogy a rá jellemző teljesítmény fölött telítésbe megy a vas és ez korlátozza a túlhajtást. Forrás: http://www.myra-simon.com/bike/dynotest.html
|
hétf. nov. 14, 2011 19:46 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Jártam kint és rámsötétedett Csobánkánál, a Hosszúhegyi út elején. Ez adta az ötletet, ha már állvány és kamera is van a hátizsákomban, akkor lefotózom a fényem billentés közben. Ilyen nézetből még úgysem fotóztam. Egy kicsit még világos volt és ez látszik a fotókon. Egyre inkább és gyorsan sötétedett, de az a kis fény talán már nem zavaró. A helyet nem választottam meg elég jól, így utólag, beljebb mehettem volna az erdőbe mert magasabban itt már nincs növényzet amin jól látszana a megemelt fény (legfeljebb a párán). Ez az ami nem vakít ha nem emelem fel szem magasságig mert éles a fény felső határvonala. A lítium akkujaim lassan kezdik megadni magukat, főleg hidegben. Pár éve még több mint 6 órát bírt. Most talán másfél órát használtam és volt amelyik kör már kevésnek bizonyult. Igaz, hidegben ezek a Lítium ion akkuk kevésbé bírják, főleg ha már kissé viseltesebbek. Asszem be kellene szereznem egy 12 Wattos agygenerátort (agydinamót), úgy hallottam van ilyen teljesítményű. Azzal menet közben is hatékonyan rá lehet tölteni valami trükkös és egyszerű kapcsoláson keresztül, akkor nem lenne ilyen akku gond még hidegben sem.
|
hétf. nov. 14, 2011 1:31 |
|
|
Domonyi Ferenc
ezüst tag
|
zorko45 írta: Domonyi Ferenc írta: Sziasztok! Elkészült a lámpám. Nagyon nagy fénye van (igazából csak jól lehet látni vele). A baj az,hogy nem világít messzire.Ilyen ledet rendeltem hozzá 2db CMC-D optik ledil cree MCE diffuser és 1db CMC-W optik wide angle MCE. Arra gondoltam,hogy a 2db CMC-D optikát kicserélni 2 db CMC-SS vagy 2db CMC-RS optikára. Szerintetek melyik lenne jó a CMC-SS vagy a CMC-RS? Mi a különbség a kettő között? Vagy jobb lenne inkább egy 6 fokos optikát venni? Ilyen ledből 3db van a lámpámba http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024. Mivel az optikákhoz nincs link, meglehetős nyomozással tudnám kideríteni, hogy mi is a helyzet... Ezt megspórolva, annyit javasolnék, hogy ha tudod a 3 LED-et különböző optikákkal ellátni, és különböző irányokba állítani, akkor mindenképp legyen egy lehető legszűkebb optikád (pl a 6 fokos) ezzel fogsz messzire látni, a másik kettőt meg elláthatod szélesebbekkel, némiképp oldalra/lefelé irányítva. Vagy két 6 fokos és egy szélesebb... Szia! Bocsánat,az optika link kimaradt. http://www.ledil.com/datasheets/DataSheet_CMC.pdf Itt a LM1-RS +,- 10,5 fokos, http://www.ledil.com/datasheets/DataSheet_LM1.pdfItt a LM1-RS +,-4 fokos http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut819Úgy tűnik 10 fokossal is meg lehet oldani csak nem mindegy milyet veszek?
|
vas. nov. 13, 2011 21:05 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Az első az egy XR-E. 350mA-en 107-114lm, viszont szép kék színe van (6350-7000K, WC kategória) A második egy XP-E. 350mA-en 107-114lm, szintén szép kék színben (6350-7000K, WC kategória) A hajtásról annyit, hogy mindkettő mehet akár 1A-en, de azt már nem feltétlenül szeretik (maximális tartós áram) XP-E annyiból jobb, hogy alacsonyabb a nyitófeszültsége egy kicsit. Amúgy lehet, hogy meg kéne nézned az XP-G-ket is, azok az XP-E-nél kicsit jobbak, viszont emlékeim szerint kicsit nagyobb a led a tokban cserébe.
|
vas. nov. 13, 2011 15:54 |
|
|
zorko45
arany tag
|
zorko45 írta: Elkezdtem XP-E-t keresni (DX-en, úgy emlékszem láttam tegnap valami ilyet...), Cree XPE WC-Q5 LED Emitter$4,87-ért... Esetleg hűtőborda (csillag) nélkül? (Lehet, hogy egyszerűbb lenne dolgom, mint hogy fűrészelni a csillagot (ha nem fér be), amin az elektromos kapcsolat is ki van már alakítva.)
|
vas. nov. 13, 2011 14:02 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: Cree BIN XR7090WT-U1-WD-P4-0-0001 XR-E P4 @ 350mA = 80,6lm-87,4lm 5700-6350K körüli színhőmérséklet Az U1-es nyitófeszültségre meg az istennek nem találok adatot. Naszóval, ez a hideg fényű XR-E-k között is a leggyengébb. Ennél akármelyik XP-E is jobb. Köszönöm! Elkezdtem XP-E-t keresni (DX-en, úgy emlékszem láttam tegnap valami ilyet...), közben erre bukkantam: CREE Q5 WC 235LM LED EmitterNem tudtam megállapíteni, hogy ez a Q5-ön kívül micsoda, de úgy látom (nyitófesz ~4V, áram 1A), hogy kb. 4W-on ad 235 lm-t. akkor 1 W-on talán nem lehet nagyom rossz...
|
vas. nov. 13, 2011 13:52 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Cree BIN XR7090WT-U1-WD-P4-0-0001 XR-E P4 @ 350mA = 80,6lm-87,4lm 5700-6350K körüli színhőmérséklet Az U1-es nyitófeszültségre meg az istennek nem találok adatot. Naszóval, ez a hideg fényű XR-E-k között is a leggyengébb. Ennél akármelyik XP-E is jobb.
|
vas. nov. 13, 2011 11:15 |
|
|
zorko45
arany tag
|
scarbantia írta: Sorba van kötve 3db XP-G. Jól csináltad, valszeg másik drivert kaptál...
|
vas. nov. 13, 2011 1:39 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
zorko45 írta: scarbantia írta: Erős a gyanúm, hogy csak 350mA-en megy asztali lámpám 3 LED-je, vateráról egy olyan áramgenerátort rendeltem, ami 650-700mA-en hajtja a LED-eket, Hány áramgenerátor van? (Minden LED-nek egy?) Talán túl amatőr feltételezés, de ha egy hajtja a 3 LED-et, akkor a 700mA háromfelé oszlik, ~165mA LED-enként. Ez kb. pont azt csinálná, amit írsz... Velem szemben bőven lehet amatőr feltételezéseket tenni, ugyanis nem értek hozzá... (sajnos... de igyekszem ) Erről van szó egyébként: http://www.vatera.hu/3_w_os_led_meghajto_12v_ac_1501205429.htmlSorba van kötve 3db XP-G. Ha jól tudom, akkor az áramerősségnek 650-700mA-nek kellene lennie minden LED-en, és a feszültség pedig magától beáll. Ha sorba kötöm a LED-eket, akkor nem kéne, hogy az áramerősség szétosztódjon a fogyasztókon. Vagy? Fogalmam sincs, hogy amit vettem az hogy működik, csak néztem a paramétereket. De van az illetőnek 350mA-en üzemelő is, így az a gyanúm, hogy véletlen összecserélte.
|
vas. nov. 13, 2011 1:25 |
|
|
zorko45
arany tag
|
CREE 7090 XR-E P4 with 14mm Base -- 3,59 dollárért... http://www.dealextreme.com/p/cree-7090- ... -base-3475Nem írnak lument, ez ma már nagyon gagyi...?
|
vas. nov. 13, 2011 0:31 |
|
|
zorko45
arany tag
|
scarbantia írta: Erős a gyanúm, hogy csak 350mA-en megy asztali lámpám 3 LED-je, vateráról egy olyan áramgenerátort rendeltem, ami 650-700mA-en hajtja a LED-eket, Hány áramgenerátor van? (Minden LED-nek egy?) Talán túl amatőr feltételezés, de ha egy hajtja a 3 LED-et, akkor a 700mA háromfelé oszlik, ~165mA LED-enként. Ez kb. pont azt csinálná, amit írsz...
|
vas. nov. 13, 2011 0:08 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Domonyi Ferenc írta: Sziasztok! Elkészült a lámpám. Nagyon nagy fénye van (igazából csak jól lehet látni vele). A baj az,hogy nem világít messzire.Ilyen ledet rendeltem hozzá 2db CMC-D optik ledil cree MCE diffuser és 1db CMC-W optik wide angle MCE. Arra gondoltam,hogy a 2db CMC-D optikát kicserélni 2 db CMC-SS vagy 2db CMC-RS optikára. Szerintetek melyik lenne jó a CMC-SS vagy a CMC-RS? Mi a különbség a kettő között? Vagy jobb lenne inkább egy 6 fokos optikát venni? Ilyen ledből 3db van a lámpámba http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024. Mivel az optikákhoz nincs link, meglehetős nyomozással tudnám kideríteni, hogy mi is a helyzet... Ezt megspórolva, annyit javasolnék, hogy ha tudod a 3 LED-et különböző optikákkal ellátni, és különböző irányokba állítani, akkor mindenképp legyen egy lehető legszűkebb optikád (pl a 6 fokos) ezzel fogsz messzire látni, a másik kettőt meg elláthatod szélesebbekkel, némiképp oldalra/lefelé irányítva. Vagy két 6 fokos és egy szélesebb...
|
vas. nov. 13, 2011 0:02 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Elnézést a nagy képért, ahonnan beszúrtam, ott kisebb volt...
|
szomb. nov. 12, 2011 23:56 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Más: hátsó lámpa javítás/tunnng kapcsán gondoltam ennek a drivernek a beszerzésére: http://www.dealextreme.com/p/1-5v-4-2v- ... -6mm-255051V-ról is működik, 2 NiMH-celláról tuti. (Nem mértem még meg a piros LED-em nyitófeszültségét...) Azt írják, hogy 3+ (ami szerintem azt jelenti, hogy 4-től kezdve) kedvezőbb az ár. Nekem kettő kellene, esetleg valaki(k)nek még 2, egy közös vásárlással...?
|
szomb. nov. 12, 2011 23:54 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Találtam valami XP-G-t a DX-en is: http://www.dealextreme.com/p/xrg-r5-488 ... 00ma-58370(kissé kékes, jobban szeretnék ~4100K-t...)
|
szomb. nov. 12, 2011 23:48 |
|
|
zorko45
arany tag
|
scarbantia írta: Azért írtam csak a whibal-t hogy azzal már tényleg illik valamennyire pontosnak lenni, persze én sem adnék rá pénzt. Hát ez olyan ráfordítás-megtérülés kérdés. Jól használható, és nem kérdés, hogy a labor elszúrja-e... Ha pénzt keres vele az ember, akkor megtérül az ára. scarbantia írta: Viszont a direkt fényforrás fotózás szerintem nem biztos hogy a legjobb. Ha nem elég homogén, akkor objektív nélkül kell...
|
szomb. nov. 12, 2011 23:07 |
|
|
Domonyi Ferenc
ezüst tag
|
Sziasztok! Elkészült a lámpám. Nagyon nagy fénye van (igazából csak jól lehet látni vele). A baj az,hogy nem világít messzire.Ilyen ledet rendeltem hozzá 2db CMC-D optik ledil cree MCE diffuser és 1db CMC-W optik wide angle MCE. Arra gondoltam,hogy a 2db CMC-D optikát kicserélni 2 db CMC-SS vagy 2db CMC-RS optikára. Szerintetek melyik lenne jó a CMC-SS vagy a CMC-RS? Mi a különbség a kettő között? Vagy jobb lenne inkább egy 6 fokos optikát venni? Ilyen ledből 3db van a lámpámba http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024.
|
szomb. nov. 12, 2011 21:04 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Erős a gyanúm, hogy csak 350mA-en megy asztali lámpám 3 LED-je, vateráról egy olyan áramgenerátort rendeltem, ami 650-700mA-en hajtja a LED-eket, de se nincs olyan fénye, se hője nincs, picit langyos a hűtőbrda, de hűtés nélkül is legalább 10 perc kellett a LED-eknek, hogy kicsit kellemetlen legyen megfogni(50-60fok) őket.
Mondjuk így csak 3W-ot eszik, de cserébe nem világít jól a 3db XP-G.
|
szomb. nov. 12, 2011 18:36 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
zorko45 írta: Ezt az utsó mondatodat nem értem... Bocs, valamit elgépeltem, de már nem emlékszem mit is akartam... zorko45 írta: (Elég jól használható szürkelapot lehet készíteni úgy, hogy (korrekció nélkül) előhívatsz egy RGB 128,128,128-as (vagy tetszés szerint 127,127,127-es) homogén szürkét tartalmazó képfile-t. (Nem nehéz csinálni ilyet.) Whibal, meg mindenféle okossággal tudnak pénzt zsebből kihúzni, de legtutibb, és nulla költségű a fényforrást lefotózni direktben... Azért írtam csak a whibal-t hogy azzal már tényleg illik valamennyire pontosnak lenni, persze én sem adnék rá pénzt. A szürke lap előhívása nem rossz ötlet, csak a laborban is dolgozzanak jól. Viszont a direkt fényforrás fotózás szerintem nem biztos hogy a legjobb. Legalább is az eddigi tapasztalatom alapján nem működik jól, nehéz egységes felületről pipettázni, a LED lencséje is torzítja a fényt(szélén picit más a színe), az objektív kromatikus aberrációja is bekavarhat. Persze lehet, de amikor próbálkoztam ilyennel, minden pipettázás más eredményt hozott. Akkor jött az, hogy életlenre állított objektívvel szürke felületet kell fotózni. Biztos ez se a legtökéletesebb, de otthoni körülmények között, az én igényeimnek már megfelel.
|
szomb. nov. 12, 2011 18:14 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: Szóval a normális teljesítményű (újabb?) kötve hiszem, hogy kb 600Ft-os áron elérhető lenne. Itt pl kicsit drágábbakEzek jók...! Vannak csillag hűtőbordán is, nem gondoltam volna ilyan nagy az árkülönbözet a csillag miatt... (~4 dollár)
|
szomb. nov. 12, 2011 17:52 |
|
|
zorko45
arany tag
|
|
szomb. nov. 12, 2011 17:42 |
|
|
zorko45
arany tag
|
SPafi írta: zorko45 írta: Köszönöm. (6~10 dolcsi, és külföldről... Ebből a szempontból a ~600 Ft-os hazai jelentősen kedvezőbb.) Nem 10, hanem 6 dollár, ebben a szállítás is benne van! [/quote] Nem az általad ajánlottra írtam.... (És akkor a "hazai" is még 105 lm/W-ot tudott.... ) SPafi írta: De igazából nem feltétlenül neked ajánlom, csak épp most találtam, és szerintem verhetetlen a lumen/Ft aránya. OK. Én nem akarok 1W fölé menni, egyrészt hogy ne legyen gond a hűtéssel, másrészt, mert így jobb a hatásfok is, harmadrészt pedig, mert minimum ~5-6 óra üzemidőt szeretnék, így full használat mellett ((munka)naponta 2 x fél óra) hetente kéne csak töltenem. (mondjuk 350mA x 5-6 óra, az kb. 2000mAh, egy 18550-esbe "belefér". (Nemrég találtam a Manafont-on 25500-as 3000mAh-sat ( http://www.manafont.com/product_info.ph ... ack-p-4462), ez még jobban beférne, és a többlet kapac csak jól jön. (8 h üzemidő))
|
szomb. nov. 12, 2011 17:35 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
zorko45 írta: Köszönöm. (6~10 dolcsi, és külföldről... Ebből a szempontból a ~600 Ft-os hazai jelentősen kedvezőbb.) Nem 10, hanem 6 dollár, ebben a szállítás is benne van! A hazai 625 Ft-osért pedig vagy el kell menned, vagy 1250 Ft-ot fizetni a szállításért. Na meg a 750 lumen egy picit több a 90-nél. De igazából nem feltétlenül neked ajánlom, csak épp most találtam, és szerintem verhetetlen a lumen/Ft aránya.
|
szomb. nov. 12, 2011 17:13 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
szerintem meg simán egyre fejlettebbek a Lumiled kristályai is, csak mind Rebel néven kerül forgalomba, miközben az adatai javulnak. Nézd meg, nem is egy adatlap van hozzájuk. Tippem: A régebbi ledeket 350, az újabbakat 700mA-en tesztelték, és ezeket az adatokat is írták ki Szóval a normális teljesítményű (újabb?) kötve hiszem, hogy kb 600Ft-os áron elérhető lenne. Itt pl kicsit drágábbak
|
szomb. nov. 12, 2011 17:00 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Köszönöm. (6~10 dolcsi, és külföldről... Ebből a szempontból a ~600 Ft-os hazai jelentősen kedvezőbb. Néztem Dealextreme-en is (mivel a reflektort onnan tudnám beszerezni), de ott nem is találtam XP-G-t.) -=RelakS=- írta: Most nézegetek Luxeon Rebel adatlapot... kemény, mind a vídia, bár úgy nézem, az XM-L azért jobb nála Máskülönben a korábbi Luxeon Rebel-hez ellentmondásos adatokat adtak meg. A szövegben 105 lm/W-ot ír, alább viszont jóval kevesebbet ad meg konkréten 350 ill. 700 mA-re.... Gyanítom, hogy inkább a gyengébb adatok a helyesek. Most jut eszembe, hogy van egy régi, kézilámpából bontott alu reflektorom, azzal tudok kísérletezni a fényeloszlással kapcsolatban...
|
szomb. nov. 12, 2011 16:53 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Ha 2 W-on járatod, akkor már csak 45 lm/W.. Hát akkor már sokkal inkább ez (6$, 10W, 750lm, 6500K): http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0887341912Persze ez egy másik kategória méretben és teljesítményben. Inkább otthoni világítás. Na jó, a színhőmérséklete miatt inkább garázs vagy lépcsőház. U.i.: lehet, hogy egyszerűen csak elfelejtették frissíteni a leírást.
|
szomb. nov. 12, 2011 16:42 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
balu1 írta: Idézet: Termék információ link: 350 mA/50 lm, 700 mA/90 lm Leírás: Luxeon Rebel LED alumínium alapú nyomtatott áramköri lapra szerelve. LED típus: LXML-PWN1-0100. Ez csak 50 lm/W de csak 1 Watton. Ha 2 W-on járatod, akkor már csak 45 lm/W.. Annál van jobb is, legfeljebb nem kapni, vagy ha igen, arany áron LXML-PWC2 Typ Flux @ 700mA: 235 Typ Efficacy lm/w @ 700 mA: 135
|
szomb. nov. 12, 2011 16:27 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Idézet: Termék információ link: 350 mA/50 lm, 700 mA/90 lm Leírás: Luxeon Rebel LED alumínium alapú nyomtatott áramköri lapra szerelve. LED típus: LXML-PWN1-0100. Ez mindössze 50 lm/W de csak 1 Wattig. Ha 2 W-on járatod, akkor már csak 45 lm/W.. Erről azok a régi "szép napok" jutnak eszembe amikor még hasonló, csak nagyon gyenge hatásfokú ledeket lehetett kapni powerledben. Még akkoriban vicceltünk a menetközben tojásrántottát készítő kormánylámpával.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szomb. nov. 12, 2011 16:33-kor.
|
szomb. nov. 12, 2011 16:23 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: -=RelakS=- írta: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a Luxeon Rebel van olyan hatékony, mint egy XP-G Émmeg, mondhatnám, hogy meg vagyok róla győződve, hogy nem olyan hatékony... Azt írták az oldalon, hogy 106 lm/W, ez már nekem elég jól hangzik. (Nemtom persze, hogy 700mA-on adták-e meg, mert akkor a 350-en (ahol én használnám) még jobb, de ha csak a 350-en, már akkor is elfogadható (számomra).) XP-G-t nem találtam... itt van párMost nézegetek Luxeon Rebel adatlapot... kemény, mind a vídia, bár úgy nézem, az XM-L azért jobb nála
|
szomb. nov. 12, 2011 16:15 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a Luxeon Rebel van olyan hatékony, mint egy XP-G Émmeg, mondhatnám, hogy meg vagyok róla győződve, hogy nem olyan hatékony... Azt írták az oldalon, hogy 106 lm/W, ez már nekem elég jól hangzik. (Nemtom persze, hogy 700mA-on adták-e meg, mert akkor a 350-en (ahol én használnám) még jobb, de ha csak a 350-en, már akkor is elfogadható (számomra).) XP-G-t nem találtam...
|
szomb. nov. 12, 2011 16:05 |
|
|
zorko45
arany tag
|
SPafi írta: Én is a tükör felé fordítottam a LED-et (XP-G), és még egy plusz lencse is van előtte, bár anélkül is elég jó, de egyúttal védelmet is biztosít. A bal oldaliról van szó, 2*0,5 mm-es réz lemezre van forrasztva a LED: http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 310271.JPGJól néz ki (a fényeloszlás is), de a képről nem tudtam kivenni a szerkezeti megvalósítást... SPafi írta: Nem akartam senkit sem elvakítani, ezért derékmagasság fölé alig megy fény, Ezzel egyetértek. A fenti verziómban a LED kb. egy harmada lefelé és direktben előre világít, ez adja a közeltéri világítást, illetve a láthatóságot. Korábban írtam még ezt: Ezt a képet akartam még mutatni, az az alapelrendezés, amikor a LED fönt van, és az alsó reflektorfelet használjuk: Azért kezdtem más megoldáson gondolkodni, mert itt a LED előteret világító direkt fénye a LED iránykarakterisztikája miatt szintén fordítva jön ki, mint ahogy a távolságtörvény követelné. Magyarán, a LED tengelyéhez közelebb esik az útfelület közelebbi szakasza, és a valamivel távolabbi szakasz két okból is gyengébb fényt kap, egyrészt mert messzebb van, másrészt, mert arra felé a LED egyre kevésbé sugároz. Ebből a szempontból az lenne a jobb, ha a LED oldalra sugárzott gyenge fénye menne a közvetlen közelbe, és a távolodással "haladnánk" a LED tengelye felé, tehát így kompenzálná LED sugárzási karakterisztikája a növekvő távolság növekvő fényigényét. (Persze egy csak egy bizonyos tartományban működik, de ott lehet jó...) Ennek fényében alakítottam a második verziót... És, ez már talán túlzás, de megnéztem, hogy milyen függvény szerint kellene alakulnia az iránykarakterisztikának, hogy egyenletes megvilágítást adjon: 1/cos^2(x) [/quote] (Persze csak a 0 és pi/2 közötti szakasz az érdekes.)
|
szomb. nov. 12, 2011 16:00 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: zorko45 írta: XP-G-t viszont vennem kéne, addig is... Tud valaki valami jó beszerzési forrást? Ez nem XP-G, viszont olcsó... http://www.ledaruhaz.hu/#a145450Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a Luxeon Rebel van olyan hatékony, mint egy XP-G
|
szomb. nov. 12, 2011 15:31 |
|
|
zorko45
arany tag
|
zorko45 írta: XP-G-t viszont vennem kéne, addig is... Tud valaki valami jó beszerzési forrást? Ez nem XP-G, viszont olcsó... http://www.ledaruhaz.hu/#a145450
|
szomb. nov. 12, 2011 15:23 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Én is a tükör felé fordítottam a LED-et (XP-G), és még egy plusz lencse is van előtte, bár anélkül is elég jó, de egyúttal védelmet is biztosít. A bal oldaliról van szó, 2*0,5 mm-es réz lemezre van forrasztva a LED: http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 310271.JPGIlyen az eloszlása: http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 190267.JPGÉs ilyen a fénye az úton (kb. 0,7 A-en): http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 080293.JPGA másik meg egy MC-E, 1,4 A-rel hajtva ilyen a fénye (itt kisebbre sikerült az expozíciós idő): http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 080292.JPGA kettő együtt: http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 080291.JPGFüggőleges felületen ilyen a két fény együtt (sajna az MC-E itt véletlenül csak 0,7 A-rel ment): http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 080296.JPGÉs a bicaj oldalról: http://www.snyaudio.hu/spafi/Bringavila ... 080289.JPGNem akartam senkit sem elvakítani, ezért derékmagasság fölé alig megy fény, de talán túlzásba vittem, terepen elkélne még a szórt fény. Tápellátás: 3-féle, összesen 6 cella Li aksi párhuzamosan, az üzemidő bő 4 óra, elvileg 14 Ah lenne az összes aksi, gyakorlatilag inkább 10.
|
szomb. nov. 12, 2011 15:07 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Az egész elrendezésen még gondlkodom, lehet, hogy átalakul még, mire nekifogok.... XP-G-t viszont vennem kéne, addig is... Tud valaki valami jó beszerzési forrást?
|
szomb. nov. 12, 2011 14:56 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: Ha apró kell, akkor XP-G, ha jó hatásfokú, akkor XM-L. Akkor XP-G... -=RelakS=- írta: Azt nézem amúgy, hogy azzal az apró lappal pont a led fényének a legfényesebb részét takarod ki. 1. Az a fény, amit ezzel kitakarok, egyébként sem hasznosulna, hiszen az eget világítanám vele... 2. A kitakaró lap egy tükör... A fényt visszatükrözi a parabolatükörre, ahonnan az az útfelületre jut. (Szaggatottal jelöltem a LED tükörképét. A tükör által visszavert sugarak menete úgy alakul, mintha a tükörképből jönnének. Ennek a látszólagos fényforrásnak a fókuszponthoz képest elfoglalt helyéből meghatározható a paraboláról visszaverődő sugarak menete.) -=RelakS=- írta: Láttam már linkelve profi (?) lámpát, ahol a ledet konkrétan befordították a tükör felé, és egy fém lemezzel vezették el a hőt (kb olyan széles volt, mint a led hűtő felülete, meg kb 5mm, vagy kicsit nagyobb vastagságú). Valószínűleg én linkeltem.... (Busch & Müller lámpa volt.) -=RelakS=- írta: Szerintem neked is ebben kéne gondolkozni. Hogy ez hogy vezeti el hatékonyan a hőt, azt már nem tudom Jobbat szeretnék - ha már belefogok....
|
szomb. nov. 12, 2011 14:45 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: Úgy gondolom, hogy belevágok a Voyager átalakításba, aminek csak egyik célja a fényerő növelés, a másik, hogy jó legyen a fényeloszlás. Ezt a koncepciót gondolom megvalósítani: Az első döntés, hogy konkrétan milyen LED-et vegyek...? Hallottam már XP-G-ről, meg XM-L-ről, meg mindenféle Q5, P7 és efféle kiegészítő kódokról, de sajna nem ismerem ezeket. Ha apró kell, akkor XP-G, ha jó hatásfokú, akkor XM-L. Azt nézem amúgy, hogy azzal az apró lappal pont a led fényének a legfényesebb részét takarod ki. Láttam már linkelve profi (?) lámpát, ahol a ledet konkrétan befordították a tükör felé, és egy fém lemezzel vezették el a hőt (kb olyan széles volt, mint a led hűtő felülete, meg kb 5mm, vagy kicsit nagyobb vastagságú). Szerintem neked is ebben kéne gondolkozni. Hogy ez hogy vezeti el hatékonyan a hőt, azt már nem tudom
|
szomb. nov. 12, 2011 13:28 |
|
|
zorko45
arany tag
|
Pinyo1970 írta: - Mind az MJ808E verziónak, mind ennek a lámpának túl fényes és szűk a nagyfényerejű közepe. Bőséges holdudvara van ugyan, de nekem nem tetszik. Úgy gondolom, hogy belevágok a Voyager átalakításba, aminek csak egyik célja a fényerő növelés, a másik, hogy jó legyen a fényeloszlás. Ezt a koncepciót gondolom megvalósítani: Az első döntés, hogy konkrétan milyen LED-et vegyek...? Hallottam már XP-G-ről, meg XM-L-ről, meg mindenféle Q5, P7 és efféle kiegészítő kódokról, de sajna nem ismerem ezeket. (Nekem az kellene, hogy a világító felület minél kisebb legyen, hogy a kicsi (23mm-es) reflektor is viszonylag jól fókuszálja, és lehetőleg ne "ősrégi" technológia legyen... ) Max ~1W-on járatnám (hűtés, hatásfok alapon). Van ilyen esetleg valakinek eladó?
|
szomb. nov. 12, 2011 12:27 |
|
|