|
Szerző |
Üzenet |
tom-ba
ezüst tag
|
Bocs, a találós kérdést nem vettem észre.
Ne viccelj, nincs harag, csak nem tudom, miért kell tényként tálalni egy mérésekkel és dokumentumokkal nem alátámasztott megfigyelést.
Ráadásul azt írtad, hogy az elején nagyobb a telj-leadás, és nem mérted teljes lemerülésig, csak "kb." ugyanaddig bírta.
Én azt tenném, amit javasoltam is: mérések, grafikon, számolás, és minden kiderül.
Látom, hogy maximalista módon próbálsz egy töltőt fejleszteni, örülnék is, ha létrejönne. Épp ezért furcsa, hogy nem mérsz.
A kristályszerkezetről valószínűleg nem amatőr körülmények közt készül(het)tek felvételek, ezek dokumentációja nyilván tartalmazza a változás gyakorlati oldalát (pl. kapac-bővülés), tehát egy ilyen leírás meggyőző lehet(ne).
Én szívesen elhiszek sok mindent, de már annyi ellentmondással találkoztam, hogy óvatos vagyok. Talán nem baj.
|
csüt. ápr. 29, 2004 2:23 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Találós kérdés volt, de ezt írtam.
Ha az elején nagyobb a fesz, és ugyanannyi ideig működik róla egy motor, akkor a kapacitás nagyobb. Nem fél óra a felejtése, hanem kb. egy nap.
A telefonok nem jól töltenek. Ez nem az akku hibája és nem szerencsés vele példálózni.
Felhasználástól függően más töltést javasolnak, de itt a gyorstöltés többletlehetőségéről volt szó. Hogy hogyan tudom kihasználni az is fontos, de a találós kérdésnek ez nem volt része(talán ez lehetett volna a következő).
Gondoltam megosztom, hogy mit tapasztaltam a melegedés és a fesz között, és egy kicsit felpezsdítem a topicot néhány érdekes kérdéssel, de úgy látszik ez nem volt valami jó ötlet.
Üdv! watt
|
szer. ápr. 28, 2004 4:51 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Te így tapasztaltad, más meg máshogy. Egyébként írtad is, hogy csak nagy áramfelvételnél volt megfigyelhető, de még ott sem teljes kapacitás-növekedés, hanem csak az elején.
Nálam pl. egy telefon kb. 1,5 óra alatt töltötte fel az akkut (Ni-Mh).
Egy idő után már érezhetően kevesebb ideig bírta, ekkor C/10-zel feltöltve sokkal jobb lett. Nem 1-2 perccel. Ez is magáért beszél. Még szerencse, hogy nem kell megesküdni.
Amit írtál, abban benne lehet a magyarázat. A magasabb kapocsfesz nagyobb áramot hajtott át a motoron, így az jobban ment. A tárolt energia-többlet viszont a teljes lemerülésig értendő. Szerintem egyszerűbb lenne megmérni , hátha csak átmeneti jelenségről van szó. Mint írtad, ez is csak frissen van így, pihentetve már nem.
Arra is próbáltam utalni, hogy mit értünk "több" alatt. Ha felhasználható többletről lenne szó (pl. 5%), az szerintem a gyári leírásokban is megjelenne. Ez számomra biztosabb forrást jelentene.
Az is lehet, hogy a tárolt energia kb. ugyanannyi, csak más a felhasználhatósága. Más kérdés, hogy ha töltés után fél órával már nem hasznosítható a jelenség, akkor ez alaphelyzetnek tekinthető-e.
Amúgy ha ezt ilyen erőteljes tényként kezeled, akkor miért kérdezted?
|
kedd ápr. 27, 2004 23:02 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
tom-ba!
Hát nem tudom hogyan tapasztalhattad másképp, mert ez a dolog magáért beszél. Pl. ha feltöltöm a a 6cellás akkupackomat lassan, akkor láthatóan gyengébben megy a modell. Ha gyorsan töltöm, akkor az első néhány percben nagyon brutális a menet. Nem mértem még soha, hogy ez csak kapaicás átcsoportosítás, vagy valós kapacitás növekedés, de mivel kb. ugyanannyi ideig működik a gép, ezért úgy gondolom növekedés is. Ez kis fogyasztású készülékeknél nem hiszem, hogy tapasztalható, mivel az önkisülés valószínűleg gyorsabb ilyenkor az első priódusokban, a magasabb feszültség miatt és a módosult kristályszerkezet miatt. Tehát ezt gyorsan ki kell használni. Pihentetett akku már nem mutatja ezt a dolgot.
Forrást nem tudok mondani. Én modellezéssel foglalkozó irodalmakból olvastam.
Üdv! watt
|
kedd ápr. 27, 2004 4:54 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Jól van na, próbáltam óvatosan fogalmazni.
Egyébként én meg így tapasztaltam, mástól is így hallottam, és a gyári leírásokban sem találtam nyomát.
Amúgy mennyi a különbség? Mert már 1% is mérhető, és valóban több is...
"...más jelei is vannak (kristályszerkezete más lesz). "
Gondolom ezt nem otthon látom. Van erről forrás?
|
hétf. ápr. 26, 2004 17:35 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szia tom-ba és többiek!
Még szerencse hogy nem kell rá esküdni!
Mérhetően több a kapacitás felhalmozódása. A feszültség eleve magasabb, mikor a törtés kész, de más jelei is vannak (kristályszerkezete más lesz).
Igaz, hogy ezt a pluszt, csak akkor lehet kivenni, ha pl. modell motort, vagy hasonlóan nagy áramfelvételű eszközt használunk róla.
Egy jó akku csak akkor melegszik, ha már feltöltődött. Ha hamarabb is melegszik(40°C fölé), akkor az nem jó már teljesen, vagy részben(kipróbáltam).
Lehet egy gyenge melegedés a töltés alatt is, de ezt kézzel alig érezni. Fontos, hogy a melegedés az oxigénfejlődéskor kezdődik, ami töltés közben is megvan, de intenzíven csak a teletöltődés után fejlődik.
Üdv! watt
|
hétf. ápr. 26, 2004 10:40 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Sziasztok!
Már azt hittem, ez is elveszett...
Múltkor kerestem: "ceruza" "akku" "töltés" szavakkal, semmi találat.
Én is a GyuC által linkelt hírt akartam beírni.
"Gyors toltessel nagyobb toltes viheto be."
Erre nem mernék megesküdni. Elvileg így is-úgy is teljesen tölthető, de melegen már nem lehet 100%-ra tölteni. (korábban emlegetett leírások)
Szerintem nem csak a gázképződéstől melegszik, ha nagyobb áramot hajtunk át, az is fűti.
|
vas. ápr. 25, 2004 2:59 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Sziasztok!
Erre nem mernék megesküdni. Elvileg így is-úgy is teljesen tölthető, de melegen már nem lehet 100%-ra tölteni. (korábban emlegetett leírások)
Szerintem nem csak a gázképződéstől melegszik, ha nagyobb áramot hajtunk át, az is fűti.
|
vas. ápr. 25, 2004 2:55 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Sziasztok!
|
vas. ápr. 25, 2004 2:50 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Sziasztok!
|
vas. ápr. 25, 2004 2:39 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Sziasztok!
|
vas. ápr. 25, 2004 2:34 |
|
|
dj_us
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 195 Tartózkodási hely: Kaposvár
|
Hi!
Most úgy van, hogy 6 db fúrógép akksiról menne. Sajnos nincs rajt, hogy hány mAh-ás, de szerintem olyan 2000 körül kell hogy legyen. 7,2 Voltról vesz fel durván 2 ampert. Szóval akkor nagyjából elmegy vele full powerrel egy óráig. Egy légpárnás modellhez kéne, és azt akartam tudni kb mennyi ideig tud a motor leadni akkora teljesítményt, hogy meg tudja emelni a cuccot.
üdv, us
|
szomb. ápr. 24, 2004 17:28 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szia arnd!
40°C -nál nagyobb hőfok káros lehet az akksira és nem is veszi fel a teljes kapacitást. A referencia hőmérés működik elvileg, de elég ellentmondásos ez az egész gyorstöltési elv. De hát ez van.
Üdv! watt
|
szomb. ápr. 24, 2004 12:44 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
dj_us!
Sajnos az élet nem egyszerű! A vége felé valószínűleg csökkenni fog a fesz egy kicsit, ezért ha nincs stabil táp (pl10V), akkor nem lesz teljesen azonos a teljesítmény. Az akkuk is vesztenek idővel a névleges kapacitásukból. Tehát ha 1 óra működés fontos, akkor inkább túl kell méretezni a pack-ot.
Üdv! watt
|
szomb. ápr. 24, 2004 12:42 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szia Gilszkilabor!
Igen igazad van, de ha tehetem analog eszközöket kihagyok minden áramkörből. Egy OPA csak bajt tud okozni. Gondold meg mennyit kell macerálni míg csak egy tartmományt erősít (dupla táp, ellenállások stb.) A hődriftjéről már nem is beszélve. Én inkább maradok egy 1000Ft-os 4 csatornás 12 bites A/D-nél, mert abban bízom.
Üdv! watt
|
szomb. ápr. 24, 2004 12:38 |
|
|
dj_us
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 195 Tartózkodási hely: Kaposvár
|
Hello!
Lenne egy kérdésem. Ha van egy 2 Ah-ás 12 Voltos akupakkom, és egy motor 2 A-t vesz róla fel, akkor egy óráig a motor ugyanakkora teljesítménnyel fog menni, vagy szépen az egy órában csökken a teljesítménye?? Szerintem az első, remélem:D
üdv, us
|
szomb. ápr. 24, 2004 3:28 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia watt!
- ...a 10bites A/D-vel nem lehet megmérni a változást(most rendeltem 12bitest). ...Úgy látom még megszenvedek ezzel!
Valami jó ötlet?...
Van! A kritikus mérendő tartományt kell széthúzni (1, max. 2 OPA). Így már a kis változás a tíz bites intervallum jelentős részét érinti.
Gilszkilabor
|
pén. ápr. 23, 2004 23:12 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
watt írta: Nem véletlen, mert mi van akkor, ha eleve 40 fok van??
Én olyt láttam ilyen megoldásból amiben van egy referencia érzékelő is amire nem hat az akku "melege"...
|
pén. ápr. 23, 2004 18:48 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Nem véletlen, mert mi van akkor, ha eleve 40 fok van??
|
pén. ápr. 23, 2004 16:26 |
|
|
GyuC
ezüst tag
|
Hi
watt írta: ... mert azok a töltők, amelyek a melegedésre kapcsolnak le nem fognak működni. ...
Nos, hát igen, ezekről eddig nem nagyon esett szó!??
Megpróbálomvelővakarni a cikket amelyre fent hivatkoztam.
Üdv: GyuC
|
csüt. ápr. 22, 2004 22:17 |
|
|
tomyoy
vas-tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 7 Tartózkodási hely: Törökszentmiklós
|
üdv
Kis érdekesség(?)!:Van(volt) 3 db nagy góliát elemem ,nem tölthető.....
ja és az érdekesség az ,hogy már 2 éve megvan.Havi 1 szeri használat során még nem merült le pedig rendesen volt használva(izzós)lámpával
A töltést úgy oldottam meg hogy beraktam a Fagyóba így az 1 évtől kezdve kicsit lötyögött benne valami de ha működik akkor azt kibánja?
sajnos azóta már megváltam szeretett elememtől.....
|
csüt. ápr. 22, 2004 13:54 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
A válaszok helytállóak részben és egészben de a dolog kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk.
Egy jó akku, gyorstöltés esetén sem melegszik meg addig, amíg a teletöltöttség miatt meg nem kezdődik az oxigén fejlődés és ettől a melegedés ill. a belső nyomás növekedés.
Ha hűtjük az akksit, akkor ez a melegedés a töltő áramtól függően nem fog bekövetkezni, tehát nem szabad agyonhűteni, mert azok a töltők, amelyek a melegedésre kapcsolnak le nem fognak működni. (arról nem is beszélve, ha a szobában eleve 40°C van. Légkoni kéne a töltőnek? )
De a feszültség alalkulást figyelő töltők is megbolondulnak!
Azt tapasztaltam, hogy egy majdnem teletöltött akkut ,aminek a fesze elkezdett csökkenni, elkezdtem hűteni, és ekkor a fesz újra emelkedett.
Tehát a melegedés és a feszültség csökkenés egymásból fakad oda vissza. Természetesen a belső kémiai reakciók miat melegszik az akku és ettől csökken a belső ellenállása, ami az áramgenerátoros körben feszültségesést okoz. A reakció öngerjesztő. Ha hűtjük, akkor mérséklődik és viszont.
A dolog azért bonyolult, mert egy töltővel akartam megoldani a 700-2300mA/h akkuk töltését, és ezért nem akartam 900mA-nél többel tölteni. Viszont a 2000mA/h-ás akkuk olyan lassan változtatták a feszüket(alig melegedtek), hogy a 10bites A/D-vel nem lehet megmérni a változást(most rendeltem 12bitest).
De a lényeg: Hogy ha 900mA-el töltöttem a 2000mA/h akksit, és közben hűtöttem, akkor nem esett le a feszültsége egy kicsit sem! Ahogy elvettem a ventit, azonnal esni kezdett a fesz(és melegedett az akksi)!
Úgy látom még megszenvedek ezzel!
Valami jó ötlet?
Üdv! watt
|
csüt. ápr. 22, 2004 12:49 |
|
|
GyuC
ezüst tag
|
Üdv mindenkinek!
1. Végigmazsolázva a hozzászólásokat egy kérdés merült fel bennem. Régebben olvastam utána akkuknak (ezért nem emléxem forráscímre és a pontos részletekre), és egy szakoldalnak látszó leírásban részletesen kitértek az akkuk töltés közbeni hőmérsékletére, miszerint:
Az akku (NiCd és NiMH) 40 celsius fokos álapotában a névelges kapacitásának csak 60%-t képes felvenni. Ez egy hőmérséklet-kapacitás grafikon volt, de ez a potos étékpár megmeradt az emlékezetemben.
Szal. gyorstöltés esetén nem szükséges a hőmérséklet figyelése? Egyszer szétszedtem egy BOSCH akkut, mely 3 csatlakozóval bír és a harmadik csatlakozó, meglepő módon egy termisztorban végződött. (Természetesen a hozzá való töltő gyorstöltő felirattal bírt)
2. Nemrégiben olvastam egy cikket az indexen, ajánlom mindenki figyelmébe:
http://index.hu/tech/ihirek/?main:2004.04.08&173429
|
csüt. ápr. 22, 2004 7:36 |
|
|
joeapi
arany tag
|
Gyors toltessel nagyobb toltes viheto be.Fura mod nagyobb arammal nagyobb toltottsegifok erheto el, de az elettartam nem biztos hogy jol alakul.
GB uj toltoje is huti az akksikat.Valoszinu rovidebb ido alatt nagyobb toltes pumpalhato be.
Egyik se kedvezo toltesi eljaras,de szeles korben alkalmazzak.
Bizonyitekot ne varjatok tolem, en csak olvastam.
|
szer. ápr. 21, 2004 20:30 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Kicsit frissítem a topicot, mert hamarosan megszületik a töltőm.
Addig is néhány találós kérdés:
- Szerintetek mi történik akkor, ha az aksit ventivel hűtjük gyorstöltés közben, hogy ne melegedjen? Hogyan befolyásolja ez a töltő "munkáját"?
- Melyik töltési móddal lehet több kapacitást belepumpálni az akksiba és miért?
Kiváncsian várom szakértő véleményeteket!
Üdv! watt
|
szer. ápr. 21, 2004 12:14 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Én az Elektroworldben vettem 4 db. Uniross 750-es AAA akkut 2,5eFt-ért. Az első csomagot visszavittem, mert volt közöttük egy mélykisült (alapból is 1V alatt volt a feszültsége, de egy 200mA-es terhelés 2-3 másodperc alatt 0-ra vitte a feszültséget; persze feltöltés nélkül). Szó nélkül cserélték, a második csomagban már mindegyik jó volt (igaz a feszültségek nem kimondottan egyeztek, úgyhogy lehet, hogy az egyik kicsivel gyengébb, a másik meg erősebb).
Én ezeket rádiós egérben, vérnyomásmérőben és lámpában használom. Ezek nem jelentenek olyan nagy fogyasztást, úgyhogy nem annyira számít a terhelhetőség. Viszont pl. egy fényképezőnél már sokat számít, úgyhogy abba talán érdemes jobb minőségű akkukat venni. Bár én dupla árat akkor se fizetnék kicsivel jobb teljesítményért/terhelhetőségért.
Ja és lehet, hogy a töltés gyorsaságában is lehet különbség, mert az enyémre pl. rá van írva, hogy gyors töltés 750 mA (mondjuk az már nem rossz), de van amelyikre semmi sincs írva, ahogy ez a topicból is kiderült már.
A neten egyébként láttam SBS akkukat, azokból 2eFt 4 db. 750 mAh-s. Ha lesz még szükségem AAA akkukra, akkor szerintem ki fogom próbálni ezt a márkát is. Annyira csak nem lehet rossz. http://www.sbs-mobil.hu/shop/store/sbs_ ... roduct=538
(gondolom nem csak neten keresztül lehet vásárolni, hanem a bemutatótermükben is)
|
kedd márc. 23, 2004 11:46 |
|
|
InfYnitY69
vas-tag
|
Sziasztok!
akkuvasarlas elott kernek Toletek tanacsot. AAA tipusu akkukat szeretnek venni, amiket eddig lattam: Ansmann,uniross, az ansmann kb duplaja arban, de nem tudom, ez a hasznalat kozben valoban jelentkezik e, pl tovabb birja taplalni a keszuleket, vagy tobbszor toltheto stb.
Van valakinek osszehasonlitasi alapja/tapasztalata akar ezekkel a tipusokkal, akar masokkal kapcsolatban?
Minden velemenyt szivesen veszek!!!
I
|
hétf. márc. 22, 2004 16:04 |
|
|
joeapi
arany tag
|
Bocsi, de Qrva lassu a fogado szerver.
|
szomb. márc. 06, 2004 17:23 |
|
|
joeapi
arany tag
|
Ez a toltesi eljaras az ICS1702 es tarsainak a software.
Kb. 1sec tolt 5msec kisutes.A toltoaram es a kisutoaram
aranya 1/2,5.Tehat ha 1A a toltoaram akkor a kisutopulzus
2,5A.A cella feszultseget a kisutopulzus utan(4,5msec)
meri a proci.
|
szomb. márc. 06, 2004 17:20 |
|
|
joeapi
arany tag
|
meri a proci.
|
szomb. márc. 06, 2004 17:18 |
|
|
joeapi
arany tag
|
meri a proci.
|
szomb. márc. 06, 2004 17:18 |
|
|
joeapi
arany tag
|
2,5A.A cella feszultseget a kisutopuzus utan(4,5msec) meri
a proci.
|
szomb. márc. 06, 2004 17:11 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Vagy lehet még úgy is, hogy egy idő után kihúz-visszadug.
(Mint írtam a korábban említett Unirossnál. Ott a hozzá adott akkuval is ezt kellett csinálni.)
|
pén. márc. 05, 2004 17:49 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Azért nem olyan rossz, legalább tud kisütni. Kis odafigyeléssel ki tudod számolni, hogy mennyit kell összesen töltened a saját elemeidet normál áramerősséggel (nagy általánosságban 140%-os kapacitást kell beletölteni egy akkuba). Mondjuk nekem jobban tetszik, ha nincs időzítve egy töltő, és én állíthatom be pontosan az időzíthető csatlakozóval (vagy minek nevezik), hogy meddig kapjon a töltő áramot. Egyszer lemértem, hogy mennyi idő után kezd esni a feszültség, úgyhogy elvileg most már pontosan be tudom állítani.
A jó impulzustöltők gyorsan töltenek, és figyelik a feszültséget. Így a csúcson lekapcsolják a töltést. Az áruk viszont 10e körül kezdődik.
|
pén. márc. 05, 2004 13:21 |
|
|
InfYnitY69
vas-tag
|
Koszonom a hozzaszolasokat!!!
-akkor ez megint egy jo vetel volt -
abban tudnatok segiteni, hogy melyik az a tolto, es hol kaphato/mennyiert - ami optimalis lenne az akkukhoz? Altalaban kerdezem - gondolom nem 3ft-os cuccok, de megis mi az ami :profi:
koszi!
|
pén. márc. 05, 2004 11:15 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Szerintem ennek a töltőnek az áramgenerátorát érdemes lenne átalakítani beállíthatóvá. Így hozzá lehetne igazítani a használt akkukhoz.
|
pén. márc. 05, 2004 10:50 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Megnéztem a technikai adatokat:
AAA mikro elemet 50 mA-rel, AA akkut 130 mA-rel tölt. NiCd módban 8 órán, NiMH módban 16 órán keresztül. Így ez a töltő ezeket az elemeket tölti optimálisan:
AA NiMH: 1500 mAh
AA NiCd: 800 mAh
AAA NiMH: 600 mAh
AAA NiCd: 300 mAh
Tehát mondjuk egy 2300 mAh-s AA akkut NiMH-ra állítva csak 1500-ig tölti normál erősséggel, utána már csak csepptöltéssel tölt. Ezért pl. ilyen akkunál ezzel a töltővel a legcélravezetőbb egy 16 órás NiMH töltés után rányomni egy 8 órás NiCd töltést. Úgy pont feltöltődik.
|
pén. márc. 05, 2004 10:03 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
"timer control"
Ez az, ami azt jelenti, hogy nem a feltöltöttséget figyeli, hanem egy ideig nagyobb árammal tölt, és utána kapcsol csepptöltésre. Szerintem ezek a töltők nem túl jók, mert nem tudják, hogy egy elem 600 mAh-s, vagy 2300 mAh-s. Így gondolom egy nagy kapacitású akkut nagyon hosszú idő alatt töltenének fel (mert mondjuk a kapacitás második felét csak csepptöltéssel töltené).
A nagyjából teli akkut nem érdemes visszatenni a memóriaeffektus miatt. Sokkal jobb töltés előtt mindig lemeríteni (ha már egyszer úgyis tudja a töltő), és utána elkezdeni a töltést.
|
pén. márc. 05, 2004 9:49 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Igen ez sajna "normális", a normál (C/10-el töltők) időre kapcsolnak le 14-16 óra múlva utána egy szintentartó minimális árammal töltik/fentartják a töltést. Azért ez az üzemmód nem a legjobb az akksiknak ne hagyd benne napokra az akksit.
|
csüt. márc. 04, 2004 17:01 |
|
|
InfYnitY69
vas-tag
|
Sziasztok!
velemenyeteket szeretnem kerni a kovetkezoben:
vettem egy Ansmann Accufresh 4plus toltot /http://www.ansmann.de/en/index.htm?view=detail&pid=354&tab=description&pr2id=&appid= /
ami elvileg "lassan" tolt, majd ha mar nem vesz fel toltest az akku, atkapcsol csepptoltesre. Azert lenne erre szuksegem, hogy ha hirtelen kellenek az akkuk, mindig legyen, ami maximalisan toltott.
Ezt en ugy ertelmeztem, hogy ha mar csepptoltesen megy a toltes, es kiveszem az akkukat, majd nehany ora mulva visszateszem, akkor egy rovidke toltes utan ismet at fog valtani a csepegteto uzemmodra, mivel erzekeli, hogy az akku toltott. De nem ez tortenik, ismet vagy 16 oran keresztul tolt, es csak azutan valt at.
Szerintetek ez normalis???
egy masik kerdesem az lenne, hogy ez a csepptoltes befolyasolja negativ iranyba az elettartamot, vagy valoban jo megoldas arra, hogy mindig legyen toltott cella ha kell?
Elore is koszonom a valaszt!
|
csüt. márc. 04, 2004 16:20 |
|
|
InfYnitY69
vas-tag
|
Sziasztok!
velemenyeteket szeretnem kerni a kovetkezoben:
vettem egy Ansmann Accufresh 4plus toltot /http://www.ansmann.de/en/index.htm?view=detail&pid=354&tab=description&pr2id=&appid= /
ami elvileg "lassan" tolt, majd ha mar nem vesz fel toltest az akku, atkapcsol csepptoltesre. Azert lenne erre szuksegem, hogy ha hirtelen kellenek az akkuk, mindig legyen, ami maximalisan toltott.
Ezt en ugy ertelmeztem, hogy ha mar csepptoltesen megy a toltes, es kiveszem az akkukat, majd nehany ora mulva visszateszem, akkor egy rovidke toltes utan ismet at fog valtani a csepegteto uzemmodra, mivel erzekeli, hogy az akku toltott. De nem ez tortenik, ismet vagy 16 oran keresztul tolt, es csak azutan valt at.
Szerintetek ez normalis???
egy masik kerdesem az lenne, hogy ez a csepptoltes befolyasolja negativ iranyba az elettartamot, vagy valoban jo megoldas arra, hogy mindig legyen toltott cella ha kell?
Elore is koszonom a valaszt!
|
csüt. márc. 04, 2004 16:20 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Elméletileg a belsőellenállása csökken az akkuknak ha nem C/10-el töltöd hanem nagyobb árammal, a legjobb belsőellenállás szempontjából ha impulzus tölt/kisüt módszerrel van töltve valami rémlik, hogy rekombinálódik a gáz ami felszabadul a töltési impulzus alatt...
Modellezésben a terhelhetőség miatt a belsőellenállás fontosabb mint a kapacitás, tehát a felhasználási terület határozza meg a töltési módott, egyébként érdemes néha váltani a töltésen mert az "felfrissíti" az akksit. Vagyis a sok normál töltés után egy impulzusos, vagy nagy áramú illetve fordítva sokat használ.
üdv arnd
|
szer. márc. 03, 2004 21:08 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Pont fordítva van, C/10-zel lehet maxra tölteni. (ld. korábbi pdf-ek)
|
szer. márc. 03, 2004 17:33 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Elolvastam ezt a cikket, hát enyhén szólva nem tűnik rossznak. Kíméli az akkut, gyors is és elvileg bármikor rá lehet tölteni. Asszem az egyetlen buktatója a rossz peak felismerés lehet.
Sokan azt mondják, hogy a C/10-es töltéssel nem lehet annyit betenni egy akkuba, mint gyors töltéssel. Ennek ellenére én is lassan szoktam tölteni, mert az a biztos (időm meg van rá), és csak egy hagyományos töltőm van . Persze ha egy ilyen töltőt is meg lehetne kapni pár ezerért, akkor nem sokáig gondolkoznék. Így viszont 10e Ft-os töltő helyett inkább veszek a különbözetből több ceruzaakkut.
|
szer. márc. 03, 2004 10:02 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Szerintem a hozzáértők általában egyetértenek a paraméterekben, és nyilván a felhasználási igény dönti el, hogy gyorsan v. lassan töltsünk.
C/10 az alap, ezzel van a legkevesebb gond, aztán ahogy gyorsulunk, úgy fokozódnak a követelmények a töltövel kapcsolatban.
Mivel a gyorstöltésnek (szerintem) egyetlen előnye a sebesség, akkor érdemes használni, ha nincs időnk. Éjszakára meg mehet a sima.
A 3 fő paraméter egyikéből mindenképp engedni kell, ill. keresni egy egyéni optimumot. (idő, költség, élettartam)
|
kedd márc. 02, 2004 18:12 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Én meg a 14 órás töltési idővel nem tudok megbarátkozni. Amúgy nem lehet mindenki a barátunk nem!
Én csak azt merem ajánlani, ami évek óta bevállt és amit jónak gondolok. Ha valaki jobbnak tart valamit, akkor ám legyen. Én biztosan nyugodtan fogok aludni!
Üdv! watt
|
kedd márc. 02, 2004 14:05 |
|
|
majo
arany tag
|
Már sok akkutöltő ötletet elolvastam, utánanéztem mit mondanak a szakik, de egybehangzó, jó töltési módot nem találtam. Van aki a C/10 14 órás töltést tartja jónak (én is), van aki a változó sebességű gyors és lassú töltés kombinációját preferálja, van aki impulzus tölt és kisütöget. Van aki a fentieket kombinálja.
Vettem én is bolti NiCd töltőt annakidején, gagyisztánit, de nem lepődtem meg rajta, hogy a szabályozást egy áramkorlátozó ellenállásra bízták. Nagy lendülettel szétbuherálva, átalakítva áramgenerátorosra gond nélkül üzemel. Nemrég kezembe került egy 2,4V-os 2 cellás 1200mAh-ás akkupack csontig lemerítve, új, már üzemelő akksi volt, a töltőjét hozták javítani. Kipróbáltam a töltést gagyi AC-DC 500 mA-es szabályozatlan táppal és áramkorlátozó ellenállással C/10-re. Figyeltem hogyan változik a töltőáram. Meglepődve tapasztaltam, hogy a több mint tízórás töltés alatt a töltőáram alig változott. Már ott tartok, hogy kezdem megkövetni a gagyisztáni töltőket. Hozzáteszem, a 2-3 órás gyorstöltéssel akár profi, akár gagyi semmiképp nem tudok megbarátkozni.
Üdv: majo5813
|
kedd márc. 02, 2004 11:10 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Egy régebbi akkus könyvben olvastam "hasonlót", igaz az a savas akkumulátorokra írta, hogy 1/5-öd-1/3-ad C-vel tölteni 5 percig, aztán a töltési áram 1/3-ad-1/5-ödével kisütni 20 másodpercig, aztán megint tölteni... Így elvileg a rendes feltöltési idő kevesebb mint fele alatt feltöltődik az akku, közben meg regenerálódik, ha már öregecske volt.
Azok a néhány ms-os időtartamok ceruzaakkuknál elég érdekesek. Vajon minden impulzustöltő hasonló elvet követ?
|
kedd márc. 02, 2004 8:31 |
|
|
tom-ba
ezüst tag
|
Akinek gyorstöltés kell, annak kevés, akinek lassú, annak sok.
Gondolom ez egy mintapálda, és az aktuális cella méretétől, kapacitásától függ a használható áram, mint ahogy a hagyományos töltőknél is.
A nyugalmi helyzetben mért fesz talán pontosabb eredményt ad, mint amikor töltés közben mérünk. Ez csak tipp.
A feszültség ilyenkor ugyanúgy változik, mint töltés alatt, csak talán az abszolút értéke kisebb.
Egyébként ezt a módszert még pár éve itt (akkor még Terminálon) olvastam, és egy orosz oldalon volt róla leírás.
Szerintem hasznos lenne az egész oldal fordítása.
|
kedd márc. 02, 2004 4:25 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Ezt még nem ismertem!
Mindenesetre a 750mA-es töltőáram(1sec) nem valami sok, és nem értem miért pont ennyi. Az sem világos,, hogy a 10ms-es részben honnan tudja, hogy OK-e az aksi, vagy sem?! A 5ms-es 2A-es kisütés haszna érdekes.
Üdv! watt
|
hétf. márc. 01, 2004 6:05 |
|
|