|
PIC-ek égetése WPB_F18, PICKit2_klón és más égetőkkel.
Szerző |
Üzenet |
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
A 2550 egy jó választás, mert minden benne van amit el lehet képzelni(USB- is) ezért sokáig elég lesz a tanuláshoz, 28 lába van, és nem olyan drága. Ha további kérdésed lenne, azt a PIC Kérdésekben szívesen várom(juk)!
|
csüt. feb. 08, 2007 20:38 |
|
|
Csaplár Gyula
ezüst tag
|
Mivel kezdjek ?
Szia WATT !
Sorry ha of lesz a téma...Most akarok kezdeni PIC-ekkel egy kicsit ismerkedni. Mivel kezdjek 18f4550 vagy 2550 ? még igazzán nem ástam bele magamat, hogy mi a különbség. Holnap meg ismerősöm a Chip... bolt felé, ha lehet akkor kérek egy kis "bátorítást". Mégegyszer bocs, hogy ide tettem a kérdést...
Ha gondolod jöhet priviveb is: sector99@vipmail.hu
THX !!!!!
|
csüt. feb. 08, 2007 20:19 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
Csatlakozott: vas. jan. 28, 2007 19:26 Hozzászólások: 27 Tartózkodási hely: Telki
|
Végülis tiéd az érdem, hogy működik, én csak utánépítettem. Valóban még van mit tanulnom asm-ben, főleg a megszakítások okoznak még problémát A 18f-ekkel az a baj hogy mind 40 lábú ha jól láttam, a sok periféria néha tényleg felesleges.
|
csüt. feb. 08, 2007 19:55 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Örülök, hogy neked is sikerült feléleszteni, remélem hasznodra lesz!
Szerintem először a 18F-eket is asm-ban programozd, a C-t csak akkor tanuld meg, ha már érted a PIC lelkét. Egyébként a 18F-eket könnyebb programozni, és nincs jelentős eltérés a két típus között, ami van az csak pozitív irányú.
|
csüt. feb. 08, 2007 19:28 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
Csatlakozott: vas. jan. 28, 2007 19:26 Hozzászólások: 27 Tartózkodási hely: Telki
|
Sikerült feléleszteni a programozót. Egy átkötést rossz helyre tettem és az órajel kimeneten ezért nem volt meg az 5V. Sikeresen beégettem egy 16f627-be egy programot. Ma vettem még egy 18f4320-at is úgyhogy a következő az lesz hogy c-ben is meg kellene tanulnom. Bár még a 16f-ekkel is rendesen tisztába kéne jönnöm és szerintem utána érdemes a 18f-el foglalkoznom. Néztem az oldaladon a 18f-es példákat ha bármi kérdésem lesz majd kérdezek.
Köszönöm a segítséget
|
csüt. feb. 08, 2007 18:30 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
06-ot használok, ami a te kapcsrajzodon van. Tehát Vdd be. Oké. Lenne már 4 óra aztán mennék haza próbálni, valahogy még ma este felélesztem, lesz ami lesz
|
csüt. feb. 08, 2007 10:38 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Ic-proggal is próbáltam de az sem tudta beégetni a programot.
Tényleg milyen IC-t használsz? 06, vagy 07?
Ha 06, akkor az oshonban nem kell átállítani semmit, egyből mennie kéne, de az ic-porgban viszont a vonalakat invertre kell állítani. (mindegyiket az ellentetjére a bemenetet is(ack)). De ha az oshonnal nem megy akkor semmivel sem.
Még valami, az órát és az adatot úgy mérd, hogy az Vdd (5V) be legyen kapcsolva!
|
csüt. feb. 08, 2007 9:11 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
Az égető és a pc között gyakorlatilag nincs kábel, mert a port csatiját közvetlenül a programozóba ültettem. (a gépem hátuljához könnyen hozzáférek ezért gondoltam, hogy kihagyom a kábelt, mert olvastam, hogy kritikus a hossza) A többit csak este tudom megnézni mert most a dolgozóban vagyok. Tulajdonképpen a ledek villognak rendesen(vagyis felvillannak olvasás és programozás közben is). Ic-proggal is próbáltam de az sem tudta beégetni a programot.
Köszi a gyors választ.
Este megírom, hogy miket mértem, a tápok biztos jók lesznek a többi a kérdéses.
|
csüt. feb. 08, 2007 9:01 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
A PIC-et akkor lehet betenni a foglalatba, ha az égető megkapja a tápot, be van dugva a printer portba és el van indítva a PC-n az égető program(oshon, vagy ic-prog, vagy WPB_F18 de egyszerre csak egy).
A hibaüzenet azt jelenti, hogy nem sikerült adatot égetni a flash-be, és már a 0. címen eltérést talált az oshon. A 3fff üres flash cellát jelent. Valószínű, hogy a 1683h az az adat, amit ott kellett volna találnia, azaz annak kellett volna beégnie.
A hiba sokminden lehet, csak úgy tudjuk megtalálni, hogy lépésenként végigmegyünk a lehetőségeken.
Kérlek nézd meg a következőket:
A printer portra menő vezetéknek szalagkábelből, vagy UTP kábelből kell lennie, aminek a hossza első körben nem több 60cm-nél. Ha most valami hosszabbítóval van összekötve az égető, akkor az okozhatja a hibát. Ha ez megvan(és még mindig nem éget rendesen), akkor:
Az oshon progamban, vagy a WPB-ben van egy check menü, ahol a kimeneteket lehet kapcsolgatni. PIC ne legyen benn a foglalatban. Feszültségeket kell mérni a PIC foglalat megfelelő lábain(írd meg miket mértél!).
1. Vpp megvan e a foglalatban a megfelelő lábon? (0-10...13V mérése)
2. Vdd megvan e?(0-4,7...5V mérése)
3. Órajel kijut e? (0-4...5V mérése)
4. Adat kijut e? (0-4...5V mérése)
|
csüt. feb. 08, 2007 8:45 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
Szia watt!
Tegnap este kipróbáltam az égetőt. a picbe menő vezetékeket ráforrasztottam egy foglalatra és így próbáltam ki(kb 20 cm a vezeték, árnyékolt). Sajnos nem sikerült az égetés. A picet mikor kell bele tenni a programozó foglalatba? Ha már a hex fájlt is betöltöttem és csak égetni kell, vagy előtte mielőtt az égetőt csatlakoztatom a számítógéphez?
Egy ilyen hibaüzenetet kaptam: (oshon programmal csináltam az égetést) Verify failed at address 0000h The value read from that address is 3fffh. The value expected is 1683h. Lehet, hogy a pic konfigurálásával van valami probléma? Mplabban és picsimulatorban minden okésan működött.
|
csüt. feb. 08, 2007 8:00 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Akkor a d14 helyére valami germánium diódát nézzek, vagy shotky-t, most 1n4148 van bent de akkor kicserélem. előbb próbáld ki, ha megy így, akkor nem kell kicserélned, és mint írtam ez a kör a legritkább esetben "lép működésbe". Idézet: Igazándiból 16f628-al akarom kipróbálni és ic-proggal. Az oshont ajánlanám inkább, de nekem mindegy. Idézet: Ha jól vettem ki a leírásodból, akkor az égető jó bármilyen pic-hez csak a programod 18f-eket tud írni. Így van. Idézet: Ha az icsp csatit megtervezem a céláramkörben akkor a te programozód a céláramkörből kapja az 5 v-ot és innen küldi vissza az 5v-ot(Vdd) vagyis tegyek be egy dip-kapcsolót a pic 5v-os táplábához, vagy mindegy, hogy kap 5V-ot innen is meg onnan is.
Egyszerre csak egyik tápot illik bekapcsolni, de többször volt, mikor mindkettő be volt kapcsolva és nem volt gond.
Én csak úgy használom, hogy a PC-ről jön az 5V, azaz az égető soha nem a céláramkörről kapja a tápot sőt a céláramkörnek a fejlesztések idejére nem is adok tápot, csak az égetőn keresztül, de természetesen a lehetőség megvan arra is, ha neked kényelmesebb külső tápról fejleszteni és annak van 5V-os tápja, akkor úgy is tökéletesen fog működni. Ilyenkor a PC-ről én nem táplálnám. Esetleg egy billenő kapcsolóval meg lehet ezt oldani és akkor nem lehet összekeverni sem.
|
szer. feb. 07, 2007 11:28 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
Igazándiból én nem néztem, hogy a te NYÁK terveden mi van mert én a kapcsolás alapján terveztem eagle-el meg a NYÁK-ot.
|
szer. feb. 07, 2007 8:43 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
watt írta: Szia Buggs Bunny! Igen ezek a feszek jók. Igazad van a D14 a belinkelt kapcsolási rajz képén nincs rajta, de a nyákon és a cct-n rajta van. Ez egyébként germánium, vagy shotky dióda legyen, hogy ne essen rajta nagy fesz. Ha nincs más akkor ki lehet próbálni 1n4148-al is. A D14-es dióda a nyákon a jobb szélen lévő kettő közül a bal oldali, ami a Vdd-ről jön át egy 10k-n keresztül a Vpp-azaz a MCLR-re. A dolga az, hogy a MCLR lábat felhúzza 5V-ra, azaz kivegye resetből a PIC-et, ha a programozóból kapcsolod be és próbálod ki a beégetett programot a céláramkörödben. Ha nincs benne, attól a beégetés még jó lesz, csak nem biztos, hogy elindul a PIC. pl. ha tiltva van a külső MCLR, akkor elindul, ha nincs akkor nem, hacsak a céláramkörben nincs egy felhúzó ellenállás az MCLR-en, amit egyébként szoktunk tenni. Erre a diódára+10k-ra akkor van szükség, ha nincs a céláramkörben felhúzó ellenállás, mint pl. a mostani próba kapcsolásomnál, ahol egy smd PIC-et ragasztottam rá az ICSP sortüskedugóra és vékony vezetékekkel kötöttem be a lábakat. Csak egy LED van rajta, ezen próbálgatom a C18-at. Van PIC-ed otthon? Mikor próbálod ki?
Szia Watt!
Akkor a d14 helyére valami germánium diódát nézzek, vagy shotky-t, most 1n4148 van bent de akkor kicserélem. Igazándiból 16f628-al akarom kipróbálni és ic-proggal. Csütörtökön vagy pénteken lesz időm a próbára. Ha jól vettem ki a leírásodból, akkor az égető jó bármilyen pic-hez csak a programod 18f-eket tud írni. Ha az icsp csatit megtervezem a céláramkörben akkor a te programozód a céláramkörből kapja az 5 v-ot és innen küldi vissza az 5v-ot(Vdd) vagyis tegyek be egy dip-kapcsolót a pic 5v-os táplábához, vagy mindegy, hogy kap 5V-ot innen is meg onnan is. Remélem érthető amit kérdezek
|
szer. feb. 07, 2007 8:41 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Szia Buggs Bunny!
Igen ezek a feszek jók.
Igazad van a D14 a belinkelt kapcsolási rajz képén nincs rajta, de a nyákon és a cct-n rajta van. Ez egyébként germánium, vagy shotky dióda legyen, hogy ne essen rajta nagy fesz. Ha nincs más akkor ki lehet próbálni 1n4148-al is.
A D14-es dióda a nyákon a jobb szélen lévő kettő közül a bal oldali, ami a Vdd-ről jön át egy 10k-n keresztül a Vpp-azaz a MCLR-re.
A dolga az, hogy a MCLR lábat felhúzza 5V-ra, azaz kivegye resetből a PIC-et, ha a programozóból kapcsolod be és próbálod ki a beégetett programot a céláramkörödben. Ha nincs benne, attól a beégetés még jó lesz, csak nem biztos, hogy elindul a PIC. pl. ha tiltva van a külső MCLR, akkor elindul, ha nincs akkor nem, hacsak a céláramkörben nincs egy felhúzó ellenállás az MCLR-en, amit egyébként szoktunk tenni.
Erre a diódára+10k-ra akkor van szükség, ha nincs a céláramkörben felhúzó ellenállás, mint pl. a mostani próba kapcsolásomnál, ahol egy smd PIC-et ragasztottam rá az ICSP sortüskedugóra és vékony vezetékekkel kötöttem be a lábakat. Csak egy LED van rajta, ezen próbálgatom a C18-at.
Van PIC-ed otthon? Mikor próbálod ki?
|
szer. feb. 07, 2007 6:15 |
|
|
Buggs Bunny
ezüst tag
|
Sziasztok! Szia watt! Megépítettem az égetődet, ránézésre működik, todom kapcsolni a ledeket a programoddal, de ha megmérem a feszültségeket, akkor azokat nem találom olyan pontosnak. Beállítom a 13.5V-ot a zénernél (14V-ot tudok beállítani). Ha programból bekapcsolom az 5 és a 13 voltot akkor a Vdd leesik 11.88 V-ra. Ez így jól fog működni? Természetesen a zéneren is ugyanennyi a feszültség ilyenkor. Azt a bizonyos d14-es diódát be kell építeni az áramkörbe? Végig olvastam az egész topikot, de nem tudtam kihámozni belőle.
|
kedd feb. 06, 2007 23:14 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Még mindig ugyanaz a probléma, mint amit
"Elküldve: Pént. Nov. 17, 2006 11:45" hozzászólásban felvetettem. (miért nincsenek sorszámozva a hozzászólások? ).
A programozó az LVP lábat mesterségesen L szinten tartja HVP közben, már ezt is bekötöttem a céláramkörbe, változás nincs. Ha lesz egy kis kedvem, néhány apró változtatással új NYÁK-ra rakom a céláramkörömet ("biztonságos távvezérlő" kulcstartója), új 16LF627-el, aztán meglátom.
|
pén. jan. 26, 2007 17:35 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Tom12
Idézet: Csak még mindig nem tudok "in circuit" 16LF627-et programozni
Miért is nem sikerül?
|
pén. jan. 26, 2007 12:45 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
potyo írta: Nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem nem éri meg belevágni egy ilyenbe, hacsak tanulás-szórakozásképp nem. A mostani programozódnak mérhetetlen előnye pl. az ICD2 vagy a Pickit2-vel szemben, hogy összerakom és megy. Nincs szükség egy másik égetőre, az üzembehelyezéshez.
Igazad van, de lassan már az asztali PC-ken sem lesz LPT port. Eddig az általad leírtak miatt nem fogtam hozzá ilyenhez. Most is csak azért gondoltam rá, mert jó lenne megtanulni rendesen kezelni a 2550 USB-jét. És a PC-n sem ártana valami ismeretet szerezni erről a felületről. Ha tudtok linkeket ilyen anyagra az jól jönne! (persze én is keresgélek majd..)
|
hétf. jan. 08, 2007 5:52 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
gozi írta: Ahhoz, hogy a PC oldaláról LPT-nek látszon, meg kell írni az illesztőprogramot. Ez szerintem elég komoly feladat.
Igen, én is így látom.
|
hétf. jan. 08, 2007 5:47 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem nem éri meg belevágni egy ilyenbe, hacsak tanulás-szórakozásképp nem. A mostani programozódnak mérhetetlen előnye pl. az ICD2 vagy a Pickit2-vel szemben, hogy összerakom és megy. Nincs szükség egy másik égetőre, az üzembehelyezéshez.
|
hétf. jan. 08, 2007 0:41 |
|
|
stubiflex
arany tag
Csatlakozott: pén. ápr. 23, 2004 0:10 Hozzászólások: 463 Tartózkodási hely: Magyarorszag
|
Részemről annyi segítséget tudok fölajánlani, hogy mikor időm engedi , orosz nyelvterületen működő fórumokról tudok infókat szerezni.
|
vas. jan. 07, 2007 23:31 |
|
|
stubiflex
arany tag
Csatlakozott: pén. ápr. 23, 2004 0:10 Hozzászólások: 463 Tartózkodási hely: Magyarorszag
|
Esmét megjegyzem, Watt kollégának jól fexenek a nem kis feladatok.Az ötlet nagyon felvillanyozó.Ha nem próbálod meg ,(Watt) lelki beteg leszek.
|
vas. jan. 07, 2007 23:26 |
|
|
gozi
arany tag
|
Ahhoz, hogy a PC oldaláról LPT-nek látszon, meg kell írni az illesztőprogramot. Ez szerintem elég komoly feladat.
|
vas. jan. 07, 2007 22:37 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Jobban belegondolva, ha már PIC-et tennék USB-LPT átalakítónak, akkor már inkább rögtön egy égetőt építenék, azaz a 2550-ről ICSP kimenet menne az égetendő PIC-hez.
A feladatot úgy kéne megoldani, hogy a PC felöl LPT-nek látszódjon, hogy a megszokott égető programok tudják kezelni. Ez a rész viszont nem teljesen világos előttem, ezért jelenleg nem ígérhetek semmit.
|
vas. jan. 07, 2007 21:22 |
|
|
stubiflex
arany tag
|
Ne vedd felbujtasnak Watt, de nagyon jo lenne ha csinalnal egy USB/LPT atalakitot.A ceges laptopon nincs meg soros port sem nemhogy LPT.Es ezzel gondolom nem vagyok egyedul.
|
vas. jan. 07, 2007 17:28 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Akkor már csak ki kéne próbálni. Nem tudom, hogy a io.dll milyen módon kerüli meg az XP API-t, ezért előfordulhat, hogy nem működik együtt egy szimulátorral. Azért tényleg jó lenne, ha lehetne USB-n keresztül is használni. Én már gondolkodtam, hogy egy 2550-re írok egy ilyen átalakító progit, szerintem olcsóbb és egyszerűbb lenne, mint ez. Szerinted?
|
vas. jan. 07, 2007 16:53 |
|
|
gozi
arany tag
|
watt írta: Jónak tűnik. Ki kéne próbálni, de ahhoz ki kellene tudni választani a port címét a WPB-ben. Ehhez fel kéne vennem a kérdéses címet, vagy a vindózban kéne módosítani az átalakító címét egy olyanra, ami jelenleg a listában van(3 cím van most ott). Természetesen semmi akadálya más címeket felvennem, csak jelezze valaki, hogymelyik kellene! Szerencsére a driverben be lehet állítani a kívánt címet:
>>Kép<<
|
vas. jan. 07, 2007 13:29 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Kiraktam a frissített verziót. Most már 68 féle típust lehet égetni!
WPB_F18_4.12b
Jó égetést!
|
vas. jan. 07, 2007 12:26 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Jónak tűnik. Ki kéne próbálni, de ahhoz ki kellene tudni választani a port címét a WPB-ben. Ehhez fel kéne vennem a kérdéses címet, vagy a vindózban kéne módosítani az átalakító címét egy olyanra, ami jelenleg a listában van(3 cím van most ott).
Természetesen semmi akadálya más címeket felvennem, csak jelezze valaki, hogymelyik kellene!
|
vas. jan. 07, 2007 12:21 |
|
|
gozi
arany tag
|
Watt!
Egy másik topicban írtad, hogy gond a megfelelő USB-LPT átalakító megtalálása az égetőhöz. Azt hiszem, hogy sikerült megtalálni a megfelelőt:
>>Ez<< az átalakító úgy tűnik, hogy megfelelő, mert a drivere befészkeli magát a hagyományos címekre is.
|
vas. jan. 07, 2007 12:08 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Remek! Köszönöm! Hamarosan frissítem az oldalamon is!
|
vas. jan. 07, 2007 11:53 |
|
|
gozi
arany tag
|
Kipróbáltam az új változatot:
A Verify írás remekül működik 2610-en, úgy próbáltam, ahogy korábban írtad.
|
vas. jan. 07, 2007 11:40 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Bocsánat, figyelmetlen voltam, benne hagytam a csak a fejlesztés alatt szükséges munkakörnyezet elérési útvonalát! Javítottam.
www.watt_tar1.tvn.hu/wpb/WPB_F18_4.12b.rar
|
vas. jan. 07, 2007 10:42 |
|
|
gozi
arany tag
|
Watt!
Az új változattal valami gond van! Indításkor 'Path not found' üzenettel kilép.
|
szomb. jan. 06, 2007 22:54 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
stubiflex
Örülök, hogy minden okés! Te vagy a bizonyíték, hogy ha jól van megépítve, akkor egyből indul. Köszönöm a dícséretet, jól esik!
Jó égetést!
|
szomb. jan. 06, 2007 22:52 |
|
|
stubiflex
arany tag
|
Watt!Szegyenlem bevallani, de az egeto es a celaramkor kozotti szalagkabelem csak 5 cm hosszu.Mikor nekidoltem kiprobalni az osszekabelezett cuccost, meg nem lattam, hogy azota javasoltal bekotni ket smd kondit bizonyos labakra.Igyhat azok nelkul fogtam neki a probanak.
Nagy meglepetesemre elso kiserletre folismerte a PIC18F4320 -ast .Aztan gond nelkul be tudtam egetni bele egy Tab altal a rendelkesesemre bocsajtott HEX file-t.Miutan a beegetett tartalmat visszaolvasva konstataltam, hogy azonos azzal, amit beirtam (tehat az egetes sikeres volt), nagy megelegedessel doltem hatra es elhataroztam, hogy ezuton fejezem ki halamat a jol kidolgozott hardver es szoftver megalkotojanak.Nagyra nolj WATT kollega.
|
szomb. jan. 06, 2007 22:39 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
gozi
Közben befejeztem a progit(config szerkesztése részt), frissítettem,
itt letöltheted: www.watt_tar1.tvn.hu/wpb/WPB_F18_4.12b.rar
|
szomb. jan. 06, 2007 19:27 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
gozi!
Volt időd kipróbálni a Verify írási módot 2610-en? Sajnos nem jártam azóta bolt fele, így nekem még nincs olyan PIC-em, amin le tudnám tesztelni a 64bájt pufferes írást. A tavalyi hozzászólásomban írtam, hogy miket kéne megnézni. Előre is köszönöm!
|
szomb. jan. 06, 2007 10:14 |
|
|
stubiflex
arany tag
|
Watt!Koszi a kimerito valaszt.
|
pén. jan. 05, 2007 12:26 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: A kimenetre minel rovidebb szalagkabelt rakjak, vagy van egy optimalis vezetekhossz? A PC és az égető között 50cm hosszal biztosan működik ha szalag, vagy UTP kábelből készül. Az égető-PIC távolság 20cm kb. Idézet: Lehet-e es ha igen, hogyan az egetot ICProggal hasznalni pl 16F-es sorozathoz? Nem is merem az IC-Progot, de be lehet állítani azt tudom. Korábban volt erről szó, keress rá! Esetleg keresd meg az oshon programot(oldalamon van link rá), a főbb 16F-eket nagyon egyszerűen és jól égeti és nem kell állítgatni 7406-esetében, de be lehet állítani 7407-hez is, hasonlóan a WPB_F18-hoz. Idézet: Probalta-e valaki USB/LPT adapterrel hasznalni az egetot es ha igen, milyen eredmennyel? Csak akkor működhet, ha az égető program tudja kezelni az USB-s átalakító driverét. (A WPB nem tudja, és szerintem a többi sem) Idézet: (Nalam az USB portrol kapja a cucc a tapot, es egy flybackos induktiv megoldassal allitja elo a 13V-ot.) Tökéletes.
|
pén. jan. 05, 2007 12:03 |
|
|
stubiflex
arany tag
|
Sziasztok!
Watt! Joideje megepitettem az egetodet, de csak most jutott ra idom, hogy elkezdjem eleszteni.74SN05 -os IC-t hasznalok benne.A bemeneten egy kb 20 cm-es szalagkebel log.Amikor az egetoprogid konfigolos ablakaban invertalom a VCC es VPP kimeneteket, akkor a megfelelo LED-ek elalszanak es kigyuladnak.
A kerdeseim a kovetkezok:
A kimenetre minel rovidebb szalagkabelt rakjak, vagy van egy optimalis vezetekhossz?
Lehet-e es ha igen, hogyan az egetot ICProggal hasznalni pl 16F-es sorozathoz?
Probalta-e valaki USB/LPT adapterrel hasznalni az egetot es ha igen, milyen eredmennyel?
(Nalam az USB portrol kapja a cucc a tapot, es egy flybackos induktiv megoldassal allitja elo a 13V-ot.)
|
pén. jan. 05, 2007 11:29 |
|
|
MPi-c
ezüst tag
|
Útólag is: viszont! és BÚÉK!
|
szomb. dec. 30, 2006 15:40 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok
|
vas. dec. 24, 2006 10:11 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Haladtam a progival, úgy néz ki a gozi által említett hibát sikerült kijavítani(remélem), valamint sikerült a 64bájtos írási módhoz is megírni a Verify módot.
Gozi, ha lenne kis időd valamikor próbáld ki néhány módosítással a Flash területen itt ott szérszórva(elején végén, határcímeken(32-esével(4 soronként) számolva a szavakat vannak a 64bájtos "szélek"))! Köszi!
A frissített exe-t ide tettem: www.watt_tar1.tvn.hu/wpb/WPB_F18_4.11b.rar
ui. A Config szerkesztésénél a részletezés még nincs kész, de a progi tulajdonképpen működik. Használja valaki ezt a Config részleteket, vagy elég lenne a szerkesztés bitnevek nélkül? (Majdnem ez a legnehezebb megírás szempontból, csomó adat...). Lehet, hogy el lehetne hagyni, pedig még azt is terveztem, hogy gyorstippben magyarázatokat is fűzök a bitekhez, de nem győzöm..
|
kedd dec. 19, 2006 12:47 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Nem értettem először gozit, de már sikerült a hibát előállítani! Érthető, egyszerűen nem vizsgáltam, hogy EEPROM nélküli PIC-eknél nem ellenőrizze és ne írja a PIC írása gombbra a nemlétező eepromot. A sok felülretett ablak simán rápakolódik a msg-re és nem lehet hozzáférni, csak alig! Próbálom javítani!
|
kedd dec. 19, 2006 11:41 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Én írtam:
Idézet: Ezt megnézem, hátha tudok valamit kezdeni vele, mert az üzenet boxokat nem tudom hogyna lehet felül tartani. Megnéztem, de nekem az üzenet box simán felül marad! Nem is enged máshova kattintani, amíg nem nyomom le! Nem tudom hogyan kerülhetett hátra, én nem tudom ezt tenni vele! Idézet: Delphinél amikor egy ablakot megjelenítünk, akkor van a form.show parancs, ami csak megjeleníti a formot, meg van olyan, hogy form.showmodal, ami felülre teszi mindig. Valami ilyennek szerintem kell lennie a VB-ben is.
Nem pontosan így, de valami hasonló módon megy a VB-ben is, ezt használom az összes Form-ra, amiknek nem kéne elulra kerülniük. De a msgbox nem én általam kreált Form, ezért nem néztem még ilyen szemszögből, valószínűleg azért nem, mert alapból felül maradnak.
|
kedd dec. 19, 2006 11:35 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
watt írta: Ezt megnézem, hátha tudok valamit kezdeni vele, mert az üzenet boxokat nem tudom hogyna lehet felül tartani. Visual Basic-ben nemnagyon tudok programozni, csak amit az egyetemen muszáj (mondjuk nem is tervezek többet, a C és a Delphi szimpatikusabb), de Delphinél amikor egy ablakot megjelenítünk, akkor van a form.show parancs, ami csak megjeleníti a formot, meg van olyan, hogy form.showmodal, ami felülre teszi mindig. Valami ilyennek szerintem kell lennie a VB-ben is.
|
kedd dec. 19, 2006 11:17 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
gozi írta: Leteszteltem az új változatot 2610-el. Az égetés tökéletesen végrehajtódott. Sajnos ennél a PIC-nél nincs EEPROM, így az EEPROM égetés jóságát egyelőre nem tudom letesztelni. (Sajna a 4620-amat sem találom... Lehet, hogy valami korábbi munkám során felhasználtam.) Az EEPROM égetés bizotsan okés, mert az olyan mint a többinél, és az is biztos hogy a többi PIC-et is jól égeti, ha a 2610-et jól, mert ez a család egyforma 64bájtos pufferrel rendelkezik, azaz egyforma a rutin. Köszi a próbát sokat segítettél most is! Idézet: Egy apró probléma van csak: Ha bekapcsolom az automata ellenőrzést, akkor az "Ebben a PIC-ben nincs EEPROM!" üzenet az aktuális ablak mögé kerül, így elő kell halászni hátulról ahhoz, hogy a többi ablakhoz a vezérlést visszakapjuk.
Ezt megnézem, hátha tudok valamit kezdeni vele, mert az üzenet boxokat nem tudom hogyna lehet felül tartani.
|
hétf. dec. 18, 2006 17:47 |
|
|
gozi
arany tag
|
Leteszteltem az új változatot 2610-el. Az égetés tökéletesen végrehajtódott. Sajnos ennél a PIC-nél nincs EEPROM, így az EEPROM égetés jóságát egyelőre nem tudom letesztelni. (Sajna a 4620-amat sem találom... Lehet, hogy valami korábbi munkám során felhasználtam.)
Egy apró probléma van csak: Ha bekapcsolom az automata ellenőrzést, akkor az "Ebben a PIC-ben nincs EEPROM!" üzenet az aktuális ablak mögé kerül, így elő kell halászni hátulról ahhoz, hogy a többi ablakhoz a vezérlést visszakapjuk.
|
vas. dec. 17, 2006 19:36 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Az tökéletes lenne, mert az írás menete egyébként egyforma ezek között a típusok között!
Lehet, hogy ma még jutok valamire a verify móddal is, meg a config szerkesztésével, bár ez utóbbi nem létfontosságú, csak design!
|
pén. dec. 15, 2006 12:03 |
|
|