Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 06, 2025 5:07

Hozzászólás a témához  [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Következő
PIC-ek égetése WPB_F18, PICKit2_klón és más égetőkkel. 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Kozben megtalaltam a kabelt is.
1.2m hosszu, es mindig tokeletesen mukodott vele az iras /olvasas a FUN kartyaval. :roll:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára stubiflex szer. márc. 07, 2007 21:35-kor.

szer. márc. 07, 2007 21:33
Profil Privát üzenet küldése YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Meg is talaltam a leirast a FUN programmerhez.

http://sbprojects.com/knowledge/footprints/funcard.htm :)

szer. márc. 07, 2007 21:29
arany tag

Hozzászólás 
Apropo.Emlexem regen , amikor FUN kartyakat irogattam LPT porton, ott magarol az LPT portrol jott a tapfeszely, 100 Ohmos ellenalasokon keresztul.Ide nem lenne eleg ez a megoldas, hogy ne kelljen az USB kabel is?Aszem feleldozom a fiam PC-jen az LPT potrot a tudomanyos kiserletezes oltaran holnap. :)

szer. márc. 07, 2007 21:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondanám,hogy ne fáradj,de hátha neked összejön.

Én agyon nézegettem a 4 csatornás 100megás szkóppal,mi van,ha ilyen a drót,mi van,ha olyan..semmit nem találtam.
A PIC valami nanoszekundumokra érzékeny,de hogy ez hogyan lehet,miért lehet,stb gőzöm nincs.
Sőt,ha ráteszek több mint 20-25pikót(pedig az smafu,lehet számolni!) akkro a rövid kanóc végén sem megy megbízhatóan.
A meghajtó F-esre cserélése sem segített..a HCnek rájöttem ezután nincs értelme,az Fes is CMOS csak gyorsabb.

Az ellenállásokkal az van,hogy 1K alá nem mentem,de eleve úgy építettem meg (a rajzzal ellentétben),hogy a meghajtó _minden_ lábán ellenállás van(ellenállásháló van melléültetve a próbapanelon),tehát az összes kimenet és az összes bemenet is le ven terhelve,mégsem jó.
A drót eleve árnyékolt,de próbáltam sima szalagkábellel is,hátha a kábel kapacitása (jelek közti csatolás?) a kínosabb és nem a zaj miatti bizonytalanság.

Most kíváncsian várom a +-12V-os meghajtók mit tudnak javítani a dolgon(elvileg csak növelik a késleltetést..?),ha az jól működik,nem szippantok többet,utánépítem azt és jóéjt.

szer. márc. 07, 2007 20:41
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Holnap szabadnap.Keresek valahol hosszu kabelt es berakom az ellenallasokat.Szkoppal fogom nezni a feszultseget es addig megyek le az ellenallasok ertekevel, amig csak lehet.

szer. márc. 07, 2007 20:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
A pic nem terhel nagyon, de pl. egy ledet teszt célból - szerintem - érdemes rátenni a panelra. Lehet róla vitázni, de mondjuk én nem szeretem az ilyen megoldásokat.

szer. márc. 07, 2007 20:15
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Miért a pic annyira terheli miközben programozódik? Mondjuk engem hidegen hagy a kérdés,a hibrid trafós konverter 400mA-ig alakít át,és pontosan egy azaz 1db alakatrész.Jó kanyi nagydarab a trafó miatt,de valamit valamiért.

szer. márc. 07, 2007 20:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
stubiflex írta:
MotoHacker!Valami ilyesmire gondoltal a 22-esbol nyert 12 V-nal? :)

http://kazus.ru/nuke/users_images/27072006/1735336.jpg
Na ezt megint olyan megoldásnak tartom, mint a JDM-et. Akkor már inkább MC34063+körítés, és az legalább birja a terhelést.

szer. márc. 07, 2007 19:10
platina tag

Hozzászólás 
Watt, MotoHacker!
Ez a távolságdolog azért nem ilyen egyértelmű. Valami másnak is bele kell, hogy szóljon.
Jelen pillanatban basicben SERIN-SEROUT parancsokkal oldom meg a kommunikációt. Igaz, hogy 1200 a baudrate de egy OC kimenet 40m-re gond nélkül ellát, (a max nem tudom mennyi lenne)+ 6m optikai.
Az én programozóm is elég érzékeny valamire, többször szívatott azzal, hogy nem azonosította be egy 16LF627 PIC tipusát, ezért védettnek látta a tartalmat. Viszont, ha egy 628-ast beolvastattam vele, utána már olvasta a 627-est is. :evil:
A 628-es áramköre azonos tápfeszen van a programozóval, gond nélkül ír-olvas-futtathatom a programot csatlakozóhuzogatás nélkül.
A 627-esnél le kell vennem a külső tápot (elemet) hogy a programozó tudjon dolgozni. (pedig dióda van az elem felől :evil: )

Mivel más a programozó és más a szoftwer is, csak a PIC-eknek lehet valami nyűgjük. Stubiflexnek szurkolok erre a lezárás-dologra.
Ui: annó kipróbáltuk, árnyékolt kábelen mi sebesség megy át: RS232-n 64kbps sebességen a 120m kábel nem volt ellenfél. több meg nem volt kéznél.

szer. márc. 07, 2007 15:50
arany tag

Hozzászólás 
MotoHacker!Valami ilyesmire gondoltal a 22-esbol nyert 12 V-nal? :)

http://kazus.ru/nuke/users_images/27072006/1735336.jpg

szer. márc. 07, 2007 15:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát nem tudom, de ha van kedved kipróbálhatod!

szer. márc. 07, 2007 15:22
arany tag

Hozzászólás 
Azert kerdeztem a minimalisan megengedheto lezaroellenallas erteket, mert az a kosza gondolatom tamadt, hogy a IC kapuinak nagy bemeneti impedanciaja okozza a galibat.Erdemes lenne megprobalni lezarni az IC-k bemeneteit a foldre kb 510 Ohmos ellenallasokkal.

szer. márc. 07, 2007 14:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Érdekes ötlet....kíváncsian várom,hogy működik-e.Igazából továbbra sem értem a vezetékhossz galibát,ilyen árnyékolt dróton a 19200 baud is vígan futkos,nem 82centire,de 10-15méterre.

Ha nem lenne gond elviekben sem, akkor nem kellene az RS232 szabvány, ill. a MAX232 meghajtó fokozat a PC-be sem. Az RS232 15méterig 9600-al garantált, a fölött már nem. Két PIC-et 20cm-nél hosszabban nem nagyon lehet már kommunikáltatni USART-on, ha nincs meghajtó a vonalban. A házvezérlőm építésének elején, én is azt hittem, hogy I2C, vagy SPI vonalakat felhasználva be tudom hálózni a házat, de a próbák 50cm-nél hosszabb vezeték esetében nem sikerültek. A TTL szint nem nagyon alkalmas ilyesmire.

szer. márc. 07, 2007 13:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
stubiflex írta:
Az LPT port kimeneteit minimum milyen erteku ellenallassal lehet terhelni?Ugy ertem hany Ohmos ellenallatot birnak el a kimenetek a foldre kotve?

5-10mA. azaz egy LED et vígan villogtat.

szer. márc. 07, 2007 13:01
arany tag

Hozzászólás 
Az LPT port kimeneteit minimum milyen erteku ellenallassal lehet terhelni?Ugy ertem hany Ohmos ellenallatot birnak el a kimenetek a foldre kotve?

szer. márc. 07, 2007 12:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Érdekes ötlet....kíváncsian várom,hogy működik-e.Igazából továbbra sem értem a vezetékhossz galibát,ilyen árnyékolt dróton a 19200 baud is vígan futkos,nem 82centire,de 10-15méterre.
Próbálkoztam én is pár dologgal,de nem vezettek eredményre..:( Adott vezetékhossz felett mindig ugyanaz a hülyeség történik..tehát nem más mindig,hogy a zajra vagy véletlenszerű hibára,"belengésre" lehessen fogni,hanem ugyanaz,már az eszköz ID első byte-t sem olvassa ki helyesen,ugyanaz a baromság jön vissza folyton.

szer. márc. 07, 2007 11:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
A rajz alapján szerintem láthatod, hogy miként épül fel(belikeltem korábban http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=764519#764519 ) Nem soros portról megy, hanem soros vonalmeghajtókkal!

A nyákterv készen van, vasalni kell, maratni, beültetni, kipróbálni. Ha nincs hiba benne, kikerül az oldalamra hamarosan.

Egy képet csináltam róla:
Kép

szer. márc. 07, 2007 6:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezt a készülő soros verziót már feledtem is...én balga :roll:
Itt mi adja az égetőfeszt? Elég a 12V a sorosportról vagy a max232ből??
Mikor lesz nyákrajz? :)

szer. márc. 07, 2007 1:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem, mert az SMD-s cuccokat elég nehéz lenne rendesen bekötözni lógóban, így a nyák készül előbb.
De mérget vehetsz rá, hogy jó lesz, nincsenek kétségeim.
Most gőzerővel naptárat fogok keresni! :) (komolyan!)

szerk: Találtam, nyomtattam, otthon majd vasalok! :)
Ez a naptár dolog, nagyon nagy ötlet volt, köszönöm!

kedd márc. 06, 2007 13:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
De lassan kész az új verzió
Ez azt jelenti, hogy kipróbáltad a MAX232-s meghajtást hosszú kábellel?

kedd márc. 06, 2007 13:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát igen,Willemnél az adat félig párhuzamos..
Egyébként tud az PICeket programozni,állítólag a 18as sorozatot is már..még nem nézegettem alaposabban,de ezekszerint lehet,hogy az sem működik majd?
Vagy lehet ezeket valami párhuzamos algoritmussal is progizni,ahogy esetleg kisebb a kanócon a "jelsebesség"?

Ne nézzetek hülyének,hogy ezen szenvedek,de egy nagytorony házam van lent az asztal mellet,félig beépítve...innentől el lehet képzelni :(
Ha más nem segít a helyzeten,beépítek valami vonali meghajtót és STP kanócon fogom szimmetrikusan átnyomni az adatot :idea: :D

A nyákhoz meg próbáltátok már a lehúzott etikett hátulját?
:D

Egy kis demo:
http://www.freeweb.hu/motohacker/HARD/FPGApanel.JPG

kedd márc. 06, 2007 12:32
platina tag

Hozzászólás 
Watt! Bár itt kicsit off:
Nézz körül a falinaptárak környékén. Nagyon jó minőségű papírból vannak, nekem most nagyon bevált egy vállalati repikiadvány. :D

kedd márc. 06, 2007 7:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
A willem sokkal lassabban kommunikál, talán ezért nem gond a hosszú kábel.
De lassan kész az új verzió, nyákokat megterveztem, el kéne készíteni őket, csak hát nincs jó műnyomó papírom, mert a környékemen a boltokban csúnyán néznek rám ha ilyesmit kérek! Nem gondoltam volna, hogy a vasalós technika legnagyobb gondja a papír beszerzése lesz!

kedd márc. 06, 2007 5:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
MŰKÖDIK!!!! :D :D :D
Az volt a baj,hogy közvetlenül egy PIC-et még meghajt a hosszú kanóc,de a meghajtó ÉS a hosszú drót már nem játszik.
Vagy az összes késletetés sok,vagy mint lezárás másképp viselkedik a 7406 bemenete..
Kíváncsiságból ki fogom próbálni nagyobb felhúzókkal,kapacitív lezárásokkal a drót végén,és 74HC07-es,vagy 74FXXX-el is....
Willem még 2méteres árnyékolt kanóc végén is éget,pedig féligmeddig az is sorosan lépteti ki a címet és az adatot.

hétf. márc. 05, 2007 21:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sajnos megint gondom van,vettem PIC18F2620-at,és megépítettem próbapanelon a WPB ajánlott verzióját...
Namost a másik programozót már szétszedtem,gondoltam ehhez megépítem újra,normálisabban,ne egy kiló drót legyen már a levegőben,(ahogy eddig volt.)
A kanóc jó hosszú(82cm) ,de 262vel még működött 2hete..
Most az van,hogy azt írja nincs pic,az id-t is hülyeségnek olvassa..
11000010,255

Portteszt működik.
Port beállításnál:
data,clock,input :inverz
VDD,VPP nem inverz

Valaki égetett már 2620ast vagy hasonlót?
Lehet,hogy az összes PIC-et kinyírtam? De miért adja vissza mindegyik ID-re ugyanezt a hülyeséget?

hétf. márc. 05, 2007 21:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Viszont ez a chip a rengeteg dróttal már jó lenne pl egy komoly (soros eeprom,párhuzamos eeprom,eprom,flash,stb) égetőnek is!!
Gondolom tudod mekkora munka ennyi eszközhöz összegyűjteni az adatokat, megírni a rutinokat? Nyílt forráskódot senki nem fog adni, bár ki tudja. Az univerzális program protokoll pedig szerintem nem megoldható. Már a PIC-ek között is jelentős eltérések vannak, pl. a 18F-ek között is 3-4 féle, és az újakat tutira nem úgy kell majd égetni.

Ha mindent összevetünk, ismét a 18F2550, vagy 4550-nél kötünk ki, és szerintem ez a jó csapásirány, ha már USB-t akarunk. Ha a fireware nyűgöket ki akarjuk kerülni, akkor csak az időzítéseket kell megírni a PIC-ben, a többi a PC program dolga lenne. Arról nem beszélve, hogy az időzítéseket a PC-ről lehetne beállítani.

A másik megoldás, hogy egy LPT konvertert építünk egy 2550-el, és a régi áramköröket használhatjuk tovább. Nekem ez is szimpatikus, csak nem annyira elegáns, viszont van más előnye is, főleg ha teljes értékben működne LPT portként.

szomb. feb. 24, 2007 15:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valahogy biztos össze lehet rakni a közvetlen USB-s égetőt kérdés érdemes-e...

FT2232 pl két portos,egy példaaplikáció épp egy komplett ISA bus megvalósítás.
Ha máshogy nem megy,egyik port kimenet,másik bemenet,aztán majd léptetjük mi magunk a másik portunkon befelé az adatot.. igaz ez az ágyúval verébre esete.

Viszont ez a chip a rengeteg dróttal már jó lenne pl egy komoly (soros eeprom,párhuzamos eeprom,eprom,flash,stb) égetőnek is!!

(Főleg ha lenne valami nyílt forráskódú "mindent égető" szoft,hogy ne kelljen megírni a PC oldali programot és protokollt előlről újra és újra minden tokhoz.)

pén. feb. 23, 2007 19:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bit-bang módban lehet konfigolni bitenként is,van valami "mask" című dolog,ami megadja mi be és mi kimenet...ezt már a szoftverkönyvtárak nézegetéséből szűrtem le.

Az nem annyira világos még,hogy befelé mikor jön be adat..mert itt csak adatok (adatcsomagok) mozognak,ez nem port,hanem USB..
Kifelé nicsn hiszti,kimegy az adatcsomag,kiesik a portra az adatunk,a vonalak úgy is maradnak,hurrá...
Befelé vajon,ha "olvassuk",előbb felszólítja a tokot egy adatcsomag küldésére amiben benne van a vonalak állapota?
Na,ez még nekem sem teljesen világos,de most nincs kapacitásom beleásni magam a szoftver rész rejtelmeibe..

Ahhoz kéne az IC,valami fejlesztőpanel,valami célfeladat,példaprogramokat letölteni,lefordítgatni,előbb alapszinten kiismerni,kipróbálni,stb.

pén. feb. 23, 2007 19:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ez pont az ami nekünk kell,tetszőleges sebességgel zuhannak kifelé,vagy esnek befelé a bitek

Ok, de mi mondja meg, hogy ki-vagy beesnek éppen? A lábakat látom nem lehet egyenkánt konfigolni, ill. sehogy sem lehet, mert a vezérlő vonalak mondják meg milyen az adat irány. Vagy nem jól látom?

pén. feb. 23, 2007 19:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Watt:Ha visszaolvasod amit betettem ott elég jól le van írva mi történik bit bang módban.A szoftver része még kérdéses,az újabb FT tokokhoz nem kell okvetlen külső eeprom,ez viszont biztos.

pén. feb. 23, 2007 18:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na néztem ezt az adatlapot, de nem derült ki belőle számomra, hogy ezt egyáltalán kell e konfigolni. Úgy tűnik, hogy külső eszköz kell a vezérléséhez, az mondja meg, hogy adatot akar visszaküldeni, ill. az fogadja el a transzvert az FT jelére.

Az általatok említett működési módot nem értem, kifejtenétek?
Idézet:
Bit-Bang

pén. feb. 23, 2007 17:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem néztem még, hogy az FT-t USB-n keresztül lehet e konfigolni, vagy csak külső eepromról?
Amit írtatok a bitenkénti ki-be menetről az a fő kérdés. Ha lehet bitenként konfigolni, akkor mehetne a dolog. Írásnál nincs különösebb gond, mert csak befelé mennek az adatok, olvasáskor pedig ki kell vinni a parancsokat, majd az órajel kivitele mellett fogadni kell a PIC által küldött adatokat. Egy bájt beérkezése után el lehetne venni a FT-től azt, majd folytatni az órajelet és várni a következő bájtot.
Tehát a fő kérdés, hogy lehet e a biteket külön konfigolni. (majd én is nézem a doksit, most nincs időm....)

pén. feb. 23, 2007 9:00
vas-tag

Hozzászólás 
Köszi Potyo, köszi Watt!!!
Nekiállok!

pén. feb. 23, 2007 8:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megy 105°-os sima elkókkal is. (már megint megelőzött potyo :) )

pén. feb. 23, 2007 8:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az enyénem sima elkók vannak, szóval építheted nyugodtam.

pén. feb. 23, 2007 8:46
arany tag

Hozzászólás 
Srácok!

Ha USB-LPT átalakító körül nézelődtök, ajánom ezt az oldalt tanulmányozásra:
http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Rund%20um%20den%20PC/USB2LPT/index.html.en

pén. feb. 23, 2007 8:45
vas-tag

Hozzászólás PIC égető 10000000Watt
Sziasztok!

Watt égetőjét építeném meg, és az lenne a kérdésem, hogy a tantál kondik helyett nem lenne jo sima elkó? Kicsit elriasztott a kb. 400 HUF/db:((
Lamer kérdés 2: miért tantál kell?
Köszi

pén. feb. 23, 2007 3:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez eddig világos,a bit bang módról kellene többet megtudni.De vannak nagyobb verziók,nem csak a FT245BM létezik,van olyan is,hogy dual portos cucc,pl FT2232...stb.A második generációsokhoz már eprom sem kell,ha jól értelmezem most a negyedik(!) generációnál tartanak.

Na meg is van...ez a chipcad-nél is van,tehát beszerezhető:

http://www.ftdichip.com/Documents/DataS ... FT245R.pdf

Kód:
Enhanced Asynchronous Bit Bang Mode with RD# and WR# Strobes - The FT245R supports FTDI’s BM chip bit bang mode. In bit bang mode, the eight parallel FIFO data bus lines can be switched from the regular interface mode to an 8-bit general purpose I/O port. Data packets can be sent to the device and they will be sequentially sent to the interface at a rate controlled by an internal timer (equivalent to the baud rate prescaler). With the FT245R device this mode has been enhanced so that the internal RD# and WR# strobes are now brought out of the device which can be used to allow external logic to be clocked by accesses to the bit bang I/O bus. This option will be described more fully in a separate application note

Ez pont az ami nekünk kell,tetszőleges sebességgel zuhannak kifelé,vagy esnek befelé a bitek,és még órajelet is kapunk hozzá.

pén. feb. 23, 2007 0:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az FT245 kétféleképpen kezelhető:
-virtuális soros portként
-D2XX (USB Direct Drivers + DLL S/W Interface)

Tehát párhuzamos portként nem jelenik meg sosem a rendszer számára, ezért (szerintem) nemis kezelhető teljesen azonosan hardveres párhuzamos porttal.

Ebből kifolyólag én úgy gondolom, hogy azért van 384B Tx és 128B Rx FIFO puffer, hogy kilökjük az adatot mint egy soros port esetén, ekkor az bekerül a pufferbe, és onnan a rácsatlakoztatott eszköz olvassa ki, amikor neki tetszik. Ha megtelik a puffer, akkor a szoftveroldalon valamilyen jelzés tájékoztatja a programot arról, hogy tele a puffer. Visszafele ugyanez, amikor valami bekerült a pufferbe, akkor jön jelzés, hogy jött adat, és olvasható (ez gyanítom ugyanaz lehet, mint ami a soros portnál is jelez). Tehát valamilyen inteligens eszköznek kell állni a túloldalon, hogy vezérelje az RD és a WR lábakat, illetve kezelnie kell az RXF és TXE jeleket (kivéve a Bit-Bang módot).

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára potyo pén. feb. 23, 2007 0:26-kor.

pén. feb. 23, 2007 0:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mostmár teljesen megkeveredtünk.

HA az FT245 tud VIRTUÁLIS sorosportot,azt olyankor ő (gondolom én) úgy csinálja,hogy egyes drótokat ki másokat bemenetre konfigol,a protokollt pedig a PC-ben futó driver valósítja meg szoftveresen.

HA ez igaz,akkor MI IS tudunk olyan drivert írni,vagy olyan konfigot létrehozni amikor a drótokat tetszőleges ki és bemenetként billegtethetjük.

csüt. feb. 22, 2007 23:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Akkor az előző HSZed nem áll meg,mert a soros port is egyszerre ki és bemenet 2 dróton(TXD,RXD)..sőt kézfogás és minden régi csiribiri esetén (DCD,RI ,stb) több huzal van befelé és több kifelé.
Ja, most jut eszembe, hogy az FT245 is soros portként jelenik meg. Az kevert meg, hogy soros portot írtál, én meg azt hittem, ez alatt az FT232 chipet értetted.

Viszont most nézem, hogy van olyan, hogy Bit-Bang mode, ennél azt írja, hogy adott sebességgel egymás után lépteti ki az adatot. Ugyanez van az FT232 chipnél is, PIC égetőhöz ez tűnik igéretesnek. Csak még egyenlőre nem teljesen világos, hogy a lábak egyenként használhatóak ki és bemenetként, de ahogy nézem, csak kimenetként használható ilyenkor.

csüt. feb. 22, 2007 23:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor az előző HSZed nem áll meg,mert a soros port is egyszerre ki és bemenet 2 dróton(TXD,RXD)..sőt kézfogás és minden régi csiribiri esetén (DCD,RI ,stb) több huzal van befelé és több kifelé.

csüt. feb. 22, 2007 23:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Újabb javítás:2db fifo van,csak olvasni kéne..de a virtuális sorosport továbbra sem világos..
Sima kézfogás nélküli 2 irányú sorosportnál nem lehet semmiféle fifo,az adatbiteknek egymás után meg kell jellennie,ha átveszi őket a tuloldal,ha a "semmibe hullanak" akkor is.
Szoftverből ki-bekapcsolható a kézfogás, így ez jóformán teljesen kompatibilis a hardveres soros porttal.

csüt. feb. 22, 2007 23:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nézegetem ezt az FT245 chipet, de nem tűnik túl biztatónak. Úgy nézem, ez nem teljes párhuzamos portot "varázsol" a gépre, nem lehet a lábakat közvetlenül írni, és nincs olyan láb, ami bemenetnek használható lenne, amikor a többi kimenetként üzemel.

csüt. feb. 22, 2007 23:22
platina tag

Hozzászólás 
Watt!
Idézet:
Látom viccesnek tűnik számodra, de ha egy autóban kéne fejlesztened, akkor milyen jól jönne, ha pl. nincs laptopod.

Néha a smile-ok is félreérthetőek, én csak "örömködöm", hogy még ezt a kritériumot is teljesíti, valóban hasznos tulajdonség, mint ahogy a külön táp nélkülözhetősége is.
A kétoldalas NYÁK szerintem elkerülhető, menne egyoldalason is (ha az ember nem hagyja az autorouterre a vonalhúzást). Azért adtam ki "gebinbe", mert a kolléga is érdeklődött egy programozó után és fototechnikája számomra elérhetetlen. (Azóta vasalásos technikával már megy az SSOP20-as tok is, ami ennél is finomabb rajzolatot kér.)
Még van hozzá szoftverkövetés, de nekem is tetszene, ha legalább annyira "szabvány" lenne, mint pl az OSHON. Az USB-é a világ, hosszútávra ez perspektívikus. Persze az FTDI chip után ez is soros, az új fejlesztésed könnyen veheti ezt az irányt is.

csüt. feb. 22, 2007 23:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát igen,lehet,hogy ezen bebukik..FT245 nem konfigolható szabadon bitenként ki és bemenetnek....
De el kell olvasni pontosan hogy is van ez,én eddig csak érintőlegesen tanulmányoztam a dolgot...esetleg amikor bemenet kell,valami mással adni az órajelet kivülről(NE 555? :) ) ,amihez a PC és a program csak "igazodik"..?

Javítás:Kell hogy legyen bitenkénti konfig,mert a virtuális sorosportnál is "egyszerre" van ki és bemenet..csak a leírásból nem világos akkor most 2 db fifo van,egy be,egy ki...vagy hogyan is van ez.
Meg az is furcsa,ez a fifo téma mintha előrná,hogy intelligens eszköz legyen a tuloldalon,ami "átveszi" az adatot,hiszen a következő beírt byte nem a portra "esik ki",hanem a fifo-ba kerül,amíg a vevő nem jelzi,hogy az előző byteot kiolvasta..
Persze a külső órajel kilépteti szépen az állapotokat,ezzel nincs gond,csak ott meg aggályos,hogy a külső órajel sebessége hogyan illeszkedik a PChez...bár ez hobbi project---beállítja magának a csávó a potit,hogy biztosan olvasson-égessen és kész.

Újabb javítás:2db fifo van,csak olvasni kéne..de a virtuális sorosport továbbra sem világos..
Sima kézfogás nélküli 2 irányú sorosportnál nem lehet semmiféle fifo,az adatbiteknek egymás után meg kell jellennie,ha átveszi őket a tuloldal,ha a "semmibe hullanak" akkor is.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára MotoHacker csüt. feb. 22, 2007 23:19-kor.

csüt. feb. 22, 2007 23:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
:lol: Tiszta kabaré! És milyen magabiztossággal..! :D

Viszont ez http://www.datasheetarchive.com/search. ... sType=part a paralell USB-s átalakító jó lehetne LPT szimulálására esetleg. Jobban meg kéne tanulmányozni. Talán még direktben is lehetne égetni vele, nem kéne itt átalakítgatni, stb. Habár az olvasáskor elég érdekes lenne, hogy az órajelnek kifele, az adatnak befele kéne mennie. Nem is olyan szép az élet! :)

csüt. feb. 22, 2007 21:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Különben ez egy fából vaskarika,vannak USB PIC-ek,akkor már inkább azt tenne bele..
Csak ezzel meging ott vagy, hogy kell egy égető, amivel beégeted az égetőben levő picbe a programot. Mondjuk ha van egy ismerős, akinek van égetője, akkor nem gond, de nekem pl. csak egyetlen ismerősöm volt (és van) a környéken, aki picekkel foglalkozik, és nekem nagyon jól jött az oshon égető watt tápmegoldásával, mert összeraktam, és működött.

Még nemis mondtam, kaptam egy ilyen üzenetet az ICD2-ről(-höz, ...):
Idézet:
...Bár szerintem felesleges volt egy PIC18F4550-est is beleölni a kapcsolásba, amikor kapható USB-soros ic is. Na mindegy ez csak egy személyes megjegyzés volt.
Én is most szeretnék építeni egyet, csak én PIC18F4550 helyett egy TUSB3410I-vel szeretném az USB felületet...
:pislog: Hát néztem egyet, mikor olvastam :lol:

csüt. feb. 22, 2007 21:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Különben ez egy fából vaskarika,vannak USB PIC-ek,akkor már inkább azt tenne bele..
Ezért említettem a 18F2550-et. De 2004-ben még nem volt ilyen!

Idézet:
Mintha az tudna olyat,hogy majdnem olyan lesz mint egy printerport,amit átadsz a driverének byte,megjelenik a kimenetein.
Ezt is írtam, hogy nem nehéz USB-LPT átalakítót kreálni, csak a PC-s meghajtóprogramot nehéz hozzá megírni. De igazából még nem foglalkoztam ezzel, lehet, hogy vannak kész driverek.

csüt. feb. 22, 2007 21:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sima USB átalakítóval (FTDI) nem lehet pl közvetlenül programozni? Mintha az tudna olyat,hogy majdnem olyan lesz mint egy printerport,amit átadsz a driverének byte,megjelenik a kimenetein.
Itt ahogy látom azzal birkóznak,hogy az USB-ről a soros RS232 adatfolyamot át kell alakítani a pic számára "ehetővé",ahhoz meg egy (másik) mikrokontroller kell..

csüt. feb. 22, 2007 21:25
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Következő