|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Wolfheart írta: Pinyo1970 írta: Miért is van túlhajtva, ha egyszer erre van kitalálva? És ezt a külön is veszteségest sem értem. Korábbi bejegyzésben volt erről szó, hogy az 1 wattos Luxeonnak jobb a hatásfoka mint a 3 W-osnak. Magyarul: 3 db 1 W-os jobban világít, mint 1 db 3 wattos. Valószinűleg erre gondolt Balu.
A veszteség abból adódik amit idéztél, a III-as nem jobb 45%-al, mint az I-es.
Vagyis 2 db 1 Wattos majdnem kiteszi egy hármasnak a fényét.
A harmadik Watt 80%-a arra megy el, hogy a hűtőbordát fűti.
Az csak a veszteség.
A huzallábashoz képest meg az egy wattos is veszteséges... de azt láttad saját szemeddel.
Igaz, azok amivel összehasonlítottuk a sok huzallábas ledet, azok 1 Wattosak voltak. Akkor képzeld a 3-ast... ami a fény arányaiban csak kb 2,2-ször több az egyesnél (ha jól számolok).
Fényforrást vagy megfelelő mérőmőszerrel vagy ismert fényü összehasonlító lámpa fényével vizuálisan össze vetve lehet megítélni.
Ott voltál és te is láttad. Pedig külön-külön mindegyik jónak tűnt.
A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 csüt. aug. 25, 2005 7:31-kor.
|
szer. aug. 24, 2005 22:04 |
|
|
Wolfheart
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 27, 2005 20:37 Hozzászólások: 341 Tartózkodási hely: Budapest. III. ker.
|
Egy régebbi hozzászólásomban belinkeltem az elektrokontha féle fehér ledek adattábláit. Lehet, hogy abban találsz ilyesmi infót is. Áram-intenzitás függvény van, ahol 20 mA-nél van az 1-szeres, és valahol 52 mA-nél a 2x-es fényerősség. A ledeket a Lucky cég gyártja, a gugliban kerestem rá én is.
|
szer. aug. 24, 2005 21:57 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Wolfheart írta: Balu: http://www.criticalmass.hu Most már vannak konkrétabb infók is LED forrasztás. A 20-as lámpámhoz én 1 mm-es rézlemezt használtam (nem NYÁKnak valót), de az nagyon elvitte a hőt. Erre ügyelni kell, mert könnyen megsülhet a led ha sokáig melegited a rézlemezt. ...Ezt csak azért mondom, hogy más is tanuljon belőle; vékonyabb rézzel kell forrasztani. Nem tudom, hogy a vastagabb nyáklemez mennyi hőt visz el a ledektől üzem közben, de forrasztani mindenképpen azt ajánlatos. Az infót köszönöm.
A ledek hűtéséhez nekem a 0,4-es vörösréz jól bevált, ugyanis az jobban vezeti a hőt mint a sárgaréz vagy bármi más elérhető anyag.
Azért a huzal lábas ledeket nem úgy kell elképzelni, hogy rezsó módjára ontják a hőt de ha nem hűtjük akkor lassan de biztosan felkúszik a hőmérséklet akár a káros értékre is.
Azon gondolkodom, hogy a mostani ledek dupla meghajtása helyett lehet, hogy jobban járnék hatásfok szempontjából ha mégegy sort tennék alá és a mostani áramról hajtanám mindkét kört. Így a duplája lenne a fényerő és az össz fogyasztás is. Esetleg lehetne még egy rövid időre használható túlhajtott üzemet is beépíteni de minél inkább a túlhajtáson gondolkodom és össze vetem az eddig megtapasztaltakkal, annál jobban rájövök, hogy az veszteséges.
Ez a trükkje az egésznek. Sok led kisebb árammal, azt hiszem, eddig így tapasztaltam.
Persze egy kisérlettel ki lehetne próbálni, hogy mennyivel ad kevesebb fényt a 40mA-rrel hajtott 5 db led mint a 20mA-e hajtott 10db.
Lehet, hogy itt még nem csökken jelentősen a hatásfok és akkor jobban megéri dupla árammal hajtani.
|
szer. aug. 24, 2005 21:50 |
|
|
Wolfheart
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 27, 2005 20:37 Hozzászólások: 341 Tartózkodási hely: Budapest. III. ker.
|
Pinyo1970 írta: Miért is van túlhajtva, ha egyszer erre van kitalálva? És ezt a külön is veszteségest sem értem.
Korábbi bejegyzésben volt erről szó, hogy az 1 wattos Luxeonnak jobb a hatásfoka mint a 3 W-osnak. Magyarul: 3 db 1 W-os jobban világít, mint 1 db 3 wattos. Valószinűleg erre gondolt Balu.
|
szer. aug. 24, 2005 21:40 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
balu1 írta: Pinyo1970 írta: Tény, hogy a LuxV-ös 1000mA-es fényerő a 700mA-eshez képest nem 1000/700-szoros. A melegedés miatt eleve rosszabb a hatásfoka ilyenkor.
Amúgy a Lupine éppenhogy nem túlhajtott. Az üzemidőből visszaszámolva ők 700-800mA árammal táplálják a Luxeonokat. A Luxeon III-asok speckójában is 1000mA van. Ezek mind túl vannak hajtva, ráadásul a III-as típus még külön veszteséges is az I-ehez képest. Miért is van túlhajtva, ha egyszer erre van kitalálva? És ezt a külön is veszteségest sem értem. balu1 írta: Éppen a jó hűthetőség miatt jobban meg lehet ezeket hajtani és ott gyengébb hatásfokkal működik a led mert az optimális hatásfokú munkapontja ennél az ármnál jóval alacsonyabban van.
Amikor össze vetettük KAMA3 "nem túlhajtott" powerledjeit a huzallábasokkal akkor derült ki mennyivel jobban világít az egyenként kis árammal hajtott huzallábas összességében kevesebb energiafelvétel mellett is.
Ez alapján hajtsuk a ledeket 5mA-el, mert ott még sokkal jobb a lumen/watt arány. Csak győzzük hellyel.
|
szer. aug. 24, 2005 21:24 |
|
|
Wolfheart
arany tag
|
Jól elszaporodtak a beirások, de ez nem baj.
Balu: http://www.criticalmass.hu Most már vannak konkrétabb infók is, ott mindent megtalálsz. Erre a felvonulásra szánt találkozó nagyon jó ötlet, én benne vagyok! Ha együtt megyünk a nagy fényünkkel mindenki majd csodálni fogja meg irigyelni
Megnéztem én is a Lupine oldalt, tényleg nagyon jó, főleg a Light test oldalon lévő összehasonlitás. Ami nekem ezek közül tetszett az az Edison 10˚ 16/10 W, illetve a 25W SR12˚. Meg is mondom miért. Egyrészt a fénye tényleg jó erős, másrészt a tesztképen jó messzire el lehet látni vele, és elég egyenletesen világítja meg az utat. Szélesebb úton is megnézném ezeket a teszteket.
LED forrasztás. A 20-as lámpámhoz én 1 mm-es rézlemezt használtam (nem NYÁKnak valót), de az nagyon elvitte a hőt. Erre ügyelni kell, mert könnyen megsülhet a led ha sokáig melegited a rézlemezt. Nálam ezt muszáj volt, mert nem folyott el rajta szépen az ón. Ezt csak azért mondom, hogy más is tanuljon belőle; vékonyabb rézzel kell forrasztani. Nem tudom, hogy a vastagabb nyáklemez mennyi hőt visz el a ledektől üzem közben, de forrasztani mindenképpen azt ajánlatos.
Kama3 helyzetjelzője nagyon bejön! Főleg a hátsók. Mondanál egy kis infót róluk? Meghajtás, szerelés ilyesmik? Lehet, hogy rosszul láttam, de mintha a piros helyzetjelződ inkább narancsszinű. Persze lehet, hogy én láttam rosszul.
|
szer. aug. 24, 2005 20:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Tény, hogy a LuxV-ös 1000mA-es fényerő a 700mA-eshez képest nem 1000/700-szoros. A melegedés miatt eleve rosszabb a hatásfoka ilyenkor.
Amúgy a Lupine éppenhogy nem túlhajtott. Az üzemidőből visszaszámolva ők 700-800aA árammal táplálják a Luxeonokat. A Luxeon III-asok speckójában is 1000mA van. Ezek mind túl vannak hajtva, ráadásul a III-as típus még külön veszteséges is az I-ehez képest.
Éppen a jó hűthetőség miatt jobban meg lehet ezeket hajtani és ott gyengébb hatásfokkal működik a led mert az optimális hatásfokú munkapontja ennél az ármnál jóval alacsonyabban van.
Amikor össze vetettük KAMA3 "nem túlhajtott" powerledjeit a huzallábasokkal akkor derült ki mennyivel jobban világít az egyenként kis árammal hajtott huzallábas összességében kevesebb energiafelvétel mellett is.
|
szer. aug. 24, 2005 20:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
rekk írta: Szerintem a felvonulas elott kene egyet beszervezni talalkozot foleg hogy az automentes nap csutortok lesz. Egyre kivancsibb vagyok.... Rákerestem az "autómentes nap"-ra de ahány találat volt annyi városban és annyi túlhaladott időpont társult hozzá. Mostanában is lesz ilyen? Melyik hónapban melyik csütörtökön? rekk írta: KAMA3: Ha parhuzamosan vannak a ledek: Durva otlet a ledek labat beforrasztas utan "korbeonteni" forrasztoonnal es aztan a nagy adag ont sikba reszelni ovatosan es arra tenni hovezeto pasztaval a hutobordat? Vagy ez a modszer karositana a ledeket ? Válaszolhatok én is? Ezt én nagyjából így csináltam a fejlámpa ledjeinél. Talán annyi a különbség, hogy nem külön öntöttem körbe mert az nagy hőterhelés, hanem igyekeztem gyorsan kicsivel nagyobb adag cint rátenni beforrasztrásonként. Ha körbeöntenéd akkor a ledek tönkre mehetnének, legalábbis maradandóan csökkenne a fényük. Az is elég ha a meglévő kicsivel magasabb forrasztást szintbe csiszolod. Ott már elég (szerintem) a hőátadás. Csak arra vigyázz, hogy ne csiszolj bele a ledek lábának a vastagságába mert az csökkentené hatásos a hővezető keresztmetszetet. A másik amit hozzá tennék, hogy nagyon gyorsan kell forrasztani az előzőleg ónnal befuttatott rézfelületen mert ott egyre több led várja, hogy a nagy hőtől károsodjon (vagyis nem várja de könnyen megkapja). Megfelelően magas hőmérsékletü pákát kell használni, hogy gyorsan megolvadjon a forrasztó ón és minél hamarabb befejeződjön a művelet. 2 sec talán, de három már a vége, viszont utána fújni kell a forraszást, hogy gyorsbban vissza hűljön. mielőtt a ledek kritálya is átvenné a hőt. Azután lehet kezdeni a következőt. Ha egyből nem sikerül gyorsan akkor inkább várd meg amíg lehül egy kicsit az egész és akkor kezdd el ismét, nehogy a többi led is túlhevüljön ami már be van forrasztva. Így nem lehet gond. rekk írta: Idézet: Egy cd tokjának a hátuljára villantottam és tényleg megégeti, hasonlóan mint nálad és mekkorát rúg rajta. Ez lenne a fény nyomása? ...úgy tűnik. A villanocso valoszinuleg a levegot melegiti fel maga elott a villanaskor egy pillanatra. Szerintem biztos hogy, nem a feny nyomasa mert arrol olvastam es az elgge keves. (ha ilyen "eros" lenne mar sokmindenre hasznalnak pl.: urhajohajtasra ez nem vicc az orosz mernokok mar kitalaltakaz elvet evekkel ezelott ).
Erről hallottam én is. Valami olyanról volt szó, hogy nem kell hajtóanyag egy kisérleti pár grammos rakéta űrbe juttatásához.
Elég lézerlövésekkel lökdösni a minirakéta alját és talán az a kicsi fény nyomás mindig feljebb és feljebb tolná a pár grammor modellt.
Nem tudom mekkora a fény foton ütközésének nyomása de ezek szerint nem annyira kicsi ha elég nagy a fényenergia.
Persze ebben az esetben a felhevült levegő valóban nagy hatást fejthetett ki a fekete műanyag lapra, hogy meg is olvsztotta.
Gondold el, megállsz a bringával egy kocsmánál és kérsz 1/2 dl vodkát.
Aztán beleöntöd a bringa világítási üzemanyag cellájába és tekersz tovább.
|
szer. aug. 24, 2005 20:09 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
nah szamolgattam: ha egy led laba 0.5 *0.5 mm negyzet, az akkor 250 000 um2 keresztmetszetu... ha egy atlagos nyaklemez 35 um rezvastagsagaval szamolok, es a ledek labai 3 raszter tavolsagra vanak egymastol, akkor egy ledre 262 500 um2 keresztmetszetu hoatado felulet jut... szerintem eleg lesz.... de azert megprobalok vastagabb lemezt szerezni...
javitsatok ki, ha valamit rosszul gondolok, vagy szamoltam..
|
szer. aug. 24, 2005 20:07 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Le vagyok maradva.
Szerintem a felvonulas elott kene egyet beszervezni talalkozot foleg hogy az automentes nap csutortok lesz.
Egyre kivancsibb vagyok.
Idopontba elvileg barmelyik hetvege jo lehet ha tudom elore.
Azt hiszem most nem epitek lampat mert az mostani megfelel a celnak de otleteim voltak.
KAMA3:
Ha parhuzamosan vannak a ledek:
Durva otlet a ledeklabat beforraztas utan "korbeonteni" forrasztoonnal es aztan a nagy adag ont sikba reszelni ovatosan es arra tenni hovezeto pasztaval a hutobordat? Vagy ez a modszer karositana a ledeket ?
Arra is gondoltam, hogy egy kb 2-3 mmes rezlemezbe elere belefurni a ledek labanak a furatot es abba forrasztani bele.
Egyre kevesbe tunik elonyosnek a soros meghajtasu ledek hasznalata mert nehez huteni a parhuzamos megoldashoz kepest es a nagyobb feszultsegenel talan a parara/esore is kenyesebb.
Esetleg ne vastagabb nyakot szerezz hanem a rezlemezt ragaszd szigeteloanyagra pl. uveg/textilbakelit
Idézet: Egy cd tokjának a hátuljára villantottam és tényleg megégeti, hasonlóan mint nálad és mekkorát rúg rajta. Ez lenne a fény nyomása? ...úgy tűnik. A villanocso valoszinuleg a levegot melegiti fel maga elott a villanaskor egy pillanatra. Szerintem biztos hogy, nem a feny nyomasa mert arrol olvastam es az elgge keves. (ha ilyen "eros" lenne mar sokmindenre hasznalnak pl.: urhajohajtasra ez nem vicc az orosz mernokok mar kitalaltakaz elvet evekkel ezelott ) De lehet hogy adatmegsemmisitesre is alkalmas a cd lemezekhez. A rugas meg a kitagulo meleg levego lehet. Ha valaki xenon izzos lampat keszit mindenkepp vizallo legyen es ne juthasson be semmi kosz mert raeg a izzora es hamar vege lesz. Idézet: Amúgy ki hol használja a lámpáját? Terepen, városi aszfalt, külterület aszfalt?
En altalaban aszfalton es ott kulterulet es varos is. Erdoben ritkan pedig ott "latvanyosabb".
Ilyen dolgok kellenenek lassan:
http://www.unreasonableman.net/2005/03/ ... nterc.html
Ez lenne az igazan jo barhol ra lehet tolteni
http://www-bsac.eecs.berkeley.edu/progr ... 080869b882
|
szer. aug. 24, 2005 18:02 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
KAMA3 írta: Balu1, mit gondolsz a kovetkezo megoldasrol: a ledeknek terveznek egy nyakot, amin lenne egy szeles foldfolia, aminek a szelehez nagymeretu forrszemekkel csatlakoznanak a ledek katodjai (kristalytarto lab).. Ily modon a ledek egy nagymeretu rezfelulethez kapcsolodnak, es a nyak segitsegevel meg a felfogatast is meg tudom valositani.. Kerdesem az volna, hogy eleg-e ez a 30 - 40 um rezvastagsag, ha a ledek labaig eler az aluborda?? Vagy probaljak meg vastagabb rezfoliaval ellatott nyakot szerezni valahonnan??
Ebben az esetben (szerintem) az lehetne a legkisebb keresztmetszet értékadója amekkora a led huzalkivezetésének a legvékonyabb ponton mért keresztmetszete.
Persze ez nem azt jelenti, hogy olyan vastag fólia kellene hanem amennyivel nagyobb a szélessége annyival vékonyabb lehet a vastagsága.
Vagyis a vastagságból és szélességből kiszámítható keresztmetszet a lényeg.
Ha annál vékonyabb fóliát használsz akkor az úgy viselkedik mint egy erős láncban egy vékony gyenge szem.
Talán ha egy megfelelő alakra vágott rézlemez felületét befuttatod ónnal és a panelt szintén. Aztán már csak össze kell olvasztani.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szer. aug. 24, 2005 18:06-kor.
|
szer. aug. 24, 2005 17:29 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
Balu1, mit gondolsz a kovetkezo megoldasrol: a ledeknek terveznek egy nyakot, amin lenne egy szeles foldfolia, aminek a szelehez nagymeretu forrszemekkel csatlakoznanak a ledek katodjai (kristalytarto lab).. Ily modon a ledek egy nagymeretu rezfelulethez kapcsolodnak, es a nyak segitsegevel meg a felfogatast is meg tudom valositani.. Kerdesem az volna, hogy eleg-e ez a 30 - 40 um rezvastagsag, ha a ledek labaig eler az aluborda?? Vagy probaljak meg vastagabb rezfoliaval ellatott nyakot szerezni valahonnan??
|
szer. aug. 24, 2005 16:57 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
loco001 írta: balu1 írta: Na persze a xenon, az igen. Persze abban sem mindegyik. Most a túra folyamán láttam olyan xenont ami ugyan jó erős volt de csak egy szűk területet világított meg. Ha korábban nem láttam volna mást akkor ez is tetszene. Viszont korábban láttam a 12W-os NiteRider-t ami legalább négyszer-ötször akkora területet világított meg jó fénnyel mint ez a 15Wattos. Nem tudom hogy van ez. Azért megnézném a kettőt egymás mellett. Ha a szük terület alatt azt érted, hogy keskeny sávot világít meg azzal vitatkoznék. 20°-os szögben világít, szerintem még kormányra szerelve sem keskeny. http://kep.tar.hu/loco001/27681294/10064968#2 Persze, ez is nagyon jól világít, de nem is erről beszéltem.
Ahogy a képen látszik egy szélesebb szórt fény és középen egy naggyon erős koncentrált fénysugár.
Amit korábban láttam ott az egész terület meg volt világítva, nem csak a közepe.
Szóval nem a 20 fok a kevés. Ha nem láttam volna az a másik xenont akkor nem is azt vártam volna tőle. Szóval nagyon jó ez de inkább távolra világít, amíg a másik szinte majdnem félkörben mindent.
|
szer. aug. 24, 2005 16:45 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
Pinyo1970 írta: A ledsor fényerejét hadd szabályozzam csak én. Ugyanis hiába van sötét, felfelé araszolva 10-15 km/ó-val totál elég egy 5W-os halogénnek megfelelő fényerő.
Viszont egy sebesség érzékelővel kiegészítve már okés lehet ha jol emlekszem, odairtam, hogy NEM CSAK te tudnad allitani.. ebbe beletartozik az is, hogy adott esetben felulbiralod, akar van mellette sebessegerzekelo, akar nincs.. nem tudhatod, mikor kell hirtelen nagy feny, akar felfele kapaszkodsz, akar lefele szaguldasz... nem tartom szerencsesnek az olyan muszaki megoldasokat, ahol az emberi beavatkozas lehetoseget kizarjak.. abban termeszetesen igazat adok, hogy kis sebessegnel nem kell szinhazi reflektor teljesitmeny.. minek fogyasszuk a delejt, amikor veges a kapacitasa... en is egy ilyen vezerlot akarok magamnak barkacsolni, hogy optimalisan ki tudjam hasznalni a rendelkezesemre allo eroforrast.. Ez a lupine.de oldal amit linkeltel, nagyon tetszik.. http://www.lupine.de/en/technik/technik.html#2 itt van egy korrekt leiras, a vilagitasi alapokrol, osszehasonlitasokkal, meresekkel, meg az akksikkal is foglalkozik par szoban.. Igaz, hogy angolul, de csekely tudasommal el tudok vele boldogulni.. Pinyo1970 írta: Alapvetően ugye az a szabály, hogy a (nem számoltam ki) elkövetkezendő 5-10 mp-nyi utat jól belásd.
Ezekkel a fenyekkel tobbet is belatunk::)) tehat a szabaly teljesul..::))
Kerdes: mikor legyen a kovetkezo buli?? En javasolnek egy olyat, hogy idozitsunk a Critical Mass -ra egy elozetes talalkozot, ahol relative kenyelmesen, vilagosban tanulmanyozhatjuk egymas megoldasait, aztan a felvonulas utan teszunk egy kort mondjuk Janihegyen..
Otleteket, eszreveteleket, idopontokat varok!
|
szer. aug. 24, 2005 16:43 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
"Olyankor túl van hajtva és az élettartama gyorsabban csökken amint azt tudod is.
Ezzel együtt a fényereje sem lehet túl nagy biztosan. Persze itt is a "mihez képest" a lényeg. "
Tény, hogy a LuxV-ös 1000mA-es fényerő a 700mA-eshez képest nem 1000/700-szoros. A melegedés miatt eleve rosszabb a hatásfoka ilyenkor.
Amúgy a Lupine éppenhogy nem túlhajtott. Az üzemidőből visszaszámolva ők 700-800aA árammal táplálják a Luxeonokat.
A Luxeon III-asok speckójában is 1000mA van.
|
szer. aug. 24, 2005 16:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Alapvetően ugye az a szabály, hogy a (nem számoltam ki) elkövetkezendő 5-10 mp-nyi utat jól belásd. Na persze, de a komfortérzethez azért több fényerő kell.
|
szer. aug. 24, 2005 16:31 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Mondjuk az 5mm-es ledeknél adódik a lehetőség az extrém túlhajtásra. A Luxeon V-öseim névleges árama 700mA, ehhez képest a 8. fényerő fokozaton 1000mA-t kapnak. Relatíve nem túl nagy. Olyankor túl van hajtva és az élettartama gyorsabban csökken amint azt tudod is. Ezzel együtt a fényereje sem lehet túl nagy biztosan. Persze itt is a "mihez képest" a lényeg. Éppen most teszteltük (amiről tudsz) a powerledeket a huzallábasokkal szemben. Az eredmény többszörösen engem igazolt. A nagyobb teljesítményfelvételü power led 10 fokos optikával nem világított annyit fényerőben mint a több darab 20 fokos huzallábas kisebb fogyasztás mellett. Pedig a 10 és 20 fok között már ettől a ténytől, hogy más a széttartás, így alapban négyszeres különbség, négyszeres gyengülés van. Pinyo1970 írta: Új lupine 4xLuxeon III lámpa a http://www.lupine.de lapon. A csúcs szett 9Ah/7.2V LiIon akksival, töltővel, kormánykapcsolóval 560 eurós ár. Húzós. Mivel ez is erősen tólhajtott led ezért legfeljebb akkor érhet el jobb eredményt ha új generációs fénykibocsájtó chip van benne mint amit a Philips is reklámozott.
|
szer. aug. 24, 2005 16:26 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Csak annyit mondtam, hogy ilyen sebességnél elég az a fényerő is.
Alapvetően ugye az a szabály, hogy a (nem számoltam ki) elkövetkezendő 5-10 mp-nyi utat jól belásd.
|
szer. aug. 24, 2005 16:20 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: A ledsor fényerejét hadd szabályozzam csak én. Ugyanis hiába van sötét, felfelé araszolva 10-15 km/ó-val totál elég egy 5W-os halogénnek megfelelő fényerő. Viszont egy sebesség érzékelővel kiegészítve már okés lehet
Érdekeset írsz ami a sebességérzékelőt illeti a fényerő szabályozásnál. Ez előre mutat.
Persze én szeretek araszolva is jól látni a sötét erdőben de ez már valóban egyéni dolog.
amit az 5 Wattos halogén fényéről írtál annál nem lenne jobb 5-6 Wattnyi led fény? Az enyém most éppen 6 Wattal világít és az már tényleg elég jó.
Az nem csak egy kis kört világít és lehet látni vele, a ledek pl nálam ennél szórtabban de elég fénnyel biztosítják a látást 6 Watt mellett is.
Na nem mintha nem férne el több is az éjszakában.
|
szer. aug. 24, 2005 16:07 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Mondjuk az 5mm-es ledeknél adódik a lehetőség az extrém túlhajtásra.
A Luxeon V-öseim névleges árama 700mA, ehhez képest a 8. fényerő fokozaton 1000mA-t kapnak. Relatíve nem túl nagy.
Új lupine 4xLuxeon III lámpa a http://www.lupine.de lapon.
A csúcs szett 9Ah/7.2V LiIon akksival, töltővel, kormánykapcsolóval 560 eurós ár. Húzós.
|
szer. aug. 24, 2005 15:52 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Szembejövők vakítása? Én ezt kapcsolóval oldottam meg. Azaz kikapcsolom a nagyfényerejű lámpát, de a "látszani" célt szolgáló rész tovább működik. Ez utóbbi akár lehet egy gyári kis ledes lámpa is. Akkor van ezzel gond amikor éppen egy kivilágítatlan területen mész (a hegyen egy sötét úton) és szemben kocog valaki akinek nem illik a szemébe világítani mert esetleg közelebbről beszól valami finomat v, indulatosabbat. ...meg egyébként sem. Aztán feltűnik egy biciklis, sőt egy autó is elmegy melletted és ismét kocogók. Szóval állandóan "csak éppen" fénnyel mehetsz végig. Jó, persze ki lehet bírni ha nincs más, ükapáink petróleum lámpával is kibírták, de minek ha létezik jobb megoldás is? Igaz, nekem is van 5 ledes állásom de csak takarékosság miatt jó közvilágítás estén használom. Sötétben szembejövők esetén azt szoktam csinálni, hogy a fény felső vonalát, ami nálam elég éles határozott kontúr ( ezt épp az előbbiek miatt készítettem így), azt oda állítom ahol még senkinek nem megy a szemébe és jól látok előre olyan távolságra amennyire szükséges. Ezzel meg tudlak világítani úgy, hogy lentről a nyakadig fényárban úszol és minden más előtted, de téged nem vakít a fény. Persze ez egyenlőtlen útfelületen haladó bringa esetén nem ennyire pontos mert még valamilyen kilengését csillapító alkatrészt akarok beépíteni, valami minitelót de talán nem is ez a lényeg. Kis fénnyel is látsz valamennyit, de az eléggé szükségmegoldás. Persze tudom, hogy sok gyári ledes lámpa közül erre a fény magasság állításra és nagyobb fényerőre talán egy sem képes mert nem vetít egyik sem olyan éles felső határt így annál más megoldáshoz kell folyamodni (amit írtál is). Ezért kell olyan lámpát építeni ami teljesíti az extra feltételeket. Így nem kell a gyártól, gyári termékektől függeni. Nem mindig a komplett termék gyártási technológiájának színvonala a lényeges, a fontos dolgok a tervezőn múlnak és a beépített főalkatrész (jelen esetben a ledek) anyag minőségén korszerüségén. Ha mindig azt akarjuk megmagyarázni miért is jó és használható a gyengébb korlátozottabb megoldás és folyton kompromisszumokat keresüknk amit magyaráznunk kell emiatt akkor egy helyben áll a világ. .. hogy a korábbi példámnál maradjak, akkor feltehetjük az ükapánk lovaskocsijáról a petróleum lámpát aztán megmagyarázzuk ez miért is jó. Nem merül ki benne az elem, aztán fél liter petró meg elfér akárhol. Ja én nem vakít, ami lényeges szempont. Nem akarok cinikus lenni, ezt inkább poénnak írtam, de azért hasonlatnak is van benne valami. Persze közvilágítással ellátott területen általában én sem használom a nagyfényü lámpát de ez nem is oda készült. Persze ha az akku bírja akkor még jobban lehet látszani egy megfelelő magasságra állított erősebb fénnyel. Szerintem nagyon fontos a fény magasság állítása egy erősebb fényforrás esetén. Már sokszor tapasztaltam. Pinyo1970 írta: Az élettartammal kapcsolatban.
...Jócskán felülbecsülve a használatot (egy-két nyári későeste), akkor is max 100 óra/év a világított idő, és ennek jórésze közvilágításos terület volt, amikor abszolút nem volt szükség a turbó fényerőre.
Csak azért, mert az esetleges LED túlhajtásra csak alkalmanként van szükség, igaz, akkor nagyon (60 felett zúgatni le a Hármashatárhegyről, stb...). És ez elég kis idő, szerintem nyugodtan bevállalható. Ahogy vesszük...
A korábbi 20 ledes sorom akkor ment nagyon tönkre amikor egyik alkalommal feltekertem a Janihegyre és jól rápakoltam mert éjszaka mindig kevés a fény.. de lefelé már csak halványan világított és nem az akku volt a hiba. Ha nagyon túlhajtod akkor elég neki ennyi is.
igaz, hogy azért hajtottam meg annyira egyrészt mert már terveztem, hogy lesz következő korszerűbb ledekkel, másrészt kiváncsi voltam mit bír.
Jó hőtés mellett darabonként 50mA még talán elmegy, de huzallábasnál ez a maximum. !!! de ez csak nagyon jó hűtéssel igaz !!!
Ettől függetlenül én már csak max 40-45 el fogom hajtani, szintén jó hűtés mellett. (most 20-25 mA-t kap)
Elmegy hűtés nélkül is egy darabig de akkor rohamosan csökkenő fényerővel számolhatunk mint a gyári (egyébként is gyenge) ledes lámpáknál általában. Ott hűtés nélkül kap 40 mA-t. Legalábbis egy gyári Cateye lámpánál így volt, annál amit itt fent lehet látni, amit átalakíttottam 9 ledesre és hűthetőre.
|
szer. aug. 24, 2005 15:36 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
A ledsor fényerejét hadd szabályozzam csak én.
Ugyanis hiába van sötét, felfelé araszolva 10-15 km/ó-val totál elég egy 5W-os halogénnek megfelelő fényerő.
Viszont egy sebesség érzékelővel kiegészítve már okés lehet
|
szer. aug. 24, 2005 15:10 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
loco001 írta: A dunakeszi Auchanban 1490 pénz volt a szifonpumpa, plusz 179 Ft a pumpatömlő. +15 forint egy patron gaz, ami eleg az elso benzinkutig, ahol mar fel tudod nyomni 3 bar -ig.. Teljesitmeny tura versenyeken erdemes ezt hasznalni, ahol szamit az ido is.. balu1 írta: Amit a defekttel kapcsolatban már ott helyben is említettem, lehet kapni olyan erős rugalmas "defekt védő" szalagot amit bele kell helyezni a külsőbe vagyis a köpenybe és abba jön belülre a tömlő felfújva. Ennek az anyaga kicsit hasonlít a pvc padlók rugalmas szegélyére. Talán még az is megtenné?.. Amikor uzemel a Zold Pardon, azokban a honapokban eleg defektveszelyes atkelni a Petofi hidon a szetdobalt, torott sorosuvegek miatt.. erdekes modon, iden meg nem volt defektem, sot, amiota ez az aszfalt kopeny van rajta, meg egyszer sem volt defektem... lehet azert is, mert nagyon kemenyre fujom a tomlot?? nincs ilyen vedoszalagom, de beszereznek egyet... emlekszel meg, hogy te hol vetted?? balu1 írta: Azzal már nem lesz olyan probléma, mire állítsuk a kamerát, hogy ne legyen földközelben. velemenyem szerint olyan magassagban kene a kamerat elhelyezni, ahol amugyis van az ember feje, amikor a nyeregben ul.. hiszen onnan tarul elenk a latvany, es igy a teszten reszt nem vevok is konnyen maguk ele tudjak kepzelni a teruletet.. balu1 írta: Azóta én is kipróbáltam és húúú! ...bejött. Egy cd tokjának a hátuljára villantottam és tényleg megégeti, hasonlóan mint nálad és mekkorát rúg rajta. Ez lenne a fény nyomása? ...úgy tűnik. azzal probaltad, amit a turara is elhoztal??? mert az joval nagyobb villanocso, mint amivel en egettem.. en leszedtem azt a kis muanyag fenyvetot, es csak a tukor maradt rajta.. hozzaszoritottam egy kemenyre felfujt lufihoz, es teljesen feltoltottem.. kisuteskor kiegette a lufit, es szetpukkant.. es ez csak egy 15 -20 mm es cso volt... mire lenne kepes a tied! Ettol fuggetlenul szerintem vakvaganyon vagyunk.. vakucsobol HID lampat csinalni olyan, mint fabol vaskarikat.. de jatszani lehet vele... Pinyo1970 írta: Csak azért, mert az esetleges LED túlhajtásra csak alkalmanként van szükség, igaz, akkor nagyon (60 felett zúgatni le a Hármashatárhegyről, stb...). És ez elég kis idő, szerintem nyugodtan bevállalható.
Lehet, hogy futurisztikusnak tunik az otlet, de tobb fokozatban allithato aramgeneratorral kene ezt a ledsort megtaplalni, olyannal mint ami neked van. De a fokozatokat nem csak te tudnad allitani, hanem egy fotoellenallas, ami erzekeli a kornyezo felulet megvilagitottsagat, igy nem kene mindig a kormanyt elengedni, es allitgatni a fenyerot... elintezne neked az automatika... ebben az esetben lenne optimalis a ledsor fogyasztasa... mert nem tekerunk ejszaka mindig tok sotetben, hanem vannak atmenetek (belvaros-kulvaros-erdo)... neha nem eleg csak ket fokozat..
|
szer. aug. 24, 2005 14:13 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Az élettartammal kapcsolatban.
Most megnéztem, a tavalyi össz tekerési időm 217 óra volt. Ebből talán 70 óra esett a 6 őszi-téli hónapra, amikor zömmel este tekerésztem.
Jócskán felülbecsülve a használatot (egy-két nyári későeste), akkor is max 100 óra/év a világított idő, és ennek jórésze közvilágításos terület volt, amikor abszolút nem volt szükség a turbó fényerőre.
Csak azért, mert az esetleges LED túlhajtásra csak alkalmanként van szükség, igaz, akkor nagyon (60 felett zúgatni le a Hármashatárhegyről, stb...). És ez elég kis idő, szerintem nyugodtan bevállalható.
|
szer. aug. 24, 2005 10:30 |
|
|
loco001
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 11:50 Hozzászólások: 17 Tartózkodási hely: Budapest XIII. kerület
|
Igen a Lupine az. Köszönöm a pozitív értékelést, még ha nem is az enyém az érdem.
Azt el kell ismerni, hogy élettartam, ki-be kapcsolgatásra érzéketlenség miatt jobb a LED, várom, hogy fényerőben is lenyomják a HID-et.
|
szer. aug. 24, 2005 9:55 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Ugye a Lupine-ről van szó? Szerintem sem szűk a sávja, én is láttam a lámpát. Gyönyörűen használható szögben, szinte egyenletesen terít. (Amúgy asszem nem 20, hanem 18 fokos).
Na, ha egy lámpára lehet mondani, hogy elegáns megoldás, loco-é az. Etalon, és ezt az ára is tükrözi.
Amúgy ki hol használja a lámpáját? Terepen, városi aszfalt, külterület aszfalt?
|
szer. aug. 24, 2005 9:27 |
|
|
loco001
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 11:50 Hozzászólások: 17 Tartózkodási hely: Budapest XIII. kerület
|
balu1 írta: Na persze a xenon, az igen. Persze abban sem mindegyik. Most a túra folyamán láttam olyan xenont ami ugyan jó erős volt de csak egy szűk területet világított meg. Ha korábban nem láttam volna mást akkor ez is tetszene. Viszont korábban láttam a 12W-os NiteRider-t ami legalább négyszer-ötször akkora területet világított meg jó fénnyel mint ez a 15Wattos. Nem tudom hogy van ez. Azért megnézném a kettőt egymás mellett.
Ha a szük terület alatt azt érted, hogy keskeny sávot világít meg azzal vitatkoznék. 20°-os szögben világít, szerintem még kormányra szerelve sem keskeny.
http://kep.tar.hu/loco001/27681294/10064968#2
(persze, lor szerint a lámpa eleve a sisakra való, akkor meg még kisseb szögű lámpa is jó)
A NiteRiderrel nekem is lenne kedvem összehasonlítani.
|
szer. aug. 24, 2005 9:16 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Szembejövők vakítása? Én ezt kapcsolóval oldottam meg. Azaz kikapcsolom a nagyfényerejű lámpát, de a "látszani" célt szolgáló rész tovább működik. Ez utóbbi akár lehet egy gyári kis ledes lámpa is.
|
szer. aug. 24, 2005 8:42 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Wolfheart írta: Az építés élményét azért a gyári nem tudja pótolni. Persze, nem lehet formailag, külsőre meg ilyesmire utolérni a gyárit... Bocsánat, hogy részben ellent mondok de megfordítom amit írtál, de a lényege megmarad. Persze a gyár nem tudja formailag, külsőre meg ilyesmire utolérni a saját igényeket, mint pl billenthetőség a kormányról annak elengedése nélkül és azt, hogy ne vakítsa el a szembejövőket és még elég erős is legyen a fénye és előre is világítson. Igaz a gyári ledes gagyi lámpáknál ez azért nem kritérium mert nem olyan erős a fényük, hogy ezzel különösen foglalkozni kellene, hacsak szándékosan nem fordítod mások szemébe. A gyáriban a beépített ledek sem a legerősebbek, inkább csak raktári maradék, elfekvő készlet a régebbi időkből. Ezek általában csak arra jók, hogy legyen valami "lovaskocsislámpa" helyett a bringán. A gyári ledes cucc ha erős akkor csak egy kicsi kört világít meg ( sötét éjszakában, ezzel "fényszóró elé került vad jelenség"-et okoz. Arra mész ahol a fény van, legyen ott szakadék vagy bozót, mert csak azt látod.) ...aztán az utolsó pillanatban általában kiderül, hogy az nem jó irány és akkor elkapod valamerre a kormányt. Ez legalább annyira rossz mint ha szórtabban mindenfelé igyekszik a kevés fényből juttatni, mert akkor nem látsz el három méterig sem vele. Persze a kettőt lehet kombinálni de gyáriban az sem túl erős, hacsak fel nem teszel tíz cateyét ami már majdnem.. Szóval a gyárit nem arra tervezték, hogy az extra igényeket kielégítse, de a lovaskocsi lámpánál talán valamivel az is többet ér. lor írta: mondjuk en tipikusan a hazi vajak ember vagyok. de! ..azert amik nektek vannak a kormanyon meg imitt amott kotegek azt nem turnem el. A bantu négerek viszont nem tűrik el a ruhát magukon...
Ez célszerüség, körülmények, adott kultúra és szokás kérdése.
Általában az ember célszerüség szerint él. Ha az a sok vezeték engem kiszolgál akkor elviselem.
Gondolj csak bele, hogy van egy kellemes barátnőd akivel úgy egyébként nagyon jól elvagytok, viszont vannak hülyeségei mint minden embernek. Akkor inkább nem is kell, elzavarod csak mert van egy-két neked nem tesző tulajdonsága?
Amiket építünk ott vannak vezetékek a kormányon... és kapcsolók meg még ez-az ami kell.
Viszont ettől működik egy olyan világítás ami nálam most felvesz 6 Wattot. Ez kettő régi dinamós (generátoros) bicikli lámpa fogyasztásával egyenértékü.
Később majd akár tizet is fogyaszthat még több fénnyel de 6 W-al is jól lehet látni mellette az éjszakai erdőben is.
Inkább vennék valami gyári szoart ami nem is nyújtaná azt amit elvárok egy ilyen világítástól? Az mire lenne jó? Legfeljebb arra, hogy mindig hiányérzetem legyen amikor éjszaka megyek mert a gyári sohasem egyesíthet magában minden funkciót és célszerü lehetőséget
ami egy kreatív felhasználó fantáziájában megfordul.
...hogy még szerénytelen is legyek.
A gyári dolgoktól sohasem voltam elszállva mert nem az én vagy a te igényeidet elégítik ki hanem egy statisztikailag átlagos vásárlónak készülnek, nem is beszélve a beépített anyag átfutási idejéről ami egyértelmü értéktelenedést jelent a most kapható alkatrészekkel szemben.
Na persze a xenon, az igen. Persze abban sem mindegyik.
Most a túra folyamán láttam olyan xenont ami ugyan jó erős volt de csak egy szűk területet világított meg. Ha korábban nem láttam volna mást akkor ez is tetszene. Viszont korábban láttam a 12W-os NiteRider-t ami legalább négyszer-ötször akkora területet világított meg jó fénnyel mint ez a 15Wattos. Nem tudom hogy van ez. Azért megnézném a kettőt egymás mellett.
|
szer. aug. 24, 2005 6:30 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Wolfheart írta: Kama3: köszi mégegyszer a defektes segítséget! Sebaj, ebből is sokat tanultam. Amit a defekttel kapcsolatban már ott helyben is említettem, lehet kapni olyan erős rugalmas "defekt védő" szalagot amit bele kell helyezni a külsőbe vagyis a köpenybe és abba jön belülre a tömlő felfújva. Ennek az anyaga kicsit hasonlít a pvc padlók rugalmas szegélyére. Talán még az is megtenné?..
Egyébként ezt azért ajánlom mert korábban nekem is rengeteg defektem volt. Olyan is volt, hogy hetente kettő is előfordult.
Volt amikor mindkét tömlőt vadiújra cseréltem és a külsőt is alaposan átnéztem nehogy valami tüske maradék benne legyen.
Aztán a következő utamon megint kilyukadt. Nagyon bosszantott a dolog és akkor megtudtam, hogy van ilyen szalag ami megvédi.
Ennek már két vagy három éve, de azóta egyszer sem volt defektem.
A tüske általában eltörik v. a külső és a védőszalag közé csúszhat ahelyett, hogy eljutna a belsőhöz.
A szalagot egy kicsi átfedéssel tettem bele, különben olyan lenne mint az orosz rulett.
Persze ez sem átszúrhatatlan de a három év defektmentes időszak önmagáért beszél.
Egyébként kb 3-4000,-Ft között volt a védőszalag ami hosszabb mint oda szükséges de méretre kell vágni.
Szerintem ez alatt az idő alatt ennyi árban már elhasználtam volna belsőket, ragasztót és foltot, nem is beszélve a bosszúságról.
Mégegy, nem mindenhol ismerik. Több bringásboltban a felnire való szalagot akartak rámsózni ami a küllők végétől védi a belsőt mert nem tudták miről beszélek. Ez viszont a külső felület felől véd.
|
szer. aug. 24, 2005 4:31 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Wolfheart írta: ...A képek jók, de tényleg csinálhattunk volna olyan képet, amin külön-külön látható mindenkinek a fénye. Egyszer meg is álltunk megnézni, de lefényképezve már nem lett.
Legközelebb ha lesz hasonló lámpateszt akkor másképp készülök fotózni.
A múltkorin csak a kicsi állványt hoztam mert a magas hagyományos méretü egyik lábával volt egy kis mechanikai gond amit azóta már megoldottam.
A másik nehézséget az okozta, hogy minden alkalommal amikor kicsit tovább mentünk akkor szét kellett szedni a kamerát, kisállványt, kameratartót, segédvakut mind-mind külön el kellett csomagolni mert egyben nem fért volna el biztonságosan.
Most felerősítek hátra a nyeregcső-csomagtartóra egy brigás táskát (ami korábban elől volt, de most a lámpa miatt nem lehet ott).
Abban valószínüleg majd elfér az összecsukott állvány összeállítva, kompletten felszerelve. Fotózásnál csak ki kell húzni a lábait.
Azzal már nem lesz olyan probléma, mire állítsuk a kamerát, hogy ne legyen földközelben.
Most pénteken viszont nem lenne jó nekem mert másnap korán kelek.
|
szer. aug. 24, 2005 4:07 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
KAMA3 írta: http://chfilpo.villamvadasz.hu/vaku.jpg
Nah itt a levakuzott szamologep... azt azert erdemes tudni, hogy amikor elvillan a vakucso, akkor a benne levo gaz lavinaszeruen ionizalodik, es hozzavetolegesen 4000 Celsius fokos... Azóta én is kipróbáltam és húúú! ...bejött.
Egy cd tokjának a hátuljára villantottam és tényleg megégeti, hasonlóan mint nálad és mekkorát rúg rajta. Ez lenne a fény nyomása? ...úgy tűnik.
Egyébként tegnap voltam a konthában és meséltem pár szót a fórumról.
...arról, hogy hallottam elfogytak azok a fehér ledek. Azt válaszolta az eladó srác, hogy jövő héten lesz. ...azt hiszem loco001 akart venni.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szer. aug. 24, 2005 7:17-kor.
|
szer. aug. 24, 2005 3:21 |
|
|
rekk
arany tag
Csatlakozott: szer. máj. 11, 2005 13:36 Hozzászólások: 392 Tartózkodási hely: bp
|
Idézet: lor irta: tovabbra is hattal ultok a gepnek.
Ebben az "ugyben" egyszer szolok hozza.
Reszemrol elfogadtam a kritikat.
Itt mar elottem leirtak: a tervezgetes a kivitelezes es az epites a lenyeg es az ilyen modon elert eredmeny.
Lehet hogy nem olyan mint a bolti. Lehet hogy feleslegesnek tunhet az erofeszites de ha a sajat szemszogedbol nezed akkor rajossz hogy az emberek nem egyformak.
En sem vegeztem semmi radikalis valtoztatast a HL-EL300 -as lampamon csak a vasarlas ota eltelt valtozasokat potoltam be a benne levo ledek teren (azaz egyszerubben kicsereltem a regi ledeket uj tipusuakra) de a valtozas kivancsiva tett.
Az aramfogyasztas nem nott de a fenyero es a hatotavolsag az erosodott.
Tudom hogy nem nagy valtoztatas de a celom nem a lampa teljes atepitese volt.
Azt hiszem ennyi.
Hat ezt hogy utalom.
Egyszer azt josoljak hogy pentektol javul az idojaras erre most azt mondjak hogy kimondottan penteken lesz eso.
|
kedd aug. 23, 2005 22:59 |
|
|
lor
ezüst tag
Csatlakozott: vas. aug. 14, 2005 4:03 Hozzászólások: 68 Tartózkodási hely: miskolc, balkán
|
tovabbra is hattal ultok a gepnek.
orulok-orulok
|
kedd aug. 23, 2005 21:52 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Persze, az izzóra gondolok. Gyanítom nem olcsó. De kísérletezni szeretnék, viszont akkor legyen belőle legalább egy hordozható lámpa...
|
kedd aug. 23, 2005 21:07 |
|
|
Wolfheart
arany tag
|
Ros-Co. írta: 35W-osnál kisebb xenon nincs?
De van! Loco001-nek is kisebb van, kétfokozatban kapcsolható. Vagy te most külön a "körtére" gondolsz?
Megnézem én majd azt az Auchanban.
|
kedd aug. 23, 2005 20:57 |
|
|
loco001
ezüst tag
|
A dunakeszi Auchanban 1490 pénz volt a szifonpumpa, plusz 179 Ft a pumpatömlő.
A bicaj boltokban 3000-4500 Ft között. Dizájnosabak voltak, volt ami hagyományos pumpával kombinált volt, stb... Az szól ellenük, hogy a patronokat is kb 1000 Ft/db áron mérik hozzájuk. (igaz, hogy kétszer akkorák mint a rendes szódás patron, de akkor is!)
|
kedd aug. 23, 2005 20:37 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
35W-osnál kisebb xenon nincs? Az akksihoz kevesebb (kb a fele) lenne az ideális.
A fénycsöves lámpát nemsokára bedobozolom, meg lehet tekinteni
|
kedd aug. 23, 2005 20:18 |
|
|
Wolfheart
arany tag
|
Az építés élményét azért a gyári nem tudja pótolni. Persze, nem lehet formailag, külsőre meg ilyesmire utolérni a gyárit, de egy jó megoldásnál az ember büszke lehet magára. A kábelezést is több-kevesebb sikerrel meg lehet szépen oldani. Mondjuk amig béta verziós a lámpa addig marad a szigszalag és a bandázsoló
A patronos pumpa ára engem is érdekelne. Bár mondjuk nincs messze az ócsán, csak mire eljutok odáig...
Túra: ezen a héten nekem biztos nem jó.
loco001 amit cikket irtál ott 14 ezer egy Osram xenon. Ez 2003 áprilisában ennyi lehetett. Azóta lehet, hogy kevesebb már.
|
kedd aug. 23, 2005 19:54 |
|
|
lor
ezüst tag
Csatlakozott: vas. aug. 14, 2005 4:03 Hozzászólások: 68 Tartózkodási hely: miskolc, balkán
|
mondjuk en tipikusan a hazi vajak ember vagyok.
de!
azert amik nektek vannak a kormanyon meg imitt amott kotegek azt nem turnem el.
altalaban nincs turelmem a ~megbizhato mukodes utan meg tovabb csinositani.
|
kedd aug. 23, 2005 15:53 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
lor írta: nem hiszem, hogy 2-3 ev mulva amikor mar sokkal jobb lampad lesz akkor noszatlgiabol majd elmesz a regi 'takolmanyoddal' tekerni.
Ez igy van... valoszinu folyamatosan fejleszteni fogom... aztan ha megunom, leszedem, es felhasznalom masra.. egyebkent idaig minden bringalampam, (csak amit en csinaltam) fent van a bringamon... ez szamszerint harom, es most fogom az elsot leszedni, mert mar kiszolgalta magat..
Lehet, hogy megis a 16 candelas feherekbol, es kiegeszito szinekbol fogok epitkezni... a konthaban a 18 cd-s zold 320 Ft+afa, a feher 16 cd-s 200+afa jahoz kepest nem erne meg RGB -bol epitkezni.. pirosbol csak 10 candelasat talaltam (lomex, 80 Ft+afa), kekbol meg 7,5 es a legnagyobb(kontha 178+afa), amit idaig lattam.. CONRAD kizarva, mert annal meg a luxeon is kifizetodobb..
|
kedd aug. 23, 2005 13:01 |
|
|
lor
ezüst tag
|
nem hiszem, hogy 2-3 ev mulva amikor mar sokkal jobb lampad lesz akkor noszatlgiabol majd elmesz a regi 'takolmanyoddal' tekerni.
en legalabbis az elsonek epitett lampaimat mar reg leszazalekoltam
(igaz azok mar vannak ~8evesek)
93 ota montizom azota csinalunk haverokkal esti/ejszakai turakat.
egy ido mulva az ember megunja es ujat jobbat akar.
amit el is er.
es ha hozza vesszuk a (remelhetoleg) egyra nagyobb penzmagot akkor megint maskent latja az ember.
|
kedd aug. 23, 2005 12:25 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
lor írta: 11 ev mulva de mar ~2-3 ev mulva a mostani ledes lampaitokat kifogjatok dobni mert nem eri meg mar azzal foglalkozni Ezzel vitatkoznek egy kicsit... rajtam kivul is vannak paran, akik az epites, kiserletezes szepsege miatt csinalnak lampat sajat maguknak, hobby cellal... 2-3 ev mulva a ledek teljesitmenye minimum 2-3 szorosara fog emelkedni, szerintem, tehat a mai csucstechnika elavult lesz addigra.. kidobni megsem fogom, mert szemelyes elmenyek fuznek mar hozza, ellentetben egy olyan lampaval, amit keszen megveszek a boltban.. loco001 írta: kama3: Nagyon megtetszett a pumpád. Elszaladtam az Auchanban és kaptam. Láttam bicaj boltban is kb. kétszer akkora patronnal, meg persze jóval drágábban. Mennyi volt most az Auchan-ban?? Lehet veszek en is egyet tartaleknak... Szerintem eleg praktikus.. Ez a tipus nagyon jo.. problemam sose volt vele, es ha kifogy a gaz, fogom es visszavaltom 150 aranyert... rekk írta: Tudom hogy ki ido telt el az elozo talalkozo ota de pentek (08.26) este raerne valaki? Esot azt nem igertek megneztem tobb helyen.
Meglatjuk, talan igen.. vegulis tura utan meg mindig kenyelmesen ki tudok tekerni horanyba.. addig persze nem sok fejlesztes lesz... vegulis en benne vagyok... pentek este jo.. szombat vasarnap mar nem..
|
kedd aug. 23, 2005 11:35 |
|
|
rekk
arany tag
|
Tudom hogy ki ido telt el az elozo talalkozo ota de pentek (08.26) este raerne valaki?
Esot azt nem igertek megneztem tobb helyen.
|
kedd aug. 23, 2005 9:51 |
|
|
loco001
ezüst tag
|
kama3: Nagyon megtetszett a pumpád. Elszaladtam az Auchanban és kaptam. Láttam bicaj boltban is kb. kétszer akkora patronnal, meg persze jóval drágábban.
Ez egy elég jó oldal a HID technikáról.
http://www.buvarinfo.hu/buvarinfo_sites ... agitas.htm
|
kedd aug. 23, 2005 7:48 |
|
|
lor
ezüst tag
|
20-25-ert ranyomod a tapot es megy
viccnek jo a dolog
csak en igyekszem a foldon maradni
(lehet ez a bajom, nem almodozom ferrarirol meg lamborol, mert nagy esellyel soha nem lesz annyi lovem. vagy ha lesz akkor remelem nem leszek olyan hulye, hogy arra koltsem)
meg lehet mashogy szoktunk ejszakai turat nyomni
de en max hetente (atlagosan) es akkor biz nagyon raeros
11 ev mulva
de mar ~2-3 ev mulva a mostani ledes lampaitokat kifogjatok dobni
mert nem eri meg mar azzal foglalkozni
|
hétf. aug. 22, 2005 22:08 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
lor írta: egy hid lampat ~20-25eft-bol ki lehet hozni (+akksi) de ugy latszik amiket berakok linkeket foloslegesen rakom mert nem nezitek meg. Igazad van, tenyleg elfelejtettem megnezni alaposabban a linkjeidet.. hamarosan potolni fogom... ez a 20-25e forint akkor ervenyes, ha mar kikiserletezted a technikat, vagy 0 rol indulva, folyamatos fejlesztes eseten? gondolom az elobbi lor írta: 700 uzemora mulva en magam fogom kidobni az egesz cuccom ha hetente elmegyek egy 3 oras turara akkor ~200 het az elettartam addigra veszek egy masikat.
Szemben a ledek atlagos 100 000 uzemorajaval... ha a nap 24 orajaban vilagitanek vele, akkor durvan 11 evig elvezhetnem a fenyet ::)) ez persze nem fordul elo a valosagban, csak vicces belegondolni...
Azert egyszer megprobalkozom majd egy ilyen lampa osszerakasaval is.. csak attol felek, hogy egy esesnel atomjaira torne..
|
hétf. aug. 22, 2005 22:02 |
|
|
lor
ezüst tag
|
egy hid lampat ~20-25eft-bol ki lehet hozni (+akksi)
de ugy latszik amiket berakok linkeket foloslegesen rakom mert nem nezitek meg.
700 uzemora mulva en magam fogom kidobni az egesz cuccom
ha hetente elmegyek egy 3 oras turara akkor ~200 het az elettartam
addigra veszek egy masikat.
jah perforalt lemezt ah rakerdezel olyna cegnel akik forgalmaznak alu lemezt nagy valoszinuseggel tud vmit mondani
vagy gyartatni kell vmi ceggel
pesten van ceg aki vizzel vag barmit
|
hétf. aug. 22, 2005 21:40 |
|
|
KAMA3
platina tag
|
http://chfilpo.villamvadasz.hu/vaku.jpg
Nah itt a levakuzott szamologep... azt azert erdemes tudni, hogy amikor elvillan a vakucso, akkor a benne levo gaz lavinaszeruen ionizalodik, es hozzavetolegesen 4000 Celsius fokos... Megtalaltam a tavpiszkat is, de azon mar az evek sok hasznalata miatt elhalvanyodott... anno meg amikor suliba jartam, csinaltunk ocsemmel egy egyszer hasznalatos vakus fenykepezogepbol, meg egy tavcsobol "fenyagyut"... Ez ugy nezett ki, hogy a villanocsovet, meg a tukrot raragasztottuk a tavcso lencsejere.. arra, amelyikbe belenezel.. alufoliaval leszigeteltuk, hogy hatrafele ne lepjen ki feny... Amikor besotetedett, kimentunk az erkelyre, es ijesztgettuk a szomszedokat, meg a jarokeloket... A vegeredmenyt ugy kell elkepzelni, hogy amikor elvillant a cso, 25 -30 meteres tavolsagban egy 5 meter atmeroju feher kort villantott a foldre... Talaltam meg egy mukodokepes vakus panelt, de a masodik villantas helyett kinyiffantottam benne a tranzisztort.. csovekbol viszont van annyi, hogy lehet kiserletezni... felteve, ha valaki rajzol hozza egy kapcsolast...
A turarol annyit, hogy ez tenyleg nem volt objektiv meres, csak egy kis izelito, az egyeni fejlesztesekbol.. Viszont legkozelebb tenyleg kene valami korrektebb merest is csinalni, mondjuk multimeterrel, meg fenykepezogeppel...
Hozzavetoleges szamolgatasaim alapjan, meg a turan tapasztaltak alapjan azt kell mondjam, hogy az igazan kotseghatekony vilagitas jelenleg a huzallabas nagy fenyereju ledek hutott tulhajtasaval erheto el.. Ugyanis jelenlegi aron, a 60 darab feher 16 cd -as led 15 000 forintba kerul, szemben az 5 darab luxeon 20 000 forintos araval... Es aki ott volt, tapasztalhatta, hogy mennyivel tudott tobbet Balu fenye... Itt a luxeonnak ket elonye van: a konnyu huthetoseg, es az ebbol fakado konnyu szerelhetoseg... de ez a ket elony nem er annyit pillanatnyilag, hogy epiteni lehessen ra... A HID lampanak ugyan szinten rendkivul jo fenye volt, a maga 200 000 Ft-os araval jelenleg elerhetetlen szamomra.. sajat kezuleg epitve nem ilyen draga, de azert elegge zsebbenyulos, es az elhangzottak szerint a lampa durvan 700 uzemorat bir ki, ha nem sokat kapcsolgatjuk... A LED-ek tulhajtas nelkul 143 szor tobb ideig vilagitanak, mint a tesztelt HID lampa, es erzeketlenek a ki-be kapcsolgatasra, a mechanikai behatasokra, es bizonyos mertekig az idojarasra...
Nem tudja valaki veletlenul, hogy honnan tudnek olyan perforalt acellemezt szerezni, amin 5 mm es kor alaku lyukak vannak ilyesmi elrendezesben??:
O O O O O O O O O O O O O O O O
_O O O O O O O O O O O O O O O
_O O O O O O O O O O O O O O O
Dekoracios cellal is szoktak hasznalni... en sablonnak hasznalnam a LED-ek pozicionalasahoz.
|
hétf. aug. 22, 2005 21:15 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Nem tudom, felfedeztétek-e (én épp az imént tettem meg), de nem olyan régóta lehet Magyarországról is regisztrálni a paypal rendszerbe!
Ez "csak" annyit jelent, hogy egy-két ledes/lámpás ebay-es aukcióba most már be lehet szállni!!!
A bicajlámpámhoz szükséges dolgok egy részét anno Amex money order-rel kellett fizetnem, fizikai levélként elpostázva... Volt egy kis átfutási ideje és izgulás, hogy megérkezik-e. A költségről nem is beszélve.
|
hétf. aug. 22, 2005 20:10 |
|
|