Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 17:05

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Powerade írta:
Erre gomb? !-F

Közelebbről nem ismerem a lámpát- akkut- töltőt, de leírásodból úgy tűnik, az akkupack ~OK, csak az akku állapot, illetve töltés visszajelzések nem egész pontosak. :roll:
-Olcsóbb áramkörök feszültség tűrése nem túl precíz, 1-2% referenciafeszültség differenciánál, több 10% kapacitáskülönbséget is indikálhat a visszajelzés -ugyannál az akkunál...
-Egyszerűbb áramkörök mérésnél nem lövik ki az (akku belső ellenállása + védőelektronika átersztő Fet csatornaellenállása + vezetékek + csatlakozók +kapcsoló) eredő ellenállást, így nagyobb töltő/ kisütő áramnál pontatlan lesz a visszajelzés...
-A fentiekből az akku belső ellenállása növekszik öregedéskor, illetve az időjárásnak kitett csatlakozók, beégő kapcsolófelületek kontakt ellenállása nőhet meg.

SSC P7 ledet CREE XM-L ledre érdemes cserélni!
Elektromosan ~ugyanolyan, csak:
-Számottevően kisebb az égésfeszültsége*
-Kissebb a belső ellenállása is
-2,8A helyet 3A-t bír
-Jobb a hatásfoka
-Kissebb a tokozás hőellenállása
-4 párhuzamos helyett 1 chip van >>> asszimetria esetén nem terhelődhet túl az 1-ik chip (amelyik jobban melegszik annak jobban csökken az égésfesze, még több áram jut rá... láncreakció)
Optikailag, mechanikusan más:
-Kisseb ház, kisebb optikákkal is használható :D
-A hűtőfelülettől kisebb távolságra van az optikai középpont. (Star alá egy megfelelő alátét lemezt téve talán helyes optikai fókuszba hozható az eredeti helyére szerelt új led)
-Egybefüggő fénykibocsájtó felület -eltűnik az egyes spotosabb optikáknál a 4 különálló chip vetítékében jentkező kellemetlen keresztgerenda-. :D
-A 2 ledben ~azonos fénykibocsájtó összfelület >>> hasonló nyílásszög várható, (bár a különböző méretű primer lencsék talán okozhatnak különbséget összetettebb optikáknál.) :hm:

* Ledcsere után mindenképpen ajánlatos ellenőrizni a Ledáramot (az áramérzékelő ellenálláson ugyanazt kéne tudni mérni, mint ledcsere előtt)! :wink: Ha nem kifejezetten áramgenerátor IC-t használnak, hanem fesz stab IC-vel, kimenet + áramérzékelő ellenállás közé kötött fesz osztóval állítják be az áramot, akkor az osztó felső tagját csökkenteni kell azonos áramhoz.

pén. okt. 07, 2011 12:03
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Powerade írta:
Most az az érdekes szitu van hogy már 5 órája tölti tehát pirosan világít.
Ill mikor megvettem akkor is ennyi volt a töltési idő piros szinnel (2-3 óra) utána ződ szinü lett.
Most lesz 2 éves a lámpa hogy kb mennyiszer töltöttem már írtam ugyebár. Ami furcsavolt most
hogy 3 napig használtam a lámpát, hogy pirosan világított a töltöttségi mutató de ebből több mint 1 órát
fullon ment még el, a többi low állásban. Azthittem sosemerül le !-F

Másik kérdésem azlenne hogy milyen erősebb ledet ajánlotok bele ami jó is ezzel az elektronikával? (linkeljétek pls)
Mondjuk erősebb de kevesebbet fogyaszt meg kevésbé melegszik! :hm: !-F !-F :gigalol:
Mert ugyebár nekem megvan pörkölődve már kicsit. De azóta nemlátom hogy tovább nőtt volna rajta a folt,
pedig használom azért rendesen.

Erre gomb? !-F

csüt. okt. 06, 2011 22:54
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

1db Ledil CXP-SS optikával +XP-G/R5 leddel már építettem "minimál" fejlámpát. Nagyon jó a fényeloszlása, pont jó a szöge, elég messzire világít. 8) (sötétben 1W alatt hajtva is elég jól látni vele, 4W-al meg már komoly tempóhoz is elég lehet -egy jó kormánylámpával eggyütt-) :D

Kormányon nem próbáltam, oda lehet hogy kicsit túl nagy függőlegesen a nyílásszöge... (talán oda XP-E vel jó lehetne) :roll:

csüt. okt. 06, 2011 21:07
gyémánt tag

scarbantia írta:
http://hu.rs-online.com/web/p/led-es-tartozekok/7107278/

Ez jó XP-G-hez is, vagy Csak XP-E-hez? Ott van ugyan hogy XPE/G, de a .pdf és a leírás is csak XP-E-t említ.

A LEDIL honlapján ha XP-G-hez keresek optikát, ott a CXP-SS jelölés helyett CXP-G-SS van, ezért gondolom hogy van különböző, csak az a baj, hogy CXP-G-xx nincs sehol...

Amennyire én tudom, jó az, csak kicsit nagyobb lesz a fénykéve a nagyobb chip miatt

csüt. okt. 06, 2011 5:58
arany tag

http://hu.rs-online.com/web/p/led-es-tartozekok/7107278/

Ez jó XP-G-hez is, vagy Csak XP-E-hez? Ott van ugyan hogy XPE/G, de a .pdf és a leírás is csak XP-E-t említ.

A LEDIL honlapján ha XP-G-hez keresek optikát, ott a CXP-SS jelölés helyett CXP-G-SS van, ezért gondolom hogy van különböző, csak az a baj, hogy CXP-G-xx nincs sehol...

szer. okt. 05, 2011 22:15
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:

>#&@!%/=+

Jó ez a káromkodás, még nem láttam. !-F

szer. okt. 05, 2011 21:16
gyémánt tag

SPafi írta:
A Lomexben kapható e célra tökéletes kis 30 mA-es, csendes ventillátor 200 Ft-ért.

>#&@!%/=+

mennyivel könnyebb volt, mikor még Pesten dolgoztam, és BKV-ztam :evil:
Most meg 17-ig nemigen jutok be a városba...
Majd még meglátom, hogy hogyan.

szer. okt. 05, 2011 21:08
a fórum lelke

A Lomexben kapható e célra tökéletes kis 30 mA-es, csendes ventillátor 200 Ft-ért.

szer. okt. 05, 2011 20:56
Profil Honlap
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:
Ha folyamatosan jár a levegő, csak hidegebb lesz a borda...
Bizony, jóval..

szer. okt. 05, 2011 20:48
gyémánt tag

Azon gondolkozok, hogy hagyom 1A-en járni az asztali lámpa ledjeit, viszont a 12V-ról meghajtok 1-1 kis ventit (egy kis ellenállással, hogy hangja ne legyen). Ha folyamatosan jár a levegő, csak hidegebb lesz a borda...

szer. okt. 05, 2011 20:34
arany tag

DöG-1 írta:
Irodalom: Optimizing PCB Thermal Performance
Ha telerakod viával alatta, akkor talán használható. De dhpage-féle alu pogácsás megoldás szerintem lényegesen jobb hővezetés szempontjából... UI ne a borda hőfokát ellenőrizd, hanem közvetlenül a lednél (hideg bordánál is el tud füstölni rossz hővezetés esetén a cucc)!

Felajánlotta az illető, hogy átköti, csak vissza kell küldjem. Szerintem megkérem hogy alu nyákra tegye, vagy felőlem drótokat is forraszthat rá, ha tud, csak legyen alura téve, meg kettesével sorbakötve, vagy külön-külön mind.

balu1 írta:
Amit én építettem, annak egy klasszikus izzós, széles tükörrel épült gyári bringa lámpa háza volt az alapja.
A tükör alsó részét kicsit meg kellett reszelnem, hogy eléggé bele tudjon menni a led, elég magasan, hogy fókuszba vetítsen.
Négyzetesre és nagyobbra kellett reszelnem a tükör nyílását, hogy a led bele férjen.
Ez kevés lett volna mert a fény nagyobb része szórtan menne előre, amivel sokat nem érnénk úgy magában.
Azt találtam ki, hogy a lámpa elejére, az átlátszó burkolat közepére ragasztottam átlátszó két komponensű műgyantával
egy lencsét, amivel a különben szóródó fény egy részét messzebbre előre fókusz közelibe vetítettem.
Még ha jól emlékszem, annak az MC-E lednek lejött a saját gyári ragasztott optikája (FB.S-el védtem a tetejét) és mivel így, gyári lencse nélkül még nagyobb a fény széttartása, ezért még jobban illett a széles tükörbe.

A következő linken a 11. hozzászólásban van egy kép, a tulaj ("FEB") saját lámpáját fotózta le, amit átépítettem ledesre.
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20 ... gitasommal
Ott még írogattam a témáról több h.sz.-ban jó sokat.

Ezt a bordát kötöttem össze (a fotón látható lámpában) az MC-E led aljával, egy megfelelően vastag alu darabbal:
http://kv.dmag.hu/alkalmak_voltak_verad ... /054_n.jpg

Én is egy régi halogén lámpából indultam ki, de nem valami jó. biztos kéne reszelni rajta, egyedül akkor tűnt jónak a vetítés, amikor merőleges volt a LED a tükörre, és csak a kör alakú tükör felső részét világította meg. Szépen levetítette a fényét.
Egyébként középen van egy prizmája, de az se tesz valami jót a világításnak. Van még egy 5cm-es kör alakú kondenzorlencsém, azzal lehetne még játszogatni.

Amúgy most vettem 1m 25*25*2mm-es alu zártszelvényt, szóval ha már itt tartok, akkor inkább ezt is egy 20mm-es LEDIL optikával csinálnám meg(belemenne az optika, meg a led, a végére meg valami hűtőborda), csak valami normális hazai forgalmazó kellene, meg az MC-E-hez való optikákat nem ismerem.

Nem tudja valaki hogy Ledil CXP-G optikákat hol lehet kapni? (20mm-es négyzet alakú)

szer. okt. 05, 2011 13:19
gyémánt tag

scarbantia írta:
..Hát az MC-E erre van téve, a dinamós lámpához kell, tehát max 0,4A, azt is menetszéllel, kapna a nyák alá hővezető pasztát, meg hűtőbordát. Persze kérdés, hogy a nyák át tudja-e adni a LED hőjét a pasztának, vagy olyan mintha közé raknék egy adag üveggyapotot? :P
Igazán csak a fém-fém (vagy jó hővezető és jó hővezető) kapcsolatban bízom hő átadás szempontjából (szóval lehet gyémánt is. :jajne: ).
A két jó hővezető felülete nem feltétlen érintkezik nagy felületen, mert a mikro egyenlőtlenségek távol tartják a felület egy részét. Ezért kell a szemmel sem látható mikro mélyedéseket és kiemelkedéseket kenhető hővezető anyaggal kiegyenlíteni, ami jobban vezeti a hőt mint a levegő. Ez szinte bármi lehet. Zsír, hővezető paszta vagy akár valamilyen lekvár, mint azt valaki már hosszas teszt sorozat folyamán megállapította.

scarbantia írta:
Amúgy nem nagyon tudom összehozni a halogénes lámpa tükrével, így kéne valami MC-E optika. Tudsz valamit ajánlani?
Amit én építettem, annak egy klasszikus izzós, széles tükörrel épült gyári bringa lámpa háza volt az alapja.
A tükör alsó részét kicsit meg kellett reszelnem, hogy eléggé bele tudjon menni a led, elég magasan, hogy fókuszba vetítsen.
Négyzetesre és nagyobbra kellett reszelnem a tükör nyílását, hogy a led bele férjen.
Ez kevés lett volna mert a fény nagyobb része szórtan menne előre, amivel sokat nem érnénk úgy magában.
Azt találtam ki, hogy a lámpa elejére, az átlátszó burkolat közepére ragasztottam átlátszó két komponensű műgyantával
egy lencsét, amivel a különben szóródó fény egy részét messzebbre előre fókusz közelibe vetítettem.
Még ha jól emlékszem, annak az MC-E lednek lejött a saját gyári ragasztott optikája (FB.S-el védtem a tetejét) és mivel így, gyári lencse nélkül még nagyobb a fény széttartása, ezért még jobban illett a széles tükörbe.

A következő linken a 11. hozzászólásban van egy kép, a tulaj ("FEB") saját lámpáját fotózta le, amit átépítettem ledesre.
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20 ... gitasommal
Ott még írogattam a témáról több h.sz.-ban jó sokat.

Ezt a bordát kötöttem össze (a fotón látható lámpában) az MC-E led aljával, egy megfelelően vastag alu darabbal:
http://kv.dmag.hu/alkalmak_voltak_verad ... /054_n.jpg

scarbantia írta:
Általános felhasználás, leginkább városban, tehát középre valami nagyobb folt, meg a szélre is jusson egy kicsi. Lehet nagy méretű is, ha az jobb. (ugyebár a klasszikus dinamós első lámpát váltaná le)
Szerintem az a módszer jó lehetne neked is, amit leírtam.

kedd okt. 04, 2011 22:42
gyémánt tag

DöG-1 írta:
Ha telerakod viával alatta, akkor talán használható. De dhpage-féle alu pogácsás megoldás szerintem lényegesen jobb hővezetés szempontjából... UI ne a borda hőfokát ellenőrizd, hanem közvetlenül a lednél (hideg bordánál is el tud füstölni rossz hővezetés esetén a cucc)!

füstölni nem füstöl. Mivel most már a chipset borda olyan forró, hogy még percekkel utána is kellemetlen a kezemnek, úgy döntöttem, hogy egész bordát fogok használni (van elég), csak levakarom róla a "rágót"
A rögzítést ezzel gondoltam megoldani. Nagyon beteg valami, 100:3 arányban kell az A-B komponenst keverni :shock: ez a próba keverésnél úgy nézett ki, hogy egy kevés A-hoz adtam egy kb fél csepp B-t. Az eredmény egy kb fos állagú izé lett, de mivel két ásványvizes kupakról van szó, hővel nem tudom kezelni a ragasztót, holnap kiderül, milyen lett :) Persze, ezt is akkor kell megtalálnom, mikor már megvannak a ledek
A cree-s doksi emlegeti azt, hogy lyukas nyák, azt galvanizálni (vagy mi, fémmel bevonni), és kész a hővezetés. Ilyenen én is gondolkoztam azzal a különbséggel, hogy a likakba vastag vezetéket, amit egybe forrasztás után össze kell csiszolni :) Az ötlet szép, csak valahogy oda kell még azt a nyamvadt ledet is sütni :jaj: Hát akinek két anyja van, az! 8)

A szépen elhalványuló fény meg vicces :D

Esek-kelek... Kevesebb krokodilcsipesz => 1A-es áram O_O Ami azt illeti, így már szobavilágításnak is elmenne... meg lehet, hogy kevesebb lesz a gáz számla !-F
Egy laptop táp mondjuk csinál 19V-ot. Lefelé konvertáló áramkörrel 6, felfelével 7-8 led meghajtható... és este is lőn nappali világosság

kedd okt. 04, 2011 19:57
platina tag

scarbantia
írta:
Egy gondom van csak, hogy az MC-E nyákja úgy van bekötve, hogy sorba van téve mind a 4 chip.
Soros MCPCB párhuzamos bekötésűre alakítása házilag:
MC-E lábait néhány tizedmm-el feljebb hajlítottam, MCPCB-re forrasztottam (csak a hőleadó részét + kezdő, és vég lábakat); majd a maradék lábak alá távtartó-szigetelő papírt csúsztatva, felül összekötöttem az egymás melletti anódokat, illetve katódokat. :wink:

-=RelakS=- írta:
cuttertől nem akar valaki rendelni?
Van némi variálhatnékom, és kéne tőlük 4 egész lencse ez talán 16AUD, vagy még annyi sem
privi megy

kedd okt. 04, 2011 19:47
gyémánt tag

balu1 írta:
-=RelakS=- írta:
Akkor most érdemes egy amúgy jó bordát kettévágnom az asztali lámpámhoz? :D
Monjuk lehet, inkább tartom kicsit hűvösebben, gondolva a 30 fokos nyárra...
Jól gondolkozol!
Viszont az XP-G nem nagyon melegszik, tehát elég lehet kisebb borda is.
Esetleg hagyd meg a lehetőséget, ha majd tartósan üzemel és netán nagyon melegedne,
akkor utólag is rá lehessen tenni valami bordát pluszban.

Egy nem túl nagy chipset bordán vannak most, elég vékony, hogy ne nagyon érjen semmit a kiegészítés. Viszont most majd kettévágok egy régi proc hűtőt, annak már a talpa is jó vastag, és olyan "sérója" van, hogy szerintem elég hidegen fogja tartani. Bár jut eszembe, már van egy ilyen, előtte talán majd kipróbálom !-F Mondjuk holnap [áááááásííííííít]

omg? megjöttek az alkatrészek (shottky, elko), összeraktam
Az eddigi kb 500mA helyett most mérek olyan 800-at O_o Lehet, hogy kelleni fog ide big momma borda (a mostanihoz képest :D )

hétf. okt. 03, 2011 22:07
arany tag

balu1 írta:
Langyos hűtőfelülettel nem okoz gondot.
Ahhoz, hogy tönkretedd a ledet, minimum meg kell égesse a kezed a hűtőfelülete.
Talán nem hólyagosodik fel tőle de elkapod és nyalogatod utána, az tuti.
Egyébként 75-80 fok fölött kritikus ha jól emlékszem.

Köszi szépen!

balu1 írta:
Szerintem nézd meg az egyes anyagok hővezetési tulajdonságát és vesd össze mondjuk az alumíniummal vagy bármelyik fémmel.
http://www.bigfoot.hu/hovezetes.htm

Szerintem tragikus lehet annak a hővezetése de ennek ellenére talán csak kicsivel rövidül meg az élettartam, mert ha nem vezetjük el megfelelően a hőt akkor gyorsabban öregszik a led, Mindenesetre én nem bíznék benne, hogy hosszú életű lesz ami arra van felépítve, ha rendesen meghajtod.

Hát az MC-E erre van téve, a dinamós lámpához kell, tehát max 0,4A, azt is menetszéllel, kapna a nyák alá hővezető pasztát, meg hűtőbordát. Persze kérdés, hogy a nyák át tudja-e adni a LED hőjét a pasztának, vagy olyan mintha közé raknék egy adag üveggyapotot? :P

Amúgy nem nagyon tudom összehozni a halogénes lámpa tükrével, így kéne valami MC-E optika. Tudsz valamit ajánlani?
Általános felhasználás, leginkább városban, tehát középre valami nagyobb folt, meg a szélre is jusson egy kicsi. Lehet nagy méretű is, ha az jobb. (ugyebár a klasszikus dinamós első lámpát váltaná le)

Magyarországon merre lehet kapni optikákat? Csak mert a kinézett LEDIL optikákat az XP-G-hez sehol nem lelem.

hétf. okt. 03, 2011 22:06
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:
Jól gondolkozol!
Viszont az XP-G nem nagyon melegszik, tehát elég lehet kisebb borda is.
Esetleg hagyd meg a lehetőséget, ha majd tartósan üzemel és netán nagyon melegedne,
akkor utólag is rá lehessen tenni valami bordát pluszban.

hétf. okt. 03, 2011 21:42
gyémánt tag

scarbantia írta:
Amúgy az üvegszálerősítésű epoxi gyantás nyák az mennyire jó? Mármint hővezetés szempontjából.
Kaptam pasztát is hozzá.
Szerintem nézd meg az egyes anyagok hővezetési tulajdonságát és vesd össze mondjuk az alumíniummal vagy bármelyik fémmel.
http://www.bigfoot.hu/hovezetes.htm

Szerintem tragikus lehet annak a hővezetése de ennek ellenére talán csak kicsivel rövidül meg az élettartam, mert ha nem vezetjük el megfelelően a hőt akkor gyorsabban öregszik a led, Mindenesetre én nem bíznék benne, hogy hosszú életű lesz ami arra van felépítve, ha rendesen meghajtod.

hétf. okt. 03, 2011 21:37
gyémánt tag

balu1 írta:

A mostani bordát tudom fogni sok perc működés után is (forrónak forró, de nem kell elkapnom a kezem), ráadásul ha kész lesz, akkor néhány celluxal kevesebb is lesz rajta :D

hétf. okt. 03, 2011 21:36
gyémánt tag

scarbantia írta:
Mennyire szabad hűtőborda nélkül próbálgatni?
..utáne egy picit langyos volt a nyák. Gondolom ennyit kibír.

hétf. okt. 03, 2011 20:07
arany tag

Mennyire szabad hűtőborda nélkül próbálgatni?
Nem szeretném megölni őket, 3V-on(~350mA), max. fél percre, illetve kisebb megszakításokkal próbálgattam őket, utáne egy picit langyos volt a nyák. Gondolom ennyit kibír.

hétf. okt. 03, 2011 13:19
arany tag

Sziasztok!

No, megjöttek a LEDek.
Vaterán vettem, 4db Cool R5 XP-G-t, 1000Ft/db áron, téglalap alakú kb. 1,5-2mm vastag alu nyákon.
Amúgy 590Ft-ért van nyák nélküli is, elég olcsó.
Vettem még 1-1db outdoor és 80CRI-st, és 1db MC-E Cool-t is.

Egy gondom van csak, hogy az MC-E nyákja úgy van bekötve, hogy sorba van téve mind a 4 chip.
Úgyhogy azt még vissza kell küldjem, aztán megcsinálják külön-külön.
Amúgy az üvegszálerősítésű epoxi gyantás nyák az mennyire jó? Mármint hővezetés szempontjából.
Kaptam pasztát is hozzá.

Egyébként durván picik ezek az XP-G-k. Megnéztem a specifikációt, stimmel a méret, de a fotók alapján sokkal nagyobbnak képzeltem. :-)

No, közben próbálgattam egy sort.
A 80CRI elég furcsa, vöröses fénye van, de optikával nagyon kellemes, így már tényleg jó, szóval nagyobb fényerő mellett kellemes lehet.
Az outdoor kb. olyan mintha a délelőtti napsütést tükörrel a falra vetíteném, a nappali fényhez nagyon hasonlít.
Az egyik Cool XP-G az szerintem neutral lehet, a fénye melegebb egy picit az outdoornál, illetve a chipen láthatóan van egy halványsárgább rész. Remélem nem fog megdögleni, nemtom hogy csak gyártási szórás-e, vagy mitől van?
Amúgy fényerőre nagyjából ugyanaz. (ezzel szemben az R4-es outdoor gyengébb)

Kellemes meglepetés volt még, hogy a hidegfehér nem olyan hideg. Teszkós bringalámpákhoz szoktam, azoknak meg már szinte kék a fényük. De ez így teljesen korrekt.

Eccóval boldog vagyok!

hétf. okt. 03, 2011 13:13
arany tag

dhpage írta:
...

Most az az érdekes szitu van hogy már 5 órája tölti tehát pirosan világít.
Ill mikor megvettem akkor is ennyi volt a töltési idő piros szinnel (2-3 óra) utána ződ szinü lett.
Most lesz 2 éves a lámpa hogy kb mennyiszer töltöttem már írtam ugyebár. Ami furcsavolt most
hogy 3 napig használtam a lámpát, hogy pirosan világított a töltöttségi mutató de ebből több mint 1 órát
fullon ment még el, a többi low állásban. Azthittem sosemerül le !-F

Másik kérdésem azlenne hogy milyen erősebb ledet ajánlotok bele ami jó is ezzel az elektronikával? (linkeljétek pls)
Mondjuk erősebb de kevesebbet fogyaszt meg kevésbé melegszik! :hm: !-F !-F :gigalol:
Mert ugyebár nekem megvan pörkölődve már kicsit. De azóta nemlátom hogy tovább nőtt volna rajta a folt,
pedig használom azért rendesen.

vas. okt. 02, 2011 23:20
gyémánt tag

Nem egészen, sőt..

Elöl egyetlen nagy üveg lencse mögött három-három led vízszintesen egymás fölött.
A ledek felső csoportja jóval fókuszponton belül, hogy szélesebben, nagyobb területre vetítsen.

Azok alatt lenne a másik sor (3 led) de az hátrébb, a fókusz pont közelében, de annál kicsit közelebb,
hogy éppen össze mosódjanak a fényfoltok de még széles szúró fény legyen) a fő fény fölött a felső szélén.

A kettő sor távolságát úgy kellene beállítani, hogy a szórtabb fény tetején, felfelé kicsit kiemelkedve
jelenjen meg a távolsági lapos csóvája, ami külön ki-be kapcsolható a kormány markolatról.

Persze nem hajtanám full kakaón a ledeket, hanem csak óvatosan mert ezeknek már olyan a hatékonysága
főleg kisebb áramon, hogy 6 db led már jóval kisebb fogyasztás, kisebb teljesítmény felvétel mellett teljesíti
a régivel azonos fényerőt, és az elrendezés biztosítaná a szükséges fény eloszlást. Ezzel együtt az egész fej billenthető.

A benne levő fényerő tartalék meg az extra, amikor megkérdezik, hogy mekkora fényed van.. :jajne: 8)
Szóval az csak részben demo, a "leszálló fény", a tartalék volna. Az aminek a villantása azt jelezheti, hogy
"vigyázzz hatalmas jármű közeledik". (Állj félre, takarodj le az útról), de mindenképp vegyél észre és ne akarj nekem jönni. :)
Na persze ha valami tényleg sötét terepen kell nyomni akkor is legyen velem a déli napfény is.

Végülis az egész led cserének a lényege a kisebb fogyasztás, a hosszabb üzemidő és kicsivel jobb fény eloszlás lenne.

Többen mondják, hogy kevés a szórt fényem, ill nincs is egyáltalán, viszont annyira széles a fő fény,
hogy nem is érzem annyira szükségét a nagyon lágy átmenetnek. Nekem ez szubjektíve jobban tetszik így.

Aztán ha mégis akarnék valami szórtat bele vinni, akkor később próbaként a szélei elé lehetne bordás vízszintesen szóró fóliát
tenni, változtathaó teszt megoldással (vetkőző v. 3D kép alapból). Ha ledörzsölöm mosószerrel a képet akkor a fényt a bordákra merőlegesen széthúzza.

vas. okt. 02, 2011 20:27
gyémánt tag

balu1 írta:
Akkor majd ha nekem is lesz lehetőségem ilyen ledeket beszerezni és beépítem a 800 lumenes MC-E ledek helyett, akkor hasonló eredményt várhatok.
Habár nekem még valami távolsági fényt is be kellene építeni a mostani ledek alá eltolt fókusszal,
és mindegyik mehetne jóval kisebb teljesítményen is.

4,5°-os tükör egy XM-L-el?

vas. okt. 02, 2011 13:58
gyémánt tag

drH írta:
Balu, ha emlékszel a lámpámnak elég nagy hűtőbordája van. A régi mc-e ledekkel sem melegedett gyakorlatilag. Az xm-l ledek meg kisebb feszültségen dolgoznak, gondolom az elektromos teljesítményük is kisebb (csak több fényt adnak). Szóval nem melegszik xm-l-lel sem a lámpa.
Akkor majd ha nekem is lesz lehetőségem ilyen ledeket beszerezni és beépítem a 800 lumenes MC-E ledek helyett, akkor hasonló eredményt várhatok.
Habár nekem még valami távolsági fényt is be kellene építeni a mostani ledek alá eltolt fókusszal,
és mindegyik mehetne jóval kisebb teljesítményen is. Akkor még kevesebb hő keletkezik.
Na majd kombinálom, csak legyen ledem hozzá, na meg főleg rá való.

vas. okt. 02, 2011 13:43
gyémánt tag

cuttertől nem akar valaki rendelni? :D
Van némi variálhatnékom, és kéne tőlük 4 egész lencse :D ez talán 16AUD, vagy még annyi sem

vas. okt. 02, 2011 11:40
ezüst tag

Balu, ha emlékszel a lámpámnak elég nagy hűtőbordája van. A régi mc-e ledekkel sem melegedett gyakorlatilag. Az xm-l ledek meg kisebb feszültségen dolgoznak, gondolom az elektromos teljesítményük is kisebb (csak több fényt adnak). Szóval nem melegszik xm-l-lel sem a lámpa.

szomb. okt. 01, 2011 20:35
gyémánt tag

dhpage írta:
Ha tudod fogni a bordát, akkor az 40 fok környéke lehet. Amennyiben jó a hővezetés, akkor a led sem sokkal melegebb, tehát bőven jó.

Majd még kiderül, nézek-e nagyobb bordát.
Most az is gátolja a hővezetést, hogy alaposan körbe van celluxozva, hogy 1: ott maradjon a led, 2: ott maradjon az optika.
A végső formában a hűtő aljára akarok egy dobozt csavarozni, ami majd a lencsét a helyén tartja, a led meg amúgy is ragasztva lesz.

szomb. okt. 01, 2011 14:46
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:
mekkora hőmérsékletet bírnak ezek a ledek?
az XM-L-eket kb 500mA árammal párosával raktam 1-1 chipset hűtőre, de sajnos nagy tollút nem sikerült szereznem, csak kicsit. Ez meg melegszik. Nem mondom, hogy beleég a borda alakja a kezembe, de azért meleg

Ha tudod fogni a bordát, akkor az 40 fok környéke lehet. Amennyiben jó a hővezetés, akkor a led sem sokkal melegebb, tehát bőven jó.

szomb. okt. 01, 2011 14:36
gyémánt tag

mekkora hőmérsékletet bírnak ezek a ledek?
az XM-L-eket kb 500mA árammal párosával raktam 1-1 chipset hűtőre, de sajnos nagy tollút nem sikerült szereznem, csak kicsit. Ez meg melegszik. Nem mondom, hogy beleég a borda alakja a kezembe, de azért meleg

szomb. okt. 01, 2011 14:32
gyémánt tag

Powerade írta:
Tölteni kb 2-3órát szokja a töltő ekkor pirosan világít majd átvált zöldre de néha villog piros és zöld szinnel.

Kérdésem azlenne akkor kuka az akksipakk szinte.
Cserével kapcsolatban:
- Érdemes-e simán csak akksikat vennem (olcsóbb megoldás)
- Ha igen akkor ugye ne védelmielektronikásat vegyek
- Vagy vegyek komplett újat (ezt nemakarok !-F )

2-3 óra? az akkor tényleg haldoklik, annál azért tovább szokott tartani.

Igen, érdemes csak a cellákat cserélni.
Igen, védőelektronika nélkülit rendelj, aztán azt csak simán összerakod, ahogy a gyári pakk is van. A védőt pedig a gyárit rakd rá vissza.
Én vettem baromi nagy zsugorcsövet és azzal fogattam össze a pakkot. Csak a hőlégfúvózással óvatosan kell bánni! Utána rögtön beszórtam a fagyasztóba pár percre, hogy visszahűljön. :)

Ilyet szoktam rendelni, eddig semmi gond velük: http://www.dealextreme.com/p/trustfire-tr-18650-2500mah-3-7v-batteries-2-pack-6979

A gyári pakk 6500-ra jön ki, ilyen cellákból meg 3800-ra.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dhpage szomb. okt. 01, 2011 14:33-kor.

szomb. okt. 01, 2011 14:26
arany tag

[quote="balu1"]
Kód:
ha tovább hagyod rajta akkor sem megy fel 8,4 körülire?

Egész éjjel rajtaszoktam hagyni. (8-10órát kb) akkor is 8,1V max

Kód:
Amikor egy Lítium akku elveszíti a kapacitását az abban nyilvánul meg, hogy nagyon gyorsan eléri a töltöttségre jellemző feszültséget, viszont gyorsan el is veszíti a töltését használat közben. A 8,1V-os feszültségü töltöttség még nem okozna akkora hátrányt.

Tölteni kb 2-3órát szokja a töltő ekkor pirosan világít majd átvált zöldre de néha villog piros és zöld szinnel.

Kód:
Ez annyit jelenthet, hogy erősen lecsökkent az akku kapacitása és terhelés alatt már jelentősen esik a feszültség.

Tehát halálához közelít nagysebeséggel az akksipakk.

Kód:
Amikor viszont terhelés nélkül nézed, akkor kicsivel magasabb értéket mérsz rajta és ebből úgy tűnik, hogy mindent magasabb feszültség értéken jelez mint kellene. Na persze terhelés mellett ennél alacsonyabb a feszültség az akku kapcsokon.

Tisztában vagyok vele olyan 0,5(teljesfény) és 0,3V(minimum fény)-al mérek kevesebbet rajta ha megy a lámpa mint nyugalmi állapotban.

Kérdésem azlenne akkor kuka az akksipakk szinte.
Cserével kapcsolatban:
- Érdemes-e simán csak akksikat vennem (olcsóbb megoldás)
- Ha igen akkor ugye ne védelmielektronikásat vegyek
- Vagy vegyek komplett újat (ezt nemakarok !-F )

szomb. okt. 01, 2011 3:01
gyémánt tag

Na összeraktam az infrás ledeket. Még egy régi fajta chipcad meghajtóra dobtam fel, belőttem 150mA-re.....és semmi. :)
Illetve nagyon gyengén látszódott a kamerán.

Na gyorsan megnéztem az adatlapot, 700mA-t tud a led, nosza tekerjük fel. 500-ra toltam, szépen melegedik a star, de kamerán nem sokkal több a fény. Fene, mondtam, gyenge ledeket vettem. :(

Aztán utána kerestem neten és azt írják, hogy bazi erős ledek és mennyire jól világítanak. Na ekkor gondoltam megnézem egy másik kamerával is (mobil), hát azon se jobb.

Ekkor eszembe jutott, mi van ha ezek cmos kamerák? Ugyanis azok nagyon érzékenyek az infra sávra, ezért direkt IR szűrővel vagy blokkolóval látják el az érzékelőt.
Talált süllyedt, mind a kamera, mind a mobil cmos. :D

De szerencsére nem ezekhez kellett a led, hanem az ipari kamerához, amin viszont ilyen szűrő nincs, egyrészt mert ccd, másrészt mert direkt erre készültek. Na azon megnéztem sötét szobában és kiválóan beteríti a fél plafont, szóval működik ez, csak rossz eszközzel néztem. :)

Most már csak hűtőborda és egy kis meghajtó kell a 12 volthoz, amivel a kamera is megy.

pén. szept. 30, 2011 22:25
gyémánt tag

drH írta:
Remélem meg tudom majd mutatni valamelyik teleholdason.

Jó lenne! Kíváncsi vagyok már az XML fényére, eddig nem sikerült ilyen lámpát megnéznem. (illetve igen, de az a deal-es magic amiben csak 1 xml van) :)

pén. szept. 30, 2011 22:16
gyémánt tag

rekk írta:
http://www2.chipcad.hu/tartalom.aspx?hir=651

Vajon ezzel össze lehet hozni egy olyan lámpát amit csak időnként rá kell dugni az USBre és nem kell töltővel meg egyéb adapterekkel és akkukiszedéssel játszani?

Igen, ez egy jó alap erre. Én hasonló chippel (szintén Microchip) építettem töltőket különféle eszközökbe. Igaz az ennél többet tud, van benne hőmérés is pl.

pén. szept. 30, 2011 22:14
gyémánt tag

drH írta:
... 2800 mA nem teljesen használja ki az xm-l ledeket, de azért van fény...
Húú, gondolom :)
Az nem is baj ha nem határ értéken járnak a ledek.
Azt nézted már, hogy fullon a melegedése hogyan alakul a régi MC-E -hez képest?

pén. szept. 30, 2011 22:09
gyémánt tag

scarbantia írta:
Találtam viszonylag olcsón XP-G R5-t. A LEDre rá van írva a pontos típus? Vagy hogy lehet megállapítani?

Hát sajna sehogy. :( Max. a led alaptípusa van ráírva (pl XML), de az erősség és szín jelzések sohasem.

pén. szept. 30, 2011 22:09
ezüst tag

Szia Balu!
A meghajtáson nem változtattam: hypflex van benne, 2800 mA nem teljesen használja ki az xm-l ledeket, de azért van fény...

pén. szept. 30, 2011 21:28
gyémánt tag

Powerade írta:
Azt szeretném megkérdezni hogy jó állapot-e ami írni fogok..
Adott a deal pilács és a hozzá járó akksi pakk.

Elvileg ez ugye 8,4V-os telepcsomag de miután feltöltöm csak 8,1V-ig táplálja fel magát az akku,
lemerülni 6,7V környékén merül le. De már 7,5V-nál már villog piros és zöld között a töltöttségi szint jelző
(jó tudom ilyenkor használat alatt már kevesebb van benne mint üresen, de kimérve 0,3-el kevesebb a nyugalmi állapotnál).

Ez sztem ez már haldolkófélben lévő telepcsomag, pedig eddig max 100-120x töltöttem fel holott 300-at "tud elvileg". Persze olyan 5-6 óra a min fénymelletti üzemideje ami eddig azért jóval több volt, akár a 8 órát is elérte.

Ui.: Régebben kicseréltem a teljes vezetékét neki erősebb jobb minőségűre az azóta hibátlanül szuperál. Most is megnéztem nincs-e vhol szakadás forrasz hiba de az hibátlan.
Erre várod a választ ha jól látom.

"Elvileg ez ugye 8,4V-os telepcsomag de miután feltöltöm csak 8,1V-ig táplálja fel magát az akku,"ha tovább hagyod rajta akkor sem megy fel 8,4 körülire?

Amikor egy Lítium akku elveszíti a kapacitását az abban nyilvánul meg, hogy nagyon gyorsan eléri a töltöttségre jellemző feszültséget, viszont gyorsan el is veszíti a töltését használat közben. A 8,1V-os feszültségü töltöttség még nem okozna akkora hátrányt. Nem ezen múlik ha jóval hamarabb lemerül az akku. Katonai alkalmazásokban nem töltik még 4 Voltig sem a Li-ion akkut, hogy több ciklust biztonságosabban elviseljen. Ilyenkor kevésbé károsodik és tovább megőrzi a kapacitását.

"lemerülni 6,7V környékén merül le. De már 7,5V-nál már villog piros és zöld között a töltöttségi szint jelző"
Ez annyit jelenthet, hogy erősen lecsökkent az akku kapacitása és terhelés alatt már jelentősen esik a feszültség.
Amikor viszont terhelés nélkül nézed, akkor kicsivel magasabb értéket mérsz rajta és ebből úgy tűnik, hogy mindent magasabb feszültség értéken jelez mint kellene. Na persze terhelés mellett ennél alacsonyabb a feszültség az akku kapcsokon.

pén. szept. 30, 2011 19:15
arany tag

Powerade írta:
...

Ijj de nehezet kérdeztem :hm: :mrgreen:

pén. szept. 30, 2011 11:52
gyémánt tag

Mec írta:
Időhiány miatt eladom korábban itt a fórumon vásárolt Z-ledjeimet (2db):
Kár, pedig milyen jó fényed lehetett volna ebből..

pén. szept. 30, 2011 10:54
ezüst tag

Időhiány miatt eladom korábban itt a fórumon vásárolt Z-ledjeimet (2db):
http://mecsystem.uw.hu/zled.php

E-mailben elértek: medvegabor-freemail-hu

pén. szept. 30, 2011 10:37
platina tag

rekk írta:

Vajon ezzel össze lehet hozni egy olyan lámpát amit csak időnként rá kell dugni az USBre és nem kell töltővel meg egyéb adapterekkel és akkukiszedéssel játszani?
Szerintem igen! Ezzel 1 LiIon cella feszt simán lehet USB-ről tölteni. (Pl. Konthánál szokott lenni ~1000Ft-ért USB tápadepter (5V/1000mA stab, kapcsolóüzemű, kicsi könnyű), vagy telótöltőt is lehet tápnak használni) így számítógépnek se kell kéznél lennie -pl nyaraláskor-. :wink:
Egyedül a töltőáram a korlátozó tényező, nagy akkupack töltéséhez nagyon hosszú idő kel...

1-2 éve MCP73831-el rajzoltam USB-s töltőhöz nyákot. Először én is mini USB aljzatban, meg akkupackba beépítésben gondolkodtam, de rájöttem: Egyrész amúgy sincs mini USB-s tápom, meg közvetlen USB dugóként kialakított nyákkal egyszerűbb / olcsóbb /szellősebb megcsinálni, így még +férőhely, illetve USB kábel sem kell. Az akkupacknál is megspórólható külön csatlakozó, a töltőt a lámpa helyére dugva. :D
Kép(Eddig még nem készült próba belőle)
Led alá is lehet furatot tenni (ha ellenkező oldalról kell látszani a lednek), Az akku csatlakozóhoz menő kábel 2 lyuk közé kábelkötegelővel rögzíthető. Csatlakozórésznél hátul műanyaghulladékkal vastagított nyáklap ragasztásakor érdemes az alkatrészoldalt is lekenni (mártani), hogy a szerelés masszívabb / vízhatlan legyen. Ha kábelkénket mindig magunkkal hordjuk, bárhol tölthető lesz... :D

csüt. szept. 29, 2011 19:59
gyémánt tag

Helló doki, kíváncsi leszek majd arra a fényre. :)
Jó volt az úgy is, most aztán tényleg bőven lehet fénye.
Mekkora árammal hajtod maxon?

-=RelakS=-, ha AAA elemet terveztek hozzá, akkor az olyasmi lehet mint amit 6-800 Ftért, drágább helyeken 1200,-ért árulnak a piacokon.
Szerintem azért nagyon sok 3000,-Ft igaz, ha XP-G vagy XM-L van benne akkor megéri. :D

csüt. szept. 29, 2011 19:27
ezüst tag

Üdv a Fórumtársaknak!

Örömmel jelentem, hogy bringalámpám 3 mc-e ledjét 3 xm-l U2 ledre cseréltem. Egyenlőre jól szuperál a pilács, van fénye rendesen. Szerencsére az árak is csökkentek: az mc-e-ket még kb. 5000 Ft/db-ért vettem évekkel ezelőtt, most meg kb. 2000 Ft-ért adják a fényesebbet jobb hatásfokkal. Remélem meg tudom majd mutatni valamelyik teleholdason.

csüt. szept. 29, 2011 9:25
gyémánt tag

Aldiban járt valaki? Háromezeré lehet kapni powerledesnek tűnő fejlámpát, három AAA elemes

szer. szept. 28, 2011 19:28
arany tag

Megint idenéztem.

A chicadnél van újdonság ami kisebb lámpákhoz jó lehet.

Nem reklám csak mostanában keresgettem lion akkutöltőt ami nem gyári teljesen de nem is nekem kell összerakni.

szer. szept. 28, 2011 18:26
arany tag

Újra itt.

Azt szeretném megkérdezni hogy jó állapot-e ami írni fogok de sztem már nem.
Adott a deal pilács (http://www.dealextreme.com/p/ha-iii-cree-ssc-p7-c-sxo-5-mode-900-lumen-led-bike-light-set-4-18650-included-30864) és a hozzá járó akksi pakk. Elvileg ez ugye 8,4V-os telepcsomag de miután feltöltöm csak 8,1V-ig táplálja fel magát az akku, lemerülni 6,7V környékén merül le. De már 7,5V-nál már villog piros és zöld között a töltöttségi szint jelző(jó tudom ilyenkor használatalatt már kevesebb van benne mint üresen, de kimérve 0,3-el kevesebb a nyugalmi állapotnál). Ez sztem ez már haldolkófélben lévő telepcsomag, pedig eddig max 100-120x töltöttem fel holott 300-at "tud elvileg". Persze olyan 5-6óra a min fénymelletti üzemideje ami eddig azért jóval több volt, akár a 8órát-at is elérte.

Ui.: Régebben kicseréltem a teljes vezetékét neki erősebb jobb minőségűre az azóta hibátlanül szuperál. Most is megnéztem nincs-e vhol szakadás forrasz hiba de az hibátlan.

szer. szept. 28, 2011 15:12
ezüst tag

dhpage írta:
Zsurmi írta:
A védőelektronika jó szokott lenni?

Általában igen, inkább az akksik mennek tönkre. De csak akkor lehet biztosra menni, ha ki van mérve.
Ehhez mindenképp szét kell szedni és összehasonlítani a külső-belső (tápcsatlakozó-cellák) feszültségeket és áramokat, töltésnél és merítésnél.
De ennél a lámpatípusnál nekem már volt olyan tapasztalatom, hogy a töltő adta fel a harcot, akár ez is lehet nálad! A töltőt már kimérted, tölt egyáltalán?

u.i.
Az sokat segít, ha van olyan töltőd, ami csak egy cellát tölt, mert így könnyebb a hibát megtalálni.

Van 2 töltőm is, kipróbálom. Van egycellás töltőm is.

szer. szept. 28, 2011 11:15
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 335  Következő