|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
dhpage
gyémánt tag
|
elfroland írta: Aztán megint lesz a hírekben hogy "valószínűleg meteor robbant fel a HHH felett ami nappali világosságot csinált"
|
pén. ápr. 16, 2010 20:32 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
babar001 írta: Dög-1 szeretnék még egy kis segítséget. Megvettem majd mindent az álltalad javasolt áramkörhöz,ehhez: http://kep.tar.hu/d-g/50556043/37293693#2A TC74S14FU nem volt, helyette SN74HC14N kaptam. A kapcsolási rajzon gondoltam lábszámozások vannak,de mikor megnéztem a datasheet-jét akkor estem pofára mert például 2-es ből is kettő van A és Y melyikre kössek? datasheet: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... HC14N.htmlAzt írtad az akkori HSZ-ben( Feb. 26, 2010 22:06) hogy ledenként egy j107-es,megjelölnéd nekem hogy a másodiknak(remélem a többit már kitalálom) hová kössem a lábait? 1000köszi... Az eredeti (kis tokos) IC-ben 1db, az általad vett nagy tokos IC-ben 6db ugyanolyan scmidt inverter van. Tehát a 6-ból csak az 1-iket kell felhasználni (bármelyiket). A többi szabad áramkör bemenetét földre kösd, hogy ne kószáljon össze-vissza. A kimeneteiket hagyd szabadon.74HC14 adatlapján a 6 szám a hat kaput jelöli, mindegyik kapunál az "A" végű láb a kapu bemenete (=én rajzomon 2-es jelzésű láb), az "Y" végű láb a kapu kimenete (=én rajzomon 4-es jelű láb). A villogás sebessége a rajzomon 330K+1u alkatrészek értékével arányos, tág határok között állítható, (nem emlékszem jó értékeket írtam-e... )Több led ág esetén, ha nincs túl nagy szórás a ledek égésfesze között*, akkor szerintem nyugodtan köthetsz mindent párhuzamosan (mindenből az azonos lábakat összekötöd). J107 adatlap Egyedül az IC-ből kell összesen csak 1db: az fogja az egész komplexumot villogtatni! * Nézd meg, hogy nincse-e jelentős fényerő különbség a ledek között (elé raksz egy vékony fehér papírt, hogy ne vakítson)...dhpage írta: Nos kéremszépen lehet nyitni a pezsgőt.
Én csak akkor gratulálok, ha már véglegesen jó minden, és mi is láttuk!
De addig is irígykedek, hogy milyen ügyi vagy!
|
pén. ápr. 16, 2010 11:50 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
dhpage írta: Azt nem is mondtam, hogy szép világosságot varázsol a szobába. Igaz csak 1 MC-E van a körben, a többi régifajta XR-E, de már a falról visszavert fény elől is eltakartam a szemem. Lehet, hogy hétvégén egyik este kiugrok vele az erdőbe, kíváncsi vagyok a fényszennyezésre.
Aztán megint lesz a hírekben hogy "valószínűleg meteor robbant fel a HHH felett ami nappali világosságot csinált"
|
pén. ápr. 16, 2010 8:26 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Azt nem is mondtam, hogy szép világosságot varázsol a szobába.
Igaz csak 1 MC-E van a körben, a többi régifajta XR-E, de már a falról visszavert fény elől is eltakartam a szemem.
Lehet, hogy hétvégén egyik este kiugrok vele az erdőbe, kíváncsi vagyok a fényszennyezésre.
|
csüt. ápr. 15, 2010 23:22 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
balu1 írta: Akkor tényleg elég jó az a cucc. A kimeneti jel impulzus tartalmát tényleg érdekes lesz megnézni, ha más okból nem de legalább megnyugtat, hogy minden ok.
Majd a végén a ledek kivezetéseit, a kötéseket érdemes lenne vízállóan szigetelni. A nagy feszültség és az esetleges pára nem jó barátok.
Nem rossz, igaz a szimulátor szerint ennek csak 4W veszteségűnek szabadna lennie, de az a szimulátor, ez meg a nem túl vastag kábelezésű valódi áramkör.
Az viszont érdekes, hogy ennél az áramnál nem kapcsol ki a multifuse, pedig 5A-es...még csak nem is melegszik.
Jogos tipp, egyébként is vízhatlan tokozás lesz, de jó hogy mondtad, igazából erre nem is gondoltam, ez már meg is rázhat. Most jut eszembe, hogy George is írja a Hyperboost kézikönyvében: ha lehet ne fogdossuk a kimenetet.
|
csüt. ápr. 15, 2010 23:19 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Akkor tényleg elég jó az a cucc.
A kimeneti jel impulzus tartalmát tényleg érdekes lesz megnézni,
ha más okból nem de legalább megnyugtat, hogy minden ok.
Majd a végén a ledek kivezetéseit, a kötéseket érdemes lenne vízállóan szigetelni.
A nagy feszültség és az esetleges pára nem jó barátok.
|
csüt. ápr. 15, 2010 22:41 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
babar001 írta: A 20:50-es hozzászóláshoz-Én gratulálok,de mivel nem vagyok egy nagy elektronikai mágus(remélem idő kérdése),nem egy nagy elismerés,de legalább az első:)
Köszönöm.
|
csüt. ápr. 15, 2010 22:39 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
balu1 írta: Mekkora áramot vesz fel 1A kimeneti áram mellett?
Durvát, 5.6A De ahány mérés, annyi fajta értéket kapok, sajna csak egy műszerem megbízható, a másik eléggé rapszódikus.
Most pl. 55V-ot mértem kimeneten.
Tehát ha megbízható lenne a mérés, akkor ez úgy 81-82% hatásfok lenne (68W : 55W). De majd szkóppal kimérjük rendesen, meg valami labortáppal (vagy PC táppal), mert szegény motorakksi rendesen megszívódik ekkora terheléssel. 12.8-ról pillanatok alatt 12-re csökken a feszültsége.
|
csüt. ápr. 15, 2010 22:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
dhpage írta: 12V bemenet: 16 chip, 53V, 1A és semmi zúgás vagy sípolás. Mekkora áramot vesz fel a fenti adatok mellett?
Ebből lehet következtetni az áramkör hatásfokára, mert
ugye a kimenő teljesítmény 53 Watt, mennyivel vesz fel többet..
Ami teljesítményt felvesz azt vehetjük 100 %-nak és
annak mennyi százalékát teszi ki az 53 W kimenő teljesítmény.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 csüt. ápr. 15, 2010 22:39-kor.
|
csüt. ápr. 15, 2010 22:00 |
|
|
babar001
ezüst tag
Csatlakozott: pén. feb. 19, 2010 11:06 Hozzászólások: 20 Tartózkodási hely: Budapest-Törökbálint
|
Dög-1 szeretnék még egy kis segítséget. Megvettem majd mindent az álltalad javasolt áramkörhöz,ehhez: http://kep.tar.hu/d-g/50556043/37293693#2
A TC74S14FU nem volt, helyette SN74HC14N kaptam. A kapcsolási rajzon gondoltam lábszámozások vannak,de mikor megnéztem a datasheet-jét akkor estem pofára mert például 2-es ből is kettő van A és Y melyikre kössek? datasheet: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... HC14N.html
Azt írtad az akkori HSZ-ben( Feb. 26, 2010 22:06) hogy ledenként egy j107-es,megjelölnéd nekem hogy a másodiknak(remélem a többit már kitalálom) hová kössem a lábait?
1000köszi...
|
csüt. ápr. 15, 2010 21:49 |
|
|
babar001
ezüst tag
Csatlakozott: pén. feb. 19, 2010 11:06 Hozzászólások: 20 Tartózkodási hely: Budapest-Törökbálint
|
A 20:50-es hozzászóláshoz-Én gratulálok,de mivel nem vagyok egy nagy elektronikai mágus(remélem idő kérdése),nem egy nagy elismerés,de legalább az első:)
|
csüt. ápr. 15, 2010 21:32 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Hankp írta: Mondtam én, hogy jó lesz az a hőlégfúvó
Igen köszi, ez egy nagyon jó tipp volt!
Mit szenvedtem előtte egy-egy IC kiszedésekor...most meg pár másodperc és simán kiemeltem csipesszel. Ráadásul a nyák is túlélte, régebben sikerült itt-ott feltépni.
|
csüt. ápr. 15, 2010 21:29 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Nos kéremszépen lehet nyitni a pezsgőt.
12V bemenet: 16 chip, 53V, 1A és semmi zúgás vagy sípolás. Ja és csak a fet melegszik végre, a tekercs meg se nyikkan.
Nem volt egyszerű, az egyik műszert is sikerült kinyírnom (kapott egy kis nagyfeszt az árammérő bemenetére, de végül megtaláltam benne a két ellenállást ami elpukkant és megjavítottam), szinte az összes lábat végigmértem a könyv szerinti értékek után kutatva.
7-16 chip-ig néztem a hajtást, szépen tartja az összes kimenő feszültségnél az áramot.
A műszereim nem épp pontosak, így majd csak az oszcilloszkópos mérésnél fog kiderülni a pontos hatásfok és a kimenő jel minősége.
A tesztelés idejére kikötöttem a microchip vezérlést, hogy ne zavarja a hibakeresést. Ezt majd a szkópos méréshez visszakapcsolom, hogy a kis áramú hajtásnál is meg tudjuk mérni, mennyire "tüskésen" lökdösi a ledeket. (amit Balu említett).
Persze majd hatásfok mérést követően lehet, hogy még áttervezem a nyákot (főleg mert a kis SMD fet-ek valahogy nem igazán bírják ezt a teljesítményt, így ki kellett cserélni normál tokozásúra), de még kiderül. Egyelőre ezt a kapcsolást már lehet használni.
|
csüt. ápr. 15, 2010 20:50 |
|
|
jetro
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 04, 2009 18:58 Hozzászólások: 257 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
off
mi mindenre jó a led egy kocsiban :D és még csak nem is lesz tőle karácsonyfás tök jó
http://www.youtube.com/watch?v=K6sZg3iL ... _embedded#!
|
csüt. ápr. 15, 2010 20:15 |
|
|
duke
arany tag
|
soma6230 írta: Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy van ötletetek MC-E led meghajtásra 1db 18650-es Li akkuról. Mennyire szerencsés a tokban figyelő 4 chip-et párhuzamosan kötni? Illetve le tud egyáltalán adni egy ilyen cella közel 3 ampert? Hogy meddig bírja majd egy akksiról, az mindegy mert akku van dögivel és csak néha kell villantani a lámpával, nem folyamatos üzemre lesz. De ugyanakkor fontos a kompakt méret.
3 ampert meg letud adni a dealextremnel vett 2500 trustfire tipusut mertem.
Teljesen feltoltve 2.5 A-nel 3.7 volra esik le a feszultseg 3 A-nel 3.6 voltra esik.
|
szer. ápr. 14, 2010 23:52 |
|
|
Hankp
arany tag
Csatlakozott: hétf. júl. 10, 2006 14:32 Hozzászólások: 353 Tartózkodási hely: Budapest
|
dhpage írta: ÉBár pasztám még nincs, de sima ónozással is nagyon jól működött a hőlégfúvós eljárás. Simán kiugrott a régi és a leírt módszerrel (2 sarok forrasztással megfogatva, majd lenyomva tartva hőlégfúvóval helyére melegítve) be az új. Kicsit pákával még végigmentem a lábakon, de az egyik oldalon magától is beforrasztódott.
Mondtam én, hogy jó lesz az a hőlégfúvó
|
szer. ápr. 14, 2010 23:02 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
|
szer. ápr. 14, 2010 10:01 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Én is jó hírekkel szolgálhatok.
Ma megjöttek a tönkrevágott 3755-ös IC-k helyett az újak, rögtön be is dobtam az áramkörbe. Bár pasztám még nincs, de sima ónozással is nagyon jól működött a hőlégfúvós eljárás. Simán kiugrott a régi és a leírt módszerrel (2 sarok forrasztással megfogatva, majd lenyomva tartva hőlégfúvóval helyére melegítve) be az új. Kicsit pákával még végigmentem a lábakon, de az egyik oldalon magától is beforrasztódott.
Azért elsőre nem ment , még ki kellett dobnom belőle a diódát meg egy gyengébb fet-et, de aztán beindult.
Sőt annyira jó lett, hogy 12db chipnél (3 MC-E) simán vitte az 1A-t és ahogy elsőre kiszámoltam kb. 95% hatásfokkal!
4 MC-E-nél már csak 0.7A volt és kicsit sípolt is, de annál a feszültségnél ez jogos, mert a tekercs ami éppen benne volt az kisebb feszültségre jó. Mindjárt át is forrasztom a megfelelőre és megmérem úgy is.
Amíg vártam az IC-kre, addig megterveztem és összeraktam egy vezérlőt a motoros indexhez. http://picasaweb.google.com/dhpage.fw.hu/MotorIndexAtalakitasLedesre#
Sima áteresztő fet-es megoldás, microprocesszor vezérléssel (sima ki-bekapcs). A rajzon 2-2 led van, de ezt később módosítottam 3-3-ra, mert így jóval kevésbé melegszik a fet és a hatásfok is sokkal jobb.
Mivel egy áramköröm tönkrement (akinek csináltam felcserélte a kábeleket ) fordított polaritás miatt, így ebbe már eleve beterveztem, bár ez csak saját részre lesz.
Asszem ha a megbízhatóan fog működni a 3755-ös áramkör, akkor az autó fog kapni első "tompított" világítást.
Pár másik vezérlő IC is jött, többek között az autós féklámpás, ehhez már meg is vannak a ledek, szerintem hamarosan ez is összerakódik, így az autó alap világítását már át is tudom cserélni.
Ja jött egy buck/boost-ra képes 2.3A-es vezérlő is, ez pl. jó lehet majd az új XM ledekhez.
A kicsi egyceruzás 350mA-es vezérlőre is kíváncsi leszek, bár az még nem jött meg. Ahhoz szinte semmi extra alkatrész nem kell, csak egy tekercs egy kondi és egy ellenállás.
|
kedd ápr. 13, 2010 21:30 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Jönnek a Cree XM ledek!!!! - egy chipes - 160 lumen @ 350mA (160 lm/w) - 750 lumen @ 2A (110 lm/W)
Hű ez jól hangzik! Akkor már nem is érdemes XP-G-re beruházni. Kár hogy még nincs specifikáció hozzá, így nem lehet tudni a méreteket.
|
kedd ápr. 13, 2010 21:11 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
Majdnem elfelejtettem leírni: Behalt egy általam átalakított lámpa gyári vezérlője, kénytelen voltam helyette kiókumlálni valamit. Egyúttal "ha már lúd..." alapon kapott egy új kapcsoló üzemű táprészt, némi üzemidő hosszabbítás érdekében. Íme! Nagyon örülök hogy jól működik, sikerült az eredeti áramkör helyére beilleszteni! Ez volt ~az első elkészült kapcsoló üzemű cuccom.
Több soros led estén, a legalsót kell a vezérlő tápjaként használni.
|
kedd ápr. 13, 2010 17:58 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Pinyo1970 írta: Szerintem ha igazolod, hogy a BMW-nél tervezed a lámpákat, vagy a céged tavaly 40 Duna hidat ledesített ..40 Duna hidat..?
Szerintem gyurcsi-bácsiéknál még arra is lett volna néhány
igazoló kezes jó pozícióból ha lett volna előnyük belőle..
Na de ne kísértsük a múltat.
|
kedd ápr. 13, 2010 14:08 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
FeF írta: Pinyo1970 írta: ... Samples of the XLamp XM LEDs are available for order with standard lead times ...[/i] Ilyen mintákhoz mi halandók vajon hogyan juthatnánk hozzá?
Szerintem ha igazolod, hogy a BMW-nél tervezed a lámpákat, vagy a céged tavaly 40 Duna hidat ledesített
|
kedd ápr. 13, 2010 13:49 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
FeF írta: Pinyo1970 írta: ... Samples of the XLamp XM LEDs are available for order with standard lead times ...[/i] Ilyen mintákhoz mi halandók vajon hogyan juthatnánk hozzá?
Én egyenlőre egy sima adatlappal is beérném (mechanikai méretek, optikai, elektomos tulajdopnságok)...
Akkor már tudnánk álmodozni - tervezgetni!
|
kedd ápr. 13, 2010 13:36 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Pinyo1970 írta: ... Samples of the XLamp XM LEDs are available for order with standard lead times ...[/i]
Ilyen mintákhoz mi halandók vajon hogyan juthatnánk hozzá?
|
kedd ápr. 13, 2010 13:22 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Jönnek a Cree XM ledek!!!!
- egy chipes
- 160 lumen @ 350mA (160 lm/w)
- 750 lumen @ 2A (110 lm/W)
- nagyobb méretű, mint az XP család
- tovább csökkentett hőellenállás 2 fok/W
- 2010 őszre lesz kereskedelmi forgalomban
Hír:
Cree Announces Revolutionary New LED Platform Delivering 160 Lumens per Watt
XLamp® XM LEDs Are Most Efficient Lighting-Class LEDs in the Industry
DURHAM, N.C., April 12, 2010 — Cree, Inc. (Nasdaq: CREE), a market leader in LED lighting, announces a breakthrough new lighting-class LED platform, the XLamp® XM LED. This new single chip LED delivers record-breaking efficacy of 160 lumens per watt at 350 mA. The LED also delivers 750 lumens at 2 A, which is equivalent to the light output of a 60 W incandescent light bulb at less than 7 watts.
“This new platform continues Cree’s well-established record of turning R&D innovations into products,” said Chuck Swoboda, Cree chairman and CEO. “We continue to set the pace for LED performance, establishing new benchmarks that make you wonder why anyone would consider last-century’s energy-wasting technology.”
A cool white XM LED driven at 350 mA can produce 160 lumens at 160 lumens per watt. The new platform has a larger footprint than Cree’s XP family and also offers the unique combination of very high efficacy at very high drive currents. At 2 A, an XM LED produces 750 lumens at 110 lumens per watt. The thermal resistance of the XM platform is 2 degrees C per watt— an industry-leading technology breakthrough and a 350 percent improvement over Cree’s flagship XLamp XP-E LED.
Samples of the XLamp XM LEDs are available for order with standard lead times and commercial availability is targeted for Fall 2010.
|
kedd ápr. 13, 2010 8:48 |
|
|
soma6230
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. jún. 06, 2005 21:42 Hozzászólások: 46 Tartózkodási hely: Bonyhád
|
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat. A kapcsolást holnap kipróbálom. Szeretek építeni, időm meg van rá. Majd egy élménybeszámoló erejéig visszatérek.
|
hétf. ápr. 12, 2010 22:49 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Aha értem, adott feladatra..
Ahhoz viszont nagyon rövid ideig megy a lámpa egy akkuról, hogy ez így megérje.
...szerintem..
|
hétf. ápr. 12, 2010 21:29 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
Balu! Az eredeti kérdés ez volt:
soma6230 írta: Szeretném megkérdezni, hogy van ötletetek MC-E led meghajtásra 1db 18650-es Li akkuról... Illetve le tud egyáltalán adni egy ilyen cella közel 3 ampert? Hogy meddig bírja majd egy akksiról, az mindegy mert akku van dögivel és csak néha kell villantani a lámpával, nem folyamatos üzemre lesz. De ugyanakkor fontos a kompakt méret.
Tehát 1db "agyonterhelt" akkucelláról van szó. Direkt hajtásnál esetleg károsodhat a led (új, fullra töltött akkunál, rövid ideig), passzív alkatrészes áramkorlátozásal meg gyakorlatilag lehetetlen elegendően meredek szabályozást csinálni -szerintem-. Emlékeim szerint még 2,5A-es multifusénál is ~0,2V feszültség esés kell a szabályozott szakaszhoz, ami több cella estén nem gond, van elegendő tartalék ahhoz, hogy az akkukapacitás közel végig elegendő égésfeszültséget biztosítson.
Egyetlen cella esetén viszont hiányzik ez a feszültség, "ki se jön" a cellából, hiszen akkora áramnál a cella belső ellenállásán már leesik ez a "szabályozási tartalék" feszültség. Ezért kell ezesetben minél kisebb feszültségesésre törekedni.
Saccra az akkukapacitás felső 10-30%-ának kisülése után már "direkthajtást" produkál az áramkör (néhány 10mV esik az áramkörön ~ mint egy gyengébb minőségű kapcsolón). Tehát várhatóan kb első 5-15 percben konstans (max fényerő)... max 1/2 óra után már biztos erősebben jelentkezik a fényerő csökkenés (akkufesz is esik + cella belső ellenállása is nő)... Szóval így is a ~félig lemerült cellát már cserélni kell, ha továbbra is nagy fényerőt akar... :roll:
-A linkelt 8db 350mA-es gyári áramgenerátornak se sokkal nagyobb a feszültségesése, és ez a kapcsolás is ~8db alkatrész, beszerezhető, olcsó alkatrészekből...
Egyébként valószínűleg érdemes akkucellák közt szétnézni, mert LiIon celláknál is elég különböző max áramokat írnak az egyes gyártmányokra... (1C-10C)
|
hétf. ápr. 12, 2010 20:13 |
|
|
Zsurmi
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. jan. 02, 2010 22:26 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Budapest
|
Új magicshine fejlesztés: Mikiegér lámpa 1400 lumennel (mínusz ÁFA).
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.36018
|
hétf. ápr. 12, 2010 19:46 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Végülis DöG úr nem szokott hülyeségeket írni, viszont
sz'tem ezzel együtt kicsit ágyuval verébre vadászatnak tűnik.
De ha van valakinek kedve ezért ennyit építgetni..
Nekem úgy állt be, hogy adott két cella csoportos lítium akku. (derekamon övtáskában.)
Sisakon MC-E led, 2-2 chip sorosan és a két csoport párhuzamosan.
Az összekötő kábel 2X 0,75 vezeték, ami kényelmesen lazán felér.
Az akku csatlakozóban van egy 0,68 Ohmos ellenállás
és egy 1,6 A-es multifuse zárlat védelemnek.
Ennyi a kapcsolás és az áram beáll fullra töltött akkunál 7-800 mA körül.
A fényerő csökkenését a gyakorlatban kb. 5-6 óra múlva veszem észre szubjektíven.
Persze mérve biztosan folyamatosan csökken de nem az a lényeg használat közben.
...kinek a papné, kinek meg a lánya!
|
hétf. ápr. 12, 2010 18:21 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Idézet: Egyik az, hogy a lítiumakku-fehérled párosításhoz legfeljebb 1-1,5 Ohmot "illik" célszerüen sorosan betenni, különben túl nagy feszültség esik akár szabályozatlanul is. Amit megadtál legkisebb tápfesznek az gyakorlatban a feltöltött lítium akku cella feszültségét jelenti induláskor.
A másik, ha elég magas (min. 4V-6,5V közötti) tápot adunk neki (kettő soros lítium cella 8,4V), akkor már nagy a veszteség full fénynél is. Lítiumnál ilyenkor már elvész az optimális körüli illesztés a cella tápfesze és a led igénye között.
Ez csak egy alapkapcsolás, nem egy az egyben kell használni, hanem átméretezve, ezért írta DöG-1 az IRL2203-as "logic level" és nagyon kis ellenállású FET-et, meg a 0,01 ohmos ellenállást! Így 1-2 tized voltnyi feszültségesés mellett is működik a kapcsolás. (Vagyis nem kell neki 4 V!)
|
hétf. ápr. 12, 2010 15:43 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Kedves D&Gábor úr, most nagyon meg foglak kritizálni
Nem is a kapcsolást meg a fetes ötletet, inkább
a természet adta illeszkedés minden áron való elrontása szúrt nekem szemet.
Jó ez a kapcsolás de a gyakorlatban több gond is van vele ha jól működik.
Egyik az, hogy a lítiumakku-fehérled párosításhoz legfeljebb 1-1,5 Ohmot
"illik" célszerüen sorosan betenni, különben túl nagy feszültség esik akár szabályozatlanul is.
Amit megadtál legkisebb tápfesznek az gyakorlatban a feltöltött
lítium akku cella feszültségét jelenti induláskor.
A másik, ha elég magas (min. 4V-6,5V közötti) tápot adunk neki
(kettő soros lítium cella 8,4V), akkor már nagy a veszteség full fénynél is.
Lítiumnál ilyenkor már elvész az optimális körüli illesztés a cella tápfesze és a led igénye között.
A Nimh akku kezd kimenni a divatból a cellák, egy idő utáni elmászása és a nagy kontakt ellenállás miatt is.
Ezért én nem teszek be semmilyen aktív áramkört szabályozásnak.
Amikor világít akkor menjen teljes fényerőn, azt éppen jól tudja az illeszkedés miatt.
Ha meg kisebb fényerőt szeretnék arra elég egy takarékos állás, ahol
egyébként is alig fogyaszt valamit a led. Annak ha akár a fele is elveszne,
az nem jelent többet mint "az alig egy kicsi" fogyasztásnak a fele,
tehát tényleg nem arra érdemes számítani mert nem az a fő üzemi körülmény.
Na persze lehet építeni mindenféle puccos szabályzó áramkört de ez részben
annak a bizonyos, talán rólam is elnevezhető lustasági tényezőnek a mértékén is múlik.
...na meg ha tényleg annyit akar valaki kézimunkázni, akkor "de jól dolgoztál", de megéri?
Mondjuk talán van amikor igen.
|
hétf. ápr. 12, 2010 15:05 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
soma6230 írta: http://www.micro-bridge.com/data/ADD/AMC7135.pdfEbből elvileg többet párhuzamosan köthetek és egymáshoz adódik a kicsordogáló áram. Mi lenne ha 8-at egymás mellé raknék, és a négy ledet párhuzamba rátolnám? Elméletileg 8 X 350mA=2800 / 4=700mA/led. Ez így működhet? Akinek hever otthon ilyen IC (vagy amiből kitermelhető) és megválna tőle, az dobjon plz. egy privit. Persze nem várom ingyen.
Ennél olcsóbb, (és nem bonyolultabb), ha 1db művelet erősítő + 1db (logic level) teljesítmény fetből építesz egy nagyon kis feszültségesésű, egyszerű áramgenerátort, aminek tetszőlegesen beállítható az árama!
-IC-nek LM324, LM258, MCP608 bevált, de mással is lehet próbálkozni: pl. MCP6231T-E/OT olcsó kis-tokos chipcadéknál... (Lényeg, hogy bemenete mínusz tápig levihető legyen, kimenete lehetőleg tápfesztől tápfeszig menjen, és ne legyen túl gyors...)
-Teli akkunál feten lesz némi disszipáció, érdemes kicsit hűteni. Valami N-csatornás, "logic-level"=kis nyitófeszültségű, kis csatorna ellenállású fetet érdemes választani. Pl.: IRL2203...
-Áramfigyelő ellenállásnak Lomexéknél kapni 0,01Ohmos ellenállást (SMD0805 size), vagy több 0,1 ohmot is paralel lehet kötni, de akár nyák fóliából is kialakítható (cines "hangolás")
-Feszültség referenciának szerintem egy alacsony égésfeszü led (piros, sárga... is megteszi), de ha nagyon precízet akarsz, akkor TL431-est referenciát is lehet olcsón kapni (2,5V).
-A ledáram = referenca osztó feszültség, és az áramérzékelő ellenállás hányadosa (I=U/R).
Ha egy szem akkucellát használsz, akkor mindenképpen védőáramkör nélkülit javasolnék, mert azon ilyen nagy áramnál már elég szép feszültség tudna esni, ami lekorlátozná a kinyerhető áramot... Vastag, rövid drótozást használj, kapcsolót ne építs a ledáram útjába, inkább az elektronikát kapcsold ki-be (fet Gate-Föld közé érdemes egy nagy ellenállású lehuzó ellenállást kötni, hogy lekapcsolt tápnál is biztosan ki legyen kapcsolva a fet).
|
hétf. ápr. 12, 2010 9:47 |
|
|
Veriakilis
ezüst tag
|
Hol érdemes keresni SSC P7-hez optikát/tükröt?
Olyan nagyobb méretű optikát keresek, ami mögé több P7-es is elfér.
Veriakilis
|
szomb. ápr. 10, 2010 10:53 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nem lehetne végre megtanulni helyesen leírni ezt a mértékegységet? mAh. Nincs per. A kapacitás az áram szorozva idővel. 6600 mA/h azt jelentené, hogy óránként 6,6 A-rel nő az áramerősség.
|
pén. ápr. 09, 2010 16:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Igen, ez így igaz, viszont az elektronikát is el lehet hagyni.
Ahogy én csináltam az: -
- kb másfél méter 2-szer 0,75 -ös rézhuzal,
- 1600 mA multifuse zárlat védelemnek,
- Ezen kívül 1 db 0,78 Ohmos ellenállás sorosan.
Ez a következő áramkörben vált be:
Akkunak kettő sorosan kötött 6600 mA/h-s cella csoportot használtam.
Egy db 7,4 V-os akkuhoz egy db MC-E ledet is két-két soros és két-két párhuzamos csoportra kötötem be.
Ezzel a megoldással max 1600 mA-t vesz fel, majd lassan csökken a felvétele.
A fényerő láthatóan kb 6 óra után csökken. Persze a csökkenst mérni folyamatosan lehetne
viszont a szem nem igazán vesz észre ekkora változást.
|
pén. ápr. 09, 2010 15:00 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: http://www.micro-bridge.com/data/ADD/AMC7135.pdf Ebből elvileg többet párhuzamosan köthetek és egymáshoz adódik a kicsordogáló áram. Mi lenne ha 8-at egymás mellé raknék, és a négy ledet párhuzamba rátolnám? Elméletileg 8 X 350mA=2800 / 4=700mA/led. Ez így működhet?
Igen, párhuzamosan lehet őket kötni, de azért jobb, ha 1 LED szegmenst 2 párhuzamos elektronika hajt, de a szegmensek nincsenek párhuzamosítva. Viszont hogy honnan szerzel ilyen IC-t... ?
Csak akkor lehet probléma áramszabályzók párhuzamos kötésénél, ha a belső áramfigyelő sönt a kimeneti pontra csatlakozik, mert akkor a különböző szabályzók bemenetei párhuzamosan kapcsolódnak, és a legnagyobb áramú a teljes áramot el akarja vinni.
|
pén. ápr. 09, 2010 14:42 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
dhpage írta: ..Viszont ilyen párhuzamosan kötögetést nem lehet csinálni ezzel és a hasonló áramkörökkel sem, mert ezek akkuk vagy elemek. Itt elektronika figyeli az áramot, ha többet összekötsz, akkor ez már nem fog működni, akár tönkre is mehetnek, de biztosan nem fognak helyesen vezérelni. Azzal nem tudom igazán elképzelni, hogy bármi gond lenne.
Igaz, elektronika nélkül de már volt amikor 16 Li-ion cellát párhuzamosan használtam. Jó volt.
Azon gondolkodom mit okozhat ha minden egyedi cellát
külön-külön védőáramkörrel együtt kötnél párhuzamosan.
Mélyebbre nem tud merülni mint a többi cella mert mindegyikből folyik áram,
ami azonos feszültségü celláknál megoszlik minden darabon, ugyanis
a feszültség sem mehet el egymástól mert a másik cella azt nem engedi.
Tehát a terhelés megoszlik, a feszültséget egymásban azonos szinten tartják...
..Mi gond lehet?
Most csak gyorsan végig gondoltam de szerintem semmi mert össze dolgoznak
Soros kapcsolásban elmászhatnak egymástól de csak többszöri
töltés-használat periódus után, ha sorosan is töltenéd, de itt párhuzamról van szó.
Persze ha konkrétan megindokolható fizikailag miért nem lehetne csak úgy
párhuzamosan kötni a lítium akkukat, arra kiváncsi lennék én is.
|
pén. ápr. 09, 2010 14:18 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
soma6230 írta: Ebből elvileg többet párhuzamosan köthetek és egymáshoz adódik a kicsordogáló áram. Mi lenne ha 8-at egymás mellé raknék, és a négy ledet párhuzamba rátolnám? Elméletileg 8 X 350mA=2800 / 4=700mA/led. Ez így működhet?
Sajna Spafinak igaza van, az általam ajánlott nem lesz jó.
Viszont ilyen párhuzamosan kötögetést nem lehet csinálni ezzel és a hasonló áramkörökkel sem, mert ezek akkuk vagy elemek.
Itt elektronika figyeli az áramot, ha többet összekötsz, akkor ez már nem fog működni, akár tönkre is mehetnek, de biztosan nem fognak helyesen vezérelni.
|
pén. ápr. 09, 2010 12:57 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
SPafi írta: Nézd meg jobban! Ez buck. Ezen kívül valami hiszterézises marhaságot csinál 3,5 és 4 V között, nem tudom hogy miért.
Igaz! Most rákerestem a chipre (Zetex C310) és ez valóban buck, vagyis csak lefele tud konvertálni. Tehát mivel 800-at tud, így csak párhuzamosan lehet rákötni az MC-E chipeket, tehát kb. negyedéig lesz kihajtva a led.
|
pén. ápr. 09, 2010 12:49 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Dehogy is...ha sorba van kötve, akkor 800/chip. Ez egy boost áramkör, nagyobb feszültséget csinál a bemenőnél.
Nézd meg jobban! Ez buck. Ezen kívül valami hiszterézises marhaságot csinál 3,5 és 4 V között, nem tudom hogy miért.
Én simán egy tranyóval, vagy multifuse biztivel korlátoznám az áramot. Egy 18650-esnek nem hiszem, hogy túl sok lenne 3 A, rövid időre meg pláne! Legfeljebb ahogy sül kifelé, fél kapacitás alatt már nem folyik ennyi a LED-eken.
|
pén. ápr. 09, 2010 0:26 |
|
|
soma6230
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. jún. 06, 2005 21:42 Hozzászólások: 46 Tartózkodási hely: Bonyhád
|
dhpage írta: Dehogy is...ha sorba van kötve, akkor 800/chip. Ez egy boost áramkör, nagyobb feszültséget csinál a bemenőnél.
Áhá! Utána nézek, megfontolom. Köszi!
szerk:
http://www.micro-bridge.com/data/ADD/AMC7135.pdf
Ebből elvileg többet párhuzamosan köthetek és egymáshoz adódik a kicsordogáló áram. Mi lenne ha 8-at egymás mellé raknék, és a négy ledet párhuzamba rátolnám? Elméletileg 8 X 350mA=2800 / 4=700mA/led. Ez így működhet?
Akinek hever otthon ilyen IC (vagy amiből kitermelhető) és megválna tőle, az dobjon plz. egy privit. Persze nem várom ingyen.
|
pén. ápr. 09, 2010 0:07 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
soma6230 írta: Köszi a tippet, de így csak 800mA / 4 = 200mA / chip áram kerülne ledenként. Ettől nagyobb teljesítményt szeretnék kifacsarni belőle.
Dehogy is...ha sorba van kötve, akkor 800/chip. Ez egy boost áramkör, nagyobb feszültséget csinál a bemenőnél.
|
pén. ápr. 09, 2010 0:01 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Chipcad-nél találtam ebből az LT chip-ből: http://www.linear.com/pc/productDetail.jsp?navId=H0,C1,C1003,C1094,C1766,P10995
350mA-es meghajtó, csak egy tekercs+ellenállás+kondi kell hozzá és 1 hagyományos ceruzáról hajt.
700+áfa náluk.
Viszont ne a ledmeghajtóknál keressétek, hanem az akkutöltőknél. Szerintem elírták.
|
csüt. ápr. 08, 2010 23:53 |
|
|
soma6230
ezüst tag
|
Köszi a tippet, de így csak 800mA / 4 = 200mA / chip áram kerülne ledenként. Ettől nagyobb teljesítményt szeretnék kifacsarni belőle.
|
csüt. ápr. 08, 2010 23:49 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
soma6230 írta: Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy van ötletetek MC-E led meghajtásra 1db 18650-es Li akkuról. Mennyire szerencsés a tokban figyelő 4 chip-et párhuzamosan kötni? Illetve le tud egyáltalán adni egy ilyen cella közel 3 ampert? Hogy meddig bírja majd egy akksiról, az mindegy mert akku van dögivel és csak néha kell villantani a lámpával, nem folyamatos üzemre lesz. De ugyanakkor fontos a kompakt méret.
Ez? http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3256
Annyi a hátránya, hogy csak 4esével kapható.
Egyébként párhuzamosan is lehet hajtani, csak hát az 1 cella nem fogja bírni. Sőt, lehet a védőáramköre sem.
|
csüt. ápr. 08, 2010 23:45 |
|
|
soma6230
ezüst tag
|
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy van ötletetek MC-E led meghajtásra 1db 18650-es Li akkuról.
Mennyire szerencsés a tokban figyelő 4 chip-et párhuzamosan kötni? Illetve le tud egyáltalán adni egy ilyen cella közel 3 ampert? Hogy meddig bírja majd egy akksiról, az mindegy mert akku van dögivel és csak néha kell villantani a lámpával, nem folyamatos üzemre lesz. De ugyanakkor fontos a kompakt méret.
|
csüt. ápr. 08, 2010 22:54 |
|
|
tthom
ezüst tag
|
Szerintem nyugodtan vehetsz ebayról is, ha jó az eladó értékelése. Mint írtam, 16ért találtam, most hogy drága a dollár, az 200Ft minusz darabonként.
|
szer. ápr. 07, 2010 22:28 |
|
|
Veriakilis
ezüst tag
|
Ez találtam P7-re, remélem ez nem e-bay-hez hasonló oldal, és nem használt dolgokat közvetít:
http://www.roltaonline.com/servlet/the-372/SSC-P7-%28W724C0%29-D-dsh-Bin/Detail
|
szer. ápr. 07, 2010 22:20 |
|
|
Veriakilis
ezüst tag
|
dhpage írta: Ezt inkább kiszámolni érdemes, mert sok esetben a Bulkrate miatt több lesz a postaköltség, mint az árengedmény. Tudni kell, hogy Bulkrate esetén automatikusan drágább (az ingyeneshez képest persze) csomagként küldik.
Nem tudsz valami biztos weboldalt, ahonnan meg lehet rendelni az SSC P7 D bines LED-et?
Erre: SSC P7 D-Bin LED Emitter ( W724C0) 900Lm azt mondták a Prohardveres fórumon, hogy D bines, és szép fehér fénye van.
Veriakilis
|
szer. ápr. 07, 2010 21:15 |
|
|