|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
Zsurmi
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 02, 2010 22:26 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Budapest
|
Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
dhpage írta: Zsurmi írta: Tönkrementek a Magicshine 808 lámpáim akkumulátorai. Nem csoda, ahogy olvastam. Szeretnék újat, de építgetésre nincs időm.
Pedig nem nagy meló, ha van minden szerszám és kellék, 1/2 óra alatt kicserélhetőek a cellák a gyári akksicsomagban. Deal-ről olcsóért lehet jó cellákat rendelni és nagyobb teljesítményűek, mint amik a gyári csomagban vannak. Én már ismerősnek csináltam ilyet. Mondanám, hogy bevállalom, de sajnos most nincs időm a gyerkőc mellett. A védőelektronika jó szokott lenni?
|
szer. szept. 14, 2011 8:47 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Viszont indexes elemlámpa topikon is írták, meg méricskélte valaki, hogy azért vannak ott kerülendő típusok. Hogy a kék szinű akármi-fire-t okés, viszont a piros színű power-akármit meg ne vegyük. Védősben eddig ez bevált: http://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-18650-lithium-battery-2500mah-2-pack-blue-5790Többet is rendeltem már, magamnak is, meg ismerősöknek is. A védő nélkülit most nem találom, de az is trustfire, csak asszem a szürke színű.
|
kedd szept. 13, 2011 13:32 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
dhpage írta: Zsurmi írta: Tönkrementek a Magicshine 808 lámpáim akkumulátorai. Nem csoda, ahogy olvastam. Szeretnék újat, de építgetésre nincs időm.
Pedig nem nagy meló, ha van minden szerszám és kellék, 1/2 óra alatt kicserélhetőek a cellák a gyári akksicsomagban. Deal-ről olcsóért lehet jó cellákat rendelni és nagyobb teljesítményűek, mint amik a gyári csomagban vannak. Én már ismerősnek csináltam ilyet. Mondanám, hogy bevállalom, de sajnos most nincs időm a gyerkőc mellett. Viszont indexes elemlámpa topikon is írták, meg méricskélte valaki, hogy azért vannak ott kerülendő típusok. Hogy a kék szinű akármi-fire-t okés, viszont a piros színű power-akármit meg ne vegyük.
|
kedd szept. 13, 2011 11:56 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ezt korábban tényleg nem láttam, pedig ott olvasgattam a közelében. Végülis az előzőeket láttam aztán a következőre is emlékszem.. Valószinüleg a néhány száraznak tűnő adat felsorolás felett átsiklottam, aminek nem találtam azonnal a kapcsolatát. Különben tényleg jópofa egy a lézer csík a saját zóna kijelőlésére. "Ott én megyek, ne gyere a vonalon túl.." dhpage írta: Cutter most írt, hogy érkezett egy adag XP-G S2 bin. 350mA-en 148-156 lumen. Akkor erről beszéltél tegnap. Jobban szeretem a szűk fókuszáltságú ledeket mert nagy lencsével való tovább vetítéshez jobban össze lehet fogni a fényét, különben elvilágít mellette és bent marad a burkolatban a fény szélső zónája. Igaz, ott belül is ide-oda verődik veszteségekkel és jobb esetben végül egy része ki jut valahova. Viszont egy 90 fokos széttartásu led fény nagyrésze a nagy lencsével is hasznosul.
|
kedd szept. 13, 2011 10:14 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Cutter most írt, hogy érkezett egy adag XP-G S2 bin. 350mA-en 148-156 lumen.
|
kedd szept. 13, 2011 9:59 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Zsurmi írta: Tönkrementek a Magicshine 808 lámpáim akkumulátorai. Nem csoda, ahogy olvastam. Szeretnék újat, de építgetésre nincs időm.
Pedig nem nagy meló, ha van minden szerszám és kellék, 1/2 óra alatt kicserélhetőek a cellák a gyári akksicsomagban. Deal-ről olcsóért lehet jó cellákat rendelni és nagyobb teljesítményűek, mint amik a gyári csomagban vannak. Én már ismerősnek csináltam ilyet. Mondanám, hogy bevállalom, de sajnos most nincs időm a gyerkőc mellett.
|
kedd szept. 13, 2011 9:56 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Zsurmi írta: Tönkrementek a Magicshine 808 lámpáim akkumulátorai. Nem csoda, ahogy olvastam. Szeretnék újat, de építgetésre nincs időm. Korábban találtam linket: http://www.batteryspace.com/Water-Bottl ... emale.aspxAzt kérdezném, hogy ezzel nem-e járok rosszul. Minőség konstrukció milyen lehet. Felhasználás: szinte csak bicikli. Hogy bírja az ilyen, ha nem töltöm rendszeresen (1-2 havonta), de feltöltve teszem el? Szállítási költséget nézted már? Pár éve már csak UPS-el, vagy FedEx talán még a másik, amivel hajlandó szállítani lítiumot tartalmazó árut. Egy 135$-os tétel esetén ez 150$-ról indul. Amúgy meg épp kifogytak belőle, ha jól nézem
|
hétf. szept. 12, 2011 17:39 |
|
|
Zsurmi
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 02, 2010 22:26 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Budapest
|
Tönkrementek a Magicshine 808 lámpáim akkumulátorai. Nem csoda, ahogy olvastam. Szeretnék újat, de építgetésre nincs időm. Korábban találtam linket: http://www.batteryspace.com/Water-Bottl ... emale.aspxAzt kérdezném, hogy ezzel nem-e járok rosszul. Minőség konstrukció milyen lehet. Felhasználás: szinte csak bicikli. Hogy bírja az ilyen, ha nem töltöm rendszeresen (1-2 havonta), de feltöltve teszem el?
|
hétf. szept. 12, 2011 16:56 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
Saját LED-jeim: Luxeon Rebel ES 5650K Cool-White LXML-PWC2 1W 135lm: 135 lm/W 2,1W 235lm: 112 lm/W Max=3,1W 320lm: 103 lm/W.
Az XM-L-ről ezt találtam (ez nem biztos, hogy az, amire gondoltál): Delivers 160 Lumens per Watt at 350mA, and 1000 lumens at 100 lumens per Watt at 3A. Vagyis 160lm/W 1W-nál és 100lm/W max 10W-nál.
|
hétf. szept. 12, 2011 9:10 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
- Valószínűleg az előállítási költség sokszorosáért kerül eladásra. Minden esetre megnézném, hogy világít, milyen minőségű fényt ad. Kíváncsi lennék, hogy mennyire kapkodnak érte itthon. Kár, hogy az a réteg, akinek szüksége van rá, nem minket "építőket" keres meg az igényével - Képes lennék többre, jobbra is, csak ne kéne fizetni érte. Amúgy éppen azon mérgelődtem, miután megvettem a LED-eket, olcsóbb lett 125.-Ft-al(ennek persze örülök, csak hát előbb kellett volna csökkenteni), de nem ez a lényeg, hanem az, hogy én 5600k hidegfehéreket tudtam venni, most meg már van 4100k természetes fehér is. Valahol olvastam, hogy az jobb kontrasztokat adna... - Biztos profi módon kikísérletezted a legjobb világítást. Nekem még van mit tanulnom. Azt én is észrevettem, ha nagyon közelre, az első kerék elé 1-2m-re állítom a fényt, akkor oldalra szinte semmit nem látok, ha kicsit tovább billentem, távolabbra, akkor már a fény mennyiségéből adódóan elegendő jut oldalra is, de a korábbi 120lm-es lámpámnál nem ilyen jó a helyzet. - Azt a jelenetet elképzeltem, amit leírtál, nem lehetett kellemes. Egyébként nem is olyan rossz ötlet a "műszerfal" amit írtam, kivilágított kapcsolókat stb. könnyebb megtalálni. Vagy eleve kézre legyen a kapcsoló, hogy vakon is megtaláljuk. - Elvileg 50cd 25° az 7,45lm/db*200=1490lm. Legalábbis egy általam ismert cd/lm képlet alapján...Erről jut eszembe, én is próbálkoztam azzal, hogy a 120 lm fehér fény mellé még bekapcsoltam 60lm piros fényt, jó most nyilván a lumen nem sokat jelent, mert eltérő optikák is voltak stb, de nem ez a lényeg, hanem hogy egész jó összhatást értem így el, valahogy sokkal kellemesebb volt a fénye. balu1 írta: Egyébként ma a legjobb fényerejü (hatásfokú) led XM-L U2 bin rendesen meghajtva kb 100 lm-t ad le Wattonként. 100lm/W ? De elvileg az én LED-jeim is annyit tudnak. A Cree elért több, mint 200lument 1 W-ra, de nem tudom, hogy most már kapható-e ilyen LED, minden esetre itt olvastam: http://www.cree.com/press/press_detail.asp?i=1265232091259.
|
hétf. szept. 12, 2011 8:45 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Mindenesetre igények felvétele lezárva, adom fel a rendeléseket
|
vas. szept. 11, 2011 18:11 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
-=RelakS=- írta: Srácok, Cutter postával, vagy futárral szokta küldeni a cuccot? Szerintem normál posta, esetleg regisztrált. Igaz, nem néztem meg, csak tippelek. Általában postán szokták küldeni az ilyen shopok.
|
vas. szept. 11, 2011 9:30 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Srácok, Cutter postával, vagy futárral szokta küldeni a cuccot?
|
pén. szept. 09, 2011 18:37 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
A legújabb Lupine Betty kategória mindig is egy jobb bringa ára, vagyis egy használt autó árában volt! Végülis gépmunka, egyedi optika tervezés és gyártás áll mögötte, és nem utolsó sorban az a team aki azért látott neki, hogy elég jól megéljen belőle mert meg tudják építeni! Szintén nem utolsó sorban, meg van a világban az a réteg, aki nem tudja megépíteni de szüksége van rá, és megengedheti magának hogy megvegye. Szóval kincs van a "kezedben", mert megcsináltad, képes voltál rá ! ..a többi része már borítékolható.. Jobb, (drágább) leddel az eredmény is jobb lett volna. habár az a fény már annyira sok, hogy ott már nem sokat számít az a kis különbség. Nekem is ott figyel most a három, külön kapcsolható, vízszintes zónás 3-szor 800 lm fény egymás mellett, egy fejben. Azért vízszintesen, hogy az út széleit is láthassam. Nekem fontos, hogy oldalra is bőven lássak. Még gyenge fényű lámpás időszakomban az volt a legrosszabb amikor nem tudtam merre megy az út mellettem a sárgásan pislákoló szűk fényben. Ilyenkor jön létre az a csőlátás amit a keskeny megvilágítás miatt látunk. lehet, hogy ott van egy leágazás vagy egy jobb út, de nem látom hanem éppen a legsűrübb bokrok felé veszem az irányt, mert azt világítja meg a szűk fény. Ez olyasmi, mint amikor egy vad az autók fény csóvájába kerül és nem mer onnan elmenni, mert amit lát (bármilyen rémisztő is) azt biztonságosabbnak tartja mint a teljes bizonytalan sötétet. A fény magasságát viszont mechanikusan tudom állítani. Ezzel a billentéssel volt régebben gondom Kb. másfél évvel ezelőtt. Akkor még nem állítottam be megfelelően ergonómikusan a kormányon lévő billentő kart, hogy könnyedén elérjem minden körülmények között. Szentendre előtt, Dömörkapu felől jöttünk megemelt fénnyel. Azt már messziről szoktam látni amikor feltűnik a távolban valami autó fénye és általában volt bőven időm reagálni rá. Most is bátran nyomtam előre magasan a fényt, hogy lássam az út kanyarulatait. Egy S kanyarnál hirtelen felbukkant velem szemben a kanyarból egy autó. Azonnal kerestem az ujjammal a fény billentő kart ami ugyan elég közel volt a kormány markolathoz de azzal a sebességgel haladva nem mertem kicsit sem elengedni a kormányt, hogy lenyomjam a billentő kart, de azért próbálkoztam. Végül a bal kezem ujjainak a végével megkapaszkodtam a kormány markolat helyett az első fék karba. Nem szaporítom a szót, akkor kifordult a kezemből a kormány és hanyatt estem bringástól. Azóta már biztonságossá tettem. Már elég egy könnyed mozdulat és lebillen a lámpa fénye. Ezzel oldottam meg a több függőleges zóna megvilágítását, hogy oda világítok ahol látni szeretnék magasságban. Már minden körülmények között biztonságosan elérem a fény billentő kart. Most minden kezelő szerv könnyedén elérhető a kormány biztonságos markolása közben, még a csengő is, aminek a karját meghosszabítottam, hogy csak egy hüvejk ujj mozdulaton múljon a kezelése. zoka írta: Ez 1850 lument ad és 24W fogyasztást ír. Kérdés hogy az elektronika része mennyit zabál. Ha 24W-ot ennének a LED-ek, akkor 1850/24 az 77 lm/W hatékonyság lenne. Talán nem emlékszel, (akkor még nem voltál itt) az én általam közel 200 db jobb fajta huzal kivezetésű ledből (50 candela 25 fokos darabok), viszonylag egyenletes eloszlású ledekből épített három soros és hosszú lámpára a kormány előtt. Fék kartól fék karig volt felerősítve. Az is 24-27 Watt körül fogyasztott fullon és jobban vissza gondolva (mivel már látom mennyi az adott lumen és utána is számoltam), szóval világított az is legalább 1200 lumennel, ha nem többel. Ez egy alulról közelítő számítás. Csak 170 db leddel kalkuláltam mert a többi vörös és zöld volt a kellemesebb szín egyensúly miatt. Akkoriban készült róla tesztfotó is de a netes tárból már törlődött. Vissza kellene keresgélnem hova mentettem el itthon. Egyébként ma a legjobb fényerejü (hatásfokú) led XM-L U2 bin rendesen meghajtva kb 100 lm-t ad le Wattonként. A 24 W annál 2400 lm. Igaz, a meghajtás legalább 5%, de a vezetékezés 5-10% és egy ledek előtti üveglap reflexió mentesítés nélküli 8% veszteségét is bele kell még számolni. Az így is legalább 20% lehet! Áramgenerátor nélkül sem sokkal több. Persze ha mindenre oda figyelünk, akkor ez leszorítható.
|
pén. szept. 09, 2011 12:48 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
[Telehódas Topik Túrák]
127. telehódas HHH Hely: Budapest Dátum: 2011. szeptember 12. (hétfő) Időpont: 19:30 Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók. Program (Extra): (Stornó :Rekettyés, zsíroskenyér hagymával) üdítő hozott anyagból, miazmás. Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb. Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage
94. Sijófoki Telihold Túra Hely: Siófok
Dátum: 2011. szeptember 12. (hétfő) Időpont: 19:30 Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz. Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!). Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe). Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, langyos tea, stb. Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Szervező: bátyó
99. Telehódas Bazita Hely: Zalaegerszeg Dátum: 2011. szeptember 12. (hétfő) Időpont: 19:30 Találkozó: bazitai elágazó, Csiszárkútnál Program (Classic): a Becsali felöli úton a TV torony érintésével fel Bazitára a helyi műintézményhez (kocsma). Vissza: TV torony érintése után a Panoráma úton le Alsóerdőig, majd a bicóuton be a városba. Program (Extra): "hozott anyagból" Ajánlott kiegészítők: bukó és a LÁMPA!! nagyon fontos, mert felfele forgalom van. A lefele az elzárt rész, de ott meg világítás nincs! Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Szervező: Pinye(?)
A következő telehódas túra időpontja: 2011. október 11. (kedd) 19:00 óra.
robi
|
pén. szept. 09, 2011 12:13 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
Közben próbáltam kideríteni, hogy melyik a legdrágább és legerősebb bringalámpa, amit itthon be lehet szerezni. Mit ne mondjak, amikor az árát megláttam, jó, hogy éppen ültem. http://evobike.hu/termekek/nev/Lupine-Betty-14-uj/termek/1286Biztos nem újdonság amit linkeltem többen is ismeritek vagy hallottatok róla. Nem tudom, hogy ez e a legerősebb amit itthon lehet kapni. Nagyon igényes lámpa, szó se róla. A saját lámpám fejét azért építettem külön az akkuktól, mert hülyén nézne ki a kormányon egy félméteres rúdlámpa, de úgy látom ezeknél a profi cuccoknál is bevált dolog, hogy a lámpafej külön van. Ez 1850 lument ad és 24W fogyasztást ír. Kérdés hogy az elektronika része mennyit zabál. Ha 24W-ot ennének a LED-ek, akkor 1850/24 az 77 lm/W hatékonyság lenne. Nekem az 1240 lumenemhez 12,4W fogyasztás társul, ez 100lm/W. Jelenleg viszont 60 lm/W-nál nem érek el többet, ami a teljes "rendszeremet" illeti, az lm317-es áramgenerátorom miatt. Nézzük csak 1850lm + minden extra ami jár hozzá: 270eFt. Ha átszámolom az enyémet 1240lm => 180eFt lenne Oké, hogy igényes, meg profi, de az elsődleges funkció, hogy világít. És ha a fényt nézem 1850 vs 1240 nem olyan rossz, főleg úgy, hogy 15x olcsóbb Ha 270 ezerből építhetnék lámpát, és a felét LED-re költeném, a többit aksira, 17000 lm körül lennék, optikával együtt
|
pén. szept. 09, 2011 9:13 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Egyik fórumozónak vetítettem az XM-L fehér osztályairól. Nyugtassatok meg, hogy nem hazudtam nagyot : Idézet: Ha jól értem a színeket: 1C: kb 6300K, kékes 1T: kb 6300K, kékes-zöldes 2S: kb 5900K, zöldes 2T: kb 5500K, zöldes
A legközelebb a fehérhez az 1C van, de már az is elég kékesnek tűnik (xenon fényszórók megvannak?). Az 1T-2S-2T ebben a sorrendben kezd egyre melegebb, egyre kevésbé kék lenni, viszont kicsit zöldesebb a színe.
Amúgy egymásra raktam a wikipédián található 1931 cie curve, és az XM-L binning doksi ábráját, majd paint shop pro x2-vel kb azonos léptékűre torzítottam őket
|
csüt. szept. 08, 2011 21:24 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
Pinyo1970 írta: Grat! Pár megjegyzés: - ami bepattan, az kifele is - Valaha használtam RCA dugót tápnak, de oda kell rá figyelni, hiába tűnik szorosnak, kilazulhat. - A tápmadzagot nem látom pontosan, milyen, de arra is oda kell figyelni, ha a belső ér csirke, akkor az 1A miatt elég sok feszültség eshet rajta. Mérd ki. - A 16 db AA akksikon eső feszültség is nagyon sok lehet! A sok akksi miatt kontaktellenállás hegyek vannak, illetve az elemtartón is esik rengeteg! (többek között ezért is forrfülesek az akku pakkok). 1A-től felfelé már nagyon oda kell figyelni ezekre. Felesleges veszteség. Igazad van, 18650 LiIon-ra érdemes majd átállni. - Hűtés: ha ez valaha négyszögletes procihűtő volt, akkor jó kis türelemjáték lehetett meg-körösíteni Álló helyzetre nem tudunk tervezni ilyen kis méretben, de nem is kell. Oda való az esetleges hővédelem. - Ha bp-i vagy, havonta szokott lenni Teleholdas tekerés a HHH-ra (Hármashatár-hegy), ott szoktunk tapasztalatot cserélni és bemutatózni egymásnak. Köszi! Bocsi, csak most vettem észre a hozzászólást. -Az RCA egyenlőre jónak bizonyult, ha gond lenne vele, elalszik a fény, úgyis észreveszem. -A táp vezetéke 0,75-ös, klasszikus kék-barna 230V-os fekete lapos köpenyes kábel , viszont elég rövid. -Az akkuk töltése is kész katasztrófa, de a legnagyobb veszteség mégis az LM317-en van. Mindenképp Lítium akku lesz a megoldás. -Valóban, a procihűtő kifaragásával volt játék...Körző grafit hegyét szeggel pótoltam, és azzal karcoltam be a levágás helyét. Először a sarkokat levágtam vasfűrészlappal, majd jött a reszelő. 2 órás munka volt -Sajnos több, mint 200km-re lakom Pesttől, bár szívesen részt vennék egyszer egy ilyen éjszakai tekerésen. Sajnos itt csak magányos farkas módjára bolyongok, nincs is olyan ismerősöm, aki "látna" valamit a biciklilámpájával
|
csüt. szept. 08, 2011 18:37 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
..jó ötletek..!
|
csüt. szept. 08, 2011 13:28 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
balu1 írta: Még hogy tákolmány..? Egészen jól néz ki az a lámpa. Köszönöm az észrevételeket! Teljesen igazad van mindenben. Mivel ez a lámpa eredetileg "zseblámpának" készült, a lényeg csak az volt, hogy minél távolabb világítson. Így biciklire téve bennem is felmerültek ilyesmi igények, mint amiket írtál. Jelenleg csak az előttem lévő utat világíthatom meg vele, hiszen ha szembe jön valaki, maximum lekapcsolni tudnám, de akkor meg nem látnék semmit. Most ez már marad így, csak egy fényerő állítás lesz még rajt, de nemsokára új bringa vásárlását tervezem, amolyan "nem hagyom ott lezárva sehol" típusút, így arra akár fix lámpát is tervezhetek, kormányról vezérelhető megoldással. Hülyén hangzik, de lesz rajt egy műszerfal Ki tudja, még indexem is lesz a végén, meg féklámpa A biciklire tervezek egy olyan lámpát, ami a közvetlen előttem lévő utat világítja, és olyat is, ami szükség esetén nagyon messzire világít. Ha jön valami, akkor a távolsági fényt minimálisra venném, le, éppen, hogy csak lássák, míg az út világítás maradhat. Lenne rajt nappali és éjszakai üzemmód. A tápot valami agydinamóról kapná, és ha megállok, átkapcsolna akkura stb... Szóval ötleteim mindig vannak, csak alapvetően még drága a LED egy ilyen több ezer lumenes bulihoz Köszi az ötleteket! Üdv!
|
csüt. szept. 08, 2011 13:04 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
zoka írta: ... 100m-re tenném a hasznos világítási távolságot, de szigorú vagyok. Hozzá teszem, hogy a híres Maglite a 104 lumenes LED-es lámpájához 289m-t ad meg. Ezt bizony lazán lesöpri az én kis tákolmányom... Még hogy tákolmány..? Egészen jól néz ki az a lámpa. Amit hiányolok nála, hogy csak egy fény csóvára van megépítve. Az világít egy adott távra, ahova beállítod. Viszont amikor nem jön szembe forgalom, akkor jól jönne egy kis szúró fény távolra is. Azt mikro gombokkal bistabil relével át lehet váltani a kormányt markolva is egy-egy impulzussal. A lámpa házon belül lehetne kombinálni a tükröket szúró fényü lencsékkel, ami akár magasabbra világítana és szükség esetén ki-be kapcsolható a bistabil relével és mikro gombokkal a kormány markolattól. A fény magasságát is be lehet állítani a házon belül. Ha azt vesszük legalább kettő de akár három régiót lehetne külön megvilágítani. -1- Közvetlen előtted közel szélesen, kissé lefelé irányulva. -2- közepes távra kissé szűkebb és magasabbra irányuló, -3- távolra magasabbra emelt fénycsóva ami szükség esetén lekapcsolható gyors gombbal. A fényerőt is érdemes lenne külön fókuszolt led csoportonként állíthatóvá és ki-be kapcsolhatóvá tenni. Szóval nagyon klassz a tokja de szerintem még lehetne kisebb-nagyobb változtatásokat végezni rajta.
|
csüt. szept. 08, 2011 12:21 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Grat! Pár megjegyzés: - ami bepattan, az kifele is - Valaha használtam RCA dugót tápnak, de oda kell rá figyelni, hiába tűnik szorosnak, kilazulhat. - A tápmadzagot nem látom pontosan, milyen, de arra is oda kell figyelni, ha a belső ér csirke, akkor az 1A miatt elég sok feszültség eshet rajta. Mérd ki. - A 16 db AA akksikon eső feszültség is nagyon sok lehet! A sok akksi miatt kontaktellenállás hegyek vannak, illetve az elemtartón is esik rengeteg! (többek között ezért is forrfülesek az akku pakkok). 1A-től felfelé már nagyon oda kell figyelni ezekre. Felesleges veszteség. Igazad van, 18650 LiIon-ra érdemes majd átállni. - Hűtés: ha ez valaha négyszögletes procihűtő volt, akkor jó kis türelemjáték lehetett meg-körösíteni Álló helyzetre nem tudunk tervezni ilyen kis méretben, de nem is kell. Oda való az esetleges hővédelem. - Ha bp-i vagy, havonta szokott lenni Teleholdas tekerés a HHH-ra (Hármashatár-hegy), ott szoktunk tapasztalatot cserélni és bemutatózni egymásnak. zoka írta: Sziasztok! Alakul a lámpám, időközben annyit módosult a terv, hogy univerzális lámpa lesz, biciklire szerelhető, de zseblámpának is jó. A táp külön lesz, most csak a lámpafejet készítettem el. Még annyi feladatom van vele, hogy kap egy előlapot az eső ellen. (Bár esőben nem igazán bringázok). Univerzális azért, mert csak be kell pattintanom a megfelelő helyre. A tápot RCA-n kapja. A lámpafej mindössze 100 gramm, míg az összehasonlításban mellette lévő 3 LED-es villogóé 70g az elemek miatt. Méréseim alapján 260-szoros megvilágítást érek el vele 3m távolságban a 3 LED-es villogóhoz képest. Szerintem 500db erős fényű 5mm LED-el is felvenné a versenyt, sőt... A lámpafej anyagköltsége 10e.-Ft. A ház sima PVC csőből készült. A lámpafej műszaki adatai, még egyszer: 12,4W, 12,4V - 1A. 1240 lumen. Optikák: 8 fokosak. A hűtése nem teszi alkalmassá, hogy szobában maximumon hajtsam, bár fél gőzzel is komoly, a biciklin viszont a menetszél optimális hűtést biztosít, így nem tud túlmelegedni. Jelenleg 16db 2,1Ah-s AA akkuról üzemel, 100 perc világítási idővel rendelkezik maximumon hajtva (LM317-el). Tervezem a 18650-es Li-ion akku alkalmazását, és a LED-ek pwm meghajtását, mivel jelenleg 8-10W-ot csak úgy elfűt a rendszer, nem is beszélve arról, hogy a LED-ek "csak" 100lm/W hatékonyak, így ez sem 100% hatásfok. Tesztjeim alapján ezzel a lámpával akár 20-25 km/h sebességgel is haladhatunk korom sötétben, úgy, hogy jó eséllyel elkerülhető a legkisebb gödör is. A kicsi üvegszilánkok is láthatók. (Kizárólag csak az útra szabad irányítani a fényét, mivel a sötétben belenézve átmeneti látászavarokat okozhat. Sokkal vakítóbb egy autó távolsági fényszórójánál a kis méret - nagy fénysűrűség kombináció miatt) Én 100m-re tenném a hasznos világítási távolságot, de szigorú vagyok. Hozzá teszem, hogy a híres Maglite a 104 lumenes LED-es lámpájához 289m-t ad meg. Ezt bizony lazán lesöpri az én kis tákolmányom... Ha azt vesszük, hogy hol van az a táv, ahol még korom sötétben valamit látni, szerintem olyan 500m lehet. Ja, a lámpafejről itt található kép: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b7/b706f9625fa393bfde51e3b894f82a27.jpgHa a táp rész is elkészült, még jelentkezem. Üdv!
|
csüt. szept. 08, 2011 11:57 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
Sziasztok! Alakul a lámpám, időközben annyit módosult a terv, hogy univerzális lámpa lesz, biciklire szerelhető, de zseblámpának is jó. A táp külön lesz, most csak a lámpafejet készítettem el. Még annyi feladatom van vele, hogy kap egy előlapot az eső ellen. (Bár esőben nem igazán bringázok). Univerzális azért, mert csak be kell pattintanom a megfelelő helyre. A tápot RCA-n kapja. A lámpafej mindössze 100 gramm, míg az összehasonlításban mellette lévő 3 LED-es villogóé 70g az elemek miatt. Méréseim alapján 260-szoros megvilágítást érek el vele 3m távolságban a 3 LED-es villogóhoz képest. Szerintem 500db erős fényű 5mm LED-el is felvenné a versenyt, sőt... A lámpafej anyagköltsége 10e.-Ft. A ház sima PVC csőből készült. A lámpafej műszaki adatai, még egyszer: 12,4W, 12,4V - 1A. 1240 lumen. Optikák: 8 fokosak. A hűtése nem teszi alkalmassá, hogy szobában maximumon hajtsam, bár fél gőzzel is komoly, a biciklin viszont a menetszél optimális hűtést biztosít, így nem tud túlmelegedni. Jelenleg 16db 2,1Ah-s AA akkuról üzemel, 100 perc világítási idővel rendelkezik maximumon hajtva (LM317-el). Tervezem a 18650-es Li-ion akku alkalmazását, és a LED-ek pwm meghajtását, mivel jelenleg 8-10W-ot csak úgy elfűt a rendszer, nem is beszélve arról, hogy a LED-ek "csak" 100lm/W hatékonyak, így ez sem 100% hatásfok. Tesztjeim alapján ezzel a lámpával akár 20-25 km/h sebességgel is haladhatunk korom sötétben, úgy, hogy jó eséllyel elkerülhető a legkisebb gödör is. A kicsi üvegszilánkok is láthatók. (Kizárólag csak az útra szabad irányítani a fényét, mivel a sötétben belenézve átmeneti látászavarokat okozhat. Sokkal vakítóbb egy autó távolsági fényszórójánál a kis méret - nagy fénysűrűség kombináció miatt) Én 100m-re tenném a hasznos világítási távolságot, de szigorú vagyok. Hozzá teszem, hogy a híres Maglite a 104 lumenes LED-es lámpájához 289m-t ad meg. Ezt bizony lazán lesöpri az én kis tákolmányom... Ha azt vesszük, hogy hol van az a táv, ahol még korom sötétben valamit látni, szerintem olyan 500m lehet. Ja, a lámpafejről itt található kép: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b7/b706f9625fa393bfde51e3b894f82a27.jpgHa a táp rész is elkészült, még jelentkezem. Üdv!
|
csüt. szept. 08, 2011 9:51 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
-=RelakS=- írta: Srácok, hétvégén adom fel a rendelést, mondjuk vasárnap. Ha addig senkinek semmi nem kell a cutter-től, lemarad Én kérnék neutral XM-L-t, 20 mm starosat, 1 darabot. Egy 52 mm lencse mögött figyelne (ez másik lámpa, Tecsó 2D átalakítva )). Jelenleg valami eléggé hidegfehér XM-L van benne, lilás a fénye. Ha tudnám, mennyire kicsi valójában a 14 mm star, már sokkal előrébb lennék. :/ A nyers leden gondolkozok erősen. Nem tudom, sikerülne-e ráültetni a starra (ha egyáltalán sikerül szerezni...) Szerk. pontosítottam. Próbáltam ledeket forrasztgatni vasalótalpon, de nem nagyon jött össze, visszarakáskor nem fekszik fel teljesen.
|
kedd szept. 06, 2011 19:48 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Srácok, hétvégén adom fel a rendelést, mondjuk vasárnap. Ha addig senkinek semmi nem kell a cutter-től, lemarad
|
kedd szept. 06, 2011 19:26 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
FeF írta: balu1 írta: Esetleg forró rezsón? Itt gondoltam a vasalótalpra, lévén kéznél levő eszköz Ebben az összefüggésben már érthető miért is akarod így csinálni. Akkor viszont van mégegy ötletem, pontosabban a Te ötleted, csak kiegészítem vagy inkább megerősítem amit kigondoltál. Mivel a vasaló hőmérséklete a bimetallos érzékelő mechanikus előfeszítésével folyamatosan szabályozható, ezért már csak egy infra hőmérő kellene ahhoz, hogy be lehessen állítani a megfelelő hőfokot. Persze ha a cin olvadási hőfokát állítod be cinnel tesztelve, akkor már jó lesz. FeF írta: A réz csíkot megint külön le kéne gyártani, mert nincs. Azt én is úgy szoktam vasfűrésszel leszabni és megreszelgetem a szélét, aztán kifúrom. Kicsit macera az is. FeF írta: Csillagot (star) könnyebb beszerezni. Réz star nincs is vagy eddig csak én nem találkoztam vele? Szerintem a réz súlya és ára miatt nem nagyon gyártják abból (igaz, a korábban csatolt fotón annak látszik), habár az cinnel forrastható, viszont az alunál ez már nehézkesebb, habár nem lehetetlen.
|
kedd szept. 06, 2011 18:01 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
[quote="balu1"Esetleg forró rezsón? [/quote] Itt gondoltam a vasalótalpra, lévén kéznél levő eszköz A réz csíkot megint külön le kéne gyártani, mert nincs. Csillagot (star) könnyebb beszerezni. Réz star nincs is vagy eddig csak én nem találkoztam vele?
|
kedd szept. 06, 2011 14:54 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Programajánló: idén is lesz kutatók éjszakája. Szept 23. Pl. tavaly volt a BME-n led méréstechnika, de akkor jó korán beteltek a helyek. http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/
|
kedd szept. 06, 2011 10:23 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Ja, ilyet láttam, mikor jöttünk haza Hollandiából, csak mivel felszálló ágban volt a gép, nem mertem lefotózni ('kérem kapcsolják ki a felszállás idejére az elektromos készülékeket...')
|
hétf. szept. 05, 2011 21:37 |
|
|
Veriakilis
ezüst tag
|
|
hétf. szept. 05, 2011 21:16 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Á már értem a problémát csak nem figyeltem a méretre. Az akkor már tényleg necesebb ügy. Esetleg forró rezsón? Montu Laci úgy csinálta a sajátján az MC-E ledek beültetését szorosan egymás mellé.
Vagy pedig 1,5 - 2mm vastag és hűtőfelületnyi széles réz csíkot a két végén kifúrjuk. A közepére forrasztjuk a led hő leadó felületét. A leden a két bekötő csíkra mehet a vezeték és még le sem ér a hővezető lapra. A végén, felszerelés után valami szilikonnal ki lehet tölteni azt a kritikus rést, nehogy valami zárlatot okozzon. Ez talán házilag könnyebben kivitelezhető.
|
hétf. szept. 05, 2011 18:10 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
balu1 írta: Star leddel még könnyebb. Azt csak le kell szerelni és fel a másikat.
Erre gondoltam én is. Node 16 mm staros neutral/warm xm-l nem terem minden fán :S Még Cutternél sincs. A 14-es túl kicsi, a 20-as túl nagy. Ezért kérdeztem, hogy van-e valakinek elfekvőbe' vagy tudtok-e olyan helyet ahonnan rendelni lehet. Végső esetben marad az átültetés.
|
hétf. szept. 05, 2011 17:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Star leddel még könnyebb. Azt csak le kell szerelni és fel a másikat. Valami "szilvalekvárt" hővezető pasztát teszel alá és a forrpontokra be kell kötni a vezetéket és kész. http://www.dealextreme.com/p/xm-lt60-10 ... 3-5v-54704
|
hétf. szept. 05, 2011 17:15 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
balu1 írta: FeF írta: Pákával hogy lehet a 3 forrpadot egyszerre melegen tartani? Minek egyszerre? Elsőnek beforrasztod a vörösréz anyagra a led hőátadó felületét (a vörösréz anyagot és a led alját és a kivezetések helyét vékonyan előónozva), majd az egyik, azután a másik pólusu kivezetést is beforrasztod, mint én szoktam. Utána két csavarral fel lehet fogatni bármira az így kialakított ledet. A három MC-E így van beszerelve szorosan egymás mellé a lámpámban. Azt a gyertyás megoldást nem merném megcsinálni. kormoz is és nem tudod hány foknál jársz. Esetleg másért nem folyik össze..oxidos cin v. felület miatt. Közben melegíted az egekig, míg el nem ég. Jaa, hogy nem csillaggal dolgozol. Úgy könnyű. Sajnos nekem eléggé kis helyre kéne tenni a ledet, és a csillag vastagságához vannak méretezve a dolgok (lámpafej/tükör), így ez a házilagos kivitel itt kiesik. Másik lámpához viszont még jól is jöhet.
|
hétf. szept. 05, 2011 16:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
jagdtigger írta: balu1 írta: Most a hagyományos előtétes megoldás van de mondták hogy impulzusvezérléssel sokkal erősebben világít és hűteni se kell(főleg ez a lényeg, műanyagból van a lámpatest így aztán a LED-ek hűtését nem tudom megoldani). A kepcsüzemü meghajtás csak annyit tesz, hogy illeszti az áramforrásod feszültségét a led áram igényéhez tartozó feszültségéhez. Pontosabban azt a feszültséget úgy állítja be, hogy az átfolyó áram a szükséges értékü legyen. Mit javasolok? A hűtést. Megoldható műanyag tokos lámpánál is de így egy megfelelő keresztmetszetű hővezető anyagon ki lehet vezetni a keletkező termikus energiát és kívül elhelyezett hűtőbordákon le lehet sugározni. Persze bele kell kalkulálni a légáramlat mértékét, vagyis használod-e majd álló levegőn, mert akkor nagyobb hűtő felület kell neki. Viszont bringán menet közben jóval kisebb is elég. Másik megoldás ha fém lámpa házat választasz. talán ez a jobb és egyszerűbb.
|
hétf. szept. 05, 2011 16:24 |
|
|
jagdtigger
vas-tag
|
balu1 írta: A lednek olyan a karakterisztikája, hogy minél kisebb áramon járatod, annál jobb a hatásfoka. Vagyis annál több fényt ad le és alig melegszik. Nagyobb áramon jóval több hőt termel és kevesebb fényt kelt.
Szóval ezzel az a gond, hogy impulzus szélesség moduláció mellett olyan munkapontba kényszeríted a ledet, ahol arányában több hőt termel. Az igaz, hogy időarányosan ki és bekapcsol de ha azonos átlag fényerőt akarsz elérni, akkor a nagyobb áramon az impulzus szélesség modulált meghajtás mellett sokkal jobban fog melegedni a led. Akkor mégis mit javasolsz? Most a hagyományos előtétes(4,5 V 15 mA-re méretezve) megoldás van de mondták hogy impulzusvezérléssel sokkal erősebben világít és hűteni se kell(főleg ez a lényeg, műanyagból van a lámpatest így aztán a LED-ek hűtését nem tudom megoldani).
|
hétf. szept. 05, 2011 16:16 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
FeF írta: Pákával hogy lehet a 3 forrpadot egyszerre melegen tartani? Minek egyszerre? Elsőnek beforrasztod a vörösréz anyagra a led hőátadó felületét (a vörösréz anyagot és a led alját és a kivezetések helyét vékonyan előónozva), majd az egyik, azután a másik pólusu kivezetést is beforrasztod, mint én szoktam. Utána két csavarral fel lehet fogatni bármira az így kialakított ledet. A három MC-E így van beszerelve szorosan egymás mellé a lámpámban. Azt a gyertyás megoldást nem merném megcsinálni. kormoz is és nem tudod hány foknál jársz. Esetleg másért nem folyik össze..oxidos cin v. felület miatt. Közben melegíted az egekig, míg el nem ég.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 hétf. szept. 05, 2011 16:16-kor.
|
hétf. szept. 05, 2011 16:09 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
A lednek olyan a karakterisztikája, hogy minél kisebb áramon járatod, annál jobb a hatásfoka. Vagyis annál több fényt ad le és alig melegszik. Nagyobb áramon jóval több hőt termel és kevesebb fényt kelt.
Szóval ezzel az a gond, hogy impulzus szélesség moduláció mellett olyan munkapontba kényszeríted a ledet, ahol arányában több hőt termel. Az igaz, hogy időarányosan ki és bekapcsol de ha azonos átlag fényerőt akarsz elérni, akkor a nagyobb áramon az impulzus szélesség modulált meghajtás mellett sokkal jobban fog melegedni a led.
|
hétf. szept. 05, 2011 16:05 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
balu1 írta: FeF írta: Talán még a "nyers" emitter jöhetne szóba (akár melegfehér is), de a reflow forrasztásban nincs tapasztalatom. (Vasaló talpa? ) Az csak lehetőség tömeg termelés esetén, különben egy-egy darabnál abszolút felesleges dolog ehhez ragaszkodni. Forraszd pákával. Ha úgy egyébként pákával jól megy akkor azzal lehet a legkönnyebben megcsinálni. Megfelelő (elég meleg) hőmérsékletü pákával, frissen olvasztott cinnel és gyorsan. Ezek a lényeges dolgok a jó eredményhez. Hideg pákával vagy kiégett oxidos cinnel, koszos páka csúccsal vagy oxidos felületen csak "taknyol" ragad, gurul a cin de nem forraszt. Gondoltam esetleg gyertyaláng felett kivitelezni a dolgot. Egyszerű hőmérsékletszabályzás, és egyik kezem még üresen is marad Pákával hogy lehet a 3 forrpadot egyszerre melegen tartani?
|
hétf. szept. 05, 2011 15:59 |
|
|
jagdtigger
vas-tag
|
Üdv mindenkinek . Olyan impulzusvezérlés kéne ami úgy tud működtetni 3 ledet hogy azokat ne kelljen hűteni(a vezérlő hűtését megoldom, csak a ledekét nem tudom sehogy se megoldani), a tápfesz 4 volt és max 400-450 mA vehet fel(a tápnál azért írok 4 voltot mert ennyit még ki tudok préselni a bringa generátorából egyenirányítás mellett is...). Előre is köszönöm a segítségeteket . Üdv: jagdtigger
|
hétf. szept. 05, 2011 15:41 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
FeF írta: Talán még a "nyers" emitter jöhetne szóba (akár melegfehér is), de a reflow forrasztásban nincs tapasztalatom. (Vasaló talpa? ) Az csak lehetőség tömeg termelés esetén, különben egy-egy darabnál abszolút felesleges dolog ehhez ragaszkodni. Forraszd pákával. Ha úgy egyébként pákával jól megy akkor azzal lehet a legkönnyebben megcsinálni. Megfelelő (elég meleg) hőmérsékletü pákával, frissen olvasztott cinnel és gyorsan. Ezek a lényeges dolgok a jó eredményhez. Hideg pákával vagy kiégett oxidos cinnel, koszos páka csúccsal vagy oxidos felületen csak "taknyol" ragad, gurul a cin de nem forraszt.
|
hétf. szept. 05, 2011 13:19 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
|
Ezek miért több mint dupla drágák a "sima" Majicshine-okhoz képest? Ahogy nézem, az akku is ugyanakkora. Csak a vízállóság?
|
hétf. szept. 05, 2011 12:59 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: FeF írta: Szép reggelt! (Nem tudom, itt van-e jobb helye vagy az adok-veszekben...) Nincs véletlenül valakinek 3 db neutral vagy ahhoz közeli XM-L-je, lehetőleg 16 mm "csillagon"? (Lehet, hogy kettő is elég lenne. Lilás 3x XM-L felállást "fehérítenék".) 20mm-esen nem jó? Felljebb van, hogy rendelnék ledeket, erről van szóSajna a 20 mm-es nem fér el a meglévő helyen. :S A 14 mm-eset is nézegettem, de az meg túl kicsi, nehéz lenne kezelni illetve a központozó műanyag darab letakarna a forrpadból is egy jó részt szerintem. Talán még a "nyers" emitter jöhetne szóba (akár melegfehér is), de a reflow forrasztásban nincs tapasztalatom. (Vasaló talpa? )
|
hétf. szept. 05, 2011 8:01 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
FeF írta: Szép reggelt! (Nem tudom, itt van-e jobb helye vagy az adok-veszekben...) Nincs véletlenül valakinek 3 db neutral vagy ahhoz közeli XM-L-je, lehetőleg 16 mm "csillagon"? (Lehet, hogy kettő is elég lenne. Lilás 3x XM-L felállást "fehérítenék".) 20mm-esen nem jó? Felljebb van, hogy rendelnék ledeket, erről van szó
|
hétf. szept. 05, 2011 7:38 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
Szép reggelt! (Nem tudom, itt van-e jobb helye vagy az adok-veszekben...) Nincs véletlenül valakinek 3 db neutral vagy ahhoz közeli XM-L-je, lehetőleg 16 mm "csillagon"? (Lehet, hogy kettő is elég lenne. Lilás 3x XM-L felállást "fehérítenék".)
|
hétf. szept. 05, 2011 0:01 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Balu! Lekőröztek. http://i56.tinypic.com/jf9s79.jpgEzek vannak a csávó gépén (a lézeres! hátsó lámpa mellett): * sku.44573 (XR-E zooming flashlight -- flood right in front of the wheel) * sku.55240 (XM-L flashlight -- long-range) * sku.57100 (XM-L bikelight -- short/mid-range) * sku.82507 (XM-L bikelight -- mid-range) * sku.82508 (XM-L bikelight -- long-range) * sku.82510 (XM-L bikelight -- long-range)
|
szomb. szept. 03, 2011 21:04 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
|
szomb. szept. 03, 2011 20:57 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: Akinek kéne még valami ..., az jelezze akár itt akár pü-ben. Dög akart rendelni Cuttertől, esetleg írj neki, hátha épp nem nézi a topikot.
|
szomb. szept. 03, 2011 20:55 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Igen, régen próbáltam keresgetni, hogy milyen led lehet benne, de aztán semmit sem találtam. Akármi is van benne, drága.
|
szomb. szept. 03, 2011 20:54 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Ledil optikákat honnan lehet szerezni? a cutternél nincs az xml-hez sajnos Ha ez nem oldódik meg, akkor a következőket rendelem: Cutter-XPG20STRR4-3 --- 4dbCutter-XPG20STRR4-5 --- 4dbCXP Ledil Optics CXP-O ±7° x ±23° --- 5dbCXP Ledil Optics CXP-SS ±5° --- 3dbCutter-XML20STE3-T5 --- 2dbCutter-XML20STE7-T3 --- 2dbAkinek kéne még valami (esetleg pont a fenti cuccokból, hátha meglesz a 10 ), az jelezze akár itt akár pü-ben.
|
szomb. szept. 03, 2011 9:45 |
|
|