|
PIC-ek égetése WPB_F18, PICKit2_klón és más égetőkkel.
Szerző |
Üzenet |
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Az említett égető ( http://kitsrus.com/pdf/k150v2.pdf ), egy PIC-es kivitel. Ha én ilyet építenék, akkor 18F2550-el kezdeném, és nem is kéne más.
Hátrányai:
1. PIC égető kell a felélesztéséhez(22-es csapdája)
2. firmware szükséges új PIC-ekhez, azaz nem csak a PC-ben kell a programot frissíteni. (bár meg lehetne úgy is írni, hogy csak a PC-ben kelljen)
3. Az USB-RS232 átalakító igen drága, és nehéz nyákot faragni hozzá.
4. több nem jut eszembe!
Ezektől eltekintve jó égető.
Idézet: (Szintén elvihető kb 10m-re a PC-től )
Látom viccesnek tűnik számodra, de ha egy autóban kéne fejlesztened, akkor milyen jól jönne, ha pl. nincs laptopod.
|
csüt. feb. 22, 2007 21:18 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
|
csüt. feb. 22, 2007 21:10 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Az USB-s programozó elég perspektívikusnak tűnik , a kitsrus féle k150-es így külső táp nélkül csak az USB-ről etetve bevállt. (Szintén elvihető kb 10m-re a PC-től )
Ha kell egy kis segítség az utánépítéshez, fényképet tudok készíteni a NYÁK-ról. A kollega, akit rávettem a fotóeljárásos 2 oldalas NYÁK gyártásra kész beültetett példánnyal "kedveskedett")
|
csüt. feb. 22, 2007 21:02 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Megnéztem a 18F4550 adatlapját, ott a 25.10 részben nem említenek semmit róla, hogy nem lehetne a config biteket írni. Csak az LVP bitet írja, hogy azt csak nagyfeszültségű programozással lehet módosítani.
Eszembe jutott, hogy az ICD1 kezelte az LVP lábat is, de ugyanezt az ICD2-ből már kihagyták. Gyanítom, hogy az LVP láb jelentősége nem lett akkora, mint amire számítottak, és csak kompatibilitási okokból építik be.
|
csüt. feb. 22, 2007 20:38 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
LVP módban nem lehet mindent írni, ha jól emlékszem a configot sem.
Idézet: Soros port is zűrös manapság. Laptopokon már egyáltalán nincs, és az asztali gépekről is eltűnik. Így van. LPT inkább van még a laptopokon is.
Egyébként nem nehéz LPT-t szimulálni USB-ről.
|
csüt. feb. 22, 2007 20:31 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Soros port is zűrös manapság. Laptopokon már egyáltalán nincs, és az asztali gépekről is eltűnik.
Van az LVP láb, ha a konfig biteknél engedélyezve van az alacsony feszültségű programozás, akkor elég ezt a lábat felhúzni, és mehet a programozás. Lehúzva pedig a pic normálisan működik. De ez egy lábat jelent minuszban, valszeg ezért nem terjedt el a dolog, valamint le lehet tiltani az LVP-t, és akkor csak a nagyfeszültségbű programozó segít. Mellesleg a Microchip saját programozói is nagyfeszültségű programozást használnak.
Az újabb, 16bites piceknél már nem kell nagyfeszültség a programozáshoz, adott jelsorozat hatására lép programozás módna.
|
csüt. feb. 22, 2007 20:22 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Sokan csinálnak soros portos égetőket,mert a mai PCken egyre zűrösebb a printerport kérdés,pl az OSHON is a soros verziójú égetőt ajánlja.
Találkoztam a neten valami "low voltage" égetési móddal is a legújabb 18F PIC-ekre....itt még megemelt táp sem kell,sőt 3.3V és kész..hogy ez hogyan is működik,azt nem tudom a részleteibe nem ástam bele magam,én elvagyok a külön kártyás,printerportos,DC-DC konverteres,külső tápos cuccommal egyenlőre.
|
csüt. feb. 22, 2007 20:13 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Fejembe vettem, hogy tervezek egy új fejlettebb WPB áramkört. Terveim:
Az áramkör egyik része a DSUB25-ös csatira lesz forrasztva, SMD kivitelben, egy MAX232 kimenettel. Az ICSP dugó szintén aktív lenne a MAX232 párjával, és egy 4066-os analog kapcsolóval, valamint néhány LED-el(3). A RS232-nek köszönhetően a kábel hossza jelentősen megnövekedhet(elvileg akár 15m is lehet) és a 4066 gondoskodik a megfelelő leválasztásról(ahogy potyonál is működik)
Összeírtam az alkatrészlistát, és a nyákok nélkül kb 2500Ft-ból kijön az egész. Itt a lista
A rajz pedig itt: http://watt_tar1.tvn.hu/wpb/WPB_F18_v2.cct
Amivel meg lehet nézni: http://wattmep.tvn.hu/DesignW41Demo/Des ... 4Setup.zip
Még nincs nyák, és még ki is kell próbálnom, de így előzetesben érdekelne a véleményetek, ha van ötletetek...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt hétf. márc. 12, 2007 9:07-kor.
|
csüt. feb. 22, 2007 19:24 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
watt:
Utolsó infóm szerint (állítólag) többeknek működik ezzel a HEX-el 18F2620-ba égetve.
Mostmár a te progid is betölti és kiégeti a hex-et,hogy működik-e ahhoz még egy kis türelmet kérek.Jövő héten valamikor jelenteni fogom,ha sikerrel járt a dolog.
|
csüt. feb. 22, 2007 16:35 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Azt nem írtad, hogy milyen PIC-re van megírva a hex! (ne itt offoljatok, keresd elő a re-retro topicot, irgum-burgum! )
|
csüt. feb. 22, 2007 13:13 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Potyo:Innen megtalálod,de csak feljebb kellett volna nézned egy lapot..
http://www.pyrofersprojects.com/
Ha csak C64et szeretnél látni "működni" újra,nincs szükséged az eredeti gépre és ilyen bonyolult csiribirikre..
Gyakorlatilag 100% ugyanazt fogod látni a TV kártya ablakában sok pakolás és kötögetés után,mintha letöltöd pl ezt:
http://www.viceteam.org/
Rádásul ezzel lesznek olyan gépeid is amik sosem voltak,pl C+4 vagy C128..
A C64hez is lesz egy kattintással egy csomó perifériád,amik igazi piaci értéken ma már 100ezreket tesznek ki..pl 1581 drive,1351 mouse,minden létező catrdidge,rom bővítők,stb,stb.
De ne offoljunk itt ezzel,nyitogattam én már retro topicot nem egyet,érdeklődés csekény volta miatt mentek a sűlyesztőbe.
|
csüt. feb. 22, 2007 12:41 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
MotoHacker írta: watt: Ez egy ilyen "re-retro" commodore-os bővítő,régi C64-es lemez image-kat lehet bedugdosni az arcába SD kártyán,és a commodore drive helyére dugod be a gépbe. Elvileg nem lett volna vele semmi küzdés,mezei utánépítésnek indult,publikus doksik alapján..aztán persze mindig menet közben derül ki,a kapcsrajz és a legújabb .hex már másik pic....stb,stb. A bootloader is világos így már,köszönöm! Honnan van? Épp a napokban jutott eszembe, hogy üzembe helyezem ismét a C64-et, megnézem, milyen lesz tv kártyán.
|
csüt. feb. 22, 2007 11:44 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
watt:
Ez egy ilyen "re-retro" commodore-os bővítő,régi C64-es lemez image-kat lehet bedugdosni az arcába SD kártyán,és a commodore drive helyére dugod be a gépbe.
Elvileg nem lett volna vele semmi küzdés,mezei utánépítésnek indult,publikus doksik alapján..aztán persze mindig menet közben derül ki,a kapcsrajz és a legújabb .hex már másik pic....stb,stb.
A bootloader is világos így már,köszönöm!
|
csüt. feb. 22, 2007 11:41 |
|
|
stubiflex
arany tag
Csatlakozott: pén. ápr. 23, 2004 0:10 Hozzászólások: 463 Tartózkodási hely: Magyarorszag
|
Gozi, tenyleg nem ide valo, de nem akartam uj topicot nyitni.Talan meg annyit kerdeznek, hogy magyarorszagi cimre rendeltetek a cuccost, es ha igen, akkor mi a helyzet a vammal?Koszi elore is.
|
csüt. feb. 22, 2007 9:45 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Először mindig a bootloaderre ugrik? De mi van,ha a saját kódunk ezt nem teszi lehetővé,mert valamit beír a kontroller reset címére..?
A programot amit betöltesz úgy kell megírni, hogy illeszkedjen a bootloaderhez(bármit nem fog tudni futtatni), azaz néhány címet nem lehet használni, mert a loader terpeszkedik rajta. Konfigolni sem lehet sokszor, mert az a loader configjában már megvan. A loader induláskor figyeli a reset gombot, és annak megfelelően indítja a letöltést, vagy adja át a vezérlést a felhasználói programnak. A loader nem engedi felülírni a saját címeit, így nem tudsz benne kárt tenni. Persze külső égetővel felül tudod írni, de akkor meg már úgy sincs szükség rá.
Tényleg, a m.hex milyen PIC-re íródott? Mi lesz belőle?
|
csüt. feb. 22, 2007 6:17 |
|
|
gozi
arany tag
|
stubiflex írta: Sziasztok! Nem akartam uj topicot nyitni, szeretnem, ha elmondanatok a velemenyeteket errol a cuccrol: http://www.mikroe.com/en/tools/Elore nem mondanek semmit, nem akarom befolyasolni a hozzaszolokat.Arra lennek kivancsi, mennyire korrekt ez a ceg szerintetek, volt-e kozuletek valakinek dolga veluk.Fontos lenne, mert keszulok vasarolni toluk. Koszi elore is.
Szerintem egyáltanán nem idevaló a kérdés, de mindegy.
A cég elég korrekt, tanulási célra több cuccot rendeltünk már tőlük. A csomagok feladástól számítva kb egy hét alatt érkeztek meg.
|
szer. feb. 21, 2007 22:35 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Na,mostmár megnyitja a "sérült" eredetileg letöltött m.hex-et is egy szó nélkül..
Köszönöm szépen,így mégis más!
Kínomban először már majdnem bootloaderrel kezdtem szenvedni,azt ugyanis találtam olyat,amit be tudott volna égetni...bár ott meg az nem teljesen tiszta,a bootloader mi alapján kezd működni,illetve mi alapján adja át a végrehajtást a saját programunkra?
Először mindig a bootloaderre ugrik? De mi van,ha a saját kódunk ezt nem teszi lehetővé,mert valamit beír a kontroller reset címére..?
Nagyon bele kéne ásnom magam már végre ezekbe az új flash pic-ekbe..
|
szer. feb. 21, 2007 21:48 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Nem hagyott nyugodni, ezért kemény két sor beillesztésével megoldottam a dolgot(Elsőre sokkal bonyolultabnak tűnt, persze ezer sor közül keresd meg, hova kell az a kettő és mért ). Próbáld letölteni és kipróbálni, nálam megy.
Egyébként nem "tűnt el" a két sor, csak átalakult az MPLAB szájíze szerint. Ettől még a másik is jó formátum volt. tényleg a régit meg sem próbáltam, majd most...... a régi most sem megy (m.hex) de azzal valami baj van. (ja rájöttem, hogy 64k-s PIC-et kéne kiválasztani úgyhogy ez is kóser lett! )
Ja még kérésedre a támogatott PIC-eket betettem az infóba, jó hogy említetted, így kerekebb.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt csüt. feb. 22, 2007 6:30-kor.
|
szer. feb. 21, 2007 20:20 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Köszi,hogy megnézted!
Nem biztos,hogy érdemes ezzel szívnod,valami egészen hülye fordító produkálhatta ezt a kimenetet.
Azt csináltam,hogy letöltöttem az mplab-ot,és kis tapogatózás után rájöttem,hogy tud hex-et importálni.Szóval beimportál,kiment,és máris megnyitja a te programod is.
Ami a furcsa nekem,hogy a mentés után a második sor hiányzik(?) a címek helyretételén kívül,de még nem jöttem rá mi akar az lenni..
Kód: Eredeti hex eleje:
:020000040000FA :0400000010EF00F00D :10000800D8CF7FFFFACF7EFFE0CF0FF016EF3CF09E ... ...
Amit az mplab kiment:
:020000040000FA :1000000010EF00F0FFFFFFFFD8CF7FFFFACF7EFF9A :10001000E0CF0FF016EF3CF0D8CF62FF12EF3CF0CC ... ...
Az mplab saját szimulátorában elindítva ugyanazok történnek mint az oshon félében,ezt azért megnéztem...még mielőtt meghülyítem magam és valami értelmetlen szemetet "konvertálgatok" nagy örömmel
Aztán,hogy ez így végül működik-e,az még kérdés,mert a céláramkör még nincs teljesen összerakva....de csak idő kérdése végre a dolog
|
szer. feb. 21, 2007 19:58 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
MotoHacker
Az már megvan, hogy miért nem tudja a WPB kinyitni a fájlt:
:10 0018 00D8CF64FFB6EF0DF00AEE20F01FEE64F0C3
A kiemelt cím el van tolva, e miatt. Az MPLAB úgy fordítja a hex-t, hogy a címek mindig egész kezdőcímre esnek pl. :
:10 0020 00F16A
Mivel én csak ilyen hex-et láttam eddig, ezért fel sem merült bennem, hogy van olyan szerencsétlen fordító, ami nem így fordít.
Most hogy látom, van ilyen, kénytelen vagyok erre is felkészíteni a progit, de erre kérek egy kis időt, mert igencsak nem egyszerű .
Addig ha égetni akarsz, akkor az oshon progijával a 2520-at válaszd ki és azzal be tudod égetni a 2510-est.
|
szer. feb. 21, 2007 19:24 |
|
|
stubiflex
arany tag
Csatlakozott: pén. ápr. 23, 2004 0:10 Hozzászólások: 463 Tartózkodási hely: Magyarorszag
|
Sziasztok!
Nem akartam uj topicot nyitni, szeretnem, ha elmondanatok a velemenyeteket errol a cuccrol: http://www.mikroe.com/en/tools/
Elore nem mondanek semmit, nem akarom befolyasolni a hozzaszolokat.Arra lennek kivancsi, mennyire korrekt ez a ceg szerintetek, volt-e kozuletek valakinek dolga veluk.Fontos lenne, mert keszulok vasarolni toluk.
Koszi elore is.
|
szer. feb. 21, 2007 18:12 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Oké,köszönöm! Én meg azthiszem lustaságomat félretéve megpróbálom felfogni,hogyan is működik ez a config dolog..
Magát az eredeti HEX kódot (ami szerinted sérült) betöltve az OSHON féle emulátorba látszólag nagyjából értelmes dolgok történnek,persze ez egy Cben írt ennyire összetett kódnál ez még nem jelent semmit.
|
kedd feb. 20, 2007 21:23 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Elvileg meg kéne nyissa, megnézem. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a WPB-t csak az MPLAB-al előállított hexekkel tudtam tesztelni, eddig még nem is volt senkinek gondja aki ezt használta. Aztán hogy ezeket a fordításokat mivel készítették ki tudja. Egyébként ha nincs config, attól még megnyílik a fájl, lehet, hogy itt más baj van, megnézem...
|
kedd feb. 20, 2007 20:37 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
NA,most tarttok ott,hogy elátkoztam az összes HEX-et és az összes új PIC-et..amíg csak epromos PICek voltak,sosem volt ilyen káosz
Egyáltalán ez hogyan van,hogyha a hex egy része (pl a config) szerinted nem oké,akkor nem töltöd be..?
http://www.pyrofersprojects.com/15413/new-1541-III.hex
Ez beégethető F2510-be elvileg,az oshon meg is nyitja, wpb nem....
|
kedd feb. 20, 2007 18:53 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Na én is kipróbáltam, amit én mentettem azt simán megette, de nem üres tartalmat mentettem, hanem előtte betöltöttem egy hexet.
Néztem ezt az oshont, elég érdekesen értelmezi a címeket és a hi lo bájtokat adott címen, na de mindegy....
|
kedd feb. 20, 2007 17:14 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: A zip-ben lévő hex "sérült"? Igen. Próbáltad újból letölteni a fájlt? Idézet: Na...fogtam,beállítottam egy hasraütött PIC tipust a te progidban és kértem egy intel-hex mentést,csak úgy natúr üresen,a tok olvasása vagy bármi nélkül.. Majd elindítom az Oshon-t és aszondom töltsd be rögvest ezt itt (amit az imént mentettem) szerinted mit válaszol..?
Én még ilyet nem próbáltam. hex formátumban mentetted?
|
kedd feb. 20, 2007 17:08 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Na...fogtam,beállítottam egy hasraütött PIC tipust a te progidban és kértem egy intel-hex mentést,csak úgy natúr üresen,a tok olvasása vagy bármi nélkül..
Majd elindítom az Oshon-t és aszondom töltsd be rögvest ezt itt (amit az imént mentettem) szerinted mit válaszol..?
Na,közben rájöttem itt is PIC tipust kell mindenek előtt választani,a HEXből ez "nem derül ki"..nagyonjó.
Rádásul ez semmiképp nem égethető sem 252-be sem 2520-ba mivel nagyobb mint 32K..az oshonnak "csak" ennyi vele a baja,hogy túl nagy,ő nem ismer 64k-s tokokat...,a Te progid viszont abszolut fejreáll tőle,egy sort sem hajlandó betölteni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MotoHacker kedd feb. 20, 2007 17:17-kor.
|
kedd feb. 20, 2007 16:56 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Először is köszi,hogy nézted.
A zip-ben lévő hex "sérült"? A másikkal ne foglalkozz,azt a TAR.hu teleqrja..
Na,letöltöm azt az OSHON-t akkor,én semmi baját nem látom a file-nak,értelmes hex számok vannak,címek emelkednek,egy file sérülés nem valószínű,hogy ilyen...persze lehet..
Szövegszerkesztővel belenézve azt látom (egy üres PIC-el összehasonlítva) máshogy futnak a címek és más a második sor...
Rohadtul nincs kedvem az intel hex formátumba belemerülni ezért...
De ha most angolul írok az eredeti szerzőnek,ki fog röhögni,gondolom nem direkt "fake HEX"-et tett ki,ő is lefordította,beégette valamivel munkáját.
|
kedd feb. 20, 2007 16:52 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Megpróbáltam betölteni az oshon 18F-es égetőprogijába, de ott is hibát írt ki(nem intel hex formátum). A gond az, hogy szerintem ez a fájl sérült. Az én progimba betöltődik az első sor flash tartalom, utána írja ki a hibát, ebből arra következtetek, hogy a letöltés során sérülhetett a fájl. Ezt javítani még csak csak ki lehet a betöltéshez(vért izzadva 5% esély), de hogy a program is jó legyen azt már kötve hiszem.
|
kedd feb. 20, 2007 16:42 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
http://www.tar.hu/maskmanoka/MIEZ/m.hex
Ez a maximum.Azt a javascriptet így is eléqrja,hogy honnan veszi a bátorságot a file-jaimat szétbombázni azt nemtudom.
És végül...:
http://www.tar.hu/maskmanoka/MIEZ/m.zip
|
kedd feb. 20, 2007 14:55 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Najó,ennyit erről.. az előnézetben még kódban volt és végig látszott...
gondoltam a topicgazda úgyis moderátor,majd kiszedi,vagy én..
Rádásul van énnekem tárhelyem,felmásoltam én ezt oda szépen,ahogy illik....csak éppen a flash reklám ömlik vele,és letöltéskor meg már egy szétesett HTML nem a szöveges file jön le....kezdek besokalni asszem.
|
kedd feb. 20, 2007 14:34 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Ismét támadt egy "kis" problémám...
Az égető összerakva,láthatóan működik beéget akármiylen halandzsát hibátlanul.
Megvettem a 3db 18F252-t,mintha a fogamat húzták volna a kasszánál..
Hazafut,WPB indul,hexfile betölt..(mért nem próbáltam ki előbb!?!?)
"a hex és a kiválasztott PIC nem kompatibilis!" és nem tölt be semmit..
miafene,ez egy intel hex,a közzétevő szerint mindegy(?) hogy F252-be vagy F2620-ba égetjük..
najó,akkor ez már az újabb verzió,így jártam...próba..átváltom a tipust F2620-ra..
betöltés...
"a hex és a kiválasztott PIC...."
itt totál elakadtam...
Itt a hex,de csak részleges(?!?) forrásom van hozzá....NAGYON kevésnek érzem magam,hogy összeszerkesszem és újrafordítsam.....plíííz HELP!
[code]
:020000040000FA
:0400000010EF00F00D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MotoHacker kedd feb. 20, 2007 14:56-kor.
|
kedd feb. 20, 2007 14:30 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Azt viszont sehol sem láttam még, hogy a PGD és PGC lábakat leválasztanák, pedig az szerintem lényegesebb - főleg a kis lábszámú chipek - ICSP programozásánál.
Talán azért nem, mert ez egyértelmű, azaz ha másra is akarod használni a lábakat, akkor erről elektronikai megközelítésből gondoskodni kell(illik). Ez már tervezés kérdése. Itt jön be az, hogy a PIC sokkal kevésbé programozási felület, mint inkább áramkör.
|
csüt. feb. 15, 2007 16:30 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
NickE írta: hát igen, ez már paranoiás védelem Ez az. Azt viszont sehol sem láttam még, hogy a PGD és PGC lábakat leválasztanák, pedig az szerintem lényegesebb - főleg a kis lábszámú chipek - ICSP programozásánál.
|
csüt. feb. 15, 2007 16:17 |
|
|
NickE
platina tag
|
hát igen, ez már paranoiás védelem
|
csüt. feb. 15, 2007 13:57 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
10k-n keresztül ez nem okozhat gondot.
|
csüt. feb. 15, 2007 13:41 |
|
|
NickE
platina tag
|
azért, hogy ICSP programozáskor Vpp és a Vdd ne találkozzanak még ellenálláson keresztül sem
|
csüt. feb. 15, 2007 13:38 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
NickE írta: Ti a céláramkörben szoktatok diódát tenni a PIC Vpp lába és a táp közé vagy csak egy felhúzó ellenállást tesztek oda? Én csak ellenállást. Miért kellene a dióda?
|
csüt. feb. 15, 2007 12:54 |
|
|
NickE
platina tag
|
Ti a céláramkörben szoktatok diódát tenni a PIC Vpp lába és a táp közé vagy csak egy felhúzó ellenállást tesztek oda?
|
csüt. feb. 15, 2007 11:19 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Nos egy rejtélyt sikerült megoldani.
A "biztonságos távvezérlő" adója azért nem volt ICSP programozható, mert egy 100uF-os pufferkondi (ami a LED meghajtásához adott hathatós segítséget a CR2432-es Li elemnek) betett a programozónak. Kondi nélkül ment a programozás, visszaolvasás, kondival semmi.
Trükközés: A PIC tápfesze felé soros ellenállás (az elem betáp és a programozó Vcc-PIC táp közé. ) 50ohmmal kezdtem, továbbra is védettnek látta a PIC-et. 1kohmnál már olvasta a flash területet, az EEPROM területet viszont még mindég védettnek látta. 2kohmnál érezte magát tökéletesnek a programozó. Természetesen ekkora soros ellenállásnál már a PIC nem kapott elég kakaót vissza az elemtől, igy meg a céláramkör nem működhetett.
Megoldás: Schottky diódás leválasztás a tápkörben
Off, ez már inkább a házivezérlő topikba illene:
A dolog bosszantó oldala, hogy 3,1V tápfeszből még 0,33V-ot levesz a dióda. DE ezzel még a 74LVC1G00 ki bír hajtani egy SI2315DS fetet (-2,8A 0,05ohm SOT23 ) úgy, hogy a LED kb 6m távolságról egy üvegajtón keresztül ellát a vevőig, úgy, hogy a TSOP4836 árnyékolt kábel végén ül 40m-re a vevő PIC-től.
|
szer. feb. 14, 2007 20:56 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Köszi! Előbb utóbb csak eljutok addig,hogy kipróbáljam.
A régebbi PIC-eket nagyon is jól el lehetett tolni valami értelmetlen config mezővel,még az ablakosokban is igaz volt,hogyha beégetted a kódvédelem bitet(kár véletlenül) akkor soha többet nem lehetett használni.
|
szer. feb. 14, 2007 20:16 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Szerintem sem mehet tönkre, legfeljebb nem lesz jól beégetve a progi, de ezt azonnal észre lehet venni.
Egyébként az égetés folyamata egy online program futtatást takar, megfelelő időzítésekkel. Ebből is látszik, hogy nem mehet tönkre. Ami árthat neki, az a túl magas Vpp.
Hogy a túl hosszú vezeték jó lesz-e, majd kiderül az első próbáknál.
|
szer. feb. 14, 2007 5:51 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Szerintem a Flash memóriás tipust nem lehet tönkretenni hibás programozással.
|
kedd feb. 13, 2007 22:41 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Hmm..eredetileg "low drop" stabilt akartam használni,de a 13.5 az már nem megy,marad a dióda.Volt valahol 5V-12V konverterem is,de lusta vagyok megkeresni....hálókártyákból lehet ilyet bontani kilószám
A printerport vezeték hossza viszont szép nagy,egy kb 70centis toldóval fel van hozva kényelmesen az asztalra.
Eddig minden cuccom megy vele,nem szivesen csinálnék egy rövidebbet--árnyékolt sodort tiszta réz telefonkábelből van..
Vajon elronthatja az égetést maradandóan a vezeték hossza miatt? Kár lenne a drága PIC-ért,inkább bebujok az asztal alá az égetővel...
|
kedd feb. 13, 2007 22:05 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
MotoHacker
A 2510-et, 2520-at és a 2525-öt támogatja a WPB. A 2510 csak abban tér el a 2520-tól, hogy nincs benne eeprom. A 252 jobban eltér.
Idézet: monolit DC-DC konverter szerintem tökéletes,igaz az csak 9V-ot "csinál",de galvanikusan leválaszt,azaz 5+9=14V van a tuloldalt.
Igen tökéletes, de 13V-nál többet nem szabad PIC-re engedni, mert van olyan ami 13,5V-al megy, de van amelyiknél 13V a max az adatlap szerint. Így inkbb 13V az irányadó, mert azzal mind megy. 2-3 dióda sorba a 14V-al, egy kis terheléssel megoldja a gondot.
|
kedd feb. 13, 2007 18:21 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Megnéztem a 2510 adatlapját, hát nagy része a konfig biteknek megvan, de van néhány, ami a 252-ben nem létezik. Ez lehet, hogy gondot okoz.
Viszont ez a progi támogatja a 2510-et: http://www.sprut.de/electronic/soft/p18/p18.htm A hardver majdnem ugyanaz, csak 74LS07 kell bele.
|
kedd feb. 13, 2007 0:17 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Ismeri a 2520-at,már megtettem magamtól:D
Égető épp készül,komoly próbapanelon..
A táppal nem fogok görcsölni,monolit DC-DC konverter szerintem tökéletes,igaz az csak 9V-ot "csinál",de galvanikusan leválaszt,azaz 5+9=14V van a tuloldalt.
Holnap futok PIC-ért,és "tűz"
|
kedd feb. 13, 2007 0:08 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Felismerni nem fogja, de ha keresel egy olyan tipust, ami legalább ugyanannyi memóriával rendelkezik, és azonosak a konfig bitek, akkor nagy valószínűséggel jó lesz.
Támogatott tipusok: szedd le a programot, és nézd meg a legördülő listát.
|
hétf. feb. 12, 2007 23:57 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Watt mester!!
A WPB a PIC 18F252X-eket elképzelhető,hogy égeti?
Vagy a 252-nek ez a csapat nem "leszármazottja" ilyen szinten?
Van egy _lefordított_ kódom 18F2510-re...van esélyem valamibe beégetni szerinted..?
A honlapodon eléggé elveszettnek éreztem magam,összevissza bogarásztam a fejlesztéseket..jó lenne egy összefoglaló "támogatott tipusok"...szerintem.
SZERK:Bocs a láma felesleges kérdésért,már megvan,egyszerűen letöltöttem a programodat,és megnéztem mik vannak a tipuslistában.. Egyébként gratulálok a munkádhoz,ultrakirályság.
|
hétf. feb. 12, 2007 23:45 |
|
|
Csaplár Gyula
ezüst tag
|
Mivel kezdjek ?
Nagyon köszönöm a gyors választ !!! Biztosan lesznek majd kérdéseim mert PIC-ben abszulút láma vagyok. Persze majd szorgalmasan olvasom a fórumokat is.
Üdv. addig is mindenkinek
|
csüt. feb. 08, 2007 21:41 |
|
|