Szerző |
Üzenet |
turmixfm
gyémánt tag
|
dddemeter .- Elfeledtem a kérdéseidre válaszolni.- Néked,hogy betudj adni 3-4 km t stabilan,elég max 5 w .Persze jól kimudolálva az adó, ennek már stereóban is jól kell,hogy szóljon !- - Kérdezném milyen koaxot használsz és hány métert,mert rg 58 at nem ajánlom, mert sok ekkora távolságra a csilapitása, -- gondolom tető fölött 7 m plusz le a földig de ha még kanyarog az is rátesz,kb 13-15 méter -- az 1-2 w ot használsz a fele elvész kb! Ha 4-5 w ot használná akkor még elmenne 4-5 km ig stereoba.
|
csüt. dec. 10, 2009 17:14 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
dddemeter .- Ne keseredj el! Az ragadta meg a figyelmemet,hogy az antenna a tető fölött van kb 7 méterrel,ami nagyon jó kezdésnek !!! Az antenna magassága meghatározó tényező! Én ezzel a magassággal kezdtem,ugyan igy a tető fölött 6-7 méterrel egy nyitott dipolal és kb 10-15 km t adtam be kb 20 w al! ------ Egyébként ha adni akarsz akkor nem elég csak egy adó ! Az alap egy jó PLL es transmiter pl - VERONICA - előtte egy st coder ,-persze ha stereoba akarsz adni- ez elé pedig a limiter compresor -ami nélkül nem szabad lenne bekapcsolni az adót ! Nem beszélve aról,hogy e nélkül a minőség is elég silány,dinamikátlan na és zavarsz más adókat! ---- Felejtsd el azt a pira cuccot ! Épits fel egy normális korrekt rendszert ,hidd el megfogja hálálni !!!
|
szer. dec. 09, 2009 18:31 |
|
|
szifon
arany tag
Csatlakozott: csüt. máj. 15, 2008 10:57 Hozzászólások: 141 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ha beírod a keresőbe hogy "VERONICA PLL", akkor kijön.
Van olyan fóliarajz, ami hibás!
Ez viszont hibátlan:
http://senderbau.egyptportal.ch/veronica1.htm
Ez a jó kapcsolás teljes egészében! Ez alapján csináld meg! A panel méretet megírom, ha belefogsz. Hidd el, evvel nem lesz gondod! 2N4427 helyett, 2219-et használok (kb. 0,8W), és arra van egy BLY-os végfok rárakva.
|
szer. dec. 09, 2009 17:20 |
|
|
dddemeter
arany tag
Csatlakozott: kedd ápr. 15, 2008 20:29 Hozzászólások: 175 Tartózkodási hely: Erdély
|
SZIASZTOK !NAGYON KÖSZI A TANÁCSOTOKAT .EGY KICSIT ELBIZONYTALANODTAM A BEKÖTÉSSEL KAPCSOLATBAN IS MERT A HQ VIDEONÁL A 2SC BEKÖTÉSE NEM UGYANAZ MINT A DATASHETEN .PEDIG UGYANAZ A GYÁRTÓ.ÉS UGYANAZ A TRANZISZTOR IS ,EZ HOGY LEHET?AKKOR MELYIK A HELYES VARIÁCIO? MÉRLEGELTEM A TANÁCSAITOKAT .CSAK AZ A GONDOM HOGY EGY ALAPLAPON MÁR MEGÉPITETTEM A PIRA CZ LEVÖ "3 WATTOS ADÖT",UGYANAZON A PENELEN A LIMITERT ÉS A KOMPRESZORT ,VALAMINT A PLL T IS ÉS . AKKOR MOST KEZDHETEM SZÉTBONTANI AZ EGÉSZET?.1 ÉVE MÜKÖDIK .A 2SC BÖL VAN MÁR EGY MARÉKKAL . VÉGÜL KIVETTEM ÉS CSAK A BFR96 TRANZISZTORT HASZNÁLVA "VÉGFOKKÉNT",IGAZ "IZZADÁSIG KIHAJTVA"SZEGÉNYT.1.5- 2 KM IG LEHETETT FOGNI AZ ADÁST..NYITOTT DIPOL ANTENÁVAL ,AMELY A HÁZ TETÖ FÖLÖTT MAGASODIK JÓ 7 MÉTERREL.VALAMI GYORS MEGOLDÁS KELLENE A VÉGFOK PROBLÉMÁMRA MERT NAGYON ELMENT A KEDVEM ELÖLRÖL KEZDENI AZ EGÉSZET ÉS IDÖ HIÁNYBAN IS "SZENVEDEK"JELENLEG.AXÉRT VETNÉK EGY PILLANTÁST ERRE A VERONIKA KAPCSOLÁSRA .HOL TALÁLOM MEG ?AZT IS PRŐBÁLTAM HOGY A SC HELYÉRE 2N3866 TETTEM DE NEM JAVULT LÉNYEGESEN A HELYZET-13 VOLT.0.56A MELLETT IZZAD A VÉGFOK HÜTÉSSEL IS DE A HATÖTÁV NEM VÁLTOZOTT.KÜLÖNBEN ÉN 3-4 KM T SZERETNÉK BESZÓRNI STABILAN MENYI KAKAÓ KELLENE EHHEZ SZERINTETEK?
|
szer. dec. 09, 2009 16:58 |
|
|
szifon
arany tag
Csatlakozott: csüt. máj. 15, 2008 10:57 Hozzászólások: 141 Tartózkodási hely: Budapest
|
Én azért vagyok vera párti, mert sok adót építettem, de egyik sem volt olyan jó, mint ez. Mondjuk azért egy warehouse-t kipróbálnék még.
|
szer. dec. 09, 2009 14:58 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
RÁDIÓ ÁLLOMST ÉPITENI ! - VERONICA .- Én azt hiszem a - VERONICA - sztori sosem fog véget érni, mindig visszatérő lesz a körünkben ! Egy nagyon jól megtervezett,fel épitet és könnyen után épithető kitt ! Az Angolok azt mondják ,- ami egyszer bevált ahoz ne nyúljunk -,igen ehez nem kell hozzá nyúlni ez azt tudja amit leirnak róla! Ha egy kezdő broadcaster ezzel akar kezdeni ,még neki is sikerülni fog különösebb nehézségek nélkül ! Csak ajánlani tudom minden kezdőnek - hangsújozottan - csak is a VERONICA t épitse meg,mert ezzel a sikerélmény nem marad el ! Ellenben ha egy kezdő valami ismeretlent épit meg, azzal mindig valami gond merül fel! A VERONICA nál ez nem áll fent ! --- Mind ezt csak azok kedvéért irtam le, egy néhány szóban, akik most kezdenek saját - RÁDIÓ ÁLLOMÁST ÉPITENI - ezel az információval segitve őket ! Sok sikert - TURMIXFM -.
|
szer. dec. 09, 2009 2:35 |
|
|
tomash
arany tag
|
Halihó!
Mivel anyagod már van,én RDVV ét ajánlom!
http://senderbau.egyptportal.ch/rdvvindex.htm
2SC be én is csalódtam!
BLY91 van helyette!5watt kimegy!Hideg borda!15volt
Veronica is jó,van is,de nem vagyok teljesen vera párti!
|
kedd dec. 08, 2009 22:43 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
2 sc 1971 ,- Jól kötötted be ? elszigetelted ? Bár nem ismerem a pira cz nek ezt a kapcsolását - bár egyszer láttam - de már nem emléxem pontosan de arra emléxem,hogy másoknak is gonjuk volt. ----- Nem is próbálom meg meg találni a hibát........ . ------ Mint ahogy Szifon barátunk is mondta ,- a VERONIKA - ha adót akarsz épiteni !!!! Én is ezt mondom , nyomatékosan a - VERONICA - !!! Ez alatt ne is kezdjetek bele semmibe ! De ez már szinvonal is egyben. Profi szinten is megállja a helyét,mint ahogy a VERONICA is ezt használja low power transmiter céljára. ----- Ezt ajánlom mindenkinek alapnak és ehez lehet igazitani a többi egységeket. ---- dddemeter ,- legyen ez tanulópénz,bár most lehet sokan leszólnak ezért a k i jelentésemért de hidd el többre mész és megszűnik a gondod a fejfájásod és még a kedved is megjön h Ha van kérdés csak kérdezz.a a VERONICA t meg épited . TURMIXFM .
|
kedd dec. 08, 2009 21:42 |
|
|
szifon
arany tag
|
dddemeter!
A 2Sc1971-el nekem sincs jó tapasztalatom, ha erre gondolsz:
http://pira.cz/entx2.htm
3W 12V-ról ebben a kapcsolásban sosem jön ki. A 2SC-t nem bírja kihajtani.
Javaslat: (én ezeket csinálnám)
-Én azt csináltam anno hogy a 2SC-nek 12V-nál nagyobb feszültséget adtam! De csak annak! A többi része maradt 12V. Stab ic-vel oldottam meg.
-Másik tranyó + olcsó külön végfok (kezdésnek KT, ami 1200Ft és minimum 5-6W kijön -- Bár ennek 28V-os táp kell)
-Végűl javaslatom egy másik jobb adó. (Nálam a VERONICA PLL a favorit) 3000-5000Ft-ból összerakható és király. Bár 1W, de külön végfokkal sokkal többet ér, mint a pira.cz
|
kedd dec. 08, 2009 20:28 |
|
|
dddemeter
arany tag
Csatlakozott: kedd ápr. 15, 2008 20:29 Hozzászólások: 175 Tartózkodási hely: Erdély
|
2sc1971
SZIASZTOK!TANÁCSOT SZERETNÉK KÉRNI AZ OKOSABBAKTÓL, HA ESETLEG NEM JÓ HELYEN ÉRDEKLÖDÖK ,MINDENKITÖL ELNÉZÉST KÉREK.MEGÉPITETTEM A PIRA CZ N TÁLÁLHATÓ 3 WATTOS ADÓT ERÖSITÖFOKOZATOKBAN ELÖL BFR 91.UTÁNA BFR96.VÉGFOKNAK PEDIG 2SC1971 TRANZISZTORRAL.DE ANNAK ELLENÉRE HOGY AZ2SC1971 UJON VETTEM MINDEN MÁS TRANZISZTORTIPUSSAL JOBBAN MEGY MINT EZZEL .PEDIG A RAJZ EZT KÉRI VÉGFOKKÉNT,MIELÖTT BERAKTAM VOLNA .MÉRTEM MULTIMÉTERREL. A DIODAVIZSGÁLÓVAL.NPN TRANZISZTOR LÉVÉN UGY TUDOM HOGY KELLENE VEZESSEN A BÁZIS A KOLLEKTORRAL,VALAMINT A BÁZIS ÉS AZ EMITTER IS VISZONT A BÁZIS EMITTER KIVEZETÉSEK MÉRÉSEKOR A MÜSZER SZAKADÁST MUTAT .UGY TAPASZTALTAM HOGY MÁS TRANZISZTOROK MÉRÉSEKOR A BÁZIS EMITTER ELLENÁLLÁS MINDIGEGY PICIT nagyobb SZOKOTT LENNI MINT A BÁZIS KOLLEKTOR ELLENÁLLÁSA DIÓDAVIZSGÁLO FUNKCIOVAL MÉRVE. MÁS TRANZISZTORT VETTEM UGYANCSAK 2SC1971 ET ÉS ANNÁL IS UGYANEZEKET AZ ÉRTÉKEKET MÉRTEM. A KAPCSOLÁSBA BETÉVE NEM IS MELEGSZIK JÓFORMÁN A TRANZISZTOR ,ÉS INKÁBB"ELNYELI"MINTSEM ERÖSITI A JELET.LEHET HOGY ESETLEG EGYIK SEM JÓ TRANZISZTOR VAGY EZ A NAGYFREKIS TRANZISZTOR NEM UGY KELL VISELKEDJÉK MÉRÉSKOR MINT BÁRMELZIK KIS FREKVENCIÁS ROKONA?NEM TUDOM MI LEHET A BAJ LEHET HOGY MÁR UJON IS ROSSZAK?HA VÁLAKI TUDNA TANÁCSOT ADNI NAGYON .MEGKÖSZÖNNÉM .VÁROM VÁLASZOTOKAT ,TISZTELETTEL ÜDVÖZÖL MINDENKIT dddemeter.
|
kedd dec. 08, 2009 18:01 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Igen,mert nem vágják le mindenűt ,vagy nem kapsz?! --- Jól vásárolj,hogy ne keljen kétszer venned mert kettő méterrel kevesebbet vettél. Gondolj arra is,hogy más helyiségbe költözöl stb. ---- este 21 után megint fönt vagyok egyfolytában legalább 01 ig.
|
kedd dec. 08, 2009 16:19 |
|
|
szifon
arany tag
|
Raktam be műanyagmerevítőt a másik végébe.
3-4 felé megyek 25 méter koaxért.
|
kedd dec. 08, 2009 12:40 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
szifon.- hogy haladsz ?
|
kedd dec. 08, 2009 11:28 |
|
|
szifon
arany tag
|
Egyettértek!
|
hétf. dec. 07, 2009 19:31 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Csak azt tudom mondani,hogy az antennának nem a szobába a helye,még a TV antennának sem. ----- Ezek után minden kérdést feleslegesnek tartok ezzel kapcsolatban, - mig a helyére nem kerül az antenna.
|
hétf. dec. 07, 2009 19:20 |
|
|
szifon
arany tag
|
Oké! Dolgozom rajta. Hétvégére jobb helyre kerül.
Meglepő módon a zavar kisebb bugássál jelentkezik, ami a hangfalon hallatszik. Más nem szokott lenni.
|
hétf. dec. 07, 2009 18:56 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Egy néhány w nem probléma de zavarni fogsz sokmindent. A cd lejátszó is megbolondulhat.Minél hamarabb a tetőre tenni!
|
hétf. dec. 07, 2009 18:51 |
|
|
szifon
arany tag
|
7,4cm a távolság. A végénél is annyi csak fényképezéskor a támasztás miatt kicsit beljebb ment. Persze ha nem ér hozzá semmihez, akkor ok!
Bekapcsoltam egy pillanatra. A SWR szerint minden oké. Az előzőnél alacsonyabb az érték! Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyivel jobb az előzőnél. Csütörtökön felviszem a padlásra. Akkor jön a nagy változás! Tavaszal talán tető? Szeretném...
Apropó! 8W-al az antenna mellett a szobában mennyire egésséges lenni hosszutávon??? A hosszutávot én 2-3 órára értem!
|
hétf. dec. 07, 2009 18:37 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Igen ez az - a J pol.- Valami műanyaggal fogad össze a két csövet,hogy párhuzamos maradjon. - Kiváncsi vagyok,hogy a hangolás hogy fog sikerülni. ------ A két cső között menyi a távolság ? kb 7,5 cm nek kell,hogy legyen ,ha jól emléxem.
|
hétf. dec. 07, 2009 17:58 |
|
|
szifon
arany tag
|
Elsőként nektek!
http://kepfeltoltes.hu/view/091207/DSC_ ... es.hu_.jpg
92 megára kicsit nagynak tűnt elsőre, de ennyi... Nem is fért bele a képbe.
|
hétf. dec. 07, 2009 16:06 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Compresor - limiter nélkül nem szabad adni !!! - Ez biztositja ,hogy ne over moduláld a rendszert! Azzal meg nem zavarsz ,nem lógsz bele más frekvenciába ami melletted van! ---- A 15 khz -s filter a rendszer elején én mindenképpen elengedhetetlennek tartom !!! Épp azért mert ezzel pl egy gyengébb coder pl vronica is jobban szól .Épp ezért van a verának a compresor limiterébe a 15 khz s TOKO filter. Ha megnézitek minden jobb helyen használják . Haználatával a nem kivánatos frekvenciákat már levágod ,mielőtt bejutna a rendszerbe és ott galibát csinálna!
|
vas. dec. 06, 2009 17:58 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Hát elméletileg ,gyakorlatban is igaz egy kicsit. Na ezt jól meg azt mondtam ?! ----- Igazából ha kihangolsz egy antennát egy frekvenciára az azon lesz a leg jobb SWR ,de a tűréshatárba belefér pl 1 mhz,antennától függ . A -J-polt elég jól kilehet hangolni közel 1-1 re de ha 1-1-1.5 re megy fel -mert arébb hangoltad az adód de az antennát nem- az SWR akkor sem lesz még gond . ----- De ne alkudozz azzal,hogy mindent akarsz,ennek ára is van. Vagy máshogy kell dolgokat csinálni. --- Emlékezz ,épp az elején kezdtem ecsetelni ,hogy arra a következtetésre ,döntésre jutottam,hogy a hurok- csoport dipól - mellett kell,hogy döntsek ,mert nekünk ez lesz a legjobb antenna rendszer !!!!!! NEM KELL HANGOLNI és a NYERESÉGE IS NAGYON JÓ ,csoportban! ---- Meg azt is mondtam,hogy ha rádió adót akarsz épiteni és adni is akarsz vele akkor hátulról kezdeném az épitést,az ANTENNA rendszerrel!!!!! ----- Ezzel nem lehet spórolni. Várom a kérdéseid.
|
vas. dec. 06, 2009 17:47 |
|
|
szifon
arany tag
|
Tomash!
Ez így igaz! Csak tegnap nem írtam meg. Először nekem is csak a limiter volt, aztán később a st. kodert is megépítettem. Sokkal jobb lett ez által. Egyébként az st. koderban a 15mH a filter a 15Khz-nek. Tehát ez is szűrt.
--------------
J-pole:
Felmerült egy kérdés! Adok egy adott frekvencián, amire behangolom az antennát. Ha később máshol is akarok adni, akkor hogy érdemes megcsinálni? Mert úgye lehet, akkor túl rövid lenne a rézcső...
Én elsősorban menetes réz darabra gondoltam, így lehetne csavarni, és a hossza is változna.
Azt olvastam hogy a J-pole hangolás szempontjából jó. Tehát ha valaki 100Mhz-en add, és arra van behangova, majd később átmegy 96Mhz-re, akkor sem muszáj áthangolni. Ez igaz?
|
vas. dec. 06, 2009 14:06 |
|
|
tomash
arany tag
|
A pira comp/limitert,st kóderük mellé tervezték,mert a pira st koder egyébként nem szól sehogy!2 együtt,nagyon jó eredményt hoz!
|
vas. dec. 06, 2009 11:47 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
A VERONIKA egy klaszisal jobb,mondhatnám ég és föld ! -Áramkörileg a pira jól néz ki de nincs olyan finoman kidolgozva mint a vera. A vera lelkének a 15 khz s filtert tartom,ezzel már kivan küszöbölve sok minden ,ami a rendszerben meghatározó ! ---- Azt mondanám,hogy a verát broadcast ra tervezték és kifejlesztették, mig a pirát csak áramkörileg ,számitások alapján publikálták. különbség ! ---- Az én véleményemet mondtam ! Több mint 10 éve használom a verát de sosem csalódtam benne,mindig megmentett ! TURMIXFM.
|
szomb. dec. 05, 2009 1:25 |
|
|
szifon
arany tag
|
Gondolom azért a pira.cz-s comp/limiter sem annyira rossz. Én a kettőt együtt használom 1,5 hónapja. Bár mostanában felmerűl a kérdés hogy minek? Szerintem egy is elvégzi ugyanazt. Bár ahogy mondtad, mint a Veonica limiter, úgy a pira.cz-s is broadcastra van. Ezért nem vettem még ki.
Fáj a szívem a vera limiter után. Nem volt fóliarajz, így inkább tervezés elkerűlése végett pira.cz-s lett.
|
pén. dec. 04, 2009 23:55 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Nem stilús függő. ---- De ez csak egy közép értékre jó ! Az igazi broadcast procesorok milliókba kerülnek ! ---- Megmerném reckirozni azt a kijelentésemet,hogy a VERONICA nak a compresor limitere többet ér adásra mint az én két kütyüm ! 100 font a két modul,csak táp kell neki és kimondottan adóhoz tervezték és adásra,hogy elvégezze a szükséges (proceszálást),nem hinném ,hogy az én behrigerem többet csinálna - sőt kevesebbet- csak nálam ott van a deviation limiter a behringer csak rádolgozik ! ------ Ez a két panel nagyon jó hatásfokkal bir,nagyon jó a compresora is, a limitere az kimondottan jó,- nem engedi túl hajtani az adódat ,ami nagyon lényeges!!!!
|
pén. dec. 04, 2009 23:02 |
|
|
szifon
arany tag
|
És ez stílusfüggő? Tehát mást beállítás kéne rock és pop zenénél is?
Az angol az nem gond! Megértem.
|
pén. dec. 04, 2009 21:53 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Azért nem ártana ha megértenéd a lényegét,mert akkor tudod is hogy mit miért csinálj. ----- röviden .-atack time a reagállási idő -az a jó minél kisebb -( minél gyorsabb a beavatkozási idő).- a release time ,- amig a szabályzási időt tartani tudja ,-minél hosszabb annál jobb ( minél hoszabban tudja tartani a beavatkozási időt ) . Röviden . Majd belinkelek egy oldalt (csak megkeresem) ott le van irva ,és rajzolva minden,igaz nem magyarul -angol-.
|
pén. dec. 04, 2009 21:52 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Az már jó érték.
|
pén. dec. 04, 2009 21:36 |
|
|
szifon
arany tag
|
Attack time:1-150 mSec
Release:0,05-5 Sec
A doksiban az automatikus beállítást ajánlották. Fogalmam sincs hogy milyen értékre kell állítani, ezért hagytam azon.
|
pén. dec. 04, 2009 17:40 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Nem lét fontosságú de teltebbé teszi a hangzást ha megemeled az alját,izlés kérdése.Nem erőteljes kiemelést kell csinálni ! - Mert ugye a rendszert úgy fűzöd föl,hogy először a mély kiemelés és majd ez után a compresor limiter,hogy a compresor limiter tudja ezt is befolyásolni. - A felfutási időt nem hiszem,hogy autamatikusra kellene be állitani.Egyáltalán mi a legkisebb idő rajta ,elég az atack time rajta mert a reeles time az biztos elég.Ezért nem minegy milyen compresor limitert használsz broadcastra ,- na persze még más dolgok is vannak. ----- Én használok alapvetően deviation limitert is ,ami megakadályozza ,hogy ne tudjam túl vezérelni az adót .Majd ez után jön a hang limiter compresor ,-előtte a bass proci. ------ Én behriner mixert használok ,semmi bajom vele,- kis zajú,olcsó, fantom power is van rajta a condi miki miatt.8 csatornás négy mikrofon csatorna szimetrikus bemenettel, 4 sztereó vonal bemenet ,a mikrofonhoz van egy csöves behringer előfok ,direkt mikrofonhoz - érdemesnek tartom használatát !
|
pén. dec. 04, 2009 17:25 |
|
|
szifon
arany tag
|
http://www.altoproaudio.com/index.php?t ... 3620103965
A fel és lefutási idő automatikusra van állítva. Mélyhang kiemelés miért fontos?
Behringer nem tartozik a kedvenceim közé. (keverőm az) Nyáron egyik napról a másikra egy csomó 4558-as műveleti erősítőt kellett cserélnem. Hogy mitől ment tőnkre? Passz. Annyi biztos hogy nem hajtottam túl. ALTO-nál döntöttem, ami jó dolgokat készít. Lehet még egy komolyabb keverőre befizetek jövőre.
|
pén. dec. 04, 2009 12:11 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Az a réz cső amit lehet kapni az megfelel. Én is abból csináltam,meg mindenki abból csinálja aki J csinál. ----- Compresor limiter ,na ez egy megint fontos része a rendszernek.Eről nagyon sokat irtam egy időben és a fontosságáról,lapozz visza.Ezt a tipust nem ismerem .Én BEHRINGER lim és compresort használok és egy BEHRINGER mély kiemelőt enhenserest. (nem mindegy melyik behringer comp lim !
|
pén. dec. 04, 2009 11:22 |
|
|
szifon
arany tag
|
Beállításos kérdés lesz! Ráér akkor vasárnap!
|
csüt. dec. 03, 2009 22:27 |
|
|
kacsa99
ezüst tag
|
Kérdezz és vasárnap este válaszolok.
|
csüt. dec. 03, 2009 21:56 |
|
|
szifon
arany tag
|
Hát én is úgy mentem be a fűtés szerelvény boltba hogy kérek 1/2"-os rézcsővet. Erre eladó:Fűtéstechnikában nem collba van az átmérő, hanem mm-ben. Erre mondja hogy a legkisebb 15mm, ami a fél collostól kicsit több.
Más:
Kacsa99! Compressor/limiter téren mennyire vagy otthon? 1 hónapja vettem 40K-ért egy két csatornás ALTO névre hallgató darabot.
|
csüt. dec. 03, 2009 19:05 |
|
|
kacsa99
ezüst tag
|
Fűtéscsövek nem félcolosak?
Más: van pár könyvem, amit nem csak elolvastam, és tudom, hogy mi az ami felesleges egy ilyen analóg átvitelhez, és tudom, hogy miért. Mindegy. A megjelenő hang megannyi tulajdonsága nem feltétlenül a konverziótól vagy annak metóduástól (DSP; algoritmusok) függ. Attól is persze, de azt a szintet egy középkategóriás hangkártya is már messze túlszárnyalja. Ha annak nem szép a hangja, az ilyen sebesség lehetőségei mellett már nem a mintaszámtól vagy a konverziós metódustól függ.
|
csüt. dec. 03, 2009 18:56 |
|
|
szifon
arany tag
|
Van egy komplett könyvem, ami evvel foglalkozik. (Integráló rendszerű, Létrahálozatos, Aktív áramosztos, PCM jel, Hibák, stb) Mindez 150 oldalon. Gondolhatjátok hogy csak beleolvastam...
Más:
1/2"-os rézcső nincs a boltban! A legkisebb 15mm, utána 18mm. De úgye a fél coll az 12,5mm. Kell valami átszámítást csinálnom vagy mehet 15mm-esel is? (még mindig antenna)
|
csüt. dec. 03, 2009 18:32 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Ezzel csak azt akartam mondani,hogy egy kimondottan digitál analóg át alakitásra legyártott DAC ,azzal jobb analóg jelet lehet kapni mint egy átlag CD lejátszóba beépitettel. Épp amiatt amiről te - kacsa99 - beszélsz. Egy jó DAC ot amivel már lehet külömbséget hallani -(az átlag lejátszókhoz képest )-már kapni 60 000 huf ért, vagy jóval töbér. ----- Minden esetre van egy határ amit nem érdemes átlépni mert maga az FM -technikának nak is vannak korlátai. --- Egy szó mint száz , - a lényeg az ,hogy igyekezzünk minél jobb és tisztább jelet beküldeni a rendszerünkbe !!!!!
|
csüt. dec. 03, 2009 17:42 |
|
|
szifon
arany tag
|
hmmm! Próbálom még feldolgozni a leírtakat... (nem az árat, hanem a technikát)
Igen hát vannak milliókért is. Hát olyanom biztos nem lesz.
|
csüt. dec. 03, 2009 13:39 |
|
|
kacsa99
ezüst tag
|
Jogos, nem a minőség miatt nem lesz Sony stúdióm :D:D
|
csüt. dec. 03, 2009 13:31 |
|
|
szifon
arany tag
|
Azért az is számít!
|
csüt. dec. 03, 2009 13:26 |
|
|
kacsa99
ezüst tag
|
Nem az ár a releváns paraméter...
A frontend sem a szűrőkön levágott torzításmentes tartományszélek miatt kerül többe. A DSP nem egy nagy kaland abban sem, nem a digitális rész dob az áron (a digitális SONY tudat eleve nagy ár), hanem az analóg karakterisztikát fizeted meg. A hulláminterferencián alapuló erősítőre gondolsz - amit egyik volt tanárom fejlesztett, így volt szerencsém élőben is látni - ahoz egy nullával kevesebbet írtál és nem zene szólt rajta, hanem patkányok kanyarogtak tőle Bár sajnos nem tudlak megerősíteni: nem egy nagy kaland a DAc benne.
Apropó DAC: mivel eleve veszteséges mindkét konverzió, nincs értelme a kvázi torz jel bizonyos minőségi (PCM!) mutatóin túl visszaállítani. Speckó műveleteket pedig a digitálissal végzünk, innentől a DAC megint háttérbe szorul. A konverterrel minimális elvárás van: némi analóg karakterisztika.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kacsa99 csüt. dec. 03, 2009 13:29-kor.
|
csüt. dec. 03, 2009 13:14 |
|
|
szifon
arany tag
|
Nagyon jó DAC van azon a hangkártyán. Nyilván az SB-knél sokkal jobb, mivek ezek a kártyák nem játékra, hanem például mínőségi zenehallgatásra, és digitalizálásra vannak kitalálva. Így nyilván a DA és AD is jobb benne.
Házilag lehet úgyan építeni (például cirrus logic chipből), de szerintem értelmetlen. Szól-szól, de a 10000Ft-os hangkártyákat úgy sem előzi meg mínőségben.
Amúgy szerintem turmix sem összerakásra gondolt, hanem egy gyári DA-ra. Vannak nagyon drága külső DAC-k Azért egyszer megnézném hogy szólna. A legjobb példám a 10000Ft-os átlagos SONY asztali cd játszó, és a 200000Ft-os high end szintén SONY-ban. Szerintetek miért kerül többe??? Az egyik ok a kíváló mínőségő DAC!!! Ezt le is szokták írni. Nyilván abban nem mp3-as cd-t kell rakni... De egy rendes audio cd egy jó erőstővel és hangfallal... baromi jó! Na kezdek kicsit eltérni a tárgytól...
|
csüt. dec. 03, 2009 12:28 |
|
|
kacsa99
ezüst tag
|
A hangkártyán is DAC van... Ennek akkor lenne értelme, ha keverési és/vagy vágási műveleteket végeznétek a kártya után, és az előzőnél a minőség végett, utóbbinál a digitális adat matematikai kezelhetősége végett használnátok digitális adatot. Egyébként oly mindegy, mikor végezzük el a DA konverziót. Annyi, hogy egy átlagos SB kártya koverziós paramétereit házi technikával nem közelíti meg senki.
|
csüt. dec. 03, 2009 12:10 |
|
|
szifon
arany tag
|
Na majd egyszer kipróbálom úgy is. De idén biztos nem.
|
szer. dec. 02, 2009 23:47 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Igen !!! - Igen de itt már nem is kell ez a drága hang kártya hanem csak legyen egy digitális cox kimenet az alaplapi kártyán.
|
szer. dec. 02, 2009 23:20 |
|
|
szifon
arany tag
|
Azt mondod hogy ha a hangkártyán a digitális kimenetet használom, és utána kötöm rá egy külső DA konverterre, akkor még ezen is túltesz? Hmmm! Felcsigáztál.
|
szer. dec. 02, 2009 23:04 |
|
|
turmixfm
gyémánt tag
|
Igen ! ez már jó hang kártya,hallottam róla és ajánlották is.
|
szer. dec. 02, 2009 22:30 |
|
|