Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 06, 2025 8:22

Hozzászólás a témához  [ 2535 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 51  Következő
Inverteres hegesztő kézi készülék 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

dara!

Én keveslem azt a 28KHz frekvenciát,ha a primer az E65 magon 19-20 menet!
Az eredeti rajz alapján a masina 32-35KHz megy,én ezt is keveslem,bár a készülék aránylag jól működik!Valaki említette itt a csatin,hogy ne diódával egybeépített IGBT-t rakjunk bele,nem tudom,talán az okosabb csatitársak tudnának erre válaszolni.Én nem raknák vegyes felvágottat a végére,ettől függetlenül még jó is lehetne,de mi van ,ha nem,akkor van néhány halott alkatrészed.Sokan építettük,mindenki majdnem mást rakott bele,több-kevesebb sikerrel,de ez akkor sem az összelapátolom kategória.Most nem a tudásodat és tehetségedet kritizáltam árnyékoltan,csak hangosan gondolkodtam!!Ha a gép minden részegysége majd azokat összekötve is jól műxik akkor nincs ötletem egyenlőre mi okorra a hibát nálad.
Üdv!
Gábor

vas. júl. 13, 2008 8:06
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
gabika59

Na szétszedtem a mostani trafót azért mondom hogy mostani mert én is a sokadiknál tartok.a menetirány jo volt,csak a 2-es 3-mas volt felcserélve,de azt hiszem annak mindegy hogy melyik van felül,melyik alatta.Na mindegy megtekertem a megfelelő sorrendben.Az áramfelvétel,230-240Mamper.A feszültségek egyformák egy tizedvolt különbség.A freki egyforma,most 28,2Khz.A trafót leterheltem csak simán a kimenetnél,12-V 21-w-os izóval,simán leadja a teljesítményt.Most it tartok várom az anyagi lehetőségemet.Ne probáljam meg az egyikoldalt irg a másik htgt-t.Elvileg mennie kellene.A belső védődióda miért probléma?Ja tekerem a másik kimenőt mert maradt még egy E-65-ötösöm.Mármint egy pár.

szomb. júl. 12, 2008 18:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

dara!

Az írásodból azt veszem ki,hogy építettél egy gépet TUBI féle kapcsolás alapján,gondolom a főtrafó meghajtását és a vezérlést is a rajz alapján raktad össze és nem felejtetted ki az elkókkal párhuzamosan kötött 2,2uF kondit sem.Írod,hogy TL494 vezérléssel működött,akkor a végfok része jó lehet.Én az UC3845 IC-vel megépített vezérlő panelon keresném a hibát mert az általad írtakból ,csak itt lehet valami gubanc.Átrágnám a panelt a kapcsolási rajzot követve alaposan,ha ez is jó akkor szétbontanám az EI25-30 magra kivitelezett trafót,ennek a tekercselését a legkönnyebb elrontani (én az elsőt 5-ször szedtem szét) és itt nagyon bele lehet keveredni a kivezetések hovatartozásába.Ha tovább gondolkodom és feltételezem,hogy a TL-lel is ezt a kis trafót hajtottad meg akkor már csak az UC környékén keresgélnék.Csak ötletként írtam mindezt,mert én ilyen hibával még nem találkoztam,minden esetre,ellenőrizném a segédtáp feszültségét,ha egy 12V stabkocka látja el akkor megnézném az áramfelvételt is ami ventilátor nélkül kb. 230mA körül van.Ja,és egyenlőre ne beépített védődiódás IGBT-t rakj be.
Más ötletem nincs jelenleg.
Üdv!
Gábor

szomb. júl. 12, 2008 9:41
ezüst tag

Hozzászólás 
MEXX

Már kinomba aztis megnézteem.3db 80-A-os a poziív 2db a negetív oldalon.Azt nem értem miért aszimetrikus de a gyáriba müködöt.Mint emlitetem tl-494-el hegesztetem vele.A sönt álitással elmentem 150-A ig.

pén. júl. 11, 2008 20:59
ezüst tag

Hozzászólás 
TUBI56

Ha az őszsses kivezetést felcserélem,mármint kezd vég akkor megfordul az áramirány?Mármint jó a kezdet vég csak az összesz fordítva.

pén. júl. 11, 2008 20:51
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
Próbáltam a + -t megcserélni,akkoris ugyanaz van.Mostmár jóvolt a trafó átétele és mégi ugyanazt csinálta.

Csak egy kérdés:A kimeneti diódák biztosan jók?

pén. júl. 11, 2008 20:17
arany tag

Hozzászólás inverter
Dara!
Talán még az lehet, hogy valamelyik tekercsnél nem figyelted a kezdő pontokat, ezt is nézd át! A potencióméterhez tartozó ellenállást ( 1.3K )úgy kell megválasztani, hogy sem letekert állapotban sem feltekert állapotban ne szünjön meg a vezérlő freki, mert különben pukk lehet! Korábban leírtam!
Tubi

pén. júl. 11, 2008 17:49
ezüst tag

Hozzászólás 
MEXX

A salak,vagyis az elektróda összegömbölyödik a pálca végén.Próbáltam a + -t megcserélni,akkoris ugyanaz van.Mostmár jóvolt a trafó átétele és mégi ugyanazt csinálta.

pén. júl. 11, 2008 17:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hello!

Bocsi, elnéztem, az UC3845-ben van frekiosztás, az UC3843-ban nincs, ezzel kevertem össze!

Idézet:
tudtommal ezt a frekvenciát az IRG4PC50U nem tudja

Ami azt illeti, "tudja". Akár 200 kHz-en is lehetne használni, csak jóval kisebb árammal.

pén. júl. 11, 2008 11:18
Profil Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

SPAFI

Köszönöm a válaszodat,de továbbra sem értek valamit!
TUBI által is megépített gépről van szó ami 30-35KHz megy!

http://kepfeltoltes.hu/view/070911/1087 ... es.hu_.gif

Az UC3845 frekvencia beállító elemei R=8,2K és C=3,3nF,ha ezt az f=1,72/(RxC) képletbe behelyettesítem akkor 63,7KHz frekvenciát kapok,azt mondtad az UC... nem felezi,akkor a kimeneten is ennek kell jelen lenni..Akkor a főtrafó is ekkora frekin megy,vagy hol osztódik mégis a felére (?),mert tudtommal ezt a frekvenciát az IRG4PC50U nem tudja.
Tudom,hogy a számítás ideális estre vonatkozik és nem veszi figyelembe az esetleges alkatrész pontatlanságot,de nem is ez a gond.
Tisztelettel megkérlek (!!),hogy magyarázd el nekem,hogyan is van ez,vagy,hogy hol keveredtem bele az egészbe,mit számolok rosszul!
Köszönöm!!
Gábor

pén. júl. 11, 2008 10:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Hogymi? Shocked Inverteres hegesztő a metróban 23e-ért?

Igen.
Kép

Üdv
Inhouse

pén. júl. 11, 2008 9:06
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Számomra érthetetlen a jelenség...
Ha újra működik a szerkezet tegyél próbát alacsonyabb áramerősséggel két szénrúd közt húzz ivet,figyeld meg melyik lesz kráteres,melyik csúcsos,azután polaritáscsere. Ha a szénrudakon is megfordul a kráteresedés,ill a csúcsosodás,akkor :hm:
Mondjuk akkor is ha nem....

Visszafelé sohasem égett még az iv nekem,egyáltalán ilyenkor mi lesz az elektróda ömledékével?
Olyan viszont sokszor előfordul,hogy az "iverők"-gondolok itt a mágneses erővonalakra eltéritik,mintegy elfújják oldalirányba az ömledéket,ez álltalában éles sarkokba,csomópontokban alakul ki.
Sokszor a testkábel áthelyezése a munkadarabon megoldja a problémát.
Lehet,hogy nálad is egy ilyen speciális eset állt elő?

csüt. júl. 10, 2008 22:19
ezüst tag

Hozzászólás 
MEXX

Kezdtem savlállóval amihez 60-A kell utána 46-ossal amihez 80-a kell.Demár a savállólnál is a pálcafelé ég.Ja mind a kettő 2,5-ös. Ahogy a potit tekerem nött az áram de kilötte az irfz-t meg a diódákat.Az áramkört elöször 50V-rol tesztelem,áram korlát ok müködik.utána 150w-os égőnkeresztül kb:félóra járatás,a trafó kb 50-fokos,utána rá a 230vminden ok probálok heggesztni és a pálcafelé ég az elektróda.

csüt. júl. 10, 2008 21:55
arany tag

Hozzászólás 
Mégis milyen elektródával próbálod? Bázikus,rutilos,cellulóz?
Őszintén szólva nincs előttem hogyan ég visszafelé az iv. Ha egy pl bázikus elektródát forditott polaritással hegesztek el (alapból +a polaritás az elektródán) akkor nagyobb,durvább a cseppleválás,kisebb a beolvadása,durvább a varratfelszin,de hegeszthető marad....
Régen a gyökvarratot a kisebb beolvadási mélység miatt direkt forditott polaritással készitették (ma már nem engedik).

csüt. júl. 10, 2008 19:35
ezüst tag

Hozzászólás 
TUBI56

A trafót megtekertem,összeszereltem,kimértem,minden rendbenvolt,a kimeneti fesz 55-volt,a hegesztő akkoris visszafele égette a pálcát.Az áramfigyelő gyürün a kivezetést felcseréltem,akkor mindenféle hang jött,vagyis jó az irány.Na addig-addig toltam a potit,míg sikerült az egyik oldalt az irgből az egyiket,a hfa-ból mind a kettőt kinyirni.Ez nagyon csendes halál volt még egy hangot se adott.A fesz leesett 16voltra az áram meg maradt 400mamper.Ez nagyon érdekes,mert eddig az automatát verte.Ezt azért mondom,mert elöte 3db hgtg20n60a4d-t füstölt el hangosan,és ugyan ezt csinálta.A frekit 27-35KH-között probáltam.Még most sem értem mért a pálcafelé megy az áram mért nem az anyagra.Mit csinálhattam rosszul.Valaki mondja meg az irg mellé berakhatom a hfa-t.Mármint párba?Most nincs pénzem alkatrészre.Ha valakivel megesett már ilyesmi mondjon valami ötletet.MIÉRT ÉG VISSZAFELÉ A PÁLCA.

csüt. júl. 10, 2008 19:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hogymi? :shock: Inverteres hegesztő a metróban 23e-ért?

csüt. júl. 10, 2008 17:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Láttátok? A Metroban van 22780Ft-ért...
Pár éve 16eFt-ért vettük apósnak a trafósat...gondolom hasonló otthoni barkácscélra jó lehet...

Üdv
Inhouse

csüt. júl. 10, 2008 14:08
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
nemtudhattam hogy valójában 2 tranyós nyitóüzemű.
Félhidasnál szerintem stimmelnének az adatok, de ezen ne vesszünk össze.

Természetesen!

Én sem szeretem, amikor a kérdező vezet félre.

szer. júl. 09, 2008 19:18
Profil Honlap
ezüst tag

Hozzászólás TUBI56
Kössz az infót de azthiszem megvan a hiba.Van egy gyári hegesztöbőlvaló trafom egyenirányitóval egybeépitve,egy alaplapon.Ezt már próbáltam tl494-el a és müködöt.fórumon talált rajz alapján. az áramot nem tudtam szabályozni ezért épitetem a te kapcsolásodat.A trafó 2db etd65-ös bucira tekerve.Na elkapott az ideg és szétszereltem.A primer 2szer 10menet,a szek 4szer három menet.Na most tekerek két trafót.Az egyikhez a csévetestet már megcsináltam,kezdem a tekerést.

szer. júl. 09, 2008 18:40
arany tag

Hozzászólás inverter
Dara!
Az áramváltó vezetékeit cseréld fel!
Tubi

szer. júl. 09, 2008 14:16
arany tag

Hozzászólás 
Spafi!

Idézet:
A TUBI féle 150A félhidas

nemtudhattam hogy valójában 2 tranyós nyitóüzemű.
Félhidasnál szerintem stimmelnének az adatok, de ezen ne vesszünk össze.

ÉN KÉREK ELNÉZÉST

szer. júl. 09, 2008 13:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
Cimopata!

Egy hiba százat csinál. Az a táp valójában nem félhidas, hanem 2-tranyós nyitóüzemű. Emiatt egyetlen adatod sem stimmel rá.

...habár a mértékegységeket önállóan sikerült rosszul megadnod.

szer. júl. 09, 2008 10:19
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Ha a trafón a vezérlő IC frekvenciájának a fele van jelen

gabika59!

Ez csak az ellenütemű vezérlők esetén van így, az UC3845-nél nincs frekiosztás! Ezzel együtt igazad van, a trafó szempontjából tényleg kicsit nagyobb freki kellene! Viszont az nem biztos, hogy ez megoldaná a melegedést (ami egyébként bizonyos mértékig természetes), mert a nagyobb freki több kapcsolási veszteséggel jár. A BUP304-nek mind a kapcsolási, mind a vezetési vesztesége kb. kétszer nagyobb az IRG4PC50U hasonló adatainál.

Idézet:
Az UC3845 adatlapján találtam egy képletet a frekvencia beállító elemek kiszámolására,f=1,72/(RxC),de nem tudom,hogy az R és C értékeket ohmban és nf-ban vagy miben kell megadni.

SI alapmértékegységek! Ha nincs semmi megadva, akkor mindig mindent alapmértékegységben kell érteni! (Egy tisztességes leírásban.)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. júl. 09, 2008 10:22-kor.

szer. júl. 09, 2008 10:12
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Szia,
Nem akarok ugyan hülyeségeket mondani, de azért elmondom amit tudok. Félhidas tápnál az össztáp fele kb 160V-al kell számolni.
A vezérlőoszcillátor frekijét természetesen duplájára kell méretezni a szükséges frekvenciához. A frekiméretező képletben szinte biztos hogy nF, és kOhm van. Ha félhidas a tápod akkor a képletben 2 helyett azthiszem 4, kell.
Ha rosszat írtam, légyszíves javítsatok ki!

szer. júl. 09, 2008 10:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
A TUBI féle 150A félhidas hegesztővel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.Megépítve azt tapasztalom,hogy az IGBT-k melegszenek.A főtrafón ami E65-ös mag,20 menet primer és 6 menet szekunder van a kellő vastagságú huzalból,légrés is van 0,1mm.Keveslem a 20 menet primert a kb 30-35KHz frekin.Én nem IRG4PC50U hanem BUP304 IGBT-ket raktam a gépbe.A már sokat említett n=(Ux10000)/(2xBxfxA) képlettel számolgatva ez a menetszám kb. 53Khz frekin lenne jó ha a behelyettesítésem jó, n=(325Vx10000)/(2x0,3xfx5,29).Ha a trafón a vezérlő IC frekvenciájának a fele van jelen akkor az UC3845 frekijét megemelve más egyebet nem is kellene tennem ahhoz,hogy ne legyen túlgerjesztve a vasmag és talán az IGBT-k sem melegednének annyira terhelésen.Az UC3845 adatlapján találtam egy képletet a frekvencia beállító elemek kiszámolására,f=1,72/(RxC),de nem tudom,hogy az R és C értékeket ohmban és nf-ban vagy miben kell megadni.
Sajnos frekvencia mérőm és szkópom nincs!
Legyetek szívesek segíteni nekem,meghallgatnám a véleményeteket,írjátok meg,ha rosszul gondolkodtam vagy értelmeztem dolgokat,tisztelettel meghallgatnám SPAFI véleményét is!Örömmel fogadnék egy járható megoldást a felvetett problémámra!
Köszönöm!
Gábor

szer. júl. 09, 2008 9:46
ezüst tag

Hozzászólás heginverter
Heló,vn itt valaki?Van egy kis gondom. megépitetem a tubi féle rajz alapján a heggesztöt,de a pálcafelé megy az áram.Vagyis visszafelé megy az iv.MITÖL LEHET EZ.Már probáltam a kivezetéseket cserélni,a trafonál,a szekundernél,a plusz minuszt,akkois visszafelé megy az iv.Vagyis a pálcafele ég nem az anyagra.S.o.S

kedd júl. 08, 2008 19:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:55-kor.

vas. júl. 06, 2008 17:24
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hankp!

Idézet:
Jelalakokat 10-es osztású mérőfejjel mérve 2db IGBT gate lábán.

Jó lenne, ha nem kellene találgatni, hogy melyik 2 db-ról van szó! Sem azt, hogy közben van-e terhelve, és mennyire. 10-es osztású? Mindkettő? Ez biztos?!?

Az is fontos információ, hogy a meghajtó mindig ugyanannyira melegszik, vagy bizonyos üzemállapotokban jobban. (Ha van különbség, akkor részletesen, konkrétan írd le!)

A fel- és lefutást nagy eltérítési sebességgel kell megnézni! Max. 500 ns/div!

Közvetlenül a meghajtó kimeneti pontjára is rá kellene mérni, hogy ott is létrejönnek-e a negatív impulzusok. Viszont a hiteles méréshez a mérőcsúcs földjét a lehető legrövidebben kell földelni! (Földelő gyűrű + max. 2 cm vezeték.)

Az áramkör fotóját is várjuk!

Fél meneteket nem célszerű használni!

3V üresjáratban?!? Mérj rá szkóppal a szekunderekre, a katódokra és a kimenetre! Ez így nagyon nem stimmel!

Idézet:
n=(U*10000)/(4*B*f*A) képlet szerint használva ez jött ki.

Rosszul helyettesítettél be. A trafón a freki feleakkora, mint a belső oszcillátor frekije (ha egy tucatszor nem írtam le ezt különböző helyeken, akkor egyszer sem). De te is leolvashattad volna a szkópról.

vas. júl. 06, 2008 16:57
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:58-kor.

vas. júl. 06, 2008 14:07
arany tag

Hozzászólás 
n=(U*10000)/(4*B*f*A) képlet szerint használva ez jött ki.

vas. júl. 06, 2008 12:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 10:58-kor.

vas. júl. 06, 2008 11:56
arany tag

Hozzászólás 
BUP-hez rakott külső dióda FR607-es , katódja az IGBT collektorára kötve.
Összeraktam a jószágot 50V DC-ról járatva és nem az történt amire számítottam.
Trafón nem a várt áttétellel kapott fesz jött ki, csak a töredéke. Rövidzárt üzemben max 5A-jött ki, üresjáratban 3V. Trafó nélküli jelalakok szépek :
http://img1.tar.hu/hankpoke/size2/35306684.jpg
Jelalakokat 1-es osztású mérőfejjel mérve 2db IGBT gate lábán.
Trafós jelalak:
http://kep.tar.hu/hankpoke/50401808/35306690#2
Jelalakokat 10-es osztású mérőfejjel mérve 2db IGBT gate lábán.

Áramkör gyakorlatilag nem melegedett, mert nem is ment át rajta komoly energia.
50kHz-re van állítva az UCC, trafó E65 vas 8 menet primer és 2×1,5 menet szekunder, egyen irányító diódák 2× 4db DSEI 30 dióda.

vas. júl. 06, 2008 11:43
arany tag

Hozzászólás 
Ok köszi a tippet, megcsinálom, amit írtál. Holnapi napon felrakom a kívánt képeket,stb. Nyák Ros-Co. féle, sönt ellenállás 10db 1W-os SMD sönt.

szomb. júl. 05, 2008 20:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hankp!

Amíg az áramfigyelőn nincs elegendő feszültség, addig nem kell korlátoznia a kitöltést! Márpedig ha 0,1 ohm a sönt, akkor ehhez minimum 3-4 A primer áram kell (és ekkor még csak egy icipicit veszi vissza a kitöltést), ami a szekunderen kb. 15-20 A, vagyis az 1,5...2 V-os kimeneti feszültség mellett 0,1 ohmnál kisebb terhelő ellenállással tudod ezt vizsgálni. Vagy simán rövidzárral.

IC melegedés:
A dióda típusa is számít, és a nyák vonalvezetése. (Ha fölteszed a nyáktervet, rápillanthatunk.) Más is okozhat melegedést, pl. többszörös impulzusok (tedd föl az IR IC-k bemenetein mért jelalakokat, és legalább az alsó oldali kimenetét, ...habár 12 V-on még a felső oldalé is megoldható), vagy az áramfigyelő sönt túl nagy induktivitása.

szomb. júl. 05, 2008 0:00
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Hankp!

Remélem, nem baj, ha én válaszolok.

A BUP-okban nincs dióda, ezért melegszenek az IC-k.

Az áramkorlát nem működése alatt mit értesz? Több mint 100 A kijön? Vagy kiszedted az söntök egy részét?

Pótlólagosan beraktam külső diódákat elvileg ez nem okozhatja, max ha fordítva raknám be. Áramkorlátot úgy próbáltam ki, hogy 12V DC kap az egész rendszer és leterhelem 2Ω-os ellenállással. Szkópon nézem a terhelés jelalakját és nem csökken a kitöltési tényező, ezért írtam azt hogy nem működik. Tudnál segíteni?
Köszönöm a válaszodat.

pén. júl. 04, 2008 22:09
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hankp!

Remélem, nem baj, ha én válaszolok.

A BUP-okban nincs dióda, ezért melegszenek az IC-k.

Az áramkorlát nem működése alatt mit értesz? Több mint 100 A kijön? Vagy kiszedted az söntök egy részét?

pén. júl. 04, 2008 11:45
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Tab120L-hoz lenne pár kérdésem.
Gyakorlatilag 95%-ban meg van építve az egész gép, de éles teszt előtt kipróbáltam külön az elektronikát törpe feszről. Minden jól működik, szépek a jelalakok üresjáratban, azonban terhelve van egy működési hiba. 60kHz-en megy a gép BUP304-es IGBT-kel IR meghajtókkal, és az IR meghajtók piszkosul melegednek. Betápokban volt egy 2,2Ω ellenállás, ki is forrasztotta magát az IR-eknél. Mitől van ez a probléma? Másik dolog hogy nem működik az áramkorlát.
Ez alapján a kapcsolás szerint raktam össze:
http://sziget.mine.nu/~tAB/nem_megnezni ... 0kHz_2.png

pén. júl. 04, 2008 11:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Megint meg kérdezem miről beszélsz?

Én világosan leírtam, hogy miről beszélek! Inkább te mondd el, hogy hogy kerül a csizma az asztalra! Azért mert valamelyik villamosmérnök nem ismer fel egy tranyót (az, amelyik teljesen más szakterületet választott), azért neked nem kell betartani a szabványokat?

Idézet:
Egyébbként 20E Ft-ból kilehet hozni egy olyan gépet ami a boltokban 150 E ft-ba kerül....miért is nem éri meg?

Mert 20 ezer csak az anyagár. Minden költséget összeszedve 50 ezer is simán összejön. És azért, mert szinte mindenki sokkal kevesebbre értékel egy házilag összerakott gépet a gyárinál, tehát én nem kérhetek érte nemhogy 150-et, de még 60-at is nehezen. A hobbihegesztők megveszik a 40-50 ezer forintos hegesztő invertert, a profik viszont számlát, garanciát, és minőségtanusítványt is elvárnak. De ha te ebből mégis olyan üzletet tudtál csinálni, hogy megéri építened, hát hajrá!

Idézet:
A plazma vágó invertered viszont érdekelne!
komplett kapcs. rajz

Nem adok ki komplett kapcsolási rajzokat, de nem fogom sokadszorra ismét leírni, hogy miért. Bocsi!

csüt. júl. 03, 2008 23:43
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
A fóliát sajnos meg kell gyűrni (és nem hasítani :!: ), ami minimális tekercselésihely-vesztést okoz, a pára meg mindenre kicsapódhat (a félig üresen hagyott csévetestre is) pont azért kell a kúszóút, hogy a problémás üzemeltetési körülmények között is biztosítsa az életvédelmet. Ha a fólia anyagának villamos tulajdonságát nem befolyásolja a pára (a celofán egész jól vezet vizesen :D ) akkor nincs probléma.

csüt. júl. 03, 2008 21:23
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ha a piros vonalat olyan anyagból materializáljuk, ami hajlékony, jó szigetelő, mechanikai ellenállása magas hőmérsékleten is megmarad stb..., akkor ebben az esetben a kúszóút problémája megoldott

Nem valószinű,hogy a hosthaphan fóliát igy lehet alakitani,felhasitás nélkül. Ezenkivül még mindig megmarad a felületére esetlegesen kicsapódó pára.

csüt. júl. 03, 2008 21:00
arany tag

Hozzászólás inverter
Aha! Már értek mindent! Te meg állapítod!
A másik én komolyan kérdeztem a géped nem akartalak bántani! Egyébbként 20E Ft-ból kilehet hozni egy olyan gépet ami a boltokban 150 E ft-ba kerül....miért is nem éri meg?
A témád nem érint érzékenyen ahoz már öreg vagyok!
A villamos mérnökökről meg annyit,hogy ismerek egy párat (tisztelet a kivételnek) egy TV-t nem tudnak beállítani, egy konnektort nem tudnak beszerelni a kacatjaikat ide hordják hozzám !csak elméleti szakik diplomával a zsebükben és semmi közük az elektronikához, nem gyakorolják és nem is értenek a gyakorlati megvalósitásukhoz! Ők elmodják, már amelyik tudja egy tranyó felépítését, működési elvét, de ha kezébe nyomsz egyet nem ismeri fel vagy nem tudja melyik kivezetés micsoda, kapcs. rajzon nem igazodik el és hivatkozik arra, hogy ő erős áramokoz ért!
Megint meg kérdezem miről beszélsz?
A plazma vágó invertered viszont érdekelne!
komplett kapcs. rajz
A többit meg hagyjuk ez nézet eltérés...megértettem
Tubi

csüt. júl. 03, 2008 20:52
platina tag

Hozzászólás Re: inverter
Ha a piros vonalat olyan anyagból materializáljuk, ami hajlékony, jó szigetelő, mechanikai ellenállása magas hőmérsékleten is megmarad stb..., akkor ebben az esetben a kúszóút problémája megoldott. Ilyen talán a Hostaphan fólia (esetleg több rétegben). Jól gondolom?
Kép

csüt. júl. 03, 2008 20:40
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
A Fibrillációval nem foglalkozok nem az én szakterületem!
Te sem vagy belgyógyász!

Ez villamosmérnöki tananyag.

Idézet:
Hol van a mi esetünkben ekkora fesz?

Pl.:
- villámcsapás tercier hatásánál
- zárlat hirtelen megszakításánál, ha a megszakító elég gyors

Ezek természetesen csak egy pillanatra lépnek föl, de ha egyszer átütött a szikra, utána már sokkal kisebb feszültség is át tud húzni!

Idézet:
még a leg profibb gépben is lehet erre vonatkozó hibát találni!

Vagy igen, vagy nem. Amíg nem vagy tisztában az előírásokkal, esélyed sincs ezt megállapítani.

Idézet:
Egyébbként megvagy már a géppel? Milyen lett?

Nem láttam értelmét konkrétan ívhegesztő gép építésének a mai árak mellett, de építettem plazmavágó invertert, 14,4V / 200A-es tápot, 150V / 20A-es aksitöltőt, és a trafókat leteszteltem 4 kV AC feszültséggel. A teljes tápot nem, részben azért nem, mert a max. 5 mA-es vizsgáló áramot az Y kondik teljesen leterhelik.

Egyébként meg totálisan mindegy, hogy más mit csinál, neked a saját munkádért kell felelősséget vállalnod!

Látom, érzelmileg érintett téged a téma! Nem kellene!

csüt. júl. 03, 2008 20:10
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás inverter
Idézet:
Ez egy közkeletű tévedés, de beillene utolsó mondatnak is. A fi-relé (hibaáram-védő relé) nem korlátozza a hibaáram értékét, csak az idejét csökkenti 0,2 sec alá.

Régebben ,ha TV szerelés közben megrázott a kicsike refleksz szerüen majd szét vertem a TV kávát!
Mióta Fi relé van beiktatva azóta ,ha néha előfordul olyan érzés mint amikor megnyalsz egy 9 Voltos elemet! Nem tudom volt-e már ilyen élményed....Ne legyen!
A Fibrillációval nem foglalkozok nem az én szakterületem!
Te sem vagy belgyógyász!
De abban igazad van, hogy nem lehet viccként kezelni, mert a FI relé is elromolhat és van akinek akár a 9 Volt is betette a kaput!

Ugy hogy igazad van! Elnézést!
TUBI

csüt. júl. 03, 2008 19:07
arany tag

Hozzászólás inverter
Idézet:
A kúszóút-távolság ott fontos, ahol az elsődleges szigetelés önmagában nem tudja megbízhatóan szigetelni a 2-3 kV-ot. Vannak olyan huzalok, amiknek a szigetelése önmagában is elég.

Hol van a mi esetünkben ekkora fesz?

csüt. júl. 03, 2008 18:54
arany tag

Hozzászólás inverter
Kedves SPafi!
Ha már elkészítetted első inverteres hegesztő gépedet biztos vagy benne, hogy megfelel az általad írt előírásoknak? Szerintem nem!
Nem csak a tied nem ,hanem még a leg profibb gépben is lehet erre vonatkozó hibát találni! Hagyjuk ezt a témát...értjük!
Akkor meg miről beszélsz?
Egyébbként megvagy már a géppel? Milyen lett?
Tubi

csüt. júl. 03, 2008 18:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
a hegesztő gépekben ami átmegy az ellenőrzéseken miért nem használják? Vezető cégek által konstruált gépek amiben a trafók jól szigetelve vannak ugyan, de a cséve teljes szélességben tekercselt és normál szigeteléssel rajta van a szeku is!

A kúszóút-távolság ott fontos, ahol az elsődleges szigetelés önmagában nem tudja megbízhatóan szigetelni a 2-3 kV-ot. Vannak olyan huzalok, amiknek a szigetelése önmagában is elég. Vagy a teljes trafót bevizsgálták (hosszú ideig, nagy hőmérsékleten, netán poros környezetben), és úgy látták, hogy kielégítő a szigetelés. Bármi lehetséges. Te nem tudod, hogy ők mit hogyan csináltak, és nem vehetsz át önkényesen egyes elemeket a technológiából csak azért mert mások így csinálták. Vagy igen, de büntetőjogi felelősséggel tartozol a termékedért, és bármilyen baleset történik, neked kell részletesen bizonyítanod, hogy a baleset bekövetkeztében nem játszottak közre a szabványtól eltérő megoldásaid, (vagy hogy igenis megfelelt a szabványnak).

Idézet:
A viccet félre téve ami megvéd mindenkit a hálózat és a gép közé kell iktatni egy EFI kismegszakitót , ezt tudjátok milyen érzékeny esély sincs rá hogy megrázzon!

Ez egy közkeletű tévedés, de beillene utolsó mondatnak is. A fi-relé (hibaáram-védő relé) nem korlátozza a hibaáram értékét, csak az idejét csökkenti 0,2 sec alá. Azonban már ennyi idő alatt is van esélye a kamrai fibrilláció kialakulásának. Ezen kívül az elengedési áram kb. 20 mA, (vagyis ekkora áram mellett már nem biztos, hogy el tudod engedni a megfogott elektródát) vagyis pl. egy 30 mA-es fí-relé nem feltétlenül old ki!

csüt. júl. 03, 2008 18:30
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás inverter
Dörmike!
Teljes mértékben igazad van!
Akkor a hegesztő gépekben ami átmegy az ellenőrzéseken miért nem használják?Vezető cégek által konstruált gépek amiben a trafók jól szigetelve vannak ugyan, de a cséve teljes szélességben tekercselt és normál szigeteléssel rajta van a szeku is! Hol a kúszó út? Hogy kerülhet piacra az ilyen termék? Vehetsz pl. vasalót 2 eres vezetékkel földelés nuku! Hogy is van ez?
Az előírások valóban azok amiket mondassz, de a gyakorlat az más, mindig más!
A BMW-ben a Mercedes-ben is meghalnak az emberek úgyan úgy ,sőt ,mint egy Ladában pedig azok roppant drága autók és mégis!
De vissza térve eredeti témánkhoz!
Oda írtam, hogy vicc és utánna javasoltam egy FI-relét!
Azt is hozzá tettem, hogy mindenki gondoskodjon a saját biztonságáról!
A gépet mindenki legjobb tudása szerint építse és tegye biztonságossá, ha ezt nem tudja, mert nem jártas benne ,akkor ne álljon neki próbálkozzon más kis feszültségű és áramú készülékekkel olvasson szak könyveket és ha megy, akkor álljon neki ilyesminek! Addigra tudni fogja a biztonsági előírásokat is és a szerint fog építeni!
Ilyen gép elkészítéséhez ne ugorjon bele hűbele balázs módjára senki!
A kérdezés is jó dolog,lehet belőlle tanulni, de más az építés, ha nincs gyakorlat nincs eredmény!
Szerintem ez sokkal veszélyesebb életvédelmi szempontból!
Egyébbként az autókat egyáltalán nem csinálják biztonságosra csak próbálkoznak vele.......mi is ezt tesszük!
A FI-relét meg szerelje be az illető a gépébe és bár hová viszi megvédi!

Viszont igazad van abban amit írtál az előírásokról, te ezt tudod én is tudom ezért bátorkodtam neki állni építeni! Másoknak is csak igy javaslom... szerintem a te nevedben is mondhatom ezt!
Tubi :oops:

csüt. júl. 03, 2008 17:20
platina tag

Hozzászólás 
Tubi!

A szabványokat, előírásokat azért hozzák, mert nagyon jól tudják, hogy nincs az a gondos tervezés, ahol ne fordulhatna elő valami probléma. Ha te teszel kúszóutat egy berendezésbe, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz a használat során életveszélyes áramütés. Az előírások alkotói nálunk sokkal jobban átgondolják a dolgokat és igyekeznek minden eshetőségre felkészülni. Ezért van a kúszóút is.
Gondold meg, lehetne csinálni olyan autót is, ami pont úgy nézne ki mint egy akármilyen autó, de 300 kg-mal kisebb lenne a tömege. Jobban gyorsulna, kevesebbet fogyasztana, olcsóbb lenne, csak éppen kispórolták belőle mondjuk a körkörös védelmet, vékonyabb lemezből van a karosszériája, gyengébb az alváza, stb. De, azért ráírják, hogy ez nem egy biztonságos autó, de ezzel nem is kell törődni, mert egy autót annak életében legfeljebb két-hátom alkalommal törnek össze. Ezért mi nem csináljuk életvédelmi szempontból igazán biztonságosra az autót... Meg különben is, mindenki tartsa be a KRESZt, akkor nem lesz baleset...
Ugye, ez az autó eladhatatlan lenne...
A másik dolog, hogy tegyünk be egy fi relét... Komoly építkezésnél beteszik, de sokkal több nem komoly építkezés van, ahol inkább csak olyan hálózati kiépítések vannak, amikről pont egy másik topicban most folyik a vita.

csüt. júl. 03, 2008 13:05
arany tag

Hozzászólás inverter
Éppen erről beszélek én is!
Ha már át akar ütni akkor a föld felé üssön, ha meg nincs építkezés ahová a legjobban kéne úgye ,vagy más miatt nincs földelés, mert leszakadt a föld , akkor meg hót mindegy, hogy én kreáltam azt a gépet vagy egy nagy hírű gyártó!
Nem?
Ha ilyen negatív hullámokkal gondolkodunk, akkor nem kéne hozzányúlni semmihez sem, mert ráz! Sajnálhatnánk a család nő tagjait anyánkat ,feleségünket, leány testvéreinket, esetleg azokat a férfikat akik szeretnek vasalni, mert ott is leszakadhat ám a földelés a vasalóban !
Akkor ez azt jelenti, hogy gyűrött ruhában járjunk ez után?
A 230 Volt itt is ott is annyi amennyi!
Ne legyetek már ilyenek! Jó szigetelést és jó földelést kell csinálni, hogy ne szakadjon le! A dobozától meg teljesen elkell szigetelni, semmilyen fémes rész ne érintkezzen vele a dobozon csak egy-két földelő kábel legyen!
Néha meglehet nézni,ellenőrizni!
A szekunder oldalon átütés miatt megjelenő túl fesz az bizony ráz el kell dobni a fogót meg nem kell nyaldosni!

A viccet félre téve ami megvéd mindenkit a hálózat és a gép közé kell iktatni egy EFI kismegszakitót , ezt tudjátok milyen érzékeny esély sincs rá hogy megrázzon!
Egyébként én úgy látom, hogy előbb lesz menetzárlatos a primér mint hogy bajt okozzon! Ja és mindenkinek egyéni érdeke milyen biztonságosra csinálja a gépét ! Aki hanyag trehány az féljen is!
Csak én montam a magamét.
Tubi :!: :oops:

szer. júl. 02, 2008 16:00
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2535 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 51  Következő