|
Inverteres hegesztő kézi készülék
Szerző |
Üzenet |
dara
ezüst tag
Csatlakozott: kedd júl. 08, 2008 18:41 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Mezőszilas
|
pimi
A visszafele égést már többször leirtam akkor most mégegyszer.A pálca rendesen ívetfog,de a pálca anyaga nema hegesztendő anyagra fogy,hanem a hegesztőpálcára rakódik vissza.Pár másodperc mulva elsalakosodik a vége és megszakad az ív.Milyen másik pálcát vegyek ezekkel is működnie kell,kellene.
üdv:dara
|
vas. szept. 07, 2008 15:55 |
|
|
mexx
arany tag
|
_pimi írta: SPafi: a repülőgépes jobb volt...
dara: vegyél másik pálcát, próbálj máson hegeszteni, csinálj egy videót róla, vegyél cérnát, írd le pontosabban a visszafeléégés jelenségét
Rég voltam ennyire kiváncsi egy érthetetlen jelenség okára!
pimi! A cérna mire kell?
|
szomb. szept. 06, 2008 23:04 |
|
|
_pimi
arany tag
Csatlakozott: szomb. okt. 28, 2006 16:47 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Pécs
|
SPafi: a repülőgépes jobb volt...
dara:
vegyél másik pálcát, próbálj máson hegeszteni, csinálj egy videót róla, vegyél cérnát, írd le pontosabban a visszafeléégés jelenségét
|
szomb. szept. 06, 2008 21:24 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Telefonban:
- Drágám, vigyázz, most hallottam a rádióban, hogy egy őrült a forgalommal szemben hajt a sztrádán!
- Egy?!? Mindenki!
|
szomb. szept. 06, 2008 21:12 |
|
|
dara
ezüst tag
Csatlakozott: kedd júl. 08, 2008 18:41 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: Mezőszilas
|
Sziasztok.
Gabika59 köszönöm hogy felraktad a képeket.
TUBI56
Semmi hátsó gondolat nem volt abban amit mondtam csak megjegyeztem ami nyilvánvaló.
Na most figyeljetek.
Összeraktam a bolsakov féle gépet,Atrafó 24/7-menet 70-khz.A kimeneti fesz 65-volt az áramfelvétel,200-ma.Eddig minden tökéletes,de amikor hegeszteni próbálok a PÁLCA EZEN IS VISSZAFELÉ ÉG???????????????????Na megnéztem a kábelt,mármint a munka kábelt,szépen szétválasztottam,hátha tekeredve nem tetszik neki,semmi hatás.A plusz minusz csere ugyan az,a kezdet vég bekötések jók,ez a harmadik gép ami forditva működik.Kezdek kissé mérges lenni mert nem látom a hibát.A három gép háromfajta szerelési mód, és mindegyik ugyanazt produkálja.Azt nem hiszem el hogy mind háromnál ugyanazt a hibát tudtam elkövetni.Vagy mégis???A pálca amivel próbálomOK68.81/312/17-es saválló,OK46.16/7014-es,normál,OK55.00/7018-1-es átmeneti valami keményebb pálca.
Na erre varjatok gombot.
Üdv:dara
|
szomb. szept. 06, 2008 19:30 |
|
|
_pimi
arany tag
Csatlakozott: szomb. okt. 28, 2006 16:47 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Pécs
|
Üdv!
Idézet: Mert az üresen járó gép,elvileg,ott van ugrásra készen,hogy bármikor teljesítse feladatát,minden szükséges alkatrésze áram alatt,működik a vezérlés a végfok a trafó,had ne soroljam. Igazad van, és az 50mA-es nyugalmi áram ezeket ki is zárja? Én kis kapcsolási veszteségű igbt-t választottam, a trafó mágnesezési induktivitása kellően nagy, a kapacítása kellően kicsi. Hatékonyabb a vezérlés ir2110-el, erősebb, és gyorsabb is mint a trafós meghajtással. Valamint megfelelő frekin is van hajtva, így nincs a mag sem túlgerjesztve, ezért szintén elhanyagolható a veszteség. A trafón nagyon jó a helykihasználás, a primér több vékonyabb szálból van eloszlatva, a szekunder rézfóliából készült, megfelelően megválasztott szigetelő vastagsággal, és a kúszóút sem maradt ki. Ezek azok, főként a mágnesezési induktivitás nagysága ami miatt kisebb az áramfelvétele. Idézet: Nem látom az üzemben lévő gépet sem. Persze, én is tisztában vagyok vele, össz-vissz egy webkamerám van, azzal próbáltam képeket készíteni úgy-ahogy. A videón kicsit több látható. Idézet: led nincs,relé a lágy indításhoz nincs,kondikon és egyenirányító hidon,ne adj isten,stabkockán,veszteség nincs Led valóban nincs, de a 3V-on az a 10mA amit fogyaszt nem vészes nemigaz? Relé is van lágyíndítással, sőt graetz híd is, persze a kapcs rajzon nincs feltüntetve, rosszul gondoltam hogy ebből ki lehetne találni azt hogy a nagyobbik gép paneljára van kötve a pufferkhez. Idézet: A műszer valóban annyit mutat,de nem látom mi van rákötve! Változó hova van kötve, jelen esetben a graetz elé az árammérője, a feszültség mérője szintén a graetz elé. De szokásom néha átrakni freki mérésre is. A puffereken is néha mérek vele. Messzebb azért nem vittem a kamerát, mert elmosódik olyannyira hogy lehetetlen megkülönböztetni a 4db kék másfeles vezetéket ami a műszerhez megy. Idézet: Tehát ez a gép sem kész! Nem mondtam én azt hogy kész van. De kész lesz, probléma megoldva, csupán megint a figyelmetlenség volt a hiba, meg az hogy smd kondenzátorokon nem tüntetik fel az értékeket. Elkövetkező pár napban, esetleg 1 héten készítek pár mérést ahogy azt leírtad köröbelül, bár mások lesznek a környezeti feltételek ezért nem biztos hogy viszonyítani lehet majd máshoz. Egyébként 6mm-es elektróda a cél, és a 10-es kazánlemez hegesztése Idézet: Azért várnék tőled adatokat a gépekről Kicsi géppel elkenytem húsz másfeles pálcát 3mm-es rozsdás téglalap alakú vasidomon, miutánn felizzik a pálca vége (pár huzogatás) nagyon szépen viszi, varrat egyenletes nem fröcsköl, csak akkor ha egy festék-,rozsda-réteg felé ér, tiszta felületen kifogástalan, ha beletolom a pálcát 1-2mp alatt átégeti, a 60apuk 40-50 fok környékén. Trafó épp hogy érezhetően melegebb, igbt-k hidegek, még úgy is ha leragasztom fél percre a pálcát. Fojtó leragasztás közben (kb. 100A zárlati áram) melegszik csak. Diódák viszont elkezdenek fűteni. Meg kell jegyeznem még azt hogy egy gép milyen pálcát visz el egy adott áramerősségen sok mindentől függ, a pálca fajtájától, anyagvastagságtól, a gép tulajdonságaitól, a munkakábelek hosszától. Ebből kifolyólag nem feltétlen igazak amiket mondtál, gondolom a tapasztalataidat írtad le, ami biztosan több van mint nekem. Idézet: Becsülöm benned,hogy igyekszel minél kisebb gépet építeni,ez jó dolog,de a gép jó is legyen
Azt sem írtam hogy nekem kifejezetten egy használhatatlan gép kifejlesztése a célom, a méret és a használhatóság egymással nincs szoros kapcsolatban. Ez a 80A-es hegesztő a harmadából kijön egy 20e forintos metrós csodának, övtáska méretűre össze lehet rakni, és jegyezzük meg azt is hogy megbízhatóbb, mint általában a legtöbb dolog, amit az ember saját magának épít. Nyilvány te sem véletlenül kezdtél építésbe.
Üdv!
ui: persze, porvasmaggal is működik, de jól gondolom hogy sokkal nagyobb menetszámok adódnak mint ferrit esetében?
|
pén. szept. 05, 2008 22:11 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
pimi!
Köszönjük a képeket,valóban rossz minőségűek,nem sok minden látszik sajna!!
Azt írtad !
Az én hegesztőm, üresben kb 50mA-t eszik 230-ról.
A műszer valóban annyit mutat,de nem látom mi van rákötve!
Nem látom az üzemben lévő gépet sem.Ha belegondolok a ventinek és a vezérlés + meghajtásnak elég lehet egy 5 W trafó,led nincs,relé a lágy indításhoz nincs,kondikon és egyenirányító hidon,ne adj isten,stabkockán,veszteség nincs,csak azt nem tudom,hogy az üresen járó gép nagy áramú félvezetőin és a trafón keletkező veszteségeket mi elégíti ki. Mert az üresen járó gép,elvileg,ott van ugrásra készen,hogy bármikor teljesítse feladatát,minden szükséges alkatrésze áram alatt,működik a vezérlés a végfok a trafó,had ne soroljam.
Aztán olvasok ilyet.
Meg van egy nagy gép, full híd hgtg20n60a4d, etd59 bucira tekerve, 6db 60apu04, ucc2808, +2db ir2110, 80kHz-n, kb. 150A, sajna nem sikerül normálisan beálítani az áramszabájozást...
Tehát ez a gép sem kész!
Azért várnék tőled adatokat a gépekről,mennyi ideig lehet mondjuk 2,5mm elektródával hegeszteni folyamatosan.A gép üresjáratban ,fél óra után, hány fokos a főtrafó,az IGBT-k és bordájuk?Aztán 1 szál ,10 szál 2,5mm elektróda elhegesztés után hogyan változtak a hőmérsékletek,természetesen a ventilátor dolgozzon,hogyan melegszik 3,25mm elektródával,a 4mm nem is említem,pedig a 150A gépnek mokogás nélkül vinnie kell,a 3,25mm elektródát még a 80A gépnek is illik vinnie.Milyen a varrat kinézete,föcskölődés van é?
Becsülöm benned,hogy igyekszel minél kisebb gépet építeni,ez jó dolog,de a gép jó is legyen,ne csak a pénzedet öld bele,bár ez utóbbi a te magánügyed,bocsáss meg ,hogy szóba hoztam!
Id.:gabika: áramváltót porvasmagra, biztos?
Igen!Biztos!Nekem bevált,Tubinak is a tizen akárhány gépnél!
Ezért bátorkodtam azt a tipust javasolni.Abban igazad van,hogy a ferrit biztosan jobb,még egy U15-20mm mag is!
Tisztelettel várjuk a videót a végleges rajzot a leírással együtt és természetesen, a mérési adatokat!!
Üdv!
Gábor
|
pén. szept. 05, 2008 20:05 |
|
|
_pimi
arany tag
|
12345678910 kicsit rossz minőségűek
1: 50mA hálózat felől
2: mostani hegesztő, 80A kb.
3: fojtó, 7x1.2mm 8 menet, 25u kb.
4: 2db 60apu04
5: igbt-k, diófák
7,8: vezérlő
9,10: trafó, etd49 prim:43, szek:8
6: a nagy testvér
regebbi kapcsrajz nincs rajta minden, a véglegest majd feltöltöm ide egy kis leirással: 3 dekás hegesztő
gabika: áramváltót porvasmagra, biztos? inkább ferritgyűrű keresés, fénycsőinverterekben van sok...
ui: toroidon ahányszor átmegy a közepén, annyi menet, ha átbújtatod az 1 menet kereken.
ui2: vidit hova töltsek fel amit mindenki elér?
|
csüt. szept. 04, 2008 20:46 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
A fojtód ami a képen látható és 2db. U háttal összefordított magból van,így nem jó!A lefogatáshoz felhasználtad az eredeti lemezdarabkát,azt vedd ki és helyette ugyan olyan méretű bakelit lapot készíts és azzal fogasd le,nem szabad a nyitott magot így fémmel áthidalni,a lefogató csavarokat is jó lenne elszigetelni a magtól. (saját tapasznyalat)
Az áram érzékelőt sárga egy oldalon fehér porvasra tekerd meg,a mérete kb. 24x14x9-10 mm ,pc tápból lehet bontani,CSAK 1 DARABOT HASZNÁLJ !!!!!!! ,ha a képeken lévő gép a Kosoj féle 100A (Ezt építettem meg legutóbb,fentebb láthattad a kapcs. rajzzal együtt.) akkor a gyűrű magra 50-60 menetet tekerj és a rajzon jelzett főtrafó vezetékét bujtasd át rajt,nem menetet alkotva !! csak átbujtatva!!Ha hegesztésnél sipolna az ív akkor ennek a kis gyűrű magra tekert trafónak a két vezetékét cseréld meg a vezérlőpanelnél.A főtrafó vezetékeit nem szabad megcserélni ilyenkor!!!!!!!
Az említett sárga egy oldalon fehér gyűrű mag szinte minden gépbe jó áramérzékelőnek ahol egyéb kikötés nincs.Én mindkét gépembe azonos magot, csak más menetszámmal,használtam fel,hibátlanul müxik mindkettő.
A magánban írt leveledben említetted,hogy a gép üresjáratban kb. 300mA áramot vesz fel,az jónak tűnik.
Üdv!
Gábor
|
csüt. szept. 04, 2008 14:31 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
|
csüt. szept. 04, 2008 13:54 |
|
|
TUBI56
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 12, 2006 19:50 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Ajka
|
inverter
Gabika59
Te is , hát én is!
Nem teszi fel a fotókat!
Személyesen kell megnéznünk, meg látogatnunk
|
szer. szept. 03, 2008 19:22 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
pimi!
Fent irod
Oszd meg a kapcsolást velünk,mert hitetlen vagyok!
Üdv!
Gábor
|
szer. szept. 03, 2008 18:57 |
|
|
TUBI56
arany tag
Csatlakozott: kedd szept. 12, 2006 19:50 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Ajka
|
inverter
_piminek igaza van!
Egy kis tanulmány az inverterről és a plazmáról!
Az első rész a google-ba bemásolva megtekinthető!
archiv.mee.hu/elletoltes/2005/2005_03/65_68integralt%20hegeszto.pdf -
www.omikk.bme.hu:8080/cikkadat/bitstrea ... 08bol4.pdf -
www.ergus.hu/hasznalatik/plasma%20hasznalati.pdf
cloos.hu - Termék neve: Jäckle POWER PLAZMA 2 plazmavágó ...
adat tábla
|
kedd szept. 02, 2008 21:20 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
A felrobbant IGBT-ket miért nem mellékelik a kapcsolásokhoz?
Az Orosz oldalon azt is mutatják marékszám egyes esetekben Pl mint ez!
|
kedd szept. 02, 2008 20:07 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Én meg a vezérlő moduljára lennék kíváncsi forrasztási és alkatrész oldalról is!
|
kedd szept. 02, 2008 20:05 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
A Tubi féle gép, ami eredetileg egy "testvér" alkotása ,életképes azokkal a változtatásokkal amit Tubi is belerakott és még sokan mások,többek között én is.Azt határozottan kijelentem,hogy a gép még a változtatásokkal együtt sem alkalmas iparűzésre,de otthoni körülmények között barkácsolásra alkalmas!A folyamatos üzemet nem fogja bírni,annyira nem kiforrott a kapcsolás.A Te esetedben én újra megnézném azt a gét meghajtó trafót,annak tekercselését.Nagyon jó lenne látni képeket a gép alkatrészeinek kialakításáról,több szem többet lát és ki tudja,hátha valaki meglelné a hibát mindazok ellenére,hogy azt mondod, a jel alakok jók!Abban biztos vagyok,hogy nem a fojtó okozza nálad azt a rendellenes működést,valami más van.Nagyok a félelmeim,ahogy most olvasom,hogyan csináltad meg a főtrafó tekercselését ennél az 1 IGBT-s gépnél
A Tyutyu35 által felrakott kapcsolások működhetnek,de .... de,nem csak Tubi mondja azt,hogy 5 perces gép,én is azt mondom,attól függetlenül,hogy megalkották amiről képek is vannak.Láttam ennél még cifrábbat is,kár,hogy akkor nem mentettem le,most meg tudnám mutatni,még ennyi alkatrész sem volt bent.Az 1db. 50A IGBT-t nagyon kevésnek tartom,vagy akár elég is lehet,de mellette minden olvadni fog.
Üdv!
Gábor
|
kedd szept. 02, 2008 19:56 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Dara!
Úgy bizony! Mások szerint is szerintem!
Élcelődünk élcelődünk?Nem vagyok rá érzékeny!
Előbb építsd meg aztán bizergáld a pucámat!
Majd meglátjuk remélem az eredményt!
Jó lenne látni egy két fotó remeket ,amit korábban meg ígértél, de még nem láttuk az elkészített gépeidet és annak tartalmát!
Így hogy segítsünk
|
kedd szept. 02, 2008 19:54 |
|
|
_pimi
arany tag
|
dara:
Megépítettem, igen, de átalakítottam utána, kb. úgy mint a legutóbb belinkelt rajz, csak az áramjelet az igbt emitterébe beiktatott söntről veszem. (az átalakítások a mérett csökkentése miatt voltak)
Meg valami ixtq gyors (bontott) igbt-t raktam bele, felhúztam kb. 90-100kHz-re, és 2db 60apu04 +1db rhrp30120-al, etd49-ről lejött 80A.
Letapadás védelem nálam is ilyesmi, jól működik.
(szerk: nem is vagyok biztos benne hogy ez letapadás védelem...)
Mivel sikerült elfüstölni az ixtq igbt-t, és nem találtam hasonló paraméterű, gyors típust, ezért átépítettem...
Most etd49-el, 2db hgtg20n60a4d-vel, ir2110+uc3845-el szórakozok (nyitóüzemben), meg a 2db 60apu04 +1db rhrp30120-as egyenirányítással.
Meg kell jegyeznem, a teljes mérete most 10x15x9cm.
Ventivel kicsit szélesebb lesz.
Meg van egy nagy gép, full híd hgtg20n60a4d, etd59 bucira tekerve, 6db 60apu04, ucc2808, +2db ir2110, 80kHz-n, kb. 150A, sajna nem sikerül normálisan beálítani az áramszabájozást...
Lemágnesező tekercset nyilván a főtrafóra kell tekerni, ha nem arra tekerted akkor egyáltalán nem működött volna.
Jó lenne ha egy képet beraknál arról hogy most mid van (mind két gépről) mert nem sikerült kivennem.
A tubi verziónál nem cserélhetted meg esetleg a polarítást? le szokott ragadni? a munkakábel elég vastag? min. 16-os legyen.
Ugye a fojtót légrésesre készítetted?
Az a toroid ami a rézlap alatt van a képen, csak egy szimpla tekercs porvasmagon, mindegy milyen kivitelű, csak 15uH legyen, és 10A-ig ne telítsen be.
Mindenkinek: aki hegesztő építésre adja a fejét igyekezzen beszerezni egy régebbi "kommunista" gimnázium II vagy III(nemtom) fizika könyvet. Ezek legtöbbikében nagyon szépen le van írva az elektromosságtan/mágnesességtan, példákkal fojtó számolásra stb...
Egy ilyen birtokában biztosabb a siker...
Üdv!
|
kedd szept. 02, 2008 19:44 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Tyutyu35
Na ennél egyszerübb nem is lehet,de az a 160-A?TUBI56 azt mondaná mit vársz ettől,meg kéne erősiteni.Az a 160-A tényleg kicsit hihetetlen.De kössz lehet megpróbálom nem kell nagy átalakitás a mostanihoz.
|
kedd szept. 02, 2008 16:10 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
|
kedd szept. 02, 2008 15:54 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok
A TUBI56 gépéről referálok.Kicseréltem a fojtót u59-h ra,semmi változás.Kiszedtem a diódákat kimértem,jók visszaraktam,kicseréltem a kimenőtrafot,minden maradt ugyanaz.Akkor csak a vezérlés maradt.A gét meghajtó trafón a jelek hibátlan négyszög és egyformákAz áramszabályzás működikAz RDC-snuberok jókA gétmeghajtó trafó két tekercs feszültsége tizedre egyforma a tekercslési irány jó.Valahol itt kell lenni a hibának.De hol?Egyszerüen nem találom.Valaki mondja meg mit nézzek még meg.
TYutyu35
Most látom irtál köszönöm,de akkor mit tekerek a rézlap alatt levő toroidra.
dara
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dara kedd szept. 02, 2008 15:56-kor.
|
kedd szept. 02, 2008 15:49 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
Hali Dara amit idáig irtál azt mind a fő trafora kell tekerni a 2x 14-et ez a primer közé mint a szendvicsbe a 8-t ez a szekunder + 28 menet meg ez a lemagnesezö tekercs es ez igy a fötrafo
|
kedd szept. 02, 2008 15:44 |
|
|
dara
ezüst tag
|
pimi
Azt hiszem elértettem a rajzot.Én a ferrit gyürűre tekertem a lemágnesező tekercset is.Én úgy értettem hogy a gyűrűre 14-menetet tekerek utána 8-at és folytatom megint 14-et.Az igbt nél levő két tekercs közül amelyik kezdettel van jelölve az a lemágnesező tekercs.Ezek szerint a főtrafóra kell tekerni a lemágnesezőt,akkor a ferritgyűrűre a 8 menetet?Amelyik nincs kezdet véggel jelölve?Bolshakov képeit nézve nem látom a főtrafónál a lemágnesező tekercs kivezetéseit,de lehet nem megfelelő szögből van fotózva.Megtekerem a trafót ahogy mondtad.Te megcsináltad ezt a gépet?Köszönöm hogy segítesz.A másik gépnél terhelve a kimenetet valami ronda háromszög forma van terheletlenül négyszög.Tekerek egy másik fojtót u59 há-ra.Érdekes hogy a gép üresjáratban teljesen normális működést mutat,az áramfelvétel 100ma-per a kimeneti fesz 65-volt,az áramszabályzás működik mikor próbálok hegeszteni csak a pálca végén olvad össze saját anyaga.Mikor a salak rárakódik az ív megszakad.
Köszönöm a segítséget.
|
kedd szept. 02, 2008 12:24 |
|
|
_pimi
arany tag
|
dara!
A lemágnesező tekercs álltalában ugyanolyan menetszámú mint a primér, vele együtt szokták feltekerni (bifillárisan), annyi kikötéssel hogy vastagabb a szigetelőréteg rajta, mivel van hogy 600V fesz. különbség is kialakulhat köztük.
Freki emelés nem bisztos hogy beválna, mármint ha kétszeresére emelnéd talán működne.
Én a helyedben áttekerném 33 menetes primérre, kb 7-8 menetes szekunderre, és 33 menetes lemágnesező tekercset a primérrel együtt tekerném, valamilyen jobb szigetelésű huzalból.
Ha összeraktad nézd meg 40V-ról mennyit eszik, elenyészően keveset kéne.
Üdv!
|
hétf. szept. 01, 2008 15:48 |
|
|
dara
ezüst tag
|
pimi
Bocsánat,ezentúl jobban odafigyelek.A lemágnesező tekercs 28-menet ennyi van megadva akkor a trafót is ennyire kellett volna.Hagyhatom igy és emeljem a frekit?Mármint a trafón a 19-menetet?A másik gépnél megnézem mert nem emlékszem hogy terhelve mit mértem.Köszönöm az infót.
|
hétf. szept. 01, 2008 6:08 |
|
|
_pimi
arany tag
|
Ha első nekifutásra nemsikerült, másodikra talán el tudod olvasni a nevem...
Trafó:
n=u/(2*B*f*A) *Nyitóüzemű/záró stb... esetén
U=300V
B=200*10e-3T
f=43*10e+3Hz
A=5,4*10e-4 m2
n=32,29=33
szerintem túl van gerjesztve, vagy emeled a frekit, vagy újratekered
ja, a lemágnesező tekercs menetszáma ugyanennyi, elég egy vékonyabb szál is, azon nem folyik jeletős áram.
igbt: nem átmeneti ellenálása van hanem szat. feszültsége, 3db igbt x áramnál ugyanannyit diszipál mint 1 igbt (najó, nem mert akkor magasabb lesz a hőmérséklete, és lejebb megy a szat. feszje)
fojtó: úgy mérted hogy terhelve volt, vagy üresben?
terheletlenül láthatsz négyszöget, de terhelve egy hullámos dc-t kéne látnod
ui: http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html
|
vas. aug. 31, 2008 21:08 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Helo pimpi.
Kössz az infót,és igazad van mert megpróbáltam 230-ról égő sorbakötve,és mintha nem kapcsoltak volna ki az igbték.Először arra gondoltam hogy nem mágnesezödik le a tekercs teljesen.Adok neki -5voltot.A trafó E65 19-primer 6-szekunder,43-khz megy.Az igbt-ről azért raktam hármat mert viszonylag kicsik a hüttő borda.Kevébé melegedjen.A másik géppel kapcsolatban,nekem a fojtó után is négyszög van.A fojtó légmagos,20-mmter átmérőn30-menet,15-15-egymásra tekerve,5-mm-es drótból.Egy gyáriban láttam ezt a méretet.A diódák biztosan jók,mer már azokat is kicseréltem,az elözök is jók voltak.
|
vas. aug. 31, 2008 17:15 |
|
|
_pimi
arany tag
|
dara!
5V szerepe annyi hogy biztosítja a meghajtónak azt hogy az igbt kapuját le tudja húzni -5V-ra, a biztos kikapcsolás érdekében.
A 23V tápfesz sem elírás, kell is min. 20V, mert így -5V-ra süti ki, és (23-5V) 18V-ra tölti fel a meghajtó.
Az 500mA nyugalmi áram sem stimmel 40V-on, próbáld a frekit feljebb vinni picit.
Trafó milyen magon van, hány menet a primér, stb...?
Igbt-kel rendben lesz így, talán 2db is elég lenne, ha jól olvastam le a diagrammot az adatlapon.
A másik géppel kapcsolatban, a főtrafó kimenetén négyszög jelnek kell lennie, egyenírányítás után fojtóval már csak dc-nek, bizonyos hullámossággal, persze csak ha terhelve van.
Fojtót mire készítetted? Induktivítása?
Üdv!
|
vas. aug. 31, 2008 13:40 |
|
|
dara
ezüst tag
|
TUBI56
Bocs mindenkitől,elirtam azigbt -t SGP15N120-ast raktam bele három darabot.30-amper 1200-volt 25fokon.Ebből három darabot raktam bele.40-voltról működtettve,a kimeneti fesz 11-12-volt,az áramfelvétel 0.5-amper.Elözőleg kérdeztem hogy a plusz öt voltnak mi a jelentősége,én lekötöttem a negativra és igy ált be ez a fesz meg az áram.A másik gépnél még mindig ugyanaz a jelenség,nem jövök rá mi lehet a baj.A jelek jók szkóppal nézve,az áramszabályzás működik,a főtrafó kimenetén is van négyszög.Kell ott lenni vagy csak egyennek.A kisgépnél nincs négyszög csak egyen fesz.Kicseréltem a diódákat akkor is van négyszög a kimeneten.Mondjatok ötletet mert én már kifogytam.
|
szomb. aug. 30, 2008 15:05 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Tyutyu35!
Szia!
Köszi az infót!
Erről beszéltem korábban, de akkor lehurrogtak,mert hogy azt mondtam ,hogy ez egy öt perces gép!
Meg kellene erősíteni ahhoz, hogy dolgozni lehessen vele barkácsolás szinten is! A másik kapcsolás ami szintén csak 100 Amper teljesítményt nyújt ott is megdupláztuk az IGBT-k számát 4x40Amperre, hogy dolgozni lehessen a géppel! Nem hiszem, hogy egy db 50 Amperes IGBT-től elvárhatjuk mindezt! Vagyis szerintem és hangsúlyozom szerintem ezzel a beállítással így nem érdemes foglalkozni ( esetleg tanulás szinten)!
Darának azzal kéne foglalkoznia, hogy a korábban általa meg épített gép miért nem működik rendesen, miért ég az ív vissza, amikor sem nekem sem másoknak ilyen jelenség nem volt, holott már egy-két gépen túl vagyunk!
Vagy megint csak én látom rosszul a dolgokat
|
szomb. aug. 30, 2008 10:25 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
Hello Tubi
En válaszolok ha nem gond a leirásban ezt adja meg e-65-ös magra
(120А, 26В, 5минут)
120A 26V 5perc
a tekercsekröl
1/2 I - 14 витков 17 шт. диам 0.45 Féltekercs primer 14menet 17db 0.45
II - 8 витков 48 шт. диам 0.45 Szekunder 8 menet 48db 0.45
1/2 I - 14 витков 17 шт. диам 0.45 Féltekercs primer 14menet 17db 0.45
A lemagnesezö tekercs 28 menet 0.6os bol irja (bar az szerintem vekony)
Az adatlaprol nem tudok mit mondani en sem talalom
|
szomb. aug. 30, 2008 6:40 |
|
|
TUBI56
arany tag
|
inverter
Dara!
Mekkora teljesítményre számítasz ettől a géptől?
A tekercseket mi szerint készítetted el?
Az IRGP15N120-nak nem találom az adat lapját!
|
pén. aug. 29, 2008 20:38 |
|
|
dara
ezüst tag
|
gabika59
Gratulálok nagyon szépre és nagyon kicsire sikerült.A belső elrendezés nagyon lól összeraktad,mintha smd-ből lenne az egész olyan pici. Mégegyszer gratula!!!
|
csüt. aug. 28, 2008 6:48 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
|
szer. aug. 27, 2008 18:06 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Össze dobtam a Tyuty 35 által felrakott gépet. http://valvolodin.narod.ru/articles/fiksatyi.html.Egyelőre csökkentet tápról,40-voltról működtetem.Három darab IRGP15N120-ast raktam bele mert ide kell a nagyobb feszültségü.Valaki hozzáértő megnézné a rajzot lenne egy kérdésem.A plusz 5-volt,össze van kötve a 300-volt negativjával.Mnek van ez?Ha lekötöm se csinál semmit.Ugyan ugy mükődik.Az öt volt felöl áramfelvétel nincs.Az üresjárati áram 1-amper,a kimeneti fesz 20-volt.230-nál ez 100-volt lesz,ide is kell 2-3-kilos ellenálá a kimenetre.Az áramszabályzás működik.Egyenlőre,külső tápról működtem mert még nincs top 224-esem.A plusz 23-voltot elirhatták,én 13-rol müködtetem.Ha valaki ránézne a rajzra véleményt mondana megköszönném.Addig nem merem 230-ra kötni.
|
szer. aug. 27, 2008 15:17 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Nekem a főtrafó primerje 20 menet a szekunder maradt az eredeti 6 menet a kimeneten így kb. 45-46 volt mérhető üresjáratban,természetesen be van kötve az a nyavalyás 2,7k/5W ellenállás is.21 menettel is jónak kéne lenni,de itt nem fogja leadni azt a teljesítményt amit a rajzon írtak (150A),az igazsághoz hozzátartozik,hogy én is visszabutítottam a gépet kb. 130A,nekem ennyi bőven elég,nem a menetszámot változtattam meg hanem a potinál lévő 510 ohmot növeltem 820 ohmra.A fojtót TV sorkimenő U57 vasakból (1 pár elég) csináltam és 14 menet van rajt.A frekit nem mértem csak a beállító kondi és ellenállás értékeket,ebből számolva kb. 33kHz jött ki.Szkópot sem használtam,nincs is,csak a rajzot követtem és mindent egy gagyi DVM-mel mértem.Én nem terhelgettem a kimenetet különböző terhelésekkel,amikor mindent összeraktam és többszöri ellenőrzéssel is jónak láttam,bekapcsoltam,vártam kicsit majd megpróbáltam hegeszteni ami akkor sikerült is némi poti állítgatás után,a gép azóta is jól müxik.Akkor tettem is fel képeket,2-3 oldallal hátrébb megtalálod,ha érdekel.
Gábor
|
kedd aug. 19, 2008 20:00 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
gabika59
Az az igazság hogy a menetszámokkal is játszottam,már sokadjára tekertem át a főtrafót is most 21menet de akkor visszaveszem 19-re.A főtrafóba raktam légrést,a fojtó a gyáriból,légmagos 22menet 5mm-es három sorban egymásra tekerve.Számolás alapján,kb:8-10mikroh.Letekerek a trafóból,és feljebb megyek a frekivel.Neked hány menet a primer és mekkora a freki?Képet megpróbálok,felrakni.A kimeneten a terhelés ha próbálom,mi legyen és mekkora?
|
kedd aug. 19, 2008 7:38 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Ha a rajzon előírt menetszámokat raktad a trafóra akkor azt nem kell csökkenteni!Szerintem,valahogy rosszul mértél,akassz a kimenetre egy sima fesz mérőt és rakd már végre be azt a 2,7k ellenállást is,lehet 3-4k is,de legyen a kimeneten egy kis terhelés!A főtrafóba raktál légrést,a fojtó hogy van megcsinálva?Nem ajánlom a frekit annyira levinni még kísérlet képen sem,ahhoz már nagyon kevés a primer menetszám,szerintem,még a 35kHz-hez is kevés ami a rajzon van,talán a 45-50kHz lenne jó,de ezt már az előző oldalon fejtegettem,senki nem reagált rá csak Spafi egy-két gondolat erejéig.Valami nagyon nem jó a gépedben,de nem tudok rájönni mi lehet az!Az áramkörök kialakításáról tudnál feltenni képeket?
Gábor
|
hétf. aug. 18, 2008 20:02 |
|
|
Tyutyu35
arany tag
|
Hali szerintem probald meg menetenként csökkenteni a szekunder menet szamot en szeritem nagyon magas a kimeneti fesz a plazma vagonal is hasonlo volt a jelenseg magas szekunder fesznel (csak ott az a jo )
|
hétf. aug. 18, 2008 19:17 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Raktam a hegesztő elé egy választó trafót hogy tudjak mérni szkóppal.Na megint találtam furcsaságot.A kimeneti fesz megduplázodott,45-voltról,90-re.Nincs a kimeneten a 2.7-k ellenálás,vagyis ez lenne a normális kimeneti fesz.Na ez mitöl lehet?Végigmértem ellenálás mérővel,megom méréshatárral,és nem találtam sehol zárlatot.A frekivel játszottam,levittem 28Khz-ra,akkor a pozitív gétre rakva a mérőfejet,a betáp amper felugrott 2-3-rom amperra.Negatív gétnél nem csinálta.A választó trafó 250-VA-os.A szkóp jelalakok jók,olyan amiket felraktam.Az első kettő a két gétmeghajtó,a harmadik a főtrafóa negyedik az áramszabályzás terhelés nélkül.Ez nem a legszebb,de működik a szabályzás.Mitöl duplázodhatott a kimeneti fesz?A választó trafó be 235-Volt ki 240-Volt.Ez az öt volt biztos hogy nem emelte meg a kimeneti feszt.
Üdvözlet:dara
|
vas. aug. 17, 2008 17:57 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Ugy nézem mindenki nyaral.Kellemes nyaralást mindenkinek.Szétkaptam az egész gépet és ujra összeraktam.A helyzet ua.Na valamit észrevettem a méricskélés közben,amikor ivet fogok,a kimeneten le esik a fesz 1-2-volt ra.A pálca rövidre zárásakor az amper leesik, mikor ívet fogok,felmegy amennyire állitom,mármint ívhúzás közben.Mikor rövidre zárom,a hálózat felöl se vesz fel 0.8A több áramot.Ha tudok ívet fogni az amper felmegy, a feszt próbálja állítani 25-V körül de mivelhogy visszafelé ég nem tudom tartani.Csak 1-2 mpercre mig a pálca vége le nem zárja az áramot.A potit feltekertem maxigázra,170-A kijött belöle.A 3.25-ös pálca sztéfröccsen.Most gondolkozom,lehet hogy a kondik rosszak?
Üdv.dara
|
szomb. aug. 16, 2008 19:46 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Zsolt 73
Köszönöm hogy kiraktad nem tudtam hogy kell.
|
hétf. aug. 11, 2008 14:08 |
|
|
zsolt73
vas-tag
|
dara írta: Sziasztok.
Raktam fel pár képet a képfeltötő.hu-ra.Mobillal csináltam mert a fényképező ha nem vakuztam sötétvolt,ha meg vaku val fotóztam akkor meg tiszta fehér volt a kép hogy nem látszott semmi.A képek pont az első oldalon vannak,de a számuk,191193-191196-ig van.Nem lehet hogy a vas anyaga nem megfelelő?Az egyinél egy panelon van szerelve minden,a másinál meg minden külön van.Külön az egyenirányítás,a vezérlőpanel,a lágyindító-hőfokvédelem.Még az se lehet hogy egyformán szereltem a kettőt mert teljesen külömbözik a két szerelés.Holnap rendelek a talitól E-65 légrés nélküli AL-8600 3C90-es vasat.Én már csak erre tudok gondolni,de ha van ötlet,irjatok mindent megpróbálok.
http://kepfeltolto.hu/i/index.php?id=72119&g=gal
|
vas. aug. 10, 2008 16:21 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Raktam fel pár képet a képfeltötő.hu-ra.Mobillal csináltam mert a fényképező ha nem vakuztam sötétvolt,ha meg vaku val fotóztam akkor meg tiszta fehér volt a kép hogy nem látszott semmi.A képek pont az első oldalon vannak,de a számuk,191193-191196-ig van.Nem lehet hogy a vas anyaga nem megfelelő?Az egyinél egy panelon van szerelve minden,a másinál meg minden külön van.Külön az egyenirányítás,a vezérlőpanel,a lágyindító-hőfokvédelem.Még az se lehet hogy egyformán szereltem a kettőt mert teljesen külömbözik a két szerelés.Holnap rendelek a talitól E-65 légrés nélküli AL-8600 3C90-es vasat.Én már csak erre tudok gondolni,de ha van ötlet,irjatok mindent megpróbálok.
|
vas. aug. 10, 2008 14:14 |
|
|
dara
ezüst tag
|
gabika59
Nem a trafó sípol, hanem az ív.Probáltam cserélni a primert, de vele együtt kellett cserélni a tt trafót.Ha vele együtt cseréltem nem sípolt,de a jelenség ugyanaz maradt.Az elöző hozzászólást potoltam nem lehet hogy vas pro
blémám van?Mivel mind a két gép ugyanazt a jelenséget produkálja???
Üdv :dara
|
szomb. aug. 09, 2008 21:17 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Itt egy link,ide rakhatsz fel képeket,amennyit akarsz,majd az ott kapott linkeket,ezek a képek elérhetőségei,bemásolod ide a leveledbe,innen mindenki megnézheti aki akarja.
http://www.kepfeltolto.hu/
Fordítsd meg a TT trafó kivezetéseit a vezérlő panelon ott a diódáknál,a sípolásnak meg kell szűnni!Ez a trafó van a ferrit (porvas) magon kb 80 menettel.Aztán meglátjuk mi történik.
Üdv!
Gábor
|
szomb. aug. 09, 2008 20:29 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Ott tartok hogy képet nem tudok felrakni,ha valaki letudná irni olyan szájbarágosan akkor tudnék mutatni pár képet.Mind a két gépet ősszeraktam,a szkóp képek egyformák,az egyiknél a gétmeghajtó ellenálást két darabból raktam össze és ez bezavart.Kicseréltem egy re a négyszögjel kisimult.A potik tekergetése közben nem változik a feszültség az áramfelvétel 4-5 száz Mamper minkét gépnél.Na most ha próbálok hegeszteni az ív még mindig visszafele ég,és iszonyatosan sipol.Az áramot tudom álitani.Savállóval próbálom mert nem kell nagy amper neki.Az ív sípolásának valami köze van hogy visszafelé ég a pálca.DE mind a kettőnél???A freki kb 34khz mind a kettőnél.Átnéztem a kapcsolást oda vissza mind a kettőnél,nem találok semmi elkötést.Alapjáraton mind a kettő rendes müködést mutat.
Nem tudom mi lehet a baj nem tudok rájönni!!!
Segitsetek.
Üdv mindenkinek.
Egy kicsit gondolkoztam,nem lehet hogy a vasnak van baja?Mivel hogy egy rossz gépőbl bontottam ami két pár E-67-es volt bucira tekerve,én meg egyet-egyet teketem belölük.Lehet hogy a vas anyaga nem megfelelő???
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dara szomb. aug. 09, 2008 20:47-kor.
|
szomb. aug. 09, 2008 20:07 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
Valaki mondja meg hogy tudok képet felrakni,mert nem tudom értelmezni az új válasz küldésénél.Úgy néz ki ehez nem értek.[/img]
|
pén. aug. 08, 2008 16:32 |
|
|
dara
ezüst tag
|
Sziasztok.
gabika 59
A segéd tápfesz trafóm 35va-os, kétszer 15v-os kétszer 12-voltos stab.Egy a ventinek egy a tápnak.Holnap rámérek nem e leesik a fesz.Néztem az áramváltón a fűrészjelet,nekem nemigazán tünt annak.A tekercs kivezetésénél néztem szkóppal.Itt kell nézni,vagy az ic 3-as lábán?Láttam képeket a fórumon ott fűrészjel volt.Holnap átnézem ezt is.
Köszönöm az infót.
Sziasztok.
|
szomb. aug. 02, 2008 22:16 |
|
|
gabika59
ezüst tag
|
Sziasztok!
dara!
Örvendek,hogy egy hibát megtaláltál!
Kimentem,előszedtem a hegesztőmet és mértem,üresjáratban 310mA az áramfelvétel mindenestől,a poti forgatására nem változik (!), a kimeneten is a fesz állandónak mondható,még a gagyi műszerem is csak 1-2 tizedet mozog!Az én gépemben 6 db. BUP304 van és a segédtáp trafóm is nagyobb a kelleténél (2xakkora),ezek voltak akkor,csak tájékoztatásul írom!A segédtáp feszt egy 12V stabkocka szolgáltatja,venti nélkül kb. 300mA az áramfelvétele a vezérlő panelnek és rá van kötve az IGBT-k gétmeghajtója is IGBT-k nélkül,ebben az esetben nem kellenek az 5W zénerek sem,elég a 13V/1,3W-os.A poti tekergetésével a zénereken nem változhat a feszültség.
Szerintem,vizsgáld meg a gétmeghajtókat (félvezetők) az IGBT-ket és a két HFA15TB60 diódákat.
A kimenetre bekötötted az ellenállást a diódák után (2,7k/5W)?
Azért a vezérlő panelt is nézd át és figyeld a segédtáp feszt és áramot is,nem esik e 12V alá miközben a potit tekergeted.
Üdv!
Gábor
|
szomb. aug. 02, 2008 20:21 |
|
|