Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 0:17

Hozzászólás a témához  [ 398 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
miniRC PC-vel 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Hat a taviranyito sajna most nincs nalam, mert vilagitast tesznek a kocsira, es otthagytam. De meg mikor ittvolt, rajzoltam egy vmit, felraktam, bar nemhinnem hogyy sokat segit.
http://lacc.uw.hu/tavir.bmp
es az auto, amirol szo van:
http://lacc.uw.hu/astra.jpg

hétf. jan. 10, 2005 12:28
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
lacc!
Ne rohanj úgy előre! Inkább szerezz meg mindent amit lehet a távirányító rajzáról. A típusa megvan? Neten nincs rajz róla? Fénykép is jó lenne a nyákról, ha más nincs, csak jó minőségű legyen. A legjobb az lenne, ha le tudnád rajzolni az áramkört!!
Ha ezek megvannak, akkor vagyunk egy páran akik ötleteket tudnak adni.
Az első legfontosabb kérdés, hogy be lehet e vinni a mi PIC-ünk által keltett impulzusokat a gyári helyére.

A trimmer potikról:
Arra valók, hogy a négyszög impulzus határait be lehessen állítani. Ha ezek az impulzusok kisebbek, vagy nagyobbak egy meghatározozz értéknél, akkor az átnyúlik a másik impulzus tartományába és bezavarja azt. Tehát pontosan kell ezeket az impulzusokat kelteni egymáshoz képest is. (van az irány és a sebesség impulzus amik fél periódussal vannak eltolva ha jól emlékszem, de erre még vissza kell térnünk, ha idáig eljutottunk.

hétf. jan. 10, 2005 10:53
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
http://roberta.obuda.kando.hu/iar/2004_ ... ideok.html
itt lehet videokat nezegetni a regi kocsirol. a kocsit senki nem iranyitja, eshat nehol hibazik. de ez betud6o annak, hogy ez a kocsi csak elore, hatra megy, es ha felgyorsul, akkor nehezebben al meg, nekimegy dolgoknak. Ezert lenne jo a masik kocsi, mert ott mi tudnank neki megmondani, milyen sebesseggel mennyen.
A videokon kabelek latszodnak, eeg sok van. Azota wireless kamera van rajta, tehat nincs 1 db kabel sem :)

hétf. jan. 10, 2005 10:24
arany tag

Hozzászólás 
Valamilyen terites fejeben "megcsinalhatna" valaki nekem :) Persze magyarazattal mellekelve :) Es akkor legalabb enis megertem, hogy mennek ezek a dolgok, nameghat doksit is kell irjak ra...
Mert a lenyeg nalunk igazabol nem ezen az iranyitason van, merthat muszaki informatikusnak nemtanitajak ezeket a hardveres dolgokat. Igazabol az MI megirasan van a lenyeg, es igy meg nemigen haladunk vele. A mostani kocsi parhuzamos porton kommunikal, Ezt a taviranyitot minimalis ismeretekkel sikerult megcsinalnom, de ez mar nagyobb falatnak tunik, amihez en meg gyerekcipoben jarok. es ha ez soros porton menne, akkor meg soros kommunikaciot is meg kell oldjuk a programbol. Noh? ki vallalkozik ra? :) nagyon "halas" lennek, es a projekt is haladna. (tamogatok kozott fel lenne sorolva a neve :] )

hétf. jan. 10, 2005 9:27
arany tag

Hozzászólás 
Ja. Csak februarig meg kene csinaljam, es se scopom, se tudasom nemnagyon van hozza :(
Mivan akkor, ha tenyleg van rezgokor? akkor nemlehet megoldani. vagy tevedek? Olyan, mintha a ket poti egymassal valamilyen kapcsolatba lenne. Vannak rajta finomhangolo potik, 4 db. ha ezeket rosszul allitom be, es tekerem az iranyito potit, akkor valamely alapotaban megvadul, es a hatso kerek is elkezd porogni. Ezt nemertettem mitol lehet...

hétf. jan. 10, 2005 9:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Érdekes feladat amit elkezdtetek, de lacc esetében én ezt kicsit túlvariáltnak tartom, mert neki megvan az adó és a vevő is, csak az impulzusokat kéne az adóba belevinni. Na de nekem mindegy! :)

hétf. jan. 10, 2005 6:23
platina tag

Hozzászólás 
Hello Ros-Co!

Köszi az infót! A lényeg, hogy a soros adatot jól adja :) ! 4800-as baud még szinte sok is :D .
A vevőoldalon a szabályzónak és a szervóknak szükséges impulzusokat PIC-kel kívánom előállítani, így elegendő csak a poti-állásokat átküldenem, a többi a PIC dolga. Nomeg persze valami azonosító-féleséget, hogy azért ne egyen meg mindenféle jelet :) .

Üdv.:Kaninjo

vas. jan. 09, 2005 22:49
a fórum lelke

Hozzászólás 
hali!

Én kipróbáltam a telecontrolli modulokat. Nem rossz. Először az FM-es párból vettem (RRFQ433?)

Soros portról teszteltük a nyavalyást. Hatótávolsága nem túl nagy de nagyon szépen vitte a 4800baud-os jelet. A be és kimenetet (ehhez a próbához) meg kellett invertálni. DC szintet nem visz át, tehát valamilyen "szintkiegyenlítős" modulásiót alkalmazni kell (ua. legyen a 0-k és 1-ek száma)

Az AM-es modul is jó, hasonlóan ésszel kell modulálni. Előnye, hogy elég csak a vevőmodult megvenni, adó van olycsóbb, vagy lehet házi is.

Valószínűleg mindkét adó átviszi az RC kódot....

vas. jan. 09, 2005 22:00
platina tag

Hozzászólás 
Sajna a Telecontrolli modulokat nem sikerült még kipróbálnom...
27 MHZ-en még nem kritikus a NYÁK (legalábbis nem annyira :roll: ), feltéve, hogy megfelel egy ilyen frekin üzemelő adó-vevő...
A felépítése viszonylag egyszerű, adó oldalon: tranzisztoros quartz-oszci, varikappal modulálva (ha jól sejtem, ide pl. 3. felharm. kvarc kell), ehhez a megfelelő sávszűrő, erősítő fokozat.
Vevő oldalon: antenna-illesztő, FM IF-nek pl. MC3371 (3372 jobb lenne :arrow: 455 kHz-es kerámia diszkriminátor), 455kHz-el alacsonyabb frekvenciájú kvarc, mint az adóban, és a kimenetre egy 'jelalak formáló'. Szerintem ez lenne FM-re az egyik legegyszerűbb megoldás, habár a sávszélessége nem valami egetrengető. Talán 4.8 (de legrosszabb esetben is 2.4) kbps-al lehetne kommunikálni.

vas. jan. 09, 2005 19:08
arany tag

Hozzászólás 
Fu. Az eredmenyekre elegge kivancsi lennek, mert ha mukodik, akkor szeretnem megcsinalni ezt enis. Csak egy kis segitseg kene, merthat az ilyen merteku nyakkesziteshez nemertek. A lenyeg, hogy motort vezerelni lehessen vele. Ez ha jol gondolom igy nezhet ki:
pc(sorors)->pic->ado->levego(?meter)->vevő->pic->motor
Valaki segitene megtervezni ezt a dolgot? milyen adatok kellenek hozza? :)

vas. jan. 09, 2005 17:04
platina tag

Hozzászólás 
Rendeltem próbaképp a fentebb említett adó-vevő párosból, holnap készítek NYÁK-ot a próbákhoz. Kíváncsi vagyok, mit lehet "kihozni" ezekből a kis modulokból. Az adó félelmetesen pici, kb akkora, mint egy bélyeg :D ...
A későbbiekben (ha működik a szoftver) szeretném kiváltani ezeket a modulokat. Személy szerint az adónál egy kvarcoszcis tranzisztoros FM adóra gondoltam (van itthon pár db 27.xxx MHz-es kvarcom, FM táviból).
A vevőt pedig, egyszerűsége (és olcsósága :) ) végett, lehet, hogy MC3371-el lenne célszerű megépíteni. A párhuzamos LC ("quad coil") helyett használhatok 455 kHz-es kerámia diszkriminátort is, vagy ez csak a 3372-esnél lehetséges?
Viszont van még néhány homályos részlet. Pl. jól sejtem, hogy a 455kHz-es IF miatt nem használhatok egyforma kavicsot az adóban és a vevőben? Vagy rosszul vagyok tájékozódva?

szomb. jan. 08, 2005 0:47
arany tag

Hozzászólás 
Valoszinu letezik rezgokor. A taviranyito most nincs nalam, de ha itt lesz, lefenykepezem, es felkuldom a nyakot. hatha kibogarasztok belole vmit.sok tranyo, meg kondi van tan rajta.
A teljes cseret azert tartottam jo 5letnek, mert akkor a kesobbiekben mast is at lehetne vele vinni, pl. gps. vagy barmi mast. ultrahangos, vagy lezeres tavolsagmero, meg mittomen, de ez a jovo zeneje.

kedd jan. 04, 2005 10:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
lacc
Ha engem kérdezel, szerintem nem kell áramkört cserélni. Egyszerűen, csak azokat a pontokat kell megkeresni, ahol az impulzusok modulálják az adó frekijét. Egy szkóp jól jöhet.
A PIC-es áramkör pedig nem más mint egy PIC. :) Ha 18F2320-at használnál, akkor a belső oszcit is lehetne használni, és akkor külső passzív alkatrész csak a tápegység lenne(5V). Esetleg egy illesztő egység szóba jöhet(tranyó), ami a távirányítóhoz illesztené a PIC lábát.

Nincs valami rajz, vagy típusszám a távirányítóról? Szétszedted már (fénykép?)? Mennyire látszik bonyolultnak? Agyon van integrálva, vagy tranyókból építették fel?

hétf. jan. 03, 2005 10:13
arany tag

Hozzászólás 
Nem, meg nemsokmindent csinaltam vele. Gondoltam, hogy az egesz elektronikat ki lehetne cserelni, kb. 4 hozzaszolassal feljebb. ez tokjo lenne szerintem, csakhat megkene tervezni a kapcsrajzot, aztan a megepitessel nemlenne gaz. Csakhat a tervezeshez kisfiu vagyokmeg :(

hétf. jan. 03, 2005 9:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Egy kicsit eltévedtünk a csatornák között! :)
Attól nem lesz több csatornás valami, hogy több szintű állapotot lehet vele átvinni, pl. egy szervóra. A csatorna tehát kettő, egy normál model távírányítónál. (kormány, gáz)

Én még mindig ammondó vagyok, hogy az impulzus jeleket kéne előállítani, és rákeverni a meglévő távvezérlő megfelelő pontjaira.

Amúgy sikerült már a potikat pótolni digit potikkal? Működik?

hétf. jan. 03, 2005 6:30
arany tag

Hozzászólás 
Ezzel csak az a baj, hogy 4 csatornas. Van ilyen kisautonk, es egy optocsatoloval, parhuzamos porton meg is oldottuk. de ez csak 4 csatornas :(
Azert jobb ez a modelRC, mert nemcsak 4 csatornas...

vas. jan. 02, 2005 18:13
a fórum lelke

Hozzászólás 
Egy kicsit off a téma, de nagyjából ide vág:

Lehet kapni mini távirányítós autókat. A távirányító 2 ceruzaelemet kér, és innen lehet tölteni a kisutót. Egész jó, 4 csatornát tud (e-h-j-b)
45 és 57 MHz-en megy, ez úgy tudom Mo-on nem engedélyezett, de ettől tekintsünk el :)

Szétszedtem a ketyerét, egy db ic az egész, ez vezérli a telefon vibramotor szerű kismotort, meg a szervó mágnest. 1500-2500 pénzért jó távirányító alap lehet. Az 57MHz-et gyerekjáték kierősíteni.

Érdekes a benne lévő akkumulátor. Gombakku méretből van benne 3 db, és meglepően hamar feltöltődik, ráadásul sok ciklust bír. Majdnem mint eg 10F-os kondenzátor...

Valószínűleg egy nagyobb autóba is bele fogom tenni.

vas. jan. 02, 2005 16:09
arany tag

Hozzászólás 
Mit szólnátok ezekhez a cuccokhoz?
http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0207

RTFQ1-433 FSK Adó kvarcoszcillátorr
RRFQ1-433 FSK Szuperheterodin 433MH

beteszem ezt, meg taviranyito sem kell...
At tudnek vinni vele tobb dolgot, pl. kesobb GPS-t.
vagy rosszul gondolom?

csüt. dec. 16, 2004 0:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lacc
Idézet:
fu ez nekem mar magas

Ezt sajnálattal hallom, mert akkor nem lesz könnyű dolgod! Azért ne add fel, ma még tudok segíteni, aztán csak jövőre. 8)

hétf. dec. 13, 2004 10:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano
Bizony ez így lenne, ha nem így lenne bekötve ahogy van. Egy kis lyuk van, de az nem számottevő, és biztosan működik, mert így használom már pár éve. Nem ajánlanám, ha nem lenne jó.

hétf. dec. 13, 2004 10:33
arany tag

Hozzászólás 
fu ez nekem mar magas :)

hétf. dec. 13, 2004 10:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:

Az áramkör invertál, ezért a PWM jelet fordítva kell kezelni, de ez nem lehet gond.

Hacsak az nem lehet gond, hogy az 555 billenési szintjei 1/3 Ut és 2/3 Ut. A TTL jel szintje soha nem éri el egy 9 V-os tápfesz 2/3-át.
Szintáttevésre open collectoros TTL IC-ket célszerű használni, pl. 4706, 4707.

hétf. dec. 13, 2004 10:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Beszúrok egy képet az 555-ös alkalmazásáról:

Kép

Az áramkör invertál, ezért a PWM jelet fordítva kell kezelni, de ez nem lehet gond.

hétf. dec. 13, 2004 6:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lacc
Idézet:
A tranyo is kepes kiadni 5-6-7-8-9 V-t?

Ezt meg hogy érted? Ha a tápja 10V akkor miért ne? Ha egy 555-öt tennél, akkor meg van oldva a szintáttevés és a 0-15V is akár.

Attól tartok, hogy ezzel a tápotkötöksorba dologgal tönkre fogsz tenni valamit!

A poti szerepét csak a rajz alapján, vagy szkóppal tudnád megnézni. Ha külső forrásból (pl. elem + poti) kipróbálnád a kört, akkor minden kiderülne, és csak utána kéne a PIC-es áramkört felépíteni hozzá.

hétf. dec. 13, 2004 6:15
platina tag

Hozzászólás 
Asszem odalett az egyetlen hadbafogható F84-esem :( .
Nem tudná valaki megnézni, hogy működik-e egyáltalán a fentebb belinkelt progi?
Gőzöm sincs, mikor tudok új procit venni, és kíváncsi vagyok :) .

U.i.:Ha akadna valaki, akkor a 'SERRCV2' progit ajánlanám elsőnek, ehhez nem kell "spéci" kvarc... Ami nem biztos: az adatküldést, ha jól értem, egy szóközzel kell kezdeni. De minden le van írva a progiban...

hétf. dec. 13, 2004 2:20
arany tag

Hozzászólás 
lemertem. PIC CCP laban a kitoltesi tenyezotol fuggoen 0-5V-ig van fesz. Ez lehet 4, meg 1,6-is. A lenyeg, hogy (V)olt :) . A plusz 4V-os tapon a plusz felol megy a cucc a minusz fele. tehat sorosan kotve osszegzodik.? Visszafele nemmegy semmi ugye? A plusz felé! Nem kell elé semmilyen egyenirányító ugye?

szomb. dec. 11, 2004 21:44
arany tag

Hozzászólás 
Nos. Szimulátoron kipróbáltam, pic kitoltesi tenyezőjét soros vonalon allitom. Beiktattam CCP1 lab, es egy 4,7k-s ellenállás után sorosan 4V-ot, es egy ledet. ha nincs a plusz 4V, alaphejzetben 0 volt van led laban, max 5 lenne, de voltmero csak 4,30-at mutat. Beteszem a tapot (4V), alaphejzetben voltmero tap elott -0,44V-ot mutat, tap utan 3,52-ot mutat, vilagit a led. Ha fullon van kitoltesi tenyezo, tap elott mutat 3,35V -ot, tap utan 7,18-at. (remelem lehet kovetni) Ez majdnem jo ertek. Akkor most betehetem oda sorosan azt tapot? Vagy kell meg valami? diodara gondolok, nemtudom...

szomb. dec. 11, 2004 18:37
arany tag

Hozzászólás 
Jah, meg a digitpotival az a baj, hogy igye 2 potit kell helyettesiteni, akkor 2db sorosportot hasznalok? Eztsem ertem teljesen

pén. dec. 10, 2004 14:46
arany tag

Hozzászólás 
Ezt a tranyos dolgot nemigazan ertem. A tranyo is kepes kiadni 5-6-7-8-9 V-t?
Azt, hogy a potin milyen osszetevok vannak, hogy tudom megnezni? Eleg surgos lenne, hogy megertsem ezeket a dolgokat :)
Ha nincsenek ilyen osszetevok (rezgokor stb.), akkor mukodne a "sorbakotom" megoldas?

pén. dec. 10, 2004 14:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Azaz szerintetek müködne hogy beiktatunk sorosan 4V-ot és kész.

Szerintem nem.
De ha a PIC-ből kijövő PWM jellel egy tranyót kapcslgatnátok aminek a tápja 9-10V, akkor egy kis program módosítással ami a minimum PWM szélességet korlátozza "4V"-ra, működhet a dolog. Ezzel a "sorbakötök feszkót" témával, csak tönkretesztek valamit.
Van még gondom. Mi van akkor, ha azok a feszek amiket a potin mértetek nem sima egyenáramok, hanem van más öszetevőjük is. Lehet, hogy egy rezgőkör része a poti, vagy valami hasonló. Tehát nem biztos, hogy oda sima egyenfesz kell. (de lehet, hogy igen....)

pén. dec. 10, 2004 6:16
platina tag

Hozzászólás 
Basszus! Elfelejtettem :shock: !
www.kaninjo.fw.hu/prog/servo84.zip

csüt. dec. 09, 2004 20:06
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
1) Enis remelem, bar nemtudom hol vannak :)
2) Igen, 0=4, 5=9, es a kozotte levokis. tehat 1=6, etc...

csüt. dec. 09, 2004 19:44
platina tag

Hozzászólás 
Üdv!

Sikerült néhány forráskódot vadásznom :) .
3 'típus' van:
-8 szervó vezérlése soros porton keresztül 16C54-es PIC-el
-u.a., csak 16C84 (16F84)-el
-1 szervó, 1 motor, 4 digit. kimenet, 2 PWM kimenet. Szintén soros portról vezérelve.
A "lelőhelyet" sajnos nem sikerült lejegyeznem :roll: ... Remélem műxenek a progik :D !

Lacc és Imrus!
Hogyan kell változnia a 'magasabb' tápfesznek a PIC kimeneti feszéhez képest? Ha a PIC kimenetén 0V-van, akkor 4V legyen ill. ha 5V, akkor 9V?

csüt. dec. 09, 2004 18:33
arany tag

Hozzászólás 
Üdv Imrus vagyok Lacc haverja

Nekem elég egyszerü kérdésem lenne.
Adott egy analog feszültség (, ami 0 és 5 volt között változhat (ezt adja a PIC)) 4 és 9 volt közötti feszültséget szeretnénk.

Akkor egy kis villamosságtan tanulás után ugy gondom nem kéne más mint az eredeti feszültséghez 'hozzáadni' 4V-ot.
Mint pl van egy 1,5 voltos elemem, sorosan kötök vele 4,5 voltos elemet akkor kapok egy 6 voltos elemet.

Na én ilyenre gondoltam. Csak nálunk a 1,5 voltot a PIC analog feszültség kimenete jelképezi (0-5V) és a 4,5 helyett meg egy 4V-os tápellátás kell.

Szoval ehhez mit szoltok. Mi ennek a 'szép' megoldása? Azaz szerintetek müködne hogy beiktatunk sorosan 4V-ot és kész.

Ez a megoldás feküdne a legjobban, mert a PIC program már kész.

csüt. dec. 09, 2004 17:36
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
Ez a szivas dolgot nem ertem. Mire mondtad?
a CS! -t hogy vezerlem? (magas, alacsony)
Ha jol ertem, akkor 128 iranyom lesz?
akkor Vcc-re kotok 5V-t, Vss-re 9-et, es a H-ra is 9-et?
ezt a ket 9 voltot lehet 1 taprol kotni? vagy akkor most szedjek ossze ket 9-voltos, es egy 5 voltos tapellatast?
Thx

csüt. dec. 09, 2004 15:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
A digit potis megoldás is működhet természetesen!
Egy digit poti, -végül is-, belül, valós ellenállások hálózata, vagy FET-ekkel variálnak? Van a rákapcsolható feszültségnek maximális értéke? (most veszem észre, hogy eddig még soha nem használtam digit potit! :oops: )

csüt. dec. 09, 2004 9:12
ezüst tag

Hozzászólás 
Ezer bocsanat az igenytelen irasmodert, a wap-bongeszo nem vitte be a sortoreseim :(

szer. dec. 08, 2004 23:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Udv! Magyar digit poti leirasrol nem tudok, mikor a sajat vizsgamunkam keszult, nem voltak ilyen \"nagyfesz\" igenyeim :D, ugyhogy osszehoztam angol doksibol. Watt megoldasa nagyon elegansnak hangzik, szimpatikus, barcsak tudnek PIC-ul...:) http://lazac.uw.hu/pictures/max5436.jpg MAX5436/38 Vcc-n 3-5V tapot adni kell neki. Idealis esetben kozvetlenul bekotheto a hagyomanyos potenciometer helyere (L,H a ket vege, W a csuszka). Termeszetesen ez csak akkor mukodik, ha azonos erteku a digit pot a lecserelni kivant analoggal (50 es 100k-s kiszerelesben van ez az IC), es a max. aram is ki van kotve szerintem a pdf-ben, bar most nem talalom...Megis, 1mA lehet folyamatosan. Szinten a doksi tartalmazza a \"programozast\", 8 bitet kell bevinni (DIN) felfuto orajelen (SCLK) (CS!-nek alacsony allapotban kell lennie). PDF-ben a grafikonok mutatjak, hogy az elso bitnek nincs jelentosege, a tobbi 7 biten megy be a binarisan abrazolt 128 allapot valamelyike. Pl. 01111111 a H-hoz kozeli vegere tolja a W-t, 00000000 pedig ertelemszeruen az L vege. Amint a CS! magasba kerul, a poti csuszkaja(W) tenylegesen a megfelelo helyre ugrik. Vdd, Vss az ellenallaslanc magas ill. alacsony tapellatasi pontja. Nalad nem kell negativ fesz, Vss tehat GND legyen. Vdd es Vss kozott a mukodeshez min. 9V kell, amit a) eloallit az eredeti aramkor (ezt nem irtad, csak gondolom) b)Te allitasz elo a 4-9 tartomanyhoz kulon. Barmelyik is, de Vdd 9V, mindket esetben. 0-1V tartomanyu hasznalatkor L=GND,H=1V (vagy, mint fentebb irtam, 1mA alatt bekotheto az eredeti poti helyere, szerintem) 4-9V eseten pedig H=9V, L es GND koze pedig osztoellenallas, 50k-s IC-nel ugye 40k, potin igy esik 4-9V. Persze 3 hozzaszolassal a fenti mese akar szivatas is lehet... :] Erdemes atnezni. En PIC-et hasznalnek, hogy megtanulhassam. Mar csak azert is, mert nincs SMD-hez pakam...

szer. dec. 08, 2004 23:10
platina tag

Hozzászólás 
Üdv!

Nem akarok alkalmatlankodni, míg Lacc problémájára nem sikerül megoldást találni, így csak zárójelben mondom :) :
Szeretnék én is adó-vevőt készíteni, bár nekem 4 eszközt kellene vezérelni (1 motor szab., 3 szervó). Valahogy úgy képzeltem, hogy az adó oldalon a potik értékét beolvassa egy PIC, majd ezeket elküldi a vevőnek 4bájtban, ami ezen értékek alapján előállítaná a megfelelő kimeneten a vezérlőimpulzusokat. Csak sajnos még nem tudom hogyan :oops: ...

szer. dec. 08, 2004 16:53
arany tag

Hozzászólás 
Hat igen :) tanulok sokat :)
2 autonk van. a 8 iranyos, (ezen most megy)
es a szervos. A szervosra kene atrakni, merthat ugye tobb irany van, nomeghat pontosabb sebessegek, nemcsak elore, hatra. Tehat, a szervos kocsihoz kell most a help :)
PIC -el a gyakorlopanelon a led fenyerejet tudom allitani sorosportrol, valami ilyesmi lenne ittis szerintem, es ahova a led van kotve, oda kene a poti a kozepso labara kotott maddzagot tenni. csakhat a 9 volt...

szer. dec. 08, 2004 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Újra olvastam amit a kocsiról írtál. Akkor most szervós kocsihoz kell a vezérlés, vagy nem? A sebesség és a kormány folyamatosan szabályozható, vagy állapotok vannak csak(előre, hátra, jobbra, balra stb.) fokozat nélkül?

szer. dec. 08, 2004 14:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
A potik teljesen eltünnének, velük együtt az az áramkör rész is amit a poti vesz rá arra, hogy a megfelelő impulzusszélességet kitolja az RF vivőre. Csak a pontot kellene megkeresni, ahol a vezérlő jel bejut és a helyére kötni a PIC kimenetét. Egy pillanatra sem állítom, hogy ez a történet egyszerű lenne, de viszont a legjobb megoldás az bizonyos. Aki robotot akar építeni, annak sokat kell tanulnia! :)

szer. dec. 08, 2004 13:55
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
es akkor az a 4-9, es 0-1v ok hogy allitodnak elo? vagy hulyesegeket beszelek?

szer. dec. 08, 2004 12:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezek a távirányítók 1-2 mSec es impulzusokkal irányítanak. A jel 20mSec-es priódusú négyszögjel felfutó impulzusaként mérhető. 1,5mSec-es szélesség egyenlő a stop ill. kormánynál a közép állással. Ettől való eltérés értelemszerű irány ill. sebességet okoz.
Én arra gondoltam, hogy a távirányban meg kéne nézni, hogy ezek az impulzusok honnan származnak és hol keverődnek rá a RF vivőre. Ha ide egy PIC hasonló impulzusokat nyomna, akkor a vezérlés nagyon pontos lenne. A PC a PIC-nek soros porton keresztül nyomná az irány és a sebesség adatokat,a PIC meg kiadná a megfelelő impulzusokat. kb. ennyi.

szer. dec. 08, 2004 7:03
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
Nemigazan igazodok ki ezen az oldalon... Nemhiaba, nem tudok angolul.
Tudnal rola kis infot mondani? mondjuk hogy jobb-e mint a pic-es megoldas, illetve hogy vezerelem?
Thx...

szer. dec. 08, 2004 0:06
arany tag

Hozzászólás 
jah, ez tenyleg "verebes" modszer, de ha mondjuk beleirok meg egy un. vedelmi funkciot, hogy ha pl. x idon belul nem kap vezerlesi jelet, akkor automatikusan stop-ot parancsoljon a jarganynak. A kocsira kamera van szerelve, es magatol megy (ez lenne a celja). A mostani kocsival az a baj, hogy csak 8 irany van (elore,hatra, jobraelore, jobbra, balra, ...). Az uj kocsin meg servo van.
Errol a digitalis potirol nincs valami magyar leiras? merthat sajnos angol tudasom erosen uti az alacsony szintet, es hat hetfore le kell adjam a doksit. Thx

kedd dec. 07, 2004 21:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Digitalis potmeteren nem gondolkoztal? PIC-kel olyan agyuval verebre erzesem van... :) http://www.maxim-ic.com/DigitalPotentiometers.cfm

kedd dec. 07, 2004 20:02
arany tag

Hozzászólás miniRC PC-vel
Hi!
MiniRC-t szeretnek PC-rol iranyitan.
A kocsiban van 2 motor (elore-hatra, szervo a kanyarodashoz). Ezeket a tavranyito ket potival vezerli. Az egyik poti (sebesseg) 0V-1V ertek kozott allitja a kozepso kivezeteset, a masik (irany) 4V-9V -ig. Ezeket kellene valamilyen megoldassal helyettesiteni, es PC parhuzamos, soros, vagy (ez jobb lenne) USB portjarol iranyitani. Egyik otletem PIC beiktatasa, es a kitoltesi tenyezojevel dolgozgatni. PIC17F877 -es re gondoltam a ket db ccp laba miatt. De ez asszem csak 5 voltig allit, de nekem 9 kellene.
Hogy tudnam megoldani? Esetleg mas 5tlet?

Thx

kedd dec. 07, 2004 12:55
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 398 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8